Pomartoernooi 2009

Op zaterdag 28 november 2009 organiseerde Pomar voor de 44e keer haar traditionele Pomartoernooi. Ook dit jaar was Sporthal De Schilp in Rijswijk plaats van handeling van dit gezellige toernooi. Voor de 14e keer werd er in de vorm van een rapid-kampioenschap voor teams gespeeld. Dit jaar hadden zich 15 teams aangemeld met elk vier spelers, een stuk minder dan vorig jaar toen 24 teams deelnamen. Oorzaken zijn altijd lastig aan te geven, maar er bleken nog enkele andere schaakactiviteiten te zijn deze dag en misschien vond men het ook wat 'vroeg'. Meestal vindt dit toernooi half december plaats of de laatste zaterdag voor Kerst en de organisatie zal zich beraden om volgend jaar weer terug te keren naar dit tijdstip.

Er werd dit jaar strijd geleverd in drie groepen van elk vijf teams die op gemiddelde rating werden ingedeeld. Naast 13 teams van diverse clubs uit de regio deden er ook twee individuele teams met schakers uit verschillende clubs en/of huisschakers mee.
De samenstelling in groepen van vijf teams betekende helaas wel dat er elke ronde één team vrij was, maar daar was weinig aan te doen. Ik geloof/hoop dat men dit niet al te bezwaarlijk heeft gevonden. Er was in ieder geval ruimte genoeg in de zaal om in de vrije ronde een partijtje te schaken.
Er werden vijf ronden gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten per persoon per partij. Voor de spelers van de eerste drie teams per groep waren er prijzen in natura.

Evenals vorig jaar bleek Ruud Vissers bereid ook dit jaar het toernooi te organiseren, en met hulp van wedstrijdleider Louis Wulffers, Han Nicolaas en enkele andere Pomarianen kon ook dit jaar weer een uiterst gezellig toernooi plaatsvinden.

Het winnende team van vorig jaar, Marco's Idee (allen spelend voor DSC uit Delft) meldde zich dit jaar als eerste aan en was erop gebrand de titel te prolongeren. Dat lukte inderdaad; met zeven matchpunten en tien bordpunten bleven de mannen uit Delft het team bestaande uit vier oud HSB-bestuursleden twee matchpunten voor. Het oud HSB-bestuur leverde echter wel de topscorer in de A-groep. Henk Happel verkeerde in uitstekende vorm en scoorde aan het eerste bord een perfecte 4 uit 4!

In de B-groep ging de strijd om de eerste plaats tussen de teams van HSV 1 en Pomar 1. De onderlinge strijd werd in de vierde ronde met 2½ - 1½ beslist in het voordeel van HSV 1 en zij eindigden uiteindelijk ook op de eerste plaats. Weliswaar met een half bordpunt minder dan Pomar 1, maar wel met een matchpunt meer en dat was doorslaggevend. Het tweede team van Pomar pakte de vierde plaats, maar wist de groepswinnaar dankzij een 2-2 gelijkspel wel een matchpunt afhandig te maken.
De winnaar van groep B, HSV 1, had ook de topscorer in hun midden. Willem Hessels scoorde aan het vierde bord 4 uit 4.

De eerste plaats in groep C werd een prooi voor het team 'Diversen 2', samengesteld uit schakers van diverse clubs. Zij scoorden 6 matchpunten en 10½ bordpunten, één matchpunt meer dan SHTV 3 dat wel evenveel bordpunten verzamelde. De teams van HSV 3 en Pomar 3 werden geplaagd door het niet op komen dagen van één van hun teamgenoten. Jammer, je begint elke wedstrijd dan al met een 1-0 achterstand en dat bleek voor beide teams een te zware handicap: ze eindigden op een vierde en vijfde plaats. Opvallend was wel dat HSV 3 de topscorer in de C-groep leverde. Patrick Roeleveld nam met 3½ uit 4 meer dan de helft van de totale score van zijn team voor zijn rekening.

Ondanks een wat mindere bezetting dan vorig jaar was ook deze editie wederom zeer geslaagd. Het ging er zeer ontspannen maar wel spannend aan toe en de prijzen voor de diverse deelnemers vielen aardig in de smaak. De eigen speelzaal van Pomar in sporthal De Schilp zorgt bovendien voor een goede en ontspannen sfeer. Ook de catering, voor de meeste schakers van essentieel belang, werd dit jaar weer uitstekend verzorgd door Daphne en haar dochter.

Dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen om dit toernooi tot een succes te maken.
Tot ziens bij de 45e editie in 2010!

De eindstanden per groep en individuele uitslagen vindt u hieronder.
Hier vindt u alvast enkele foto's van het toernooi.

Namens de organisatie

Ruud Vissers en Han Nicolaas
Eindstanden per groep (mp = matchpunten, bp = bordpunten)

  Groep A mp bp   Groep B mp bp
1 Marco's idee 7 10 1 HSV 1 6 10
2 Oud HSB-bestuur 5 9 2 Pomar 1 5 10½
3 Haeghe Ooievaar 1 3 3 HSV 2 4 7
4 SHTV 1 3 7 4 Pomar 2 3
5 SHTV 2 2 5 Diversen 1 2 6


  Groep C mp bp
1 Diversen 2 6 10½
2 SHTV 3 5 10½
3 Haeghe Ooievaar 2 5 9
4 HSV 3 3 6
5 Pomar 3 1 3
Individuele scores groep A

  Marco's idee     Oud HSB-bestuur     Haeghe Ooievaar 1  
1 Jan-Pieter Vos 1 Henk Happel 4 1 Jan van der Meer
2 Rufael Mekuria 3 2 Kees van der Meer 3 2 Frans Pieter v/d Bos 2
3 Oliver Marincic 3 Gera van den Berg 3 Maurits Bons
4 Martin Glimmerveen 1 4 Ton Vissers ½ 4 Henk Huizen


  SHTV 1     SHTV 2  
1 Marco van Straten 3 1 Geurt Jan v/d Meiden
2 Hans Segers 2 Ben Spierings
3 Stijn Gieben 1 3 René Weerts
4 Tjomme Klop ½ 4 Armin Segger 1Individuele scores groep B

  HSV 1     Pomar 1     HSV 2  
1 Willem Hessels 4 1 Thierry Bieger 3 1 Carel Gijsen 3
2 Nico Vromans 3 2 Perry van der Meer 3 2 Jacques van As
3 Hans de Haan 3 Wouter van Markenstein 3 3 Jacques de Wit
4 Jim Loke 4 Gerbrand Beekman 4 Ruud Hählen 1


  Pomar 2     Diversen 1  
1 Karel Stolte 3 1 Alexander Münninghoff 2
2 Felix Ferschtman 2 Arjan Drenthen
3 Frits Berendse ½ 3 Rens ter Veen
4 Frans van der Elst ½ 4 André van der Weijde 1Individuele scores groep C

  Diversen 2     SHTV 3     Haeghe Ooievaar 2  
1 Anton Madian 3 1 Thomans Trouwborst 3 1 Koos Croes 3
2 Leen van Nieuwkerk 3 2 Monique Keuzenkamp 3 2 Erik Orie 3
3 Jan de Pree 3 Joop van Wallinga 3 Edwin van der Leij 2
4 Otto Berger 2 4 Pim van der Meiden 2 4 Rob van Duivenbode 1


  HSV 3     Pomar 3  
1 Patrick Roeleveld 1 Wil Kauffman 2
2 Harry Boot 2 Peter de Man 1
3 Peter Huybens 0 3 Hans Jongsma 0
4 NO 0 4 NO 0