Interne competitie 2018-2019


Uitslagen 4e ronde interne competitie 2018-2019
Programma 5e ronde interne competitie 2018-2019
Programma komende maanden


Op dinsdag 12 maart speelden we de 4e ronde van de interne (zomer)competitie waarin maar liefst 12 partijen werden gespeeld. Regen, storm, kou: niets kon de Pomarianen er deze avond van weerhouden de tocht naar het Kabouterhuis te maken om daar in een gezellige, knusse en warme ambiance een partijtje schaak op de mat danwel het bord te leggen.
Negen overwinningen en drie remises werden er genoteerd in soms adembenemende partijen waar een Magnus Carlsen (om maar iemand te noemen...) jaloers op zou zijn geweest.

De drie remises waren zeker geen saaie schuifpartijen. Zo speelden Yassin Mostfan en Frits Berendse een mooi potje waarin Frits lange tijd het beste van het spel had. In het eindspel met aan beide kanten drie lichte stukken en zeven pionnen stond Frits nog steeds iets beter en misschien had hij kunnen proberen een stuk voor twee pionnen te ruilen. Zoals het ging kwam Yassin er goed uit, er werd nog wat geruild en de puntendeling was een feit.
Ook Jos Bergers en Giuseppe Gastaldi deden hun uiterste best er iets moois van te maken. Giuseppe won een kwaliteit maar het eindspel dame en twee torens tegen dame, toren en loper bleek bijzonder moeilijk te winnen. Jos verdedigde zich goed en sleepte er een half punt uit.

     
 
   


Het derde en laatste punt dat werd gedeeld kwam tot stand in de partij tussen Markus Lohrer en uw verslaggever (Han Nicolaas). Het werd een rustige Siciliaan en Markus stond eigenlijk best wel lekker. Ik probeerde wel wat maar Markus deed geen rare dingen, hij dacht zelfs een paar keer langer dan een minuut na over een zet: tja, dat moeten we natuurlijk niet hebben h Markus! Ik deed een remise-aanbod op een moment dat het spel in evenwicht was en waar ik absoluut geen winstkansen meer zag voor mezelf: Markus accepteerde het aanbod, ook nu na enig nadenken.
De witspelers waren behoorlijk succesvol vanavond en boeken in zes partijen een overwinning. Hans Mudde won in het middenspel een stuk tegen Tim van Rijswijk en daar kon Tim geen kaas of chocola meer van maken.

     
 
   


Han Terpstra offerde tegen Vincent Steemers weer eens een pion in de opening (dol op gambietjes die HanT!) en wist de partij te winnen: niet gezien hoe dat in zijn werk ging eerlijk gezegd.
Bas von Knigslw en Leo Blaas speelden een behoorlijk complex potje waarin het materieel gezien lange tijd gelijk opging. Bas won echter met een vervelende penning een stuk en speelde het daarna knap uit tot winst.

     
 
   


Wil Kauffman kwam met wit na 1.b4 een pion voor tegen John Woestenenk, maar dat leek allemaal niet zo erg (voor John). Vervolgens zag John 'iets over het hoofd' zoals hij het zelf omschreef waarna Wil de partij toch nog vrij snel in winst wist om te zetten.
Peter de Man speelde met wit een mooie partij tegen Hans Jacobs, kwam een kwaliteit voor en had een dijk van een stelling. Samen met een gevaarlijk uitziende koningsaanval waren dat voldoende ingredinten voor een terechte overwinning.

     
 
   


De laatste witoverwinning kwam op naam van Paul Huisman die een leuk potje speelde tegen Jense van der Wal. In een eindspel met flink uitgedund materiaal kwam Paul een pion voor maar het eindspel loper en vier pionnen tegen paard en drie pionnen was nog niet zo heel eenvoudig. Paul had echter een paar voordeeltjes: een actieve koning, een vrijpion aan de rand (daar houden paarden niet zo van...) en een loper die sterker bleek dan het paard. Jense verdedigde echter lange tijd goed maar koos volgens mij het verkeerde plan door zowel met de koning als het paard naar de vrije randpion van Paul te gaan. Die werd weliswaar buitgemaakt maar hierdoor kreeg Paul tijd om met zijn koning de pionnen op de andere vleugel onder vuur te nemen. Het eindspel dat vervolgens overbleef was niet meer te reddden voor Jense. Een ander plan zou zijn geweest om alleen met het paard de vrijpion proberen tegen te houden en met de koning op de andere vleugel te blijven. Maar ja, wijsheid achteraf, daar koop je niet zoveel voor HanN!
Resteren de drie overwinningen van de zwartspelers. Kees Vink kwam tegen Ruud van Dijk in een toren-en-loper eindspel twee pionnen voor en wist dit feilloos uit te buiten tot een vol punt.

     
 
   


Loek Beekman moest het met wit opnemen tegen koploper Rens ter Veen, voorwaar niet eenvoudig! Deze Scandinavische partij ging heel lang gelijk op maar in het verre middenspel wist Rens een pionnetje te winnen en het eindspel met aan beide kanten een dame, twee torens en wat pionnen wist Rens op de hem bekende wijze uit te schuiven tot winst.
Dan de laatste partij, een hele fraaie! Willem Brizee haalde met zwart tegen Felix Ferschtman alles uit de kast en dat is heel wat! Willem posteerde beide torens op de f-lijn en samen met dame en loper had hij een geweldige koningsaanval. Felix, ook niet van gisteren zoals we allen weten, verdedigde zich zo goed en zo kwaad als het kon maar de zwarte aanval was eenvoudigweg te sterk. Met een paar krachtzetten wist Willem de witte koning mat te zetten: fraai gespeeld Willem!

     
 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze boeiende avond, uit de bijgewerkte stand blijkt dat Rens aan kop gaat met 19 punten, op een punt gevolgd door Peter. Willem staat op een knappe derde plaats met 16 punten.
Tevens vindt u ook nog een kort verslag en de uitslagen van de 3e ronde: uw verslaggever heeft een kleine achterstand goed te maken...


Uitslagen 4e ronde interne zomercompetitie, 12 maart

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde (A) Tim van Rijswijk (B) 1-0
Markus Lohrer (B) Han Nicolaas (A) -
Bas von Knigslw (A) Leo Blaas (A) 1-0
Han Terpstra (A) Vincent Steemers (B) 1-0
Ruud van Dijk (B) Kees Vink (A) 0-1
Felix Ferschtman (A) Willem Brizee (A) 0-1
Wil Kauffman (B) John Woestenenk (A) 1-0
Loek Beekman (B) Rens ter Veen (A) 0-1
Paul Huisman (B) Jense van der Wal (B) 1-0
Yassin Mostfa (A) Frits Berendse (A) -
Jos Bergers (B) Giuseppe Gastaldi (B) -
Peter de Man (A) Hans Jacobs (B) 1-0



Voorlopig programma 5e ronde interne zomercompetitie, 19 maart 20.00 uur
(kan nog wijzigen dus komt u ook als u nog niet bent ingedeeld)


Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Willem Brizee (A) -
Han Terpstra (A) Yassin Mostfa (A) -
Frits Berendse (A) Hans Jacobs (B) -
Loek Beekman (B) Markus Lohrer (B) -
Han Nicolaas (A) Jan Zonneveld (B) -
Kees Vink (A) Paul Huisman (B) -
Bas von Knigslw (A) Felix Ferschtman (A) -
John Woestenenk (A) Gerbrand Beekman (A) -
Jense van der Wal (B) Jos Bergers (B) -
Giuseppe Gastaldi (B) Ruud van Dijk (B) -
Leo Blaas (A) Tim van Rijswijk (B) -
Wil Kauffman (B) Sudhir Singh (B) -


Niet ingedeeld voor de interne competitie 19 maart

Naam Reden
Perry van der Meer Afgemeld
Hans Mudde Afgemeld
Peter de Man Afgemeld
Vincent Steemers Afgemeld



Dinsdag 5 maart speelden we de 3e ronde van de interne (zomer)competitie waarin zeven partijen werden gespeeld. Tevens speelde Pomar 1 de belangrijke thuiswedstrijd tegen DSC 5. Ons vlaggenschip vecht tegen degradatie aangezien dit seizoen ook de slechtste nummer 7 van de beide 2e klassen zal degraderen: en zoals het er nu naar uitziet, en zeker na vanavond, zou dat Pomar wel eens kunnen zijn... Vanavond werd er tamelijk kansloos met 5 - 2 verloren van een team dat gemiddeld 40 ratingpunten minder had. Jammer mannen, er is nog een heel klein kansje op behoud in de 2e klasse maar dan moeten die andere teams wel een beetje meewerken...

 
   


Zeven wedstrijden dus in de interne competitie en die leverden evenzovele beslissingen op: strijd op alle borden! Ook in de externe wedstrijd overigens maar n remise.
De witspelers hadden het lastig deze avond en wisten slechts twee keer te winnen: Hans Jacobs kreeg tegen Jos Bergers twee pionnen voor een kwaliteit en dat bleek voldoende voor de winst terwijl de andere witoverwinning op naam kwam van Jense van der Wal die met een vlammende koningsaanval Wil Kauffman op brute maar elegante wijze mat zette.

     
 
   


De zwartspelers kwamen beter uit de verf en boekten op vijf borden een overwinning. Loek Beekman strafte een foutje van Willem Brizee bekwaam af en stevent met rasse schreden af naar de top van de ranglijst.

 
   


Peter de Man versloeg Ruud van Dijk (lekker bezig Peter!) en Jan Zonneveld won een stuk tegen Tim van Rijswijk waarna hij zich de winst niet meer liet ontgaan.

     
 
   


John Woestenenk was te sterk voor Giuseppe Gastaldi en Gerbrand Beekman won van Sudhir Singh in een lange en taaie partij. Lange tijd ging het hier gelijk op, Gerbrand kreeg in het verre middenspel een dame tegen toren en loper en dat was nog niet zo eenvoudig. Maar met geduldig manoeuvreren wist Gerbrand toch het volle punt binnen te slepen.

     
 
   


Uitslagen 3e ronde interne zomercompetitie, 5 maart

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee (A) Loek Beekman (B) 0-1
Hans Jacobs (B) Jos Bergers (B) 1-0
Ruud van Dijk (B) Peter de Man (A) 0-1
Tim van Rijswijk (B) Jan Zonneveld (B) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) John Woestenenk (A) 0-1
Sudhir Singh (B) Gerbrand Beekman (A) 0-1
Jense van der Wal (B) Wil Kauffman (B) 1-0




Op dinsdag 26 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 man hadden we voor schakers een prachtig aantal deelnemers, n meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017: wat een stabiliteit! Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) kozen dit jaar weer voor het onvolprezen 'Zwitsers' waarbij de laptop van laatstgenoemde met speels gemak 9 ronden uit de hoge hoed toverde.
Een verslag van dit spektakel vindt u hier. Daar kunt u ook alle uitslagen, de eindstand en enkele foto's vinden.




Op woensdag 26 september nam Haeghe Ooievaar de handdoek op om de 32e massakamp te organiseren tussen de verenigingen Haeghe Ooievaar, Botwinnik, Pomar en Raadsheer Corbulo. Ondanks het enthousiasme van de organiserende vereniging en de contactpersonen van de andere verenigingen kan men niet meer echt spreken over een massakamp. Misschien ligt het aan de datum van deze ontmoeting maar Botwinnik en Raadsheer Corbulo vaardigden vier spelers af, Pomar kwam met zeven deelnemers en Haeghe Ooievaar (met zeventien spelers) complimenteerde de teams zodat elk team uit zeven of acht spelers bestond.
De ontvangst was allerhartelijkst en het deed mij goed om op de vooravond zoveel jeugd te zien die de stappen n tot en met vier voorgeschoteld kregen.

In de eerste ronde speelde Pomar tegen Botwinnik en helaas trokken wij met 3 tegen 4 aan het kortste eind. Haeghe Ooievaar won overtuigend met 5 tegen 2 van Raadsheer Corbulo. In de tweede ronde won Pomar nipt met 4 tegen 3 van Raadsheer Corbulo en versloeg Haeghe Ooivaar Botwinnik met 5 tegen 3. In de laatste ronde werd het toch nog spannend omdat het aantal bordpunten beslissend is voor de eindstand. Pomar wist knap gelijk te spelen tegen Haeghe Ooievaar en Botwinnik overklaste Raadsheer Corbulo met 7 tegen 1.

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 3 - 4
Raadsheer Corbulo - Haeghe Ooievaar 2 - 5

2e ronde:
Pomar - Raadsheer Corbulo 4 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 3 - 5

3e ronde:
Haeghe Ooievaar - Pomar 4 - 4
Botwinnik - Raadsheer Corbulo - 7 - 1

Eindstand:
1. Haeghe Ooievaar - 5 matchpunten - 14 bordpunten
2. Botwinnik - 4 matchpunten - 14 bordpunten
3. Pomar - 3 matchpunten - 11 bordpunten
4. Raadsheer Corbulo - 0 matchpunten - 6 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Perry van der Meer: 1 uit 3
2. Kees Vink: 2 uit 3
3. Frits Berendse: 2 uit 3
4. Peter de Man: uit 3
5. Markus Lohrer: 1 uit 3
6. Jos Bergers: uit 3
7. Loek Beekman: 2 uit 3
8. Hans Hendiks (namens HO): 2 uit 2




Dinsdag 18 september (Prinsjesdag, een uitstekende dag om je zinnen te verzetten en lekker te gaan schaken...) kon er voor de laatste keer vr het begin van de interne competitie vrijuit worden geschaakt. Tien Pomarianen waren aanwezig om een flink snelschaaktoernooitje te gaan spelen. Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen helaas iets te laat binnen om het toernooi uit te breiden naar twaalf deelnemers maar volgens mij hebben ze zich desondanks wel vermaakt met het oplossen van problemen en het naspelen van enkele partijen uit een match tussen een zekere Karpov en Kortsjnoi, u allen wel bekend neem ik aan / mag ik hopen...

Goed, een tienkamp dus die naar Pomariaanse maatstaven redelijk sterk bezet was met figuren als Perry van der Meer, Han Terpstra en Frits Berendse waarbij de deelname van enkele illustere en gehaaide snelschakers als Loek Beekman, Markus Lohrer en John Woestenenk niet onvermeld mag blijven.
HanT schoot als een komeet uit de startblokken en had na vijf ronden al evenzovele punten bij elkaar gesprokkeld. Perry had een halfje laten liggen tegen Loek zodat het duel in de zesde ronde tussen beide kemphanen een ware thriller zou worden. Perry had wit maar HanT trok aan het langste eind en nam met 6 uit 6 een voorsprong van een vol punt op uw verslaggever (Han Nicolaas) die het met 5 uit 6 niet zo heel slecht deed. Perry volgde met 4 punten, Frits en John kwamen daar weer een halfje achteraan.

In de laatste drie ronden stokte het ritme bij beide Hannen (HanT verloor van Frits en liet een halfje liggen tegen Loek terwijl HanN nog maar n puntje aan zijn totaal toe wist te voegen na nederlagen tegen HanT en John), wisten John en Frits beiden nog twee punten te pakken maar was het Perry die met een ware eindsprint (drie overwinningen op rij) alsnog langszij kwam met HanT: beiden eindigden op 7 punten. Frits, John en HanN deelden de plaatsen 3 t/m 5 met 6 punten terwijl de rest van het deelnemersveld minder dan 50% scoorde. Loek voerde deze groep aan met 4 punten, gevolgd door Peter de Man met 3 punten: er zit verbetering in Peter, gewoon vaker doen!
De overige drie deelnemers deden niet voor elkaar onder en geen van hen wilde op de laatste plaats eindigen. Die werd dan ook keurig gedeeld: Willem Brizee, Markus Lohrer en Wil Kauffman behaalden allen 1 punt.
Hieronder vindt u alle uitslagen en de eindstand van deze enerverende tienkamp.


Scoretabel snelschaken 18 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Perry van der Meer XXX 1 1 1 0 1 1 1 1 7 1-2
Loek Beekman XXX 0 0 0 0 1 1 1 4 6
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 0 1 1 1 6 3-5
Frits Berendse 0 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 6 3-5
Peter de Man 0 1 0 1 XXX 0 0 1 0 3 7
Han Terpstra 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 7 1-2
John Woestenenk 0 1 1 0 1 0 XXX 1 1 1 6 3-5
Willem Brizee 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Wil Kauffman 0 0 0 0 1 0 0 0 XXX 1 8-10




Ook op dinsdag 11 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) afwezig. Dit keer om te ervaren hoe het is om per trein van Marseille naar Madrid te reizen. Welnu, ik kan u zeggen dat dit een zeer aangename belevenis was! Met tussenstops in Montpellier (u allen uiteraard bekend van de match Timman - Tal die daar in 1985 werd gespeeld en die na hartverscheurende taferelen door onze landgenoot werd 'gewonnen' (niet echt gewonnen maar de 3-3 was genoeg voor Timman om zich te plaatsen voor de Kandidatenmatches) en waar ik nu in museum 'Le Fabre' een fraaie tentoonstelling over Picasso bezocht) en Barcelona (te weinig overstaptijd om iets zinnigs te doen) bereikte ik na zo'n 11 uur de hoofdstad van Spanje, maar daarover wellicht later meer...

Goed, Frits Berendse mocht dus opnieuw de honneurs waarnemen en deze keer had hij heel wat meer te doen dan vorige week getuige zijn relaas dat u hieronder vindt (waarvoor uiteraard dank!).


Op deze avond, schrik niet, waren er vijftien schakers waaronder Jan Zonneveld. Welkom terug. Jan Zonneveld en Bas von Knigslw kozen voor een rustig tempo en Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen te laat binnen om mee te doen aan het snelschaken. Ook Jos Bergers, gehinderd door slaapgebrek, kwam even wat nieuwe schaak-notitieboekjes brengen en vertrok voordat wij gedag hadden kunnen zeggen.
Bleven er toch tien mensen over zodat ik me genoodzaakt zag een toernooitje te organiseren. Wel met een tempo dat de meesten wat aangenamer vonden: vijf minuten en een increment van drie seconden per zet. Gerbrand Beekman en Hans Mudde gingen als een speer en scoorden beiden zes punten uit de eerste zes ronden. In de zevende ronde verloor Hans van Gerbrand. Gerbrand verslikte zich echter in de negende en laatste ronde tegen zijn angsttegenstander en naamgenoot Loek Beekman. Hans won echter wel zijn laatste twee partijen waardoor Hans en Gerbrand beiden wonnen met acht uit negen voor Loek Beekman met zeven uit negen. Loek in topvorm??

Een paar spelers wilden voor de nul punten gaan maar Pomar kennende lukt dit nooit. We blijven vrijgevig en willen nog wel eens een partij verliezen die we op winst staan. Dat is de charme van het snelschaken. Gerbrand en Hans, gefeliciteerd met jullie overwinning!


Scoretabel snelschaken 11 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Markus Lohrer XXX 1 0 0 0 1 0 1 1 4 5
Willem Brizee 0 XXX 0 1 0 0 0 1 1 3 6-7
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 1 1 0 1 1 1 8 1-2
Peter de Man 1 0 0 XXX 0 0 0 0 0 1 9
Hans Mudde 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 1 8 1-2
Wil Kauffman 1 0 1 0 XXX 0 0 1 0 3 6-7
Loek Beekman 0 1 1 1 0 1 XXX 1 1 1 7 3
Frits Berendse 1 0 1 0 1 0 XXX 1 1 5 4
Paul Huisman 0 0 0 1 0 0 0 0 XXX 0 1 10
John Woestenenk 0 0 0 0 1 0 0 1 XXX 2 8




Op dinsdag 4 september had uw verslaggever (Han Nicolaas) andere dingen te doen (de bekende b.b.h.h., bezigheden buitenshuis hebbende) maar gelukkig is daar altijd onze immer aanwezige wedstrijdleider Frits Berendse die deze avond de honneurs waarnam. Zoveel honneurs waren er echter niet, zie hieronder het 'verslag' van Frits...

Op dinsdag avond 4 september 2018 was de opkomst bijzonder matig te noemen met maar vijf bezoekers. Omdat ik zelf vroeg vertrok om de eerste nieuwsbrief van het seizoen te maken (die nogal wat stof deed opwaaien), liet ik de vier andere schakers, Loek Beekman, Hans Mudde, Peter de Man en Wil Kauffman, een dubbele ronde rapidpartijen spelen. Helaas heb ik nog geen uitslagen ontvangen maar ik weet wel dat Loek de meeste punten vergaarde.




Dinsdag 28 augustus: een snelschaak-achtkamp tussen louter Pomarianen en Rens ter Veen als toeschouwer. Er scheen ook 'iets' van voetbal op tv te zijn, wellicht dat sommige mensen dat weerhield om naar het kabouterhuisje te komen. Anyway, de achtkamp was meer dan spannend en bij het ingaan van de laatste ronde hadden zes (!) deelnemers nog kans op een (gedeelde) eerste plaats.
Frits Berendse en Willem Brizee hadden de beste papieren met elk vier punten uit zes potjes en laten die twee nou net in de laatste ronde tegen elkaar moeten spelen! (Perfect inzicht van uw verslaggever / indeler / wedstrijdleider...). Met een halfje achterstand volgde Loek Beekman, op zijn beurt weer gevolgd door Wil Kauffman, Markus Lohrer en John Woestenenk, allen met drie punten. Uw verslaggever en Ruud van Dijk hadden in dit geweld met respectievelijk drie en anderhalve punt het nakijken maar dat betekende wel dat ook de strijd om de laatste plaats nog interessant was!


 
   


Goed, de koplopers Frits en Willem deelden in de laatste ronde het punt (heel tactisch), Loek verloor en zag Wil en John langszij komen die beiden wonnen. Markus bleef op drie punten steken na verlies tegen ondergetekende zodat Ruud er met de rode lantaarn vandoor ging. Een boeiende achtkamp die werd voortgezet met diverse andere snelschaak-potjes door degenen die hier nooit genoeg van schijnen te krijgen.


Scoretabel snelschaken 28 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wil Kauffman XXX 0 0 1 0 1 1 1 4 3-4
Markus Lohrer 1 XXX 0 0 1 0 1 0 3 6-7
Frits Berendse 1 1 XXX 0 0 1 1 4 1-2
John Woestenenk 0 1 1 XXX 0 1 0 1 4 3-4
Willem Brizee 1 0 1 XXX 1 0 1 4 1-2
Han Nicolaas 0 1 1 0 0 XXX 3 6-7
Loek Beekman 0 0 0 1 1 XXX 1 3 5
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 XXX 1 8




Op dinsdag 21 augustus kon er opnieuw vrijuit worden gespeeld. Terwijl het bestuur zich boog over de voorbereidingen voor de komende Algemene Ledenvergadering (9 oktober, noteert u die datum vast!), financin en andere zaken waar besturen zich mee bezig dienen te houden, schotelde Rens ter Veen het Pomar-volk een nogal vreemde opening voor. Wat heet vreemd: bizar was het, 'onspeelbaar'. Want wie haalt het in zijn hoofd om na 1.d4-Pf6 2. g4 te spelen?? Goed, dat was dus de uitspeelstelling waar vijf Pomarianen zich het hoofd over mochten breken in een enkelvoudige vijfkamp.

Rens was daarin ongenaakbaar en wist al zijn partijen te winnen: maar ja, die had de hele week kunnen oefenen... Loek Beekman bleef daar een puntje bij achter terwijl de rest het met duidelijk minder moest doen. Ik heb geen idee of we deze variant vaak bij Pomar zullen gaan zien, wellicht dat alleen Rens zich er af en toe aan zal wagen... Dat ding heeft trouwens nog een naam ook, sterker nog: twee namen! Het is bekend onder zowel het Gibbins-Weidenhagen-Gambit als het Bronstein-gambiet. Doe mij die laatste dan maar...

Scoretabel snelschaken 21 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 3 2
Rens ter Veen 1 XXX 1 1 1 4 1
Hans Mudde 0 0 XXX 0 5
Markus Lohrer 0 0 1 XXX 0 1 4
Peter de Man 0 0 1 XXX 1 3




Na de succesvol verlopen Open Zomercompetitie, waar u hier nog van alles over kunt lezen, kon er vanaf dinsdag 14 augustus weer een aantal weken vrijuit worden gespeeld. Op deze eerste vrije avond was het redelijk rustig maar er kon desondanks een interessant snelschaaktoernooitje met negen man worden georganiseerd. De 'vaste kern' was vrijwel zonder uitzondering aanwezig, aangevuld met Derk Dekker die daarmee direct tot favoriet was bestempeld, in ieder geval op papier. En hij maakte die favorietenrol meer dan waar!

Derk startte rustig met een zwaarbevochten remise in de eerste ronde tegen onze eigen Frits Berendse, gevolgd door een vrije ronde, een overwinning op Willem Brizee en een remise tegen Markus Lohrer die vanavond boven zichzelf uitsteeg. Maar vanaf de vijfde ronde volgden er nog louter overwinningen zodat met 7 uit 8 de eerste plaats werd gepakt, een vol punt voor Rens ter Veen die niet alleen van Derk verloor maar verrassend genoeg (?) ook van Peter de Man die een prima toernooi speelde.

Achter Rens volgde de al eerder genoemde Markus die vijf punten bijeen harkte, niet verkeerd in dit gezelschap! Frits was de laatste die met 4 punten meer dan 50% scoorde, de rest bleef daar onder. Loek Beekman en Peter de Man deden het met 3 punten niet slecht, Wil Kauffman pakte drie punten, Willem twee en tja, uw verslaggever (Han Nicolaas): wat zullen we daar over zeggen? Ik kan er kort over zijn, ik speelde dramatisch slecht, niks meer, niks minder. Anderhalve punt uit acht potjes, 'goed' voor een negende en laatste plaats, wat een droefenis. Maar goed, het gaat 'nergens' over zeggen we dan en volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Het was in ieder geval een leuk avondje dat werd voortgezet met het traditionele doorgeefschaak: eigenlijk veel leuker dan dat snelschaken!


Scoretabel snelschaken 14 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score Plaats
Peter de Man XXX 0 1 1 0 0 0 1 3 5-6
Wil Kauffman 1 XXX 1 0 0 0 1 0 0 3 7
Han Nicolaas 0 0 XXX 0 1 0 0 0 1 9
Loek Beekman 0 1 1 XXX 1 0 0 0 3 5-6
Frits Berendse 1 1 0 0 XXX 1 1 0 4 4
Derk Dekker 1 1 1 1 XXX 1 1 7 1
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 0 0 2 8
Markus Lohrer 1 1 1 0 1 XXX 0 5 3
Rens ter Veen 0 1 1 1 1 0 1 1 XXX 6 2




Na een aantal avonden vrijuit te hebben geschaakt begonnen we op dinsdag 10 juli met de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar, een snelschaaktoernooi over vijf avonden waaraan ook niet-Pomarianen kunnen deelnemen. Om deze website nog enigszins overzichtelijk te houden vindt u alle informatie over deze Zomercompetitie (inclusief uitslagen, verslagen e.d.) op een aparte pagina waarop ook nog het wel en wee van de vorige vijf edities is te lezen. Inderdaad: we zijn al aan de zesde editie toe van dit nu al legendarische evenement!
U vindt de Zomercompetitie-pagina hier, mij rest op deze plaats niets anders dan dat ik hoop dat velen van u ook in de zomer de weg naar ons onderkomen weten te vinden. Weest welkom, en zegt het voort!



Op dinsdagavond 3 juli waren er maar 7 Pomarianen aanwezig maar door een aantal gasten uit de regio had ik 10 deelnemers voor een snelschaakavond. Han Nicolaas had zijn vakantie verlengd en het Zomer Pomartoernooi verschoven naar dinsdag 10 juli.
Naast Jan van der Meer en Dominique Nierop van Haeghe Ooievaar speelden ook Michel van Loo (Schaakhuis) en Charles Haas (oud Pomar) hun wedstrijden mee en bleef het tot de laatste ronde spannend. Michel van Loo werd kampioen op weerstandspunten voor Jan van der Meer en op ruime afstand Frits Berendse. Ook nu werd weer gekozen voor een speeltijd van 5 minuten en 3 seconden per zet. Rens ter Veen hield zich weer bezig met probleem-oplossingen. Door het fraaie weer werden de nodige partijen weer buiten gespeeld.


Scoretabel snelschaken 3 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score WP Plaats
Willem Brizee XXX 1 0 1 0 0 0 0 3 10 9
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 0 0 0 1 2 10 10
Jan van der Meer 1 0 XXX 1 1 1 0 1 1 1 7 29 2
Wil Kauffman 1 0 XXX 1 1 0 0 0 1 4 14,5 6
Markus Lohrer 0 1 0 0 XXX 0 0 1 1 3 13,5 7
Charles Haas 1 0 0 1 XXX 0 0 1 1 4 15 5
Michel van Loo 1 1 1 1 1 XXX 1 0 7 29,75 1
Frits Berendse 1 1 0 1 1 1 0 XXX 0 5 19 3
Dominique Nierop 1 1 0 1 0 0 1 1 XXX 0 5 22 4
Peter de Man 1 0 0 0 0 0 1 XXX 3 14,5 8



Op dinsdag 26 juni waren er toch nog acht enthousiaste schakers om te oefenen voor het grote zomertoernooi van Pomar. Door de (on)verwachte afwezigheid van uw redacteur en voorzitter, Han Nicolaas, nam ik de honneurs waar om via een tabel uit de jaren 1930 een toernooi te organiseren. Om een aantal spelers van ons tegemoet te komen werd er gespeeld met een tempo van 5 minuten en 3 seconden per zet. Het WK voetbal zorgde voor veel afwezigen en via via begreep ik dat Han het land van de toekomstige wereldkampioen aan het bezoeken was. Hij zat in het zonnige Parijs (kleine aanvulling van uw verslaggever: ik zat deze avond nog in Lissabon waar het overigens ook zeer zonnig en aangenaam was!). De eerste plaats werd gewonnen op weerstandspunten door Peter de Man voor Markus Lohrer en Frits Berendse. Toch bijzonder knap van Peter om de rest achter zich te laten.


Scoretabel snelschaken 26 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score WP Plaats
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 1 4 16,5 4
Frits Berendse 1 XXX 0 1 0 1 1 1 5 13 3
Peter de Man 1 1 XXX 1 0 0 1 1 5 16,5 1
Wil Kauffman 1 0 0 XXX 0 1 1 3 8,75 5
Markus Lohrer 0 1 1 1 XXX 1 0 1 5 16 2
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 0 0 1 6,75 7
Ruud van Dijk 0 0 0 0 1 1 XXX 1 3 7,5 6
Jos Bergers 0 0 0 0 0 1 0 XXX 1 1,5 8




Na het zinderende eind van de interne competitie die Hans Mudde als kampioen opleverde konden we vanaf 19 juni een drietal weken vrijuit schaken: soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 19 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 12 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator. Hij mocht van mij best meedoen maar dat wilde hij uiteindelijk toch niet, bescheiden als altijd. Dank Frits voor de organisatie!

De zomerkampioen deed zelf ook mee wat een enorme druk op zijn schouders legde: alle ogen waren immers gericht op de prestaties van deze man! Hij deed het lang niet slecht, dat kan ik u vast melden!
Het was echter oud-kampioen Rens ter Veen die vanavond als een speer uit de startblokken ging en halverwege met 5 uit 6 de koppositie pakte (hij stond alleen tegen Hans Mudde een half puntje af), op een half punt gevolgd door de familie Beekman (Loek en Gerbrand). Uw verslaggever (Han Nicolaas) volgde met 4 punten terwijl de kampioen het 'rustig' aan deed en met 3 punten de kat uit de boom keek: zijn tijd kwam nog wel...
Gehaaide snelschakers als Wil Kauffman (2 punten) en Markus Lohrer (1 punt) zouden in het tweede deel moeten laten zien dat ze de titel 'gehaaide snelschakers' inderdaad verdienden.

En dat tweede deel van de avond, na een welverdiende pauze, kende een bizar verloop. Rens ging 'gewoon' door met winnen en voegde nog vijf punten aan zijn totaal toe waarmee hij onbedreigd en vrij duidelijk eerste werd met 10 uit 11: niet slecht... Maar ook HansM zat niet stil en ook hij won al zijn vijf partijen in de tweede helft. Daarmee kwam hij op 8 punten, juist genoeg om uw verslaggever een halfje voor te blijven die daarmee het brons pakte.

Maar wat gebeurde er dan met Loek en Gerbrand, na de eerste helft keurig gedeeld tweede? Welnu, die vielen beiden vrijwel compleet stil. Loek wist er nog n puntje bij te halen maar Gerbrand had kennelijk al zijn kruit in de eerste helft verschoten en incasseerde vijf nullen. Tja, dat soort dingen gebeuren maar het was wel opmerkelijk.
Wil daarentegen kende een sterke tweede helft met 4 uit 5 waarmee hij zijn totaal op 6 bracht en ook Markus kwam goed terug: hij harkte er nog 2 punten bij en kwam op 3, een halfje voor het illustere trio Ruud van Dijk, Willem Brizee en Jos Bergers die met 3 uit 11 de laatste plaatsen deelden.

Hieronder vindt u alle uitslagen van deze enerverende avond, volgende week gaan we vrolijk verder met vrij schaken. Maar dan zonder uw verslaggever want die bevindt zich dan als alles goed gaat in Lissabon. Wordt vervolgd!


Scoretabel snelschaken 19 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Loek Beekman XXX 1 0 1 1 1 0 0 0 0 1 1 6 5
Markus Lohrer 0 XXX 0 0 1 1 0 0 1 0 0 3 9
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 0 0 0 0 0 1 1 0 5 6
Vincent Steemers 0 1 0 XXX 1 1 0 0 1 0 0 4 7-8
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 1 0 0 0 0 3 10-12
Jos Bergers 0 0 1 0 0 XXX 0 0 0 1 1 0 3 10-12
Han Nicolaas 1 1 1 1 XXX 0 1 0 1 1 8 3
Rens ter Veen 1 1 1 1 1 1 1 XXX 1 1 1 10 1
Hans Mudde 1 1 1 1 1 0 XXX 1 1 8 2
Peter de Man 1 0 0 0 0 1 0 0 XXX 1 1 4 7-8
Ruud van Dijk 0 1 0 1 1 0 0 0 0 0 XXX 0 3 10-12
Wil Kauffman 0 1 1 1 1 1 0 0 0 1 XXX 6 4





Op dinsdag 2 januari openden we het schaakjaar 2018 met een Nieuwjaarstoernooitje. Zestien man, onder wie twee niet-Pomarleden (Jan van der Meer (uiteraard) en 'afvallige' Wim Meijer die het bij zijn oude club DSC in Delft uitstekend naar zijn zin schijnt te hebben: in ieder geval zodanig dat van een terugkeer bij Pomar vooralsnog geen sprake is) wisten de weg naar ons onderkomen te vinden en dat is voor schakers natuurlijk een prachtig getal. De 16 man werden door uw verslaggever (Han Nicolaas) volkomen willekeurig, en enigszins chaotisch, in twee groepen van acht verdeeld waarna rond 20.20 uur het snelschaak-spektakel kon losbarsten. Het speeltempo werd bepaald op 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden increment per zet, inmiddels ook bij Pomar een vertrouwd fenomeen. Het officile snelschaaktempo (3 minuten + 2 seconden per zet) is voor veel Pomarianen nog een tikkie te snel, hoewel zelfs dit tempo voor een aantal leden 'te langzaam' is. Maar goed: '5+3' was dus het tempo!



Nieuwe dresscode bij Pomar?!


Groep 1 bevatte erkende (snelschaak)cracks als Rens ter Veen, Wil Kauffman en Gerbrand Beekman, maar Markus Lohrer (en misschien ook wel ondergetekende) moet je ook nooit onderschatten. Kortom, spanning was verzekerd! Gerbrand ging flink uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten bij elkaar gesnelschaakt waaronder een overwinning met zwart op Rens. HanN gaf zowel in de eerste ronde tegen Markus als in de derde ronde tegen Rens zijn dame weg: twee dikke nullen dus, met tussendoor wel een overwinning op Wim Meijer.
Gerbrand moest na de derde ronde een stapje terug doen terwijl Rens vanaf dat moment alles won en met 6 uit 7 de eerste plaats voor zich opeiste. HanN kwam niet onaardig terug en pakte met 5 punten de tweede plek. De strijd om de derde plaats was hier behoorlijk spannend: Gerbrand en Hans Mudde pakten beiden vier punten, op grond van het onderlinge resultaat werd HansM derde.

Groep 2 werd vertegenwoordigd door de immer gehaaide Frits Berendse, gastspeler Jan van der Meer en Loek Beekman maar ook hier gold dat de overige spelers zich uiteraard niet zonder slag of staat naar de slachtbank wilden/lieten leiden. Frits en Jan bevestigden hun reputatie door na drie ronden beiden 2 punt verzameld te hebben: Frits moest een half punt afstaan aan Loek terwijl Jan niet verder kwam dan remise tegen John Woestenenk.

In de vierde ronde volgde de clash tussen beide koplopers die door Frits gewonnen werd: was daarmee de boel beslist? Zeker niet, Vincent Steemers stak daar in de vijfde ronde een stevige stok voor door Frits zijn enige nederlaag te bezorgen. Jan won de rest van zijn partijen zodat Frits en Jan beiden op 5 uit 7 uitkwamen. Op grond van het onderlinge resultaat werd Frits hier tot winnaar uitgeroepen, Jan dus tweede. Vincent pakte, wellicht enigszins verrassend, de derde plek met vier punten, net een halfje meer dan Loek.

Hieronder vindt u alle uitslagen in beide groepen zodat u rustig kunt kijken hoe u het er vanaf heeft gebracht. Vermeld moet nog worden dat de inwendige mens op deze avond niets tekort kwam. Geen oliebollen, maar wel allerlei andere zoetige en hartige dingen werden ons voorgeschoteld door Loek: waarvoor dank!


Scoretabel Groep 1 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Rens ter Veen XXX 0 1 1 1 1 1 1 6 1
Gerbrand Beekman 1 XXX 0 0 0 1 1 1 4 4
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 1 1 5 2
Wil Kauffman 0 1 0 XXX 0 0 0 1 2 6-8
Hans Mudde 0 1 0 1 XXX 1 1 0 4 3
Markus Lohrer 0 0 1 1 0 XXX 0 0 2 6-8
Wim Meijer 0 0 0 1 0 1 XXX 1 3 5
Jos Bergers 0 0 0 0 1 1 0 XXX 2 6-8



Scoretabel Groep 2 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 1 5 1
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 3 4
Willem Brizee 0 1 XXX 0 0 0 0 1 2 7
Jan v/d Meer 0 1 1 XXX 1 1 1 5 2
Vincent Steemers 1 1 1 0 XXX 1 0 0 4 3
Hans Jacobs 0 0 1 0 0 XXX 1 1 3 5
John Woestenenk 0 0 1 1 0 XXX 0 2 6
Peter de Man 0 0 0 0 1 0 1 XXX 2 8


 
   


Wat doe je vervolgens om een winnaar te bepalen als je twee groepen hebt? Juist, de bekende kruisfinales! Hierbij speelt de nummer 1 van groep 1 tegen de nummer 2 van groep 2 en de nummer 2 van groep 1 tegen de nummer 1 van groep 2. Dat leverde, na loting (om de kleur te bepalen) door enkele volkomen onafhankelijke, uiterst discrete Pomarleden, vrij van elke schijn van partijdigheid, de volgende halve finales en resultaten op:

Jan - Rens 0-1
Frits - Han 0-1

Spelen met zwart had kennelijk een voordeel in deze halve finales, feit was dat Rens en Han gingen strijden om het goud en zilver terwijl Jan en Frits de zogenoemde 'troostfinale' mochten spelen: vreselijk woord, maar goed. Rens won deze finale, Frits versloeg Jan (opnieuw) en legde beslag op de derde plaats.

Na een hartverwarmende prijsuitreiking (ja ja, de organisatie had dan wel geen beslag kunnen leggen op oliebollen, prijzen voor de bovenste vier waren er wel!) werd er door de echte die-hards nog flink doorgegaan met snelschaken en/of doorgeefschaak. In dat kader kan ik u overigens melden dat woensdag 17 januari het Open Doorgeefschaakkampioenschap van de HSB plaatsvindt, bij Haeghe Ooievaar in Loosduinen!





Op dinsdag 10 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De belangrijkste punten/besluiten van deze ALV kunt u hier nog eens rustig nalezen.

Er werden ook diverse prijzen uitgereikt voor o.a. de drie beste A- en B-spelers van de winter- en zomercompetititie, de snelschaakkampioen en de topscoorders in de externe competitie. Hier vindt u een aantal foto's van deze avond.

     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   





Programma komende maanden

19 maart   5e ronde interne competitie
     
26 maart   6e ronde interne competitie
     
2 april   7e ronde interne competitie
     
9 april   8e ronde interne competitie
Pomar 2 - DD 5
     
10 april   Pomar 1 - Schaakmat Westland 4
     
16 april   9e ronde interne competitie
     
23 april   10e ronde interne competitie
     
30 april   11e ronde interne competitie
     
7 mei   12e ronde interne competitie
     
14 mei   13e ronde interne competitie
     

[Top]


Een overzicht van de speelzaal tijdens de interne en externe
(Pomar 2 - DSC 8) op 8 januari 2013



     

     

     
Enkele actiefoto's tijdens de interne op 26 mei 2009



[Top]