Pomar Nieuws 2 1999-2000

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 2 november 1999

Inhoud
Voorwoord *
Promotie 3 Pomar 1 5½ - 2½ *
Collectief 1 - Pomar 2 5 - 3 *
Pomar 3 - Arena 2 5½ - 2½ *
Haagse Toren 6 - Pomar/vodopi 2 - 6 *
Pomar 5 – Tijdnood 3½-4½ *
Massakamp *
Jaarverslag HSB *
Rapidkampioenschappen *
Zomaar een partij. *
Ratings Pomarleden *
Jeugd

Voorwoord                                 Terug

Een goed gevuld Pomar Nieuws deze keer, met verslagen van alle externe wedstrijden van de Pomar Teams. We hebben dit jaar maar liefst 5 teams in de externe competitie, mede door deelname van een aantal leden van Vodopi, de schaakvereniging voor doven en slechthorenden. Er bleken daar te weinig liefhebbers voor deelname aan externe wedstrijden te zijn en via via kwam men bij Pomar terecht. De eerste de beste wedstrijd werd meteen maar ruimschoots gewonnen. Vodopi-ers, van harte welkom bij Pomar!

Verder zijn er verslagen van de massakamp, de rapidkampioenschappen bij Pomar en een verslag van de HSB vergadering.

Ook een verslag van een partij tussen Lennard Blaas en mevrouw Ferschtman met een heldere analyse in deze Pomarnieuws en uiteraard de jeugdrubriek.

Ook de ratinglijst van alle Pomarleden is hier in deze Pomarnieuws opgenomen. U vindt de rating en nog veel meer ook op de internetsite van Pomar. De site is weer verbeterd dank zij vele opmerkingen van bezoekers. Het adres is nog steeds http://beam.to/pomar , wellicht een bezoekje waard.

Tot slot nog een prachtig probleem, gevonden door Frits Berendse, opgelost door niemand minder dan Max Euwe.

Zwart speelt en wint!

Oplossing op pagina 17

 

Promotie 3 Pomar 1 5½ - 2½                            Terug

Op dinsdagavond 28 september was Promotie onze gastheer en nadat uw wedstrijdleider stad en wereld had gebeld om voldoende spelers te krijgen, werd er gestart door zeven spelers. Jack Barkey en Aad van Sas namen de honneurs waar voor G. Ferschtman en Lennard Blaas. Na de afkoelingsperiode van een half uur ben ik zelf op acht gaan spelen. Rob was op het laatste moment verhinderd en had zich via de voicemail afgemeld. Dit bericht heeft mij niet bereikt, omdat ik vanuit Utrecht rechtstreeks door ben gegaan. Op de twaalfde zet gaf ik al een stuk en de partij weg, door drie slechte zetten achter elkaar te spelen. De voorbereiding van mij was slecht omdat ik drie maanden geen echte partij heb gespeeld. Kansloos verloor ik en zodoende werd de partij die als laatste begon als eerste beëindigd. De Zoetermeerders in onze gelederen deden het beter en Gerbrand wist zijn partij eenvoudig te winnen na continu het beste spel te hebben gehad. Ook zijn tegenstander verloor kansloos. Wouter had het moeilijk op bord twee en werd in de verdediging gedrukt. Een opgerukte pion was hem een doorn in het oog, en onze man moest hiervoor stukken inleveren. Aad speelde een prima partij maar vergat terug te offeren zodat de aanval van zijn tegenstander wel doorsloeg. Het offeren op de koningsvleugel was beslissend voor de partij. Johan, sorry dat ik het miste, legde zijn tegenstander een loer en via een fraaie manoeuvre won onze man zijn partij.

Jack en zijn tegenstander speelden het eindspel met beide drie pionnen en een toren. De toren van zijn tegenstander kwam achter zijn vrijpion te staan, waardoor deze kon promoveren. Wederom moest onze man opgeven. (2-4)

Perry kwam in het eindspel terecht met een toren/koning tegen dame/koning. Een zettenreeks werd gespeeld waarna Perry knap remise speelde door zijn toren te offeren. (Theorie??) Felix aan bord een speelde een fraaie partij maar moest lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander hem door de klok joeg in een gelijk eindspel. Felix had remise kunnen claimen, twee minuten voor tijd, omdat zijn tegenstander enkel op de klok speelde. Remise aanbod werd niet gehoord, maar dit had dus een claim moeten zijn. Een geflatteerde nederlaag was dus het gevolg.

Individuele resultaten (tussen haakjes de ratings)

1.H.L.v/d Wijk 1878 - F.Ferschtman 1830 1 - 0
2. H.A.J.Boerkamp 1927 - W.van Markenstein 1826 1 - 0
3. G.Eggink 1794 - J.A.Barkey 1610 1 - 0
4. H.Luitjes 1867 - P.v/d Meer 1736 0.5 - 0.5
5. R.Kunnen 1784 - G.Beekman 1823 0 - 1
6. B.v/d Graaf 1849 - J.L.Damstra 1716 0 - 1
7. R.Matai 1783 - A.A.van Sas 1 - 0
8. J.W.van Wijnen 1772 - F.N.Berendse 1733 1 - 0

Collectief 1 - Pomar 2 5 - 3                          Terug

Op maandagavond 4 oktober moest ons tweede spelen tegen het Delftse Schaakcollectief Jan Timman. Naast een bijzonder waterig parcours presteerden wij het bijna te verdwalen in Delft, en ik begrijp nu waarom rijinstructeurs een voorliefde hebben voor Delft. Alle wegen lijken op elkaar, en de bruggen ook. Toen deze hindernissen waren genomen hebben wij collectief met het hele team buiten moeten wachten totdat een van de gastheren ons in de gaten had en de deuren opende.

Bob Maas had duidelijk zijn avond niet en na een complexe afruil kwam onze nieuwe man een stuk achter en kon hij al snel opgeven. Ook mijn buurman, Jack Barkey, had het niet makkelijk en na een foutieve zet verloor hij ook al snel. Het niet rokeren zorgde voor een open stelling. Het wordt eentonig, maar ook Frans van der Elst zag zijn moed niet beloond en kwam in een moeilijke stelling een stuk achter tegen kwaliteitswinst. Ook hij kon al snel opgeven. Ook ik kwam door een slechte zet onder druk te staan via een gepend stuk op de koning. Na een ontsnapping werden de sterke stukken van mijn tegenstander geruild en kregen wij een gelijk eindspel met 7 pionnen en een gelijke loper en de koning. Inmiddels had zijn koning meer oppositie maar zou ik het nog remise kunnen houden via loperzetten. Hij koos de verkeerde pionnenzetten en ik kreeg een vrijpion die niet meer te stoppen was. Na een moeilijke avond toch de winst. Clemens kwam een pion voor maar verloor een stuk tegen nog een pion. Dit stuk achterstand kostte hem de partij. en de tussenstand werd 1-4. Leo Blaas had al een keer een remise aanbod afgeslagen, en wilde nu doorspelen om verlies te vermijden. Op het moment dat hij zei dat hij er voor zou gaan dreigde hij te verliezen en kwamen zij toch nog snel remise overeen. Ook Kees Vink speelde remise na een gelijk opgaande partij. Jery Versluys had de hele partij het betere van het spel en via stukwinst werd de partij gewonnen.

Individuele Uitslagen:

Frits Berendse

- J. v/d Donk

1 - 0

Jack Barkey

- P.W.C. Quist

0 - 1

Kees Vink

- M.M. Ransijn

½ - ½

Leo Blaas

- F. Laven

½ - ½

Frans van der Elst

- L.R. Sliedrecht

0 - 1

Clemens Haazen

- J.J.P. Holst

0 - 1

Jery Versluys

- T.J.P. v/d Berg

1 - 0

Bob Maas

- E. Huisman

0 - 1

Heren, volgende keer meer succes, en ik hoop dat jullie niet de moed verliezen. Een gelijk spel was mogelijk, maar in de opening werden nogal wat foutjes gemaakt. Een achterstand van 3-0 of 4-1 is te moeilijk voor de nog "strijdenden" om dit goed te maken. Succes,

Frits Berendse jr

Pomar 3 - Arena 2 5½ - 2½                           Terug

Op maandagavond 27 september mocht Pomar 3 de spits afbijten van het nieuwe schaakseizoen. Omdat deze wedstrijd op deze avond moest worden gespeeld is de "interne" ook begonnen op deze avond. Ik kreeg een afmelding van Jos poelman die onder verdoving had moeten spelen, maar het zoeken naar een invaller was nog niet gestart. In dit geval kwam het goed uit. Arena kwam met 6 spelers, zodat voor bord 1, remise werd genoteerd.

Martin had pech, want ook zijn tegenstander was niet op komen dagen en zodoende kwam de tussenstand op 1½ - ½. Doordat iedereen aan het spelen was voor de interne had ik helaas geen tegenstander voor Martin.

Gerard van der Kooy en zijn tegenstander forceerden remise door zettenherhaling en waren al snel klaar. Ook Markus, iets te laat, won overtuigend en zijn tegenstander liet zich mat zetten door koning/toren. Het tempo van Markus is ons bekend, maar ik denk dat Markus zijn tegenstander nog niet veel ervaring had. Glenn Aberca won een dame tegen toren/paard en had de beste aanval. Zijn tegenstandster bleef genereus stukken weggeven zodat ook Glenn nogal eenvoudig won. Christian Wind speelde een gelijkopgaande partij maar moest in het eindspel zijn meerdere erkennen. Een aanval met zijn paard op de pionnenstelling van zijn tegenstander werd hem fataal. De vrijpion op de h lijn kon niet gestopt worden. Tim van Rijswijk speelde een hele vreemde partij en de wedstrijdleider is een paar keer het zicht op de partij bijster geweest. De ene keer op winst, dan weer op verlies, dan bijna mat, of niet! Via twee pionnenachterstand won onze man een stuk, om dit later weer in te leveren. De mataanval van zijn tegenstander was gevaarlijk genoeg maar deze zag spoken in de eigen gelederen en trok zijn dame terug. Tim wist daarna simpel te winnen. Hans Jacobs speelde gedegen naar remise en zo eindigde het ook. Het pionnenspel in het eindspel kon gewonnen worden, maar op het beslissende moment werd er potremise bereikt door het opschuiven van de tegenparij zijn pion.

J.R. Poelman

- A. Buijs

½ - ½

M.P. Hazen

- J.A. Zonneveld

1 - 0

C. Wind

- I. de Boer

0 - 1

H. Jacobs

- A. Zwartendijk

½ - ½

T. van Rijswijk

- J. Muusers

1 - 0

G.T. vd Kooy

- N. Lindhout

½ - ½

M.T.A. Lohrer

- A. Sanders

1 - 0

G. Aberca

- Nel Lindhout

1 - 0

Gefeliciteerd, heren en ik hoop op een leuk seizoen. Tim, misschien is de notatie van jouw partij wat voor het Pomarnieuws. Zoveel kanten aan een partij is voor de teamleider geen pretje.

Frits Berendse jr.

Haagse Toren 6 - Pomar/vodopi 2 - 6                             Terug

Op donderdagavond 7 oktober speelde ons team, bestaande uit vier leden van Pomar en vier leden van Vodopi, tegen het jeugdteam van Haagse Toren 6. De vereniging Vodopi, net het 50 jarig jubileum achter de rug, wilde graag weer in de H.S.B. spelen. Via Chris van Zijderveld zijn zij bij Pomar beland. Na een kennismaking gesprek met een delegatie van het bestuur van Vodopi zien wij geen problemen voor dit seizoen. Na een jaar gaan wij dit evalueren en bekijken wij dit voor een nieuw seizoen. De meeste leden van Vodopi hebben reeds ervaring met het spelen in de H.S.B. en zeker de heer Berghuis is alom bekend. Het artikel in de Haagse Courant, rond het 50 jarig jubileum, zette hem in het zonnetje.

Jos Appelman wist als eerste het volle punt te scoren, nadat het geluk aan zijn zijde was. Zijn jeugdige tegenspeelster vergat met haar dame het koningsschaak op te heffen, en zodoende verloor zij haar dame. Bij het tussentijds draaien van het bord bleek achteraf dat het bord toch weer verkeerd heeft gestaan. De notatie en de rokade werden daardoor moeilijk. De heer P. Berghuis trof na een half uur een invaller die de gemiddelde leeftijd van het jeugdteam flink deed stijgen. Beide spelers genoten van koffie met cognac, waardoor het gezelligheid troef werd. Ondanks (dankzij) deze versnapering wist "onze" man zijn hoofd erbij te houden en won hij gedecideerd. Hans Maljers, aan bord twee, raakte een stuk achter tegen twee pionnen om daarna via de open lijn dit stuk weer terug te winnen. In het eindspel, Hans had veel tijd gebruikt, stond hij dus twee (dubbel)pionnen voor en hadden zij een ongelijke loper. Gezien de tijd was remise een juiste beslissing. Antoon Hommes, invaller aan bord acht, kon de weg wel dromen. Hij was de maandag ervoor al naar Haagse Toren was afgereisd in de veronderstelling dat toen gespeeld moest worden. Hij bouwde zijn partij goed op en wist positioneel zijn jeugdige tegenstandster onder druk te houden. Via een fraaie combinatie besliste hij de partij via mat. Piet Kok, aan bord een, kwam positioneel beter te staan door het offeren van een pion. Zijn paard werd in het centrum ijzersterk, maar drie andere stukken bleven onaangeraakt. Zijn tegenstander verraste met een scherpe aanval op de koning, waardoor Piet zijn stukken moest terugtrekken. Na afruil van de dames en de paarden werd er tot remise besloten. (Remise voorstel mag men alleen doen als men een zet heeft gedaan). Door deze plus-remise werd de stand 4-1 in ons voordeel. J.M. v/d Plas, bord zes, speelde met zijn tegenstander een bijzondere leuke partij, met diverse listige zetjes. Ook mindere zetten kwamen aan bod, wat het niveau van de partij alleen maar leuker maakte. Via een stuk achterstand wist hij dit stuk weer terug te winnen met rente. (kwaliteit) daarna volgde nog stukwinst en uiteindelijk moest zijn tegenstander na fraai verweer toch opgeven. Jos Bergers, onze nieuwe secretaris, speelde zijn partij goed uit en kon bogen op voldoende voorsprong. Met vier stukken meer moest onze man alleen uitkijken voor een patstelling, maar tenslotte besliste hij de partij toch door mat. Flip Bal trof het niet met zijn tegenstander die een gerenommeerde naam binnen het schaken hooghoudt. De heren Casareno (sr en jr) blijken echte cracks te zijn. Flip werd naar een kansloze nederlaag gespeeld, en wist de nederlaag te rekken via taai verweer.

Individuele uitslagen:

1. P.G.J. Kok

- M. Vesters

½-½

2. J.W. Maljers

- D. Zeelenberg

½-½

3. Ph. Bal

- J. Casareno

0-1

4. J. Bergers

- M. Schoonman

1-0

5. P. Berghuis

- C. Moens

1-0

6. J.M. v/d Plas

- R. Bezemer

1-0

7. J.G. Appelman

- K. Gnodde

1-0

8. A.A. Hommes

- S. van Onsele

1-0

De uitslag was zeker niet geflatteerd en dit belooft wat voor het nieuwe seizoen. De volgende wedstrijd wordt op 8 november uitgespeeld bij de studenten van Paris 2, te Delft en die zullen ons zeker warm onthalen op koffie en bier.

Heren, volgende keer net zo veel succes,

Frits Berendse jr

Pomar 5 – Tijdnood 3½-4½                                   Terug

Het vierde van vorig seizoen is het vijfde van dit seizoen. Dit komt door het nieuwe vierde team van dit seizoen: het gemengde team Pomar/Vodopi. De verandering van de naam is niet het enige dat is veranderd. De namen in het team zijn anders. De heren Hommes en Beekhuizen hebben plaatsgemaakt voor Glenn Smits en Colin Evans. Hierdoor is er iets belangrijks veranderd: het is nu officiëel een jeugdteam. Dit houdt in:
er moeten minstens zes vaste jeugdspelers meedoen,
er mogen maximaal twee volwassenen meedoen,
er mag wel een extra volwassene invallen,
er wordt om 19.30 uur begonnen, niet om 19.45 uur (ook als we uit spelen!),
iedereen heeft 1 uur en een kwartier de tijd voor 30 zetten, daarna een kwartier om de partij uit te spelen.

Dat is natuurlijk mooi, want dan zijn we uiterlijk 10.30 uur klaar. Die tijd hadden we overigens niet nodig tegen onze eerste tegenstander. We waren al om 21.00 uur klaar! Vooraf wist ik niet goed hoe sterk het team was. Er speelden wat onbekende namen mee. Ik had heel goede hoop; we stonden goed aan veel borden.

Aan bord 7 dacht ik tegen het eerste verlies aan te lopen. Door een blunder kwam Glenn snel een stuk achter te staan. Tot mijn grote verbazing kwam hij mij vertellen dat hij gewonnen had. Door een cadeautje terug (een toren) kwam Glenn weer terug in de partij. Deze terugkomst betekende direkt de winst van nog een stuk en de partij was snel afgelopen: 1-0.

Met deze winst in de achterzak zag ik hoe Michel zijn tegenstander volledig oprolde. Ondanks de pogingen tot valsspelen (jullie lezen het goed: valsspelen; gewoon een pion verschuiven als de tegenstander weg is!) werd deze onsportieve tegenstander al snel mat gevoerd: 2-0.

Frits senior krijgt het moeilijk als een koningsaanval niet doorslaat. Er worden 2 pionnen verloren en er ontstaat ruimtegebrek. Als het allemaal wel heel erg krap wordt geeft Frits ook nog eens de dame weg. Er restte niets anders dan opgeven: 2-1.

Bij Chris aan bord 4 gaan snel de dames van het bord. Hij wint de kwaliteit door een aanval op een gepend stuk. Er werden nog even een paar pionnen geroofd. De partij was goed opgebouwd en de tegenstander had geen schijn van kans. De onsportieve tegenstander van Michel schoot nog even te hulp en probeerde Chris af te leiden. Hier stak Wil een stokje voor. Een mooie winstpartij voor Christian: 3-1.

Voor Thierry begint het allemaal goed. Hij speelt erg aktief tegen de Siciliaanse opening. Maar plotseling ging het helemaal mis. Onnodig vlogen er torens en stukken van het bord. Hij vecht dapper door, maar er was geen redden meer aan: 3-2.

Wil speelde uitgerekend tegen één van de "populairste" leden van de HSB: de heer Bonanno. Het is moeilijk om je niet te ergeren aan deze persoon. Toen hij iets te drinken voor zichzelf ging halen en terugkwam, zei Wil: "ik hoef zeker niets voor jou mee te nemen?". Hij begreep de hint gelukkig en ging toch nog iets voor zijn tegenstander halen. Helaas kon Wil niet goed in zijn spel komen. De truukjes die hij inbouwde werden doorzien. Het eindspel was niet te houden: 3-3.

Het verlossende punt moest van Frans komen. Hij speelde tegen een Russisch sprekende tegenstander. Hij flapte er hier en daar een paar voor Frans en voor mij onverstaanbare woorden uit. Frans bleef gewoon beleefd en geamuseerd glimlachen. Achteraf vertelde Michel, die een aardig woordje Pools spreekt, dat deze meneer een paar niet zo nette woorden uitsprak richting Frans’ glimlachende gezicht. Frans speelde een goede partij. Hij offerde aan bord 5 een stuk tegen 2 koningspionnen en koos de aanval. Hij won hierdoor een stuk terug, tenminste, dat dacht ik. Frans koos er echter voor niet door te slaan en met de kwaliteit achter door te spelen. Door zijn ijzersterke loperpaar ging dit voorbeeldig. Hij sloeg netje toe en ging met 2 verbonden vrijpionnen een toreneindspel in. Dit is theoretisch gewonnen, maar de uitvoering is erg lastig. Dit ondervond Frans en bereikte een remisestelling. Toen Frans dreigde de partij zelfs uit handen te geven door een blunder, bood de tegenstander remise aan en Frans accepteerde: 3½-3½.

Colin had aan bord 8 alles in handen. Lang ging het gelijk op. Colin duwde de tegenstander naar achteren en kwam beter te staan, al vergat hij zijn toren te ontwikkelen en zijn paard op een betere plaats te zetten. Was dit wel gebeurd, dan was het inzetten van de aanval beter voorbereid geweest. De aanval werd nu een stuk moeilijker uit te voeren en Colin verloor een toren. Daarna stortte de hele stelling in: 3½-4½.

Voor de volledigheid hier de uitslag per speler:

 

Bord Pomar 5 Tijdnood 4

1

Frits Berendse - A. Schukking

0-1

2

Thierry Bieger - M. Rensen

0-1

3

Wil Kauffman - C. Bonanno

0-1

4

Christian Güde - G. Baahram

1-0

5

Frans van der Linden - Mehdic

½-½

6

Michel de Lange - Shah

1-0

7

Glenn Smits - M. Starrenburg

1-0

8

Colin Evans - A. Leloux

0-1

Eindstand:

3½-4½

Deze uitslag was gezien het verloop van de wedstrijd iets teleurstellend. Een voor ons positief resultaat zat er lange tijd in. Het moet nog blijken hoe sterk deze tegenstander werkelijk is. We gaan volgende keer tegen Vogelwijk 5 (op 2 november) weer voor de volle winst!

Lennard

Massakamp                                            Terug

Op donderdagavond 16 september organiseerde R.H.C. het dertiende massakamptoernooi tussen de verenigingen Botwinnik, 't Centrum, R.H.C. en Pomar. Pomar had dit jaar veel problemen om voldoende mensen op de been te krijgen en zelfs uw wedstrijdleider schitterde door afwezigheid. Ondanks de matige prestatie (7 deelnemers) hoop ik volgend jaar uit meer mensen te moeten kiezen. Pomar gaat het dan weer eens organiseren en wij hopen op een beter resultaat. Martin heeft de individuele score's bijgehouden en via de heer van Prooijen, wedstrijdleider hoorde ik dat 't Centrum nipt heeft gewonnen voor R.H.C, Botwinnik en Pomar. De uitslagen zijn mij helaas niet bekend, maar worden opgevraagd.

Lennard en Odetta hadden de verkeerde afslag genomen en waren duidelijk iets te laat. Een stratengids voor Lennard is een mooi kado, want ook in Delft verdwaalde hij op zoek naar de nieuwe lokatie van D.S.C. (Hij heeft het niet van een vreemde want Leo kent dit af en toe ook) De invallers aan Pomarzijde, 4 man sterk, scoorde gemiddeld 75%, door elke wedstrijd 3 punten binnen te halen. Nederlagen van 7-4, 6½-4½ en 6-5 laat een steeds beter resultaat zien, maar ja, de vierde wedstrijd wordt nooit gespeeld. De eerste wedstrijd speelde Markus aan bord 1, maar vanaf ronde twee werden de honneurs overgenomen door Lennard, waardoor de rest iets opschoof.

Individuele resultaten

Totaal

1. Lennard

1

0

1

2

2. Markus

0

½

0

½

3. Harry

0

0

0

0

4. Martin

0

½

1

5. Gerard

0

½

0

½

6. Jos Bergers

0

0

0

0

7. invaller 1

1

1

1

3

8. invaller 2

1

½

0

9. invaller 3

1

1

1

3

10 invaller 4

0

½

1

11 Odetta

0

0

0

0

Een vierde plek voor ons veredelde Pomarteam die de bekers aan zich voorbij zagen gaan. Volgend seizoen wil ik toch minstens twee keer zoveel deelnemers.

Frits Berendse jr

Jaarverslag HSB                                                       Terug

Op woensdagavond 22 september werd de HSB vergadering georganiseerd in het lokaal van Vogelwijk, De Opstandingskerk aan de Berg en Daalselaan te den Haag. De vergadering werd begonnen om 19.45 uur, omdat tot op heden de vergaderingen nog nooit op tijd zijn begonnen.

De voorzitter, de heer Happel, dankte de aanwezigen en in het bijzonder het erelid van de HSB, de heer Jacobson. Ook de heer Löwenthal (KNSB) werd hartelijk bedankt voor zijn aanwezigheid. In de voorjaarsvergadering was hij door een vergissing niet op komen dagen. De vergadering stond even stil bij het overlijden van mevrouw van Zanten van Haagse Toren.

Mededeling secretaris: Door tijdgebrek was het (uitstekende) jaarverslag te laat verzonden aan de verenigingen. Hij trok zich dit bijzonder aan, nam de schuld op zich en hij wilde aftreden als secretaris. Arien Schuytemaker (D.S.C.) heeft als secretaris een flinke berg werk verzet voor de HSB, en zeker de jaarverslagen zagen er perfect uit. De HSB zit met een probleem, want kader is niet eenvoudig te vinden. Ik hoop dat zij een nieuwe secretaris kunnen vinden.

Bericht van verhindering: Erelid, de heer Hoegen, Bobby Fisher, Wassenaar, Scheve Toren, Lierse en de Pionnetjes.

In het Nationaal Schaakgebouw wordt vanaf dinsdag 19 oktober ook overdag geschaakt. Er is vraag naar leraren en het is specifiek bestemd voor niet-leden. Voor meer informatie, vraag Frits.

4. KNSB: De heer Löwenthal begon met de verontschuldigingen en hield daarna een pleidooi inzake het meerjarenbeleidsplan (2000-2002) van de KNSB. Ruim vijf miljoen Nederlanders kunnen schaken, maar er zijn maar 27000 leden aangesloten bij de bond. Omdat de wereld zo enorm in beweging is moeten een aantal aspecten worden meegenomen in dit beleid. Door vergrijzing (kader en leden), de 24 uurs economie en steeds meer allochtonen moeten doelgroep worden bijgesteld. Een aantal onderdeel van dit meerjarenbeleid:

Aantrekken meer Jeugd, of lessen aan jeugd
het stoppen teruggang seniorenleden
meerjaren begroting
meer subsidies ipv verhoging contributies
Onderzoek om via regionale consulenten "de boer op te gaan" om verenigingen direct door de KNSB te laten steunen. Gedacht wordt aan een Consulent bij de Provinciale Sportraden.
Naast coachen Topjeugd ook individuele training
Men maakt zich zorgen om het aantal vrijwilligers
Topschaak vrouwen promoten via evt Olympiade, EK of WK
Loskoppelen hoofdklasse
Massale slotronde
Rating 4 keer per jaar
Minder schaaknieuws verspreiden, uitbreiden Web-side

Het is jammer dat zo'n uitgebreid overzicht van activiteiten op deze vergadering "moet" worden besproken. Ik had ook het gevoel dat de Regionale Bonden ook niet helemaal gelukkig zijn met de uitvoering van de plannen. Waar komen zij dan te staan? Om direct te reageren is welhaast onmogelijk en zeker het inpassen van een financieel plaatje inzake "betaalde beroepskrachten" roept een hoop vraagtekens op. Ik hoop dat een aantal van deze punten besproken kunnen worden in een onderling besturenoverleg, georganiseerd door de HSB. Dit doet de jaarvergadering geen goed.

5. Verslag vergadering 21 april: op een viertal taalfoutjes na werd dit verslag goedgekeurd.

6. Jaarverslag HSB (een heel boekwerk) werd ook goedgekeurd. Liefhebbers kunnen een exemplaar lenen bij Frits.

7. De Kascontrolecommissie geeft de penningmeester decharge, en bedankt hem voor zijn gevoerde beleid.

8. De toetreding van een nieuwe "vereniging", Chess 2000. Omdat er wachtlijsten voor jeugd zijn bij Zoetermeerse verenigingen (Niet bij Botwinnik) is er een schaakschool opgericht die doet aan individuele schaakbegeleiding. Onder leiding van 1 of 2 leraren wordt les gegeven.

9. Verkiezing:

De heren R. Visser (VOPR) en P. Brasser (redacteur) zijn niet herkiesbaar. Het bestuur stelt voor te benoemen als redacteur: R. Barbier. De ander functie blijft voorlopig vacant. Over de vacante functie van de secretaris kan nog niets worden gezegd.

10. Voorjaarvergadering op 19 april 2000.

11 Rondvraag:

Of er voortaan tafels tussen de stoelen mogen staan bij de vergadering. (Was ook de bedoeling)
Melkertbaan; de invulling van werkzaamheden is er wel maar nog niet de juiste persoon (Hagenaar, schaker)
In de promotieklasse wordt er afgesloten met een gezamelijke ronde. Bijzonderheden volgen.
In het jaarverslag ontbreken toernooiverslagen die wel degelijk naar de HSB zijn verzonden.
Paris viert feest en nodigt de vergadering voor 10 november uit. (bijzonderheden volgen)
Ledenmutaties mogen ook via E-mail doorgeseind worden naar Chris van Zijderveld. Ledenlijsten worden alleen verspreid als er mutaties zijn geweest.
20 november SIO toernooi in s'Gravenzande, ik kan dit aanbevelen.
D.S.C. wordt van harte gefeliciteerd met hun nieuwe lokatie.
V.O.P.R. wordt node gemist, en zeker het jaarverslag
Adressengids volgt binnenkort via nieuwe redacteur
Clubbladen versturen naar de redacteur.
Besturenoverleg wordt georganiseerd als er voldoende belangstelling is.

Frits Berendse jr

Rapidkampioenschappen                                                                     Terug

Op de eerste drie maandagen van september werden rapidtoernooitjes georganiseerd in groepen van vier. De eerste avond 28 deelnemers, de tweede avond 24 deelnemers en op de laatste avond 20 deelnemers. Ondanks vooraankondigingen was de deelname toch tegenvallend en liep de deelname zelfs terug. Naast de rapidwedstrijden werd er ook door zes tot acht personen gewoon gespeeld. Veertien deelnemers speelden alle partijen, tien spelers zes partijen en tien spelers drie partijen. Ondanks het oefenen van deze wedstrijden, kon POMAR toch maar 7 spelers uitzenden naar de massakamp die dit jaar werd georgani­seerd door R.H.C.. Volgend jaar ligt de organisatie bij ons en ik hoop dat er dan meer liefhebbers zijn. Om alle uitslagen te geven vind ik te ver gaan, maar toch wil ik u de eindstand niet onthouden.

1 Lennard Blaas 8 uit 9
2 Frans v.d. Elst 7 uit 9
3 Kees Vink 6 uit 6
4/5 Harry v.d. Stap 6 uit 9
4/5 Gerard v.d. Kooy 6 uit 9
6 Johan Damstra 5½ uit 9
7 Christian Gude 5 uit 9
8/11 Martin Hazen 4½ uit 9
8/11 Frits Berendse sr 4½ uit 9
8/11 Wil Kauffman 4½ uit 9
8/11 Antoon Hommes 4½ uit 9
12 Wouter v. Markenstein 4 uit 6
13 Bob Maas 4 uit 6
14/16 Jos Bergers 3½ uit 6
14/16 Jos Appelman 3½ uit 6
14/16 Flip Bal 3½ uit 6
17/19 Thierry Bieger 3 uit 6
17/19 Perry v.d. Meer 3 uit 6
17/19 Markus Lohrer 3 uit 6
20 Leo Blaas 2½ uit 9
21/22 Peter de Man 2 uit 3
21/22 Clemens Haazen 2 uit 3
23 Glenn Smits 2 uit 6
24 Colin Evans 2 uit 9
25/26 Jack Barkey 1½ uit 3
25/26 Glenn Aberca 1½ uit 3
27 Henk v.d. Wilk 1½ uit 6
28/29 Wim van 't Hoff 1 uit 3
28/29 Gerbrand Beekman 1 uit 3
30 Koos 1 uit 9
31/32 Hans van Lith ½ uit 3
31/32 Rob de Jong ½ uit 3
33/34 Tim v. Rijswijk 0 uit 3
33/34 Hans Jacobs 0 uit 3

Zomaar een partij.                                                            Terug

Wit: mw. G. Ferschtman

Zwart: Lennard Blaas

Aljechin ruilvariant

1. e2-e4, Pg8-f6 2. e4-e5, Pf6-d5 3. d2-d4, d7-d6 4. c2-c4, Pd5-b6 5. e5xd6, e7xd6

Hiermee is de ruilvariant van de Aljechin opening bereikt. Deze opening geeft niet veel kans op initiatief van wit, maar daar staat tegenover dat het geen complicaties op hoeft te leveren.

6. Pg1-f3, Lc8-g4 7. Lf1-e2, Lf8-e7 8. 0-0, 0-0 9. b2-b3, a7-a5

Deze laatste zet van zwart ligt niet erg voor de hand. Het bestrijden van de c-pion heeft een stuk minder prioriteit dan de problemen in het centrum. Wellicht was hier 9. …, c5 10. Lb2, d5 (10. d5?, Lf6) meer op z,n plaats geweest

10. Pb1-c3, Pb8-c6 11. Lc1-b2, Le7-f6 12. Pc3-e4, Tf8-e8 13. Pe4xf6+, Dd8xf6 14. Dd1-d2, d6-d5

Dit is natuurlijk dè manier om van het gevaar van de zwarte loper af te komen.

Stand na 18. Pf3-e5

15. c4-c5, Pb6-d7 16. Tf1-e1, Te8-e4 17. Ta1-d1, Ta8-e8 18. Pf3-e5

Dit is de enige manier om onder de druk van de stelling uit te komen. De druk op de e-lijn was wel erg groot geworden. Er dreigt uiteraard een simpele dubbele aanval (f3) en het paard op d7 staat ongedekt. Tevens staat de loper twee keer aangevallen. Achter het bord is de beste voortzetting amper te overzien (neem bijvoorbeeld 18. …, Lxe2 19. f2), dus het plan was om de loper op b2 buiten spel te houden en gewoon af te ruilen.

18. ..,Te4xe2 19. Te1xe2, Lg4xe2 20. Pe5xd7, Df6-e6 21. Td1-e1, De6xd7

Ook hier is moeilijk te beoordelen wat de consequenties zijn van 21. …,f6. Het was waarschijnlijk wel het initiatiefrijkst geweest.

22. Te1xe2, Te8xe2 23. Dd2xe2, Kg8-f8 24. Kg1-f1, Dd7-f5 25. De2-d1, h7-h5 26. f2-f3, Pc6-b4 27. Lb2-c3, g7-g5 28. Lc3xb4, a5xb4 29. Dd1-d2, g5-g4

Hier had wit kunnen proberen weer wat druk op de stelling van zwart te zetten door 28. Dxb5 te spelen. Er dreigt dan een vervelend aftrekschaakje. Maar hoe later op de avond, hoe meer voorzichtigheid troef wordt.

30. Kf1-e2, g4xf3+ 31. g2xf3, Df5-e6+ 32. Dd2-e3, De6xe3+ ?

Hier was de weg toch vrij om simpel 32. …,Da6+ te spelen en een pion te winnen zonder dat dat vervelende dingen met zich meebrengt. Zwart geeft de partij nu volledig uit handen en staat nu verloren in plaats van iets beter.

33. Ke2xe3, Kf8-g7 34. Ke3-f4, Kg7-f6 35. h2-h3, b7-b6

Stand na 35. …,b6

Het gaat nu allemaal om 1 tempo. Weet wit het zo te spelen dat zwart als eerst met de koning zet, dan wint wit. Andersom maakt zwart remise. Wit wint hier dus door 36. c6 te spelen (36. c6, b5 37. h4, Ke6 38. Kg5, enz). Na de zet van wit die volgt maakt zwart eenvoudig remise.

36. c5xb6?, c7xb6 37. Kf4-g3, Kf6-g5 38. f3-f4+, Kg5-f5 39. Kg3-f3

Remise.

Ratings Pomarleden                                                                   Terug

Leden van Schaakvereniging Pomar op de KNSB-ratinglijst van 1 september 1999

Bonds- Naam         Geslacht Rating aantal
nummer                   partijen

7964033 ABERCA, G.           M 1280* 21
6114625 BAL, PH.            M 1537*  6
6107035 BARKEY, J.A.          M 1610  31
7363488 BEEKMAN, G.          M 1823  67
6204935 BERENDSE, F.J.         M 1701*  7
6204759 BERENDSE, F.N.         M 1733* 24
7182901 BERGERS, J.          M 1467*  7
7140892 BLAAS, L.J.H.         M 1830  67
7364489 DAMSTRA, J.L.         M 1716  43
7404452 EEDEN, P.J.M. V/D       M 1647  55
7182912 FERSCHTMAN, F.         M 1830  7*
7632097 FERSCHTMAN, G.         V 1739  44
7997275 HAAZEN, C.           M 1690*  9
6221292 HAUSER, G.           M 1506*  8
6958149 HAZEN, M.           M 1566* 19
7182967 JACOBS, H.           M 1534* 11
7705874 JONG, R. DE          M 1724* 24
7364687 KAUFFMAN, W.F.N.        M 1430* 14-
6156513 KOOY, G.T. V/D         M 1456* 17
7472850 LOHRER, M.T.A.         M 1308*  9
6189139 MAN, P. DE           M 1574* 18
5975838 MARKENSTEIN, W. VAN      M 1826  8*
6170527 MEER, P. V/D          M 1736  49
7591188 POELMAN, J.R.         M 1625* 10
5956280 RIJSWIJK, T. VAN        M 1505*  9
6268526 STAP, H.A.G. V/D        M 1506* 14-
6958281 VERSLUIJS, J.J.        M 1642* 21
7260616 VINK, C.            M 1445* 22

Jeugd                                                                          Terug

Deze keer niet zo’n lang stukje voor de jeugd. Wat is er allemaal gebeurd. Heel veel! Er zijn veel verhuizingen geweest. Elwin en Joran bijvoorbeeld, maar ook Yasmina en Nadir. Mart is voorlopig gestopt met schaken. Dat is de hele top van de jeugd op Glenn Bieger na. Die is daarom bij de senioren gaan spelen. Veel succes Glenn!!!

We spelen nu de interne competitie in één groep. Bart gaat het in deze groep proberen en Stefan moet nu gaan noteren. Verder doen Robbert en Wouter weer mee. We zien ook een nieuwe naam: Gert-Jan. Hij is 15 jaar en wordt lid. Welkom!!

In het volgende Pomarnieuws komt de tussenstand te staan. Daarin komt ook een verslag van de 2de Grand-Prix. De eerste hebben we gemist. Dat vonden Bart en Wouter erg jammer. Iedereen die aan mij een e-mail adres heeft gegeven, krijgt via de e-mail een herinnering.

TOT MAANDAG!!!!!

Lennard

Terug

Oplossing probleem pagina 1:

Zwart offert de dame met Dh3!! Wit moet slaan om zijn eigen dame niet te verliezen, en nu volgt Pf4+, en met Pxe2+ en Pxc3 slaat zwart achtereenvolgens de loper en de dame en wint!! Schitterend.

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]