Pomartoernooi 2010

Op zaterdag 4 december 2010 organiseerde Pomar voor de 45e keer haar traditionele Pomartoernooi. Ook dit jaar was Sporthal De Schilp in Rijswijk plaats van handeling van dit gezellige toernooi. Voor de 15e keer werd er in de vorm van een rapid-kampioenschap voor teams gespeeld. Ondanks het Sinterklaas-weekend hadden zich toch 84 spelers aangemeld. Door het barre winterweer op zaterdagochtend kreeg de organisatie te kampen met 9 afmeldingen zodat uiteindelijk 75 deelnemers de degens kruisten. Door deze afmeldingen moest hier en daar wat kunst- en vliegwerk worden uitgehaald om voor een degelijke en acceptabele teamindeling te zorgen, maar uiteindelijk is dat toch aardig gelukt. In de laagste groep betekende het wel dat de teams uit drie in plaats van vier spelers bestonden. Voor het team maakt dat niet zoveel uit en het voordeel is dat iedereen toch zijn of haar wedstrijden kan spelen.

Er werd dit jaar strijd geleverd in vijf groepen van elk vier teams die een dubbelrondige competitie afwerkten zodat men de drie tegenstanders één keer met wit en één keer met zwart moest bestrijden. Dat biedt kansen op revanche als men de eerste wedstrijd heeft verloren, en kansen op 2-0 als de eerste partij gewonnen is!
Het winnende team van de voorgaande twee edities, Marco's Idee (allen spelend voor DSC uit Delft) meldde zich ook dit jaar als eerste aan en was erop gebrand de titel voor de derde achtereenvolgende keer binnen te slepen. Dat lukte inderdaad, en eigenlijk met opvallend veel gemak. In groep A bleven de mannen uit Delft met 10 matchpunten en 18½ bordpunten het team van SHTV 1 drie matchpunten voor: ook een nederlaag in de laatste ronde (de eerste in drie jaar Pomartoernooi!) kon hier niets aan veranderen. Het team was zeer constant: 3 spelers scoorden 4½ uit 6 terwijl Olivier Marincic topscorer werd bij het team uit Delft met 5 uit 6. Het eerste team van Haeghe Ooievaar werd derde in groep A terwijl het HSB-bestuur een lastige dag kende en één overwinning boekte en vijf nederlagen te incasseren kreeg. Topscorers in deze groep werden de al genoemde Olivier Marincic en Henk Alberts van Haeghe Ooievaar 1 met beiden 5 uit 6.

In de B-groep was Pomar 1 de sterkste met 9 matchpunten, twee matchpunten meer dan het individuele team. Pomar leverde ook de topscorer in deze groep. Kees Vink scoorde met 5½ uit 6 een bijna perfecte score, en werd daarmee samen met Otto Berger (Rijswijk 1 - groep C) en Alfonso Gallardo Banez (Rijswijk 2 - groep D) topscorer van het toernooi.
Een opvallend team in deze groep was Team 'Van der Meer', bestaande uit, de naam zeg het al, vier VanderMeeren: Kees (DSC), Jan (Haeghe Ooievaar) en Perry en Frank (beiden Pomar). Vorig jaar na het Pomartoernooi geopperd als ludiek idee, dit jaar inderdaad uitgevoerd. Er moet nog wel wat geoefend worden want de score van de heren was niet zodanig dat men spontaan in juichen uitbarstte...
Het individuele team in deze groep had te maken met een afmelding aan het eerste bord. Door de (vele) andere afmeldingen kon dit helaas niet meer worden opgevangen. De organisatie besloot om alle partijen aan dit eerste bord reglementair remise te verklaren aangezien de overige drie leden van het team er niets aan konden doen dat hun man aan het eerste bord er niet was.

Groep C was een prooi voor Rijswijk 1 dat zich juist op tijd had aangemeld. Hun jeugdspeler aan het vierde bord moest helaas zes keer een nederlaag slikken, maar de rest van het team wist dit uitstekend te compenseren en scoorde gemiddeld vijf punten. Het eerste team van HSV werd hier tweede met twee matchpunten achterstand.

In groep D brandde er al snel een strijd los tussen Pomar 2 en het tweede individuele team. Tot en met de voorlaatste ronde ging het qua matchpunten gelijk op en ook in de laatste ronde kwam daarin geen verandering. Beide teams wonnen hun wedstrijd maar uiteindelijk had het individuele team twee bordpunten meer en pakte zodoende de eerste plaats in deze groep.

Groep E werd zoals gezegd gespeeld met drietallen, maar de strijd was er niet minder om. Integendeel: in 36 wedstrijden viel hier slechts één remise! De strijd om de eerste plek was hier in feite geheel open, alleen het individuele team had het lastig en scoorde in elke wedstrijd 1 bordpunt: telkens een halfje te weinig voor een matchpunt. Haeghe Ooievaar 3 werd hier eerste met 9 matchpunten, één meer dan concurrent Pomar 3. HSV 3 werd met 7 matchpunten eervol derde.

Al met al kunnen we opnieuw spreken van een geslaagd toernooi. Het was spannend, maar er was ook voldoende ontspanning. Dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen om dit toernooi tot een succes te maken.
Tot ziens bij de 46e editie in 2011!

De eindstanden per groep en individuele uitslagen vindt u hieronder.
Hier vindt u enkele foto's van het toernooi en een persoonlijke impressie van één van de deelnemers.

Namens de organisatie,

Han Nicolaas en Karel Stolte

Hier vind u een verslag van Loek Beekman.


Eindstanden per groep (mp = matchpunten, bp = bordpunten)

  Groep A mp bp   Groep B mp bp
1 Marco's idee 10 18½ 1 Pomar 1 9 16½
2 SHTV 1 7 14 2 Individueel 1 7 13
3 Haeghe Ooievaar 1 5 11½ 3 DD 5 11½
4 HSB-bestuur 2 4 4 Team 'Van der Meer' 3 7


  Groep C mp bp   Groep D mp bp
1 Rijswijk 1 9 15 1 Individueel 2 9 16½
2 HSV 1 7 13 2 Pomar 2 9 14½
3 SHTV 2 5 11½ 3 Rijswijk 2 6 13
4 Haeghe Ooievaar 2 3 4 HSV 2 0 4


  Groep E mp bp
1 Haeghe Ooievaar 3 9 10½
2 Pomar 3 8 11
3 HSV 3 7
4 Individueel 3 0 6
Individuele scores groep A (op bordvolgorde)

  Marco's Idee     SHTV 1  
1 Martin Glimmerveen 1 Hans Segers 2
2 Jan-Pieter Vos 2 Ton Bodaan
3 Rufael Mekuria 3 Armin Segger
4 Olivier Marincic 5 4 Jan Willem Legrand 4


  Haeghe Ooievaar 1     HSB-bestuur  
1 Henk Alberts 5 1 Arno Wiersma ½
2 Henk van Huizen 2 Jan-Pieter de Vries
3 Frans-Pieter v/d Bos 3 3 Ruurd Kunnen 1
4 Maurits Bons 2 4 Jan Nienhuis 1Individuele scores groep B (op bordvolgorde)

  Pomar 1     Individueel 1  
1 Thierry Bieger 5 1 NO 3
2 Wouter van Markenstein 2 Bob Ameling 2
3 Gerbrand Beekman 3 Jan de Pree
4 Kees Vink 4 André van der Weijde


  DD     Team 'Van der Meer'  
1 Peter Monté 3 1 Kees van der Meer 1
2 Wim Reimer 5 2 Perry van der Meer
3 Kor Bronts 2 3 Jan van der Meer 3
4 Dimitri Karagantcheff 4 Frank van der Meer ½Individuele scores groep C (op bordvolgorde)

  Rijswijk 1     HSV 1  
1 Frans Hoynck van Papendrecht 5 1 Nico Vromans 4
2 Frank van den Bos 2 Hans de Haan
3 Otto Berger 3 Bert Gerritsma ½
4 Noud Hofker 0 4 Jim Loke 5


  SHTV 2     Haeghe Ooievaar 2  
1 Niek Wisse 1 Geert van den Berg
2 André Wagner 2 Edwin van der Leij
3 René Weerts 3 Dominique Nierop
4 Pim van der Meiden 4 4 Rob Bes 3Individuele scores groep D (op bordvolgorde)

  Individueel 2     Pomar 2  
1 Karel Stolte 3 1 Hans Mudde
2 Ton Vissers 2 Harry Hijman 3
3 Frits Berendse 5 3 Wil Kauffman
4 Rein de Ruiter 4 4 Loek Beekman 4
5 Harry van der Stap ½


  Rijswijk 2     HSV 2  
1 Alfonso Gallardo Banez 1 Harry Boot 0
2 Felipe Gallardo Banez 2 Jacques van As
3 Tomas Gallardo Banez 2 3 Hans de Jager
4 Eric Orie 4 4 Hans Coenders 0Individuele scores groep E (op bordvolgorde)

  Haeghe Ooievaar 3     Pomar 3  
1 Wouter Remmerswaal 5 1 Markus Lohrer 4
2 Michelle de Liefde 2 Hans Jongsma 4
3 Rob van Duivenboden 3 3 Aad Middeldorp 3


  HSV 3     Individueel 3  
1 Peter Huybens 3 1 Kees de Vos 0
2 Selahattin Ciftci ½ 2 Ron Boom 5
3 Allart Haverkamp 5 3 Hen Berendse 1