Pomar nieuws 3 1999-2000

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr. 3, december 1999

Inhoud

Voorwoord *

Pomartoernooi 1999 *
Ooievaar 2 - Pomar 1 6-2 *
Pomar 2 - SIO 2 4 - 4 *
Paris 2 - Pomar/Vodopi 1½ - 6½ *
Pomar 5 – Vogelwijk 5 *
HSB bekerwedstrijd WSC - Pomar 3½-½ *
50 jaar DCSV *
11e SIO-toernooi *
Besturenoverleg HSB *
Jeugd *

Voorwoord                                                                Terug

De laatste Pomar nieuws van het jaar. Met nog net op tijd de aankondiging van het Pomartoernooi aanstaande zaterdag. Wie komt er eigenlijk niet??? Als u trouwens de uitslag snel wilt zien kijk dan op internet bij de site van Pomar (http://beam.to/pomar) om de uitslagen de dag na het toernooi al te bekijken. Net zoals trouwens alle uitslagen van de interne competitie meestal de dinsdag erna al op de site staan.

Onze oud voorzitter Piet van den Eeden is al enige tijd opgenomen in de Robert Fleury stichting in Voorschoten. Mensen die hem kennen weten waarschijnlijk wel dat hij al lange tijd last had van Parkinson. Lopen en praten gaan hem moeilijk af en hij is soms ook wel depressief. Hij probeert af en toe nog een partijtje te schaken (een kennis heeft hem een schaakcomputer gegeven) al gaat dat niet erg gemakkelijk. Wel leest hij de krant elke dag. Hij laat iedereen van Pomar de groeten doen. Voor mensen die eens langs willen of een kaartje sturen, het adres is: Piet van den Eeden, p.a. Robert Fleury Stichting, Olmhoeve B, Veursestraatweg 185, 2264EG Leidschendam, Tel. 070-4441000.

Tussen kerst en nieuwjaar is er trouwens geen schaken op maansdag. Dan moet u weer wachten tot het nieuwe millennium. Over het nieuwe millenium gesproken, (of dat nu dit jaar of volgend jaar is).

Iedereen prettige feestdagen toegewenst en een goede start in 2000!

Pomartoernooi 1999                                                           Terug

Op zaterdag 18 december organiseert POMAR al weer haar 34e Pomartoernooi, en ook dit jaar wordt het weer een rapidtoernooi voor viertallen. Iedereen kan een of meer teams inschrijven voor dit toernooi. Men kan ook een niet compleet team opgeven, zodat de wedstrijdleiding voor een team zorgt. Een team hoeft niet perse uit clubgebonden spelers te bestaan. (BV collega's, vrienden, familie, schakers van andere verenigingen etc) Elke groep bestaat uit 6 teams, en de groepen worden zoveel mogelijk op speelsterkte ingedeeld. Er zijn prijzen voor de spelers van de eerste drie teams.

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer fl. 12,50, inclusief een lunchpakket. Men kan zich telefonisch of schriftelijk opgeven bij Frits Berendse jr. Uiterlijk tot en met 14 december 1998.

1. Speeldag

: Zaterdag 18 december 1999

2. Speeltijd

: van 11.00 uur tot 16.00 uur

3. Speellokaal

: Interconfessioneel Makeblijde College

Adres IMC

: H.R. Holstlaan 2

te

: Rijswijk

4. Aanwezig

: 10.30 uur

5. Inschrijfgeld

: fl. 12,50, te voldoen bij aankomst

6. Speeltempo

: 20 minuten per persoon per partij

7. Reglement

: FIDE regels voor rapidschaaktoernooien

8. Lunchpauze

: 12.30 uur tot 13.30 uur

9. Prijsuitreiking

: 16.15 uur

Een en ander houdt in dat de toernooicommissie, Frits, Lennard en Perry, een beroep zal doen op uw medewerking.

Voor deze "taken" worden nog vrijwilligers gezocht:

- Inrichting van de zalen op vrijdag en zaterdag

- Klaarmaken van de lunchpakketten op vrijdagavond

- Vervoer stukken, prijzen en lunchpakketten

- Hulp in de keuken

Vrijwilligers/liefhebbers kunnen zich opgeven bij de toernooicommissie.

Ooievaar 2 - Pomar 1 6 - 2                                                 Terug

Op maandag 25 oktober werd ons vlaggenteam verwacht bij Ooievaar 2, dat in het Hofstad Horeca en Techniek school speelde. Een gedeelte van deze school aan de Meppelweg is eerder afgebrand, en wordt nu hersteld. Naast de wedstrijd van ons eerste waren en maar circa 10 partijen bezig, zodat de grote zaal een leeg aanblik gaf. Wat oud-Pomar leden, Henk Ram en Ton Kop, verwelkomen ons van harte. Ooievaar 2, dat drie klassen lager speelt dan het eerste van Ooievaar trad aan met 4 invallers/reservespelers en won vrij gemakkelijk tegen ons bijna complete eerste team. Door afwezigheid van mevrouw Ferschtman moest ik alweer voor de derde keer aan de bak, en naast het spelen, moest ik af en toe een blik op de andere borden werpen. Dat stemde mij niet gerust.

Ondanks mijn snelle winst en de voorsprong van 1-0 hield ik op dat moment al rekening met vier nederlagen. Mijn tegenstander en ik maakten er een snelle partij van, (ongeveer drie keer zo snel als Gerbrand) waarbij hij een offertje op h3 over het hoofd zag, waardoor ik een pion won. Naast de pion achterstand was de open g-lijn voor zijn koning een tweede gevaar. Na het afruilen van mijn f-pion kreeg ik een mooie lijn voor torens en dame. Voorzichtig spelend kreeg ik steeds meer voordeel en won ik uiteindelijk vrij gemakkelijk. Bijna tegelijkertijd moest Rob zijn koning omleggen na een niet te vermijden mat. Rob's aanval was niet doorgeslagen en zijn tegenstander counterde mooi naar winst. Johan speelde tegen een oude bekende, Jan van der Meer, en Johan had duidelijk zijn dag niet. Reeds na zes zetten zat hij in de problemen na het offer op f7. Met de moed der wanhoop overzag hij ook nog eens dat zijn dame instond, en moest hij al snel opgeven. Perry, ook al tegen een oude bekende, Martin van Gijzen, (geen oud-Pomar) moest al vroeg met zijn koning "on the run". Zonder te kunnen ontwikkelen of zijn torens te kunnen spelen, werd hij het hele bord over gestuurd. Uiteindelijk moest onze man opgeven omdat mat niet was te voorkomen. Zijn revanche zou hij volgende dag wel nemen tegen de andere Martin van Gijzen (wel oud-Pomar) op de squashbaan. Felix speelde tegen Henk Ram een van zijn mindere partijen en Henk snoepte aan alle kanten van Felix pionnen. De tegenaanval van Felix sloeg niet door en na afruil kon onze man direct opgeven. (1-4)

Over de overige partijen was nog niets te zeggen, behalve dat ze gewonnen moesten worden om gelijk te spelen. Zodoende werd het remiseaanbod van Wouter zijn tegenstander (2 pionnen voor) afgeslagen, en moest onze man proberen te winnen. Na afruil van beide torens won onze man wel een pion terug, maar de vrijpion op de h-lijn kon niet meer gestopt worden ten kostte van materiaalverlies. Helaas moest onze man opgeven. Lennard gebruikte veel tijd en ging gelijk op met zijn tegenstander. Na een verkeerde voortzetting kwam onze man verloren te staan en moest hij een stuk inleveren om promotie te voorkomen. Ook zijn tijd was in het nadeel, maar zijn tegenstander ging mee in het snelle spel, gebruikte zijn eigen vrijpionnen niet, en vergooide zijn goede stand. Wijselijk werd voor remise gekozen. Gerbrand speelde een goede partij en won kwaliteit tegen twee pionnen. De mataanval van Gerbrand sloeg net niet door, en ondanks de twee bijna niet te stoppen vrijpionnen, speelde de tegenstander van Gerbrand op remise, zodat de einduitslag 6-2 voor Ooievaar 2 werd. Een behoorlijke nederlaag voor ons team, dat deze avond geen kans had. Als wij elke avond zo spelen wordt het nog moeilijk ons te handhaven in de eerste klasse, zodat ik hoop dat de eerste thuiswedstrijd tegen Schaakmat 1, voor een ommekeer kan zorgen.

INDIVIDUELE UITSLAGEN:

1. Lennard Blaas - G. Visser

½-½

2. Wouter v Markenstein - P. Mills

0-1

3. Felix Ferschtman - Henk Ram

0-1

4. Perry vd Meer - M. van Gijzen

0-1

5. Gerbrand Beekman - W. Vellekoop

½-½

6. Frits Berendse jr. - J. de Koning

1-0

7. Rob de Jong - C. van Schaik

0-1

8. Johan Damstra- Jan vd Meer

0-1

Frits Berendse jr.

Pomar 2 - SIO 2 4 - 4                                                  Terug

Op maandagavond 1 november kwamen onze vrienden van SIO 2 op visite om de strijd aan te binden met ons tweede. Onder aanvoering van Leen Kemeling werden de degens gekruist, en bleef deze strijd onbeslist met een 4-4 gelijkspel.

Bob Maas stond positioneel iets slechter, maar samen met zijn tegenstander kwamen zij remise overeen. In deze partij zou namelijk de aanvaller verliezen. Ook Kees Vink ging akkoord met remise, ondanks de vele stukken op het bord. Na een gelijkopgaande partij was dit ook geen verrassing. Frans van der Elst was de derde man op rij voor remise, maar dit was een zwaar bevochten remise. Een driedubbele pion leek hem de das om te doen, maar via een fraai offer van een van deze pionnen zat de partij op slot en kon de koning geen potten breken.

Leo Blaas kon het niet keuriger zeggen, "eerst geef ik één punt weg en daarna een half punt." Leo verloor in het middenspel een stuk tegen kwaliteit en pion. Hij gaf voorbarig op toen hij geen vluchtvelden meer zag voor zijn toren. (Even schaakblind, en hij gaf ten onrechte op.) 1½ - 2½

Clemens Haazen kwam goed uit zijn opening en behaalde een voorsprong van twee pionnen. De tegenaanval sloeg niet door en Clemens kon voorzichtig manoeuvreren om het volle punt te winnen. Aad van Sas (onze reserve en nieuwbakken A specialist) speelde een prachtige partij en kreeg al snel een stuk voor. In het eindspel gaf hij dit stuk cadeau om verder te gaan met twee torens en een pion tegen dame. Na afruil van een van zijn torens tegen de sterke loper, speelde hij in het eindspel met zijn sterke loper, toren en een vrijpion tegen de dame. Die moest dit al snel opgeven, nadat promotie niet gestopt kon worden. Peter de Man verloor al snel in zijn partij een stuk maar vocht met de moed der wanhoop tegen zijn tegenstander. In het eindspel ging onze man er toch onderdoor tegen een leger van vrijpionnen. Jack en Leen maakte er aan bord 1 remise van, na de hele partij gevochten te hebben om iets voordeel te verkrijgen. Leen had niet veel tijd meer om iets te forceren, zodat remise ons weer op gelijke hoogte bracht. Het is nog te vroeg om de balans op te maken, maar Pomar 2 zal nog moeten strijden om wat punten te kunnen pakken.

Frits Berendse jr.

Paris 2 - Pomar/Vodopi 1½ - 6½                                                   Terug

Op 8 november zat uw wedstrijdleider met een dilemma, coachen bij het eerste of het team Pomar/Vodopi. Martin wilde gelukkig de honneurs waarnemen bij het eerste zodat ik met een gerust hart naar Delft kon gaan. Onder leiding van Martin kon ons eerste wederom de koers niet verleggen en er werd weer verloren met 6-2. (Bijzonder sneu, want er waren kansen.)

Bij de Delftse studenten van Paris was het groot feest, en dat bleef het de hele avond. Een duistere speelzaal, veel in- en uitloop, feestende en zingende studenten. Het werd pas echt erg toen de studenten en-bloc gingen stampen op de houten vloeren. Ik voelde het gebouw al trillen. De ontvangst was overigens prima en koffie, bier en fris was in ruime mate aanwezig. Wij begonnen met een achterstand omdat Jos het clublokaal van de studenten niet kon vinden. Bij Pomar begreep hij dat hij uit moest spelen en zonder zijn koffie uit te drinken vertrok hij naar Delft. Hij is echter nooit bij ons gearriveerd. Ad Beekhuizen speelde een thuiswedstrijd en hij kon al snel de stand gelijk trekken. Zijn tegenstander gaf nogal wat stukken weg, maar hield onze man toch onder druk. In het eindspel stond hij een stuk en de dame achter, zodat Ad de partij in zijn voordeel kon beslissen. Het viel mij op dat in het eerste uur de studenten gelijke tred hielden met onze spelers, maar daarna zakten de stellingen in elkaar.

Piet Berghuis kwam al snel materiaal voor en hield zijn tegenstander onder druk op de open f lijn. Zeker de paarden van Piet waren bijzonder actief en gevaarlijk. In het eindspel 2 paarden en 4 pionnen tegen 6 pionnen. Dit was een ongelijke strijd en onze man wist te winnen.

Hans Maljers, bord 2, zorgde voor een verrassing door zijn tegenstander op remise te houden. Een bijzonder moeilijke partij, waarbij een aantal stukken van Hans op de verkeerde plek stonden. Door een leuke manoeuvre toch remise.

Piet Kok, aan bord 1 ging gelijk op met zijn tegenstander die opeens erg vrijgevig werd. Pionverlies werd ook nog eens stukverlies en ook Piet wist eenvoudig te winnen.

Jos Bergers speelde een actieve partij, waarbij zijn dame het hele bord heeft gezien. Jos profiteerde prima van de mogelijkheden toen de dame van zijn tegenstander uit zijn schulp kroop. Via een fraaie loperzet dreigde mat, niet te pareren. Na twee tussenschaakjes was het over. De buit is binnen met 4½-1½. Flip Bal kreeg ook een cadeau, in de vorm van een toren. Het matnet, midden op het bord was nog het mooist. Keurig, Flip. Antoon Hommes speelde een leuke partij en wilde hem ook uitspelen. Via een fraaie aanval won onze man kwaliteit in plaats van een stuk. Via een tegenaanval probeerde zijn tegenstander de kansen te keren, maar Antoon was op tijd terug om dreiging uit de weg te gaan. Na de winst van een tweede stuk, won hij op een fraaie manier. Reeds twee overwinningen, waar moet dit heen. Volgende wedstrijd, echt thuis, op 13 december.

Heren, veel succes in de verdere competitie

Frits Berendse jr.

Pomar 5 – Vogelwijk 5                                                     Terug

2 November (al weer meer dan een maand geleden) moesten we met onze mix van jong en oud op bezoek bij Vogelwijk. Vooraf schatte ik onze kansen redelijk in. Maar helaas moest Colin een verstandskies laten trekken, dus die kon er niet bij zijn. Ook Frans was er niet bij. Glenn Bieger speelde wel mee, maar een tweede vervanger was op zo’n korte termijn niet meer te vinden. We begonnen daarom met een punt achter aan de wedstrijd.

Aan bord 8 speelt Glenn B. een veel te snelle partij. Hij verliest snel een stuk door een simpele dubbele aanval met een pion. Hij kan dit stuk nog terugwinnen, maar hij ziet dit over het hoofd. Snel wordt de aanval op de koning niet meer houdbaar. Het was in de analyse een leerzame partij: 2-0.

Frits Sr. speelt een rustige partij. Hij had zijn dag. De tegenstander hielp nog een handje door een slimmigheidje over het hoofd te zien en hem zo een dame cadeau te doen: 2-1.

Glenn S. komt in de verdrukking. De druk wordt op een gegeven moment zo groot, dat er een toren vanaf moet. Vanaf dat moment gaat het hard: 3-1.

Bij Thierry was het genieten. Door nauwkeurig spel werd een pion gewonnen en ook positioneel was het waterdicht. De pion wordt weer teruggegeven om zo weer 2 pionnen te winnen. Deze geven de doorslag: 2-3.

Aan het bord van Michel ontstaat een ingewikkelde stand. Hij heeft een stuk en een toren, de tegenstander een dame. Wie staat er nu beter? Als er een stuk verloren gaat staat de tegenstander duidelijk beter: 4-2.

Hoewel Christian een pion achter komt te staan kan hij de stelling goed houden. Helaas gaat er richting het eindspel een pion weer verloren. Zijn stelling heeft echter nog genoeg mogelijkheden. Toch neemt hij remise aan bij een stand van 4-2. Onbegrijpelijk…: 4½-2½.

Een matchpunt zat er niet meer in. Maar ook het laatste bordpunt gaat verloren. Will schuift zijn stukken langzaam maar zeker naar voren. Maar plotseling na een paar onnauwkeurige zetten stormt zijn tegenstandster de stelling binnen en maakt korte metten met hem: 5½-2½.

Vogelwijk 5 Pomar 5

1

L. v.d. Meer - Frits Berendse Sr.

0-1

2

S. v.d. Zwan - Thierry Bieger

0-1

3

Y. Keuzekamp - Will Kauffman

1-0

4

H. van Noort - Christian Güde

½-½

5

A. Kool - N.O.

1-0

6

P. de Leeuw - Michel de Lange

1-0

7

M. Stol - Glenn Smits

1-0

8

R. v. Houten - Glenn Bieger

1-0

5½-2½

Helaas hebben we aan het kortste eind getrokken. Maar er zat goed spel in. De volgende keer als we kompleet zijn gaan we punten pakken!!

Lennard

HSB bekerwedstrijd WSC - Pomar 3½-½                                Terug

Door het inplannen van de bekerwedstrijd W.S.C. - Pomar (beide eersteklassers) op maandagavond 29 november dreigde onze jeugd zonder leiders te komen zitten. Door afwezigheid van Wil, Martin, Lennard en Harry moest uw wedstrijdleider even de honneurs waarnemen. Hans van Lith en Frans van der Linden namen daarna de jeugd onder handen, zodat ik met een gerust gevoel richting de Lier kon vertrekken.

De top-vier van onze vereniging ging met gemengde gevoelens naar de Lier, omdat zij tot op heden extern nog niet de juiste vorm hebben gevonden. Drie dikke nederlagen hebben ons op de laatste positie laten belanden, maar we hebben gelukkig nog vier wedstrijden te gaan om dit te corrigeren. Op 13 december moet de ommekeer komen als zij mogen gaan strijden tegen Wassenaar.

Een tactische opstelling werd door de spelers niet gewenst, zodat wij in slagorde aantraden tegen W.S.C. dat twee ex-KNSB spelers in zijn gelederen had. Wouter van Markenstein (bord 2) speelde tegen Paul Brasser en het werd een fraaie partij waar veel bedenktijd in werd gestoken. Door een listigheidje van Wouter werd de aandacht even verlegd naar de rand van het bord, en bleven de minder sterke centrumpionnen even buiten schot. Pas toen Wouter nog maar een halve minuut had te gaan, realiseerde hij zich dat er nog zeven zetten moesten worden gespeeld. Na een snelle afruil van toren-paard en twee pionnen werd remise overeengekomen. In een gelijke eindstelling was dit de juiste beslissing. Het wordt voor onze club tijd om over te gaan op digitale klokken, zodat iedereen er aan kan gaan wennen.

Felix Ferschtman (bord 3) speelde een te gekke partij tegen Rody Oversloot. Onze man kwam kwaliteit achter tegen een pion, maar beschikte over een "viertal" ongebruikelijke centrumpionnen en twee sterke lopers. Het nemen van een pionnetje op de f-lijn bracht Rody weer in de wedstrijd en via tussenschaak kwam de dame binnen de gelederen van Felix zijn stelling. Dit werd een ongelijke strijd, en onze man moest stukken en pionnen opgeven om mat te voorkomen. Rody wachtte nog extra lang om met een dubbele toren de belangrijkste lijn te pakken. Onze man moest zijn dame geven tegen een toren en hij kon niets anders doen dan opgeven.

Perry van der Meer en Marco Kuyvenhoven speelde in mijn ogen een bijzondere saaie partij, waarbij beide niet vooruit leken te branden. Misschien heb ik wat gemist, maar spannend was het niet. In een vroeg stadium werden de dames geruild en al rap volgde de andere stukken. In het eindspel verloor onze man een pion en zijn tegenstander maakte er dankbaar gebruik van. Na afruil van de torens kon promotie niet uitblijven. Daarna ging onze man ook nog eens door de vlag. Een remise-achtige stelling werd zodoende alsnog verloren.

Lennard Blaas en Marnix Hofman (bord 1) speelden een gelijkopgaande strijd, en het enige voordeeltje was de tijd. Marnix gebruikte veel meer tijd in het middenspel, maar bleek wel degelijk snel te kunnen spelen. Een remisevoorstel werd door ons geweigerd, omdat de stand toen al nadelig was. Lennard moest doorspelen en leek zijn kans te grijpen. Zijn paard werd sterker dan de loper van Marnix, maar na afruil van zijn paard vervloog dit voordeel. Het sterke veld werd uit handen gegeven. Ook Lennard verloor een pion en daarna de partij.

Ondanks deze ruime nederlaag hebben wij wel degelijk kansen gehad en een verlies tegen de kampioen van vorig jaar is geen schande. Volgend jaar meer succes. (We hebben in ieder geval de eerste ronde overleefd, en dat is wel eens anders geweest)

Frits Berendse jr.

50 jaar DCSV                                        Terug

De Delftse Christelijke Schaak Vereniging, opgericht 25 november 1949, vierde op vrijdagavond 26 december 1999 het 50 jarig jubileum. Er waren uitnodigingen verzonden naar de HSB en enkele bevriende verenigingen, alsmede naar leden en oud-leden voor een receptie en een toernooitje. Na een openingstoespraak van de voorzitter van DCSV, een woordje van de wethouder van Delft en een felicitatie van de HSB werd een toernooitje georganiseerd voor de liefhebbers. In de zaal lagen de originele exemplaren van de jaarverslagen van b_v 1969-1970 en 1979-1980 ter inzage. In de toespraak van de voorzitter werd ingegaan op de groei en bloei van DCSV, het Christelijke in de naam van de vereniging, en de dip waarin de vereniging nu zit. Terecht werd opgemerkt dat toename van leden nooit "zomaar" gebeurt maar dat dit door de extra inzet van de leden gebeurt. Het toernooi met 18 deelnemers was te hoog gegrepen voor mij, en ik wist maar twee van de vier partijen te winnen. Al met al was het een hele gezellige avond, en ik wil DCSV nogmaals feliciteren met hun 50 jarig bestaan.

Frits Berendse

11e SIO-toernooi                                                Terug

Op zaterdag 20 november 1999 werd voor de elfde keer het SIO (schaken is ontwikkeling) toernooi georganiseerd en de opkomst was bijzonder goed met ruim 150 deelnemers. In verband met het jubileumtoernooi (SIO bestaat 75 jaar) werd de opzet iets gewijzigd en werden er nu achttallen aan het werk gezet. In de hoofdgroep speelde men met 12 spelers zeven ronden Zwitsers. Jan-Willem de Jong, winnaar van persoonlijke HSB kampioenschap, won overtuigend met zeven uit zeven. De lunch, inbegrepen bij het inschrijfgeld, was gezellig en de kwaliteit van de erwtensoep was uitstekend. Ook de prijzentafel was goed gevuld en daarnaast werd ook een kosteloze verloting gehouden met een aantal fraaie prijzen voor de deelnemers. Op het laatste moment werden de prijzen per groep uitgebreid tot vier, zodat weer 50 % van de spelers zou "scoren". Het deelnemersveld lijkt op die van het Pomartoernooi, en het blijkt dat de schaakwereld een kleine wereld is. Bijna overal en altijd zie je dezelfde gezichten.

Die zeven partijen vergen veel van de deelnemers en door de scheiding van de lunch heb je dus een ochtend en een middagsessie. Uit de eerste vier ronden scoorde ik 2½ uit 4 om daarna de overige partijen te verliezen. Mijn kompanen in de andere groepen deden het beduidend beter, en vielen bijna allemaal in de prijzen. Gerbrand in groep twee, speelde goed maar vermorste wat puntjes zodat hij net buiten de prijzen viel. Ondanks dit is hij niet weggespeeld, en heeft hij duidelijk kansen gehad op meer dan de 3½ punt die hij nu scoorde.

Clemens, Wil en Frits Sr. wisten allemaal een tweede plek te veroveren, zodat er toch voldoende prijzen werden gewonnen.

Groep

Naam

1

2

3

4

5

6

7

2.

Gerbrand Beekman

½

0

½

1

0

1

½

5.

Frits Berendse jr.

½

1

½

½

0

0

0

10.

Clemens Haazen

1

1

1

½

0

1

½

11.

Wil Kauffman

½

1

1

0

0

1

1

12.

Frits Berendse Sr.

½

0

1

1

1

1

1

Ronde 3 en 6 eindigden duidelijk in ons voordeel met 4 uit 5. De vijfde ronde was onze slechtste ronde.

Frits Sr (5½), Clemens (5) en Wil (4½) werden allemaal tweede terwijl Gerbrand 3½ punten scoorde en Frits jr. 2½.

Frits Berendse jr.

Besturenoverleg HSB                                                  Terug

Op woensdagavond 24 november 1999 werd er een besturenoverleg georganiseerd in het Nationaal Schaakgebouw in de van Speijkstraat te den Haag. Op het programma stond het "MEERJARENBELEIDSPLAN" van de KNSB. Het programma en dit beleid stonden vanaf 17 november op internet, maar helaas beschikt uw voorzitter hier nog niet over zodat hij zonder stukken naar deze vergadering trok. Gelukkig was het beleid al uitvoerig besproken op de najaarsvergadering zodat ik niet helemaal onvoorbereid verscheen. Dit verslag heeft al in Pomarnieuws 2 gestaan.

5 bestuursleden van de HSB en 14 bestuursleden van een of meerdere vereniging waren vertegenwoordigd. Alle KNSB verenigingen waren vertegenwoordigd. (W.S.C-Ooievaar-Promotie-D.D. en D.S.C.)

De nieuwe secretaris, de heer van der Meer uit Delft, werd voorgesteld en deze was prominent en goed aanwezig. In eerste instantie werden de discussiepunten geformuleerd, en daarna zouden deze stuk voor stuk worden behandeld.

Doelstelling plan weinig concreet omschreven
Te weinig doorgaan op niet gerealiseerde doelen
Het streven naar 30.000 leden blijkt niet uit begroting
Automatisering
Steven naar oudere schakers en andere doelgroepen
Onduidelijke rol consulent
Rol passageclubs en het licentieplan
Structuur schoolschaak
Prospectiecis ???
Waarom vermindert het ledenaantal?
Contributieschulden

1. Beleidsplan: Ondanks het vragen naar concrete voorbeelden is het plan te vaag gebleven, en is het niet aangepast aan de wensen van de diverse onderbonden. De doelstelling is opmerkelijk ambitieus, maar de plannen blijven te vaag, en komt niet overeen met het negatieve scenario inzake het verminderen van ledenaantallen, vooral bij de senioren.

2. Niet gerealiseerde doelen: Ondanks het stellen dat 80% verbeteringen is gerealiseerd, blijft men vaag in het noemen van concrete verbeteringen. De lijst van niet bereikte doelstellingen is groot en ook zijn belangrijke doelen (ledenwinst) niet gehaald. Het witte-vlekken-plan (concept Limburgse bond, om niet schaakgebieden in beeld te brengen) is niet uitgewerkt of besproken met de andere bonden. De sterktekaarten (jeugd) zijn regionaal wel in orde maar nog niet bij de bond zelf.

3. Streven naar 30.000 leden: Dit is niet gehaald, en het ledenaantal loopt nog steeds terug. De begroting komt niet overeen met het beleidsplan en getuigt van te weinig realiteit.

4. Communicatie/Automatisering: Dit loopt beter doordat contactpersonen regionale bonden sneller zijn met insturen van ledenmutaties. De weg terug, van bond naar onderbond, is niet verbeterd maar lijkt juist langer te duren. Ledenmutaties voor de 20ste bij Chris van Zijderveld aanmelden.

5. Les aan senioren: Er wordt een cursus opgezet door de KNSB om oudere mensen ook te leren schaken via het stappenplan wat ook bij de jeugd wordt gebruikt. (Dit klinkt bekend)

6. Consulent: Er wordt een uitnodiging verstuurd naar de consulent om eea toe te lichten op een HSB vergadering. Er bestaat een duidelijke vrees bij verenigingen dat de consulent gaat delegeren en dat het onoverzichtelijk wordt. Wat denkt de consulent voor verenigingen te kunnen betekenen, en aan wie rapporteert de consulent zijn enige andere vragen. Na twee jaar moet een evaluatie volgen richting verenigingen. De consulent, aangestuurd door de bonden, gaat ook leven bij andere takken van sport. Denk bijv aan de sportraad.

7. Passageclub/licentieplan: Op de passageclub moeten nieuwe schakers worden be(op)geleid voor verenigingen. Het licentieplan, een van de punten op een licentiedag in Utrecht, werd door de bezoekende verenigingen (Botwinnik) als slecht ervaren. Alleen maar les door gediplomeerde schakers, kan de goedwillige "amateurs" doen verliezen voor de sport.

8. Structuur Schoolschaak: Dit wordt node gemist en men wil graag meer weten. Teleaccursussen moeten beter gecoördineerd worden naar verenigingen. Hoe worden de scholen benaderd, en hoe moet het gebudgetteerd worden zijn de andere vragen.

9. Prospectiecis??: Alle goede ideeën verzamelen en deze melden op internet en centraal bewaren.

10. Waarom gaan leden weg? Men moet gaan inventariseren waarom leden verdwijnen en andere "doel"groepen gaan benaderen. Die inventarisatie is al eens eerder gemaakt maar moet misschien worden herzien door de vele veranderingen. (BV internet, toename andere sporten zoals bridgen, geen vooruitgang in het spel) Zeker schakers tussen de leeftijd van 25 tot 40 worden op verenigingen gemist. Ook allochtonen en vrouwen worden te weinig lid.

11. Contributieschulden: Een voorstel van HSV (schuldvrijverklaring) werd besproken maar om duidelijke redenen afgewezen. Eventuele wanbetalers kunnen worden opgegeven bij de Ledenadministrateur van de HSB die nieuwe clubs kan waarschuwen voor wanbetalers.

Op de zaterdag daaropvolgend zou de Bondsraadvergadering worden georganiseerd en onderstaande punten werden besproken.

1. Extra kosten inschrijving KNSB teams voor fl. 250,00 per team en verhoging jeugdcontributie met fl. 7,00 De meeropbrengst zou terugvloeien naar alle schakers door een contributieverlaging van fl. 1,00. Dit werd tegengestemd.

2. Schaakmagazine terug brengen naar 6 nummers per jaar. Ondanks diverse bezwaren (minder actueel, minder contact met leden) heeft de HSB geen bezwaren, maar willen zij wel weten wat er met de meeropbrengst gaat gebeuren.

3. Beter toegang tot promotiemateriaal en vrij verschaffen.

4. Boetebedragen KNSB herzien en verhogen

Frits Berendse jr

Jeugd                                                         Terug

Hallo allemaal! Hier weer een stukje voor de talenten van onze vereniging. Om te beginnen heet ik weer 2 nieuwe leden welkom. Het zijn Fleur en Roy. Jullie zijn nu officieel Pomariaantjes! Jullie zullen het vast naar je zin krijgen. Verder is er niet zo veel gebeurd. We hebben al 2 Grand-Prix toernooien niet meegedaan. Maar Bart heeft zich ingeschreven voor de derde Grand-Prix. In het volgende blaadje kunnen jullie lezen wat het geworden is.

Verder gaan we wel meedoen aan de JCC (Jeugd Club Competitie) tot en met 20 jaar. Het team zal bestaan uit:

Thierry
Christian
Frans
Michel
Colin
Glenn S.

We gaan het dit jaar weer proberen! Maar nu de stand van de interne competitie. We hebben 4 rondes gespeeld. Hier is de tussenstand:

  Stand groep A
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1

Wouter

16

2

2

       

2

Gert-Jan

15

2

 

1

   

1

3

Stefan

13

1

1

1

   

1

4

Bart

11

1

 

2

   

1

5

Robbert

9

 

1

2

   

1

Wouter doet hele goede zaken, maar Gert-Jan zit hem op de hielen. Stefan kan ook goed meekomen. Bart en Robbert zijn zich omhoog aan het werken.

Tot maandag!!!!

Lennard                                                                                             Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]