PK Veteranen 2008

De eerste ronde

Op vrijdagavond 22 februari was het dan zover. Het PK voor veteranen (50+ en 60+) van de Haagse Schaakbond ging van start en dit jaar lag de organisatie in handen van SV Pomar, of beter gezegd: Ruud Vissers. Na het geslaagde Pomartoernooi 2007 gaat Ruud gewoon door met het organiseren van schaakevenementen: dat belooft nog wat!

Het aantal deelnemers dat zich had aangemeld, 38, viel niet tegen: vorig jaar deden er 30 ‘veteranen’ mee, in 2006 lag het aantal deelnemers met 40 iets hoger. De 38 deelnemers hebben zich keurig verdeeld over beide leeftijdscategorieën: in beide groepen doen 19 spelers mee.

De kampioen bij de 50-plussers van vorig jaar, Leo Duijvesteijn van Schaakmat, zal dit jaar proberen bij de 60-plussers hetzelfde te doen. De 60+-kampioen van vorig jaar, Jan Eberle van HSV, doet dit jaar niet mee en kan dus zijn titel niet verdedigen. Op grond van de rating van de deelnemers is Willem Broekman van Promotie de grote favoriet.

Haeghe Ooievaar is dit jaar hofleverancier met maar liefst 10 deelnemers. De overige 28 spelers komen van divere clubs. Opvallend: geen enkele speler van DSC!

Schaakmat: 5
SHTV: 5
Botwinnik: 4
HSV: 3
Pomar: 3
Promotie: 3
DD: 1
Den Hoorn: 1
RHC/Arena: 1
SIO: 1
Voorburg: 1


Verheugend is de deelname van drie spelers van Pomar: Gerbrand Beekman, Han Terpstra en Kees Vink zullen een gooi doen naar dit kampioenschap. Volgens mij is het lang geleden dat drie Pomar-leden zich voor een dergelijk PK hebben aangemeld!

Als organisator van dit kampioenschap hield Ruud Vissers van Pomar op deze eerste avond een kort openingswoordje, waarin hij iedereen welkom heette. Tevens werd er, naar aanleiding van een incident vorig jaar, een Commissie van Beroep uit de deelnemers gekozen. Dit zijn de heren Han Terpstra (Pomar) en Otto Boot (Botwinnik) geworden. Er wordt gespeeld volgens het FIDE-reglement, met enkele uitzonderingen: de speeltijd is 1.45 uur per persoon per partij en mobiele telefoons mogen niet hoorbaar afgaan, dus wel op trilstand, of gewoon uit.

Belangrijk is te vermelden dat de indeling op internet voor de volgende ronde, volledig onder voorbehoud is, omdat de spelers tot en met donderdagavond 20.00 uur een bye kunnen opgeven. In deze eerste ronde waren de meeste partijen, zoals verwacht, rond de klok van 22.30 uur klaar. Alleen Kees Vink en Maurits Bons Haeghe Ooievaar) maakten er een lange en spannende show van. Beide spelers hadden een sterke stelling op het bord, maar beiden waren ook in tijdnood. Een remise-aanbod van Kees wordt door Maurits afgeslagen en een minuut later gaat Maurits door z’n vlag! Het nuchtere commentaar van Maurits hierop: ”mmm, ik dacht dat ik meer tijd had!

Al met al een geslaagde avond, de volgende ronde is op vrijdag 29 februari.

   
 
Kees Vink, op de voorgrond, tegen Maurits Bons in de langste
partij van de eerste ronde
 


De tweede ronde

De tweede ronde van het PK voor veteranen vond plaats op vrijdag 29 februari. Op deze schrikkeldag stonden een aantal partijen tussen teamgenoten op het programma. Zo was daar de partij tussen Maarten Bruna en Koos Croes van Haeghe Ooievaar. Het werd geen vredelievende remise. Maarten verloor een kwaliteit en moest even later met een toren minder de strijd staken.

Ook de partij tussen de teamgenoten Edwin van der Leij en Rob van Duivenboden (beiden Haeghe Ooievaar) eindigde niet in een vreedzame puntendeling. Edwin bleek te sterk en scoorde een vol punt. De twee Pomar-leden, Gerbrand Beekman en Kees Vink, besloten wel tot een rustige remise: geen broedermoord hier dus!

Arjen de Leeuw kwam met zijn dame in een lastige penning terecht en op het moment dat hij zich los dacht te werken kwam daar een volgende penning overheen. Dat kostte hem een stuk en leverde Frans

Vreugdenhil een punt op. Han Terpstra en Jan van der Meer speelden een boeiende partij waarin Han een pion offerde voor een aanval die er aardig uitzag. Jan kwam echter goed terug in de partij, pikte twee pionnen mee en stond na dameruil een pion voor. Han had echter nog steeds een lekkere stelling en nadat Jan zich genoodzaakt zag de kwaliteit te offeren voerde Han het eindspel vrij snel tot winst.

De als derde geplaatste Maurits Bons kwam evenals in de eerste ronde in behoorlijke tijdnood waarin hij het niet redde tegen Jim Loke: de tweede nederlaag voor één van de favorieten.

Vermeldenswaard is zeker ook de keurige remise die de visueel gehandicapte Bertus Groot boekte tegen Bob Ameling.

Vijf spelers zijn na twee ronden nog zonder puntverlies: dat zijn Frans Vreugdenhil, Ton Thijssen, Lothar v/d Sluijs, Han Terpstra en Karel Stolte.

Het was weer een boeiende, en gezellige avond. De derde ronde is op vrijdag 7 maart.

   
 
Bij het raam Han Terpstra met wit tegen Jan van der Meer,
daarachter Ton Thijssen tegen Theo Dekker, op de voorgrond
Jaap Luijendijk met wit tegen Lothar v/d Sluijs
 


De derde ronde

Op vrijdag 7 maart begon de derde ronde alweer van het PK voor veteranen. Evenals de eerste twee ronden was het ook deze keer weer een geslaagde, gezellige en spannende avond. Karel Stolte maakte het de als eerste geplaatste Willem Broekman zeer lastig, maar verloor uiteindelijk toch. Han Terpstra verslikte zich tegen Frans Vreugdenhil en heeft ongetwijfeld een slechte nacht gehad. Gerbrand Beekman stroopte z’n mouwen op, ging er eens goed voor zitten, had het geluk dat Hans van der Wijk een stuk weggaf en won de partij.

Vanaf 22.30 uur was het nogal rumoerig in de zaal. Een kleine hint richting de schakers die klaar zijn met spelen: houd u zoveel mogelijk rekening met diegenen die nog bezig zijn. Dat zou u zelf namelijk ook waarderen als u zelf nog bezig was met uw partij!

Het is misschien wel leuk voor de 50- en 60-plussers die nu niet meedoen aan dit kampioenschap om eens langs te komen in De Schilp. Dan kunnen ze zelf zien dat het een gezellige groep is en dat het er relaxed aan toe gaat. De prijzen in beide groepen zijn overigens als volgt (in beide categorieën, 50+ en 60+) spelen 19 deelnemers): Alle deelnemers: ??? (verrassing dus)

1e plaats:    70 euro + beker
2e plaats:    60 euro + beker
3e plaats:    50 euro
4e plaats:    40 euro
5e plaats:    25 euro


Na drie ronden zijn er nog slechts twee spelers met een perfecte score van 3 uit 3: Frans Vreugdenhil van Schaakmat en Ton Thijssen van Haeghe Ooievaar. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, spelen beide heren de volgende ronde op 14 maart tegen elkaar: dat belooft een spannende avond te worden! De twee koplopers worden gevolgd door een peloton van vier mannen met 2½ punten: Willem Broekman, John Tan, Ton Vissers en Gerbrand Beekman. Han Terpstra heeft twee punten en Kees Vink, die deze avond van de sterke John Tan van Promotie verloor, heeft 1½ punten. Onderaan de ranglijst is het moeilijk voor Maarten Bruna die als enige nog zonder punten is.

De vierde ronde

Op vrijdag 14 maart werd de vierde ronde van het PK voor veteranen gespeeld. Op het programma stond o.a. de wedstrijd tussen beide koplopers met 3 uit 3, Ton Thijssen en Frans Vreugdenhil. Het werd een boeiende wedstrijd, waarin Frans (met zwart) goed uit de opening was gekomen. Na een aantal uitstekende zetten van Ton (o.a. 0-0-0 en vooral Lb5) keerden de kansen en kreeg wit een sterke aanval met twee ijzersterke lopers en een dodelijke vrijpion. Na de fraaie slotzet van Ton gaf Frans het op. In de analyse bleek dat Frans het op een bepaald moment iets beter had kunnen doen (Lb7 in plaats van Lxc5), maar de stelling bleek eigenlijk in alle varianten verloren voor zwart. Een mooie overwinning waarmee Ton de ongedeelde koppositie pakte met 4 uit 4!

De vier achtervolgers met 2½ uit 3 speelden tegen elkaar. Gerbrand Beekman moest het met zwart opnemen tegen Willem Broekman en John Tan speelde met wit tegen Ton Vissers. Gerbrand verloor in een Stauntongambiet al vrij snel een pion en Willem gaf dat voordeel niet meer uit handen. Gerbrand verdedigde nog lange tijd maar verlies was onvermijdelijk: geen schande overigens om met zwart van de als eerste geplaatste speler te verliezer. John Tan won in een lange en taaie partij van Ton en pakte hiermee samen met Willem de tweede plaats.

Han Terpstra speelde een vlotte remise tegen Bob Ameling die secuur verdedigde. Volgens Han zat er gewoon niet veel meer in de stelling en was remise een logische uitslag. Kees Vink speelde een sterke partij tegen Otto Boot. Kees won een pion en wist dit voordeel gedurende de partij verder uit te buiten. Zijn dame en loper werkten goed samen terwijl de dame en het paard van Otto gedwongen waren tot verdedigen. Na de slotzet van Kees was mat of dameverlies onvermijdelijk; Otto gaf het dan ook meteen op.

Jim Loke en Theo Dekker speelden een leuke pot met wisselende kansen. Beide spelers dachten op een gegeven moment gewonnen te (hebben) gestaan, maar het resterende pionneneindspel was echt remise. Misschien dat één van de spelers ‘ergens’ iets heeft gemist maar remise was toch wel een terechte uitslag.

Onderaan de ranglijst boekte Rob van Duivenboden een belangrijke overwinning op Leen Prins die de laatste plaats van Maarten Bruna overnam.

Na vier ronden gaat Ton Thijssen alleen aan kop met de fraaie score van 4 uit 4. In de vijfde ronde neemt hij het op tegen John Tan die een half punt achter hem staat. De andere nummer twee met 3½ punten, Willem Broekman, speelt met zwart tegen Dirk van Nieuwkerk. De drie Pomar-deelnemers doen het niet slecht. Gerbrand, Han en Kees hebben alledrie 2½ uit 4.

Het programma voor de vijfde ronde ziet er voor hun als volgt uit:
Bob Ameling - Gerbrand Beekman
Lothar v/d Sluijs - Han Terpstra
Kees Vink - Hans v/d Wijk.

De vijfde ronde

De vijfde ronde vond plaats op vrijdag 28 maart. Koploper Ton Thijssen (4 uit 4) trad aan tegen John Tan die en half punt achter stond. Ton boekte zijn vijfde achtereenvolgende overwinning, een indrukwekkende prestatie! Willem Broekman bleef goed volgen door winst met zwart op Dirk van Nieuwkerk. De drie Pomar-deelnemers kenden een lastige avond. Alleen Gerbrand Beekman kwam tot winst tegen Bob Ameling. Han Terpstra moest zijn meerdere erkennen in Lothar v/d Sluijs terwijl Kees Vink van Hans v/d Wijk verloor.

De zesde ronde

Op vrijdag 4 april werd de zesde en voorlaatste ronde gespeeld. Op het programma o.a. de wedstrijd tussen koploper Ton Thijssen (die met 5 uit 5 nog geen punten had verspeeld) en de als eerste geplaatste Willem Broekman die een half puntje achter stond. Ton Thijssen moest uiteindelijk zijn eerste nederlaag incasseren. Daarmee nam Willem Broekman de koppositie van Ton Thijssen over en gaat hij nu met een half puntje voorsprong de laatste ronde in. De kampioen van vorig jaar, Leo Duijvesteijn, versloeg Ton Vissers en pakte daarmee de gedeelde tweede plaats. John Tan herstelde zich knap van zijn nederlaag in de vijfde ronde tegen Ton Thijssen en wist Maurits Bons met de witte stukken te verslaan.

Gerbrand Beekman versloeg Theo Dekker terwijl Han Terpstra te sterk was voor clubgenoot Kees Vink. Daarmee is Gerbrand met 4½ uit 6 op dit moment de beste Pomar-deelnemer, Han heeft 3½ punten, Kees 2½.

Met nog één ronde te gaan is het in beide leeftijdscategorieën buitengewoon spannend. Bij de 60-plussers is de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 beslissend voor het kampioenschap: Leo Duijvesteijn, met wit, en Willem Broekman zullen in een rechtstreeks duel uitmaken wie zich de sterkste veteraan van de HSB mag noemen.

In de categorie 50+ zijn er maar liefst vijf spelers die nog kans maken op de eerste plaats. Dat wordt dus een spannende laatste ronde op vrijdag 11 april Later op deze avond is tevens de prijsuitreiking.

Het programma voor deze laatste ronde ziet er voor Pomar als volgt uit:
Ton Thijssen - Gerbrand Beekman
Theo Dekker - Han Terpstra
Kees Vink - Ruud Hählen


Alle uitslagen, standen en de indeling voor de laatste ronde vindt u op het speciale 'PK Veteranen'- gedeelte aan de linkerkant op de HSB-site.

De zevende en laatste ronde

Op vrijdag 11 april werd de zevende en laatste ronde gespeeld. Op het programma stond o.a. de wedstrijd tussen koploper Willem Broekman en de nummer 2 Leo Duijvesteijn. Willem Broekman won deze partij en mag zich nu de beste veteraan van de HSB noemen. Hij eindigde met 6½ uit 7 een half punt voor Ton Thijssen die met een overwinning op Gerbrand Beekman de tweede plaats pakte. Ton Thijssen werd wel kampioen in de categorie 50+. John Tan werd in deze categorie fraai tweede dankzij een zege in de laatste ronde op Lothar v/d Sluijs.

De drie deelnemers van Pomar deden het lang niet slecht. Gerbrand Beekman werd, ondanks zijn nederlaag tegen Ton Thijssen, derde in de categorie 60+, achter Willem Broekman en Leo Duijvesteijn. Kees Vink en Han Terpstra scoorden vijftig procent en eindigden daarmee niet geheel onverwacht in de middenmoot.

De strijdlust was zeer groot deze avond. Iedereen ging ervoor en dat resulteerde in slechts twee remises! Verheugend was het feit dat vrijwel alle deelnemers tot het laatst toe bleven voor de prijsuitreiking die door Ruud Vissers en Frits Berendse jr. werd verzorgd.

Alle prijswinnaars op een rijtje:

Prijswinnaars 50+

1e Ton Thijssen (Haeghe Ooievaar) KAMPIOEN 50+
2e John Tan (Promotie)
3e Edwin v/d Leij (Haeghe Ooievaar)
4e/5e Lother v/d Sluijs (DD)
4e/5e Theo Dekker (SHTV)
4e/5e Frans Vreugdenhil (Schaakmat/WSC)
4e/5e Hans v/d Wijk (Promotie)


Prijswinnaars 60+

1e Willem Broekman (Promotie) KAMPIOEN 60+
2e Leo Duijvesteijn (Schaakmat/WSC)
3e Gerbrand Beekman (Pomar)
4e Bob Ameling (Botwinnik)
5e Jaap Luijendijk (Haeghe Ooievaar)


Vanaf deze plaats wil ik Ruud Vissers hartelijk bedanken voor zijn inzet en enthousiasme om dit toernooi tot een geslaagd evenement te maken en ik denk dat ik dat namens alle deelnemers mag doen!


Ruud Vissers en Han Nicolaas