Pomar nieuws 2 1998

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 2 November 1998 Andere PN

Inhoud

Voorwoord
S.I.O. 2 - POMAR 2 5 - 3
POMAR 4 - VERBURCH 1 5 - 3
POMARTOERNOOI OP 19 DECEMBER 1998
DRUIVENSCHAAKTOERNOOI
MASSAKAMP 'T CENTRUM
RAPIDTOENOOI SEPTEMBER
NAJAARSVERGADERING HSB
Jeugd

Voorwoord                                   Terug

Ja het voorwoord was er wel maar is helaas niet meer bewaard.

SIO 1 - Pomar 1 3 - 5                              Terug

Dit wordt een bij elkaar geharkt, wat rommelig verslag van een wat rommelig begonnen wedstrijd van ons eerste team tegen het eerste team van SIO. Omdat Frits op de eigen verenigingsavond niet gemist kon worden vertrokken we al zonder teamleider naar het verre s-Gravenzande. Dat het ver was bleek wel toen we ruim na het officile begintijdstip van Pomar nog maar met zijn drien aanwezig waren. Door allerlei afzettingen, omleidingen en opgebroken wegen rondom s-Gravenzande kwam de rest van het team 15 tot 30 minuten te laat binnen. Dat het de prestaties allerminst drukte blijkt wel uit de uitslag. De nu volgende verslagen zijn gedeeltelijk door de spelers zelf geschreven en gedeeltelijk door mij verzonnen, omdat ik het op de avond druk genoeg had met mijn eigen partij.

Lennard startte de opening voortvarend en kreeg een dominante stelling. Door wat strategische onnauwkeurigheden kwam hij echter steeds minder te staan. De lange rokade werd aangevallen maar door een schijnoffer kroop Lennard door het oog van de naald. Nadat de tegenstander zo maar een toren weg gaf was de winst binnen.

Wouter speelde aan bord twee met zwart tegen J. v.d. Heiden. De opening ging al snel een onbekende richting uit waarin wit het initiatief had. Wit kon de betere stelling krijgen door enkele dubbelpionnen bij zwart te forceren. Echter veel voordeel gaf dat niet. Zwart kwam langzamerhand gelijk te staan. Een remise aanbod van wit volgde. Ik speelde door omdat het team onduidelijk stond. Toen Lennard won heb ik remise aangeboden en mijn tegenstander accepteerde.

Perry kwam als een van de laatste binnen en had een boel tijd in te halen. Wellicht werd daardoor steeds de veilige weg gekozen en een remise was dan ook het logische resultaat.

Felix kwam goed uit het middenspel tevoorschijn maar had veel minder tijd dan zijn tegenstander. In het eindspel verspeelde hij, in tijdnood, een ogenschijnlijk gewonnen stelling en moest alsnog in remise berusten.

Johan speelt een miraculeuze wedstrijd. In een voor Johan volkomen verloren stelling verzuimt de tegenstander te offeren en zo kan Johan uiteindelijk toch nog de winst pakken.

Van Gerbrand is alleen bekend dat hij tegen een collega speelde. Het rap behaalde eindresultaat doet een salonremise vermoeden.

Rob speelde met wit de opening onnauwkeurig en ik kwam dan ook flink in de verdrukking te staan. Mijn tegenstander werd wellicht daardoor wat overmoedig en offerde een stuk op g3 in de veronderstelling dat mat onvermijdelijk zou zijn. Dat bleek niet het geval. Hij offerde er nog maar een toren achteraan, maar na een aantal secure verdedigende zetten bleef er niets over van zijn aanval en kon de winst worden opgestreken.

Op het achtste bord speelde Piet met zwart een Caro-Kann opening die onregelmatig verliep. Hij bereikte er wel een gelijk stand mee. Zijn tegenstander ruilde toen een toren tegen een loper met twee pionnen. Piet kreeg echter het initiatief na een minder sterke zet van wit. Overmoedig geworden stak hij een kwaliteit in een verkeerd berekende combinatie. Met twee pionnen achter en een blunder rijker kon hij meteen opgeven.

Het was allemaal niet ernstig. Pomar had zijn eerste wedstrijd met 3 - 5 gewonnen en gezien de omstandigheden en het spelverloop van diverse partijen konden we daar wel tevreden mee zijn.

SIO 2 - Pomar 2 5 - 3                                     Terug

Uw wedstrijdleider heeft er een "dagtaak" bij en zou bijna de hele vereniging op het verkeerde pad hebben gestuurd. Door het voorlopige programma op een dwaalspoor gezet, kwam eind september het goede nieuws dat Pomar 3 zou promoveren naar de derde klasse, zodat de degradatie ongedaan werd gemaakt. Nu moesten Pomar 2 en 3 tegelijkertijd aantreden, en werd er nogal wat geschoven met spelers en/of data. Door vakwerk van Rob en Frits werd de extra gids op tijd afgeleverd bij de leden. Ook Hans van Lith liet zich niet onbetuigd en draaide er een "perfecte" folder uit die in de regio verspreid werd. Op zo'n moment heb je weer plezier van je werk.

Weer terug naar de wedstrijd. Het eerste had de route naar s'Gravenzande een week eerder verkend en waren op de nodige opbrekingen gestuit. Wateroverlast was er gelukkig niet meer, maar een rondje Westland in de nachtelijke uurtjes, niet meer begeleid door de felle lichten uit de nog overgebleven kassen, was bijna onbegonnen werk. Door deze survival was het eerste ook later gaan spelen. Het tweede, voorbereid door Frits, had minder problemen met de route en kon op tijd beginnen. In het kleine "bij"zaaltje waar gespeeld wordt is alles te verstaan uit de grote zaal. Daar werd een aantal nieuwe leden met handgeklap verwelkomd, nadat zij ook in de maand september een cursus schaken hadden gevolgd. Goed voorbeeld doet volgen!!

Weer terug naar de wedstrijd!. Vader Frits had het koud, was de hele dag al op stap geweest en schuift als in een damspel zijn stenen naar remise. Ook zijn tegenstander deed driftig mee, omdat het spel toch door twee gespeeld dient te worden. Na een half uur werden beide wedstrijdleiders verrast met de mededeling dat er remise was aangeboden en geaccepteerd. Remise voordat de koffie werd geserveerd. Maar ja, als invaller uit het vierde, en het omzetten van wat afspraakjes, waar de vrouw van af wist, kan ik daar niet boos om worden. Wel hebben wij ons opgegeven voor het gezellige SIO toernooi wat op 14 november wordt gespeeld. Kom ook!!!

Weer terug naar de wedstrijd!!. Jos Poelman, inmiddels al vier uitnodigingen ontvangen die allemaal niet door gingen, ging als tweede invaller de barricaden op. Hij moest dan zijn eigen team in de steek laten, maar de wedstrijdleider beloofde hem goede invallers op te zoeken. Jos speelde een fraaie aanvalspartij met de nodige pionoffers om op de koningsvleugel de aanval subliem af te maken. Een hele nette winst, die de teamleider in gejuich deed uitbarsten. Heel SIO had hem namelijk een moeilijke avond beloofd, gezien het "onterechte" verlies van SIO 1 tegen Pomar 1. Wat is onterecht, een partij duurt gewoon tot je verloren of gewonnen hebt!.

Weer terug naar de wedstrijd!!!. Kees Vink, prive-chauffeur, bracht ons in no-time naar s'Gravenzande en dat hij kan schaken weten wij. Alleen speelt hij nog wel eens teveel remise. Tegen Jeen van den Berg, een oude toernooibekende, had hij wel het beste van de partij en zat er voldoende dreiging in. De "agressor" zou verliezen, zodat wijselijk voor remise werd gekozen. (Even vragen of onze teamleider dit goed vindt!!, keurig Kees)

Jack Barkey, nog niet zijn onvermoeibare ritme gevonden streed de hele partij tegen een achterstand van een enkel pionnetje. Zijn tegenstander bleef gestaag de weg naar winst zoeken en had geluk dat hij al eerder was ingevallen tegen het eerste. Zijn ritme was er dus wel. Jack kon het helaas niet bolwerken en verloor. Dit gebeurt maar zelden. Meer oefenen tijdens de vakantie?? Ook mevrouw Ferschtman werd geduldig naar een nederlaag gespeeld, en kende het zelfde probleem als Jack. Een pion minder is moeilijk spelen, en zeker als de stukken van het bord worden geruild. Ik wilde haar nog wel bedanken dat zij wilde meespelen in een uitwedstrijd.

Tim van Rijswijk, onze coming man van het tweede, speelde aan bord 8 een moeilijke en gedrongen partij. Hij bleef slechter staan en moest alle zeilen bijzetten. Via kwaliteitverlies raakte onze man ook nog eens een vol stuk achter en moest hij noodgedwongen opgeven. Peter de Man, genietend van zijn traditionele pijp, stond goed op het bord en slecht op de klok. In plaats van 35 zetten deed onze man er 30 en blijkt hij er hele andere regels op na te houden. Het coachen tijdens de partij is natuurlijk niet toegestaan, zodat dit verlies (door de klok) dit seizoen niet meer gebeurt. Twee keer tijdcontrole, als de klok op 6 uur staat na 35 zetten, en op 7 uur voor de rest van de partij.

De regelneef van de vereniging, speelde zelf aan bord 1 en wist een fraaie partij winnend af te ronden. Geduld is een schone zaak en langzaam werd het minieme voordeel uitgebouwd tot een gedegen winst.

De regelneef, voorzitter, wedstrijdleider, teamleider, correspondent, jeugdleraar, zaalopzetter, klokkenman, toernooicomissielid (mooi woord voor galgje) is echter op zoek naar kader binnen de vereniging en denkt als eerste aan teamleiders, zodat niet elk bestuurslid ook nog eens diverse nevenfuncties heeft. Liefhebbers en of gegadigden kunnen zich aanmelden bij ondergetekende.

Sterkte met de volgende partij tegen Schaakmat.

Frits Berendse jr

 

Pomar 4 - Verburch 1 5 - 3                                        Terug

Op maandagavond 28 september moest ons vierde achttal aantreden tegen het Poeldijkse Verburch. Door wijzigingen in de indeling en het spelen van alle vier de teams op 28 september of 5 oktober begon het een beetje hectisch. Wij hebben gelukkig op de vooravond een grote groep jeugdspelers die enthousiast leert of speelt. Rond kwart voor acht, als de externe begint, tot ruim over achten blijft het even rumoerig. Ook de senioren doen daar aan mee, zodat het voor het spelende team, haar tegenstander en de teamleider het eerste half uur geen pretje is. Wij hebben helaas niet de beschikking over een extra zaal om extern te spelen, dus ik hoop dat we met zijn allen voor een beetje "rust in de tent" kunnen zorgdragen.

Verburch trok zich hier niets van aan en verscheen maar met vijf schakers, omdat zij helaas te laat werden genformeerd over de te spelen partij. W_ waren op Jos Appelman compleet, zodat het achtste bord werd bezet door een van de jongeren, Colin Evans. Ondanks de 3-0 voorsprong, de heren Berendse sr, Beekhuizen en Hommes, werd het toch nog een moeilijk avondje. De vijf Verburch mensen namen plaats tegenover onze jeugdleden en Wil Kauffman, die de jeugd na zijn opleiding niet kan missen. Wil wint echt op een fraaie manier en zorgt voor het vierde punt. Frans en Colin aan borden 7 en 8 blijken elkaar te volgen in de partij. Een gedegen opening en tot 14 zetten allebei goed gespeeld. Dan verliest Frans zijn dame en wordt ook Colin voor het blok gezet. Zij blijven taai tegenspel bieden maar moeten toch de koning omleggen. Thierry aan bord 2 speelde een fraaie en gedegen partij, en via een combinatie komt "onze man" een pion voor. Een slechte torenzet doet het tij keren, en de pionnenstelling wordt opgesnoept. In een eindspel van 8 tegen 7 pionnen en beide een toren, was remise of winst logisch geweest, maar nu werd helaas verloren. Thierry krijgt zijn kansen nog wel. Dit team is ingedeeld in de vierde klasse A en komt ook vier keer een jeugdteam tegen.

Christian speelde goed en kreeg een ijzersterk pionnencentrum en met zijn d en e pionnen dreigde hij zijn tegenstander te overlopen. Door een niet zo goede afruil verloor hij zijn sterke pionnen en moest hij vechten voor remise. Zijn tegenstander ging mee in de sneltreinvaart van Christian en ondanks zijn twee pionnen meer liet hij zich mat zetten op de onderste lijn. Het vijfde punt was binnen, en Christian werd beloond voor zijn goede spel. De volgende wedstrijd spelen wij uit tegen het jeugdige Naaldwijkse Schaakmat op maandag 9 november. Deze wedstrijd begint om 19.30 uur. Veel succes,

Frits Berendse jr

Pomartoernooi op 19 december 1998                                                 Terug

Op zaterdag 19 december organiseert POMAR al weer zijn 33e Pomartoernooi, en ook dit jaar wordt het weer een rapidtoernooi voor viertallen. Iedereen kan een of meer teams inschrijven voor dit toernooi. Men kan ook een niet compleet team opgeven, zodat de wedstrijdleiding voor een team zorgt. Een team hoeft niet perse uit clubgebonden spelers te bestaan. (bv collega's, vrienden, familie, schakers van andere verenigingen etc) Elke groep bestaat uit 6 teams, en de groepen worden zoveel mogelijk op speelsterkte ingedeeld. Er zijn prijzen voor de spelers van de eerste drie teams.

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer fl. 12,50, inclusief een lunchpakket. Men kan zich telefonisch of schriftelijk opgeven bij Frits Berendse jr. Uiterlijk tot en met 14 december 1998.

BIJZONDERHEDEN:

1. Speeldag : Zaterdag 19 december 1998

2. Speeltijd : van 11.00 uur tot 16.00 uur

3. Speellokaal : Interconfessioneel Makeblijde College

Adres IMC : H.R. Holstlaan 2

te : Rijswijk

4. Aanwezig : 10.30 uur

5. Inschrijfgeld : fl. 12,50, te voldoen bij aankomst

6. Speeltempo : 20 minuten per persoon per partij

7. Reglement : FIDE regels voor rapidschaaktoernooien

8. Lunchpauze : 12.30 uur tot 13.30 uur

9. Prijsuitreiking : 16.15 uur

Een en ander houdt in dat de toernooicommissie, Frits, Lennard en Perry, een beroep zal doen op uw medewerking.

Voor deze "taken" worden nog vrijwilligers gezocht:

- Inrichting van de zalen op vrijdag en zaterdag

- Klaarmaken van de lunchpakketten op vrijdagavond

- Vervoer stukken, prijzen en lunchpakketten

- Hulp in de keuken

Vrijwilligers/liefhebbers kunnen zich opgeven bij de toernooicommissie.

Druivenschaaktoernooi                        Terug

Op vrijdagavond 28 augustus, dinsdag 1 september en vrijdag 4 september organiseerden de Westlandse Schaakverenigingen voor de 50ste keer het Westlands Druivenschaaktoernooi. De voorzitter, iets jonger dan het Toernooi der Toernooien, opende het festijn en verkondigde dat er 50 deelnemers meer dan vorig jaar meededen. Het aantal deelnemers was gestegen tot 232, verdeeld over 84 jeugdleden en 148 senioren. De heer W. Valstar uit Monster werd gehuldigd omdat hij voor de 50e keer meespeelde. Tevens speelde er in groep 4 een Nederland Kampioen mee, Ashwin Sewambar, die in de leeftijdsgroep tot 16 jaar 8 uit 9 scoorde. Ook de burgemeester van Naaldwijk en de voorzitter van de Haagse Schaakbond, de heer Kentie, spraken een woordje van dank over de goede organisatie. De jeugdgroep, gescheiden van de senioren, begon iets vroeger en men zat elkaar niet in de weg. Op de tweede speelavond werden de deelnemers nog verrast met een jubileumgids die werd uitgereikt door de missen van Naaldwijk, Maasland en Honselersdijk. Nieuw is de slogan: "Mat ze allemaal neer"

Pomar liet zich vertegenwoordigen door Wouter van Markenstein (groep 2), Felix Ferschtman (groep 4), Joeri Ferschtman (groep 6 om het Pomarteam compleet te maken) en ondergetekende in groep 8. De eerste avond was een rampavond en alleen Wouter scoorde een half puntje, terwijl Joeri eigenlijk ook had moeten winnen. De messen werden geslepen voor de tweede avond waarop volgens traditie ook de druiven op tafel komen. Felix scoorde remise en de andere heren wonnen allemaal. Op de laatste avond toonde Wouter zijn kracht en hij rolde zijn tegenstander op en werd in zijn groep eerste. Misschien promoveert hij volgend jaar naar de eerste groep, en moet hij dan ook spelen tegen een computer van de heer Louwmans. Felix scoorde een vol punt en werd gedeelde 2e/3e in zijn groep achter winnaar Sewambar. Door loting werd onze man derde. Joeri won zijn laatste partij knap en werd gedeeld 1e/2e. Na loting won hij zijn groep. Frits speelde een uitstekende partij met een fraai offer maar weigerde te winnen. Tenslotte koos hij ook nog eens voor de enige manier om te verliezen en dat gebeurde dan ook. Een tegenvallende derde plaats was zijn deel. De uitslag van groep 1 volgt later in het HSB nieuws.

Al met al was het weer een bijzonder geslaagd toernooi met fraaie prijzen en voor ieder wat wils. Volgend jaar, nog meer Pomarmensen??

Frits Berendse jr

Massakamp bij 't Centrum                                                 Terug

Op donderdagavond organiseerde 't Centrum de massakamp tussen de verenigingen Pomar, Botwinnik, R.H.C. en 't Centrum zelf. De wedstrijden werden gespeeld in twee lokalen van de Kameleon aan het Veldzicht in Den Haag. Dit is een sportlokatie voor gehandicapten en er zijn diverse mogelijkheden: judo, tennis, schieten, volleybal en uiteraard schaken. Eerst volgde de hernieuwde kennismaking met Nel van Zijderveld die daar de "keuken" beheert voor drinks en snacks. De prijzen zijn volgens mij al jaren niet gestegen. (Koffie voor een gulden)

Nadat de zalen waren ingeruimd werd de loting bepaald er werden er vier twaalftallen geformeerd. Botwinnik, Pomar en RHC hadden elf deelnemers zodat elk team werd uitgebreid met een gastspeler. Bij ons was de PR man van de HSB, en de grote schaakanimator achter Voorburg en de Hofdames, Ruud Vissers even terug op het oude nest en vulde ons team aan. De heer Wulffers opende het festijn en stond even stil bij het overlijden van de heer Allard, die ook bij Pomar een bekend gezicht was door zijn Lottoactiviteiten. Ondanks dit gezellige festijn viel mij de opkomst ietwat tegen. Van de ca 45 (senior)leden maar 11 deelnemers die interesse hadden. Felix en Ad, nog bedankt voor het meespelen na mijn late uitnodiging. Pomar eindigde op een vierde plek maar strooide de tegenstanders wat zand in de ogen. Zowel Botwinnik en RHC komen wij nog tegen in de HSB competitie. Door de twee zalen verliep de prijsuitreiking wat chaotisch, en waren er ook geen prijzen beschikbaar. Dit mocht de pret niet drukken. De eerste zes borden scoorden onvoldoende en konden alleen de eer redden tegen 't Centrum.

Uitslagen:

Pomar - Botwinnik 4 - 8 1. 't Centrum 21

't Centrum - R.H.C. 7 - 4 2. R.H.C. 19

't Centrum - Pomar 6 - 5 3. Botwinnik 18

R.H.C. - Botwinnik 6 - 5 4. Pomar 13

Pomar - R.H.C. 3 - 8

Botwinnik - 't Centrum 4 - 7

NAAM BOTW CENT R.H.C.

Wouter van Markenstein 0 1

Felix Ferschtman 0 0

Johan Damstra 0 0 0

Rob de Jong 0 1 0

Piet van den Eeden 0 1 0

Frits Berendse jr 0 1 0

Kees Vink 1

Ruud Vissers 0 0

Frits Berendse sr 1 0

Ad Beekhuizen 1 0 0

Martin Hazen 1

Marcus Lohrer 0 0 1

De organisatie voor volgend jaar is al toegezegd door RHC, zodat Pomar het jaar daarop weer aan de beurt is.

Frits Berendse jr

Rapidtoenooi september                                             Terug

Eindstand na de derde avond:

PL. NR. NAAM TOTAAL KLEUR

1. 01 JOHAN DAMSTRA 6 UIT 9 4-5

1. 03 ROB DE JONG 6 UIT 9 6-3

3. 11 JOS POELMAN 4 UIT 6 2-4

4. 12 GERBRAND BEEKMAN 4 UIT 6 3-3

5. 05 JOS BERGERS 4 UIT 6 3-3

6. 21 WIL KAUFFMAN 3 UIT 3 2-1

7. 06 FRANS VAN DER ELST 3 UIT 9 4-5

8. 04 MARTIN HAZEN 3 UIT 9 5-4

9. 02 PIET VAN DEN EEDEN 2 UIT 3 2-1

10 16 FRITS BERENDSE JR 2 UIT 3 1-2

11 18 WOUTER VAN MARKENSTEIN 2 UIT 3 2-1

12 19 HARRY VAN DER STAP 2 UIT 3 2-1

13 15 KEES VINK 2 UIT 6 4-2

14 20 PERRY VAN DER MEER 1 UIT 3 2-1

15 17 MARCUS LOHRER 1 UIT 3 1-2

16 07 GLEN ABERCA 1 UIT 3 1-2

17 08 JOS APPELMAN 1 UIT 3 1-2

18 13 MARK DORTU 1 UIT 3 1-2

19 09 GERARD VAN DER KOOY UIT 3 1-2

20 10 ODETTA WESKI 0 UIT 3 2-1

21 14 PETER DE MAN 0 UIT 6 2-4

NR R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9

01 04Z1 03W1 05Z1 06W1 11Z1 16W0 12W0 15Z1 03Z

02 09W 06Z1 08W1

03 06W1 01Z0 09W1 04W1 16Z1 11W0 15Z1 12W1 01W

04 01W0 09Z1 07W1 03Z0 12W0 06WO 20Z0 14Z1 11W0

05 1021 08Z1 01W0 ---- ---- ---- 21Z0 18W1 14Z1

06 03Z0 02W0 10Z1 01Z0 13W1 04Z1 11W0 19Z0 05W0

07 08W0 10Z1 04Z0

08 07Z1 05W0 02Z0

09 02Z 04W0 03Z0

10 05Z0 07W0 0620

11 ---- ---- ---- 12Z1 01W0 03Z1 06Z1 20W 04Z1

12 ---- ---- ---- 11W0 04Z1 14W1 01Z1 03Z0 15W1

13 ---- ---- ---- 14W1 06Z0 15Z0

14 ---- ---- ---- 13Z0 15W0 12Z0 17Z0 04W0 18Z0

15 ---- ---- ---- 16W0 14Z1 13W1 03W0 01W0 12Z0

16 ---- ---- ---- 15Z1 03WO 01Z1

17 14W1 21Z0 18Z0

18 19W1 05Z0 17W1

19 18Z0 06W1 14W1

20 04W1 11Z 21W0

21 05W1 17W1 20Z1

(tegenstander,kleur,resultaat)

In september werd op de maandagavonden een rapidtoernooi gespeeld waar totaal 21 deelnemers op een of meer avonden hebben deelgenomen. Volgend jaar proberen wij het bij te houden met een computer, zodat er echt zwitsers kan worden gespeeld. Op de jaarvergadering worden de prijzen uitgereikt!! Rob en Johan hielden elkaar in evenwicht terwijl Jos Poelman en Wil Kauffman overtuigend scoren met 4 uit 6 en 3 uit 3.

In september moet het een terugkerend toernooi gaan worden.

Frits Berendse

Najaarsvergadering HSB                                            Terug

Op woensdagavond 23 september was de vergadering gepland in het clublokaal van D.S.C., de Delftstede, in Delft. Zoals gebruikelijk was het, ondanks het aanvangstijdstip van 19.30 uur, een komen en gaan van bestuursleden van diverse verenigingen. De heer Loewenthal, namens de KNSB, moest helaas eerder vertrekken (Schaakolympiade in Rusland) zodat de agenda iets werd gewijzigd. Nogal ongebruikelijk vond ik het, dat bijna de hele vergadering, de heer Kentie aan het woord was. De overige bestuursleden kwamen maar weinig, of zelfs niet, aan bod.

1. Opening: De heer Kentie bedankte iedereen voor de opkomst en stond even stil bij een viertal overlijdensberichten, waaronder de heer Allard van 't Centrum. (Onze lottoman). De overledenen werden staande herdacht.

2. Agenda: Punt 11, KNSB zaken werd verschoven zodat dit voor de pauze afgehandeld zou worden.

3. Ingekomen stukken en Mededelingen:

(de jaarverslagen en de bijlagen kunnen bij Frits worden opgevraagd, waaronder ook onderstaande analyse)

Rapport Enqute sterkte/zwakte analyse. Van de 38 verenigingen hadden slechts 9 verenigingen gereageerd die de eigen vereniging hadden doorgelicht. (Promotie/Botwinnik uit Zoetermeer, D.S.C. en D.C.S.V uit Delft, Lierse, Schaakmat en SIO uit het Westland, Pomar en HSV.)

- slechts 1 van de 12 Haagse clubs

- slechts een kleine vereniging

- slechts een vereniging zonder eigen toernooi

De verenigingen die hebben gereageerd behoren juist tot de beter dan gemiddeld draaiende clubs.

Doel van deze analyse was knelpunten binnen de vereniging op te sporen, dit op te lossen, en de leden een beter produkt te bieden. Nieuwe leden aan te trekken en leden langer behouden voor de vereniging.

Zwak: Sterk

Vergrijzing ledenbestand Heldere structuur/deskundig

Verhuizing of drukke bezigheden Goede bereikbaarheid lokaal

Gebrek kader voor opleiding clubblad/mededelingenbord

Gebrek kader vereniging Opleiding jeugdschaak

Ontbreken eensgezindheid beleid Rookbeleid, twee kanten

Overige ingekomen stukken: Corbulo was helaas verhinderd en een uitnodiging van de KNSB die een rapidtoernooi organiseert voor leden van de onderbonden. (4 per bond) Dit ter afsluiting van het jubileumjaar.

4. Verslag vergadering 22 april: Goedgekeurd, mits kroegloperstoernooi werd vervangen door Horecaschaak.

5. Jaarverslag, een boekwerk met meer dan 30 bladzijde werd goedgekeurd, na wat op en aanmerkingen. Een alinea van de competitieleider wil ik u niet onthouden:

De Commissie van Beroep van de Haagse Schaakbond kwam dit seizoen niet in actie; de competitie verliep niet geheel geruisloos, maar de competitieleider wist de problemen op te lossen of de verenigingen wisten onderling tot een vergelijk te komen. De tolerantiegrens in onze samenleving wordt helaas steeds sneller bereikt. Wij voelen ons al snel benadeeld, en we zijn dan al snel geneigd dit op een onvriendelijke wijze duidelijk te maken. Dit gegeven sluipt helaas ook de schaaksport binnen en dit is zorgelijk. Schakers hebben het imago elkaar sportief te benaderen en het verlies waardig te dragen. En dat moeten wij zo houden. Schaken is een mooie sport maar we moeten ook inzien dat het ook allemaal maar betrekkelijk is.

Snelschaken voor clubteams: Tijdnood staat(is?) ten onrechte opgegeven als KNSB, terwijl DSC 2 te laag is opgegeven?

6. Verslag kascommissie;

Een positief resultaat van fl. 4.533,00 is het gevolg een goedkoper mededelingenblad en het doelmatig beleid van de jeugdcommissie die de kosten van het jeugdschaak zo wisten te beperken. De penningmeester kreeg een decharge van het bestuur voor het gevoerde beleid, en onze man, Harry van der Stap, bleef opvallend rustig.

7. wijziging statuten: Artikel 6 van de statuten is gewijzigd in: Iedere schaakvereniging, gevestigd binnen het rayon van de HSB en die tenminste twaalf leden telt, kan na aanmelding bij de secretaris door de algemene ledenvergadering als lid worden toegelaten. (let op het volgende agendapunt?? het was 15)

Artikel 5 lid 3 Reglement Jeugd wedstrijden; de zin "spelers van een team dat zich geplaatst heeft voor de jeugdcompetitie van de KNSB mogen niet meer invallen in een ander team." vervalt.

8. Toetreding nieuwe leden:

De nieuwe Haagse Schaakvereniging S.V. Haags-Indisch, circa 12 leden met een rating van boven de 2000, wordt ingedeeld in de promotieklasse zonder dat er een verstevigde degradatie zal plaatsvinden. Het betreft "afgevallen" schakers die opnieuw in een vereniging zich zelf willen bewijzen.

S.V. Schaakhuis En Passant uit den Haag verzocht ook lid te worden van de HSB en haar eerste wordt ingedeeld in de tweede klasse terwijl het tweede wordt ingedeeld in de vierde klasse.

De vergadering waarschuwde voor ronselen cq te kleine verenigingen, maar de nieuwe verenigingen gaven hierop weerwoord. Het is afwachten wat de volgende stap wordt, maar in ieder geval werden beide verenigingen/stichtingen geaccepteerd. Dit is alleen maar toe te juichen, want zeker de schaaksport zit te springen om nieuwe leden. Beide verenigingen spelen op maandagavond hun partijen in het Schaakhuis.

9. Verkiezingen bestuursleden/leden commissies:

HSB bestuur: De heren Kentie en Spierings stelden zich niet herkiesbaar en hun opvolgers worden H.A. Happel (voorzitter) en Rik Pronk (jeugdleider).

Bondsraad KNSB, de heer Happel volgt ook hier de heer Kentie op.

Commissie van beroep: De heer J.M. Felkers wordt opgevolgd door de heer Perluka van Botwinnik.

Kascontrolecommissie: De heer Michielen wordt plaatsvervangend lid.

Jeugdcommissie: Naast de huidige 7 commissieleden zijn ook de heren J. Swarts, Promotie, F. Veldhuijzen, DSC en A. Voermans, D.D. gekozen.

11 KNSB aangelegenheden: Jeugdopleiding floreert:

Dennis de Vreugd Europees kampioen tot 18 jaar

Erik vd Doel (IM) derde in Europees kampioenschap tot 20 jaar

Ruud Jansen (Meester) Nederlands kampioen tot 20 jaar.

De wedstrijdleider zag drie teams zichzelf terugtrekken, waaronder een team in de hoofdklasse.

De KNSB is met twee discussiestukken bezig: Halve finales Nederlands kampioenschap integreren met regionale kampioenschappen en het Meerjarenbeleid (2000-2002) inzake diverse projecten en ledenwinning. Op 17 oktober volgt de finale en de afsluiting van het jubileumjaar (125) in de Arena te Amsterdam. Iedereen is van harte welkom. De kosten van oa cursussen kadervorming worden verhoogd van fl 25.00 naar fl 100,00 ???

10 Viertallencompetitie: De animo van de verenigingen was niet hoog, maar een voorstel werd gelanceerd om de namen van de verenigingen die wel mee willen doen, aan elkaar door te geven. Hieruit kunnen leuke contacten ontstaan.

12 Voorjaarsvergadering 21 april 1999. Liefhebbers kunnen zich opgeven bij Frits.

13 Rondvraag:

- Folder KNSB is naar verenigingen gezonden

- Jaarverslagen zijn nu naar secretaris en (nieuw) de voorzitter gezonden.

- Naast Pomar zijn ook SIO en de Hofdames cursussen gaan geven aan volwassenen. SIO was lovend en kon 6 leden verwelkomen.

- Pomartoernooi is op 19 december

- Schaaktraining voor promotieklassers is niet doorgegaan. Te weinig animo voor de avondlessen.

- RHC werd geconfronteerd met een fikse zaalhuurverhoging, van fl 25,00 neer fl 75,00 per avond.

- De heer Kentie hield als slotbetoog een korte versie van de Sterkte/Zwakte analyse zoals hij hem zag: (in vogelvlucht)

Ledenwerving via verenigingen blijft belangrijk

De verenigingen zijn stabiel maar moeten ook bereid zijn tot veranderingen.

Meer variatie in bestuursleden en verdelen van taken

Betere samenwerking tussen verenigingen moet worden ontgonnen.

Dit ging mij allemaal net even te snel en hij maaide het gras voor de voeten van de nieuwe voorzitter, de heer Happel, die zich op verzoek van de vergadering ook nog even persoonlijk voorstelde. Jammer dat er niet passend afscheid werd genomen van B. Spierings!

Frits Berendse jr

Jeugd                                                                      Terug

Hallo allemaal!!! Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Om te beginnen stel ik even de nieuwe leden voor. Dit zijn:

Carmen, Bob, de broertjes Sidney en Scott, en de broertjes Wouter en Bart. Allemaal hartelijk welkom. Carmen gaat met de 2de stap beginnen. De rest begint met de eerste stap. Sebastian Goeij is van schaken af.

Er zijn dit jaar veel Pomariaantjes die de 1ste stap doen. Daarom is Herman ons komen helpen. Wil zal nu samen met hem de 1ste stappers les gaan geven. Herman, bedankt en veel plezier. De tweede stappers hebben een vaste trainer. Dit is f Frits, f Martin. Iedereen heeft elke week dezelfde trainer! De 3de en 4de stappers krijgen les van mij, en de 5de stappers krijgen les van Wouter.

Groep 1

Leraar: Wil/Herman Stap: 1

Wouter, Bart, Ruud, Stefan, Wesley, Scott, Sidney, Bob

Groep 2

Leraar: Martin Stap: 2

Nadir, Timothy, Misha, Robbert, Carmen

Groep 3

Leraar: Frits Stap: 2

Sanne, Sebastian, Martin, Nicky, Mauricio

Groep 4

Leraar: Lennard Stap: 3+4

Yasmina, Joran, Mart, Elwin, Glenn

Groep 5

Leraar: Wouter Stap: 5

Thierry, Christian, Frans

Verder nog een verslag van de eerste GP van het seizoen, en als laatste de stand van de winter-competitie.

Grand-Prix

De 1ste GP van het nieuwe schaak-seizoen is zaterdag 10 oktober gehouden. Zoals altijd waren er weer Pomariaantjes aanwezig. Dit keer waren het er maar 4. Dat worden er volgende keer vast meer!! KIJK IN HET HUISWERK-SCHEMA WANNEER DE VOLGENDE GP IS!! Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar ik heb natuurlijk de uitslagen van de Pomariaantjes voor jullie.

Naam

Mart

Carmen

Bas

Sanne

Plaats

Rating

-22

-38

952

+4

Groep

Opmerking

eerste rating

We zijn nog niet zo in vorm. Dat komt nog wel. Sanne haalde mooi een derde prijs binnen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de rating.

Stand groep A
Naam Tot Win Rem Verl AMK NO Vrij
1 Elwin 18 3 1
2 Joran 18 3 1
3 Glenn B 16 3 1
4 Mart 9 1 2 1
5 Misha 9 1 2 1
6 Timothy 5 3 1
7 Yasmina 5 3 1
Stand groep B
Naam Tot Win Rem Verl AMK NO Vrij
1 Robbert 16 3 1
2 Nicky 15 2 1 1
3 Nadir 13 2 1 1
4 Martin 12 2 2
5 Sanne 12 2 2
6 Carmen 12 1 1 1 1
7 Mauricio 3 1 1 2
8 Sebastian 3 3 1

We zien iets nieuws staan: de HSB-plek. Dat is de plek die je inneemt op de rating-lijst van de HSB (Den Haag en omstreken) in jouw leeftijdskategorie. Als je een streepje hebt, dan heb je te weinig wedstrijden gepeeld de laatste tijd om op de lijst te staan. Zonder te spelen in Joran een plekje opgeschoven naar de 4de plaats. Nieuw op de lijst zijn Bas op de 19de plek en Carmen op de 13de plek. Wie komen er nog meer op deze lijst te staan?

Stand

Dit is de stand van de competitie na 4 rondes.

Stand groep A
Naam Tot Win Rem Verl AMK NO Vrij
1 Elwin 18 3 1
2 Joran 18 3 1
3 Glenn B 16 3 1
4 Mart 9 1 2 1
5 Misha 9 1 2 1
6 Timothy 5 3 1
7 Yasmina 5 3 1
Stand groep B
Naam Tot Win Rem Verl AMK NO Vrij
1 Robbert 16 3 1
2 Nicky 15 2 1 1
3 Nadir 13 2 1 1
4 Martin 12 2 2
5 Sanne 12 2 2
6 Carmen 12 1 1 1 1
7 Mauricio 3 1 1 2
8 Sebastian 3 3 1

In de A-groep zijn de gebruikelijke namen alweer opweg naar de top. Mart heeft even een valse start gehad, maar die komt zich nog wel met de bovenste plaatsen bemoeien. Misha zal het moeilijk hebben om de aansluiting te kunnen houden. Voor Timothy en Yasmina wordt het weer knokken. Doe je best!!

In de B-groep zijn de verschillen zoals gebruikelijk bijzonder klein. Iedereen kan hier kampioen worden. Sebastian doet voor de eerste keer mee dus die moet nog even warm draaien. Ook Mauricio moet z'n eerste partij nog winnen.

VEEL SUCCES ALLEMAAL EN TOT MAANDAG!!

Lennard

 

Terug

 

 
Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]