Snelschaakkampioenschap 2014

Op dinsdag 4 maart speelden we het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van onze vereniging. De opkomst was met 22 Pomarianen (van de 29) niet verkeerd. Bovendien waren Gert Butterman, Giuseppe Gastaldi en Jos Bergers wel aanwezig maar zij besloten tot een andere vorm van schaak omdat snelschaken nou eenmaal niet hun favoriete bezigheid is.
Er werden 9 ronden gespeeld volgens het onvolprezen Zwitserse systeem dat met het programma Swissmaster en een laptop een fluitje van een cent is om te organiseren. Spelers invoeren (inclusief rating), het programma de paring voor de 1e ronde laten maken, uitslagen invullen, paring voor de volgende ronde maken, af en toe een indeling en stand printen: een kind kan de was doen. Met een speeltempo van vijf minuten per persoon per partij was er tussendoor tijd genoeg om de inwendige mens te versterken, een peuk te roken, gebruik te maken van het sanitair, het wereldnieuws door te nemen of gewoon even rond te hangen.

Thierry Bieger verdedigde zijn titel en deed dat met verve. Hij vloog als een komeet uit de startblokken en wist de ene na de andere speler aan zijn zegekar te binden. Slechts een enkeling kon enigszins in het spoor van Thierry blijven maar na vier ronden had Thierry nog een perfecte score en een vol punt voorsprong op Kees Vink, Han Nicolaas, Perry van der Meer, Han Terpstra en Ton Vissers. In de ronden 5 t/m 7 bleef Thierry winnen terwijl zijn concurrenten hier en daar wat halve en hele punten morsten. Pas in de 8e ronde moest Thierry zijn eerste halfje afstaan, Chris Gerritsen hield hem op remise. Na winst in de laatste ronde pakte Thierry opnieuw de beker met de indrukwekkende score van 8 uit 9. Perry werd 2e op 1 punt terwijl Felix het brons pakte met 6 punten.

Ratingprijzen waren er voor Loek Beekman in de categorie tot 1500 en Frits Berendse in de categorie tot 1700. Loek behaalde 5 punten en werd daarmee 8e wat maar weer eens aangeeft (en wat wij allemaal allang weten) dat Loek in het snelschaken een klasse beter is dan in het klassieke schaken. Dat pleit wellicht voor een aparte snelschaakrating, maar de vraag is hoe je zoiets berekent.
Al met al weer een geslaagd toernooi!

Een volledig overzicht van de eindstand met alle uitslagen per ronde en een kruistabel vindt u hier.

Verslagen en uitslagen van eerdere edities van dit snelschaakkampioenschap vindt u in het archiefgedeelte van deze website.