Interne competitie 2019-2020


Uitslagen 3e ronde interne zomercompetitie 2019-2020
Programma 4e ronde interne zomercompetitie 2019-2020
Programma komende maanden


Op dinsdag 10 maart speelden we de derde ronde van de interne (zomer)competitie.
Er werden deze avond zeven wedstrijden gespeeld waarin slechts n remise viel, de wit spelers wonnen vier keer, de zwartspelers twee keer.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze derde ronde, de stand is inmiddels ook bijgewerkt. Daaruit blijkt dat Rens ter Veen aan de leiding gaat met 13 punten, op een punt gevolgd door Willem Brizee. Frits Berendse en uw verslaggever (Han Nicolaas) volgen met 11 punten op een gedeelde derde/vierde plaats.

Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen is binnen sporten per 1 juli weer toegestaan. Dit betekent dat we na een 'lente-stop' van bijna vier maanden op dinsdag 7 juli de clubavonden gaan hervatten! We gaan vrij schaken en eenieder mag zelf beslissen of hij wel of niet op de clubavonden aanwezig wil/kan zijn. Ik hoop velen van u op 7 juli weer te mogen ontmoeten!


Uitslagen 3e ronde interne zomercompetitie, 10 maart

Wit Zwart Uitslag
Vincent Steemers (A) Peter de Man (A) -
Willem Brizee (A) Hans Jacobs (B) 1-0
Markus Lohrer (B) Felix Ferschtman (A) 0-1
Marvin Verdurmen (B) John Woestenenk (B) 0-1
Hans Mudde (A) Yassin Mostfa (A) 1-0
Tim van Rijswijk (B) Jos Bergers (B) 1-0
Leo Blaas (B) Jense van der Wal (B) 1-0Voorlopig programma 4e ronde interne zomercompetitie, 17 maart 20.00 uur (AFGELAST!)
(volgt zo spoedig mogelijk)

Op dinsdag 25 februari speelden we de eerste ronde van de interne (zomer)competitie. Van de zomer was nog werkelijk niets te bekennen (niet zo gek in februari...) maar we hopen dat aan het eind van de competitie (rond half juni) er iets zomerachtigs gaande is. We gaan het zien!
Er werden deze avond negen wedstrijden gespeeld waarin de zwartspelers het net iets beter deden dan de mannen achter de witte stukken (5-4 winst voor zwart).

Hieronder vindt u de uitslagen van deze eerste ronde, de stand zegt uiteraard nog niets: vijf mannen wonnen hun partij en kunnen zeggen dat ze in ieder geval n ronde op kop hebben gestaan.


Uitslagen 1e ronde interne zomercompetitie, 25 februari

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink (A) Willem Brizee (A) -
Leo Blaas (B) Rens ter Veen (A) 0-1
Han Nicolaas (A) Markus Lohrer (B) 1-0
John Woestenenk (B) Bas von Knigslw (A) -
Yassin Mostfa (A) Hans Jacobs (B) 1-0
Giuseppe Gastaldi (B) Peter de Man (A) -
Han Terpstra (A) Tim van Rijswijk (B) -
Jos Bergers (B) Vincent Steemers (A) 0-1
Jense van der Wal (B) Marvin Verdurmen (B) 0-1Op dinsdag 18 februari was er geen interne competitie maar speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap waarvan u hier de uitslagen en de eindstand kunt vinden.
Op dinsdag 11 februari speelden we de 17e en laatste ronde van de interne (winter)competitie waarin tien wedstrijden werden gespeeld. Kees Vink kon alleen door hevige natuurrampen of andere ongemakken van het kampioenschap worden afgehouden en aangezien niets van dat alles gebeurde werd Kees 'gewoon' kampioen. Gefeliciteerd Kees, de titel van 'Herbstmeister' kun je toch weer mooi aan je CV toevoegen! Ik denk dat Kees een terecht en waardig kampioen is: hij bleef als enige ongeslagen en met 8 overwinningen en 4 remises (10 uit 12!) scoorde hij er lustig op los. De rest volgde op enige achterstand met Frits Berendse als goede tweede en Rens ter Veen als winnaar van het brons. Uw verslaggever pakte nog net de vierde plaats maar dat is waarschijnlijk de minst begeerlijke plek: leuk meegedaan, maar net geen medaille. Ik ben er wel tevreden mee hoor...

Goed, de eerste helft van de competitie zit erop, volgende week dinsdag 18 februari spelen we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap en ik hoop dat zeer velen van u mee zullen doen, ook al weet ik dat dit voor een aantal van u niet de meest ideale variant van ons edele spel is.

Hieronder vindt u alvast de uitslagen van deze 17e ronde, de eindstand is inmiddels ook gepubliceerd. Daaruit blijkt, zoals gezegd, dat Kees kampioen is met 65 punten, op vijf punten gevolgd door Frits. Rens pakte de derde plaats met slechts n puntje achterstand op Frits. Het was dus behoorlijk spannend, al kan er maar n de beste zijn!


Uitslagen 17e en laatste ronde interne wintercompetitie, 11 februari

Wit Zwart Uitslag
Bas von Knigslw (A) Kees Vink (A) -
Peter de Man (A) Rens ter Veen (A) 1-0
Han Terpstra (A) Yassin Mostfa (A) 1-0
Han Nicolaas (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Hans Mudde (B) Jense van der Wal (B) 1-0
John Woestenenk (B) Leo Blaas (A) -
Vincent Steemers (B) Wil Kauffman (B) 1-0
Tim van Rijswijk (B) Hans Jacobs (A) -
Marvin Verdurmen (B) Markus Lohrer (B) 0-1
Jos Bergers (A) Willem Brizee (A) 0-1
Op dinsdag 4 februari speelden we de 16e en voorlaatste ronde van de interne (winter)competitie waarin negen wedstrijden werden gespeeld. Met vier remises waren de Pomarianen deze avond wat vredelievender dan vorige week toen in elf partijen slechts n remise werd genoteerd. Van de vijf beslissingen resulteerden er drie in een overwinning voor de witspelers, twee keer was de man achter de zwarte stukken succesvol.

Naast deze negen interne partijen kregen we opnieuw bezoek van Novelty Destroyers en DSC. Speelden ze vorige week voor de HSB-beker (3 - winst voor DSC), vanavond betrof het een wedstrijd tussen beide vlaggenschepen in de hoofdklasse van de HSB. DSC 1 stond bij het ingaan van deze wedstrijd fier aan kop met de maximale score van vier overwinningen terwijl Novelty Destroyers 1 juist vier keer verloren had: een soort David tegen Goliath dus maar daar was vanavond achter de borden weinig van te merken. Het bleef tot het allerlaatste moment razend spannend want met een 4-3 voorsprong voor DSC dreigde de man aan bord 2 van Novelty er een gelijkspel voor zijn team uit te slepen. Hij stond goed, was weliswaar in tijdnood maar dat was zijn Delftse tegenstander ook. Het ging lang goed tot de bijna onvermijdelijke blunder toch kwam, hij gaf een stuk weg en daarna liet de man van DSC hem niet meer glippen: 5-3 voor DSC dus maar wat een strijd en een spanning!


Goed, de interne competitie dan. Koploper Kees Vink (met wit) en uw verslaggever Han Nicolaas speelden een wat tamme partij waarin al vrij snel wat stukken en torens werden geruild. Het eindspel met aan beide kanten een dame, twee lopers en wat pionnen leek misschien iets beter voor mij maar ik besloot het remise-aanbod van Kees toch vrij snel te accepteren. Het betekende overigens wel het eerste puntverlies voor Kees met de witte stukken: zijn vorige vijf partijen met wit had hij allemaal gewonnen!
Ook Peter de Man en Hans Mudde speelden een correcte remise waarin voor beide partijen weinig aan de hand leek.

     
 
   


De puntendeling tussen Wil Kauffman en Markus had anders kunnen aflopen als Markus een tikkie langer had nagedacht. In een dame-eindspel had Markus een pion meer en na afruil van de dames was het pionneneindspel nog steeds gewonnen voor hem. Markus zag kennelijk niet hoe dit te winnen want hij aanvaardde het remise-aanbod van Wil waarna deze nog even haarfijn uitlegde hoe Markus had kunnen winnen...
De vierde en laatste remise was een hele fraaie. Willem Brizee, achter de witte stukken, liet tegen Yassin Mostfa opnieuw zien dat hij van niemand hoeft te verliezen. Hij kreeg een prima stelling en het lastige eindspel met aan beide kanten een dame en twee torens wist hij prima op remise te houden.

     
 
   


Overwinningen met wit waren er voor Marvin Verdurmen die opnieuw snel speelde maar dit keer goede zetten bleef produceren. Tegenstander Giuseppe Gastaldi was er niet helemaal met zijn hoofd bij deze avond en moest al snel de handdoek in de ring gooien.
Jos Bergers versloeg Gerbrand Beekman in een lange en taaie partij. Ook hier een eindspel met dame en toren en een hoop pionnen. Jos won de dame tegen een toren en wist vervolgens het volle punt binnen te halen. Geen remises bij Jos tot dusverre: vier overwinningen en acht nederlagen, hevige strijd dus!

     
 
   


De laatste overwinning met wit kwam op naam van Felix Ferschtman die tegen Frits Berendse aantrad, maar ook hier had de uitslag anders kunnen/moeten uitvallen. Frits kwam een stuk voor en had een behoorlijk sterke koningsaanval. Hij zag echter iets over het hoofd waardoor Felix een dodelijke penning en mataanval kreeg. Frits gaf het op maar na de partij bleek dat hij zich op miraculeuze wijze had kunnen redden door een toren te geven en vervolgens met dame en paard eeuwig schaak te geven. Redelijk bizar einde van een enerverende partij.
Overwinningen met zwart waren er voor Leo Blaas die te sterk was voor Hans Jacobs en Tim van Rijswijk die Jense van der Wal versloeg.

     
 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 16e ronde van de interne competitie. Uit de bijgewerkte stand blijkt dat Kees aan kop blijft met 62 punten, op vier punten gevolgd door Rens. Frits volgt op de derde plaats met twee punten achterstand op Rens. Volgende week, 11 februari, spelen we de 17e en laatste ronde van deze wintercompetitie, de week daarop vindt ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap plaats. Ik wil nu alvast zeggen: komt allen!


Uitslagen 16e ronde interne wintercompetitie, 4 februari

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink (A) Han Nicolaas (A) -
Felix Ferschtman (A) Frits Berendse (A) 1-0
Willem Brizee (A) Yassin Mostfa (A) -
Peter de Man (A) Hans Mudde (B) -
Marvin Verdurmen (B) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Hans Jacobs (A) Leo Blaas (A) 0-1
Wil Kauffman (B) Markus Lohrer (B) -
Jense van der Wal (B) Tim van Rijswijk (B) 0-1
Jos Bergers (A) Gerbrand Beekman (B) 1-0
Op dinsdag 28 januari speelden we de 15e ronde van de interne competitie waarin maar liefst 11 wedstrijden werden gespeeld. Met 23 (spelende) leden in de interne competitie is dat het maximum aantal partijen dat gespeeld kon worden: wat een opkomst weer! En wat een strijd! Slechts n remise en ook die partij had in een beslissing kunnen/moeten eindigen, maar daarover later meer. Overigens was de zaal behoorlijk gevuld want onze gasten van Novelty Destroyers speelden in de 2e ronde van de HSB-beker tegen DSC uit Delft. Novelty had in de 1e ronde gestunt door de bekerwinnaar van vorig seizoen, DD, uit te schakelen maar dat kunststukje konden ze vanavond niet herhalen. DSC was op papier wat sterker dan Novelty wat zich vertaalde in een ruime maar wellicht enigszins geflatteerde 3 - overwinning. Het waren in ieder geval vier vechtpartijen, mooi om te zien!

In onze interne competitie dus 11 partijen waarin de witspelers met 6 - 4 aan de goede kant van de score bleven zitten.
Yassin Mostfa was rond half 9 al klaar met Markus Lohrer die met wit wel erg (over)moedig vrij snel in de opening een stuk voor twee pionnen offerde. Waarschijnlijk dacht hij iets van aanval tegen de zwarte koning te hebben maar daar kwam weinig of niets van terecht, zeker niet na dameruil. Categorie leuk geprobeerd...
Han Terpstra offerde met zwart een stuk tegen Giuseppe Gastaldi die even vreemd opkeek. Het offer was echter volkomen terecht en winnend.

     
 
   


Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde uiteraard Siciliaans op het e4 van tegenstander John Woestenenk. John koos voor de rustige variant met d3, verslikte zich vervolgens in een lepe paardzet van Han wat hem een pion kostte. Hierna wikkelde Han af naar een pionneneindspel met een pion meer dat niet meer te houden was voor John.
De vierde en laatste overwinning voor een zwartspeler kwam op naam van koploper Kees Vink die hiervoor wel alles uit de kast moest halen. Hans Mudde maakte het hem namelijk allesbehalve makkelijk. Sterker nog, Hans kreeg het beste van het spel, maar verslikte zich in het verre middenspel (en geplaagd door een lichte tijdnood) wat hem de partij kostte.

     
 
   


Dan de zes overwinningen voor het witte kamp. Peter de Man en Jos Bergers speelden een redelijk gelijkopgaande partij totdat de dame van Peter op d6 binnen kon komen. Dat maakte het er voor Jos niet eenvoudiger op, Peter won een pion en na verlies van een tweede pion en het dreigende verlies van een stuk gaf Jos zich gewonnen.

Leo Blaas won een pion tegen Wil Kauffman en kreeg een sterk pionnencentrum op d5 en e5. De druk op de zwarte stelling was dermate groot dat Wil geen gepaste verdediging zag.

     
 
   


Vincent Steemers offerde met wit tegen Jense van der Wal een stuk voor een flinke koningsaanval. De g- en h-lijn lagen helemaal open voor de dame en toren van Vincent die op fraaie wijze de koning in een matnet dwong.
Gerbrand Beekman won een stuk tegen Marvin Verdurmen en daarmee de partij. Marvin speelt goed maar, ik heb het vaker gezegd, iets te snel...

     
 
   


Hans Jacobs won met zwart een pion tegen Felix Ferschtman maar Felix stond erg actief. Dat leverde hem een pion en een kwaliteit op waarna hij twee paarden voor een toren had. Bovendien kreeg Felix een gevaarlijke vrijpion die de zwarte stukken aan alle kanten lamlegde. Het kleinood was niet meer te stoppen en zodoende boekte Felix een fraaie winst.
De langste partij van de avond werd gespeeld door Rens ter Veen (met wit) en Willem Brizee. Rens bouwde de boel weer rustig en degelijk op zoals we van hem gewend zijn, maar Willem gaf uitstekend partij. Ergens in het middenspel ging het toch mis voor Willem, Rens won een kwaliteit en een pion maar het spel met twee torens en een loper tegen toren en twee lopers was nog niet zo eenvoudig te winnen, als het al te winnen was. Rens kreeg echter enige hulp van Willem die n van zijn lopers weggaf waarna de strijd gestreden was. Een mooie partij!

     
 
   


En dan die ene remise... Frits Berendse speelde met wit een puike partij tegen Bas von Kningslw, stond zeer actief, kreeg een sterke pion op d6 en een paard op c7. Frits won een kwaliteit, de zwarte stelling wankelde en een overwinning voor Frits leek een kwestie van tijd. Maar op een gegeven moment verslapte de concentratie bij Frits (hij heeft andere zaken aan zijn hoofd dan een partijtje schaken...), hij produceerde achter elkaar vier mindere zetten en bood toen maar remise aan: voor hetzelfed geld ga je nog de boot in. Bas accepteerde het aanbod onmiddellijk waarmee de enige, maar waarschijnlijk wel onterechte, remise een feit was. Een mooie avond dus met fraaie partijen en veel strijd!

 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 15e ronde, uit de bijgewerkte stand blijkt dat Kees nog steeds aan de leiding gaat met 59 punten, op vier punten gevolgd door Frits. Rens volgt op de derde plaats met een punt achterstand op Frits.


Uitslagen 15e ronde interne wintercompetitie, 28 januari

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde (B) Kees Vink (A) 0-1
Frits Berendse (A) Bas von Knigslw (A) -
Rens ter Veen (A) Willem Brizee (A) 1-0
Markus Lohrer (B) Yassin Mostfa (A) 0-1
John Woestenenk (B) Han Nicolaas (A) 0-1
Felix Ferschtman (A) Hans Jacobs (A) 1-0
Giuseppe Gastaldi (B) Han Terpstra (A) 0-1
Peter de Man (A) Jos Bergers (A) 1-0
Leo Blaas (A) Wil Kauffman (B) 1-0
Vincent Steemers (B) Jense van der Wal (B) 1-0
Gerbrand Beekman (B) Marvin Verdurmen (B) 1-0
Op dinsdag 21 januari speelden we de 14e ronde van de interne competitie waarin evenals vorige week 10 wedstrijden werden gespeeld. Leden de zwartspelers vorige week nog een pijnlijke nederlaag (7-3), vanavond waren ze duidelijk beter op dreef en behaalden een 50%-score dankzij vier overwinningen, twee remises en vier nederlagen.

De topper tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Kees Vink en Frits Berendse (met wit), eindigde in remise maar had anders kunnen aflopen als Frits zijn kansen had gepakt. Zijn koning stond een klein beetje op de tocht maar hij plantte een toren op d6 en had zeer actief spel. Waarschijnlijk heeft hij in het vervolg een betere voortzetting en misschien zelfs wel de winst gemist, zoals het in de partij ging wist Kees het nog remise te houden waarmee hij zijn koppositie veilg stelde.
Ook de nummer 3, Rens ter Veen, speelde remise. Met zwart mocht/moest hij aantreden tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) en dat werd een fraaie partij en tevens de langste van de avond. Han offerde een stuk voor twee pionnen en redelijk actief spel. Dat leverde een kwaliteit op en de interessante materiaalverhouding van twee torens en vijf pionnen voor Han tegen toren, loper, paard en drie pionnen voor Rens. Han probeerde zijn torens op de 7e rij te krijgen maar dat lukte net niet. Rens had druk op pion f2 en ik vond het er wat onduidelijk uitzien, bovendien was ik zoals gewoonlijk weer eens in tijdnood. Ik besloot tot herhaling van zetten en bood remise aan. "Daar had ik nou op gewacht!" was het antwoord van Rens. Mooi! In een vlugge en zeer waarschijnlijk niet geheel waterdichte analyse na afloop van de partij bleek dat ik toch op slinkse wijze beide torens op de 7e rij had kunnen krijgen waarna het wel heel erg lastig voor Rens was geworden. Maar ja, als... In ieder geval een fraaie pot, met strijd van beide kanten en dat willen we zien!

     
 
   


De nummer 4 op de ranglijst, Yassin Mostfa, leed met wit een gevoelige en misschien ook wel enigszins verrassende nederlaag tegen John Woestenenk waarmee ik niks ten nadele van John wil zeggen want hij speelde gewoon een goede partij. Maar Yassin verliest niet zo vaak, en zeker niet met wit. Yassin won een kwaliteit voor een pion en had wel iets van een koningsaanal. Ergens moet hij zich verrekend hebben want er ging een toren af zonder enige compensatie waarmee Yassin een stuk achter stond. Hij probeerde het nog wel met dame en toren maar John gaf een paar schaakjes en won daarmee de toren waarna de partij over en uit was.
Bas von Knigslw profiteerde optimaal van de 'misstap' van Yassin door met wit Felix Ferschtman te verslaan. Bas kwam een pion voor maar het was een dubbelpion en het leek niet zo heel veel voor te stellen. In het eindspel met aan beide kanten twee lichte stukken en een handvol pionnen belandde de koning van Felix midden op het bord, het was weer een typische 'Felix-partij'. Het zag er remise-achtig uit maar Bas won in deze fase een stuk en daarmee de partij waardoor hij opklom naar de vierde plek.

     
 
   


Ook Hans Mudde deed goede zaken deze avond. Met zwart won hij van Giuseppe Gastaldi die de boel lange tijd behoorlijk gesloten hield. Met een slinkse en venijnige koningszet, waarmee hij zijn koning uit een eventueel torenschaak haalde (Kd7!), zette Hans een lepe Italiaanse val waar Giuseppe intrapte. Met een vrolijke paardsprong won Hans vervolgens twee pionnen waarna Giuseppe het wel best vond en de partij opgaf. Met deze overwinning pakte Hans de vijfde plaats, nog juist vr Yassin en slechts n puntje achter Bas.
Leo Blaas (met wit) en Willem Brizee speelden een fraaie en wilde partij met penningen en stukken die lange tijd in bleven staan. Beide spelers gingen er vol voor, Willem won een stuk voor een pion, Leo offerde een toren op f7 voor koningsaanval maar die kwam niet geheel uit de witte verf. In het vervolg bleef Willem een volle toren voor hetgeen genoeg was voor de winst. Echt zo'n partij waarbij je, als je hem in de computer stopt, tot de ontdekking komt dat beide kanten hier en daar een betere voortzetting hebben gemist... Gelukkig zijn we geen computers.

     
 
   


Vorige week schreef ik hier dat Tim van Rijswijk nog op zijn eerste overwinning wachtte maar dat die er ongetwijfeld zou komen. Welnu, vanavond was het al zover hoewel hij waarschijnlijk enige hulp kreeg van zijn tegenstander Peter de Man. Maar ja, zonder geluk vaart niemand wel... Peter miste ergens een betere voortzetting en Tim dirigeerde zijn zware stukken richting de zwarte koning. De aanval was hevig en niet meer te stuiten, Peter werd matgezet over de h-lijn: 'ge-h-lijnd' heet dat in schaakjargon. Daarmee verliet Tim de laatste plaats op de ranglijst want zjn naaste 'concurrenten' die vlak boven hem stonden waren f afwezig (Jense van der Wal) f incasseerden een nederlaag (Marvin Verdurmen).
Marvin speelde met zwart tegen Wil Kauffman en met twee van de snelste spelers in het circuit tegenover elkaar was dit treffen rond half 9 wel klaar. Wil kreef een flinke koningsaanval en ook hij wist zijn jeugdige tegenstander mat te zetten. De tweede achtereenvolgende overwinning voor Wil die daarmee Marvin naar de laatste plaats verwees. Maar er komen nog twee ronden Marvin!

     
 
   


Van de resterende twee partijen heb ik eerlijk gezegd weinig of niets gezien. Hans Jacobs won met de witte stukken van Gerbrand Beekman terwijl Vincent Steemers te sterk bleek voor Jos Bergers.

     
 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 14e ronde, de top 3 speelde remise dus daar veranderde niets in de stand: Kees gaat op kop met 54 punten, op twee punten gevolgd door Frits. Rens staat op de derde plaats met 49 punten, op twee punten afstand van de nieuwe nummer vier Bas.


Uitslagen 14e ronde interne wintercompetitie, 21 januari

Wit Zwart Uitslag
Frits Berendse (A) Kees Vink (A) -
Han Nicolaas (A) Rens ter Veen (A) -
Yassin Mostfa (A) John Woestenenk (B) 0-1
Bas von Knigslw (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Tim van Rijswijk (B) Peter de Man (A) 1-0
Giuseppe Gastaldi (B) Hans Mudde (B) 0-1
Leo Blaas (A) Willem Brizee (A) 0-1
Hans Jacobs (A) Gerbrand Beekman (B) 1-0
Jos Bergers (A) Vincent Steemers (B) 0-1
Wil Kauffman (B) Marvin Verdurmen (B) 1-0
Op dinsdag 14 januari speelden we de 13e ronde van de interne competitie waarin maar liefst 10 wedstrijden werden gespeeld. De witspelers waren deze avond duidelijk beter op dreef dan hun opponenten: ze wonnen vijf keer, speelden vier keer gelijk en moesten n keer het punt aan de zwartspeler laten.

De topper tussen koploper Frits Berendse (met zwart) en nummer drie van de lijst Rens ter Veen eindigde in een zware teleurstelling. Of beter gezegd, begon daarmee. Rens bood na zo'n 20 minuten remise aan en herhaalde dat daarna vrij snel nog twee keer. Frits accepteerde het aanbod maar dit is natuurlijk niet de bedoeling van ons edele schaakspel. Dat topgrootmeesters van wereldklasse-niveau na 15 zetten remise aanbieden, vooruit: daar zijn vaak nog wel enige belangen mee gemoeid. Maar dat je in een intern partijtje bij Pomar, waar het werkelijk helemaal nergens over gaat, na 20 minuten remise aanbiedt kan er bij mij niet in en vind ik in zekere zin zelfs verwerpelijk. Mijn voorstel is dan ook: het is in de interne competitie verboden binnen een uur of vr de 30e zet remise aan te bieden. Wordt vervolgd...

 
   


Wil Kauffman en Kees Vink hadden beiden ongeveer drie kwartier nodig on hun partij te winnen. Wil deed dat met wit tegen Tim van Rijswijk die nog een beetje zoekende is naar de uitstekende vorm die hij in de afgelopen twee seizoenen liet zien. Hij wacht deze competitiehelft nog op zijn eerste overwinning maar die gaat er ongetwijfeld komen.
Kees Vink versloeg, ook met wit, Markus Lohrer. Dat krijg je Markus als je goed speelt, dan krijg je steeds betere tegenstanders!

     
 
   


Leo Blaas won met wit een kwaliteit tegen Jos Bergers hetgeen genoeg was voor de partijwinst.
Willem Brizee wist met de witte stukken Jense van der Wal een stuk afhandig te maken (ging geheel legaal hoor...) waarna Jense nog even stug verdedigde maar verlies niet meer kon voorkomen.

     
 
   


De laatste overwinning voor een witspeler kwam op naam van Felix Ferschtman die Han Terpstra versloeg. Ik moet hier iets gemist hebben want in mijn ogen stond HanT compleet gewonnen...
De enige overwinning met zwart kwam op naam van Hans Jacobs die Marvin Verdurmen versloeg. Hans won een pion maar Marvin stond behoorlijk actief. Het toreneindspel met een pion minder leek Marvin goede remisekansen te bieden maar na torenruil was het pionneneindspel totaal verloren. Over het algemeen geldt: ga niet een pionneneindspel in als je een pion achter staat, zeker niet als er nog torens op het bord staan en de remisemarge erg groot is.

     
 
   


In de resterende drie partijen werd het punt gedeeld. Giuseppe Gastaldi won met zwart een pion tegen Gerbrand Beekman maar dat bleek niet voldoende voor de winst.
Ook John Woestenenk en Peter de Man waren wel tevreden met een half punt maar ik heb hier eerlijk gezegd weinig of eigelijk niets van gezien.

     
 
   


De langste partij van de avond ging tussen uw verslaggever (Han Nicolaas) met wit en Yassin Mostfa. Deze partij was het tegenovergestelde van de eerste partij die ik hier besprak: beide spelers gingen hier vol voor de winst en het was aan de vindingrijkheid en verdedigingskunst van beiden te danken dat er geen winnaar uit de bus kwam. Het middenspel was behoorlijk complex met diverse penningen en stukken die instonden. Waarschijnlijk had Yassin hier het beste van het spel maar Han gaf zich niet zo gauw gewonnen. Met een sluwe paardzet (Pd6!) dreigde torenwinst (vork op dame en toren en tevens dubbele aanval op toren) maar met een nog sluwere paardzet (Pe2!) wist Yassin de schade te beperken tot een kwaliteit. Bovendien bleek het beest op e2 de witte stelling aardig in zijn greep te houden. De witte dame en toren moesten de andere toren blijven dekken anders dreigde het paard schaak te geven op g3 met torenwinst. Aan de andere kant stond het paard op e2 gepend, want in de lijn van dame en toren. Er leek even een soort patstelling te zijn ontstaan met een mogelijke herhaling van zetten. Daar had Han echter niet veel zin in, hij gaf de kwaliteit terug en ging het toreneindspel in met een pion meer. Dat bleek echter niet voldoende voor de overwinning, zeker niet in Han's bekende tijdnood. Een fraaie partij, zo kan het ook!

 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 13e ronde. Frits heeft slechts n week van de koppositie mogen genieten want Kees nam die positie weer over dankzij de genoemde winst op Markus. Kees staat nu bovenaan met 51 punten, op twee punten gevolgd door Frits. Rens staat op de derde plaats met 46 punten, op een punt gevolgd door Yassin.


Uitslagen 13e ronde interne wintercompetitie, 14 januari

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Frits Berendse (A) -
Kees Vink (A) Markus Lohrer (B) 1-0
Han Nicolaas (A) Yassin Mostfa (A) -
John Woestenenk (B) Peter de Man (A) -
Felix Ferschtman (A) Han Terpstra (A) 1-0
Gerbrand Beekman (B) Giuseppe Gastaldi (B) -
Leo Blaas (A) Jos Bergers (A) 1-0
Marvin Verdurmen (B) Hans Jacobs (A) 0-1
Wil Kauffman (B) Tim van Rijswijk (B) 1-0
Willem Brizee (B) Jense van der Wal (B) 1-0
Op dinsdag 7 januari speelden we de twaalfde ronde van de interne competitie. Tevens speelde Pomar 2 een uitwedstrijd tegen DD 5 en dat leverde een fraaie 5 - 2 overwinning op waarmee ons tweede team op een keurige tweede plaats staat in de 3e klasse A, n puntje achter DSC 7.

In de interne competitie werden er door deze extere wedstrijd en door een late afmelding slechts vijf wedstrijden gespeeld maar vanwege een externe wedstrijd van onze gasten (Novelty Destroyers 2 verloor met het kleinst mogelijke verschil van DSC 5) was het toch nog behoorlijk druk. Koploper Kees Vink was helaas verhinderd waardoor zijn beoogde tegenstander Hans Mudde geen tegenstander had en na het gadeslaan van enkele partijen gauw naar huis kon. Altijd jammer, maar weinig of niets aan te doen.

     
 
   


In de vijf interne partijen wisten de witspelers drie keer te winnen, n keer was zwart succesvol en n maal werd het punt gedeeld.
Om met die remise te beginnen: Rens ter won met zwart een pion tegen Han Terpstra maar Han had actief spel en in ieder geval zodanige compensatie dat de heren een puntendeling wel verantwoord vonden.
Bas von Knigslw won met wit in een redelijk vlotte partij van Leo Blaas waarmee hij zich in de top 5 van het klassement nestelde.

     
 
   


Jense van der Wal en Wil Kauffman speelden een snelle partij waarin Jense, met wit, al vroeg na de opening met een paard op c7 binnenkwam en een kwaliteit won: paardvork op dame en toren. Vervolgens verdedigde Wil zich, uiteraard, zo goed en zo kwaad als het kon maar na verlies van nog wat houtjes was de partij niet meer te redden.
De derde en laatste overwinning voor de mannen achter de witte stukken kwam op naam van Yassin Mostfa die in de langste partij van de avond Felix Ferschtman versloeg. In een complexe stelling gaf Felix pardoes een volle toren weg: concentratieverlies aan het eind van de avond?

     
 
   


De enige overwinning met zwart was voor uw verslaggever (Han Nicolaas) die ons jongste en nieuwste lid Marvin Verdurmen wist te verslaan. Na een rustige Siciliaanse opening kwam Marvin door een foutje van Han een pion voor maar Han had actief spel met dame en torens. Han won een de pion terug en kwam in het vervolg zelfs twee pionnen voor. In het toreneindspel dat op het bord kwam was die pionnenmeerderheid voldoende voor de winst. Marvin speelde zeker niet slecht maar in mijn ogen (veel) te snel: voor de hele partij had hij zo'n 10 minuten nodig! Als hij een halve minuut langer nadenkt over elke zet zou dat al een enorme winst zijn.

 
   
Hieronder vindt u de uitslagen van deze 12e ronde. Uit de stand blijkt dat we een nieuwe koploper hebben: Frits Berendse heeft de leiderspositie overgenomen van Kees, beiden hebben 46 punten maar Frits heeft een iets beter scoringspercentage (100% om 93%). Rens staat op de derde plaats met 43 punten, op een punt gevolgd door Yassin.


Uitslagen 12e ronde interne wintercompetitie, 7 januari

Wit Zwart Uitslag
Han Terpstra (A) Rens ter Veen (A) -
Yassin Mostfa (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Bas von Knigslw (A) Leo Blaas (A) 1-0
Jense van der Wal (B) Wil Kauffman (B) 1-0
Marvin Verdurmen (B) Han Nicolaas (A) 0-1
Uw verslaggever (Han Nicolaas) was op 17 december geveld door griepachtige verschijnselen en moest helaas verstek laten gaan op deze laatste competitie-avond van het jaar. Het verslag is van Frits Berendse waarvoor dank!

Door afwezigheid van Han Nicolaas (ziekte) weer een verslag van ondergetekende. De wedstrijd van vorige week, Pomar 2 tegen Raadsheer Corbulo 2 kende nog een staartje maar in overleg met de competitieleider werd de einduitslag toch een overwinning van ons team met 6 tegen 1. Pomar 2 staat nu op de derde plaats achter DSC 7 en SHTV 3.

Ik hoop dat Han weer een beetje opknapt want ik mis toch wel zijn enerverende verslagen op de site. Zelfs het verslag van de 1ste rapidcyclus (te zien op de HSB-site) is van deelnemers Paul Koks en Andr Wagner, en niet van de hand van Han.

Onze gastspelers van Novelty Destroyers hebben het zwaar met vier verlieswedstrijden in de Hoofdklasse en ook nu verloren zij afgelopen donderdag van Botwinnik 1. De gemiddelde rating van Botwinnik was ook bijna 200 punten meer dan van onze gastspelers. In de eerste ronde bekercompetitie zorgde Novelty Destroyers nog voor een daverende verrassing door de kampioen van vorig jaar, D.D., uit te schakelen met een 3-1 overwinning.

Door de afmeldingen van Han Nicolaas en Tim van Rijswijk kwamen wij uit op 21 spelers in de interne competitie en omdat wij geen verplichtingen extern hadden stonden er tien wedstrijden op het programma. Helaas moest ik Hans Jacobs zonder te spelen naar huis sturen maar ik hoop dat hij toch wat heeft genoten van het niveau.
Markus Lohrer speelde met wit een degelijke en vlotte partij tegen Hans Mudde. In het eindspel had Markus vijf pionnen en een loper tegen vijf pionnen en een paard. Even na negen uur kwamen beide spelers remise overeen omdat er voor beiden geen doorgang kwam.
Kees Vink speelde met de witte stukken tegen Felix Ferschtman en door de aanval op h7 met al zijn stukken werd de koning van Felix over het hele bord gejaagd. Mat was niet te voorkomen en bij dit soort wedstrijden voel je jezelf als aangeschoten wild. Je blijft achter de feiten aanlopen, de opening was niet goed gespeeld.

Ik durfde het zomaar weer aan om een wedstrijdje te spelen tegen de kampioen van de laatste twee interne competities. Het gekke was dat ik niet tevreden was over een torenzet waar ik lang had moeten rokeren, maar wel over het vervolg. Yassin speelde echter te agressief met zijn f- en g-pion waardoor zijn koning open en bloot kwam te staan en ik onbedoeld weer terug kwam in het spel. Elke zet was goed en van een pion achterstand kwam ik op een pion voorsprong. In het eindspel ging het helmaal fout voor Yassin en moest hij een volledig stuk inleveren om mat te voorkomen.
Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen Rens ter Veen en even leek het dat Leo sterker stond doordat hij een kwaliteit had gewonnen en een pion had verloren. Rens had echter het initiatief en zette volop druk op de g2-pion waardoor Rens toch de overwinning behaalde om in het spoor te blijven van Kees en Frits.

Peter de Man en Bas von Knigslw speelden een schitterende partij waarbij Peter aan het langste eind leek te trekken met een pion voordeel. Bas gaat er dan altijd goed voor zitten en wist het voordeeltje van Peter weer te nivelleren. Bas leek ineens aan de winnende hand met zijn verbonden vrijpionnen op de g- en h-lijn. Peter wist deze twee pionnen echter te verschalken met een stukoffer maar haalde daarmee wel de kansen van Bas op een overwinning onderuit. Mat met alleen een loper of paard lukt niet echt en laat op de avond kwamen beide spelers remise overeen.
Wil Kauffman speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk en in het eindspel verloor Wil een volledig stuk en de partij. Weer een knappe overwinning van John.

Willem Brizee speelde met wit tegen Han Terpstra en op het programma stond de versnelde draak. Han wist door sterk spel in het eindspel de winst naar zich toe te halen. Hieronder een voorbeeld van zon versnelde draak. 1 e4-c5 2 Pf3-g6 3 d4-cxd4 4 Pxd4-Lg7 5 c4-Pc6 6 Le3-Pf6 7 Pc3-Pg4 8 Dxg4-Pxd4 9 Dd1-e5!? 10 Pb5-d6!
Jos Bergers speelde met de witte stukken tegen onze Italiaanse vriend Giuseppe Gastaldi en deze speelde weer eens de sterren van de hemel. Met al zijn stukken over de g- en h-lijn brak Giuseppe het verzet van Jos en wist hij de partij knap te winnen.

Vincent Steemers en Gerbrand Beekman speelden de langste wedstrijd van deze avond en lang leek Vincent aan de winnende hand met kwaliteitwinst en pion verlies. In het eindspel (het was al na elven) was een aanbod voor remise voldoende om direct deze remise te accepteren.
Jense van der Wal speelde met de witte stukken tegen ons nieuwste lid, Martin Verdurmen, en ook hier was de spanning te snijden. Marvin won een pion en een tweede terwijl de aanval van Jense niet doorsloeg. Na een derde pionnenverlies hield Jense het voor gezien en moest hij opgeven.


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 11e ronde, uit de stand blijkt dat Kees aan de leiding gaat met 44 punten op twee punten gevolgd door Frits, op vier punten door Rens en op zeven punten door Yassin. De nieuwe nummer vijf, Hans Mudde is de trotse aanvoerder van de middenmoot met 35 punten vr 12 spelers met n of maximaal vijf punten achterstand. Een overwinning is voldoende om twaalf plaatsen te kunnen stijgen!Uitslagen 11e ronde interne wintercompetitie, 17 december

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Frits Berendse (A) Yassin Mostfa (A) 1-0
Leo Blaas (A) Rens ter Veen (A) 0-1
Markus Lohrer (B) Hans Mudde (B) -
Peter de Man (A) Bas von Knigslw (A) -
Wil Kauffman (B) John Woestenenk (B) 0-1
Willem Brizee (A) Han Terpstra (A) 0-1
Jos Bergers (A) Giuseppe Gastaldi (B) 0-1
Vincent Steemers (B) Gerbrand Beekman (B) -
Jense van der Wal (B) Martin Verdurmen (B) 0-1
Op donderdag 10 oktober organiseerde Raadsheer Corbulo de 33ste massakamp tussen de verenigingen Botwinnik, Haeghe Ooievaar, Raadheer Corbulo en Pomar. In het welkomstwoord van de heer Hylkema werd aangehaald dat het eigenlijk om twee wedstrijden gaat in deze massakamp. De strijd van de grote broeders onderling (Botwinnik en Haeghe Ooievaar) en de strijd tussen de kleine broeders onderling (Raadsheer Corbulo en Pomar).
Botwinnik en Haeghe Ooievaar vierden beide al twaalf overwinningen en de kleine clubjes behaalden elk pas drie keer een overwinning. Voor Pomar dateert de laatste zege uit 2009 dus het wordt wel weer een keer tijd voor een Pomariaanse victorie! Het vroegere S.H.G.P. (Stichting Haags Gemeente Personeel) won twee keer. De heer Hylkema vond het tijd worden dat een van de kleine broeders de macht zouden grijpen. Het liep helaas anders en de strijd tussen de grote twee en de kleine twee leek weer te eindigen in hetzelfde scenario. Botwinnik wist alledrie de wedstrijden te winnen en won de eerste prijs vr Haeghe Ooievaar. In de troostfinale versloeg onze gastheer, Raadsheer Corbulo, onze kleine club Pomar, waardoor de statistieken weer gewaarborgd werden.

De massakamp (met Jacob Jan van Harten als organisator) werd gespeeld in de fraaie locatie van verzorgingscentrum 'De Mantel' aan de Klaverweide te Leidschendam-Voorburg en gezien het vriendelijke karakter van deze strijd was er ook voor alle deelnemers een prijs. Raadsheer Corbulo complimenteerde de teams en kon ook rekenen op spelers van Voorburg. De massakamp werd zodoende beslist op negen borden en een leuk detail was dat bij een aantal borden weer de oude klokken (met dat heerlijke geluid van vallende vlaggen) moesten worden ingezet.

 
   


Uitslagen:

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 1 - 8
Haeghe Ooievaar - Raadsheer Corbulo 8 - 1

2e ronde:
Pomar - Haeghe Ooievaar 0 - 9
Botwinnik - Raadsheer Corbulo 7 - 1

3e ronde:
Raadsheer Corbulo - Pomar 5 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 5 - 3

Eindstand:
1. Botwinnik - 6 matchpunten - 21 bordpunten
2. Haeghe Ooievaar - 4 matchpunten - 20 bordpunten
3. Raadsheer Corbulo - 2 matchpunten - 8 bordpunten
4. Pomar - 0 matchpunten - 4 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Frits Berendse: 0 uit 3
2. Han Nicolaas: 1 uit 3
3. Hans Jacobs: 0 uit 3
4. Gerbrand Beekman: 0 uit 3
5. Wil Kauffman: 1 uit 3
6. Markus Lohrer: uit 3
7. Jos Bergers: 0 uit 3
8/9. Invallers: 2 uit 6


Pomar had het in alle wedstrijden moeilijk en werd geholpen door twee invallers die nog twee bordpunten scoorden van de viereneenhalf die Pomar behaalde.
Goed, een uitdaging voor ons om het volgend jaar beter te doen (dat kan haast niet anders, ik denk dat we in al die 33 jaar nog nooit zo slecht gescoord hebben...) en we nodigen graag de deelnemende verenigingen uit om de strijd volgend jaar in ons Kabouterhuisje voort te zetten. Heren van Raadsheer Corbulo, bedankt voor jullie organisatie.
Op dinsdag 8 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De gebruikelijke agendapunten passeerden de revue:
  • De jaarverslagen van de secretaris, wedstrijdleider en penningmeester werden, hier en daar na een levendige discussie, goedgekeurd.

  • Het verslag van de kascommissie en de begroting voor het komende seizoen werden goedgekeurd.

  • De vergadering heeft positief gereageerd op het advies van de kascommissie om het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde beheer.

  • Diverse prijzen werden uitgereikt aan de prijswinnaars in de interne competitie, het snelschaakkampioenschap en aan de topscorers in de externe competitie.

  • Er werden mensen gezocht (en gevonden) voor de barcommissie en voor het helpen met de website.

  • De bestuursleden Han Nicolaas en Jos Bergers werden herkozen voor een nieuwe periode van drie jaar in de functies van respectievelijk redacteur en secretaris.

  • Pomar gaat dit seizoen voor de eerste keer meedoen aan de Haagse Rapidcyclus, de aftrap daarvan is ook bij Pomar en vindt plaats op zaterdag 7 december.

  • Ook dit seizoen zullen onze gasten van Novelty Destroyers hun thuiswedstrijden in onze locatie spelen.

  • We gaan weer folders lopen!


 
   


     
 
   


     
 
   
Op dinsdag 24 september kon er voor de laatste keer vrijuit geschaakt worden. Aanvankelijk was het plan om vandaag met de interne competitie te beginnen maar door diverse afmeldingen besloot onze wedstrijdleider dat een weekje uitstel zo gek nog niet was. Daar kwam bij dat het bestuur nu (eindelijk) de gelegenheid kreeg te vergaderen over datgene dat over twee weken op de Algemene Ledenvergadering aan de orde zou moeten komen: financin, interne en externe competitie, ledenwerving en meer van dat soort zaken.

Terwijl het bestuur vergaderde en enkele enthousiastelingen zich nog beter voorbereidden op het begin van de interne competitie was er ook nog sprake van een externe strijd in ons kabouterhuisje. De teams van Novelty Destroyers 1 en plaatsgenoot Schaakgenootschap Rijswijk 1 namen het tegen elkaar op. Dankzij Rens ter Veen was er gelukkig een ervaren wedstrijdleider en kon de strijd gewoon beginnen. Het werd een enerverende avond waarbij de overwinning naar Rijswijk ging met vijf tegen drie. Er werden twee partijen door Novelty Destroyers verloren en de overige partijen werden remise. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat onze gastspelers van Novelty Destroyers geen geluk hadden in de partijen die in remise zijn geindigd.

     
 
   


Het nieuwe seizoen gaat op dinsdag 1 oktober beginnen en dat gaan we doen zonder een aantal vertrouwde gezichten. Paul Huisman kon ondanks zijn altijd optimistische karakter niet aarden in de stad en vertrok naar Drenthe, terug naar zijn roots. Jan Zonneveld, onze clubhopper, gaat er ook weer een jaartje tussenuit in verband met andere verplichtingen op dinsdagavonden. Ook Ruud van Dijk zullen wij zeker tot februari 2020 moeten missen. Ten slotte zullen wij ook onze 'keuken'man Loek Beekman gaan missen: tijdens het zomerreces heeft hij de handdoek geworpen, zonder echt afscheid te nemen van onze leden. Wij zullen dit gemis binnen de club moeten opvangen dus wees niet bezwaard om af en toe in de keuken te helpen.
Wij staan open voor goede suggesties en (opbouwende) kritiek om er toch weer een succes van te maken. Neem rustig uw vrienden, kennissen of buren mee naar ons clublokaal om ze kennis te laten maken met het schaken. Wij kunnen wel weer wat leden gebruiken.

De Algemene Ledevergadering (ALV) staat gepland op dinsdagavond 8 oktober en voor degenen die het schaken niet kunnen laten wordt, ondanks een wat tegenvallende opkomst de laatste jaren, op donderdagavond 10 oktober de traditionele massakamp gespeeld bij de vereniging Raadsheer Corbulo: naast Pomar en RHC nemen ook onze schaakvrienden van Botwinnik en Haeghe Ooievaar deel aan deze strijd. Er worden drie wedstrijden van een half uur gespeeld in verzorgingscentrum 'De Mantel', Klaverweide 54 te Voorburg. Liefhebbers kunnen zich opgeven bij Frits of Han.

     
 
   


Wat betreft de externe competitie staat er in oktober voor beide Pomarteams n wedstrijd op het programma. Pomar 1 speelt a.s. dinsdag 1 oktober haar eerste (thuis)wedstrijd tegen HSV 2 en op dinsdag 15 oktober speelt Pomar 2 thuis tegen Voorburg 2. De wedstrijden starten om 19.45 uur en u zou mij en de wedstrijdleider gelukkig maken als u op tijd aanwezig bent.
Op dinsdag 17 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) helaas verhinderd en aangezien Frits Berendse, mijn 'vaste' invaller er wel was maar zeer bijtijds naar huis ging ontbreekt een verslag van deze avond. Later vernam ik dat er eerlijk gezegd ook niet heel veel te melden viel: er waren zes man aanwezig die het niet al te laat maakten.
Volgende week weer nieuwe kansen! We beginnen dan nog niet aan de interne competitie, zoals eerder aangekondigd, maar zullen nog n keer vrij schaken. Tevens spelen onze gasten Novelty Destroyers hun eerste thuiswedstrijd. In de Hoofdklasse mag hun vlaggenschip het opnemen tegen Rijswijk 1: dat belooft een waar spektakel!Op dinsdag 10 september gingen acht man er eens goed voor zitten in een spannend snelschaaktoernooitje. Frits Berendse was aan het begin van de avond wel aanwezig om nog wat zaken te regelen voor het Strandwalfestival a.s. zaterdag (we staan met een kraam op de Van Vredenburchweg, schuin tegenover de Bonifaciuskerk) maar ging vrij snel daarna naar huis: druk met van alles en nog wat. Kbra keek toe, ze voelt zich nog niet zeker genoeg om deel te nemen aan een dergelijk toernooitje: komt wel!

Jan van der Meer was ook weer present en nog steeds strijdlustig. In de eerste ronde sloeg hij direct toe en won een fraaie partij van uw verslaggever (Han Nicolaas). Dat zette HanN meteen op scherp want in de volgende vier partijen was hij niet te stuiten en liet hij vier overwinningen aantekenen.

De rest van het deelnemerseld zat uiteraard niet stil en probeerde HanN bij te houden of liever nog in te halen. Dat lukte redelijk: na vier ronden hadden Jan, Hans Mudde en HanN alledrie drie punten, de rest volgde op een halfje of meer. In de vijfde ronde verloor Jan van Gerbrand Beekman die goed bezig was vanavond terwijl HansM en HanN hun partijen wonnen. Zou de strijd om de dagprijs tussen deze twee gaan?

Dat leek iets te voorbarig. HansM moest in de zesde ronde een nederlaag incasseren tegen Willem Brizee die vast van plan was zijn score van vorige week (hij bleef toen puntloos) in ieder geval niet te herhalen. Dat lukte want naast deze mooie overwinning op HansM pakte hij ook nog een vol punt tegen Peter de Man. Zie je Willem, de weg omhoog is gevonden!
HanN mocht in deze voorlaatste ronde tegen Peter de Man niet mopperen met een half punt in een dame-eindspel waarin hij een pion achterstond. Het was zeer waarschijnlijk wel remise geworden maar het was hard werken: en Peter speelde gewoon goed.

Daarmee had HanN met nog n ronde te gaan een half punt voorsprong op Jan en HansM: spanning!
In de laatste ronde wonnen deze drie heren hun partij zodat er aan kop niets veranderde. Gerbrand kroop nog iets dichterbij na winst op Willem terwijl Wil Kauffman zijn prestatie van vorige week (tweede achter Frits) geen vervolg kon geven: met 1 uit 7 deelde hij gebroederlijk de laatste plaats met Peter de Man.

Volgende week, 17 september, is er nog n keer vrij schaken alvorens de interne competitie op dinsdag 24 september weer losbarst. Een nieuw seizoen komt eraan!

Scoretabel snelschaken 10 september 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 1 1 1 1 1 0 5 1
Hans Mudde 0 XXX 1 1 0 1 1 1 5 2-3
Gerbrand Beekman 0 0 XXX 1 1 1 0 1 4 4
Wil Kauffman 0 0 0 XXX 1 0 0 1 7-8
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 1 0 0 2 6
Peter de Man 0 0 1 0 XXX 0 0 1 7-8
Markus Lohrer 0 0 1 1 1 XXX 0 3 5
Jan van der Meer 1 0 0 1 1 1 1 XXX 5 2-3
Dinsdag 3 september: opnieuw een vrije schaakavond. Nog even geduld heren, over drie weken mag u zich weer uitleven in de interne competitie!
Evenals vorige week waren er vanavond zeven man die behoorlijk snel gingen schaken en ook vanavond was Frits Berendse de beste van het stel, zij het niet zo dominant als vorige week toen hij alles won.

Frits begon met een rustige remise tegen Markus Lohrer (sterk spelend de laatste tijd) gevolgd door twee overwinningen op respectievelijk Gerbrand Beekman en Willem Brizee. In de vijfde ronde volgde het duel tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) en hierin was Frits iets te enthousiast. Het 'dameoffer' dat we wel vaker zien van Frits was dit keer niet echt een offer want hij kreeg er maar n stuk voor wat zelfs voor Frits toch wel iets te weinig was. Puntje voor HanN dus, beetje lucky maar ok.

Dat gaf Wil Kauffman, die de sterren van de hemel speelde, en Hans Mudde, ook lekker bezig, de kans om dichterbij te komen. Ze kwamen een heel eind maar Frits bleef ze beiden toch een half puntje voor.
Willem Brizee had z'n avond niet en eindigde zonder punten onderaan: volgende keer beter Willem!

Scoretabel snelschaken 3 september 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 4 1
Markus Lohrer XXX 1 1 1 0 0 3 4-5
Gerbrand Beekman 0 0 XXX 1 0 0 1 6
Willem Brizee 0 0 0 XXX 0 0 0 0 7
Han Nicolaas 1 0 1 1 XXX 0 3 4-5
Hans Mudde 0 1 1 1 XXX 4 2-3
Wil Kauffman 0 1 1 1 XXX 4 2-3
Ook op dinsdag 27 augustus kon er weer vrij worden geschaakt. Het liep niet heel erg storm maar toch waren er nog zeven man bereid een snelschaaktoernooitje te spelen. Frits Berendse liet er deze avond geen twijfel over bestaan wie de sterkste was: hij won al zijn partijen en bleef de 'concurrentie', bestaande uit Hans Mudde en Han Nicolaas, maar liefst twee volle punten voor. HansM mocht zich de morele nummer twee noemen omdat hij het onderlinge duel overtuigend van HanN had gewonnen. Zie hieronder de uitslagen en eindstand.

     
 
   


Scoretabel snelschaken 27 augustus 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Ruud van Dijk XXX 1 0 1 0 0 2 4-5
Hans Mudde 0 XXX 1 1 1 1 0 4 2-3
Han Nicolaas 1 0 XXX 1 1 1 0 4 2-3
Markus Lohrer 0 0 XXX 1 1 0 2 4-5
Gerbrand Beekman 0 0 0 0 XXX 1 0 1 6-7
Willem Brizee 1 0 0 0 0 XXX 0 1 6-7
Frits Berendse 1 1 1 1 1 1 XXX 6 1


 
   
Na de spannende Open Zomercompetitie, waarover u hier alles kunt lezen, konden we vanaf dinsdag 20 augustus weer vrijuit schaken. Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich in Parijs waar hij tijdens het driedaagse popfestival Rock en Seine zijn grote helden van eind jaren 70, begin jaren 80 The Cure mocht aanschouwen: geweldig!

Aangezien Frits Berendse, de aangewezen persoon die in dergelijke gevallen de honneurs waarneemt, er ook niet (helemaal) bij was ontbreekt van deze avond elke verslaglegging en dat is voorzover ik weet de eerste keer in mijn roemruchte carrire als verslaggever van Pomar: ik hoop dat het bij deze ene keer blijft...Dinsdag 16 juli ging de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar van start, de zevende editie alweer! De formule is hetzelfde als vorig jaar: vijf avonden snelschaken waarna een eindstand wordt opgemaakt aan de hand van het percentage dat men na vijf avonden heeft gescoord. Om de site een beetje overzichtelijk te houden vindt u alle informatie, verslagen, uitslagen en foto's van deze zomercompetitie op de zomerschaak-pagina die hiervoor is ingericht.Dinsdag 9 juli was de laatste vrije speelavond voordat de Open Zomercompetitie zou losbarsten. Uw verslaggever was na een paar dagen Montral (fraaie stad, veel cultuur, mooie natuur: zeer de moeite waard!) weer/net thuis en deze avond ook weer paraat bij Pomar maar hij liet het organiseren van het snelschaaktoernooitje inclusief verslag graag nog een keer aan Frits Berendse over: ik was redelijk moe en nog niet heel scherp maar had wel heel veel zin om weer een partijtje te schaken bij 'mijn' cluppie!


Op deze (nog niet) zon mooie zomeravond weer een aantal vertrouwde gezichten gesignaleerd die wel de strijd met elkaar wilden aangaan. Han Nicolaas, terug uit Griekenland en Canada, maakte het wel erg bont, volgens mij kwam hij rechtstreeks van het vliegveld. Ja, Pomar is toch zijn club. Ook John Woestenenk, die een schaakloze periode tegemoet gaat door de begeleiding van zijn zoontje vereerde ons met een bezoek. Naast Hans Mudde, weer terug na een week onderbreking, kwamen ook Tim van Rijswijk en Bas von Knigslw de degens kruisen en beloofde het toch een heet avondje te worden. Elf deelnemers en Frits gebruikt een tabel van tien personen, dat werkt niet echt. Goed, niet getreurd, gewoon opnieuw indelen. Rens ter Veen, probleem-oplossend, en Perry van der Meer vereerden ons ook met een bezoek maar zagen toch van deelname af.

Frits koos weer voor een tempo van vijf minuten en een increment van vijf seconden per zet, en zodoende werd het weer nachtwerk. Toen rond half twaalf de kruitdampen waren opgetrokken, was men zo tevreden over het eindresultaat dat men gewoon (op bescheidener niveau) opnieuw begon. Het mooie van het gekozen tempo is dat dit de favoriete tijd voor Hans Mudde is maar dat er ook veel spelers zijn (Frits, Loek en Markus) die na afloop van de partij nog meer dan zes minuten op de klok hebben staan.

In de eerste ronde geen directe verrassingen met overwinningen van Frits, Peter, Hans, Han en Willem. In de tweede ronde overwinningen voor Bas, Han, Hans, Peter en Loek. Voor Peter was dit een hele goede start maar helaas scoorde hij na deze twee uit twee geen punten meer. Frits werd overklast door Loek die zijn eerste vrije ronde had gebruikt om zich geweldig op te laden. Loek, als jij patent hebt op deze oplader neem ik hem graag over.
In de derde ronde weer winst voor Loek en Willem (beiden 2 uit 2), Hans en Han (beiden 3 uit 3) en John. In de vierde ronde weer overwinningen voor Hans en Han (beiden 4 uit 4), Willem (3 uit 3), Frits en Tim. Voor Tim zijn eerste punt, Wil staat nog op 0 uit 4.

 
   


In de vijfde ronde won Frits knap van Hans (zijn enige nederlaag), Han (5 uit 5) won van Loek, Wil verschalkte Markus en Willem (4 uit 4) en Bas wonnen ook hun partijen. In de zesde ronde versloeg Frits weer een koploper, namelijk Han. Hans (5 uit 6), Willem (5 uit 5), Bas en Wil wonnen ook hun partijen.

In de zevende ronde overwinningen van Han (zes uit zeven), Frits (vijf uit zes), Willem (zes uit zes) en Tim en ook de eerste remise van de avond, Bas tegen Markus. In de achtste ronde versloeg Frits weer een koploper, namelijk Willem en won Hans de kraker van Han. De eerste overwinning van Markus en ook Bas en Wil wonnen hun partij. Het blijft spannend en in de negende ronde waren er overwinningen van Hans, Willem, Bas, John en Tim. Frits liet zich verrassen door Bas in plaats van te kiezen voor een remise. Frits kennende weet je dat hij tijdens snelschaken niet gaat voor remise en dat alleen een overwinning of nederlaag telt. In de tiende ronde overwinningen van Loek, Frits, Bas en Hans. Han en Wil kregen elkaar zover om remise te spelen, de tweede remise van deze avond.

In de slotronde overwinningen van Han (tegen Willem), John, Loek en Tim die Frits verraste met een mat in een gelijkwaardige stelling. Hans Mudde veroorloofde zich een remise in de slotronde tegen zijn angstgegner, Bas, zodat Hans knap eerste werd voor Han Nicolaas.
Voor de derde plaats waren er drie kandidaten, Frits Berendse, Willem Brizee en Bas von Knigslw. Voor Willem duurde de avond te lang, in de laatste vier ronden haalde hij n punt en verloor hij van Frits, Hans en Han. Markus eindigde verrassend op de laatste plaats, hij was ook erg vrijgevig deze avond. Frits werd derde door een flink verschil in weerstandspunten, niet zo gek als je wint van de nummers 1, 2 en 5.

 
   


Hans, van harte gefeliciteerd met deze fraaie overwinning. Han kwam nog een puntje te kort maar hij gaat zich zeker verbeteren gezien zijn jetlag, zijn hongerdip en zijn gebrek aan slaap. In onze fraaie locatie rook het weer naar patatjes om deze hongerdip te verhelpen.
Vanaf volgende week wordt er weer een zomerkampioenschap gespeeld over vijf speelavonden. Dit toernooi is uiteraard voor onze leden en andere liefhebbers. Als je mee wil doen, meld je op tijd aan op de avonden dat je mee wil spelen. Deelname kost eenmalig 3,00 maar dat staat bijna altijd een prijs in natura tegenover.

 
   
Op dinsdag 2 juli kon voor de derde keer vrij worden geschaakt. Na een tweedaagse tussenstop aan de Canadese kant van de Niagara Falls (prachtig, maar het hele circus/kermis eromheen is werkelijk verschrikkelijk. Het is n groot pretpark waar het maar om n ding draait: geld. Maar dat is helaas overal zo tegenwoordig, de watervallen lijken hier werkelijk bijzaak...) was uw verslaggever inmiddels aanbeland in Toronto, de grootste stad van Canada met ruim 3 miljoen inwoners. Op 1 juli vierden we hier Canada Day, Onafhankelijkheidsdag (Canada is sinds 1 juli 1867 een onafhankelijke staat), en dat was een waar feest. Soort Koningsdag tot de derde macht, heel gezellig!

Goed, ook vanavond was Frits Berendse weer present en zo aardig om een en ander te organiseren en vast te leggen voor het nageslacht. Leest u hieronder zijn verslag van deze avond.


Op deze iets minder warme dinsdag stokte het aantal deelnemers bij zeven. De eerste drie ronden werden buiten gespeeld, de overige ronden binnen. Nadeem Taverne kwam helaas te laat om mee te spelen maar heeft in zijn partijen wel laten zien dat hij nog steeds kan schaken. Hij won met wit van Frits en Peter en met zwart van Ruud en Vincent.

Het speeltempo werd opgeschroefd naar vijf minuten en vijf seconden increment per zet en dat bleek voor de deelnemers een gouden greep. Het verschil tussen alle kandidaten bleek minimaal met drie spelers met drie en een half punt, drie spelers met drie punten en een speler met anderhalf punt. Of het door de klok kwam weet ik niet maar de ranglijst zag er heel anders uit met onverwachte ereplaatsen voor Willem, Ruud en Vincent.

In de eerste ronde waren er overwinningen van Vincent tegen Willem, Frits tegen Ruud en Loek tegen Peter. In de tweede ronde won Frits weer, nu tegen Peter, Willem won van Wil en Ruud wint van Vincent. In de derde ronde verloor Frits van Loek en won Ruud van Wil. Daarnaast speelde Peter remise tegen Vincent. De clash in de vierde ronde eindigde in remise tussen Willem en Ruud. Met nog maar vier seconden op de klok accepteerde Ruud deze belangrijke remise. In de vijfde ronde won Peter knap van Willem en Frits won dankzij geluk van Vincent. In de voorlaatste ronde verloor Frits van Wil en in de laatste ronde verloor Frits van Willem. Vincent won in de laatste ronde van Wil en Loek won van Ruud. Het bleef dus tot de laatste ronde spannend wie als overwinnaar zou eindigen. Dat leverde onderstaande eindstand op en ik denk dat dit voor Willem zijn eerste snelschaakkampioen schap is. Gefeliciteerd Willem!

 
   
Ook op dinsdag 25 juni kon er weer vrijuit worden geschaakt. Uw verslaggever had vanuit Athene, na een dag thuis doorgebracht te hebben, de koers verlegd naar het westen van onze aardbol: Ottawa in Canada. Daar moest allereerst gewerkt worden in de vorm van het geven van presentaties en het leiden van twee workshops tijdens een internationaal congres waarna het na vijf dagen tijd was voor de echte vakantie. Daarover later wellicht meer, nu eerst deze snelschaakavond die opnieuw werd georganiseerd en beschreven door Frits Berendse: dank Frits!


Op deze snikhete dinsdag werd er voor het eerst dit jaar weer eens buiten gespeeld. Het Nederlandse damesteam voetbalde tegen Japan en wist zich fortuinlijk te plaatsen voor de kwartfinale van het Wereldkampioenschap. In de slotfase werd de beslissing geforceerd met een terecht gegeven strafschop. De revanche van de laatste ontmoeting tegen Japan. Het WK is eigenlijk een veredeld EK omdat er bij de laatste acht deelnemers zeven Europese teams en de Verenigde Staten zitten. Nu mogen zij zaterdagmiddag (voorspelling tropische temperaturen) tegen de Italianen spelen.

Door deze wedstrijd haakten er wat Pomarspelers af voor het snelschaken om rond 21.00 uur de wedstrijd te volgen. Willem Brizee en Wil Kauffman haakten zodoende af voor het snelschaken en trokken zich oranjegezind (getint) op de fiets weer richting huis. Het was toen nog licht en dat moet een vreemde gewaarwording zijn voor deze nachtbrekers.
Er waren nu acht deelnemers voor het snelschaken waaronder onze penningmeester, Perry van der Meer, en gastspeler Wim van Maele van Novelty Destroyers. In de eerste ronde waren er overwinningen voor Markus tegen Loek, Wim tegen Perry, Frits tegen Ruud en Hans tegen Peter. In de tweede ronde won Markus van Peter en Frits won van Wim, zodat er nog maar twee spelers met de volle buit waren. In de derde ronde won Frits van Loek (zijn revanche, zie vorige week) maar ik moet volledigheidshalve zeggen dat ook Loek had kunnen winnen. Het was echter niet de avond van Loek. Markus verloor van Perry zodat Frits het alleenrecht had op de eerste plaats.

In de vierde ronde verloor Frits (terecht) van Perry en Markus won van Ruud zodat Frits, Perry en Markus bovenaan stonden met drie uit vier gevolgd door Wim met 2 uit 4. Helaas wist Markus daarna geen punt meer te scoren. In de vijfde ronde winst van Frits tegen Markus en Perry tegen Hans en Wim tegen Ruud. In de zesde ronde verliest Frits duidelijk van Hans en winnen Perry van Peter en Wim van Markus. In de slotronde verliest Perry van Ruud, wint Wim van Loek en wint Frits van Peter. Rest mij niets anders dan de stand nog even in beeld te brengen, en Wim te feliciteren met zijn overwinning. Doordat Perry de onderlinge ontmoeting met Frits had gewonnen is hij tweede geworden voor Frits.

U ziet het, we zijn zomers open en iedereen is welkom om aan te schuiven.

 
   
Na het zinderende eind van de interne competitie die Yassin Mostfa als kampioen opleverde konden we vanaf 18 juni vier weken vrijuit schaken voordat op 16 juli de Open Zomercompetitie zou beginnen: een soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 18 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 10 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator (en deelnemer!). Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich namelijk in zuidelijke sferen, om precies te zijn in Athene, om aldaar door te dringen (of althans een poging daartoe te ondernemen) tot de bron van onze beschaving. Prachtige stad, in feite n groot museum, beetje druk en warm maar een kniesoor die daarop let. De laatste dag van deze vijfdaagse trip besloten we het rustig aan te doen en enige verkoeling te zoeken in een meer zo'n 12 km ten zuiden van Athene. Het is tenslotte vakantie nietwaar?!
De honneurs werden dus waargenomen door Frits en ook onderstaand verslag is van zijn hand: voor beide zaken alsnog dank!


Op dinsdagavond 18 juni 2019 werd de eerste vrije avond benut voor het spelen van een snelschaaktoernooi. De kruitdampen van de interne competitie zijn nauwelijks opgelost maar deze dinsdagavond laaide de strijd weer op. Onze voorzitter/redacteur/razende reporter was weer in het buitenland, in dit geval Athene en volgende week Ottawa, voor zijn werk en/of vakantie. Onze wereldreiziger blijft maar op pad gaan en komt op de vreemdst mogelijke uithoeken van onze wereldbol. Frits nam de honneurs waar om iets te organiseren. We hadden vanavond tien deelnemers waaronder onze kersverse zomerkampioen Yassin Mostfa en andere notoire snelschakers zoals Markus Lohrer, Bas von Knigslw, Frits Berendse en Loek Beekman. Rens ter Veen was weer in zijn boeken gedoken om kandidaat matches 1972 te raadplegen, en kwam in een van deze boeken een partij van Arturo Pomar tegen.

Het was tijd om een speeltempo te bepalen en om onze leden tegemoet te komen werd gekozen voor een tempo van vijf minuten met drie seconden per zet increment. Drie minuten en twee seconden increment is te snel voor de meesten van ons. Ook met de nu gekozen tijd had men problemen om de tijdlimiet te halen en ging men (in een gewonnen) stelling door de vlag. Het voorstel van Ruud, vijf minuten en vijf seconden zou ook problemen geven. Om iedereen tevreden te houden denk ik aan een tempo van vijf seconden en een increment van vijf minuten per zet. Ik ben benieuwd hoe lang zon partij dan gaat duren?

In de eerste ronde direct een verrassing, Frits werd van het bord gespeeld door Peter. Yassin, Bas, Loek en Hans wonnen ook hun wedstrijd. Yassin, Peter en Loek wonnen ook de tweede partij terwijl Bas genoegen nam met remise tegen Willem. In de derde ronde versloeg Yassin Peter en verloor Loek van Wil. Bas noteerde een overwinning tegen Hans en is nu runner up met twee en een half uit drie achter Yassin met drie uit drie. In de vierde ronde weer overwinningen van Yassin (tegen Loek) en Bas (tegen Wil). Frits krabbelt weer een beetje op en won voor de derde keer achtereen.

In de vijfde ronde hield Markus stand tegen Yassin met een remise, won Bas van Loek en Frits van Wil zodat de volgende tussenstand werd genoteerd: Yassin en Bas met vier en half uit vijf gevolgd door Frits met vier uit vijf. De kraker in ronde zes, Yassin tegen Bas, werd beslist in het voordeel van Yassin en Frits werd verpletterd door een wel heel scherpe Loek Beekman. In ronde zeven won Yassin van Willem en speelde Frits een alles of niets spelletje tegen Bas. Het werd niets voor Frits en alles voor Bas. In de achtste ronde won Frits gedecideerd van Yassin (je moet wat als je twee keer achter elkaar hebt verloren) maar verloor Bas verrassend van een sterk spelende Ruud. In de negende ronde won Yassin in een knappe pot van Hans, waarbij een mat werd geforceerd met beide lopers. Helaas wordt er niet geschreven bij snelschaak-partijen maar dit zou een juweeltje moeten zijn geweest. Bas nam genoegen met remise tegen Peter en Frits won overtuigend van Ruud.
Yassin won deze tienkamp met 7 uit 9 voor Bas en Frits met 6 uit 9.

 
   

Op maandagavond 4 maart werden wij uitgenodigd door onze schaakvrienden van Den Hoorn om de 31ste ontmoeting tussen onze bevriende verenigingen te spelen. De ambiance was perfect. Een grote ruime zaal in plaats van een 'zolderkamertje' boven, ouderwetse Garde-klokken die met hun getik hele volksstammen gek hebben gemaakt, een tafel(tje) per bord, en ook aan de inwendige mens was gedacht. De eerste ronde koffie werd verzorgd door Den Hoorn waarbij de barbeheerder de bestellingen opnam en rondbracht. Daarnaast hadden Gert en zijn vrouw nootjes en pindas geregeld.

Door de verhuizing van Den Hoorn naar een nog kleiner lokaaltje in het pand was de beheerder bereid om voor onze ontmoeting een groter zaaltje te regelen. Dat je te maken hebt met een cateraar blijkt wel uit de prijzen, koffie ( 2,25) en fris ( 2,30) maar ik moet wel zeggen dat de kwaliteit gewoon goed is. We boffen bij Pomar dat we alles in eigen beheer hebben en dat we de prijzen schappelijk kunnen houden.

Ondergetekende speelde aan bord 1 tegen oude bekende Bastiaan Hokke en ondanks een scherpe partij van beide kanten wist Bastiaan een bres te slaan in mijn stelling via een fraaie combinatie. Ik denk dat ik even te nonchalant was met het opspelen van de a-pion. Een offertje, gevolgd door een groter offer bracht Den Hoorn op voorsprong.
Hans Jacobs trok de stand direct weer gelijk door aan bord 6 te winnen van Nico Duivenvoorden. Het offer van Nico sloeg niet door zodat het eindspel gespeeld moest worden met een stuk minder. In dit geval won Hans redelijk snel en was dat stuk voordeel voldoende.

Loek Beekman (bord 8) speelde tegen Bram Nederpel en won in de slotfase de partij door een pluspion. In mijn opinie had Bram het op remise kunnen houden in het eindspel met toren en een pion tegen toren en twee pionnen van Loek maar op een of andere manier week Bram van de goede lijn af.
Rens ter Veen, aan bord 2, speelde tegen Niek Praagman, en het duurt altijd even voordat de partij van Rens ontvlamt. Rens won in het middenspel een pion en dat was voldoende voor de winst zodat er een 3-1 voorsprong op het bord kwam te staan.

Willem Brizee aan bord 4 speelde tegen schaakvriend Arjan Berkelaar en ook dit werd een fraaie partij. Willem won een pion maar gaf deze net zo makkelijk weer terug, ja zo zijn wij. In het eindspel werd gekozen voor een remise omdat beiden niet voor elkaar wilden onderdoen.
Wil Kauffman (bord 7) speelde ook een typische prachtige partij tegen Jan van der Maarel. In een gelijkwaardig eindspel (met meer kansen voor Jan) werd voor remise gekozen om het nog niet spannender te maken. Ik denk dat het afruilen van de dames voor Wil beter was geweest, nu moest hij zich met hand en tand verdedigen. Tussenstand 4- 2 voor Pomar.

Gerbrand Beekman speelde tegen oud-Pomariaan Gert Butterman en ik kon zien dat Gert nog niets aan kracht heeft ingeboet. In een gelijkwaardig eindspel werd remise overeen gekomen zodat beiden met een goed gevoel naar huis konden gaan.
Tenslotte de partij van Peter de Man tegen Florantijn van Kampen, weer zon beauty waar je als schaakspeler alleen maar jaloers op kan wezen. Peter kwam een kwaliteit achter te staan en won hierdoor wel een pion. In de slotfase speelde Peter overtuigend voor winst om eerst de kwaliteit terug te winnen om vervolgens (verrassend) remise aan te bieden. Ja, zo zijn wij ook.
Eindstand 5 tegen 3 voor Pomar.

Volgend jaar zijn wij weer aan de beurt.
Frits Berendse

De uitslagen op bordvolgorde, Den Hoorn - Pomar:

1. Bastiaan Hokke - Frits Berendse 1 0
2. Niek Praagman - Rens ter Veen 0 1
3 Gert Butterman - Gerbrand Beekman -
4. Arjan Berkelaar - Willem Brizee -
5. Florantijn van Kampen - Peter de Man -
6. Nico Duivenvoorden - Hans Jacobs 0 1
7. Jan van der Maarel - Wil Kauffman -
8. Bram Nederpel - Loek Beekman 0 1

Eindstand: 3 5
Op dinsdag 26 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 man hadden we voor schakers een prachtig aantal deelnemers, n meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017: wat een stabiliteit! Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) kozen dit jaar weer voor het onvolprezen 'Zwitsers' waarbij de laptop van laatstgenoemde met speels gemak 9 ronden uit de hoge hoed toverde.
Een verslag van dit spektakel vindt u hier. Daar kunt u ook alle uitslagen, de eindstand en enkele foto's vinden.
Op woensdag 26 september nam Haeghe Ooievaar de handdoek op om de 32e massakamp te organiseren tussen de verenigingen Haeghe Ooievaar, Botwinnik, Pomar en Raadsheer Corbulo. Ondanks het enthousiasme van de organiserende vereniging en de contactpersonen van de andere verenigingen kan men niet meer echt spreken over een massakamp. Misschien ligt het aan de datum van deze ontmoeting maar Botwinnik en Raadsheer Corbulo vaardigden vier spelers af, Pomar kwam met zeven deelnemers en Haeghe Ooievaar (met zeventien spelers) complimenteerde de teams zodat elk team uit zeven of acht spelers bestond.
De ontvangst was allerhartelijkst en het deed mij goed om op de vooravond zoveel jeugd te zien die de stappen n tot en met vier voorgeschoteld kregen.

In de eerste ronde speelde Pomar tegen Botwinnik en helaas trokken wij met 3 tegen 4 aan het kortste eind. Haeghe Ooievaar won overtuigend met 5 tegen 2 van Raadsheer Corbulo. In de tweede ronde won Pomar nipt met 4 tegen 3 van Raadsheer Corbulo en versloeg Haeghe Ooivaar Botwinnik met 5 tegen 3. In de laatste ronde werd het toch nog spannend omdat het aantal bordpunten beslissend is voor de eindstand. Pomar wist knap gelijk te spelen tegen Haeghe Ooievaar en Botwinnik overklaste Raadsheer Corbulo met 7 tegen 1.

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 3 - 4
Raadsheer Corbulo - Haeghe Ooievaar 2 - 5

2e ronde:
Pomar - Raadsheer Corbulo 4 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 3 - 5

3e ronde:
Haeghe Ooievaar - Pomar 4 - 4
Botwinnik - Raadsheer Corbulo - 7 - 1

Eindstand:
1. Haeghe Ooievaar - 5 matchpunten - 14 bordpunten
2. Botwinnik - 4 matchpunten - 14 bordpunten
3. Pomar - 3 matchpunten - 11 bordpunten
4. Raadsheer Corbulo - 0 matchpunten - 6 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Perry van der Meer: 1 uit 3
2. Kees Vink: 2 uit 3
3. Frits Berendse: 2 uit 3
4. Peter de Man: uit 3
5. Markus Lohrer: 1 uit 3
6. Jos Bergers: uit 3
7. Loek Beekman: 2 uit 3
8. Hans Hendiks (namens HO): 2 uit 2
Dinsdag 18 september (Prinsjesdag, een uitstekende dag om je zinnen te verzetten en lekker te gaan schaken...) kon er voor de laatste keer vr het begin van de interne competitie vrijuit worden geschaakt. Tien Pomarianen waren aanwezig om een flink snelschaaktoernooitje te gaan spelen. Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen helaas iets te laat binnen om het toernooi uit te breiden naar twaalf deelnemers maar volgens mij hebben ze zich desondanks wel vermaakt met het oplossen van problemen en het naspelen van enkele partijen uit een match tussen een zekere Karpov en Kortsjnoi, u allen wel bekend neem ik aan / mag ik hopen...

Goed, een tienkamp dus die naar Pomariaanse maatstaven redelijk sterk bezet was met figuren als Perry van der Meer, Han Terpstra en Frits Berendse waarbij de deelname van enkele illustere en gehaaide snelschakers als Loek Beekman, Markus Lohrer en John Woestenenk niet onvermeld mag blijven.
HanT schoot als een komeet uit de startblokken en had na vijf ronden al evenzovele punten bij elkaar gesprokkeld. Perry had een halfje laten liggen tegen Loek zodat het duel in de zesde ronde tussen beide kemphanen een ware thriller zou worden. Perry had wit maar HanT trok aan het langste eind en nam met 6 uit 6 een voorsprong van een vol punt op uw verslaggever (Han Nicolaas) die het met 5 uit 6 niet zo heel slecht deed. Perry volgde met 4 punten, Frits en John kwamen daar weer een halfje achteraan.

In de laatste drie ronden stokte het ritme bij beide Hannen (HanT verloor van Frits en liet een halfje liggen tegen Loek terwijl HanN nog maar n puntje aan zijn totaal toe wist te voegen na nederlagen tegen HanT en John), wisten John en Frits beiden nog twee punten te pakken maar was het Perry die met een ware eindsprint (drie overwinningen op rij) alsnog langszij kwam met HanT: beiden eindigden op 7 punten. Frits, John en HanN deelden de plaatsen 3 t/m 5 met 6 punten terwijl de rest van het deelnemersveld minder dan 50% scoorde. Loek voerde deze groep aan met 4 punten, gevolgd door Peter de Man met 3 punten: er zit verbetering in Peter, gewoon vaker doen!
De overige drie deelnemers deden niet voor elkaar onder en geen van hen wilde op de laatste plaats eindigen. Die werd dan ook keurig gedeeld: Willem Brizee, Markus Lohrer en Wil Kauffman behaalden allen 1 punt.
Hieronder vindt u alle uitslagen en de eindstand van deze enerverende tienkamp.


Scoretabel snelschaken 18 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Perry van der Meer XXX 1 1 1 0 1 1 1 1 7 1-2
Loek Beekman XXX 0 0 0 0 1 1 1 4 6
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 0 1 1 1 6 3-5
Frits Berendse 0 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 6 3-5
Peter de Man 0 1 0 1 XXX 0 0 1 0 3 7
Han Terpstra 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 7 1-2
John Woestenenk 0 1 1 0 1 0 XXX 1 1 1 6 3-5
Willem Brizee 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Wil Kauffman 0 0 0 0 1 0 0 0 XXX 1 8-10
Ook op dinsdag 11 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) afwezig. Dit keer om te ervaren hoe het is om per trein van Marseille naar Madrid te reizen. Welnu, ik kan u zeggen dat dit een zeer aangename belevenis was! Met tussenstops in Montpellier (u allen uiteraard bekend van de match Timman - Tal die daar in 1985 werd gespeeld en die na hartverscheurende taferelen door onze landgenoot werd 'gewonnen' (niet echt gewonnen maar de 3-3 was genoeg voor Timman om zich te plaatsen voor de Kandidatenmatches) en waar ik nu in museum 'Le Fabre' een fraaie tentoonstelling over Picasso bezocht) en Barcelona (te weinig overstaptijd om iets zinnigs te doen) bereikte ik na zo'n 11 uur de hoofdstad van Spanje, maar daarover wellicht later meer...

Goed, Frits Berendse mocht dus opnieuw de honneurs waarnemen en deze keer had hij heel wat meer te doen dan vorige week getuige zijn relaas dat u hieronder vindt (waarvoor uiteraard dank!).


Op deze avond, schrik niet, waren er vijftien schakers waaronder Jan Zonneveld. Welkom terug. Jan Zonneveld en Bas von Knigslw kozen voor een rustig tempo en Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen te laat binnen om mee te doen aan het snelschaken. Ook Jos Bergers, gehinderd door slaapgebrek, kwam even wat nieuwe schaak-notitieboekjes brengen en vertrok voordat wij gedag hadden kunnen zeggen.
Bleven er toch tien mensen over zodat ik me genoodzaakt zag een toernooitje te organiseren. Wel met een tempo dat de meesten wat aangenamer vonden: vijf minuten en een increment van drie seconden per zet. Gerbrand Beekman en Hans Mudde gingen als een speer en scoorden beiden zes punten uit de eerste zes ronden. In de zevende ronde verloor Hans van Gerbrand. Gerbrand verslikte zich echter in de negende en laatste ronde tegen zijn angsttegenstander en naamgenoot Loek Beekman. Hans won echter wel zijn laatste twee partijen waardoor Hans en Gerbrand beiden wonnen met acht uit negen voor Loek Beekman met zeven uit negen. Loek in topvorm??

Een paar spelers wilden voor de nul punten gaan maar Pomar kennende lukt dit nooit. We blijven vrijgevig en willen nog wel eens een partij verliezen die we op winst staan. Dat is de charme van het snelschaken. Gerbrand en Hans, gefeliciteerd met jullie overwinning!


Scoretabel snelschaken 11 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Markus Lohrer XXX 1 0 0 0 1 0 1 1 4 5
Willem Brizee 0 XXX 0 1 0 0 0 1 1 3 6-7
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 1 1 0 1 1 1 8 1-2
Peter de Man 1 0 0 XXX 0 0 0 0 0 1 9
Hans Mudde 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 1 8 1-2
Wil Kauffman 1 0 1 0 XXX 0 0 1 0 3 6-7
Loek Beekman 0 1 1 1 0 1 XXX 1 1 1 7 3
Frits Berendse 1 0 1 0 1 0 XXX 1 1 5 4
Paul Huisman 0 0 0 1 0 0 0 0 XXX 0 1 10
John Woestenenk 0 0 0 0 1 0 0 1 XXX 2 8
Op dinsdag 4 september had uw verslaggever (Han Nicolaas) andere dingen te doen (de bekende b.b.h.h., bezigheden buitenshuis hebbende) maar gelukkig is daar altijd onze immer aanwezige wedstrijdleider Frits Berendse die deze avond de honneurs waarnam. Zoveel honneurs waren er echter niet, zie hieronder het 'verslag' van Frits...

Op dinsdag avond 4 september 2018 was de opkomst bijzonder matig te noemen met maar vijf bezoekers. Omdat ik zelf vroeg vertrok om de eerste nieuwsbrief van het seizoen te maken (die nogal wat stof deed opwaaien), liet ik de vier andere schakers, Loek Beekman, Hans Mudde, Peter de Man en Wil Kauffman, een dubbele ronde rapidpartijen spelen. Helaas heb ik nog geen uitslagen ontvangen maar ik weet wel dat Loek de meeste punten vergaarde.
Dinsdag 28 augustus: een snelschaak-achtkamp tussen louter Pomarianen en Rens ter Veen als toeschouwer. Er scheen ook 'iets' van voetbal op tv te zijn, wellicht dat sommige mensen dat weerhield om naar het kabouterhuisje te komen. Anyway, de achtkamp was meer dan spannend en bij het ingaan van de laatste ronde hadden zes (!) deelnemers nog kans op een (gedeelde) eerste plaats.
Frits Berendse en Willem Brizee hadden de beste papieren met elk vier punten uit zes potjes en laten die twee nou net in de laatste ronde tegen elkaar moeten spelen! (Perfect inzicht van uw verslaggever / indeler / wedstrijdleider...). Met een halfje achterstand volgde Loek Beekman, op zijn beurt weer gevolgd door Wil Kauffman, Markus Lohrer en John Woestenenk, allen met drie punten. Uw verslaggever en Ruud van Dijk hadden in dit geweld met respectievelijk drie en anderhalve punt het nakijken maar dat betekende wel dat ook de strijd om de laatste plaats nog interessant was!


 
   


Goed, de koplopers Frits en Willem deelden in de laatste ronde het punt (heel tactisch), Loek verloor en zag Wil en John langszij komen die beiden wonnen. Markus bleef op drie punten steken na verlies tegen ondergetekende zodat Ruud er met de rode lantaarn vandoor ging. Een boeiende achtkamp die werd voortgezet met diverse andere snelschaak-potjes door degenen die hier nooit genoeg van schijnen te krijgen.


Scoretabel snelschaken 28 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wil Kauffman XXX 0 0 1 0 1 1 1 4 3-4
Markus Lohrer 1 XXX 0 0 1 0 1 0 3 6-7
Frits Berendse 1 1 XXX 0 0 1 1 4 1-2
John Woestenenk 0 1 1 XXX 0 1 0 1 4 3-4
Willem Brizee 1 0 1 XXX 1 0 1 4 1-2
Han Nicolaas 0 1 1 0 0 XXX 3 6-7
Loek Beekman 0 0 0 1 1 XXX 1 3 5
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 XXX 1 8
Op dinsdag 21 augustus kon er opnieuw vrijuit worden gespeeld. Terwijl het bestuur zich boog over de voorbereidingen voor de komende Algemene Ledenvergadering (9 oktober, noteert u die datum vast!), financin en andere zaken waar besturen zich mee bezig dienen te houden, schotelde Rens ter Veen het Pomar-volk een nogal vreemde opening voor. Wat heet vreemd: bizar was het, 'onspeelbaar'. Want wie haalt het in zijn hoofd om na 1.d4-Pf6 2. g4 te spelen?? Goed, dat was dus de uitspeelstelling waar vijf Pomarianen zich het hoofd over mochten breken in een enkelvoudige vijfkamp.

Rens was daarin ongenaakbaar en wist al zijn partijen te winnen: maar ja, die had de hele week kunnen oefenen... Loek Beekman bleef daar een puntje bij achter terwijl de rest het met duidelijk minder moest doen. Ik heb geen idee of we deze variant vaak bij Pomar zullen gaan zien, wellicht dat alleen Rens zich er af en toe aan zal wagen... Dat ding heeft trouwens nog een naam ook, sterker nog: twee namen! Het is bekend onder zowel het Gibbins-Weidenhagen-Gambit als het Bronstein-gambiet. Doe mij die laatste dan maar...

Scoretabel snelschaken 21 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 3 2
Rens ter Veen 1 XXX 1 1 1 4 1
Hans Mudde 0 0 XXX 0 5
Markus Lohrer 0 0 1 XXX 0 1 4
Peter de Man 0 0 1 XXX 1 3
Na de succesvol verlopen Open Zomercompetitie, waar u hier nog van alles over kunt lezen, kon er vanaf dinsdag 14 augustus weer een aantal weken vrijuit worden gespeeld. Op deze eerste vrije avond was het redelijk rustig maar er kon desondanks een interessant snelschaaktoernooitje met negen man worden georganiseerd. De 'vaste kern' was vrijwel zonder uitzondering aanwezig, aangevuld met Derk Dekker die daarmee direct tot favoriet was bestempeld, in ieder geval op papier. En hij maakte die favorietenrol meer dan waar!

Derk startte rustig met een zwaarbevochten remise in de eerste ronde tegen onze eigen Frits Berendse, gevolgd door een vrije ronde, een overwinning op Willem Brizee en een remise tegen Markus Lohrer die vanavond boven zichzelf uitsteeg. Maar vanaf de vijfde ronde volgden er nog louter overwinningen zodat met 7 uit 8 de eerste plaats werd gepakt, een vol punt voor Rens ter Veen die niet alleen van Derk verloor maar verrassend genoeg (?) ook van Peter de Man die een prima toernooi speelde.

Achter Rens volgde de al eerder genoemde Markus die vijf punten bijeen harkte, niet verkeerd in dit gezelschap! Frits was de laatste die met 4 punten meer dan 50% scoorde, de rest bleef daar onder. Loek Beekman en Peter de Man deden het met 3 punten niet slecht, Wil Kauffman pakte drie punten, Willem twee en tja, uw verslaggever (Han Nicolaas): wat zullen we daar over zeggen? Ik kan er kort over zijn, ik speelde dramatisch slecht, niks meer, niks minder. Anderhalve punt uit acht potjes, 'goed' voor een negende en laatste plaats, wat een droefenis. Maar goed, het gaat 'nergens' over zeggen we dan en volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Het was in ieder geval een leuk avondje dat werd voortgezet met het traditionele doorgeefschaak: eigenlijk veel leuker dan dat snelschaken!


Scoretabel snelschaken 14 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score Plaats
Peter de Man XXX 0 1 1 0 0 0 1 3 5-6
Wil Kauffman 1 XXX 1 0 0 0 1 0 0 3 7
Han Nicolaas 0 0 XXX 0 1 0 0 0 1 9
Loek Beekman 0 1 1 XXX 1 0 0 0 3 5-6
Frits Berendse 1 1 0 0 XXX 1 1 0 4 4
Derk Dekker 1 1 1 1 XXX 1 1 7 1
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 0 0 2 8
Markus Lohrer 1 1 1 0 1 XXX 0 5 3
Rens ter Veen 0 1 1 1 1 0 1 1 XXX 6 2
Na een aantal avonden vrijuit te hebben geschaakt begonnen we op dinsdag 10 juli met de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar, een snelschaaktoernooi over vijf avonden waaraan ook niet-Pomarianen kunnen deelnemen. Om deze website nog enigszins overzichtelijk te houden vindt u alle informatie over deze Zomercompetitie (inclusief uitslagen, verslagen e.d.) op een aparte pagina waarop ook nog het wel en wee van de vorige vijf edities is te lezen. Inderdaad: we zijn al aan de zesde editie toe van dit nu al legendarische evenement!
U vindt de Zomercompetitie-pagina hier, mij rest op deze plaats niets anders dan dat ik hoop dat velen van u ook in de zomer de weg naar ons onderkomen weten te vinden. Weest welkom, en zegt het voort!Op dinsdagavond 3 juli waren er maar 7 Pomarianen aanwezig maar door een aantal gasten uit de regio had ik 10 deelnemers voor een snelschaakavond. Han Nicolaas had zijn vakantie verlengd en het Zomer Pomartoernooi verschoven naar dinsdag 10 juli.
Naast Jan van der Meer en Dominique Nierop van Haeghe Ooievaar speelden ook Michel van Loo (Schaakhuis) en Charles Haas (oud Pomar) hun wedstrijden mee en bleef het tot de laatste ronde spannend. Michel van Loo werd kampioen op weerstandspunten voor Jan van der Meer en op ruime afstand Frits Berendse. Ook nu werd weer gekozen voor een speeltijd van 5 minuten en 3 seconden per zet. Rens ter Veen hield zich weer bezig met probleem-oplossingen. Door het fraaie weer werden de nodige partijen weer buiten gespeeld.


Scoretabel snelschaken 3 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score WP Plaats
Willem Brizee XXX 1 0 1 0 0 0 0 3 10 9
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 0 0 0 1 2 10 10
Jan van der Meer 1 0 XXX 1 1 1 0 1 1 1 7 29 2
Wil Kauffman 1 0 XXX 1 1 0 0 0 1 4 14,5 6
Markus Lohrer 0 1 0 0 XXX 0 0 1 1 3 13,5 7
Charles Haas 1 0 0 1 XXX 0 0 1 1 4 15 5
Michel van Loo 1 1 1 1 1 XXX 1 0 7 29,75 1
Frits Berendse 1 1 0 1 1 1 0 XXX 0 5 19 3
Dominique Nierop 1 1 0 1 0 0 1 1 XXX 0 5 22 4
Peter de Man 1 0 0 0 0 0 1 XXX 3 14,5 8Op dinsdag 26 juni waren er toch nog acht enthousiaste schakers om te oefenen voor het grote zomertoernooi van Pomar. Door de (on)verwachte afwezigheid van uw redacteur en voorzitter, Han Nicolaas, nam ik de honneurs waar om via een tabel uit de jaren 1930 een toernooi te organiseren. Om een aantal spelers van ons tegemoet te komen werd er gespeeld met een tempo van 5 minuten en 3 seconden per zet. Het WK voetbal zorgde voor veel afwezigen en via via begreep ik dat Han het land van de toekomstige wereldkampioen aan het bezoeken was. Hij zat in het zonnige Parijs (kleine aanvulling van uw verslaggever: ik zat deze avond nog in Lissabon waar het overigens ook zeer zonnig en aangenaam was!). De eerste plaats werd gewonnen op weerstandspunten door Peter de Man voor Markus Lohrer en Frits Berendse. Toch bijzonder knap van Peter om de rest achter zich te laten.


Scoretabel snelschaken 26 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score WP Plaats
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 1 4 16,5 4
Frits Berendse 1 XXX 0 1 0 1 1 1 5 13 3
Peter de Man 1 1 XXX 1 0 0 1 1 5 16,5 1
Wil Kauffman 1 0 0 XXX 0 1 1 3 8,75 5
Markus Lohrer 0 1 1 1 XXX 1 0 1 5 16 2
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 0 0 1 6,75 7
Ruud van Dijk 0 0 0 0 1 1 XXX 1 3 7,5 6
Jos Bergers 0 0 0 0 0 1 0 XXX 1 1,5 8
Na het zinderende eind van de interne competitie die Hans Mudde als kampioen opleverde konden we vanaf 19 juni een drietal weken vrijuit schaken: soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 19 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 12 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator. Hij mocht van mij best meedoen maar dat wilde hij uiteindelijk toch niet, bescheiden als altijd. Dank Frits voor de organisatie!

De zomerkampioen deed zelf ook mee wat een enorme druk op zijn schouders legde: alle ogen waren immers gericht op de prestaties van deze man! Hij deed het lang niet slecht, dat kan ik u vast melden!
Het was echter oud-kampioen Rens ter Veen die vanavond als een speer uit de startblokken ging en halverwege met 5 uit 6 de koppositie pakte (hij stond alleen tegen Hans Mudde een half puntje af), op een half punt gevolgd door de familie Beekman (Loek en Gerbrand). Uw verslaggever (Han Nicolaas) volgde met 4 punten terwijl de kampioen het 'rustig' aan deed en met 3 punten de kat uit de boom keek: zijn tijd kwam nog wel...
Gehaaide snelschakers als Wil Kauffman (2 punten) en Markus Lohrer (1 punt) zouden in het tweede deel moeten laten zien dat ze de titel 'gehaaide snelschakers' inderdaad verdienden.

En dat tweede deel van de avond, na een welverdiende pauze, kende een bizar verloop. Rens ging 'gewoon' door met winnen en voegde nog vijf punten aan zijn totaal toe waarmee hij onbedreigd en vrij duidelijk eerste werd met 10 uit 11: niet slecht... Maar ook HansM zat niet stil en ook hij won al zijn vijf partijen in de tweede helft. Daarmee kwam hij op 8 punten, juist genoeg om uw verslaggever een halfje voor te blijven die daarmee het brons pakte.

Maar wat gebeurde er dan met Loek en Gerbrand, na de eerste helft keurig gedeeld tweede? Welnu, die vielen beiden vrijwel compleet stil. Loek wist er nog n puntje bij te halen maar Gerbrand had kennelijk al zijn kruit in de eerste helft verschoten en incasseerde vijf nullen. Tja, dat soort dingen gebeuren maar het was wel opmerkelijk.
Wil daarentegen kende een sterke tweede helft met 4 uit 5 waarmee hij zijn totaal op 6 bracht en ook Markus kwam goed terug: hij harkte er nog 2 punten bij en kwam op 3, een halfje voor het illustere trio Ruud van Dijk, Willem Brizee en Jos Bergers die met 3 uit 11 de laatste plaatsen deelden.

Hieronder vindt u alle uitslagen van deze enerverende avond, volgende week gaan we vrolijk verder met vrij schaken. Maar dan zonder uw verslaggever want die bevindt zich dan als alles goed gaat in Lissabon. Wordt vervolgd!


Scoretabel snelschaken 19 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Loek Beekman XXX 1 0 1 1 1 0 0 0 0 1 1 6 5
Markus Lohrer 0 XXX 0 0 1 1 0 0 1 0 0 3 9
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 0 0 0 0 0 1 1 0 5 6
Vincent Steemers 0 1 0 XXX 1 1 0 0 1 0 0 4 7-8
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 1 0 0 0 0 3 10-12
Jos Bergers 0 0 1 0 0 XXX 0 0 0 1 1 0 3 10-12
Han Nicolaas 1 1 1 1 XXX 0 1 0 1 1 8 3
Rens ter Veen 1 1 1 1 1 1 1 XXX 1 1 1 10 1
Hans Mudde 1 1 1 1 1 0 XXX 1 1 8 2
Peter de Man 1 0 0 0 0 1 0 0 XXX 1 1 4 7-8
Ruud van Dijk 0 1 0 1 1 0 0 0 0 0 XXX 0 3 10-12
Wil Kauffman 0 1 1 1 1 1 0 0 0 1 XXX 6 4

Op dinsdag 2 januari openden we het schaakjaar 2018 met een Nieuwjaarstoernooitje. Zestien man, onder wie twee niet-Pomarleden (Jan van der Meer (uiteraard) en 'afvallige' Wim Meijer die het bij zijn oude club DSC in Delft uitstekend naar zijn zin schijnt te hebben: in ieder geval zodanig dat van een terugkeer bij Pomar vooralsnog geen sprake is) wisten de weg naar ons onderkomen te vinden en dat is voor schakers natuurlijk een prachtig getal. De 16 man werden door uw verslaggever (Han Nicolaas) volkomen willekeurig, en enigszins chaotisch, in twee groepen van acht verdeeld waarna rond 20.20 uur het snelschaak-spektakel kon losbarsten. Het speeltempo werd bepaald op 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden increment per zet, inmiddels ook bij Pomar een vertrouwd fenomeen. Het officile snelschaaktempo (3 minuten + 2 seconden per zet) is voor veel Pomarianen nog een tikkie te snel, hoewel zelfs dit tempo voor een aantal leden 'te langzaam' is. Maar goed: '5+3' was dus het tempo!Nieuwe dresscode bij Pomar?!


Groep 1 bevatte erkende (snelschaak)cracks als Rens ter Veen, Wil Kauffman en Gerbrand Beekman, maar Markus Lohrer (en misschien ook wel ondergetekende) moet je ook nooit onderschatten. Kortom, spanning was verzekerd! Gerbrand ging flink uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten bij elkaar gesnelschaakt waaronder een overwinning met zwart op Rens. HanN gaf zowel in de eerste ronde tegen Markus als in de derde ronde tegen Rens zijn dame weg: twee dikke nullen dus, met tussendoor wel een overwinning op Wim Meijer.
Gerbrand moest na de derde ronde een stapje terug doen terwijl Rens vanaf dat moment alles won en met 6 uit 7 de eerste plaats voor zich opeiste. HanN kwam niet onaardig terug en pakte met 5 punten de tweede plek. De strijd om de derde plaats was hier behoorlijk spannend: Gerbrand en Hans Mudde pakten beiden vier punten, op grond van het onderlinge resultaat werd HansM derde.

Groep 2 werd vertegenwoordigd door de immer gehaaide Frits Berendse, gastspeler Jan van der Meer en Loek Beekman maar ook hier gold dat de overige spelers zich uiteraard niet zonder slag of staat naar de slachtbank wilden/lieten leiden. Frits en Jan bevestigden hun reputatie door na drie ronden beiden 2 punt verzameld te hebben: Frits moest een half punt afstaan aan Loek terwijl Jan niet verder kwam dan remise tegen John Woestenenk.

In de vierde ronde volgde de clash tussen beide koplopers die door Frits gewonnen werd: was daarmee de boel beslist? Zeker niet, Vincent Steemers stak daar in de vijfde ronde een stevige stok voor door Frits zijn enige nederlaag te bezorgen. Jan won de rest van zijn partijen zodat Frits en Jan beiden op 5 uit 7 uitkwamen. Op grond van het onderlinge resultaat werd Frits hier tot winnaar uitgeroepen, Jan dus tweede. Vincent pakte, wellicht enigszins verrassend, de derde plek met vier punten, net een halfje meer dan Loek.

Hieronder vindt u alle uitslagen in beide groepen zodat u rustig kunt kijken hoe u het er vanaf heeft gebracht. Vermeld moet nog worden dat de inwendige mens op deze avond niets tekort kwam. Geen oliebollen, maar wel allerlei andere zoetige en hartige dingen werden ons voorgeschoteld door Loek: waarvoor dank!


Scoretabel Groep 1 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Rens ter Veen XXX 0 1 1 1 1 1 1 6 1
Gerbrand Beekman 1 XXX 0 0 0 1 1 1 4 4
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 1 1 5 2
Wil Kauffman 0 1 0 XXX 0 0 0 1 2 6-8
Hans Mudde 0 1 0 1 XXX 1 1 0 4 3
Markus Lohrer 0 0 1 1 0 XXX 0 0 2 6-8
Wim Meijer 0 0 0 1 0 1 XXX 1 3 5
Jos Bergers 0 0 0 0 1 1 0 XXX 2 6-8Scoretabel Groep 2 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 1 5 1
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 3 4
Willem Brizee 0 1 XXX 0 0 0 0 1 2 7
Jan v/d Meer 0 1 1 XXX 1 1 1 5 2
Vincent Steemers 1 1 1 0 XXX 1 0 0 4 3
Hans Jacobs 0 0 1 0 0 XXX 1 1 3 5
John Woestenenk 0 0 1 1 0 XXX 0 2 6
Peter de Man 0 0 0 0 1 0 1 XXX 2 8


 
   


Wat doe je vervolgens om een winnaar te bepalen als je twee groepen hebt? Juist, de bekende kruisfinales! Hierbij speelt de nummer 1 van groep 1 tegen de nummer 2 van groep 2 en de nummer 2 van groep 1 tegen de nummer 1 van groep 2. Dat leverde, na loting (om de kleur te bepalen) door enkele volkomen onafhankelijke, uiterst discrete Pomarleden, vrij van elke schijn van partijdigheid, de volgende halve finales en resultaten op:

Jan - Rens 0-1
Frits - Han 0-1

Spelen met zwart had kennelijk een voordeel in deze halve finales, feit was dat Rens en Han gingen strijden om het goud en zilver terwijl Jan en Frits de zogenoemde 'troostfinale' mochten spelen: vreselijk woord, maar goed. Rens won deze finale, Frits versloeg Jan (opnieuw) en legde beslag op de derde plaats.

Na een hartverwarmende prijsuitreiking (ja ja, de organisatie had dan wel geen beslag kunnen leggen op oliebollen, prijzen voor de bovenste vier waren er wel!) werd er door de echte die-hards nog flink doorgegaan met snelschaken en/of doorgeefschaak. In dat kader kan ik u overigens melden dat woensdag 17 januari het Open Doorgeefschaakkampioenschap van de HSB plaatsvindt, bij Haeghe Ooievaar in Loosduinen!

Op dinsdag 10 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De belangrijkste punten/besluiten van deze ALV kunt u hier nog eens rustig nalezen.

Er werden ook diverse prijzen uitgereikt voor o.a. de drie beste A- en B-spelers van de winter- en zomercompetititie, de snelschaakkampioen en de topscoorders in de externe competitie. Hier vindt u een aantal foto's van deze avond.

     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   

Programma komende maanden

     
21 juli   geen schaken!
     
28 juli   vrij schaken
     
4 augustus   vrij schaken
     
11 augustus   vrij schaken
     
18 augustus   vrij schaken
     
25 augustus   vrij schaken
     
1 september   vrij schaken
     
8 september   vrij schaken
     
15 september   vrij schaken
     
22 september   vrij schaken
     
29 september   vrij schaken
     

[Top]


Een overzicht van de speelzaal tijdens de interne en externe
(Pomar 2 - DSC 8) op 8 januari 2013     

     

     
Enkele actiefoto's tijdens de interne op 26 mei 2009[Top]