Pomar Nieuws 3 1998-1999

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 3 December 1998    Andere PN

 Inhoud

Voorwoord
Pomartoernooi (uitslagen)
HSB-beker Pomar-SIO
Pomar 1-Promotie 3 2-5
Scheve Toren2-Pomar 2
Rijswijk 5 - Pomar 3
Pomar 4 - HSV 4
Pomar 1 - Vogelwijk 1 4 - 4
Pomar 3-Vogelwijk 3 5-3
Stand Haagse Schaak Bond competitie 1998-1999
Tussenstand interne competitie 21/12/1998
SIO Toernooi
Partij F. Berendse
Ingezonden partij
Jeugd

Voorwoord                                    Terug

Een extra gevuld kerstnummer aan het einde van het jaar. Wat denkt u van wel 7 verslagen van externe wedstrijden, de standen van zowel de interne als de externe competitie, een verslag van het SIO-toernooi, maar liefst twee partijen voorzien van deskundig commentaar, de uitgebreide jeugdrubriek en dan ook nog de uitslag van het Pomartoernooi dat nog maar nauwelijks is afgelopen. Het kan niet op zou ik zo zeggen. Een uitgebreid verslag van het Pomartoernooi komt trouwens in het volgende Pomar Nieuws.

Pomartoernooi (uitslagen)                                  Terug

Er hadden zich maar liefst 134 deelnemers opgegeven voor het Pomartoernooi. Ook nu weer moest Frits enkele schakers teleurstellen die zich op de avond ervoor nog dachten op te kunnen geven, ondanks dat de sluitingsdatum duidelijk aangegeven stond. Helaas zijn er ook 8 mensen niet komen opdagen, waar gelukkig 5 invallers voor gereed stonden. Verder kan ik niet anders zeggen dat het toernooi in een uitstekende sfeer is verlopen, zoals vanouds zou ik zeggen. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan de westrijdleiders Lennard en Frits, de inschrijving bij Harry v.d. Stap sr. en jr., de catering onder leiding van Perry en met de inzet van Simone, Odette en Marieke en alle andere Pomarleden die hebben geholpen bij het opbouwen en weer afbreken van de speelzaal.

Dan nu de uitslagen:

Groep 1 Groep 2 Groep 3

  1. Probot 15 1. Vogelwijk 1 17 Schaakhuis 2 15
  2. Schaakhuis 1 10 2. Pomar 112 Vogelwijk 2 13
  3. HaagseToren1 10 3. GONA 11 Haagse toren 3 10

Groep 4 Groep 5 Groep 6 (ind.)

  1. Regina Pacis 12 1. Individueel 2 13 1. R. Boon 5
  2. HSV 2 11 2. Vogelwijk 5 12 2. H. Berendse 4
  3. Velo 11 3. Pomar Jeugd 11 3. W. Boom 3

Groep 7 (ind.)

  1. Beekman 4
  2. de Heer 3
  3. v.d. Stap 3

 

HSB-beker Pomar-SIO                                                 Terug

In de eerste ronde van het Haagse Schaakbond beker toernooi kwam SIO uit de hoge hoed. Nadat eerder al in een vroeg stadium Pomar 1 en Pomar 2 respectievelijk hadden gespeeld tegen SIO 1 en 2 mochten onze schaakvrienden geen geheimen meer voor ons hebben. Lennard was wat aan het bijkleuren in het zonnige zuiden en was "helaas" verhinderd. Maar ja, wat in nu belangrijker, een huwelijk of een partij die je elke week kunt spelen. Wouter speelde aan bord 1 tegen D. van Nieuwkerk en moest na een spannende strijd het onderspit delven. Na het omdraaien van twee zetten werd een stuk en de partij verloren. Perry speelde aan bord 2 tegen R. Hofman en onze man verspeelde een stuk tegen drie pionnen. Een remisepoging met herhaling van zetten lukte niet, zodat in het eindspel onze man moest opgeven. Felix, aan bord 3 speelde tegen J. vd Heiden, en was al heel snel klaar. Via kwaliteitwinst werd ook nog eens een stuk gewonnen zodat de partij werd gewonnen. Gerbrand speelde tegen Leen Kemeling en eindelijk hadden hij en Rien Hofman er eens voor gekozen om niet tegen elkaar te spelen. Gerbrand en Leen gingen gelijk op, maar in de tijdnoodfase maakte Leen de eerste fout zodat Gerbrand de partij kon winnen. Nu zowel Gerbrand als Rien eens een andere tegenstander kozen wonnen beide spelers, en kon de remise achterwege blijven. Na dit gelijke spel moest er geloot worden, middels een envelop waarin de loting veilig zat opgeborgen. Bord 2 was beslissend zodat SIO verder mag bekeren. Wij wensen hun veel succes, en wij moeten volgend jaar toch eens proberen verder te komen dan de eerste ronde. Uw wedstrijdleider, net op tijd binnen na anderhalf uur vertraging met de NS, had daarna gelukkig een minder hectische avond. Gelukkig konden Martin en Herman de jeugd een beetje opvangen, want de afwezigheid van Lennard, Wil en Frits drukt toch een stempel op de jeugdbegeleiding.

 

Frits Berendse jr

Pomar 1-Promotie 3 2-5                               Terug

Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen, en Promotie 3 ging als favoriet van start. Deze vereniging uit Zoetermeer met 9 !!! teams doet het bijzonder goed. Twee teams spelen landelijk en daarnaast heeft Promotie een team in de eerste klasse, vier!!! teams in de tweede klasse, een team in de derde klasse en een in de vierde klasse. En uw wedstrijdleider dacht al dat hij het druk had?? Daarnaast heeft Promotie een hele goede jeugdopvang. Gerbrand startte aan bord 5 met een remise na tot 10 uur gespeeld te hebben. Het riskante spel van beide kanten kwam niet tot een gewonnen eindspel voor een van beide spelers zodat remise werd gekozen. Felix was weer zo snel klaar en won nu wel erg gemakkelijk. In de eindfase moest onze man wel op blijven letten, want het overwicht aan materiaal was bijna niet voldoende. Uiteindelijk ging de koning midden op het bord mat. Wouter speelde een moeilijke partij en via het herhalen van een aantal zetten werd ook hier voor remise gekozen. De aanvaller zou verliezen op dit zo volle bord. Rob de Jong kwam een pion achter te staan en gokte erop dat zijn tegenstander in tijdnood zou komen. Deze haalde het echter gemakkelijk zodat onze man misleid werd. Een pion achter werd een stuk achter en onze man kon opgeven. Mevrouw Ferschtman, al weer haar tweede invalbeurt, speelde een gelijkopgaande partij maar moest in de eindfase de partij gewonnen geven. De verbonden vrijpionnen konden niet gestopt worden. Perry, bord 3, verloor in het eindspel nadat zettenherhaling of geforceerde remise niet mogelijk was gebleken. Perry houdt niet van een gesloten stelling en dat deed hem dan ook de das om. Piet ging met een pion minder het eindspel in en werd erg gul voor zijn tegenstander zodat hij op een bepaald moment met zijn toren/koning moest opboksen tegen toren/koning en drie pionnen. Dit is niet te houden zodat de tussenstand 2 - 5 werd. Lennard, welkom terug, en van harte gefeliciteerd, en zijn tegenstander maakten er een fraaie partij van met de hele partij door wisselende kansen. De open koningsvleugel bij Lennard leek slecht, maar door het tactisch spelen met zijn paarden wist hij zelfs kwaliteit te winnen. Na afruil van de meeste stukken bleven beide zitten met drie pionnen, Lennard een toren en zijn tegenstander een paard. In de tijdnoodfase geeft Lennard zijn toren weg!! maar weet hij tenslotte toch een remise te forceren door de laatste pion van het bord te snoepen. Een zwaarbevochten remise was gelukkig een feit. De top 5 speelde zodoende 2 - 2 en op de laatste drie borden gingen alle drie onze spelers in de tijdnood ten onder. In het laatste uur werden zes van de acht partijen beslist, en ik vermoed dat onze tegenspelers iets meer tegen de tijdnood waren opgewassen. Op 7 december spelen wij weer thuis, tegen Vogelwijk 1 en dit belooft een moeilijke partij te worden.

Alvast veel sterkte en succes toegewenst.

Frits Berendse

Scheve Toren2-Pomar 2                                                 Terug

Op vrijdagavond 4 december trok een met 3 invallers voltallig team op naar Pijnacker. De reservebank was leeg zodat uw wedstrijdleider zelfs twee leden uit Pomar 4 liet invallen. Marcus, uit Pomar 3, maakte het achttal compleet, zodat de vier-puntenwedstrijd gespeeld kon worden. de weersverwachting van deze vooravond van Sinterklaas was slecht en er werd regen, hagel en ijzel voorspeld. Voor de chauffeurs is het gelukkig meegevallen. Om acht uur was er even rumoer zodat de spelende teamleider in verwarring werd gebracht. Er was nog geen opgave, maar het bord moest gedraaid worden om een correcte notatie mogelijk te maken. Bij de eerste wandeling noteerde ik een betere stand voor Frits sr en Gerard van der Kooy. Frits sr nam revanche voor zijn snelle verliespartij in het vierde en hij kon om 9 uur het eerste punt noteren. Zijn tegenstander viel over de verkeerde flank aan en moest dit bekopen met twee pionnen en kwaliteit verlies. Markus, aan zijn favoriete bord acht, kwam kwaliteit achter, won een stuk door zijn sterke loper en gaf daarna weer een stuk weg. Dit gebeurde allemaal in een hoog tempo, en na twee slechte zetten van Markus werd wijselijk gekozen voor remise. Ad Beekhuizen, ook een invaller uit het vierde, moest een stuk offeren om mat te voorkomen. Het was echter uitstel van executie, zodat onze man toch helaas zijn koning moest neerleggen. Jery Versluys kreeg visite van de h pion op h3 en dit kostte hem uiteindelijk de partij. De partij stond bol van de vreemde pionnenstellingen, maar dit kon de doorbraak niet tegenhouden. Gerard van de Kooy speelde een fraaie partij maar wist helaas de winnende combinatie niet te vinden. Via kwaliteitwinst raakte onze man een stuk achter, en via een fraaie matcombinatie werd onze man naar een nederlaag gespeeld. Bij Jack Barkey werd om 9 uur het eerste stuk van het bord geslagen. In het verloop van de partij raakte Jack twee pionnen achter, en na ook nog eens een toren te verliezen door een paardzet moest ook Jack opgeven. Martin Hazen moest de hele partij opboksen tegen een fraaie diagonale aanval met loper en dame. Zijn aanval sloeg niet door en ook Martin moest capituleren. Frits jr, aan bord een, speelde een rustige partij die goed voor hem afliep. Door een fraaie pionnenreeks met een vrijpion ruilde hij een toren tegen een sterk paard. De h-lijn kwam open te liggen en via diverse matdreigingen in n won hij diverse stukken. Door de promotie van zijn pion tot dame gaf hij uiteindelijk mat, en viel de matpoging van zijn tegenstander met twee torens in het water. Voor Frits is dit al weer de derde winstpartij, maar hij heeft liever dat het team wint en hijzelf verliest. Voor de liefhebbers heb ik mijn partij genoteerd met wat op en aanmerkingen. Het was een duur verlies met 5 - 2 en ik hoop dat wij tegen Paris, ook een degradatiekandidaat, een beter resultaat kunnen behalen.

Succes in de volgende ronde op 4 januari tegen Promotie 6.

Frits Berendse

Rijswijk 5 - Pomar 3                                  Terug

Het begin van de wedstrijd op 10 november 1998 was zeer rommelig; In dezelfde kamer werd ook voor de HSB-beker gespeeld.

JosPoelman speelde zijn bekende spel, rustig en alles gedekt. Na 2 uur spelen stelde hij (na ruggespraak met de teamleider "heel belangrijk") remise voor, wat met een handdruk werd geaccepteerd. (-)

Hans Jacobs speelde ook rustig, eigenlijk iets te rustig. Zijn tegenstander was feller wat ons het eerste verliespunt opleverde. (1-)

Herman Jongman, is, als reserve, weer teruggekeerd op het oude nest. We zullen van hem horen/zien. Herman bracht zijn tegenstander snel in de problemen, wat een snelle winst beloofde, iets wat zijn tegenstander niet wilde, zodat het nog twee uur duurde voor we weer gelijk stonden. (1-1)

Gerard Hauser speelde een leuke partij, al kwam hij wel steeds meer in de verdrukking. Hij moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen. (2-1). Jos Berger zijn tegenstander was een zware. Het ging gelijk op tot het einde. (3-2)

Marcus Lohrer speelde weer zeer vlot en zag een schaak met dame-verlies over het hoofd. Hij speelde nog wel goed door maar de tegenstander maakte geen fouten. (4-2)

Het zag er beroerd uit voor ons. Clemens Hazen is een aanwinst voor het derde team. Hij speelde zeer aanvallend en vergat zijn verdediging niet, nam er de tijd voor. De klok gaf wat moeilijkheden maar hij liet zich niet van de wijs brengen en pakte, na Herman, de volle winst, keurig gedaan. (4-3)

Bleef over Flip Bal, over rustig gesproken; met de klok op vallen nam hij de tijd. De voor de kijkers logische zet, koning naar pion, speelde hij echter niet, zodat er, terwijl hij voorstond, voor zijn tegenstander nog een promotie inzat. Wij, waaronder ondergetekende, hadden het niet meer, behalve Flip. Hij ging met nog een tiental seconden te gaan met zijn vinger over het bord en zei "ik geloof dat het is gebeurd zo!" en zette, vlak voor de vlag viel, zijn tegenstander mat. Een zucht ontsnapte bij de Pomar aanhang, zodat de einduitslag 4-4 is geworden. Volgens mij hadden we kunnen winnen, maar het was een gezellige avond en dat was het belangrijkste.

Wil Kaufmann

Pomar 4 - HSV 4                                          Terug

Het had zo mooi kunnen zijn... Maandag 30 november zou ons 4de wel even de koppositie gaan verdedigen. Wat een fiere overwinning had moeten worden werd een strijd met een grote verliezer: ons 4de. Alles wat mis kon gaan ging mis.

We kennen de stijl van Frits sr. wel: snel. Maar dit ging wel heel snel. Dit snelschaakkampioenschap van de 4de klasse liep slecht af voor Frits. Na een slechte afruil in een helemaal niet zo slechte stelling kon een pion vrij naar de overkant marcheren. Na 20 minuten was de eerste nul binnen: 0-1.

Frans was aardig in de Sinterklaasstemming. Het was niet netjes van zijn tegenstander om de torens en stukken die Frans cadeau gaf aan te nemen en niets terug te geven. Met andere woorden, binnen 40 minuten was ook de tweede nul opgeschreven: 0-2.

En zoals alle kindertjes gaf ook Michel een paar dure cadeautjes. Die HSV-ers snappen niet, dat er van ze verwacht wordt om iets terug te geven. Sterker nog, ze schuiven je gewoon van het bord: 0-3.

Meneer Hertoghs maakte een solide indruk. Sinterklaas, dat is niets voor hem. Hij speelde een zeer goede opening, al was het voordeel niet zo groot meer toen zijn tegenstander besloot lang te rokeren. Maar door wat handigheidjes werd de koning naar de verkeerde plaats gelokt en er volgde mat midden op het bord: 1-3. Het kon nog!

Mijn hoop was gevestigd op Jos Appelman. Van hem verwachtte ik wel dat hij dat Sinterklaas gedoe de das om zou doen. Maar helaas, ook hij kon de Kindervriend niet loslaten. Na een rare opening komt hij mooi te staan met een halfopen f-lijn en het loperpaar in de aanval. Totdat zijn tegenstander besluit ook eens wat te proberen. Tja, mat achter de paaltjes: 1-4.

Wil houdt van kinderen. Ik vreesde dus het ergste. Hij zou toch niet de Goedheiligman gaan uithangen? Dat niet direct, maar de gebruikelijke scherpte was er niet. En als je achter staat probeer je wat. Waar remise mogelijk was, werd de aanval gezocht. Tevergeefs: 1-5.

Thierry deed wat alle kindertjes deden, stukken weggeven. Het verschil was alleen, dat hij het met een doel leek te doen. Na een zinderend middenspel en maar liefst drie keer een stuk offeren, werd er niet even een toren van het bord gepikt. De aanval werd afgeslagen en de tegenstander ging er ook hier met het punt vandoor: 1-6.

Meneer Beekhuizen, brengt u dan een eind aan deze afstraffing? Het leek er lange tijd niet op. Lang drukte de tegenstander onze man naar achter. Maar dan de ommekeer, een cadeautje van een HSV-er! Gelukkig nog n beleefde tegenstander. Maar ja, wij zijn als Pomar-leden wel zo vriendelijk om een cadeautje terug te geven. In een eindspel met tijdnood werd remise overeen gekomen: 1-6.

POMAR 4

HSV 4

 

1) F. Berendse sr

E. Verhey

0-1

2) Th. Bieger

P. Huijbens

0-1

3) W. Kauffman

H. Sprenger

0-1

4) F. v/d Linden

J. Haak

0-1

5) A. Beekhuizen

R. Hhlen

-

6) W. Hertoghs

D. Verwaard

1-0

7) M. de Lange

P. Burg

0-1

8) J. Appelmans

R. Wensveen

0-1

   

1-6

Zo, we hebben in ieder geval al het ongeluk in n keer gehad. Dus ik zou zeggen: op naar het kampioenschap! Al hoewel, met zulke vrijgevige leden, hoe moet dat nou als het Kerstmis wordt?

Lennard

Pomar 1 - Vogelwijk 1 4 - 4                          Terug

Op maandagavond 7 december kwamen onze schaakvrienden van Vogelwijk ons bezoeken. Vorig jaar kenden zij een unieke prestatie, alle teams werden kampioen. Daarnaast speelde ook nog een verhuizing mee, zodat de penningmeester zijn lol op kon. Naast de spelers namen zij ook wat supporters mee, (Leo Blaas en Arjen de Leeuw) zodat ik spijt had van mijn opmerking tegen wat jeugdspelers die Lennard wilden gaan aanmoedigen. Ik had natuurlijk gezegd dat dit niet gebruikelijk was. Vogelwijk, een graag geziene gast op ons Pomartoernooi komt ook dit jaar weer met vijf teams en is dus "hof"leverancier.

Kees Vink, als invaller van Perry, speelde tegen Maarten Stolte en moest noodgedwongen heel secuur verdedigen. In de eindfase veroorzaakte een minder goede pionzet het verlies van twee pionnen en de partij. Gerbrand Beekman, aan bord 4, speelde tegen Ben Spierings en speelde Frans met een pionoffer. Via een fraaie combinatie wist hij de partij te beslissen in zijn voordeel en herstelde hij het evenwicht. Piet van den Eeden speelde een rustige partij tegen de heer Wallinga, en kreeg een klein voordeel door winst van een pion. Doorbraak was niet mogelijk, zodat beide heren kozen voor remise. Johan en zijn tegenstander speelden behoudend, waarbij de meeste dreiging van Johan uitging. Na afruil van de stukken werd alsnog akkoord gegaan met remise. Rob de Jong speelde tegen Andre Wagner, en nam een vergiftigde pion met zijn dame. Deze dame en een aantal pionnen wisselde hij tegen twee stukken. De dame van Andre was duidelijk dreigender en dit kostte Rob uiteindelijk de partij. (2-3) Het vuurwerk kwam van de borden 1 tot en met 3. Lennard "offerde" een pion en door de lange rokade van zijn tegenstander, bracht deze zich zelf in moeilijkheden. Een aanval van al Lennard's stukken op de c-lijn bracht zijn tegenstander zo in nauw dat er gewandeld moest worden door de koning. Een pion achterstand werd omgebogen in een pion voor, en nadat zijn vrijpion werd geruild tegen een paard bleef Lennard met zijn paard en 4 pionnen over tegen enkel vier pionnen. Een rooftocht was het gevolg en daarna volgde opgave. Wouter speelde tegen Ed van Dijk en won in de openingsfase een pion. Een aanval van Wouter zijn stukken op a7 werd verkeerd ingeschat, en zodoende won onze man (door secuur spelen) simpel een stuk. Ook hier volgde een eindspel met een loper en vier pionnen tegen enkel vier pionnen. Ook hier volgde opgave. Mijn hoop was gevestigd op bord 3, waar Felix goed bezig was. Het sterke centrum werd volledig vernietigd zodat beide spelers wat "randpionnen", een toren, een loper en een paard overhielden. Felix had de meeste druk maar door een verkeerde torenzet verloor onze man nogal simpel een stuk of de kwaliteit. Ondanks verwoed tegenspel moest onze man toch opgeven, zodat een verrassende 4 - 4 de uitslag werd. De top vier (3 uit 4) scoorde goed en dit was bijna goed voor twee matchpunten. Volgende wedstrijd, uit op 14 januari tegen Botwinnik uit Zoetermeer. Succes,

Frits Berendse jr

Pomar 3-Vogelwijk 3 5-3                                             Terug

De heren Hertoghs en Wind behaalden alleen al door hun aanwezigheid 2 bordpunten. Hun tegenstanders waren resp. te laat (kon de speellocatie niet vinden) dan wel ziek. Voor onze spelers is dat niet zo leuk, voor POMAR wel, want zo stonden wij met 2 - 0 voor.

Op bord 2 ging Jos Poelman met zijn h-pion in de aanval. Deze aanval was echter niet doorslaggevend. Zijn koning raakte vast in het midden van de eerste rij en rokade bleek toen niet meer mogelijk. Zijn tegenstander ging in de tegenaanval, veroverde eerst een paard, ving toen de witte dame met zijn toren en trok de partij naar zich toe (2 - 1)

Clemens Haazen zette op bord 7 een aanval in op de koningsstelling van zijn tegenstander. Die hield echter wel het centrum in handen. In het middenspel veroverde Clemens een toren en een pion voor een paard en een loper. Deze situatie bouwde hij uit naar kwaliteitswinst. Toen de dames van het bord verdwenen stond hij positioneel heel sterk en won de partij (3 -1)

Op bord 5 veroverde Jos Bergers in de eerste fase een loper en een pion. Na een spannende fase in het middenspel met aanvallen van beide kanten gaf dat uiteindelijk de doorslag (4 - 1).

Glenn Aberca had op bord 4 te veel tijd nodig voor zijn eerste 12 zetten (45 minuten). Gelukkig gold dat ook voor zijn tegenstander, maar in het verdere verloop ging die sneller spelen dan Glenn. Bij het vallen van zijn vlag had Glenn nog 5 zetten te gaan en verloor de partij (4 -2).

Op bord 8 moest Phil Bal in eerste instantie het initiatief aan zijn tegenstander laten. Desondanks veroverde Phil in de loop van het middenspel een dame en een loper en daarmee de winst (5 -2).

De tegenstander van Hans Jacobs beheerste op bord 3 het centrum en behield het initiatief. Hij veroverde een pion en had bovendien zijn tijd beter verdeeld. Dit alles resulteerde in een nederlaag voor Hans en de eindstand 5 - 3

Stand Haagse Schaak Bond competitie 1998-1999                                    Terug

1B 2D

Vogelwijk 1 3-5 14 Schaakmat 1 3-6 19

Haagse Toren 1 2-4 11 DSC 5 2-4 10

Promotie 3 2-4 10 SIO 2 2-4 10

D.D. 4 3-4 15 Voorburg 1 2-2 8

POMAR 1 3-3 11 Scheve Toren 2 3-2 11

Botwinnik 1 2-0 6 Promotie 6 3-2 9

R.H.C. 1 2-0 4 Paris 1 2-0 4

S.I.O. 1 3-0 7 POMAR 2 3-0 7

3B 4A

Haagse Toren 4 3-6 17 Schaakhuis 2 3-6 21

Lierse 3 3-4 14 Promotie 9 3-6 16

Rijswijk 5 2-3 9 HSV 4 3-4 16

POMAR 3 3-3 12 POMAR 4 3-4 12

H.S.V. 3 2-2 5 Bobby Fisher 2-2 9

Regina Pacis 1 3-2 10 Verburch 1 2-0 5

Velo 1 3-2 10 Schaakmat 4 3-0 5

Vogelwijk 3 3-0 9 Corbulo 5 3-0 3

Pomar 1 wist koploper Vogelwijk 1 een punt af te snoepen terwijl dit er eigenlijk twee hadden moeten zijn. Favoriet zijn Haagse Toren 3 en Promotie 3. Pomar 2 heeft maar een kans en moet zijn uitwedstrijd tegen Paris proberen in winst om te zetten. Pomar 3 draait goed mee en zeker het gelijke spel tegen Rijswijk 5 en de winst tegen Vogelwijk 3 zijn fraai meegenomen. Pomar 4 weet zich in de middenmoot, terwijl de beste kansen zijn voor Schaakhuis 2 en Promotie 9!!.

Tussenstand interne competitie 21/12/1998                                      Terug

A. GROEP: B. GROEP:

1. F. Ferschtman 37 1. J.R. Poelman 40

2. F.N. Berendse jr 35 2. C. Haazen 35

3. P.J.M. van den Eeden 33 3. J.A. Barkey 34

4. L.J.H. Blaas 32 4. F.A. van der Elst 33

5. Mevr. G. Ferschtman 31 5. A.A. van Sas 32

6. P.J.A. van der Meer 30 6. H. Jongman 32

7. K. Vink 29 7. G. Aberca 31

8. R.H. de Jong 28 8. H. Jacobs 30

9. G. Beekman 27 9. M.P. Hazen 29

10 W. van Markenstein 26 10 P. de Man 29

11 J.L. Damstra 25 11 W.F.N. Kauffman 28

12 T. van Rijswijk 24 12 G.T. van der Kooy 26

13 J.J. Versluys 21 13 F.J. Berendse sr 26

14 H.A.G. van der Stap 25

C. GROEP: 15 C. Wind 24

1. Frans van der Linden* 38 16 J. van Lith 22

2. L.G.G. San Giorgi 36 17 Thierry Bieger * 21

3. W.J.F. Hertoghs 36

4. G. Hauser 34

5. Christian Gde * 34

6. J.G. Appelman 32

7. M.T.A. Lohrer 31

8. J. Bergers 29

9. Ph. Bal 28

10 Colin Evans * 28

11 P. Wernink 28 15 W. van het Hof 22

12 Michel de Lange* 28 16 Glenn Smits * 20

13 A.A. Hommes 27 17 A.J. Beekhuizen 20

14 W. van Egmond 27 18 O. Blaas-Weski 19

SIO Toernooi                                                                        Terug

Op zaterdag 14 november werd alweer het tiende SIO toernooi georganiseerd in de Kiem te s'Gravenzande. Er waren dit jaar ruim 120 deelnemers en er werd gespeeld in groepen van 6 deelnemers. De hoofdgroep bestond uit 12 spelers die 5 ronden Zwitsers speelden. (De eerste twee op rating) J.W. de Jong werd kampioen met 4 uit 5. Vader en zoon Frits speelden met wisselend succes mee in groep 9 en 6. Beide wonnen hun eerste partij. Senior wist nog twee keer remise te spelen zodat hij op 2 punten uitkwam. Junior verloor van Frits van der Gaag en behaalde uit de andere drie partijen 2 punt. Een gedeeld tweede plek met 3 uit 5 werd zijn deel. Door loting werd dit de derde plek. Het toernooi is een kopie van het oude Pomartoernooi, met drie prijzen per groep, rapidpartijen van een half uur, groepen van 6 deelnemers en een lunchpakket inbegrepen in het inschrijfgeld. De prijzentafel was goed gevuld met planten. (Hoe kan het anders in het Westland) Door het onwel worden van de heer Hansen liep het toernooi iets uit, maar dit werd vakkundig opgelost door de wedstrijdleiding. Dokter en ambulance waren snel aanwezig om de heer Hansen te verzorgen. Samen met een collega schaker vertrokken zij naar het ziekenhuis voor onderzoek. De laatste twee ronden werd het tempo iets aangepast.

Het was weer een perfect georganiseerd toernooi met alleen maar hulde voor de wedstrijdleiding.

Frits Berendse

Partij F. Berendse                                                                   Terug

Op vrijdagavond 4 december speelde ons tweede achttal tegen Scheve Toren 2 uit Pijnacker. Ik heb mijn partij tegen W. Bergers aan het papier toevertrouwd en wil bewijzen dat geduld loont. Opmerkingen of commentaar hoor ik graag.

1. d4 - Pf6

2. c4 - g6

3. Pc3 - Lg7

4. e3 - 0-0 e4 is misschien gebruikelijker

5. Ld3 - d6

6.Pge2 - Pc6 met het oog op opspelen f-pion

7. a3 - e5

8. d5 - Pe7

9. Dc2 - Pe8 en ik zou behoudend spelen!!

10 Ld2 - f5

11 e4 - f4 sluit mijn loperpaar af

12 0-0-0 - Pf6

13 f3 - g5

14Tdf1 - Kh8 ??

15 g4 - Pg6

16 Le1 - Ph4

17Lxh4 - gxh4

18 h3 - h6

19 Dd2 - Ph7

20 De1 - Lf6

21 Tf2 - Lg5 Op weg naar de c lijn

22 Kb1 - Pf6

23 Pg1 - Kg7 ??

24 Tc2 - b6

25 Pa2 - a5 Om Pb4 en Pc6 te voorkomen

26 Pc3 - Th8 ?? Pd7 lijkt mij beter

27Thh2 - Kf7

28 Pb5 - Ke7 De koning is aan zijn wandeling begonnen

29 Dc3 - Pd7 Alsnog, maar te laat

30 b4 - Lf6

31 Ta2 - Lb7

32Thc2 - Pb8

33 c5 - bxc5 De beslissing, zwart moet noodgedwongen slaan om erger leed te voorkomen. c7 is het zwakke veld. Bij het slaan van de b-pion door de a-pion volgt eerst xd6 met schaak

34bxc5 - Pa6

35 c6 - Lc8 Slaan op d6 is gevaarlijk voor de c-lijn

36Dxa4 - Lxg4 Verrassend

37fxg4 - Pc5

38Dxc7+ - Dxc7

39Pxc7 - Tb8+

40 Lb5 - Thc8 Redt de loper

41Txc5 - dxc5 Ik offer de kwaliteit om drie sterke pionnen te behouden en ook speelt mee dat mijn loper en paard sterker zijn dan de loper van de heer Bergers.

42 a4 - Txc7

43 Td2 - Kd6 Noodzakelijk

44 Kc2 - Tg7

45 Pf3 - Ld8 Ik zou h5 gespeeld hebben

46 Kd3 - h5

47 Tg2 - hxg4

48hxg4 - h3 Door deze pionzet wordt mijn toren naar de later zo belangrijke h-lijn gedwongen en win ik hierdoor de partij. De loper staat nu in de weg om zijn andere toren er bij te halen.

49 Th2 - Txg4

50 Txh3 - Tg6 Om schaak op h6 te voorkomen. Tg3 werkt niet ivm tussenschaak

51 Th7 - Le7 Om mat te voorkomen op d7

52 Ph4 - Tg1 ipv Pxe5 waarop schaak volgt met de toren

53 Pf5+ - Kc7

54Txe7+ - Kb6

55 Pd6 - Ka5 Om mat te voorkomen door paard c4

56 c7 - Th8 Eindelijk gaat mijn pion lopen maar ik moet opletten op de twee torens van mijn tegenstander, die nu de open lijnen hebben te pakken.

57 Kc3 - Th3+ Let op weer een matdreiging met Pc4, wel ruimte gecreeerd voor de loper om mat te voorkomen

58 Ld3 - Td1

59 Pc4+ - Ka6 En toen had ik natuurlijk c8, dame, moeten spelen waarop het schaakmat was geweest. Ik speelde echter:

60 Pb2+ - c4 Ik probeerde de toren te vangen maar werkte mij weer in de nesten door het fraaie c4

61Kxc4 - Tc1+

62 Kb3+ - Ka5 Ipv Kb7

63 Pc4+ - Ka6

64 c8, dame ++ Nu alsnog maar mat met de gepromoveerde pion. Onder tijddruk zijn er wel de nodige fouten gemaakt, maar de spanning met aan beide kanten een matdreiging, maakt het spel misschien onzuiver. Vooral de 62ste zet van zwart is slecht en met Kb7 dreigt hij de pionnen te stoppen. Toch nog een beetje gerechtigheid om dat ik mat in een (zie zet 60) niet had gezien op dat moment.

Ingezonden partij                                                                     Terug

Na de laatste ALV kwam de heer Hertoghs naar mij toe. Hij vertelde mij, dat hij een partij had gespeeld waarin hij gewonnen stond, maar er slechts remise van wist te maken. Zou er aan senioren ook begeleiding mogelijk zijn? Ik kon hier zo snel maar n antwoord op bedenken: geef mij de partij, ik analyseer hem en laat hem in het Pomar Nieuws zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Bij de partij zat het volgende schrijven van de heer Hertoghs:

Een kleine bijdrage uit de onderste regionen.

Vaak heb ik met gemengde gevoelens gekeken naar de lessen die aan onze jeugd gegeven worden: met blijdschap omdat we prachtige resultaten zien (denk maar aan Thierry Bieger, Christian Gde, Frans van der Linden en Colin Evans), deels ook met spijt omdat wij ouderen er niet aan kunnen deelnemen. Men is nooit te oud om te leren.

Daarom verzoeken wij hier om een schriftelijk lesje. Het overkomt mij geregeld dat ik een prachtige stelling heb opgebouwd, en dan ineens de draad kwijt raak.

Het overschrijden van de middellijn heeft verschillende consequenties: het centrum wordt verzwakt en de opgeschoven pionnen kunnen in een later stadium worden aangevallen. Om dit te illustreren volgt hier een partij, waarbij ik met de hulp van de tegenstander in een sterke positie kom te verkeren. Ik speel hier met wit: tot en met de 18de zet loopt alles voor mij goed. Ik heb een sterk centrum, meer ruimte, het loperpaar en de tegenstander zal zijn spel moeilijk kunnen bevrijden. Maar hier gaat het helemaal mis, omdat ik geen duidelijk omlijnd plan heb, mijn tegenstander wel bekwaam hiervan te profiteren en het resultaat is ... remise.

Nu luidt de vraag: wat had ik hier moeten doen?

1 d4, d5 8 h3, Lxf3 (14 b4, Lc7; 15 b5,

2 c4, Pf6 9 Dxf3, c6 La5; 16 T(d)c1,

3 cxd5, Dxd5 10 Le2, Lb4 T(a)c8; 17 bxc6,

4 Pc3, Dd6 11 0-0, h6 bxc6; 18 Pa4, Da7)

5 e4, Dd8 12 T(f)d1, P(b)d7

6 Pf3, Lg4 13 a3, La5

7 Le3, e6

Tot hier loopt alles voor wit goed. Wit heeft de opening keurig afgemaakt en het is tijd om een plan te maken. H, het was toch de vraag om dit vanaf de 18de zet te doen? Misschien is dat wel het eerste opmerkelijke. Dt is het moment om tot actie over te gaan. Alle stukken zijn ontwikkeld en de witte pionnen bezetten maar liefst 5 van de 8 velden op de 5de rij, tegenover geen op de 4de rij door zwart. Een enorm voordeel voor wit dus. De zet die wit nu in de partij speelt haalt de kracht uit de stelling: 14 b4 geeft zwart de mogelijkheid om veld d6 te dekken 15 b5 laat de teugels vieren voor wat betreft de velden a5 en c5 (er is een sterk verminderde dekking) en krijgt daar niets voor terug. De opmars is niet voldoende voorbereid. Maar hoe dan wel?

De juiste voortzetting in deze stelling is mijns inziens:

14 e4-e5.

Dit heeft n nadeel: het zwarte paarden kunnen ongehinderd op d5 gaan staan. Maar de voordelen wegen veel zwaarder:

het witte paard heeft allicht het fantastische veld e4 tot z'n beschikking,
het nog mooiere veld d6 wordt zwaar bezet;
de witte dame heeft zo'n beetje alle velden aan de koningsvleugel tot haar beschikking en kan naar bijvoorbeeld g4 om de druk op de koningsstelling op te voeren.

14 ..., Pe5

Hier kan wit het paard naar e4 spelen en de dame naar g4 om zo een koningsaanval op te zetten, maar kan ook de paarden afruilen, b4 spelen en de dame naar g4 (of g3) spelen. Rokeren wordt voor zwart nu zeer moeilijk en wit kan op de c-lijn proberen dit voordeel uit te buiten.

Lennard

 

Jeugd                                                   Terug

Hallo allemaal!! Hier weer een stukje voor de allerjongste Pomariaantjes. Helaas hebben twee meisjes afscheid genomen van onze vereniging. Carmen stopt met schaken en Sanne gaat verhuizen. We zullen Sanne vast en zeker op de GP's zien.

Maar er is natuurlijk ook goed nieuws. Er zijn aardig wat prijzen gehaald op GP2. En er zijn al Pomariaantjes van de groep van Wil die aan GP3 mee hebben gedaan! Maar dat komt in het volgende clubblad. Aan het einde staat natuurlijk de stand.

Grand Prix 2

De tweede GP was bij Schaakmat in Naaldwijk. Er deden maar liefst 257 kinderen aan mee. Dat is een record! Namens Pomar deden zeven spelertjes mee.

Naam Plaats Rating Groep Opmerking
Thierry

2

+24

F1 C

Joran

6

-22

05

Elwin

3

+5

08

gedeeld 2,3

Glenn S

3

-3

11

gedeeld 3,4

Colin

1

+49

16

gedeeld 1,2

Bas

6

-59

21

Sanne

1

+50

27

We zien een stel mooie resultaten. Voor Joran was groep 5 wel wat hoog gegrepen. Al had het beter gekunt! Colin en Sanne hebben mooi laten zien dat ze een te lage rating hebben. Goed gescoord, hoor!

Dit heeft weer gevolgen voor de rating.

Ratinglijst Pomar-jeugd
     

HSB-

Kate-

  Naam

Rating

plek

gorie

1 Thierry

1490

9

C

2 Christian

1386

-

B

3 Frans

1337

-

B

4 Mart

1297

4

E

5 Glenn B

1287

19

D

6 Joran

1280

3

E

7 Elwin

1278

20

D

8 Michel

1180

-

B

9 Glenn S

1105

41

B

10 Colin

1081

-

A

11 Misha

1042

-

C

12 Carmen

1029

75

D

13 Timothy

1022

77

D

14 Nicky

978

87

D

15 Sanne

976

87

C

16 Mauricio

966

-

C

17 Martin

955

97

D

18 Robbert

954

98

D

19 Ruud

914

-

D

20 Bas

893

111

D

Colin is netjes een plaatsje gestegen. Sanne is maar liefst 4 plaatsen gestegen! Ik hoop, dat iedereen een rating heeft aan het einde van het seizoen.

Stand

Hier is de spannende stand na 9 ronden.

Stand groep A
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1 Joran

38

6

1

1

1

2 Elwin

37

6

2

1

3 Glenn B

27

4

1

4

4 Mart

26

4

4

1

5 Yasmina

16

1

5

1

1

1

6 Misha

15

1

2

2

3

1

7 Timothy

11

5

1

2

1

Stand groep B
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1 Sanne

33

5

2

2

2 Robbert

30

5

1

2

1

3 Nadir

29

4

2

1

1

1

4 Nicky

27

4

3

1

1

5 Carmen

25

3

4

1

1

6 Martin

24

4

4

1

7 Sebastian

13

1

6

1

1

8 Mauricio

11

2

3

1

3

In de A-groep leek Elwin de beste papieren te hebben, maar Joran heeft zijn plek verrassend ingenomen. Yasmina is aan een opmars begonnen.

In de B-groep blijft het vreselijk spannend. Sanne staat nu aan kop. Maar kan door haar verhuizing kan ze deze positie niet verdedigen.

Tot maandag!!

Lennard                                            Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]