Pomar nieuws nr 3 december 2000

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Inhoud Pomar nieuws nr. 3 december 2000

Voorwoord *
35e Pomar toernooi *
Pomar1–Collectief2 *
Pomar2-Schaakhaeghe3 *
Pomar 3 - SIO 3 *
Lierse 3 - Pomar 3 *
Pomar 3 - Botwinnik 3 *
Pomar 3 - Vogelwijk *
Haagse Toren 5 - Pomar/vodopi *
Velo-Pomar/Vodopi *
SIO 4 - Pomar 5 *
Pomar - Collectief *
HSB Najaarsvergadering *
Standen extern *

Voorwoord                                 Terug

Heter van de naald kan bijna niet. Als de meeste van u nog nahijgen van het afgelopen Pomartoernooi heeft u, nauwelijks 48 uur later, alweer het verslag van ons eigen toernooi hier in uw handen. Uiteraard van de hand van onze onvolprezen organisator Frits Berendse.

Verder heel veel verslagen van externe wedstrijden in dit nummer. Er waren er nog een paar bij mij achtergebleven, na de vorige keer Pomarnieuws. Bij deze is dat weer goedgemaakt. Heeft u trouwens gemerkt dat we een nieuw kaartje hebben voor de aankondiging van de externe wedstrijden? Dan hebt u vast ook gezien dat er achterop gelegenheid is tot het geven van een (korte) beschrijving van uw eigen wedstrijd. Het is bedoeld voor het teamverslag. Dit seizoen komt het vaker voor dat de teamleider ook speler is en dan is het veel moeilijker om het verloop van alle wedstrijden goed bij te houden. Bovendien, de enige die het fijne van de partij weet bent u zelf, toch? Het verzoek is dan ook om, na afloop van uw externe partij, direct dezelfde avond even wat aantekeningen te maken achterop het kaartje en aan de teamleider te geven. Dat ontlast de teamleiders ook wat. Interessante partijen insturen bij de redacteur kan ook, op papier of digitaal (tekst of .pgn), dan komen ze binnenkort op de website van Pomar.

In dit Pomar Nieuws tot slot nog een verslag van de HSB-najaarsvergadering van een tijd geleden, dat ik ook had laten liggen. En dan hoop ik dat ik nu helemaal niets meer vergeten ben. Oh ja, hele prettige feestdagen toegewenst!

35e Pomar toernooi                                 Terug

Op zaterdag 16 december 2000 werd het 35ste Pomar toernooi georganiseerd en het was inmiddels de vijfde uitvoering van een rapid kampioenschap voor teams. Dankzij de toernooicommissie, de vrijwilligers en de circa 130 deelnemers werd het wederom een succes.

De vrijwilligers achter de bar die belangeloos hun beste beentje voorzetten moesten nu noodgedwongen uitwijken naar de speelzaal waar zij de deelnemers met hun consumpties konden verwennen. Simone, Odetta, mevrouw van der Stap en Peter Wernink zorgden ervoor dat niemand iets te kort kwam. Wat probleempjes met de sterke koffie werden opgelost en ook de problemen met kookplaten werd geregeld. De wedstrijdleiding heeft hier gelukkig allemaal niets van gemerkt zodat het spel der spelen gewoon gespeeld kon worden. Ook de andere "helpers op de achtergrond" willen wij bedanken voor hun tomeloze inzet. Zeker vader Frits die op deze dagen zijn wagen regelmatig ziet veranderen in een vrachtauto, en Harry van der Stap die zoals elk jaar de entreegelden verzorgt.

Naast de 133 aanmeldingen, waarvan zelfs nog op de vooravond van het toernooi, werden wij toch weer getroffen door wat wegblijvers. Gelukkig konden de open plekken gevuld worden door een vijftal "niet aangemelde" spelers die op de bonnefooi naar de speelzaal zijn gekomen.

De sfeer was goed en iedereen was vol lof over het evenement. De publicaties via Haagse Courant (2x), Groot-Rijswijk en Radio West zorgden zelfs nog voor wat bezoekers die al dit schaakgeweld niet wilden missen.

Voor de hoofdgroep hadden zich vier teams aangemeld op KNSB niveau en twee teams op promotieklasse niveau. De groep werd verrassend gewonnen door Alteveer voor Tijdnood 1 (promotieklasse) en L.S.G. (KNSB). Het team van Ooievaar werd vierde voor het bestuur van de HSB en Vogelwijk 1. Door de vele aanmeldingen van Vogelwijk (5 teams) moesten zij noodgedwongen in de hoogste groep spelen, zodat elke groep met een Vogelwijkteam werd ingedeeld. De winnaar van het vorig jaar, Ooievaar 1, kon het nu niet bolwerken, maar het bestond dan ook uit een heel ander team. M. Thiele (Alteveer) was de enige die maximaal scoorde (4 uit 4).

In de tweede groep won Pomar 1 nipt voor Chaturanga dat 1 bordpunt tekort kwam.

Prometheus eindigde als derde voor Haagse Toren, SchaakHaeghe en Vogelwijk 2.

Topscoorders werden A. Cupido en F. Ferschtman met 4 uit 5. Het moet gezegd worden dat Pomar 1 met twee gastspelers (van promotieklasse) was versterkt, maar de prestatie blijft netjes.

Groep drie werd verrassend gewonnen door DCSV voor HSV en Lierse. De verschillen waren erg klein, maar het wordt Rens ter Veen (voor de dertigste keer deelnemer van het Pomar toernooi) van harte gegund. P. vd Meiden van Vogelwijk 3 werd topscoorder met 4,5 uit 5.

Groep 4 was een prooi voor Rijswijk dat met overmacht won voor een mix team van Pomar en spelers van de R.S.B.en een jeugdteam van Op Eigen Wieken uit Leiden. Deze waren slecht begonnen maar maakte dit ruimschoots goed. Harry van der Stap jr en F. Wezenaar (beide van Rijswijk) werden topscoorder met 4,5 uit 5.

Groep 5 werd overtuigend gewonnen door het tweede team van Tijdnood dat iets te laag was ingedeeld. De overige teams ontliepen elkaar niets, maar troffen het niet met Tijdnood in deze klasse. Alle spelers van Tijdnood scoorden maximaal (4 uit 4) zodat zij volgende keer wat hoger moeten gaan spelen. In totaal had de wedstrijdleiding 11 teams van derde klas onderbond ingedeeld en dan wordt e\het toch heel moeilijk om een goede indeling te maken.

Groep 6 en 7 waren individuele groepen waarbij de heer Suyker (Velo) de zesde groep won voor de heren Venderbos en Berendse sr. Groep 7 werd gewonnen door de begeleider van het jeugdteam Op eigen Wieken, de heer Roorda voor de heren W. en R. Boom.

Groep 1 Punten Groep 2 Punten Groep 3 Punten
1. Alteveer 15 1. Pomar 1 14 1. D.C.S.V. 12,5
2. Tijdnood 1 12,5 2. Chaturanga 13 2. H.S.V. 12
3. L.S.G 12,5 3. Prometheus 11,5 3. Lierse 11,5
4. Ooievaar1 8 4. Haagse Toren 11,5 4. Vogelwijk3 9,5
5. H.S.B. 7 5SchaakHaeghe 6,5 5. Ooievaar2 7,5
6 Vogelwijk 1 5 6. Vogelwijk 2 3,5 6. Pomar 2 7

 

Groep 4 Punten Groep 5 Punten Groep 6 punten
1. Rijswijk 16 1. Tijdnood2 16 1. K. Suyker 4
2. R.S.B. 12,5 2 Ooievaar3 6,5 2.LFVenderbos 3,5
3. Op.EigenWieken 9 3Vogelwijk5 6 3. FJ.Berendse 3,5
4. Vogelwijk 4 9 4. S.I.O. 6 4.JW de Windt 2,5
5. Pomar 3 7 5. Vopo 5,5 5. V.A. vd Dool 1
6. Voorburg 6,5     6. S.Pen 0,5

 

Groep 7 Punten
1. J. Roorda 5
2. W. Boom 3,5
3. R. Boom 3
4. C. Berendse 2,5
5. H. Berendse 2
6. F. Noordhuizen 0

Naast de Pomar teams speelden ook diverse leden mee met de mix teams zoals Wil Kauffman en Bob Maas bij de R.S.B. en Antoon Hommes en Jos Poelman bij de combinatie Vopo (Voorburg en Pomar)

Al met al was het weer een bijzonder succes en zoals zo vaak is de wegblijver de verliezer.

Namens de toernooicommissie, Perry, Lennard en Frits

Pomar 1 – Collectief 2 7 – 1                                 Terug

Op 2 oktober speelde ons eerste team tegen het tweede van Collectief en ondanks de hoge uitslag viel het mij op dat er niet overtuigend werd gespeeld. Er werden twee partijen gewonnen die op verlies hebben gestaan zodat de uitslag nogal geflatteerd is.

Perry kwam kwaliteit achter na een offer op a2, maar zijn tegenstander verzaakte het eindspel, zodat Perry heel verrassend het eerste punt wist te scoren.

Gerbrand, topscoorder van het vorig seizoen, was in vorm en wist moeiteloos zijn partij te winnen. Drie pionnen meer beslisten het eindspel.

Felix speelde ook niet overtuigend, maar zijn tegenstander vergat zijn goede spel voort te zetten, waardoor onze man de overwinning in zijn schoot kreeg geworpen.

Wouter won twee keer kwaliteit tegen twee pionnen, en wist zijn partij winnend af te sluiten via een fraaie combinatie.

Aad van Sas (onze super-sub) begon om halfnegen aan zijn partij, omdat Rob niet op kwam dagen. Rob had zich echter afgemeld, maar dat was door de wedstrijdleider niet begrepen. Om kwart over acht wilde hij onze man inzetten, maar dat stootte even op bezwaren. Het wedstrijdformulier was nog niet ingevuld, en zolang er nog geen zet is gedaan mag je een reservespeler aanwijzen. Onze man wist echter zijn partij fraai te winnen, en ondanks zijn drie kwartier achterstand had hij in het eindspel nog een kwartier meer dan zijn tegenstander.

Johan trof het niet met zijn tegenstander en via een pion achterstand werd onze man naar een nederlaag gespeeld. Hij verloor als enige, maar ik verwacht nog voldoende punten van hem.

Gaida Ferschtman speelde een goede en fraaie partij en stond al snel een stuk voor. De afwikkeling verliep nogal traag, maar het was een kwestie van tijd voordat zij de partij winnend kon afsluiten.

Lennard was geduldig en zeker twee uur lang werd er geen stuk geslagen. De tijd bleef echter doorlopen, en het wordt dan wel moeilijk op zo’n vol bord. Lennard beheerste het pionnenspel beter en wist zijn tegenstander achteruit te drukken, zodat deze een steeds kleiner bord kreeg. Verdedigen wordt dan wel heel moeilijk. Lennard pakte alsnog overtuigend het volle punt, en zodoende namen onze grote broers revanche voor de nederlaag van ons tweede tegen Collectief 1 (2,5-5,5)

De 7-1 overwinning belooft veel, maar zegt nog niet veel. Het rating verschil tussen ons eerste en Collectief 2 bedroeg gemiddeld 200 punten. Nog niet te vroeg juichen, maar ik hoop toch op een terugkeer naar de eerste klas.

Frits Berendse jr

Pomar 2 - Schaakhaeghe 3 6 - 2                                 Terug

Onder de bezielende leiding van de wedstrijdleider die het "speelgenot" schonk aan Aad van der Sas wist ons tweede een fraaie en verdiende overwinning te boeken tegen de fusievereniging SchaakHaeghe 3. In verband met de bekerwedstrijd tussen Pomar en Collectief die ook op deze avond (4 december) was gepland, beloofde dit een zware avond te worden voor de wedstrijdleider zodat ik de honneurs waar nam.

De start was niet veelbelovend omdat wij begonnen met een nederlaag. Een blik op de borden leerde mij dat er voldoende mogelijkheden waren om dit recht te trekken.

Aad, nog bedankt voor het invallen, speelde aan bord 1 en er dreigde verlies door de scherpe aanval van zijn tegenstander op de koningsvleugel. Door secuur te verdedigen wist Aad zijn tegenstander nog even van de overwinning af te houden. Naarmate de strijd vorderde ging Aad zijn speeltempo versnellen en in plaats van kwaliteit verlies gaf hij een stuk weg. Zijn tegenstander wist de partij daarna eenvoudig te winnen.

Harry, spelend aan bord 6, had het betere van het spel door met zijn stukken achter de stelling van zijn tegenstander te komen. Het initiatief was volledig in handen van onze man en het was een kwestie van tijd dat de partij door hem gewonnen zou worden. Onder druk van deze aanval gaf zijn tegenstander een stuk en de partij weg.

Clemens, bord 7, had een gelijkwaardig eindspel maar won een stuk nadat zijn tegenstander een penning op zijn toren overzag. Met een paard voorsprong was het pleit snel beslecht in ons voordeel en kwamen wij op een 2-1 voorsprong.

Kees, aan bord 3, speelde een van zijn beste partijen en zeker zijn loperpaar was ijzersterk. Een pion voordeel werd al gauw twee pionnen voordeel en nadat zijn torens konden worden verdubbeld op de zesde lijn was het een kwestie van tijd voordat zijn tegenstander op moest geven in verband met de matdreigingen.

Jack Barkey, ook al zo op dreef, was de hele partij in de aanval. De aanval over de koningsvleugel sloeg net niet door maar hij wist al snel de juiste aanval te vinden. Via pionwinst en de slechte stelling van zijn tegenstander (dame en toren op de verkeerde posities) kon hij mat forceren en kwamen wij voor met 4-1.

Leo Blaas sr, spelend aan bord 5, kreeg een fraaie vrijpion op de f lijn maar leverde kwaliteit in na zijn torenzet op h6. Ondanks het voordeel wat zijn tegenstander kreeg kon hij dit niet uitbuiten en ging beide spelers voor herhaling van zetten. Dit was in ons voordeel want met deze remise zouden wij de partij winnen. Nadat remise een feit was werd er nog even geanalyseerd maar de juiste winstweg bleef duister.

Frans van der Elst profiteerde optimaal van de remise van zijn buurman want ook zijn partij werd nu genoteerd als een remise. In een gelijkopgaand eindspel met dame/toren/loper en 6 pionnen waren de beste kansen voor zijn tegenstander. De tijd was echter weer in het voordeel voor Frans zodat ook hier voor remise werd gekozen.

Jery Versluys had het geluk aan zijn zijde, omdat zijn tegenstander met een pion meer de winst niet wist te vinden. Jery wist de partij lang te rekken, en zijn tegenstander (ook geplaagd door hoofdpijn) ging steeds moeilijker spelen. Halverwege de avond hadden wij al snel een remise geaccepteerd maar nu kreeg Jery voordeel en dit wist hij fraai te verwerken tot een overwinning. Mannen, ik ben trots op jullie.

Een 6-2 overwinning brengt weer wat licht aan de horizon, en ik hoop dat wij de overige wedstrijden net zo gemotiveerd kunnen spelen.

Frits Berendse jr

Pomar 3 - SIO 3 4,5 - 3,5                                 Terug

Op maandagavond 18 september begon zowel de interne als de externe competitie. Pomar 3 moest aan de bak in een nieuwe samenstelling van "oudgedienden", jeugd, en nieuwkomers. De beste kansen waren voor Pomar maar op het eind liet men toch wat steekjes vallen, zodat de tegenstander dacht weer grip op de wedstrijd te krijgen. Frans voelde zich niet lekker en vroeg een invaller aan te wijzen. Aan bord 8 viel Bob Maas met een goede afloop in.

Gerard, heel ongebruikelijk, startte met een nederlaag. Hij kwam al snel een stuk tegen een pion achter, maar daarna verergerde zijn stelling elke zet. Hij kon de goede velden niet vinden voor zijn stukken en bleef op de 7e en 8e lijn. Dan wordt het een heel klein schaakbord. Hij moest als eerste opgeven.

Thierry won verdiend en via een fraaie combinatie won hij een stuk terug en de partij. Zijn tegenstander had niet gerokeerd en dat betekende dat Thierry kon infiltreren in de stelling van zijn tegenstander. Ontwikkelen is belangrijk, en Thierry begreep dit direct.

Martin verloor zijn dame in plaats van met een pluspion het eindspel in te gaan. De aftrekzet op de dame van Martin had via een tussenzet vermeden kunnen worden, waardoor onze man iets voordeel zou houden. Nu kon hij opgeven en stonden wij met 2-1 achter.

Peter en zijn tegenstander speelde remise in een gelijkwaardige partij. Peter had wat losse pionnen op het bord en zijn tegenstander had verbonden pionnen. Dit was niet genoeg voordeel om de partij uit te spelen. Remise was voor ons prima.

Bob, al eerder vermeld, kende een fraaie start en won al snel een stuk. Via rustig spel werd zijn voordeel uitgebreid, totdat zijn tegenstander nog een stuk verloor. De stand was weer gelijk.

John Woestenenk, een heel nieuw gezicht op onze vereniging, maakte zijn faam als tweedeklasser waar door zijn partij gedecideerd te winnen. Ondanks zijn stuk voor, maakte hij het zichzelf nog al eens moeilijk. De tijd was in zijn voordeel, en wij kwamen nu zowaar op voorsprong.

Christian Güde kwam twee pionnen voor en pakte de mooie lijnen met zijn toren. Na stukwinst wist hij de lijnen goed af te sluiten, en kon hij probleemloos promoveren. Onze man speelde secuur en wist de angel uit de aanval van zijn tegenstander te halen. De winst was binnen.

Hans, wederom aan bord 1, speelde een moeilijke partij en doet met ca 15 omstanders om hem heen een illegale zet. Dat valt natuurlijk op. Zijn goede spel werd niet beloond, en de tijd was in zijn nadeel. In een redelijk gelijkopgaande partij verloor onze man door de klok.

Al met al, geen slecht resultaat, de eerste wedstrijd winnen met 4,5-3,5. Wat mij nog meer verheugd is het spel van de jeugd en de nieuwkomers. 3 keer winst is bijna voldoende voor het teamresultaat. Hans, Martin en Gerard nemen de volgende keer zeker revanche.

Frits Berendse jr

Lierse 3 - Pomar 3 2 - 6                                 Terug

Op 16 oktober moest ons derde aantreden in De Lier tegen Lierse 3. Zij begonnen met pech, want de chauffeur van het halve team kwam al in Rijswijk met een lekke band te staan. Martin moest eea gaan regelen, om de auto weer te repareren, zodat een invaller en een chauffeur werd gezocht. Vader Frits, nog thuis, werd gebeld om het team te vervoeren en en-passant werd meegedeeld dat hij moest invallen voor Martin. Ook de tegenpartij werd gebeld dat wij later zouden komen, zodat niemand zich ongerust hoefde te maken. De mix van jeugd en senioren bleek voldoende voor een tweede overwinning. Men moet nog op gaan passen voor dit team, en reeds nu al is men in bezit van meer punten dan vorig jaar.

Ik ben een beetje afhankelijk van het wedstrijdformulier, omdat ik natuurlijk niet bij elke wedstrijd aanwezig kan zijn om een verslag te maken. Er wordt gezocht naar een oplossing om de spelers zelf een stukje te laten schrijven, dat door Rob wordt samengevoegd tot een verslag.

John, Christian, Peter, Frans en hans wonnen hun partij, terwijl Gerard en Thierry remise speelden. Allen vader Frits verloor, maar dat mocht de pret niet drukken. Hans had het traditioneel moeilijk aan het eerste bord en was wederom als laatste klaar. Maar het punt maakt dan een hoop goed. John is een aanwinst voor de vereniging en hij wist ook zijn tweede partij te winnen. Ook Christian staat al op 2 uit 2, en blaakt van zelfvertrouwen. Frans had aan bord 8 een moeilijke partij, maar wist hem fraai te winnen.

Ik heb vertrouwen in dit team en als men niet oppast "dreigen" zij mee te gaan doen in de top van deze klasse. Niet te vroeg juichen, maar je weet maar nooit.

Frits Berendse jr

Pomar 3 - Botwinnik 3 6,5 – 1,5                                 Terug

Beide partijen waren ervan overtuigd dat het andere team een jeugdteam was. De begintijd stond op 19.30 uur en de klokken stonden ingesteld op een speeltijd van 1 uur en dertig minuten. Wellicht zouden de (groot)ouders van de aanwezige spelers de kwalificatie jeugdteam nog wel ondersteunen, maar de reglementen van de schaakbond deden dat niet. Zodoende werd het een gewone "seniorenwedstrijd", waaraan ook enkele junioren aan deelnamen. Dit laatste geldt in 2 opzichten, er waren een paar koppels vader/zoon of vader/dochter aanwezig.

Richard Weerdesteijn, de koploper in de C-groep, bouwde op de damevleugel een betere stelling op dan zijn tegenstander. In deze partij met drie dames veroverde hij eerst een voordeel in de vorm van twee pionnen om vervolgens via een penning de dame van de dame te veroveren. De dame achter het bord had dit echter zelf ook ingezien en gaf de partij gewonnen, dus 1 – 0 voor POMAR.

Op bord 1 zag Wil Kauffman met lede ogen toe hoe zijn jonge tegenstander een toren voor kwam. Gewonnen staan is soms toch nog iets anders als winnen. Wil kreeg een kans om terug te komen en pakte die kans dan ook. Eerst veroverde hij zijn toren terug met als bonus drie pionnen. Vervolgens dwong hij zijn tegenstander tot opgave door een penning – die was populair vanavond – op diens overgebleven toren. Dat maakte de stand 2 – 0.

Albert Huzen zag de vijandelijke loper in zijn stelling penetreren met als consequentie dat hij niet meer kon rokeren. Na kwaliteitswinst – een toren voor een loper – kreeg hij een zware aanval op zijn koningsvleugel te verduren. Via een schaakje in het centrum, gecombineerd met een aanval door de toren op de 8ste rij, sloeg hij die aanval af en incasseerde het volle punt, 3 – 0 voor POMAR.

De heer Hertoghs (invaller op bord 2) bracht de 4 – 0 op het wedstrijdformulier. Hij kreeg een voorsprong in stukken en in stelling. Deze voorsprong bouwde hij gestaag uit. Hij smaakte het zeldzame genoegen de eenzame koning van zijn tegenstander met twee torens mat te zetten.

Op bord 5 zagen zowel Antoon Hommes (met zwart) als zijn tegenstandster de koningsstelling naar de filistijnen gaan. De zwarte koning stond helemaal onbeschermd, dat had later nog heel belangrijk kunnen worden. Antoon verliest een loper en een toren maar ontketent desondanks een gevaarlijke aanval op de koning van wit. Helaas overziet hij dan de unieke mogelijkheid om de zwarte koning mat te zetten. Door een afruil in de onjuiste volgorde gaat ook de kans op remise verloren en noteert Botwinnik het eerste punt, 4 – 1 voor POMAR.

Martijn Huzen bouwt gestaag een voorsprong op en breidt deze geleidelijk, maar niet te stoppen, uit. Bij een grote uitruilactie ruilt zijn tegenstander af in de verkeerde volgorde en ziet zijn dame van het bord af gaan tegen een licht stuk. Dat was voldoende voor 5 – 1.

Ad Beekhuizen bouwt in eerste instantie een voorsprong op van een toren en een pion. Zijn tegenstander dacht "dat kan ik ook" en hij voegde de daad bij het woord plus nog iets meer. Hij hield na het afruilen van de laatste torens namelijk een verbonden vrijpion over op de damevleugel. Nu dacht hij al gewonnen te hebben, maar ook dat klopte niet. In eerste instantie zag Ad kans op een uitstekende wijze de promotie van de dubbelpion te blokkeren. Vervolgens zag zijn tegenstander de winstmogelijkheid op de koningsvleugel niet en werd het remise, stand 5,5 – 1,5

Op bord drie speelt Glenn Aberca weer zijn gebruikelijke taktiek en wordt sterk teruggedrongen. Mijn ervaring is echter dat je daar niet zo eenvoudig doorheen breekt. In deze stelling speelde bovendien de situatie "lange rokade (Glenn)" tegen "korte rokade". Wit slaagt er wel in met zijn dame in te breken in de stelling van Glenn, maar ziet vervolgens de terugweg afgesloten. Dan ontketent Glenn de jacht op de witte dame die hij uiteindelijk ten koste van een toren (kwaliteitswinst!) van het bord krijgt. Tevens door tijdnood gedwongen geeft wit de partij op, de stand wordt 6,5 – 1,5.

Voor POMAR werd het dus een succesvolle avond.

Martin Hazen

Pomar 3 - Vogelwijk 4 3- 5                                 Terug

Op maandagavond ontving ons derde team de jeugd van Vogelwijk. Na twee overwinningen waren wij hoopvol gestemd, maar de uitkomst van deze match verraste vriend en vijand. Ons derde team, gemixt met "oude" garde, jeugd en een nieuw gezicht doet het goed in de derde klasse en jan nog hoge ogen gooien. Vogelwijk strooide wat roet in onze ogen, maar wij moeten blijven uitgaan van de eigen kracht.

Frans van der Linden speelde rustig en nam de tijd om goed na te denken. Hij speelde rustig en goed, te goed voor zijn tegenstander, en wist zijn partij winnend af te sluiten.

Gerard van der Kooy kwam wederom met zijn stelling in de verdrukking en haalt helaas nog niet het niveau van de interne of de achterliggende jaren. Hij moest in een slechte stelling zijn meerdere erkennen zodat de stand weer gelijk werd getrokken.

Christian Güde zag al snel dat zijn verdediging aan gruzelementen werd gespeeld en hij kwam in het middenspel twee pionnen achter te staan. Dit was te veel voor het goede.

John Woestenenk kwam al snel op achterstand en speelde in verband met het teambelang door. In de interne zou hij eerder hebben opgegeven. De aanhouder wint en hij kwam zowaar terug in de partij om hem daarna keurig te winnen. (2-2)

Thierry Bieger kreeg een paard tegen drie pionnen, en speelde tegen een jeugdige tegenstandster. Zij speelde prima, maar Thierry liet zich gelukkig niet van de wijs brengen en hij kon ook op een prima manier zijn partij afsluiten.

Peter de Man kwam een stuk voor te staan en wij beide dachten dat het wel goed zou gaan met de voortzetting. Het addertje onder het gras was de opgerukte c-pion. Een keer niet nadenken en a tempo spelen kostte hem de partij. Een gewonnen stelling werd zodoende helaas verloren. (3-3)

Hans Jacobs, op bord 1, werd vanaf het begin in de verdediging gedrukt en tegenspel was bijna onmogelijk. Met nog een paar minuten op de klok kon onze man niets anders doen dan opgeven.

Martin Hazen stond na twee uur kwaliteit voor en kon dat rustig uitbouwen. In het eindspel had Martin nog 25 minuten en zijn tegenstander 10 minuten. Ondanks de voorsprong kon onze man het niet redden en wikkelde hij verkeerd af wat hem de partij kostte.

Ondanks deze nederlaag met 5-3 waren er wel degelijk grote kansen om de partij winnend af te sluiten. Twee nederlagen op borden die gewonnen stonden deed de balans de verkeerde kant uitslaan. Er had duidelijk meer in gezeten, maar dat kunnen wij de volgende wedstrijden corrigeren. Er is nog niets "verloren".

Succes, Jongens

Wil Kauffman

Haagse Toren 5 - Pomar/vodopi 5 - 3                                 Terug

Op donderdagavond 28 september speelde ons team zijn eerste wedstrijd tegen Haagse Toren 5. Christian Wind was verhinderd, maar Markus wilde graag invallen. De wedstrijd begon duidelijk te laat, doordat de tegenstander nog niet compleet was. Onze matadoren zaten al achter het bord, in afwachting van de eerste zetten. Die bleven dus uit, tot het team van de tegenstanders compleet was gemaakt. De vereniging Haagse Toren groeit en groeit en zeker de jeugd is een groeiende tak. Daarnaast zijn er dit seizoen enkele sterke schakers van buitenaf gekomen waardoor de teamsamenstelling sterk is veranderd. Toch ook weer veel bekende gezichten. Chris speelde uit met het tweede, maar Peter Wijninga speelt nog steeds zijn partijtje mee.

Markus kwam vier pionnen voor tegen een stuk, en na terugofferen van het stuk werd het remise door eeuwig schaak. Ik was even de zaal uit, dus de uitslag, reeds voor negenen, verraste mij compleet.

Jos Appelman kwam een pion voor tegen een "oude rot" in het vak en forceerde remise. Zijn pion voordeel was niet genoeg om de winst te verkrijgen, en na overleg met zijn teamleider werd voor remise gekozen. Dat Jos zijn koning moest gaan wandelen trok ons beide niet aan.

Bob raakte een pion achter en kon dit niet terug veroveren. Zijn tegenstander maakte hier optimaal gebruik van en deze pluspion gaf dan ook de doorslag. (1-2 achter)

Flip Bal was even het spoor bijster maar maakte toch zijn combinatie af. Met al zijn stukken op de aanval wist hij via een fraaie combinatie mat te forceren.

Piet Berghuis speelde een degelijke en gelijkopgaande partij en na afruil van de grote stukken werd ook hier voor remise gekozen. Ook hij overlegde eerst met de teamleider, en dit is natuurlijk belangrijk, want deze weet de stand van zaken op de overige borden. Jos Bergers en Jan hadden op dat moment voordeel en remise was dus in ons voordeel.

Jos speelde verdedigend en hij kon materiaal winnen. Zijn tegenstander speelde alles op alles en wist zijn paard binnen de stelling van Jos te krijgen. Dit paard bleek de angel in de aanval en Jos moest zijn dame en de partij inleveren.

Hans raakte een pion achter en gebruikte enorm veel tijd. Het initiatief was bij zijn tegenstander en Hans kon alleen maar verdedigen. In het eindspel wist hij de pion terug te veroveren, maar de tijd werkte in zijn nadeel. Hij verloor door de klok.

Jan speelde een fraaie partij en wilde ook het onderste uit de kan. Met de tussenstand (4,5-2,5) achter wilde onze man toch doorspelen en zag hij nog kansen. Via een stukoffer kreeg hij de mooiste aanval, maar deze werd gepareerd door een offer van zijn tegenstander. Een pion voordeel bracht niet het resultaat waarop hij hoopte en ook hier werd remise geaccepteerd.

De eerste wedstrijd werd teleurstellend verloren met 3-5, maar ik verwacht dat dit team best nog veel puntjes kan pakken in de derde klas. De volgende keer spelen wij thuis.

Frits Berendse jr

Velo-Pomar/Vodopi 5 - 3                                 Terug

Op maandagavond 27 november 2000 speelde ons team tegen het Wateringse Velo en vanaf het begin van de avond waren de beste kansen voor onze tegenstanders. Velo moest noodgedwongen uitwijken naar een ander gedeelte van de kantine omdat de Vogelvereniging de kleine bar gebruikte als opslagruimte. De temperatuur was te laag en kon niet hoger worden gezet, en ook waren de sporters in de sporthal duidelijk te horen. Elk punt werd met gejuich begroet, zodat er regelmatig extra rumoer ontstond.

Jan van der Plas kwam moeilijk te staan, ondanks dat zijn tegenstander niet rokeerde. In het eindspel werd Jan via een combinatie mat gezet. Het iets te behoudende spel werd door zijn tegenstander gebruikt om Jan de das om te doen.

Piet Berghuis won volledig onverwachts nadat zijn tegenstander een toren cadeau gaf en daarmee ook de partij opgaf. De stand was volledig in evenwicht, maar door deze blunder kon onze man weer een punt op zijn conto zetten.

Jos Appelman speelde tegen de jeugdleider van Velo en begon met ruim een kwartier achterstand in de tijd, omdat hij vergeten had dat het een uitwedstrijd was. Jos leek het betere van het spel te hebben met twee gevaarlijke paarden, maar na een slechte periode gaf hij zijn stukken cadeau en kon hij niet meer om het verlies heen.

Flip Bal was ontketend en via een mooie aanval op de koningsvleugel kwam hij een aantal stukken voor te staan. Zijn tegenstander liep met zijn koning het hele bord over om uiteindelijk toch maar op te geven. (2-2)

Hans Maljers kwam in de opening een pion achter te staan maar blunderde in de eindstrijd met een slechte torenzet. Zijn tegenstander maakte hier gretig gebruik van en wist de partij winnend af te sluiten.

Jos Bergers kreeg een hele sterke tegenstander tegenover hem die met een overmacht van stukken de stelling van Jos infiltreerde. Door een fraaie en langdurige combinatie kon onze man niets anders doen dan opgeven.

Bob Maas is extern in vorm en won zodat hij nu op de scoren van 3 uit 4 komt. Via een fraaie zettenreeks wist hij met zijn torens achter de stelling van zijn tegenstander te komen om een stuk te winnen. Daarna was het een kwestie van tijd gebruiken en rustig de overwinning naar zich toe te trekken.

Christian Wind kwam niet echt in zijn spel en zijn geroutineerde tegenstander wist daar goed gebruik van te maken. In het middenspel verloor onze man een stuk, om daarna geen kansen meer te krijgen. Via afruil van de belangrijkste stukken werd daarna de partij verloren.

Drie nederlagen op rij met 5-3 tegen de top drie uit deze klasse, en de overtuiging dat wij in geen van deze wedstrijden echt zijn "weg"gespeeld belooft nog wat in de laatste vier ronden.

De eerstvolgende wedstrijd spelen wij uit op 14 december tegen SchaakHaeghe 4 en dit belooft nog een zware wedstrijd te worden omdat uw wedstrijdleider al vijf afmeldingen heeft voor deze avond. Hij moet een blik reservespelers of invallers opentrekken om voltallig te kunnen spelen. Uit het vijfde team en de eventuele reservespelers moet ik er toch wel vijf kunnen vinden om deze wedstrijd voltallig te kunnen beginnen.

Heren, succes in de volgende ronden

Frits Berendse jr

SIO 4 - Pomar 5 6 - 2                                 Terug

Ook Pomar 5 moest op 2 oktober haar eerste wedstrijd spelen, en zij troffen direct een verre uitwedstrijd in s-‘Gravenzande. Zij moesten zonder bezielende leiding van Wil afreizen, omdat die voor een vakantie koos op Kreta. Peter wilde graag de opengevallen plaats innemen. Albert was bereid het halve team te vervoeren. Het team begon zonder de eerste twee bordspelers, omdat die te laat waren. Glenn was eerst nog op onze club geweest, zodat ik hem door moest verwijzen naar s-‘Gravenzande. De wedstrijd begon om halfacht, en Glenn vertrok bij ons om kwart over zeven. Ook Markus kwam te laat en was niet in goeden doen. Hij moest met zijn koning over het bord gaan wandelen en moest al heel snel opgeven. Markus speelt altijd zijn eigen spelletje en gebruikt heel weinig tijd. Of hij met zijn gedachte elders zat weet ik niet, maar door zijn snelle opgave kreeg het team het moeilijk. Ook Glenn verloor, maar dit komt waarschijnlijk door de tijd die ontbrak om een partij mooi op te bouwen. Antoon Hommes en Martijn Huzen verloren nogal ongelukkig, en hebben duidelijk beter gestaan. Ook Ad kon niet in zijn spel komen en verloor. Albert en Richard bewezen hun goede vorm in de interne en wonnen beide hun partij. Peter werd naar een nederlaag gespeeld, maar genoot meer van de jeugd achter de borden, dan van zijn eigen spel. Ook zijn hoge klassering in de interne valt op, en het lijkt of hij aan zijn tweede "schaak"jeugd is begonnen.

Het mooie van de externe is dat je met een team speelt, en dat naast je eigen partij er nog volop gevochten wordt op de andere borden. Betrokkenheid bij het team is dus belangrijk!!!

Ons vijfde, een mix van "oude rotten" en een aantal nieuwe gezichten zal zeker nog wat partijen kunnen winnen in deze klasse. Interesse voor de andere partijen zal de kennis alleen maar verbreden. De volgende keer, als Wil weer mee durft, meer succes.

Frits Berendse jr

Pomar - Collectief 0 - 4                                 Terug

Pomar trof het niet tegen het Delftse Collectief dat goed voorbereid ten strijde trok tegen ons beker team. In de reguliere HSB competitie hadden wij al ervaringen met Collectief omdat zowel ons eerste als ons tweede een wedstrijd tegen Collectief hadden gespeeld. De overwinning van ons eerste op hun tweede werd tenietgedaan door het verlies van ons tweede tegen hun eerste. De hoop op een goed resultaat bleef dus overeind gezien het feit dat beide verenigingen met hun teams in de 2e klasse HSB spelen. Wij hebben wel eens een zwaarder programma gehad tegen promotieklas teams.

Felix liet zich verrassen in het middenspel en ondanks het voordeel van een pion werd onze man via stukverlies naar een nederlaag gespeeld.

Op het bord van Perry zag het er ook niet goed uit en onze man kwam een stuk achter tegen twee pionnen. Na afruil van de stukken bleef zijn tegenstander met een stuk meer zitten en was het een kwestie van tijd voordat onze man op kon geven. Een 2-0 achterstand kon alleen door het alles of niets spelletje van Wouter en Lennard teniet worden gedaan, zodat loting dan uit kon maken wie de winnaar zou zijn. Zover kwam het helaas niet. Wouter verloor zijn partij na een fraaie combinatie van zijn tegenstander die met een ijzersterk loperpaar de druk op Wouter zijn stelling winnend wist af te sluiten.

Lennard gebruikte veel tijd om het eindspel met een toren meer in te gaan. Er stonden wat pionnen tegenover maar deze partij zou dan toch gewonnen kunnen worden. In de lijn van het spel blunderde onze man en gaf een toren terug. Met nog een paar seconden op de klok claimde Lennard remise en liet de wedstrijdleider doorspelen tot de klok was gevallen. Inmiddels stonden zij gelijk in stukken maar was de pion van zijn tegenstander iets verder naar voren geschoven. Tot de claim werd er nog van alles geslagen zodat de claim (winnen op tijd) niet gehonoreerd kon worden. Op het moment van de claim waren beide spelers nog op zoek naar een winstweg en was er geen sprake van "het spelen op de klok". Helaas kon ik dus de claim van Lennard niet honoreren.

Door het vervallen van een van de twee tijdscontroles is de taak van de wedstrijdleider iets eenvoudiger geworden maar deze regel blijft moeilijk. Indien er op meerdere borden nog wordt gestreden in de laatste seconden blijft het voor een wedstrijdleider moeilijk om alle partijen te volgen. Ook moet de wedstrijdleider onpartijdig blijven en moet hij aan kunnen tonen of de claim terecht of niet terecht is. Voor zo’n claim moet de wedstrijdleider dus een tijdje het spelverloop kunnen volgen, zodat hij zelfs na afloop alsnog de claim kan toewijzen en alsnog tot remise kan besluiten. Deze regel geldt alleen bij versneld beëindigen.

Helaas, volgend jaar maar weer beter. Laten wij nu alles maat zetten op een kampioenschap in de tweede klasse.

Frits Berendse jr

HSB Najaarsvergadering                                 Terug

Op woensdagavond 20 september werd in het spellokaal van de Haagse Toren de HSB najaarsvergadering gehouden. Voor Pomar waren present Jos Bergers en Frits Berendse.

26 verenigingen waren vertegenwoordigd, 3 verenigingen hadden zich afgemeld, terwijl 6 verenigingen (Waarom??) Zonder bericht wegbleven.

1. De voorzitter opent de vergadering en heet in het bijzonder welkom de heren Bij deWeg, onze consulent, en Loewenthal (KNSB) en het nieuwe bestuurslid, Paulien Knipscheer. De vergadering herdenkt de overledenen, de heren E. Fijlstra (HT), H. Looyenga (DCSV) en H. Luitjes (Promotie)

2. Vaststelling Agenda: een aantal agendapunten wordt toegevoegd.

3. Ingekomen stukken en Mededelingen: bericht van verhindering van drie verenigingen, de heer Hoegen en de mededeling dat de schuld van de heer Gijsen is voldaan.

4. Verslag van de HSB voorjaarsvergadering op 19 april 2000.De tekst wordt zonder wijzigingen goedgekeurd. De opmerking van de heer ter Veen inzake gebruik GSM wordt binnen bestuur besproken. Men ziet geen noodzaak voor een nieuw reglement.

5. Goedkeuring jaarverslag 1999-2000. De koptekst boven de ledenaantallen ontbreekt, en bladzijde 9 F. van Gorkum speelt voor SHGP.

6. Verslag van de Kascommissie: de heer Dekker brengt verslag uit namens de commissie en hij stelt de vergadering voor decharge te verlenen.

7. Decharge van het bestuur: bij de boetebedragen mist R. ter Veen fl 120,00 aan opbrengsten. Een berekening gaat naar de penningmeester die e.e.a. uit gaat zoeken. Tevens valt de wissende opbrengst jeugdexamens op, en mevrouw Knipscheer wijt dit aan toeval.

8. Verkiezing bestuursleden: de bestuursleden zijn alle herkiesbaar, en er zijn geen tegenkandidaten. Zij worden herbenoemd.

9. Verkiezing commissieleden: de commissie van beroep wordt herbenoemd. Dit geldt ook voor de leden van de jeugdcommissie, en zij krijgen uitbreiding met mevrouw Vissers en de heer Anink. Kascontrolecommissie: de heer Dekker treedt af. Nieuwe leden zijn de heren Michielen en Oranje. De heer Voogt wordt benoemd als nieuw reservelid.

10. Mededelingen Bondsraadvergadering 9 september 2000.

Het verslag wordt gegeven door de heer Hylkema en de vergadering was gewijd aan de organisatie van de KNSB. Het teruglopende ledenaantal en de vraag of de organisatie wel aansluit bij de wens zijn de hoofdpunten. Twee gastsprekers van andere bonden en daarna brainstormen aan de hand van stellingen. Als de KNSB terugkomt op dit onderwerp wordt het binnen de HSB vergadering besproken. Discussiepunten worden nog uitgewerkt.

10A Mededelingen van de Schaakconsulent. Het project loopt als een trein en hij heeft inmiddels 23 vragen in behandeling binnen drie regionale bonden. Uit de Haagse regio heeft hij maar drie projecten lopen. Bij de overige regionale bonden ieder 10 stuks. Kleine vragen kan hij direct afhandelen, zoals aanvraag statuten en of huishoudelijk reglement. De vraagstellingen uit de Haagse Bond:

- Haagse Toren, te weinig kader

- Nootdorp, op te richten vereniging ivm groei gemeente

- Vogelwijk, publiciteit

- In het algemeen, ledenwerving en ledenbehoud

- Hulp of draaiboek jubileum

- Oprichten denksportcentrum

Een thema avond sponsoring is gepland op 25 oktober, met een vervolg op 8 november. In het voorjaar wordt een thema avond georganiseerd over ledenwerving en behoud. Helaas kwam het werven van kader nog niet aan bod. Er is een mogelijkheid om subsidie bij de KNSB aan te vragen wanneer de vereniging structureel bezig is met ledenwerving/behoud.

11. KNSB aangelegenheden (de heer Loewenthal)

- Er zijn diverse mutaties binnen het bestuur en zelf treedt de heer Loewenthal in december af. Mutaties: Secretaris, de heer Arts, Kadervorming, de heer Bork, Verenigingondersteuning, Frans Maasen en Penningmeester Steffens.

- Doping. Vanuit overheidswege is dit opgelegd en moet de KNSB hieraan meewerken om de 8 ton subsidie niet te gaan missen.

- Een vrij sterke delegatie Nederlandse schakers wordt uitgezonden naar de Olympiade.

- Instellen van kadermentoren die, vergelijkbaar met de consulenten, het doel hebben kadervorming te stimuleren.

- Naast Schaakmagazine komt er een apart jeugdblad. De discussie, wanneer moet een jeugdlid worden opgegeven, breekt weer aan. Er is echter een onderscheid tussen jeugd van verenigingen en jeugd die op school schaakles krijgt.

12. Vaststelling activiteiten volgend jaar: de HSB bestaat in 2001 75 jaar en zij zitten dringend verlegen om welkome ideeën. De voorlopige kalender:

- 29 september, Persoonlijk kampioenschap

- oktober, scheidsrechtercursus

- voorjaar, Jeugdschaakleider

- 7 oktober, Bedrijvenschaaktoernooi

- 24 februari 2001, SchaakHaeghe snelschaaktoernooi

- 10 maart 2001: DSC/HSB snelschaken voor teams

- 21 april 2001: Doorgeefschaak

- De heer van Zijderveld vond de kampioenencompetitie bijzonder geslaagd en bedankte gastheer de Ooievaar. Tijdnood wil gastheer zijn voor het Zuid-Holland wisselbeker-competitie in mei 2001.

Statutenwijziging; deze zijn opnieuw beschreven door de notaris. Een aantal fouten is onderhands aangegeven:

Art. 3: tot één en dertig juni moet zijn tot en met 30 juni

Art. 4, lid 2. "kunnen lid van de vereniging zijn" moet worden "kunnen lid van de vereniging worden".

Art. 13, lid 1. "de gemeente" moet zijn "de regio"

Met het oog op de tijd wordt de discussie onderbroken en uitgesteld tot de volgende vergadering. Een paar punten moet dan duidelijk zijn. De nieuwe statuten moeten vergeleken worden met de oude. Tevens valt men over de naam vereniging terwijl men eerder gekozen heeft voor de naam " Organisaties die het schaken in georganiseerd verband beoefenen". Er dreigen anders problemen voor Schaakhuis, Chess 2000 en de Pionnetjes.

13. Vaststelling datum volgende vergadering: woensdag 18 april 2001.

14. Rondvraag:

- Complimenten aan de redacteur voor zijn beperking van de uitgaven

- DD is bezig met de voorbereidingen van een 150 jarig jubileum

- Telt bekeruitslag mee in de rating. Volgens Chris wel.

- Informatie Informatiegids moet snel binnen zijn

- Notulen HSB vergadering voortaan opnemen in HSB-nieuws

15. Om 22.45 uur sluit de vergadering

Frits Berendse jr

Standen extern                                 Terug

De standen van de externe competitie, per 16 december 2000:

Zie links in het hoofdmenu!

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]