Externe competitie 2015-2016


Pomar 1
Pomar 2
Verslagen Pomar 1
Verslagen Pomar 2
Teamopstellingen

Pomar 1

Pomar 1 handhaafde zich ternauwernood in de 1e klasse en zal er alles aan doen om ook dit seizoen in deze klasse te blijven. Kijken we naar de beide eerste klassen dit seizoen dan kunnen we evenals de voorgaande seizoenen vaststellen dat ons vlaggenschip opnieuw in een behoorlijk zware poule is ingedeeld: BF/Wassenaar 1, Botwinnik 2, Schaakhuis 2, SHTV 2, WSC 3, Promotie 4 en DD 4, dat wordt een pittig seizoen!

De samenstelling van het team is hetzelfde als vorig seizoen, wel zijn er een paar verschuivingen binnen het team qua bordvolgorde. Chris Gerritsen gaat het topbord bezetten: succes Chris!
Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
29 september 2015 Pomar 1 WSC 3 2˝ - 5˝
12 november 2015 SHTV 2 Pomar 1 6˝ - 1˝
1 december 2015 Pomar 1 Botwinnik 2 4 - 4
5 januari 2016 DD 4 Pomar 1 6˝ - 1˝
9 februari 2016 Pomar 1 Schaakhuis 2 3˝ - 4˝
15 maart 2016 Promotie 4 Pomar 1 4 - 4
30 maart 2016 BF/Wassenaar 1 Pomar 1 6 - 2
Verslagen Pomar 1


7e ronde

30 maart 2016: BF/Wassenaar 1 - Pomar 1    6 - 2

Op woensdag 30 maart speelde ons eerste team tijdens de gezamenlijke slotronde voor alle teams in de eerste klasse de laatste en beslissende wedstrijd tegen mede-degradatiekandidaat BF/Wassenaar 1. Bij het ingaan van deze laatste ronde stonden we laatste in de 1e klasse A met één matchpunt achterstand op BF/Wassenaar 1 en Botwinnik 2. Vanavond zou dus de beslissing vallen: we moesten winnen, anders was degradatie een feit. De ervaring leerde dat we in deze slotronden nooit zo best voor de dag komen, zeg maar gerust ronduit slecht. We hebben geprobeerd daar verandering in te brengen maar het heeft er eigenlijk geen moment ingezeten... Ik kan er vrij kort over zijn: we werden vrij kansloos naar een 6-2 nederlaag gespeeld zodat degradatie een feit is. Een raar seizoen eigenlijk waarin we na twee gelijke spelen en vijf nederlagen vrij afgetekend op de laatste plaats eindigden maar waarin we de kampioen (Schaakhuis 2) op de rand van de afgrond brachten (we hadden dus moeten winnen...) terwijl we ook de voorlaatste wedstrijd tegen Promotie 4 hadden moeten/kunnen winnen in plaats van gelijk te spelen. Dit waren twee prachtige wedstrijden (met name over de strijd tegen Schaakhuis zal nog lang worden nagepraat...) die slechts één matchpunt opleverden in plaats van vier. Maar goed, volgend seizoen speelt Pomar 1 dus in de 2e klasse, de laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 2009-2010: we werden toen wel direct kampioen. Laten we dat maar als doel stellen voor volgend seizoen: terugkeren naar de 1e klasse!

Voor de volledigheid hierbij de scores van het vlaggenschip op deze 30e maart:

Hans Mudde (bord 7) had geen tegenstander en bracht ons daarmee op een 1-0 voorsprong: veel punten zouden er niet meer bijkomen...
Uw verslaggever (Han Nicolaas, bord 8) speelde een werkelijk belachelijke partij, offerde een stuk voor twee pionnen en verder helemaal niks. De man uit Wassenaar deed wat gezonde en sterke zetten en kon zich zelfs veroorloven in het verre middenspel een stuk weg te geven. Ook daarna was het nog helemaal uit waarmee de stand op 1-1 kwam.

Perry van der Meer speelde aan bord 2 volgens mij een goede partij en ik had goede hoop op een half punt, of meer. Maar kennelijk had ik ook van deze partij weinig of niets begrepen want Perry verloor waarmee we 2-1 achter kwamen.
Kees Vink bracht aan het vierde bord een half punt binnen. Beide spelers hadden hier een dame en twee lichte stukken en er viel niet veel meer te halen: 2˝ - 1˝.

Frits Berendse (bord 5) kwam in een gelijke stelling 'opeens' een toren achter en dat was teveel. Het was niet het beste seizoen van Frits, maar dat gold voor meer spelers van ons vlaggenschip... Het betekende wel een 3˝ - 1˝ achterstand zodat we resterende drie partijen moesten winnen om niet te degraderen.

Dat was teveel gevraagd. Het was een beetje zuur dat Gerbrand Beekman (invaller aan het zesde bord) knap remise speelde maar daarmee wel de degradatie een feit werd: 4-2 achter met nog twee partijen te gaan.
De gifbeker werd vervolgens tot op de bodem leeggedronken want ook de twee resterende partijen gingen verloren. Han Terpstra speelde aan het derde bord zeker niet slecht maar kwam uiteindelijk twee pionnen achter wat voor de tegenstander voldoende was voor de winst: 5-2.
En dan onze kopman, Chris Gerritsen. Extern geweldig op dreef met een paar prachtige partijen maar helaas lukte het vanavond in zijn (voorlopig?) laatste optreden voor Pomar (Chris gaat verhuizen en daarmee onze club helaas verlaten) niet. Chris trof opnieuw een zeer sterke tegenstander (ELO rond de 2000), hield lang stand maar moest uiteindelijk toch capituleren waarmee de eindstand op 6-2 werd bepaald. Een dikke nederlaag tegen een mede-degradatiekandidaat en een gemiste overwinning op de kampioen: dat geeft aardig weer dat we een raar seizoen hebben beleefd. Gauw vergeten wat mij betreft en volgend seizoen 'gewoon' kampioen worden!6e ronde

15 maart 2016: Promotie 4 - Pomar 1    4 - 4

Op dinsdag 15 maart speelde ons eerste team in de zesde en voorlaatste ronde de belangrijke uitwedstrijd tegen Promotie 4 in Zoetermeer. Bij het ingaan van deze wedstrijd stonden we (nog steeds) onderaan met twee matchpunten achterstand op zowel BF/Wassenaar 1 als Botwinnik 2. Met in de laatste ronde concurrent BF/Wassenaar 1 als tegenstander zou een overwinning deze avond heel goed uitkomen...

De avond begon zeer voorspoedig met een vlotte overwinning voor Felix Ferschtman met wit aan bord 5. Zijn tegenstander offerde een stuk voor twee pionnen zonder enige compensatie en Felix had een relatief eenvoudige avond: 0-1.
Chris Gerritsen speelde opnieuw een berepartij aan het topbord. Met wit kreeg hij een sterk centrum met pionnen op d5 en e4. Met goed spel plantte Chris twee torens op de zevende rij die in combinatie met een ijzersterke loper dodelijk waren. Mat of groot materiaalverlies was onvermijdelijk en met deze overwinning werd het 0-2.

Perry van der Meer speelde op bord 2 met zwart een lastige maar goede partij waar ik niet zo heel veel van heb begrepen. De materiaalverhouding wisselde hier diverse malen en op het moment dat ik dacht dat Perry gewonnen stond moest ik dat oordeel een paar zetten later weer laten varen, en andersom. Kortom, ik begreep niet echt wat hier gebeurde maar Perry gelukkig wel en hij pakte een half punt mee: ˝ - 2˝.
Frits Berendse speelde aanvankelijk een prima partij aan bord 6, won een kwaliteit en bereikte een stelling waarin ik het punt al bijna had geteld. Maar vervolgens ging het mis, Frits gaf de kwaliteit weg en kwam een pion achter te staan. In het resterende eindspel was dat voldoende voor de jongeman uit Zoetermeer om de partij winnend af te sluiten. Geen ˝ - 3˝ dus maar 1˝ - 2˝ en het was opeens niet meer zo duidelijk hoe deze match ging aflopen.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) was op dat moment aan het achtste bord in een complexe stelling beland. Ik had wel iets van een aanval richting de witte koning maar mijn jeugdige tegenstander wist alle dreigingen te pareren en stond als een huis. Ik zag niet goed hoe ik voortgang kon boeken en besloot af te stevenen op herhaling van zetten. Daar moest mijn tegenstander wel op ingaan anders was het alsnog gevaarlijk geworden: remise en 2-3.
Een blik op de overige drie borden leerde dat een kleine overwinning nog steeds mogelijk was. Maar het pakte anders uit, helaas...

Han Terpstra speelde aan bord 4 een prima partij waarin beide spelers allerlei dreigingen in de stelling vlochten. Zonder al teveel kleerscheuren wist HanT een toreneindspel te bereiken waarin hij weliswaar een pion minder had maar dat potremise was. En ondanks zijn lichte tijdnood maakte onze man geen fout en sleepte een keurige remise uit het vuur: 2˝ - 3˝.
Willem Brizee, wit aan bord 7, maakte indruk met een sterke invalbeurt (Hans Mudde was helaas verhinderd). Hij offerde een stuk voor een pion en een vlammende koningsaanval met dame, toren en paard. Zijn tegenstander verdedigde zich echter met alles wat hij had en dat was behoorlijk veel. De aanval sloeg niet direct door, Willem won het stuk wel terug maar het resterende toreneindspel werd vrij snel remise gegeven. Een belangrijk half punt want hiermee was de stand 3-4 geworden en hadden we in ieder geval één matchpunt binnen!

Maar wellicht zat er nog meer in het vat want Kees Vink, als laatste bezig aan bord 3, had een gelijkwaardige stelling bereikt waarin de man uit Zoetermeer bovendien in lichte tijdnood was. Niks aan de hand dus, zo leek het... Leek, want Kees raakte de draad kwijt, gaf een paard en twee pionnen weg en belandde in een volkomen verloren toreneindspel dat zijn tegenstander inderdaad tot winst wist te voeren. Daarmee werd het toch nog 4-4: niet slecht maar gezien ons spel hadden we, evenals in de vorige wedstrijd tegen Schaakhuis 2, twee matchpunten verdiend. Je kan zeggen dat we in de laatste twee wedstrijden drie matchpunten hebben laten liggen. Daarmee waren we safe geweest, nu staan we nog steeds laatste in de 1e klasse A met één matchpunt achterstand op BF/Wassenaar 1 en Botwinnik 2. De laatste wedstrijd, tijdens de gezamenlijke slotronde op woensdag 30 maart tegen BF/Wassenaar 1, wordt dus beslissend: we moeten winnen, anders is degradatie een feit. De ervaring leert dat we in deze slotronden nooit zo best voor de dag komen, zeg maar gerust ronduit slecht. Laten we daar dan maar een keer een eind aan maken en op 30 maart de winst pakken!5e ronde

9 februari 2016: Pomar 1 - Schaakhuis 2    3˝ - 4˝

Op dinsdag 9 februari stond het vijfde duel van dit seizoen op het programma, de thuiswedstrijd tegen Schaakhuis 2 dat stijf bovenaan stond met vier overwinningen. Wij hadden drie keer verloren en één keer gelijk gespeeld en stonden onderaan: David tegen Goliath dus. Maar de reus was bijna geveld!! Wat een schitterende avond was dit, wat een match! Als team speelden we een prachtige wedstrijd waarin de wat mindere vorm van de één werd gecompenseerd door grootse vorm van de ander; prachtig! Hieronder vindt u de bevindingen van uw verslaggever (Han Nicolaas) die zelf aan het achtste bord vrij lang bezig was en dus lang niet alles (goed) heeft kunnen zien.

We begonnen slecht met een in mijn ogen vrij kansloze nederlaag van Frits Berendse aan bord 6 tegen Harold Metselaar, een voor mij nog onbekende speler van Schaakhuis.
Hans Mudde, zwart aan bord 7 tegen René Weerts, had volgens velen remise in handen maar zag het niet, ik eerlijk gezegd ook niet: de beste stuurlui staan aan wal, dat is bekend, maar misschien zat er echt een remise-variant in. Nu verzandde Hans in een eindspel dame tegen toren met nog wat pionnen dat totaal verloren was: 0-2.

Han Terpstra speelde aan bord 4 met wit een sterke partij tegen David Jonkman, bijna 1900 ELO. HanT kwam in het spel dat hem ligt en won met een vlammende aanval tegen de koning: een fraaie partij en 1-2.
Kees Vink, zwart aan bord 3 tegen Reggy Brouwers, had een lastige avond, kwam al snel een pion achter en wist dit niet meer te repareren: 1-3.

Chris Gerritsen speelde aan het topbord met zwart een berepartij tegen Raymond Liem, bijna 2200 ELO! Chris verbruikte in de opening veel tijd maar bouwde zijn partij goed op, kwam lekker uit de opening en won een pion bij goede stelling. Zou hij gaan winnen? Dat lukte net niet want in het toreneindspel liet hij Liem ontsnappen naar remise, maar wat een partij: 1˝ - 3˝.
Zelf speelde ik met wit aan bord 8 tegen Patrick Tjioe eindelijk weer eens lekkere externe partij. Ik koos voor het degelijke 1.d4, geen Koningsgambiet in de externe, dat kan/mag ik mijn teamgenoten niet aandoen! Het ging goed, ik kreeg lekker spel en offerde op de 20e zet mijn loper voor een pion. Ik had gezien dat ik, als hij het offer zou aannemen, nog een pion zou winnen en een sterke vrijpion op c6 zou krijgen. Patrick vertrouwde dit niet en nam het offer niet aan met als gevolg dat hij een pion achter bleef. Ik bleef secuur spelen en wist in het eindspel met beide torens binnen te komen en nog een pion te winnen. Dat geloofde Patrick wel en hij gaf het op: 2˝ - 3˝. U kunt deze partij hieronder naspelen.

Games
[Event "Externe competitie 2015-2016"] [Site "Rijswijk"] [Date "2016.02.09"] [Round "5"] [White "Han Nicolaas (Pomar 1)"] [Black "Patrick Tjioe (Schaakhuis 2)"] [Result "1-0"] [Annotator "Han Nicolaas"] {In de vijfde ronde van de externe competitie 2015-2016 kreeg Pomar 1 (onderaan met één matchpunt) bezoek van het sterke Schaakhuis 2 dat allevier de wedstrijden (dik) had gewonnen. Het werd een fraaie strijd, de reus werd bijna geveld maar uiteindelijk bleven we toch met lege handen achter: 4˝-3˝ verloren... Ik speelde aan bord 8 met wit een leuke partij tegen Patrick Tjioe en offerde op de 20e zet een loper voor een pion dat mijn tegenstander niet aannam. Hij durfde het niet aan maar wit had nauwkeurig moeten spelen om enig voordeel te behouden als hij het wel had aangenomen} 1. d4 Nc6 2. Nf3 f5 3. c4 g6 4. Nc3 Nf6 5. e3 Bg7 6. Be2 d6 7. O-O O-O 8. d5 Ne5 9. Nd4 Bd7 10. b3 Qc8 11. Bb2 a5 12. Rc1 b6 13. a3 Qe8 14. Ncb5 Rc8 15. Na7 Ra8 16. Nac6 Nxc6 17. dxc6 Bc8 (17. ... Bxc6 18. Nxc6 Qxc6 19. Bxf6 Bxf6 20. Bf3 ) 18. Nb5 Qd8 19. Bf3 e5 20. Bxe5 Ne8 (20. ... dxe5 21. Qxd8 Rxd8 22. Nxc7 Ra7 23. Nb5 Re7 24. Rfd1 Rxd1+ 25. Rxd1 e4 26. Rd8+ Re8 27. c7 exf3 28. Nd6 Kf8 29. Nxe8 Nxe8 30. Rxc8 ) 21. Bd5+ Kh8 22. Bxg7+ Kxg7 23. Qd4+ Qf6 24. Qxf6+ Kxf6 25. Rfe1 Be6 26. Bxe6 Kxe6 27. Rcd1 Rc8 28. Rd4 Nf6 29. f3 Rf7 30. Red1 Rd8 31. Nc3 Rc8 32. Nd5 Nxd5 33. Rxd5 Re7 34. Ra1 Ra8 35. Rdd1 Ree8 36. b4 axb4 37. axb4 Ke5 38. Kf2 Kf6 39. h4 g5 40. g3 h5 41. Ke2 Ke5 42. Kd3 Rad8 43. Kc3 Ke6 44. Kb2 Ke5 45. Rd5+ Ke6 46. e4 fxe4 47. fxe4 Kf6 48. Rf5+ Kg6 49. Re1 Rf8 50. Rxg5+ 1-0Op dat moment waren Perry van der Meer en Felix Ferschtman nog bezig. Perry speelde aan bord 2 een prima pot tegen Rijnko Baas, nog zo’n 1900-speler. Perry kreeg vier pionnen voor een stuk en aanval tegen de zwarte koning. Hij speelde dit perfect uit en wist de stand gelijk te trekken: 3˝ - 3˝ met nog één partij te gaan. En dat was Felix, zwart aan bord 5 tegen Paul Regeer. Dit was een krankzinnige partij, je moet erbij geweest zijn om het te geloven! Al na drie zetten was er geen touw meer aan vast te knopen, mede ook door het spel van Paul die allesbehalve een reguliere opening speelde. Felix kwam in het middenspel twee stukken voor maar zijn stukken waren nog niet goed ontwikkeld en zijn koning stond in het midden van het bord. In wederzijdse vliegende tijdnood gaf Felix zijn dame weg maar het was nog steeds hoogst onduidelijk hoe dit zou gaan aflopen. Felix vlocht nog een matnetje in de stelling en had een ijzersterke vrijpion, Paul zag echter alles, verdedigde goed en haalde de vrijpion op waarna het echt gedaan was: 4˝ - 3˝ verloren na een waanzinnige en ongelooflijk spannende avond! Als we ooit een keer hadden kunnen/moeten winnen dit seizoen dan was het vanavond wel. We hebben de reus aan het wankelen gebracht en ze mogen hun handen dichtknijpen dat ze met twee matchpunten naar huis gingen. Wat een avond!

Feit blijft wel dat we nog steeds onderaan staan, en na de overwinning van concurrent BF/Wassenaar 1 tegen Botwinnik 2 staan we zelfs twee matchpunten achter op deze beide teams. Met nog twee wedstrijden te gaan (tegen Promotie 4 en in de slotronde tegen BF/Wassenaar 1) wordt het dit seizoen erop of eronder.


Frits Berendse, die dus helaas als eerste klaar was vanavond, schreef het volgende over deze gedenkwaardige avond:

Je moet er bij zijn geweest om het te geloven. Ons team, troosteloos onderaan met 1 punt uit 4 duels en maar 9˝ bordpunten, bracht de koploper Schaakhuis 2 aan het wankelen. Met strijd op alle borden verloor Frits Berendse als eerste door tempoverlies en een dreigende aanval op zijn paard op c3. Ook Hans Mudde moest het onderspit delven nadat hij de voortzetting tot remise had gemist. Chris Gerritsen speelde tegen een 2100 rating speler en had het beste van het spel. Een verrassing zat er in maar door het eindspel moest onze man berusten in remise. Han Terpstra speelde een vreemde partij met zeven van zijn stukken op de eerste lijn, met dit verschil dat geen van zijn stukken nog op dezelfde plaats stonden. Een fraaie aanval met al zijn stukken leverde hem een dik verdiende overwinning op. Kees Vink en zijn tegenstander hadden in het eindspel beiden een paard en loper maar de tegenstander van Kees had wel een pion meer. In het eindspel moest onze man opgeven. Han Nicolaas speelde een knappe wedstrijd met wit en won verdiend nadat zijn beide torens wisten te infiltreren in het vijandelijke kamp. Perry van der Meer, ook met wit, won op fraaie wijze nadat zijn tegenstander en passant wat pionnen had weggegeven. Perry speelde wel met een stuk minder maar had compensatie in drie of vier pionnen. De laatste partij die nog bezig was besliste uiteindelijk de uitslag, omdat het inmiddels 3,5 tegen 3,5 was geworden. De partij van Felix was te gek voor woorden met voordeel in materiaal en in tijd. In het eindspel vervloog het voordeel van Felix en verloor hij ook nog eens zijn dame. Jammer, er had een verrassing in gezeten.4e ronde

5 januari 2016: DD 4 - Pomar 1    6˝ - 1˝

Op schaakgebied werd het jaar 2016 geopend door Pomar 1 dat op 5 januari 2016 de vierde externe wedstrijd speelde, uit tegen DD 4 in het statige pand van het Nationaal Schaakgebouw aan de Van Speijkstraat 1. Na twee nederlagen en een gelijkspel zou het wel leuk zijn als we keer het zoet der overwinning mochten smaken. Dat lukte vanavond niet, DD 4 was eenvoudigweg te sterk, al hadden we hier en daar misschien een half bordpuntje meer verdiend...

Opnieuw moesten we aantreden met twee invallers aangezien Han Terpstra en Hans Mudde helaas verhinderd waren. Dank aan de invallers, Bas von Königslöw en Peter de Man, die hun interne partij bij Pomar lieten lopen voor een optreden in het vlaggenschip van Pomar!

De meeste partijen kwamen langzaam op gang en de eerste beslissing viel pas rond de klok van half 11, dat wil zeggen na twee uur en drie kwartier spelen! Frits Berendse (zwart aan bord 4) kwam een pion achter in een lastige stelling. Er kwamen wat witte stukken de zwarte stelling binnen maar het was toch nog niet zo eenvoudig en bovendien verbruikte de DD-er veel tijd. Na een vrij geforceerde afruil verloor Frits echter een stuk en daarmee even later ook de partij: 0-1.

Peter de Man viel in op bord 8 en hanteerde dus de zwarte stukken. Peter kreeg een aardige aanval om zijn oren, kon zijn koning niet echt in veiligheid brengen en verloor een stuk. Daarna probeerde hij de boel nog wel te verdedigen maar de nederlaag was niet meer af te wenden: 0-2.

De tweede invaller, Bas von Königslöw, bracht ons met een degelijke remise aan het 7e bord op het scorebord. De stelling bleef lange tijd materieel in evenwicht, pas in het verre middenspel won de man van DD een pion maar het materiaal was inmiddels zo ver uitgedund (beiden hadden nog twee torens, een loper en wat pionnen) dat er van enige winstpogingen geen sprake kon zijn. Remise dus en een ˝ - 2˝ tussenstand.

Op dat moment zag ik al enkele donkere wolken over het Nationaal Schaakgebouw trekken en 'voorspelde' een 5 - 3 nederlaag voor ons team. Het werd inderdaad een nederlaag, alleen zou die nog groter uitvallen dan ik had gedacht/gehoopt...

Felix Ferschtman, wit aan bord 5, was na een Aljechin-verdediging intussen in een lastige stelling terecht gekomen waarin hij een pion had verloren en moest vrezen er nog één te verliezen. Dat tweede ding ging er inderdaad ook af en daarna werd de stelling van onze man zo goed als onhoudbaar. De man van DD liet de partij niet meer uit zijn handen glippen en bracht zijn team op een 3˝ - ˝ voorsprong.

Onze kopman Chris Gerritsen speelde een buitengewoon complexe partij met wit aan bord 1. Voor mijn gevoel stond Chris goed met een sterk centrum en actief stukkenspel. Kennelijk heb ik weinig of niets van de partij begrepen want 'opeens' verloor Chris een kwaliteit, net op het moment dat ik dacht dat Chris een stuk ging winnen... Daarna was het over en uit, stond er een ˝ - 4˝ stand op het wedstrijdformulier en bleven beide matchpunten dus sowieso in Den Haag. De vraag was nu nog hoe groot de nederlaag zou uitpakken...

Kees Vink speelde met wit aan het 3e bord een prima partij, won een pion en had een lekkere stelling plus aanval over de h-lijn. Kees won er nog een pion bij en bereikte een eindspel met dame en loper tegen twee torens en een loper waarin hij twee pionnen meer had. Ik had eerlijk gezegd het punt al geteld maar de stelling was kennelijk veel lastiger dan ik dacht. Kees probeerde van alles maar kwam er niet doorheen en uiteindelijk werd het punt gedeeld: 1-5.

Perry van der Meer zat achter de zwarte stukken aan bord 2 en belandde in een moeilijke stelling waarin de witte dame de stelling binnenkwam en Perry een pion verloor. De man van DD gaf vervolgens de pion terug voor aanvalskansen tegen de zwarte koning maar vond hierbij niet het juiste plan naar de winst. Die zat er waarschijnlijk wel in maar was achter het bord nog niet zo eenvoudig te vinden zodat ook hier besloten werd tot remise: 1˝ - 5˝.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) was op dat moment al geruime tijd bezig een stelling met een stuk minder (voor één pion) te verdedigen. Dat stuk was ik kwijtgeraakt doordat ik op een gegeven moment een zet deed waarvan ik twee zetten eerder had gezien dat het niet kon op straffe van stukverlies. Op het moment dat ik die zet alsnog deed kon het nog steeds niet... Ik weet niet hoe het af en toe (niet) werkt daarboven in ons brein maar dit zijn toch rare dingen: je ziet dat het niet kan en toch doe je het, wonderlijk...
Maar goed, de partij was na dat stukverlies in feite al over en uit maar ik had geen zin om het bijltje erbij neer te gooien en deed zo goed mogelijk mijn best het mijn tegenstander nog zo lastig mogelijk te maken. Dat lukte in ieder geval voor een deel want het kostte de DD-er flink wat tijd een plan te bedenken om het stuk voorsprong te gelde te maken. Na afruil van beide torens en nog een stuk lukte dat uiteindelijk en moest ik na 3˝ uur spelen de vlag strijken.

Daarmee leden we voor de tweede keer dit seizoen een dikke 6˝ - 1˝ nederlaag waardoor ons eerste team nu met 1 matchpunt en 9˝ bordpunten op de laatste plaats staat in de 1e klasse A. Voornaamste 'concurrent' is BF/Wassenaar 1 dat ook 1 matchpunt heeft maar iets meer bordpunten bij elkaar heeft geharkt. De laatste wedstrijd op 30 maart - u raadt het al: BF/Wassenaar 1 - Pomar 1! - zal zeer waarschijnlijk beslissen over die ene degradatieplaats in deze groep. Wordt vervolgd op dinsdag 9 februari als het sterke Schaakhuis 2 op bezoek komt!3e ronde

1 december 2015: Pomar 1 - Botwinnik 2    4 - 4

Dinsdag 1 december 2015 speelde ons eerste team de derde externe wedstrijd, thuis tegen Botwinnik 2. Na twee nederlagen was het nu toch wel eens tijd voor een overwinning, of in ieder geval één matchpunt. Dat lukte ook, op bijzondere wijze...
Bij afwezigheid van Chris Gerritsen en Perry van der Meer bezette Kees Vink het topbord en hij was ook degene die na ruim een uur met een correcte remise de score opende. Dit goede voorbeeld werd gevolgd door Peter de Man aan bord 8. Peter stond misschien een tikkie beter maar niet genoeg om voor de winst te gaan.

Hans Mudde sloeg vervolgens aan bord 6 een remise-aanbod van zijn tegenstander af. De stelling was in evenwicht maar er was nog materiaal genoeg om het nog even te proberen. Daarna gebeurde er van alles dat niets met schaken te maken had maar dat er wel voor zorgde dat de eindstand uiteindelijk 4 - 4 werd. Het is hier niet de juiste plek en het juiste moment om daarvan uitvoerig verslag te doen, dat kan altijd nog als er zich een betere gelegenheid aandient. Maar goed, het eerste matchpunt is binnen...

In het nieuwe jaar kunnen we op dinsdag 5 januari meteen aan de bak als we op bezoek mogen bij DD om daar hun vierde team te bestrijden.2e ronde

12 november 2015: SHTV 2 - Pomar 1    6˝ - 1˝

Op donderdag 12 november 2015 toog ons vlaggenschip richting de Bosbeskapel in Den Haag voor de tweede externe wedstrijd van het seizoen. Tegenstander was SHTV 2, een sterk team dat vorig seizoen nog in de Promotieklasse speelde. De samenstelling van het team is iets veranderd maar met spelers als de gebroeders Evert en Karl Baak, Ton Bodaan, Gert-Jan Willighagen, Rik Pronk en Jaimy Luk is dit team zeker 'promotieklasse-waardig' te noemen. Op papier konden zij gemiddeld ruim 100 ELO-punten meer achter het bord brengen, we waren dus gewaarschuwd. Al snel bleek dat het inderdaad een lastige avond zou worden waarvan het verslag in feite vrij kort kan zijn: we hebben geen schijn van kans gehad. Hieronder toch een enkel hoogtepunt en (veel) dieptepunten.

Na ongeveer vijf kwartier spelen kon Frits Berendse (wit aan bord 3) de koning al omleggen in een partij waar ik niets van gezien heb: 1-0.

Han Terpstra speelde in mijn ogen met zwart een prima partij aan het vierde bord. Han rokeerde niet, viel met dame en twee torens aan over de koningsvleugel en had een sterk loperpaar. Zijn tegenstander (de jonge Jaimy Luk) wist echter alle dreigingen eruit te halen, speelde nog wel een verkeerde paardzet maar had een heel vervelend pionnetje dat Han uiteindelijk de das omdeed.

Gerbrand Beekman (bord 6) viel in voor Kees Vink en deed dat tegen Rik Pronk (op papier de nummer 2 van het team) helemaal niet slecht. Al snel werden hier wat lichte stukken geruild waarna een eindspel op het bord kwam met aan beide kanten een dame, toren en zes pionnen. De stukken van de man van SHTV stonden wel iets actiever en Gerbrand kon verlies van twee pionnen niet voorkomen. Even leek Gerbrand terug in de match te komen met pionwinst op f7 maar het was niet voldoende voor een half punt. Ook hier verlies en een 3-0 achterstand.

Hans Mudde trof aan bord 7 in Ton Bodaan een bekende en sterke opponent. Hans kwam gedrukt te staan, Ton had actief spel op de koningsvleugel en kreeg een stuk voor twee pionnen. De aanval richting de witte monarch met toren, paard en dame werd te sterk, Ton speelde het bekwaam uit en vlocht een aardig mat in de stelling. Hans zag dat wel aankomen en gaf het dan ook op. Het betekende een 4-0 tussenstand: dat ging wel erg hard op deze manier...

Gelukkig was daar Felix Ferschtman die ons via een overwinning op bord 5 tegen Armin Segger op het scorebord bracht. In no-time waren de dame en drie lichte stukken geruild waarna Felix in het middenspel twee pionnen won. Even dacht ik dat de partij toen al over en uit was maar Armin kwam goed terug en bracht het materiaal weer in evenwicht. In het resterende toreneindspel waren de twee verbonden vrijpionnen van Felix op de damevleugel echter sterker dan de twee losse pionnen van Armin en onze man wist dit uiteindelijk te winnen: 4-1 met nog drie partijen te gaan.

Perry van der Meer speelde op bord 2 tegen de op papier sterkste speler van SHTV 2, Evert Baak. Perry hield lang stand, verloor in het middenspel een pion en belandde in een eindspel met toren, loper en een handvol pionnen. Daarin won Evert de kwaliteit waarna de strijd tussen loper en toren werd beslist in het voordeel van de toren, SHTV dus. Een 5-1 stand met Chris Gerritsen op bord 1 en uw verslaggever (Han Nicolaas) op bord 8 nog te gaan.

Op bord 8 speelde ik evenals vier weken geleden tijdens het PK van de HSB met zwart tegen Justus van Klaveren. Kreeg ik in die partij weinig of geen kans, ook vanavond had ik een lastige wedstrijd waarin ik weinig vat kreeg op het spel van het jonge aanstormende talent. Materieel gezien bleef alles heel lang in evenwicht maar in het verre middenspel en het eindspel stonden de stukken van Justus gewoon beter. Toen zijn paard mijn stelling binnenkwam offerde ik de dame voor toren en paard maar dat veranderde weinig aan het beeld. Een paar zetten later gaf ik het op: 2-0 voor Justus, en 6-1 voor SHTV 2.

Tja, en daar zit je dan met een 6-1 achterstand nog een loodzware partij te spelen aan het topbord. Chris speelde met wit een prima partij tegen Karl Baak, kampioen van het PK Veteranen/Senioren dat eerder dit jaar werd gespeeld. Chris kwam een pion achter, won in het lastige middenspel een kwaliteit maar bood even later met voor beide spelers iets meer dan vijf minuten op de klok zelf remise aan. Karl accepteerde dat vrij snel waarmee de eindstand op 6˝ - 1˝ werd gebracht.

Na de 5˝ - 2˝ tegen WSC 3 opnieuw een forse nederlaag dus voor ons eerste team dat 'ergens' wel punten zal moeten pakken. Wellicht in de volgende wedstrijd die al op 1 december wordt gespeeld als Botwinnik 2 op bezoek komt.1e ronde

29 september 2015: Pomar 1 - WSC 3    2˝ - 5˝

Dinsdag 29 september 2015 betekende voor Pomar de aftrap van de externe competitie als het vlaggenschip thuis mag aantreden tegen WSC 3. Het afgelopen seizoen was Pomar 1 ternauwernood ontsnapt aan degradatie doordat alleen de wedstrijd tegen hekkesluiter RSC/Belgisch Park gewonnen werd. Dit seizoen lijkt handhaving (opnieuw) het hoogst haalbare want in een poule met een op papier ijzersterk Schaakhuis 2, het misschien nog sterkere SHTV 2, BF/Wassenaar 1, DD 4, Botwinnik 2, Promotie 4 en dus ook WSC 3 is het een understatement om te zeggen dat Pomar 1 nou niet direct tot de kampioenskandidaten gerekend mag worden.

De avond begon rustig met twee remises aan de topborden. Chris Gerritsen, voor het eerst aan bord 1 dit seizoen, pakte met zwart na bijna 2 uur spelen een nuttig half punt tegen Adri Duijvesteijn, de jongste van de drie Duijvesteijnen in dit WSC-team. Iets later maakte Perry van der Meer er aan het tweede bord 1-1 van door een andere Duijvesteijn, Leo, eveneens op remise te houden. Frits Berendse, wit aan bord 6, kroop door het oog van de naald tegen André van der Weijde. André stond beter, misschien zelfs gewonnen, maar Frits sleepte er op slinkse wijze door middel van eeuwig schaak met de dame remise uit. Een enigszins lucky half punt voor Pomar en een 1˝-1˝ tussenstand.

De enige speler aan WSC-kant die voor mij onbekend was, de heer K. Brunner, trof op bord 4 in Han Terpsta een geduchte opponent. Het werd een razend lastige partij waarin de man van WSC veel tijd verbruikte en HanT een comfortabele stelling kreeg die hij uiteindelijk ook in winst wist om te zetten. Het betekende een 2˝-1˝ voorsprong voor Pomar maar het zou tevens ook de enige overwinning aan Pomarzijde blijven. Op dat moment, met een blik op de overige vier borden, had ik nog enige hoop op een 4-4 resultaat of hooguit de kleinst mogelijke nederlaag. Het liep echter volledig anders, wat heet: de overige vier partijen gingen alle verloren!

Allereerst was daar mijn eigen partij aan bord 8 tegen Jan Dekker. Voor mijn gevoel kwam ik met wit best lekker uit de opening met enige druk in het centrum langs de d- en e-lijn. Jan verdedigde echter goed, kwam sterk terug (en ik maakte hier en daar een verkeerde keuze) en bereikte een eindspel van loper tegen paard waarin de loper sterker was dan mijn paard. Ik miste op een gegeven moment een vrij opgelegde kans op een betere voortzetting dan wat ik in de partij deed en na deze gemiste kans maakte Jan het perfect uit. Hij bracht mij in tempodwang, ruilde de randpion en kon met zijn koning de witte stelling binnendringen: over en uit, keurig gespeeld en een 2˝-2˝ gelijke stand.

Vervolgens kon Hans Mudde (zwart aan bord 7) het niet bolwerken tegen Leno den Broeder. Hans maakte er met een offer een zeer attractieve Franse partij van maar Leno hield met al zijn stukken de druk vast en bracht Hans zodanig in tijdnood dat deze door zijn vlag ging: overigens in een zo goed als verloren stelling, 2˝-3˝. Bij Gerbrand Beekman (invaller voor Felix Ferschtman aan bord 5) kwam ook een paard tegen lopereindspel op het bord. Hier was het paard van de WSC-man (Wim Duijvesteijn) echter sterker dan de loper van Gerbrand en met een ver opgerukte vrijpion wist Wim de overwinning voor zijn team binnen te halen: 2˝-4˝.

De matchpunten waren verdeeld, zo op het oog streden de twee laatste matadoren, Kees Vink en J. v/d Heiden op bord 3 dus voor de bekende spek en bonen: een 2-0 overwinning is nou eenmaal niet mogelijk in onze edele schaaksport… Maar als je eenmaal 3 uur aan het spelen bent wil je wel een zo goed mogelijk resultaat neerzetten, niet alleen voor jezelf maar (zeker) ook voor het team. Hier kwam een paardeindspel op het bord met aan beide kanten nog zes pionnen. Het paard van de WSC-man leek iets actiever heen en weer te springen dan het beest van de Pomariaan en dat vertaalde zich in een zwaar bevochten zege voor de Westlander. Een duidelijke 5˝ - 2˝ nederlaag voor Pomar 1 en daar valt weinig of niets op af te dingen. De mannen van WSC waren net even iets sterker en ik denk dat de overwinning voor hun team geen moment in gevaar is geweest; misschien zelfs niet toen ze met 2˝-1˝ achter stonden…

Goed, de kop is eraf, in deze poule gaf Schaakhuis 2 ook direct haar visitekaartje af door DD 4 eveneens met 5˝-2˝ te verslaan. En ook SHTV 2 won met 5˝-2˝, BF/Wassenaar 1 bleef met lege handen in Wassenaar achter. Het zou zomaar kunnen dat de strijd om het kampioenschap pas in de slotronde wordt beslist als de teams van Schaakhuis 2 en SHTV 2 tegen elkaar gaan strijden. De competitieleider heeft het weer goed voor elkaar!
Pomar 2

Na drie achtereenvolgende tweede plaatsen eindige Pomar 2 vorig seizoen op de derde plaats in de 3e klasse. Zal het dit keer wel een keer lukken: promotie naar de 2e klasse? Dat moet dan gebeuren in een poule met HSV 2, Schaakhuis 3, Botwinnik 4, WSC 6, DD 7, DSC 8 en DSC 10. HSV 2 lijkt een geduchte concurrent voor de titel maar ook Schaakhuis 3 valt niet te onderschatten.
De opstelling van het tweede team is hier en daar wat aangepast. Zo zal Willem Brizee ongetwijfeld proberen zijn goede invalbeurten van vorig seizoen te continueren nu hij een vaste plek in het tweede team heeft.
Het programma voor Pomar 2 vindt u hieronder.
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
6 oktober 2015 Pomar 2 Schaakhuis 3 2 - 6
26 oktober 2015 DSC 8 Pomar 2 5 - 3
17 november 2015 Pomar 2 WSC 6 6 - 2
17 december 2015 Botwinnik 4 Pomar 2 3˝ - 4˝
12 januari 2016 Pomar 2 HSV 2 2˝ - 5˝
29 februari 2016 DSC 10 Pomar 2 3 - 5
29 maart 2016 Pomar 2 DD 7 3˝ - 4˝
Verslagen Pomar 2


7e ronde

29 maart 2016: Pomar 2 - DD 7    3˝ - 4˝

Na de winst op DSC 10 stond er in de zevende en laatste ronde tegen DD 7 voor Pomar 2 niets anders meer op het spel dan eer en eeuwige roem. Dat gold ook voor de gasten zodat beide teams vrijuit konden spelen. Dat leverde een paar fraaie partijen op waarbij de mannen van DD het net iets beter deden dan de Pomarianen. In vogelvlucht een relaas van de laatste match van ons tweede team die uiteindelijk in de kleinst mogelijke nederlaag eindigde.

De avond begon met een rustige en vlotte remise van Peter de Man aan bord 2. Al snel werden hier de dames en drie lichte stukken geruild waarna het eindspel loper tegen paard weinig spanning meer bood: ˝-˝.
Markus Lohrer (bord 7) won een stuk tegen een pion maar gaf dat stuk in het vervolg van de partij weer terug (aardig...). Er kwam een eindspel op het bord met aan beide kanten een dame en twee torens wat de man van DD in heftige tijdnood remise wist te houden door eeuwig schaak te geven: 1-1.

John Woestenenk, wit aan bord 8, verkeert in een soort schaakdip. Je hebt af en toe zo'n periode waarin het gewoon niet lukt en John zit daar waarschijnlijk nu middenin. Na ruil van drie lichte stukken verloor John zijn laatste stuk voor een pion waarna het eindspel dame+loper tegen dame totaal verloren was, zeker nadat ook de dames van het bord waren verwijderd: 1-2.
Gerbrand Beekman bracht de spanning weer terug met een gedegen overwinning aan het derde bord. Gerbrand bereikte een dame-eindspel met een pion meer en dat zijn altijd lastige eindspelen. Gerbrand won echter nog een pion en na dameruil resteerde vervolgens een pionneneindspel dat nog wel even secuur moest worden gespeeld maar glad gewonnen was: fraaie winst voor Gerbrand en een 2-2 tussenstand.

Een snelle blik op de overige vier borden gaf me het idee dat een gelijkspel tot de mogelijkheden behoorde. Hans Jacobs stond zo goed als gewonnen, Vincent Steemers en Willem Brizee hadden goede stellingen die waarschijnlijk allebei een half punt zouden opleveren terwijl Bas von Königslöw lastig stond. Een gelijkspel heeft er ook zeker ingezeten maar het liep net even anders dan ik had gedacht/gehoopt...

Hans Jacobs wist zijn goede stelling met twee pionnen meer inderdaad in winst om te zetten zodat we voor het eerst in deze match op een voorsprong kwamen: 3-2.
Ook Vincent Steemers had een comfortabele stelling waar niets aan de hand leek. Vincent deed het echter 'ergens' niet helemaal goed en de DD-man vond het nodig van deze misstap te profiteren. Dat betekende een nul in plaats van een half punt waar ik op gerekend had: 3-3 met nog twee borden te gaan.

Een gelijkspel werd nu wel erg lastig aangezien er bij Willem zeer waarschijnlijk niet meer dan remise te halen viel (ondanks zijn pion voorsprong en goede stelling) terwijl Bas min of meer verloren stond. Willem speelde overigens een prima pot waarin hij aanvankelijk minder kwam te staan en een pion verloor. Hij kwam echter sterk terug, won de pion terug en kwam zelfs een pion voor nadat hij met dame en toren op de zevende rij was binnengevallen. De man van DD verdedigde zich echter bekwaam en wist een zwaarbevochten, en zeer waardevol, half punt voor zijn team binnen te slepen: 3˝-3˝.

Aan Bas vervolgens de ondankbare taak om aan het topbord een mindere stelling remise te houden. Na verlies van een kwaliteit leek dat haast onmogelijk en de DD-er gaf de winst inderdaad niet meer uit handen. Dat betekende een nipte 4˝-3˝ nederlaag en een vijfde plaats voor ons tweede team in de 3e klasse A waarin drie overwinningen en vier nederlagen werden behaald. Volgend seizoen weer nieuwe kansen op het kampioenschap mannen!


6e ronde

29 februari 2016: DSC 10 - Pomar 2    3 - 5

Na de nederlaag tegen HSV 2 stond in de zesde ronde het uitduel tegen DSC 10 op het programma. Voor Pomar stond er niet veel meer dan eeuwige roem op het spel, maar dat is ook wat waard! DSC 10 stond echter in de gevarenzone en bij een nederlaag deze avond zouden ze weliswaar twee matchpunten voorsprong houden op Botwinnik 4 maar in de laatste ronde wacht koploper Schaakhuis 3 dat alle wedstrijden tot nu toe wist te winnen. Botwinnik 4 krijgt in de laatste ronde een veel 'makkelijker' tegenstander in de vorm van WSC 6. Wellicht dat DSC 10 er nog eens extra voor ging zitten!

Of ze dat inderdaad gedaan hebben weet ik niet want uw verslaggever (Han Nicolaas) kon er helaas niet bij zijn aangezien hij een poging waagde snelschaakkampioen te worden bij HSV. Dat lukte niet, maar het betekende wel dat dit verslag beperkt blijft met de constatering dat ons tweede team een 5 - 3 overwinning behaalde en daarmee lekker in de middenmoot staat.

Voor de volledigheid: Bas von Königslöw, Gerbrand Beekman, Vincent Steemers, Willem Brizee en Hans Jacobs wonnen hun partij terwijl Peter de Man, Markus Lohrer en John Woestenenk een nederlaag moesten incasseren.
Goed werk mannen, nog één wedstrijd te gaan en dat zal zijn op dinsdag 29 maart, thuis tegen DD 7.


5e ronde

12 januari 2016: Pomar 2 - HSV 2    2˝ - 5˝

Na twee opeenvolgende overwinningen (op WSC 6 en Botwinnik 4) stond in de vijfde ronde het belangrijke duel tegen HSV 2 op het programma. Onderstaand verslag is van wedstrijdleider Frits Berendse, waarvoor dank! Af en toe zal ik ook iets toevoegen als dat enig nut heeft...

Op dinsdagavond 12 januari speelde Pomar 2 haar vijfde wedstrijd tegen het sterke en op de tweede plaats staande HSV 2. Pomar 2 had tot op dat moment 4 uit 4 en 15˝ bordpunten en HSV 2 7 uit 4 met 22˝ bordpunten.

Markus Lohrer kwam (te) laat maar was al binnen een kwartier klaar met zijn wedstrijd. De onberekenbare Markus moest de strijd staken na zes zetten en Peter Huybens won namens HSV 2. De zettenreeks wil ik u niet onthouden zodat u hiervan kan leren. 1. e4-e5, 2. Pf3-Pc6, 3. d4–f6, 4. dxe5-Pxe5, 5. Pxe5-fxe5 en 6. Dh5+.
Willem Brizee aan bord 5 tegen Wim Hessels kreeg in de opening een stuk cadeau door een fout offer. Willem speelde het secuur en dreigde zelfs met damewinst zodat zijn tegenstander op moest geven (1-1).
Hans Jacobs speelde aan bord 6 tegen Hans Coenders, kwam een pion voor, verloor twee pionnen op rij, verloor er nog één, won er één terug maar een verkeerde koningszet deed hem de das om. De pion van zijn tegenstander kon ongehinderd promoveren.
Vincent Steemers, aan bord 4 tegen Fred van der Holst speelde een gelijkopgaande partij. Na afruil van de dames werd voor remise gekozen zodat de tussenstand 1˝ - 2˝ werd.

Bas von Königslöw, ongenaakbaar, speelde aan bord 1 tegen Bert Gerritsma en na een pion achterstand kreeg Bas wel het initiatief. De zettendwang hielp zodat onze man de partij winnend kon afsluiten. Uw vaste reporter (Han Nicolaas) had hier echter de indruk dat Bas hier goed wegkwam en dat Bert namens HSV een goede kans heeft gemist. Maar wie ben ik?

Gerbrand Beekman aan bord 3 speelde tegen Jacques de Wit ook een gelijkopgaande strijd. Helaas voor Gerbrand pakte het voordeel van zijn tegenstander goed uit en was promotie niet te stoppen: 2˝ - 3˝.
Jos Bergers als invaller aan bord 8 voor John Woestenenk trof het niet tegen Zaman Saied die tijdens de partij voordeel kreeg door het nemen van wat pionnetjes. Jos verdedigde echter taai en kreeg tegenkansen. Helaas was de overmacht niet te stoppen en onze man moest opgeven.
Peter de Man aan bord 2 tegen Jim Loke speelde een prima partij met een gevaarlijk veropgerukte randpion. Helaas ging het in het eindspel fout door een verkeerde koningszet waardoor ook Peter zijn meerdere moest erkennen: 2˝ - 5˝. Uw verslaggever vond ook dat Peter een uitstekende partij speelde en wellicht zelfs ergens de winst heeft gemist. Typisch geval van jammer maar helaas...

Heren, niet wanhopen, het heeft er heel lang goed uitgezien en er waren voldoende kansen om het tij te doen keren. Rond 22.00 uur schatte ik het nog steeds in als een 4-4 partij. Succes in de volgende ronde.

Omdat het ook altijd aardig is om te lezen wat de tegenstander van een dergelijke match vindt, kunt u
hier het verslag lezen van Bert Gerritsma, teamleider en kopman van HSV 2.4e ronde

17 december 2015: Botwinnik 4 - Pomar 2    3˝ - 4˝

Na de winst in de derde ronde op WSC 6 trok Pomar 2 op donderdag 17 december vol goede moed ten strijde tegen Botwinnik 4. De mannen uit Zoetermeer hadden hun voorgaande drie wedstrijden verloren en zouden dus zeer gemotiveerd achter de borden plaatsnemen. Wegens belangrijke nevenactiviteiten (oliebollen eten en wat snelschaken bij SHTV) was uw verslaggever helaas niet in de gelegenheid deze thriller bij te wonen. U moet het dus doen met de constatering dat ons tweede team deze belangrijke wedstrijd met 4˝ - 3˝ wist te winnen waardoor nu een vierde plek in de derde klasse B is bereikt. Er volgen nog drie wedstrijden, het kampioenschap is ver weg (de koploper, Schaakhuis 3, heeft vier matchpunten voorsprong) maar behoud in de derde klasse is nu al veilig gesteld.
Voor de volledigheid: Bas von Königslöw, Willem Brizee, Markus Lohrer en John Woestenenk wonnen hun partij, Vincent Steemers was de enige die remise speelde terwijl Hans Jacobs, Loek Beekman en Jos Bergers een nederlaag moesten incasseren.
Goed werk mannen, op naar de volgende wedstrijd op dinsdag 12 januari, thuis tegen HSV 2.3e ronde

17 november 2015: Pomar 2 - WSC 6    6 - 2

Na twee nederlagen tegen de sterke teams van Schaakhuis 3 en DSC 8 (waarschijnlijk de twee teams die om het kampioenschap gaan strijden) moest Pomar 2 op dinsdag 17 november aantreden tegen WSC 6. De mannen uit het Westland hadden uit hun voorgaande twee wedstrijden drie matchpunten verzameld dus we waren toch wel een beetje gewaarschuwd. Als wedstrijdleider bij dit duel had ik alle tijd om de verrichtingen van ons tweede team te bewonderen. Hieronder een verslag, in volgorde van het scoreverloop.

Markus Lohrer en zijn tegenstander speelden aan bord 7 met een snelheid alsof de duivel hen op de hielen zat. Na 14 zetten, die in minder dan 20 minuten werden afgeraffeld, konden de stukken weer in de doos. De man uit het Westland zag een paardvork op koning en dame over het hoofd en gaf direct op.

Hans Jacobs, wit aan bord 6, kwam in een eindspel terecht met aan beide kanten twee torens, een paard en zes pionnen. Daar zat weinig vuur meer in en de heren besloten gebroederlijk het punt te delen: 1˝-˝.

John Woestenenk speelde met wit aan het achtste bord een prima partij. Hij kreeg een geďsoleerde d-pion maar had een sterk paard op d5. John won een pion, even later de dame (was is dat toch met die vrouwen in het schaken?) en daarmee ook de partij: 2˝-˝.

Kopman Bas von Königslöw speelde opnieuw een prima partij. Met zwart kwam hij geen moment in gevaar tegen de op papier sterkste man van het team van WSC 6. In een volkomen gelijke stelling werd remise overeengekomen waarmee we op een comfortabele 3-1 voorsprong kwamen.

Reserveman Wim Meijer (spelend op bord 4 voor Vincent Steemers die verhinderd was) bracht het eerste matchpunt binnen in een goed opgebouwde partij. Na pionwinst won hij ook nog een stuk waarbij de tegenstander waarschijnlijk dacht het stuk met een penning weer terug te kunnen winnen. Dat kon niet, Wim zag dat en wist het eindspel vervolgens betrekkelijk eenvoudig in winst om te zetten: 4-1.

De drie resterende partijen aan de borden 2 (Peter de Man), 3 (Gerbrand Beekman) en 5 (Willem Brizee) waren op dat moment nog in volle gang maar stonden alledrie goed voor Pomar. Als het een beetje mee zou zitten (wat wel een keer mocht...) zou het zomaar 7-1 kunnen worden. Dat lukte net niet, maar het heeft er zeker ingezeten!

Allereerst maakte Peter de Man er in een prima gespeelde partij 5-1 van. Peter kreeg een sterk centrum met een pion op e5, twee torens op de open lijnen en een aanval richting de zwarte koning met dame en paard: alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie overwinning. En die kwam er ook! Met de mokerslag Tc7! maakte Peter het fraai uit. Er dreigde mat of stukwinst maar de man van WSC liet het niet zover komen en gaf direct op: de twee matchpunten waren binnen! U kunt deze partij hieronder naspelen.

Gerbrand Beekman begon met een half uur tijdvoorsprong aan zijn partij omdat zijn tegenstander (of liever gezegd de TomTom van zijn tegenstander) onze speellocatie niet kon vinden. Handig die techniek... De WSC-er liep die achterstand gedurende de wedstrijd wel weer in maar kon op het bord in een behoorlijk complexe partij geen gelijke tred houden met Gerbrand. Onze man won een pion en kreeg een ijzersterke loper. Vervolgens wikkelde Gerbrand af naar een pionneneindspel waarin hij twee pionnen meer had waarbij alle pionnen op de koningsvleugel stonden. Gerbrand speelde dat feilloos uit en bracht de 6-1 op het scorebord.

Met die stand was Willem Brizee op bord 5 als enige nog druk bezig. Op een bord vol stukken stond Willem een pion achter maar positioneel (veel) beter, voorzover ik dat met mijn bescheiden ELO van 1603 kan beoordelen uiteraard... Hoe dan ook, Willem speelde het goed, heel goed, tot twee zetten voor het eind. Eerst gaf hij zijn dame weg tegen een paard en vervolgens ging er ook nog een volle toren af: in minder dan twee minuten een mooie partij finaal om zeep gebracht, jammer maar helaas heet dat dan. Gelukkig was de teamzege al een feit, de eerste punten voor een Pomarteam zijn binnen!


Games
[Event "Externe competitie 2015-2016"] [Site "Rijswijk"] [Date "2015.11.17"] [Round "3"] [White "Peter de Man (Pomar 2)"] [Black "R. Trompetter (WSC 6)"] [Result "1-0"] [Annotator "Han Nicolaas"] {Peter de Man speelde in de 3e ronde van de externe competitie 2015-2016 een fraaie partij voor Pomar 2 tegen WSC 6. Met wit aan het tweede bord kreeg hij actief stukkenspel, mooie lijnen voor zijn torens en een ijzersterke pion op d6. Zwart kon daar weinig tegenover stellen en stond al vrij snel gedrukt. De slotzet is prachtig! Mede dankzij deze overwinning wist Pomar 2 met grote cijfers te winnen (6 - 2) en dat was na de twee voorgaande nederlagen niet alleen een welkome, maar ook een noodzakelijke winst!} 1. d4 d5 2. Nf3 Nc6 3. c4 dxc4 4. Nc3 e6 5. e3 Nf6 6. Bxc4 Be7 7. a3 O-O 8. O-O b6 9. e4 Bb7 10. e5 Nd7 11. Be3 Na5 12. Bd3 c5 13. Be4 cxd4 14. Bxd4 Rc8 15. b4 Bxe4 16. Nxe4 Nc6 17. Bb2 Qc7 18. Rc1 Qb7 19. Qd3 Rfd8 20. Qe3 h6 21. Rfd1 Qb8 22. Qf4 f6 23. Nd6 Bxd6 24. exd6 e5 25. Qc4+ Kh8 26. Nh4 Nf8 27. Qf7 Nd4 28. Bxd4 exd4 29. Rc7 {en na deze krachtzet gaf zwart het op! Na 29. .. Pe6 30. Dxe6 Txc7 31. dxc7 Dxc7 32. De4 blijft wit een stuk voor} *2e ronde

26 oktober 2015: DSC 8 - Pomar 2    5 - 3

Op maandag 26 oktober ging ons tweede team op bezoek bij DSC 8 in Delft. Na de 6-2 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Schaakhuis 3 was ons team uiteraard gebrand op een goed resultaat. Hoe het in Delft verliep leest u hieronder in vogelvlucht, in volgorde van het scoreverloop. De tweede nederlaag dus voor ons tweede team. Maar goed, nog vijf wedstrijden te gaan en er is nog van alles mogelijk zoals dat dan zo mooi heet. Het kampioenschap lijkt echter ver weg, eerst maar eens de volgende wedstrijd zien te winnen.1e ronde

6 oktober 2015: Pomar 2 - Schaakhuis 3    2 - 6

Nadat vorige week ons eerste al had verloren van WSC 3 was de eerste wedstrijd van het tweede tegen Schaakhuis 3 ook geen succes. De zomerstop van onze spelers heeft misschien te lang geduurd want ook in deze wedstrijd werd met duidelijke cijfers verloren (2-6). Schaakhuis 3 en 4 hebben grootse plannen om beide kampioen te worden in de derde klasse om aansluiting te krijgen met het landelijk spelende Schaakhuis 1 en het in de eerste klasse spelende Schaakhuis 2.

Markus Lohrer aan bord 7 speelde een leuke partij en kwam twee pionnen voor. De aanval op f7 met alle stukken was hem toch te machtig en nogal onverwachts werd onze man mat gezet. John Woestenenk aan bord 8 miste het schaakritme en had tot deze partij te weinig gespeeld. Na een zetomdraaiing verloor onze man een stuk en de partij.

Onze teamcaptain, Hans Jacobs, won aan bord 6 een paard voor twee pionnen. Helaas was dit te weinig voor winst en Hans moest berusten in een remise. Vincent Steemers aan bord 4 speelde een fraaie aanvalspartij maar koos toch het verkeerde pad. Zijn tegenstander zag damewinst over het hoofd en in een gelijke stelling werd remise geaccepteerd (1-3).

Bas von Königslöw aan bord 1 speelde de sterren van de hemel en wist zijn partij op een geduldige en knappe manier te winnen. In deze vorm zal men ook moeite met hem hebben in de interne. Frans van der Elst, invaller voor Peter de Man, ging strijdend ten onder en stond redelijk gedrongen op de tweede (of zevende) lijn. Stukverlies in het eindspel was voldoende voor winst van zijn tegenspeler.

Gerbrand Beekman speelde een vreemde partij met pionwinst maar dit ging ten koste van zijn ontwikkeling. Zijn tegenstander ontwikkelde gedegen en kreeg al zijn stukken op de goede velden. In het eindspel moest onze man ook het hoofd buigen voor zijn tegenstander. Willem Brizee speelde een goed partij aan bord 5 maar kwam de hele partij in de verdrukking te staan. Op het moment dat hij zijn paarden op betere velden had geposteerd probeerde hij aanvallend iets te veel met de loper en zijn tegenstander kon met alle stukken binnenkomen. Ook hier restte verlies en de match werd met 2 tegen 6 verloren.

Teamopstelling seizoen 2015-2016

  Pomar 1 Klasse 1A   Pomar 2 Klasse 3B
1 Chris Gerritsen 1 Bas von Königslöw
2 Perry van der Meer - TL 2 Peter de Man
3 Kees Vink 3 Gerbrand Beekman
4 Han Terpstra 4 Vincent Steemers
5 Felix Ferschtman 5 Willem Brizee
6 Frits Berendse 6 Hans Jacobs - TL
7 Hans Mudde 7 Markus Lohrer
8 Han Nicolaas 8 John Woestenenk
TL Teamleider