Bekercompetitie 2016

Evenals voorgaande jaren zal er ook in 2016 een rapid-bekercompetitie worden gespeeld. In 2015 prolongeerde Thierry Bieger zijn titel door Kees Vink in de finale te verslaan. Daarmee werd Thierry voor de vierde maal bekerkampioen van Pomar: de edities van 2011 en 2012 had hij ook al op zijn naam geschreven. Eerdere edities werden gewonnen door Kees Vink (2013), Nol Kooij (2010), Chris Gerritsen (2009), Wouter van Markenstein (2008) en Rob de Jong (2007). De verslagen en uitslagen daarvan kunt u nalezen in het Archief.

Hieronder volgt de opzet en alle informatie over de rapid-bekercompetitie 2016.

Op 22 maart 2016 wordt de eerste ronde gespeeld van een bekercompetitie voor alle leden van Pomar. Het gaat om een knock-out systeem. De winnaar over twee partijen (met wit en zwart) gaat door naar de volgende ronde.

Enkele bijzonderheden
Eerste ronde: dinsdag 22 maart 2016
Per avond: twee partijen, zowel met wit als met zwart
Speeltijd: een uur voor de hele partij
Handicap: de spelers worden ingedeeld in zes groepen (op sterkte) en krijgen per groep een tijdhandicap. Het verschil in tijd wordt evenredig verdeeld over de werkelijke speeltijd.
- Groep 1: handicap 25 minuten
- Groep 2: handicap 20 minuten
- Groep 3: handicap 15 minuten
- Groep 4: handicap 10 minuten
- Groep 5: handicap 5 minuten
- Groep 6: geen handicap

Beperking
- Het verschil in handicap is bepalend voor de tijdsduur:
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 2:  5 minuten, speeltijd 27 tegen 33
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 4: 15 minuten, speeltijd 22 tegen 38
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 6: 25 minuten, speeltijd 17 tegen 43
   - verschil tussen spelers uit groep 4 en 5:  5 minuten, speeltijd 27 tegen 33
   - verschil tussen spelers uit groep 4 en 6: 10 minuten, speeltijd 25 tegen 35

Indeling
De wedstrijdleider bepaalt de indeling via loting.

Gelijk eindigen
Bij een gelijke stand na twee partijen gaat de winnaar van een snelschaakpartij door naar de volgende ronde (5 minuten per persoon per partij). Kleur wordt bepaald door de wedstrijdleider. Dit geldt dus ook bij een gelijke stand na twee partijen tussen twee spelers uit verschillende groepen! Hiermee wordt voorkomen dat een wedstrijd waarin de speler uit de laagste groep de eerste partij wint, direct over en uit is.

1e ronde: 22 maart 2016 (alle leden: Thierry Bieger, Kees Vink, Jan Zonneveld, Vincent Steemers, Gerbrand Beekman en Giusepe Gastaldi hebben een bye).
2e ronde: 26 april 2016 (16 deelnemers)
3e ronde: mei 2016 (8 deelnemers, kwartfinale)
4e ronde: juni 2016 (4 deelnemers, halve finale)
5e ronde: september 2016 (2 deelnemers, finale)


Deelnemers per groep

  Groep 1   Groep 2   Groep 3
1 Thierry Bieger 1 Gerbrand Beekman 1 Hans Jacobs
2 Kees Vink 2 Felix Ferschtman 2 Bas von Königslöw
3 Perry van der Meer 3 Leo Blaas 3 Markus Lohrer
4 Han Nicolaas 4 Hans Mudde 4 Peter de Man
5 Rens ter Veen 5 Frits Berendse    


  Groep 4   Groep 5   Groep 6
1 Willem Brizee 1 Harry Hijman 1 Wil Kauffman
2 Jan Zonneveld 2 Vincent Steemers 2 Giuseppe Gastaldi
3 Gert Butterman 3 Tim van Rijswijk 3 John Woestenenk
4 Loek Beekman 4 Wim Meijer 4 Jos BergersOp dinsdag 22 maart werd de eerste ronde van de rapid-bekercompetitie gespeeld. Het concept is nog steeds hetzelfde: twee partijen van elk maximaal een uur waarbij de speler die in een hogere groep is ingedeeld (op grond van de eindstand in de interne competitie) minder tijd krijgt. Bij een 1-1 stand wordt er na loting voor de kleurverdeling één partij snelgeschaakt met een bedenktijd van vijf minuten per persoon per partij.

     
 
   


     
 
   


Zo'n eerste ronde levert meestal wel een paar opmerkelijke uitslagen op, hoewel de echte verrassingen dit keer uitbleven. Of het moet de vrij eenvoudige overwinning van Perry van der Meer op Rens ter Veen zijn (beiden ingedeeld in groep 1, Perry won met 1˝-˝) en de winst van Harry Hijman op Leo Blaas (na twee snelschaakpotjes!). Daarnaast moet vermeld worden dat uw verslaggever (Han Nicolaas) alles uit de kast moest halen om zich Jos Bergers van het lijf te houden die uitstekend tegenstand bood en pas in het snelschaakpartijtje de handdoek in de ring gooide.

     
 
   


     
 
   


     
 
   


Goed, de eerste schifting heeft plaatsgevonden, 16 man zullen in de tweede ronde strijden om een plek in de kwartfinale. Die tweede ronde zal eind april worden gespeeld: nog even geduld dus!


Uitslagen 1e ronde rapid-bekercompetitie 2016, 22 maart

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar 2e ronde
Hans Mudde
2
25
Gert Butterman
4
35
2-0 Hans Mudde
Leo Blaas
2
22
Harry Hijman
5
38
1˝-2˝ * Harry Hijman
Bas von Königslöw
3
22
John Woestenenk
6
38
2-0 Bas von Königslöw
Wil Kauffman
6
33
Tim van Rijswijk
5
27
2-0 Wil Kauffman
Han Nicolaas
1
17
Jos Bergers
6
43
2-1 * Han Nicolaas
Peter de Man
3
25
Wim Meijer
5
35
2-0 Peter de Man
Markus Lohrer
3
27
Loek Beekman
4
33
1-2 * Loek Beekman
Perry van der Meer
1
30
Rens ter Veen
1
30
1˝-˝ Perry van der Meer
Willem Brizee
4
35
Felix Ferschtman
2
25
0-2 Felix Ferschtman
Frits Berendse
2
27
Hans Jacobs
3
33
2-0 Frits Berendse
 
 
 
 
 
 
   
* na snelschaken
 
 
 
 
 
 
 De tweede ronde van de bekercompetitie stond gepland op dinsdag 26 april. Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich in hogere (Aziatische) sferen maar Frits Berendse was zo vriendelijk de honneurs tijdelijk waar te nemen: waarvoor dank! Onderstaand verslag van deze hartverscheurende tweede ronde is dan ook van zijn hand.Dat schaken zo mooi kan zijn weet elk geoefende schaker. De spanning, de ontlading, de finesses, de strijd en vooral het plezier in het “spelletje” maakt veel goed en niemand treurt om het verlies of de verloren avond.
Peter de Man en Bas von Königslöw zijn aan elkaar gewaagd en dat bleek ook nu weer eens in hun titanenstrijd tegen elkaar en de klok. Na twee reguliere partijen (1-1) moest er snelschaak worden gespeeld en Bas won deze strijd door Peter door de klok te jagen. Zelf hield Bas twee luttele seconden over. De buiteling van afgelopen zondag op de tennisbaan (lichte hersenschudding) was voor Bas een handicap maar hield hem toch niet van de overwinning af.

Loek Beekman en Wil Kauffman (ook aan elkaar gewaagd) moesten de match beslissen via een snelschaak partij. Tijdens deze partij (live gevolgd door een groot aantal andere schakers) waren er voor beide volop kansen voor overwinning of stukwinst. De klok tikt echter in het nadeel zodat Wil de gelukkige winnaar werd, nadat Loek er het beste had voor gestaan.

Gerbrand Beekman en Harry Hijman beslisten de match wel in twee partijen. De eerste werd door beide knap remise gespeeld maar in de tweede partij trok Gerbrand aan het langste eind door in het middenspel een stuk voor te komen. Frits Berendse en Kees Vink beslisten ook in de reguliere partijen met twee keer winst voor Kees. Frits heeft echt geen kans gehad om het tij te keren en moest lijdzaam toezien hoe zijn fantasieloze partij werd afgestraft door Kees.
Hans Mudde en Felix Ferschtman moesten ook de strijd beslissen via een snelschaakpartij nadat beide spelers een keer hadden gewonnen in de rapid-bekerwedstrijden. Hans kon de beslissingsmatch winnen omdat Felix door de klok ging. Han Nicolaas en Giuseppe Gastaldi spelen de laatste wedsrtrijd in de tweede ronde op 17 mei. Door de vakantie van Han naar Japan en Giuseppe naar het Caribische gebied wordt deze strijd pas later gespeeld.

De kampioen van 2015, Thierry Bieger, moest aantreden tegen Perry van der Meer en deze twijfelde wel of er een notaris bij de loting is geweest. Zijn twijfel was niet nodig. In de eerste partij versloeg hij Thierry in een spannende en bloedstollende partij. Kwaliteit of stukwinst na het tussenschaak met de loper leverde Perry het volle punt op. In de tweede partij ging Thierry vol aan de bak en kreeg hij al snel twee pionnen voordeel. Dat hij Perry niet moet onderschatten blijkt uit het feit dat Thierry mat in een over het hoofd ziet in een glad gewonnen stelling met twee pionnen meer. Hoe spannend kan het wezen, de kampioen 2015 uitgeschakeld in de tweede ronde. De kwartfinale staat gepland op 24 mei.Uitslagen 2e ronde rapid-bekercompetitie 2016, 26 april

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar kwartfinale
Peter de Man
3
30
Bas von Königslöw
3
30
1-2 * Bas von Königslöw
Loek Beekman
4
25
Wil Kauffman
6
35
1-2 * Wil Kauffman
Gerbrand Beekman
2
22
Harry Hijman
5
38
1˝-˝ Gerbrand Beekman
Thierry Bieger
1
30
Perry van der Meer
1
30
0-2 Perry van der Meer
Hans Mudde
2
30
Felix Ferschtman
2
30
2-1 * Hans Mudde
Frits Berendse
2
33
Kees Vink
1
27
0-2 Kees Vink
Giuseppe Gastaldi
6
43
Han Nicolaas
1
17
0-2 Han Nicolaas
Jan Zonneveld
4
27
Vincent Steemers
5
33
** Vincent Steemers
 
 
 
 
 
 
   
* na snelschaken
 
 
 
 
 
 
 
** Opgave JanZ
 
 
 
 
 
 
 Op dinsdag 24 mei werden drie van de vier kwartfinales in de bekercompetitie gespeeld. Daarin wist Wil Kauffman twee keer van Vincent Steemers te winnen, was Hans Mudde na een het noodzakelijk geworden snelschaakpotje met 2-1 te sterk voor Bas von Königslöw en moest uw verslaggever (Han Nicolaas) na twee zinderende partijen met 1˝-˝ het onderspit delven tegen Kees Vink. Dat betekent dat Wil, HansM en Kees zich geplaatst hebben voor de halve finale.

De vierde halve-finalist werd een week later bekend toen de titanenstrijd tussen Gerbrand Beekman en Perry van der Meer op het programma stond. Fijne loting trouwens heeft Perry tot nu toe gehad: Rens ter Veen in de 1e ronde, Thierry Bieger in de 2e ronde en nu dus Gerbrand Beekman. Je kan je een makkelijker programma voorstellen!

Na twee taaie en lange partijen won Perry deze strijd met 1˝-˝. In de eerste partij kwam Gerbrand met wit een pion voor in een eindspel waarin beiden nog een toren en een loper hadden. Na ruil van de lopers kwam daar nog een pion bij maar hevige tijdnood voorkwam dat Gerbrand dit in winst kon omzetten: remise dus. In de tweede partij kwam er een lopereindspel op het bord waarin Perry een pion meer had, bovendien een pion die in sneltreinvaart richting promotieveld marcheerde. Daar was geen houden meer aan voor Gerbrand en hij moest het punt aan Perry laten. Daarmee zijn de vier halve finalisten bekend die elkaar in twee mini-matches zullen bestrijden om een plek in de felbegeerde finale van deze bekercompetitie!Uitslagen kwartfinale rapid-bekercompetitie 2016, 24 en 31 mei

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar halve finale
Han Nicolaas
1
30
Kees Vink
1
30
˝-1˝ Kees Vink
Vincent Steemers
5
27
Wil Kauffman
6
33
0-2 Wil Kauffman
Bas von Königslöw
3
33
Hans Mudde
2
27
1-2 * Hans Mudde
Gerbrand Beekman
2
33
Perry van der Meer
1
27
˝-1˝ Perry van der Meer
 
 
 
 
 
 
   
* na snelschaken
 
 
 
 
 
 
 Tja, de halve finale van de rapid-bekercompetitie heeft even op zich laten wachten (en dat is een understatement...) maar op dinsdag 10 januari was het dan echt zo ver! Perry van der Meer was gekoppeld aan Kees Vink terwijl Hans Mudde het mocht/moest opnemen tegen Wil Kauffman.
In de eerste partij tussen Perry en Kees kwam Perry redelijk goed weg. Kees had een aardige aanval en dreigde met een penning een stuk te gaan winnen. Dat deed Kees niet en het gevolg was dat hijzelf de bekende deksel op de neus kreeg en verloor. Dat betekende dat hij de tweede partij moest winnen om er een barrage uit te slepen. Dat lukte niet, Perry speelde gedegen, won een stuk, de partij en daarmee deze mini-match met 2-0.

     
 
   


Hans Mudde had in zijn match tegen Wil Kauffman 'slechts' 20 minuten terwijl Wil 40 minuten mocht nadenken omdat hij was ingedeeld in een (veel) lagere groep: belachelijk... Veertig minuten is natuurlijk veel te veel voor Wil, dat gebruikt hij in een normale partij ook niet. HansM Kwam in de eerste partij in razende tijdnood en zoals bijna altijd gebeurde het vanavond ook: de tegenstander gaat mee in de tijdnood, ook al heeft die tijd genoeg. In dit geval was het Wil die snel bleef spelen en mede daardoor de fout inging. Hij raakte zijn dame aan terwijl hij helemaal geen damezet wilde doen. Maar ja, aanraken is zetten, dat is volgens mij zo ongeveer de enige regel die in alle soorten schaak altijd geldt. Het kostte Wil zijn dame en daarmee won HansM de eerste partij.
Ook hier dus druk op de degene die achter stond: Wil moest de tweede partij winnen. Maar ook hier lukte het niet, HansM won een stuk en even later de partij waarmee ook deze match in 2-0 eindigde.

Dat betekent dat Perry en HansM de finale spelen. Voor beide spelers is dat de eerste keer! Ik moest echt even in het archief duiken om daar zeker van te zijn want ik dacht namelijk dat Perry zeker één keer eerder de finale had gehaald. Maar altijd was er wel een onverlaat die Perry de weg naar de bekertop versperde: Kees, Gerbrand, Thierry, Wouter, Chris. Inderdaad, niet de minsten, die finaleplek kun je met gepaste trots bijschrijven op je (schaak-)CV!Uitslagen halve finale rapid-bekercompetitie 2016, 10 januari 2017

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar finale
Kees Vink
1
30
Perry van der Meer
1
30
0-2 Perry van der Meer
Wil Kauffman
6
40
Hans Mudde
2
20
0-2 Hans MuddeDe Grande Finale tussen Perry van der Meer en Hans Mudde werd op dinsdag 28 februari gespeeld. Uw verslaggever (Han Nicolaas) kon daar helaas niet bij zijn maar ik heb me laten vertellen dat Perry deze match verdiend met 2-0 wist te winnen. HansM zei in ieder geval dat Perry uiterst gemotiveerd was en de terechte kampioen was. Daarmee volgt hij Thieery Bieger op als de nieuwe rapid-bekerkampioen van Pomar!Finale rapid-bekercompetitie 2016, 28 februari 2017

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Winnaar
Perry van der Meer
1
27
Hans Mudde
2
33
2-0 Perry van der Meer