Pomar Nieuws 6 2000-2001

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 6 april 2001    Andere PN

Inhoud

Voorwoord
Pomar1-Promotie 6 8 - 0
Promotie9- Pomar 5 6-2
Pomar/vodopi-DD7 6 - 2
HSV 2 - Pomar 2 5 - 3
Pomar-Den Hoorn 7,5-2,5
DD 6-Pomar 1 3,0 - 5,0
DD6 - Pomar 1 (2)
Persoonlijke resultaten HSB competitie
Korchnoi geeft simultaan
Snelschaken voor clubteams DSC/HSB

Voorwoord

Erg kort vandaag, anders past het allemaal niet meer in het blad. Lees de verslagen van de wedstrijden en let op het verslag van een simultaan van Korchnoi (inderdaad, Victor) tegen o.a. Harry van der Stap.

terug

Pomar 1 - Promotie 6 8 - 0

Het is zo ver!! Pomar 1 werd met overmacht kampioen van de tweede klasse D en promoveert naar de eerste klasse. De degradatie van vorig jaar werd overtuigend goed gemaakt, en in de eerste klasse zullen wij het wederom moeten bewijzen. Promotie 6 kwam met 6 spelers, zodat ik Wouter en Lennard voor de interne tegen elkaar kon laten spelen. Zodoende begonnen wij de wedstrijd (als er daar sprake van was) met een 2-0 voorsprong. Felix was de eerste die regulier won. Na winst van een pion kreeg onze man de mogelijkheid de stukken af te ruilen om een vrij pion over te houden.

Gerbrand kon niet achter blijven en achtervolgde de hele partij de dame van zijn tegenstander die het hele bord heeft gezien, zonder er voordeel uit te halen. Gerbrand wist het centrum te pakken en zijn tegenstander had spijt dat hij niet eerder kon rokeren. Zodoende won onze man twee pionnen en een stuk voordat zijn tegenstander opgaf.

Ook Rob speelde een vlotte en winnende partij. Ook hier wist hij het centrum te pakken en pakte hij en passant de dame en wat pionnetjes. Na dit voordeel kon zijn tegenstander alleen maar opgeven.

Johan was de volgende die de partij kon uitmaken. Via een pion voordeel en twee sterke lopers tegen twee mindere paarden kon hij de druk verleggen naar de koningsvleugel. Zijn tegenstander wist niet meer wat te zetten en koos het verkeerde pad. Johan wist het simpel uit te spelen.

Gaida Ferschtman speelde een gelijkopgaande partij maar kreeg in de eindfase een pion voorsprong en stond actiever met haar stukken. Ook had zij veel voordeel in tijd, zodat ook zij haar partij winnend kon afsluiten.

Perry had nog de moeilijkste partij van die avond maar wel een partij waar "echt" werd gespeeld. Onze man kreeg twee randpionnen terwijl zijn tegenstander twee sterke centrumpionnen kreeg. Onze man wist de angel uit de aanvallen te halen en verdedigde secuur. Nadat zijn tegenstander kwaliteit weg blunderde, won onze man ook nog eens een pion. Ook was er voordeel in tijd en onze man kon de stukken afruilen tegen een beter staand eindspel. (Kwaliteit en twee pionnen) Zover kwam het echter niet, omdat zijn tegenstander door de klok ging.

Met een gemiddelde van ruim 7-1 per wedstrijd zijn wij duidelijk een maatje te groot voor de tweede klasse. Voor de liefhebbers volgt een compleet overzicht.

Pomar 1

Coll. 2

DCSV 1

Corbulo 2

RHC 2

Botwinnik 2

Promotie 6

Totaal

L.J.H. Blaas

1

1

1

1

1

1

6-6

W. van Markenstein

1

1

1

1

1

1

6-6

F. Ferschtman

1

1

1

1

0,5

1

5,5-6

P.J.A. v. d. Meer

1

0,5

1

0,5

1

1

5-6

Mvr.G.Ferschtman

1

1

0,5

1

1

1

5,5-6

G. Beekman

1

0,5

-

1

1

1

4,5-5

J.L. Damstra

0

-

1

-

1

1

3-4

R.H. de Jong

-

-

1

1

1

1

4-4

A.A. van Sas

1

           
F.N. Berendse jr  

1

         
K. Vink  

0

1

       
J.A. Barkey      

0,5

     
Totaal

7

6

7,5

7

7,5

8

 

 

Op 3 april spelen wij de laatste wedstrijd tegen DD6 en ik hoop dat iedereen nog net zo gemotiveerd is als tot nu toe. In eerste instantie zijn wij dit sportief verplicht maar ik wil ook o zo graag die HSB beker voor de beste kampioen.

Dame en heren, laat mij niet in de steek en ik verwacht wederom een positief resultaat. Veel succes, en gefeliciteerd met het kampioenschap.

Frits Berendse jr

terug

Promotie 9 - Pomar 5 6-2

Op vrijdagavond (alweer) 23 maart moest het vijfde spelen tegen het jeugdteam van Promotie te Zoetermeer. De goden zijn ons vijfde niet gezind want het was al weer de derde "verre" uitreis buiten Den Haag. De eerste was naar het s’Gravenzandse SIO, de tweede naar Wassenaar en nu dus naar Zoetermeer. Ook de vrijdagavond trekt de schaker niet aan, zodat er gezocht moest worden naar 4 invallers. In eerste instantie had ik zeven mensen gevonden die het team wilden vertegenwoordigen, maar door ziekte en schoolverplichtingen vielen er twee af.

Ook de vervoersafspraak van een van de deelnemers viel in duigen zodat Richard Weerdesteijn moest sprinten naar Zoetermeer. Om 7 uur stond hij in Rijswijk bij onze kerk en hij moest om halfacht schaken in Zoetermeer. Hij heeft het nog gered, maar hoe weet ik niet.

Gelukkig waren er dus vijf mensen present en kon de wedstrijd gestart worden. Van een wedstrijd is echter geen sprake als men met een 3-0 achterstand begint.

Het wedstrijdverslag laten maken door een spelend captain werkt nog niet en met spanning wacht ik af welk team als eerste 8 wedstrijdverslagen (achterzijde infokaartjes) aan kan leveren bij de teamleider. Wil Kauffman en Paul van Daalen (zijn debuut op extern gebied) wisten hun partijen te winnen en de heren Markus Lohrer, Antoon Hommes en Richard Weerdesteijn lieten zich overbluffen door hun jeugdige tegenstanders. De eindstand werd zodoende 6-2 voor Promotie maar dat kan misschien nog veranderen in 5-2 omdat aan bord 1 een onreglementaire speler plaatsnam. Al met al hoop ik dat ons vijfde het volgend seizoen beter treft met hun partijen. Van de vijf wedstrijden drie verre uitwedstrijden zijn niet echt motiverend. Ook het niet spelen met een compleet team werkt niet motiverend zodat wij daar volgend seizoen aan moeten gaan werken. Bedankt Paul, voor het invallen.

Succes in het nieuwe seizoen.

Frits Berendse

terug

Pomar/vodopi - DD 7 6 - 2

In een alles of niets wedstrijd moest worden gewonnen van het een plaats boven ons staande DD 7. Alleen een overwinning kon ons redden om degradatie te ontlopen. Uw wedstrijdleider stelde uit tactische overwegingen twee spelers uit de A groep op. Jan van der Plas had zich niet afgemeld zodat Han Nicolaas zijn plaats innam. Jos Bergers, die later zou komen, werd vervangen door Hans van Lith, die wel een keertje extern wilde spelen. Een aantal partijen werd al in een vroeg stadium beslist en het blijkt dat de wedstrijdleider niet ongestraft even wat kaartjes kan uitdelen of een partij kan gaan naspelen. Tijdens de analyse van de partij van Flip werden twee partijen onopgemerkt beslist.

Hans Maljers, bord twee, raakte een pion achterop, maar reeds in een vroeg stadium kwamen hij en zijn tegenstander remise overeen. Hans stond dus die pion achter en had ook veel meer tijd gebruikt. Het remiseaanbod kwam uit de lucht vallen en werd gretig geaccepteerd. Prima Hans.

Op dat moment stonden de partijen van Flip, Christian en Jos slecht terwijl Hans al een keertje aan opgave had gedacht. Ik had er nog niet zoveel vertrouwen in.

Flip en zijn tegenstander wisselde al snel de dames en onze man raakte een pion achter en koos de verkeerde voortzetting. Het leek een kwestie van tijd voordat zijn tegenstander de partij kon opeisen. Het spelen met al zijn stukken deed hem juist echter de das om. Flip stond heel slecht maar kreeg een cadeau in de vorm van een ongedekte toren. Even later maakte zijn tegenstander dezelfde fout met zijn andere toren en woedend verliet hij het speellokaal. Winst, wie had dat gedacht voor Flip. Hij staat op 6,5 uit 7.

Christian, aan bord 1, kende nog geen gelukkig seizoen maar wist zijn tegenstander nu te verrassen met winst van een stuk. Zijn tegenstander was zo gefixeerd om zijn toren veilig te stellen dat hij niet zag dat hij een ander stuk verloor. Hij gaf direct op.

Bob speelt extern prima en wist nu weer voordeel te krijgen. De tegenstander had een inactieve dame op a6, terwijl Bob met zijn dame de stelling van zijn tegenstander kon binnendringen. Eerst wat pionnetjes en daarna een volledig stuk. Ook zijn tegenstander kon niets anders doen dan opgeven. (3,5 tegen 0,5)

Jos Appelman kreeg niet de tijd om te rokeren en op een gegeven moment stond echt alles in. Onze man raakte een toren achter en zag zijn stelling uit elkaar vallen. Onze man moest opgeven om mat te voorkomen.

Piet Berghuis won op fraaie wijze. Hij was nog steeds teleurgesteld over de gemiste kans in Zoetermeer, maar nu maakte hij de partij op een perfecte manier uit. Piet offerde de toren om mat in twee te geven. Het middenspel werd door Piet goed beheerst en de inval van zijn toren op de zevende lijn gaf de doorslag. Volgend seizoen wil Piet ook intern komen schaken en dat belooft nog wat voor onze B-groep.

Hans van Lith had bijna opgegeven maar zag op tijd dat zijn tegenstander in een vroeg stadium de juiste zet niet kon vinden. Hans kwam zet voor zet sterker te staan en het leek een kwestie van tijd voordat hij zou kunnen winnen. Twee pionnen voordeel en deze stonden redelijk vrij op de g en h lijn. De partij duurde hem echter toch te lang en na advies gevraagde te hebben bij Frits koos hij voor remise. Dit werd natuurlijk gretig geaccepteerd.

Han Nicolaas stond de hele partij beter en wist de partij overtuigend met mat af te sluiten. Han had veel tijd gebruikt maar juist in de eindfase (5 minuten) speelt hij het sterkst. Zijn vrijpionnen konden alleen maar worden tegen gehouden door het offeren van een toren. Met een toren voordeel en twee pluspionnen wist hij mat te forceren. Eindstand zodoende 6-2 voor ons en dat betekent dat wij ons hebben kunnen handhaven in de derde klasse. Uitstekend, jongens. Ik hoop dat jullie volgend jaar net zoveel plezier zullen hebben als dit jaar.

Frits Berendse

terug

HSV 2 - Pomar 2 5 - 3

Ons tweede was al veilig en kon vrijuit spelen tegen HSV 2. Onder aanvoering van Kees Vink en Aad van Sas die voor ondergetekende inviel waren er wel kansen maar verloor het team met 5-3. Alleen Jery leverde zijn kaartje in zodat het verslag wel erg klein wordt.

Jery speelde met zwart en had het moeilijk met de Owen-opening. Het is moeilijk voor zwart om snel te rokeren. Jery koos met bevredigend resultaat voor de lange rokade. In het middenspel rukt zwart over de koningsvleugel op en komt wit moeilijk te staan. In het eindspel maakt wit een fout en dat kost hem een stuk en de partij.

Kees is bezig aan een goed extern seizoen en misschien gaat door deze resultaten zijn rating eindelijk eens omhoog. Hij staat op ca 1400 maar dit is beduidend te laag. Ook nu won onze man zijn partij.

Clemens en Harry speelden beiden remise, terwijl de heren van Sas, Barkey, van der Elst en Blaas sr hun partij moesten opgeven.

Heren, volgend seizoen wat extra punten en een iets hogere klassering. Dat moet mogelijk zijn met dit team. Er is voldoende kwaliteit. Nu de overtuiging nog.

Frits Berendse jr (bedankt, Kees)

terug

Pomar - Den Hoorn 7,5 - 2,5

Op maandagavond 2 april speelden wij de revanchematch tegen Den Hoorn. De uitwedstrijd werd gewonnen met 7,5-2,5 en ook in de thuiswedstrijd was het resultaat hetzelfde. Den Hoorn speelt niet in de HSB daar zij te weinig spelers hebben voor externe wedstrijden. Daarnaast was dit tevens de afsluiting van hun interne competitie, omdat de meeste spelers mee gaan doen aan de Westlandse kampioenschappen. Met de uitwedstrijd heb ik wel meegedaan maar ik koos nu voor de interne om niet achterop te raken. Tussentijds maakte ik even de balans op.

Vader Frits was een stuk achter geraakt maar ging het eindspel in met aan beide kanten veel pionnen. Het pionnenspel ligt onze man wel en nu koos zijn tegenstander de verkeerde voortzetting. De eerste winst werd genoteerd. Leo Blaas stond al snel een stuk voor tegen een pion en kon uiteindelijk de partij winnen. Albert Huzen won in de opening de kwaliteit en daarna speelde hij de partij gedegen uit. Net zo als in de externe competitie (4 uit 4) wist hij nu wederom te winnen. De overige partijen heb ik niet echt kunnen zien, omdat mijn tegenstander voor de interne, Kees, mij op de pijnbank had liggen. Uiteindelijk werd het toch een niet verdiende remise.

Individuele uitslagen:

Bord

Deelnemer

Resultaat

1.

Gerbrand Beekman

0,5

2.

Leo Blaas

1,0

3.

Han Nicolaas

0,5

4.

Thierry Bieger

0,5

5.

Wil Kauffman

0,5

6.

Tim van Rijswijk

1,0

7.

Frits Berendse sr

1,0

8.

Albert Huzen

1,0

9.

Antoon Hommes

1,0

10.

Paul van Daalen

1,0

7,5

Vorig jaar waren de uitslagen beter op elkaar afgestemd, maar dit jaar moest Den Hoorn de eer aan ons laten. Twee keer winnen met 7,5-2,5, met twee verschillende teams bewijst dat wij extern beter gaan spelen.

Frits Berendse jr

terug

DD 6 - Pomar 1 3,0 - 5,0

Op dinsdagavond 3 april speelde ons vlaggenteam haar laatste wedstrijd tegen DD6 in het Nationaal Schaakgebouw. Op de vooravond kreeg ik twee afmeldingen dus ging ik op zoek naar liefhebbers. Na het complete tweede en derde te hebben afgelopen wilde Jery Versluys wel invallen. Ikzelf zou invallen voor Perry.

Door ziekte mijnerzijds ben ik dinsdag niet afgereisd en moest ons team met zeven spelers aantreden. De ruime moyenne van 7 per wedstrijd werd vandaag helaas niet gehaald, maar wij blijven in beeld voor de beker van de HSB voor de beste kampioen.

Er werden overwinningen genoteerd voor Lennard, Wouter, (beide 7 uit 7), Gerbrand, Johan en Jery. Rob en Gaida verloren hun partij zodat de einduitslag toch nog 5-3 in ons voordeel werd. Het scheelde maar weinig of wij hadden gelijk gespeeld. Lennard wist zijn partij alsnog te winnen nadat hij op verlies had gestaan.

Succes, volgend jaar in de eerste klasse.

Frits Berendse jr

terug

DD6 - Pomar 1 (2)

Voor ondergetekende begon (en eindigde) de laatste partij van Pomar 1 niet zo voorspoedig. In de vaste overtuiging dat DD (met de D van Delft!?) in Delft speelde, met vaag in het achterhoofd dat het Nationaal Schaakgebouw dat nieuwe centrum was dat kortgeleden geopend was, toog ik naar Delft om exact om 7:45 te constateren dat er helemaal geen schaak was, ook niet op de van Speykstraat, die ook in Delft bestaat. Zo rond 8:00 uur had ik in de gaten dat ik helemaal fout zat. Het stond ook gewoon keurig netjes op de uitnodiging: v Speykstraat DEN HAAG, net waar ik vandaan kwam. Had ik maar goed moeten lezen. Ik meen me te herrineren dat je 30 minuten te laat mag komen, dus met vliegende vaart terug naar Den Haag Centrum, waar het zo heerlijk parkeren is, maar dit terzijde.

En zo zit ik 29 minuten, 59 seconden na het beginsignaal bezweet en met een rood hoofd achter het bord waar een slim oud mannetje me aankijkt en denkt, vandaag krijg ik misschien toch nog een kans. Profiterend van mijn tijdachterstand houdt hij het tempo er ook stevig in. Maar hij weet toch niet te voorkomen dat ik vanuit mijn favoriete Franse opening al snel in een comfortabele stelling terecht kom. Twee open lijnen voor mij, zijn koning in het open veld en mijn stukken staan klaar om toe te slaan. Alle zetten lijken goed: eerst met schaak een kwaliteit winnen of afruilen met damewinst. Ik denk even niet te lang na en kies voor het eerste. Fout. Ik verlies zomaar een stuk, later nog een kwaliteit en tenslotte de partij. Het mannetje dolgelukkig. Nu ja, dan had ik ook maar beter op moeten letten, op alle vlakken.

Ondertussen had Johan het heel wat beter gedaan. Zijn tegenstander, een onervaren invaller, gaf in het vroege middenspel zomaar een volle toren weg. Hij schrok daar zo van dat hij direct opgaf. Ook Gerbrand had een gemakkelijke overwinning en was vroeg klaar. Samen met het reglementaire verlies van bord 4 omdat we maar met 7 man waren stond het dus 2-2.

Jery Versluis had een degelijke stelling, met aan beide zijden dubbele torens, waar hij langzaam maar zeker de druk verhoogde tot zijn tegenstander de doorgebroken pion niet meer tegen kon houden.

Lennard kwam vanuit een beroerde stelling heel knap terug. Toen ik keek had hij een pion minder met alleen nog een toren voor ieder op het bord. Optisch leek het alsof hij moeizaam remise zou kunnen halen. Maar Lennard behandelde het eindspel heel goed en de goede positie van zijn koning gaf de doorslag voor de winst.

Wouter kwam in een stelling met een stuk minder, maar wel met drie pionnen meer. Deze drie pionnen waren ook ver doorgedrongen en zetten de tegenstander volledig klem. Juist toen deze dacht zich te kunnen bevrijden uit de opsluiting stootte Wouter door met pionwinst en nog meer aanval en de tegenstander gaf op. De partij van Gaida Ferschtman ging vrijwel gelijk op. Plotsklaps kwam de tegenstander met een venijnig paardoffer dat uiteindelijk winnend bleek. Zo werd het dus 3-5 voor Pomar en daarmee haalde DD het beste resultaat tegen Pomar 1. Volgend jaar (nog) meer tegenstand.

Rob de Jong

terug

Persoonlijke resultaten HSB competitie

POMAR 1

Naam

Bord

Resultaat

Perc

PC00

PC99

PC98

L.J.H. Blaas

1

7 uit 7

100

25

43

71

W. van Markenstein

2

7 uit 7

100

20

57

42

F. Ferschtman

3

5,5 uit 6

92

7

42

57

G. Beekman

6

5,5 uit 6

92

71

64

36

Teamresultaat  

48 uit 56

86

31

47

50

P.J.A. van der Meer

4

5 uit 6

83

36

25

50

J.L. Damstra

7

4 uit 5

80

43

60

25

R.H. de Jong

8

4 uit 5

80

0

71

40

Mevr. G. Ferschtman

5

5,5 uit 7

79

50

50

-

Invallers  

4,5 uit 6

75

25

31

50

Met overmacht werd ons team kampioen in de tweede klasse D en ontvangen zij de beker van de HSB voor de beste kampioen. De degradatie is zodoende ongedaan gemaakt en men kan in de eerste klasse meer tegenstand verwachten. Het ging nu wel erg gemakkelijk. Alleen in de laatste wedstrijd spande het erom maar werd toch een voordelige uitslag van 5-3 bereikt. De gescoorde percentages vlogen omhoog, en niemand wilde voor elkaar onderdoen. 4 verliespartijen, 1 keer niet opkomen en 6 remises steken schraal af tegenover 45 overwinningen. Gemiddeld bijna 7-1 per wedstrijd!!!

POMAR 2

Naam

Bord

Resultaat

Perc

PC00

PC99

PC98

K. Vink

3

5 uit 7

71

43

42

8

J.J. Versluys

8

4 uit 7

57

67

33

71

F.N. Berendse jr

1

2,5 uit 5

50

100

57

-

J.A. Barkey

2

3,5 uit 7

50

36

29

50

F.A. van der Elst

4

3,5 uit 7

50

25

-

-

Teamresultaat  

26 uit 56

46

43

44

38

H.A.G. van der Stap

6

2,5 uit 6

42

-

-

-

L.J. Blaas sr

5

2,5 uit 7

36

42

-

-

Invallers  

1 uit 3

33

80

58

43

C. Haazen

7

1,5 uit 7

21

50

86

Pom3

Pomar 2 begon moeizaam met twee zware nederlagen, en daarna werd de basis voor behoud gelegd door twee grote overwinningen. Het alles of niets duel in de voorlaatste ronde werd gelijk gespeeld tegen Schaakmat 2 zodat zij in de tweede klasse blijven en zijn geëindigd op een vijfde plek. Het teamresultaat groeit gestaag zodat wij volgend jaar voor een of twee plekken hoger gaan. Een hele knappe prestatie van Kees aan het derde bord, die zijn rating nu eindelijk eens omhoog schroeft.

POMAR 3

Naam

Bord

Resultaat

Per.

PC00

PC99

PC98

Frans v.d.Linden

8

4 uit 5

80

70Pom5

40Pom4

-

J. Woestenenk

3

4,5 uit 7

64

-

-

-

Thierry Bieger

4

4,5 uit 7

64

50Pom5

29Pom4

-

P. de Man

7

4,5 uit 7

64

25Pom2

42Pom2

40Pom2

Invallers  

5 uit 8

63

27

40

38

Christian Güde

6

3,5 uit 6

58

58Pom5

75Pom4

-

Teamresultaat  

31 uit 56

55

38

42

43

H. Jacobs

1

2 uit 6

33

29

20

0

M.P. Hazen

2

1,5 uit 5

30

57

42

40Pom2

G.T. v.d. Kooy

5

1,5 uit 5

30

43

50

20Pom2

Het nieuwe Pomar 3, deed van zich spreken en tot de voorlaatste wedstrijd hadden zij nog kansen op een kampioenschap. Het verlies tegen DSC 7 was geflatteerd en zodoende grepen zij mis. In de eindrangschikking een fraai resultaat met een derde plek. Pomar 3 speelde in vergelijking met vorig seizoen met 5 andere spelers en zij hebben ons niet in de steek gelaten. Frans werd keurig topscoorder, maar ook de andere percentages logen er niet om. Op Martin en Gerard na scoorde iedereen hoger. Ook de invallers en het teamresultaat steken goed af ten opzichte van eerdere jaren, toen lijfsbehoud de grootste zorg was.

POMAR/VODOPI

Naam

Bord

Resultaat

Perc

PC00

PC99

PC98

Ph. Bal

8

6,5 uit 7

93

57

67Pom3

-

P. Berghuis

3

4 uit 6

67

86

-

-

B. Maas

6

4 uit 6

67

-

-

-

J.M. v.d. Plas

5

1,5 uit 3

50

60

-

-

Teamresultaat  

25,5 uit 56

46

60

53

-

Invallers  

4,5 uit 11

41

69

50

-

J.G.Appelman

7

2 uit 7

29

50

-

-

C. Wind

1

1 uit 4

25

40Pom3

43Pom3

25Pom3

J.W. Maljers

2

1,5 uit 6

25

50

-

-

J. Bergers

4

0,5 uit 5

10

36

43

-

Pomar/Vodopi promoveerde vorig seizoen naar de derde klasse en behaalde een fraaie vijfde plek. Men begon met 4 nederlagen op rij, en in de laatste drie ronden moest dan de beslissing vallen. De overwinning tegen Regina Pacis was verrassend, maar de nederlaag met twee man minder tegen Promotie gooide roet in het eten. De laatste wedstrijd werd een vierpunten wedstrijd en deze werd overtuigend gewonnen. Flip scoorde uitstekend en ook Piet en Bob scoorden hoog. Piet wil volgend seizoen ook intern gaan spelen dus dat belooft nog wat. Ten opzichte van vorig jaar liggen de percentages wat lager, maar men speelt dan ook een klas hoger.

POMAR 5

Naam

Bord

Resultaat

Perc

PC00

PC99

PC98

A. Huzen

6

4 uit 4

100

-

-

-

R.Weerdesteijn

8

4 uit 5

80

-

-

-

WFN Kauffman

1

2 uit 3

67

50

71

20Pom2

G. Aberca

3

2 uit 3

67

50Pom3

10Pom3

-

A.J. Beekhuizen

4

1,5 uit 3

50

67Pom4

57Pom4

36Pom3

M. Huzen

7

2 uit 4

50

-

-

-

Teamresultaat  

19,5 uit 40

49

36

-

-

Invallers  

2 uit 5

40

15

-

-

M.T.A. Lohrer

2

1 uit 4

25

36Pom3

17Pom3

71Pom3

A.A. Hommes

5

1 uit 4

25

-

50Pom4

-

Pomar 5 was in vergelijking met vorig jaar grondig veranderd en alleen Wil Kauffman was overgebleven. Wat spelers van Pomar 3 en 4 erbij en wat nieuwe gezichten moesten dit team een nieuw gezicht laten zien. Zij hadden een zwaar programma met drie verre uitwedstrijden en dan ook nog eens twee keer op de vrijdagavond. In de uitwedstrijden tegen Wassenaar en Promotie speelden zij met respectievelijk 2 en 3 man minder, wat de prestatie alleen maar knapper maakt. Zij werden nu derde in de rangschikking maar bezorgden Schaakmat 4 wel de enige nederlaag. Albert scoorde maximaal en ook Richard speelde een perfect eerste jaar extern. Volgend jaar gaan wij voor het kampioenschap, omdat het in de derde klasse toch wat prettiger spelen is.

Prettige Vakantie, en tot volgend extern seizoen.

Frits Berendse jr

terug

Korchnoi geeft simultaan

Aan één simultaanséance bewaar ik goede herinneringen. Ruim 40 jaar geleden mocht ik op het Amsterdamse Rembrandtplein uitkomen tegen Paul Keres. Voor de jongeren onder ons: Paul Keres is enige tientallen (!) jaren de "eeuwige tweede" geweest achter Botwinnik, Smyslow e.v.. Als een van de laatsten (bij zo'n 40 borden) ging ik uiteindelijk in een paard- en pionneneindspel ten onder. Veel omstanders zagen in mij toen een aankomend talent. Daar sommige van die omstanders in de schaakwereld nog steeds actief zijn, zal ik maar geen namen noemen.…

Met de herinnering hieraan zei ik direct ja op de uitnodiging van de Delftse Studentenclub Paris om namens de HSB mee te doen. Dit eerst na ruggespraak via Chris van Zijderveld met Frits Berendse waaruit bleek dat ik bij de wedstrijd van Pomar 2 tegen Schaakmat gemist kon worden. Zo nee, dan was (uiteraard!) Pomar vóór gegaan. Wel verbond Frits er de voorwaarde aan een verslag in het Pomar Nieuws te schrijven.Vandaar!

In de karaktervolle sociÁ teit begon Korchnoi opgewekt en zeer kwiek (zeker voor een 70-jarige) aan zijn ronden tegen de studenten en professoren op 25 borden. Dat het stampvol was met luidruchtige omstanders en de verlichting schaars genoemd kon worden, deerde hem allerminst. Ongeslagen haalde "Korchnoi de Verschrikkelijke" 24 punten uit 25 wedstrijden. Over mijn partij is helaas weinig positiefs te melden daar ik al vroeg op het verkeerde been werd gezet en na 20 zetten na materiaalverlies opgaf. Beter bracht mijn medebestuurslid Kees van der Meer die als professor aanzat, het eraf. Materieel stond hij zelfs beter, maar door een schitterende combinatie moest hij onverwacht de vlag strijken. Hulde aan Paris voor de organisatie en gastvrijheid. Daar ik een vrij onbekende was, smaakte ik het genoegen voor professor versleten te worden en moest de aangeboden drankjes rantsoeneren om niet dronken te raken.

Harry van der Stap.

terug

Snelschaken voor clubteams DSC/HSB

NR/NAAM PTN WP SB

1 6/Tijdnood 1 K 29 1102.0 717.50 Kampioen v.d. HSB
2 5/Rijswijk 1 K 28,5 1104.0 705.75
3 1/Ooievaar 1 K 27 1104.0 661.00
4 15/D.D. 2 p 26,5 1028.0 608.25 1e plts Pro. kl.
5 3/DSC 1 K 26 1124.0 655.75
6 4/D.D. 1 K 26 1086.0 631.75
7 2/WSC 1 K 25,5 1120.0 637.75
8 7/WSC 2 K 25,5 1102.0 618.50
9 9/Tijdnood 2 p 25,5 1050.0 582.50 2e plts Pro. kl.
10 8/Schaakhuis K 25 1120.0 627.75
11 11/Ooievaar 2 p 25 1050.0 573.50
12 12/Promotie 1 p 24,5 1088.0 597.25
13 13/Vogelwijk 1 p 24,5 1074.0 565.75
14 21/Schaakhaeghe 1e 24,5 1046.0 548.75 1e plts 1e kl.
15 20/DSC 3 1e 24 1022.0 540.25 2e plts 1e kl.
16 18/Promotie 2 1e 24 932.0 455.75
17 10/Botwinnik p 23,5 1006.0 525.50
18 14/DSC 2 p 22,5 1042.0 512.75
19 24/Tijdnood 3 2e 22,5 1022.0 496.00 1e plts 2e kl.
20 29/DCSV 2e 22,5 884.0 424.25 2e plts 2e kl.
21 23/D.D. 3 2e 22 894.0 417.00
22 30/Ooievaar 3 2e 22 878.0 376.75
23 16/Vogelwijk 2 p 21,5 982.0 443.75
24 28/Pomar 1 2e 21,5 968.0 420.25
25 17/HSV 1e 21,5 950.0 436.75
26 26/Vogelwijk 4 2e 21,5 918.0 407.75
27 33/DSC 5 3e 20,5 942.0 402.00 1e plts 3e kl.
28 22/DSC 4 2e 20,5 886.0 371.75
29 34/Tijdnood 4 3e 20,5 798.0 320.25 2e plts 3e kl.
30 27/Promotie 3 2e 20 860.0 381.50
31 19/Corbulo 1e 19,5 900.0 354.00
32 32/Rijswijk 2 3e 19,5 790.0 305.25
33 25/Vogelwijk 3 2e 18,5 930.0 344.75
34 31/Pomar 2 2e 17 782.0 242.25
35 35/Vogelwijk 5 3e 16 794.0 226.25
36 37/Vogelwijk 6 4e 12 812.0 191.50 1e plts 4e kl.
37 36/Ooievaar 4 4e 11,5 796.0 182.25 2e plts 4e kl.
38 38/Tijdnood 5 4e 8,5 798.0 138.75

Op zaterdag 31 maart namen twee Pomar teams deel aan dit kampioenschap en het werd geen succes. Het eerste liet wat steekjes vallen zodat zij werden uitgeschakeld voor een hogere klassering. Dat heeft er wel ingezeten, maar de beslissende partij tegen DCSV werd verloren met 2,5-1,5. 3-1 winst was voldoende geweest voor het kampioenschap van de tweede klasse. Pomar 2 had het moeilijk en verkeerde de hele dag in de onderste regionen. Een opleving via een overwinning werd elke keer weer ongedaan gemaakt met een zware nederlaag.

De locatie, Grotius college viel niet tegen, maar er waren wel minpunten. Geen microfoon, slechte toiletten en weinig keus warme snacks in de kantine.

Het kampioenschap werd gespeeld via elf ronden Zwitsers en uiteindelijk was er maar een half uur vertraging. Voor de winnende teams was er een prijs beschikbaar. Tijdnood was vandaag de grote winnaar met een algemeen kampioenschap en een eerste plaats in de eerste klasse en 2e plaatsen in de Promotieklasse en de derde klasse.

Individuele resultaten.

Deelnemer Tijd2 Ooi4 Vog3 SchH DD1 Vog1 DD3 Tijd3 Corb1 Ooi2 DCSV Totaal
Lennard 0 1 1 0 0 0 1 0 1 0 0 4,0-11
Wouter 0 1 1 0,5 0 0 1 1 1 1 1 7,5-11
Felix 0 1 1 0 1 0 1 0 0,5 0 0,5 5,0-11
Gerbrand 0 1 1 1 0 0 1 0 1 0 0 5,0-11
  0,0 4,0 4,0 1,5 1,0 0,0 4,0 1,0 3,5 1,0 1,5 21,5

Wouter had na de pauze een goede reeks met 5 uit 5. Lennard scoorde te laag voor zijn doen. Wat opviel waren de vele partijen die goed stonden maar door blunders werden verloren. (let op, 5 keer 4-0)

Deelnemer Ooi2 Rysw2 Vog5 Vog3 Ooi4 DSC4 Vog6 Tydn4 Tydn5 DD3 HSV Totaal
Johan 0 0 1 0,5 - - - - - - - 1,5-4
Rob 0 0 - 0 0 0 1 1 1 0,5 0 3,5-10
Kees 0 - 1 0 1 0 1 0 1 0 1 5,0-10
Bob 0 0,5 0 - 1 0 0,5 0 1 0 0 3,0-10
Frits - 0 1 0,5 1 0 1 0 0 0,5 0 4,0-10
Totaal 0,0 0,5 3,0 1,0 3,0 0,0 3,5 1,0 3,0 1,0 1,0 17,0

Kees scoorde duidelijk het beste en kon ook een regelmaat noteren door na elke nederlaag zijn gram te halen en een vol punt te scoren. Rob begon heel slecht maar startte na de pauze fraai. Ook de score van Frits viel tegen.

Frits Berendse jr (met dank aan Ton Vissers voor de einduitslag)

terug

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]