pn5_99-20.htm

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Inhoud

Voorwoord *
Pomar 1-Haagse Toren 2 *
Vogelwijk 2 - Pomar 2 *
Bobby Fisher 1- Pomar 5 *
Pomar/Vodopi - Botwinnik 3 *
HSV 4 Pomar 5 5-2 *
't Centrum 1 - Pomar 1 *
Pomar/Vodopi - S.I.O. 4 4 - 3 *
Pomar 5 Schaakhuis 3 *
Snelschaken Pomar *
Snelschaken bij DSC *
Jeugd *

Voorwoord

In dit nummer veel verslagen van externe wedstrijden. Dat het allemaal niet zo geweldig gaat met de Pomar teams mogen blijken uit de onderstaande standenlijsten. Het eerste is al gedegradeerd en Pomar 3 en 5 staan op de onderste plaatsen. Pomar Vodopi doet het uitstekend, evenals Pomar 2.

In dit Pomarnieuws ook een verslag van ons eigen Pomarsnelschaaktoernooi, een "heet van de naald" verslag van het DSC toernooi van afgelopen zaterdag en de uitgebreide jeugdrubriek.

Iedereen krijgt tot slot de hartelijke groeten van Piet van den Eeden vanuit de Robert Fleurystichting in Leidschendam. Hij maakt het naar omstandigheden goed en hij is het schaken nog absoluut niet verleerd zoals ik zelf mocht ondervinden. Zoekt u buiten de maandagavonden een schaaksparringpartner, ik kan hem u aanbevelen.

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Pomar 1-Haagse Toren 2

Op maandagavond 31 januari 2000 stond de wedstrijd Pomar 1 - Haagse Toren 2 op het programma en het beloofde een alles of niets wedstrijd te worden. Pas nu realiseerde ik me dat er twee teams zouden degraderen, dus dit zou een echte vierpuntenwedstrijd worden. Na vier ronden namen wij de laatste plaats in met 0 punten en Haagse Toren 2 had er inmiddels 1 verzameld. Zij traden met twee invallers aan, in de personen van Theo Dekkers en Chris van Zijderveld. Ook Ton Vissers, wedstrijdleider van de HSB, speelde mee en zou zelfs het beslissende punt scoren.

Lennard en Perry waren nu eens als eerste klaar, zodat ik de andere partijen beter kon volgen. Lennard werd overrompelt door zijn jeugdige tegenstander, die een fraaie combinatie op het bord zette. Onze man verloor twee stukken en moest toezien hoe zijn tegenstander eenvoudig de winst naar zich toehaalde. Op Perry zijn bord werden de dames al na vier zetten afgeruild, zodat onze man aan de ontwikkeling kon beginnen. Hij deed dit beter dan zijn tegenstander die twee stukken (toren/paard) niet heeft gebruikt. De twee paarden van Perry werden gevaarlijk omdat zijn tegenstander vergat een van deze af te ruilen. Via pionwinst werd de partij eenvoudig gewonnen.

Rob de Jong verloor na een overmacht van stukken op de koningsvleugel. De combinatie dame/twee torens/twee lopers was "dodelijk" voor onze man. Hij moest lijdzaam verdedigen om tenslotte toch mat te worden gezet. Aad van Sas, onze reserve, speelde tegen Chris en zette een fraaie partij op het bord. Via pionwinst wist onze man een belangrijke vrijpion te creren die later de partij nog zou beslissen. Door verkeerd terugslaan riep Chris het onheil over zich af en wist onze man hem mat te zetten. Mevrouw Ferschtman speelde een vreemde partij met wisselende kansen. Ik heb haar achtereenvolgens op verlies, winst, verlies, gelijk en op winst zien staan. Uiteindelijk wist zij de achterstand van een pion om te toveren in een pion voordeel. De randpion kon echter niet promoveren zonder pat, en zodoende werd remise de uitslag. Haar tegenstander zat er echt doorheen.

En toen waren er nog maar drie partijen bezig met een tussenstand van 2 - 2.

Gerbrand Beekman - Theo Dekkers werden door de teamleider geadviseerd om door te spelen. Remise om 9 uur zat mij niet lekker. Samen met de twee andere partijen zag ik zes spelers in tijdnood. Iedereen had nog vijf minuten op de klok en het kon nog alle kanten op. Johan had een bijzonder moeilijk middenspel en verloor in het eindspel 1 pion, Gerbrand wist een pion te winnen, en Felix had veel overwicht in zijn partij tegen Ton Vissers. Ik (en veel anderen) rekende op twee punten.

Gerbrand besliste als eerste zijn partij en na promotie van een vrijpion gaf Theo op. Felix verbruikte veel tijd voor een zet in een fase dat hij dit niet kon gebruiken. Via kwaliteitwinst wist hij op voorsprong te komen, maar daarna vergat hij twee vrijpionnen van het bord te halen. Door de omweg van Felix wist Ton zijn paard bij zijn pionnen te krijgen. Felix werd met koning/toren opgesloten en ging alsnog door de vlag.

Johan verdedigde taai, maar moest toch toezien hoe zijn tegenstander het initiatief naar zich toetrok. Na stukken en pionnen van het bord te hebben geslagen, wist zijn tegenstander toch een pluspion over te houden. Deze en de tijdnood besliste de partij in zijn voordeel. Met deze uitslag kregen wij te weinig en het wordt moeilijk om degradatie te ontlopen. Alleen twee overwinningen op onze concurrent Centrum en de koploper Botwinnik kan het tij doen keren. Ik hoop op wat uitschieters.

Succes in de laatste twee ronden, het geluk moet immers toch een keer een keer in ons voordeel zijn.

Frits Berendse jr

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Vogelwijk 2 - Pomar 2

Op dinsdagavond 8 februari stond bovenstaande wedstrijd op het HSB programma en dankzij twee invallers konden wij met zijn achten spelen. Ook de teamleider/verslaggever speelde mee, zodat ik beslissende momenten gemist kan hebben. Zelf stond ik na 9 zetten al belabberd door een stuk kado te geven. Ondanks de tijd die ik voor de zetten nam, vergat ik een dubbele dekking, en men kan dit schaakblindheid noemen.

Clemens speelde een fraaie partij tegen Arjen de Leeuw en verloor kwaliteit maar wist de koningsvleugel open te breken. Na nog een offer van een paard had onze man het beste van het spel. Arjen gebruikte drie stukken niet, zodat onze man zijn toren en paard niet miste. Op advies van zijn teamleider accepteerde Clemens remise door zettenherhaling via eeuwig schaak. Tijdens de analyse bleek Clemens nog steeds winstkansen te hebben, maar zowel de teamleider als Clemens waren blij met deze remise.

Jery Versluys speelde bedachtzaam en kwam twee stukken voor te staan. Volgens Jery heeft hij niet aanvallend gespeeld, maar gewoon gewacht op een fout van zijn tegenstander. Deze bleek twee fouten achter elkaar te hebben gemaakt, zodat Jery de winst binnen kon halen. Onze spelers hadden nogal wat moeite met de digitale klok, en ik kan u mededelen, dat ook Pomar wat van deze klokken gaat aanschaffen om ervaring op te doen.

Frans van der Elst kwam een pion achter in een open stelling en kon dit niet meer goedmaken. Ondanks taai verdedigen van onze man moest hij later toch opgeven.

Jack (bord 1) en Kees (bord 2) waren tegelijk klaar en dat heb ik helemaal gemist. Jack wist via een vol bord met fraai middenspel een open lijn te kraken, waarna winst in zijn schoot werd geworpen. Kees ging een gelijk eindspel in tegen Karel Stolte, maar bleek later te hebben verloren. Het verlies (de reden) had ik gemist, maar door deze nederlaag werd de stand weer gelijk getrokken.

Peter (extern/intern niet zo gelukkig) speelde een mooie partij met diverse matcombinaties (volgens zeggen). Ik constateerde alleen een pion achterstand, en zag dat zijn tegenstander het initiatief had. Ik wil deze partij nog wel eens naspelen, om te zien waar Peter het voordeel vandaan haalde. Zijn tegenstander bleek bij de tijdcontrole nog geen 35 zetten te hebben gedaan zodat de partij door Peter werd opgeist. Aad van Sas, onze ster-invaller, speelde aan bord 8 een moeilijke partij en had kansen om deze partij winnend af te sluiten. Door een verkeerde paardzet verloor hij alsnog en werd de stand wederom recht getrokken. (3-3) Met alleen mijn partij nog aan de gang (stuk achterstand tegen een pion) dreigde wij met 4 - 3 te verliezen. Door taai te verdedigen en het spel ingewikkeld te maken ging mijn tegenstander steeds meer tijd gebruiken en dit ging in zijn nadeel werken. Ondanks zijn 10 minuten meer en zijn voordelige stelling kwam hij niet meer tot de winnende combinaties. Ook hij kreeg last van een black-out zodat hij pardoes zijn dame weggaf. Toen hij ook nog eens een toren liet instaan gaf hij op met de mededeling dat hij niets meer zag. Zelf had ik twee keer op het punt gestaan op te geven, maar nu was ik blij dat ik de partij zo gerekt had. Door deze overwinning wonnen wij (gelukkig) met 4 - 3 en ik denk dat dit voldoende moet zijn voor handhaving (4 punten na 5 ronden). De remise van Clemens op de vooravond bleek toch belangrijk te zijn geweest, maar ook doorspelen in een partij met achterstand heeft zijn nut gehad. Op het programma staan nog de wedstrijden tegen DCSV (5 punten) en Lierse 2 (0 punten) zodat ik verwacht dat wij ons handhaven.

Veel succes in de volgende ronde!!

Frits Berendse jr

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Bobby Fisher 1- Pomar 5

Het nadeel van een jeugdteam opgeven is dat je met minstens 6 jeugdspelers moet spelen. Voor aanvang van de competitie hadden wij voldoende potentieel (11 jeugdspelers) om met een gerust hart te gaan spelen. Door het vertrek van de gebroeders van Heijningen, Nadir, Mart en Michel bleven er nog maar 6 over, zodat ik geen reserve spelers zou hebben. Op vrijdagavond 4 februari werd de partij tussen Bobby Fisher en Pomar 5 gespeeld, en bij voorbaat kreeg ik twee afmeldingen van jeugdspelers. Ook Wil Kauffman en Glenn Bieger konden niet spelen, zodat ik drie reserve spelers moest zoeken. Wouter van der Spek en Robbert Gowrie (van onze jeugdgroep) waren bereid mee te doen. Op de speelavond bleken de teamleider en Thierry een slechte agenda te hebben want beide waren het vergeten. Met 6 "man" konden wij helaas geen potten breken tegen Bobby Fisher. Vader Frits, (ook de chauffeur), Antoon Hommes, Colin Evans, Robbert en Wouter verloren hun partij terwijl Glenn Smits een vol punt wist te scoren. Al met al geen leuk debuut voor onze jeugdspelers, maar ik hoop dat Pomar 5, toch nog wat puntjes gaat pakken.

Frits.

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Pomar/Vodopi - Botwinnik 3

Op maandagavond 24 januari moest ons team zich revancheren voor de nederlaag tegen het sterke jeugdteam van DSC. Gezien het programma dat de drie koplopers nog tegen elkaar hebben is het kampioenschap nog niet beslist. Op 6 maart speelt DSC 7 thuis tegen Schaakmat 3 en wij spelen op 20 maart uit tegen Schaakmat 3. DSC 7 (1 verliespunt), Schaakmat (geen verliespunt) en Pomar/Vodopi (2 verliespunten) zijn de belangrijkste kandidaten voor het kampioenschap.

Tegen Promotie zag ik weer een aantal fraaie partijen, die volgens mij duidelijk boven het nivo van de vierde klasse uitstijgen. Jan van der Plas won heel knap kwaliteit, maar zijn tegenstander was hiervan niet onder de indruk. Door de torenzet en het sterke loperpaar werd onze man fraai mat gezet. De combinatie was heel mooi, en zeker het loperoffer op f3 zette onze man voor de problemen. Jan zijn buurman, Jos Appelman, intern nog niet zo gelukkig, wist een aanval op zijn bord te zetten die door zijn tegenstander werd onderschat. Na winst van de dame wikkelde onze man snel af naar winst. Piet Kok bouwde een gelijke stelling op en hij en zijn tegenstander kwamen remise overeen, in een stelling waarbij de aanvaller zou verliezen. Ad Beekhuizen kwam een pion voor in een moeilijke stelling. Ad stelde remise voor zonder zijn teamleider te informeren, maar ik kon me zelf wel vinden in deze beslissing. Ook hier zou de "agressor" verliezen.

Piet Berghuis speelde wederom een fraaie partij en revancheerde zich net zoals Jos voor hun partijen tegen DSC. Ook nu kwam onze man een pion voor, en even dacht ik dat hij het winstpad zou missen. Nu kwam zijn toren op de goede lijn te staan, en wikkelde hij eenvoudig af naar winst. Flip Bal had problemen met de opening en moest al snel achterstand accepteren. Ondanks deze achterstand bleef onze man het beste van het spel houden. De klok tikte in zijn nadeel, maar het gekke was dat zijn tegenstander steeds nerveuzer werd. Via een fraaie aanval won onze man een toren (of mat) en zijn tegenstander gaf daarna ook nog een ander stuk weg. Hij kon niet anders dan opgeven. Hans Maljers kwam ook een pion voor, maar hield de andere stellingen nauwkeurig in het oog, om eventueel remise aan te bieden. Na afruil van de dames bleken de paarden van zijn tegenstander gevaarlijk, maar voordat dit werd uitgespeeld kwamen zij remise overeen. De matchpunten bleven wederom bij ons. Jos Bergers, die bijna altijd de volle speeltijd benut, speelde een gedegen partij. Na een onnodige tussenschaak verloor onze man een stuk en moest hij met een stuk achter en twee pionnen meer de tegenstander proberen te stoppen. Ook de klok was in zijn nadeel, en nadat de torens zijn stelling binnenkwamen moest hij opgeven.

Heren, volgende ronde, tegen SIO 4, even veel succes, en met een beetje geluk kunnen wij in de laatste ronde nog toeslaan tegen Schaakmat.

Frits Berendse jr

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

HSV 4 Pomar 5 5-2

Maandag 10 januari was het dan zover: de eerste wedstrijd voor onze talenten in het nieuwe jaar. We hebben wat goed te maken, want we hebben nog geen punt gepakt dit seizoen. Dat deden we vorig jaar toch een stuk beter! Maar goed, nieuwe eeuw, nieuwe kansen.

Helaas begon het zoals zo vaak dit seizoen. Door een leeg bord (dit keer het 6de) begonnen we weer met 1 punt achterstand. Michel heeft een hoop uit te leggen, dat hij zijn team zo in de steek laat zonder iets van zich te laten horen! De wedstrijd begon met de nodige nederlagen.

Glenn S. was als eerste klaar aan bord 7. Hij ruilde alles razendsnel af en kwam in een remise-achtige stelling terecht. Zijn tegenstander probeerde te forceren. Glenn had zomaar een toren kunnen winnen, maar ziet het niet. Plotseling kan de tegenstander doorbreken en verliest Glenn de controle over de wedstrijd: 2-0.

Aan bord 2 heeft Thierry geen schijn van kans. Zijn tegenstander kent de opening uitstekend en offert 2 pionnen tegen een keiharde aanval. Hij zet een mat-in-vier op en Thierry verliest:

3-0.

De tegenstander van Glenn B. komt niet opdagen. Hij krijgt een invaller tegenover zich. Het gaat aanvankelijk goed, maar na een paar te snelle zetten moet hij snel opgeven:

4-0.

Zo snel met 4-0 achter, dat mag natuurlijk niet. Maar toch had ik goede hoop. Want Frans had een ouderwetse hakdag. Hij wint door een dubbele aanval een toren en gaat vervolgens op rooftocht. Arme tegenstander: 4-1.

Frits sr. speelde een rustige opening, maar het schuiven had resultaat. Met een pion extra ging hij richting het eindspel. Als de tegenstander het proces nog een beetje versneld door een stuk weg te geven, is het punt door Frits snel gemaakt: 4-2.

Met Wil vol in de strijd heb ik nog steeds alle hoop, want Christian gaat aan bord 4 het eindspel in met ieder een paard en een pion meer. Helaas was het iets te ingewikkeld; de tegenstander wint 2 pionnen terug. Even lijkt Chris toch aan het langste eind te trekken, maar het wordt toch remise:

4-2.

Een punt behalen ging nu niet meer. En Wil is inmiddels in een erg moeilijke stelling terecht gekomen. Hij kan wat problemen oplossen door pionnen weg te geven, maar de stelling is spoedig niet meer te houden. Hij probeert van alles, maar de tegenstander bleef rustig en speelde het uit:

5-2.

HSV 4 - Pomar 5  
1. R.Wensveen - F.J.Berendse 0 - 1
2. A.Marcus - Th.Bieger 1 - 0
3. H.Boot - W.F.N.Kauffman 1 - 0
4. J.Boot - C.Gude -
5. P.Huijbens - F.v/d Linden 0 - 1
6. J.J.V.Haak - N.O. 1 - 0
7. R.Hahlens - G.Smits 1 - 0
8. D.de Jong - G.Bieger 1 - 0
    5-2

Tsja, wat moet ik zeggen? Okee, het geluk is niet aan onze zijde. Maar ja, soms moet je geluk afdwingen. En dat lukt ons helaas niet. Maar dat wil niet zeggen dat we geen punten meer halen! Sterker nog, we gaan nog punten pakken!!!

Lennard

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

't Centrum 1 - Pomar 1

Op de laatste speelavond van 't Centrum in hun speelzaal de Kameleon moest Pomar 1 proberen te winnen om aansluiting te krijgen bij 't Centrum, Schaakmat en Haagse Toren 2. Op dezelfde avond werd ook de wedstrijd Haagse Toren 2 - Schaakmat 1 gespeeld die eindigde in een 4 - 3 overwinning voor de eerstgenoemde.

Ook de H.S.B. had op deze avond een speelzaal van de Kameleon gehuurd voor een jeugdleiderscursus en zodoende moest de interne competitie (2 partijen) gespeeld worden in de "koffiebar". De sfeer was onaangenaam door het dubbel verhuren.

't Centrum gaat deze lokatie verlaten en gaat spelen in de Kerketuinen, tezamen met L.S.C. (Loosduinen) en S.H.G.P. (Stichting Haags Gemeente Personeel). Het hoe en het waarom van deze fusie zal voor ons onduidelijk blijven, maar het is natuurlijk een rigoureuze stap voor de deelnemers. De eigen identiteit wordt verloren en het is maar de vraag of er een algemene interne competitie kan worden opgezet. De wedstrijdleiders zullen hier de handen aan vol hebben.

De avond begon niet goed en bij de eerste tussenbalans (21.30 uur) noteerde ik vier partijen op verlies.

Johan en zijn tegenstander speelden remise aan bord 8, en zodoende had de pion achterstand van Johan gelukkig geen nadelige gevolgen.

Perry speelde ook met een pion minder in een pionneneindspel en moest opgeven toen promotie dreigde. Zijn tegenstander had alle geduld om winst te forceren.

Rob moest het onderspit delven in een aanvallende partij. De open lijn met de dame voor zijn koning werd hem fataal. Met de moed der wanhoop probeerde Rob het nog, maar ook hij moest verlies noteren.

Wouter kwam een pion achter te staan en moest secuur met de koning verdedigen om tegenspel te houden. Na afruil van de gevaarlijkste stukken speelde Wouter met twee paarden tegen twee lopers. De dame van Wouter kon binnendringen om daarna de partij eenvoudig te winnen.

Gerbrand en zijn tegenstander oefende een nieuwe opening en even leek dit onze man fataal te worden. Onze man kwam kwaliteit achter te staan tegen een pion, maar kreeg op dat moment last van black-outs. Eerst een loper kado, om daarna nog een stuk weg te geven. Gerbrand bleef de partij rekken maar moest toezien hoe ook hij naar een nederlaag werd gespeeld.

Mevr. Ferschtman speelde remise die dit tot de laatste twee minuten moest blijven weigeren gezien de tussenstand. De partij ging gelijk op, en er was alleen voordeel in tijd. Dit werd in de eindfase verspeeld zodat, met beide nog een minuut op de klok, alsnog remise werd overeengekomen.

Felix speelde tot het eind door en nadat ook hij een remiseaanbod af moest slaan, won zijn tegenstander een pion. In een vlot tempo werd de partij door Felix verloren.

Lennard speelde een perfecte partij tegen P. de Bas en zeker de sterke centrumpionnen bezorgden zijn tegenstander de nodige problemen. Lennard won kwaliteit tegen een pion, en wist ook het eindspel fraai uit te spelen. Na het elimineren van de laatste pion moest zijn tegenstander opgeven. (3-5)

Helaas, het doek is gevallen en Pomar 1 degradeert naar de tweede klasse. Zes nederlagen op rij, en nog een wedstrijd te gaan tegen de aanstaande kampioen, is ook geen garantie voor handhaving. Na acht jaar eersteklasser en een jaar promotieklasse (94-95) is de promotie van 1990-1991 ongedaan gemaakt. In de periode 1984 tot 1991 speelde Pomar 1 ook in de tweede klasse. Gezien de kracht van Pomar 1 moeten wij volgend jaar alles op alles zetten om weer te promoveren. Wij spelen nog thuis tegen Botwinnik en toch hoop ik op een stunt, zodat wij niet puntloos degraderen.

Jammer, maar misschien zijn wij toch wat verzadigd geweest? Of misschien moet de interne competitie veranderen om ons weer scherper te maken. Ik weet het even niet!!

Pomar/Vodopi - S.I.O. 4 4 - 3

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Op maandagavond 21 februari stond bovenstaande wedstrijd op het programma. SIO 4 was een jeugdteam zodat de wedstrijd om 19.30 uur moest beginnen. Jos Appelman was deze week iets te laat en ook het bord van Jan van der Plas bleef leeg. Na informatie bleek Jan afgezegd te hebben, zodat ik onze pinch-hitter Antoon Hommes alsnog uitnodigde om deze plaats op te vullen. Antoon begon met 20 minuten achterstand, en maakte zich wat zorgen. Met nog een uur op zijn klok waren de zorgen over.

Jos Appelman kwam slecht uit zijn opening maar wist de koning van zijn tegenstander over het hele bord te jagen, en snoepte onderweg diverse stukken op. Winst kon niet uitblijven, en vrij eenvoudig noteerde hij de eerste winst.

Ad Beekhuizen speelde tegen een wel heel jeugdige tegenstander en het ging goed gelijk op. Onze man wist een pion te winnen, en had later het beste van het spel. Het remisevoorstel van zijn tegenstander werd besproken met de teamleider, die de keus liet aan Ad. Samen kozen wij voor remise, in een stelling die beter leek, maar moeilijk was te winnen.

Antoon was de volgende die won, nadat zijn tegenstander wel erg gul met zijn stukken werd. De nederlaag werd versneld doordat zijn tegenstander zichzelf mat zette.

Piet Berghuis speelde bedachtzaam en wist twee pionnen te verschalken. In het eindspel was hij heer en meester en via promotie van een van zijn vrijpionnen wist hij zijn tegenstandster eenvoudig mat te zetten.

Piet Kok en Piet van den Berg speelde een fraaie partij aan bord 1, en even dacht ik dat onze man de aanval van zijn tegenstander niet kon stoppen. Het paardoffer moest worden teruggegeven om mat te voorkomen, zodat onze man met een pion minder het eindspel inging. Zijn tegenstander zat op hete kolen en bood zelf remise aan in een gelijkwaardig eindspel zodat het eerste matchpunt binnen was. (4-1)

Hans Maljers gebruikte veel tijd maar wist een stuk te winnen omdat zijn tegenstander een mat in drie over het hoofd zag. In het eindspel (4 minuten) was zettenherhaling mogelijk om beide punten binnen te halen. Door tijdnood werd dit overzien, en in een gewonnen stelling verloor onze man door de klok.

Flip Bal speelde een moeilijke partij en kwam een pion achter. Ook het niet rokeren bracht kansen voor zijn tegenstander. Flip verdedigde echter bekwaam, zodat zijn tegenstander bijna al zijn tijd moest gebruiken. Voordat hij door de klok zou gaan bood hij in gewonnen stelling remise aan wat gretig werd geaccepteerd.

Jos Bergers verloor op de achtste zet een stuk en bleef taai doorspelen en gebruikte wederom al zijn tijd. Hij wist eenvoudig de dame te winnen door een fout van zijn tegenstander, maar gaf even later zijn dame weer terug. Met nog 240 seconden te spelen moest onze man opgeven, met twee stukken minder.

De overwinning was echter binnen en wij gaan voor die zo belangrijke tweede plaats, die eventueel ook recht geeft op promotie. Met nog een ronde te gaan is er ook nog kans op een kampioenschap maar dan moet DSC (in een van de twee te spelen wedstrijden) twee punten verspelen.

Heren, veel succes tegen het Naaldwijkse Schaakmat.

Frits Berendse

Pomar 5 Schaakhuis 3

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

In klasse 4b van de HSB staat Pomar 5 onderaan. Het team van de talenten aangevuld met 2 oude rotten is maar niet in staat punten te pakken. Ook deze ronde lukte dit niet.

Als eerste was Glenn Smits klaar aan bord 7. Razendsnel vlogen zijn stukken van het bord. En helaas werd hij zeer snel mat gezet: 0-1. Ook Frans raakte zeer snel in de problemen. Hij dacht even een dame te winnen. Tot zijn schrik raakte hij wat stukken en later een toren kwijt: 0-2.

Aan bord 8 maakte Glenn Bieger zich op voor zijn eerste overwinning van dit seizoen. Na over en weer wat kleine foutjes wist Glenn het spel naar zich toe te trekken. Toen begonnen de slimmigheidjes, zoals deze:

Stand na , Te6

Glenn speelt hier: Df5xb5. Het lijkt alsof hij zijn loper weggeeft, maar er volgt: , Te6xf6 , Db5-e8+, Kc8-c7 , De8-e7+, Kc7-b6 , De7xf6 en de toren is gewonnen! Daarna volgt mat: 1-2.

Colin heeft een gelijkopgaande partij aan bord 6. Dan probeert hij iets, maar hierdoor is de tegenstander sneller met het promoveren van een pion. Colin moet zijn toren geven en na hard proberen ook de partij: 1-3. Ook Christian kan de score niet ombuigen. Hij ruilt zijnn dame tegen een stuk en een toren en heeft een leuke aanval. Maar de stukken worden niet aktief genoeg ingezet en de tegenstander kan met zijn dame de zaak uitmaken: 1-4.

Wil is aan bord 3 nooit in de problemen geweest. Hij wint een stuk en ruimt n voor n alle pionnen op. Op het moment dat hij verschrikkelijk voor staat biedt de tegenstander nog remise aan. Wil neemt dit wijselijk niet aan: 2-4.

Thierry komt aan bord 2 niet verder dan remise. Hij lijkt een tijd lang beter te staan, maar in een eindspel met ongelijke lopers is het meestal onmogelijk de winst te forceren: 2-4. Frits sr staat dan wel een stuk achter, maar hij maakt het zijn tegenstander door aktief spel nog erg lastig. De tijd verstrijkt en zijn tegenstander weet het niet meer en moet zelfs uitkijken. Hij biedt remise aan: 3-5.

  Pomar 5 Schaakhuis 3  
1. F.J.Berendse - P.M.Zwarts -
2. Th.Bieger - M.Cruden -
3. W.F.N.Kauffman - H.Farouk 1 - 0
4. C.Gude - R.Kleijwegt 0 - 1
5. F.v/d Linden - L.Beekman 0 - 1
6. C.Evans - H.Beuving 0 - 1
7. G.Smits - C.Buurman 0 - 1
8. G.Bieger - J.de Lange 1 - 0
      3 5

Het is ons weer niet gelukt! We staan nog steeds ongedeeld onderaan. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar: WINNEN!!

Lennard

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Snelschaken Pomar

Op maandagavond 14 februari werd het snelschaaktoernooi van onze vereniging georganiseerd. De jeugd beet de spits af met acht deelnemers en zij speelden zes ronden. Het verslag hiervan is door Lennard gemaakt.

Dankzij de hulp van Hans van Lith was het toernooi voor de senioren een groot succes, en zelfs uw wedstrijdleider kon zich nu onder de spelende voegen. Hans nam de wedstrijdleiding op zich en wist de spelers elf ronden Zwitsers te laten spelen. Ondanks de elf ronden (vijf minuten per persoon per partij) waren wij toch voor elven klaar, en was er zelfs even een pauze om de prijsuitreikingen van de interne competitie te doen. Opvallend was het dat de winnaars van de eerste prijzen door omstandigheden afwezig waren.

Met 28 deelnemers en acht niet-snelschakers was de zaal goed gevuld.

Lennard was vanaf het begin in goede vorm en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Even haperde "de machine" door zijn nederlaag tegen Gerbrand maar de overige partijen werden door hem gewonnen. Hij scoorde tien uit elf, en mag zich nu (voor de eerste keer) snelschaakkampioen noemen.

Een verrassing was het spel van Frans van der Elst, die fraai een tweede plek wist te scoren. Zijn goede spel in de B-groep werd zodoende geprolongeerd. Felix en Gerbrand eindigden met acht punten op de derde en vierde plek. Op weerstandspunten werd Felix derde. Ook de fraaie positie van Gerard van der Kooy (zevende met 6,5 punt) valt op. Frits jr (volgens weerstandspunten het zwaarste programma) viel buiten de top tien en eindigde op 50 %. Glenn Smits en Colin Evans waren de enige twee jeugdspelers die meespeelden en zij wisten toch respectievelijk drie en twee punten scoren.

De start van Jos Appelman was veelbelovend met 4 uit 5, maar daarna trad de verzadiging in. In de overige partijen werd nog maar een punt gescoord. De heer Samad maakte zijn debuut, en wist na een matige start toch terug te komen. Hij scoorde uiteindelijk 5,5 punten. Kees en mevrouw Ferschtman hadden de meeste problemen met de klok en zij scoorden onder hun kunne.

De vijf minuten partijen vergen nogal wat van de spelers en het aantal keren dat een partij (in een betere stelling) door de klok werd verloren was legio.

Hans, bedankt voor de uitstekende leiding, en het goede programma. Door het doorgeven van een "foute" uitslag, moest tussentijds iets gecorrigeerd worden, maar zelfs dit was voor jou geen probleem. Nogmaals, bedankt.

Uitslag:

Place Name Feder  Score M-Buch. Buch. Progr.
1     Blaas Jr., L.     10 58  71 64
2     Elst, vd, F.      8 58  73  55
3-4   Ferschtman, F.   8  58   71 46
      Beekman, G.       8  57  71 40
5     Jong, de, R.      7  58  72 45
6-8   Stap, vd, H.     6 52 66  39
      Kooy, vd, G.      6 52 65  35
      Meer, vd, P.      6 49  60  36
9-11  Blaas Sr., L.    6  55 70  39
      Damstra, J.       6  51 63 35
      Kauffman, W.      6  40 49  26
12-17 Berendse Jr., F. 5 60  74 40
      Hazen, M.         5 55  69 36
      Berendse Sr., F. 5 51 61 33
      Samad, A.         5 45  54  27
      Haazen, C.        5 43  50  32
      Maas, B.          5 38 49  27
18-21 Appelman, J.     5  57 72 37
      Lohrer, M.        5  49  57 32
      Vink, K.          5  47  55 30
      Bergers, J.       5  45 55 31
22-23 Man, de, P.      4 48   58  31
      Ferschtman, G.    4 46  53  27
24    Hommes, A.        4  45  52  24
25    Bal, P.           3 40 49  24
26    Evans, C.         3  43  50  18
27    Smits, G.         2  43  49 11
28    Wernink, P.         41 49 1

Frits Berendse jr

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Snelschaken bij DSC

Vers van de pers een verslagje van het DSC toernooi op 10 maart jl. Pomar deed mee met twee teams aan dit snelschaaktoernooi volgens Zwitsers systeem met 11 ronden van 10 minuten p.p.p.p.. Het was dit jaar voor het eerst in een andere zaal en dat heb ik (en met mij vele anderen) geweten. Het was in een school bij een sporthal/zaal op de Brasserskade. Nu ken ik maar een sporthal op de Brasserskade maar daar was een grote PC-beurs aan de gang en ook andere gebouwtjes in de omgeving wisten niets van een schaaktoernooi. Dan maar aan de andere kant van de snelweg geprobeerd en zoekend aan het begin van de Brasserskade werd ik staande gehouden door een fietser van DSC, die kennelijk van afstand zag dat ik een schaker was en mij de weg wees; 180 graden draaien, een straatje eerder rechtsaf, dan links het parkeerterrein op en dan helemaal naar achteren lopen. Het was toen al ruim een kwartier na het aanvangstijdstip en ik kon dan ook zo'n 45 seconden voor het beginsignaal achter het bord plaatsnemen. Of het aan deze voorbereiding lag, ik weet het niet, maar de eerste partijen gingen allemaal kansloos verloren. Net als bij Gerbrand trouwens, maar wij revancheerden ons 's-middags. Precies omgekeerd ging het bij Frits jr. Ongenaakbaar in de ochtend, zelfs winst tegen een KNSB-speler, ging het 's-middags beduidend minder. Lennard scoorde de hele dag prima, zodat we uiteindelijk in de middenmoot eindigden. Pomar 2 begon heel slecht met tweemaal 0-4, maar kwam in de middag ijzersterk terug met onder meer 6 overwinningen op rij van Wil Kauffman.

De uitslagen op een rijtje:

Pomar 1 DSC 1 HSV 2 Vogelw 3 Vogelw 1 Tijdnood 2 Hgse Toren 4 Hgse Toren 2 Hgse Toren 3 Vogelw 2 DD3 Botwinnik 2 Totaal
Lennard

1

1

1

0

1

0

1

1

1

0

7

Gerbrand

0

0

0

0

0

1

0

1

0

1

1

4

Frits

1

1

1

0

1

0

0

0

0

5

Rob

0

1

0

0

0

1

1

0

1

1

5

Totaal

1

3

2

1

1

3

1

2

1

3

2

22

Pomar 2 DSC 2 DCSV 2 Hgse Toren 3 Vogelw 4 Tijdnood 5 Rijswijk5 Vogelw 5 Hgse Toren 4 Centrum DSC 5 Ooievaar 3 Totaal
Kees

0

0

1

1

0

1

0

1

1

6

Bob

0

0

0

1

0

0

1

1

1

0

0

4

Marcus

0

0

0

0

1

0

1

0

0

0

1

3

Wil

0

0

0

0

1

1

1

1

1

1

6

Totaal

0

0

1

1

2

1

3

3

2

2

3

19

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Jeugd

Dit is weer een stukje voor de allerjongste Pomariaantjes. Wat hebben wij deze keer te melden? Roy en Andrie zijn lid geworden van onze vereniging. Hartelijk welkom! Bart heeft meegedaan met de 3de Grand-Prix. Hoe zou dat gegaan zijn? Daarnaast hebben we een snelschaakkampioenschap gehouden. We eindigen natuurlijk met de eindstand van de winterkompetitie.

Grand-Prix 3

Bart deed mee aan de 3de GP van het seizoen. Hij is het enige Pomariaantje dat meedoet! Misschien dat er weer meer mee gaan doen. Hij heeft een mooie 2de prijs gewonnen !! Dit is de uitslag van de groep:

groep 39            
1 Remco Schipperen 9 +81 806 HT D 36
2 Bart vd Spek 6,5 +36 749 Pomar EH 31
3 Leon Keijzer 5,5 +16 729 Lierse D 29
4 Remco Beekhuizen 4 -19 706 HT D 26
5 Marcel Schilperoort 2,5 -46 673 ST D 23
6 Romeo Vos 2,5 -45 672 Vglwk D 23

Goed zo, Bart, ga zo door !!

 

Snelschaakkampioenschap

1

2

3

4

5

6

7

8

Punten

1

Wouter xx

0

1

1

1

1

1

5

2

Bart

1

xx

0

1

1

1

1

5

3

Gert-Jan

0

1

xx

1

1

1

1

5

4

Stefan

0

0

0

xx

0

1

1

1

3

5

Fleur

0

0

1

xx

0

0

1

2

6

Shalita

0

0

0

0

1

xx

1

2

7

Roy

0

0

0

0

1

xx

1

2

8

Nadine

0

0

0

0

0

0

xx

0

Wouter heeft wraak genomen op Gert-Jan (zie kompetitie) door van hem te winnen. Bart heeft het heel goed gedaan. De eerste 3 hebben evenveel punten, maar op basis van welke tegenstanders ze gehad hebben is Wouter eerste, Bart tweede en Gert-Jan derde. Stefan heeft een mooie vierde plek. De eerste stappers hebben leuk meegedraaid. De verrassendste uitslag was de overwinning van Fleur op Stefan.

Stand

Dit is de nieuwe stand. Wij zijn klaar met de wintercompetitie.

  Stand groep A
  Naam

Tot

Win

Rem

Verl

AMK

NO

Vrij

1

Gert-Jan

30

5

 

1

   

1

2

Wouter

26

3

2

1

   

1

3

Stefan

20

2

1

3

   

1

4

Bart

18

2

 

4

   

1

5

Robbert

14

 

1

3

 

1

2

Het is tot het laatste moment spannend gebleven. In het laatste gevecht tussen Wouter en Gert-Jan heeft Gert-Jan de wedstrijd naar zich toe getrokken. Gefeliciteerd, Gert-Jan, je bent winterkampioen! Wouter heeft het natuurlijk uitstekend gedaan. Het onderlinge duel tussen Stefan en Bart werd door Stefan gewonnen. Zo klom hij op het laatste moment nog naar de 3de plaats. Robbert heeft wat moeite gehad om tegenstand te bieden aan al dit geweld, maar we hebben nog een zomerkompetitie, dus zet m op!!!

Tot maandag !!

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]