Pomar Nieuws 1 2001 2002

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr. 1       september 2001

Inhoud
Voorwoord *
Verslagen wedstr.leider *
Eindstanden januari 2001*
Verslag externe competitie 2000-2001*
HSB beker*
Externe comp.2001-2002*
Jaarverslag jeugdleider seizoen 2000/2001 *
Jaarverslag secretaris *
Financieel Jaarverslag seizoen 2000/2001 *
Agenda voor de ALV *
Overige act. 2000-2001 *
Massakamp *
Interne competitie: *
Puntentelling interne competitie *
AV HSB *

Voorwoordwijsvngr.wmf (3766 bytes)

Het eerste Pomar Nieuws van het nieuwe seizoen, zoals gebruikelijk vol met jaarverslagen en terugblikken op het afgelopen seizoen.

In de stukken van de penningmeester is al rekening gehouden met de invoering van de euro. Dat maakt tevens de overzichten wat breder, maar ik hoop dat u het overzicht nog behoudt.

Verder in dit nummer een verslag van de Algemene HSB vergadering en een verslag van de massakamp bij Botwinnik van afgelopen maand.

Voor de eerste keer (en ook de laatste, want het ligt in de bedoeling dat Lennard na de ALV het redacteurschap gaat overnemen) ook met een jaarverslag(je) van de redacteur:

Jaarverslag redacteur:

Het Pomarnieuws is vorig seizoen 7 keer uitgekomen, eenmaal is een Pomar Nieuws extra uitgegeven. De oplage was plusminus 55/60 exemplaren en het aantal pagina's schommelde tussen de 12 en de 24 pagina's. Frits Berendse is onbetwist koploper als kopijleverancier (ca. 80 %). Afgelopen jaar was er vooral veel ruimte voor verslagen van externe wedstrijden, verslagen van HSB vergaderingen, uitslagen en een paar keer een schaakprobleem.

De website van Pomar is nog steeds stijgend in populariteit. (3800 hits tot nu toe, gemiddeld 40 per week, in de vakantieperioden beduidend lager. Veel bekeken zijn de uitslagen en standen van de interne competitie, die veelal op dinsdag of woensdag bijgewerkt zijn. Op dinsdag is er dan ook sprake van een verhoogde belangstelling. Verder zijn de links naar de externe standenlijsten van Pomar populair. Op de website verder alle exemplaren van Pomar Nieuws sinds 1999, de ratinglijsten van Pomarleden, de kampioenenlijst van Pomar, adressen van het bestuur, nieuws, links, en een mogelijkheid om online partijen na te spelen (die nu echt werkt!).

Ik vond het leuk om de afgelopen jaren het Pomar Nieuws te maken, maar ik ben ook wel heel blij dat ik me komend seizoen nog alleen maar met de website hoef bezig te houden. Lennard, veel succes.wijsvngr.wmf (3766 bytes)

 Jaarverslagen Wedstrijdleider

Verslag interne competitie oktober 2000 – juni 2001

Het seizoen 1999-2000 sloten wij af met 46 deelnemers voor de interne competitie. Door de wervingsactie en de regelmatig verschijnende berichten in de lokale pers begonnen wij het nieuwe seizoen met 52 intern spelende deelnemers. Harry van der Stap ging intern bij D.D. spelen, maar daarentegen kwamen 7 nieuwe spelers. De heren Han Nicolaas, John Woestenenk, Tim van Rijswijk, Govert Slagboom, Paul van Daalen, Jan Gulay en mevrouw Inna Vasileva. Tim wilde de draad weer oppakken na een jaar niet gespeeld te hebben. De heer Gulay, een oude bekende, kwam weer terug op het oude nest. De heren Nicolaas en Woestenenk hadden al ervaring en speelden eerder voor andere verenigingen. Ook Inna is een welkome versterking. Dit blijkt uit de fraaie prestaties die Han en Inna inmiddels hebben neergezet. Han promoveerde direct na een half seizoen naar de A en dit geldt nu ook voor Inna.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen werden er weer 5000 folders verspreid in de regio om de naamsbekendheid te verbeteren, en naast deze folders werd er elke maand een berichtje verstuurd naar "Groot Rijswijk", SOR, Radio West en het Rijswijkertje.

De deelnemende jeugdspelers doen het goed en hebben binnen de vereniging een duidelijke plaats verworven. Er is nog voldoende progressie en dat blijkt bijvoorbeeld uit de promotie van Thierry Bieger naar de A groep. Toch missen wij op het begin van de avond het geluid van de allerjongsten en ik vraag mij af of een schaakclub zoals de onze daar later niet de zure vruchten van moet plukken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Binnen de vereniging moeten wij toch gaan kijken naar een oplossing.

Eindstanden januari 2001wijsvngr.wmf (3766 bytes)

GROEP A GROEP B GROEP C

Promotieplaatsen:

1. G. Beekman 1. H. Nicolaas 1. J.G. Appelman
2. P.J.A. van der Meer 2. C. Haazen 2. A.A. Hommes
3. F.N. Berendse jr BM 3. G.T. van der KooyBM 3. B. Maas
4. W. van Markenstein 4. F.A. van der Elst 5. J. van Lith

Degradatieplaatsen

13. J.A. Barkey 17. W.J.F. Hertoghs
14. J.J. Versluys 18. M.T.A. Lohrer
19. Frans van der Linden
20. L.G.G. San Giorgi

EINDSTANDEN JUNI 2001

GROEP A GROEP B GROEP C
1. P.J.A. van der Meer 1. I. Vasileva 1. J.R. Poelman
2. L.J.H. Blaas jr 2. Thierry Bieger 2. P. de Man
3. F. Ferschtman 3. J.J. Versluys 3. A. Huzen

Degradatieplaatsen

15. H. Nicolaas 16. H. Jacobs
16. J. van Lith 17. A.A. Hommes
18. J.G. Appelman

Na het winterkampioenschap in de laatste wedstrijd verspeeld te hebben aan Gerbrand Beekman wist Perry wel zomerkampioen te worden. Wouter en Lennard speelden iets te weinig partijen om hoger te eindigen. Felix kon in de laatste ronde niet spelen door het ontbeken van een tegenstander en dit kostte hem in ieder geval de tweede plaats. Lennard scoorde procentueel het beste.

Twee promovendi uit groep B hadden een zwaar jaar in de A-groep en zowel Hans als Han degradeerden weer terug naar B. Johan Damstra stopt voorlopig zodat er maar twee degradanten waren. Frans en Clemens prolongeren dus hun plaats in de A groep. In het nieuwe seizoen zullen Inna, Thierry en Jery hun hoge klassering moeten waarmaken in de A groep. De degradanten uit de B groep hebben zich niet kunnen herstellen en grepen net naast de promotieplaatsen. Jos Poelman. Peter de Man (zie je nu wel) en Albert Huzen gaan de B groep onveilig maken. De B groep krijgt tevens versterking van P. Berghuis die ook in de interne wil gaan spelen. Extern heeft deze Vodopi speler al veel laten zien, zodat ik verwacht dat hij zich moeiteloos kan handhaven. Antoon Hommes, Jos Appelman en Hans Jacobs degraderen naar de C groep. Antoon en Jos hebben zich na de promotie niet kunnen handhaven. Bob Maas wist zich moeiteloos te handhaven. Wim van ’t Hoff heeft helaas afscheid moeten nemen in verband met een verhuizing. Richard heeft te weinig gespeeld voor een hogere klassering. Colin en Glenn gaan volgend seizoen voor de hoofdprijs.

De standen hebben niet zo veel in het Pomarnieuws gestaan, en wij moeten dit volgend jaar verbeteren. Wel staan ze wekelijks op onze homepage die Rob zo netjes bijhoudt.

Afwezigheid met kennisgeving bleef binnen de perken, maar uw wedstrijdleider zou het op prijs stellen dat uw afmeldingen eerder worden doorgegeven dan de maandag waarop gespeeld moet worden.wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Verslag externe competitie 2000-2001

POMAR 1:

Pomar 1 had het niet moeilijk dit jaar en promoveert terecht naar de eerste klasse. Alle zeven wedstrijden werden gewonnen en zelden werd er zoveel gescoord door de winnaar van de HSB wisselbeker voor kampioenen. Na een jaar tweede klasse mogen wij het weer hogerop proberen. Het gemiddelde was bijna 7-1 per wedstrijd.

Alleen in de laatste wedstrijd ging het moeizaam en werd er gewonnen door 7 spelers met 5-3 tegen D.D. Lennard en Wouter scoorden 100% met 7 uit 7, maar ook de overige spelers scoorden minimaal 80%. Pomar 1 gebruikte maar 6 invalbeurten en verloor maar vier keer, speelde 6 keer remise en won 45 keer.

POMAR 2:

Pomar 2 speelde in een iets andere samenstelling door het inzetten van Harry van der Stap. Ook dit jaar werden er 5 punten behaald maar stegen wij een plaatje op de ranglijst. (vijfde)

Tegen de nummers 1 tot en met 3 werd drie keer verloren met 5,5 tegen 2,5 maar de belangrijkste punten werden gepakt tegen Haagse Toren 4 (5,5), SchaakHaeghe 3 (6) en een nipt gelijkspel tegen de nummer 8, Schaakmat 2 die dan ook degradeerde. Collectief 1 werd met overmacht kampioen. Pomar 2 gebruikte maar 3 invalbeurten, en Kees (geheel tegen zijn principe) werd topscoorder met een fraai percentage van 71%.

POMAR 3:

Speelde in een andere samenstelling met 5 andere spelers. Naast de jeugd, Thierry, Christian en Frans (uit Pomar 5) kwamen ook John Woestenenk en Peter de Man dit team versterken. Vorig jaar kon Pomar 3 zich gelukkig redden doordat Corbulo in de fout ging. Dit jaar deden zij het beduidend beter en speelde zij tot de voorlaatste ronde mee voor het kampioenschap. Uiteindelijk was een fraaie derde plaats het gevolg. Twee nederlagen (tegen de nummers 1 en 2) een gelijk spel tegen Voorburg en vier overwinningen brachten het totaal op 9 punten. Juist de nieuwe mensen in dit team scoorden hoog en Frans werd topscoorder met 80%. John, Thierry en Peter scoorden ieder 64%. Pomar 3 gebruikte maar 8 invalbeurten.

POMAR/VODOPI:

Dit team begon moeilijk met vier nederlagen op rij, (3 keer 5-3 en 1 keer 5,5-2,5) en in de laatste drie ronden moesten zij er tegenaan. De verrassende overwinning op Regina Pacis werd gevolgd door een nederlaag met 6 spelers tegen Promotie 8. (5-3) In de laatste wedstrijd lieten zij zien uit het goede hout te zijn gesneden en wonnen zij overtuigend van de latere degradant, DD 7. Degradatie voor ons zou bijzonder sneu zijn geweest gezien het feit dat wij in alle partijen minstens 2,5 of meer haalden. Flip Bal scoorde 93%!!!, voor Piet Berghuis en Bob Maas met 67%.

POMAR 5:

Dit team kende een totaal nieuw gezicht met zeven andere spelers. Zij hadden een ongekend zwaar jaar. Van de vijf partijen drie "verre" uitwedstrijden en ook nog eens twee keer op vrijdagavond. In deze verre uitwedstrijden speelden zij met respectievelijk twee en drie man minder. Thuis bleven zij ongeslagen met een fraaie overwinning tegen kampioenskandidaat Schaakmat 4 als hoogtepunt. Door de wedstrijdleider van de HSB werd dit niet in dank afgenomen want die hoopte op een klapper in de laatste ronde als de nummers 1 en 2 tegen elkaar moesten spelen. Nu was SIO 4 de gelukkige. Albert Huzen scoorde 100%, 4 uit 4, voor Richard Weerdesteijn met 80%.

Vorig jaar zijn wij gestart zonder teamleider in de uitwedstrijden en dat is niet altijd goed bevallen. Zeker Pomar 5 trof het niet en kwam regelmatig met te weinig mensen te staan. De opzet was dat de spelers in de uitwedstrijd een verslag zouden maken van hun eigen partij, en dat deze verzameld zouden worden door de teamcaptain die een gezamenlijk verslag zou maken. Op de uitnodigingen die twee weken van tevoren worden uitgedeeld is op de achterzijde ruimte gemaakt om de partij te analyseren. Voor het volgende seizoen hoop ik op meer bereidheid, om je eigen partij te verslaan.wijsvngr.wmf (3766 bytes)

HSB beker

De eerste ronde waren wij vrij, en in de tweede ronde moesten wij thuis spelen tegen Collectief. Een vereniging die bekend zou moeten zijn voor ons gezien het feit dat zowel Pomar 1 als Pomar 2 tegen hen hadden gespeeld voor de HSB competitie. Gezien het feit dat beide vlaggenteams in de tweede klasse speelden was er hoop op een goed resultaat. Beide teams zouden uiteindelijk promoveren naar de eerste klasse. In de bekerwedstrijd ging alles fout wat fout kon gaan en Collectief versloeg ons met de veelzeggende cijfers van 4-0. In de kwartfinale verloren zij van de latere kampioen Haagse Toren met 2,5-1,5. De kampioen van vorig jaar, WSC werd in de eerste ronde verslagen tegen halve finalist Botwinnik. Botwinnik verloor in de have finale van Haagse Toren. In de finale won Haagse Toren met 2,5-1,5 tegen Vogelwijk

TOPSCOORDERS

POMAR 1: L.J.H. Blaas jr 100% 7 uit 7
   W. van Markenstein 100% 7 uit 7
POMAR 2: K. Vink 71% 5 uit 7
POMAR 3: Frans van der Linden 80% 4 uit 5
POMAR 4: Ph. Bal 93% 6,5 uit 7
POMAR 5: A. Huzen 100% 4 uit 4

Externe competitie 2001-2002wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Het nieuwe seizoen spelen wij weer met 5 teams, met dit verschil dat Pomar 1 nu in de eerste klasse gaat spelen. De teamopstellingen zullen zodanig worden gewijzigd, dat de nieuwe gezichten zullen worden ingezet in een van de vijf teams. Door het vertrek van Johan Damstra en Jan van der Plas en het niet meer extern meespelen van Wil Kauffman en Ad Beekhuizen moeten de "gaten" worden opgevuld. Door het inzetten van Han Nicolaas, Inna Vasileva, Tim van Rijswijk, Jos Poelman, Paul van Daalen, Govert Slagboom, Colin Evans, Glenn Smits en Peter Wernink moet dit kunnen.

Door het bestuur is besloten geen teamleiders mee te sturen naar uitwedstrijden, en dat de honneurs worden waargenomen door een teamcaptain. Voor thuiswedstrijden rouleert de functie van wedstrijdleider. De teamleiders van vorig jaar zullen per toerbeurt wedstrijdleider zijn, maar er wordt nog gezocht naar leden die af en toe deze functie (onder begeleiding) willen opvullen. Door het ontbreken van de teamleiders bij uitwedstrijden, worden de spelers gevraagd een verslag te maken van hun partij. (Achterzijde uitnodiging?). Deze verslagen worden door de teamcaptain verzameld, en aan de hand van deze verslagen wordt een verslag voor het Pomarnieuws gemaakt.

Frits Berendsewijsvngr.wmf (3766 bytes)

Jaarverslag jeugdleider seizoen 2000/2001

Ook afgelopen seizoen heeft de jeugdafdeling niet een groep gehad van onder de 13 jaar. De reden hiervan is dat niemand deze groep zou kunnen trekken. Ook voor het komende seizoen heeft niemand zich enthousiast gemeld om op te gaan zetten. Uiteraard geldt nog steeds: als iemand de kar trekt, zal er voldoende steun zijn!!

De jongens die uit de eigen opleiding zijn doorgestroomd spelen nog steeds (!) bij de senioren in de interne θn externe competitie. Het gaat om Glenn S., Thierry, Colin, Frans en Christian G. Colin zal komend seizoen officieel senior worden. Christian, Frans en Thierry beginnen al om half acht om van Wouter les te krijgen. Wouter, wederom bedankt voor je inzet! Dit gaat volgens de stappenmethode, maar steeds vaker worden partijen geanalyseerd. Aan het examen wordt niet meegedaan. Volgend jaar willen we hiermee gewoon doorgaan.

Gezelligheid is bij onze vereniging nog altijd belangrijker dan prestaties. Alle 5 de jongens zijn daarom belangrijke leden geworden. Toch wil ik niet voorbij gaan aan de prestatie van Thierry. Hij is tweede geworden in de B-groep, en zal volgend jaar de A-groep gaan versterken!

Lennardwijsvngr.wmf (3766 bytes)

Jaarverslag secretaris

Zoals de afgelopen jaren zijn er in september 2000 ook weer 5000 folders verspreid,

met dank aan Hans, Perry en de Familie Berendse. Daarnaast werd maandelijks het wel en wee van de vereniging verzonden naar het SOR, de Rijswijker, Groot Rijswijk en radio West.

Ons clubblad verscheen zeven keer dit seizoen plus een extra editie voor de externe competitie.De stand van de interne competitie wordt ook bijgehouden op onze internetsite en is meestal al te zien twee dagen na de gespeelde ronde. Dit dankzij de goede samenwerking tussen webmaster en de wedstrijdleider.Het bestuur heeft het afgelopen seizoen twee keer vergadert, en bestaat uit de volgende

gekozen leden:

Frits Berendse Jr.: Voorzitter en Wedstrijdleider.
Jos Bergers : Secretaris
Perry vd Meer : Penningmeester
Lennard Blaas : Jeugdleider
Rob de Jong : Redacteur Pomar nieuws
Wil Kauffman : Algemeen bestuurslid.

Naast de bestuursvergaderingen is een afvaardiging van het bestuur ook present geweest bij de HSB vergaderingen. Een verslag hiervan treft u aan in ons eigen Pomar nieuws. Tot slot, het afgelopen seizoen was mijn eerste volledige jaar als secretaris. En toegegeven, ik leer nog steeds bij en hoop het nog lang te doen.

Secretaris

Jos Bergerswijsvngr.wmf (3766 bytes)

Financieel Jaarverslag seizoen 2000/2001

Resultaat

Het boekjaar 2000/2001 is door de vereniging afgesloten met een tekort van ƒ 84,48. Vanwege het resultaat is een lagere toevoeging gedaan aan de jubileumreserve. Er is ƒ 84,48 minder gereserveerd. Als gevolg van deze lagere reservering bedraagt het uiteindelijke resultaat ƒ 0,00.

Inkomsten

De inkomsten van de schaakvereniging waren iets hoger dan begroot. De oorzaak hiervan is de stijging van het aantal leden. Hierdoor zijn de contributie-inkomsten gestegen. De ontvangst van een donatie is aan de materiaalreserve toegevoegd.

Uitgaven

De uitgaven van de schaakvereniging waren eveneens iets hoger dan begroot. Door de stijging van het aantal leden is ook de HSB afdracht toegenomen. Op de overige uitgaven zijn geen grote verschillen met de begroting voorgekomen.

Beleid

Het positief resultaat op het Pomar toernooi en de massakamp van ƒ 62,21 is toegevoegd aan de materiaal reserve.

Toelichting reserves

De algemene reserve

De algemene reserve is gelijk gebleven aangezien het resultaat over het seizoen 2000/2001 ƒ 0,00 bedroeg.

De materiaalreserve

Aan de materiaalreserve is het resultaat van het Pomar toernooi en de massakamp groot ƒ 62,21 toegevoegd. Daarnaast is de donatie van ƒ 132,00 eveneens aan de materiaalreserve toegevoegd, aangezien er in het seizoen 2001/2002 digitale klokken worden aangeschaft.

De toernooireserve

De toernooireserve is niet gewijzigd.

Jubileumreserve

Aan de jubileumreserve is ƒ 115,52 toegevoegd. Hierbij is uitgegaan van een toevoeging van ƒ 4,00 per seniorlid en ƒ 2,00 per juniorlid. Deze toevoeging is verlaagd als gevolg van het negatieve resultaat.wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Begroting seizoen 2001/2002

De begroting voor het seizoen 2001/2002 is gebaseerd op 47 seniorleden intern, 4 senioren extern, 4 junioren en 1 aspirant. Hierbij is, ondanks de stijging van de KNSB contributie, uitgegaan van een gelijkblijvende contributie voor de senioren en jeugd.

Toelichting begroting

Contributies

De contributies zijn als volgt begroot:

46 senioren x 168,00 7.728,00

1 senior erelid x 0,00 0,00

4 senioren extern x 84,00 336,00

4 junioren x 120,00 480,00

1 aspiranten x 84,00 84,00

--------------

Totaal 8.628,00

Zaalhuur

Met de Licht der Wereld kerk is een contract afgesloten voor het seizoen 2001/2002 van ƒ 3.978,38. Er heeft een huurverhoging van ƒ 145,88 plaatsgevonden.

Afdracht HSB

Aangezien de KNSB contributie is gestegen, heeft de HSB deze doorberekend in de HSB afdrachten. De contributie van de HSB zelf is ongewijzigd gebleven.

46 senioren x 68,95 (was 66,60) 3.171,70

1 senior erelid x 68,95 (was 66,60) 68,95

4 senioren extern 68,95 (was 66,60) 275,80

4 junioren x 51,95 (was 49,20) 207,80

1 aspiranten x 39,10 (was 36,40) 39,10

--------------

3.763,35

Rijswijk, oktober 2001

P.J.A. van der Meer

(penningmeester)wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Verlies en winst

Resultaat

Begroting

Begroting

2000/2001 2000/2001

2001/2002

Ontvangsten

Guldens

Guldens

Guldens

Euro

Contibuties

8,362.00

8,256.00

8,628.00

3,915.22

Rente

210.74

240.00

291.00

132.05

Donaties

132.00

0.00

0.00

0.00

Subsidie

0.00

0.00

0.00

0.00

Pomartoernooi

62.21

0.00

PM

PM

totaal

8,766.95

8,496.00

8,919.00

4,047.27

Uitgaven
huur

3,832.50

3,832.50

3,978.38

1,805.32

HSB

3,602.30

3,484.00

3,763.35

1,707.73

Bestuur

0.00

50.00

25.00

11.34

Clubblad

375.04

315.00

340.00

154.29

Prijzen

409.41

400.00

400.00

181.51

Jeugd

0.00

n.v.t.

n.v.t.

0.00

Senioren

80.00

50.00

50.00

22.69

Propaganda

92.50

100.00

100.00

45.38

KVK

42.64

46.50

40.00

18.15

Bestemde reserves

115.52

194.00

202.00

91.66

Materiaal reserve

194.21

0.00

PM

PM

Diversen

22.83

24.00

20.27

9.20

8,766.95

8,496.00

8,919.00

4,047.27

Winst / Verlies

0.00

0.00

0.00

0.00

Balans

2000/2001

1999/2000

Vorderingen

Guldens

Euro

Guldens

Euro

NTO contributies

757.00

343.51

114.00

51.73

Vooruitbet. Clubblad

0.00

0.00

124.84

56.65

Voortuitbet. HSB

0.00

0.00

854.60

387.80

757.00

343.51

1,093.44

496.18

Geldmiddelen
Giro

1,066.11

483.78

-304.60

-138.22

Giro Plus

2,250.00

1,021.01

3,000.00

1,361.34

Giro Ster

7,300.46

3,312.80

7,150.00

3,244.53

10,616.57

4,817.59

9,845.40

4,467.65

Totaal

11,373.57

5,161.10

10,938.84

4,963.83

 

2000/2001

1999/2000

Vermogen

Guldens

Euro

Guldens

Euro

Algemene reserve

4,377.09

1,986.24

4,377.09

1,986.24

Materiaal reserve

2,604.85

1,182.03

2,410.64

1,093.90

Toernooi reserve

2,500.00

1,134.45

2,500.00

1,134.45

Jubileum reserve

1,591.63

722.25

1,476.11

669.83

11,073.57

5,024.97

10,763.84

4,884.42

Schulden
Contributies

0.00

0.00

0.00

0.00

Clubblad

100.00

45.38

0.00

0.00

Prijzen

200.00

90.76

175.00

79.41

Jeugd

0.00

0.00

300.00

136.13

175.00

79.41

11,373.57

5,161.10

10,938.84

4,963.83

wijsvngr.wmf (3766 bytes)Agenda voor de ALV

Datum : 8 oktober 2001
Plaats : Licht der Wereldkerk te Rijswijk
Aanvang : 20.00 uur
Voorzitter : Frits Berendse jr
Notulist : Jos Bergers
 1. Opening
 2. Ingekomen stukken
 3. Mededelingen
 4. Notulen van de ALV op 9 oktober 2000
 5. Jaarverslag Secretaris
 6. Jaarverslag Penningmeester
 7. Verslag Kascontrolecommissie
 8. Verkiezing leden voor de Kascontrolezie ad punt 8
 9. Begroting 2001-2002
 10. Jaarverslag Wedstrijdleider
 11. Prijsuitreiking seizoen 2000-2001
 12. Jaarverslag Jeugdleider
 13. Verkiezing Bestuursledenzie ad punt 13
 14. Competitie 2001-2002, intern en extern
 15. Pomar toernooi 2001 (15 december 2001)
 16. Rondvraag
 17. Sluiting

Toelichting op de agenda:

Ad punt 8 In het verenigingsjaar 2000-2001 hadden Markus Lohrer en Harry van der Stap zitting in deze commissie. John Woestenenk was reservelid. De vergadering moet conform artikel 15 lid 4 van de statuten twee leden en een reservelid benoemen.

Ad punt 13 Lennard Blaas en Jos Bergers treden volgens rooster af en Rob de Jong treedt niet volgens rooster af. Jos Bergers stelt zich herkiesbaar. Rob en Lennard stellen zich niet herkiesbaar voor de functies van Redacteur en Jeugdleider. Lennard stelt zich wel kiesbaar voor de functie van redacteur. Twee leden van het Dagelijks Bestuur kunnen niet tegelijkertijd aftreden zodat de tabel is aangepast. Door het aftreden van Rob komt er een vacature binnen het bestuur. Rob blijft wel de website onderhouden.

Naam Bestuursfunctie

2001

2000

1999

1998

1997

1996

Frits Berendse Voorzitter en Wedstrijdleider  

X

   

X

 
Jos Bergers Secretaris

X

         
Lennard Blaas Jeugdleider

X

   

X

   
Wil Kauffman Algemene Zaken  

X

 

X

   
Perry vd Meer Penningmeester    

X

   

X

Rob de Jong Redacteur /PR    

X

   

X

Overige activiteiten 2000-2001wijsvngr.wmf (3766 bytes)

4 september 2000:

kampioenswedstrijden HSB waarbij 16 kampioenen van de HSB waren uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen. De kersverse kampioen van Pomar, (vierde klas) het Pomar/Vodopi team kon helaas geen hoge ogen gooien en verloor beide partijen.

11 september 2000:

massakamp, alweer het veertiende, werd georganiseerd door Pomar en het scheelde maar weinig of Pomar kon het winnend afsluiten. Het vijftiende toernooi wordt georganiseerd door Botwinnik op donderdag 13 september 2001. Einduitslag:

1. Botwinnik 20,5 bp
2. R.H.C. 19,5 bp
3. Pomar 19
4. SchaakHaeghe 13

20 september 2000:

HSB najaarsvergadering, zie Pomar nieuws 3

4 november 2000:

SIO toernooi trok bijna 100 deelnemers. Voor Pomar namen de heren Vink, Kauffman, Berendse sr en Berendse jr deel aan dit gezellige en sportieve toernooi.

16 december 2000:

35ste POMAR toernooi, met ruim 130 deelnemers. Alteveer werd kampioen in de hoofdgroep voor Tijdnood en LSG. Pomar 1 werd winnaar in groep 2. Voor een uitgebreid verslag zie Pomar nieuws nummer 3

20 januari 2001:

westlands Snelschaakkampioenschap met als deelnemers Frits sr en Frits jr. Voor het verslag zie Pomar nieuws 4.

29 januari 2001:

snelschaaktoernooi met 35 deelnemers. Na een spannende strijd wist Wouter het kampioenschap te winnen voor Felix en Perry. Voor het verslag zie Pomar nieuws 4.

26 februari 2001:

Den Hoorn - Pomar, die door ons overtuigend werd gewonnen met 7,5 tegen 2,5. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werden deze vriendschappelijke partijen ingelast.

5 maart 2001:

simultaan Korchnoi tegen onder andere Pomar man Harry van der Stap

31 maart 2001:

snelschaken voor clubteams. Pomar 1 en Pomar 2 brachten het niet verder dan plaatsen in de middenmoot op een 24ste en 34ste plek. Al met al was het een bijzonder gezellig toernooi op een leuke locatie.

2 april 2001:

revanchewedstrijd Pomar – Den Hoorn, met al weer een 7,5 – 2,5 overwinning tegen onze schaakvrienden uit Den Hoorn.

18 april 2001:

voorjaar vergadering HSB zie Pomar nieuws nummer 7 wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Massakamp

Op donderdagavond 13 september 2001 organiseerde Botwinnik al weer het 15e massakamptoernooi tussen de verenigingen Botwinnik (trots lijstaanvoerder), Haeghe/ Ooievaar, Pomar en R.H.C. /Arena. Ooit was het begonnen met de verenigingen Pomar, Botwinnik, ’t Centrum en S.H.G.P.. Na het vertrek van S.H.G.P., na drie jaar, nam R.H.C. de plaats in die was opengevallen. Vorig jaar fuseerden de verenigingen ’t Centrum, L.S.C. en S.H.G.P. tot een vereniging, SchaakHaeghe, en dit jaar worden zij Haeghe Ooievaar genoemd dankzij de fusie met Ooievaar. Ook R.H.C. zocht een fusiepartner en zij heten dit jaar R.H.C./Arena.

Al met al bleven alleen Pomar en Botwinnik gevrijwaard van fusieperikelen, maar het deelnemersveld bestaat nu uit schakers met 8 verschillende schaakachtergronden. Haeghe/Ooievaar was nu de grootste kanshebber en zij zetten de traditie van ’t Centrum (vijf keer winnaar) goed voort, door ruimschoots als eerste te eindigen. De strijd werd echter gestreden in de onderste regionen, waarbij het verschil minimaal was.

Door het verleden van de diverse schakers was het spelplezier echter de grote winnaar en werden de "nieuwe" spelers gastvol onthaald. Leuk was het deze "scene" uit de Haagse schaakwereld op dit toernooi te ontmoeten. Louis Wulffers, Andre Wagner, Jan van der Meer, Bob Barbier etc, etc.

UITSLAGEN

Botwinnik - Haeghe/Ooievaar 3,5 - 11,5
Pomar - R.H.C./Arena 9,0 - 6,0
Haeghe/Ooievaar - Pomar 9,5 - 5,5
R.H.C./Arena - Botwinnik 7,5 - 7,5
Pomar - Botwinnik 6,0 - 9,0
Haeghe/Ooievaar - R.H.C./Arena 9,0 - 6,0

EINDUITSLAG

1. Haeghe/Ooievaar 30,5 bp 6 matchpunten
2. Pomar 20,5 bp 2 matchpunten
3. Botwinnik 20 bp 3 matchpunten
4. R.H.C./Arena 19,5 bp 1 matchpunt

Botwinnik toonde zich een goed gastheer en zorgde ervoor dat R.H.C./Arena toch met 15 deelnemers kon spelen. 7 van de eigen vereniging en 8 gastspelers. Ook de speelzaal en de naastliggende bar waren perfect in orde. Even dreigde een protest toen de laatste vijf borden van Pomar verkeerd om werden bezet, maar dit werd door het vriendschappelijke karakter teniet gedaan. Het inrichten van de zaal verliep vrij soepel door de vele vrijwilligers. Ook de prijsuitreiking verliep voorspoedig, al moest Botwinnik er wel voor vechten om niet op de laatste plaats te eindigen. Dit was nog nooit eerder gebeurt. Gelukkig kregen zij op tijd een waarschuwing van de tegenstanders, zodat zij er in de laatste ronde vol tegen aan moesten. Met succes, blijkt uit de eindstand. 6spelers behaalden de volle winst met 3 uit 3.

Het wordt volgend jaar een probleem wie het wil organiseren, want zowel R.H.C./Arena als Haeghe/Ooievaar voelt zich geroepen dit toernooi te organiseren. Onder dankzegging van alle teamleiders werd er op de juiste wijze goed afscheid genomen van onze gastheer, Botwinnik.

Al met al was het een leuk en gezellig toernooi en iedereen was bijzonder enthousiast zodat een herhaling zeker komt. Wim en Louis moeten onderling maar "uitvechten" wie het zestiende toernooi wil organiseren.

Frits Berendse jr

 Individuele resultaten Pomarleden

Bord Naam

RHC/arena

Haeghe/ooi

Botwinnik

Totaal

1

L.J.H. Blaas

0

0

0,5

0,5

2

P.J.A. van der Meer

1

1

1

3

3

R.H. de Jong

0,5

0

0

0,5

4.

G. Beekman

1

0,5

0,5

2

5.

F.N. Berendse jr

1

0

0

1

6.

K. Vink

1

0

0

1

7.

H. Nicolaas

0

0,5

1

1,5

8.

W.F.N. Kauffman

1

1

1

3

9.

J. Woestenenk

0

0

0,5

0,5

10.

B. Maas

0

0

0,5

0,5

11.

Ph. Bal

0,5

1

0

1,5

12.

H. Jacobs

1

0

1

2

13.

F.J. Berendse sr

1

0,5

0

1,5

14.

J. Bergers

0

0

0

0

15.

A.A. Hommes

1

1

0

2

  Totaal

9

5,5

6

20,5

Interne competitie: wijsvngr.wmf (3766 bytes)

REGELS VOOR HET SCHAAKSPEL

Speeltempo:

1.40 uur per persoon per partij. Aanvang 20 uur, zodat partij uiterlijk 23.20 uur klaar is.

Tegen jeugd:

1.15 uur per persoon per partij. Aanvang 20 uur, zodat partij uiterlijk 22.30 uur klaar is

Gebruik klok:

Een speler moet zijn klok indrukken met de zelfde hand als waarmee hij zijn zet uitvoerde.

Vallen vlag:

De vlag wordt beschouwd te zijn gevallen als de arbiter het feit waarneemt, of als een der spelers dit terecht claimt. Als beide vlaggen zijn gevallen en het onmogelijk is vast te stellen welke vlag het eerste viel, dan moet de partij worden voortgezet.

Als een speler zijn partij niet heeft voltooid in de toegewezen bedenktijd, dan is de partij voor hem verloren. Als de stelling echter zodanig is dat de tegenstander hem nooit mat kan zetten, door welke reeks reglementaire zetten dan ook (zelfs bij het slechts mogelijke tegenspel), dan is de partij remise.

Omstanders mogen geen signalen geven aan beide spelers over de partij of de klok. Bij tijdnoodfase mogen zij wel de wedstrijdleider informeren.

NOTEREN: Tijdens de partij is elke speler verplicht zijn eigen zetten en die van zijn tegenstander te noteren, zet na zet, zo duidelijk en leesbaar mogelijk. Hij moet zijn vorige zet noteren voordat hij een nieuwe zet doet. Het aanbieden van remise moet door beide spelers worden genoteerd. (= na de zet)

Als een speler minder dan 5 minuten over heeft op zijn klok, dan is hij niet verplicht de zetten te noteren. Nadat een vlag is gevallen moet de speler zijn notatieformulier volledig bijwerken.

Als een speler minder dan 2 minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt. Hij moet de klokken stilzetten en de arbiter waarschuwen.

(a) Als de arbiter ervan overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen, dan moet hij de partij remise verklaren. Anders moet hij zijn beslissing uitstellen.

(b) Als de arbiter de beslissing uitstelt, dan kan aan de tegenstander 2 minuten extra bedenktijd worden toegewezen en gaat de partij verder in aanwezigheid van de arbiter.

(c) Als hij zijn beslissing heeft uitgesteld, dan kan de arbiter de partij alsnog remise verklaren, zelfs na het vallen van de vlag.

Puntentelling interne competitiewijsvngr.wmf (3766 bytes)

Winst

5 punten

Remise

3 punten

Verlies

1 punt

Afwezig met kennisgeving

2 punten

AMK

Extern voor eigen team

3 punten

EXT (alleen op maandag)

Invaller (voor ander team)

4 punten

GTI

Teamleider

4 punten

GTI

Geen tegenstander

4 punten

GTI

NO

0 punten

Het niet opkomen is vervelend voor de wedstrijdleider en uw tegenstander, dus meldt je altijd van te voren af. Het liefste voor het weekend, maar op de maandag via de zaak kan ook.

De interne loopt vanaf 24 september tot circa begin februari. Daarna wordt gestart met de zomer competitie.

Algemene vergadering HSBwijsvngr.wmf (3766 bytes)

Op woensdagavond 19 september 2001 werd de Algemene Ledenvergadering van de H.S.B. georganiseerd in het clublokaal van Pomar. De zaal was van tevoren ingericht zodat ik nu eens niet de tafels hoefde te versjouwen.

 1. Opening
 2. Even na halfacht opende de voorzitter H. Happel de vergadering. Tot na achten blijven de diverse leden binnenlopen! .

 3. Vaststelling Agenda
 4. Punt 6: tevens verkiezing kascommissie
  Punt 9: tevens verslag KNSB vergadering
  1. Ingekomen stukken en mededelingen
  2. De voorzitter vraagt de vergadering de overleden leden te herdenken. De heren Ham en Schuytemaker zijn overleden, en bij het overlijden van de heer Arien Schuytemaker, een paar dagen voor de vergadering, wordt een persoonlijk woord van de voorzitter op prijs gesteld. Arien, een van de prominenten van D.S.C. en de H.S.B. (vier jaar secretaris), een schaakvriend met het hart op de juiste plaats, een vraagbaak voor de jeugd, zal gemist worden bij D.S.C., de H.S.B. en ieder die hem persoonlijk kende. Er is een bericht van verhindering ontvangen van de verenigingen Scheve Toren en Alteveer en het erelid, de heer Hoegen.

  3. Verslag van de Algemene Vergadering HSB van 18 april 2001.
  4. De notulen worden goedgekeurd

  5. Jaarverslag HSB 2000-2001
  6. Het verslag zat perfect in elkaar en werd hoofdstuk voor hoofdstuk bekeken. Er werden geen opmerkingen en of wijzigingen gemaakt. Het verslag is ter inzage bij Frits.

  7. Verslag van de kascontrolecommissie

  De heren Oranje en Michielen stellen de vergadering voor het bestuur decharge te geven voor het gevoerde beleid. Een kanttekening wordt gemaakt met het verschil van af- en aanmelden van leden. Afgemelde leden worden een maand later dan de aangemelde leden gemuteerd op de KNSB lijst. De lijst van eind december komt niet overeen met de contributielijst van 1 januari maar dit betreft de overgang van aspirant-leden naar juniorleden. Doordat een geboortejaar wordt aangehouden bij bepaling aspirant of junior treedt een verschil op. Rens ter Veen komt hier nog op terug.

  Financieel verslag, hoofdstuk 9:
  Punt 15: HSB jubileum 75 jaar Fl. 305,00. Dit gaat om een prijsje voor de beste regionale deelnemer aan dit toernooi en wat inschrijfgelden voor de HSB kampioenen die meededen. De vraag van Ruud is derhalve: kan ieder toernooi subsidie van de HSB krijgen. Dit wordt bekeken door de HSB als er aanmeldingen met onderbouwing komen.
  De zinsnede " vergeleken met vorig jaar blijkt duidelijk dat de contributieopbrengst in absolute zin gestegen is, maar in relatieve zin gedaald (ledental)" roept wat vragen op. Het ledental is ten opzichte van vorig jaar duidelijk gedaald. Vorig seizoen volgden wij niet de landelijke trend maar was er zelfs een lichte stijging. Het afgelopen seizoen daalde echter het ledental van de HSB van 1897 tot 1718 (ruim 9,5 %), en men is bang dat dit voor de overgebleven leden een verzwaring gaat opleveren inzake de contributiegelden. De daling van schakende leden blijft zo door gaan, en ik vraag mij of het stand houden van het Bondsbureau, en de daarbij gestegen kosten, nog wel een garantie geeft voor de toekomst. Het is toch wel eens tijd dat ook de schaakverenigingen inzicht krijgen in de begroting van de KNSB.

  1. Verkiezing bestuursleden/Commissieleden
  2. - Bestuur HSB : iedereen wordt opnieuw voor een jaar herkozen, geen tegenkandidaten

   - Jeugdcommissie : Ben Spierings stopt als bestuurslid, maar er komen twee nieuwe leden bij

   - Commissie van Beroep : wordt opnieuw herkozen

   - Kascontrolecommissie : Cino Bonanno wordt gekozen als derde lid

   De voorzitter en de redacteur staan nog even stil bij de vacature Vereniging Ondersteuning/Public Relations (VOPR) en vragen de vergadering voor een oplossing. Sommige bestuursleden hebben nu een dubbele taak en dit kan wel eens te zwaar gaan wegen.

  3. KNSB nieuws
  4. De laatste vergadering van de Bondsraad werden er geen besluiten genomen, maar werd gebruikt als een brainstorming avond. Een aantal punten binnen het jaarplan:
   Oprichten steunpunten voor regiobonden
   Meer aandacht aan kadervorming
   Actief jeugdbeleid
   Herstructurering binnen bondsbureau
   Meesterklasse weer op zelfde speeldag
   Internet gebruiken om schaken te leren aan senioren

   De KNSB vertegenwoordiger kreeg het daarna moeilijk met een aantal vragen vanuit de vergadering. Wat gaat de KNSB doen aan het ledenverlies en welke garantie is er dat door het Internet gebeuren meer schakers naar verenigingen gaan. De verenigingen zelf moeten juist voor aanwas zorgdragen, maar het lijkt alsof de bond niet stilstaat bij het verlies van leden. Ondanks het benoemen van consulenten blijft het aantal leden dalen en is er geen vergelijkingsmateriaal met andere bonden. De kosten blijven stijgen, terwijl contributie door relatief minder leden moet worden opgebracht. Ook het oprichten van de steunpunten is geen garantie voor ledenwinning cq behoud. Het is zelfs maar de vraag of zij niet in het vaarwater gaan zitten van de regionale bonden. Ik had er graag nog een tijdje over door gegaan, maar het agendapunt werd afgesloten.

   1. Presentatie Vogelwijk
   2. Een goed initiatief wat vorige keer een presentatie van DSC opleverde werd nu gevolgd door een presentatie over de vereniging Vogelwijk. Ruud Vissers had een beamer ter beschikking om visueel de mensen te blijven prikkelen. Vogelwijk is een actieve vereniging met een grote groep vrijwilligers. Aandacht voor leden en vrijwilligers was het belangrijkste punt om Vogelwijk te doen groeien tot de vereniging van nu.. De aandacht ging zelfs zover dat de leden een kaartje kregen als zij verjaarden. Daarnaast organiseert Vogelwijk diverse toernooien en demonstraties en zijn zij ook een graag geziene gast bij andere verenigingen.

   3. Activiteiten HSB 2001-2002
   4. De Haagse Schaakbond bestaat dit jaar 75 jaar en wil dit jaar een aantal activiteiten programmeren. Op zondagmiddag 12 november een koppeltoernooi met als deelnemers koppels met een oud en een jong lid. Meerdere koppels per vereniging kunnen zich opgeven. De aanmelding voor de PK loopt gestaag en wordt dit jaar weer gespeeld bij Tijdnood. Deze vereniging wordt nogmaals bedankt voor de organisatie van het af gelopen seizoen. Erik van der Maarel pleit voor een andere avond, bv de woensdag.

   5. Competitiereglement (artikel 23 lid 3)
   6. Oud: Zowel voor een aangemelde speler als voor een niet aangemelde speler geldt, dat het meer dan tweemaal uitkomen voor het hogere team het daarna uitkomen voor een lager team uitsluit.

    Nieuw: Zowel voor een aangemelde speler als voor een niet-aangemelde speler geldt dat men niet meer dan drie keer mag invallen in een hoger team. Op dit voorstel komt nog een wijziging en deze is mij (ondanks veel vragen uit de vergadering en het beantwoorden hiervan) nog steeds niet duidelijk. Zodoende stemde ik tegen, maar werd het voorstel met een meerderheid van stemmen aangenomen. Ik hoop dat het mij binnenkort wat duidelijker wordt.

   7. Statutenwijzigingen
   8. Door gebrek aan tijd en capaciteit is het Kees van der Meer en Rens ter Veen niet gelukt een nieuwe opzet van de statuten te maken. Zij gaan zich alsnog schrap zetten om de opdracht te voltooien maar vragen om hulp uit de vergadering. Helaas werden zij niet verblijd met uitbreiding. Zij zoeken nog liefhebbers.

   9. Vaststelling volgende vergadering
   10. Ondanks een tegenvoorstel van Paris om dit niet te doen op woensdag (maar 1 stem) werd er met een meerderheid van stemmen gekozen voor 17 april 2002.

   11. Rondvraag

   Dhr Vink : DD bestaat volgend jaar 150 jaar en is een aantal activiteiten van plan. Zij nodigen de HSB uit om de gezamenlijke laatste ronde te organiseren.

   ?? : hoe staat het met de evaluatie van het ingevoerde speeltempo. Het bestuur en de vergadering namen aan dat dit niet nodig was maar nodigen de verenigingen uit om dit per club uit te zoeken.

   Lierse : In oktober bestaat Lierse 50 jaar, en er staan een aantal festiviteiten gepland.
   20 oktober, toernooi (gratis) voor senioren
   24 oktober jeugdtoernooi
   27 oktober receptie van 4 tot 6
   Het draaien op scholen van de film Leve de Koningin

   Rens : De ledenadministratie meet met twee maten. Vertrekkende leden staan een maand te lang op de ledenlijst.

   Chris : De gemailde ledenmutaties vanaf 20 augustus zijn zoek in verband met een dip van zijn computer. Hij vraagt de ze opnieuw op bij de verenigingen

   Er zijn twee thema avonden georganiseerd en wel op 10 en 17 oktober. Dit betreft de thema’s Clubblad en Internetsite. Opgeven bij Chris van Zijderveld.

   Henk : Hij vraagt kopij voor zijn rubriek in de Haagse courant. Vooral partijen van HSB verenigingen binnen de KNSBwijsvngr.wmf (3766 bytes)

 
Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]