Externe competitie 2018-2019


Pomar 1
Pomar 2
Verslagen Pomar 1
Verslagen Pomar 2
Teamopstellingen

Pomar 1

Na de degradatie naar de 2e klasse in het seizoen 2015-2016 is het Pomar 1 in beide seizoen daarna niet gelukt terug te keren naar de 1e klasse. Ons eerste team speelt ook dit seizoen dus in de 2e klasse en zal uiteraard weer een poging doen kampioen te worden. Dat moet dan gebeuren in een poule met Botwinnik 2, DSC 5, HSV 2, Lierse 1, Rijswijk 2, Schaakhuis 2 en Schaakmat Westland 4. Geen makkie maar we gaan uiteraard weer ons best doen!

Han Nicolaas zal komend seizoen extern voor Schaakhuis gaan spelen (termen als 'overloper' en 'afvallige' heb ik reeds in ontvangst mogen nemen...) maar met Yassin Mostfa, vorig seizoen al diverse keren ingezet als invaller, is een prima vervanger gevonden. Succes in ieder geval heren!

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
16 oktober 2018 Rijswijk 2 Pomar 1 5˝ - 2˝
6 november 2018 Pomar 1 Lierse 1 2˝ - 5˝
29 november 2018 Botwinnik 2 Pomar 1 7 - 1
18 december 2018 Pomar 1 HSV 2 5˝ - 2˝
11 februari 2019 Schaakhuis 2 Pomar 1 -
5 maart 2019 Pomar 1 DSC 5 -
xx april 2019 Pomar 1 Schaakmat Westland 4 -
Verslagen Pomar 1


1e ronde

16 oktober 2018: Rijswijk 2 - Pomar 1    5˝ - 2˝

Evenals Pomar 2 twee weken eerder moest ook Pomar 1 in de eerste externe wedstrijd met twee invallers aantreden, uit tegen het sterke Rijswijk 2. Yassin Mostfa was namelijk op het laatste moment verhinderd en Bas von Königslöw had al eerder aangegeven niet te kunnen spelen deze avond. Onderstaand verslag is van Frits Berendse (waarvoor dank!) aangezien uw verslaggever dit seizoen extern voor Schaakhuis speelt. Dat gaf mij mooi de gelegenheid me te richten op het wedstrijdleiderschap bij Novelty Destroyers 2 - Haeghe Ooievaar 2: de eerste wedstrijd die Novelty dit seizoen in onze locatie zou spelen.
Goed, het verslag van de wedstrijd van Pomar 1:

De gemiddelde rating van Rijswijk 2 ten opzichte van ons scheelde ruim 150 punten. Het werd een hete avond.
Frits Berendse verloor als eerste in een wedstrijd met wisselende kansen en dankzij een paardvork won onze man de kwaliteit die net zo makkelijk weer werd teruggegeven. Onze man verzuimde de dames te wisselen waardoor zijn tegenstander in de stelling van Frits kon komen met verlies als eindresultaat.
Peter de Man, als invaller voor Bas von Königslöw, kwam één en vervolgens twee pionnen voor te staan. Een pion moest weer worden ingeleverd en Peter ging in de fout met g6 waardoor zijn stelling werd opgerold.

Han Terpstra was de volgende die verloor door een eindspel met twee pionnen minder in te gaan. De twee pionnen minder was door een positionele blunder om de g-pion op te spelen naar g4.
Kees Vink verloor een stuk in zijn aanval over de koningsvleugel en nadat de dame van alle kanten onder druk werd gezet moest onze man de handdoek werpen. Een vier – nul achterstand en nog vier partijen te gaan. Er was nog niets te zeggen over de eindstand want zeker op twee borden stonden wij beter.

Felix Ferschtman speelde een sterke partij en won in het eindspel een stuk tegen een pion. Hij pakte ook nog eens de goede lijn met zijn torens en drong de stelling van zijn tegenstander binnen. Zijn tegenstander gaf op doordat mat alleen kon worden voorkomen door de dame te geven. Sterk, Felix.
Willem Brizee, op het laatste moment opgeroepen om Yassin Mostfa te vervangen, speelde een prima en gedegen partij. Gezien de stand moest Willem strijden voor een vol punt maar dat was helaas niet helemaal haalbaar. Nadat onze man ook nog eens twee mindere zetten had geproduceerd, waarvan niet werd geprofiteerd, stelde ik onze man voor om toch remise te accepteren. Er zat niets anders op gezien de stelling.

Perry van der Meer, aan bord 1, speelde een partij met een heel gek verloop. Onze man kwam twee pionnen voor maar positioneel stond zijn tegenstander sterker. In een gevecht op de vierkante centimeter moest onze man een stuk afstaan en ging hij het eindspel in met een stuk minder en een pion meer. Helaas verloor onze man.
Hans Mudde speelde een prima partij tegen Harry van der Stap junior, en kwam in het eindspel te spelen met paard en loper tegen toren. Hans had ook nog twee pluspionnen zodat deze partij alsnog werd gewonnen. Prima gespeeld, Hans.2e ronde

6 november 2018: Pomar 1 - Lierse 1    2˝ - 5˝

Het verslag is van Frits, waarvoor dank!

Op 6 november 2018 speelde Pomar 1 haar tweede wedstrijd tegen Lierse 1 onder de bezielende leiding van de wedstrijdleider, Rens ter Veen. Het leek op een déjŕ-vu met onze eerste wedstrijd, zowel op scoreverloop als op uitslag. Ondanks dat onze rating gemiddeld hoger was dan van Lierse werden wij naar een kansloze nederlaag gestuurd en bezetten wij nu samen met HSV 2 de laatste plaats in deze klasse. Ook in deze wedstrijd kwamen wij met 4 – 0 achter te staan voordat ons eerste punt werd binnen gehaald.

Bas von Königslöw kwam in het middenspel een pion achter en nadat ook nog eens een volle toren werd verloren moest onze man als eerste capituleren.
Frits Berendse speelde wederom tegen Annemarie Voorberg van der Wel en kon het resultaat van vorig jaar (remise) niet evenaren. Ook Frits raakte een pion achter en na afruil van zijn witte loper was de angel uit de strijd genomen en moest onze man opgeven na stuk of toren verlies.

Han Terpstra trof het niet aan het derde bord waarbij hij moest spelen tegen Frans Pieter van den Bos die namens de Lierenaren de hoogste rating heeft. Ook Han moest het eindspel ingaan met een pion minder en de combinatie die Frans Pieter op het bord toverde was voldoende voor een 3 – 0 tussenstand.
Perry van der Meer, bord 1, kwam niet echt goed uit de opening en moest redelijk vroeg in de wedstrijd kwaliteit inleveren. Deze kwaliteit (loper tegen toren) was niet voldoende om tegenspel te krijgen en na afruil van de stukken verloor onze man en kwam er een 4 – 0 op het bord en het wedstrijdformulier.

Kees Vink, aan bord 2, speelde een fraaie partij en wist kwaliteit te winnen nadat een matcombinatie niet werd gevonden. Kwaliteit en meerdere pionnen voordeel was voldoende voor de overwinning.
Felix Ferschtman, aan bord 5, speelde tegen Gera de Jong en verloor in het middenspel een tweetal pionnen. Felix was ook de enige die door de klok ging zodat de overwinning naar Lierse ging.

Hans Mudde speelde een degelijke partij en het leek op een remise af te stevenen. Na afruil van de dames won onze man echter een pion en de zekere remise veranderde in een overwinning door die pluspion.
Yassin Mostfa speelde aan bord 4 tegen Teun van Dijk. De partij was de hele wedstrijd in balans en er werd secuur gestreden om voordeel te krijgen. Dat kwam er echter niet en nadat ik beide heren op de hoogte had gesteld van de tussenstand werd er voor remise gekozen. Een juiste uitslag.

Opnieuw een 5˝ - 2˝ nederlaag dus, in de derde wedstrijd moeten we proberen wat punten te pakken. Dat moet dan gebeuren op donderdag 29 november als ons vlaggenschip naar Zoetermeer gaat om Botwinnik 2 te bestrijden.3e ronde

29 november 2018: Botwinnik 2 - Pomar 1    7 - 1

Na twee nederlagen met duidelijke cijfers (beide keren werd met 5˝ - 2˝ verloren) zou een overwinning in de derde ronde erg welkom zijn. Dat zou dan moeten gebeuren in de uitwedstrijd tegen Botwinnik 2 op donderdag 29 november. Plaats van handeling was 2B Home, het gezellige onderkomen van Botwinnik waar vooral gebridged wordt, en zo nu en dan dus ook geschaakt.
Ons vlaggenschip toog vol goede moed naar Zoetermeer al was het schip behoorlijk 'gehavend'. Van de vaste bemanning waren maar liefst vijf leden ziek of onderweg zodat Frits Berendse (zelf ook geveld) en uw verslaggever met man en macht en met veel kunst en vliegwerk trachtten een team van acht mensen op de been te brengen. Dat lukte, maar ideaal is het niet, vijf invallers...

Maar goed, het was een zachte herfstdag, eind november, graad of 8, niets dat erop duidde dat de winter in aantocht was. Ik besloot het tweede team te supporten ('geestelijk bij te staan' zoals ik het zelf noemde...) en fietste rustig vanuit Ypenburg naar Zoetermeer. Met een lekker windje in de rug was dat in een half uur gepiept. Het team was keurig op tijd, en compleet, wat wil je nog meer als (ter plekke aangesteld) teamleider?
De borden en stukken zagen er goed uit, prima borden, prachtige houten stukken, niets dan lof voor de materiaalcommissaris van Botwinnik. Ook de klokken leken bij te dragen aan een prettige sfeer, ze stonden keurig in het gelid, in een prachtige strakke rij, alle afgesteld op 1.40 uur waarbij het woordje 'bonus' in de linkerhoek aangaf dat er 10 seconden bij elke zet bijkwamen. Dat laatste weet je natuurlijk nooit zeker (er zijn verhalen bekend...) maar in deze ambiance, op deze avond, in deze sfeer had ik een rotsvast vertrouwen dat de jeugdige wedstrijdleider de uurwerken correct had ingesteld.

Daarmee is het punt van de wedstrijdleider aangeroerd, een niet geheel onbelangrijk persoon tijdens zo'n teamwedstrijd. Sommigen onder hen willen (al te) nadrukkelijk aanwezig zijn, min of meer uiting gevend aan het gezag dat ze op zo'n avond hebben, of menen te hebben. Anderen willen het liefst zo onzichtbaar mogelijk zijn, ook wanneer dat onverhoopt wél nodig mocht zijn. Het profiel van de ideale wedstrijdleider zal ergens tussen deze twee uitersten liggen maar de jeugdige wedstrijdleider op deze avond kwam dicht in de buurt. Met een flair alsof hij dit al tientallen jaren deed zette hij eerst een bekerwedstrijd tussen stadgenoten Botwinnik en Promotie in werking en vervolgens richtte hij zich tot de teams van Botwinnik 2 en Pomar 1 waarbij hij en passant ook nog enkele interne wedstrijden op gang hielp. Perfect!

Wat valt er nog meer te vertellen? Welnu, de stoelen zaten perfect, geen gepiep, gekraak of ander ongemak. De spelers waren allen op de hoogte van de spelregels van ons edele spel, er werden geen onreglementaire zetten gedaan, verbaal geweld bleef uit (fysiek geweld overigens ook), de al geprezen arbiter hield nauwgezet en vlot de score bij zodat aan alle randvooraarden voor een heerlijk avondje schaken was voldaan.
Tot slot moet de catering worden genoemd, die was in één woord perfect! De koffie (met koekje!) was heerlijk, er was keus uit diverse frisdranken, het bier was prima op temperatuur en vol van smaak, er kon gepind worden (dit aspect levert bij de beoordeling van deze locatie vele extra punten op) en samen met de ruime parkeergelegenheid, zowel voor de sportievelingen als voor de bezitters van een auto en de frisse toiletten zou dit een avond worden om niet licht te vergeten.

Dan verwacht u nu waarschijnlijk een uitgebreid verslag van het schaaktechnische gedeelte. Wel, daar kan ik kort over zijn. De verrichtingen op het bord stonden in geen enkele verhouding met de zojuist geschetste perfecte voorwaarden waaronder het spel kon worden gespeeld. Voor de volledigheid doe ik u toch de individuele uitslagen toekomen, met hier en daar een korte opmerking/aanwijzing of anderszins.

Markus Lohrer, bord 8, verloor in no-time twee stukken tegen good old Bob Ameling en kon na 40 minuten opgeven en naar huis.
Wil Kauffman hield het op bord 7 wat langer vol maar moest na zijn geliefde b4 toch een stuk inleveren: ook hier was het punt binnen het uur voor de thuisclub.

     
 
   


Leo Blaas ruilde op bord 4 in gelijke positie verkeerd af en ook hier kostte dat een stuk. Had hij anders afgeruild dan was hij een pion voor gebleven en dan... Ja, hadden en als...
Yassin Mostfa speelde op bord 2 een vlijmscherpe Siciliaan met a6. Tegengestelde rokades zorgden voor een dynamische strijd, de man van Botwinnik gooide zijn f-, g- en h-pionnen naar voren, Yassin kwam binnen met twee paarden maar met een venijnige damezet ging er een stuk af bij Yassin. Twee zetten later gaf hij op: 4-0, het kon nog...

Bas von Königslöw zat aan het vijfde bord met een vervelende geďsoleerde dubbelpion op de koningsvleugel, hij verloor een pion in het middenspel en kwam in een eindspel terecht met een zwak paard tegen een sterke loper. Er gingen nog wat pionnen af en de winst (voor de Botwinnik-man) was een kwestie van tijd: 5-0, het kon niet meer...

Bij Gerbrand Beekman aan bord 3 ging het lange tijd goed, ik dacht zelfs dat onze man beter stond. Maar ergens verloor Gerbrand een stuk voor een pion en vanaf dat moment werd het erg lastig. Gerbrand speelde lang door, waarschijnlijk terecht, want zijn tegenstander was al geruime tijd in tijdnood (wat een vreemde zin...). De jongeman maakte echter geen fouten en won: 6-0, zaak was nu om niet met 8-0 afgedroogd en naar huis gestuurd te worden...

     
 
   


Maar gelukkig, daar waren Kees Vink (bij afwezigheid van Perry van der Meer tot kopman gebombardeerd) en Willem Brizee, die op bord 6 een leuke maar lastige partij speelde. Allereerst was daar Kees die een prima pot op de mat legde tegen een jong talent van Botwinnik. Beide spelers manoeuvreerden goed, hielden een dame en torens over in het eindspel en gaven geen krimp. Kees stond lekker, dreigde zelfs even een stuk te winnen maar het talent pareerde de dreiging waarna beide matadoren tot remise besloten: gelukkig, een half punt...

Willem had het met zwart niet eenvoudig tegen zijn vrouwelijke tegenstander die goed en aanvallend speelde. Er zat van alles in de stelling, maar de beste kansen waren voor de dame die uiteindelijk inging op het remise-aanbod van Willem. Na afloop kreeg ze van diverse clubgenoten haarfijn te horen hoe ze had kunnen winnen. De beste stuurlui, u weet wel...

Goed, 7-1, een dikke nederlaag maar met vijf invallers is dat niet eens zo heel verwonderlijk. Niets ten nadele van de invallers, laat dat duidelijk zijn, integendeel: dank aan allevijf die hun vrije avond toch maar mooi opofferden om wat hout te verzetten. Botwinnik 2 was duidelijk een maatje te groot voor dit gehavend Pomar 1 en we zullen nooit weten hoe het echte vlaggenschip op oorlogssterkte het eraf had gebracht.

     
 
   


Een tweede conclusie zou kunnen zijn dat ik moet gaan werken aan mijn kwaliteiten om geestelijk bijstand te verlenen, maar daarover wilde ik het nu niet hebben...
Feit is dat we na drie nederlagen op de laatste plaats staan in de tweede klasse B. We bevinden ons daar in goed gezelschap van HSV 2 dat ook alledrie de wedstrijden verloor maar één bordpunt meer bij elkaar sprokkelde. De volgende wedstrijd op dinsdag 18 december is, u raadt het al, tegen HSV 2. Deze 'degradatiewedstrijd' wordt gespeeld in onze eigen locatie: komt dat zien!4e ronde

18 december 2018: Pomar 1 - HSV 2    5˝ - 2˝

Onderstaand verslag is van Frits Berendse, waarvoor dank!

Op dinsdagavond 18 december 2018 speelde Pomar 1 de kraker tegen HSV 2 en het kon met recht een vierpunten-wedstrijd worden genoemd. Beide teams zijn niet goed aan het nieuwe seizoen begonnen en verloren tot op vandaag alle gespeelde wedstrijden. De wedstrijdleiding in de persoon van Rens ter Veen zorgde voor een goede ambiance en zijn inleidend gesprekje over de trilstand van de mobiele telefoon zorgt toch altijd voor wat scherpte bij de spelers. Helaas was Perry van der Meer (onze kopman) niet aanwezig zodat de trukendoos openging om een goede opstelling te krijgen (Frits Berendse aan bord 1, Vincent Steemers als invaller aan bord 6 en Han Terpstra op zijn verzoek aan een lager bord).

De start was overtuigend. Han Terpstra won overtuigend binnen acht zetten een stuk waardoor zijn tegenstander direct opgaf. Zijn tegenstander had een zet omgedraaid en had eerst met de loper moeten slaan (met schaak) om vervolgens met zijn toren de loper op b1 te slaan. Het was nog geen half negen en Rens was nog bezig met de wedstrijdformulieren.
Felix Ferschtman speelde tegen Dennis de Zwart en ondanks het overwicht van Felix door zijn directe aanval over de h-lijn liet onze man zich pardoes mat zetten door de dame op a8. Ik had eigenlijk al op een vol punt gerekend gezien de agressieve stijl waarmee Felix speelde maar een iets mindere zet met zijn dame deed de kansen keren waardoor er weer een gelijke stand werd bereikt.

 
   


Yassin Mostfa maakte het gelukkig weer goed door een vlotte en verdiende overwinning. Het begon met het winnen van een pion, het winnen van een tweede pion en daarnaast kwam de koning van zijn tegenstander op een plek te staan waar die liever niet wilde staan. Een fraaie overwinning.
Bas von Königslöw speelde ook een mooie partij en uiteindelijk kreeg hij een voordeel van twee pionnen. Na afruil van de gevaarlijke duurdere stukken won onze man overtuigend (3 – 1).

Kees Vink, aan bord 2, speelde als vanouds en creëerde de ene na de andere kans op stukwinst of zelfs erger. Het werd erger want nadat het stuk alsnog werd gewonnen kon onze man het volle punt bijschrijven.
Hans Mudde (gepromoveerd naar bord 5) speelde een prima partij waarbij zijn tegenstander op een gegeven moment zelfs met drie pionnen minder moest verder spelen. Na promotie van zijn a-pion won onze man de toren en werd er weer een vol punt genoteerd voor onze Hans: in vorm gezien zijn 3 uit 3, extern. Tussenstand 5 – 1.

 
   


Vincent Steemers had een moeilijke avond aan bord 6 en ondanks een pluspion moest onze man deze inleveren om kwader te voorkomen. In het eindspel (tijdnood voor onze man) verloor Vincent een paard en de partij.
Frits was als laatste nog bezig aan bord 1 en had het moeilijk tegen Bert Gerritsma. Frits verloor een pion, won een pion weer terug en verloor de kwaliteit nadat hij iets te snel had geslagen met zijn dame. Omdat Bert best wel veel tijd gebruikte maakte ik de stelling toch wel erg gecompliceerd en met succes. Met nog anderhalve minuut op de klok accepteerde Bert mijn remisevoorstel. Gezien het feit dat ik na mijn beroerte een maand niet heb gespeeld deed het mij wel deugd om weer eens achter dat bord te zitten. Ik moet me nog wel wat rustig houden maar het herstel gaat de goede kant op.

De eerste punten zijn binnen maar we zullen nog aan de bak moeten om een of meerdere plekjes te stijgen.5e ronde

11 februari 2019: Schaakhuis 2 - Pomar 1    -
6e ronde

5 maart 2019: Pomar 1 - DSC 5    -
7e ronde

xx april 2019: Pomar 1 - Schaakmat Westland 4    -
Pomar 2

Na een vijfde plaats in het seizoen 2015-2016 en een vierde plek in 2016-2017 eindigde Pomar 2 het afgelopen seizoen op een keurige derde plaats in de 3e klasse. De weg omhoog is weer gevonden maar het wordt weer eens tijd voor een kampioenschap (en een feestje...)! Dit seizoen zou dat moeten gebeuren in een poule met Botwinnik 3, Botwinnik 5, DD 5, DSC 7, Raadsheer-Corbulo 2, RSC/Belgisch Park 3 en Voorburg 1.

Zoals het er nu naar uitziet zal ons tweede team in dezelfde opstelling gaan spelen als vorig seizoen.

Het programma voor Pomar 2 vindt u hieronder.
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
1 oktober 2018 RSC/Belgisch Park 3 Pomar 2 2˝ - 5˝
20 november 2018 Pomar 2 Botwinnik 5 4˝ - 3˝
13 december 2018 Botwinnik 3 Pomar 2 3˝ - 4˝
17 januari 2019 Raadsheer-Corbulo 2 Pomar 2 3- 5
29 januari 2019 Pomar 2 Voorburg 1 -
11 maart 2019 DSC 7 Pomar 2 -
9 april 2019 Pomar 2 DD 5 -
Verslagen Pomar 2


1e ronde

1 oktober 2018: RSC/Belgisch Park 3 - Pomar 2    2˝ - 5˝

Helaas geen verslag van deze uitwedstrijd, wel de individuele uitslagen waaruit blijkt dat ons tweede team een keurige 5˝ - 2˝ overwinning behaalde. Daarmee werd op gepaste wijze revanche genomen voor de nederlaag die ons tweede team tegen ditzelfde team van RSC leed in de laatste wedstrijd van het vorige seizoen. De uitslagen, op bordvolgorde:

1. Wil Kauffman: winst
2. John Woestenenk: remise
3. Gerbrand Beekman: verlies
4. Vincent Steemers: winst
5. Hans Jacobs: verlies
6. Markus Lohrer: winst
7. Jos Bergers: winst
8. Tim van Rijswijk: winst

Op dinsdag 20 november volgt de tweede wedstrijd, thuis tegen Botwinnik 5.2e ronde

20 november 2018: Pomar 2 - Botwinnik 5    4˝ - 3˝

Dinsdag 20 november: de dag die de geschiedenis in zal gaan als Het Wonder van Rijswijk...
Op deze dag speelde Pomar 2 namelijk haar tweede externe wedstrijd, thuis tegen Botwinnik 5, en dat werd een hart-ver-scheu-ren-de wedstrijd! Uw verslaggever was tevens wedstrijdleider dus dat gaf me alle gelegenheid de boel gade te slaan en vast te leggen.

Na amper drie kwartier gooide Markus Lohrer (bord 6) de handdoek reeds in de bekende ring. Met zijn ultrasnelle spel belandde onze man in no-time in een toreneindspel met een pion minder. De toren van de tegenstander was actiever dan die van Markus en er volgde opnieuw pionverlies. Dat betekende einde oefening en 0-1.
Willem Brizee, wit aan bord 2, kreeg een remise-aanbod in een volkomen gelijke stand. Na enig nadenken werd het aanbod geaccepteerd: ˝-1˝.

     
 
   


De tegenstander van kopman Peter de Man kon onze locatie niet vinden (onbegrijpelijk, maar vijf van zijn teamgenoten waren ook al twintig minuten na aanvangstijd binnengedruppeld...) en zette zich rond 20.15 uur achter het bord: een half uur tijdachterstand dus. Peter kwam goed uit de opening maar liet het in het middenspel glippen. Na afruil van de loper resteerde een toreneindspel waarin de torens van de man uit Zoetermeer gevaarlijker waren dan die van onze man. Peter verloor een pion en moest vechten voor remise. Daar werd hij een handje bij geholpen door een onverwacht remise-aanbod van de Botwinnik-man dat Peter met beide handen aannam. Daar kwamen we goed weg, Peter's tegenstander had zonder enig risico op winst kunnen spelen en het was de vraag of het te houden was geweest. Maar goed, zonder geluk.... : het betekende 1-2, het zou spannend worden!

Op bord 8 speelde Tim van Rijswijk een boeiende en opmerkelijke partij die alle kanten opging. Tim won een stuk voor twee pionnen en het zag er goed uit. Onze man stond echter wat gedrukt en zijn koning stond niet echt lekker. Na afruil van de dames kwam Tim een pion achter te staan en het zag er nu zorgelijk uit. De man uit Zoetermeer koos hier waarschijnlijk niet de sterkste voortzetting, Tim won de pion weer terug en na nog een flink aantal zetten werd het punt gedeeld: 1˝-2˝.

     
 
   


Jos Bergers speelde met zwart een leuke maar lastige partij aan bord 7. Jos kreeg drie pionnen voor een stuk en het was voor mij niet direct duidelijk wie hier nou het meeste voordeel van had. Jos maakte echter, onbedoeld mag ik hopen, aan alle onduidelijkheid een eind door pardoes een vol stuk weg te geven waarmee hij in een beroerde stelling terecht kwam. Onze man sputterde nog lang tegen maar dat kon aan de uitslag niets veranderen. Jos verloor waarmee een 1˝-3˝ op het scorebord kwam. Nog drie partijen te gaan, 2˝ punten nodig voor een gelijkspel, 3 voor een overwinning...

En dat was het begin wat de geschiedenisboeken in zal gaan als het Het Wonder van Rijswijk. Om half 11 stond de 1˝-3˝ nog steeds op het scorebord maar intussen stonden de resterende drie borden goed tot gewonnen voor onze mannen.
Allereerst bracht teamcaptain Hans Jacobs (bord 5), zoals het een waar teamcaptain betaamt, de stand terug tot 2˝-3˝. Hans kwam een pion voor, won een kwaliteit en maakte het daarna gedegen af.

Vervolgens maakte Gerbrand Beekman op bord 3 via fraaie winst gelijk: 3˝-3˝. Gerbrand won een stuk, dat werd later in de partij een volle toren maar het duurde toch nog tot bij 11 uur voordat Gerbrand het volle punt op het droge had.
Alle ogen waren nu gericht op bord 4 waar Vincent Steemers zijn kunsten vertoonde. Het was nog niet makkelijk, de strijd ging gelijk op en intussen ging ook de klok een klein woordje meespelen. Wij werden echter behoorlijk geholpen toen de Botwinnik-man na bijna een kwartier nadenken pardoes zijn paard cadeau deed zonder enige compensatie. Hij speelde nog lang door, heel lang (opgeven is ook een kunst...) maar de uitslag stond vast. Vincent won en daarmee ook het team: 4˝-3˝!

     
 
   


Prachtig mannen, goed op weg naar het kampioenschap! De volgende wedstrijd op donderdag 13 december wordt cruciaal denk ik, tegenstander is dan koploper Botwinnik 3 dat beide wedstrijden dik (6˝-1˝) won.3e ronde

13 december 2018: Botwinnik 3 - Pomar 2    3˝ - 4˝

Een kort verslag van deze cruciale wedstrijd van ons tweede team door Frits Berendse die, evenals ikzelf, helaas niet live aanwezig kon zijn bij dit spektakel.

Ons tweede team veraste vriend en vijand door de uitwedstrijd tegen het sterker geachte Botwinnik 3 te winnen met 4˝ tegen 3˝ en is nu de trotse koploper omdat concurrent DD 5 gelijk speelde tegen Raadsheer Corbulo 2. De gemiddelde rating van Botwinnik is iets lager dan de gemiddelde rating van Pomar 2 maar dat komt door het inzetten van twee invallers aan de borden zeven en acht. Helaas was ik niet in de gelegenheid om ze aan te moedigen en mist u derhalve ook het verslag van de wedstrijd. Vooral de partij van Vincent Steemers was een juweeltje met zelfs (volgen zeggen) een mat in vijf. Vincent scoorde voor het tweede al drie uit drie. Ook Markus Lohrer had een vlotte overwinning en doet het goed met twee uit drie. Willem Brizee heeft door zijn overwinning al anderhalf uit twee gescoord en ook Gerbrand Beekman staat al op twee uit drie.

 
   


We zijn er nog niet met nog vier wedstrijden te spelen. Pas in de laatste ronde spelen wij thuis tegen DD 5. In januari volgt eerst de uitwedstrijd tegen Raadsheer Corbulo 2 (donderdag 17 januari) en op dinsdag 29 januari de thuiswedstrijd tegen Voorburg 1. Veel succes heren!4e ronde

17 januari 2019: Raadsheer Corbulo 2 - Pomar 2    3 - 5

Ik wilde gaan kijken bij deze vierde externe wedstrijd van ons tweede team dat alledrie de voorgaande wedstrijden wist te winnen maar ik had onverhoopt toch weer andere dingen te doen. U weet wel, die bekende b.b.h.h... Geen verslag dus van deze krachtmeting tussen onze mannnen en het team van Raadsheer-Corbulo 2 dat met één matchpunt wel wat punten kon gebruiken: maar liever niet tegen ons...

U moet het dan ook doen met de individuele uitslagen waaruit blijkt dat ons tweede team opnieuw wist te winnen: uiteindelijk prijkte een 5-3 zege op het scorebord waarmee Pomar 2 nog steeds aan kop gaat! DD 5 volgt op één matchpunt en dit team zal in de laatste ronde bestreden gaan worden in wat waarschijnlijk de kampioenswedstrijd wordt. Voor nu, de uitslagen van vanavond, op bordvolgorde, gevolgd door de stand in deze klasse en de topscorers. En kijk eens wie daar bovenaan staat...

1. Peter de Man: remise
2. Willem Brizee: remise
3. Gerbrand Beekman: verlies
4. Vincent Steemers: winst
5. Hans Jacobs: winst
6. Markus Lohrer: verlies
7. Loek Beekman: winst
8. Tim van Rijswijk: winst

 
   


 
   


Op dinsdag 29 januari volgt alweer de volgende wedstrijd, thuis tegen Voorburg 1.5e ronde

29 januari 2019: Pomar 2 - Voorburg 1    -
6e ronde

11 maart 2019: DSC 7 - Pomar 2    -
7e ronde

9 april 2019: Pomar 2 - DD 5    -Teamopstelling seizoen 2018-2019

  Pomar 1 Klasse 2B   Pomar 2 Klasse 3B
1 Perry van der Meer - TL 1 Peter de Man
2 Kees Vink 2 Willem Brizee
3 Han Terpstra 3 Gerbrand Beekman
4 Yassin Mostfa 4 Vincent Steemers
5 Felix Ferschtman 5 Hans Jacobs - TL
6 Frits Berendse 6 Markus Lohrer
7 Hans Mudde 7 Jos Bergers
8 Bas von Königslöw 8 Tim van Rijswijk
TL Teamleider