Pomartoernooi 2011

Op zaterdag 10 december 2011 organiseerde Pomar voor de 46e keer haar traditionele Pomartoernooi. Ook dit jaar was Sporthal De Schilp in Rijswijk plaats van handeling van dit gezellige toernooi. Voor de 16e keer werd er in de vorm van een rapid-kampioenschap voor teams gespeeld. Waren er vorig jaar 75 deelnemers, dit jaar moest de organisatie genoegen nemen met 64 aanmeldingen: voor schakers natuurlijk een prachtig aantal en ook schaaktechnisch gezien voor de organisatie een ideaal aantal om het toernooi mee te spelen.

Er werden vier groepen gevormd van elk vier teams bestaande uit vier spelers. In elke groep werd een dubbelrondige competitie afgewerkt zodat men de drie tegenstanders één keer met wit en één keer met zwart moest bestrijden. Dat biedt kansen op revanche als men de eerste wedstrijd heeft verloren, en kansen op 2-0 als de eerste partij gewonnen is!
Het winnende team van de voorgaande drie edities, Marco's Idee uit Delft, deed dit jaar niet mee: kennelijk vond men het mooi geweest en wilde men de eer aan een ander team laten. Delft vaardigde echter wel een ander, waarschijnlijk nog sterker team af dit jaar, spelend onder de naam Daan Banaan. Dit team, bestaande uit spelers die momenteel nog voor DSC spelen of dit in het verleden hebben gedaan, was op papier huizenhoog favoriet.

En ook op de borden bleken de bananen duidelijk te sterk voor de drie andere teams in groep A hoewel die zeker geen slecht figuur sloegen. Het Bananenteam won vijf van de zes wedstrijden en veroorloofde zich slechts één 'uitglijder', een gelijkspel tegen Haeghe Ooievaar 1 in de 2e ronde. Met 11 matchpunten en 20 bordpunten (van de maximaal te behalen 24!) pakten de mannen uit Delft overtuigend de eerste plaats. Haeghe Ooievaar 1, op papier het 'zwakste' team in deze loodzware groep, bleef met 5 matchpunten ver achter bij al dit schaakgeweld maar pakte wel enigszins verrassend de tweede plaats. Opvallende naam in het team van Haeghe Ooievaar 1 was kopman Paul Koppens. Zijn laatste serieuze partij speelde hij al jaren geleden en het was niet alleen leuk om hem weer eens live te zien, maar ook goed om te constateren dat hij het spelletje nog steeds niet verleerd is. Met 2½ uit 6 scoorde hij een alleszins acceptabel resultaat aan het eerste bord.

De tweede andere teams in deze groep, RSC/Belgisch Park en 'Rijswijk' (twee spelers van Rijswijk aangevuld met twee externen) scoorden beide vier matchpunten maar RSC vergaarde net iets meer bordpunten. Het team van RSC miste hun man aan bord 3 maar André van der Weijde, ruim voor aanvang van het toernooi al aanwezig, was zo vriendelijk het team uit de brand te helpen en in te vallen in deze sterke groep. Met 2½ uit 6 deed hij het overigens zeer goed. Nogmaals bedankt André voor het invallen!
Topscorer in deze groep werd Marco Anink van Daan Banaan met een perfecte score van 6 uit 6.

In groep B, maar ook in de andere twee groepen, was het krachtsverschil tussen de vier teams een stuk kleiner dan in groep A. Pomar was in groep B op papier licht favoriet maar kon die rol achter de borden niet waarmaken. Het was HSV 1, als derde geplaatst, dat hier met 8 matchpunten de eerste plaats pakte. Daarmee bleven ze de mannen van team 'Van der Meer', bestaande uit, de naam zeg het al, vier VanderMeeren (Kees (DSC), Jan (Haeghe Ooievaar) en Perry en Frank (beiden Pomar)) juist één matchpunt voor. Vorig jaar deed dit team voor het eerst mee aan het Pomartoernooi en de laatste plaats tijdens dat toernooi was kennelijk aanleiding tot een intensief trainingskamp, goed voor een tweede plaats en het hoogste aantal bordpunten in deze groep. Helaas moest Frank van der Meer na één ronde naar huis maar gelukkig kon Karel Stolte zijn plaats voor de rest van het toernooi innemen. Het thuisspelende Pomar werd derde terwijl het tweede team van Haeghe Ooievaar laatste werd, maar dat was gezien de rating van de spelers geheel overeenkomstig de verwachting (hoewel ze dat zelf natuurlijk graag anders hadden gezien...).
In deze groep leverde het Van der Meer-team de topscorer in de persoon van Perry van der Meer die al zijn zes partijen wist te winnen.

Groep C was een prooi voor SHTV dat zich nog juist met vier man kon aanmelden dankzij de bereidwilligheid van Sierk van der Meiden die de dag ervoor nog in Groningen zat: kijk, dát is de ware schaakspirit! Het team leed in de voorlaatste ronde een misschien wel onverwachte nederlaag tegen HSV 2 waardoor het plotseling nog spannend werd. Bij het ingaan van de laatste ronde stond SHTV namelijk één matchpunt vóór op het team van 'De Mannekes' en beide teams moesten tegen elkaar in de laatste ronde: goede indeling van de organisatie... 'De Mannekes', bestaande uit Peter de Man, Loek Beekman, Harry Hijman en Bob Ameling (die Wil Kauffman verving), konden echter niet voor een stunt zorgen en gingen met 2½ - 1½ onderuit tegen de mannen van SHTV. Daarmee werden De Mannekes nog juist tweede met evenveel matchpunten maar twee bordpunten méér dan HSV 2. Het individuele team, op het laatste moment nog gecompleteerd door Aad van Eijk, had het lastig in deze groep en vergaarde drie matchpunten en werd daarmee vierde.
Groepswinnaar SHTV leverde ook de topscorer: Geurt Jan van der Meiden bleef als enige in deze groep ongeslagen en scoorde een fraaie 5 uit 6.

In groep D ging de strijd om de eerste plaats tussen HSV 3 en Haeghe Ooievaar 3. Na verlies in de onderlinge wedstrijd in de voorlaatste ronde ging HSV 3 nog wel aan kop met 8 matchpunten, 1 meer dan Haeghe Ooievaar. Haeghe Ooievaar had echter in de laatste ronde op papier een 'makkelijke' tegenstander in de vorm van HSV 4 dat al zijn wedstrijden had verloren, terwijl HSV 3 moest aantreden tegen het tweede individuele team dat het zeker niet slecht deed. Maar zoals u inmiddels weet: rating zegt wel wat, maar (lang) niet alles. Haeghe Ooievaar verloor, HSV 3 speelde gelijk en werd daarmee eerste in de groep met 9 matchpunten. Ondanks het verlies in de laatste ronde werd Haeghe Ooievaar nog wel tweede.
Overigens was Frits Berendse sr. bereid om, na het niet op komen dagen van één der teamleden, het individuele team compleet te maken. Bedankt Frits, dat scheelde de organisatie weer een hoop gedoe!
Ook in deze groep was er iemand met de perfecte score. Harry Boot won al zijn partijen, en bleef als enige in groep D ongeslagen. Dat betekent dat er drie spelers waren met een 100%-score, vrij uniek lijkt me.

Al met al was het weer een uiterst gezellig toernooi, met veel spanning maar ook voldoende tijd voor ontspanning. Dank in ieder geval aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen om dit toernooi tot een succes te maken.
Tot ziens bij de 47e editie in 2012!

De eindstanden per groep en individuele uitslagen vindt u hieronder.
Hier vindt u enkele foto's van het toernooi.


Namens de organisatie,

Han Nicolaas en Karel Stolte
Eindstanden per groep (mp = matchpunten, bp = bordpunten)

  Groep A mp bp   Groep B mp bp
1 'Daan Banaan' 11 20 1 HSV 1 8 13½
2 Haeghe Ooievaar 1 5 2 Team 'Van der Meer' 7 14½
3 RSC/Belgisch Park 4 10 3 Pomar 5 11
4 'Rijswijk' 4 4 Haeghe Ooievaar 2 4 9


  Groep C mp bp   Groep D mp bp
1 SHTV 9 15½ 1 HSV 3 9 16½
2 'De Mannekes' 6 12½ 2 Haeghe Ooievaar 3 7 12
3 HSV 2 6 10½ 3 Individueel 2 6 12
4 Individueel 1 3 4 HSV 4 2
Individuele scores groep A (op bordvolgorde)

  'Daan Banaan'     Haeghe Ooievaar 1  
1 Joost Michielsen 1 Paul Koppens
2 Martin Glimmerveen 2 Rafael Zydek
3 Marco Anink 6 3 Maurits Bons 2
4 Diederik van Heijgen 4 4 Dominique Nierop


  RSC/Belgisch Park     'Rijswijk'  
1 Gerard Milort 1 Frans Hoynck van Papendrecht
2 Peter Monté 2 2 Daniël van Loenen 3
3 Ton van der Zijden 3 3 Leo Duijvesteijn 1
4 André van der Weijde 4 Otto Berger 3Individuele scores groep B (op bordvolgorde)

  HSV 1     Team 'Van der Meer'  
1 Nico Vromans 3 1 Kees van der Meer
2 Jim Loke 3 2 Perry van der Meer 6
3 Bert Gerritsma 3 3 Jan van der Meer
4 Jacques van As 4 Frank van der Meer/Karel Stolte


  Pomar     Haeghe Ooievaar 2  
1 Wouter van Markenstein 3 1 David van Heusden
2 Felix Ferschtman 2 Edwin van der Leij
3 Gerbrand Beekman 3 Koos Suyker 2
4 Frits Berendse jr. 2 4 Geert van den Berg 3Individuele scores groep C (op bordvolgorde)

  SHTV     'De Mannekes'  
1 André Wagner 4 1 Bob Ameling
2 Geurt Jan van der Meiden 5 2 Peter de Man 2
3 Pim van der Meiden 4 3 Loek Beekman
4 Sierk van der Meiden 4 Harry Hijman


  HSV 2     Individueel 1  
1 Jacques de Wit 1 1 Aad van Eijk
2 Wouter Remmerswaal 2 Peter Riemersma ½
3 Ed Langelaan 3 Gert Butterman 2
4 Loek van Vliet 4 Theo RustIndividuele scores groep D (op bordvolgorde)

  HSV 3     Haeghe Ooievaar 3  
1 Ruud Hählen 1 Aad Middeldorp 4
2 Hans Coenders 3 2 Rob van Duivenboden 3
3 Harry Boot 6 3 Michelle de Liefde 2
4 Peter Huybens 4 4 Theo Bogaartz 3


  Individueel 2     HSV 4  
1 Theo van der Pol 1 Bram de Jong 0
2 Marijn Oomes 3 2 Allart Haverkamp 3
3 Frits Berendse sr. 3 Jan Timmermans
4 Hen Berendse 3 4 Jan Bouke Tiersma 2