Pomartoernooi 2011

Pomar 60 jaar!!

De grote Spaanse schaker Arturo Pomar, naar wie onze club is vernoemd, werd op 1 september 1931 geboren en is dus vorig jaar 75 jaar geworden. Vijftien jaar later, om precies te zijn op 15 december 1946, werd Schaakvereniging Pomar opgericht. Arturo Pomar had toen al aardig wat succesjes op schaakgebied laten zien. Zo speelde hij in 1944 op 13-jarige leeftijd remise tegen de toenmalige wereldkampioen Alexander Aljechin!

Het afgelopen jaar was dus een bijzonder jaar voor onze club: Pomar bestond 60 jaar!!

Om deze mijlpaal te vieren werd op zaterdag 25 november een jubileumfeest gehouden in Sporthal De Schilp met o.a. een rapid-toernooi. Zo'n 20 Pomarleden en 20 leden van HSB-verenigingen en oud-leden warenop dit jubileum aanwezig om er een gezellige dag van te maken.
Na de ontvangst met koffie of thee kon er alvast wat worden bijgepraat: sommigen hadden elkaar jaren niet gezien! Ook kon men een kijkje nemen in de boekenmarkt waar tientallen boeken van enkele leden in de verkoop gingen en waar men kon bieden op een fraai schaakspel en bijzondere schaakstukken. Rond 10 uur nam Leo Blaas, de voorzitter van Pomar, het woord. Hij ging kort in op het leven van Arturo Pomar en op de geschiedenis van schaakclub Pomar. Hij benadrukte het kenmerkende van Pomar: een gezellige club waar een hoop vrijwilligers zich inzetten voor de club maar ook voor de HSB en in het verleden zelfs voor de KNSB. 
Hierna was het woord aan Dick Jense, wethouder voor sportzaken in de gemeente Rijswijk. Ook hij gaf aan dat vrijwilligers heel belangrijk zijn om een club draaiende te houden.
Bob Barbier sprak namens het bestuur van de HSB nog enkele woorden over Pomar en de rol van onze club binnen de HSB, waarna we op rap-achtige wijzige werden gefeliciteerd door een van onze Westlandse schaakvrienden.
Han Nicolaas, 'wedstrijdleider' op deze dag, legde in het kort de regels van het rapidschaak uit, deed nog enkele huishoudelijke mededelingen en nodigde Dick Jense uit om op een willekeurig bord de eerste zet uit te voeren als officiële opening van het toernooi. Het schaken kon beginnen!

Er werd gespeeld in zeven groepen van zes personen die zoveel mogelijk op rating waren ingedeeld. Iedereen speelde dus vijf partijen: twee groepen hadden helaas maar vijf deelnemers, hier was elke ronde één speler vrij. Tussen de ronden, die maximaal 40 minuten duurden (het speeltempo was 20 minuten per persoon per partij) was er ruim gelegenheid om bij te praten waar menigeen gebruik van maakte.
Om half 1 was er een lunch in de vorm van een lopend buffet. Dit zag er allemaal zeer smakelijk uit en was uitstekend verzorgd door de beheerders Daphne en Rien. Tijdens de lunch werden er loten verkocht voor de loterij aan het eind van de middag. Dit bleek een groot succes: er werden zo'n 300 loten aan de man gebracht!
Nadat alle magen meer dan gevuld waren werd rond half 2 weer achter de schaakborden plaatsgenomen voor de 3e t/m 5e ronde van het toernooi. Om half 5 vond de trekking plaats van de loterij door Leo Blaas en Frans van der Elst waarna Leo nog enkele slotwoorden sprak.
De wedstrijdleiding had zich intussen gebogen over de uitslagen in de diverse groepen en maakte zich op voor de prijsuitreiking.  Han Nicolaas werd hierbij geassisteerd door Frits Berendse jr. en samen zorgden zij ervoor dat iedereen met een prijs(je) naar huis kon gaan. Al met al een zeer geslaagde dag!
Ik wil iedereen bedanken die op de een of andere manier heeft meegeholpen om deze dag tot een succes te maken en aan iedereen die er was zou ik willen zeggen: bedankt voor uw komst!

Voor de volledigheid de eindstanden per groep:
 

Groep 1

Punten

 

Groep 2

Punten

Remco Baas

 

Gerbrand Beekman

4

Frans P. v/d Bos

 

Wouter van Markenstein

3

Jan Dekker

 

Wim Duijvesteijn

3

Wim Vink

 

Marco Verstrate

Perry v/d Meer

2

 

Bob Barbier

2

 

 

 

Johan Damstra

½

Groep 3

Punten

 

Groep 4

Punten

Jan v/d Meer

 

Kees Franks

Thierry Bieger

3

 

Arjen de Leeuw

André v/d Weijde

 

Fred Laven

Rens ter Veen

 

Frits Berendse sr.

2

Rob de Jong

2

 

Peter de Man

1

Frits Berendse jr.

 

Leo Blaas

½

Groep 5

Punten

 

Groep 6

Punten

Max van Herpen

 

Bob Maas

Gert Butterman

3

 

Anton Madian

4

Wil Kauffman

3

 

Hans Jacobs

John Woestenenk

3

 

Hans Jongsma

2

Jan Falandt

 

Flip Bal

2

Govert Slagboom

1

 

Peter Wernink

0

Groep 7

Punten

Jos Bergers

Markus Lohrer

Antoon Hommes

Bram Nederpel

Jaap Hartman

2


En hier vindt u de foto's van het jubileum!


Namens de jubileum-commissie

Han Nicolaas

 

Arturo Pomar, meervoudig Spaans kampioen