Pomartoernooi 2005

Op zaterdag 17 december 2005 werd het 40e (!) Pomartoernooi georganiseerd. Het was inmiddels de tiende editie in de vorm van een rapid-kampioenschap voor teams.

Dit jubileumtoernooi werd helaas slecht bezocht met maar 55 deelnemers: een dieptepunt in de geschiedenis van het Pomartoernooi. De toernooicommissie, bestaande uit Frits Berendse jr. en Perry v/d Meer, heeft aangegeven dat dit het laatste toernooi zou zijn waar zij actief aan zou meewerken. Het is nog de vraag of er een 41e editie van dit gezellige toernooi komt. Dat is uiteraard afhankelijk van de vraag of er genoeg mensen zijn die het toernooi willen organiseren. Het zou jammer zijn als aan een zo lange traditie een eind zou komen. Misschien moet de opzet van het toernooi worden veranderd en moeten we teruggaan naar de basis van het toernooi: individuele deelneming op basis van rating.

 

Er werd dit jaar strijd geleverd in twee groepen van elk zes teams die op gemiddelde rating werden ingedeeld. Daarnaast werd in een individuele groep gespeeld. In groep 1 was het onderling verschil in rating tussen de zes teams erg groot met de aanmelding van Vogelwijk 1 als sterkste team met een rating van 1865 (promotieklasse). Het laagst geplaatste team in deze groep had een rating van 1600.
Naast een team uit de eerste klasse en drie teams uit de tweede klasse werd geprobeerd een sterk individueel team samen te stellen om de strijd te kunnen laten ontbranden. Dit is aardig gelukt, want tot en met de laatste ronde werd de eerste plaats in groep 1 betwist door drie teams.
In groep 2 was het verschil in rating beduidend minder groot met zes teams tussen de 1450 en 1530: ook hier duurde het tot de laatste ronde voordat de beslissing was gevallen.

 

Verheugend was het feit dat iedereen die zich had aangemeld ook is verschenen. In n van de teams in groep 1 kon zelfs een extra speler worden ingedeeld.

 

En speler behaalde de volle buit: debutant Richard Acosta scoorde 5 uit 5 voor Pomar 2. Ongeslagen bleven ook Ben Spierings (Vogelwijk 1) met 4 uit 5 en Wouter van Markenstein (Pomar 1) met 3 uit 4.
Een andere debutant van Pomar 2, Hans Mudde, scoorde 4 uit 5.

 

Ondanks de matige bezetting was ook dit jubileumtoernooi een succes. De locatie, onze eigen speelzaal in sporthal De Schilp, zorgt voor een goede sfeer en het gezeul met materiaal en tafels wordt tot een minimum beperkt.

 

Naast de vele vertrouwde gezichten waren ook de nieuwkomers (zoals het team van Prometheus), de heer Limmen van Vredeburg (bij Alkmaar) en de heer Varis van Donner uit Diemen, onder de indruk van de sfeer. Zij hadden toch een flinke reis moeten maken door weer en wind!

 

In groep 1 wist Vogelwijk 1 (de heren Maarten Stolte, Hans Segers, Ben Spierings en Karel Stolte) de titel voor zich op te eisen door te winnen van Vogelwijk 2, H.S.V. en D.C.S.V. en gelijk te spelen tegen Pomar 1 (met Otto Berger van Rijswijk als gastspeler) en het individuele team met Henk van Huizen van sv Prometheus, Han Nicolaas van Pomar, Bob Ameling van Botwinnink en Jozef Varis van Donner. Ook het sterke spel van Vogelwijk 2 (een vierde plaats in deze sterke groep) was positief te noemen.
 

In groep 2 won Pomar 2 dankzij overwinningen op Haeghe Ooievaar, een individueel team met de heren Vendelbos, de Heer en vader en zoon van de Ven, Pomar 3 en Den Hoorn en een gelijkspel tegen sv Prometheus. Tweede werd hier Den Hoorn vr sv Prometheus.

 

Groep 3, de individuele groep, werd gewonnen door Ron Boom met 4 uit 5 vr Marijn Oomes, Aad Middeldorp en Hen Berendse (allen met 3 uit 4). Een fraaie overwinning van Ron die alleen tijdens dit toernooi de schaakstukken uit de doos haalt!

 

In 2006 hebben we een jaartje overgeslagen: Pomar vierde op 25 november 2006 namelijk het 60-jarig Jubileum! In 2007 pakken we de draad weer op met de 42e editie van het traditionele Pomartoernooi, die 22 december in De Schilp zal worden gehouden. Wilt u meehelpen aan de organisatie van dit toernooi, meedenken over de opzet, of wilt u eerst wat informatie wat een en ander zoal inhoudt, neem dan gerust kontakt op met Ruud Vissers of Han Nicolaas. En bedenk: u staat er nooit alleen voor, er zijn altijd mensen om u te helpen!
 

 

De eindstanden van het 40e Pomartoernooi:

 

Pl

Groep 1

Bordpnt

Mp

 

Pl

Groep 2

Bordpnt

Mp

1

Vogelwijk 1

14

8

 

1

Pomar 2

13

 9

2

Individueel 1

13

8

 

2

Den Hoorn

10

 6

3

Pomar 1

11

6

 

3

sv Prometheus

10

 5

4

Vogelwijk 2

10

5

 

4

Individueel 2

9

 4

5

D.C.S.V.

8

3

 

5

Haeghe Ooievaar

8

 3

6

H.S.V.

2

0

 

6

Pomar 3

8

 3

 

 

Pl

Groep 3

Punten

1

Ron Boom

4

2-4

Marijn Oomes

3

2-4

Aad Middeldorp

3

2-4

Hen Berendse

3

5

Joop Hartman

2

6

Anne Croux

0