Snelschaakkampioenschap 2012

Op dinsdag 7 februari speelden we het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Ondanks de ijzige kou hadden 21 Pomarianen De Schilp weten te vinden. Twee van hen (Leo Blaas en Hans Jongsma) speelden tientallen partijen in hun massakamp zodat 19 man streden om de felbegeerde snelschaaktitel. Thierry Bieger verdedigde zijn titel en ook de nummers 2 en 3 van vorig jaar, uw verslagger (Han Nicolaas) en Han Terpstra, waren aanwezig. Van de top waren alleen Chris Gerritsen, Nol Kooij en Galia Ferschtman afwezig. Verder misten we enkele gehaaide snelschakers zoals John Woestenenk en Frits Berendse sr., maar de 19 man gaven toch een aardige afspiegeling van onze club.

Goed, er werden 9 ronden gespeeld volgens het onvolprezen Zwitserse systeem dat met het programma Swissmaster en een laptop (dank Harry!) een fluitje van een cent is om te organiseren. Spelers invoeren (inclusief rating), het programma de paring voor de 1e ronde laten maken, uitslagen invullen (niet vergeten de speler met een bye een half punt te geven...), paring voor de volgende ronde maken, etc.: een kind kan de was doen. Met een speeltempo van vijf minuten per persoon per partij was er tussendoor tijd genoeg om de inwendige mens te versterken, een peuk te roken, gebruik te maken van het sanitair, het wereldnieuws door te nemen of gewoon even rond te hangen.

Thierry ging voortvarend uit de startblokken en was vastbesloten die beker nog even in huize Bieger te houden. In de derde ronde stond hij een halfje af tegen Perry van der Meer. Daarna was er niemand meer die hem bij kon houden. Na vijf ronden, vlak vr de eerste echte serieuze pauze, had Thierry 4 punten bij elkaar geschaakt, een halfje meer dan Wouter van Markenstein.Ook Loek Beekman kon Thierry Bieger niet van de titel afhoudenDe concurrentie morste hier en daar wat hele en halve punten en de nummers 2 en 3 van vorig jaar (HanN en HanT) speelden nou niet bepaald het toernooi van hun leven. Wat heet: uw verslaggever speelde een bijzonder beroerd toernooi met vr de pauze geniale verliespartijen tegen Peter de Man (mat in n) en Markus Lohrer (dame weggegeven) terwijl de partijen tegen Wil Kauffman en Jos Bergers slechts dankzij zeer bereidwillige medewerking van de tegenstanders gewonnen werden. Twee uit vijf dus voor de break; dat kon beter! HanT deed het even goed met eveneens twee punten uit de eerste vijf partijen maar wist dan weer wel het onderlinge duel der Hannen in de zesde ronde te winnen.Wouter van Markenstein en Perry van der Meer, resp. nummer 3 en 2 in de eindstandNa de pauze ging Thierry rustig door met winnen en wist achtereenvolgens Wouter, Loek Beekman en Hans Mudde (goed bezig deze avond) vrijwel alle hoeken van het bord te laten zien. Ondertussen verloor Gerbrand van Perry, was Hans de meerdere van Felix, verloor Perry op zijn beurt weer van Wouter en was ook de nog niet genoemde snelschaakgigant Frits Berendse jr. niet echt bezig met zijn ideale toernooi. Voor de pauze kwam hij nog op een redelijke 3 uit 5, maar daarna ging alles mis en volgde vier nederlagen op rij.

Bij het ingaan van de 9e en laatste ronde was Thierry al zeker van de titel: met 7 punten stond hij 1 punt voor op Wouter en 2 op Perry. Misschien dat dit hem enigszins in slaap heeft gesust want in de laatste ronde leed Thierry zijn enige nederlaag: Wil Kauffman, zeker niet de eerste de beste snelschaker, dat moet gezegd, was te sterk voor Thierry zodat hij op 7 punten bleef staan. Wouter ging onderuit tegen Loek terwijl Perry van Felix won zodat Perry uiteindelijk de tweede plaats pakte met 6 punten en Wouter derde werd met 6 punten.

Een volledig overzicht van de eindstand met alle uitslagen per ronde vindt u hier.
Peter de Man voert een geniale combinatie uit tegen Jos Bergers