Pomar Nieuws 1, oktober 2000

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws 1, Oktober 2000      Andere PN

Inhoud

Voorwoord *

Kampioenswedstr. HSB *

Massakamp Pomar *

Den Hoorn - Pomar 8-2 *

Returnwedstrijd *

Agenda voor de ALV *

Jaarverslagen Wedstrijdleider *

Eindstanden januari 2000 *

Externe competitie 99-00 *

Externe competitie 00-01 *

Overige activiteiten 99-00 *

Financieel Jaarverslag 1999/2000 *

2e SIO-tuinschaaktoernooi *

Eindstanden interne competitie juni 2000 *

Jaarverslag secretaris *

Voorwoord

Direct een behoorlijk dikke Pomar nieuws. Dat komt natuurlijk door de diverse jaarverslagen voor de komende Algemene Ledenvergadering en de bijbehorende terugblik op het vorig jaar. De agenda voor de ALV is in dit blad bijgevoegd. Het verslag van de vorige vergadering is los bijgevoegd.

Daarnaast zijn de einduitslagen van de interne competitie van vorig jaar nog eens opgenomen in dit nummer. U kunt de meest recente stand overigens ook altijd bekijken op de website van Pomar op het adres http://beam.to/pomar.

Binnenkort krijgt u dan zoals u gewend bent nog het Pomar Extra met alle gegevens voor de externe competitie, het programma, gewijzigde spelregels en zaaloverzicht.

Een speurtocht naar een alternatieve speellocatie voor Pomar is helaas op niets uitgelopen. Meer daarover op de ledenvergadering.

De ledenwerfactie is daarentegen wel succesvol gebleken. Er hebben zich diverse nieuwe leden aangemeld. Allen van harte welkom en ik hoop dat u zich snel thuis zult voelen. We gaan dan ook weer met 5 teams de externe competitie in. Helaas geen jeugdteam. De nog aanwezige jeugd is opgenomen in de seniorencompetitie.

    

A. Wit zet mat                     B. Zwart geeft snel mat

Oplossingen op laatste blz.

(niet bedoeld voor lezers van AD met een goed geheugen)

                                                                                               Terug

Kampioenswedstrijden HSB

Op maandagavond 4 september organiseerde de HSB (lees Chris van Zijderveld) een schaakavond voor de HSB kampioenen van vorig jaar. Ook waren een paar n na beste teams uitgenodigd om een compleet programma te krijgen. 16 teams streden op deze avond voor een prijs, de beste van hun klas. Ons mixteam Pomar/Vodopi werd ook uitgenodigd, en uw wedstrijdleider is avonden bezig geweest om een team achter de borden te krijgen. 5 afmeldingen bracht evenveel invallers in kaart, maar uiteindelijk kwamen wij toch nog een man tekort. Ik wil de spelers in ieder geval bedanken voor hun tomeloze inzet, en het hele programma is voor herhaling vatbaar. Een goede oefening voor het nieuwe seizoen. Ook thuis werden leuke dingen geregeld, waaronder dubbelschaak. Daarnaast kwamen de eerste mensen binnenlopen naar aanleiding van de 5000 folders die wij verspreid hebben. De hele maand september houden wij open huis en worden de "binnenlopers" aan het schaken gezet. Voor de nieuwe competitie hebben zich inmiddels al opgegeven John Woestenenk, Han Nicolaas en Govert Slagboom. Ook een vertrouwd oud-lid, de heer Guley heeft zich al een paar keer laten zien.

De eerste wedstrijd die ons team speelde was tegen Ooievaar 5 en deze werd nipt verloren met 4,5 3,5. De ontbrekende speler had dus het resultaat kunnen benvloeden. De tweede partij, tegen de jeugd van DSC 7, werd dik verloren met 6,5 1,5. Zij waren afgelopen seizoen achter ons tweede geworden, en promoveerden ook naar de derde klas omdat het de beste nummer twee was. Uw wedstrijdleider kwam iets te laat en dat was ons team niet gewend. Na het opzetten van de eigen speelzaal ging ik op de fiets naar Den Haag en reed dus prompt naar de verkeerde school. De sfeer was prima, en ik hoop dat dit een jaarlijks terugkerend festijn wordt.

Pomar/Vodopi

Ooievaar 5

D.S.C. 7

1. Wil Kauffman

1

0

2. Jos Appelman

1

0

3. Jos Bergers

0

0,5

4. vacant

0

0

5. Frans van der Linden

1

1

6. Flip Bal

0,5

0

7. Glenn Smits

0

0

8. Colin Evans

0

0

Frits Berendse

                                                                                               Terug

Massakamp Pomar

Op maandagavond organiseerde Pomar alweer het veertiende massakamptoernooi tussen de verenigingen R.H.C., Botwinnik, Schaak Haeghe en Pomar. Schaak-Haeghe is een fusievereniging bestaande uit leden van S.H.G.P., t Centrum en L.S.C. Alle verenigingen waren met 10 of meer mensen aanwezig, zodat elk team werd aangevuld tot 12 spelers.

De ruimte was voldoende, en het werd een hele spannende avond. Lang zag het ernaar uit dat Pomar zelf aan het langste eind zou trekken, maar zij kwamen in de laatste wedstrijd een punt tekort. Naast de 50 deelnemers waren ook nog een tiental leden van de eigen vereniging onderling bezig. 60 man in een zaal, en er konden er nog meer bij. Voor de eerste keer kwam ik stoelen tekort. Vier man aan een tafel moet voor deze gelegenheid kunnen.

Voor alle teams was er een fraaie prijs beschikbaar, en voor Schaak Haeghe was het direct de eerste "beker" die zij in ontvangst konden nemen. De oprichting gebeurt volgens mij pas later in de week.

UITSLAGEN:

1E RONDE R.H.C. - POMAR 5 - 7
SCHAAK HAEGHE - BOTWINNIK 4 - 8
2E RONDE BOTWINNIK - R.H.C. 5 - 7
POMAR - SCHAAK HAEGHE 74
3E RONDE R.H.C. - SCHAAK HAEGHE 74
BOTWINNIK - POMAR 74
EINDSTAND:
1. BOTWINNIK 20
2. R.H.C. 19
3. POMAR 19
4. SCHAAK HAEGHE 13

Vorig jaar werd t Centrum nog eerste, maar je bent altijd afhankelijk van de liefhebbers die mee willen doen. Dat kan per jaar verschillen, want vorig jaar waren wij maar met 7 spelers naar R.H.C. vertrokken. Ik wil in ieder geval Jos, Wil, Martin en Frits senior bedanken voor het inruimen van de zaal. Een opmerking deed mij twijfelen over de indeling: ik heb nu al voor de derde keer zwart??. Maar ja, als je elke wedstrijd een tactische opstelling maakt, of je zoekt een prettige tegenstander dan werk je dit juist in de hand.

R.H.C -Pomar res Schaak haeghe - Botwinnik res
Vis -Blaas 1-0 vacant - Verwiel 0-1
Hansen -Markenstein 0-1 Thijssen - Pouwels 0-1
Toledo -vd Meer 0-1 Wagner - Buchly 0-1
Borstelaar - Beekman 0-1 Brits - Ameling 0-1
Pellikaan - Damstra 0,5-0,5 Suiker - Smaal 1-0
V Dijk - Vink 0,5-0,5 van As - Walker 0-1
Stuut - Kauffman 0-1 vd leij - Arp 1-0
V Prooyen - Maas 1-0 Rurop - Rammers 0-1
Nitsche - Hazen 0,5-0,5 Aberca - Modderman 0-1
Vd Sluis - Bergers 1-0 Hartman - Alberts 1-0
De Man - Nicolaas 0,5-0,5 van Wijk - Jacobs 0-1
V Zaalen - Berendse sr 0-1 Zalme - Bal 1-0
5-7 4-8
Botwinnik -R.H.C. Res Pomar - Schaak haeghe Res
Verwiel -Vis 0-1 Blaas -Thijssen 1-0
Pouwels -Hansen 1-0 v Markenstein -Wagner 1-0
Buchly - Toledo 1-0 vd Meer - Brits 0,5-0,5
Ameling - Pellikaan 1-0 Beekman - Suiker 1-0
Smaal - Borstelaar 1-0 Damstra - van As 0,5-0,5
Walker - Nitzsche 0-1 Vink - vd Leij 1-0
Arp - van Dijk 1-0 Kauffman - J. de Liefde 1-0
Rammers - Stuut 0-1 Maas - Rurop 0-1
Modderman - v Prooyen 0-1 Hazen - E. de Liefde 0,5-0,5
Alberts - v Sluis 0-1 Bergers - Hartman 0-1
Jacobs - de Man 0-1 Nicolaas - van Wijk 1-0
Bal - v Zaalen 0-1 Berendse - Zalme 0-1
5-7 7,5-4,5
R.H.C.. - Schaak haeghe Res Botwinnik - Pomar Res
Vis - Wagner 1-0 Verwiel - Blaas 1-0
Hansen - Thijssen 0-1 Pouwels - v Markenstein 1-0
Toledo - Suiker 1-0 Buchly - vd Meer 1-0
Nitzsche - Brits 0,5-0,5 Ameling - Beekman 0,5-0,5
Borstelaar - van As 0-1 Smaal - Damstra 1-0
V Prooyen - vd Leij 1-0 Arp - Vink 1-0
Pellikaan - J de Liefde 0-1 Walker - Kauffman 1-0
Van Dijk - E de Liefde 1-0 Rammers - Maas 0-1
Stuut - Zalme 1-0 Modderman - Hazen 0-1
V Sluis - Hartman 0-1 Alberts - Bergers 0-1
De Man - van Wijk 1-0 Jacobs - Nicolaas 1-0
V Zaalen - Rurop 1-0 Bal - Berendse 0-1
7,5-4,5 7,5-4,5

Drie maal winst was er voor Vis en van Prooyen van RHC, Pouwels en Buchly van Botwinnik, en de heer Hartman van Schaak Haeghe.

Een bedankwoordje van de heer Pouwels namens alle deelnemers deed de wedstrijdleiding goed, en wij wachten af wie het volgend jaar gaat organiseren

Frits Berendse

                                                                                               Terug

Den Hoorn - Pomar 8-2

In januari werden tijdens het Westlandse Snelschaakkampioenschap de contacten gelegd tussen beide verenigingen. Den Hoorn speelt al een aantal jaren niet meer mee in de HSB, omdat zij iets te weinig extern spelende leden hebben. Via de heer Butterman werd het contact gelegd, en de animo om tegen elkaar een wedstrijd te spelen nam toe. Naast de uitwedstrijd volgt er ook een thuiswedstrijd op 22 mei 2000.

Op een tropische maandagavond, maandag 15 mei, trokken wij met elf deelnemers naar Den Hoorn. Zij spelen in een leuke locatie in het centrum van het dorp, en naast het schaken worden er meer sporten beoefend en was er ook ruimte voor vergaderingen. Wij leden een kansloze nederlaag, en zodoende moet ik ons team in de "return"wedstrijd enigszins versterken. De ontvangst was heel erg goed, en wij kregen diverse consumpties aangeboden. In het eerste uur vielen de meeste beslissingen, en dat heb ik een beetje verkeerd ingeschat. Gezeten aan de "benedenbar" kwam de een na de ander vertellen hoe er gespeeld was, en waarom men verloren had.

Glenn Smits schatte een damezet verkeerd in, zag allerlei spoken, stelde zijn loper in veiligheid om direct mat gezet te worden. Daarna heeft Glenn nog wat partijtjes gespeeld om zijn tegenstander te laten zien dat hij echt wel kan schaken.

Jos Bergers kwam kwaliteit achter en speelde zijn snelste partij in jaren. Na het verlies van zijn dame moest onze man opgeven.

Bob Maas speelde (waarschijnlijk) tegen een oud-speler van Scheve Toren 1 en werd regelmatig naar een nederlaag gespeeld. Bob was duidelijk onder de indruk van de theoriekennis van zijn tegenstander.

Frits sr speelde een gelijkopgaande partij, wilde geen complicaties en bleef de grote stukken afruilen. In een snelle partij werd er hier voor remise gekozen.

Markus kwam (wat) pionnen achter in de opening, maar blijft gecompliceerd spelen om tegenspel te krijgen. Het stukoffer was dubieus, en zodoende moest onze snelste man met een verlies genoegen nemen.

Martin Hazen verloor nogal onverwachts en ik heb het spel helaas niet echt gevolgd. Martin vond zijn pionnen minder staan dan die van zijn tegenstander en deze wist daar optimaal gebruik van te maken.

Colin Evans was de volgende die verloor, maar ik moet hem een compliment geven voor zijn geduldige partij. De partij werd goed opgebouwd, en pas richting eindspel maakte onze "man" een fout wat hem de partij kostte.

Ad Beekhuizen en zijn tegenstander maakte er remise van in een volledig gelijkopgaande partij. Ad zijn tegenstander wilde perse tegen Ad spelen, zodat ik de teamopstelling maar een beetje door elkaar gooide om beide heren tegen elkaar te laten spelen.

Hans Jacobs redde de eer door aan het eerste bord fraai te winnen. Twee pluspionnen waren voldoende om fraai combinerend het punt naar zich toe te halen.

Antoon Hommes speelde ook een mooie partij, maar vergat de beruchte paardensprong waardoor hij zijn dame verloor. Tot op dat moment had onze man het iets betere van het spel, maar het eindspel zonder dame kon onze man niet bekoren. Zodoende verloren wij ruimschoots met 8-2, en moeten wij op 22 mei revanche nemen. Lekker op tijd klaar, vertrokken wij reeds om 10.30 uur naar ons clublokaal. De hitte van de speelzaal, en de tropische omstandigheden hadden ons een beetje loom gemaakt. De ontvangst en het enthousiasme van Den Hoorn maakte weer veel goed.

                                                                                               Terug

Returnwedstrijd

Beloofd is beloofd, en een iets sterker Pomar-team ontving nu de gasten van Den Hoorn. Voor een aantal spelers van ons was het een verrassing dat zij nu voor het team moesten spelen maar dit werd moeiteloos geaccepteerd. Den Hoorn verscheen met 9 spelers, omdat een van de uitgenodigden ons lokaal niet kon vinden. Perry was vrij en nam de open plek in zodat ik het team van Den Hoorn kon complementeren.

Perry speelde remise in een snelle en korte partij. Theoriekennis van beide spelers volstond voor dit resultaat. Leo Blaas sr en Harry van der Stap (tegen Frits jr) wonnen gedecideerd en er werd een voorsprong genomen. Wil Kauffman en Gerard van der Kooy kregen sterke tegenstanders en moesten de partij opgeven. Aan de eerste vijf borden was de tussenstand 2-2 en het venijn zat in de laatste vijf borden. Drie plusremises van Christan Gde, Peter de Man en de heer Hertoghs bleven de stand gelijk houden. Aan de borden 9 en 10 waren er echter twee overwinningen te noteren door Frans van der Linden en Jos Appelman, zodat de eindstand 6 - 4 in ons voordeel werd.

Doordat ik zelf een moeilijke partij had tegen Harry heb ik geen uitgebreid verslag kunnen maken, en doe ik onze mensen misschien iets te kort. De revanche was in ieder geval genomen. De spelers van Den Hoorn hadden het duidelijk naar hun zin en willen graag dat dit jaarlijks herhaald gaat worden. Het wordt dan gepland nadat de HSB competitie is afgelopen, dus omstreeks april/mei 2001.

Frits Berendse jr

                                                                                               Terug

Agenda voor de ALV

Datum : 9 oktober 2000

Plaats : Licht der Wereldkerk te Rijswijk

Aanvang : 20.00 uur

Voorzitter : Frits Berendse jr

Notulist : Jos Bergers

 1. Opening
 2. Ingekomen stukken
 3. Mededelingen
 4. Notulen van de ALV op 11 oktober 1999
 5. Jaarverslag Secretaris
 6. Jaarverslag Penningmeester
 7. Verslag Kascontrolecommissie
 8. Verkiezing (reserve) leden voor de Kascontrole zie ad punt 8
 9. Begroting 2000-2001
 10. Jaarverslag Wedstrijdleider
 11. Prijsuitreiking seizoen 1999-2000
 12. Jaarverslag Jeugdleider
 13. Verkiezing Bestuursledenzie ad punt 13
 14. Competitie 2000-2001, intern en extern
 15. POMAR-toernooi 2000
 16. Rondvraag
 17. Sluiting

Toelichting op de agenda:

Ad punt 8: in het verenigingsjaar 1999/2000 hadden Hans Jacobs en Harry van der Stap zitting in deze commissie. Markus Lohrer was reserve lid. De vergadering moet conform artikel 15, lid 4, van de statuten twee leden en een reservelid benoemen.

Ad punt 13: Frits Berendse treedt volgens rooster af, en hij stelt zich herkiesbaar voor de functies van voorzitter/wedstrijdleider.

                                                                                               Terug

Jaarverslagen Wedstrijdleider

Verslag interne competitie oktober 1999 juni 2000

In vergelijking met het vorig seizoen was er weer een reeks van mutaties te noteren. In de loop van het seizoen werd er afscheid genomen van de heren Jongman, de Lange, Tamis en van Egmond, alsmede van Odetta Blaas. Ook veel jeugdspelers namen afscheid waaronder Glenn Bieger.

Er waren ook diverse aanmeldingen, Leo Blaas en Bob Maas, en in de tweede helft van het seizoen, Albert en Matthijs Huzen en Richard Weerdesteijn. Door gezondheidsproblemen konden Piet van den Eeden, Gerard Hauser en Tim van Rijswijk helaas niet deel nemen aan de interne competitie.

Harry van der Stap speelde wel weer intern mee, zodat wij uiteindelijk weer op 46 deelnemers uitkwamen.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen werden er weer 5000 folders verspreid in de regio om de naamsbekendheid te verbeteren, en naast deze folders werd er elke maand een berichtje verstuurd naar "Groot Rijswijk", SOR, Radio West en het Rijswijkertje.

Het idee om samen met de Boogaard wat te organiseren blijft bestaan, maar door drukte is het er afgelopen seizoen niet van gekomen.

                                                                                               Terug

Eindstanden januari 2000

GROEP A GROEP B GROEP C
1. W. van Markenstein 1. H. Jacobs 1. L. Tamis
2. P.J.A. van der Meer 2. F.A. van der Elst 2. W.J.F. Hertoghs
3. Mevr. G. Ferschtman 3. L.J. Blaas sr 3. Christian Gude
4. A.J. Beekhuizen

Degradatieplaatsen

13. H.A.G. van der Stap 15. G. Aberca
14. A.A. van Sas 16. P. de Man
15. M.T.A. Lohrer 17. J.G. Appelman

EINDSTANDEN JUNI 2000

GROEP A GROEP B GROEP C
1. L.J.H. Blaas jr 1. A.A. van Sas 1. Frans van der Linden
2. W. van Markenstein 2. J.J. Versluys 2. L.G.G. San Giorgi
3. J.L. Damstra 3. H.A.G. van der Stap 3. G. Aberca
Degradatieplaatsen
13. F.A. van der Elst 15. J.R. Poelman
14. C. Haazen 16. B. Maas
15. H. Jacobs 17. A.J. Beekhuizen

Naast het snelschaakkampioenschap wist Lennard dus ook zomerkampioen te worden. Ook nu weer vielen de meeste beslissingen op de laatste speelavond. Mevrouw Ferschtman speelde constant en werd derde in het winterkampioenschap en vierde in het zomerkampioenschap. Wouter behaalde respectievelijk een eerste en tweede plaats.

De promovendi uit groep B hadden een zwaar jaar in de A-groep en zowel Hans als Frans degradeerden weer terug naar B. Clemens vergezelt hun. De promovendi uit C wisten zich op Ad Beekhuizen na, wel te handhaven. De degradatiewedstrijden in de B-groep waren bijzonder spannend, en Markus wist zich te redden om een tweede degradatie in een jaar te ontlopen. Volgend jaar drie jeugdspelers in B, nadat ook Frans wist te promoveren.

Aad van Sas en Harry van der Stap wisten weer promotie te bewerkstelligen en ook Jery Versluys gooide hoge ogen. Harry speelt volgend seizoen echter niet intern, maar wel voor de verandering extern. Aad werd met overmacht kampioen.

Uit groep C promoveren Renzo San Giorgi en Glenn Aberca, die Peter de Man nipt voor bleef.

De standen hebben niet zo veel in het Pomarnieuws gestaan, en wij moeten dit volgend jaar verbeteren. Afwezigheid met kennisgeving bleef binnen de perken, maar uw wedstrijdleider zou het waarderen dat uw afmeldingen eerder worden doorgegeven dan de maandag waarop gespeeld moet worden.

                                                                                               Terug

Externe competitie 1999-2000

POMAR 1: Pomar 1 had het moeilijk dit jaar en degradeert kansloos naar de tweede klasse. Alle zeven wedstrijden werden verloren, en tegen naaste kandidaat, (Bv. Schaakmat) werd bijvoorbeeld met grote cijfers verloren. Na 9 jaar eerste klasse en een jaar promotieklasse moeten wij een stapje terug doen. Er zijn niet veel mutaties geweest binnen het eerste team, maar vrouwe Fortuna liet ons vaak in de steek. Misschien krijgen wij weer te maken met een uitdaging om kampioen te worden in de tweede klasse. Ik wens iedereen volgend seizoen meer succes. Botwinnik 1 kampioen, Schaakmat en Pomar degraderen.

POMAR 2: Pomar 2 speelde in een iets andere samenstelling door het inzetten van Leo Blaas en Bob Maas. Via een nipte overwinning tegen Vogelwijk en drie gelijke spelen eindigde men op 5 punten. Voldoende voor een zesde plaats. Frits jr heeft alleen wat invalbeurten gehad in het eerste of tweede maar speelt volgend seizoen gewoon weer mee. Ook Harry van der Stap wil extern gaan spelen, zodat de teamsamenstelling zal worden gewijzigd. Pomar 2 moet weer eens streven naar een hogere positie. Rijswijk 3 kampioen en degradatie voor SIO 2.

POMAR 3: Pomar 3 had over geluk niet te klagen, toen Corbulo 3 twee punten in mindering kreeg door het niet spelen van een wedstrijd. Zij eindigden nu op een voorlaatste plaats met een punt meer dan Corbulo. Een gelijk spel tegen Vogelwijk 3 en een overwinning tegen Arena 2 waren de hoogtepunten van het seizoen. Rijswijk 4 werd kampioen. Door de promotie van Pomar/Vodopi naar de derde klasse kunnen zij samen gaan strijden voor de beste klassering in de derde klasse.

POMAR/VODOPI: Het debuut van dit team in de vierde klasse bracht hun gelijk het kampioenschap. De mix van Pomar en Vodopi-leden bleek aan te slaan, en ook de onderlinge contacten waren goed. Ook de interesse voor tussenstanden en stellingen van de overige spelers deed mij deugd. Vier keer winst met 4,5-3,5 en twee grotere overwinningen waren goed voor een hoge positie. De nederlaag tegen DSC was geflatteerd. De jeugd van DSC had de zenuwen niet in bedwang en liet in de laatste wedstrijd een steekje vallen, waardoor zij het kampioenschap mistten. Ik hoop dat het team intact blijft, en dat zij in de derde klasse ook hoge ogen kunnen gooien.

POMAR 5: Ons jeugdteam kwam gehandicapt aan de start. Een jeugdteam moet minimaal uit 6 jeugdspelers en 2 senioren bestaan. Twee maanden voor de start van de nieuwe competitie geeft men een jeugdteam op, gezien het forse aantal jeugdleden (11) wat extern kan spelen. In de aanloop van het seizoen kwamen diverse afmeldingen, zodat uiteindelijk maar 6 "spelertjes" overbleven. Bij verhindering van een van deze, was men genoodzaakt met een man minder te spelen. Een gelijk spel tegen Verburch was het magere eindresultaat van dit team. Een laatste plaats was helaas het gevolg.

Een speciaal bedankje voor de teamleiders en chauffeurs die er voor zorgden dat er probleemloos kon worden aangetreden tegen de diverse tegenstanders.

H.S.B. BEKER

De eerste ronde waren wij vrij, maar ter compensatie moesten wij in de tweede ronde direct spelen tegen de titelhouder, W.S.C.. Wij hadden in ieder geval nu eindelijk eens de tweede ronde bereikt. W.S.C. beschikt over een behoorlijke groep goede schakers, en kan probleemloos 2 of meer teams deel laten nemen aan het Bekertoernooi. Het werd een bijzondere spannende avonden, en ik heb heel even kansjes gezien voor ons team. Alle spelers gebruikten zon beetje de volledige speeltijd, zodat het een latertje werd. Kleine voordeeltjes vervlogen, en regelmatig moest ik mijn verslag aanpassen. Een alles of niets offensief hielp niet en wij verloren met 3,5 tegen 0,5. Uiteindelijk zou na een bijzonder spannende finale W.S.C. weer de beker veroveren. (Voor de derde keer in 6 edities)

TOPSCOORDERS
POMAR 1: G. Beekman 5 uit 7 71%
POMAR 2: J.J. Versluys 4 uit 6 67%
POMAR 3: M.P. Hazen 4 uit 7 57%
POMAR/VODOPI: P. Berghuis 6 uit 7 86%
POMAR 5: Frans van der Linden 3,5 uit 5 70%

                                                                                               Terug

Externe competitie 2000-2001

Het nieuwe seizoen spelen wij weer met 5 teams, met dit verschil dat wij nu met 5 seniorenteams gaan spelen. De teamopstellingen zullen zodanig worden gewijzigd, dat "de jeugd" zal worden ingezet in een van de drie teams die in de derde of vierde klasse spelen. Door de degradatie van Pomar 1 spelen er twee teams in de tweede klasse. Pomar 3 en Pomar/Vodopi gaan in de derde klasse spelen, terwijl Pomar 5 in de vierde klasse bivakkeert. Door het bestuur is besloten geen teamleiders mee te sturen naar uitwedstrijden, en dat de honneurs worden waargenomen door een teamcaptain. Voor thuiswedstrijden rouleert de functie van Wedstrijdleider. De teamleiders van vorig jaar zullen per toerbeurt wedstrijdleider zijn, maar er wordt nog gezocht naar leden die af en toe deze functie (onder begeleiding) willen opvullen. Door het ontbreken van de teamleiders bij uitwedstrijden, worden de spelers gevraagd een verslag te maken van hun partij. (Achterzijde uitnodiging?). Deze verslagen worden door de teamcaptain verzameld, en aan de hand van deze verslagen wordt een verslag voor het Pomarnieuws gemaakt.

Frits Berendse

                                                                                               Terug

Overige activiteiten 99-00

Druivenschaaktoernooi:

Door een vijftal leden werd er volop geschaakt op dit toernooi. (30 augustus, 1 en 4 september) Er waren eerste plaatsen voor Felix en Gaida Ferschtman in groep 6 en 19. Wouter van Markenstein en Joeri Ferschtman werden tweede in hun groepen 2 en 5. Wil Kauffman speelde ongelukkig en werd laatste in zijn groep.

Opening Denksportcentrum:

Op zaterdag 11 september organiseerde DSC een programma ter ere van de opening van het denksportcentrum in Delft. Het Pomar-viertal (Lennard, Rob, Frits en Wil) won van de DSC-dammers en DSC senioren. Het rapidtoernooi werd gewonnen door WSC.

Massakamp RHC

Op donderdag ging een te kleine groep van Pomarschakers naar RHC. Wij konden maar 7 man op de been brengen, en waren afhankelijk van een aantal invallers. t Centrum won nipt voor RHC, Botwinnik en Pomar.

Jaarvergadering HSB

Op woensdag 22 september vergaderde de HSB in het nieuwe lokaal van Vogelwijk. Een verslag hiervan staat in het Pomarnieuws nummer 2 van november.

Rapidkampioenschappen

In september werd het kampioenschap op drie avonden gespeeld. Winnaar werd Lennard Blaas voor Frans van der Elst.

50 jaar DCSV

Het jubileum werd opgeluisterd door een rapidtoernooitje waarbij ondergetekende maar twee van de vier partijen wist te winnen.

SIO-toernooi

Zaterdag 20 november werd het elfde SIO-toernooi georganiseerd. Gerbrand scoorde in groep twee 3,5 punten. Frits jr scoorde in groep vijf 2,5 punten uit 7. Clemens, Wil en Frits sr werden tweede in hun groepen 10, 11 en 12. Zij scoorden respectievelijk 5, 4,5 en 5,5 punten.

Besturenoverleg HSB

Zie verslag in Pn 3, december 1999

POMAR-toernooi

Zaterdag 18 december werd het 34ste toernooi georganiseerd. 116 deelnemers streden in 6 groepen voor een hoge klassering. Ooievaar 1 won overtuigend in groep 1

Oliebollentoernooi

Op dit gezellige toernooi werd ik gedeeld vijfde met 6 uit 9. Winnaar werd Maarten Stolte met 7,5 uit 9.

Westlandse Snelschaakkampioenschap

74 deelnemers speelden elf ronden. Zelf speelde ik in groep 1 (11 ronden Zwitsers in een groep van 16 deelnemers) en vergaarde maar een puntje zodat ik het volgend jaar weer in groep twee speel. Vader Frits scoorde in groep 4 vier en een halve punt.

Snelschaken Pomar

Op 14 februari kregen onze klokken het te verduren. Wedstrijdleider Hans zorgde voor een puike indeling en er werden elf ronden Zwitsers gespeeld. Lennard werd winnaar met 10 uit 11 voor Frans van der Elst met 8,5 en Felix Ferschtman met 8.

Snelschaken DSC

Pomar speelde met twee teams op een nieuwe locatie in Delft. Een plaats in de middenmoot was het hoogst haalbare voor het team van Lennard, Gerbrand, Frits en Rob. Pomar 2 deed het iets slechter dan ons en zij eindigden net onder ons. (Kees, Bob, Markus en Wil) Lennard had van iedereen de hoogste score, 7,5 uit 11

Voorjaarsvergadering HSB

Voor een verlag van deze vergadering, ziet het Pomarnieuws nr 6 van mei 2000.

Haagse Toren toernooi

Frits sr, jr, Wil en Markus konden op een zonnige zomerdag geen echte potten breken bij dit toernooi. Wil en Frits sr verdienden wel een prijsje, maar de overigen niet.

                                                                                               Terug

Financieel Jaarverslag 1999/2000

Resultaat

Het boekjaar 1999/2000 is door de vereniging afgesloten met een tekort van  43,89. Het tekort is grotendeels het gevolg van de daling van de inkomsten van de schaakvereniging door het lagere aantal jeugdleden. Vanwege het resultaat is een lagere toevoeging gedaan aan de jubileumreserve. Er is  43,89 minder gereserveerd. Als gevolg van deze lagere reservering bedraagt het uiteindelijke resultaat  0,00.

Inkomsten

De inkomsten van de schaakvereniging waren lager dan begroot. De oorzaak hiervan is het sterk gedaalde ledenaantal bij de jeugd. Hierdoor zijn de contributieinkomsten aanzienlijk gedaald. Door de ontvangst van een donatie van Shell is een gedeelte van deze daling gecompenseerd.

Uitgaven

De uitgaven van de schaakvereniging waren lager dan begroot. Door de daling van het aantal jeugdleden is aanzienlijk minder uitgegeven aan de jeugdopleiding. Ook de op de overige uitgaven is onder de begroting gebleven.

Beleid

Door het stopzetten van de jeugdafdeling van Pomar is de jeugdreserve toegevoegd aan de algemene reserve.

Toelichting reserves

De algemene reserve

De algemene reserve is toegenomen met 500,00 door toevoeging van de jeugdreserve.

De materiaalreserve

Aan de materiaalreserve is het resultaat van het Pomartoernooi groot  233,23 toegevoegd.

De toernooireserve

De toernooireserve is niet gewijzigd.

Jubileumreserve

Aan de jubileumreserve is  156,11 toegevoegd. Hierbij is uitgegaan van een toevoeging van  4,00 per seniorlid en  2,00 per juniorlid. Deze toevoeging is verlaagd als gevolg van het negatieve resultaat.

De jeugdreserve

In verband met het stopzetten van de jeugdafdeling is het saldo van de jeugdreserve van 500,00 aan de algemene reserve toegevoegd.

                                                                                               Terug

Begroting seizoen 2000/2001

Met ingang van het volgende seizoen zal de jeugdafdeling ophouden te bestaan. Alleen de jeugdleden die bij de senioren meespelen zijn in de begroting opgenomen. De begroting voor het seizoen 2000/2001 is gebaseerd op 43 seniorleden, 4 senioren extern, 3 junioren en 2 aspiranten. Hierbij is, ondanks de stijging van de KNSB contributie, uitgegaan van een gelijkblijvende contributie voor de senioren en jeugd.

Toelichting begroting

Contributies

De contributies zijn als volgt begroot:

44 senioren x 168,00 7.392,00

4 senioren extern x 84,00 336,00

3 junioren x 120,00 360,00

2 aspiranten x 84,00 168,00

8.256,00

Zaalhuur

Met de Licht der Wereld kerk is een contract afgesloten voor het seizoen 2000/2001 van  3.832,50. Er heeft een huurverhoging van 82,50 plaatsgevonden.

Afdracht HSB

Aangezien de KNSB contributie is gestegen, heeft de HSB deze doorberekend in de HSB afdrachten. De contributie van de HSB zelf is ongewijzigd gebleven.

49 senioren x 66,60 (was 65,35) 3.263,40

3 junioren x 49,20 (was 48,15) 147,60

2 aspiranten x 36,40 (was 35,80) 72,80

3.483,80

Rijswijk, oktober 2000

P.J.A. van der Meer

(penningmeester)

Balans
Vorderingen 1999/2000 1998/1999 Vermogen 1999/2000 1998/1999
NTO contributies 114.00 890.00 Algemene reserve 4,377.09 3,877.09
Vooruitbet. Clubblad 124.84 0.00 Materiaal reserve 2,410.64 2,177.41
Voortuitbet. HSB 854.60 0.00 Toernooi reserve 2,500.00 2,500.00
Jubileum reserve 1,476.11 1,320.00
Jeugd reserve 0.00 500.00
Totaal 1,093.44 890.00 10,763.84 10,374.50
Geldmiddelen Schulden
Giro (304.60) 264.50 Contributies 0.00 0.00
Giro Plus 3,000.00 2,500.00 Clubblad 0.00 50.00
Giro Ster 7,150.00 7,000.00 Prijzen 200.00 230.00
Jeugd 0.00 0.00
Totaal 9,845.40 9,764.50 200.00 280.00
Totaal 10,938.84 10,654.50 10,963.84 10,654.50
Verlies en winst

Resultaat

Begroting

Begroting

Ontvangsten

1999/2000

1999/2000

2000/2001

Contributies

7,773.00

8,490.00

8,256.00

Rente

234.98

300.00

240.00

Donaties

250.00

0.00

0.00

Subsidie

0.00

0.00

0.00

Diversen

0.00

0.00

0.00

totaal

8,257.98

8,650.00

8,496.00

Uitgaven
Huur

3,750.00

3,750.00

3,832.50

HSB

3,403.20

3,367.00

3,484.00

Bestuur

0.00

50.00

50.00

Clubblad

288.71

400.00

315.00

Prijzen

400.91

450.00

400.00

Jeugd

90.00

300.00

n.v.t.

Senioren

0.00

50.00

50.00

Propaganda

100.00

150.00

100.00

KVK

46.22

50.00

46.50

Bestemde reserves

156.11

200.00

194.00

Diversen

22.83

23.00

24.00

Totaal

8,257.98

8,650.00

8,496.00

Winst / Verlies

0.00

0.00

0.00

                                                                                               Terug

2e SIO-tuinschaaktoernooi

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerde SIO in hun stad s-Gravenzande een tuinspelschaaktoernooi. Op het fraai gelegen Marktplein was het deze middag prima vertoeven, en de datum 29 juli, was dus een garantie voor mooi en droog weer.

Er werden acht verenigingen uitgenodigd om met vier deelnemers te verschijnen. Elke vereniging speelde met twee teams, dus het spel werd gespeeld met een tweetal. Normaal gesproken denk je, dat is mooi, twee weten meer dan een, maar voor ons eerste Pomarteam ging dit niet op. Wat de een zag brak de ander af, en wat de ander opbouwde werd door de eerste weer tenietgedaan. Nog een handicap, degene die zet moet ook de klok indrukken. In de meeste gevallen staat de klok naast het bord, maar ja, het bord is zo groot, je blijft lopen. Dat ze ook nog eens op een barkruk stonden, maakte de dorst (naar succes) alleen maar groter. Even weggaan om toch die consumptie te bemachtigen, was misschien funest voor de prachtige stelling die je tot op dat moment had opgebouwd. Overleggen binnen 12,5 minuut brengt je ook in de problemen, want je hebt zoveel te overleggen.

Ons eerste team, (Markus en Frits) verloren zeven partijen op rij, en alleen in de partij tegen DSC hadden wij kansen. Het tweede (Vader Frits en Wil) scoorden beduidend beter en sloten af met 2 uit 7. (Wat zij nog niet wisten dat onze punten bij elkaar werden geteld, zodat ook het eerste niet puntloos bleef).

Gezelligheid was echter troef, alleen is het jammer dat het publiek niet in grote getale verscheen, om de spelers aan te moedigen. Nu gingen de tegenstanders die reeds klaar waren, de nog spelende aanmoedigen om deze tot spoed te manen. Het lag niet aan de tegenstanders dat wij zo weinig fortuin hadden, want het waren stuk voor stuk allemaal prettige tegenstanders. Als ik vergeten ben ze te feliciteren, moeten zij dit wijten aan vermoeidheid mijnerzijds. Zon schaakmarathon gaat je niet in je koude kleren zitten. Petje af voor de organisatie, die naast het mooie weer ook acht spelen hadden opgesteld.

Rest mij nog de einduitslag door te geven, met de hoop dat wij welkom blijven op dit soort dagen, want zoals gezegd: Gezelligheid is Troef.

1. D.S.C. 12,5
2. W.S.C. A1 12
3. W.S.C. B1 9,5
4. Haagse Toren 6,5
5. H.S.B. 6
6. S.I.O. 4,5
7. Lierse 3
8. POMAR 2

Frits Berendse

                                                                                               Terug

Eindstanden interne competitie juni 2000

A-GROEP

Pl Naam Pnt Wed W R V Perc
1 L.J.H. Blaas jr 67 14 10 1 3 75
2 W. van Markenstein 59 13 8 3 2 73
3 J.L. Damstra 58 13 8 2 3 69
4 Mevr. G. Ferschtman 58 13 6 5 2 65
5 P.J.A. van der Meer 56 12 5 3 4 54
6 F. Ferschtman 55 14 7 3 4 61
7 G. Beekman 55 14 6 4 4 57
8 R.H. de Jong 51 14 6 2 6 50
9 F.N. Berendse jr 51 11 4 2 5 45
10 L.J.Blaas sr 47 12 3 3 6 38
11 K.Vink 45 13 3 4 6 38
12 J.A. Barkey 44 6 3 1 2 58
13 F.A. van der Elst 35 12 2 2 8 25
14 C. Haazen 33 11 2 0 9 18
15 H.Jacobs 30 10 0 1 9 5

B-GROEP

Pl Naam Pnt Wed W R V Perc
1 A.A. van Sas 73 14 12 1 1 89
2 J.J. Versluys 64 10 9 1 0 95
3 H.A.G. van der Stap 56 12 7 2 3 67
4 M.P. Hazen 53 7 3 2 2 57
5 C.Wind 50 10 5 2 3 60
6 F.J. Berendse sr 49 13 4 4 5 46
7 W.F.N. Kauffman 49 11 4 2 5 45
8 W.J.F. Hertoghs 49 14 4 4 6 43
9 J. van Lith 48 12 4 3 5 46
10 G.T. van der Kooy 47 11 3 4 4 45
11 Christian Gde 46 10 3 2 5 40
12 Thierry Bieger 45 10 3 3 4 45
13 J. Bergers 44 13 3 4 6 38
14 M.T.A. Lohrer 43 13 3 3 7 35
15 J.R. Poelman 41 7 2 2 3 43
16 B. Maas 39 10 0 6 4 30
17 A.J. Beekhuizen 38 11 0 5 6 23

C-GROEP

Pl Naam Pnt Wed W R V Perc
1 Frans van der Linden 65 13 9 2 2 77
2 L.G.G. San Giorgi 60 14 8 4 2 71
3 G. Aberca 60 13 8 2 3 69
4 P.de Man 59 12 6 4 2 67
5 J.G. Appelman 55 12 6 1 5 54
6 M. Huzen 54 12 6 3 3 63
7 A.A. Hommes 53 13 5 4 4 54
8 A. Huzen 48 8 3 4 1 63
9 W. van t Hoff 44 12 4 1 7 38
10 Ph. Bal 44 14 4 2 8 36
11 Colin Evans 40 8 2 1 5 31
12 Glenn Smits 38 12 2 1 9 21
13 R. Weerdesteijn 38 6 2 1 3 42
14 P. Wernink 28 10 0 0 10 00

                                                                                               Terug

Jaarverslag secretaris

In september 1999 is er geen cursus georganiseerd maar zijn er wel in de omgeving van onze speellocatie circa 5000 folders verspreid om de naamsbekendheid te vergroten. Hans, Perry en de familie Berendse bedankt!!!

De start, zeker voor de jeugdgroep, verliep niet goed. De een na de ander kwam zich afmelden en dat was voor onze jeugdleider (en de vereniging) niet prettig. Wel prettig was de terugkomst van Leo Blaas en tussentijds de komst van een aantal nieuwe leden.

Ons clubblad verscheen zeven maal, waaronder een extra editie voor de externe competitie.

Wij zullen trachten ook de interne standen weer op te nemen in ons clubblad.

Naast het clubblad is Pomar tegenwoordig ook op een web-site te bewonderen, en zijn bijna alle bestuursleden in het bezit van een e-mailadres.

Het bestuur bestond dit verenigingsjaar uit de gekozen leden:

Frits Berendse jr Voorzitter en wedstrijdleider
Jos Bergers Secretaris/ledenadministratie
Perry van der Meer Penningmeester
Lennard Blaas Jeugdleider
Rob de Jong Redacteur Pomar-Nieuws
Wil Kauffman Algemeen bestuurslid

De notulen van de afgelopen ALV zijn nog gemaakt door Martin Hazen, en ik wil hem hierbij nogmaals hartelijk bedanken. Jos is tijdens het seizoen ons bestuur komen versterken, en hij neemt secretarisschap op zich en de ledenadministratie. Ik wens hem veel succes!!

Het bestuur heeft drie maal vergaderd, en tevens heeft een afvaardiging van het bestuur twee HSB vergaderingen bezocht. De verslagen hiervan zijn opgenomen in het Pomarnieuws.

Daarnaast heeft een delegatie van het bestuur ook deelgenomen aan de tuinschaakspelen van SIO te s-Gravenzande.

Het bestuur heeft ook een aantal alternatieven onderzocht inzake een eventuele wijziging van speellocatie, maar is daar niet in geslaagd. Er is geen sprake van dat wij uit de huidige locatie moeten, maar stilstand is voor ons achteruitgang. Daarnaast is het goed om te weten wat er binnen de omgeving van onze vereniging leeft. Een school zou bv weer jeugd kunnen aantrekken.

Voor verdere informatie over het verenigingsjaar verwijs ik u naar de (uitgebreide) verslagen van de penningmeester, de wedstrijdleider en de jeugdleider.

Frits Berendse (plaatsvervangend secretaris)

                                                                                               Terug

Oplossingen blz. 1

A: 1. Ld7 Kc7 2. Ld6 mat.

B: 1. Ld3!! 2. Dxd3 Dh1 3. Ke2 De1 mat.

                                                                                               Terug
Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]