Snelschaakkampioenschap 2015

Op dinsdag 17 februari vond het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van Pomar plaats. De animo voor dit gebeuren leverde geen spontane vreugdedansen in ons kabouterhuisje op. Sterker nog: met 14 deelnemers (onder wie ook nog een 'halve' Pomariaan) was de opkomst ronduit slecht te noemen. Het is bekend dat de snelschaakcultuur bij Pomar niet bepaald sterk ontwikkeld is maar als de helft van de club niet op komt dagen bij het jaarlijkse snelschaakevenement (sommigen met een volkomen legitieme reden, laat ik dat voorop stellen) dan vind ik dat toch wel erg jammer.

Maar goed, rond 20.15 uur zetten 13 Pomarianen en Jan van der Meer zich achter de klokken. Als lid van Haeghe Ooievaar maar ook als halve Pomariaan had Jan toestemming gekregen om mee te doen (ja ja, ook Pomar heeft een ballotagecommissie), zij het buiten mededinging. Er werd besloten om 9 ronden Zwitsers te spelen, met 14 man kan dat nog net.
De prijzenpot, zowel voor het snelschaken van deze avond als voor de winnaars
uit de A- en B-groep van de interne competitie


Perry van der Meer en Frits Berendse gingen vlot uit de startblokken en hadden na drie ronden als enigen nog een perfecte score van 3 uit 3. In de vierde ronde volgde dus de onderlinge confrontatie en die werd door Perry gewonnen waarmee hij een punt los kwam. In de vijfde ronde stopte uw verslaggever (Han Nicolaas) de zegereeeks van Perry, zij het met enig geluk (vlag...). Maar ja, in een snelschaaktoernooitje moet je af en toe wat geluk hebben en je kan nou eenmaal onmogelijk alle partijen foutloos spelen (althans, niet op ons niveau...). Ondertussen had de buitenstaander in ons midden zich langzaamaan omhoog gewerkt en na zes ronden de kop genomen met een vol punt voorsprong op Perry, Frits en HanN. Dat zou toch wat zijn: dat de enige niet-Pomariaan op papier de eerste plaats voor zich zou opeisen!

Het werd nog spannend toen Jan in de 7e ronde een half punt 'verspeelde' tegen HanN terwijl Perry en Frits in deze ronde beiden een overwinning boekten maar Jan gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Jan pakte de eerste plaats met 7,5 uit 9, op een half punt gevolgd door Perry en Frits. Op grond van weerstandspunten pakte Perry de tweede plaats en werd daarmee dus snelschaakkampioen van Pomar! Frits pakte het zilver, HanN werd derde.

Ondanks de lage opkomst was het toch een geslaagd en gezellig toernooi waarin sommige mensen boven zichzelf uitstegen. Zo zei Jos Bergers bij aanvang dat hij in ieder geval één punt wilde halen. En dat lukte hem. Wat heet: met 5 uit 9 speelde Jos het (snelschaak)toernooi van zijn leven. Ook Loek Beekman behaalde vijf punten maar van Loek weten we dat het een gehaaide snelschaker is die in vluggertjes van iedereen kan winnen.

Giuseppe Gastaldi twijfelde bij binnenkomst of hij wel aan dit toernooi mee zou doen. Snelschaken is nou eenmaal niet zijn hobby, hij speelt leuke partijen maar heeft daar gewoon meer dan vijf minuten voor nodig. Waarin hij overigens niet de enige is... Gelukkig wist Giuseppe er in de laatste ronde nog een half punt uit te persen maar ik denk dat hij volgend jaar vriendelijk bedankt voor deze exercitie.

De volledige eindstand met alle uitslagen vindt u hier.


Verslagen en uitslagen van eerdere edities van dit snelschaakkampioenschap vindt u in het archiefgedeelte van deze website.