Pomar Nieuws 5 1998-1999

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 5 maart 1999    Andere PN

Inhoud

Voorwoord
Pomar 1-Haagse Toren 1 4-4
Paris 1 - Pomar 2
Regina Pacis 1 - Pomar 3 3,5 - 4,5
Bobby Fischer 1 - Pomar 4
D.D. 4 - Pomar 1 6 - 2
Pomar 4 - Promotie 9
Programma, standen
Stand "zomer"competitie per 5 maart 1999
Snelschaakkampioenschap voor clubteams
Zomerschaakaktiviteiten
Nederlaagserie Haagse Toren
Jeugd

Voorwoord Terug

In dit Pomar Nieuws krijgt u, t is echt waar, een verhaal over een nieuw opgezette "nederlaagcompetitie" om de zogenaamde "grote prijs der lage borden". Wat er al niet verzonnen wordt om het schaken populair te maken voor een grote groep mensen. Frits vertelt er het fijne van. En dan te bedenken dat die competitie nog wel georganiseerd wordt door Haagse Toren, een vereniging waarvan het 1e team dat onbedreigd bovenaan staat in de eerste klasse, ondanks dat Pomar 1 ze stiekem een puntje had afgesnoept.

Dat wedstrijdverslag, evenals die van alle andere teams, is te vinden in deze editie. Uiteraard ook een standenlijst, zowel intern als extern compleet met het programma voor de laatste ronde. De teams doen het allemaal zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder goed, kortom waarschijnlijk geen promoties of degradaties dit jaar.

Verder een staan er allerlei bijzondere schaakinitiatieven op stapel in de zomer waar ook u uw voordeel mee kunt doen. Lees er alles over in "zomeractiviteiten". Een verslag van de vorige week verspeelde "snelschaakkampioenschappen voor clubteams" waar Pomar met twee teams aanwezig was, weliswaar niet zo succesvol, maar wel heel gezellig tot en met de voorlaatste ronde. Toen bleek dat de computer het met de grote toeloop niet helemaal kon verwerken en bovendien bleek dat sommige tegenstanders er een geheel andere opvatting op nahielden van een plezierige dag schaken. Dat zijn van die momenten dat je blij bent bij Pomar te schaken.

Achter in het blad traditiegetrouw uiteraard weer een uitgebreide jeugdrubriek van Lennard.

 

Oproep:

Herman Jongman zoekt nog enkele leden die hem zouden kunnen helpen bij schaakactiviteiten op school. Het gaat om de maandagmiddag. De school staat in Rijswijk (Hoekpolder) en meer informatie is te verkrijgen bij Herman Jongman of Frits Berendse jr.

 

Geen partijverslagen deze keer, alleen maar "leesvoer". Eet smakelijk.

 

Pomar 1-Haagse Toren 1 4-4 Terug

Op maandagavond 8 februari ontvingen wij onze schaakvrienden van Haagse Toren 1, die onder leiding van Chris van Zijderveld, gaan voor het kampioenschap. Twee matchpunten en vijf bordpunten meer dan Promotie 3 moet voldoende zijn om te blijven strijden voor het kampioenschap. Johan is een beetje "schaakmoe" en moest toezien hoe zijn tegenstander de druk op het centrum bleef verhogen. Na verlies van een stuk restte opgave. Felix speelt extern niet gelukkig en moest nu opboksen tegen drie pionnen achterstand. Ondanks deze achterstand blijft onze man druk uitoefenen op de koningsvleugel, maar komt een tempo te kort. Ook hier werd verloren. Gerbrand speelde een fraaie korte partij en ik heb het gevoel dat hoe zieker Gerbrand is hij beter gaat spelen. Hij gaf drie pionnen tegen een stuk, maar kreeg daardoor wel de aanval op de koningsvleugel en wist dit sterk af te maken. Perry speelde tegen Rik Pronk en was iets te laat. In een gelijk pionneneindspel kwam Perry in zetdwang en kon Rik de barricade nemen. Misschien was een eerder remiseaanbod wenselijk geweest, maar toen zag de wedstrijdleider twee partijen slecht staan en nog geen goed. Lennard speelde tegen de heer Visscher en beide spelers gebruikten veel tijd voor het middenspel. In de eindfase volgde stukverlies en ondanks het hardnekkige verzet van Lennard met diverse listige zetjes werd de partij toch door Haagse Toren gewonnen. Met een 1-4 achterstand dreigde een verlies met grote cijfers, maar de overige spelers wilden dit niet over hun kant laten gaan. Rob speelde een goede partij en won al snel een stuk, die hij later pardoes weer weggaf. Een overmacht aan pionnen hielp hem aan de zege. Zijn tegenstander gebruikte erg veel tijd en ging ook nog eens door de vlag. Mevrouw Ferschtman speelde tegen Ton Vissers, die een invalbeurt had bij Haagse Toren. Gedegen spel en met actief spel van toren en paard won onze dame een pion. In de eindfase wist zij alle grote stukken af te ruilen zodat zij met twee pluspionnen kon winnen. Ton kon niet anders dan opgeven. Aan bord twee gebeurt twee uur niets om in het laatste uur in vuur en vlam te staan. Wouter en zijn tegenstander Theo Hartman maakte er een zinderende partij van, die misschien ooit nog eens gepubliceerd moet worden. In de eindfase, beide met tijdnood, had Theo toch te veel geofferd en was de aanval niet geslaagd, zodat Wouter alsnog de partij geforceerd kon winnen. Een eindstand van 4 - 4 is een prima beloning voor een prettige schaakavond, maar de gezondheid van uw wedstrijdleider gaat op zo'n avond hard achteruit. Tegen D.D.4 en R.H.C. 1 moeten minstens drie punten worden gepakt om met een fraaie klassering af te sluiten. Succes in de volgende ronde. Frits Berendse jr

Paris 1 - Pomar 2 Terug

Aan bord 7 had Herman Jongman duidelijk haast. Hij start vanaf de opening met een aanval waarmee hij de dame kan winnen en de partij. De stukken konden na drie kwartier alweer in de doos. 1-0

Aan bord 1 speelt Frits Berendse een damegambiet. Zijn tegenstander weet een vrijpion te creren en kan daardoor een stuk winnen. Frits verliest hierdoor de partij. 1-1

Aan bord 5 rukt Peter de Man op de damevleugel op met zijn pionnen. Hij houdt de stukken van zijn tegenstander in de hoek. Door een combinatie met matdreiging kan hij de dame winnen en de partij. 2-1

Aan bord 3 speelt Kees Vink met het dame-gambiet een wilde partij. Stukken vliegen over en weer in de stelling, tot hij in het eindspel met een prachtige combinatie ofwel een toren wint ofwel promoveert. Het is genoeg voor de partij. 3-1

Aan bord 8 wint invaller Frans van der Elst een pion en staat goed. Zijn tegenstander weet het, met zijn twee paarden, Frans nog erg moeilijk te maken en zelfs bijna te winnen. Hij maakt echter ook een foutje en dit leidt tot remise. 3-

Martin Hazen speelt aan bord 6 de hele partij gelijkopgaand. Geen van beiden ziet het licht en remise was dus de terechte uitslag. 4-2

Aan bord 4 komt Jerry Versluys in een gelijkopgaande partij in het eindspel in de problemen en verliest. 4-3

Aan bord 2 speelt Jack Barkey als vanouds een gesloten partij. Zijn tegenstander weet op het goede moment de stelling te openen en wint en brengt alsus de eindstand op 4-4.

Regina Pacis 1 - Pomar 3 3,5 - 4,5 Terug

Hans Jacobs bouwde een sterke pionopstelling op. Vervolgens veroverde hij een pion en kreeg hij een vrijpion op de A-lijn. Zijn tegenstander ging - o.a. via een kwaliteitsoffer - fel in de tegenaanval op de koningsstelling van Hans, maar de aanval sloeg niet door. Daarop won Hans een toren en daarmee de partij (1-0).

Jos Poelman bereikte na het afruilen van de dames pionwinst en een actievere opstelling van zijn stukken dan zijn tegenstander. Dit sloeg enigszins om in het middenspel. De tegenstander creerde een vrijpion op de d-lijn en toen een kwaliteitsoffer van Jos niet het beoogde resultaat had ging de partij voor Pomar verloren (1-1)

Op bord 3 ging Aad van Sas gestaag op koers naar de winst. Hij veroverde een pion en pakte even later kwaliteitswinst. Na nogmaals pionwinst kwam hij de kwaliteit en twee pionnen voor . Dat was ruim voldoende voor de winst (2-1).

Marcus Lohrer zag zijn kwaliteitswinst veranderen in een situatie van Toren + pion tegen Loper + Paard. Hij lanceerde een sterke aanval op de wat wankele koningsstelling van zijn tegenstander. Toen gebeurde er iets wat niet zo vaak voorkomt, op het bord ontstond drie maal dezelfde stelling. De wedstrijdleider controleerde de claim van Regina Pacis en wees hem toe, de partij werd aldus remise (2,5 - 1,5).

Op bord 8 hield Phil Bal lange tijd gelijke tred met zijn tegenstander. De balans dreigde de verkeerde kant uit te gaan na verlies van een pion en kwaliteitsverlies. Bij schaken geldt echter een wet dat de laatste fout beslissend is. Die trad hier in werking, want na een koningsvork en een aftrekschaak liet hij zijn tegenstander de keus, dameverlies of mat. Dat werd dus winst voor Phil (3,5 - 1,5).

Glenn Aberca verloor een pion maar won deze weer terug. Wel moest hij het centrum aan zijn tegenstander laten en kreeg hij een sterk teruggedrongen stelling. Ondanks pionwinst bleef zijn stelling slechter. Zodoende kon zijn tegenstander de dame winnen en ook de partij (3,5 - 2,5).

Jos Bergers speelde zijn vertrouwde fianchettos op de twee vleugels. Lange tijd was er geen krachtsverschil te ontdekken in de ingewikkelde stelling. Maar zoals dat wel eens vaker gaat, jij kijkt even niet naar een partij die gelijk opgaat en opeens komt Jos vragen of hij mag opgeven (op zich een goed principe). Hij had een toren verloren en via een schaak dreigde zijn dame te vallen voor een toren.

Hier was weinig keus, hij gaf de partij op (3,5 - 3,5).

Zo sta je mooi voor en even later is die voorsprong weer weg. De laatste partij was dus de beslissende. Die eer (???) viel toe aan Clemens Haazen. Hij speelde een partij waarin van alles gebeurde. Clemens won 2 pionnen en bereikte een sterke opstelling in het centrum. Intussen had zijn tegenstander bereikt dat Clemens niet meer mocht rokeren. Clemens creerde een aanval op de zevende rij met een dame en een paard in een vork op twee torens. Zijn tegenstander verdedigde zich met een tussenschaak en een penning op het aanvallende paard. Daarmee ging het paard voor Clemens verloren, maar drie pionnen tegen een paard is nog steeds kansrijk. Hierna ging het steeds de goede kant op, Clemens sloot de dame in en veroverde een toren voor een pion. Na nogmaals torenwinst en dameruil veroverde hij ook de partij en bezorgde POMAR 3 de winst in de wedstrijd (4,5 - 3,5).

Martin Hazen

Bobby Fischer 1 - Pomar 4 Terug

Na twee harde nederlagen was het weer eens tijd voor onze mix van jong en oud om een goed resultaat neer te zetten. De kleintjes van Eric v/d Marel moesten het slachtoffer worden. Ook dit team had 4 matchpunten, maar ze stonden vr in bordpunten. Helaas konden Christian, Frans en Anton Hommes niet meedoen. Maar we hadden goede reserves. Herman Jongman, meneer Hertoghs en Elwin van Heyningen deden met ons mee. Voor Elwin, die bij de jeugd speelt, is dit de eerste externe wedstrijd.

Nog even iets over onze tegenstander. Bobby Fischer is een afscheiding van schaakvereniging Wassenaar. Het is een pure jeugdvereniging. Omdat er op vrijdag gespeeld wordt, mogen de kleintjes iets langer op blijven. Dit concept wordt ook door Rijswijk gebruikt. Er is een apparte sfeer: gratis limonade en koekjes, voor de volwassenen koffie. Er mag de hele avond niet gerookt worden.

Jos Appelman was als eerste klaar aan bord 7. Hij rokeerde lang en begon een aanval op de koningsvleugel. De kleine waartegen hij speelde was niet helemaal geconcentreerd. De dreumes vroeg tussendoor nog even hoe Jos het vond om voor het eerst mee te doen met een externe wedstrijd. Al snel was de kleine mat gezet. De leukste vrijdagavond voor Jos sinds tijden: geen drank aan de bar, naar buiten moeten om te roken en nog moeten wachten op een lift naar huis ook! Toch bedankt voor het puntje, Jos: 0-1.

Elwin was aan bord 8 behoorlijk zenuwachtig. Hij ging hier heel degelijk van schaken. Thom, zijn tegenstander, is een talent in zijn leeftijdskategorie. Elwin is iets ouder en liet dat zien. In een gelijk opgaand toreneindspel snoepte hij het ene na het andere pionnetje van het bord. Het toreneindspel was uiteindelijk niet moeilijk meer te winnen. Mooi debuut: 0-2.

Herman speelt een aanvallende en mooie partij. Heel handig wist hij een dame tegen een toren vr te komen. Door de druk op de stelling te houden kon de tegenstander al snel geen kant meer op. Het was op een gegeven moment slechts een kwestie van tijd: 0-3.

Frits sr. moest het aan het 1ste bord opnemen tegen een vrouwelijk talent. Frits had maar n doel: afruilen en gokken dat zij het eindspel wat minder beheerst. Deze opzet lukte uitstekend. Na een mum van tijd was er veel afgeruild en bleef er een ingewikkeld eindspel op het bord. Frits wist na een hoop geschuif een pion te winnen, nog een pion te winnen en uiteindelijk ook de partij op zijn naam te schrijven: 0-4.

Will moest flink aan de bak aan bord 3. Met zijn favoriete Pools kwam er een dichtgeschoven centrum op het bord. Nadat de dame van de tegenstander binnendrong kreeg Will het even moeilijk. Maar voordat ik er erg in had won hij een stuk, een paar pionnen en de partij. De matchpunten waren op overtuigende wijze binne: 0-5.

Het zou nog erger worden voor Eric en zijn talentjes. In een Draak verliest meneer Hertoghs al snel een stuk aan het 6de bord. Wakker geschud door dit verlies wordt de aanval ingezet. Onze man weet een toren tegen een stuk terug te winnen. Later gaat er nog een stuk van het bord. Met een toren tegen een stuk vr werd het eindspel ingezet. Het werd achteraf een makkie: 0-6.

Het venijn zat hm in de staart. Ab moest het opnemen tegen Fedor. Fedor is pas negen jaar, maar de absolute topper in de HSB in zijn leeftijdskategorie. Exact 8 maal zou oud is zijn tegenstander, onze Ab Beekhuizen. Het leeftijdsverschil van 63 jaar deed niets af aan de spanning van de partij. Ab begon aktief en won een centrum pion. Fedor kwam goed terug en won de pion terug. Ab kon zomaar een dame pakken, maar doet dit niet. Fedor kan mat in twee zetten, doet dit niet. Fedor doet uiteindelijk een remiseaanbod dat wordt aangenomen. Wat een vreemde partij: - 6.

De eer was gered voor de tegenstander. Thierry moest het aan bord 2 opnemen tegen de enige volwassene van de tegenstander. Het is de vader van het jochie aan bord 8. Er ging even iets mis na de opening. Een matdreiging werd wat laat gezien en er moesten twee pionnen worden ingeleverd. Gelukkig kon Thierry de aanval nog openen. Er werd een pion teruggewonnen, maar de verbonden vrijpionnen van de tegenstander waren te sterk. Er moest een loper ingeleverd worden om promotie te voorkomen. Dapper streed hij door, maar het mocht niet baten: 1 - 6.

Bobby Fischer 1 - Pomar 4

1) Frederike Kwerreveld - F. Berendse sr. 0-1

2) M. Berends - Thierry Bieger 1-0

3) Timo Bottema - W. Kauffman 0-1

4) Marvin Spring in het Veld - H. Jongman 0-1

5) Fedor Los - A. Beekhuizen -

6) Derk Overduin - W. Hertoghs 0-1

7) Elmar Bottema - J. Appelman 0-1

8) Thom Berends - Elwin van Heyningen 0-1

1-6

Ik mag wel zeggen een klinkende overwinning voor ons team. Het is een hele mooie externe ronde geworden voor Pomar: het eerste gelijk tegen de koploper, het tweede, derde en vierde gewonnen. Zo mag het van mij wel vaker gaan. Toch leuk dat we ons met het vierde weer bij de bovenste helft kunnen gaan voegen.

Lennard

D.D. 4 - Pomar 1 6 - 2 Terug

Op dinsdagavond 23 februari begaf ik mij voor de tweede keer binnen zes dagen naar het Nationaal Schaakgebouw in de van Speijkstraat 1 te Den Haag. De eerste keer voor een vergadering, de tweede keer als spelend teamleider. De voorbereidingen verliepen niet vlekkeloos en met moeite ontving ik een (mede)invaller in de persoon van Jery Versluys.

Aan de eerste borden van DD herkende ik bekende namen en zij hadden hun sterkste team opgesteld met aan de eerste vier borden alleen maar spelers met een hogere rating dan 1900.

Lennard speelde aan bord 1 een moeilijke partij. De opening was ingewikkeld en de tegenstander dacht een stuk te kunnen winnen. De weerlegging werd gevonden, maar in de verkeerde volgorde gespeeld. Een kans op een gelijke stelling was hiermee verkeken. Helemaal toen een mat in n over het hoofd werd gezien. Perry wisselde zijn dame tegen een toren en een paard maar moest toezien hoe zijn verdediging werd opgerold. Hier restte niets anders dan opgave. Gerbrand had een taaie tegenstander en onze man kon de verdediging niet breken. Bij een lange partij gaat Gerbrand volgens hem minder spelen, dus een voortijdige winstpoging werd geprobeerd. Helaas ging ook hier het punt verloren. Frits speelde een verdedigende partij en de opening werd herkend als de Lwe variant die wijzigt in Phylidor. Dit zei mij helemaal niets, maar drie spelers van DD merkten dit "terloops" op. ( 1. d4 - d6, 2. e4 - Pd7, 3. Pf3 - e5, 4. c3 - Le7, volgens de mensen van DD had ik Lc4 op de vierde zet moeten spelen. 5. Lc4 - h6) De dreiging over de open d-lijn bracht mijn tegenstander in problemen, en de hele partij heeft hij moeten verdedigen. Hij voelde zich ook minder staan. Ondanks een overwicht bereikte ik niets anders dan remise, en hielden wij beide 3 pionnen over die tegen elkaar stonden. Ook Johan had een remisevoorstel gehad maar gezien de borden moesten Johan vechten voor wat hij waard was. Een gewonnen stelling met twee pionnen meer werd toch weer door "die verschrikkelijke" tijdnood uit handen gegeven, en Johan scoorde een half punt. Rob had inmiddels een prachtige partij gespeeld. Maar ja, hij had op de vorige avond met mij gespard, en die partij wist hij ook netjes te winnen. Een diagonaal van pionnen van a2 tot en met e5 staat erg fraai op het bord. Een verslag van zijn partij schrijft hij hopelijk zelf (helaas geen plaats dit keer, red.). Jery kwam al snel kwaliteit achter maar verzette zich hardnekkig. Diverse dreigingen met paard/dame werd gezien door zijn tegenstander die de tijd nam om het overwicht uit te buiten. Wouter, aan bord 2, speelde een moeilijke partij en moest helaas verlies accepteren. Van deze partij heb ik niet veel gezien.

Jongens, in de laatste wedstrijd gaan wij ervoor!!! Frits Berendse

Pomar 4 - Promotie 9 Terug

Natuurlijk had ons team een zeer mooi resultaat neer gezet tegen Bobby Fischer. Maar kort na die klinkende overwinning zat de volgende tegenstander alweer op ons te wachten. En van de jeugdteams van Promotie moest ons van zich af zien te schudden. Dit team staat op de tweede plaats, wij op de derde plaats. Bij winst zouden wij hun plaats innemen.

Het eerste resultaat werd op bord 7 gemaakt. Frans speelt daar een aanvallende partij. Hij komt, ondanks een pion achterstand, heel goed te staan. Op een gegeven moment kon hij zelfs de tegenstander laten kiezen tussen mat of dameverlies. Helaas zag Frans het niet. En zoals vaak in dit soort open stellingen komen de kansen dan aan de andere kant. Zijn tegenstander liet de kansen niet onbenut en wist Frans mat te zetten: 0-1.

Ook Ab kon aan bord 5 geen potten breken. Zijn tegenstander (Frank Guyt, heel erg bekend bij onze jeugd...) speelde verschrikkelijk snel. Ab wist het middenspel goed door te komen, maar zijn tegenstander trok handig het eindspel naar zich toe. Verbaasd over het snelle spel van zijn tegenstander moest Ab zich gewonnen geven: 0-2.

Jos liet het door omstandigheden afweten en kwam veel te laat. Gelukkig wilde Michel zijn plek in ons team opvullen. Met een half uur achterstand (!) begon Michel zijn partij. Hij verliest een klein pionnetje, maar dit pionnetje groeit uit tot een vreselijk sterke vrijpion. Dit kost Michel uiteindelijk de partij: 0-3.

Je begrijpt, dat ik de verzoeken om remise van Thierry en Frits sr. afgewezen heb. De stand was niet rooskleurig. Wil kon hier wat aan doen aan bord 3. Hij opende de aanval door een sterk centrum uit te buiten. De pionnen werden ver opgeschoven. Even kreeg de tegenstander nog wat kansen, maar al snel wist Wil een dame te halen. Met een dame tegen een toren maakte hij het goed af: 1-3.

Aan bord 1 speelt Frits sr. weer een snel spelletje. Na een verkeerde afruil verloor Frits een stuk tegen een pion. Hij ging gewoon door en won nog een pion, en nog een pion. Zijn tegenstander kreeg het een beetje warm en bood remise aan. Maar gezien de stand op dat moment gaf de teamleider het advies om door te gaan. In een krankzinnig eindspel leek het verkeerd af te lopen, want de tegenstander kwam een toren voor. Gelukkig voor ons kreeg Frits het wonder boven wonder voor elkaar om te promoveren! Een heel zwaar bestreden punt: 2-3.

Aan bord 6 speelde Anton Hommes een vreemde partij. Hij leek namelijk goed uit de startblokken te komen, maar heel langzaam gleed de partij uit zijn handen. Twee pionnen gingen verloren en die werden hem te veel: 2-4.

Nu mocht er niets meer mis gaan. Ook Thierry kreeg aan bord 2 een remiseaanbod. Ook hij mocht het niet aannemen. In een iets betere stelling moest hij de aanval zoeken. En dat deed hij heel goed. Hij maakte een mooie vrijpion en drukte hiermee door. Even dacht ik nog dat zijn tegenstandster eeuwig schaak kon geven, maar Thierry had goed gezien dat dit niet mogelijk was. Na een paar krachtzetten maakte hij het punt: 3-4.

Christian begint niet al te voortvarend aan bord 4. Hij verloor al snel een pion. Maar door een blunder won hij een stuk, waardoor zijn tegenstandster de tranen niet meer kon bedwingen. Toch schaakte ze dapper door, tot frustratie van Christian. Het lukte hem maar niet het stuk voordeel uit te buiten. Even leek het zelfs fout te gaan. Maar hij kwam goed weg en wist het spel toch naar zich toe te trekken. Een grote opluchting nam van mij meester toen ik zag dat Christian het puntje had binnengehaald: 4-4.

Pomar 4 - Promomotie 9 (jeugd)

1) F. Berendse sr. - R. Swarts 1-0

2) Thierry Bieger - L. Verboon 1-0

3) W. Kauffman - W. den Hollander 1-0

4) Christian Gde - S. van Diepen 1-0

5) A. Beekhuizen - F. Guyt 0-1

6) A. Hommes - J. Snijdewint 0-1

7) Frans v/d Linden - N. Smit 0-1

8) Michel de Lange - T. Meijering 0-1

4-4

De punten zijn allemaal van de hoogste borden gekomen. Achteraf gezien een mooi matchpunt, maar er had wel iets meer in gezeten. De laatste wedstrijd moeten wij tegen een wat mindere tegenstander. Het team van Promotie moet nog tegen de absoluut sterkste tegenstander in de groep. Bij een overwinning nemen wij een mooie tweede plaats in. We gaan ervoor!!!

Lennard

Programma, standen Terug

DO 18-03-99 3B HAAGSE TOREN 4 - POMAR 3

DI 23-03-99 4A CORBULO 5 (J) - POMAR 4

MA 29-03-99 2D POMAR 2 - D.S.C. 5

MA 12-04-99 1B POMAR 1 - R.H.C. 1

1B 2D

Haagse Toren 1 6-11 32 Schaakmat 1 6-11 35

Promotie 3 5-8 23 D.S.C. 5 6-10 29

D.D. 4 6-8 28 S.I.O. 2 5-8 24

Vogelwijk 1 6-7 25 POMAR 2 6-5 22

Botwinnik 1 6-5 23 Scheve Toren 2 6-4 21

POMAR 1 6-4 21 Voorburg 1 6-3 18

S.I.O. 1 6-2 16 Paris 1 6-3 18

R.H.C. 1 5-1 14 Promotie 6 5-2 13

3B 4A

Haagse Toren 4 6-10 34 Schaakhuis 2 6-12 39

H.S.V. 3 6-9 24 Promotie 9 6-9 29

Lierse 2 6-7 26 POMAR 4 6-7 24

POMAR 3 6-5 22 HSV 4 5-6 25

Rijswijk 5 6-5 21 Verburch 1 5-6 20

Vogelwijk 3 6-4 22 Bobby Fisher 6-4 19

Regina Pacis 1 6-4 22 Schaakmat 4 6-2 16

Velo 1 6-4 19 Corbulo 5 6-0 10

Pomar 1 wist het sterke Haagse Toren 1 op een gelijk spel te houden en het doorvechten werd beloond. Een 4 - 1 achterstand werd zo teniet gedaan. In de volgende ronde werd op de eerste vier borden kansloos verloren van D.D. 4. Zij kunnen duidelijk beter, en de positie op de ranglijst geeft geen reden tot juichen.

Pomar 2 sprokkelt de punten bij elkaar en vooral via de supersubs wordt er gewonnen van Voorburg en gelijk gespeeld tegen Paris. (beide uitwedstrijden) Frits geeft het goede voorbeeld, door zelf te verliezen pakt het team punten. Keurig gehandhaafd.

Pomar 3 wisselt goede momenten af met slechte en wil uit winnen van Regina Pacis om thuis te verliezen van Lierse 2. Vooral C. Haazen en Ph. Bal scoren aan de lopende band, en voor beide is dit hun debuutjaar bij de HSB. Door de vreemde uitslagen zijn zij ondanks de 5 punten nog niet veilig. Programma: Haagse Toren 4 - Pomar 3, Lierse 2 - H.S.V. 3, Regina Pacis - Vogelwijk 3 en Velo - Rijswijk 5. Een thriller!!!

Pomar 4 wint uit fors van Bobby Fisher en weet thuis het sterkere Promotie 9 op een gelijk spel te houden. Een tweede plaats ligt nog op de loer als zij goed presteren bij Corbulo 5 en Promotie verliest van de kampioen, Schaakhuis 2.

 

Stand "zomer"competitie per 5 maart 1999 Terug

A. GROEP B. GROEP

01 F. Ferschtman 17 01 J.J. Versluys 16

02 P.J.A. van der Meer 15 02 F.A. van der Elst 15

03 L.J.H. Blaas 14 03 A.A. van Sas 15

04 F.N. Berendse 13 04 H. Jacobs 14

05 G. Beekman 12 05 G. Aberca 13

06 J.A. Barkey 12 06 F.J. Berendse 13

07 Mevr. G. Ferschtman 11 07 H.A.G. van der Stap 13

08 R.H. de Jong 11 08 W.J.F. Hertoghs 13

09 K. Vink 11 09 W.F.N. Kauffman 11

10 W. van Markenstein 10 10 L.G.G. San Giorgi 10

11 P.J.M. van den Eeden 10 11 M.P. Hazen 10

(Welkom terug) 12 H. Jongman 10

12 J.R. Poelman 9 13 M.T.A. Lohrer 9

13 C. Haazen 9 14 C. Wind 9

14 P. de Man 6 15 G. Hauser 8

16 G.T. van der Kooy 7

17 Frans van der Linden 7

C. GROEP

01 J.G. Appelman 19 (Gaat het dan toch gebeuren!!)

02 J. van Lith 17

03 J. Bergers 14

04 Glenn Smits 14 (Netjes, Glenn)

05 Thierry Bieger 13

06 Michel de Lange 13

07 A.J. Beekhuizen 12 (Alleen maar remises!!)

08 Colin Evans 12 (Kom op, Colin)

09 A.A. Hommes 12

10 L. Tamis 12 (welkom terug)

11 O. Blaas-Weski 11

12 Christian Gde 11

13 Ph. Bal 10

14 W. van Egmond 7

15 W. van het Hoff 7

16 P. Wernink 6

Het is nog vroeg maar er zijn nog geen echte verrassingen of dit zou allemaal in de C groep moeten gebeuren. Jos naar B, dit gaat ten kostte van de gulle lach in C. Glenn presteert boven verwachting. Thierry en Christian beginnen rustig om aan het eind toe te slaan. Beloofd?? Ondanks dat ik altijd pleit voor doorspelen om het eindspel te leren, is opgeven bij grote achterstand toch "ook wel" eens netjes. Doorspelen alleen op de klok wordt vogens FIDE reglementen (ook bij de HSB) niet geaccepteerd en de tegenstander kan zelfs remise claimen.

Sportiviteit op het bord is net zo belangrijk als de sportiviteit daar om heen!!.

Frits Berendse jr

Snelschaakkampioenschap voor clubteams Terug

Op zaterdag 13 maart werd het traditionele toernooi weer georganiseerd door D.S.C. en de H.S.B. in de kantine van firma H. vd Lee aan de Haagweg in Delft. Op deze dag begint meestal het mooie weer en ook nu hadden wij niet te klagen. De adempauzes konden worden benut om even in het zonnetje te gaan staan of even langs de Vliet te lopen. Voor het tweede jaar achtereen moesten er elf ronden Zwitsers worden gespeeld, en daarna waren er prijzen voor de twee sterkste teams in hun klasse (KNSB/Promotie/1e/2e/3e/4e klas).

De animo was overweldigend; er waren 46 teams van 4 personen ingeschreven, terwijl er ook teams met 5 personen kwamen opdraven. 184 deelnemers was een nieuw record, en dit bezorgde de wedstrijdleiding de nodige problemen. Voor het eerst in al die jaren werd er vanaf 12 uur binnen een rookverbod opgelegd. Ook de wachttijden bij de bar liepen op, terwijl het grootste probleem zich voordeed na de negende ronde. De wachttijden bij Zwitsers zijn toch altijd langer dan gewenst, (invoeren, ranglijst en nieuwe indeling) maar nu weigerde het programma de 10e en 11e ronde. Dit moest nu met de hand gebeuren en het programma liep flink uit. De elfde ronde moest zelfs komen te vervallen, doordat de wedstrijdleiding meer dan een half uur nodig zou hebben voor de laatste indeling. Dat schaken niet altijd een faire sport is blijkt uit een partij van Gerbrand tegen D.D., waarbij Gerbrand een koning/pion heeft tegen koning/paard van zijn tegenstander. Deze slaat de pion niet maar blijft heen en weer wandelen om Gerbrand door de klok te jagen. Wanneer de pion werd geslagen kon Gerbrand remise claimen omdat matpotentieel ontbrak. Dit gebeurt gelukkig niet op onze vereniging, en ik begrijp Gerbrand volledig.

Pomar 1 startte sterk met twee vier-nul overwinningen tegen Pomar 2 en Bobby Fisher 1. Daarna volgde een "verwachte" nederlaag tegen D.D. 1 met vier-nul. Na nog twee overwinningen tegen Tijdnood 2 en Rijswijk 3 was het kruit verschoten. Een gelijk spel tegen HSV 1 en vier nederlagen tegen Rijswijk 1, Ooievaar 1, DSC 3 en DD 3 wierpen Pomar 1 ver terug.

Perry Felix Gerbrand Rob Lennard

Pomar 2 1 1 1 1 -

Bobby Fisher 1 - 1 1 1 1

D.D. 1 0 0 - 0 0

Tijdnood 2 0 - 1 1 1

Rijswijk 3 1 1 - 0

Rijswijk 1 0 0 0 -

D.S.C. 3 - 0 1 0

H.S.V. 1 1 - 0 1 0

Ooievaar 1 0 0 - 0 1

D.D. 3 0 0 -

Totaal 3 3 5 4 3

Pomar 2 had het moeilijk en bleef de hele dag onderin hangen. De vier-nul tegen onze grote broers was het begin van een matige toernooidag. Na een overwinning tegen Bobby Fisher, die maar met de helft van de "manschappen" aantrad, volgde er nederlagen tegen Haagse Toren 2 en H.S.V. 2. Even nog een opleving tegen Tijdnood 4, behoudend tegen Tijdnood 3 en Vogelwijk 3 en een verlies tegen Haagse Toren 3. De laatste twee ronden werd weer gewonnen van Vogelwijk 4 en Ooievaar 3. zodat wij met Pomar 1 1 punt verschilden. Maar ja, Pomar 1 heeft de hele tijd bovenin moeten meedraaien, terwijl wij juist de onderste helft onveilig moesten maken.

Frits Kees Wil Odetta Markus

Pomar 1 0 0 0 0 -

Bobby Fisher 2 - 1 1 0 1

Haagse Toren 2 1 - 0 0 0

H.S.V. 2 1 0 - 0 0

Tijdnood 4 1 0 1 - 1

Tijdnood 3 0 0 1 1 -

Vogelwijk 3 - 1 1 0 0

Haagse Toren 3 0 - 1 0 0

Vogelwijk 4 1 - 0 1

Ooievaar 3 1 0 - 1

Totaal 5 3 5 1 4

EINDSTANDEN (prijswinnaars)

1. D.D. 1 31 (KNSB) (opvolger van DSC)

2. D.S.C. 1 27 (KNSB)

3. Rijswijk 1 25 (KNSB)

4. Botwinnik 1 25 (1e klas)

Tijdnood 1 24 (Promotiekl)

Centrum 24 (1e klas)

Vogelwijk 1 23 (Promotiekl)

Wassenaar 23 (2e klas)

Tijdnood 2 19 (2e klas)

Vogelwijk 5 19 (3e klas)

H.S.V. 2 18 (3e klas)

Vogelwijk 6 !!! 17 (4e klas)

Haagse Toren 4 16 (4e klas)

Pomar 1 19 (1e klas)

Pomar 2 18 (3e klas) gedeeld tweede 3e klas

Topscorers werden de heren Werksma (DD 1, bord 3) en Koster (D.S.C. 1 bord 4), die beide 9 uit 10 scoorden.

Ondanks de problemen was het weer een grandioos succes en blijft het voor herhaling vatbaar. Ik hoop alleen dat het niet uit zijn jasje groeit.

Frits Berendse

Zomerschaakaktiviteiten Terug

Op uitnodiging van Ruud Vissers, Verenigings Ondersteuner & Public Relations HSB (VOPR), kwamen bestuursleden van diverse verenigingen tezamen in het Nationaal Schaakgebouw in de van Speijkstraat in Den Haag. Er waren 9 verenigingen met 1 of meer afgevaardigden uit de Haagse Regio en ook de Zoetermeerse verenigingen waren vertegenwoordigd.

Opzet: Door een vereniging (meer) bekendheid te geven dienen er schaakactiviteiten plaats te vinden waarbij het grote publiek direct ermee in contact kan komen. De activiteiten van vorig jaar waren geslaagd te noemen en krijgen waarschijnlijk dit jaar een vervolg. Op een rijtje:

Haagse Toren en Vogelwijk: winkelcentrumschaak met als motto: "hoe leer ik schaken binnen 5 minuten."

D.D. en Rijswijk: Horeca-schaaktocht waarbij diverse gelegenheden bezocht worden om te drinken en te schaken.

Arena en R.H.C. : Winkelcentrumschaak met als hoogtepunt een simultaan tegen John van der Wiel.

Darling Market : Schaakpromotiedag met lesmateriaal en toernooi.

De vergadering zou niet lang duren en er werden nieuwe ideen genventariseerd om deze uit te werken:

- Strand/Boulevard toernooi met als voorbeeld dit toernooi in Katwijk. De mogelijkheid om iets op schaakgebied te doen op de boulevard wordt onderzocht.

- Diverse verenigingen willen het schaken promoten door middel van een groot tuinschaakspel wat duidelijk in het oog valt van de passant. (HSB is bezig met aanschaf)

- S.H.G.P. onderzoekt de mogelijkheden om het atrium van het stadhuis of het Spuiplein te gebruiken. Tot op heden weinig medewerking. Daarnaast speelt materiaalproblemen.(stoelen etc.)

- R.S.C./Belgisch Park proberen wijkgericht iets te organiseren.

- Arena/RHC: de contacten met de winkeliersverenigingen zijn goed zodat dit jaar ook weer samengewerkt wordt.

- Pomar: Contacten leggen met de winkeliersvereniging de Boogaard om daar weer iets te organiseren. Evt. dit gaan opzetten in Wateringen. (Vliethof)

- Zoetermeer: 14 en 21 augustus groot Rapidtoernooi met een flinke prijzenpot. Uit elke klasse worden deelnemers gezocht.

- Botwinnik: 28 augustus Rapidtoernooi.

- Hofdames : Eventueel samenwerken met D.D. om iets te gaan organiseren.

- Algemeen: Voorstellen/ideeen bespreken op bestuursvergaderingen.

- De maand september te gebruiken voor cursus of open huis.

- Andere doelgroepen opzoeken, bv. vrouwen en allochtonen.

- Folder HSB ook eventueel in andere taal verspreiden

De vergadering was gelukkig snel klaar zodat de finesses inzake het rapidtoernooi Zoetermeer besproken kon worden met de organiserende verenigingen.

Frits Berendse jr

Nederlaagserie Haagse Toren Terug

Op initiatief van de H.S.B. om een viertallencompetitie te organiseren voor leden die niet extern kunnen spelen, heeft Haagse Toren de strijdbijl opgepakt en bezoeken zij met een team diverse verenigingen. Op de vergadering van de HSB sloeg het nog niet aan, maar Haagse Toren heeft fantasie genoeg om er iets leuks van te maken. Derhalve een nederlaagserie met als naam DE GROTE PRIJS DER LAGE BORDEN. Alle ontvangende verenigingen (4) krijgen een aandenken en de vereniging die Haagse Toren de grootste nederlaag toebrengt wint zelfs een beker.

De spelers mogen zonder klok spelen en hoeven de wedstrijd niet te noteren. Daar staat tegenover dat zij "minstens" twee partijen moeten spelen tegen dezelfde tegenstander. Om toch een beetje zicht te hebben op het wedstrijdverloop hebben wij de tweede partij wel laten noteren, want het analyseert zo moeilijk zonder zettennotatie. Theo Dekker (HT) en ondergetekende hielden de stand bij en speelden sommige partijen na.

De heer San Giorgi, winnaar van de C poule in het winterkampioenschap speelde aan bord 1 en sleepte er twee keer remise uit tegen de "geslepen vos" A. Olvers sr. Wim van Egmond en Peter Wernink, onder de indruk van hun tegenstanders, konden hun partijen echter niet winnen. Zij wisten er wel spannende en leuke partijen van te maken. De hoop was gevestigd op de borden 4 tot en met 6, die duidelijk kansen hadden. Wim van het Hoff wist gelijk te spelen door er een te verliezen en een te winnen. Glenn Smits scoorde 1 uit 2 en was duidelijk in een goed humeur. Odetta had mogelijkheden om de eerste partij te winnen met een dame voor maar liet zich verschalken door loper en paard. De tweede partij nam zij revanche.

Uitslagen:

L.G.G. San Giorgi - A.H. Olvers sr - en -

Wim van Egmond - E. Feldbrugge 0 - 1 en 0 - 1

Peter Wernink - R. Michielsen 0 - 1 en 0 - 1

Wim van het Hoff - N. Falco 0 - 1 en 1 - 0

Glenn Smits - J. Gnudde - en 1 - 0

Odetta Blaas-Weski - K. Gnudde 0 - 1 en 1 - 0

totaal 1 - 5 en 3 - 2

Met een score van 4 - 7 hebben wij Haagse Toren helaas geen nederlaag kunnen bezorgen, maar zijn wij een goed gastheer gebleken. Deze wedstrijd wordt volgend jaar zeker herhaald.

Frits Berendse jr

Jeugd Terug

We hebben een rare periode achter de rug. We hebben namelijk moeten beslissen om wat Pomariaantjes van de club weg te sturen. Dat is nooit leuk om te doen, maar het was nodig om de club rustig en gezellig te houden.

Maar er is ook goed nieuws: we hebben een nieuw lid: Shalita Gowrie. Het aantal meisjes op onze club is hiermee verdubbeld. En er worden op de GPs goede resultaten gehaald. Er hebben weer 2 Pomariaantjes een rating gekregen: Stefan en Bart. Hartstikke leuk, jongens, ga zo door!

Er zijn inmiddels 2 GPs geweest, en met goede resultaten. Verder is het schoolschaak-kampioenschap voor basisscholen geweest. De Kijckert, de school van Elwin, Glenn en Joran, was doorgedrongen tot de halve finales. En als laatste zoals altijd de stand.

GP 4 (bij Rijswijk)

De vierde GP van het seizoen is alweer achter de rug. Het record aantal deelnemers is alweer gebroken: 274! Voor onze vereniging was het een soort thuiswedstrijd. Er deden 6 Pomariaantjes mee. Hier zie je het resultaat.

Naam

Plaats

Rating

Groep

Opmerking
Joran

3

+32

5

Gedeeld 1,2,3
Mart

4

-10

5

 
Sanne

5

-12

18

Gedeeld 4,5
Sydney

5

823

32

Eerste rating
Sebastian

2

+32

33

 
Scott

2

+20

40

Gedeeld 1,2

Precies de helft heeft een prijsje gewonnen. Er zitten zelfs twee gedeeld eerste prijzen bij. Groep 5 was een spannende groep voor ons. Mart en Joran, allebei lid van de "Kernploeg", zaten in deze groep. Joran wist van Mart te winnen en een mooie gedeelde eerste plaats in te nemen. Sanne heeft het sinds ze niet meer bij ons schaakt een stuk moeilijker. Sydney deed voor het eerst mee en scoorde 3 punt. Goed zo! En goed nieuws voor Sebastian: goed gespeeld en een prijs! Zo zie je maar, als je blijft volhouden dan kom je er wel. En Scott is bezig zijn "vergissing" van de laatste keer goed te maken met een gedeelde eerste plek.

GP 5 (bij Ooievaar)

Aan de Meppelweg in Den Haag speelt schaakvereniging Ooievaar. Zij hebben GP 5 georganiseerd. Er deden iets minder kinderen mee dan aan GP 4, namelijk 251. Er deden 7 Pomariaantjes mee. Hier zie je de goede resultaten.

Naam

Plaats

Rating

Groep

Opmerking
Elwin

2

+24

5

Gedeeld 1,2
Joran

4

-12

6

Gedeeld 3,4,5
Mart

6

-28

6

 
Marc

1

+39

7

 
Wouter

1

+39

25

Gedeeld 1,2
Stefan

4

847

31

Gedeeld 3,4
Bart

4

782

34

 

Elwin was in een sterke groep ingedeeld en maakte dit helemaal waar met een schitterende gedeelde eerste plek. Groep zes was deze keer onze groep niet. De kernploegers hadden hun dag niet. Marc deed ook weer eens mee en cashte meteen weer even een dikke eerste prijs. Ik hoop dat deze telg van de Van Heyninkjes snel bij ons gaat spelen. Ik blijf het proberen! Wouter blijft bezig met zijn opmars. Op naar de 1000 rating punten, jongen! Stefan deed voor het eerst mee en werd op loting geen derde. Erg jammer, maar goed geschaakt. Ook Bart deed het voor zijn eerste keer niet slecht met een vierde plek.

Basisscholenschaakkampioenschap (wat een lang woord, zeg)

In Rijswijk is er geen school meer te bekennen dat een goed schaakteam op de been kan brengen. Maar in het Westland wel. De Kijckert uit het Westland heeft de Pomariaantjes Elwin, Glenn en Joran in de gelederen. In het vorige Pomar Nieuws konden jullie al lezen dat hun team naar de halve finales mocht van het Haagse kampioenschap.

Elwin zat aan bord 1 en deed het heel goed. Hij haalde 5 uit 7. Glenn had duidelijk zijn dag niet. Aan bord 2 haalde hij 2 uit 7. Aan bord 3 deed Joran het ook goed met 6 uit 7. De speler aan het 4de bord haalde slechts 1 uit 7. Hierdoor werd De Kijckert net geen vierde (op n matchpunt na), en mochten ze niet naar de finale. De finale werd gewonnen door een andere school uit het Westland, de Joannesschool. Dit toernooi had goede gevolgen voor de rating van Elwin: +6. Maar voor Joran was het wat minder, die moest gezien de tegenstand alles winnen en deed dit niet: -18. Voor Glenn betekende het een keldering: -51.

Dit alles heeft weer gevolgen voor de ratings:

  Ratinglijst Pomar-jeugd  
  Naam

Rating

Kategorie

1 Thierry

1482

C

2 Christian

1386

B

3 Frans

1337

B

4 Elwin

1333

D

5 Marc

1314

C

6 Joran

1282

E

7 Mart

1249

E

8 Michel

1180

B

9 Glenn B

1179

D

10 Glenn S

1105

B

11 Colin

1081

A

12 Misha

1042

C

13 Carmen

1029

D

14 Timothy

1022

D

15 Sanne

1001

C

16 Wouter

980

E

17 Nicky

978

D

18 Mauricio

966

C

19 Martin

955

D

20 Robbert

954

D

21 Ruud

914

D

22 Sebastian

882

D

23 Stefan

847

G

24 Sidney

824

G

25 Scott

802

E

26 Bart

782

G

 

Elwin stormt richting Frans. De aloude top 3 komt in gevaar! Glenn duikelt tot onder Michel. Dat laat hij vast niet op zich zitten! Wouter is met een prima opmars bezig. Sidney staat op nu boven zijn grote broer. Daar zal Scott zeker verandering in brengen. De nieuwe binnenkomers zijn Stefan, Sidney en Bart.

Stand

Hier is de stand. Er is nog niet veel van te zeggen. We zijn nog maar net begonnen.

  Stand groep A            
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

Perc.
1 Mart

11

2

 

1

      100%
2 Elwin

11

2

 

1

      100%
3 Yasmina

7

1

 

2

      100%
4 Joran

6

1

 

1

 

1

  67%
5 Glenn B

5

   

1

 

1

1

33%
                   
  Stand groep B            
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

Perc.
1 Wouter

16

3

 

1

      100%
2 Mauricio

14

2

1

1

      100%
3 Nadir

11

1

 

2

   

1

75%
4 Robbert

11

1

 

2

   

1

75%
5 Timothy

10

2

     

2

  50%
6 Misha

10

2

     

2

  50%
7 Nicky

6

1

 

1

 

2

  50%
8 Martin

6

1

 

1

 

2

  50%
9 Scott

6

   

2

   

1

67%
10 Stefan

5

 

1

2

      100%
11 Ruud

5

   

1

   

1

50%
12 Sebastian

0

       

4

  0%

 

Wat opvalt in de A groep is dat Yasmina zich netjes in de middenmoot heeft weten te nestelen. In de B groep hebben we een onverwachte koploper: Wouter. Heel knap, omdat hij voor het eerst met de competitie meedoet.

TOT MAANDAG !!!!!!!!!

Lennard

 

Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]