Pomar Nieuws 2 2001 2002

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

Pomar Nieuws nr 2 november 2001 

Inhoud

Voorwoord *
POMAR 1 - WASSENAAR 1 2,5-5,5 *
D.D. 4 - POMAR 1 4-4 *
RHC/Arena 1 – Pomar 2 6-2 *
SIO 4 – Pomar 3 0-8 (!) *
D.S.C. 6 - POMAR 2 4-4 *
SIO TOERNOOI *
POMAR 5 - HAAGSE TOREN 6 6,5 - 1,5 *
Pomar 5 – Voorburg 1 2-6 *
Standen Intern *
Standen Extern *
Notulen A.L.V. Pomar - 9 Oktober 2000 *

Voorwoord

Het heeft wat lang geduurd, maar hier is ‘ie dan: het tweede Pomar Nieuws van dit seizoen. Zo op het eerste gezicht is er niets veranderd, en dat klopt ook. Want Frits schrijft nog steeds ons blaadje vol met verslagen en andere zaken waarvan Pomar-leden op de hoogte moeten zijn. Gelukkig heeft uw nieuwe redacteur (het enige dat wel is veranderd) ook nog een woordje te zeggen, en heeft Han Nicolaas maar liefst 2 wedstrijden verslagen waarvan 1 met een wel heeeeel opvallende uitslag…

Verder staan de notulen van de jaarvergadering van vorg jaar erin, die hadden jullie nog te goed van het bestuur. En als laatste wat standen: intern is het (zoals gebruikelijk) weer errug spannend, en extern gaat het lang niet slecht!!!

En… let op: HET POMAR-TOERNOOI KOMT ER WEER AAN!!!!

8 DECEMBER, DUS… KOM HELPEN, SCHAKEN, AANMOEDIGEN, MAAKT NIET UIT, BE THERE !!!!

Jammer is dat Ina, vers in de A-groep, gaat verhuizen naar Engeland en haar laatste wedstrijd voor bij ons heeft gespeeld. Ook Colin Evans, al jaren lid vanaf de jeugd, heeft helaas zijn lidmaatschap opgezegd. We wensen ze natuurlijk het allerbeste. Maar… gelukkig zijn er 2 nieuwe leden onze vereniging komen versterken: de heren Dey en Veldhuyzen. Heren, welkom en veel schaakplezier!!!

Ennuh… Rob onderhoudt nog steeds de Pomar site. En dat doet hij niet verkeerd, kan ik je vertellen. Surf eens naar http://beam.to/pomar, je kunt er alles vinden, je kunt er zelfs online partijen naspelen.

Veel leesplezier

Lennard

 wijsvngr.wmf (3766 bytes)

POMAR 1 - WASSENAAR 1 2,5-5,5

Op maandagavond 24 september speelde ons eerste team haar eerste wedstrijd van het seizoen in de eerste klasse. Erik van der Marel, van Wassenaar, liet zich niet verrassen en loosde de tegenstanders naar het juiste adres. De woensdag ervoor had hij namelijk veel problemen met het vinden van onze locatie, en nu wilde hij toch wel op tijd aankomen. Ook Wassenaar/Bobby Fisher is een fusieclub, met dien verstande dat de sterkste jeugd van B. Fisher nu voor Wassenaar kan uitkomen.

In eerste instantie ging het gelijk op en stond alleen onze supersub, Aad van Sas een stuk achter tegen een pion. Daarentegen beheerste onze man een vrije lijn, en was er nog niet veel van te zeggen. Zijn tegenstander deed twee verkeerde zetten achterelkaar en Aad greep zijn kans door kwaliteit te winnen. Dame voor een toren, en de winst was binnen. Inna en haar tegenstander speelden een gelijkopgaande partij maar in de eindfase zag onze debutante haar stelling geïnfiltreerd worden door de dame en een paard. Inna raakte een stuk achter en moest opgeven.

Wouter speelde Erik van der Marel, maar nadat de dame en een toren op de onderste lijn waren gearriveerd, kon onze man het verlies niet keren, en kwamen wij achter te staan met 2-1. Felix kwam een pion achter te staan, en noodgedwongen werden de grote stukken geruild. Onze man ging ook nog eens door de klok in een partij die hij uiteindelijk toch zou verliezen.

Gerbrand en zijn tegenstander manoeuvreerden voorzichtig met de stukken en het leek lang een remise partij te worden. In de eindfase draaide onze man een zet om zodat de winst werd gemist en hij nu genoegen moest nemen met een nederlaag. Gaida Ferschtman raakte een pion achter in de eindfase, maar door de ongelijke lopers was er nog niets aan de hand. Haar jeugdige tegenspeler moest echter op tijd naar huis, zodat de teamleider hem adviseerde remise aan te bieden. In een stelling met een pion achter werd dit geaccepteerd.

Rob ging onder druk van de tijd een stuk offeren om binnen te komen bij zijn tegenstander. Het offer sloeg echter niet door, en door voorzichtig spelen werd de matdreiging tenietgedaan. Onze man moest opgeven toen de dame en een toren op visite kwamen. Lennard speelde aan bord 1 een fraaie partij, maar ik vond de paarden toch een beetje riskant opgesteld staan. Onder druk van de tijd moesten de beide kemphanen gaan uitvluggeren, en ondanks de 1,5-5,5 achterstand, trok deze partij een hoop publiek. Ik heb er niets van kunnen zien door deze drukte, maar onze man speelde iets koelbloediger en hij won de partij.

Al met al een niet zo mooi resultaat, en ik hoop dat wij de progressie die wij vorig seizoen lieten zien, weer kunnen oppikken om punten te verzamelen.

Uw wedstrijdleider had het deze week moeilijk met 5 teamwedstrijden in 8 dagen en hij heeft alle moeite gedaan om de teams compleet te krijgen. Het eerste speelde met een invaller, het vierde met 3 invallers en een man minder, het tweede met 2 invallers, het derde met twee invallers en het vijfde met een invaller. Het vierde trof het niet, en moest incompleet genoegen nemen met een 7-1 nederlaag. Ik hoop dat de programmagids die iedereen heeft ontvangen, verlichting brengt. Noteer alvast de data van uw eigen team, en biedt u vrijwillig aan als invaller, zodat ik niet iedereen hoef te vragen. Zelf was ik helaas ook verhindert om voor het tweede te spelen, maar ik beloof beterschap.

Frits Berendse jrwijsvngr.wmf (3766 bytes)

D.D. 4 - POMAR 1 4-4

Op dinsdagavond 16 oktober 2001 moest ons eerste spelen tegen het roemrijke D.D. 4, en de locatie van deze vereniging leent zich niet echt voor automobilisten. Het is of eenrichtingsverkeer of te weinig parkeerplekken. Ook het gebouw, het nationaal schaakgebouw ziet eruit als een woning, maar is van binnen omgetoverd tot een aantal schaakzaaltjes. Het team, op Gerbrand en mij na, was iets te laat, maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd echter wel een latertje doordat zeker vier van de acht borden problemen met de toegestane tijd hadden. Even na halftwaalf was de uitslag bekend, en daarna is het nog een lange weg om terug te fietsen naar Wateringen.

Gaida Ferschtman was in vorm en dat had zij al bewezen in de interne door van Wouter te winnen. Zij kwam een pion voor te staan en via een fraaie combinatie met haar twee paarden ruilde ze de grote stukken af om met twee pluspionnen de eindfase in te gaan. Haar tegenstander koos echter voor de verkeerde voortzetting en dat kostte hem nog een stuk. Hij kon direct opgeven. Rob offerde een pion om het sterkere van het spel te hebben. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om niet verrast te worden. De aftrekzetten van Rob sloegen echter niet door en onze man raakte de ene na de andere pion kwijt. Daarnaast had onze man ook problemen met de klok en hij moest gaan vluggeren. Zijn tegenstander deed net zo hard mee met het vluggeren en dat kostte hem bijna de partij. Rob won een volle toren en ging het eindspel in met toren/loper/twee pionnen tegen paard en 6 pionnen. Onze man wikkelde af naar een verloren stelling door een pion te laten promoveren. Een kwaliteit offer was beter geweest, want de loper zou op het bord blijven.

Felix had niet zijn avond en werd tegen zijn gewoonte in volledig in de verdrukking gezet. Hij wist na een lange omweg wel zijn koning via een lange wandeling wat vrijer te spelen, maar zijn tegenstander trok toen ten aanval op de andere kant. Onze man kwam steeds slechter te staan en hij moest opgeven. Inna, onze debutante, speelde een sterke partij en zij kwam al snel een stuk voor door met haar dame aan te vallen op f3. Daarna wikkelde zij nauwkeurig af en wist de partij op haar naam te zetten. Zij bleef rustig spelen en gaf geen tegenkansen aan haar tegenspeler. (2-2)

Gerbrand speelde een waanzinnige partij waar ik nooit iets van zal snappen. Hij offerde een loper, maar dat werd niet geaccepteerd en ook de kwaliteit werd door zijn tegenstander heel gemakkelijk weggeven. Met kwaliteit en twee pionnen voor leek het een kwestie van tijd, en nu begreep ik pas waarom zijn tegenstander zo zuinig was geweest met zijn lopers. Gerbrand kon deze lopers echter opsluiten en wist de partij, in tijdnood, toch knap te winnen. Perry stond de hele avond goed met een pluspion, en een sterk centrum. Zijn tegenstander infiltreerde Perry’s stelling met een toren en een dame, en onze man kwam een zet te kort om korte metten te maken. Al zijn pionnen werden opgerold omdat de koning op de vlucht moest en onze man kon niets anders doen dan opgeven. (3-3)

Met nog de eerste twee borden volop aan de gang dacht ik al voorzichtig aan een overwinning maar de tijdnood gooide roet in het eten. Lennard staat standaard in de opening een pion achter om zijn stukken goed te ontwikkelen. Zijn torenoffer tegen twee stukken leek voldoende voor de winst. In het eindspel had hij kwaliteit voordeel maar stond hij ook twee pionnen achter. Zijn tegenstander wist remise te forceren door herhaling van zetten, en gezien de nog resterende tijd was dit nog de beste keus.

Wouter had een moeilijke partij en wist het voordeel van zijn mooie pionnenreeks niet uit te buiten. In het eindspel moest onze man zijn dame inleveren en moest hij met paard/loper en wat pluspionnen opboksen tegen de dame van zijn tegenstander. Nu tikte de klok in ons voordeel en zijn tegenstander bood remise aan in een gewonnen stelling. Zodoende werd er duur bevochten remise bereikt van 4-4. Gezien de goede partijstellingen van Rob en Perry had er meer in gezeten, maar nu werd toch het eerste punt behaald in de eerste klasse. Twee seizoenen terug degradeerde het eerste zonder een matchpunt, dus dat eerste punt zullen wij koesteren. Er komen er meer, want gezien de strijd hoeven wij voor niemand onder te doen. Na de eerste ronde van het 1ste en het 2e, beide verloren, verliep de tweede ronde hoopvoller. Winst voor het tweede en gelijk spel voor het eerste.

Dames en heren, veel succes in de volgende ronde.

Frits Berendse jr

 Donderdag 27 september 2001: wijsvngr.wmf (3766 bytes)

 RHC/Arena 1 – Pomar 2 6-2

Donderdag 27 september speelde het 2e team van Pomar zijn eerste externe wedstrijd tegen het eerste van de fusieclub RHC/Arena, dat in het verzorgingshuis aan de Ametisthorst een aardige speelgelegenheid heeft.

RHC speelde vorig seizoen nog 1e klasse: een sterk team dus, we waren gewaarschuwd! Het zou inderdaad een lastige avond worden…

Ik speelde trouwens zelf als invaller mee aan bord 6. Van de overige borden heb ik noodgedwongen af en toe wat kunnen zien, het verslag daarvan is dus vrij beperkt (en misschien hier en daar niet helemaal in overeenstemming met de feiten!). Een rondje langs de borden op een schaakavond in Den Haag:

De heer Barkey kwam aan bord 2 al vrij snel in lichte moeilijkheden en dat had na een dik uur spelen een nederlaag tot gevolg: 1-0. Peter de Man (invaller aan bord 4) kwam bijna een half uur te laat, maar dat weerhield hem er niet van om in een vrijwel gelijke stand remise te maken (1½-½). Van mij mag hij vaker te laat komen, al denkt de teamleider daar waarschijnlijk anders over…Wil Kauffman (ook al een invaller!) wilde graag met wit spelen om zo zijn geliefde Orang-Oetang opening (1. b4) te demonstreren. Dat bracht hem aan bord 1 tegen de op papier zeer sterke J. Vis die volgens de laatste opgave een ELO heeft van 1999!

Daar trok Wil zich echter niets van aan, waarschijnlijk wist hij het niet eens. Volgens mij is hij geen moment in de problemen gekomen: hij sleepte er een mooie remise uit, wat de stand op dat moment op 2-1 voor de tegenstander bracht. Kees Vink had de hele avond, wat ik ervan gezien heb althans, een gelijkwaardige of misschien zelfs wel betere stelling. In razende tijdnood (verrassend?) ging er echter wat mis en dat kostte hem de partij: 3-1. Een snelle blik langs de rest van de borden voorspelde op dat moment weinig goeds. Leo Blaas had een lastige, maar waarschijnlijk wel te houden stelling aan bord 5, zelf was ik aan bord 6 niet overdreven enthousiast over mijn stelling, Clemens stond volgens mij wel duidelijk beter aan bord 7 en bij Jeffrey Versluys aan bord 8 leek alles in evenwicht. Als het een beetje mee zou zitten zouden we nog 2½ punt uit de resterende vier partijen kunnen halen, net niet genoeg voor een gelijkspel dus. Maar het liep allemaal wat anders. Nadat ik met zwart na een Siciliaanse opening enigszins in de verdediging was gedrongen, kon ik na een lastig middenspel dat me zeeën van tijd kostte afwikkelen naar een eindspel met aan beide kanten nog 2 lichte stukken en 5 pionnen. We hadden allebei een verre vrijpion en dat maakte het er niet eenvoudiger op. Bovendien had ik nog slechts 2 minuten voor de rest van de partij en ik bood dan ook op een gegeven moment zelf remise aan, ook al stonden we met 3-1 achter. Na enig overleg werd dit aangenomen, 3½-1½ voor hun. Niet lang daarna maakte Jeffrey aan bord 8 een foutje dat hem de partij kostte: 4½-1½. Leo, die op dat moment geloof ik al 2 pionnen achterstond, verslikte zich behoorlijk in de stelling en gaf het op: 5½-1½. Clemens kon de eer redden door in ieder geval nog één winstpartij voor ons te noteren, maar dat mocht niet zo zijn. In een ingewikkelde partij met over en weer kansen en foutjes kwam een pionneneindspel op het bord dat op het oog geheid remise was. Maar een foutje is natuurlijk zo gemaakt, zeker in tijdnood. Beiden speelden het echter correct uit, zodat remise de juiste uitslag was. Helaas dus met 6-2 verloren: er heeft hier en daar zeker meer ingezeten, maar over het algemeen had ik wel het idee dat dit een sterke tegenstander was. De drie invallers scoorden 1½ punt en dat bracht ondergetekende tot de conslusie dat Pomar 2 de volgende keer maar met 8 invallers moet spelen…

Han Nicolaas

 Maandag 1 oktober 2001: wijsvngr.wmf (3766 bytes)

SIO 4 – Pomar 3 0-8 (!)

Maandag 1 oktober speelde het 3e team van Pomar zijn eerste externe wedstrijd. We moesten aantreden tegen SIO 4 in clubgebouw De Kiem in het verre ’s-Gravenzande. Dit was een jeugdteam met alleen aan de eerste twee borden volwassenen. Dat betekende dus om half 8 beginnen en 1½ uur per persoon voor de hele partij. Voor ondergetekende, die bijna elke partij in tijdnood komt, een niet zo prettig vooruitzicht, maar het bleek deze keer reuze mee te vallen. Kort verslag van een avondje schaken in het Westland.

De heer Poelman en Frans v/d Linden waren aan resp. bord 7 en 8 al na zo’n drie kwartier klaar. Dat leverde twee overwinningen op, een flitsende start! Vrij snel daarna wist ook John Woestenenk aan bord 3 het volle punt bij te schrijven nadat zijn tegenstander de kwaliteit moest geven om dameverlies te voorkomen. Er werd hier doorgespeeld tot het zeer bittere eind: de tegenstander van John had er duidelijk zin in, speelde ook met een dame minder gewoon door en liet zich rustig matzetten! Na een dik uur spelen stonden we dus al met 3-0 voor en een blik op de overige borden liet zien dat een daverende overwinning te verwachten viel. Dat gebeurde inderdaad, al had ik niet verwacht dat de overwinning zó groot zou worden! Martin Haazen aan bord 4 kwam op een gegeven een toren en een stuk vóór, maar ook hier werd niet aan opgeven gedacht. Het eind kwam echter vrij snel: 4-0. Tim van Rijswijk en Christian Güde deden er iets langer over om hun partijen aan bord 5 en 6 tot winst te voeren, maar ook aan deze twee borden was het krachtsverschil (te) groot. Tja, dan staat het 6-0 en ga je je vertwijfeld afvragen of een 8-0 overwinning tot de mogelijkheden behoort! Dan moesten Thierry Bieger aan bord 1 (net gepromoveerd naar de A-groep) en ondergetekende aan bord 2 nog wel even zien te winnen. Ik kwam zelf met zwart behoorlijk uit de opening en wist al snel een goede stelling op te bouwen waarin ik m’n tegenstander behoorlijk in de verdediging drukte en waarin mijn stukken veel beter stonden dan die van hem. Met een kleine combinatie wist ik een stuk te winnen en na nog enig tegenspartelen kon ik het 7e punt aantekenen. Dat verplichtte Thierry haast om ook zíjn partij te winnen om zo de ideale 8-0 op het scorebord te krijgen. Even dacht ik dat dat niet zou lukken, maar het liep uiteindelijk goed af. Thierry kwam volgens mij met groot overwicht uit de opening en zijn tegenstander verbruikte op een gegeven moment zeer veel tijd voor een zet die hem weliswaar de kwaliteit kostte, maar hem ook behoorlijk tegenspel verschafte. Thierry loste de ‘problemen’ echter goed op en het eindspel van toren + 4 pionnen voor hem tegen paard + 7 pionnen was toch nog vrij eenvoudig gewonnen, ook dankzij de tijdnood van zijn tegenstander overigens. Een 8-0 overwinning dus, niet slecht!!

Ik had overigens wel de indruk dat we niet tegen het sterkste team in deze klasse gespeeld hebben. Het verschil in speelsterkte bij onze tegenstander tussen de borden 1 en 2 en de rest was enorm. In ieder geval een uitstekend begin voor Pomar 3!

Han Nicolaaswijsvngr.wmf (3766 bytes)

 D.S.C. 6 - POMAR 2 4-4

12 november 2001.

Positieve resultaten deze avond waarop het vierde de verre uitwedstrijd tegen S.I.O. 3 wist te winnen met 4,5 tegen 3,5. Zij speelden ook nog eens met vier invallers (u leest het goed) uit het vijfde en dat maakt de prestatie alleen maar mooier. Het waren de eerste punten en dit werd toch niet verwacht.

Pomar 2 wilde de stijgende lijn vasthouden na de overwinning in de tweede ronde maar trof het niet met het jeugdige D.S.C. 6 dat fier aan kop stond na twee keer met ruime cijfers te hebben gewonnen. Ondanks deze cijfers waren wij niet zo geïmponeerd zoals vorig jaar toen wij werden afgedroogd. Wij waren compleet en op tijd te Delft zodat de strijd kon beginnen. Naast deze wedstrijd werd ook nog een HSB wedstrijd gespeeld tegen Tijdnood en waren er ook wat spelers op visite inzake het Persoonlijke kampioenschap van de H.S.B.

Leo Blaas, zijn overwinning voor het eerste nog in zijn geheugen, startte vlot en wist al snel een stuk voor te komen. In no-time wist hij zijn partij te winnen en dat deed de hoop bij de overige spelers groeien. Jery Versluys speelde een ijzersterke partij en wist zijn paarden prachtig te manoeuvreren om toch eenvoudig via een vorkje de partij voor zich op te eisen.

Jack kwam al snel in de verdrukking te staan en de aanval op g7 werd in volle macht benut door zijn tegenstander om op voorsprong te komen. Met de zet wankelde de stelling meer en meer en onze man moest als eerste het spit delven. Frits jr wilde niet achterblijven. Hij speelde een leuke en sterke partij maar in het eindspel rook hij een kans op de overwinning. De pion die hij nam was echter vergiftigd en dat kostte hem een stuk. Met de moed der wanhoop probeerde hij de stelling ingewikkeld te maken om zodoende op tijd nog wat te kunnen proberen. Zijn stelling donderde echter in elkaar en hij moest opgeven. (2-2)

Frans was kwaliteit achter komen te staan maar wist via een paardenzet een stuk te winnen waardoor hij met toren/paard/loper moest vechten tegen twee torens. Hij wist ook het pionnennadeel op te heffen en de partij in zijn voordeel te beslissen. Harry offerde een pion op de g lijn om beter te kunnen ontwikkelen. Hij wist het beste van het spel te krijgen. Na het terugveroveren van een pion werd in gezamenlijk overleg voor remise gekozen. (3,5-2,5)

Clemens was in het middenspel een stuk kwijt geraakt maar wist toch fraai tegengas te geven aan de aanval van zijn tegenstander. Deze verstrooide wat pionnen zodat onze man in het eindspel twee pionnen had tegen loper/pion. Het voorstel van zijn tegenstander (remise, met beide een minuut op de klok) werd gretig geaccepteerd. In de tijdnoodfase (laatste 5 minuten) hoef je niet te noteren, maar mag je wel hulp vragen voor notatie. Leg dat boekje maar buiten bereik. Kees speelde weer een moeizame partij en offerde in tijdnood een stuk op g7. Zijn tegenstander ging er niet op in en probeerde op tijd te winnen. In het eindspel kwam onze man zelfs nog kwaliteit voor, maar die klok leek turbo secondes af te tellen. In een betere stelling ging onze man door de klok, en hij had wel spijt dat de klok van de tegenpartij 10 minuten had stilgestaan.

Al met al, een zwaar bevochten gelijk spel en zodoende komen wij op drie punten.

Frits Berendse jrwijsvngr.wmf (3766 bytes)

SIO TOERNOOI

Op zaterdag 10 november deed een delegatie van Pomar mee aan het beruchte en gezellige SIO toernooi. Er waren 96 deelnemers verspreid in 12 groepen van 8, en voor de eerste vier per groep waren er prachtige prijzen. Het inschrijfgeld was iets duurder maar dat mag de pret niet drukken. Kees en Frits hadden het moeilijk in groep drie, terwijl Perry in groep 2 in de prijzen viel. Clemens speelde onder zijn niveau in groep 5 terwijl Frits sr in groep 8 in de prijzen viel met zijn derde plaats. Tijdens de pauze en de wandeling werden wij nog aangezien voor Jehova getuigen maar dat konden wij gelukkig ontzenuwen. De prijzentafel was goed gevuld met de echte Westlandse producten waaronder groentekistjes met inhoud, druiven, taarten en planten. De eerste groep was enigszins gedevalueerd door het ontbreken van menig WSC leden die voor een toernooi in Maassticht kozen. De eerste groep werd zodoende een prooi voor Maarten Stolte van Vogelwijk.

Eindstanden:

  Groep 2     Groep 3     Groep 5     Groep 8  
1 W Oversloot 6,5 1 T van Dijk 5 1 D Lindhout 6 1 M Poot 6,5
2 F Vreugdenhil 6 2 M Hofman 5 2 K Stolte 6 2 Gloudemans 4,5
3 P van der Meer 4 3 P d Bloeme 4 3 A Dokman 4 3 F Berendse 4,5
4 O van Leeuwen 3 4 F Elliot 3,5 4 S vd Berg 3,5 4 T Buitelaar 3,5
5 B Riksen 3 5 B de Jong 3,5 5 J v Wallinga 3,5 5 Bruna 3
6 C Ruigt 3 6 C Vink 3 6 R Weerts 2 6 Lautenschl 2
7 J Elburg 2 7 F Berendse 2 7 D Valk 2 7 Beque 2
8 F vd Gaag 0,5 8 J vd Meer 2 8 C Haazen 1 8 T Kop 2

 

Het was weer een ouderwets gezellig toernooi en ik hoop nog eens dat in elke groep een man (of vrouw) van Pomar speelt, zodat dit de gezelligheid alleen maar kan vergroten. Lof voor de organisatie, en ik hoop dat ons toernooi (8 december) net zo sportief verloopt als dit toernooi

Frits Berendse jrwijsvngr.wmf (3766 bytes)

 POMAR 5 - HAAGSE TOREN 6 6,5 - 1,5

Het vijfde promoveerde als derde in haar klasse naar de derde klasse. Door een aantaal afmeldingen en/of fusies konden de opengevallen plekken in de derde klasse worden gevuld door de nummers twee en drie in de vierde klasse. Ik had daar geen probleem mee, en hoopte juist op een hele competitie zodat ook ons vijfde zeven wedstrijden mocht spelen. Ook hoopte ik op een goede verdeling van thuis en uitwedstrijden en ik werd niet teleurgesteld. Vier thuis en drie uit. Naast het derde en het vierde dus drie teams in de derde klasse, en ik verwacht van dit team met redelijk nieuwe gezichten voldoende progressie om mee te kunnen spelen in deze klasse.

Het ene jeugdteam is niet het andere en dat werd na een week al snel duidelijk. Het vierde verloor geflatteerd met 7-1 van het jeugdteam van Vogelwijk en het derde won overtuigend met 8-0 van het jeugdteam uit ‘‘s-Gravenzande, S.I.O.. Ook het vijfde trof een jeugdteam in de vorm van Haagse Toren, en ondanks de redelijk sterke bezetting won ons team overtuigend met 6,5 tegen 1,5.

Jos Appelman mocht weer eens een partij extern winnen en deed dat in record tijd. Via kwaliteit en een pion voor wist hij na voorzichtig manoeuvreren de partij eenvoudig te winnen. Paul van Daalen, zijn vuurdoop, wilde niet achterblijven en scoorde op hetzelfde moment het tweede punt. Hij won in het middenspel een pion, en dat gaf de doorslag, maar zijn eindreeks zette de clou.

Martijn Huzen, uit het goede schaakhout gesneden, kwam een stuk achter door de pion op f2 te nemen. Twee stukken tegen toren/pion. De aanval van zijn tegenstandster werd tot staan gebracht, en met dame en toren werd een fijn matnet geweven rond de koning van zijn tegenstandster. 2 stukken winst en met mat werd het derde punt genoteerd. Albert wilde niet achterblijven maar trof in de jeugdige Casareno een taaie tegenstander. Onze man offerde zijn toren tegen een loper om met toren/loper en vrijpion de stelling te blokkeren. Het offer voldeed en wijselijk werd voor remise gekozen.

Jos Bergers speelde een ijzersterke partij en wist met zijn paarden veel dreiging te veroorzaken. Via pionwinst naar stuk voor, een tweede stuk voor, een handvol pionnen voor en zelfs nog een derde stuk voor. Na afruil van de dames had zijn tegenstander geen kansen meer en hij gaf alsnog op. Glenn Aberca, was eigenlijk verhinderd, was op tijd binnen om aan te schuiven op het tweede bord. Via fraaie combinaties wint onze man de dame tegen twee lichte stukken en is hij en passant ook nog twee pionnen rijker. Na slecht verdedigen van zijn tegenstandster wist ook onze vaste 1ste bord speler zijn partij te winnen.

Antoon Hommes won in het middenspel de kwaliteit en speelde voorzichtig uit naar de winst. Hij was bevreesd voor de driedubbele aanval op zijn g pion, maar door de twee torens en de dame werd deze voldoende verdedigd. De koning van zijn tegenstander moest vluchten, en nadat Antoon de dames kon afruilen was winst een kwestie van tijd. Ad Beekhuizen, onze invaller aan bord 1, trof het niet. Zijn tegenstander was een "maatje" te groot voor hem. In het eindspel verloor onze man zijn tegenkansen en hield zijn tegenstander drie pluspionnen over. Gezien de tijdnood van beide spelers, en de onmogelijke opgave voor Ad om de partij naar zich toe te trekken, adviseerde ik hem op te geven. Dit was volgens mij voor de eerste keer dat ik iemand adviseerde op te geven. Met de veilige tussenstand in het achterhoofd en de zweetdruppels bij beide spelers besloot ik eens de knoop door te hakken. Ad was wel vol lof voor zijn tegenstander en de partij.

Een heel sterk debuut in de derde klasse, jongens, en ik hoop dat wij nog de nodige punten kunnen pakken. De volgende wedstrijd spelen wij in Delft tegen Collectief 3.

Veel succes

Frits Berendse jr wijsvngr.wmf (3766 bytes)

 Pomar 5 – Voorburg 1 2-6

Het zou een moeilijke avond worden voor ons 5de, dat wisten we van tevoren. Onze tegenstander had nog geen wedstrijd verloren. We konden niet voor een verrassing zorgen, al heb ik in de loop van de avond wel wat hoop gehad op een stunt…

Zo rond de klok van 8 was er nog niet veel aan de hand. Alleen Martijn kreeg een vloedgolf van pionnen te verwerken. Maar dat leek niet echt een hele grote bedreiging. Jos Appelmans had zich volgestopt met nicotine en kon ook aan de wedstrijd beginnen. Marcus dacht met een stukoffer tegen 2 pionnen op de koningsvleugel een snelle winst af te kunnen dwingen. Om kwart voor negen was het eerste puntje binnen. Paul stond wel goed, maar de overwinning stond erg snel op papier, een mooi resultaat. Jos A., nog natrillend van de nicotine, kon weer opnieuw gaan trillen want de stelling op het bord was ingewikkeld, hij kon net ontsnappen. Antoon begint op de eerste zwakke plekken te mikken en Albert drong binnen op de damevleugel. Het zag er mooi uit. Helaas zag het er naar uit dat Marcus het offer niet waar kon maken.

Om kwart over negen heeft Marcus het moeten opgeven en is de stand weer gelijk. En toen was het plotseling 22.00 uur. Jos A. heeft de druk niet kunnen houden en verliest. Albert is aan het knokken voor remise met een stuk en een pion achter. Jos Bergers staat wel 2 pionnen achter, maar staat aktief en heeft kansen. Ook Antoon staat 2 pionnen achter. Albert weet de remise te pakken, het staat nu 1½-2½. Glenn heeft 2 pionnen voor de kwaliteit, er is nog hoop. Maar een kwartier later werd alles duidelijk. Jos B. krijgt een tegenaanval te verwerken die inslaat als een bom en verliest. Glenn weet remise te maken in een slechtere stelling, een goed resultaat tegen een sterke speler, het staat 2-4. Maar Antoon en Martijn moeten hun meerdere erkennen in de tegenstander. Antoon kan de druk niet meer verwerken, en tot overmaat van ramp vliegt de dame van het bord. Martijn had misschien ergens een eeuwig schaak variant, maar de overgebleven stukken konden niets meer beginnen tegen de overmacht. Zo hebben we verloren tegen de favoriet in de groep met 2-6.

Dit is echt geen uitslag om je voor te schamen, vooral niet in de 3de klasse!! Dit team gaat zeker nog punten pakken.

Lennardwijsvngr.wmf (3766 bytes)

 wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Standen Intern

 

Standen Externwijsvngr.wmf (3766 bytes)

Klasse 1B Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 Ra TPR
1. Wassenaar 1 2 4 11 xx . . 5.5 . . . 5.5 1745 1846
2. Botwinnik 1 2 4 9.5 . xx . . . 5 . 4.5 1878 1795
3. DD 4 3 3 12.5 . . xx 4 3.5 . 5 . 1815 1766
4. Pomar 1 3 3 11.5 2.5 . 4 xx . . . 5 1760 1709
5. SIO 1 2 3 8.5 . . 4.5 . xx . 4 . 1722 1788
6. Promotie 3 2 2 7.5 . 3 . . . xx 4.5 . 1776 1794
7. Haeghe-Ooiev. 3 1 10.5 . . 3 . 4 3.5 xx . 1740 1724
8. RSC-Belgisch P.2 3 0 9 2.5 3.5 . 3 . . . xx 1662 1713

 

Klasse 2A Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 Ra TPR
1. DSC 6 3 5 17.5 xx . . 4 7 . . 6.5 1592 1782
2. RHC-Arena 1 3 5 17 . xx 4 6 . 7 . . 1776 1771
3. Haeghe-Ooiev. 4 3 5 15.5 . 4 xx . . . 5.5 6 1637 1756
4. Pomar 2 3 3 11.5 4 2 . xx . . . 5.5 1593 1636
5. Rijswijk 4 3 3 9.5 1 . . . xx 4.5 4 . 1605 1519
6. Lierse 2 3 2 9.5 . 1 . . 3.5 xx 5 . 1604 1576
7. DD 6 3 1 9.5 . . 2.5 . 4 3 xx . 1558 1531
8. Collectief 2 3 0 6 1.5 . 2 2.5 . . . xx 1607 1407

 

Klasse 3A Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 Ra TPR
1. Tijdnood 3 3 6 18 xx . . . 5.5 7 5.5 . 1535 1700
2. Pomar 3 3 5 17.5 . xx . 4 . . 5.5 8 1536 1695
3. Schaakmat 3 3 4 10.5 . . xx 5 4.5 1 . . 1406 1482
4. HSV 3 3 3 14 . 4 3 xx . . . 7 1556 1526
5. Regina Pacis 1 3 2 11 2.5 . 3.5 . xx . 5 . 1518 1429
6. DSC 7 2 2 8 1 . 7 . . xx . . 1489 1497
7. Lierse 3 3 0 8 2.5 2.5 . . 3 . xx . 1520 1421
8. SIO 4 2 0 1 . 0 . 1 . . . xx 1475 1065

  

Klasse 3C Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 Ra TPR
1. Schaakmat 2 3 6 18 xx . . 5 6 . . 7 1628 1623
2. Haeghe-Ooievaar 7 3 6 16.5 . xx . . . 4.5 7 5 1442 1538
3. Vogelwijk 4 3 5 18 . . xx 4 7 . 7 . 1555 1580
4. DSC 8 3 3 12 3 . 4 xx . 5 . . 1384 1551
5. Pomar 4 3 2 7.5 2 . 1 . xx . . 4.5 1490 1390
6. Haagse Toren 5 3 1 10.5 . 3.5 . 3 . xx 4 . 1472 1342
7. Paris 1 3 1 6 . 1 1 . . 4 xx . 1320 1291
8. SIO 3 3 0 7.5 1 3 . . 3.5 . . xx 1396 1381

 

Klasse 3B Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 Ra TPR
1. Voorburg 1 3 6 16.5 xx . 5.5 . . 6 . 5 1451 1547
2. Collectief 3 3 4 14 . xx . 4 . 6 . 4 1445 1495
3. Rijswijk 5 3 4 12 2.5 . xx . 5 . . 4.5 1415 1447
4. Wassenaar/BF 2 3 3 11 . 4 . xx 4.5 . 2.5 . 1423 1400
5. Promotie 7 3 2 12 . . 3 3.5 xx . 5.5 . 1425 1400
6. Pomar 5 3 2 10.5 2 2 . . . xx 6.5 . 1360 1398
7. Haagse Toren 6 3 2 9.5 . . . 5.5 2.5 1.5 xx . 1399 1333
8. RHC-Arena 3 3 1 10.5 3 4 3.5 . . . . xx 1505 1407

wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Notulen A.L.V. Pomar - 9 Oktober 2000

1: Opening:

Om vijf over acht opent de voorzitter, Frits Berendse jr, de algemene ledenvergadering.

2: Ingekomen stukken:

Vanwege het 50 jarig jubileum van de heer van der Kooy speldt de voorzitter een KNSB speld op de borst van de jubilaris.

3: Mededelingen:

Er zijn geen mededelingen.

4: Financieel Jaarverslag:

Vanuit de vergadering wordt een verschil in de balans geconstateerd. De penningmeester zal dit narekenen.

De heer San Giorgi vraagt hoe Pomar aan een bedrag van Shell komt?. Perry legt uit dat Shell eens per 2 jaar een donatie doet vanwege een gepensioneerd werknemer van Shell die bij Pomar schaakt.

4a: Kascontrole:

Op 18 september hebben de heren v.d Stap en Jacobs de stukken gecontroleerd en goed bevonden.

4b: Verkiezing Kascontrole:

De heer Jacobs treedt uit de kascontrole-commissie en wordt vervangen door de heer Lohrer die reserve stond. De heer Woestenenk meldt zich aan als reserve-lid. De kascontrole-commissie bestaat vervolgens uit de volgende personen:

1:Hr. H. v.d. Stap

2:Hr. M. Lohrer

3:Hr. J. Woestenenk (reserve).

5: Begroting 2000/2001:

De heer San Giorgi merkt een verschil op tussen het aantal seniorleden, 43 moet 44 worden. Aangezien 4 leden alleen extern spelen, en er een erelid is, maakt dat samen een totaal van 49 leden.

6: Jaarverslag Wedstrijdleider:

De wedstrijdleider reikt de diverse bekers uit aan de eerste drie van elke groep A, B en C.

7: Jaarverslag Jeugdleider:

De 5 oudste jeugd leden spelen met wisselend succes bij de senioren. De beste 6 overige leerlingen zijn aan het begin van het seizoen niet teruggekeerd met als reden verhuizing. De jongste jeugd is niet genoeg gemotiveerd om het schaken serieus aan te pakken (te speels), waardoor er voor de jeugdbegeleiders een situatie ontstond die niet meer te handhaven was, met als gevolg dat de jongste jeugd is opgeheven. Komend seizoen worden er geen extra inspanningen gedaan om nieuwe jeugd aan te trekken. Hr. Van Lith vraagt of er al een nieuw traject voor de jeugd is uitgestippeld voor het komend seizoen en of er bewust is gekozen voor geen jeugd meer bij Pomar. Lennard antwoordt dat er dit seizoen geen actieve werving van jeugd zal zijn. Er zal wel verder over de jeugd nagedacht worden.

8: Verkiezing bestuursleden:

De voorzitter bedankt de voormalige secretaris Hr.M.Hazen met een bloemetje voor bewezen diensten voor het afgelopen jaar. Hr. F.Berendse jr stelt zich herkiesbaar als voorzitter van Pomar. Met instemming van de vergadering wordt hij herkozen.

9: Competitie:

Interne: De regels worden gepubliceerd in het Pomar nieuws.

Externe: De speeltijd wordt als volgt aangepast:

1 uur en 45 minuten voor de hele partij (senoiren)

1 uur en 30 minuten voor de hele partij (jeugd).

De externe competitie gids wordt uitgereikt.

Vanuit de vergadering wordt door de hr M.Hazen een voorstel gedaan om de speeltijd van de interne competitie aan te passen aan die van de externe competitie. De oude regel is 35 zetten in 1 uur en 30 minuten daarna 10 minuten uitvluggeren. Nieuw voorstel 1 uur en 40 minuten voor de gehele partij. Het nieuwe voorstel word voorgelegd aan de vergadering en met één tegenstem aangenomen.

Hr L.Blaas sr. doet een voorstel m.b.t. de interne competitie dat als je tegenstander puur uit is op winst d.m.v. het vallen van je vlag en winst claimt, om dan als nog de partij in remise te laten verklaren door de wedstrijdleider. Bij de externe competitie bestaat deze regel al.

Met algemene stemming wordt deze nieuwe regel aangenomen en zal uitgebreid in het Pomar nieuws worden gepubliceerd.

10: Pomar Toernooi 2000:

De datum is 16 December a.s.. Het toernooi wordt dan voor de 35e keer gehouden.

De formule is een Rapid toernooi voor 4 tallen, maar er is ook plaats voor een beperkt aantal individuele spelers. Er zullen ook weer een aantal vrijwilligers worden gevraagd.

11: Rondvraag:

Hr. F.Berendse sr vraagt de vergadering om vooral op tijd af te melden, zodat er voor de wedstrijdleider veel werk voorkomen kan worden. Hr. Damstra vraagt naar de nieuwe locatie.

De hr.Kauffman zet een aantal voor en nadelen op een rijtje. Het bestuur is bezig, maar heeft geen haast om een nieuwe locatie te vinden. Hr.Woestenenk dankt namens de vergadering de inzet van het hele bestuur. Hierna sluit de voorzitter de vergadering.

 wijsvngr.wmf (3766 bytes)

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]