Externe competitie 2021-2022


Pomar 1
Verslagen Pomar 1
Teamopstelling

Pomar 1

Na het door Corona volledig in de soep gelopen seizoen 2020/2021 (zelfs het seizoen 2019/2020 kon niet volledig afgerond worden) gaan we er in dit seizoen (2021/2022) hopelijk weer wat moois van maken. De competitieleider van de HSB heeft met bloed, zweet en tranen een programma in elkaar gedraaid wat bepaald niet eenvoudig bleek: weliswaar is het aantal teams dat zich heeft aangemeld door teruglopende ledenaantallen fors gedaald maar diverse verenigingen gaven aan nog slechts één externe wedstrijd op een avond te kunnen hebben. Uiteindelijk is gekozen voor poules met zes teams zodat iedereen vijf wedstrijden speelt, dat is te overzien. De competitie loopt van half oktober tot half april 2022, een gezamenlijke laatste ronde (zoals gebruikelijk in voorgaande jaren) is nog onzeker en hangt vooal af van hoe de wereld er dan voorstaat met betrekking tot Corona. Laten we er het beste van hopen en maken, het is in ieder geval al fijn dat we elkaar weer live kunnen ontmoeten!

Aangezien diverse leden hebben aangegeven liever (nog) geen externe competitie te spelen hebben we voor dit seizoen slechts één team aangemeld, jammer maar het is niet anders. Pomar 1 zal evenals twee seizoenen geleden uitkomen in de 3e klasse en uiteraard proberen daar kampioen te worden. Dat moet dan gebeuren in een poule met Voorburg 2, Schaakmat Westland 3, SHTV 3, DD 4 en DSC 7: we gaan het zien!

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
14 oktober 2021 SHTV 3 Pomar 1 7-1
22 februari 2022 Pomar 1 Voorburg 2 7-1
7 maart 2022 Schaakmat Westland 3 Pomar 1 3-5
22 maart 2022 Pomar 1 DSC 7 6½-1½
12 april 2022 Pomar 1 DD 4 3 - 5
Verslagen Pomar 1


1e ronde

14 oktober 2021: SHTV 3 - Pomar 1    7 - 1

Op donderdagavond 14 oktober 2021 speelde Pomar 1 haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen SHTV 3 (Schaakcombinatie Haagse Toren Vogelwijk) en helaas werd dit een dikke nederlaag met 7 tegen 1. We begonnen met een 1-0 achterstand door het ontbreken van een achtste bordspeler.

Markus Lohrer en zijn jeugdige tegenstander speelden lang gelijk op maar in het eindspel verloor onze man een stuk om promotie te voorkomen. Een pluspion tegen een loper achterstand was een ongelijke strijd en Markus moest opgeven.
Frits Berendse speelde aan bord 3 tegen André Wagner en won een kwaliteit door mooie diagonalen. In het eindspel gaf ik de kwaliteit terug om met een overmacht van pionnen te winnen (2-1 achter).
John Woestenenk en Peter de Man hadden het beiden moeilijk. John raakte in het eindspel een pion achter en met drie tegen twee verbonden pionnen werd dit een ongelijke strijd.
Peter de Man moest met alle macht een vrijpion tegenhouden op de b-lijn en vergat in het eindspel ook wat zetten te noteren. Helaas lukte het Peter niet het tij te keren zodat de tussenstand 4-1 werd.

Om tijdig thuis te kunnen komen vanuit Den Haag ben ik eerder weggegaan en misschien heeft dat de stemming van de overige partijen geen goed gedaan.
Kees Vink stond wel een pion achter maar ik zag nog geen winst voor zijn tegenstander. Vincent Steemers en Hans Jacobs speelden gelijkopgaande partijen maar uiteindelijk hebben ze alledrie verloren. Jammer, maar onze tegenstander was een ’maatje’ te groot. Wel weer even gezellig gesproken met Rik Pronk waarmee ik in de jaren negentig naar Rusland ben geweest.2e ronde

22 februari 2022: Pomar 1 - Voorburg 2    7 - 1

Op dinsdagavond 22 februari 2022 werd de externe competitie van ons Pomarteam herstart met een wedstrijd tegen het jeugdteam van Voorburg 2. Het werd een revanche voor ons team met een 7 – 1 overwinning nadat wij in de eerste wedstrijd waren “afgedroogd” met 7-1 tegen het sterke team van SHTV 3. Door wat afmeldingen van onder andere Felix Ferschtman, Leo Blaas, Han Terpstra en Hans Mudde had ik het team aangepast. Een meevaller was het meedoen (een primeur) van Jan Zonneveld die mijn plaats overnam, zodat ik de catering kon doen en het verslag kon maken. Voor de interne competitie zou maar één partij worden gespeeld dus dat zou voor mij een “makkie” worden.

Peter de Man was de eerste van ons team die won en dat is nogal ongebruikelijk voor Peter, meestal heeft hij de hele avond nodig voor zijn partij. Peter offerde een stuk tegen een pion en kwam met zijn stukken in de stelling van zijn tegenstander. Zijn tegenstander werd overrompeld en Peter sleepte zijn punt binnen.
Binnen no-time was het 4-0 door reglementaire overwinningen van Vincent, Markus en John aan de borden 6 t/m 8. Hun tegenstanders kwamen niet opdagen waardoor het om half negen al vier tegen nul stond. Ik denk dat zij liever hadden willen spelen voor het punt want je komt toch om te schaken?

Hans Jacobs (teamleider) ging het eindspel in met een pion voorsprong. Beide spelers hadden de dame en twee torens nog met dit verschil dat Hans een pion meer had. Met de torens pakte Hans de tweede lijn en was de overwinning een kwestie van tijd. Na de tweede toren op de tweede lijn was het over en won Hans door mat.

Willem Brizee was de volgende die de overwinning binnen sleepte. Dat ging niet zo gemakkelijk als iedereen dacht. Willem offerde tegen zijn tegenstander (die net boven de tafel uitkwam) een stuk tegen een pion om een open g-lijn te creëren. Zijn tegenstander gaf een stuk terug om de aanval te stoppen maar deze aanval werd steeds sterker. Willem won nog een stuk en daarna de dame tegen een toren en een loper. In het eindspel volgde mat.

Jan Zonneveld werd geplaatst aan bord 2 en weerde zich danig. De partij ging goed gelijk op en Jan had eigenlijk het initiatief en het beste van het spel. De klok ging echter roet in het eten gooien bij Jan en hij kreeg het moeilijk. Van een pion voorsprong was het nu een achterstand van een pion in het eindspel. Via het sterke paard van Jan werd remise afgedwongen door drie keer de zelfde stelling. Rens ter Veen (wedstrijdleider) analyseerde aan de hand van de notaties of de stelling ook drie keer op het bord had gestaan.
Kees Vink speelde tegen Jan Nienhuis en de hele partij was de partij in evenwicht en uiteindelijk werd ook in deze partij gekozen voor remise en was de 7 – 1 een feit.

Succes, heren in de volgende ronde op maandag 7 maart tegen Schaakmat-Westland 3 te Naaldwijk.

3e ronde

7 maart 2022: Schaakmat Westland 3 - Pomar 1    3 - 5

Op maandagavond 7 maart speelde Pomar 1 haar derde wedstrijd van het jaar tegen Schaakmat Westland 3 onder leiding van wedstrijdleider Jan Dekker. Pomar 1 kreeg ondersteuning van ondergetekende zodat deze ook weer een verslag kon maken van deze wedstrijd.
Markus Lohrer speelde met de witte stukken tegen de visueel gehandicapte Bertus Groot uit Monster. Bertus verloor in het eindspel de dame en zag een zet van Markus over het hoofd zodat hij direct opgaf en Pomar op een 1-0 voorsprong kwam.
Kees Vink speelde ook met de witte stukken tegen Jan van den Ende en Jan speelde een behoorlijk agressieve aanval op de nog niet gerokeerde Kees. Kees wist deze aanval te pareren en won in het middenspel twee pionnen. In het eindspel dacht Kees dat hij mat zou gaan en hij gaf spontaan op. Volgens de analisten was er nog een uitweg voor hem.

John Woestenenk aan bord 8 had het initiatief in de partij en hij won al snel een pion. In het eindspel leverde hij de pion weer in en het kon nog alle kanten op. Het pionnenspel van zijn tegenstander was iets beter maar toch had ik het gevoel dat er meer in zat voor John. Na afruil van de nodige stukken werd toch voor remise gekozen.
Vincent Steemers won een pion en had een dreigende aanval over de diagonalen. Via een gemeen tussenzetje wist onze man de overwinning binnen te slepen zodat we op voorsprong kwamen, 2½ tegen 1½.

Peter de Man speelde een gelijkopgaande partij maar moest in de eindfase met een pion minder spelen. In het eindspel bleven beide spelers met een toren en lopers van gelijke kleur zitten. In het eindspel werd onze man overlopen (2½ - 2½).
Felix Ferschtman speelde een prachtige partij tegen Remco Trompetter. Na de vierde zet zag ik Felix een stuk voorstaan maar stond zijn koning op een plek waar die niet hoorde. De koning ging aan de wandel van c6 naar h6 en Remco raapte wat pionnen op. In de slotfase had Remco drie pionnen gewonnen tegen een loper. Hij vergat echter zijn andere stukken te gebruiken zodat Felix de beslissende aanval kon plaatsen. Dreigende kwaliteit verlies was funest voor Remco die op moest geven.
Willem Brizee en zijn tegenstander speelden een vreemde partij en Willem probeerde in alle macht de dame van zijn tegenstander te veroveren. In het middenspel verloor onze man een tweetal pionnen en na afruil van de dames en andere stukken dreigde verlies. Willem greep echter de zevende rij met zijn toren en wist de twee verloren pionnen te annuleren. De aanval van zijn tegenstander werd afgeslagen en er werd voor remise gekozen (4-3 voor).

Hans Jacobs, de laatste tijd goed in vorm, raakte de verkeerde loper aan waardoor hij met drie pionnen op een rij werd opgezadeld (g2, g3 en g4). Ondanks of dankzij deze driedubbele pion wist Hans het hoofd koel te houden en forceerde hij een aanval over de a-lijn met zijn torens, dame en paard. Hij wist een pion te winnen en in de eindfase volgde winst door het winnen van de dame tegen een lichter stuk. Knap gespeeld, Hans. De eerste speler die vier pionnen op een rij weet te krijgen verdient een gratis kopje koffie. De tweede overwinning van ons team, nu met de cijfers 5-3.

Dinsdag 22 maart spelen wij weer een wedstrijd, de kraker tegen de jeugd van DSC 7 en op 12 april de laatste wedstrijd tegen DD 4.

Frits Berendse


4e ronde

22 maart 2022: Pomar 1 - DSC 7    6½ - 1½

In de externe competitie speelde Pomar 1 op 22 maart thuis tegen DSC 7, een jeugdteam dat voor aanvang van deze wedstrijd op de tweede plaats stond in onze poule: uitkijken dus, zoals altijd met de jeugd want je weet eigenljk nooit hoe goed die jongens en meisjes zijn! Frits Berendse speelde zelf mee maar zag desondanks kans om onderstaand kort verslag te maken dat ik hier en daar heb aangevuld.

Op dinsdagavond 22 maart 2022 speelden wij de vierde ronde tegen het jeugdteam van DSC 7 en ondanks bange voorgevoelens werd het een eclatante overwinning van 6½ tegen 1½. Binnen een uur kwamen wij op voorsprong omdat de tegenstander van Kees Vink niet kwam opdagen. Markus Lohrer en John Woestenenk waren ook binnen een uur klaar en wonnen overtuigend van hun tegenstanders.
Markus kwam na 20 minuten al een kwaliteit voor (zijn tegenstander speelde nog sneller dan Markus, dat is best knap...), er kwam een eindspel op het bord met toren en loper tegen twee lopers waarin Markus een dame haalde en mat zette.
John won een stuk en in het late middenspel nog een volle toren. De overwinning en daarmee een 3-0 tussenstand waren rond half 9 een feit.

Door de afmelding van Felix Ferschtman speelde ondergetekende zelf mee aan bord twee en ondanks iets meer initiatief stelde ik remise voor wat snel werd geaccepteerd. Zo werd het 3½ - ½ na anderhalf uur spelen.
Peter de Man (in goede vorm) speelde een boeiende partij. Hij kreeg een toren en twee pionnen voor twee stukken in een razend lastige stelling. Door een fraaie zet danwel listig trucje (Ph8!) won Peter een stuk en een kwaliteit terug en wist daarmee de partij in zijn voordeel te beslissen. Met een 4½ - ½ tussenstand bleven de twee matchpunten in ieder geval in Rijswijk!

Hans Jacobs won een pion en had een betere pionnenstructuur. De voorsprong werd vergroot tot twee pionnen, Hans kwam met dame en toren de witte stelling binnen en zette de zwarte monarch rond half 10 mat: 5½ - ½.

Vincent Steemers deed er 20 minuten langer over om zijn jeugdige, vrouwelijke tegenstandster te verslaan waarmee alleen Willem Brizee aan bord 3 nog bezig was. Willem had een lastige avond, speelde naar eigen zeggen ‘beroerd’ en moest al snel na de opening zijn dame opgeven tegen toren en loper. Willem kreeg nog wat vage kansen maar nadat zijn tegenstander nog een dame had gehaald (altijd gretig die jeugd!) moest Willem toch de handdoek in de ring gooien. Daarmee werd een duidelijke 6½ - 1½ overwinning behaald en pakten we de tweede plek achter SHTV 3.
5e ronde

12 april 2022: Pomar 1 - DD 4    3 - 5

Dinsdag 12 april speelde Pomar 1 de laatste externe wedstrijd van het seizoen, thuis tegen DD 4, wat helaas een 5 - 3 nederlaag opleverde.

In de externe wedstrijd begonnen we met een 1-0 voorsprong aangezien de tegenstander van Willem Brizee niet kwam opdagen. Binnen drie kwartier stond het 2-0 doordat John Woestenenk op bord 8 zijn tegenstander alle hoeken van het veld/bord liet zien. John won al snel een toren en een stuk waarbij de zwarte koningsstelling ook nog eens helemaal open lag: winst was een kwestie van tijd en die kwam dan ook vrij snel. Dat beloofde wat voor de rest van de avond zou je zeggen! Maar de praktijk pakte iets anders uit...

Markus Lohrer (zwart aan bord 7) speelde tegen zijn vrouwelijke tegenstander weer zijn gebruikelijke snelle spel dat dit keer echter verkeerd uitpakte. Zijn tegenstandster dacht aanmerkelijk langer na en dat betaalde zich uit in een slinkse paardvork die Markus een volle toren kostte. Dat geloofde Markus wel en hij gaf het direct op: 2-1.

Teamleider Hans Jacobs speelde met zwart aan bord 5 een leuke partij waarin de man van DD al zijn stukken naar de zwarte koning dirigeerde. Het zag er dreigend uit en dat was het ook. Hans kon de boel niet bij elkaar houden en verloor waarmee de stand weer in evenwicht was: 2-2. Hans zei na de partij tegen me: “Jouw schuld dat ik verloren heb, je had gezegd dat ik vrijuit kon spelen!” Dat had ik inderdaad gezegd omdat SHTV toch al kampioen was. Mijn schuld dus, ik zal het nooit meer zeggen...

Peter de Man, gepromoveerd tot kopman bij afwezigheid van Kees Vink, speelde aanvankelijk een lastig potje waarin hij wat gedrukt stond met bijna al zijn stukken op de 7e en 8e rij. Hij kwam er echter goed uit en bereikte een eindspel met lopers van ongelijke kleur met aan beide kanten nog zes pionnen. Dit was zo remise als het maar zijn kon dus na nog wat geschuif werd de vrede getekend: 2½-2½.

Vincent Steemers speelde aan bord 6 een gelijkopgaande strijd die hij echter in vliegende tijdnood verprutste, er gingen wat pionnen af en er viel vervolgens geen eer meer te behalen: doek en 2½-3½.

Op bord 4 speelde Hans Mudde (invaller voor Kees) een merkwaardige partij waarin hij kort rokeerde maar zijn h-pion kwijtraakte: gevaarlijk... Dat was het zeker want de DD-er kreeg mat in 3 op het bord over de h-lijn met dame en toren. Gelukkig voor Hans zag de goede man het niet en Hans kreeg vervolgens het beste van het spel. Hij plantte een sterk paard op c6 ondersteund door een pion op d5, altijd lekker. Het zag er goed uit voor Hans en ik had er alle vertrouwen in dat hij de spanning in de wedstrijd volledig terug zou brengen. Maar helaas, hoewel hij het vervolg misschien niet op z’n best speelde bleef Hans goed staan maar in het eindspel sloeg het noodlot dan toch toe. De man van DD kreeg in het lastige/listige toreneindspel een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn die niet meer te stoppen was zodat ook Hans de handdoek in de ring moest gooien. Daarmee werd het 2½-4½ en nam de Koninklijke DD de matchpunten mee naar Den Haag.

Felix Ferschtman was op dat moment met wit op bord 2 nog als laatste bezig in een razend lastig middenspel/eindspel waarin beide spelers kansen hadden. Felix kreeg een enorme aanval van zijn jeugdige tegenstander over zich heen, wist zich met wat kunst- en vliegwerk te verdedigen en maakte vervolgens handig gebruik van het feit dat de DD-er het niet op z’n best speelde. Felix kreeg na wat stukkenruil zelfs het beste van het spel en won een pion in een dame-toren-eindspel. De torens gingen van het bord en het resterende dame-eindspel werd in wederzijdse tijdnood remise gegeven, mede ingegeven door de stand in de wedstrijd: Dat betekende een 3-5 verlies wat een tweede plek in de poule (3e klasse B) opleverde achter kampioen SHTV 3 dat al zijn wedstrijden wist te winnen en waar Pomar in de eerste ronde met 7 - 1 van had verloren: een terechte kampioen lijkt me! Dan maar volgend seizoen weer eens kampioen worden!
Teamopstelling seizoen 2021-2022

  Pomar 1 Klasse 3B
1 Kees Vink
2 Felix Ferschtman
3 Frits Berendse
4 Vincent Steemers
5 Peter de Man
6 Hans Jacobs - TL
7 Markus Lohrer
8 John Woestenenk
TL Teamleider