Interne competitie 2018-2019


Uitslagen 13e ronde interne competitie 2018-2019
Programma 14e ronde interne competitie 2018-2019
Programma komende maanden


Op dinsdag 14 mei speelden we de 13e ronde van de interne (zomer)competitie waarin evenals vorige week tien partijen werden gespeeld. Heugelijk was het feit dat Frits Berendse en Hans Mudde, beiden om uiteenlopende redenen een tijdje afwezig, weer in ons midden waren. Het gaat met beiden weer een stuk beter maar herstel vergt tijd, rust en geduld... Ik denk dat ik namens alle leden spreek als ik zeg: "Welkom terug beiden, we hebben jullie gemist!". Dat klinkt vaak als een dooddoener maar is hier zeker oprecht gemeend.
Slechts twee remises vanavond, maar liefst zes overwinningen voor het witte kamp en twee voor de zwartspelers.

Er werden deze avond diverse fraaie maar ook bizarre partijen gespeeld, bizar in de zin van dat de uitslag net zo goed de andere kant op had kunnen gaan. Zo was daar de partij tussen Tim van Rijswijk (met wit) tegen Willem Brizee. Met een kleine standaard-combinatie won Tim door middel van een bekend 'loperoffer' op f7 een pion waarna de stelling van Willem er op z'n zachtst gezegd niet echt fraai uitzag. Er ging nog een pion af en de zwarte koning stond lekker in het midden: ik had het punt eerlijk gezegd min of meer al geteld... Te vroeg, want ergens verloor Tim de dame voor twee stukken maar won even later weer een toren terug. Daarmee had Tim een toren, loper, paard en twee pionnen voor een dame en vier pionnen: aparte materiaalverhouding! Het eind heb ik niet kunnen volgen maar de partij eindigde in remise en dat is misschien wel de juiste uitslag voor zo'n partij. "Een partij van uitersten", aldus Willem en daar is alles mee gezegd.
Ook de andere remise, tussen Ruud van Dijk en Loek Beekman, had in mijn ogen een andere uitslag kunnen krijgen maar misschien heb ik hier iets gemist. Ruud, achter de witte stukken, bezorgde Loek een gat op f7 en een open koningsstelling waar hij met dame en loper op af ging. Ik dacht dat het er niet zo lekker uitzag voor Loek maar hij zei na de partij dat het allemaal wel meeviel: en dat ga ik natuurlijk niet tegenspreken... Ruud kwam wel twee pionnen voor maar in het resterende toreneindspel koos hij niet de beste voortzetting (en deed Loek het erg handig) zodat ook hier het punt werd gedeeld. Twee niet bepaald saaie remises dus!

     
 
   


Overwinningen met zwart waren er voor Hans Mudde die tegen Wil Kauffman een kwaliteit en een pion won wat Wil niet meer goed kon maken en voor Han Terpstra die in een soort miniatuurtje John Woestenenk de baas was. John kon achteraf precies aangeven waar hij de fout inging die hem na 15 zetten een nul opleverde. Soms zit het mee, soms...

     
 
   


Dan de zes overwinningen voor de witspelers. Jan Zonneveld won een kwaliteit tegen Jense van der Wal en had bovendien een sterke vrijpion die Jense een stuk kostte. Met een volle toren voor wist Jan het punt binnen te slepen.
Jos Bergers won een stuk tegen Markus Lohrer die het daarna meteen opgaf. Hij was waarschijnlijk met zijn hoofd en gedachten al bij zijn aanstaande vakantie in Duitsland...

     
 
   


Peter de Man won een leuke partij van Vincent Steemers. Peter won een kwaliteit maar Vincent kreeg een sterk paard in het centrum dat hem echter onvoldoende compensatie opleverde. Het eindspel dame en toren tegen dame en loper voerde Peter vakkundig tot winst.
Koploper Yassin Mostfa en Felix Ferschtman speelden een fraai en redelijk bizar potje. Felix leverde twee pionnen in voor actief spel maar dat kwam er niet helemaal uit, mede omdat Yassin gewoon goed speelde: de man staat niet voor niets bovenaan! Beide kemphanen kregen twee torens en twee lichte stukken waarbij Yassin dus twee pionnen meer had en een lekkere stelling had opgebouwd. Felix was echter ook niet van gisteren en wist in tijdnood zowaar een kwaliteit terug te winnen waarmee er een eindspel op het bord kwam met een toren, loper en drie pionnen voor Yassin tegen twee torens voor Felix: prachtig schouwspel! De pionnen van Yassin waren wel sterk, en vervelend, en Felix moest er een toren tegenaan gooien om er twee onschadelijk te maken: toren, loper en pion tegen een toren. Dat was zelfs voor Felix te veel en Yassin wist na een avond hard werken zijn koppositie in ieder geval met nog een week te verlengen. Fraaie pot heren!

     
 
   


Uw verslaggever (Han Nicolaas) moest het opnemen tegen Giuseppe Gastaldi die vanavond vast van plan was de boel tot de laatste snik te verdedigen. En dat lukte, in ieder geval een flinke tijd! Na een vrij rustig damegambietje en afruil van drie lichte stukken zette ik alle stukken op de zwarte pionnen op de damevleugel waarvan er twee redelijk zwak waren. Met man en macht probeerde ik een pion buit te maken maar met evenveel macht hield Giuseppe de boel dicht. Ik stond wel lekker maar er leek geen doorkomen aan... Uiteindelijk wist ik mijn paard erbij te betrekken en laat op de avond pion b6 te winnen. Daarna stortte de zwarte stelling min of meer in elkaar en na een aardige krachtzet zou zwart minstens een kwaliteit verliezen. Zover liet Giuseppe, inmiddels al aardig in tijdnood, het niet komen en gaf op. Voor mij opnieuw de bevestiging dat je altijd geconcentreerd moet blijven spelen, niet te overhaast moet aanvallen maar beetje bij beetje je stelling moet blijven verbeteren. En ondertussen uitkijken of de tegenstander geen vervelende dingen kan doen...
Het sluitstuk: Rens ter Veen tegen Leo Blaas, ook weer zo'n mooie partij! Als Leo ooit kans heeft gehad met zwart van Rens te winnen was het vanavond wel. Na 1.d4 van Rens (...) kreeg hij twee lopers tegen een loper en paard voor Leo. In het middenspel bood Leo remise aan dat door Rens vriendelijk maar resoluut werd geweigerd. Vervolgens won Leo met een kleine tactische wending een pion en even later nog n: het zag er goed uit voor Leo die tot dan toe perfect speelde. Maar ach, Leo werd net even iets te enthousiast, misschien verslapte de concentratie, ik weet het niet. Feit is dat Leo een stuk verloor met als compensatie de twee pionnen die hij voor stond maar het was niet genoeg. Mooi gespeeld, toch verloren...

     
 
   


Hieronder vindt u de uitslagen van deze 13e ronde en het programma voor de 14e ronde op dinsdag 21 mei. Uit de stand blijkt dat er aan kop niet veel is veranderd: de top 3 won hun partijen. Yassin blijft dus aan de leiding met 51 punten, evenveel als Rens maar met een iets beter scoringspercentage. HanN volgt op de derde plaats met 50 punten.


Uitslagen 13e ronde interne zomercompetitie, 14 mei

Wit Zwart Uitslag
Yassin Mostfa (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Rens ter Veen (A) Leo Blaas (A) 1-0
Han Nicolaas (A) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Tim van Rijswijk (B) Willem Brizee (A) -
Peter de Man (A) Vincent Steemers (B) 1-0
John Woestenenk (A) Han Terpstra (A) 0-1
Wil Kauffman (B) Hans Mudde (B) 0-1
Jos Bergers (B) Markus Lohrer (B) 1-0
Ruud van Dijk (B) Loek Beekman (B) -
Jan Zonneveld (B) Jense van der Wal (B) 1-0Voorlopig programma 14e ronde interne zomercompetitie, 21 mei 20.00 uur
(kan nog wijzigen dus komt u ook als u nog niet bent ingedeeld)


Wit Zwart Uitslag
Peter de Man (A) Yassin Mostfa (A) -
Frits Berendse (A) Rens ter Veen (A) -
Han Nicolaas (A) Tim van Rijswijk (B) -
Han Terpstra (A) Willem Brizee (A) -
Felix Ferschtman (A) Leo Blaas (A) -
Hans Mudde (B) Gerbrand Beekman (A) -
Bas von Knigslw (A) Jos Bergers (B) -
Loek Beekman (B) Vincent Steemers (B) -
Hans Jacobs (B) Jense van der Wal (B) -
Ruud van Dijk (B) Jan Zonneveld (B) -
Giuseppe Gastaldi (B) Wil Kauffman (B) -
Sudhir Singh (B) John Woestenenk (A) -


Niet ingedeeld voor de interne competitie 21 mei

Naam Reden
Perry van der Meer Afgemeld
Paul Huisman Afgemeld
Stefan de Blij Afgemeld
Kees Vink Afgemeld
Markus Lohrer AfgemeldOp maandagavond 4 maart werden wij uitgenodigd door onze schaakvrienden van Den Hoorn om de 31ste ontmoeting tussen onze bevriende verenigingen te spelen. De ambiance was perfect. Een grote ruime zaal in plaats van een 'zolderkamertje' boven, ouderwetse Garde-klokken die met hun getik hele volksstammen gek hebben gemaakt, een tafel(tje) per bord, en ook aan de inwendige mens was gedacht. De eerste ronde koffie werd verzorgd door Den Hoorn waarbij de barbeheerder de bestellingen opnam en rondbracht. Daarnaast hadden Gert en zijn vrouw nootjes en pindas geregeld.

Door de verhuizing van Den Hoorn naar een nog kleiner lokaaltje in het pand was de beheerder bereid om voor onze ontmoeting een groter zaaltje te regelen. Dat je te maken hebt met een cateraar blijkt wel uit de prijzen, koffie ( 2,25) en fris ( 2,30) maar ik moet wel zeggen dat de kwaliteit gewoon goed is. We boffen bij Pomar dat we alles in eigen beheer hebben en dat we de prijzen schappelijk kunnen houden.

Ondergetekende speelde aan bord 1 tegen oude bekende Bastiaan Hokke en ondanks een scherpe partij van beide kanten wist Bastiaan een bres te slaan in mijn stelling via een fraaie combinatie. Ik denk dat ik even te nonchalant was met het opspelen van de a-pion. Een offertje, gevolgd door een groter offer bracht Den Hoorn op voorsprong.
Hans Jacobs trok de stand direct weer gelijk door aan bord 6 te winnen van Nico Duivenvoorden. Het offer van Nico sloeg niet door zodat het eindspel gespeeld moest worden met een stuk minder. In dit geval won Hans redelijk snel en was dat stuk voordeel voldoende.

Loek Beekman (bord 8) speelde tegen Bram Nederpel en won in de slotfase de partij door een pluspion. In mijn opinie had Bram het op remise kunnen houden in het eindspel met toren en een pion tegen toren en twee pionnen van Loek maar op een of andere manier week Bram van de goede lijn af.
Rens ter Veen, aan bord 2, speelde tegen Niek Praagman, en het duurt altijd even voordat de partij van Rens ontvlamt. Rens won in het middenspel een pion en dat was voldoende voor de winst zodat er een 3-1 voorsprong op het bord kwam te staan.

Willem Brizee aan bord 4 speelde tegen schaakvriend Arjan Berkelaar en ook dit werd een fraaie partij. Willem won een pion maar gaf deze net zo makkelijk weer terug, ja zo zijn wij. In het eindspel werd gekozen voor een remise omdat beiden niet voor elkaar wilden onderdoen.
Wil Kauffman (bord 7) speelde ook een typische prachtige partij tegen Jan van der Maarel. In een gelijkwaardig eindspel (met meer kansen voor Jan) werd voor remise gekozen om het nog niet spannender te maken. Ik denk dat het afruilen van de dames voor Wil beter was geweest, nu moest hij zich met hand en tand verdedigen. Tussenstand 4- 2 voor Pomar.

Gerbrand Beekman speelde tegen oud-Pomariaan Gert Butterman en ik kon zien dat Gert nog niets aan kracht heeft ingeboet. In een gelijkwaardig eindspel werd remise overeen gekomen zodat beiden met een goed gevoel naar huis konden gaan.
Tenslotte de partij van Peter de Man tegen Florantijn van Kampen, weer zon beauty waar je als schaakspeler alleen maar jaloers op kan wezen. Peter kwam een kwaliteit achter te staan en won hierdoor wel een pion. In de slotfase speelde Peter overtuigend voor winst om eerst de kwaliteit terug te winnen om vervolgens (verrassend) remise aan te bieden. Ja, zo zijn wij ook.
Eindstand 5 tegen 3 voor Pomar.

Volgend jaar zijn wij weer aan de beurt.
Frits Berendse

De uitslagen op bordvolgorde, Den Hoorn - Pomar:

1. Bastiaan Hokke - Frits Berendse 1 0
2. Niek Praagman - Rens ter Veen 0 1
3 Gert Butterman - Gerbrand Beekman -
4. Arjan Berkelaar - Willem Brizee -
5. Florantijn van Kampen - Peter de Man -
6. Nico Duivenvoorden - Hans Jacobs 0 1
7. Jan van der Maarel - Wil Kauffman -
8. Bram Nederpel - Loek Beekman 0 1

Eindstand: 3 5
Op dinsdag 26 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 man hadden we voor schakers een prachtig aantal deelnemers, n meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017: wat een stabiliteit! Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) kozen dit jaar weer voor het onvolprezen 'Zwitsers' waarbij de laptop van laatstgenoemde met speels gemak 9 ronden uit de hoge hoed toverde.
Een verslag van dit spektakel vindt u hier. Daar kunt u ook alle uitslagen, de eindstand en enkele foto's vinden.
Op woensdag 26 september nam Haeghe Ooievaar de handdoek op om de 32e massakamp te organiseren tussen de verenigingen Haeghe Ooievaar, Botwinnik, Pomar en Raadsheer Corbulo. Ondanks het enthousiasme van de organiserende vereniging en de contactpersonen van de andere verenigingen kan men niet meer echt spreken over een massakamp. Misschien ligt het aan de datum van deze ontmoeting maar Botwinnik en Raadsheer Corbulo vaardigden vier spelers af, Pomar kwam met zeven deelnemers en Haeghe Ooievaar (met zeventien spelers) complimenteerde de teams zodat elk team uit zeven of acht spelers bestond.
De ontvangst was allerhartelijkst en het deed mij goed om op de vooravond zoveel jeugd te zien die de stappen n tot en met vier voorgeschoteld kregen.

In de eerste ronde speelde Pomar tegen Botwinnik en helaas trokken wij met 3 tegen 4 aan het kortste eind. Haeghe Ooievaar won overtuigend met 5 tegen 2 van Raadsheer Corbulo. In de tweede ronde won Pomar nipt met 4 tegen 3 van Raadsheer Corbulo en versloeg Haeghe Ooivaar Botwinnik met 5 tegen 3. In de laatste ronde werd het toch nog spannend omdat het aantal bordpunten beslissend is voor de eindstand. Pomar wist knap gelijk te spelen tegen Haeghe Ooievaar en Botwinnik overklaste Raadsheer Corbulo met 7 tegen 1.

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 3 - 4
Raadsheer Corbulo - Haeghe Ooievaar 2 - 5

2e ronde:
Pomar - Raadsheer Corbulo 4 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 3 - 5

3e ronde:
Haeghe Ooievaar - Pomar 4 - 4
Botwinnik - Raadsheer Corbulo - 7 - 1

Eindstand:
1. Haeghe Ooievaar - 5 matchpunten - 14 bordpunten
2. Botwinnik - 4 matchpunten - 14 bordpunten
3. Pomar - 3 matchpunten - 11 bordpunten
4. Raadsheer Corbulo - 0 matchpunten - 6 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Perry van der Meer: 1 uit 3
2. Kees Vink: 2 uit 3
3. Frits Berendse: 2 uit 3
4. Peter de Man: uit 3
5. Markus Lohrer: 1 uit 3
6. Jos Bergers: uit 3
7. Loek Beekman: 2 uit 3
8. Hans Hendiks (namens HO): 2 uit 2
Dinsdag 18 september (Prinsjesdag, een uitstekende dag om je zinnen te verzetten en lekker te gaan schaken...) kon er voor de laatste keer vr het begin van de interne competitie vrijuit worden geschaakt. Tien Pomarianen waren aanwezig om een flink snelschaaktoernooitje te gaan spelen. Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen helaas iets te laat binnen om het toernooi uit te breiden naar twaalf deelnemers maar volgens mij hebben ze zich desondanks wel vermaakt met het oplossen van problemen en het naspelen van enkele partijen uit een match tussen een zekere Karpov en Kortsjnoi, u allen wel bekend neem ik aan / mag ik hopen...

Goed, een tienkamp dus die naar Pomariaanse maatstaven redelijk sterk bezet was met figuren als Perry van der Meer, Han Terpstra en Frits Berendse waarbij de deelname van enkele illustere en gehaaide snelschakers als Loek Beekman, Markus Lohrer en John Woestenenk niet onvermeld mag blijven.
HanT schoot als een komeet uit de startblokken en had na vijf ronden al evenzovele punten bij elkaar gesprokkeld. Perry had een halfje laten liggen tegen Loek zodat het duel in de zesde ronde tussen beide kemphanen een ware thriller zou worden. Perry had wit maar HanT trok aan het langste eind en nam met 6 uit 6 een voorsprong van een vol punt op uw verslaggever (Han Nicolaas) die het met 5 uit 6 niet zo heel slecht deed. Perry volgde met 4 punten, Frits en John kwamen daar weer een halfje achteraan.

In de laatste drie ronden stokte het ritme bij beide Hannen (HanT verloor van Frits en liet een halfje liggen tegen Loek terwijl HanN nog maar n puntje aan zijn totaal toe wist te voegen na nederlagen tegen HanT en John), wisten John en Frits beiden nog twee punten te pakken maar was het Perry die met een ware eindsprint (drie overwinningen op rij) alsnog langszij kwam met HanT: beiden eindigden op 7 punten. Frits, John en HanN deelden de plaatsen 3 t/m 5 met 6 punten terwijl de rest van het deelnemersveld minder dan 50% scoorde. Loek voerde deze groep aan met 4 punten, gevolgd door Peter de Man met 3 punten: er zit verbetering in Peter, gewoon vaker doen!
De overige drie deelnemers deden niet voor elkaar onder en geen van hen wilde op de laatste plaats eindigen. Die werd dan ook keurig gedeeld: Willem Brizee, Markus Lohrer en Wil Kauffman behaalden allen 1 punt.
Hieronder vindt u alle uitslagen en de eindstand van deze enerverende tienkamp.


Scoretabel snelschaken 18 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Perry van der Meer XXX 1 1 1 0 1 1 1 1 7 1-2
Loek Beekman XXX 0 0 0 0 1 1 1 4 6
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 0 1 1 1 6 3-5
Frits Berendse 0 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 6 3-5
Peter de Man 0 1 0 1 XXX 0 0 1 0 3 7
Han Terpstra 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 7 1-2
John Woestenenk 0 1 1 0 1 0 XXX 1 1 1 6 3-5
Willem Brizee 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Wil Kauffman 0 0 0 0 1 0 0 0 XXX 1 8-10
Ook op dinsdag 11 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) afwezig. Dit keer om te ervaren hoe het is om per trein van Marseille naar Madrid te reizen. Welnu, ik kan u zeggen dat dit een zeer aangename belevenis was! Met tussenstops in Montpellier (u allen uiteraard bekend van de match Timman - Tal die daar in 1985 werd gespeeld en die na hartverscheurende taferelen door onze landgenoot werd 'gewonnen' (niet echt gewonnen maar de 3-3 was genoeg voor Timman om zich te plaatsen voor de Kandidatenmatches) en waar ik nu in museum 'Le Fabre' een fraaie tentoonstelling over Picasso bezocht) en Barcelona (te weinig overstaptijd om iets zinnigs te doen) bereikte ik na zo'n 11 uur de hoofdstad van Spanje, maar daarover wellicht later meer...

Goed, Frits Berendse mocht dus opnieuw de honneurs waarnemen en deze keer had hij heel wat meer te doen dan vorige week getuige zijn relaas dat u hieronder vindt (waarvoor uiteraard dank!).


Op deze avond, schrik niet, waren er vijftien schakers waaronder Jan Zonneveld. Welkom terug. Jan Zonneveld en Bas von Knigslw kozen voor een rustig tempo en Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen te laat binnen om mee te doen aan het snelschaken. Ook Jos Bergers, gehinderd door slaapgebrek, kwam even wat nieuwe schaak-notitieboekjes brengen en vertrok voordat wij gedag hadden kunnen zeggen.
Bleven er toch tien mensen over zodat ik me genoodzaakt zag een toernooitje te organiseren. Wel met een tempo dat de meesten wat aangenamer vonden: vijf minuten en een increment van drie seconden per zet. Gerbrand Beekman en Hans Mudde gingen als een speer en scoorden beiden zes punten uit de eerste zes ronden. In de zevende ronde verloor Hans van Gerbrand. Gerbrand verslikte zich echter in de negende en laatste ronde tegen zijn angsttegenstander en naamgenoot Loek Beekman. Hans won echter wel zijn laatste twee partijen waardoor Hans en Gerbrand beiden wonnen met acht uit negen voor Loek Beekman met zeven uit negen. Loek in topvorm??

Een paar spelers wilden voor de nul punten gaan maar Pomar kennende lukt dit nooit. We blijven vrijgevig en willen nog wel eens een partij verliezen die we op winst staan. Dat is de charme van het snelschaken. Gerbrand en Hans, gefeliciteerd met jullie overwinning!


Scoretabel snelschaken 11 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Markus Lohrer XXX 1 0 0 0 1 0 1 1 4 5
Willem Brizee 0 XXX 0 1 0 0 0 1 1 3 6-7
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 1 1 0 1 1 1 8 1-2
Peter de Man 1 0 0 XXX 0 0 0 0 0 1 9
Hans Mudde 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 1 8 1-2
Wil Kauffman 1 0 1 0 XXX 0 0 1 0 3 6-7
Loek Beekman 0 1 1 1 0 1 XXX 1 1 1 7 3
Frits Berendse 1 0 1 0 1 0 XXX 1 1 5 4
Paul Huisman 0 0 0 1 0 0 0 0 XXX 0 1 10
John Woestenenk 0 0 0 0 1 0 0 1 XXX 2 8
Op dinsdag 4 september had uw verslaggever (Han Nicolaas) andere dingen te doen (de bekende b.b.h.h., bezigheden buitenshuis hebbende) maar gelukkig is daar altijd onze immer aanwezige wedstrijdleider Frits Berendse die deze avond de honneurs waarnam. Zoveel honneurs waren er echter niet, zie hieronder het 'verslag' van Frits...

Op dinsdag avond 4 september 2018 was de opkomst bijzonder matig te noemen met maar vijf bezoekers. Omdat ik zelf vroeg vertrok om de eerste nieuwsbrief van het seizoen te maken (die nogal wat stof deed opwaaien), liet ik de vier andere schakers, Loek Beekman, Hans Mudde, Peter de Man en Wil Kauffman, een dubbele ronde rapidpartijen spelen. Helaas heb ik nog geen uitslagen ontvangen maar ik weet wel dat Loek de meeste punten vergaarde.
Dinsdag 28 augustus: een snelschaak-achtkamp tussen louter Pomarianen en Rens ter Veen als toeschouwer. Er scheen ook 'iets' van voetbal op tv te zijn, wellicht dat sommige mensen dat weerhield om naar het kabouterhuisje te komen. Anyway, de achtkamp was meer dan spannend en bij het ingaan van de laatste ronde hadden zes (!) deelnemers nog kans op een (gedeelde) eerste plaats.
Frits Berendse en Willem Brizee hadden de beste papieren met elk vier punten uit zes potjes en laten die twee nou net in de laatste ronde tegen elkaar moeten spelen! (Perfect inzicht van uw verslaggever / indeler / wedstrijdleider...). Met een halfje achterstand volgde Loek Beekman, op zijn beurt weer gevolgd door Wil Kauffman, Markus Lohrer en John Woestenenk, allen met drie punten. Uw verslaggever en Ruud van Dijk hadden in dit geweld met respectievelijk drie en anderhalve punt het nakijken maar dat betekende wel dat ook de strijd om de laatste plaats nog interessant was!


 
   


Goed, de koplopers Frits en Willem deelden in de laatste ronde het punt (heel tactisch), Loek verloor en zag Wil en John langszij komen die beiden wonnen. Markus bleef op drie punten steken na verlies tegen ondergetekende zodat Ruud er met de rode lantaarn vandoor ging. Een boeiende achtkamp die werd voortgezet met diverse andere snelschaak-potjes door degenen die hier nooit genoeg van schijnen te krijgen.


Scoretabel snelschaken 28 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wil Kauffman XXX 0 0 1 0 1 1 1 4 3-4
Markus Lohrer 1 XXX 0 0 1 0 1 0 3 6-7
Frits Berendse 1 1 XXX 0 0 1 1 4 1-2
John Woestenenk 0 1 1 XXX 0 1 0 1 4 3-4
Willem Brizee 1 0 1 XXX 1 0 1 4 1-2
Han Nicolaas 0 1 1 0 0 XXX 3 6-7
Loek Beekman 0 0 0 1 1 XXX 1 3 5
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 XXX 1 8
Op dinsdag 21 augustus kon er opnieuw vrijuit worden gespeeld. Terwijl het bestuur zich boog over de voorbereidingen voor de komende Algemene Ledenvergadering (9 oktober, noteert u die datum vast!), financin en andere zaken waar besturen zich mee bezig dienen te houden, schotelde Rens ter Veen het Pomar-volk een nogal vreemde opening voor. Wat heet vreemd: bizar was het, 'onspeelbaar'. Want wie haalt het in zijn hoofd om na 1.d4-Pf6 2. g4 te spelen?? Goed, dat was dus de uitspeelstelling waar vijf Pomarianen zich het hoofd over mochten breken in een enkelvoudige vijfkamp.

Rens was daarin ongenaakbaar en wist al zijn partijen te winnen: maar ja, die had de hele week kunnen oefenen... Loek Beekman bleef daar een puntje bij achter terwijl de rest het met duidelijk minder moest doen. Ik heb geen idee of we deze variant vaak bij Pomar zullen gaan zien, wellicht dat alleen Rens zich er af en toe aan zal wagen... Dat ding heeft trouwens nog een naam ook, sterker nog: twee namen! Het is bekend onder zowel het Gibbins-Weidenhagen-Gambit als het Bronstein-gambiet. Doe mij die laatste dan maar...

Scoretabel snelschaken 21 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 3 2
Rens ter Veen 1 XXX 1 1 1 4 1
Hans Mudde 0 0 XXX 0 5
Markus Lohrer 0 0 1 XXX 0 1 4
Peter de Man 0 0 1 XXX 1 3
Na de succesvol verlopen Open Zomercompetitie, waar u hier nog van alles over kunt lezen, kon er vanaf dinsdag 14 augustus weer een aantal weken vrijuit worden gespeeld. Op deze eerste vrije avond was het redelijk rustig maar er kon desondanks een interessant snelschaaktoernooitje met negen man worden georganiseerd. De 'vaste kern' was vrijwel zonder uitzondering aanwezig, aangevuld met Derk Dekker die daarmee direct tot favoriet was bestempeld, in ieder geval op papier. En hij maakte die favorietenrol meer dan waar!

Derk startte rustig met een zwaarbevochten remise in de eerste ronde tegen onze eigen Frits Berendse, gevolgd door een vrije ronde, een overwinning op Willem Brizee en een remise tegen Markus Lohrer die vanavond boven zichzelf uitsteeg. Maar vanaf de vijfde ronde volgden er nog louter overwinningen zodat met 7 uit 8 de eerste plaats werd gepakt, een vol punt voor Rens ter Veen die niet alleen van Derk verloor maar verrassend genoeg (?) ook van Peter de Man die een prima toernooi speelde.

Achter Rens volgde de al eerder genoemde Markus die vijf punten bijeen harkte, niet verkeerd in dit gezelschap! Frits was de laatste die met 4 punten meer dan 50% scoorde, de rest bleef daar onder. Loek Beekman en Peter de Man deden het met 3 punten niet slecht, Wil Kauffman pakte drie punten, Willem twee en tja, uw verslaggever (Han Nicolaas): wat zullen we daar over zeggen? Ik kan er kort over zijn, ik speelde dramatisch slecht, niks meer, niks minder. Anderhalve punt uit acht potjes, 'goed' voor een negende en laatste plaats, wat een droefenis. Maar goed, het gaat 'nergens' over zeggen we dan en volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Het was in ieder geval een leuk avondje dat werd voortgezet met het traditionele doorgeefschaak: eigenlijk veel leuker dan dat snelschaken!


Scoretabel snelschaken 14 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score Plaats
Peter de Man XXX 0 1 1 0 0 0 1 3 5-6
Wil Kauffman 1 XXX 1 0 0 0 1 0 0 3 7
Han Nicolaas 0 0 XXX 0 1 0 0 0 1 9
Loek Beekman 0 1 1 XXX 1 0 0 0 3 5-6
Frits Berendse 1 1 0 0 XXX 1 1 0 4 4
Derk Dekker 1 1 1 1 XXX 1 1 7 1
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 0 0 2 8
Markus Lohrer 1 1 1 0 1 XXX 0 5 3
Rens ter Veen 0 1 1 1 1 0 1 1 XXX 6 2
Na een aantal avonden vrijuit te hebben geschaakt begonnen we op dinsdag 10 juli met de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar, een snelschaaktoernooi over vijf avonden waaraan ook niet-Pomarianen kunnen deelnemen. Om deze website nog enigszins overzichtelijk te houden vindt u alle informatie over deze Zomercompetitie (inclusief uitslagen, verslagen e.d.) op een aparte pagina waarop ook nog het wel en wee van de vorige vijf edities is te lezen. Inderdaad: we zijn al aan de zesde editie toe van dit nu al legendarische evenement!
U vindt de Zomercompetitie-pagina hier, mij rest op deze plaats niets anders dan dat ik hoop dat velen van u ook in de zomer de weg naar ons onderkomen weten te vinden. Weest welkom, en zegt het voort!Op dinsdagavond 3 juli waren er maar 7 Pomarianen aanwezig maar door een aantal gasten uit de regio had ik 10 deelnemers voor een snelschaakavond. Han Nicolaas had zijn vakantie verlengd en het Zomer Pomartoernooi verschoven naar dinsdag 10 juli.
Naast Jan van der Meer en Dominique Nierop van Haeghe Ooievaar speelden ook Michel van Loo (Schaakhuis) en Charles Haas (oud Pomar) hun wedstrijden mee en bleef het tot de laatste ronde spannend. Michel van Loo werd kampioen op weerstandspunten voor Jan van der Meer en op ruime afstand Frits Berendse. Ook nu werd weer gekozen voor een speeltijd van 5 minuten en 3 seconden per zet. Rens ter Veen hield zich weer bezig met probleem-oplossingen. Door het fraaie weer werden de nodige partijen weer buiten gespeeld.


Scoretabel snelschaken 3 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score WP Plaats
Willem Brizee XXX 1 0 1 0 0 0 0 3 10 9
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 0 0 0 1 2 10 10
Jan van der Meer 1 0 XXX 1 1 1 0 1 1 1 7 29 2
Wil Kauffman 1 0 XXX 1 1 0 0 0 1 4 14,5 6
Markus Lohrer 0 1 0 0 XXX 0 0 1 1 3 13,5 7
Charles Haas 1 0 0 1 XXX 0 0 1 1 4 15 5
Michel van Loo 1 1 1 1 1 XXX 1 0 7 29,75 1
Frits Berendse 1 1 0 1 1 1 0 XXX 0 5 19 3
Dominique Nierop 1 1 0 1 0 0 1 1 XXX 0 5 22 4
Peter de Man 1 0 0 0 0 0 1 XXX 3 14,5 8Op dinsdag 26 juni waren er toch nog acht enthousiaste schakers om te oefenen voor het grote zomertoernooi van Pomar. Door de (on)verwachte afwezigheid van uw redacteur en voorzitter, Han Nicolaas, nam ik de honneurs waar om via een tabel uit de jaren 1930 een toernooi te organiseren. Om een aantal spelers van ons tegemoet te komen werd er gespeeld met een tempo van 5 minuten en 3 seconden per zet. Het WK voetbal zorgde voor veel afwezigen en via via begreep ik dat Han het land van de toekomstige wereldkampioen aan het bezoeken was. Hij zat in het zonnige Parijs (kleine aanvulling van uw verslaggever: ik zat deze avond nog in Lissabon waar het overigens ook zeer zonnig en aangenaam was!). De eerste plaats werd gewonnen op weerstandspunten door Peter de Man voor Markus Lohrer en Frits Berendse. Toch bijzonder knap van Peter om de rest achter zich te laten.


Scoretabel snelschaken 26 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score WP Plaats
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 1 4 16,5 4
Frits Berendse 1 XXX 0 1 0 1 1 1 5 13 3
Peter de Man 1 1 XXX 1 0 0 1 1 5 16,5 1
Wil Kauffman 1 0 0 XXX 0 1 1 3 8,75 5
Markus Lohrer 0 1 1 1 XXX 1 0 1 5 16 2
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 0 0 1 6,75 7
Ruud van Dijk 0 0 0 0 1 1 XXX 1 3 7,5 6
Jos Bergers 0 0 0 0 0 1 0 XXX 1 1,5 8
Na het zinderende eind van de interne competitie die Hans Mudde als kampioen opleverde konden we vanaf 19 juni een drietal weken vrijuit schaken: soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 19 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 12 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator. Hij mocht van mij best meedoen maar dat wilde hij uiteindelijk toch niet, bescheiden als altijd. Dank Frits voor de organisatie!

De zomerkampioen deed zelf ook mee wat een enorme druk op zijn schouders legde: alle ogen waren immers gericht op de prestaties van deze man! Hij deed het lang niet slecht, dat kan ik u vast melden!
Het was echter oud-kampioen Rens ter Veen die vanavond als een speer uit de startblokken ging en halverwege met 5 uit 6 de koppositie pakte (hij stond alleen tegen Hans Mudde een half puntje af), op een half punt gevolgd door de familie Beekman (Loek en Gerbrand). Uw verslaggever (Han Nicolaas) volgde met 4 punten terwijl de kampioen het 'rustig' aan deed en met 3 punten de kat uit de boom keek: zijn tijd kwam nog wel...
Gehaaide snelschakers als Wil Kauffman (2 punten) en Markus Lohrer (1 punt) zouden in het tweede deel moeten laten zien dat ze de titel 'gehaaide snelschakers' inderdaad verdienden.

En dat tweede deel van de avond, na een welverdiende pauze, kende een bizar verloop. Rens ging 'gewoon' door met winnen en voegde nog vijf punten aan zijn totaal toe waarmee hij onbedreigd en vrij duidelijk eerste werd met 10 uit 11: niet slecht... Maar ook HansM zat niet stil en ook hij won al zijn vijf partijen in de tweede helft. Daarmee kwam hij op 8 punten, juist genoeg om uw verslaggever een halfje voor te blijven die daarmee het brons pakte.

Maar wat gebeurde er dan met Loek en Gerbrand, na de eerste helft keurig gedeeld tweede? Welnu, die vielen beiden vrijwel compleet stil. Loek wist er nog n puntje bij te halen maar Gerbrand had kennelijk al zijn kruit in de eerste helft verschoten en incasseerde vijf nullen. Tja, dat soort dingen gebeuren maar het was wel opmerkelijk.
Wil daarentegen kende een sterke tweede helft met 4 uit 5 waarmee hij zijn totaal op 6 bracht en ook Markus kwam goed terug: hij harkte er nog 2 punten bij en kwam op 3, een halfje voor het illustere trio Ruud van Dijk, Willem Brizee en Jos Bergers die met 3 uit 11 de laatste plaatsen deelden.

Hieronder vindt u alle uitslagen van deze enerverende avond, volgende week gaan we vrolijk verder met vrij schaken. Maar dan zonder uw verslaggever want die bevindt zich dan als alles goed gaat in Lissabon. Wordt vervolgd!


Scoretabel snelschaken 19 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Loek Beekman XXX 1 0 1 1 1 0 0 0 0 1 1 6 5
Markus Lohrer 0 XXX 0 0 1 1 0 0 1 0 0 3 9
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 0 0 0 0 0 1 1 0 5 6
Vincent Steemers 0 1 0 XXX 1 1 0 0 1 0 0 4 7-8
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 1 0 0 0 0 3 10-12
Jos Bergers 0 0 1 0 0 XXX 0 0 0 1 1 0 3 10-12
Han Nicolaas 1 1 1 1 XXX 0 1 0 1 1 8 3
Rens ter Veen 1 1 1 1 1 1 1 XXX 1 1 1 10 1
Hans Mudde 1 1 1 1 1 0 XXX 1 1 8 2
Peter de Man 1 0 0 0 0 1 0 0 XXX 1 1 4 7-8
Ruud van Dijk 0 1 0 1 1 0 0 0 0 0 XXX 0 3 10-12
Wil Kauffman 0 1 1 1 1 1 0 0 0 1 XXX 6 4

Op dinsdag 2 januari openden we het schaakjaar 2018 met een Nieuwjaarstoernooitje. Zestien man, onder wie twee niet-Pomarleden (Jan van der Meer (uiteraard) en 'afvallige' Wim Meijer die het bij zijn oude club DSC in Delft uitstekend naar zijn zin schijnt te hebben: in ieder geval zodanig dat van een terugkeer bij Pomar vooralsnog geen sprake is) wisten de weg naar ons onderkomen te vinden en dat is voor schakers natuurlijk een prachtig getal. De 16 man werden door uw verslaggever (Han Nicolaas) volkomen willekeurig, en enigszins chaotisch, in twee groepen van acht verdeeld waarna rond 20.20 uur het snelschaak-spektakel kon losbarsten. Het speeltempo werd bepaald op 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden increment per zet, inmiddels ook bij Pomar een vertrouwd fenomeen. Het officile snelschaaktempo (3 minuten + 2 seconden per zet) is voor veel Pomarianen nog een tikkie te snel, hoewel zelfs dit tempo voor een aantal leden 'te langzaam' is. Maar goed: '5+3' was dus het tempo!Nieuwe dresscode bij Pomar?!


Groep 1 bevatte erkende (snelschaak)cracks als Rens ter Veen, Wil Kauffman en Gerbrand Beekman, maar Markus Lohrer (en misschien ook wel ondergetekende) moet je ook nooit onderschatten. Kortom, spanning was verzekerd! Gerbrand ging flink uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten bij elkaar gesnelschaakt waaronder een overwinning met zwart op Rens. HanN gaf zowel in de eerste ronde tegen Markus als in de derde ronde tegen Rens zijn dame weg: twee dikke nullen dus, met tussendoor wel een overwinning op Wim Meijer.
Gerbrand moest na de derde ronde een stapje terug doen terwijl Rens vanaf dat moment alles won en met 6 uit 7 de eerste plaats voor zich opeiste. HanN kwam niet onaardig terug en pakte met 5 punten de tweede plek. De strijd om de derde plaats was hier behoorlijk spannend: Gerbrand en Hans Mudde pakten beiden vier punten, op grond van het onderlinge resultaat werd HansM derde.

Groep 2 werd vertegenwoordigd door de immer gehaaide Frits Berendse, gastspeler Jan van der Meer en Loek Beekman maar ook hier gold dat de overige spelers zich uiteraard niet zonder slag of staat naar de slachtbank wilden/lieten leiden. Frits en Jan bevestigden hun reputatie door na drie ronden beiden 2 punt verzameld te hebben: Frits moest een half punt afstaan aan Loek terwijl Jan niet verder kwam dan remise tegen John Woestenenk.

In de vierde ronde volgde de clash tussen beide koplopers die door Frits gewonnen werd: was daarmee de boel beslist? Zeker niet, Vincent Steemers stak daar in de vijfde ronde een stevige stok voor door Frits zijn enige nederlaag te bezorgen. Jan won de rest van zijn partijen zodat Frits en Jan beiden op 5 uit 7 uitkwamen. Op grond van het onderlinge resultaat werd Frits hier tot winnaar uitgeroepen, Jan dus tweede. Vincent pakte, wellicht enigszins verrassend, de derde plek met vier punten, net een halfje meer dan Loek.

Hieronder vindt u alle uitslagen in beide groepen zodat u rustig kunt kijken hoe u het er vanaf heeft gebracht. Vermeld moet nog worden dat de inwendige mens op deze avond niets tekort kwam. Geen oliebollen, maar wel allerlei andere zoetige en hartige dingen werden ons voorgeschoteld door Loek: waarvoor dank!


Scoretabel Groep 1 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Rens ter Veen XXX 0 1 1 1 1 1 1 6 1
Gerbrand Beekman 1 XXX 0 0 0 1 1 1 4 4
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 1 1 5 2
Wil Kauffman 0 1 0 XXX 0 0 0 1 2 6-8
Hans Mudde 0 1 0 1 XXX 1 1 0 4 3
Markus Lohrer 0 0 1 1 0 XXX 0 0 2 6-8
Wim Meijer 0 0 0 1 0 1 XXX 1 3 5
Jos Bergers 0 0 0 0 1 1 0 XXX 2 6-8Scoretabel Groep 2 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 1 5 1
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 3 4
Willem Brizee 0 1 XXX 0 0 0 0 1 2 7
Jan v/d Meer 0 1 1 XXX 1 1 1 5 2
Vincent Steemers 1 1 1 0 XXX 1 0 0 4 3
Hans Jacobs 0 0 1 0 0 XXX 1 1 3 5
John Woestenenk 0 0 1 1 0 XXX 0 2 6
Peter de Man 0 0 0 0 1 0 1 XXX 2 8


 
   


Wat doe je vervolgens om een winnaar te bepalen als je twee groepen hebt? Juist, de bekende kruisfinales! Hierbij speelt de nummer 1 van groep 1 tegen de nummer 2 van groep 2 en de nummer 2 van groep 1 tegen de nummer 1 van groep 2. Dat leverde, na loting (om de kleur te bepalen) door enkele volkomen onafhankelijke, uiterst discrete Pomarleden, vrij van elke schijn van partijdigheid, de volgende halve finales en resultaten op:

Jan - Rens 0-1
Frits - Han 0-1

Spelen met zwart had kennelijk een voordeel in deze halve finales, feit was dat Rens en Han gingen strijden om het goud en zilver terwijl Jan en Frits de zogenoemde 'troostfinale' mochten spelen: vreselijk woord, maar goed. Rens won deze finale, Frits versloeg Jan (opnieuw) en legde beslag op de derde plaats.

Na een hartverwarmende prijsuitreiking (ja ja, de organisatie had dan wel geen beslag kunnen leggen op oliebollen, prijzen voor de bovenste vier waren er wel!) werd er door de echte die-hards nog flink doorgegaan met snelschaken en/of doorgeefschaak. In dat kader kan ik u overigens melden dat woensdag 17 januari het Open Doorgeefschaakkampioenschap van de HSB plaatsvindt, bij Haeghe Ooievaar in Loosduinen!

Op dinsdag 10 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De belangrijkste punten/besluiten van deze ALV kunt u hier nog eens rustig nalezen.

Er werden ook diverse prijzen uitgereikt voor o.a. de drie beste A- en B-spelers van de winter- en zomercompetititie, de snelschaakkampioen en de topscoorders in de externe competitie. Hier vindt u een aantal foto's van deze avond.

     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   

Programma komende maanden

21 mei   14e ronde interne competitie
     
28 mei   15e ronde interne competitie
     
4 juni   16e ronde interne competitie
     
11 juni   17e en laatste ronde interne competitie
     
18 juni   vrij schaken
     
25 juni   vrij schaken
     
2 juli   vrij schaken
     
9 juli   1e ronde Open Zomercompetitie Pomar
     
16 juli   2e ronde Open Zomercompetitie Pomar
     
23 juli   3e ronde Open Zomercompetitie Pomar
     

[Top]


Een overzicht van de speelzaal tijdens de interne en externe
(Pomar 2 - DSC 8) op 8 januari 2013     

     

     
Enkele actiefoto's tijdens de interne op 26 mei 2009[Top]