Pomar nieuws nr 5 februari 2001

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar nieuws nr. 5     maart 2001                 

Inhoud

Voorwoord *
Botwinnik 2 - Pomar 1 0,5 - 7,5 *
Promotie 8 - Pomar/Vodopi 5 - 3 *
Den Hoorn - Pomar 2,5 - 7,5 *
Curieus *
Pomar 3 verliest duel om koppositie *
Financieel Jaarverslag seizoen 1999/2000 *
Snelschaakkampioenschap Pomar *
Wintercompetitie *
Oplossingen *

Voorwoord                              Terug

Veel verslagen van externe wedstrijden dit keer. Ook een heel apart, zeg maar curieus, verslag van een wedstrijd van Lennard met steeds wisselende kansen. Verder een uitgebreid verslag van het snelschaakkampioenschap van Pomar, waarvan u de vorige keer al de uitslag heeft gehad. Ook het beloofde financieel verslag waar de foutjes als het goed is zijn uitgehaald, staat in dit Pomar nieuws. En tot slot een nabeschouwing van Frits op de afgelopen wintercompetitie. Kortom heel wat leesvoer

En dan ook nog twee problemen voor de liefhebber:

Probleem A Probleem B

Oplossingen op de laatste bladzijden. (niet bedoeld voor AD-lezers met een goed geheugen)

Lierse 1 - Pomar 2 5,5 - 2,5

Op maandagavond hadden wij wederom een "verre" uitwedstrijd tegen Lierse. Wij konden de weg wel dromen want het jaar daarvoor traden wij nog tegen Lierse 2 in het strijdperk. Ik rekende niet echt op twee matchpunten maar een kat in het nauw maakt nu eenmaal gekke sprongen. De punten zullen moeten worden vergaard in de laatste twee ronden als wij thuis moeten aantreden tegen Schaakmat 2 en uit tegen HSV 2. Dankzij het chauffeurswerk van Kees Vink kwamen wij ruimschoots op tijd aan, en hij heeft ons ook nog (ondanks wat stille protesten) keurig thuisbezorgd. Alle tegenstanders van ons maakte een verslag van hun wedstrijd en leverde dit keurig in bij de teamleider. Wij willen het dit jaar eigenlijk ook proberen maar de response is nog niet zo goed. Tot nu toe ontving ik alleen van Markus (Pomar 5) een verslag. Bij uitwedstrijden kan het verslag geschreven worden op de achterzijde van de wedstrijdkaart die Rob zo netjes gefabriceerd heeft. Stel hem en mij niet teleur. Omdat de team"captain" zelf ook speelt is het moeilijk voor hem een verslag te maken van de overige partijen.

Frans van der Elst brak de ban na anderhalf uur spelen en hield zijn tegenstander op remise. Het was een remiseachtig eindspel met toren/loper en 5 pionnen ieder. Zijn opmerking dat ik er niet was om toestemming te vragen en dat ik waarschijnlijk bij de "bar" rondhing nam ik voor lief.

Jack was de tweede die tot remise overeen kwam. Dit kon ik nog een beetje volgen omdat hij naast mij aan het tweede bord speelt. De dames gingen al snel van het bord en beide speelden het eindspel met paard/loper en 6 pionnen. Remise was een goede keuze.

Harry speelde tegen Teun van Dijk, die maar al te graag tegen mij wilde spelen. Onze man raakte een pion achter en kreeg een flinke aanval te verduren op de koningsvleugel. Toen onze man ook nog eens zijn dame verloor door een aftrekzet moest hij opgeven.

Ondergetekende speelde aan bord 1 en was vastbesloten om te winnen. Tijdens het Westlands Snelschaakkampioenschap had ik nog klop gekregen van J.G. vd Berg. Ik wilde revanche en had vanaf het begin de beste kansen. Een offer op de koningsvleugel tegen 1 of 2 pionnen zou niet doorslaan zodat ik even gas moest terugnemen. De losse D pion van Joop was moeilijk te verdedigen zodat ik in alle rust aan het voordeel kon werken. Via de f pion wist ik een stuk te winnen en speelde de tijd in het nadeel voor mijn tegenstander. Na afruil van de stukken bleef ik zitten met toren/loper tegen toren en kon ik de koning opsluiten om rustig te gaan winnen. Met nog twee minuten op zijn klok gaf Joop op.

Jery speelde tegen een oude (jonge) bekende van hem die hij het jaar daarvoor ook al eens had ontmoet. (Lierse 2 Pomar 2). Jery had het beste van het spel en kwam een pion voor. Het nemen van een "vergiftigde" h pion kostte onze man een stuk en bijna de partij. Hij wist echter drie pionnen te winnen voor dat stuk, zodat beiden besloten het voor gezien te houden om remise te accepteren. Jery zat te wachten op die fout die hij wekelijks (ongewild) in de A groep maakt en het nemen van deze pion was dus bijna die fout. Gelukkig kon hij nog ingrijpen zodat de tussenstand 2,5 2,5 werd.

Daarna hadden wij ons kruit verschoten. Clemens ging door de vlag met een pion minder. Hij heeft wel degelijk, volgens zeggen, kansen gehad, maar zijn aanval over de koningsvleugel sloeg niet door. Na infiltratie van de dame in Clemens stelling moest hij afruilen om niet te verliezen. De klok deed hem echter toch nog de das om.

Leo begon goed en wist de d lijn te pakken en won een pion. Een verkeerde damezet sloot zijn eigen toren op zodat onze man kwaliteit verloor. Ondanks het voordeel van twee pionnen tegen de kwaliteit kon onze man de remise niet vinden. Zijn tegenstander speelde nauwkeurig en een voor een werden de pionnen terugveroverd. Uiteindelijk moest Leo opgeven.

Kees speelde tegen de koploper van de Lierse interne, Jaap de Jong. Het verschil in rating was erg groot maar de lage rating van Kees (ca 1400) neem ik niet serieus. Hij wist kwaliteit te winnen tegen twee pionnen. Zijn tegenstander had echter een bijzonder sterk loperpaar dat op jacht ging naar de vogelvrije torens en of pionnen. Ook de tijd speelde in Kees zijn nadeel en in de eindfase had onze man een kwartier minder bedenktijd. Zijn tegenstander won een derde pion maar ging steeds langer nadenken zodat ook zijn tijd gevaar begon te lopen. In de eindstrijd had de tegenstander van Kees nog het beste spel en won hij een aantal belangrijke pionnen. Het leed kon niet op toen onze man ook nog eens door de klok ging.

Ik vind het altijd gezellig spelen in de Lier en een fraaie locatie maakt het nog prettiger. Dankzij de diverse toernooien in het Westland kom je veel bekenden tegen en is de sfeer amicaal. Bij Lierse speelt nog een oud-schoolmeester van mij die na 35 jaar toch jouw koppie er direct uithaalt.

Jongens, volgend keer meer succes en jullie weten het, ik verlies liever zodat het team kan winnen dan andersom.

Frits Berendse jr

Botwinnik 2 - Pomar 1 0,5 - 7,5                              Terug

Alweer de vijfde grote overwinning op rij en met 10 matchpunten en 35 bordpunten uit 5 wedstrijden staan zij aan de kop van de ranglijst. Het is een kwestie van tijd voordat zij zich officieel kampioen kunnen noemen. Met een gemiddelde van 7-1 per wedstrijd maken zij ook kans op de HSB beker voor de beste kampioen. De nummers twee en drie staan op 2 matchpunten achterstand en hebben respectievelijk 11,5 en 13,5 bordpunten minder. In de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Promotie 6 kan de vlag in de top.

Botwinnik speelt dit jaar in een nieuwe speelzaal in het Bridgehome te Zoetermeer en dit bevalt hun opperbest. De diverse zalen zitten goed gevuld met bridgers en er is een gezellige bar met diverse zithoekjes. Op dezelfde avond moest Botwinnik voor de beker naar Haagse Toren en ik ben benieuwd naar de uitslag. Botwinnik won in de eerste ronde van WSC (huidige kampioen) met 4-0 en schakelde ook Tijdnood uit met 3-1. De bekerstrijd, met in de halve finale louter promotieklasspelers, is dit jaar bijzonder spannend.

Gaida Ferschtman begon met het offeren van een paard om het initiatief te krijgen. Al heel snel moest de koning van haar tegenstander op de vlucht en gedecideerd won onze dame haar spel. Zij overzag mat in twee, maar de winst van twee stukken was ook voldoende om haar tegenstander op de knien te dwingen.

Gerbrand trof een jeugdige tegenstander die een paard moest offeren omdat hij deze anders verloor. Door de open koning lijn probeerde de tegenstander van Gerbrand van alles om het spel naar zich toe te trekken. Na ook nog eens de dame in te zetten werd direct opgegeven.

Rob speelde een fraaie partij met een vreemde pionnenstelling. Via aftrekschaak wist onze man een stuk te winnen tegen een pion. Daarop verloor onze man kwaliteit maar wist hij de partij fraai naar zich toe te trekken. Een loperoffer, gevolgd door een sterke aanval op koningsvleugel, sloeg net niet door. Via het sterke paard van Rob wist hij de dame te verschalken, waarop de derde winstpartij werd genoteerd.

Perry en zijn tegenstander wisselden al snel de dames uit. Perry bleef echter het initiatief houden en op een gegeven moment stonden alle stukken van zijn tegenstander naast elkaar op de onderste rij. Via een sterk loperpaar wist onze man twee pionnen voor te komen en had hij ook duidelijk voordeel in tijd. Na het afruil van de grote stukken gaven de twee vrijpionnen de doorslag.

Wouter speelde een mooie partij op bord twee en via een blunder van zijn tegenstander werd het punt in de schoot van Wouter geworpen. Het fraaie middenspel van beide spelers was in een keer afgelopen en wij kwamen voor met 5-0.

Felix was de enige die op verlies heeft gestaan maar zijn doorzetters kwaliteiten werden beloond met een remise. In het middenspel raakte onze man twee pionnen achter, maar zijn tegenstander offerde ten onrechte zijn loper, waardoor onze man de twee vrijpionnen kon verorberen. In het eindspel met beide 1 toren en Felix een pion minder wist hij de stelling op remise te houden.

Johan was de eerste die aan remise dacht maar wist toch de partij op een fraaie manier te winnen. Via een paardoffer won onze man een eerste pion om even later een andere pion te winnen. De twee pluspionnen gaven het voordeel zodat hij ook zijn partij winnend kon afsluiten.

Lennard en zijn tegenstander, Han Perluka, maakten er een tactische strijd van die door onze man knap werd gewonnen. Een pion achterstand werd hersteld en wel zodanig dat zijn tegenstander een driedubbel pion kreeg op de e lijn. Het speeltempo was bij beide spelers niet hoog en na twee uur spelen hadden beide spelers nog geen twintig zetten genoteerd. In de eindfase hield onze man zijn hoofd koel om de zevende winstpartij te noteren.

Wouter, Lennard (5 uit 5) en Rob (3 uit 3) zijn nog zonder puntverlies terwijl Felix, Gaida en Gerbrand met een half verliespuntje het ook goed doen. Perry en Johan staan op 1 verliespunt.

Dame en heren, op naar het kampioenschap en wat belangrijker is, de promotie naar de eerste klasse. In de volgende thuiswedstrijd verwacht ik weer een goed resultaat.

Succes

Frits Berendse jr

Promotie 8 - Pomar/Vodopi 5 - 3                              Terug

Pomar/Vodopi is dit jaar het problemen"kindje" en het kost regelmatig veel moeite om een compleet team naar de uitwedstrijd te sturen. In de laatste uitwedstrijd tegen SchaakHaeghe moesten zij al aantreden met 5 invallers, en ook nu verliep het niet probleemloos. Hans Maljers en Christian Wind waren helaas verhinderd, en zodoende traden wij de tegenstander tegemoet (dat was het plan dan) met twee invallers. Ter plekke bleek dat wij twee mensen misten en dat ons team de vierpunten wedstrijd inging met een 2-0 achterstand. Richard had de afspraak helaas vergeten en hij heeft mij nog geprobeerd thuis te bereiken. Jan was ook niet aanwezig maar ik had ook geen bericht van verhindering van hem gehad, zodat ik aanneem dat hij het is vergeten of niet kon vinden. Deze wedstrijd was voor belang voor de onderste plek en deze is voorlopig voor ons team. In de laatste thuiswedstrijd moeten wij nu gaan voor de overwinning tegen de een punt boven ons staande tegenstander DD 7. De laatste loodjes zullen dus het zwaarst wegen. Zeker tegen Promotie waren wij achteraf niet kansloos met een volledige bezetting gezien het resultaat van de wel gespeelde partijen.

Bord

Naam Resultaat

1.

H. Nicolaas (res)

1

2.

R. Weerdesteijn (inv)

0 no

3.

P. Berghuis

0,5

4.

J. Bergers

0

5.

J.M. van der Plas

0 no

6.

B. Maas

0,5

7.

J.G. Appelman

0

8.

Ph. Bal

1

Totaal

3

Jos Appelman speelde een perfecte partij met een verschrikkelijk slot. Een gelijkopgaande strijd werd afgesloten met het weggeven van de dame op een veld waar deze nooit had mogen komen. Of Jos onder de indruk was van de partij van Flip weet ik niet, maar op hetzelfde moment dat Jos zijn dame weggeeft wint Flip aan bord 8 een dame.

Flip kwam in het begin kwaliteit achter te staan maar was daar niet rouwig van. Hij had twee mooie sterke paarden die het volledig spel beheersten. Zijn tegenstander kon het voordeel niet uitbuiten en liet Flip via de achterdeur binnen. De paarden, vergezeld door de dame van Flip, wisten drie stukken op rij te veroveren om daarna de partij te beslissen.

Bob kwam een stuk voor tegen twee pionnen, maar dat dit geen garantie voor de winst is bleek duidelijk in het eindspel. De koning van Bob kon niet de oppositie vinden en ook zijn tegenstander durfde het niet aan om op winst te spelen. Er werd al vroeg toestemming gevraagd voor remise maar gezien de tussenstand (1-3) gebood ik door te spelen tot het eind. Degene die op winst speelde zou verliezen, zodat een uurtje later toch remise overeen werd gekomen.

Ook Jos Bergers moest onder de druk van het resultaat tegen beter weten in door blijven spelen. Hij wilde al snel opgeven na een stuk achterstand en de aanval van zijn tegenstander over de koningsvleugel deed de stelling van Jos wankelen. Hij had geen verweer en werd uiteindelijk toch mat gezet. Drie keer eerder werd mat in een over het hoofd gezien.

Piet Berghuis speelde een prima partij en via meerdere fraaie combinaties won onze man een stuk. Zijn tegenstander bleef maar heen en weer schuiven met zijn stukken en hij heeft niet echt in de partij gezeten. Piet had ook 50 speelminuten meer dan zijn tegenstander en het leek een kwestie van tijd voordat onze man zou winnen. Met nog 53 seconden op de klok gaf Piet een toren zomaar cadeau waarop hij spontaan remise aanbood wat gretig werd geaccepteerd. Onze man stond nog op 37 minuten en ondanks het weggeven van een stuk was winst onvermijdelijk door de twee vrijpionnen. Door nervositeit geplaagd overzag onze man dat zijn tegenstander het spel binnen 53 seconden moest winnen.

Han Nicolaas speelde een sterke partij aan bord 1 en wist via fraai paardenspel twee pionnen te winnen. Hij liet de tegenstander nog even terugkomen en verloor 1 van de twee voordeelpionnen. In de eindfase maakte zijn tegenstander een blunder en gaf hij een toren weg om daarna direct op te geven.

Het was jammer dat wij niet compleet waren want dan was het resultaat wellicht voordeliger voor ons geweest. Ondanks dit wil ik de heren spelers toch bedanken voor tomeloze inzet om hun wedstrijdleider te laten genieten van het edele schaakspel.

In de laatste wedstrijd moeten wij de twee punten pakken!!!!

Frits Berendse

Den Hoorn - Pomar 2,5 - 7,5                              Terug

Op maandagavond 26 februari werd de vriendschappelijke uitwedstrijd gespeeld tegen Den Hoorn. Begin april bezoeken zij onze vereniging met een man of tien voor de returnwedstrijd.

Den Hoorn speelt niet voor de HSB maar wilde graag toch wat betere contacten met schaakverenigingen uit de Haagse regio om wedstrijden tegen te spelen. Er is een "harde kern" van een zevental leden en daarnaast spelen er nog een twintigtal onregelmatig mee met hun competitie. De animo voor HSB wedstrijden is nog te laag, maar tegen ons werden de 10 borden toch bemand. Voor het tweede achtereen volgende jaar worden deze twee wedstrijden georganiseerd, en zeker voor de niet HSB spelers van onze vereniging is er de kans om tegen andere verenigingen te spelen. Gezien de sterkte van de tegenstander vertrokken wij met een team bestaande uit spelers van alle vijf de teams.

Bord Naam Resultaat

1.

W. van Markenstein

1

2.

F.N. Berendse jr

0

3.

H. Nicolaas

1

4.

C. Wind

0

5.

B. Maas

0,5

6.

W.F.N. Kauffman

1

7.

R. Weerdesteijn

1

8.

F.J. Berendse sr

1

9.

A.J. Beekhuizen

1

10

Colin Evans

1

Totaal

7,5

De laatste vijf borden vierden de ene na de andere overwinning en Colin zette ons al vroeg op een voorsprong door zijn partij snel winnend af te sluiten. Via een goed ontwikkelen wist hij het verkregen voordeel uit te buiten.

Frits jr speelde een "wereld"vreemde partij en na een voorspoedig stukverlies probeerde hij dit goed te maken met het offeren van zijn dame tegen toren/loper en twee pionnen. De opgeschoven f pion zorgde nog voor wat matdreigingen door het loperpaar wat ik achter de hand had. Mijn tegenstander wist zijn nog niet ontwikkelde stukken te ontwikkelen en al spoedig had hij weer volledig grip op de partij en werd ik naar een nederlaag gespeeld.

Bob kreeg al snel een pion voordeel maar wist dit minieme verschil niet uit te buiten. Na een gelijkwaardig eindspel werd voor remise gekozen.

Ad Beekhuizen wist met zijn dame op het cruciale veld f6 te komen en hij maakte de partij daarna op zijn oude bekende wijze uit.

Frits sr kwam in zijn favoriete eindspel en beheerst het pionnenspel perfect. Ook hier kon al snel de winst worden genoteerd.

Richard won de kwaliteit en wist zijn tegenstander via een stukoffer te verschalken om hem daarna mat te zetten.

Wil speelde tegen een tegenstander die de opening van Wil herkende als Russisch, zodat Wil weer wat geleerd heeft. In een aardige partij won onze man een stuk en om de partij nog te laten rekken liet onze man zijn tegenstander weer in het spel komen. Via het pionnenspel wist onze man toch te winnen en stonden wij voor met 5,5 tegen 1,5.

Christian trof het niet en kreeg een goede tegenstander tegenover hem. Onze man verloor een stuk en daarop volgend de partij.

Han en Wouter rekten hun partijen tot tegen elven. Han kwam een pion voor te staan maar moest voorzichtig manoeuvreren om de winst te pakken. Wouter won de kwaliteit en via zijn bekende fraaie eindspel werd ook deze partij gewonnen.

De ontvangst was allerhartelijkst, en de koffie was voor alle spelers gratis. Ook werden er consumptiebonnen verstrekt. Zij spelen in een sporthal met een fraaie kantine en men kan de hele avond daar terecht voor drank en eten. Zodoende kon het avondeten, na de wedstrijd, worden opgediend voor de liefhebbers.

Frits Berendse jr

Curieus                              Terug

Zin in een curieuse partij? Hier volgt een mooi voorbeeld. Er zat uiteraard een curieuse voorgeschiedenis aan vast. Het was de 2de partij van POMAR 1 van dit seizoen en we speelden uit tegen DCSV. En ik had net mn rijbewijs gehaald en was vastberaden om naar Delft te rijden. Dat heb ik geweten: bezweet, gejaagd en 59 minuten plus we zullen maar zeggen 59 seconden te laat. Gelukkig net niet te laat om toch nog aan de partij te beginnen. Er volgt een gesloten Siciliaan

Wit: Lennard Blaas

Zwart: Rens ter Veen

1. e2-e4, c7-c5

2. Pb1-c3, Pb8-c6

3. d2-d3, d7-d6

4. f2-f4, g7-g6

5. Lc1-e3, Lf8-g7

6. Dd1-d2, e7-e6

7. Lf1-e2, a7-a6

8. g2-g4, Pc6-d4

Zwart biedt hier remise aan. Het getuigde niet van veel zelfvertrouwen, dus ging ik maar gewoon door, ondanks het uur achterstand en de niet al te nauwkeurige openingsopbouw.

9. Pg1-f3, h7-h5

10. g4-g5, Dd8-a5

11. Pc3-d1??

Stand na 11. Pc3-e1??

Ongelooflijk, wat een blunder. Even dacht ik: "had ik dat remiseaanbod maar aangenomen". Maar goed, te laat. En het logische antwoord volgt:

11. .. , Pd4xc2+

12. Ke1-f2, Da5xd2

13. Le3xd2, Pc2xa1

14. Pd1-e3, Lg7xb2

De omvang van de blunder is nu duidelijk zichtbaar: 1 toren + 2 pionnen achter, met de dames van het bord.

15. Th1-b1, Lb2-d4

16. Le2-d1, Ld4-g7

17. Pe3-c4, b7-b5

18. Pc4xd6+, Ke8-f8

Joepie, weer een pion terug. Nu de loperbaan afsluiten en aktief blijven spelen, dan zit er misschien nog een gelijk spelletje in.

19. Pf3-e5, Lg7xe5

20. f4xe5, Pg8-e7

21. Ld2-e3, Pe7-c6

22. Le3xc5, Pc6xe5?

Stand na 23. , Pc6xe5?

Oei, dat is natuurlijk de fout waar ik op zit te wachten. Hij had natuurlijk de koning uit de loperbaan moeten halen (bijvoorbeeld naar g7) en de pion nooit mogen pakken. Plotseling is er licht aan het eind van de tunnel. De loper pakken met schaak lijkt goed af te gaan lopen, maar zekerder is om dat ijzersterke paard te elimineren.

23. Pd6-c4+, Kf8-g7

24. Pc4xe5, Th8-d8

25. Kf2-e3, Lc8-b7

26. Lc5-d4 en zwart geeft op.

Zelfs het opgeven van zwart in deze stelling is curieus. Toegegeven, wit staat inmiddels wat beter, maar lang niet alle kansen van zwart zijn verkeken. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de psychologie van de wending van deze partij.

Lennard

Pomar 3 verliest duel om koppositie                              Terug

Het belooft een interessant duel te worden. De winnaar van dit duel is direct koploper met gezien de laatste rondes een zeer goed uitzicht op het kampioenschap. Erop of eronder voor onze mannen dus. De kansen waren er wel, de uitslag is de verkeerde kant op gevallen.

Het lijkt alsof Pomar 3 een veel sterker team heeft; de gemiddelde rating ligt meer dan 80 punten hoger, en dat is veel. Maar bekijk je het geheel van iets dicher bij, dan valt op dat 3 van onze ploeg geen rating hebben, 4 van de tegenstander geen rating hebben. Aan het gemidddelde valt dus niets te ontlenen.

Al snel stond het 1-1. Gerard werd volledig weggespeeld in het middenspel. Hij rokeerde lang, de tegenstander kon naar hartelust aanvallen. Peter trok de stand weer in evenwicht. Het leek een rustige partij te worden, maar toen sloeg Peter genadeloos toe. Na stukwinst dreigde er nog veel meer van het bord te gaan, en de tegenstander gaf op.

En dan een rampzalig uurtje. Het ene moment lijkt het allemaal goed te gaan, het volgende moment staan we met 1-4 achter! En juist aan de borden waar het goed ging. Thierry maakt goed gebruik van het passieve spel van de tegenstander. Die verdedigt echter aktief. Hij raakt een pion kwijt, en het spoor bijster. Langzaam wordt hij naar een verloren eindspel gedreven. Frans laat een enorme kans onbenut als de tegenstander probeert het centrum te openen maar nog niet gerokeerd heeft. Frans hapt echter niet, zodat de tegenstander kan doorschuiven en de boel dicht kon zetten. Nog geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat het paard dat verdreven werd naar de verkeerde plek werd gezet en verloren ging. En later ook de partij. Hans leek volledig te worden weggedrukt. Maar de tegenstander liet zich verleiden tot oppertunisme door de g-pion op een slecht moment op te spelen. Dit gaf kansen. Op het moment dat Hans met een paar zetten de partij naar zich toe kon trekken, beging hij echter een blunder. De dame ging eraf tegen een toren. Na een grote afruil werd een toren minder wel erg moeilijk spelen.

Met deze stand moest de rest flink aan de bak om er nog een gelijk spelletje uit te halen. Martin gaf het goede voorbeeld en speelde een bijzonder nauwkeurige partij. Zonder ook maar 1 keer een fout te maken dwong hij de tegenstander tot slechte zetten. Eerst werd de kwaliteit gewonnen, toen een stuk en de rest ging vanzelf: 2-4. Het zou de laatste winstpartij worden. John en Christian deden allebei wat ze konden. Hun vechtlust was enorm. John kwam na een ontzettend ingewikkeld middenspel met kansen aan beide kanten in een iets slechter eindspel terecht. Hij had waarschijnlijk remise kunnen maken, maar verloor het toreneindspel in een poging een punt binnen te halen voor het team. Voor Christian zat er toen (al bleef hij vechten!) niets anders op dan remise te aanvaarden. Zo werd de eindstand 2-5.

ma 12 feb

Pomar 3 1520 - DSC 7 1445 2.5 - 5.5
1 Jacobs H. 1474 - S.E.Verwer 0 - 1
2 Hazen M. 1584 - Tamerus H.A. 1634 1 - 0
3 J.Woestenenk 1511 - Eykelhoff H.A.J. 1502 0 - 1
4 Thierry Bieger - E.Stutvoet 0 - 1
5 Kooy G.T.v/d 1475 - Nobel C. 1344 0 - 1
6 Christian Gude - J.J.D.Mol 0.5 - 0.5
7 Man P.de 1554 - Thoolen F. 1301 1 - 0
8 F.v/d Linden - Bart Schouten 0 - 1

 

Gezien de loop van de partijen een geflatteerde uitslag. Vooral aan bord 1 en 8 lagen er kansen. Maar de tegenstander gaf niets meer weg en dat is ook een kwaliteit. Helaas geen kampioenskandidaad meer. Het gaat nu tussen dit DSC 7 (10 punten) en Vogelwijk 4 (8 punten). Pomar 3 heeft met 7 punten nog wel uitzicht op een 2de, zeker een 3de plaats. Al met al nu al een geslaagd seizoen!

Lennard

Financieel Jaarverslag seizoen 1999/2000                              Terug

Resultaat

Het boekjaar 1999/2000 is door de vereniging afgesloten met een tekort van  43,89. Het tekort is grotendeels het gevolg van de daling van de inkomsten van de schaakvereniging door het lagere aantal jeugdleden. Vanwege het resultaat is een lagere toevoeging gedaan aan de jubileumreserve. Er is  43,89 minder gereserveerd. Als gevolg van deze lagere reservering bedraagt het uiteindelijke resultaat  0,00.

Inkomsten

De inkomsten van de schaakvereniging waren lager dan begroot. De oorzaak hiervan is het sterk gedaalde ledenaantal bij de jeugd. Hierdoor zijn de contributie inkomsten aanzienlijk gedaald. Door de ontvangst van een donatie van Shell is een gedeelte van deze daling gecompenseerd.

Uitgaven

De uitgaven van de schaakvereniging waren lager dan begroot. Door de daling van het aantal jeugdleden is aanzienlijk minder uitgegeven aan de jeugdopleiding. Ook de op de overige uitgaven is onder de begroting gebleven.

Beleid

Door het stopzetten van de jeugdafdeling van Pomar is de jeugdreserve toegevoegd aan de algemene reserve.

Toelichting reserves

De algemene reserve

De algemene reserve is toegenomen met 500,00 door toevoeging van de jeugdreserve.

De materiaalreserve

Aan de materiaalreserve is het resultaat van het Pomartoernooi groot  233,23 toegevoegd.

De toernooireserve

De toernooireserve is niet gewijzigd.

Jubileumreserve

Aan de jubileumreserve is  156,11 toegevoegd. Hierbij is uitgegaan van een toevoeging van  4,00 per seniorlid en  2,00 per juniorlid. Deze toevoeging is verlaagd als gevolg van het negatieve resultaat.

De jeugdreserve

In verband met het stopzetten van de jeugdafdeling is het saldo van de jeugdreserve van 500,00 aan de algemene reserve toegevoegd.

Begroting seizoen 2000/2001

Zoals in de laatste ALV door de penningmeester is toegezegd, en in het vorige Pomarnieuws al is aangekondigd hier de bijgestelde begroting, balans en winst en verliesrekening.

Met ingang van het volgende seizoen zal de jeugdafdeling ophouden te bestaan. Alleen de jeugdleden die bij de senioren meespelen zijn in de begroting opgenomen. De begroting voor het seizoen 2000/2001 is gebaseerd op 45 seniorleden intern, 4 senioren extern, 3 junioren en 2 aspiranten. Hierbij is, ondanks de stijging van de KNSB contributie, uitgegaan van een gelijkblijvende contributie voor de senioren en jeugd.

Toelichting begroting

Contributies

De contributies zijn als volgt begroot:

44 senioren x 168,00 7.392,00

1 senior erelid x 0,00 0,00

4 senioren extern x 84,00 336,00

3 junioren x 120,00 360,00

2 aspiranten x 84,00 168,00

--------------

Totaal 8.256,00

 

Zaalhuur

Met de Licht der Wereld kerk is een contract afgesloten voor het seizoen 2000/2001 van  3.832,50. Er heeft een huurverhoging van 82,50 plaatsgevonden.

 

Afdracht HSB

Aangezien de KNSB contributie is gestegen, heeft de HSB deze doorberekend in de HSB afdrachten. De contributie van de HSB zelf is ongewijzigd gebleven.

44 senioren x 66,60 (was 65,35) 2.930,40

1 senior erelid x 66,60 (was 65,35) 66,60

4 senioren extern 66,60 (was 65,35) 266,40

3 junioren x 49,20 (was 48,15) 147,60

2 aspiranten x 36,40 (was 35,80) 72,80

--------------

3.483,80 = 3.484,00

Rijswijk, oktober 2000

P.J.A. van der Meer

(penningmeester)

 

 

Balans

Vorderingen 1999/2000 1998/1999 Vermogen 1999/2000 1998/1999
NTO contributies 114.00 890.00 Algemene reserve 4,377.09 3,877.09
Vooruitbet. Clubblad 124.84 0.00 Materiaal reserve 2,410.64 2,177.41
Voortuitbet. HSB 854.60 0.00 Toernooi reserve 2,500.00 2,500.00
Jubileum reserve 1,476.11 1,320.00
Jeugd reserve 0.00 500.00
Totaal 1,093.44 890.00 10,763.84 10,374.50
Geldmiddelen Schulden
Giro (304.60) 264.50 Contributies 0.00 0.00
Giro Plus 3,000.00 2,500.00 Clubblad 0.00 50.00
Giro Ster 7,150.00 7,000.00 Prijzen 175.00 230.00
Jeugd 0.00 0.00
Totaal 9,845.40 9,764.50 175.00 280.00
Totaal 10,938.84 10,654.50 10,938.84 10,654.50

 

 

Verlies en winst
Resultaat Begroting Begroting
Ontvangsten 1999/2000 1999/2000 2000/2001
Contibuties 7,773.00 8,490.00 8,256.00
Rente 234.98 300.00 240.00
Donaties 250.00 0.00 0.00
Subsidie 0.00 0.00 0.00
Diversen 0.00 0.00 0.00
totaal 8,257.98 8,790.00 8,496.00
Uitgaven
Huur 3,750.00 3,750.00 3,832.50
HSB 3,403.20 3,367.00 3,484.00
Bestuur 0.00 50.00 50.00
Clubblad 288.71 400.00 315.00
Prijzen 400.91 450.00 400.00
Jeugd 90.00 300.00 n.v.t.
Senioren 0.00 50.00 50.00
Propaganda 100.00 150.00 100.00
KVK 46.22 50.00 46.50
Bestemde reserves 156.11 200.00 194.00
Diversen 22.83 23.00 24.00
Totaal 8,257.98 8,790.00 8,496.00
Winst / Verlies 0.00 0.00 0.00

Snelschaakkampioenschap Pomar                              Terug

Op maandagavond 29 januari werd het Snelschaakkampioenschap van onze vereniging gespeeld en dankzij de technische ondersteuning van Hans van Lith was het wederom een groot succes. Er werden elf ronden Zwitsers gespeeld met voor iedere speler 5 minuten per partij. Er namen liefst 35 deelnemers deel en dit is volgens mij een record. Naast de 35 deelnemers werd er gewoon geschaakt door een aantal liefhebbers. Er was zelfs nog enige ruimte om een pauze te organiseren zodat iedereen een beetje bij kon komen van dit geweld.

Er werden in totaal 187 partijen gespeeld en gelukkig hoef ik ze niet na te spelen. Duidelijke winstpartijen werden verloren door de klok en verliespartijen werden gewonnen door de klok. Deze klokken hadden het zwaar te verduren en ik wacht ook met spanning op de eerste digitale klokken die Pomar gaat aanschaffen. Op zon toernooi komen zij van pas. Na drie ronden waren er drie koplopers, Wouter van Markenstein, Ina Vasileva en Lennard Blaas met drie punten voor de heren Nicolaas, Berendse sr en Ferschtman met 2,5.

Ina wist door de klok van Wouter te winnen en Lennard bleef ook in het goede spoor door ook te winnen. In de vijfde ronde won Ina van Lennard en was Felix inmiddels opgeklommen naar een tweede plaats met 4,5 punten. Ina wist in de zesde ronde te winnen van Felix Ferschtman en zij leek onbedreigd op een kampioenschap aan te gaan. Tussenstand Ina (6) voor Perry en Lennard (5), Felix (4,5) en 7 spelers met 4 punten.

In de volgende ronde wist Perry van Ina te winnen en wist ook Wouter weer eens te winnen na twee achtereenvolgende nederlagen. Lennard verloor deze ronde en Perry en Ina werden koplopers met 6 uit 7.

In de achtste ronde verloren beide koplopers en kwam Felix op kop met 6,5 uit 8 voor 5 spelers met 6 punten.

In de negende ronde verloor Felix zodat de stand nu vier mensen aan kop liet zien met 7 uit 9. Wouter, Ina, Perry en Gerbrand Beekman gevolgd door Felix met 6,5 en Lennard en Frits jr met 6. In de tiende ronde verloor Gerbrand en wisten de andere koplopers wel te winnen.

In de laatste ronde verloor Ina van runner-up Han Nicolaas terwijl Perry verloor van Wouter.

Felix profiteerde door wel te winnen en verrassend eindigde hij nu als tweede achter de nieuwe kampioen, Wouter van Markenstein. Perry eindigde op de derde plaats samen met Ina en Lennard, ieder 8 uit 11. Perry had de meeste weerstandspunten en eindigde zodoende op een fraaie derde plaats.

Verfrissend was het spel van Ina Vasileva, die vanaf februari mee gaat spelen in de B groep. Ik heb het nog wel even moeilijk met de uitspraak. Ook Han scoorde fraai met een zesde plek en kan zich gaan opmaken voor de strijd in de A groep. Heel knap was ook de prestatie van Albert Huzen en Ad Beekhuizen die beide 6 punten scoorde. De notoire snelschakers Frits sr en Wil eindigde in het midden met 5,5 punten. Zoveel scoorde Christian Gude ook maar hij leek op een hogere positie af te stevenen. De stand is beetje de afspiegeling van de stand van de interne maar vertoont toch verrassende resultaten.

De einduitslag heeft al in het vorige Pomarnieuws gestaan.

Wintercompetitie                              Terug

Het winterkampioenschap werd verrassend gewonnen door Gerbrand Beekman die in de revanchepartij tegen Perry van der Meer de partij wist te winnen. Het is gebruikelijk dat op de laatste avond de meeste beslissingen vallen, maar in deze groep was door een externe wedstrijd en een aantal afmeldingen alleen de titel nog vacant. Frits jr speelde maar vijf partijen en speelde dus buiten mededinging mee. Wouter wist zodoende de derde plaats te bemachtigen, nadat hij al eerder het snelschaakkampioenschap op zijn naam had gebracht.

Lennard en Leo eindigde dicht bij elkaar en ik denk dat de goede vorm van Lennard even zoek was. Hij gaat wel degelijk revanche nemen in de zomercompetitie. Johan eindigde de laatste keer als derde, maar nu als derde van onderen. Felix speelde iets te weinig partijen voor een hogere klassering. Jack en Jery wisten alleen onderling van elkaar te winnen en speelden daarnaast twee keer remise. Dit was helaas te weinig voor handhaving.

De B. groep werd overtuigend gewonnen door nieuwkomer Han Nicolaas. Geen een partij werd verloren, en ook Clemens Haazen en Gerard van der Kooy smaakten het genoegen om geen partij te verliezen. Gerard speelde buiten mededinging mee, want hij vindt promotie naar de A groep te zwaar beloond. Zodoende grepen Frans en Hans (door de onderlinge partij van Christian Wind te winnen) hun kans en zij sluipen mee naar de A groep. Het "gevaar" dreigt dat in de zomercompetitie weer een nieuwkomer hoge ogen kan gooien voor een kampioenschap. Ina Vasileva, vanaf januari al regelmatig bezoeker van onze clubavonden, is een aanwinst voor de vereniging. Met haar rating van ca 1700 kan zij doorstromen naar de A groep. Belangrijkste is echter dat zij plezier heeft in het spel. Door de verstevigde degradatie, om de groepen even groot te maken, was de strijd voor de laatste vier plaatsen nog helemaal open. In de laatste ronde werden veel remises genoteerd en kon alleen John zijn partij winnen om degradatie te ontlopen. De heer Hertoghs, Markus, Frans en de heer San Giorgi degraderen na een kort verblijf in de B groep naar groep C. Zij krijgen het daar echt niet gemakkelijk want deze groep wordt sterker in de breedte. Na 17 speelavonden blijken er maar 10 punten verschil te zitten tussen de vierde promovendi en de eerste degradant. Op de koppositie en de staart na zit er dus weinig verschil tussen de spelers. Vanaf plek 8 tot en met 16 zit er maar 4 punten verschil.

De C groep werd verrassend gewonnen door "good old" Jos Appelman die de heren Hommes en Maas net voor kon blijven. De spanning was tot de laatste avond te snijden en er waren zes kandidaten voor een promotieplaats. Flip Bal verloor de laatste ronde van runner up Albert Huzen, zodat voor hem geen hogere klassering was weggelegd. Richard speelde de laatste twee ronden remise en dat kostte hem de tweede of derde plek. Antoon en Bob wisten hun laatste partij wel te winnen, waardoor zij het nu in de B groep mogen gaan proberen. Voor Jos (in een grijs verleden al eerder in B) , Antoon (eerste keer) en Bob (weer terug na een half jaartje C) breken moeilijke tijden aan om stand te kunnen houden in de B groep. Met veel nieuwe gezichten in C, (Albert, Richard, Paul, Govert, Martijn en J Guley) wil Peter nog niet hogerop, maar ik verwacht toch dat hij er weer aankomt. Colin en Glenn hebben nu een jaartje geoefend, maar ik verwacht dat zij zich kunnen optrekken tot een hogere positie dan nu.

Dames en heren, veel succes in de zomercompetitie, en laat die zomer nu maar komen want wij zitten met smart te wachten op droge voeten.

Frits Berendse jr

 Oplossingen                              Terug

A: 1. Lf7! Dxf5. 2. Dxf5 en wint

B: 1. Lh3!! 2. Kh2 Df1 en mat. Of 2. Kxh3 Dh1 mat

                              Terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]