Externe competitie 2018-2019


Pomar 1
Pomar 2
Verslagen Pomar 1
Verslagen Pomar 2
Teamopstellingen

Pomar 1

Na de degradatie naar de 2e klasse in het seizoen 2015-2016 is het Pomar 1 in beide seizoen daarna niet gelukt terug te keren naar de 1e klasse. Ons eerste team speelt ook dit seizoen dus in de 2e klasse en zal uiteraard weer een poging doen kampioen te worden. Dat moet dan gebeuren in een poule met Botwinnik 2, DSC 5, HSV 2, Lierse 1, Rijswijk 2, Schaakhuis 2 en Schaakmat Westland 4. Geen makkie maar we gaan uiteraard weer ons best doen!

Han Nicolaas zal komend seizoen extern voor Schaakhuis gaan spelen (termen als 'overloper' en 'afvallige' heb ik reeds in ontvangst mogen nemen...) maar met Yassin Mostfa, vorig seizoen al diverse keren ingezet als invaller, is een prima vervanger gevonden. Succes in ieder geval heren!

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
16 oktober 2018 Rijswijk 2 Pomar 1 5˝ - 2˝
6 november 2018 Pomar 1 Lierse 1 2˝ - 5˝
29 november 2018 Botwinnik 2 Pomar 1 7 - 1
18 december 2018 Pomar 1 HSV 2 5˝ - 2˝
11 februari 2019 Schaakhuis 2 Pomar 1 5 - 3
5 maart 2019 Pomar 1 DSC 5 2˝ - 5˝
10 april 2019 Pomar 1 Schaakmat Westland 4 5 - 3
Verslagen Pomar 1


1e ronde

16 oktober 2018: Rijswijk 2 - Pomar 1    5˝ - 2˝

Evenals Pomar 2 twee weken eerder moest ook Pomar 1 in de eerste externe wedstrijd met twee invallers aantreden, uit tegen het sterke Rijswijk 2. Yassin Mostfa was namelijk op het laatste moment verhinderd en Bas von Königslöw had al eerder aangegeven niet te kunnen spelen deze avond. Onderstaand verslag is van Frits Berendse (waarvoor dank!) aangezien uw verslaggever dit seizoen extern voor Schaakhuis speelt. Dat gaf mij mooi de gelegenheid me te richten op het wedstrijdleiderschap bij Novelty Destroyers 2 - Haeghe Ooievaar 2: de eerste wedstrijd die Novelty dit seizoen in onze locatie zou spelen.
Goed, het verslag van de wedstrijd van Pomar 1:

De gemiddelde rating van Rijswijk 2 ten opzichte van ons scheelde ruim 150 punten. Het werd een hete avond.
Frits Berendse verloor als eerste in een wedstrijd met wisselende kansen en dankzij een paardvork won onze man de kwaliteit die net zo makkelijk weer werd teruggegeven. Onze man verzuimde de dames te wisselen waardoor zijn tegenstander in de stelling van Frits kon komen met verlies als eindresultaat.
Peter de Man, als invaller voor Bas von Königslöw, kwam één en vervolgens twee pionnen voor te staan. Een pion moest weer worden ingeleverd en Peter ging in de fout met g6 waardoor zijn stelling werd opgerold.

Han Terpstra was de volgende die verloor door een eindspel met twee pionnen minder in te gaan. De twee pionnen minder was door een positionele blunder om de g-pion op te spelen naar g4.
Kees Vink verloor een stuk in zijn aanval over de koningsvleugel en nadat de dame van alle kanten onder druk werd gezet moest onze man de handdoek werpen. Een vier – nul achterstand en nog vier partijen te gaan. Er was nog niets te zeggen over de eindstand want zeker op twee borden stonden wij beter.

Felix Ferschtman speelde een sterke partij en won in het eindspel een stuk tegen een pion. Hij pakte ook nog eens de goede lijn met zijn torens en drong de stelling van zijn tegenstander binnen. Zijn tegenstander gaf op doordat mat alleen kon worden voorkomen door de dame te geven. Sterk, Felix.
Willem Brizee, op het laatste moment opgeroepen om Yassin Mostfa te vervangen, speelde een prima en gedegen partij. Gezien de stand moest Willem strijden voor een vol punt maar dat was helaas niet helemaal haalbaar. Nadat onze man ook nog eens twee mindere zetten had geproduceerd, waarvan niet werd geprofiteerd, stelde ik onze man voor om toch remise te accepteren. Er zat niets anders op gezien de stelling.

Perry van der Meer, aan bord 1, speelde een partij met een heel gek verloop. Onze man kwam twee pionnen voor maar positioneel stond zijn tegenstander sterker. In een gevecht op de vierkante centimeter moest onze man een stuk afstaan en ging hij het eindspel in met een stuk minder en een pion meer. Helaas verloor onze man.
Hans Mudde speelde een prima partij tegen Harry van der Stap junior, en kwam in het eindspel te spelen met paard en loper tegen toren. Hans had ook nog twee pluspionnen zodat deze partij alsnog werd gewonnen. Prima gespeeld, Hans.2e ronde

6 november 2018: Pomar 1 - Lierse 1    2˝ - 5˝

Het verslag is van Frits, waarvoor dank!

Op 6 november 2018 speelde Pomar 1 haar tweede wedstrijd tegen Lierse 1 onder de bezielende leiding van de wedstrijdleider, Rens ter Veen. Het leek op een déjŕ-vu met onze eerste wedstrijd, zowel op scoreverloop als op uitslag. Ondanks dat onze rating gemiddeld hoger was dan van Lierse werden wij naar een kansloze nederlaag gestuurd en bezetten wij nu samen met HSV 2 de laatste plaats in deze klasse. Ook in deze wedstrijd kwamen wij met 4 – 0 achter te staan voordat ons eerste punt werd binnen gehaald.

Bas von Königslöw kwam in het middenspel een pion achter en nadat ook nog eens een volle toren werd verloren moest onze man als eerste capituleren.
Frits Berendse speelde wederom tegen Annemarie Voorberg van der Wel en kon het resultaat van vorig jaar (remise) niet evenaren. Ook Frits raakte een pion achter en na afruil van zijn witte loper was de angel uit de strijd genomen en moest onze man opgeven na stuk of toren verlies.

Han Terpstra trof het niet aan het derde bord waarbij hij moest spelen tegen Frans Pieter van den Bos die namens de Lierenaren de hoogste rating heeft. Ook Han moest het eindspel ingaan met een pion minder en de combinatie die Frans Pieter op het bord toverde was voldoende voor een 3 – 0 tussenstand.
Perry van der Meer, bord 1, kwam niet echt goed uit de opening en moest redelijk vroeg in de wedstrijd kwaliteit inleveren. Deze kwaliteit (loper tegen toren) was niet voldoende om tegenspel te krijgen en na afruil van de stukken verloor onze man en kwam er een 4 – 0 op het bord en het wedstrijdformulier.

Kees Vink, aan bord 2, speelde een fraaie partij en wist kwaliteit te winnen nadat een matcombinatie niet werd gevonden. Kwaliteit en meerdere pionnen voordeel was voldoende voor de overwinning.
Felix Ferschtman, aan bord 5, speelde tegen Gera de Jong en verloor in het middenspel een tweetal pionnen. Felix was ook de enige die door de klok ging zodat de overwinning naar Lierse ging.

Hans Mudde speelde een degelijke partij en het leek op een remise af te stevenen. Na afruil van de dames won onze man echter een pion en de zekere remise veranderde in een overwinning door die pluspion.
Yassin Mostfa speelde aan bord 4 tegen Teun van Dijk. De partij was de hele wedstrijd in balans en er werd secuur gestreden om voordeel te krijgen. Dat kwam er echter niet en nadat ik beide heren op de hoogte had gesteld van de tussenstand werd er voor remise gekozen. Een juiste uitslag.

Opnieuw een 5˝ - 2˝ nederlaag dus, in de derde wedstrijd moeten we proberen wat punten te pakken. Dat moet dan gebeuren op donderdag 29 november als ons vlaggenschip naar Zoetermeer gaat om Botwinnik 2 te bestrijden.3e ronde

29 november 2018: Botwinnik 2 - Pomar 1    7 - 1

Na twee nederlagen met duidelijke cijfers (beide keren werd met 5˝ - 2˝ verloren) zou een overwinning in de derde ronde erg welkom zijn. Dat zou dan moeten gebeuren in de uitwedstrijd tegen Botwinnik 2 op donderdag 29 november. Plaats van handeling was 2B Home, het gezellige onderkomen van Botwinnik waar vooral gebridged wordt, en zo nu en dan dus ook geschaakt.
Ons vlaggenschip toog vol goede moed naar Zoetermeer al was het schip behoorlijk 'gehavend'. Van de vaste bemanning waren maar liefst vijf leden ziek of onderweg zodat Frits Berendse (zelf ook geveld) en uw verslaggever met man en macht en met veel kunst en vliegwerk trachtten een team van acht mensen op de been te brengen. Dat lukte, maar ideaal is het niet, vijf invallers...

Maar goed, het was een zachte herfstdag, eind november, graad of 8, niets dat erop duidde dat de winter in aantocht was. Ik besloot het tweede team te supporten ('geestelijk bij te staan' zoals ik het zelf noemde...) en fietste rustig vanuit Ypenburg naar Zoetermeer. Met een lekker windje in de rug was dat in een half uur gepiept. Het team was keurig op tijd, en compleet, wat wil je nog meer als (ter plekke aangesteld) teamleider?
De borden en stukken zagen er goed uit, prima borden, prachtige houten stukken, niets dan lof voor de materiaalcommissaris van Botwinnik. Ook de klokken leken bij te dragen aan een prettige sfeer, ze stonden keurig in het gelid, in een prachtige strakke rij, alle afgesteld op 1.40 uur waarbij het woordje 'bonus' in de linkerhoek aangaf dat er 10 seconden bij elke zet bijkwamen. Dat laatste weet je natuurlijk nooit zeker (er zijn verhalen bekend...) maar in deze ambiance, op deze avond, in deze sfeer had ik een rotsvast vertrouwen dat de jeugdige wedstrijdleider de uurwerken correct had ingesteld.

Daarmee is het punt van de wedstrijdleider aangeroerd, een niet geheel onbelangrijk persoon tijdens zo'n teamwedstrijd. Sommigen onder hen willen (al te) nadrukkelijk aanwezig zijn, min of meer uiting gevend aan het gezag dat ze op zo'n avond hebben, of menen te hebben. Anderen willen het liefst zo onzichtbaar mogelijk zijn, ook wanneer dat onverhoopt wél nodig mocht zijn. Het profiel van de ideale wedstrijdleider zal ergens tussen deze twee uitersten liggen maar de jeugdige wedstrijdleider op deze avond kwam dicht in de buurt. Met een flair alsof hij dit al tientallen jaren deed zette hij eerst een bekerwedstrijd tussen stadgenoten Botwinnik en Promotie in werking en vervolgens richtte hij zich tot de teams van Botwinnik 2 en Pomar 1 waarbij hij en passant ook nog enkele interne wedstrijden op gang hielp. Perfect!

Wat valt er nog meer te vertellen? Welnu, de stoelen zaten perfect, geen gepiep, gekraak of ander ongemak. De spelers waren allen op de hoogte van de spelregels van ons edele spel, er werden geen onreglementaire zetten gedaan, verbaal geweld bleef uit (fysiek geweld overigens ook), de al geprezen arbiter hield nauwgezet en vlot de score bij zodat aan alle randvooraarden voor een heerlijk avondje schaken was voldaan.
Tot slot moet de catering worden genoemd, die was in één woord perfect! De koffie (met koekje!) was heerlijk, er was keus uit diverse frisdranken, het bier was prima op temperatuur en vol van smaak, er kon gepind worden (dit aspect levert bij de beoordeling van deze locatie vele extra punten op) en samen met de ruime parkeergelegenheid, zowel voor de sportievelingen als voor de bezitters van een auto en de frisse toiletten zou dit een avond worden om niet licht te vergeten.

Dan verwacht u nu waarschijnlijk een uitgebreid verslag van het schaaktechnische gedeelte. Wel, daar kan ik kort over zijn. De verrichtingen op het bord stonden in geen enkele verhouding met de zojuist geschetste perfecte voorwaarden waaronder het spel kon worden gespeeld. Voor de volledigheid doe ik u toch de individuele uitslagen toekomen, met hier en daar een korte opmerking/aanwijzing of anderszins.

Markus Lohrer, bord 8, verloor in no-time twee stukken tegen good old Bob Ameling en kon na 40 minuten opgeven en naar huis.
Wil Kauffman hield het op bord 7 wat langer vol maar moest na zijn geliefde b4 toch een stuk inleveren: ook hier was het punt binnen het uur voor de thuisclub.

     
 
   


Leo Blaas ruilde op bord 4 in gelijke positie verkeerd af en ook hier kostte dat een stuk. Had hij anders afgeruild dan was hij een pion voor gebleven en dan... Ja, hadden en als...
Yassin Mostfa speelde op bord 2 een vlijmscherpe Siciliaan met a6. Tegengestelde rokades zorgden voor een dynamische strijd, de man van Botwinnik gooide zijn f-, g- en h-pionnen naar voren, Yassin kwam binnen met twee paarden maar met een venijnige damezet ging er een stuk af bij Yassin. Twee zetten later gaf hij op: 4-0, het kon nog...

Bas von Königslöw zat aan het vijfde bord met een vervelende geďsoleerde dubbelpion op de koningsvleugel, hij verloor een pion in het middenspel en kwam in een eindspel terecht met een zwak paard tegen een sterke loper. Er gingen nog wat pionnen af en de winst (voor de Botwinnik-man) was een kwestie van tijd: 5-0, het kon niet meer...

Bij Gerbrand Beekman aan bord 3 ging het lange tijd goed, ik dacht zelfs dat onze man beter stond. Maar ergens verloor Gerbrand een stuk voor een pion en vanaf dat moment werd het erg lastig. Gerbrand speelde lang door, waarschijnlijk terecht, want zijn tegenstander was al geruime tijd in tijdnood (wat een vreemde zin...). De jongeman maakte echter geen fouten en won: 6-0, zaak was nu om niet met 8-0 afgedroogd en naar huis gestuurd te worden...

     
 
   


Maar gelukkig, daar waren Kees Vink (bij afwezigheid van Perry van der Meer tot kopman gebombardeerd) en Willem Brizee, die op bord 6 een leuke maar lastige partij speelde. Allereerst was daar Kees die een prima pot op de mat legde tegen een jong talent van Botwinnik. Beide spelers manoeuvreerden goed, hielden een dame en torens over in het eindspel en gaven geen krimp. Kees stond lekker, dreigde zelfs even een stuk te winnen maar het talent pareerde de dreiging waarna beide matadoren tot remise besloten: gelukkig, een half punt...

Willem had het met zwart niet eenvoudig tegen zijn vrouwelijke tegenstander die goed en aanvallend speelde. Er zat van alles in de stelling, maar de beste kansen waren voor de dame die uiteindelijk inging op het remise-aanbod van Willem. Na afloop kreeg ze van diverse clubgenoten haarfijn te horen hoe ze had kunnen winnen. De beste stuurlui, u weet wel...

Goed, 7-1, een dikke nederlaag maar met vijf invallers is dat niet eens zo heel verwonderlijk. Niets ten nadele van de invallers, laat dat duidelijk zijn, integendeel: dank aan allevijf die hun vrije avond toch maar mooi opofferden om wat hout te verzetten. Botwinnik 2 was duidelijk een maatje te groot voor dit gehavend Pomar 1 en we zullen nooit weten hoe het echte vlaggenschip op oorlogssterkte het eraf had gebracht.

     
 
   


Een tweede conclusie zou kunnen zijn dat ik moet gaan werken aan mijn kwaliteiten om geestelijk bijstand te verlenen, maar daarover wilde ik het nu niet hebben...
Feit is dat we na drie nederlagen op de laatste plaats staan in de tweede klasse B. We bevinden ons daar in goed gezelschap van HSV 2 dat ook alledrie de wedstrijden verloor maar één bordpunt meer bij elkaar sprokkelde. De volgende wedstrijd op dinsdag 18 december is, u raadt het al, tegen HSV 2. Deze 'degradatiewedstrijd' wordt gespeeld in onze eigen locatie: komt dat zien!4e ronde

18 december 2018: Pomar 1 - HSV 2    5˝ - 2˝

Onderstaand verslag is van Frits Berendse, waarvoor dank!

Op dinsdagavond 18 december 2018 speelde Pomar 1 de kraker tegen HSV 2 en het kon met recht een vierpunten-wedstrijd worden genoemd. Beide teams zijn niet goed aan het nieuwe seizoen begonnen en verloren tot op vandaag alle gespeelde wedstrijden. De wedstrijdleiding in de persoon van Rens ter Veen zorgde voor een goede ambiance en zijn inleidend gesprekje over de trilstand van de mobiele telefoon zorgt toch altijd voor wat scherpte bij de spelers. Helaas was Perry van der Meer (onze kopman) niet aanwezig zodat de trukendoos openging om een goede opstelling te krijgen (Frits Berendse aan bord 1, Vincent Steemers als invaller aan bord 6 en Han Terpstra op zijn verzoek aan een lager bord).

De start was overtuigend. Han Terpstra won overtuigend binnen acht zetten een stuk waardoor zijn tegenstander direct opgaf. Zijn tegenstander had een zet omgedraaid en had eerst met de loper moeten slaan (met schaak) om vervolgens met zijn toren de loper op b1 te slaan. Het was nog geen half negen en Rens was nog bezig met de wedstrijdformulieren.
Felix Ferschtman speelde tegen Dennis de Zwart en ondanks het overwicht van Felix door zijn directe aanval over de h-lijn liet onze man zich pardoes mat zetten door de dame op a8. Ik had eigenlijk al op een vol punt gerekend gezien de agressieve stijl waarmee Felix speelde maar een iets mindere zet met zijn dame deed de kansen keren waardoor er weer een gelijke stand werd bereikt.

 
   


Yassin Mostfa maakte het gelukkig weer goed door een vlotte en verdiende overwinning. Het begon met het winnen van een pion, het winnen van een tweede pion en daarnaast kwam de koning van zijn tegenstander op een plek te staan waar die liever niet wilde staan. Een fraaie overwinning.
Bas von Königslöw speelde ook een mooie partij en uiteindelijk kreeg hij een voordeel van twee pionnen. Na afruil van de gevaarlijke duurdere stukken won onze man overtuigend (3 – 1).

Kees Vink, aan bord 2, speelde als vanouds en creëerde de ene na de andere kans op stukwinst of zelfs erger. Het werd erger want nadat het stuk alsnog werd gewonnen kon onze man het volle punt bijschrijven.
Hans Mudde (gepromoveerd naar bord 5) speelde een prima partij waarbij zijn tegenstander op een gegeven moment zelfs met drie pionnen minder moest verder spelen. Na promotie van zijn a-pion won onze man de toren en werd er weer een vol punt genoteerd voor onze Hans: in vorm gezien zijn 3 uit 3, extern. Tussenstand 5 – 1.

 
   


Vincent Steemers had een moeilijke avond aan bord 6 en ondanks een pluspion moest onze man deze inleveren om kwader te voorkomen. In het eindspel (tijdnood voor onze man) verloor Vincent een paard en de partij.
Frits was als laatste nog bezig aan bord 1 en had het moeilijk tegen Bert Gerritsma. Frits verloor een pion, won een pion weer terug en verloor de kwaliteit nadat hij iets te snel had geslagen met zijn dame. Omdat Bert best wel veel tijd gebruikte maakte ik de stelling toch wel erg gecompliceerd en met succes. Met nog anderhalve minuut op de klok accepteerde Bert mijn remisevoorstel. Gezien het feit dat ik na mijn beroerte een maand niet heb gespeeld deed het mij wel deugd om weer eens achter dat bord te zitten. Ik moet me nog wel wat rustig houden maar het herstel gaat de goede kant op.

De eerste punten zijn binnen maar we zullen nog aan de bak moeten om een of meerdere plekjes te stijgen.5e ronde

11 februari 2019: Schaakhuis 2 - Pomar 1    5 - 3

Onderstaand verslag van deze topper is van Frits Berendse, waarvoor uiteraard weer dank!

Op maandagavond 11 februari stond voor het derde jaar op rij een uitwedstrijd op het programma tegen Schaakhuis. Nu moesten wij aantreden tegen het tweede van Schaakhuis en dat ging niet zonder slag of stoot. Op het laatste moment ontving uw wedstrijdleider nog afmeldingen en moest hij proberen (vanuit zijn bed) om invallers te regelen voor Kees en HanT. Gelukkig kreeg ik op maandag een belletje van Gerbrand Beekman zodat we toch met zeven man konden aantreden.

De wedstrijd stond onder leiding van alleskunner Han Nicolaas die ook bij Schaakhuis meerdere petten op heeft. Naast wedstrijdleider ook hand- en spandiensten achter de bar. De voortekenen waren dus slecht voor het op de voorlaatste plaats staan van Pomar 1 tegen het bovenaan staande en nog ongeslagen team van Schaakhuis 2.
De strijd op bijna alle borden (zeven) was heftig en niets wees op een gemakkelijke zege voor Schaakhuis. Zij begonnen met een 1-0 voorsprong doordat bord twee aan onze kant onbezet bleef. Onze supersub, Peter de Man, speelde echter de sterren van de hemel en trok al snel de stand gelijk. Het leek op een gelijkopgaande partij waarbij de dames al snel van het bord werden gehaald. In het eindspel was onze man iets doortastender en kon hij mat achter de paaltjes geven.

Ook Frits, aan bord 5, speelde alsof zijn leven er vanaf hing. Hij veroverde een pion, moest deze weer afstaan, verloor er nog één en zelfs een tweede maar zette zijn tegenstandster onder druk over de koningsvleugel met al zijn stukken. Helaas koos onze man het verkeerde pad en kon zijn tegenstandster (ondanks de tijdsdruk) het punt bijschrijven bij Schaakhuis.
Perry van der Meer, aan bord 1, speelde een voorzichtige en rustige partij. Zijn tegenstander ging pardoes in de fout na een geweldige zettenreeks en moest het eindspel ingaan met een volle toren minder. Hij probeerde het wel maar Perry was rustig genoeg om het punt weer bij te schrijven: 2-2.

 
   


Bas von Königslöw, samen met Peter de Man op de fiets, verloor in het middenspel een pion. Daarna moest hij twee stukken inleveren tegen een toren. In het eindspel waren de vrijpionnen voldoende voor de overwinning en kwamen wij weer op een achterstand van 3 tegen 2.
Bij Yassin Mostfa, aan bord vier, ook veel strijd en onze man kwam met twee lichte stukken en een toren tegen twee torens te staan. In het eindspel won onze man terecht gezien zijn overvloed van vrijpionnen.

 
   


Felix Ferschtman, aan bord drie, verloor in het middenspel een pion en ondanks voorzichtig manoeuvreren gaf deze pion in het eindspel de doorslag zodat ook deze partij werd verloren.
Gerbrand Beekman, aan bord zeven, speelde een prachtige partij tegen Patrick Tjioe. Heel lang bleven alle stukken op het bord staan zodat Gerbrand de ban doorbrak om een stuk te offeren tegen drie pionnen. Ondanks het overwicht van al deze pionnen moest onze man echter in het eindspel zijn hoofd buigen voor Patrick en zeker na het verlies van de dame zonder compensatie was het tij niet meer te keren.

Al met al was ik content met onze inzet en hebben wij zeker kansen gehad op meer. Ik denk dat Schaakhuis 2 uiteindelijk opgelucht was met deze (onverdiende) overwinning. Pomar heeft nog twee moeilijke wedstrijden te gaan tegen DSC 5 en Schaakmat Westland 4 en moet proberen van de zevende plaats af te komen omdat de slechtste nummer zeven (uit de eerste en tweede klasse) ook degradeert. Met deze inzet verwacht ik nog wel punten te halen.
6e ronde

5 maart 2019: Pomar 1 - DSC 5    2˝ - 5˝

Onderstaand verslag van deze wedstrijd is opnieuw van Frits Berendse, waarvoor uiteraard weer dank!

Op dinsdagavond 5 maart speelde Pomar 1 haar zesde wedstrijd van het seizoen en het werd een blamerende nederlaag tegen een gemotiveerd DSC 5. Naast de eerdere nederlagen tegen Rijswijk 2 (150 punten rating verschil), Schaakhuis 2 (40 punten hoger) en Botwinnik (160 punten verschil) verloren wij ook de wedstrijden tegen Lierse 1 en DSC 5. Beide teams deden dat met een gemiddelde rating van 40 punten minder dan wij.

Door de verstevigde degradatie uit de hoofdklasse (drie teams) degradeert ook de slechtste nummer zeven uit de eerste en tweede klasse en vooralsnog staat Pomar 1 op deze positie. Degradatie kan alleen worden afgewend door een overwinning in de laatste (gezamenlijke) ronde en dan nog zijn wij afhankelijk van de uitslagen in klasse 2A. Rens, bedankt voor jouw wedstrijdleiding.
Door een late afmelding van Perry ben ik op dinsdag nog op zoek gegaan naar een vervanger en ik was blij dat Leo zijn interne wedstrijd opofferde om extern te spelen. Door zelf aan bord 1 te spelen hoopte ik dat dit voor de overige uitslagen positief zou uitvallen. Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid om de hele avond met mijn partij bezig te zijn en moet ik af en toe wat anders doen om de druk er vanaf te halen.

 
   


Leo Blaas (bord 6, nog bedankt Leo) speelde een gelijkopgaande partij maar kreeg te maken met een overmacht van stukken over de gevreesde a-lijn. Na een aanval met bijna alle stukken moest Leo het onderspit delven.
Kees Vink (bord 2) leek af te stevenen op een snelle en vlotte overwinning via winst van een pion. Helaas moest hij deze weer afstaan en in het eindspel (beiden een paard en drie verbonden pionnen) werd remise overeen gekomen. Ik denk dat de avond van Kees toch goed werd gemaakt door de prachtige en onverwachte triomfmars van Ajax bij het Koninklijke Real Madrid.

Yassin Mostfa (bord 4) kwam binnen twaalf zetten een stuk voor en helaas heb ik daar niets van gezien. Ondanks stevig verweer van zijn tegenstander sleepte Yassin het volle punt binnen waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.
Han Terpstra aan bord 7 speelde een dramatische partij. Niet dat zijn spel slecht was maar door op het moment van beslissen een verkeerd stuk aan te raken waardoor onze man een stuk achter kwam en matzetten helaas niet meer mogelijk was. Een gehoopte overwinning eindigde nu in een nederlaag.

Frits Berendse aan bord 1 was het volgende slachtoffer van de dadendrang van de DSC-spelers. Ondanks een goede opbouw en wisselende kansen werd de vrijpion van zijn tegenstander dodelijk en moest onze waarnemend teamleider de partij opgeven. Twee verbonden vrijpionnen zijn te veel van het goede.
Bas von Königslöw speelde een prima partij. Hij gaf kwaliteit voor twee extra pionnen en in het eindspel won Bas door een vrijpion te laten promoveren. Zijn tegenstander (gekweld door de tijdsdruk) had het verkeerde pad gekozen en had deze promotie moeten stoppen. Goed gespeeld, Bas.

Felix Ferschtman speelde aan bord drie en je weet nooit wat je van zijn partij moet denken. Hij kwam op een stuk achterstand maar won wel een pion terug. In het eindspel (onder tijdsdruk) moest Felix de partij zien te winnen met een stuk en kwaliteit minder. Het eeuwig schaak werd voorkomen en zijn tegenstander kon alsnog de volle winst pakken.
Hans Mudde aan bord 5 gebruikt ook altijd veel tijd voor zijn partijen. Tijdens de partij zagen wij Hans voordeel krijgen maar dat voordeel van een pion werd in het eindspel een pion minder. Nadat dame en loper de koning van Hans onder vuur hadden genomen moest Hans ook zij partij opgeven.

Jammer, heren, we hadden zeker meer verdiend. Rens, nogmaals bedankt.7e ronde

10 april 2019: Pomar 1 - Schaakmat Westland 4    5 - 3

Frits Berendse schreef het verslag van deze laatste wedstrijd van Pomar 1 in de externe competitie, waarvoor opnieuw dank!

Op woensdagavond 10 april 2019 speelde Pomar 1 haar laatste wedstrijd van dit seizoen in het Stedelijk College te Zoetermeer. De collectieve ronde met alle tweede klassen en de hoofdklasse houdt in dat de zaal gevuld is met ruim 190 deelnemers en minstens zes wedstrijdleiders. Helaas ligt ons die collectieve ronde niet en hebben wij met meerdere collectieve ronden slechte herinneringen. Pomar 1 was in ieder geval voor de tweede keer dit seizoen compleet zodat wij geen reservespelers hoefden in te zetten. Pomar had een kleine kans zich te handhaven in de tweede klasse maar was dan wel afhankelijk van de uitslag in klasse 2A waar de nummer acht, Promotie 4, moest winnen van de nummer zeven, Haeghe Ooievaar 2.

Omdat ik redelijk snel genoegen nam met remise kon ik de strijd op de 95 overige borden gedeeltelijk volgen, en zag ik de nodige verrassingen. Onze gastspelers van Novelty Destroyers 1 wonnen verrassend en overtuigend met 6 – 2 van de latere HSB-kampioen DSC 1. Doordat Schaakhuis 1 gelijk speelde tegen Rijswijk 1 werd DSC 1 toch kampioen. Novelty Destroyers eindigde op een knappe vierde plaats. Schaakmat Westland 1, met ons dubbellid Thierry Bieger, won van Scheve Toren 1 en eindigde in de hoofdklasse op de derde plaats.
In klasse 2A speelde Novelty Destroyers 2 haar laatste wedstrijd tegen Schaakmat Westland 3 en speelde gelijk waardoor D.D. 3 kampioen werd in deze klasse op een punt gevolgd door Novelty Destroyers 2. In bordpunten was D.D. 3 meer overtuigend, 36˝ tegen 29. Haeghe Ooievaar won met minimaal verschil van Promotie 4 en heeft zich zodoende gehandhaafd in de tweede klasse.

Ondanks onze overwinning deze avond zijn wij toch gedegradeerd naar de derde klasse. De beslissing om de KNSB uit te breiden met een vierde en vijfde klas kost ons indirect een plaats in de tweede klasse. De hoofdklasse, negen teams, wordt terug gebracht naar acht teams zodat er drie teams degraderen. Ook de slechtste nummer zeven in de eerste klasse, RSC-Belgisch Park 2 degradeert. De kampioen DSC 1 promoveert niet naar de KNSB maar DSC kan zelf bepalen hoeveel teams er worden ingeschreven voor de KNSB.
Frits startte het remisebal door in een gelijkwaardig eindspel zelf remise voor te stellen wat gretig werd geaccepteerd. Misschien een te snelle beslissing maar volgens mij wel terecht.
Ook Han Terpstra speelde remise aan bord 7 in een gelijkwaardige stelling tegen Leen Kemeling.
De derde remise viel aan het eerste bord waar Perry een kwaliteit achter kwam tegen Frits van der Gaag en toch remise wist te forceren via zettenherhaling.
De vierde remise was ook al snel een feit. Kees Vink speelde remise in een stelling met gelijk eindspel maar Kees was er van overtuigd dat hij slechter had gestaan.

Langs de zijlijn werd al gefluisterd over een wedstrijd die zou eindigen in acht remises. Dat was gelukkig voor ons niet het geval. Felix Ferschtman speelde weer een partij om van te smullen. Onze man raakte een kwaliteit achter, compenseerde dat met een pluspion, maar moest in het middenspel zijn dame geven tegen drie lichtere stukken. De drie stukken die Felix nog had, (paard en twee lopers) dreven zijn tegenstander tot wanhoop en het ene na het andere stuk (of pion) ging verloren. Nadat ook de dame en koning in de penning van een loper kwamen was de partij direct over (3-2).
Hans Mudde, extern onze topscoorder, probeerde van alles maar moest tegen Remco Trompetter berusten in remise.
Ook Yassin Mostfa speelde een fraaie partij waarbij zijn spel licht voordeel deed vermoeden, maar ook Yassin moest berusten in remise zodat een gelijk spel alvast zeker was (4-3 voor).
Bas von Königslöw speelde weer een traditionele aanvallende partij. Door de tijdsdruk van zijn tegenstander kreeg Bas voordeel en dat wist onze man ook te verzilveren zodat de partij knap werd gewonnen en wij weer eens aan de goede kant van de score stonden.

 
   


Jammer, heren, we zullen het volgende seizoen ook in de derde klasse gaan spelen. We kunnen ons uiteraard ook aanmelden voor een team in de KNSB maar ik vermoed dat wij niet voldoende spelers voor deze zaterdag-wedstrijden hebben.Pomar 2

Na een vijfde plaats in het seizoen 2015-2016 en een vierde plek in 2016-2017 eindigde Pomar 2 het afgelopen seizoen op een keurige derde plaats in de 3e klasse. De weg omhoog is weer gevonden maar het wordt weer eens tijd voor een kampioenschap (en een feestje...)! Dit seizoen zou dat moeten gebeuren in een poule met Botwinnik 3, Botwinnik 5, DD 5, DSC 7, Raadsheer-Corbulo 2, RSC/Belgisch Park 3 en Voorburg 1.

Zoals het er nu naar uitziet zal ons tweede team in dezelfde opstelling gaan spelen als vorig seizoen.

Het programma voor Pomar 2 vindt u hieronder.
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).


Datum Thuis Uit Uitslag
1 oktober 2018 RSC/Belgisch Park 3 Pomar 2 2˝ - 5˝
20 november 2018 Pomar 2 Botwinnik 5 4˝ - 3˝
13 december 2018 Botwinnik 3 Pomar 2 3˝ - 4˝
17 januari 2019 Raadsheer-Corbulo 2 Pomar 2 3- 5
29 januari 2019 Pomar 2 Voorburg 1 2 - 6
11 maart 2019 DSC 7 Pomar 2 4˝ - 3˝
9 april 2019 Pomar 2 DD 5 3 - 5
Verslagen Pomar 2


1e ronde

1 oktober 2018: RSC/Belgisch Park 3 - Pomar 2    2˝ - 5˝

Helaas geen verslag van deze uitwedstrijd, wel de individuele uitslagen waaruit blijkt dat ons tweede team een keurige 5˝ - 2˝ overwinning behaalde. Daarmee werd op gepaste wijze revanche genomen voor de nederlaag die ons tweede team tegen ditzelfde team van RSC leed in de laatste wedstrijd van het vorige seizoen. De uitslagen, op bordvolgorde:

1. Wil Kauffman: winst
2. John Woestenenk: remise
3. Gerbrand Beekman: verlies
4. Vincent Steemers: winst
5. Hans Jacobs: verlies
6. Markus Lohrer: winst
7. Jos Bergers: winst
8. Tim van Rijswijk: winst

Op dinsdag 20 november volgt de tweede wedstrijd, thuis tegen Botwinnik 5.2e ronde

20 november 2018: Pomar 2 - Botwinnik 5    4˝ - 3˝

Dinsdag 20 november: de dag die de geschiedenis in zal gaan als Het Wonder van Rijswijk...
Op deze dag speelde Pomar 2 namelijk haar tweede externe wedstrijd, thuis tegen Botwinnik 5, en dat werd een hart-ver-scheu-ren-de wedstrijd! Uw verslaggever was tevens wedstrijdleider dus dat gaf me alle gelegenheid de boel gade te slaan en vast te leggen.

Na amper drie kwartier gooide Markus Lohrer (bord 6) de handdoek reeds in de bekende ring. Met zijn ultrasnelle spel belandde onze man in no-time in een toreneindspel met een pion minder. De toren van de tegenstander was actiever dan die van Markus en er volgde opnieuw pionverlies. Dat betekende einde oefening en 0-1.
Willem Brizee, wit aan bord 2, kreeg een remise-aanbod in een volkomen gelijke stand. Na enig nadenken werd het aanbod geaccepteerd: ˝-1˝.

     
 
   


De tegenstander van kopman Peter de Man kon onze locatie niet vinden (onbegrijpelijk, maar vijf van zijn teamgenoten waren ook al twintig minuten na aanvangstijd binnengedruppeld...) en zette zich rond 20.15 uur achter het bord: een half uur tijdachterstand dus. Peter kwam goed uit de opening maar liet het in het middenspel glippen. Na afruil van de loper resteerde een toreneindspel waarin de torens van de man uit Zoetermeer gevaarlijker waren dan die van onze man. Peter verloor een pion en moest vechten voor remise. Daar werd hij een handje bij geholpen door een onverwacht remise-aanbod van de Botwinnik-man dat Peter met beide handen aannam. Daar kwamen we goed weg, Peter's tegenstander had zonder enig risico op winst kunnen spelen en het was de vraag of het te houden was geweest. Maar goed, zonder geluk.... : het betekende 1-2, het zou spannend worden!

Op bord 8 speelde Tim van Rijswijk een boeiende en opmerkelijke partij die alle kanten opging. Tim won een stuk voor twee pionnen en het zag er goed uit. Onze man stond echter wat gedrukt en zijn koning stond niet echt lekker. Na afruil van de dames kwam Tim een pion achter te staan en het zag er nu zorgelijk uit. De man uit Zoetermeer koos hier waarschijnlijk niet de sterkste voortzetting, Tim won de pion weer terug en na nog een flink aantal zetten werd het punt gedeeld: 1˝-2˝.

     
 
   


Jos Bergers speelde met zwart een leuke maar lastige partij aan bord 7. Jos kreeg drie pionnen voor een stuk en het was voor mij niet direct duidelijk wie hier nou het meeste voordeel van had. Jos maakte echter, onbedoeld mag ik hopen, aan alle onduidelijkheid een eind door pardoes een vol stuk weg te geven waarmee hij in een beroerde stelling terecht kwam. Onze man sputterde nog lang tegen maar dat kon aan de uitslag niets veranderen. Jos verloor waarmee een 1˝-3˝ op het scorebord kwam. Nog drie partijen te gaan, 2˝ punten nodig voor een gelijkspel, 3 voor een overwinning...

En dat was het begin wat de geschiedenisboeken in zal gaan als het Het Wonder van Rijswijk. Om half 11 stond de 1˝-3˝ nog steeds op het scorebord maar intussen stonden de resterende drie borden goed tot gewonnen voor onze mannen.
Allereerst bracht teamcaptain Hans Jacobs (bord 5), zoals het een waar teamcaptain betaamt, de stand terug tot 2˝-3˝. Hans kwam een pion voor, won een kwaliteit en maakte het daarna gedegen af.

Vervolgens maakte Gerbrand Beekman op bord 3 via fraaie winst gelijk: 3˝-3˝. Gerbrand won een stuk, dat werd later in de partij een volle toren maar het duurde toch nog tot bij 11 uur voordat Gerbrand het volle punt op het droge had.
Alle ogen waren nu gericht op bord 4 waar Vincent Steemers zijn kunsten vertoonde. Het was nog niet makkelijk, de strijd ging gelijk op en intussen ging ook de klok een klein woordje meespelen. Wij werden echter behoorlijk geholpen toen de Botwinnik-man na bijna een kwartier nadenken pardoes zijn paard cadeau deed zonder enige compensatie. Hij speelde nog lang door, heel lang (opgeven is ook een kunst...) maar de uitslag stond vast. Vincent won en daarmee ook het team: 4˝-3˝!

     
 
   


Prachtig mannen, goed op weg naar het kampioenschap! De volgende wedstrijd op donderdag 13 december wordt cruciaal denk ik, tegenstander is dan koploper Botwinnik 3 dat beide wedstrijden dik (6˝-1˝) won.3e ronde

13 december 2018: Botwinnik 3 - Pomar 2    3˝ - 4˝

Een kort verslag van deze cruciale wedstrijd van ons tweede team door Frits Berendse die, evenals ikzelf, helaas niet live aanwezig kon zijn bij dit spektakel.

Ons tweede team veraste vriend en vijand door de uitwedstrijd tegen het sterker geachte Botwinnik 3 te winnen met 4˝ tegen 3˝ en is nu de trotse koploper omdat concurrent DD 5 gelijk speelde tegen Raadsheer Corbulo 2. De gemiddelde rating van Botwinnik is iets lager dan de gemiddelde rating van Pomar 2 maar dat komt door het inzetten van twee invallers aan de borden zeven en acht. Helaas was ik niet in de gelegenheid om ze aan te moedigen en mist u derhalve ook het verslag van de wedstrijd. Vooral de partij van Vincent Steemers was een juweeltje met zelfs (volgen zeggen) een mat in vijf. Vincent scoorde voor het tweede al drie uit drie. Ook Markus Lohrer had een vlotte overwinning en doet het goed met twee uit drie. Willem Brizee heeft door zijn overwinning al anderhalf uit twee gescoord en ook Gerbrand Beekman staat al op twee uit drie.

 
   


We zijn er nog niet met nog vier wedstrijden te spelen. Pas in de laatste ronde spelen wij thuis tegen DD 5. In januari volgt eerst de uitwedstrijd tegen Raadsheer Corbulo 2 (donderdag 17 januari) en op dinsdag 29 januari de thuiswedstrijd tegen Voorburg 1. Veel succes heren!4e ronde

17 januari 2019: Raadsheer Corbulo 2 - Pomar 2    3 - 5

Ik wilde gaan kijken bij deze vierde externe wedstrijd van ons tweede team dat alledrie de voorgaande wedstrijden wist te winnen maar ik had onverhoopt toch weer andere dingen te doen. U weet wel, die bekende b.b.h.h... Geen verslag dus van deze krachtmeting tussen onze mannnen en het team van Raadsheer-Corbulo 2 dat met één matchpunt wel wat punten kon gebruiken: maar liever niet tegen ons...

U moet het dan ook doen met de individuele uitslagen waaruit blijkt dat ons tweede team opnieuw wist te winnen: uiteindelijk prijkte een 5-3 zege op het scorebord waarmee Pomar 2 nog steeds aan kop gaat! DD 5 volgt op één matchpunt en dit team zal in de laatste ronde bestreden gaan worden in wat waarschijnlijk de kampioenswedstrijd wordt. Voor nu, de uitslagen van vanavond, op bordvolgorde, gevolgd door de stand in deze klasse en de topscorers. En kijk eens wie daar bovenaan staat...

1. Peter de Man: remise
2. Willem Brizee: remise
3. Gerbrand Beekman: verlies
4. Vincent Steemers: winst
5. Hans Jacobs: winst
6. Markus Lohrer: verlies
7. Loek Beekman: winst
8. Tim van Rijswijk: winst

 
   


 
   


Op dinsdag 29 januari volgt alweer de volgende wedstrijd, thuis tegen Voorburg 1.5e ronde

29 januari 2019: Pomar 2 - Voorburg 1    2 - 6

De vijfde wedstrijd: thuis tegen Voorburg 1, een middenmoter die we zouden kunnen 'hebben'. Dat viel dus vies tegen want werkelijk alles wat fout kon gaan ging fout: "Murphy's Law", inderdaad.
De avond begon goed met een vlotte overwinning van Markus Lohrer aan bord 6. Al na een half uur kreeg Markus een stuk voor twee pionnen, vervolgens richtte hij al zijn stukken op f7, won een volle toren en na amper anderhalf uur de partij: 1-0 voor! Dat zou zo'n beetje het enige lichtpuntje van de avond zijn...

Wil Kauffman, reserve aan bord 8 met wit, had na een half uur nog steeds 1.40 uur op de klok: zijn tegenstander had dat half uur dus verbruikt, typisch Wil! De materiaalverhouding op het bord was lange tijd gelijkwaardiger, na ruil van dame en torens werd een eindspel met aan beide kanten een paard en vijf pionnen bereikt. Ergens deed Wil het hier niet helemaal goed, of zijn tegenstander deed het gewoon erg slim, want Wil moest de handdoek in de ring gooien: 1-1, niks aan de hand nog...
Tim van Rijswijk, zwart aan het zevende bord, speelde opnieuw een puike partij (mooi woord is dat: 'puik', doet me op de een of andere manier denken aan de jaren vijftig, geen idee waarom), won een pion en leek af te stevenen op minimaal een half punt. Vervolgens legde de man van Voorburg een venijne penning op de mat die Tim een vol stuk en de partij kostte: 1-2.

Gerbrand Beekman, zwart aan bord 3, verloor na het aloude Koningsgambiet al vrij snel een stuk. Vervolgens zit je dan de hele avond te verdedigen en misschien ook wel te hopen op een foutje van de tegenstander. Dat kwam niet, Gerbrand won weliswaar een pion terug maar de stelling bleef zeer lastig en eigenlijk 'in hogere zin' verloren. Gerbrand offerde nog een stuk voor een pion in de hoop dat zijn tegenstander alleen een loper en paard zou overhouden: lastig mat zetten... Maar de Voorburgenaar was niet van gisteren, hield nog een pionnetje over en wist de volle buit binnen te halen: 1-3.

 
   


Daarna ging het snel, en de verkeerde kant op... Willem Brizee speelde met wit aan bord 2 een goede partij die zeer lang gelijk opging. In het verre middenspel / vroege eindspel ging het toch nog fout en Willem dolf het bekende onderspit: 1-4.
Datzelfde lot was ook Peter de Man beschoren. Onze kopman kreeg met zwart een kwaliteit voor een pion, won nog een pion maar gaf pardoes (ook zo'n mooi woord...) een stuk weg in een stelling waar niets aan de hand was. Een onterechte nederlaag na een goed gespeelde partij, altijd zeer onbevredigend maar het betekende wel dat de punten naar de gasten gingen: 1-5.

Nog twee borden te gaan, zouden we de eer nog enigszins kunnen redden? Dat lukte, gedeeltelijk. Teamleider Hans Jacobs beleefde aan bord 5 met zwart een lastige avond. Hij stond de hele avond wat gedrukt en het zou erom spannen of hij de boel bij elkaar zou kunnen houden. Dat lukte na een taaie en lange strijd waarmee Hans een verdiend half punt in de wacht sleepte: 1˝-5˝.
Aan Vincent Steemers de eer om op het vierde bord de avond voor een volle zaal af te sluiten. Onze topscorer (4 uit 4!) had het niet makkelijk en moest alle zeilen bijzetten. Vincent verloor een stuk, won een kwaliteit en een pion terug en leek voldoende compensatie te hebben. Dat besefte zijn tegenstander ook en rond half 12 werd het punt gedeeld: 2-6.

Een dikke maar in mijn ogen geflatteerde nederlaag want op diverse borden (Peter, Willem, Tim, misschien ook Wil) hadden we meer verdiend dan de nederlagen die ons nu ten deel vielen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer: prachtig spreekwoord trouwens en ongelooflijk waar. Consequentie van dit resultaat is dat we nu op de derde plaats staan met één matchpunt achterstand op koploper DD 5 en hetzelfde aantal matchpunten (maar flink wat bordpunten minder) dan nummer 2, Botwinnik 3. Met nog twee wedstrijden te gaan lijken de kampioensaspiraties even in de koelkast bijgezet te kunnen worden hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

De zesde en voorlaatste wedstrijd vindt plaats op maandag 11 maart, uit tegen DSC 7 dat twee matchpunten minder heeft dan wij, maar wel meer bordpunten... We gaan het zien!6e ronde

11 maart 2019: DSC 7 - Pomar 2    4˝ - 3˝

Na de forse nederlaag in de vorige wedstrijd tegen Voorburg 1 moest ons tweede team op 11 maart naar Delft om daar het 7e team van DSC te bestrijden. Wilde ons team nog enige kans behouden op het kampioenschap dan moest er vanavond gewonnen worden. Maar helaas, dat lukte (net) niet, er werd met het kleinst mogelijke verschil verloren. Door deze tweede achtereenvolgende nederlaag moet het kampioenschap nog maar een jaartje wachten...
Geen verslag van deze match, u moet het dus met de uitslagen, op bordvolgorde:

1. Peter de Man: verlies
2. Willem Brizee: verlies
3. Gerbrand Beekman: winst
4. Vincent Steemers: verlies
5. Hans Jacobs: winst
6. Markus Lohrer: remise
7. Tim van Rijswijk: winst
8. Loek Beekman: verlies
7e ronde

9 april 2019: Pomar 2 - DD 5    3 - 5

Pomar 2 speelde op 9 april de laatste externe wedstrijd van het seizoen, thuis tegen koploper DD 5 dat al kampioen was. Ook voor ons stond er niets meer op het spel zodat er door beide kampen vrijuit gespeeld kon worden hetgeen door enkelen iets te letterlijk werd opgevat...

Zo kon kopman Peter de Man al na een goed kwartier de stukken weer in de doos doen. "Was helemaal niks", zei Peter na afloop van de partij, alsof dat nog niet duidelijk genoeg was.
Een dikke 20 minuten later stond het al 0-2 nadat het ook bij Markus Lohrer op het zesde bord ergens fout was gegaan. Ik had hem voor de partij nog min of meer op het hart gedrukt rustig te spelen en zijn tijd te nemen. "Je hebt 1 uur en 40 minuten Markus!". Dat vond Markus kennelijk wel erg lang en na 40 minuten kon hij richting huis.

 
   


Bij Vincent Steemers (bord 4) bleef de zaak constant in evenwicht en nadat beide spelers twee torens, een paard en wat pionnen over hadden gehouden werd de vrede getekend: ˝ - 2˝.
Jos Bergers speelde aan bord 7 een mooie pot waarin onze man een pion meer had in een eindspel met aan beide kanten een dame en twee torens. Dat zijn lastige dingen, zoveel mogelijkheden. Beide spelers zochten naar kansen en daarin was de man van DD net iets gehaaider dan Jos. In een vloeiende aanval ging Jos mat: jammer maar helaas, wel een fraaie partij.

Op bord 2 zagen we Willem Brizee, intern en extern lekker bezig dit seizoen, opnieuw een prima partij spelen. Met sterk en aanvallend spel kreeg Willem groot overwicht, plantte twee torens op de zevende rij en gaf zijn tegenstander nauwelijks enig tegenspel. Na afruil van de torens bleef er een lopereindspel over waarin Willem enkele pionnen won: over en uit en de achterstand was teruggebracht tot 1˝ - 3˝.
Vervolgens deed ook John Woestenk op het achtste bord goed zijn best (zoals altijd natuurlijk...) en ook hier kregen we een eindspel met dame en torens. John stond actiever, voerde de druk goed op en gaf de DD-er in het eindspel geen kans: mooie overwinning en 2˝ - 3˝. Misschien zat er nog een verrassing in?!

 
   


Dat had er ingezeten want Gerbrand Beekman stond best lekker terwijl Hans Jacobs weliswaar wat passief stond maar toch wel een halfje binnen zou kunnen slepen, leek me.
Gerbrand (bord 3) stónd inderdaad wel lekker maar liet de dame van zijn tegenstander zijn stelling binnenkomen. De man van DD won een pion, kreeg een goed paard tegen een slechte loper en wist de partij te winnen en daarmee de match in het voordeel van DD te beslechten: 2˝ - 4˝.
Teamleider Hans verdedigde zich goed op bord 5, kwam zelfs een pion voor en had wellicht kansen op meer dan een half punt. Maar aangezien er voor beide kampen niets meer op het spel stond en de winst absoluut niet eenvoudig of zeker was werd hier besloten tot remise: 3 - 5 eindstand, niet slecht tegen de terechte kampioen die slechts één matchpunt afstond.

Een opmerkelijk seizoen: vier overwinningen werden gevolgd door drie nederlagen hetgeen resulteerde in een vierde plek in de 3e klasse B. Volgend seizoen gaat Pomar 2 opnieuw proberen kampioen te worden in de derde klasse waarin ze, zoals een dag later duidelijk werd, gezelschap krijgen van... Pomar 1. Dat won tijdens de gezamenlijke laatste ronde in Zoetermeer weliswaar van Schaakmat Westland 4 (5-3) maar degradeerde desondanks als slechtste nummer 7 van de beide 2e klassen naar de derde klasse: een, niet al te uitbundig te vieren, unicum... Goed, misschien moet het streven volgend seizoen dan zijn om met beide teams kampioen te worden...Teamopstelling seizoen 2018-2019

  Pomar 1 Klasse 2B   Pomar 2 Klasse 3B
1 Perry van der Meer - TL 1 Peter de Man
2 Kees Vink 2 Willem Brizee
3 Han Terpstra 3 Gerbrand Beekman
4 Yassin Mostfa 4 Vincent Steemers
5 Felix Ferschtman 5 Hans Jacobs - TL
6 Frits Berendse 6 Markus Lohrer
7 Hans Mudde 7 Jos Bergers
8 Bas von Königslöw 8 Tim van Rijswijk
TL Teamleider