Snelschaakkampioenschap 2013

Op dinsdag 19 februari 2013 speelden we het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Ondanks de kou hadden 21 Pomarianen De Schilp weten te vinden. Twee van hen (Leo Blaas en Hans Jongsma) speelden tientallen partijen in hun nu al legendarische tweekamp zodat 19 man streden om de felbegeerde snelschaaktitel. Thierry Bieger verdedigde zijn titel en ook de nummers 2 en 3 van vorig jaar, Perry van der Meer en Wouter van Markenstein, waren aanwezig. Ook gehaaide snelschakers als Wil Kauffman, Loek Beekman, Frans van der Elst, Markus Lohrer en Harry Hijman waren van de partij en in feite waren van de top alleen Chris Gerritsen, Karel Stolte en Nol Kooij afwezig zodat de 19 man een meer dan behoorlijke afspiegeling van onze club vormden.

Goed, er werden 9 ronden gespeeld volgens het onvolprezen Zwitserse systeem dat met het programma Swissmaster en een laptop (dank Harry!) een fluitje van een cent is om te organiseren. Spelers invoeren (inclusief rating), het programma de paring voor de 1e ronde laten maken, uitslagen invullen (niet vergeten de speler met een bye een half punt te geven...), paring voor de volgende ronde maken, etc.: een kind kan de was doen. Met een speeltempo van vijf minuten per persoon per partij was er tussendoor tijd genoeg om de inwendige mens te versterken, een peuk te roken, gebruik te maken van het sanitair, het wereldnieuws door te nemen of gewoon even rond te hangen.

De avond begon lichtelijk sensationeel doordat Jos Bergers in de eerste ronde Felix Ferschtman wist te verschalken. In de tweede ronde kroop Perry tegen Jos door het oog van de naald: Jos stond gewonnen maar wist het niet af te maken binnen de toegestane tijd.
Ondertussen deed regerend kampioen Thierry wat van hem verwacht mocht en kon worden: hij won. Ook het topduel in de derde ronde tegen Perry wist hij winnend af te sluiten en na vijf ronden was hij reeds een punt los van de concurrentie. In de zesde ronde stond hij zijn eerste halfje af tegen Wouter zodat Perry na winst op Kees een halfje dichterbij kon kruipen. In de zevende ronde viel echter alles op zijn plaats. Zelf won Thierry van uw verslaggever (Han Nicolaas) door nog juist 1 seconde (!) op zijn klok over te houden toen Han door z'n vlag ging terwijl Perry van Han Terpstra verloor. Daarmee vergrootte Thierry zijn voorsprong tot 1 punt en kon alleen een wonder hem nog van de titel afhouden.Ook Gerbrand Beekman kon Thierry Bieger niet van de titel afhouden,
Gerbrand pakte wel de derde plaats


Dat wonder geschiedde niet. Thierry en Perry wonnen beiden hun partij in de achtste ronde zodat Thierry met nog n ronde te gaan al zeker was van de titel. In de laatste ronde stond Thierry zijn tweede halfje af, dit keer aan Felix die zich daarmee nog juist in de groep nestelde met 5 punten, een punt achter Perry die tweede werd. Van deze groep met 5 punten had Gerbrand de meeste weerstandspunten zodat hij uiteindelijk de beker voor de derde plaats kreeg. Weerstandspunten zeggen overigens iets over de sterkte van de tegenstanders tegen wie je gedurende het toernooi hebt gespeeld. Winst op een speler die hoog eindigt in een toernooi levert meer weerstandspunten op dan een overwinning op een speler die een lage eindscore heeft.

Frans van der Elst speelde een degelijk toernooi en scoorde met 5 uit 9 nog juist meer dan 50 procent. Wil Kauffman en Jos Bergers speelden een prima wedstrijd en behaalden beiden een 50 procent-score.De nummer 3 van vorig jaar, Wouter, had het lastig en beef steken op 4 punten. Gezegd moet worden dat Wouter een beetje 'pech' had met de indeling en vrijwel het gehele toernooi een sterke tegenstander trof. Dat kunt u ook zien aan het aantal weerstandspunten. Samen met Perry (die dus tweede werd!) behaalde Wouter het hoogste aantal weerstandspunten van alle deelnemers!
Al met al weer een geslaag toernooi, hopelijk doen er volgend jaar ng meer mensen mee.Frans van er Elst en Peter de Man hebben volop aandacht voor een partij van Wim Lut


Een volledig overzicht van de eindstand met alle uitslagen per ronde vindt u hier.


Verslagen en uitslagen van eerdere edities van dit snelschaakkampioenschap vindt u in het archiefgedeelte van deze website.