Pomar Nieuws 4 1998-1999

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 4     Februari 1999             Andere PN

Voorwoord

Botwinnik 1 - Pomar 1
Pomar 3 - HSV 3
Pomar 4-het Schaakhuis 2
Stand HSB competitie 1-2-99
Standen interne competitie per 1 februari 1999.
Westlands snelschaakkampioenschap
Oliebollentoernooi Vogelwijk
Verslag Pomartoernooi
Pomar snelschaaktoernooi 1999
Partij: Hickl-Joesoepov
Partij: Lennard Blaas- A. Henke (Vogelwijk)
Jeugd

Voorwoord                                    Terug

Het eerste nummer van het nieuwe jaar. 1999, het laatste jaar voor het "magische jaar 2000". Wat zal het brengen, wie het weet mag het zeggen. In ieder geval waarschijnlijk geen promoties want alle Pomar-teams staan ergens in de middenmoot. U begrijpt het; de standen van de externe competitie staan in dit Pomar Nieuws evenals de standen van de interne competitie. Verder veel verslagen van toernooien dit keer. Een aantal toernooien waar Frits is geweest, maar ook van ons eigen Pomartoernooi in december en van het snelschaaktoernooi afgelopen maandag.

Op het snelschaaktoernooi ontbrak de kampioen van vorig jaar, Piet van Eeden. Hij ligt in het ziekenhuis vanwege zijn Parkinson-ziekte. Ik bezocht hem afgelopen week (in het Diaconessenhuis in Voorburg, kamer 2.92, kaartje zou hij leuk vinden, zeker als er een schaakartikeltje bij zit) en dat ging niet helemaal van een leien dakje. Piet bleek tijdens het spreekuur aan de wandel. Nadat ik al een aantal keren alle gangen had afgestroopt, bij de receptie op de begane grond was geweest en ook langs de diverse dagverblijven op de etage was geweest bleek hij na een half uur nog steeds onvindbaar. Wel waren daar een paar oude dametjes die TV keken en mij telkens, als ik mijn hoofd om de hoek stak, wat verbaasd aankeken. Totdat een bezoekster van de kamergenoot van Piet mij op weg hielp. Het bleek dat Piet wel vaker vluchtte voor de licht dementerende dametjes en in een TV-kamer op de bovenste verdieping een veilig heenkomen had gezocht. Met de verslagen van het Hoogoven-toernooi was in ieder geval heel blij.

Het Hoogoven-toernooi is trouwens heel mooi op internet te volgen op de site van Hoogovens (zoeken naar lostboys schaken hoogovens). Alle partijen staan er met de nodige commentaar, voorgaande edities, gegevens van de deelnemers etc. etc.

Verder in dit Pomar Nieuws een tweetal partijen met analyses van Lennard en natuurlijk de uitgebreide jeugdrubriek. Ook de jeugd heeft een eigen snelschaaktoernooi gehouden waarvan de uitslag is opgenomen. Verder zijn er de verslagen van de Grand Prix en de persoonlijke kampioenschappen en natuurlijk de interne jeugdstandenlijsten.

Kortom, genoeg leesplezier voorlopig dacht ik.

Botwinnik 1 - Pomar 1                              Terug

Andermaal een wat gehandicapt wedstrijdverslag van het eerste. Zonder teamleider naar een uitwedstrijd vertrokken en zelf was ik tot het laatst nog druk bezig met mijn partij. Na afloop waren een aantal spelers van Pomar reeds op weg naar huis. Aldus rest slechts een paar snelle krabbels van de overgebleven Pomarianen. Een volgende keer geef ik iedereen van tevoren een blanco velletje voor de eigen partij-analyse. Wellicht ook een goed idee voor andere wedstrijden. En dan na afloop kijken of de teamleider je partij net zo beoordeelde als jij.

We begonnen de wedstrijd vol goede moed. Botwinnik stond vrijwel onderaan, Pomar was een goede middenmoter en bij winst was er wellicht aansluiting met de top.

Het liep allemaal ietsje anders. Toen bij de opstelling van de tegenstander bleek dat een sterk geachte speler bij hen slechts op bord 6 terecht kwam werd het al ietsje stiller bij ons. Ook speelden we met twee invallers, Kees Vink op bord 6 (!) en mevrouw Ferschtman op bord 8, die overigens knap remise maakte. Op driekwart van de avond blijken we ineens met maar liefst 4 -1 achter te staan. Dat het dan uiteindelijk nog 4 -3 wordt doet er niet zoveel meer toe. Er zijn kostbare puntjes blijven liggen in Zoetermeer en het kampioenschap kunnen we wel vergeten, nu is het zaak in de eerste klasse te blijven.

De tegenstander van Lennard deed met zwart als eerste zet g6. Na wat verwisseling van zetten kwam een gesloten draak op het bord. Zwart koos voor een vroege afruil van de dames en verzwakte de pionnenstelling van Lennard ten koste van de goede zwarte loper van g7. Door actief spel kon Lennard het spel in eigen hand houden, maar toen de torens werden afgeruild ging de druk verloren. In tijdnood liet de tegenstander een goede kans om een gewonnen eindspel te krijgen lopen, en nam remise aan in een iets betere stelling voor hem.

Perry speelde met wit een Spaanse opening. Er volgt een snelle afruil en wit ontwikkelt veel druk op de tegenstander. Die verdedigt sterk. Wit krijgt uiteindelijk een vrijpion, waar beide spelers een dame en 6 pionnen hebben. De tegenstander vindt geen eeuwig schaak en gaat uiteindelijk door de vlag.

Zelf speelde ik tegen de heer Bastiaanse, waartegen ik in het Pomartoernooi ook al een partij gespeeld, en gewonnen, had. Hij offerde een pion in de opening voor een ontwikkelingsvoorsprong en veel druk op mijn stelling. Ik moest dan ook zon 30 zetten lang secuur verdedigen. Toen kwam ik met een kwaliteitsoffer uit de verdediging en de aanval zag er meteen gevaarlijk uit. Ik verzuimde vervolgens in tijdnood het direct af te maken, waarna ik in het eindspel nog een blunder van mijn tegenstander nodig had om het punt echt binnen te halen.

De volledige uitslag was als volgt:

BW- Lennard Blaas -

BW - Wouter van Markenstein 1-0

BW - Perry van der Meer 0-1

BW - Felix Ferschtman 1-0

BW - Gerbrand Beekman -

BW - Kees Vink 1-0

BW - Rob de Jong 0-1

BW - Mevr. Ferschtman -

Botwinnik 1- POMAR 1 4 -3

Rob de Jong

Pomar 3 - HSV 3                                 Terug

We begonnen op 11 januari weer later omdat niet iedereen aanwezig was, zowel van HSV als van Pomar. Marcus Lohrer speelde 20 zetten in 10 minuten, dus weer zeer snel. Om 9:00 uur bood zijn tegenstander remise aan. Na ruggespraak met ondergetekende, waaruit bleek dat Marcus geen winstkansen meer zag, werd remise aangenomen ( - ).

Clemens Haazen had zijn avond niet, de druk van de tegenstander werd steeds groter, te groot; na 1 uur gaf hij zich gewonnen. ( -1 ).

Flip Bal begon en bleef rustig spelen. Dit deed zijn tegenstander ook, waarop na ruggespraak met de teamleider tot remise werd besloten. (1-2)

Jos Poelman zijn verdediging was na 10 zetten al naar de knoppen en hij kwam aardig in de verdrukking te staan. Na een uur spelen nam hij het heft in eigen handen wat na 1 uur resulteerde in een pion winst, wat hem na een zeer leuke combinatie de dame van de tegenstander opleverde, die daarna gelijk opgaf. (2-2)

Christiaan de Wind kwam ook al snel in de problemen, wat de hele partij zo bleef. Zijn tegenstander was te sterk. (2-3)

Glenn Aberca z`n partij ging gelijk op. Alles kwam vast te staan waarna na 2 uur tot remise werd besloten zonder ruggespraak. (2 -3 )

Hans Jacob stond zwaar onder druk,w at hem op de 7e zet een toren kostte. Toch speelde hij goed door, wat zeker belangrijk is als je voor een team speelt. Pas na 2 uur spelen moest hij opgeven. Hans, mijn complimenten voor je vechtersmentaliteit.(2 -4 ).

Jos Bergers, i.v.m. vakantie vergeten dat hij extern moest spelen, ging op de 8e zet wat te drinken halen, ook voor zijn tegenstander. Hierop zette die zijn zet en drukte de klok in. Dit zag ik waarop ik er wat van zei. Toen zette hij allebei de klokken stil wat eigenlijk ook niet mag, maar a l. Ook dit spel kwam aardig vast te staan. Ik dacht daar komt de vierde remise aan, maar Jos wilde meer wat hem ook lukte (3 -4 ). Dit was ook de eindstand.

Mogelijk had er een remisespel met wat goede wil tot winst kunnen komen, waardoor we als team gelijk hadden gespeeld en wie weet gewonnen. Maar al met al was het wat je noemt een echte schaakavond en dat is toch waar het om gaat.

Wil Kauffman

Pomar 4-het Schaakhuis 2                              Terug

De eerste wedstrijd in 1999 voor ons vierde, de mix van jong en oud, was geen gemakkelijke. We moesten aantreden tegen het tweede van Het Schaakhuis. Het Schaakhuis doet dit seizoen voor het eerst mee in de HSB-competitie. Nieuwe teams worden altijd een klasse lager ingedeeld dan ze in werkelijkheid zouden kunnen spelen. Dit team heeft de eerste drie wedstrijden slechts 3 bordpunten laten liggen en staat dus met gemiddeld 7 bordpunten per wedstrijd stijf bovenaan. Toch had ik goede hoop: veel ervaring en vers talent in ons team, dat is toch de ideale combinatie om voor een verrassing te zorgen? We hadden echter n probleem. Christian en Frans hadden het te druk op school en moesten helaas afzeggen. Gelukkig konden Colin en Glenn Smits hun plaatsen innemen.

Frits sr. kwam aan bord n al snel in de problemen. Door een verkeerde afruil verloor hij een stuk, al vrij snel na de opening. Bovendien is de rokade onmogelijk gemaakt en stormt er een centrumpion richting achterlijn. De situatie is al snel niet meer houdbaar: 0-1.

Glenn was invaller aan bord zeven. Hij rokeert lang en krijgt een vreselijke aanval over zich heen. Hij wordt volledig naar de achterlijn gedrukt. De stukken van Glenn zijn naar de achterlijn gedwongen. Na een aardige aanvalsopzet wist de tegenstander een vrijpion te creren. De partij was niet meer te houden en een afstraffing dreigde: 0-2.

Colin gaat voortvarend van start. Aan bord zes werkt hij de opening keurig af en hij komt heel goed te staan. Handig weet de tegenstander de partij een beetje om te draaien, maar hij ziet een eenvoudige dubbele aanval over het hoofd. Colin weet wel raad met deze gemiste kans. De eerste de beste keer dat hij een dubbele aanval kan maken doet hij het. Dit levert een dame op. Zijn tegenstander geeft direkt op: 1-2.

Aan bord twee speelt Thierry een prima partij. De dames worden snel afgeruild, maar hij trekt zich daar niets van aan en speelt zeer actief. De tegenstander komt hierdoor zo in de problemen, dat Thierry vrij eenvoudig een stuk weet te winnen. Rustig en vakkundig wordt dit voordeel uitgebuit tot winst. Even zit er een verrassing in: 2-2.

De tegenstander van Jos aan bord acht komt wat later. Jos neemt er nog n. Als de tegenstander er is, neemt hij er nog n. Tijd zat. Als hij en het neefje van Micheal Reiziger ongeveer drie kwartier later dan de rest beginnen, gaat Jos voortvarend van start. Een klein onnauwkeurigheidje bracht Jos in grote probelemen. Hij vocht wel door, maar het eindspel met 2 pionnen achter was niet meer te houden: 2-3.

Meneer Hommes moest aan een hoger bord gaan zitten dan gebruikelijk door het wegvallen van zowel Christian en Frans. Zenuwachtig trok hij aan bord vier ten strijde. Zijn tegenstander weet het zo te spelen, dat meneer Hommes op een open bord niet meer kan rokeren. Een penning van een stuk op de koning kostte aan het einde van het middenspel de partij. Er werd ook aan dit bord nog hard doorgevochten, dat zie ik graag. Maar het was tevergeefs: 2-4.

Van Wil moet het dit seizoen gaan komen. Aan bord drie is hij in de 4de klasse een zeker punt. Helaas was het deze keer niet het geval. In een geweigerd damegambiet kwam hij op een druk bord even iets minder te staan. Maar langzaam maar zeker kwamen de stukken op de goede plaats. Op het moment dat dit materiaal leek op te leveren, sloeg de onzekerheid toe. Van uitstel kwam afstel en de tegenstander sloeg direct genadeloos toe: 2-5.

Een verrassing zat er dus niet meer in, toen Ab aan bord vijf in de problemen kwam. Het bord was vol, heel vol. Maar liefst 19 zetten duurde het voordat het eerste pionnetje werd geslagen. De tegenstander rokeerde niet. Dit is alleen dan een goed plan, als het centrum vast wordt gezet. Ab deed geen pogingen om het centrum, desnoods ten koste van een pion, open te breken. Langzaam maar zeker duwde de tegenstander zijn stukken richting de koningsstelling van onze man. Dit kostte een toren tegen een pion. Deze achterstand in materiaal kon niet meer worden gecompenseerd: 2-6.

Met gemengde gevoelens kunnen we terugkijken op deze stevige nederlaag. Aan de ene kant heeft de jeugd voor de punten gezorgd. Ook heeft iedereen die verloren heeft tot het bittere einde geknokt voor wat hij waard is. En aan de andere kant? De jeugd zou zich moeten optrekken aan de ervaren strijders. Het lijkt nu andersom te gaan gebeuren. Ik weet zeker, die overwinningen komen echt nog wel!!

Lennard

Stand HSB competitie 1-2-99                            Terug

1B 2D

Haagse Toren 1 4-8 22 Schaakmat 1 4-8 26

Promotie 3 4-6 17 D.S.C. 5 4-8 21

Vogelwijk 1 4-5 17 S.I.O. 2 4-6 19

D.D. 4 4-4 17 POMAR 2 4-2 14

 

POMAR 1 4-3 15 Scheve Toren 2 4-2 13

Botwinnik 1 4-3 15 Paris 1 4-2 12

S.I.O. 1 4-2 12 Voorburg 1 4-2 11

R.H.C. 1 4-1 11 Promotie 6 4-2 11

 

 

3B 4A

Haagse Toren 4 4-6 21 Schaakhuis 2 4-8 27

H.S.V. 3 4-6 15 Promotie 9 4-6 20

Lierse 3 4-4 16 HSV 4 4-6 22

VELO 1 4-4 16 Bobby Fisher 1 4-4 16

Rijswijk 5 4-4 15 Verburch 1 4-4 15

 

POMAR 3 4-3 15 POMAR 4 4-4 14

Regina Pacis 1 4-3 14 Schaakmat 4 4-0 8

Vogelwijk 3 4-2 13 Corbulo 5 4-0 4

 

Pomar 1 liet verrassend de punten achter in Zoetermeer door met 4-3 te verliezen. De eerstvolgend, tegen Haagse Toren, wordt moeilijk zodat in de laatste twee ronden punten moeten worden gepakt. Pomar 2 wist verrassend te winnen met grote cijfers en heeft alles nog in eigen hand. Eerstvolgende wedstrijd, uit tegen Voorburg. Ook Pomar 3 bleef aan de verkeerde kant van de score en verliest met het minimale verschil 3-4 van H.S.V. 3. ook hier een vierpuntenwedstrijd tegen Regina Pacis. Pomar 4 verloor verwacht van Schaakhuis 2 en moet proberen tegen Bobby Fisher nog wat punten bij elkaar te sprokkelen.

Standen interne competitie per 1 februari 1999.                 Terug

GROEP A: GROEP B:

01 F. Ferschtman 51 01 J.R. Poelman 53 P

02 Mevr. G. Ferschtman 47 02 J.A. Barkey 48 P

03 F.N. Berendse jr 47 03 P. de Man 47 P

04 G. Beekman 43 04 W.F.N. Kauffman 45 P

05 R.H. de Jong 42 05 C. Haazen 45

06 P.J.M. van der Eeden 41 06 F. A. van der Elst 43

07 P.J.A. van der Meer 41 07 G. Aberca 43

08 K. Vink 40 08 H. Jongman 43

09 L.J.H. Blaas 39 09 F.J. Berendse sr 42

10 J.L. Damstra 37 10 H.A.G. van der Stap 41

11 T. van Rijswijk 32 D 11 M.P. Hazen 41

12 J.J. Versluys 29 D 12 A.A. van der Sas 41

13 H. Jacobs 38

14 G.T. van der Kooy 36

15 C. Wind 32

 

GROEP C: 16 J. van Lith 31 D

01 Frans van der Linden 53 P 17 Thierry Bieger 28 D

02 L.G.G. San Giorgi 50 P

03 G. Hauser 49 P

04 M.T.A. Lohrer 47 P

05 W.J.F. Hertoghs 46

06 A.A. Hommes 43

07 Christian Gde 43

08 Colin Evans 42

09 Ph. Bal 40

10 W. van Egmond 40 VOORLOPIG:

11 Michel de Lange 40 P = PROMOTIEPLAATS

12 J. Bergers 39 D = DEGRADATIEPLAATS

13 J.G. Appelman 39

14 A.J. Beekhuizen 35 LAATSTE RONDE 8 FEBRUARI

15 P. Wernink 33

16 Glenn Smits 28

17 W. van het Hof 27

18 O. Blaas-Weski 25

 

Door ziekte van Tim van Rijswijk en Piet van den Eeden hebben zij weinig partijen kunnen spelen in hun groep. Wij wensen hun beiden beterschap. Naast de 4 promovendi die van b naar a overgaan, gaan ook Wouter van Markenstein en Ronald Alders in de a-groep spelen. In groep c gaat Leonard Tamis meespelen. Vanaf 15 februari wordt de zomercompetitie gespeeld tot en met de laatste week van juni.

Frits Berendse jr

Westlands snelschaakkampioenschap                       Terug

Op zaterdagmiddag 23 januari 1999 werd het Westlandse snelschaakkampioenschap georganiseerd voor Westlanders en spelers die in het Westland spelen. De heren Vos, Kemeling, Tamerus en van Marrewijk zorgde voor een strakke leiding, en de burgemeester van de Lier zorgde even voor opschudding door "goede" dammers te werven onder de schakers om damclub de Lier weer te laten bloeien. Ook de wateroverlast werd even gememoreerd, en hij hoopte dat het niet jaarlijks terugkeerde.

De opkomst was iets minder dan vorig jaar met 75 deelnemers, en zij werden opgedeeld in 6 groepen. Alle belangrijke troeven zaten in groep 1 (16 deelnemers, die 11 ronden Zwitsers speelden). De overige groepen bestonden uit 11 of 12 deelnemers. De gezellige speelzaal in het Centrum zorgde voor een goede ambiance. Schaaktechnisch mankeerde er wel wat aan, en het blijkt dat ook KNSB spelers mat in n over het hoofd zien. Tijdens een van de partijen werd zelfs de koning met de koning geslagen!!!

Winnaar in groep 1 werd Jan-Willem de Jong die zijn titel prolongeerde voor M. Agaard en Jaap de Jong van Lierse. Jan-Willem scoorde 8 uit 11. Topscoorder werd de heer P. Valk die in groep 6 10 punten scoorde. Overige winnaars, groep 2, Dirk van Nieuwkerk 7, groep 3, G. Valstar 8, groep 4 J. Valstar 10 en groep 5 G. Vogelaar 9.

Frits junior speelde mee in groep twee en behaalde een verdienstelijke gedeelde eerste plaats met 7 punt uit 10 wedstrijden. De onderlinge partij tegen Dirk had ik echter verloren zodat de SB puntenwaarde van hem hoger was. De bovenste twee uit groep 2 promoveren naar de hoofdgroep, zodat ik volgend seizoen aan de bak kan. De middagsessie was geslaagd te noemen met 5 uit 6. Er werd verloren van P. Eering en D. van Nieuwkerk en gewonnen van Mevr de Jong, en de heren M. Hofman, W. Oversloot, O. van Leeuwen, F. Elliott, H. Tamerus en T. van Dijk. Een remise tegen A. van der Struijf, die verder geen punten scoorde, kostte mij de overwinning. Groep 2 was een mix van eerste-, tweede- en derdeklassers.

Frits senior draaide mee in groep 4 en kwam een aantal talentvolle jongeren tegen die de openingtheorie goed beheersten. Onze man verloor er vier op rij, om daarna wat punten bij elkaar te sprokkelen. Dankzij overwinningen op twee Velo-spelers, de heren Harland en Suijker, eindigde hij op een achtste plek met vier punten.

Al met al was het een bijzonder gezellig toernooi met veel oude bekenden, en voor mij was het een goede repetitie voor ons eigen toernooi.

Frits Berendse jr

Oliebollentoernooi Vogelwijk                                    Terug

Tijdens het door Vogelwijk met 20 spelers bezochte Pomartoernooi nodigde Ben Spierings mij uit voor het jaarlijkse oliebollentoernooi van Vogelwijk. Dit zou gebeuren op de nieuwe locatie, de Opstandingskerk aan de Daal en Bergselaan 50 A. Aangezien ik nog op zoek was naar een surrogaat voor de maandagavond dat bij ons niet gespeeld kon worden nam ik deze uitnodiging graag aan. Mijn jarige nichtje was hierover minder te spreken maar mij leek het juist een leuke manier om de locatie van deze "schaakvrienden" te verkennen.

Al jaren achtereen zijn er goede contacten en wordt ons toernooi druk bezocht door de Vogelwijkers en daarnaast is het bestuur van deze club ook goed bezig met ledenwerving en schaakopleiding van de jeugd. Zeker Ben Spierings heeft zich ingezet voor de jeugd en ook in het jeugdbestuur van de HSB heeft hij zijn steentje bijgedragen. Door drukke werkzaamheden heeft hij bepaalde functies (voorzitter) moeten laten vallen, maar jeugdbegeleiding blijft bij hem voorop staan.

Via de oude lokatie in het W. Dreeshuis hebben zij een eigen home betrokken, dicht bij Haagse Toren. Het gemis van de eigen baromzet, en het betrekken van meerdere zalen in de Opstandingskerk (huur 2 of 3 keer zoveel) brengt veel kosten met zich mee, zodat de contributie flink omhoog moest. Het blijft echter een b(l)oeiende vereniging die zich zonder meer zal blijven redden.

Op dinsdagavond 29 december werden de oliebollen geserveerd voor jong en oud. De jeugd speelde van 6 tot 8 en speelden 7 ronden Zwitsers. Ook hier haperde even de computer, maar men wist e.e.a. toch in goede banen te leiden. Ruim 40 senioren verzamelden zich voor 9 ronden Zwitsers, en het deed mij deugd dat er veel gastspelers waren uitgenodigd. Het leek wel een renie. Leo Blaas, Lennard, Odetta, diverse heren van Haagse Toren, de heren Vissers, Kentie, J van der Meer, etc etc.

Naast de oliebollen was er voor iedereen een prijs. Bij de indeling kreeg iedereen een rating: sterke spelers 1900, iets minder sterk 1700 en niet zo sterk 1500. Per groep was er voor de drie hoogst geindigde een ereprijs.

Lennard begon slecht met een remise, maar wist zich onder de koplopers te mengen. In de voorlaatste ronde gaf hij zijn dame cadeau zodat hij uitgeschakeld werd voor de echte hoofdprijs. In de laatste ronde won hij weer zodat hij derde werd met 6 punt achter de winnaar Thomas Thissen met 7 en de heer Rueck met 7. Ikzelf begon met een nederlaag tegen de kampioen van vorig jaar, de heer Rene Spierings. Tussendoor nog twee nederlagen tegen Andre Wagner en aankomend talent Ivo Schoonman. Door echter 6 partijen te winnen (oa A. de Leeuw, J. vd Meer en J. Wallinga) eindigde ik met 6 punten op de 9de plek en werd ik de hoogst genoteerde uit de groep 1700. Odetta had het duidelijk moeilijk met het tempo (7 minuten) en eindigde onderin.

Leo draaide in de middengroep mee. Het werd met de prijsuitreiking toch wel een latertje, zodat ik na de fietstocht pas na enen thuis was. De champagne maakt een hoop goed, en daarnaast was het een uitstekend en gezellig toernooi.

Ons jaarlijks snelschaakkampioenschap wordt gespeeld op 25 januari zodat u bent gewaarschuwd. Wij proberen het dit jaar weer met een computer, zodat uw wedstrijdleider toch zijn potje kan spelen.

Verslag Pomartoernooi                               Terug

Het Pomartoernooi op 19 december trok 132 deelnemers en er waren 15 verenigingen die een of meer teams hadden afgevaardigd. Door de late inschrijving zijn er nog vier teams geweigerd. Een probleem ontstond door het wegblijven van 11 inschrijvers maar dit kon op twee groepen na gelukkig worden opgelost.

Groep 1 Bp Mp Groep 2 Bp Mp

1. Probot 15 8 1. Vogelwijk 1 17 10

2. Schaakhuis 10 5 2. Pomar 1 12 7

3. Haagse Toren 110 5 3. G.O.N.A. 11 6

4. Ooievaar 1 10 6 4. Haagse Toren 2 10 5

5. H.S.V. 1 8 3 5. Ooievaar 2 * 4 1

6. H.S.B. 6 3 6. S.H.G.P. 4 1

Probot (spelers van Promotie en Botwinnik) verloor alleen van Schaakhuis die alleen de laatste twee ronden winnend wist af te sluiten. (geen ochtendschakers) Probot bestond uit de heren Verwiel, Sewkaransingh, van Staden en Buchly. De kampioen van vorig jaar, H.S.V., bleef de H.S.B. net voor. Haagse Toren, eersteklasser behaalde een fraaie derde plek tussen de KNSB en promotieklassers. Vogelwijk 1 werd overtuigend kampioen in groep 2 voor Pomar 1. Gona greep de derde plek voor eersteklasser Haagse Toren 2.

Groep 3 Bp Mp Groep 4 Bp Mp

1. Schaakhuis 2 15 8 1. Regina Pacis 12 7

2. Vogelwijk 2 13 7 2. H.S.V. 2 11 7

3. Haagse Toren 310 6 3. Velo 11 5

4. Pomar 2 10 5 4. Team laven 10 5

5. D.C.S.V. 9 4 5. Vogelwijk 3 9 5

6. S.I.O. 2 - 6. Ooievaar 3 * 6 1

 

Groep 3 werd overtuigend gewonnen door Schaakhuis 2 en SIO was door de wedstrijdleider helaas te hoog ingedeeld. De partijen in groep 4 waren spannend en de uitslagen, bord- of matchpunten verschillen niet veel met elkaar. Velo kon geen revanche nemen op Regina Pacis.

Groep 5 Bp Mp Groep 6

1. Individueel 2 13 7 1. R. Boom 5

2. Vogelwijk 5 12 7 2. H. Berendse 4

3. Pomar Jeugd 11 7 3. W. Boom 3

4. Individueel 3 8 2 4. C. Berendse 2

5. Haagse Toren 4 7 4 5. M. Heskes 1

6. Vogelwijk 4 7 3 6. R. van Uden 0

Groep 7

1. G. Beekman 4 Groep 6: thuisschakers

2. W.R. de Heer 3 Groep 7: mix 1e/2e klassers

3. H.A.G. vd Stap 3 Individueel 2: mix 3e klassers

4. F.J. Berendse 2 Individueel 3: mix 4e klassers

5. B Spoelstra 1

6. J. de Lugt 1

Ook in groep 5 veel spanning en de jeugdteams van Vogelwijk en Pomar moesten alleen het team van de heren Pluymert, Venderbos, Lohrer en Stekelenburg voor laten gaan. Veel respect voor het team van individueel 3, die maar met 3 spelers kon spelen.

Ook de teams Ooievaar 2 (laatste drie ronden) en Ooievaar 3 (eerste twee ronden) speelden noodgedwongen met een man minder.

NB team HSB bestond uit de heren Happel, Schuytemaker, van Zijderveld en Perluka.

Nieuw dit jaar; Probot, (spelers Promotie en Botwinnik), Schaakhuis En Passant (twee teams), de H.S.B., S.H.G.P.,

Regina Pacis, Ooievaar 3 en Team F. Laven uit Delft.

Niet aangemeld in vergelijking met vorig jaar: Arena, HSV 3, Pomar 3, SIO jeugd, Voorburg (twee teams), W.S.C. en een individueel team. Te laat voor inschrijving, een team van Schaakhuis, twee teams van Tijdnood en 3 individuele inschrijvers. (Allen een rating boven 2000)

Pomar snelschaaktoernooi 1999                            Terug

Op 25 januari is het jaarlijkse Pomar snelschaaktoernooi gehouden. Er werden negen ronden Zwitsers gespeeld, voor het eerst met behulp van de computer. Mede dankzij Hans van Lith, die de computer bediende, werden de resultaten razendsnel verwerkt en een nieuw programma uitgedraaid. Lang stond Perry aan kop, maar uiteindelijk ging Wouter nog met ruime afstand aan de haal met de hoofdprijs. Op de wisselbeker moet nog even worden gewacht; die is nog in handen van de winnaar van vorig jaar, Piet van der Eeden, die nu in het ziekenhuis ligt. Een aantal jeugdspelers deed ook mee en zij hebben zich kranig geweerd. Verder valt op dat "nieuwkomer" Frans van der Elst het nog lang niet verleerd is en ook Marcus en Harry gooiden hoge ogen. Tenslotte valt op de lage klassering van Kees Vink en zeker Rob de Jong. Die had duidelijk zijn dag niet. De volledige uitslag is als volgt:

Place Name        Score M-Buch. Buch. Progr. Berg. B-well

1 Markenstein, Van, W.  8.5   37.0 48.0  41.0 45.75 288.0
2 Meer, Van Der, P.   7    38.0 49.0  40.0 35.50 294.0
3 Ferschtman, F.     6.5   37.5 48.0  31.0 31.75 288.0
4 Blaas, L.       6    36.0 46.5  29.0 27.00 279.0
5 Berendse, F.      6    31.0 40.0  25.0 26.50 240.0
6 Beekman, G.      5.5   37.0 48.0  30.5 27.00 288.0
7 Elst, Van Der, F.   5.5   36.0 48.0  29.5 25.00 288.0
8 Stap, Van Der, H.   5    38.0 50.0  32.0 18.50 300.0
9 Lohrer, M.       5    34.0 45.0  23.0 18.00 270.0
10 Damstra, J.      5    33.0 45.0  25.5 21.75 270.0
11 Hazen, M.       5    31.5 43.5  25.0 21.50 261.0
12 Kauffman, W.     5    29.0 37.0  23.0 18.00 222.0
13 Kooy, Van Der, G.   5    29.0 37.0  21.5 18.25 222.0
14 Bieger, T.      4.5   33.0 41.5  25.0 19.50 249.0
15 Bergers, J.      4    34.0 45.0  26.0 18.00 270.0
16 Vink, K.       4    32.5 42.0  21.0 18.25 252.0
17 Man, De, P.      4    32.5 41.0  25.0 16.00 246.0
18 Appelman, J.     4    29.0 40.0  19.0 14.00 240.0
19 Jong, De, R.     4    29.0 37.0  21.0 14.25 222.0
20 Gude, C.       4    28.5 36.0  19.0 9.50 216.0
21 Jacobs, H.      4    27.0 35.0  19.5 14.50 210.0
22 Bal, P.        4    24.5 31.5  12.0 8.50 189.0
23 Barkey, J.      3.5   28.0 35.0  14.5 9.00 210.0
24 Egmond, Van, W.    3    25.5 32.0  13.0 6.00 192.0
25 Evans, C.       3    25.0 34.0  11.0 5.50 204.0
26 Smits, G.       2.5   29.5 38.0  15.5 5.25 228.0
27 Lange, De, M.     2.5   25.0 33.0  12.5 4.25 198.0

Partij: Hickl-Joesoepov                                Terug

Meneer Hickl is kampioen van Duitsland geworden. Joesoepov was de grote favoriet. In het onderlinge duel tussen deze twee werd duidelijk, waarom Hickl kampioen werd en Joesoepov niet.

Joesoepov laat zijn loper ongedekt staan. Hickl gaat hier gebruik van maken:

 

13 Pf5xg7

Als zwart met de koning terugslaat wint wit het stuk terug met Dg4+ (het paard staat dan gepend!) en staat een pion voor. Maar dit had zwart voorzien:

 

13 ...,b7-b5

Het paard van wit kan nergens meer naar toe. Het kan alleen naar een veld waar hij wordt afgeruild met de ongedekte loper. Dan kan zwart ongehinderd het paard op g7 pakken. Maar wit had op de 13de zet nog veel verder gekeken:

14 Pg7-f5!!, b5xa4

15 De2-h5

De pointe van wit. Na 15...,Pxh5 is het 16 Ph6 mat. Er dreigt nu mat in 2 door Dg5+ en dan Dg7 mat. Er is maar n verdediging mogelijk.

15 ..., Kg8-h8

16 Dh5-g4+

Het paard staat nu alsnog gepend en de dubbele aanval is toch een feit. Bovendien blijft zwart met een positionele rune achter. Een fraai stukje combinatiewerk.

Lennard

Partij: Lennard Blaas- A. Henke (Vogelwijk)                  Terug

Op het meisjeskampioenschap dat op een zaterdag plaatsvond kwam ik Ben Spierings, voorzitter en jeugdleider van Vogelwijk, tegen. Lachend zei ik tegen hem dat wij aanstaande maandag het eerste van Vogelwijk wel even van een tik zouden uitdelen. Hij vroeg mij dit te bewijzen en nodigde mij uit aan het bord. Ik had zwart. Hij opende met 1. d4 en ik antwoordde met f5. Met veel zelfvertrouwen veegde ik hem van het bord en dacht de winnaar te zijn. Dit was echter niet het geval. Ben had gewoon even gepolst hoe ik zou antwoorden op zijn openingszet. Dit heeft hij direct doorgespeeld aan mijn tegenstander die maandag, die zich in alle rust kon gaan voorbereiden. Pas toen die maandag de eerste zetten waren gedaan, viel bij mij het kwartje. Getergd door deze gedachte probeerde ik mijn beste beentje voor te zetten.

Wit: Alexander Henke (Vogelwijk 1)

Zwart: Lennard Blaas (Pomar 1)

1. d2-d4, f7-f5

2. e2-e4, f5xe4

Hiermee is het Staunton-gambiet in de Hollandse opnening op het bord gekomen. Lange tijd is dit gambiet als de weerlegging van het Hollands beschouwd. Daar is men inmiddels op teruggekomen, omdat er verschillende varianten zijn gevonden die tegenspel van zwart waarborgen.

3. Pb1-c3, Pg8-f6

4. Lc1-g5, Pb8-c6

5. d4-d5, Pc6-e5

6. Dd1-d4, Pe5-f7

7. Lg5xf6, e7xf6

Zwart kan kiezen tussen 7. Lxf6, 7.Lh4 en 7.h4. Elke variant levert geen belangrijk voordeel op voor wit en zwart houdt goed spel. De aggressiefste aanpak is op de 4de zet f3.

8. Pc3xe4, Lf8-e7

9. 0-0-0, 0-0

10. f2-f4, f6-f5

11. Pe4-g3, c7-c5

Tajmanov beveelt hier voor zwart 11. ...,Lf6 aan, en dan 12.Dd2,d6 13.Pf3,c5 met bevredigend spel voor zwart. De zet in de partij is een ongeduldige variant.

12. Dd4-c4, b7-b5!?

Het uitroepteken gevolgd door het vraagteken duidt op een kansrijke zet. Het is een pionoffer met als filosofie een lijn te openen op de koningsstelling. Als er tegengesteld wordt gerokeerd, heeft de partij die het eerste een koningsaanval weet te ontwikkelen vaak een voorsprong. We wagen het er dus gewoon op.

 

13. Dc4xb5, Dd8-c7 !

Dit is de zet waar het allemaal om draait. Hierdoor kan het paard naar d6 en de toren naar b8.

14. Pg1-h3, Ta8-b8

15. Db5-a4, Pf7-d6

Hier laat zwart belangrijk voordeel liggen met 15. ...,Tb4, en dan pas Pd6. Nu krijgt wit de mogelijkheid tot de volgende zet, waardoor wit nog enigszins vooruitzichten heeft.

16. c2-c4, Tb8-b4

17. Da4-c2, a7-a5

18. Lf1-d3, Lc8-a6

19. b2-b3, g7-g6

20. Kc1-d2, a5-a4

Wit zit nu voorgoed in de verdediging. Merk op hoe het paard op h3 volledig buiten spel staat, net als zijn vriendje op g3. De koning wordt uit de aanval onttrokken om de toren achter de pionnen te krijgen en het paard via e2 en c1 het veld b3 te kunnen laten ondersteunen.

21. Pg3-e2, Le7-f6

22. Td1-b1, Tf8-b8

23. Kd2-e3, Dc7-b6

24. Pe2-c3, a4xb3

Een hele aardige zet van wit. Na het slaan op b3 en het terugslaan faalt 25. ...,Txb3 op 26. Txb3,Dxb3 27. Tb1. Na de grote afruil wint zwart niet alleen de b-pion terug, maar wordt de c-pion niet meer te houden.

25. a2xb3, Lf6xc3

26. Dc2xc3, Tb4xb3

27. Tb1xb3, Db6xb3

28. Th1-c1, Db3xc3

29. Tc1xc3, Tb8-b4

30. Ph3-f2, La6xc4

Zwart staat nu een pion voor, maar de koning staat een beetje buiten spel. Het zal moeilijk worden om de pion voorsprong uit te buiten.

31. g2-g3, Lc4xd3

32. Pf2xd3, Pd6-e4 !

33. Tc3-a3, Tb4-b1

34. g3-g4, d7-d6

35. g4-g5, c5-c4

36. Pd3-f2, Tb1-b3+

Zwart probeert hier winst te forceren. Wit moet afruilen. Als wit de pion wil inhalen, moet hij direkt met de koning spelen, anders is hij te laat. Maar dan staat het witte paard ongedekt. Ruilt wit het paard af, dan heeft zwart 2 vrijpionnen waarvan er altijd 1 promoveert; ze staan ver uit elkaar en de koning moet kiezen. Wit zal dus met zijn paard de pion moeten tegenhouden. Wit kan remise houden door het paard via d1 naar b2 te spelen. De zwarte koning staat te ver weg om te kunnen ondersteunen. Maar door de tijdnood wordt de laatste kans op remise verspeeld.

 

37. Ta3xb3, c4xb3

38. Pf2-d3?, Pe4-c3

39. Ke3-d4, Pc3-d1

40. Kd4-c4, b3-b2

41. Pd3xb2, Pd1xb2+

De pion is niet meer tegen te houden en het paard gaat verloren. Hieronder volgt de winstvoering.

42. Kc4-b3, Pb2-d3 43. Kb3-c4, Pd3xf4 44. h2-h4, Pf4-g2 45. Kc4-b5, Kg8-f7 46. Kb5-c4, Pg2xh4 47. Kc4-d4, Ph4-f3+ en wit geeft op.

Lennard

Jeugd                            Terug

Hallo allemaal!!! Dit is weer een stukje voor de grootste talenten van onze vereniging. Wat hebben we deze keer voor jullie. We beginnen straks met de PK (persoonlijk kampioenschap) voor de meisjes. Daar heeft Sanne aan meegedaan. Ze is nu geen lid meer, maar toen wel. We hebben ook de PK voor de C en voor de D gehad. Daar hebben Thierry, Glenn B en Elwin aan meegedaan. En wat dacht je van de GP (Grand Prix) in Delft. Daar waren we met zn vijven. En vers van de pers krijgen jullie ook de stand van het snelschaakkampioenschap!!. Als laatste staat natuurlijk de stand er weer in.

PK meisjes

Namens Pomar deed Sanne mee aan het persoonlijk kampioenschap voor Den Haag en omstreken. Er deden in totaal 7 meisjes mee in de C-kategorie. We wisten al dat Sanne het erg moeilijk zou gaan krijgen. De slechtste had namelijk 300 punten in rating meer! Sanne wist helaas geen punt te halen. Dit is de eindstand.

1 Leonie Beck DSC 6 uit 6

2 Wenda Holander Promotie 4

3 Dana Zeelenberg Vogelwijk 4

4 Linda Verboom Promotie 3

5 Jessica v Nies Promotie 1

6 Annelies Kool Vogelwijk 1

7 Sanne Harteveld Pomar 0

Dapper gestreden, maar volgende keer beter!!

PK C en D

Het toernooi werd in de Kameleon gehouden. Er waren drie speeldagen. Elke speeldag werden er drie wedstrijden gespeeld volgens het "Zwitserse systeem". De Biegertjes hebben een soort traditie om niet optimaal te scoren als het gaat om de persoonlijke kampioenschappen. Ook dit jaar maakten zij dit waar. Elwin heeft een keurig toernooi gespeeld.

In de C-kategorie werd Thierry 12de van de 26. Op zich een aardig resultaat. Maar als we de rating van de tegenstanders bekijken, zou Thierry zeker 8ste moeten eindigen. Zonder wat slordigheden had dit nog gekund ook! In de D-kategorie speelden Glenn B en Elwin. Er deden in totaal 32 spelers mee. Glenn werd 24ste, wat wel heel erg onder de maat is. Hij had zich zeker bij de eerste 20 moeten schaken. Dit kostte hem 57 ratingpunten! Dat doen we volgend jaar gewoon even beter. Elwin werd 13de. Bij de eerste 16 was goed geweest, dus dit is een prima resultaat. Hij pakt hiermee even 25 ratingpunten!

Ik hoop dat jullie een leuk toernooi hebben gehad en dat jullie volgend jaar weer meedoen. En dan gaan we even wat prijzen wegslepen (toch?).

GP 3 (bij DSC)

Op 12 december 1998 werd het 3de GP gehouden. Dit was in Delft, in het Stanislas College. Ik wist niet, dat er maar liefst 3 Stanislas Colleges in Delft zijn. Maar na een toeristische trip door Delft met de brommer kwam ik dan toch bij de goede aan. Ietsje later dan normaal.

Er deden weer heel veel kinderen mee. Weer een nieuw record: 267! We gaan op weg naar de 300. Slechts 5 van de 267 kwamen van Pomar. Hier kun je zien hoe de Pomariaantjes het deden.

Naam

Plaats

Rating

Groep

Opmerking

Mart

4

-10

6

Gedeeld 4,5

Sanne

2

+36

22

 
Sebastian

5

-43

30

 
Wouter

2

941

33

Eerste rating

Scott

4

782

40

Eerste rating

Mart kon in groep zes net niet aan een prijsje komen. Het kost een klein beetje rating. Sanne liet even zien dat haar rating veel te laag is. Haar rating is over de magische grens van 1000 heen gegaan door dit mooie resultaat. Sebastian heeft zijn eerste puntjes gescoord. Nog een paar toernooien en je haalt vast een prijsje. Wouter en Scott deden voor het eerst mee. Hartstikke goed. En Wouter deed het erg goed. Een mooie tweede plaats! Scott was iets te overmoedig en haalde net geen prijsje. Maar dat gaat de volgende keer vast wel gebeuren. Ga zo door!!!

Al deze toernooien hebben natuurlijk weer gevolgen voor de ratinglijst. Kijk maar even mee...

Ratinglijst Pomar-jeugd

  Naam Rating Kategorie
1 Thierry 1482 C
2 Christian 1386 B
3 Frans 1337 B
4 Elwin 1303 D
5 Mart 1287 E
6 Joran 1280 E
7 Glenn B 1230 D
8 Michel 1180 B
9 Glenn S 1105 B
10 Colin 1081 A
11 Misha 1042 C
12 Carmen 1029 D
13 Timothy 1022 D
14 Sanne 1013 C
15 Nicky 978 D
16 Mauricio 966 C
17 Martin 955 D
18 Robbert 954 D
19 Wouter 941 E
20 Ruud 914 D
21 Sebastian 850 D
22 Scott 782 E

Elwin is de 1300 grens weer gepasseerd. Deze keer waarschijnlijk permanent. Frans mag wel uitkijken, want Elwin komt eraan! Glenn B heeft even een vrije val gemaakt. Maar dat zal wel niet al te lang duren. Nieuwe binnenkomers zijn Wouter (19de) en Scott (22ste). Leuk jongens, dat jullie er ook bij staan. Speel maar lekker veel toernooien, dan kan de rating alleen maar stijgen!!!

Snelschaakkampioenschap

Afgelopen maandag is het snelschaakkampioenschap van de Pomariaantjes geweest. Het was erg spannend, pas na de 5de en laatste ronde was de winnaar bekend. En wie was de sterkste? Dat is zoals elk jaar weer Glenn B. Heel knap, Glenn. In een onderling duel spraken Mart en Glenn remise af. Dat was niet zo slim van Mart, want er zijn nog meer manieren om de stand te berekenen!

Nicky is heel knap de best genoteerde B-groeper, Scott de beste 1ste stapper. Yasmina is iets te laag geindigd, maar die is meer van het langere, betere denkwerk. Bart deed voor het eerst mee en haalde geen enkel puntje. Hier is de stand.

Place Name        Score M-Buch. Buch. Progr. Berg. B-well

1-2  Glenn,       4.5    9.0 15.5  14.5 13.25  93.0
   Mart,       4.5    9.0 14.5  14.5 12.25  87.0
3-4  Joran,       4     9.0 14.5  13.0 10.00  87.0
   Elwin,       4     8.0 13.5  12.0 9.00  81.0
5-9  Nick,       3     9.0 15.0  10.0 7.00  90.0
   Misha,       3     8.0 14.0  8.0 6.00  84.0
   Timothy,      3     7.0 13.0  9.0 7.00  78.0
   Nadir,       3     7.0 12.5  8.0 5.00  75.0
   Robbert,      3     6.0 10.5  10.0 3.00  63.0
10-14 Martin,      2    10.5 17.0  8.0 5.00 102.0
   Scott,       2     7.0 12.5  4.0 2.00  75.0
   Yasmina,      2     7.0 10.0  7.0 1.00  60.0
   Wesley,      2     7.0 10.0  6.0 1.00  60.0
   Wouter,      2     6.0 11.0  5.0 2.00  66.0
15-17 Ruud,       1     8.0 13.0  3.0 1.00  78.0
   Sidney,      1     6.0 10.0  1.0 0.00  60.0
   Stefan,      1     5.0  9.5  2.0 0.00  57.0
 18  Bart,       0     5.0  9.0  0.0 0.00  54.0

Stand

Als laatste zoals gewoonlijk de stand. De kampioenen zijn bijna bekend, want we spelen nog maar 1 of 2 rondes. Spannend dus, zoals altijd.

Stand groep A

  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1 Joran

48

8

1

1

   

1

2 Elwin

44

6

3

1

   

1

3 Glenn B

36

5

1

4

   

1

4 Mart

34

5

1

4

1

   
5 Yasmina

22

2

 

6

1

1

1

6 Misha

17

1

 

4

2

3

1

7 Timothy

13

   

7

1

2

1

Stand groep B

  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1 Nadir

39

6

2

1

1

1

 
2 Sanne

33

5

2

2

 

2

 
3 Nicky

33

5

 

4

 

1

1

4 Robbert

32

5

1

4

 

1

 
5 Martin

30

5

 

5

 

1

 
6 Carmen

25

3

 

4

1

2

1

7 Sebastian

13

 

1

6

 

3

1

8 Mauricio

11

 

2

3

1

5

 

In de A-groep lijkt Joran voor de tweede keer achter elkaar op weg naar het kampioenschap. Alleen Elwin kan het hem nog moeilijk maken. Mart en Glenn B zullen gaan strijden om de derde plek. Yasmina is heel stikum omhoog geklommen naar de 5de plek. Kunnen Misha en Timothy daar nog wat aan doen?

In de B-groep heeft Nadir orde op zaken gesteld. De eerste plek kan hem bijna niet meer ontgaan. Maar wie wordt er 2de, 3de, 4de en 5de? Ik durf er in ieder geval niets over te zeggen. Sanne haalt in ieder geval geen punten meer, dus kunnen Nicky, Robbert en Martin haar inhalen. Mauricio en Sebastian strijden om de 7de en de 8ste plaats.

Lennard

Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]