Interne competitie 2019-2020


Uitslagen 6e ronde interne competitie 2019-2020
Programma 7e ronde interne competitie 2019-2020
Programma komende maanden


Op dinsdag 12 november speelden we de zesde ronde van de interne competitie waarin maar liefst tien partijen werden gespeeld. Tevens werd de tweede halve finale van de rapid-bekercompetitite 2017 (inderdaad, 2017!!) gespeeld tussen Hans Mudde en Perry van der Meer. Perry was twee keer te sterk voor Hans en kan zich nu opmaken voor de grande finale tegen Leo Blaas die ooit wel een keer gespeeld zal worden...

Het mooiste nieuws van deze avond was dat we een nieuw lid konden verwelkomen! Marvin Verdulmen was tijdens/door onze aanwezigheid op het Strandwalfestival enthousiast geworden en kwam daarna al een paar keer buurten. Ook dat is hem kennelijk goed bevallen want vanavond kwam hij in het bijzijn van zijn vader (die terecht kwam inspecteren waar zijn zoon terecht zou komen) zijn lidmaatschap officieel bevestigen. Welkom Marvin, ik hoop dat je veel plezier zult beleven aan je lidmaatschap van ons cluppie!

Hieronder vindt u alvast de uitslagen van deze 6e ronde en het programma voor de 7e ronde op 19 november. Uit de stand blijkt dat Kees Vink de koppositite behoudt met 24 punten, op twee punten gevolgd door Yassin Mostfa en Rens ter Veen. Frits Berendse volgt met 21 punten.

Uitslagen 6e ronde interne wintercompetitie, 12 november

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Kees Vink (A) -
Marvin Verdurmen (B) Han Terpstra (A) 0-1
Bas von Knigslw (A) Yassin Mostfa (A) 0-1
Gerbrand Beekman (B) Han Nicolaas (A) 0-1
Leo Blaas (A) Markus Lohrer (B) -
Hans Jacobs (A) Willem Brizee (A) 0-1
Peter de Man (A) Wil Kauffman (B) 1-0
Giuseppe Gastaldi (B) Felix Ferschtman (A) -
John Woestenenk (B) Jense van der Wal (B) 1-0
Jos Bergers (A) Tim van Rijswijk (B) 1-0Voorlopig programma 7e ronde interne wintercompetitie, 19 november 20.00 uur
(kan nog wijzigen dus komt u ook als u nog niet bent ingedeeld)


Wit Zwart Uitslag
Kees Vink (A) Frits Berendse (A) -
Yassin Mostfa (A) Rens ter Veen (A) -
Willem Brizee (A) Han Nicolaas (A) -
Peter de Man (A) Vincent Steemers (B) -
Giuseppe Gastaldi (B) Leo Blaas (A) -
Hans Mudde (A) John Woestenenk (B) -
Markus Lohrer (B) Bas von Knigslw (A) -
Gerbrand Beekman (B) Felix Ferschtman (A) -
Wil Kauffman (B) Hans Jacobs (A) -
Jos Bergers (A) Martin Verdurmen (B) -
Tim van Rijswijk (B) Jense van der Wal (B) -


Niet ingedeeld voor de interne competitie 19 november

Naam Reden
Han Terpstra Afgemeld
Op donderdag 10 oktober organiseerde Raadsheer Corbulo de 33ste massakamp tussen de verenigingen Botwinnik, Haeghe Ooievaar, Raadheer Corbulo en Pomar. In het welkomstwoord van de heer Hylkema werd aangehaald dat het eigenlijk om twee wedstrijden gaat in deze massakamp. De strijd van de grote broeders onderling (Botwinnik en Haeghe Ooievaar) en de strijd tussen de kleine broeders onderling (Raadsheer Corbulo en Pomar).
Botwinnik en Haeghe Ooievaar vierden beide al twaalf overwinningen en de kleine clubjes behaalden elk pas drie keer een overwinning. Voor Pomar dateert de laatste zege uit 2009 dus het wordt wel weer een keer tijd voor een Pomariaanse victorie! Het vroegere S.H.G.P. (Stichting Haags Gemeente Personeel) won twee keer. De heer Hylkema vond het tijd worden dat een van de kleine broeders de macht zouden grijpen. Het liep helaas anders en de strijd tussen de grote twee en de kleine twee leek weer te eindigen in hetzelfde scenario. Botwinnik wist alledrie de wedstrijden te winnen en won de eerste prijs vr Haeghe Ooievaar. In de troostfinale versloeg onze gastheer, Raadsheer Corbulo, onze kleine club Pomar, waardoor de statistieken weer gewaarborgd werden.

De massakamp (met Jacob Jan van Harten als organisator) werd gespeeld in de fraaie locatie van verzorgingscentrum 'De Mantel' aan de Klaverweide te Leidschendam-Voorburg en gezien het vriendelijke karakter van deze strijd was er ook voor alle deelnemers een prijs. Raadsheer Corbulo complimenteerde de teams en kon ook rekenen op spelers van Voorburg. De massakamp werd zodoende beslist op negen borden en een leuk detail was dat bij een aantal borden weer de oude klokken (met dat heerlijke geluid van vallende vlaggen) moesten worden ingezet.

 
   


Uitslagen:

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 1 - 8
Haeghe Ooievaar - Raadsheer Corbulo 8 - 1

2e ronde:
Pomar - Haeghe Ooievaar 0 - 9
Botwinnik - Raadsheer Corbulo 7 - 1

3e ronde:
Raadsheer Corbulo - Pomar 5 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 5 - 3

Eindstand:
1. Botwinnik - 6 matchpunten - 21 bordpunten
2. Haeghe Ooievaar - 4 matchpunten - 20 bordpunten
3. Raadsheer Corbulo - 2 matchpunten - 8 bordpunten
4. Pomar - 0 matchpunten - 4 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Frits Berendse: 0 uit 3
2. Han Nicolaas: 1 uit 3
3. Hans Jacobs: 0 uit 3
4. Gerbrand Beekman: 0 uit 3
5. Wil Kauffman: 1 uit 3
6. Markus Lohrer: uit 3
7. Jos Bergers: 0 uit 3
8/9. Invallers: 2 uit 6


Pomar had het in alle wedstrijden moeilijk en werd geholpen door twee invallers die nog twee bordpunten scoorden van de viereneenhalf die Pomar behaalde.
Goed, een uitdaging voor ons om het volgend jaar beter te doen (dat kan haast niet anders, ik denk dat we in al die 33 jaar nog nooit zo slecht gescoord hebben...) en we nodigen graag de deelnemende verenigingen uit om de strijd volgend jaar in ons Kabouterhuisje voort te zetten. Heren van Raadsheer Corbulo, bedankt voor jullie organisatie.
Op dinsdag 8 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De gebruikelijke agendapunten passeerden de revue:
  • De jaarverslagen van de secretaris, wedstrijdleider en penningmeester werden, hier en daar na een levendige discussie, goedgekeurd.

  • Het verslag van de kascommissie en de begroting voor het komende seizoen werden goedgekeurd.

  • De vergadering heeft positief gereageerd op het advies van de kascommissie om het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde beheer.

  • Diverse prijzen werden uitgereikt aan de prijswinnaars in de interne competitie, het snelschaakkampioenschap en aan de topscorers in de externe competitie.

  • Er werden mensen gezocht (en gevonden) voor de barcommissie en voor het helpen met de website.

  • De bestuursleden Han Nicolaas en Jos Bergers werden herkozen voor een nieuwe periode van drie jaar in de functies van respectievelijk redacteur en secretaris.

  • Pomar gaat dit seizoen voor de eerste keer meedoen aan de Haagse Rapidcyclus, de aftrap daarvan is ook bij Pomar en vindt plaats op zaterdag 7 december.

  • Ook dit seizoen zullen onze gasten van Novelty Destroyers hun thuiswedstrijden in onze locatie spelen.

  • We gaan weer folders lopen!


 
   


     
 
   


     
 
   
Op dinsdag 24 september kon er voor de laatste keer vrijuit geschaakt worden. Aanvankelijk was het plan om vandaag met de interne competitie te beginnen maar door diverse afmeldingen besloot onze wedstrijdleider dat een weekje uitstel zo gek nog niet was. Daar kwam bij dat het bestuur nu (eindelijk) de gelegenheid kreeg te vergaderen over datgene dat over twee weken op de Algemene Ledenvergadering aan de orde zou moeten komen: financin, interne en externe competitie, ledenwerving en meer van dat soort zaken.

Terwijl het bestuur vergaderde en enkele enthousiastelingen zich nog beter voorbereidden op het begin van de interne competitie was er ook nog sprake van een externe strijd in ons kabouterhuisje. De teams van Novelty Destroyers 1 en plaatsgenoot Schaakgenootschap Rijswijk 1 namen het tegen elkaar op. Dankzij Rens ter Veen was er gelukkig een ervaren wedstrijdleider en kon de strijd gewoon beginnen. Het werd een enerverende avond waarbij de overwinning naar Rijswijk ging met vijf tegen drie. Er werden twee partijen door Novelty Destroyers verloren en de overige partijen werden remise. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat onze gastspelers van Novelty Destroyers geen geluk hadden in de partijen die in remise zijn geindigd.

     
 
   


Het nieuwe seizoen gaat op dinsdag 1 oktober beginnen en dat gaan we doen zonder een aantal vertrouwde gezichten. Paul Huisman kon ondanks zijn altijd optimistische karakter niet aarden in de stad en vertrok naar Drenthe, terug naar zijn roots. Jan Zonneveld, onze clubhopper, gaat er ook weer een jaartje tussenuit in verband met andere verplichtingen op dinsdagavonden. Ook Ruud van Dijk zullen wij zeker tot februari 2020 moeten missen. Ten slotte zullen wij ook onze 'keuken'man Loek Beekman gaan missen: tijdens het zomerreces heeft hij de handdoek geworpen, zonder echt afscheid te nemen van onze leden. Wij zullen dit gemis binnen de club moeten opvangen dus wees niet bezwaard om af en toe in de keuken te helpen.
Wij staan open voor goede suggesties en (opbouwende) kritiek om er toch weer een succes van te maken. Neem rustig uw vrienden, kennissen of buren mee naar ons clublokaal om ze kennis te laten maken met het schaken. Wij kunnen wel weer wat leden gebruiken.

De Algemene Ledevergadering (ALV) staat gepland op dinsdagavond 8 oktober en voor degenen die het schaken niet kunnen laten wordt, ondanks een wat tegenvallende opkomst de laatste jaren, op donderdagavond 10 oktober de traditionele massakamp gespeeld bij de vereniging Raadsheer Corbulo: naast Pomar en RHC nemen ook onze schaakvrienden van Botwinnik en Haeghe Ooievaar deel aan deze strijd. Er worden drie wedstrijden van een half uur gespeeld in verzorgingscentrum 'De Mantel', Klaverweide 54 te Voorburg. Liefhebbers kunnen zich opgeven bij Frits of Han.

     
 
   


Wat betreft de externe competitie staat er in oktober voor beide Pomarteams n wedstrijd op het programma. Pomar 1 speelt a.s. dinsdag 1 oktober haar eerste (thuis)wedstrijd tegen HSV 2 en op dinsdag 15 oktober speelt Pomar 2 thuis tegen Voorburg 2. De wedstrijden starten om 19.45 uur en u zou mij en de wedstrijdleider gelukkig maken als u op tijd aanwezig bent.
Op dinsdag 17 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) helaas verhinderd en aangezien Frits Berendse, mijn 'vaste' invaller er wel was maar zeer bijtijds naar huis ging ontbreekt een verslag van deze avond. Later vernam ik dat er eerlijk gezegd ook niet heel veel te melden viel: er waren zes man aanwezig die het niet al te laat maakten.
Volgende week weer nieuwe kansen! We beginnen dan nog niet aan de interne competitie, zoals eerder aangekondigd, maar zullen nog n keer vrij schaken. Tevens spelen onze gasten Novelty Destroyers hun eerste thuiswedstrijd. In de Hoofdklasse mag hun vlaggenschip het opnemen tegen Rijswijk 1: dat belooft een waar spektakel!Op dinsdag 10 september gingen acht man er eens goed voor zitten in een spannend snelschaaktoernooitje. Frits Berendse was aan het begin van de avond wel aanwezig om nog wat zaken te regelen voor het Strandwalfestival a.s. zaterdag (we staan met een kraam op de Van Vredenburchweg, schuin tegenover de Bonifaciuskerk) maar ging vrij snel daarna naar huis: druk met van alles en nog wat. Kbra keek toe, ze voelt zich nog niet zeker genoeg om deel te nemen aan een dergelijk toernooitje: komt wel!

Jan van der Meer was ook weer present en nog steeds strijdlustig. In de eerste ronde sloeg hij direct toe en won een fraaie partij van uw verslaggever (Han Nicolaas). Dat zette HanN meteen op scherp want in de volgende vier partijen was hij niet te stuiten en liet hij vier overwinningen aantekenen.

De rest van het deelnemerseld zat uiteraard niet stil en probeerde HanN bij te houden of liever nog in te halen. Dat lukte redelijk: na vier ronden hadden Jan, Hans Mudde en HanN alledrie drie punten, de rest volgde op een halfje of meer. In de vijfde ronde verloor Jan van Gerbrand Beekman die goed bezig was vanavond terwijl HansM en HanN hun partijen wonnen. Zou de strijd om de dagprijs tussen deze twee gaan?

Dat leek iets te voorbarig. HansM moest in de zesde ronde een nederlaag incasseren tegen Willem Brizee die vast van plan was zijn score van vorige week (hij bleef toen puntloos) in ieder geval niet te herhalen. Dat lukte want naast deze mooie overwinning op HansM pakte hij ook nog een vol punt tegen Peter de Man. Zie je Willem, de weg omhoog is gevonden!
HanN mocht in deze voorlaatste ronde tegen Peter de Man niet mopperen met een half punt in een dame-eindspel waarin hij een pion achterstond. Het was zeer waarschijnlijk wel remise geworden maar het was hard werken: en Peter speelde gewoon goed.

Daarmee had HanN met nog n ronde te gaan een half punt voorsprong op Jan en HansM: spanning!
In de laatste ronde wonnen deze drie heren hun partij zodat er aan kop niets veranderde. Gerbrand kroop nog iets dichterbij na winst op Willem terwijl Wil Kauffman zijn prestatie van vorige week (tweede achter Frits) geen vervolg kon geven: met 1 uit 7 deelde hij gebroederlijk de laatste plaats met Peter de Man.

Volgende week, 17 september, is er nog n keer vrij schaken alvorens de interne competitie op dinsdag 24 september weer losbarst. Een nieuw seizoen komt eraan!

Scoretabel snelschaken 10 september 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 1 1 1 1 1 0 5 1
Hans Mudde 0 XXX 1 1 0 1 1 1 5 2-3
Gerbrand Beekman 0 0 XXX 1 1 1 0 1 4 4
Wil Kauffman 0 0 0 XXX 1 0 0 1 7-8
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 1 0 0 2 6
Peter de Man 0 0 1 0 XXX 0 0 1 7-8
Markus Lohrer 0 0 1 1 1 XXX 0 3 5
Jan van der Meer 1 0 0 1 1 1 1 XXX 5 2-3
Dinsdag 3 september: opnieuw een vrije schaakavond. Nog even geduld heren, over drie weken mag u zich weer uitleven in de interne competitie!
Evenals vorige week waren er vanavond zeven man die behoorlijk snel gingen schaken en ook vanavond was Frits Berendse de beste van het stel, zij het niet zo dominant als vorige week toen hij alles won.

Frits begon met een rustige remise tegen Markus Lohrer (sterk spelend de laatste tijd) gevolgd door twee overwinningen op respectievelijk Gerbrand Beekman en Willem Brizee. In de vijfde ronde volgde het duel tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) en hierin was Frits iets te enthousiast. Het 'dameoffer' dat we wel vaker zien van Frits was dit keer niet echt een offer want hij kreeg er maar n stuk voor wat zelfs voor Frits toch wel iets te weinig was. Puntje voor HanN dus, beetje lucky maar ok.

Dat gaf Wil Kauffman, die de sterren van de hemel speelde, en Hans Mudde, ook lekker bezig, de kans om dichterbij te komen. Ze kwamen een heel eind maar Frits bleef ze beiden toch een half puntje voor.
Willem Brizee had z'n avond niet en eindigde zonder punten onderaan: volgende keer beter Willem!

Scoretabel snelschaken 3 september 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 4 1
Markus Lohrer XXX 1 1 1 0 0 3 4-5
Gerbrand Beekman 0 0 XXX 1 0 0 1 6
Willem Brizee 0 0 0 XXX 0 0 0 0 7
Han Nicolaas 1 0 1 1 XXX 0 3 4-5
Hans Mudde 0 1 1 1 XXX 4 2-3
Wil Kauffman 0 1 1 1 XXX 4 2-3
Ook op dinsdag 27 augustus kon er weer vrij worden geschaakt. Het liep niet heel erg storm maar toch waren er nog zeven man bereid een snelschaaktoernooitje te spelen. Frits Berendse liet er deze avond geen twijfel over bestaan wie de sterkste was: hij won al zijn partijen en bleef de 'concurrentie', bestaande uit Hans Mudde en Han Nicolaas, maar liefst twee volle punten voor. HansM mocht zich de morele nummer twee noemen omdat hij het onderlinge duel overtuigend van HanN had gewonnen. Zie hieronder de uitslagen en eindstand.

     
 
   


Scoretabel snelschaken 27 augustus 2019

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Ruud van Dijk XXX 1 0 1 0 0 2 4-5
Hans Mudde 0 XXX 1 1 1 1 0 4 2-3
Han Nicolaas 1 0 XXX 1 1 1 0 4 2-3
Markus Lohrer 0 0 XXX 1 1 0 2 4-5
Gerbrand Beekman 0 0 0 0 XXX 1 0 1 6-7
Willem Brizee 1 0 0 0 0 XXX 0 1 6-7
Frits Berendse 1 1 1 1 1 1 XXX 6 1


 
   
Na de spannende Open Zomercompetitie, waarover u hier alles kunt lezen, konden we vanaf dinsdag 20 augustus weer vrijuit schaken. Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich in Parijs waar hij tijdens het driedaagse popfestival Rock en Seine zijn grote helden van eind jaren 70, begin jaren 80 The Cure mocht aanschouwen: geweldig!

Aangezien Frits Berendse, de aangewezen persoon die in dergelijke gevallen de honneurs waarneemt, er ook niet (helemaal) bij was ontbreekt van deze avond elke verslaglegging en dat is voorzover ik weet de eerste keer in mijn roemruchte carrire als verslaggever van Pomar: ik hoop dat het bij deze ene keer blijft...Dinsdag 16 juli ging de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar van start, de zevende editie alweer! De formule is hetzelfde als vorig jaar: vijf avonden snelschaken waarna een eindstand wordt opgemaakt aan de hand van het percentage dat men na vijf avonden heeft gescoord. Om de site een beetje overzichtelijk te houden vindt u alle informatie, verslagen, uitslagen en foto's van deze zomercompetitie op de zomerschaak-pagina die hiervoor is ingericht.Dinsdag 9 juli was de laatste vrije speelavond voordat de Open Zomercompetitie zou losbarsten. Uw verslaggever was na een paar dagen Montral (fraaie stad, veel cultuur, mooie natuur: zeer de moeite waard!) weer/net thuis en deze avond ook weer paraat bij Pomar maar hij liet het organiseren van het snelschaaktoernooitje inclusief verslag graag nog een keer aan Frits Berendse over: ik was redelijk moe en nog niet heel scherp maar had wel heel veel zin om weer een partijtje te schaken bij 'mijn' cluppie!


Op deze (nog niet) zon mooie zomeravond weer een aantal vertrouwde gezichten gesignaleerd die wel de strijd met elkaar wilden aangaan. Han Nicolaas, terug uit Griekenland en Canada, maakte het wel erg bont, volgens mij kwam hij rechtstreeks van het vliegveld. Ja, Pomar is toch zijn club. Ook John Woestenenk, die een schaakloze periode tegemoet gaat door de begeleiding van zijn zoontje vereerde ons met een bezoek. Naast Hans Mudde, weer terug na een week onderbreking, kwamen ook Tim van Rijswijk en Bas von Knigslw de degens kruisen en beloofde het toch een heet avondje te worden. Elf deelnemers en Frits gebruikt een tabel van tien personen, dat werkt niet echt. Goed, niet getreurd, gewoon opnieuw indelen. Rens ter Veen, probleem-oplossend, en Perry van der Meer vereerden ons ook met een bezoek maar zagen toch van deelname af.

Frits koos weer voor een tempo van vijf minuten en een increment van vijf seconden per zet, en zodoende werd het weer nachtwerk. Toen rond half twaalf de kruitdampen waren opgetrokken, was men zo tevreden over het eindresultaat dat men gewoon (op bescheidener niveau) opnieuw begon. Het mooie van het gekozen tempo is dat dit de favoriete tijd voor Hans Mudde is maar dat er ook veel spelers zijn (Frits, Loek en Markus) die na afloop van de partij nog meer dan zes minuten op de klok hebben staan.

In de eerste ronde geen directe verrassingen met overwinningen van Frits, Peter, Hans, Han en Willem. In de tweede ronde overwinningen voor Bas, Han, Hans, Peter en Loek. Voor Peter was dit een hele goede start maar helaas scoorde hij na deze twee uit twee geen punten meer. Frits werd overklast door Loek die zijn eerste vrije ronde had gebruikt om zich geweldig op te laden. Loek, als jij patent hebt op deze oplader neem ik hem graag over.
In de derde ronde weer winst voor Loek en Willem (beiden 2 uit 2), Hans en Han (beiden 3 uit 3) en John. In de vierde ronde weer overwinningen voor Hans en Han (beiden 4 uit 4), Willem (3 uit 3), Frits en Tim. Voor Tim zijn eerste punt, Wil staat nog op 0 uit 4.

 
   


In de vijfde ronde won Frits knap van Hans (zijn enige nederlaag), Han (5 uit 5) won van Loek, Wil verschalkte Markus en Willem (4 uit 4) en Bas wonnen ook hun partijen. In de zesde ronde versloeg Frits weer een koploper, namelijk Han. Hans (5 uit 6), Willem (5 uit 5), Bas en Wil wonnen ook hun partijen.

In de zevende ronde overwinningen van Han (zes uit zeven), Frits (vijf uit zes), Willem (zes uit zes) en Tim en ook de eerste remise van de avond, Bas tegen Markus. In de achtste ronde versloeg Frits weer een koploper, namelijk Willem en won Hans de kraker van Han. De eerste overwinning van Markus en ook Bas en Wil wonnen hun partij. Het blijft spannend en in de negende ronde waren er overwinningen van Hans, Willem, Bas, John en Tim. Frits liet zich verrassen door Bas in plaats van te kiezen voor een remise. Frits kennende weet je dat hij tijdens snelschaken niet gaat voor remise en dat alleen een overwinning of nederlaag telt. In de tiende ronde overwinningen van Loek, Frits, Bas en Hans. Han en Wil kregen elkaar zover om remise te spelen, de tweede remise van deze avond.

In de slotronde overwinningen van Han (tegen Willem), John, Loek en Tim die Frits verraste met een mat in een gelijkwaardige stelling. Hans Mudde veroorloofde zich een remise in de slotronde tegen zijn angstgegner, Bas, zodat Hans knap eerste werd voor Han Nicolaas.
Voor de derde plaats waren er drie kandidaten, Frits Berendse, Willem Brizee en Bas von Knigslw. Voor Willem duurde de avond te lang, in de laatste vier ronden haalde hij n punt en verloor hij van Frits, Hans en Han. Markus eindigde verrassend op de laatste plaats, hij was ook erg vrijgevig deze avond. Frits werd derde door een flink verschil in weerstandspunten, niet zo gek als je wint van de nummers 1, 2 en 5.

 
   


Hans, van harte gefeliciteerd met deze fraaie overwinning. Han kwam nog een puntje te kort maar hij gaat zich zeker verbeteren gezien zijn jetlag, zijn hongerdip en zijn gebrek aan slaap. In onze fraaie locatie rook het weer naar patatjes om deze hongerdip te verhelpen.
Vanaf volgende week wordt er weer een zomerkampioenschap gespeeld over vijf speelavonden. Dit toernooi is uiteraard voor onze leden en andere liefhebbers. Als je mee wil doen, meld je op tijd aan op de avonden dat je mee wil spelen. Deelname kost eenmalig 3,00 maar dat staat bijna altijd een prijs in natura tegenover.

 
   
Op dinsdag 2 juli kon voor de derde keer vrij worden geschaakt. Na een tweedaagse tussenstop aan de Canadese kant van de Niagara Falls (prachtig, maar het hele circus/kermis eromheen is werkelijk verschrikkelijk. Het is n groot pretpark waar het maar om n ding draait: geld. Maar dat is helaas overal zo tegenwoordig, de watervallen lijken hier werkelijk bijzaak...) was uw verslaggever inmiddels aanbeland in Toronto, de grootste stad van Canada met ruim 3 miljoen inwoners. Op 1 juli vierden we hier Canada Day, Onafhankelijkheidsdag (Canada is sinds 1 juli 1867 een onafhankelijke staat), en dat was een waar feest. Soort Koningsdag tot de derde macht, heel gezellig!

Goed, ook vanavond was Frits Berendse weer present en zo aardig om een en ander te organiseren en vast te leggen voor het nageslacht. Leest u hieronder zijn verslag van deze avond.


Op deze iets minder warme dinsdag stokte het aantal deelnemers bij zeven. De eerste drie ronden werden buiten gespeeld, de overige ronden binnen. Nadeem Taverne kwam helaas te laat om mee te spelen maar heeft in zijn partijen wel laten zien dat hij nog steeds kan schaken. Hij won met wit van Frits en Peter en met zwart van Ruud en Vincent.

Het speeltempo werd opgeschroefd naar vijf minuten en vijf seconden increment per zet en dat bleek voor de deelnemers een gouden greep. Het verschil tussen alle kandidaten bleek minimaal met drie spelers met drie en een half punt, drie spelers met drie punten en een speler met anderhalf punt. Of het door de klok kwam weet ik niet maar de ranglijst zag er heel anders uit met onverwachte ereplaatsen voor Willem, Ruud en Vincent.

In de eerste ronde waren er overwinningen van Vincent tegen Willem, Frits tegen Ruud en Loek tegen Peter. In de tweede ronde won Frits weer, nu tegen Peter, Willem won van Wil en Ruud wint van Vincent. In de derde ronde verloor Frits van Loek en won Ruud van Wil. Daarnaast speelde Peter remise tegen Vincent. De clash in de vierde ronde eindigde in remise tussen Willem en Ruud. Met nog maar vier seconden op de klok accepteerde Ruud deze belangrijke remise. In de vijfde ronde won Peter knap van Willem en Frits won dankzij geluk van Vincent. In de voorlaatste ronde verloor Frits van Wil en in de laatste ronde verloor Frits van Willem. Vincent won in de laatste ronde van Wil en Loek won van Ruud. Het bleef dus tot de laatste ronde spannend wie als overwinnaar zou eindigen. Dat leverde onderstaande eindstand op en ik denk dat dit voor Willem zijn eerste snelschaakkampioen schap is. Gefeliciteerd Willem!

 
   
Ook op dinsdag 25 juni kon er weer vrijuit worden geschaakt. Uw verslaggever had vanuit Athene, na een dag thuis doorgebracht te hebben, de koers verlegd naar het westen van onze aardbol: Ottawa in Canada. Daar moest allereerst gewerkt worden in de vorm van het geven van presentaties en het leiden van twee workshops tijdens een internationaal congres waarna het na vijf dagen tijd was voor de echte vakantie. Daarover later wellicht meer, nu eerst deze snelschaakavond die opnieuw werd georganiseerd en beschreven door Frits Berendse: dank Frits!


Op deze snikhete dinsdag werd er voor het eerst dit jaar weer eens buiten gespeeld. Het Nederlandse damesteam voetbalde tegen Japan en wist zich fortuinlijk te plaatsen voor de kwartfinale van het Wereldkampioenschap. In de slotfase werd de beslissing geforceerd met een terecht gegeven strafschop. De revanche van de laatste ontmoeting tegen Japan. Het WK is eigenlijk een veredeld EK omdat er bij de laatste acht deelnemers zeven Europese teams en de Verenigde Staten zitten. Nu mogen zij zaterdagmiddag (voorspelling tropische temperaturen) tegen de Italianen spelen.

Door deze wedstrijd haakten er wat Pomarspelers af voor het snelschaken om rond 21.00 uur de wedstrijd te volgen. Willem Brizee en Wil Kauffman haakten zodoende af voor het snelschaken en trokken zich oranjegezind (getint) op de fiets weer richting huis. Het was toen nog licht en dat moet een vreemde gewaarwording zijn voor deze nachtbrekers.
Er waren nu acht deelnemers voor het snelschaken waaronder onze penningmeester, Perry van der Meer, en gastspeler Wim van Maele van Novelty Destroyers. In de eerste ronde waren er overwinningen voor Markus tegen Loek, Wim tegen Perry, Frits tegen Ruud en Hans tegen Peter. In de tweede ronde won Markus van Peter en Frits won van Wim, zodat er nog maar twee spelers met de volle buit waren. In de derde ronde won Frits van Loek (zijn revanche, zie vorige week) maar ik moet volledigheidshalve zeggen dat ook Loek had kunnen winnen. Het was echter niet de avond van Loek. Markus verloor van Perry zodat Frits het alleenrecht had op de eerste plaats.

In de vierde ronde verloor Frits (terecht) van Perry en Markus won van Ruud zodat Frits, Perry en Markus bovenaan stonden met drie uit vier gevolgd door Wim met 2 uit 4. Helaas wist Markus daarna geen punt meer te scoren. In de vijfde ronde winst van Frits tegen Markus en Perry tegen Hans en Wim tegen Ruud. In de zesde ronde verliest Frits duidelijk van Hans en winnen Perry van Peter en Wim van Markus. In de slotronde verliest Perry van Ruud, wint Wim van Loek en wint Frits van Peter. Rest mij niets anders dan de stand nog even in beeld te brengen, en Wim te feliciteren met zijn overwinning. Doordat Perry de onderlinge ontmoeting met Frits had gewonnen is hij tweede geworden voor Frits.

U ziet het, we zijn zomers open en iedereen is welkom om aan te schuiven.

 
   
Na het zinderende eind van de interne competitie die Yassin Mostfa als kampioen opleverde konden we vanaf 18 juni vier weken vrijuit schaken voordat op 16 juli de Open Zomercompetitie zou beginnen: een soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 18 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 10 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator (en deelnemer!). Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich namelijk in zuidelijke sferen, om precies te zijn in Athene, om aldaar door te dringen (of althans een poging daartoe te ondernemen) tot de bron van onze beschaving. Prachtige stad, in feite n groot museum, beetje druk en warm maar een kniesoor die daarop let. De laatste dag van deze vijfdaagse trip besloten we het rustig aan te doen en enige verkoeling te zoeken in een meer zo'n 12 km ten zuiden van Athene. Het is tenslotte vakantie nietwaar?!
De honneurs werden dus waargenomen door Frits en ook onderstaand verslag is van zijn hand: voor beide zaken alsnog dank!


Op dinsdagavond 18 juni 2019 werd de eerste vrije avond benut voor het spelen van een snelschaaktoernooi. De kruitdampen van de interne competitie zijn nauwelijks opgelost maar deze dinsdagavond laaide de strijd weer op. Onze voorzitter/redacteur/razende reporter was weer in het buitenland, in dit geval Athene en volgende week Ottawa, voor zijn werk en/of vakantie. Onze wereldreiziger blijft maar op pad gaan en komt op de vreemdst mogelijke uithoeken van onze wereldbol. Frits nam de honneurs waar om iets te organiseren. We hadden vanavond tien deelnemers waaronder onze kersverse zomerkampioen Yassin Mostfa en andere notoire snelschakers zoals Markus Lohrer, Bas von Knigslw, Frits Berendse en Loek Beekman. Rens ter Veen was weer in zijn boeken gedoken om kandidaat matches 1972 te raadplegen, en kwam in een van deze boeken een partij van Arturo Pomar tegen.

Het was tijd om een speeltempo te bepalen en om onze leden tegemoet te komen werd gekozen voor een tempo van vijf minuten met drie seconden per zet increment. Drie minuten en twee seconden increment is te snel voor de meesten van ons. Ook met de nu gekozen tijd had men problemen om de tijdlimiet te halen en ging men (in een gewonnen) stelling door de vlag. Het voorstel van Ruud, vijf minuten en vijf seconden zou ook problemen geven. Om iedereen tevreden te houden denk ik aan een tempo van vijf seconden en een increment van vijf minuten per zet. Ik ben benieuwd hoe lang zon partij dan gaat duren?

In de eerste ronde direct een verrassing, Frits werd van het bord gespeeld door Peter. Yassin, Bas, Loek en Hans wonnen ook hun wedstrijd. Yassin, Peter en Loek wonnen ook de tweede partij terwijl Bas genoegen nam met remise tegen Willem. In de derde ronde versloeg Yassin Peter en verloor Loek van Wil. Bas noteerde een overwinning tegen Hans en is nu runner up met twee en een half uit drie achter Yassin met drie uit drie. In de vierde ronde weer overwinningen van Yassin (tegen Loek) en Bas (tegen Wil). Frits krabbelt weer een beetje op en won voor de derde keer achtereen.

In de vijfde ronde hield Markus stand tegen Yassin met een remise, won Bas van Loek en Frits van Wil zodat de volgende tussenstand werd genoteerd: Yassin en Bas met vier en half uit vijf gevolgd door Frits met vier uit vijf. De kraker in ronde zes, Yassin tegen Bas, werd beslist in het voordeel van Yassin en Frits werd verpletterd door een wel heel scherpe Loek Beekman. In ronde zeven won Yassin van Willem en speelde Frits een alles of niets spelletje tegen Bas. Het werd niets voor Frits en alles voor Bas. In de achtste ronde won Frits gedecideerd van Yassin (je moet wat als je twee keer achter elkaar hebt verloren) maar verloor Bas verrassend van een sterk spelende Ruud. In de negende ronde won Yassin in een knappe pot van Hans, waarbij een mat werd geforceerd met beide lopers. Helaas wordt er niet geschreven bij snelschaak-partijen maar dit zou een juweeltje moeten zijn geweest. Bas nam genoegen met remise tegen Peter en Frits won overtuigend van Ruud.
Yassin won deze tienkamp met 7 uit 9 voor Bas en Frits met 6 uit 9.

 
   

Op maandagavond 4 maart werden wij uitgenodigd door onze schaakvrienden van Den Hoorn om de 31ste ontmoeting tussen onze bevriende verenigingen te spelen. De ambiance was perfect. Een grote ruime zaal in plaats van een 'zolderkamertje' boven, ouderwetse Garde-klokken die met hun getik hele volksstammen gek hebben gemaakt, een tafel(tje) per bord, en ook aan de inwendige mens was gedacht. De eerste ronde koffie werd verzorgd door Den Hoorn waarbij de barbeheerder de bestellingen opnam en rondbracht. Daarnaast hadden Gert en zijn vrouw nootjes en pindas geregeld.

Door de verhuizing van Den Hoorn naar een nog kleiner lokaaltje in het pand was de beheerder bereid om voor onze ontmoeting een groter zaaltje te regelen. Dat je te maken hebt met een cateraar blijkt wel uit de prijzen, koffie ( 2,25) en fris ( 2,30) maar ik moet wel zeggen dat de kwaliteit gewoon goed is. We boffen bij Pomar dat we alles in eigen beheer hebben en dat we de prijzen schappelijk kunnen houden.

Ondergetekende speelde aan bord 1 tegen oude bekende Bastiaan Hokke en ondanks een scherpe partij van beide kanten wist Bastiaan een bres te slaan in mijn stelling via een fraaie combinatie. Ik denk dat ik even te nonchalant was met het opspelen van de a-pion. Een offertje, gevolgd door een groter offer bracht Den Hoorn op voorsprong.
Hans Jacobs trok de stand direct weer gelijk door aan bord 6 te winnen van Nico Duivenvoorden. Het offer van Nico sloeg niet door zodat het eindspel gespeeld moest worden met een stuk minder. In dit geval won Hans redelijk snel en was dat stuk voordeel voldoende.

Loek Beekman (bord 8) speelde tegen Bram Nederpel en won in de slotfase de partij door een pluspion. In mijn opinie had Bram het op remise kunnen houden in het eindspel met toren en een pion tegen toren en twee pionnen van Loek maar op een of andere manier week Bram van de goede lijn af.
Rens ter Veen, aan bord 2, speelde tegen Niek Praagman, en het duurt altijd even voordat de partij van Rens ontvlamt. Rens won in het middenspel een pion en dat was voldoende voor de winst zodat er een 3-1 voorsprong op het bord kwam te staan.

Willem Brizee aan bord 4 speelde tegen schaakvriend Arjan Berkelaar en ook dit werd een fraaie partij. Willem won een pion maar gaf deze net zo makkelijk weer terug, ja zo zijn wij. In het eindspel werd gekozen voor een remise omdat beiden niet voor elkaar wilden onderdoen.
Wil Kauffman (bord 7) speelde ook een typische prachtige partij tegen Jan van der Maarel. In een gelijkwaardig eindspel (met meer kansen voor Jan) werd voor remise gekozen om het nog niet spannender te maken. Ik denk dat het afruilen van de dames voor Wil beter was geweest, nu moest hij zich met hand en tand verdedigen. Tussenstand 4- 2 voor Pomar.

Gerbrand Beekman speelde tegen oud-Pomariaan Gert Butterman en ik kon zien dat Gert nog niets aan kracht heeft ingeboet. In een gelijkwaardig eindspel werd remise overeen gekomen zodat beiden met een goed gevoel naar huis konden gaan.
Tenslotte de partij van Peter de Man tegen Florantijn van Kampen, weer zon beauty waar je als schaakspeler alleen maar jaloers op kan wezen. Peter kwam een kwaliteit achter te staan en won hierdoor wel een pion. In de slotfase speelde Peter overtuigend voor winst om eerst de kwaliteit terug te winnen om vervolgens (verrassend) remise aan te bieden. Ja, zo zijn wij ook.
Eindstand 5 tegen 3 voor Pomar.

Volgend jaar zijn wij weer aan de beurt.
Frits Berendse

De uitslagen op bordvolgorde, Den Hoorn - Pomar:

1. Bastiaan Hokke - Frits Berendse 1 0
2. Niek Praagman - Rens ter Veen 0 1
3 Gert Butterman - Gerbrand Beekman -
4. Arjan Berkelaar - Willem Brizee -
5. Florantijn van Kampen - Peter de Man -
6. Nico Duivenvoorden - Hans Jacobs 0 1
7. Jan van der Maarel - Wil Kauffman -
8. Bram Nederpel - Loek Beekman 0 1

Eindstand: 3 5
Op dinsdag 26 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 man hadden we voor schakers een prachtig aantal deelnemers, n meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017: wat een stabiliteit! Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) kozen dit jaar weer voor het onvolprezen 'Zwitsers' waarbij de laptop van laatstgenoemde met speels gemak 9 ronden uit de hoge hoed toverde.
Een verslag van dit spektakel vindt u hier. Daar kunt u ook alle uitslagen, de eindstand en enkele foto's vinden.
Op woensdag 26 september nam Haeghe Ooievaar de handdoek op om de 32e massakamp te organiseren tussen de verenigingen Haeghe Ooievaar, Botwinnik, Pomar en Raadsheer Corbulo. Ondanks het enthousiasme van de organiserende vereniging en de contactpersonen van de andere verenigingen kan men niet meer echt spreken over een massakamp. Misschien ligt het aan de datum van deze ontmoeting maar Botwinnik en Raadsheer Corbulo vaardigden vier spelers af, Pomar kwam met zeven deelnemers en Haeghe Ooievaar (met zeventien spelers) complimenteerde de teams zodat elk team uit zeven of acht spelers bestond.
De ontvangst was allerhartelijkst en het deed mij goed om op de vooravond zoveel jeugd te zien die de stappen n tot en met vier voorgeschoteld kregen.

In de eerste ronde speelde Pomar tegen Botwinnik en helaas trokken wij met 3 tegen 4 aan het kortste eind. Haeghe Ooievaar won overtuigend met 5 tegen 2 van Raadsheer Corbulo. In de tweede ronde won Pomar nipt met 4 tegen 3 van Raadsheer Corbulo en versloeg Haeghe Ooivaar Botwinnik met 5 tegen 3. In de laatste ronde werd het toch nog spannend omdat het aantal bordpunten beslissend is voor de eindstand. Pomar wist knap gelijk te spelen tegen Haeghe Ooievaar en Botwinnik overklaste Raadsheer Corbulo met 7 tegen 1.

1e ronde:
Pomar - Botwinnik 3 - 4
Raadsheer Corbulo - Haeghe Ooievaar 2 - 5

2e ronde:
Pomar - Raadsheer Corbulo 4 - 3
Botwinnik - Haeghe Ooievaar 3 - 5

3e ronde:
Haeghe Ooievaar - Pomar 4 - 4
Botwinnik - Raadsheer Corbulo - 7 - 1

Eindstand:
1. Haeghe Ooievaar - 5 matchpunten - 14 bordpunten
2. Botwinnik - 4 matchpunten - 14 bordpunten
3. Pomar - 3 matchpunten - 11 bordpunten
4. Raadsheer Corbulo - 0 matchpunten - 6 bordpunten


Individuele resultaten Pomarianen:
1. Perry van der Meer: 1 uit 3
2. Kees Vink: 2 uit 3
3. Frits Berendse: 2 uit 3
4. Peter de Man: uit 3
5. Markus Lohrer: 1 uit 3
6. Jos Bergers: uit 3
7. Loek Beekman: 2 uit 3
8. Hans Hendiks (namens HO): 2 uit 2
Dinsdag 18 september (Prinsjesdag, een uitstekende dag om je zinnen te verzetten en lekker te gaan schaken...) kon er voor de laatste keer vr het begin van de interne competitie vrijuit worden geschaakt. Tien Pomarianen waren aanwezig om een flink snelschaaktoernooitje te gaan spelen. Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen helaas iets te laat binnen om het toernooi uit te breiden naar twaalf deelnemers maar volgens mij hebben ze zich desondanks wel vermaakt met het oplossen van problemen en het naspelen van enkele partijen uit een match tussen een zekere Karpov en Kortsjnoi, u allen wel bekend neem ik aan / mag ik hopen...

Goed, een tienkamp dus die naar Pomariaanse maatstaven redelijk sterk bezet was met figuren als Perry van der Meer, Han Terpstra en Frits Berendse waarbij de deelname van enkele illustere en gehaaide snelschakers als Loek Beekman, Markus Lohrer en John Woestenenk niet onvermeld mag blijven.
HanT schoot als een komeet uit de startblokken en had na vijf ronden al evenzovele punten bij elkaar gesprokkeld. Perry had een halfje laten liggen tegen Loek zodat het duel in de zesde ronde tussen beide kemphanen een ware thriller zou worden. Perry had wit maar HanT trok aan het langste eind en nam met 6 uit 6 een voorsprong van een vol punt op uw verslaggever (Han Nicolaas) die het met 5 uit 6 niet zo heel slecht deed. Perry volgde met 4 punten, Frits en John kwamen daar weer een halfje achteraan.

In de laatste drie ronden stokte het ritme bij beide Hannen (HanT verloor van Frits en liet een halfje liggen tegen Loek terwijl HanN nog maar n puntje aan zijn totaal toe wist te voegen na nederlagen tegen HanT en John), wisten John en Frits beiden nog twee punten te pakken maar was het Perry die met een ware eindsprint (drie overwinningen op rij) alsnog langszij kwam met HanT: beiden eindigden op 7 punten. Frits, John en HanN deelden de plaatsen 3 t/m 5 met 6 punten terwijl de rest van het deelnemersveld minder dan 50% scoorde. Loek voerde deze groep aan met 4 punten, gevolgd door Peter de Man met 3 punten: er zit verbetering in Peter, gewoon vaker doen!
De overige drie deelnemers deden niet voor elkaar onder en geen van hen wilde op de laatste plaats eindigen. Die werd dan ook keurig gedeeld: Willem Brizee, Markus Lohrer en Wil Kauffman behaalden allen 1 punt.
Hieronder vindt u alle uitslagen en de eindstand van deze enerverende tienkamp.


Scoretabel snelschaken 18 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Perry van der Meer XXX 1 1 1 0 1 1 1 1 7 1-2
Loek Beekman XXX 0 0 0 0 1 1 1 4 6
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 0 1 1 1 6 3-5
Frits Berendse 0 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 6 3-5
Peter de Man 0 1 0 1 XXX 0 0 1 0 3 7
Han Terpstra 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 7 1-2
John Woestenenk 0 1 1 0 1 0 XXX 1 1 1 6 3-5
Willem Brizee 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 1 8-10
Wil Kauffman 0 0 0 0 1 0 0 0 XXX 1 8-10
Ook op dinsdag 11 september was uw verslaggever (Han Nicolaas) afwezig. Dit keer om te ervaren hoe het is om per trein van Marseille naar Madrid te reizen. Welnu, ik kan u zeggen dat dit een zeer aangename belevenis was! Met tussenstops in Montpellier (u allen uiteraard bekend van de match Timman - Tal die daar in 1985 werd gespeeld en die na hartverscheurende taferelen door onze landgenoot werd 'gewonnen' (niet echt gewonnen maar de 3-3 was genoeg voor Timman om zich te plaatsen voor de Kandidatenmatches) en waar ik nu in museum 'Le Fabre' een fraaie tentoonstelling over Picasso bezocht) en Barcelona (te weinig overstaptijd om iets zinnigs te doen) bereikte ik na zo'n 11 uur de hoofdstad van Spanje, maar daarover wellicht later meer...

Goed, Frits Berendse mocht dus opnieuw de honneurs waarnemen en deze keer had hij heel wat meer te doen dan vorige week getuige zijn relaas dat u hieronder vindt (waarvoor uiteraard dank!).


Op deze avond, schrik niet, waren er vijftien schakers waaronder Jan Zonneveld. Welkom terug. Jan Zonneveld en Bas von Knigslw kozen voor een rustig tempo en Rens ter Veen en Jan van der Meer kwamen te laat binnen om mee te doen aan het snelschaken. Ook Jos Bergers, gehinderd door slaapgebrek, kwam even wat nieuwe schaak-notitieboekjes brengen en vertrok voordat wij gedag hadden kunnen zeggen.
Bleven er toch tien mensen over zodat ik me genoodzaakt zag een toernooitje te organiseren. Wel met een tempo dat de meesten wat aangenamer vonden: vijf minuten en een increment van drie seconden per zet. Gerbrand Beekman en Hans Mudde gingen als een speer en scoorden beiden zes punten uit de eerste zes ronden. In de zevende ronde verloor Hans van Gerbrand. Gerbrand verslikte zich echter in de negende en laatste ronde tegen zijn angsttegenstander en naamgenoot Loek Beekman. Hans won echter wel zijn laatste twee partijen waardoor Hans en Gerbrand beiden wonnen met acht uit negen voor Loek Beekman met zeven uit negen. Loek in topvorm??

Een paar spelers wilden voor de nul punten gaan maar Pomar kennende lukt dit nooit. We blijven vrijgevig en willen nog wel eens een partij verliezen die we op winst staan. Dat is de charme van het snelschaken. Gerbrand en Hans, gefeliciteerd met jullie overwinning!


Scoretabel snelschaken 11 september 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Markus Lohrer XXX 1 0 0 0 1 0 1 1 4 5
Willem Brizee 0 XXX 0 1 0 0 0 1 1 3 6-7
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 1 1 0 1 1 1 8 1-2
Peter de Man 1 0 0 XXX 0 0 0 0 0 1 9
Hans Mudde 1 1 0 1 XXX 1 1 1 1 1 8 1-2
Wil Kauffman 1 0 1 0 XXX 0 0 1 0 3 6-7
Loek Beekman 0 1 1 1 0 1 XXX 1 1 1 7 3
Frits Berendse 1 0 1 0 1 0 XXX 1 1 5 4
Paul Huisman 0 0 0 1 0 0 0 0 XXX 0 1 10
John Woestenenk 0 0 0 0 1 0 0 1 XXX 2 8
Op dinsdag 4 september had uw verslaggever (Han Nicolaas) andere dingen te doen (de bekende b.b.h.h., bezigheden buitenshuis hebbende) maar gelukkig is daar altijd onze immer aanwezige wedstrijdleider Frits Berendse die deze avond de honneurs waarnam. Zoveel honneurs waren er echter niet, zie hieronder het 'verslag' van Frits...

Op dinsdag avond 4 september 2018 was de opkomst bijzonder matig te noemen met maar vijf bezoekers. Omdat ik zelf vroeg vertrok om de eerste nieuwsbrief van het seizoen te maken (die nogal wat stof deed opwaaien), liet ik de vier andere schakers, Loek Beekman, Hans Mudde, Peter de Man en Wil Kauffman, een dubbele ronde rapidpartijen spelen. Helaas heb ik nog geen uitslagen ontvangen maar ik weet wel dat Loek de meeste punten vergaarde.
Dinsdag 28 augustus: een snelschaak-achtkamp tussen louter Pomarianen en Rens ter Veen als toeschouwer. Er scheen ook 'iets' van voetbal op tv te zijn, wellicht dat sommige mensen dat weerhield om naar het kabouterhuisje te komen. Anyway, de achtkamp was meer dan spannend en bij het ingaan van de laatste ronde hadden zes (!) deelnemers nog kans op een (gedeelde) eerste plaats.
Frits Berendse en Willem Brizee hadden de beste papieren met elk vier punten uit zes potjes en laten die twee nou net in de laatste ronde tegen elkaar moeten spelen! (Perfect inzicht van uw verslaggever / indeler / wedstrijdleider...). Met een halfje achterstand volgde Loek Beekman, op zijn beurt weer gevolgd door Wil Kauffman, Markus Lohrer en John Woestenenk, allen met drie punten. Uw verslaggever en Ruud van Dijk hadden in dit geweld met respectievelijk drie en anderhalve punt het nakijken maar dat betekende wel dat ook de strijd om de laatste plaats nog interessant was!


 
   


Goed, de koplopers Frits en Willem deelden in de laatste ronde het punt (heel tactisch), Loek verloor en zag Wil en John langszij komen die beiden wonnen. Markus bleef op drie punten steken na verlies tegen ondergetekende zodat Ruud er met de rode lantaarn vandoor ging. Een boeiende achtkamp die werd voortgezet met diverse andere snelschaak-potjes door degenen die hier nooit genoeg van schijnen te krijgen.


Scoretabel snelschaken 28 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wil Kauffman XXX 0 0 1 0 1 1 1 4 3-4
Markus Lohrer 1 XXX 0 0 1 0 1 0 3 6-7
Frits Berendse 1 1 XXX 0 0 1 1 4 1-2
John Woestenenk 0 1 1 XXX 0 1 0 1 4 3-4
Willem Brizee 1 0 1 XXX 1 0 1 4 1-2
Han Nicolaas 0 1 1 0 0 XXX 3 6-7
Loek Beekman 0 0 0 1 1 XXX 1 3 5
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 XXX 1 8
Op dinsdag 21 augustus kon er opnieuw vrijuit worden gespeeld. Terwijl het bestuur zich boog over de voorbereidingen voor de komende Algemene Ledenvergadering (9 oktober, noteert u die datum vast!), financin en andere zaken waar besturen zich mee bezig dienen te houden, schotelde Rens ter Veen het Pomar-volk een nogal vreemde opening voor. Wat heet vreemd: bizar was het, 'onspeelbaar'. Want wie haalt het in zijn hoofd om na 1.d4-Pf6 2. g4 te spelen?? Goed, dat was dus de uitspeelstelling waar vijf Pomarianen zich het hoofd over mochten breken in een enkelvoudige vijfkamp.

Rens was daarin ongenaakbaar en wist al zijn partijen te winnen: maar ja, die had de hele week kunnen oefenen... Loek Beekman bleef daar een puntje bij achter terwijl de rest het met duidelijk minder moest doen. Ik heb geen idee of we deze variant vaak bij Pomar zullen gaan zien, wellicht dat alleen Rens zich er af en toe aan zal wagen... Dat ding heeft trouwens nog een naam ook, sterker nog: twee namen! Het is bekend onder zowel het Gibbins-Weidenhagen-Gambit als het Bronstein-gambiet. Doe mij die laatste dan maar...

Scoretabel snelschaken 21 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 3 2
Rens ter Veen 1 XXX 1 1 1 4 1
Hans Mudde 0 0 XXX 0 5
Markus Lohrer 0 0 1 XXX 0 1 4
Peter de Man 0 0 1 XXX 1 3
Na de succesvol verlopen Open Zomercompetitie, waar u hier nog van alles over kunt lezen, kon er vanaf dinsdag 14 augustus weer een aantal weken vrijuit worden gespeeld. Op deze eerste vrije avond was het redelijk rustig maar er kon desondanks een interessant snelschaaktoernooitje met negen man worden georganiseerd. De 'vaste kern' was vrijwel zonder uitzondering aanwezig, aangevuld met Derk Dekker die daarmee direct tot favoriet was bestempeld, in ieder geval op papier. En hij maakte die favorietenrol meer dan waar!

Derk startte rustig met een zwaarbevochten remise in de eerste ronde tegen onze eigen Frits Berendse, gevolgd door een vrije ronde, een overwinning op Willem Brizee en een remise tegen Markus Lohrer die vanavond boven zichzelf uitsteeg. Maar vanaf de vijfde ronde volgden er nog louter overwinningen zodat met 7 uit 8 de eerste plaats werd gepakt, een vol punt voor Rens ter Veen die niet alleen van Derk verloor maar verrassend genoeg (?) ook van Peter de Man die een prima toernooi speelde.

Achter Rens volgde de al eerder genoemde Markus die vijf punten bijeen harkte, niet verkeerd in dit gezelschap! Frits was de laatste die met 4 punten meer dan 50% scoorde, de rest bleef daar onder. Loek Beekman en Peter de Man deden het met 3 punten niet slecht, Wil Kauffman pakte drie punten, Willem twee en tja, uw verslaggever (Han Nicolaas): wat zullen we daar over zeggen? Ik kan er kort over zijn, ik speelde dramatisch slecht, niks meer, niks minder. Anderhalve punt uit acht potjes, 'goed' voor een negende en laatste plaats, wat een droefenis. Maar goed, het gaat 'nergens' over zeggen we dan en volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Het was in ieder geval een leuk avondje dat werd voortgezet met het traditionele doorgeefschaak: eigenlijk veel leuker dan dat snelschaken!


Scoretabel snelschaken 14 augustus 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score Plaats
Peter de Man XXX 0 1 1 0 0 0 1 3 5-6
Wil Kauffman 1 XXX 1 0 0 0 1 0 0 3 7
Han Nicolaas 0 0 XXX 0 1 0 0 0 1 9
Loek Beekman 0 1 1 XXX 1 0 0 0 3 5-6
Frits Berendse 1 1 0 0 XXX 1 1 0 4 4
Derk Dekker 1 1 1 1 XXX 1 1 7 1
Willem Brizee 0 1 0 0 XXX 0 0 2 8
Markus Lohrer 1 1 1 0 1 XXX 0 5 3
Rens ter Veen 0 1 1 1 1 0 1 1 XXX 6 2
Na een aantal avonden vrijuit te hebben geschaakt begonnen we op dinsdag 10 juli met de inmiddels traditionele Open Zomercompetitie bij Pomar, een snelschaaktoernooi over vijf avonden waaraan ook niet-Pomarianen kunnen deelnemen. Om deze website nog enigszins overzichtelijk te houden vindt u alle informatie over deze Zomercompetitie (inclusief uitslagen, verslagen e.d.) op een aparte pagina waarop ook nog het wel en wee van de vorige vijf edities is te lezen. Inderdaad: we zijn al aan de zesde editie toe van dit nu al legendarische evenement!
U vindt de Zomercompetitie-pagina hier, mij rest op deze plaats niets anders dan dat ik hoop dat velen van u ook in de zomer de weg naar ons onderkomen weten te vinden. Weest welkom, en zegt het voort!Op dinsdagavond 3 juli waren er maar 7 Pomarianen aanwezig maar door een aantal gasten uit de regio had ik 10 deelnemers voor een snelschaakavond. Han Nicolaas had zijn vakantie verlengd en het Zomer Pomartoernooi verschoven naar dinsdag 10 juli.
Naast Jan van der Meer en Dominique Nierop van Haeghe Ooievaar speelden ook Michel van Loo (Schaakhuis) en Charles Haas (oud Pomar) hun wedstrijden mee en bleef het tot de laatste ronde spannend. Michel van Loo werd kampioen op weerstandspunten voor Jan van der Meer en op ruime afstand Frits Berendse. Ook nu werd weer gekozen voor een speeltijd van 5 minuten en 3 seconden per zet. Rens ter Veen hield zich weer bezig met probleem-oplossingen. Door het fraaie weer werden de nodige partijen weer buiten gespeeld.


Scoretabel snelschaken 3 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score WP Plaats
Willem Brizee XXX 1 0 1 0 0 0 0 3 10 9
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 0 0 0 1 2 10 10
Jan van der Meer 1 0 XXX 1 1 1 0 1 1 1 7 29 2
Wil Kauffman 1 0 XXX 1 1 0 0 0 1 4 14,5 6
Markus Lohrer 0 1 0 0 XXX 0 0 1 1 3 13,5 7
Charles Haas 1 0 0 1 XXX 0 0 1 1 4 15 5
Michel van Loo 1 1 1 1 1 XXX 1 0 7 29,75 1
Frits Berendse 1 1 0 1 1 1 0 XXX 0 5 19 3
Dominique Nierop 1 1 0 1 0 0 1 1 XXX 0 5 22 4
Peter de Man 1 0 0 0 0 0 1 XXX 3 14,5 8Op dinsdag 26 juni waren er toch nog acht enthousiaste schakers om te oefenen voor het grote zomertoernooi van Pomar. Door de (on)verwachte afwezigheid van uw redacteur en voorzitter, Han Nicolaas, nam ik de honneurs waar om via een tabel uit de jaren 1930 een toernooi te organiseren. Om een aantal spelers van ons tegemoet te komen werd er gespeeld met een tempo van 5 minuten en 3 seconden per zet. Het WK voetbal zorgde voor veel afwezigen en via via begreep ik dat Han het land van de toekomstige wereldkampioen aan het bezoeken was. Hij zat in het zonnige Parijs (kleine aanvulling van uw verslaggever: ik zat deze avond nog in Lissabon waar het overigens ook zeer zonnig en aangenaam was!). De eerste plaats werd gewonnen op weerstandspunten door Peter de Man voor Markus Lohrer en Frits Berendse. Toch bijzonder knap van Peter om de rest achter zich te laten.


Scoretabel snelschaken 26 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score WP Plaats
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 1 4 16,5 4
Frits Berendse 1 XXX 0 1 0 1 1 1 5 13 3
Peter de Man 1 1 XXX 1 0 0 1 1 5 16,5 1
Wil Kauffman 1 0 0 XXX 0 1 1 3 8,75 5
Markus Lohrer 0 1 1 1 XXX 1 0 1 5 16 2
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 0 0 1 6,75 7
Ruud van Dijk 0 0 0 0 1 1 XXX 1 3 7,5 6
Jos Bergers 0 0 0 0 0 1 0 XXX 1 1,5 8
Na het zinderende eind van de interne competitie die Hans Mudde als kampioen opleverde konden we vanaf 19 juni een drietal weken vrijuit schaken: soort speelkwartier voor volwassenen zeg maar.
Dinsdag 19 juni leverde dat een mooi snelschaaktoernooitje op met 12 deelnemers en Frits Berendse als grote organisator. Hij mocht van mij best meedoen maar dat wilde hij uiteindelijk toch niet, bescheiden als altijd. Dank Frits voor de organisatie!

De zomerkampioen deed zelf ook mee wat een enorme druk op zijn schouders legde: alle ogen waren immers gericht op de prestaties van deze man! Hij deed het lang niet slecht, dat kan ik u vast melden!
Het was echter oud-kampioen Rens ter Veen die vanavond als een speer uit de startblokken ging en halverwege met 5 uit 6 de koppositie pakte (hij stond alleen tegen Hans Mudde een half puntje af), op een half punt gevolgd door de familie Beekman (Loek en Gerbrand). Uw verslaggever (Han Nicolaas) volgde met 4 punten terwijl de kampioen het 'rustig' aan deed en met 3 punten de kat uit de boom keek: zijn tijd kwam nog wel...
Gehaaide snelschakers als Wil Kauffman (2 punten) en Markus Lohrer (1 punt) zouden in het tweede deel moeten laten zien dat ze de titel 'gehaaide snelschakers' inderdaad verdienden.

En dat tweede deel van de avond, na een welverdiende pauze, kende een bizar verloop. Rens ging 'gewoon' door met winnen en voegde nog vijf punten aan zijn totaal toe waarmee hij onbedreigd en vrij duidelijk eerste werd met 10 uit 11: niet slecht... Maar ook HansM zat niet stil en ook hij won al zijn vijf partijen in de tweede helft. Daarmee kwam hij op 8 punten, juist genoeg om uw verslaggever een halfje voor te blijven die daarmee het brons pakte.

Maar wat gebeurde er dan met Loek en Gerbrand, na de eerste helft keurig gedeeld tweede? Welnu, die vielen beiden vrijwel compleet stil. Loek wist er nog n puntje bij te halen maar Gerbrand had kennelijk al zijn kruit in de eerste helft verschoten en incasseerde vijf nullen. Tja, dat soort dingen gebeuren maar het was wel opmerkelijk.
Wil daarentegen kende een sterke tweede helft met 4 uit 5 waarmee hij zijn totaal op 6 bracht en ook Markus kwam goed terug: hij harkte er nog 2 punten bij en kwam op 3, een halfje voor het illustere trio Ruud van Dijk, Willem Brizee en Jos Bergers die met 3 uit 11 de laatste plaatsen deelden.

Hieronder vindt u alle uitslagen van deze enerverende avond, volgende week gaan we vrolijk verder met vrij schaken. Maar dan zonder uw verslaggever want die bevindt zich dan als alles goed gaat in Lissabon. Wordt vervolgd!


Scoretabel snelschaken 19 juni 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Loek Beekman XXX 1 0 1 1 1 0 0 0 0 1 1 6 5
Markus Lohrer 0 XXX 0 0 1 1 0 0 1 0 0 3 9
Gerbrand Beekman 1 1 XXX 1 0 0 0 0 0 1 1 0 5 6
Vincent Steemers 0 1 0 XXX 1 1 0 0 1 0 0 4 7-8
Willem Brizee 0 0 1 0 XXX 1 0 0 0 0 3 10-12
Jos Bergers 0 0 1 0 0 XXX 0 0 0 1 1 0 3 10-12
Han Nicolaas 1 1 1 1 XXX 0 1 0 1 1 8 3
Rens ter Veen 1 1 1 1 1 1 1 XXX 1 1 1 10 1
Hans Mudde 1 1 1 1 1 0 XXX 1 1 8 2
Peter de Man 1 0 0 0 0 1 0 0 XXX 1 1 4 7-8
Ruud van Dijk 0 1 0 1 1 0 0 0 0 0 XXX 0 3 10-12
Wil Kauffman 0 1 1 1 1 1 0 0 0 1 XXX 6 4

Op dinsdag 2 januari openden we het schaakjaar 2018 met een Nieuwjaarstoernooitje. Zestien man, onder wie twee niet-Pomarleden (Jan van der Meer (uiteraard) en 'afvallige' Wim Meijer die het bij zijn oude club DSC in Delft uitstekend naar zijn zin schijnt te hebben: in ieder geval zodanig dat van een terugkeer bij Pomar vooralsnog geen sprake is) wisten de weg naar ons onderkomen te vinden en dat is voor schakers natuurlijk een prachtig getal. De 16 man werden door uw verslaggever (Han Nicolaas) volkomen willekeurig, en enigszins chaotisch, in twee groepen van acht verdeeld waarna rond 20.20 uur het snelschaak-spektakel kon losbarsten. Het speeltempo werd bepaald op 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden increment per zet, inmiddels ook bij Pomar een vertrouwd fenomeen. Het officile snelschaaktempo (3 minuten + 2 seconden per zet) is voor veel Pomarianen nog een tikkie te snel, hoewel zelfs dit tempo voor een aantal leden 'te langzaam' is. Maar goed: '5+3' was dus het tempo!Nieuwe dresscode bij Pomar?!


Groep 1 bevatte erkende (snelschaak)cracks als Rens ter Veen, Wil Kauffman en Gerbrand Beekman, maar Markus Lohrer (en misschien ook wel ondergetekende) moet je ook nooit onderschatten. Kortom, spanning was verzekerd! Gerbrand ging flink uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten bij elkaar gesnelschaakt waaronder een overwinning met zwart op Rens. HanN gaf zowel in de eerste ronde tegen Markus als in de derde ronde tegen Rens zijn dame weg: twee dikke nullen dus, met tussendoor wel een overwinning op Wim Meijer.
Gerbrand moest na de derde ronde een stapje terug doen terwijl Rens vanaf dat moment alles won en met 6 uit 7 de eerste plaats voor zich opeiste. HanN kwam niet onaardig terug en pakte met 5 punten de tweede plek. De strijd om de derde plaats was hier behoorlijk spannend: Gerbrand en Hans Mudde pakten beiden vier punten, op grond van het onderlinge resultaat werd HansM derde.

Groep 2 werd vertegenwoordigd door de immer gehaaide Frits Berendse, gastspeler Jan van der Meer en Loek Beekman maar ook hier gold dat de overige spelers zich uiteraard niet zonder slag of staat naar de slachtbank wilden/lieten leiden. Frits en Jan bevestigden hun reputatie door na drie ronden beiden 2 punt verzameld te hebben: Frits moest een half punt afstaan aan Loek terwijl Jan niet verder kwam dan remise tegen John Woestenenk.

In de vierde ronde volgde de clash tussen beide koplopers die door Frits gewonnen werd: was daarmee de boel beslist? Zeker niet, Vincent Steemers stak daar in de vijfde ronde een stevige stok voor door Frits zijn enige nederlaag te bezorgen. Jan won de rest van zijn partijen zodat Frits en Jan beiden op 5 uit 7 uitkwamen. Op grond van het onderlinge resultaat werd Frits hier tot winnaar uitgeroepen, Jan dus tweede. Vincent pakte, wellicht enigszins verrassend, de derde plek met vier punten, net een halfje meer dan Loek.

Hieronder vindt u alle uitslagen in beide groepen zodat u rustig kunt kijken hoe u het er vanaf heeft gebracht. Vermeld moet nog worden dat de inwendige mens op deze avond niets tekort kwam. Geen oliebollen, maar wel allerlei andere zoetige en hartige dingen werden ons voorgeschoteld door Loek: waarvoor dank!


Scoretabel Groep 1 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Rens ter Veen XXX 0 1 1 1 1 1 1 6 1
Gerbrand Beekman 1 XXX 0 0 0 1 1 1 4 4
Han Nicolaas 0 1 XXX 1 1 0 1 1 5 2
Wil Kauffman 0 1 0 XXX 0 0 0 1 2 6-8
Hans Mudde 0 1 0 1 XXX 1 1 0 4 3
Markus Lohrer 0 0 1 1 0 XXX 0 0 2 6-8
Wim Meijer 0 0 0 1 0 1 XXX 1 3 5
Jos Bergers 0 0 0 0 1 1 0 XXX 2 6-8Scoretabel Groep 2 Nieuwjaarstoernooi 2 januari 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frits Berendse XXX 1 1 0 1 1 1 5 1
Loek Beekman XXX 0 0 0 1 1 1 3 4
Willem Brizee 0 1 XXX 0 0 0 0 1 2 7
Jan v/d Meer 0 1 1 XXX 1 1 1 5 2
Vincent Steemers 1 1 1 0 XXX 1 0 0 4 3
Hans Jacobs 0 0 1 0 0 XXX 1 1 3 5
John Woestenenk 0 0 1 1 0 XXX 0 2 6
Peter de Man 0 0 0 0 1 0 1 XXX 2 8


 
   


Wat doe je vervolgens om een winnaar te bepalen als je twee groepen hebt? Juist, de bekende kruisfinales! Hierbij speelt de nummer 1 van groep 1 tegen de nummer 2 van groep 2 en de nummer 2 van groep 1 tegen de nummer 1 van groep 2. Dat leverde, na loting (om de kleur te bepalen) door enkele volkomen onafhankelijke, uiterst discrete Pomarleden, vrij van elke schijn van partijdigheid, de volgende halve finales en resultaten op:

Jan - Rens 0-1
Frits - Han 0-1

Spelen met zwart had kennelijk een voordeel in deze halve finales, feit was dat Rens en Han gingen strijden om het goud en zilver terwijl Jan en Frits de zogenoemde 'troostfinale' mochten spelen: vreselijk woord, maar goed. Rens won deze finale, Frits versloeg Jan (opnieuw) en legde beslag op de derde plaats.

Na een hartverwarmende prijsuitreiking (ja ja, de organisatie had dan wel geen beslag kunnen leggen op oliebollen, prijzen voor de bovenste vier waren er wel!) werd er door de echte die-hards nog flink doorgegaan met snelschaken en/of doorgeefschaak. In dat kader kan ik u overigens melden dat woensdag 17 januari het Open Doorgeefschaakkampioenschap van de HSB plaatsvindt, bij Haeghe Ooievaar in Loosduinen!

Op dinsdag 10 oktober hielden we onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De belangrijkste punten/besluiten van deze ALV kunt u hier nog eens rustig nalezen.

Er werden ook diverse prijzen uitgereikt voor o.a. de drie beste A- en B-spelers van de winter- en zomercompetititie, de snelschaakkampioen en de topscoorders in de externe competitie. Hier vindt u een aantal foto's van deze avond.

     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   


     
 
   

Programma komende maanden

     
19 november   7e ronde interne competitie
     
26 november   8e ronde interne competitie
Novelty Destroyers 1 - Schaakmat Westland 1
     
3 december   9e ronde interne competitie
Pomar 1 - Botwinnik 3
     
7 december   1e ronde Haagse Rapidcyclus bij Pomar
     
10 december   10e ronde interne competitie
Pomar 2 - Raadsheer Corbulo 2
     
17 december   11e ronde interne competitie
     
24 december   Geen schaken!
     
31 december   Geen schaken!
     
7 januari   12e ronde interne competitie
DD 5 - Pomar 2
Novelty Destroyers 2 - DSC 5
     
14 januari   13e ronde interne competitie
     
15 januari   Haeghe Ooievaar 3 - Pomar 1
     

[Top]


Een overzicht van de speelzaal tijdens de interne en externe
(Pomar 2 - DSC 8) op 8 januari 2013     

     

     
Enkele actiefoto's tijdens de interne op 26 mei 2009[Top]