PK Veteranen 2009

De eerste ronde

Op vrijdag 20 februari startte het PK voor veteranen (50+ en 60+). Ook dit jaar was schaakvereniging Pomar de gastheer. Het aantal deelnemers lag met 39 één hoger dan vorig jaar. Er waren dit jaar opvallend meer 'oude' dan jonge veteranen. In de categorie 60+ deden 24 spelers mee, voor de categorie 50+ hadden zich 15 deelnemers aangemeld.
De kampioen bij de 50+ van vorig jaar, Ton Thijssen van Haeghe Ooievaar, zal dit jaar proberen bij de 60-plussers hetzelfde te doen. In de categorie 50+ is Frans Vreugdenhil op papier de favoriet. De 60+-kampioen van vorig jaar, Willem Broekman, doet dit jaar niet mee en kan dus zijn titel niet verdedigen. Op papier is Ton Thijssen in deze categorie favoriet.

Naast vele oude bekenden doen er dit jaar ook veel nieuwe gezichten mee en dat is een mooie ontwikkeling lijkt me! SHTV is hofleverancier met negen deelnemers, op de voet gevolgd door Haeghe Ooievaar dat acht spelers afvaardigt. Gastheer Pomar is met vijf deelnemers ook behoorlijk vertegenwoordigd.

Als organisator van dit kampioenschap hield Ruud Vissers van Pomar op deze eerste avond een kort openingswoordje, waarin hij iedereen welkom heette. Hij meldde dat de indeling voor een volgende ronde altijd voorlopig is.

De eerste ronde kende weinig verrassingen al hadden een aantal sterkere spelers het niet gemakkelijk. Zo kwam Frans Vreugdenhil tegen Piet Sikkes in een stelling terecht die hem normaal gesproken niet meer dan remise had opgeleverd. Piet verslikte zich echter op het laatst zodat het volle punt toch nog naar Frans ging. Commentaar van Frans: "Ik ben door het oog van de naald gegaan, Piet speelde erg sterk."
Ook Theo Dekker had het moeilijk, hij speelde tegen de visueel gehandicapte Bertus Groot. Theo had wat moeite met de wijze waarop Bertus z'n stukken 'bekijkt'. Dat kwam de concentratie niet ten goede waardoor Theo nog even problemen had om met koning + toren mat te zetten tegen de koning.
Verder verliep alles eigenlijk heel gemoedelijk op deze eerste avond.


De tweede ronde

De 2e ronde gaf een aantal spannende en mooie partijen te zien. Zo wist Jan Zonneveld zijn 100%-score vast te houden door een fraaie overwinning op Bob Ameling na in de eerste ronde gewonnen te hebben van Andre Wagner; twee spelers met zo'n 200 tot 250 ELO-punten meer dan Jan. Zo ziet u: ELO-rating zegt wel wat, maar niet alles!

Verder was de partij tussen Harry Boot en Hans v/d Wijk heel spannend. Harry wist een dame voor een toren te winnen en stond daarna zo goed dat het punt eigenlijk al geteld was. Op de een of andere manier wist Hans z'n pionnetjes, toren en koning echter zo te manoeuvreren dat Harry blijkbaar niet meer wist hoe het verder moest en Hans zelfs nog de partij wist te winnen.
Kees Vink verslikte zich in de opening tegen Ton Thijssen en kwam een kwaliteit achter. Ja, dat moet je niet doen tegen Ton (eigenlijk tegen niemand...).

Jan Postma wist zich heel lang goed staande te houden tegen John Tan, de nummer 2 in de categorie 50+ van vorig jaar. In de tijdnoodfase moest hij toch zijn meerdere erkennen en het punt aan zijn tegenstander laten.
Leo Duijvesteijn, winnaar van het zilver in de categorie 60+ in 2008, had het moeilijk tegen Karel Stolte en wist er niet meer dan remise uit te halen. Bij Pomar weten wij inmiddels echter ook dat Karel gewoon een goede speler is!

Zeven spelers gaan aan kop met de maximale score van 2 punten. In de derde ronde op vrijdag 6 maart spelen zes van hen in drie onderlinge wedstrijden tegen elkaar en zal er al iets meer duidelijkheid komen aan de top van de ranglijst.


De derde ronde

De derde ronde begon enigszins hectisch. Piet Sikkes vertelde dat hij waarschijnlijk z'n portemonnee verloren was en dat hij terugging om te zoeken. Wedstrijdleider Ruud Vissers adviseerde om wel de klok vast in te drukken (Piet had zwart) en binnen een uur weer terug te zijn. De tegenstander van Piet, André Wagner, kwam 20 minuten te laat binnen, werd op de hoogte gebracht en deed een zet. Piet was binnen een uur terug (had niks gevonden maar wel alle pasjes laten blokkeren) en wilde gewoon spelen. Zo gezegd zo gedaan, uiteindelijk werd de partij remise.

Ton Thijssen en Maurits Bons hadden een dag eerder op hun clubavond tegen elkaar gespeeld: Ton won deze partij met wit. Het toeval wilde dat ze in de derde ronde ook tegenover elkaar zaten. Dit keer had Maurits wit, een perfecte gelegenheid voor revanche zou je zeggen! En inderdaad, Maurits won en had zijn revanche. Tijdens de analyse bleek overigens dat Ton een verkeerde voortzetting had gedaan, er had zeer waarschijnlijk remise ingezeten of misschien zelfs winst vioor Ton.

Hans Hendriks speelde tegen visueel gehandicapte Bertus Groot. Hans stond erg goed, gewonnen zelfs, maar liet Bertus in de eindfase glippen. Bertus bood remise aan en Hans accepteerde dat: helaas zag Hans de winnende voortzetting niet. Toch een goede prestatie voor Hans: hij had nog nooit tegen een visueel gehandicapte speler gespeeld en dat is best lastig: je moet overal op letten.
Al met al 'n rustige avond dus, afgezien van het 'portemonnee-incident'.


De vierde ronde

In de vierde ronde maakte Jan Zonneveld (2½ uit 3) een fout tegen mede-koploper John Tan (3 maal winst), waardoor John de partij kon winnen. Eigenlijk had dit remise moeten worden.
Veel gooi- en smijtwerk was er te zien op het bord van Frans Engering en Maurits Bons (beiden 3 uit 3). Maurits bood een paar pionnen aan voor beter spel en ontwikkeling, Frans nam deze aan en daarna kwam hij positioneel slecht te staan en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Maurits.
Frans Vreugdenhil, een van de grote kanshebbers voor de 50+ titel, moest het afleggen tegen Leo Duijvesteijn en mag hopen dat o.a. Maurits Bons en John Tan een paar steekjes laten vallen om zo nog enigszins uitzicht op de titel te behouden.

Ton Thijssen wist van Hans v/d Wijk te winnen en Gerbrand Beekman versloeg Ed Eveleens. Beide winnaars hielden zo aansluiting bij de kopgroep.
Ton Vissers werd op de inmiddels vertrouwde wijze van Jan van der Meer 'gewoon' van het bord gezet, terwijl André Wagner niet in vorm lijkt en de eer moest laten aan Pim v.d. Meiden.

Na vier ronden gaan John Tan en Maurits Bons aan de leiding met de maximale score van vier punten: zij spelen dus in de vijfde ronde tegen elkaar! Leo Duijvesteijn volgt op een half punt, vier spelers hebben drie punten.

Enkele partijen zijn inmiddels ingeleverd en te bewonderen op de HSB-site. Hierbij nogmaals een verzoek aan de deelnemers om hun partij(en) op te sturen via email.


De zevende en laatste ronde

Door een overwinning in de zevende en laatste ronde (verslagen van de 5e en 6e ronde ontbreken helaas) op koploper Leo Duijvesteijn mag Ton Thijssen zich de beste veteraan van de HSB noemen. In de categorie 50+ pakte Frans Vreugdenhil de eerste plaats.

Het PK voor Veteranen kende een zeer spannende ontknoping. Bij het ingaan van de laatste ronde ging Leo Duijvesteijn, die in de 6e ronde Maurits Bons zijn eerste nederlaag had bezorgd, aan de leiding met 5½ uit 6. Ook Ton Thijssen en Maurits Bons (beiden 5 punten) waren nog kanshebbers voor de eerste plaats.
Koploper Leo Duijvesteijn moest het op vrijdag 10 april in de laatste ronde opnemen tegen Ton Thijssen terwijl Maurits Bons de strijd aanging tegen Frans Vreugdenhil. Dat laatste duel was in feite een rechtstreeks duel om de titel in de categorie 50+. Na een hevige strijd moest Leo zijn meerdere erkennen in Ton terwijl Frans eveneens na zware strijd van Maurits won.

Met zijn overwinning op Leo pakte Ton Thijssen met 6 uit 7 de titel in de categorie 60+. Een opmerkelijke prestatie want Ton was vorig jaar ook al kampioen geworden, maar toen bij de 50-plussers! Leo Duijvesteijn werd 2e met een half punt achterstand op Ton.
Frans Vreugdenhil pakte door zijn overwinning op Maurits Bons de titel in de categorie 50+. Maurits moest de 2e prijs delen met Piet Sikkes en Hans v/d Wijk die in de laatste ronde nog langszij wisten te komen.

Voor John Tan, uitstekend begonnen met 4 uit 4, duurde het toernooi net iets te lang. In de laatste drie ronden moest hij telkens een nederlaag incasseren waardoor hij nu net buiten de prijzen viel.

De prijswinnaars op een rijtje:

Prijswinnaars 50+ (senioren)

1e plaats: Frans Vreugdenhil (Schaakmat) KAMPIOEN 50+
2e-4e plaats: Maurits Bons (Haeghe Ooievaar)
2e-4e plaats: Piet Sikkes (SHTV)
2e-4e plaats: Hans v/d Wijk (Promotie)


Prijswinnaars 60+ (veteranen)

1e plaats: Ton Thijssen (Haeghe Ooievaar) KAMPIOEN 60+
2e plaats: Leo Duijvesteijn (Schaakmat)
3e plaats: Karel Stolte (Pomar/SHTV)
4e-6e plaats: Gerbrand Beekman (Pomar)
4e-6e plaats: Frans Engering (DD)
4e-6e plaats: Koos Croes (Haeghe Ooievaar)
4e-6e plaats: Bert Gerritsma (HSV)


Vanaf deze plaats wil ik Ruud Vissers hartelijk bedanken voor zijn inzet en enthousiasme om dit toernooi tot een geslaagd evenement te maken en ik denk dat ik dat namens alle deelnemers mag doen!


Ruud Vissers en Han Nicolaas