Externe competitie 2019-2020


Pomar 1
Pomar 2
Verslagen Pomar 1
Verslagen Pomar 2
Teamopstellingen

Pomar 1

Na de degradatie naar de 2e klasse in het seizoen 2015-2016 lukte het Pomar 1 in de twee seizoenen daarna niet terug te keren naar de 1e klasse. Afgelopen seizoen (2018-2019) was een klein drama voor ons vlaggenschip. Met vier matchpunten eindigde Pomar 1 op de zevende en voorlaatste plaats in de 2e klasse maar vanwege een versterkte degradatie (de slechtste nummer 7 van beide tweede klassen degradeerde ook, de nummer 7 in de andere 2e klasse had vijf matchpunten...) betekende dat toch degradatie naar de derde klasse. Volgens mij is dit een unicum, maar niet één waar we direct trots op mogen zijn.
Goed, het doel is duidelijk: kampioen worden in de 3e klasse en terug naar de 2e klasse. Dat moet dan gebeuren in een poule met Botwinnik 3, Haeghe Ooievaar 3, HSV 2, Lierse 2, RSC/Belgisch Park 3, Rijswijk 4 en Voorburg 1: moet kunnen!

Het team is zoals het er nu naar uitziet ongewijzigd ten opzichte van vorig seizoen.

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
1 oktober 2019 Pomar 1 HSV 2 3˝ - 4˝
5 november 2019 Voorburg 1 Pomar 1 3˝ - 4˝
3 december 2019 Pomar 1 Botwinnik 3 5˝ - 2˝
15 januari 2020 Haeghe Ooievaar 3 Pomar 1 2˝ - 5˝
3 februari 2020 RSC/Belgisch Park 3 Pomar 1 6 - 2
3 maart 2020 Pomar 1 Lierse 2 4 - 4
31 maart 2020 Rijswijk 4 Pomar 1 -
Verslagen Pomar 1


1e ronde

1 oktober 2019: Pomar 1 - HSV 2    3˝ - 4˝

Op dinsdag 1 oktober begon voor Pomar 1 het externe seizoen in de 3e klasse A. Doel dit seizoen lijkt me duidelijk: na de degradatie vorig seizoen moet ons vlaggenschap 'gewoon' kampioen worden en terugkeren naar de 2e klasse waar het volgens mij thuis hoort.
Onderstaand verslag van deze wedstrijd is van Frits Berendse waarvoor dank!

Pomar 1 werd met harde hand wakker geschud in haar eerste wedstrijd in de derde klasse A. Tegen HSV 2 (gemiddeld tweehonderd punten lagere rating) gingen de eerste vier borden hard onderuit en verzamelde de laatste vier borden 3˝ punten. Teamleider Frits kreeg een late afmelding van Perry van der Meer en vond Peter de Man bereid om in te vallen. Frits schoof door naar bord 1 maar had er beter aan gedaan niet te spelen. Hij is nog steeds van slag en had ruim een uur op de bus naar Rijswijk staan wachten (met als directe reden de protestmars van de boeren naar Den Haag). Frits speelde tegen (oud Pomar) Dennis de Zwart een gelijkopgaande partij maar verloor in het eindspel twee volle stukken zodat verlies terecht was. Het dameoffer van Frits sloeg in dit geval niet door.
Han Terpstra zette ons weer op gelijke hoogte door zijn partij eenvoudig te winnen: mat of stukkenverlies was niet te voorkomen.
Kees Vink speelde tegen een van de aardigste voorzitters van de HSB, Hans Coenders, en had het vanaf het begin moeilijk. Hij raakte al een pion achter maar moest na het instaan van een stuk heel diep buigen voor Hans.

     
 
   


Felix Fershtman had in de opening een zet omgedraaid en speelde de volledige wedstrijd met een toren minder. Uiteindelijk, ondanks gecompliceerd spel, moest onze man aan het vierde bord ook opgeven.
Peter de Man speelde als invaller tegen Wim Hessels en speelde een gedegen en goede partij. Pionvoordeel was voldoende in een eindspel met ongelijke lopers om Wim te doen besluiten om de partij op te geven: 2 -3 .
Bas von Königslöw trok de stand weer gelijk door in het eindspel een loper te winnen. Deze loper had gesnoept van een vergiftigde pion en Bas kon deze rustig ophalen met zijn koning.
Ook Hans Mudde speelde een goede en gedecideerde partij maar moest helaas genoegen nemen met remise na zettenherhaling (3˝ - 3˝).

     
 
   


De laatste partij was de strijd tussen Yassin Mostfa en Wouter Remmerswaal. Een prachtige partij waarbij Yassin twee paarden kreeg tegen een toren en pion. Zijn tegenstander trok echter al zijn stukken over de koningsvleugel en sloeg onverbiddelijk toe. De dame van Yassin was buitenspel gezet en kon helaas niet mee verdedigen tegen wel erg agressief maar legitiem aanvalsspel.
Niet verwacht maar wel een terechte nederlaag door de nul punten aan de eerste vier borden, een collectieve off day. Rens, weer bedankt voor jouw wedstrijdleiding.
2e ronde

5 november 2019: Voorburg 1 - Pomar 1    3˝ - 4˝

Op dinsdagavond 5 november speelde Pomar 1 haar tweede wedstrijd, uit tegen Voorburg 1. De eerste wedstrijd werd onverwachts verloren van HSV 2 en Pomar 1 moest aan de bak om gezichtsverlies te voorkomen. Ondanks onze hogere rating hadden wij juist op de eerste vier borden de strijd tegen HSV 2 verloren, met nul uit vier...
De wedstrijd tegen Voorburg 1 verliep ook niet vlekkeloos doordat uw wedstrijdleider op zoek moest naar drie invallers. Gelukkig had ik wat hulp gekregen van Rens die al twee kandidaten had gevonden. In ons hoofd zat ook nog de nederlaag van Pomar 2 tegen het veredeld jeugdteam van Voorburg 2 met vijf tegen drie.
Het was voor ons de eerste keer dat wij in het wijkcentrum Essesteijn moesten spelen en het was voor de meesten van ons wel een zoektocht naar een parkeerplaats.

Yassin Mostfa, aan bord drie, was als eerste klaar en won overtuigend. Yassin won in het eindspel de kwaliteit en de eerdere verovering van een tweetal pionnen was voldoende voor de winst.
Willem Brizee (invaller) speelde aan bord zeven, en speelde tegen dezelfde jeugdige tegenstander waar hij eerder van had verloren in de strijd van Pomar 2. Willem speelde een goede opening maar leverde pardoes een loper in zonder compensatie en in het eindspel moest onze man opnieuw het onderspit delven.

Frits Berendse, door de afmelding van Perry van der Meer noodgedwongen weer aan bord één, speelde een leuke en vlotte partij. In het eindspel won ik een eerder verloren pion terug maar koos ik de verkeerde zettenreeks die mij een compleet stuk en de partij kostte.
Bas von Königslöw trok de stand weer gelijk door met de witte stukken van Jan Nienhuis te winnen. Jan had wel een gevaarlijke c-pion maar daar stonden bij Bas twee verbonden pionnen tegenover en deze waren voldoende voor een overwinning.

Gerbrand Beekman, onze tweede invaller, speelde aan bord 6 met de zwarte stukken en maakte er een gecompliceerde partij van met wisselende kansen. Zijn tegenstander kon echter de druk van de klok niet aan en ging door de klok die in deze partij afweek van de normale speeltijd. In overleg met de wedstrijdleider van Voorburg was gekozen voor een speeltijd van 1.30 uur en 10 seconden per zet per persoon: 3 - 2 voor.
Hans Mudde speelde een prima partij en won al snel een stuk door een blunder van zijn tegenstander. Hans had echter één van zijn paarden moeten ruilen tegen de mindere loper van zijn tegenstander maar koos voor de moeilijkste weg. In het eindspel moest onze man zijn stuk voordeel weer inleveren om het eindspel in te gaan met twee pionnen minder. Het vechten voor een remise werd beloond.

Kees Vink speelde aan bord twee met de zwarte stukken en kreeg twee pionnen voordeel door de zettenreeks e4-d4 en c3. Het initiatief ligt dan bij de witspeler maar Kees wist secuur tegengas te geven zodat in het eindspel een van de twee pionnen voldoende was voor de overwinning.
Vincent Steemers, onze derde invaller, speelde aan bord acht met de zwarte stukken en verloor al snel in het begin een pion. Vincent speelde echter een gecompliceerde partij met diverse dreigingen maar moest in tijdnood zien dat de angel uit zijn aanval werd gehaald. Een pion achter werd een stuk achter en onze man ging ook door de klok in een verloren stelling.

Al met al een 4˝ - 3˝ overwinning en dat moet ons weer even lucht geven. Onze volgende wedstrijd is thuis, drie december tegen Botwinnik 3.
3e ronde

3 december 2019: Pomar 1 - Botwinnik 3    5˝ - 2˝

Op dinsdag 3 december speelde het eerste team van Pomar in de derde klasse A de derde wedstrijd en nu was Botwinnik 3 de tegenstander met gerenommeerde namen zoals Otto Boot die in de historie ook voor Pomar heeft gespeeld. Pomar 2 had eerder al gewonnen van Botwinnik 4 in de derde klasse B, dus ik verwachte veel revanchegevoelens. Niets was minder waar, de entree van onze gasten was hartverwarmend. Rens ter Veen was onze wedstrijdleider en deed dit uitstekend.
Kees Vink won met de witte stukken al snel de kwaliteit en ondanks het hartgrondig verdedigen van Otto Boot wist onze man het volle punt te pakken.
Bas von Königslöw, ook met de witte stukken, won overtuigend door een lange aanval over de a-lijn. Onze man won een stuk en zette zijn tegenstander ook nog eens mat.
Han Terpstra, aan bord zes, speelde een fraaie partij en begon al snel met pion verlies (of misschien een offer?) maar speelde in het eindspel met dame en loper tegen twee torens. Ondanks alle pogingen van onze man was er geen doorkomen aan en werd er remise overeen gekomen.
Yassin Mostfa, aan bord drie, won tegen zijn vrouwelijke tegenstander al snel een pion en wist dit uit te bouwen tot drie verbonden vrij pionnen die niet te stoppen waren.

 
   


Hans Mudde moest lang wachten op zijn tegenstander die bijna een uur na aanvangstijd binnen kwam. Ondanks ogenschijnlijk voordeel van Hans lukte het hem niet om een doorbraak te forceren zodat remise overeen werd gekomen (4-1 voordeel).
Felix Ferschtman speelde weer eens een prachtige partij, had al snel een pion achterstand maar kreeg wel het initiatief. In het eindspel forceerde onze man een doorbraak en wist hij zijn tegenstander ook mat te zetten.
Frits Berendse speelde aan bord 1 een taaie en lange partij en hij was bijna als laatste klaar. In het eindspel verloor hij een tweetal pionnen maar tijdens de tijdnood van zijn tegenstander won hij kwaliteit door een 'gemene' paardzet. Moe van de partij bood ik direct remise aan wat een minuut later (met nog anderhalve minuut op de klok) werd geaccepteerd.
Hans Jacobs, onze dappere invaller aan bord 5, trof het niet met zijn tegenstander. Ondanks een gelijkwaardige strijd moest Hans in het eindspel toch het onderspit delven.

Door deze overwinning staan we voorlopig weer op een tweede plaats. Doordat nog niet alle partijen zijn gespeeld in de derde ronde is het beeld wat vertekend. Rens, wederom bedankt voor de wedstrijdleiding.
4e ronde

15 januari 2020: Haeghe Ooievaar 3 - Pomar 1    2˝ - 5˝

Op woensdagavond 15 januari speelde ons vlaggenteam tegen het derde team van Haeghe Ooievaar. Ik was vroeg ter plekke en werd aangenaam verrast door de grote groep jeugdspelers die een feestje hadden met begeleiders en ouders. Op het menu stond patat en frikadellen en de jeugd liet het zich goed smaken. Daarna werden ze aan het spelen gezet en het viel op dat tafels, stoelen, borden en stukken door de spelertjes zelf werden verzorgd en klaargezet. Ik werd nog uitgenodigd door de jeugdleiders van Haeghe Ooievaar om een vorkje mee te prikken, maar moest dat helaas afslaan omdat ik net gegeten had. De gelegenheid? Een van de spelertjes had zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap?

Dan de wedstrijd. Yassin Mostfa was wel erg snel klaar na stukwinst en/of ergere dreiging. Ik twijfel er zelfs aan of Yassin er nog was toen onze laatste man om 20.40 uur aanschoof aan de borden.
Bas von Königslöw speelde aan bord 8 en speelde remise door zettenherhaling. Het kon ook niet anders, er werd elkaar geen ruimte gegund om een ander plan te bedenken.

Kees Vink speelde aan bord twee en won al snel de dame van zijn tegenstander. Of dat nog nog niet voldoende was werd de koning van zijn tegenstander alle hoeken van het bord opgejaagd.
Frits Berendse (teamleider) speelde aan bord 5 en had het zwaar door in het middenspel een pion te verliezen. Door het complex te houden won ik de pion terug maar het was niet voldoende voor winst. In een gelijkwaardig eindspel werd remise genoteerd.

Peter de Man viel in aan het zesde bord en speelde tegen een jeugdige tegenstander. Peter moet nog even wennen aan zijn gehoortoestel want een remiseaanbod werd niet gehoord. In een fase waarin het team leek te gaan winnen stelde ik aan Peter voor om remise te accepteren ondanks dat Peter meer initiatief had. Tussenstand 3˝ - 1˝.
Kopman Perry van der Meer speelde tegen Michelle de Liefde maar wel met een handicap omdat Perry pas om 20.40 uur binnenkwam. In het eindspel koos onze man het verkeerde pad waardoor hij een stuk en de partij verloor.

Jense van der Wal speelde tegen de diplomaconsul van de Haagse Schaakbond, de heer Louis Wulffers, en Jense speelde een prachtige en geduldige partij. Hij had de partij eerder kunnen beslissen maar koos ook voor een gedegen opbouw. Prachtig Jense, je debuut voor de externe competitie en zelfs voor het eerste team en dan direct winnen, keurig!
De laatste partij was die van Felix Ferschtman die in het begin een pion voorkwam en in het eindspel met zijn paard een toren wist te winnen. De overmacht was voldoende om ook deze partij te winnen. De einduitslag was zodoende een 5˝ -2˝ overwinning waarmee Pomar 1 voorlopig weer even tweede staat na HSV 2. We moeten nog even wachten op de uitslag van Voorburg 1 tegen Rijswijk 4: het zal waarschijnlijk een voorlopige derde plaats worden.
5e ronde

3 februari 2020: RSC/Belgisch Park 3 - Pomar 1    6 - 2

Op maandagavond 3 februari was ons vlaggenteam te gast bij RSC/Belgisch Park 3 en ondanks onze (veel) hogere rating leken wij volledig weggespeeld te worden. Op een bepaald moment zat ik zelfs al te denken aan het grootst mogelijke verlies. Pomar 1 had een complete off day en of dit komt omdat we op maandag moesten spelen, ik weet het niet. Misschien zijn wij daarom eerder in het verleden gaan spelen op dinsdag. Aan de gastheer lag het niet, we werden in Scheveningen met open armen ontvangen. Het was wel even zoeken naar een geschikte parkeerplaats, ik kon me niet herinneren hier eerder te hebben gespeeld.

Kees Vink speelde tegen oud-Pomariaan Martin de Groot en offerde al snel een stuk om het initiatief te nemen maar liet het offer een zet te lang staan waardoor hij een stuk en een toren achter kwam te staan. Vóór negen uur gaf onze man het op en dat is toch wel verrassend met zijn ongeslagen status in de interne.
Han Terpstra speelde op bord 6 een gelijkopgaande partij en ondanks het overwicht en iets meer initiatief verrekende Han zich en verloor hij op weg naar een nederlaag een drietal pionnen en de partij.

Bij afwezigheid van Perry speelde Frits Berendse op bord 1 en dat was (wederom) geen succes. De partij werd voorzichtig gespeeld en Frits vergat door te drukken. Door een fout van mijn tegenstander won ik de kwaliteit maar gaf ik deze pardoes met rente terug en dat kostte mij ook nog eens een stuk. Naarmate de avond verstrijkt verlies ik de concentratie en gebeurt het regelmatig dat ik ogenschijnlijk gewonnen partijen zomaar weggeef.
Bas von Königslöw had zijn agenda omgegooid om toch te kunnen spelen voor het eerste. Hij won al snel een pion, moest deze echter weer afstaan en kwam zelfs een pion achter. In het eindspel wist onze man toch remise te forceren (˝ tegen 3˝).

Willem Brizee speelde als invaller aan bord vijf een mooie en fraaie partij en hij wist een pion te verschalken. In het eindspel koos onze man toch de verkeerde voortzetting waardoor het voordeel werd verloren, een vechtremise was het gevolg.
Hans Mudde, extern op dreef, speelde een prima partij en wist het eindspel in te gaan met twee verbonden pluspionnen: zijn tegenstander kon niets anders doen dan opgeven.

Yassin Mostfa verloor ook verrassend na de hele partij achter te hebben gestaan. Meestal is dit voor Yassin geen probleem en krabbelt hij weer op maar in dit geval verloor onze man.
En dan Felix Ferschtman, na vijf zetten verloor hij een vol stuk maar bleef hij tot de laatste snik spelen om verlies te voorkomen. Hij was nog als laatste speler bezig toen het matnet werd voltrokken. Een pluim voor zijn vechtlust maar helaas win je daar geen punten mee.

We zijn in ieder geval uitgeschakeld voor het kampioenschap en blijven nog een jaartje in de derde klasse. Sterkte heren.
6e ronde

3 maart 2020: Pomar 1 - Lierse 2    4 - 4

Op 3 maart speelde ons eerste team tegen Lierse 2 en gezien de afwezigheid van Perry van der Meer, Hans Mudde en Han Terpstra moest ik drie invallers regelen en zelf (noodgedwongen) ook meespelen om een compleet team te hebben. Ik heb voor mezelf besloten om dit seizoen geen interne of externe wedstrijden meer te spelen. Mijn gezondheid laat nog te wensen over en zeker het laatste uur op zo’n avond kost mij meer energie dan ik kan hebben.

Ik had Rens gevraagd in zijn openingswoord als wedstrijdleider even stil te staan bij het overlijden van mijn vader, onze erevoorzitter, en een minuut stilte in acht te nemen. Rens, bedankt voor dit gebaar.

En dan nu de wedstrijd tegen onze vrienden van Lierse 2 waarbij ikzelf mocht aantreden tegen Sandra de Jong.
Kees Vink, aan bord twee met de witte stukken, was al redelijk snel klaar en koos voor een veilige remise in een stelling waarbij hij slechter stond.
Bas von Königslöw zette ons aan bord acht op voorsprong door een fraaie partij te spelen. Bas won een stuk tegen een pion en in het eindspel was onze man de winnaar.

Helaas werd de stand weer rechtgetrokken door een 'telefoon'-incident aan bord zeven. Jense van der Wal, in zijn tweede wedstrijd voor het eerste, stond glad gewonnen (stuk voor tegen twee pionnen) toen hij zijn telefoon gebruikte om het nummer van Bas op te slaan. De wedstrijdleider greep in door de wedstrijd verloren te verklaren omdat hij in het voorwoord duidelijk het gebruik van de mobiel (of de aanwezigheid hiervan) verboden had. Zelf ben ik ook (wel eens) wedstrijdleider maar ik vergeet vaak in mijn voorwoord het gebruik van de mobiel te verbieden en wil het nog wel eens door de vingers zien. In dit geval had ik misschien een waarschuwing gegeven maar kan ik de maatregel van Rens ook wel begrijpen gezien zijn betoog in zijn voorwoord. Voor Jense en zijn tegenstander heel jammer, ze werden toch een beetje overvallen door de uitspraak. Het tekent ook hun karakter om samen toch de wedstrijd (ondanks de uitspraak) uit te spelen.
 
   


Willem Brizee, op het laatste moment als invaller toegevoegd, speelde aan bord zes met de witte stukken. Willem speelde een prachtige partij en zijn loperpaar was zo sterk dat zijn tegenstander eerst een pion verloor, vervolgens een stuk en uiteindelijk ook de partij (tussenstand 2˝ - 1˝ ).

Yassin Mostfa, aan bord drie, kreeg een tegenstander die alles op een matdreiging op g7 had gezet. Yassin verdedigde met de moed der wanhoop maar moest een stuk opgeven om erger te voorkomen. Deze partij ging nogal onverwachts verloren en met dit onverwachts bedoel ik de gedegen opbouw van Yassin. Nu leek het of hij elke keer een zet te laat kwam.
Felix Ferschtman, aan bord vier met de witte stukken, zette Pomar 1 weer op voorsprong door twee stukken te winnen voor een toren. In het eindspel greep Felix de winst door de partij gedecideerd te winnen.

Peter de Man (als invaller voor Hans Mudde aan bord vijf) speelde tegen Ruud van Heijningen en raakte een stuk kwijt tegen twee pionnen. Peter had echter het meeste initiatief en zette Ruud zwaar onder druk. In een fase waarin Peter remise mocht aanbieden mocht Ruud (zij stonden op achterstand) dat niet accepteren en Peter was hiervan zo van slag dat hij in (een gewonnen stelling) een stuk en de partij verloor.
Ikzelf speelde aan bord één tegen Sandra en hoopte op een vlotte en snelle remise. Helaas werden de remisevoorstellen niet geaccepteerd zodat wij nog als laatsten bezig waren. In de eindfase won ik een pion terug zodat we volledig gelijk op gingen. Uiteindelijk werd de remise door Sandra geaccepteerd zodat de 4 – 4 een feit was.

Deze wedstrijd duurde mij te lang en in de late uurtjes verlies ik de concentratie. In dit geval had ik gekozen voor weinig risico en heb ik ook niets geofferd om scherp te spelen.
Pomar 1 is uitgespeeld voor het kampioenschap en moet alleen nog aantreden tegen Rijswijk 4 in een uitwedstrijd op dinsdag 31 maart.
Een verloren seizoen voor mij en volgend seizoen speel ik ook niet meer extern. Voor volgend jaar ga ik waarschijnlijk maar één team aanmelden omdat er steeds meer leden zijn die niet extern kunnen of mogen spelen. Voor twee teams heb je 17 spelers nodig en we zitten nu op 16.
Ik speel voorlopig niet maar ben wel aanwezig om in de keuken te helpen. Wil Kauffman is even uitgeschakeld door een val en meerdere kneuzingen. Ik wens hem beterschap en veel sterkte. Wij kunnen wel wat hulp gebruiken in de zaal en de keuken, vooral met opruimen.
7e ronde

31 maart 2020: Rijswijk 4 - Pomar 1    -
Pomar 2

Na een vijfde plaats in het seizoen 2015-2016, een vierde plek in 2016-2017 en een derde plaats in het seizoen 2017-2018 was afgelopen seizoen op (nog) meer gerekend/gehoopt. Dat zat er helaas niet in, ondanks een overdonderende start van vier overwinningen op rij! Hierna volgden echter drie nederlagen zodat Pomar 2 op een stevige vierde plaats eindigde in de 3e klasse. Tijd voor een kampioenschap inclusief feestje?!
Dit seizoen zou dat moeten gebeuren in een poule met Botwinnik 4, DD 5, DSC 7, Promotie 4, Raadsheer-Corbulo 2, SHTV 3 en Voorburg 2. We gaan het zien!

Zoals het er nu naar uitziet zal ons tweede team in dezelfde opstelling gaan spelen als vorig seizoen.

Het programma voor Pomar 2 vindt u hieronder.
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
15 oktober 2019 Pomar 2 Voorburg 2 3 - 5
14 november 2019 Botwinnik 4 Pomar 2 2 - 6
10 december 2019 Pomar 2 Raadsheer-Corbulo 2 6˝ - 1˝
7 januari 2020 DD 5 Pomar 2 2˝ - 5˝
13 februari 2020 SHTV 3 Pomar 2 4˝ - 3˝
17 maart 2020 Pomar 2 Promotie 4 -
20 april 2020 DSC 7 Pomar 2 -
Verslagen Pomar 2


1e ronde

15 oktober 2019: Pomar 2 - Voorburg 2    3 - 5

Dinsdag 15 oktober De eerste externe uitslagen van het nieuwe seizoen geven wel een erg zwart beeld op het gebied van wedstrijduitslagen. Dat Pomar 1 verliest van HSV 2 was door niemand ingecalculeerd, dat beide Novelty Destroyers teams verloren was logisch gezien de sterkere tegenstanders. Pomar 2 kon het helaas ook niet bolwerken tegen een veredeld jeugdteam van Voorburg 2 dat vorig seizoen promoveerde naar de derde klasse. Gelukkig kregen wij van de teamleider van Voorburg een mededeling dat het om een jeugdwedstrijd zou gaan met als aanvangstijdstip 19.30 uur en een speeltijd van 1.20 uur met 10 seconden per zet per persoon. De vermelding van jeugdteams op de HSB-site was komen te vervallen en is gelukkig door de competitieleider hersteld.

Markus Lohrer speelde aan bord zes met de witte stukken maar Markus speelde niet zijn beste partij. Hij kwam een pion achter en had geluk dat zijn tegenstander stukwinst over het hoofd zag. Nadat Markus verkeerd verdedigde brak zijn tegenstander in op de zevende lijn met alsnog stukwinst en verloor onze man zijn eerste externe wedstrijd van het seizoen.
Tim van Rijswijk won reglementair omdat zijn tegenstander niet op kwam dagen. Ik heb hem een paar partijtjes laten spelen tegen de passant van het Strandwal Festival die ons clublokaal makkelijk kon vinden, hij woont om de hoek.

 
   


Willem Brizee speelde aan bord twee, ook met de witte stukken en hij kreeg een loper en paard tegenover een toren en twee pionnen minder. De aanval van Willem sloeg echter niet door en zijn tegenstander verdedigde secuur en won in het eindspel. Het eindspel was fraai om te zien met alle dreigingen die erin zaten.
Peter de Man speelde aan bord 1 met de zwarte stukken en heel lang ging het gelijk op. In het eindspel vergat onze man een pion door te schuiven zodat kwaliteit en partij werden verloren.

 
   


Gerbrand Beekman speelde aan bord 3 tegen de vader van twee van de jeugdspelers en Gerbrand had het moeilijk. Hij nam een vergiftigde pion met zijn loper en dat koste hem de loper tegen twee pionnen. Gerbrand had echter het initiatief en probeerde alles op alles over de koningsvleugel. Door tijdnood koos onze man het verkeerde pad en moest hij ook berusten in een nederlaag.
Jos Bergers, aan bord 7, speelde tegen de kleinste van de tegenpartij die maar net boven de tafel uitkwam. Jos won twee stukken en in het eindspel met de twee stukken meer duurde het lang voordat het matnet kon worden gevonden. Petje af voor zijn tegenstander.

 
   


Hans Jacobs, aan bord 5, kreeg wel een erg gedrongen stelling na zijn c6: paard en loper stonden op deze manier opgesloten. Zijn tegenstander offerde een pion op de h-lijn zodat hij met alle stukken, dame en twee torens de stelling van Hans binnenkwam. Hij won hiermee een stuk en de partij.
Vincent Steemers, aan bord vier met de witte stukken, speelde ook lang een gelijkopgaande partij. In een vlaag van schaakblindheid gaf de tegenstander van Vincent zijn dame weg en later ook nog een stuk. Dit was voldoende voor Vincent om te winnen en de stand een stuk dragelijker te maken: 3 – 5.
Weer verrassend na zo’n goed seizoen afgelopen jaar maar ook weer eens gezellig om tegen een jeugdteam te spelen. Dat moeten immers onze opvolgers worden.
2e ronde

14 november 2019: Botwinnik 4 - Pomar 2    2 - 6

Uw verslaggever is bij deze wedstrijd aanwezig geweest maar ik kan mijn aantekeningen niet meer vinden... Rest hier dus de mededeling dat enigszins geflatteerd met 6 -2 werd gewonnen van Botwinnik 4 in Zoetermeer waardoor het verlies in de eerste ronde wel aardig werd goed gemaakt. Overwinningen waren er voor Peter de Man, Willem Brizee, Gerbrand Beekman, Vincent Steemers, Hans Jacobs (resp. de borden 1 t/m 5) en Leo Blaas aan bord 8 (dank voor het invallen Leo!). Markus Lohrer en Jos Bergers moesten aan de borden 6 en 7 het punt aan hun tegenstander laten.

 
   3e ronde

10 december 2019: Pomar 2 - Raadsheer-Corbulo 2    6˝ - 1˝

De derde wedstrijd van het tweede team was redelijk bizar. Frits Berendse was wedstrijdleider en schreef er het volgende verslag over

Op dinsdagavond 10 december stond de wedstrijd Pomar 2 tegen Raadsheer Corbulo 2 op het programma en ondergetekende was deze avond wedstrijdleider. Om even voor achten liet ik de wedstrijd beginnen ondanks dat er pas drie leden van Raadsheer Corbulo 2 aanwezig waren. Er kwam nog een vierde man maar helaas bleef het daarbij. Na een uur speeltijd stond het daardoor 4 - 0 zonder dat er een wedstrijd was gespeeld.
Na het reglement te hebben gelezen bleek dat ik de wedstrijd pas had mogen beginnen als er vijf spelers (van de acht) aanwezig zouden zijn, maar ja dan had ik om kwart voor negen beide teams naar huis kunnen sturen. Ik laat de beslissing over aan de competitieleider van de Haagse Schaakbond, de heer Wulffers, zodat de uitslag nog beďnvloed kan worden door de beslissing van de competitieleider.

Peter de Man aan bord een met de zwarte stukken besliste de wedstrijd in ons voordeel door het vijfde punt binnen te halen in een wonderlijke partij waarbij Peter (door familieschaak) de dame wist te winnen.
Ook John Woestenenk, onze supersub die speelde omdat Jos Bergers naar Ajax wilde kijken, won overtuigend met eerst twee pionnen en vervolgens zelfs drie pionnen voordeel. Zijn tegenstander had in de middaguren al ons lokaal bezocht om 's avonds niet voor verrassingen komen te staan (kijk, dat is nog eens gedegen voorbereiding!.

 
   
Tim van Rijswijk, met wit aan bord acht, kreeg een geweldige aanval van zijn tegenstander te verduren met alle stukken over de h-lijn. Tim won een stuk tegen drie pionnen maar moest lijdzaam toezien hoe zijn koning mat gezet ging worden.
Aan bord twee speelde Willem Brizee met de witte stukken, Willem verloor al snel een kwaliteit tegen een pion voordeel. In het middenspel werd gestreden om elke centimeter en elk moment verwachtte ik dat de een of de ander een bres zou slaan in de stelling van zijn tegenstander. Dat was dus niet het geval en even voor elven werd de vrede getekend met een remise.
De eindstand werd zodoende 6˝ tegen 1˝ en kan dus nog gewijzigd worden door de beslissing van de competitieleider.
(De uitslag bleef gehandhaafd op 6˝ - 1˝, wel kreeg Raadsheer-Corbulo twee matchpunten in mindering wegens het niet opkomen met voldoende spelers).
4e ronde

7 januari 2020: DD 5 - Pomar 2    2˝ - 5˝

De vierde wedstrijd vond plaats op dinsdag 7 januari, uit tegen DD 5 in het Nationaal Schaakgebouw. Uw verslaggever moest in de interne competitie spelen en Frits Berendse was wedstrijdleider bij Novelty Destroyers 2 - DSC 5 zodat er van de wedstijd van Pomar 2 helaas geen verslag is.
De overwinning werd uiteindelijk aan de staartborden binnengesleept waar Pomar 2 met 3˝ - ˝ duidelijk te sterk was met overwinningen voor Hans Jacos, John Woestenenk en Tim van Rijswijk en een remise voor Markus Lohrer. Aan de topborden bleef het duel in evenwicht: 2-2 dankzij winst voor Willem Brizee, remises van Peter de Man en Vincent Steemers en een nederlaag voor Gerbrad Beekman.

Na deze fraaie winst is Pomar 2 even de trotse koploper maar dat kan door de overige wedstrijden in deze ronde nog in de war worden geschopt.
De volgende wedstrijd van het tweede is op donderdag 13 februari (uit tegen SHTV 3), gevolgd door een thuiswedstrijd tegen Promotie 4 op dinsdag 17 maart.
Gefeliciteerd, heren, een goed begin van dit jaar!
5e ronde

13 februari 2020: SHTV 3 - Pomar 2    4˝ - 3˝

In de vijfde ronde op donderdag 13 februari leed ons tweede team de kleinst mogelijke nederlaag tegen het op papier iets sterkere SHTV 3. De top van beide teams hield elkaar keurig in evenwicht met drie remises aan de borden 1 t/m 3. SHTV 3 sloeg toe in het middenstuk met overwinningen op de borden 4 en 5 terwijl onze 'staart' aan de borden 6 t/m 8 met 2-1 weer een tikkie beter was, hetgeen dus resulteerde in een 4˝ - 3˝ nederlaag. Daarmee is Pomar 2 uitgeschakeld voor het kampioenschap dat zal worden betwist tussen DSC 7 en SHTV 3 met beide 9 wedstrijdpunten uit 5 wedstrijden, Pomar volgt met 6 punten.
6e ronde

17 maart 2020: Pomar 2 - Promotie 4    -
7e ronde

20 april 2020: DSC 7 - Pomar 2    -(Voorlopige) teamopstelling seizoen 2019-2020

  Pomar 1 Klasse 3A   Pomar 2 Klasse 3B
1 Perry van der Meer - TL 1 Peter de Man
2 Kees Vink 2 Willem Brizee
3 Han Terpstra 3 Gerbrand Beekman
4 Yassin Mostfa 4 Vincent Steemers
5 Felix Ferschtman 5 Hans Jacobs - TL
6 Frits Berendse 6 Markus Lohrer
7 Hans Mudde 7 Jos Bergers
8 Bas von Königslöw 8 Tim van Rijswijk
TL Teamleider