Zomer(snelschaak)competitie 2019


Evenals in 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na vijf avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk één week vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 3 van de 5 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze vijf weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 3 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 16 juli t/m 13 augustus
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 3 Euro voor vijf avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!
Zomercompetitie 13 augustus (5e ronde)
Zomercompetitie 6 augustus (4e ronde)
Zomercompetitie 30 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 23 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 16 juli (1e ronde)Op dinsdag 13 augustus speelden we de vijfde en laatste ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Er waren 21 man aanwezig van wie er 16 meededen aan het snelschaaktoernooitje. Koploper Raymond Liem was tijdens het toernooi niet aanwezig maar kwam later op de avond wel 'even langs' om zijn prijzen op te halen. Gelukkig maar, anders blijf je daar als organisatie toch maar mooi mee zitten...

     
 
   


Bij afwezigheid van Raymond waren Hans Segers en Norbert Harmanus op papier favoriet voor de dagzege maar met lieden als Theo van Orsouw, Jaco Arkesteijn, André Wagner en Jan van der Meer in de gelederen weet je het natuurlijk nooit. Het was echter Niels Engelen die in de 2e ronde al direct voor een behoorlijke verrassing zorgde door Norbert te verslaan hetgeen Hans de mogelijkheid bood de koppositie te pakken. Die hield hij vast tot en met de 5e ronde waarin de clash met Norbert plaatsvond. Norbert won deze cruciale partij en daarmee 'knakte' er iets bij Hans want ook de volgende drie ronden moest hij een nul incasseren!

     
 
   


Norbert had de smaak te pakken, stond nog slechts een half puntje af aan Theo van Orsouw maar zette de overige partijen in winst om waarmee hij met 7½ uit 9 de dagprijs pakte. Theo was de enige die redelijk kon volgen en eindigde met een halfje achterstand op de tweede plaats. Jaco pakte het brons met 6 punten terwijl Markus Lohrer vrijwel boven zichzelf uitstak (en dat is een heel eind) door met 5½ punten de vierde plaats voor zich op te eisen.

Ruud van Dijk had zijn avond niet, dreigde zelfs puntloos het toernooi te moeten verlaten maar pakte in de allerlaatste ronde van deze competitie nog net een halfje tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) die met 4 uit 9 ook niet echt goed in vorm was.


     
 
   


Goed,
hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgend jaar (of eerder) revanche wilt nemen en wie u nu net die ene prijs door de neus heeft geboord ...

En hieronder vindt u de eindstand na vijf ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal drie avonden heeft meegedaan (de zogenoemde 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan drie keer heeft meegedaan (de 'troostgroep'). Daaruit blijkt dat een Schaakhuizer opnieuw de eerste prijs mee naar huis nam: Raymond Liem scoorde uit 27 partijen maar liefst 25½ punten ofwel 94,4 procent. Ook het zilver ging naar een Schaakhuizer: Norbert Harmanus scoorde 22½ uit 27, goed voor 83,3%. Ondanks zijn wat mindere score deze avond (5 uit 9) pakte Hans Segers toch keurig het brons: met 26½ uit 36 (73,6 procent) bleef hij André Wagner 4 procentpunten voor.

De troostprijs was voor Ruud van Dijk: iemand moet die rode lantaarn met zich mee dragen... De prijs voor de meeste remises, oneerbiedig 'de remiseschuiverprijs' genoemd ging naar Bas von Königslöw (daar heeft hij het hele toernooi hard aan gewerkt...) terwijl de prijs voor de meeste 'zwartoverwinningen' ook naar Raymond ging: 48 procent van al zijn gespeelde partijen wist hij met zwart te winnen, net iets meer dan Norbert. Ik overweeg overigens volgend jaar een aparte groep voor Schaakhuizers in te stellen...

Ik vond het al met al weer een geslaagd toernooi en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Het aantal deelnemers kan wat mij betreft wel wat omhoog: tot volgend jaar!


     
 
   


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minimaal drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - - 25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus - - 22½ 27 83,3
3 Hans Segers - 7 7 5 26½ 36 73,6
4 André Wagner 6 - 6 8 5 25 36 69,4
5 Jaco Arkesteijn - - 6 6 6 18 27 66,7
6 Jan van der Meer 4 4 5 5 25½ 45 56,7
7 Aad van Eijk 4 - - 14 27 51,9
8 Han Nicolaas 5 4 22½ 45 50,0
9 Bas von Königslöw 5 - - 5 13½ 27 50,0
10 Frits Berendse 4 4 4 5   17 36 47,2
11 Hans Coenders 4 - - 4 11½ 27 42,6
12 Joanna van Schaïk 4 - 4 15 36 41,7
13 Markus Lohrer 3 4 18½ 45 41,1
14 Wim Hessels 2 2 4 4 4 16 45 35,6
15 Loek Beekman 2 3 4 15 45 33,3
16 Zaman Saied 3 3 - 11 36 30,6
17 Ruud van Dijk - 3 3 4 ½ 10½ 36 29,2


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minder dan drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Theo van Orsouw - 5 - - 7 12 18 66,7
2 Nadeem Taverne 5 - - - - 5 9 55,6
3 Niels Engelen - - - - 5 5 9 55,6
4 Wim van de Maele - - - - 9 50,0
5 Willem Brizee - - 2 - 18 30,6
6 Rein de Ruiter - - - - 9 27,8
Op dinsdag 6 augustus speelden we de vierde en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Er waren 19 man aanwezig van wie er 13 meededen aan het snelschaaktoernooitje. De overige 6 speelden op een rustiger niveau hun partijtje (Peter de Man, Gerbrand Beekman, Hans Mudde en Wil Kauffman), doken de boeken in voor bizarre studies (Rens ter Veen) of keken gewoon toe (Kübra Asilan, onze nieuwste vrouwelijke aanwinst uit Delft). Zij voelt zich nog niet zeker genoeg om een partijtje mee te spelen maar dat zal niet lang meer duren denk ik.
Opnieuw kon er een flink deel van de avond buiten worden geschaakt en de echte die hards hielden dit tot na 10 uur vol: het onderscheiden van zwarte stukken in het donker wordt op een gegeven moment toch lastig en als je dan bovendien niet goed meer ziet hoeveel tijd je nog hebt is dat wel een teken om naar binnen te gaan.

Goed, de vierde avond dus. Bij afwezigheid van de twee Schaakhuizers Raymond Liem en Norbert Harmanus was Hans Segers op papier de favoriet maar met figuren als André Wagner, Jaco Arkesteijn en Jan van der Meer in de gelederen (en al die anderen uiteraard...) is het echter verre van eenvoudig. En dat bleek gedurende de avond inderdaad het geval te zijn...

In de derde ronde was er het topduel tussen André (met wit) en HansS en daar liet Hans meteen een vol punt liggen. Anders gezegd: André liep een vol punt uit op Hans en had samen met Jaco op dat moment al een vol punt voorsprong op een peloton van vijf man. Het duel der koplopers in de vierde ronde werd ook door André gewonnen waarmee hij een vol punt los kwam.
 
   


Jan van der Meer bracht de spanning weer geheel terug door André in de vijfde ronde te verslaan terwijl Hans in diezelfde ronde van Jaco won. Daarmee kwamen Hans, Jaco en André aan kop met vier punten gevolgd door vijf man met drie punten.

En dan de zesde ronde, waarin o.a. het duel tussen Ruud van Dijk en Hans Segers op het programma staat. Dit wordt een enorme verrassing want Ruud verslaat Hans waar, met alle respect voor Ruud, weinigen op hadden gerekend. André en Jan grijpen hun kans door hun partij te winnen en komen zo samen aan kop.
Deze beide giganten winnen ook in de zevende en achtste ronde waarmee ze een vol punt los zijn van Hans als de negende en laatste ronde wordt gespeeld. André wint, van Loek, maar Jan laat een half puntje liggen tegen uw verslaggever (Han Nicolaas), overigens de enige remise van de hele avond! Daarmee pakt André de dagprijs met de fraaie score van 8 uit 9, op een halfje gevolgd door Jan met 7½ die op zijn beurt weer een half puntje meer had dan HansS. Ook vanavond bleef niemand puntloos en dat is altijd wel prettig.

 
   


Nog één ronde te gaan en die zal worden gespeeld op dinsdag 13 augustus. Direct na afloop, of in ieder geval zo snel mogelijk (...), volgt de prijsuitreiking dus loopt u niet massaal weg als u klaar bent met uw laatste partij ...

Hier vindt u de eindstand van deze vierde avond met alle uitslagen en hieronder ziet u de stand na de vierde ronde, zowel voor de potentiële prijswinnaars (degenen die aan het eind van deze competitite minimaal drie avonden hebben meegedaan) als voor degenen die dat aantal niet meer kunnen halen.


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vierde avond. De groep met potentiële prijswinnaars wordt aangevoerd door Raymond Liem met een fraaie 94,4%-score, gevolgd door Norbert Harmanus met ruim 83% en Hans Segers met 80%. André Wagner zit op het vinkentouw met 74,1% en moet 'hopen' op een offday van één van de heren uit de top 3.
HanN is op dit moment de beste Pomariaan met iets meer dan 51%, gevolgd door Frits Berendse en Bas von Königslöw met beiden 47%.Stand zomercompetitie na de 4e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem -   25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus - -   15 18 83,3
3 Hans Segers - 7 7   21½ 27 79,6
4 André Wagner 6 - 6 8   20 27 74,1
5 Jaco Arkesteijn - - 6 6   12 18 66,7
6 Jan van der Meer 4 4 5   20½ 36 56,9
7 Aad van Eijk 4 -   14 27 51,9
8 Han Nicolaas 5   18½ 36 51,4
9 Frits Berendse 4 4 4 5   17 36 47,2
10 Bas von Königslöw 5 - -   18 47,2
11 Hans Coenders 4 - - 4   8 18 44,4
12 Joanna van Schaïk 4 -   11 27 40,7
13 Ruud van Dijk - 3 3 4   10 27 37,0
14 Markus Lohrer 3 4   13 36 36,1
15 Loek Beekman 2 3 4   12½ 36 34,7
16 Wim Hessels 2 2 4 4   12 36 33,3
17 Zaman Saied 3 3   11 36 30,6
18 Willem Brizee - - 2   18 30,6


Stand zomercompetitie na de 4e avond (overige deelnemers: drie deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Nadeem Taverne 5 - - -   5 9 55,6
2 Theo van Orsouw - 5 - -   5 9 55,6
3 Wim van de Maele - - -   9 50,0
Op dinsdag 30 juli speelden we alweer de derde ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Twintig man wisten de weg naar het kabouterhuisje te vinden waarmee het gemiddelde na drie avonden op exact 20 staat met respectievelijk 22, 18 en 20 mensen. Het was iets minder fraai weer dan vorige week maar nog steeds mooi genoeg om een flink deel van de avond buiten te schaken!

De winnaars van vorige week, de Schaakhuizers Raymond Liem en Norbert Harmanus, waren beiden weer aanwezig en konden geduchte tegenstand verwachten van Hans Segers (tweede plaats op de eerste avond), André Wagner (altijd goed bezig in dit soort blitz-evenementen), Aad van Eijk (de verrassende nummer 3 van vorige week), 'nieuweling' Jaco Arkesteijn en... ja al die anderen onder de 14 deelnemers. Want iedereen heeft een kans, ook al is zijn of haar rating een stuk lager dan die van de op papier gedoodverfde winnaars. Dat maakt het schaken juist zo leuk!

 
   


Desalniettemin liet Raymond opnieuw zien dat hij niet voor niets zo'n hoge rating heeft. Voor de derde achtereenvolgende keer liet hij slechts een half puntje liggen en evenals vorige week was dat tegen Norbert die in het vervolg van de avond het tempo van Raymond niet kon bijbenen. In de vijfde ronde was Jaco met zwart te sterk voor Norbert en in de zevende ronde moest Norbert zowaar een tweede nederlaag slikken, dit keer tegen Hans Segers en opnieuw met wit. De strijd om de tweede plaats werd hiermee wel erg spannend maar dat was ongetwijfeld niet de bedoeling van Norbert mag ik aannemen...

Na de spannende achtste en negende ronde, waarin Hans eerst van André verloor maar vervolgens Aad van Eijk versloeg (die zijn avond niet had en bleef steken op 3½ punten) legde Hans met zeven punten nog juist beslag op de tweede plaats, een halfje meer dan Norbert die op zijn beurt een halfje meer had dan André en Jaco (goed debuut!). Ook vanavond pakte iedereen zijn of haar puntje mee en ik denk dat iedereen (ook degenen die het rustiger aan deden (Peter de Man, Wil Kauffman, Hans Mudde en Gerbrand Beekman)) zich wel vermaakt heeft. We misten opnieuw Rens ter Veen die wellicht een ander boek over de match tussen Karpov en Korchnoi op de kop heeft weten te tikken en daarmee nu druk in de weer is.

 
   


Hier vindt u de eindstand van deze derde avond met alle uitslagen. Hieronder vindt u de tussenstand na drie avonden waarbij een duidelijke koploper waarneembaar is: Raymond Liem voert na drie avonden 8½ uit 9 te hebben gescoord de ranglijst aan met de fraaie score van 25½ uit 27 ofwel 94,4%! Clubgenoot Norbert Harmanus staat tweede met ruim 83%, ook lang niet slecht, terwijl Hans Segers met iets meer dan 80% de strijd nog niet heeft opgegeven. Nog twee avonden te gaan, we gaan het zien!
Volgende week, dinsdag 6 augustus, spelen we de vierde ronde en zal het aantal prijzen bekend worden gemaakt.

Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem     25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus -     15 18 83,3
3 Hans Segers - 7     14½ 18 80,3
4 André Wagner 6 - 6     12 18 66,7
5 Jaco Arkesteijn - - 6     6 9 66,7
6 Nadeem Taverne 5 - -     5 9 55,6
7 Theo van Orsouw - 5 -     5 9 55,6
8 Aad van Eijk 4     14 27 51,9
9 Han Nicolaas 5     14 27 51,9
10 Wim van de Maele - -     9 50,0
11 Jan van der Meer 4 4 5     13 27 48,1
12 Bas von Königslöw 5 -     18 47,2
13 Frits Berendse 4 4 4     12 27 44,4
14 Hans Coenders 4 - -     4 9 44,4
15 Joanna van Schaïk 4     11 27 40,7
16 Willem Brizee - -     9 38,9
17 Markus Lohrer 3     9 27 33,3
18 Ruud van Dijk - 3 3     6 18 33,3
19 Loek Beekman 2 3     27 31,5
20 Wim Hessels 2 2 4     8 27 29,6
21 Zaman Saied 3     8 27 29,6
Op dinsdag 23 juli speelden we de tweede ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Een iets lagere opkomst dan vorige week (toen 22 mensen, nu 18) maar wellicht kwam dat door het schitterende weer waardoor enkelen de voorkeur gaven aan andere bezigheden dan een paar potjes snelschaken: er is immers meer in het leven dan schaken zoals u weet!

In het snelschaaktoernooi (14 deelnemers dit keer) was Raymond Liem op papier opnieuw de te kloppen man en bij afwezigheid van Hans Segers (vorige week tweede) was clubgenoot Norbert Harmanus nu waarschijnlijk zijn grootste concurrent. Dat bleek inderdaad het geval. Na twee ronden hadden beide Schaakhuizers met twee punten al een half punt voorsprong op de rest zodat zij het in de derde ronde tegen elkaar mochten opnemen. Dit werd een spannende remise zodat de vraag was of beide heren hun overige partijen ook 'gewoon' gingen winnen of dat er hier en daar misschien nog een halfje (of meer) zou worden gemorst. Daarover later meer...

Na deze derde ronde hadden de sterk spelende Joanna van Schaik en Frits Berendse zich bij de twee genoemde koplopers gemeld: vier spelers aan kop met 2½ uit 3! Daarachter volgden Aad van Eijk en Bas von Königslöw met een half puntje achterstand. Markus Lohrer was op dit moment de enige die nog puntloos was maar zou daar gauw verandering in brengen. Joanna en Frits moesten in de vierde ronde een klein stapje terugdoen na nederlagen tegen Raymond en Norbert terwijl Markus genoeg had van al die nullen en een overwinning boekte op Loek Beekman.

In de vijfde ronde wisten beide Schaakhuizers opnieuw te winnen en kroop uw verslaggever (Han Nicolaas) iets dichter naar de top (dat wil zeggen de derde plaats) na een enigszins fortuinlijke overwinning op Joanna die mat achter de paaltjes wel had gezien maar net één zet te laat...
Theo van Orsouw leek het juiste ritme te pakken te hebben en vocht zich met een overwinning op Bas (drie nullen op rij...) richting de subtop: 3 uit 5 nu. Jan van der Meer en Markus verdubbelden hun score tot twee punten terwijl Loek (nog) niet zijn avond had en op een half puntje bleef staan: dat kan beter Loek!

Ook Han kon in de zesde ronde geen potten breken tegen Norbert maar kwam wel een eind in de goede richting. Daar koop je natuurlijk niet veel voor als je vervolgens gewoon door je vlag gaat. De eindstelling zag er redelijk uit voor Han maar Norbert was niet echt onder de indruk, en mischien wel terecht.
Ook concurrent Raymond won, van Theo, zodat de dagprijs zeer waarschijnlijk naar één van beide Schaakhuis-vedetten zou gaan: beiden stonden op 5,5 uit 6 met 2 punten voorsprong op Aad en Han.

 
   


In de zevende ronde ging Han ten onder tegen Raymond in een eindspel met lopers van gelijke kleur en een pion minder: kansloos... Norbert won van Jan die net op weg was naar de subtop maar vrij hard werd gestuit. Aad won met zwart fraai van Theo en stond nu alleen op de derde plaats, een vol punt los van Han en Bas. De strijd om het brons was nog best spannend, en uiteraard werd er met een schuin oog naar Raymond en Norbert gekeken die vast van plan waren niets cadeau te doen vanavond.

Nog twee ronden te gaan (9 ronden met 14 deelnemers is wel het maximum) waarbij de achtste en voorlaatste een heel spannende (en bijna beslissende) zou worden. Raymond won zoals min of meer verwacht van Markus maar Norbert stond zo goed als verloren tegen Bas! Maar ja, gewonnen staan is één, winnen is een ander verhaal. Het lukte Bas ook niet, sterker nog, Norbert won met een slinkse zet de dame (terug) en wist de partij nog te winnen. Narrow escape voor Norbert die daarmee in het spoor van Raymond bleef.
Aad, toch al goed bezig vanavond, won van Han en was met 5½ punten al zeker van de derde plaats aangezien hij 1½ punt voorsprong had op Theo en Jan. Loek had zich inmiddels aardig een weg omhoog gespeeld en won in deze ronde van Frits. Wat zouden de Schaakhuizers doen in de 9e en laatste ronde?

Wel, zij wonnen beiden hun partij, Raymond van Bas en Norbert van Loek. Daarmee behaalden ze allebeid 8½ uit 9, niet slecht! Op grond van de befaamde weerstandspunten werd Raymond de winnaar van deze avond: hij had een half weerstandspuntje meer dan Norbert.
Aad won deze ronde van Jan en werd met 6½ punten zeer verdienstelijk en terecht derde, vóór Theo (5) en Han (4½). De overige spelers moesten het met minder dan 50% doen en zaten allemaal zeer dicht bij elkaar: het verschil tussen de nummer 6 en 14 was slechts twee punten.

Naast dit snelschaakgeweld speelden Peter de Man, Wil Kauffman, Willem Brizee en Gerbrand Beekman in een iets beschaafder tempo hun partijtjes en ik geloof dat ook zij het zeer naar hun zin hebben gehad. We misten Hans Mudde (andere bezigheden) en Rens ter Veen die waarschijnlijk eindelijk klaar is met de match tussen Karpov en Korchnoi en op zoek moet naar andere schaakzaken. We wachten het volgende week af!

Opnieuw een mooie avond waarop tot laat in de avond buiten werd geschaakt. Het dreigt a.s. dinsdag 30 juli opnieuw mooi weer te worden, dus insmeren, pet op en naar buiten!

Hier vindt u de eindstand van deze tweede avond met alle uitslagen. Dinsdag 30 juli spelen we de derde ronde!
Op dinsdag 16 juli vond de aftrap plaats van de zevende editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar: we gaan gewoon door met het tweede lustrum dat we in 2022 hopen te voltooien! De voorgaande edities in 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer onze speellocatie open te stellen voor alle enthousiastelingen die anders de zomeravonden maar moeilijk door kunnen komen. De opzet was gelijk aan de voorgaande editie zodat ook dit jaar op vijf achtereenvolgende dinsdagavonden werd gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij.

Op deze eerste avond wisten 22 enthousiastelingen de weg naar onze speellocatie in het Wilhelminapark te vinden, een mooi begin! Van die 22 deden er 16 mee aan de snelschaakcompetitie. De overige zes aanwezigen (Wil Kauffman, Peter de Man, Rens ter Veen, Hans Mudde, Willem Brizee en Gerbrand Beekman) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen, iets minder snelschaakpotjes te spelen of één van de matches tussen Karpov en Korchnoi onder de loep te nemen.

Rond 20.15 uur werden de klokken in werking gesteld en zetten de 16 deelnemers (5 Pomarianen en 11 buitenstaanders) zich achter de borden voor een Zwitsers toernooitje over 9 ronden. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had van tevoren de laatste update van het 'onvolprezen' Swissmaster gedownload en getest dat ondanks enkele onheilspellende woorden van André Wagner ("Veel succes ermee!", hij had er wat minder goede ervaringen mee...) zijn (haar?) werk naar behoren deed, gelukkig maar...

Raymond Liem, speler van Schaakhuis en winnaar van de edities in 2016 en 2017, ging er weer flink tegenaan en had na vier ronden evenzovele punten bijeen geharkt. In de vijfde ronde volgde het treffen met één van de runner-ups met drie punten, Hans Segers. De partij mondde uit in een toreneindspel met aan beide kanten een vrijpion dat voor het publiek nog wel even werd doorgespeeld maar dat potremise was. Hiermee bleef Raymond een punt vóór op de concurrentie die op dat moment naast Hans Segers bestond uit Nadeem Taverne en André Wagner.

 
   


Raymond won in de zesde ronde van André en Hans versloeg zijn directe concurrent Nadeem. Achter dit viertal barstte een ware strijd los om een plek in de subtop waar uw verslaggever zich dankzij een volkomen onverdiende overwinning op Jan van der Meer in kon nestelen: 4 uit 6. De overige Pomarianen hadden het lastig en moesten genoegen nemen met een plek in de middenmoot (Bas von Königslow, 3 punten en Markus Lohrer met 2,5) of in de achterhoede (Frits Berendse met 1,5 en Loek Beekman met 1 punt).

 
   


In de resterende drie ronden morste Raymond geen punten meer en werd zodoende eerste met 8,5 uit 9: niet slecht! Hans Segers was de enige die een beetje in de buurt kon blijven en werd knap tweede met een puntje achterstand: 7,5 uit 9, meestal is dat wel genoeg voor een eerste plek...
André pakte met 6 punten het brons door in de laatste drie ronden nog 2,5 punten aan zijn score toe te voegen. Achter dit drietal vinden we de eerste Pomarianen, Bas (die een sterke eindsprint had) en HanN (die in de laatste ronden een stapje terug moest doen). Samen met Nadeem eindigden zij op 5 punten.

Wim van de Maele, spelend bij Novelty Destroyers en voor Pomarianen geen onbekende, en Joanna van Schaïk die vorig jaar ook menig keer de weg naar Pomar wist te vinden eindigden nog net op een 50%-score. De rest van het deelnemersveld (exact de helft) moest zich tevreden stellen met 4 punten of minder maar gelukkig bleef niemand puntloos.

 
   


Een mooie avond waarop voor een deel lekker buiten kon worden geschaakt. Wat hebben wij toch een fantastische en schitterende locatie! Aanstaande dinsdag 23 juli schijnt het opnieuw prachtig weer te worden, de tafels kunnen weer naar buiten!

Hier vindt u de eindstand van deze eerste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgende week eventueel revanche wilt nemen.
Wat mij betreft in ieder geval een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 23 juli spelen we de tweede ronde!Tevens vindt u hieronder nog de verslagen, uitslagen en foto's van de zomerschaak-edities van 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.

Zomer(snelschaak)competitie 2018


Evenals in 2012, 2014, 2015, 2016 en 2017 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli en 7 augustus. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na vijf avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk één week vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 3 van de 5 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze vijf weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 3 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 10 juli t/m 7 augustus
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 3 Euro voor vijf avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!Zomercompetitie 7 augustus (5e ronde)
Zomercompetitie 31 juli (4e ronde)
Zomercompetitie 24 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 17 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 10 juli (1e ronde)Dinsdag 7 augustus speelden we de 5e en laatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar: "time flies when you're having fun!" zeggen we dan! Evenals vorige week hadden we ook deze avond 16 deelnemers aan het snelschaaktoernooi terwijl drie anderen hun heil zochten in het beoefenen van andere varianten van ons edele spel. Vier nieuwe gezichten vanavond onder wie de winnaar van vorig jaar (Raymond Liem), Jaco Arkesteijn, Rens ter Veen en Charles Haas, in een ver verleden (rond 2002) lid geweest van Pomar en een aantal weken geleden al eens komen buurten. Ik zou zeggen: welkom (terug) Charles en wie weet wat er nog uit voortkomt!

Koploper na vier ronden Norbert Harmanus kon wegens andere bezigheden helaas vanavond niet meespelen terwijl ook de nummer 2, Frans Pieter van den Bos er niet bij was (waardoor hij bleef steken op twee deelnames). Verder was er een vertrouwd deelnemersveld en rond 20.20 uur zetten de 16 deelnemers zich achter de borden voor een Zwitsers toernooitje over 9 ronden. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had van tevoren het 'onvolprezen' Swissmaster getest en aan de praat gekregen zodat hij niet opnieuw (zie vorige week) onaangenaam werd verrast door een stukje haperende techniek. Op de valreep kwamen laptop en software dan toch nog van pas...

 
   


'Nieuweling' Raymond Liem ging als een raket uit de startblokken en had na vier ronden evenzovele punten bij elkaar gespeeld waarmee hij al een vol punt voorsprong nam op de concurrentie, op dat moment bestaande uit Hans Segers en Theo van Orsouw. Jaco Arkesteijn, Frits Berendse en Jan van der Meer (altijd goed in dit soort toernooitjes) volgden knap met alledrie 2½ punten.
In de ronden 5 en 6 ging Raymond door met winnen terwijl de achtervolgers hier en daar een half of een heel punt lieten liggen. Na zes ronden had Raymond nog geen halfje afgestaan en het toernooi dreigde een eenzijdige aangelegenheid te worden. Maar zie, in ronde 7 was daar 'opeens' Wim Reimer (inderdaad, meestal bevindt hij zich iets hoger in de ranglijst dan vanavond) die in een fraaie partij het eerste volle punt van Raymond afsnoepte. Theo won en kon tot op een half punt naderen.

Ronde 8 bracht opnieuw puntverlies voor Raymond, nu een halfje met wit tegen Jaco die een sterk toernooi speelde. Theo won weer zodat Raymond en Theo bij het ingaan van de laatste ronde gezamenlijk aan kop gingen met 6½ punten, op een half punt gevolgd door Hans Segers: werd het toch nog spannend!
De top 3 won in de 9e en laatste ronde hun partijtje zodat de rangschikking niet veranderde. Op grond van het aantal weerstandspunten mocht Theo zowaar de dagprijs in ontvangst nemen, bestaande uit een eervolle vermelding op de website (bij dezen) en eeuwige roem.

 
   


Achter dit snelschaakgeweld speelden de anderen uiteraard ook hun partijtje mee, en de meesten deden dat helemaal niet slecht. Wim Reimer begon wat stroef maar wist er toch nog 5½ punten uit te persen, evenveel als Jan van der Meer en een halfje meer dan de al genoemde Jaco. Rens bleef op 50% steken en zal daar niet helemaal / helemaal niet tevreden mee zijn geweest. Joanna van Schaïk daarentegen zal dat met vier punten zeer waarschijnlijk wel zijn geweest want in dit gezelschap was dat zeker geen verkeerde score! Frits Berendse en Bas von Königslöw kunnen beter dan hun score (3½ punten) aangeeft terwijl het opnieuw niet de avond van Loek Beekman was: 2 punten.

Goed,
hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgend jaar (of eerder) revanche wilt nemen en wie u nu net die ene prijs door de neus heeft geboord ...

En hieronder vindt u de eindstand na vijf ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal drie avonden heeft meegedaan (de zogenoemde 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan drie keer heeft meegedaan (de 'troostgroep'). Daaruit blijkt dat een Schaakhuizer opnieuw de eerste prijs mee naar huis nam: Norbert Harmanus scoorde uit 28 partijen maar liefst 22½ punten ofwel 80,4 procent. Theo van Orsouw kwam door zijn goede score vanavond nog heel dicht in de buurt maar bleef met 28½ uit 36 (79,6 procent) net iets achter bij Norbert. Hans Segers (alle avonden meegedaan en zeer constant met scores tussen de 6½ en 7½ punten) was goed voor 74,5 procent, opgebouwd uit 35 punten uit 47 partijen.

De troostprijs was voor Ruud van Dijk: iemand moet die rode lantaarn met zich mee dragen... De prijs voor de meeste remises, oneerbiedig 'de remiseschuiverprijs' genoemd ging naar Willem Brizee die in 3 van zijn 7 partijen het punt deelde. En dan was daar nog de prijs voor de meeste 'zwartoverwinningen'. Ook die kaapte Norbert weg: 43 procent van al zijn gespeelde partijen wist hij met zwart te winnen, niet slecht!

Ik vond het al met al weer een geslaagd toernooi en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Het aantal deelnemers kan wat mij betreft wel wat omhoog: tot volgend jaar!


 
   


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minimaal drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Norbert Harmanus - 8 6 - 22½ 28 80,4
2 Theo van Orsouw 7 - 7 7 28½ 36 79,2
3 Hans Segers 7 7 7 35 47 74,5
4 Jan van der Meer 27½ 47 58,5
5 Dennis de Zwart - - 4 13 26 50,0
6 Han Nicolaas 6 2 4 23 47 48,9
7 Bas von Königslöw - 3 15½ 37 41,9
8 Frits Berendse 6 4 19½ 47 41,5
9 Joanna van Schaïk - - 2 4 26 32,7
10 Loek Beekman 2 4 4 2 2 14 47 29,8
11 Aad van Eijk 3 2 - 11 38 28,9
12 Markus Lohrer 0 4 2 3 13½ 47 28,7
13 Ruud van Dijk - - ½ 26 17,3


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minder dan drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - - - - 11 86,4
2 Raymond Liem - - - - 9 83,3
3 Frans Pieter v/d Bos - 8 - - 16½ 21 78,6
4 Wim Reimer - - - 4 16 59,4
5 Ton Bodaan - - - 4   4 7 57,1
6 Jaco Arkesteijn - - - - 5 5 9 55,6
7 Wim v/d Maele - 6 - - - 6 11 54,5
8 Rens ter Veen - - - - 9 50,0
9 Willem Brizee - - - - 7 35,7
10 Charles Haas - - - - 3 3 9 33,3
Dinsdag 31 juli speelden we de 4e en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Eindelijk werd de magische grens van 12 deelnemers waar uw verslaggever (Han Nicolaas) vorige week over schreef doorbroken: 16 deelnemers stonden klaar voor het snelschaaktoernooi (plus nog wat loslopend volk) zodat ik eindelijk mijn laptop die ik al weken bij me 'zeulde' uit de tas kon halen en met het onvolprezen Swissmaster een toernooitje over 9 ronden uit de hoge hoed zou kunnen toveren. Tenminste, dat was de opzet maar die faalde jammerlijk... Want wat ik ook probeerde, de techniek liet me vanavond behoorlijk in de steek: sommige spelers die ik aan het deelnemersveld toevoegde bleken opeens dubbel in de lijst voor te komen (bij het weghalen van één van de twee verdwenen ze allebei...), anderen daarentegen die ik eruit had gehaald omdat ze niet meededen bleven op onverklaarbare wijze hardnekkig in de lijst staan... Na een klein half uur was ik nog geen stap verder en bleek een zinvolle indeling onmogelijk. Goed, dan maar terugvallen op de aloude kruistabellen en twee groepen gemaakt van acht deelnemers waarin iedereen tegen iedereen speelde: 7 partijtjes dus slechts maar gezien de vertraging die we inmiddels hadden opgelopen was dat niet zo'n ramp.

Opvallend was dat er deze avond in beide groepen één speler was die al zijn partijen won. In groep 1 was dat Theo van Orsouw die met dit huzarenstukje naaste rivaal Norbert Harmanus een vol punt voor bleef. Wim Reimer, gelukkig ook weer van de partij (we hadden hem de voorgaande drie avonden keer op keer moeten missen) pakte de derde plaats met vier punten terwijl de overige vijf spelers 2 of 2½ punten scoorden.

 
   


Groep 2 werd een duidelijke prooi voor Hans Segers die er geen twijfel over liet bestaan wie deze avond de sterkste was in zijn poule. De nummers twee en drie, Jan van der Meer en Dennis de Zwart, scoorden beiden 4½ punten, een gat van 2½ punten met Hans. Ton Bodaan, toch niet de minste (snel)schaker in dit gezelschap, moest zich tevreden stellen met vier punten en een vierde plaats. De rest scoorde drie punten of minder.


Ondanks de technische storing wat mij betreft toch een geslaagde avond. Hopelijk zet de toename in het aantal deelnemers door en kunnen we volgende week op de vijfde en laatste avond meer dan 20 deelnemers verwelkomen: en dan maar hopen dat Swissmaster wil meewerken...
Die laatste avond vindt plaats op dinsdag 7 augustus waarop tevens de prijsuitreiking zal plaatsvinden!


 
   


Hieronder vindt u de uitslagen en de eindstand van deze avond en de stand na vier ronden die zoals vermeld wordt opgemaakt aan de hand van de percentages die men heeft behaald. Van de potentiële prijswinnaars (degenen die drie of meer keer hebben meegedaan of dat aantal nog kunnen halen) gaat Norbert Harmanus met een score van 80,4% aan kop, gevolgd door Frans Pieter van den Bos (78,6%) en Theo van Orsouw (77,8%). Het is dus nog niet gedaan zoals dat zo mooi heet!


Scoretabel 4e avond zomercompetitie 2018 - 31 juli: Groep 1

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wim Reimer XXX 1 ½ 0 1 ½ 1 0 4 3
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 1 0 2 6-8
Frits Berendse ½ 0 XXX 0 0 1 1 0 4-5
Theo van Orsouw 1 1 1 XXX 1 1 1 1 7 1
Aad van Eijk 0 1 1 0 XXX 0 0 0 2 6-8
Joanna van Schaïk ½ 1 0 0 1 XXX 0 0 4-5
Markus Lohrer 0 0 0 0 1 1 XXX 0 2 6-8
Norbert Harmanus 1 1 1 0 1 1 1 XXX 6 2


Scoretabel 4e avond zomercompetitie 2018 - 31 juli: Groep 2

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 0 0 0 ½ ½ 1 0 2 7
Ton Bodaan 1 XXX 0 0 1 1 1 0 4 4
Jan van der Meer 1 1 XXX 0 0 ½ 1 1 2-3
Hans Segers 1 1 1 XXX 1 1 1 1 7 1
Willem Brizee ½ 0 1 0 XXX 0 ½ ½ 6
Bas von Königslöw ½ 0 ½ 0 1 XXX 1 0 3 5
Ruud van Dijk 0 0 0 0 ½ 0 XXX 0 ½ 8
Dennis de Zwart 1 1 0 0 ½ 1 1 XXX 2-3
Stand zomercompetitie na de 4e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - - -   11 86,4
2 Norbert Harmanus - 8 6   22½ 28 80,4
3 Frans Pieter v/d Bos - 8 -   16½ 21 78,6
4 Theo van Orsouw 7 - 7 7   21 27 77,8
5 Hans Segers 7 7   28 38 73,7
6 Jan van der Meer   22 38 57,9
7 Wim Reimer - - - 4   4 7 57,1
8 Ton Bodaan - - - 4   4 7 57,1
9 Wim v/d Maele - 6 - -   6 11 54,5
10 Dennis de Zwart - -   9 17 52,9
11 Han Nicolaas 6 2   19 38 50,0
12 Bas von Königslöw - 3   12 28 42,9
13 Frits Berendse 6 4   16 38 42,1
14 Willem Brizee - - -   7 35,7
15 Loek Beekman 2 4 4 2   12 38 31,6
16 Aad van Eijk 3 2   11 38 28,9
17 Markus Lohrer 0 4 2   10½ 38 27,6
18 Joanna van Schaïk - - 2   17 26,5
19 Ruud van Dijk - - ½   2 17 11,8
Dinsdag 24 juli werd de 3e ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar gespeeld. Er lijkt deze editie een soort maximum deelnemers aan het snelschaaktoernooi te zijn: we zijn nog niet boven de 12 uitgekomen, deze avond bleef de teller evenals de eerste avond op 11 steken plus opnieuw 4 mensen die de voorkeur gaven aan andere vormen van ons edele schaakspel.
Maar niet getreurd, het was schitterend weer en bijna iedereen wilde graag buiten spelen: uiteraard, zo vaak komt dat niet voor in ons 'koude' kikkerlandje...
 
   


De 11 matadoren zetten zich schrap voor een fraai en spannend toernooitje waarin Norbert Harmanus van meet af aan de kop pakte. Na zes ronden had hij evenzovele punten bij elkaar geharkt en pas in de zevende ronde moest hij een halfje afstaan aan Frans Pieter v/d Bos. Die kende een wat stroef begin met een remise in de eerste ronde tegen Frits Berendse (wat op zich natuurlijk helemaal niet slecht is...) en een verrassende nederlaag tegen Markus Lohrer in ronde vier. Markus was er alles aan gelegen een betere score neer te zetten dan vorige week wat overigens niet zo heel moeilijk was aangezien hij toen puntloos bleef. Vanavond ging het in ieder geval een stuk beter en uiteindelijk kwam Markus op vier punten uit.

Hans Segers, binnengekomen na de eerste ronde maar in het kader van 'hoe meer zielen hoe meer vreugd' door de toernooi-organisatie alsnog toegevoegd aan het deelnemersveld, maakte het nog enigszins spannend door Norbert in de 10e en voorlaatste ronde diens enige nederlaag te bezorgen maar het was niet voldoende om de gehaaide snelschaak-Schaakhuizer van de dagprijs af te houden. Norbert won in de laatste ronde van uw verslaggever (Han Nicolaas) in een door mij abominabel slecht gespeelde en afzichtige partij waarin mijn stukken werkelijk allemaal verkeerd stonden. Dat heb je wel eens (tenminste, ik wel...), dat je na de opening een blik werpt op de stelling en denkt: "Dat paard had eigenlijk op c6 moeten staan in plaats van d7 en die loper, die doet helemaal niets op e7. Leuk hoor die torens op de a- en de c-lijn maar dat zijn gesloten lijnen, die kastelen hebben daar niets te zoeken maar moeten worden verplaatst naar de d- en e-lijn". Zo'n stelling had ik dus tegen Norbert, je wilt het liefst opnieuw beginnen...

 
   


Norbert kwam daarmee op 8½ uit 10, niet verkeerd, nog juist een halfje voor Frans Pieter die in de laatste ronde Aad van Eijk wist te verschalken. Aad had overigens zijn dag niet, goede stellingen werden op gruwelijke wijze verminkt tot trieste hoopjes stukken maar Aad smaakte wel het genoegen uw verslaggever te verslaan en een half puntje te pakken tegen Frits: maar daar bleef het bij...
Wat verder opvalt is dat de drie doorgewinterde snelschakers en Open Zomercompetitie-deelnemers Jan v/d Meer, Loek Beekman en Frits Berendse nog niet het juiste ritme hebben gevonden, of dit ritme inmiddels alweer verloren hebben. Jan won namelijk wel op de eerste avond maar kwam in de twee weken daarna niet boven de 50% uit, Loek kan beter dan de scores die hij tot nu toe heeft laten zien terwijl bij Frits andere zaken de aandacht vragen waardoor hij niet de concentratie en de spirit kan opbrengen waarmee hij anders beter uit de verf zou komen.

Hoe het ook zij, het was een mooie en geslaagde avond, mijn enige wens is eigenlijk dat er de komende twee avonden meer deelnemers komen. De eerstvolgende gelegenheid daartoe is komende dinsdag 31 juli wanneer we de vierde en voorlaatste ronde gaan spelen!

 
   


Hieronder vindt u de uitslagen en de eindstand van deze avond en de stand na drie ronden die zoals vermeld wordt opgemaakt aan de hand van de percentages die men heeft behaald. Derk Dekker gaat aan kop met een score van 86% maar die is wel behaald uit één deelname. Norbert en Frans Pieter, beiden twee keer meegedaan, volgen met 79%. Han Nicolaas is op dit moment de beste Pomariaan met een 55%-score, goed voor een 7e plaats.
Wordt vervolgd!


Scoretabel 3e avond zomercompetitie 2018 - 24 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 1 0 0 0 0 0 4 7-8
Han Nicolaas 1 XXX 1 0 1 0 1 0 1 0 ½ 5
Frits Berendse 0 0 XXX ½ 1 0 1 ½ ½ 0 0 9
Aad van Eijk 0 1 ½ XXX 0 0 0 0 0 0 0 11
Joanna van Schaïk 0 0 0 1 XXX 0 0 0 1 0 0 2 10
Theo van Orsouw 0 1 1 1 1 XXX 1 0 1 0 1 7 3
Markus Lohrer 1 0 0 1 1 0 XXX 1 0 0 0 4 7-8
Frans Pieter v/d Bos 1 1 ½ 1 1 1 0 XXX 1 ½ 1 8 2
Jan van der Meer 1 0 ½ 1 0 0 1 0 XXX 0 1 6
Norbert Harmanus 1 1 1 1 1 1 1 ½ 1 XXX 0 1
Hans Segers 1 ½ 1 1 1 0 1 0 0 1 XXX 4
Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - -     11 86,4
2 Norbert Harmanus - 8     16½ 21 78,6
3 Frans Pieter v/d Bos - 8     16½ 21 78,6
4 Theo van Orsouw 7 - 7     14 20 70,0
5 Hans Segers 7     21 31 67,7
6 Jan van der Meer     17½ 31 56,5
7 Han Nicolaas 6     17 31 54,8
8 Wim v/d Maele - 6 -     6 11 54,5
9 Dennis de Zwart - -     10 45,0
10 Frits Berendse 6 4     13½ 31 43,5
11 Bas von Königslöw -     9 21 42,9
12 Loek Beekman 2 4 4     10 31 32,3
13 Aad van Eijk 3     9 31 29,0
14 Markus Lohrer 0 4     31 27,4
15 Joanna van Schaïk - - 2     2 10 20,0
16 Ruud van Dijk - -     10 15,0
Op dinsdag 17 juli speelden we de 2e ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Opnieuw niet superdruk (12 deelnemers aan het snelschaaktoernooi en 4 mensen die andere dingen op schaakgebied deden) maar wel weer een gezellige avond.
Het niveau lag een tikje hoger dan vorige week en dat kwam met name door de deelname van twee gehaaide Schaakhuis-snelschakers (Derk Dekker en Norbert Harmanus) en Frans Pieter v/d Bos. Samen met Hans Segers, Jan van der Meer en lastige klanten als Frits Berendse en Loek Beekman leverde dit een aardig sterk deelnemersveld op.

 
   


Derk moest even inkomen en speelde zijn eerste twee partijen tegen Jan en clubgenoot Norbert remise. Beide keren was het de langste partij van de ronde en werd een ware veldslag geleverd die tot ver in het eindspel duurde. Uw verslaggever en wedstrijdleider (Han Nicolaas) vreesde een speelavond die tot ver na middernacht zou duren waarbij we buren en buitenlui zouden moeten verwittigen dat het 'wel iets later kon worden' en 'enige overlast niet te vermijden zou zijn'. Maar gelukkig viel het nog reuze mee, in de volgende ronden won Derk 'gewoon' zijn potjes binnen de normale tijd en ook de anderen gooiden niet al te veel roet in het eten.

De teller bleef bij Derk op 9½ punten staan, niet gek als je 11 potjes speelt. Daarmee bleef hij Frans Pieter een vol punt voor terwijl Norbert derde werd met acht punten. Hans kon dit moordende tempo niet bijhouden en moest genoegen nemen met 7½ punten, goed voor een vierde plaats.

 
   


De rest van het deelnemersveld bleef daar toch wel flink achter waarbij Markus Lohrer een opmerkelijke reeks van 11 nederlagen neerzette. We moeten werkelijk heel ver terug in de tijd willen we een dergelijk resultaat op een snelschaakavondje terugvinden. Iedereen haalt altijd wel één puntje en Markus is vrijwel altijd goed voor een punt of drie, vier. Maar vanavond lukte er werkelijk niets, je hebt zo van die dagen en je hoopt dan maar dat je daar niet teveel van hebt...

Hieronder vindt u de eindstand van deze tweede avond zodat u rustig kunt kijken wat uw score is geweest en tegen wie u eventueel de komende ronde revanche zou willen nemen. Of u treft een tegenstander die graag revanche op u wilt nemen... De volgende gelegenheid daarvoor is in ieder geval op dinsdag 24 juli wanneer we de derde ronde gaan spelen!


Scoretabel 2e avond zomercompetitie 2018 - 17 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Frits Berendse XXX 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 4 9-10
Loek Beekman 1 XXX 0 0 0 0 1 1 0 0 0 1 4 9-10
Han Nicolaas 1 1 XXX 1 ½ 0 0 1 0 1 0 0 6-7
Jan van der Meer 1 1 0 XXX 0 0 1 1 ½ 0 0 1 6-7
Norbert Harmanus 0 1 ½ 1 XXX 0 1 1 ½ 1 1 1 8 3
Frans Pieter v/d Bos 0 1 1 1 1 XXX 1 1 0 1 ½ 1 2
Aad van Eijk 0 0 1 0 0 0 XXX 1 0 1 0 0 3 11
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 0 0 0 0 0 12
Derk Dekker 1 1 1 ½ ½ 1 1 1 XXX 1 1 ½ 1
Wim van de Maele 1 1 0 1 0 0 0 1 0 XXX 1 1 6 5
Hans Segers 1 1 1 1 0 ½ 1 1 0 0 XXX 1 4
Bas von Königslöw 1 0 1 0 0 0 1 1 ½ 0 0 XXX 8

Op dinsdag 10 juli vond de aftrap plaats van de zesde editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar: we gaan gewoon door met het tweede lustrum dat we in 2022 hopen te voltooien! De voorgaande edities in 2012, 2014, 2015, 2016 en 2017 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer onze speellocatie open te stellen voor alle enthousiastelingen die op dinsdagavond niets te doen hebben. De opzet was gelijk aan de voorgaande editie zodat ook dit jaar op vijf achtereenvolgende dinsdagavonden werd gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij.

Op deze eerste avond was het nog betrekkelijk rustig: 'slechts' 16 enthousiastelingen wisten de weg naar ons kabouterhuisje te vinden. Wellicht dat de eerste halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en België hierin een rol speelde: er zijn nu eenmaal mensen die voetbal leuker vinden dan schaken...
Van die 16 deden er 11 mee aan de snelschaakcompetitie. De overige vijf aanwezigen (Wil Kauffman, Peter de Man, Rens ter Veen, Hans Mudde en Jos Bergers) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen, iets minder snelschaakpotjes te spelen of diverse schaakproblemen op te lossen.

 
   


Het was zo'n avond waarop 'iedereen van iedereen' kon winnen. Er waren, in ieder geval op papier, wel 1 of 2 favorieten maar die lieten hier en daar ook een steekje vallen zodat het tot op het laatst spannend bleef wie op deze avond met de eer zou gaan strijken. Hans Segers zette na een enigszins verrassende nederlaag in de tweede ronde tegen Aad van Eijk een sterke reeks neer met zes achtereenvolgende overwinningen waarmee hij met 7 uit 8 alleen aan kop ging. Jan van der Meer en Theo van Orsouw volgden hem op de voet en waren niet van plan zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de eerste plaats van Hans. Allereerst pakte Jan een vol punt tegen Hans en in de voorlaatste ronde was ook Theo te sterk voor de koploper. Daarmee bleef Hans op 7 punten staan en moest hij in de laatste ronde afwachten (hij was vrij in die ronde) wat zijn concurrenten zouden doen. Die wonnen beiden hun laatste potje zodat Jan de dagprijs won met 7½ punten, een halfje voor Theo en Hans.

De rest van het gezelschap deed dapper zijn best en speelde zo af en toe best een leuk potje. Sommigen deden dat net iets beter en/of gehaaider dan anderen, feit is dat het deelnemersveld behoorlijk dicht bij elkaar lag en dat niemand puntloos bleef: gelukkig maar!

 
   


Hieronder vindt u eindstand van deze eerste avond zodat u rustig kunt kijken hoe u het eraf heeft gebracht en of wellicht enige straftraining noodzakelijk is...
Wat mij betreft in ieder geval een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 17 juli spelen we de tweede ronde!


Scoretabel 1e avond zomercompetitie 2018 - 10 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 1 ½ 0 1 0 0 1 1 1 ½ 6 4-5
Loek Beekman 0 XXX 0 0 0 0 1 0 0 0 1 2 10
Frits Berendse ½ 1 XXX 1 0 0 1 1 0 1 ½ 6 4-5
Jan van der Meer 1 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 ½ 1
Theo van Orsouw 0 1 1 1 XXX 1 1 1 0 1 0 7 2-3
Hans Segers 1 1 1 0 0 XXX 1 0 1 1 1 7 2-3
Markus Lohrer 1 0 0 0 0 0 XXX 1 1 ½ 1 6-9
Aad van Eijk 0 1 0 0 0 1 0 XXX ½ 1 1 6-9
Bas von Königslöw 0 1 1 0 1 0 0 ½ XXX 1 0 6-9
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 ½ 0 0 XXX 0 11
Dennis de Zwart ½ 0 ½ ½ 1 0 0 0 1 1 XXX 6-9

Zomer(snelschaak)competitie 2017


Evenals in 2012, 2014, 2015 en 2016 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli en 25 juli. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na vijf avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk één week vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 3 van de 5 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze vijf weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 3 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 27 juni t/m 25 juli)
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 3 Euro voor vijf avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!Zomercompetitie 25 juli (5e ronde)
Zomercompetitie 18 juli (4e ronde)
Zomercompetitie 11 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 4 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 27 juni (1e ronde)Op dinsdag 25 juli speelden we de 5e en laatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Waarom gaan leuke dingen toch altijd zo snel voorbij? Zo begin je eraan, zo deel je de prijzen uit na vijf weken snelschaakgeweld!

Geen weer om buiten te schaken vanavond dus we zaten met een man of 22 lekker binnen. Negentien van hen waagden zich voor de laatste maal deze zomercompetitie aan een negenrondig Zwitsers snelschaaktoernooitje. Evenals vorige week ging Norbert Harmanus van Schaakhuis voortvarend van start. Wat heet: hij denderde als een sneltrein door het deelnemersveld heen en had na zeven ronden zeven scalpen aan zijn riem hangen. Pas in de achtste ronde moest hij een half puntje afstaan aan Hans Segers om de avond te besluiten met een overwinning en een 8½ uit 9 score: niet slecht!

De concurrentie kon deze avond slechts toekijken, en schaken natuurlijk. Wim Reimer deed dat nog het beste en sprokkelde 6½ punten bij elkaar, 2 minder dan Norbert. Na een weinig verheffend toernooi in Leiden besloot Theo van Orsouw het maar een keer bij Pomar te proberen wat een stuk beter ging. Met 6 punten legde Theo beslag op de derde plaats. Uw verslaggever (Han Nicolaas) kwam ook op zes punten maar had net iets minder van die akelige weerstandspuntjes dan Theo: het onderlinge duel eindigde overigens na een belachelijk en hartverscheurend gevecht in een overwinning voor ondergetekende.

 
   


Frans Vreugdenhil, vorige week actief in Gent, Hans Segers en Gerrit Horst (drie DD-ers deze avond!) scoorden 5½ punten terwijl Markus Lohrer zichzelf overtrof met een score van 5 uit 9: zijn hoogste score tijdens deze zomercompetitie!
De rest van het deelnemersveld bleef steken op een 50%-score of minder maar ook deze avond bleef niemand puntloos. Jan van der Meer kende met vier punten één van zijn mindere avonden en ook Aad van Eijk zal zijn score van 3½ punten niet direct aan het thuisfront doorgegeven hebben. Ruud van Dijk werd laatste met 2 punten, en niet voor de eerste keer. Des te dapperder vind ik het dat hij toch telkens weer zijn weg wist te vinden naar deze zomercompetitie om zich elke avond weer met frisse moed achter het (snelschaak)bord te zetten.

Dat brengt me bij de overall-eindstand na vijf ronden van de 5e editie van deze Open Zomercompetitie. Raymond Liem kwam de eerste drie keer opdagen en behaalde tijdens deze avonden een zodanige score dat hij de resterende twee avonden kon overslaan: maar vanavond kwam hij wel keurig zijn prijs ophalen! Met een score van 89% (24 uit 27) bleef hij clubgenoot Norbert Harmanus zo'n 9 procentpunten vóór maar dat maakt de prestatie van Norbert er niet minder om: 5 keer meegedaan, 3 keer 1e, 1 keer 2e en 1 keer gedeeld 6e. Goed voor 36 uit 45 ofwel een 80%-score. Het brons ging naar Frans Vreugdenhil die zich in dit Schaakhuis-geweld goed staande wist te houden maar met een 64%-score nog wel iets tekort kwam tegen deze 'grote jongens'.

Wim Reimer viel met een vierde plaats net buiten de medailles maar kaapte wel de (enige) ratingprijs in de categorie 1700+ weg. Zes prijzen waren er in de categorie tot 1700 (in volgorde: Jan van der Meer, Patrick Tjioe, Han Nicolaas, André Wagner, Frits Berendse en Aad van Eijk) en voor drie spelers tot 1450 was er eveneens een ratingprijs: Markus Lohrer, Wim Meijer en Loek Beekman. Daarnaast was er nog een poedelprijs (Ruud van Dijk), een prijs voor de meeste remises (Bas von Königslöw: weet eerlijk gezegd niet of hij daar heel blij mee was...) en een prijs voor de meeste overwinningen met zwart. Die ging naar Norbert Harmanus die maar liefst 18 van de 45 gespeelde partijen met zwart wist te winnen.

Ook dit jaar namen de Pomarianen genoegen met bescheiden klasseringen, en zo hoort het ook als een goed gastheer: of moeten we tegenwoordig 'gastmens' of 'gastpersoon' zeggen? HanN werd de beste Pomariaan met een zevende plaats onder de prijswinnaars, nog juist vóór Frits Berendse die de lichte achterstand die hij op de 3e en 4e avond had opgelopen niet meer kon goedmaken.
Mede door het genereuze inkoopbeleid van de wedstrijdleiding/barcommissie was er al met al niemand die zonder prijs huiswaarts keerde. Iedereen tevreden hoop ik!

Enkele deelnemers speelden opvallend evenwichtig. Zo was daar Dimitri Karagantcheff die drie keer meedeed en drie keer vier punten bij elkaar harkte: soort psychologische barrière? En dan Ruud van Dijk: vier deelnames en evenzovele keren twee punten!


Hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken wie u die ene prijs door de neus heeft geboord ...

En hieronder vindt u de eindstand na vijf ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal drie avonden heeft meegedaan (de 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan drie keer heeft meegedaan (de 'troostgroep')

Ik vond het al met al weer een geslaagd toernooi en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Wat mij betreft tot volgend jaar!


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minimaal drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem 9 9 6 - - 24 27 88,9
2 Norbert Harmanus 7 5 8 36 45 80,0
3 Frans Vreugdenhil 5 6 - 23 36 63,9
4 Wim Reimer 6 5 26½ 45 58,9
5 Jan van der Meer 7 4 25½ 45 56,7
6 Patrick Tjioe 5 - 19½ 36 54,2
7 Han Nicolaas 6 24 45 53,3
8 André Wagner 4 23 45 51,1
9 Frits Berendse 4 22 45 48,9
10 Aad van Eijk 5 21 45 46,7
11 Dimitri Karagantcheff - - 4 4 4 12 27 44,4
12 Bas von Königslöw - 3 - 12 27 44,4
13 Markus Lohrer 3 3 4 4 5 19 45 42,2
14 Aad Mittertreiner 3 3 4 4 18½ 45 41,1
15 Wim Meijer 4 4 - - 3 11 27 40,7
16 Loek Beekman 4 3 3 17 45 37,8
17 Ruud van Dijk 2 2 2 - 2 8 36 22,2


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minder dan drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Jean Paul Drenth - - 6 - - 6 9 66,7
2 Derk Dekker - - - 11 18 61,1
3 Hans Segers - - - - 9 61,1
4 Nadeem Taverne - - - - 9 61,1
5 Erik Olie - - - - 9 61,1
6 Gerrit Horst - - - - 9 61,1
7 Theo van Orsouw - - - 6 10½ 18 58,3
8 Dominique Nierop - 5 - - 10½ 18 58,3
9 Michelle de Liefde - - - 10 18 55,6
10 André van der Weijde - 5 - - 18 52,8
11 Felix Ferschtman - - - - 9 50,0
12 Gerbrand Beekman - - - - 9 50,0
13 Willem Brizee - - - - 9 38,9
14 Wil Kauffman 4 - - - 18 36,1
15 Jos Bergers - 2 - - - 2 9 22,2
Op dinsdag 18 juli vond de 4e en voorlaatste ronde plaats van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Het was weer een fraaie zomeravond waarin de eerste zes ronden buiten geschaakt kon worden. Enkele die-hards hadden er vervolgens geen moeite mee om de resterende drie ronden van het toernooi onder het licht van een schamel lampje te voltooien. Met 17 snelschakers (en 3 mensen die liever iets minder snel gingen schaken) was het overigens iets rustiger dan voorgaande weken maar dat mocht de pret en de spanning niet drukken.

     
 
   


Enkele toppers zoals Raymond Liem, Jean Paul Drenth en Frans Vreugdenhil waren afwezig, maar met de aanwezigheid van o.a. de Schaakhuis-cracks Norbert Harmanus en Derk Dekker (meteen maar als eerste geplaatst!) kon er weer een flinke strijd worden verwacht. Norbert en Derk gingen als een komeet uit de startblokken en hadden beiden na drie ronden evenzovele punten verzameld waarbij gezegd moet worden dat Derk in de tweede ronde alle zeilen bij moest zetten om zich uw verslaggever (Han Nicolaas) van het lijf te houden.

In de vierde ronde volgde de confrontatie tussen deze twee koplopers en dit werd een zege voor de als tweede geplaatste Norbert. Jan van der Meer en Wim Reimer hadden zich inmiddels in de subtop genesteld met een punt achterstand op de koploper maar beiden verloren in de vijfde ronde en zagen Dominique Nierop langszij komen. Norbert kwam vervolgens in de zesde ronde niet verder dan remise tegen diezelfde Dominique (het eerste halve verliespunt voor Norbert!) terwijl Derk in deze ronde weer dichterbij kroop na winst op Gerbrand Beekman die had besloten 'toch maar een keer mee te doen'.

     
 
   


Norbert vergrootte zijn voorsprong tot een vol punt na winst in de zevende ronde op Markus Lohrer terwijl Derk in deze ronde een halfje liet liggen (of een half punt pakte, het is maar hoe je het bekijkt) tegen André Wagner. In de clash tussen twee Haeghe Ooievaar-figuren (Jan en Dominique) trok Jan aan het langste eind terwijl Michelle zich heel stiekem en sneaky een weg naar boven had geschaakt en na winst op Dimitri Karagantcheff op 4 uit 7 was beland.

En dat was nog niet alles want in de achtste ronde volgde toch wel de sensatie van de avond. Michelle won met zwart van Norbert en voorzover ik het heb kunnen volgen was dat ook nog een vrij reguliere overwinning! Er werden in ieder geval geen stukken (of erger...) weggegeven. Naaste achtervolger Derk verloor echter ook (met zwart van Dominique: lekker bezig die gasten van Haeghe Ooievaar!) maar Jan kwam op een half punt van Norbert na winst op André.

     
 
   


De laatste ronde bracht Norbert met zwart tegen Gerbrand en Jan tegen Aad Mittertreiner, ook met zwart. Beiden wonnen zodat Norbert met 7½ uit 9 de dagprijs voor zich opeiste, een halfje vóór Jan die met zijn tweede plek waarschijnlijk zijn beste resultaat in de diverse Zomercompetities van Pomar boekte. Derk werd derde met 6½ punten, een vol punt vóór Dominique, Michelle en André.
De Pomarboys hadden het (opnieuw) lastig hoewel Gerbrand en HanN het met 4½ uit 9 niet eens zo heel slecht deden. Markus en Frits scoorden 4 punten (evenals Dimitri en AadM overigens), Willem Brizee 3½ terwijl Loek Beekman op 3 punten bleef steken. De rode lantaarn was deze avond voor Wil Kauffman die wel eens beter heeft gescoord dan de 2½ punten die hij vandaag bij elkaar harkte.

     
 
   


Nog één ronde te gaan en die zal worden gespeeld op dinsdag 25 juli. Direct na afloop, of in ieder geval zo snel mogelijk (...), volgt de prijsuitreiking dus loopt u niet massaal weg als u klaar bent met uw laatste partij ...

Hier vindt u de eindstand van deze avond met alle uitslagen en hieronder ziet u de stand na de vierde ronde, zowel voor de potentiële prijswinnaars (degenen die aan het eind van deze competitite minimaal drie avonden hebben meegedaan) als voor degenen die dat aantal niet meer kunnen halen.


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vierde avond. De groep met potentiële prijswinnaars wordt aangevoerd door Raymond Liem met een fraaie 88,9%-score, gevolgd door Norbert Harmanus (76,4%) en Frans Vreugdenhil (64,8%). HanN is op dit moment de beste Pomariaan met een 50%-score, gevolgd door Frits en Wim Meijer.Stand zomercompetitie na de 4e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem 9 9 6 -   24 27 88,9
2 Norbert Harmanus 7 5 8   27½ 36 76,4
3 Frans Vreugdenhil 5 6 -   17½ 27 64,8
4 Derk Dekker - -   11 18 61,1
5 Jan van der Meer 7   21½ 36 59,7
6 Dominique Nierop - 5 -   10½ 18 58,3
7 Wim Reimer 6 5   20 36 55,6
8 Patrick Tjioe 5 -   15 27 55,6
9 Michelle de Liefde - -   10 18 55,6
10 André van der Weijde - 5 -   18 52,8
11 André Wagner 4   18½ 36 51,4
12 Han Nicolaas   18 36 50,0
13 Aad van Eijk 5   17½ 36 48,6
14 Frits Berendse 4   17½ 36 48,6
15 Wim Meijer 4 4 - -   8 18 44,4
16 Dimitri Karagantcheff - - 4 4   8 18 44,4
17 Bas von Königslöw - 3 -   18 41,7
18 Aad Mittertreiner 3 3 4   14½ 36 40,3
19 Loek Beekman 4 3   14 36 38,9
20 Markus Lohrer 3 3 4 4   14 36 38,9
21 Wil Kauffman 4 - -   18 36,1
22 Ruud van Dijk 2 2 2 -   6 27 22,2


Stand zomercompetitie na de 4e avond (overige deelnemers: drie deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Jean Paul Drenth - - 6 -   6 9 66,7
2 Nadeem Taverne - - -   9 61,1
3 Erik Olie - - -   9 61,1
4 Theo van Orsouw - - -   9 50,0
5 Felix Ferschtman - - -   9 50,0
6 Gerbrand Beekman - - -   9 50,0
7 Willem Brizee - - -   9 38,9
8 Jos Bergers - 2 - -   2 9 22,2
Dinsdag 11 juli speelden we de 3e ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Met 18 snelschakers (en 5 mensen die liever iets anders gingen doen) was ons huisje weer goed gevuld. En om maar direct met de deur in huis te vallen: het was de avond van Norbert Harmanus, of in ieder geval niet de avond van Raymond Liem die de voorgaande twee ronden beide keren een 100%-score had neergezet. Raymond had het lastig deze keer en moest 'maar liefst' drie punten inleveren: verliespartijen tegen Wim Reimer en de altijd onberekenbare Frans Vreugdenhil en remises tegen Jean Paul Drenth en Norbert Harmanus. Norbert daarentegen ging als een speer door het deelnemersveld en stond slechts twee halfjes af, tegen Raymond dus en tegen de al genoemde Frans waarbij hij en passant ook nog even van Jean Paul en Wim Reimer won. Een terechte dagprijs voor Norbert dus die met 8 uit 9 de concurrentie 1½ punt voor bleef!

     
 
   


Frans pakte een verdiende tweede plek met 6½ punten terwijl Jean Paul in zijn eerste optreden in deze Zomercompetitie de derde plek voor zich opeiste met 6 punten, evenveel als Raymond maar met iets meer weerstandspunten.
Sommige spelers zullen niet tevreden zijn geweest met hun score vanavond. Wim Reimer bijvoorbeeld scoorde 50 procent maar kan (veel) beter. Ook André Wagner en Jan van der Meer bleven steken op een 50%-score: niet slecht, maar ook zij kunnen beter. Patrick Tjioe, vorige week nog tweede met 6½ punten, bleef nu steken op 3½ en zal daar niet echt tevreden over zijn. Aan de andere kant was daar Aad van Eijk die met 5 punten zichzelf overtrof en de vijfde plaats pakte maar opvallend genoeg niemand van de top 4 tegenover zich kreeg: toch dat Swissmaster eens nakijken...

 
   


Uw verslaggever, Han Nicolaas, was deze avond met 4½ punten zowaar de beste Pomariaan. Dat kwam niet alleen omdat ik een paar redelijke partijen speelde maar met name omdat Loek Beekman (4 punten) en Frits Berendse (3½) hier en daar wat halve en hele steken lieten vallen. Gelukkig bleef ook vanavond niemand puntloos en ik hoop dat de mensen die regelmatig op de onderste plaatsen te vinden zijn ook de komende weken hun weg naar Pomar weten te vinden.


Drie ronden gehad en daarmee zijn we over de helft aangezien deze Zomercompetitie slechts vijf avonden telt. A.s. dinsdag 18 juli spelen we alweer de vierde en voorlaatste ronde!

Hier vindt u de eindstand van deze avond met alle uitslagen zodat u een blik kunt werpen op uw eigen resultaten van deze avond.


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de derde avond. Raymond Liem gaat aan kop met een zeer fraaie 88,9%-score, gevolgd door Norbert Harmanus (74,1%), Jean Paul Drenth (66,7%) en Frans Vreugdenhil (64,8%). Frits Berendse, Felix Ferschtman en Han Nicolaas zijn op dit moment de beste Pomarianen met een 50%-score en een gedeelde 13e t/m 18e plaats.Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem 9 9 6     24 27 88,9
2 Norbert Harmanus 7 5 8     20 27 74,1
3 Jean Paul Drenth - - 6     6 9 66,7
4 Frans Vreugdenhil 5 6     17½ 27 64,8
5 Nadeem Taverne - -     9 61,1
6 Erik Olie - -     9 61,1
7 Wim Reimer 6 5     15½ 27 57,4
8 Patrick Tjioe 5     15 27 55,6
9 Dominique Nierop - 5 -     5 9 55,6
10 Jan van der Meer     14½ 27 53,7
11 André van der Weijde - 5     18 52,8
12 Aad van Eijk 5     14 27 51,9
13 Frits Berendse     13½ 27 50,0
14 Han Nicolaas     13½ 27 50,0
15 Theo van Orsouw - -     9 50,0
16 Derk Dekker - -     9 50,0
17 Michelle de Liefde - -     9 50,0
18 Felix Ferschtman - -     9 50,0
19 André Wagner 4     13 27 48,1
20 Wim Meijer 4 4 -     8 18 44,4
21 Wil Kauffman 4 - -     4 9 44,4
22 Dimitri Karagantcheff - - 4     4 9 44,4
23 Bas von Königslöw - 3     18 41,7
24 Loek Beekman 4     11 27 40,7
25 Aad Mittertreiner 3 3     10½ 27 38,9
26 Markus Lohrer 3 3 4     10 27 37,0
27 Ruud van Dijk 2 2 2     6 27 22,2
28 Jos Bergers - 2 -     2 9 22,2
Op dinsdag 4 juli vond de 2e ronde plaats van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Met 21 snelschakers (en 5 mensen die liever gewoon wilden schaken of een probleem wilden oplossen) was het weer aardig druk in onze locatie. Dat het deelnemersveld bij het snelschaken oneven was vond men over het algemeen geen groot probleem: een ronde rust is ook wel eens lekker. Evenals vorige week was het toernooi behoorlijk sterk bezet met één grote favoriet in de persoon van Raymond Liem en daarnaast cracks als Theo van Orsouw, Norbert Harmanus, Wim Reimer en Frans Vreugdenhil. Voeg daarbij gehaaide snelschakers als Nadeem Taverne, Jan van der Meer, Dominique Nierop, Patrick Tjioe, Frits Berendse, Loek Beekman, Aad van Eijk en Markus Lohrer en voilà: een loodzware avond is gegarandeerd!

     
 
   


Raymond Liem nam inderdaad van begin af aan de leiding maar moest tot en met de derde ronde Frans Vreugdenhil naast zich dulden. Het onderlinge treffen in de vierde ronde werd door Raymond gewonnen waarna hij zijn koppositie niet meer afstond. Norbert Harmanus kwam goed mee, versloeg Frans in de 5e ronde en naderde Raymond tot op een punt. In de 6e ronde moest Norbert echter zijn meerdere erkennen in Patrick Tjioe, altijd een lastige klant op dit soort toernooitjes, terwijl Raymond in diezelfde ronde alle zeilen bij moest zetten om zich Nadeem Taverne van het lijf te houden. Nadeem had remisekansen maar moest uiteindelijk het punt toch aan The Shark laten.

     
 
   


De strijd om de tweede plaats (Raymond ging gewoon door met winnen en zou evenals vorige week 9 uit 9 scoren) was intussen bijzonder spannend geworden met Nadeem, Patrick, Theo, Frans en Wim Reimer (hij kwam terug!) als voornaamste gegadigden voor het zilver. Allevijf lieten ze hier en daar wel een half of heel punt liggen maar toen de kruitdampen rond 11 uur waren opgetrokken bleek Patrick met 6½ punten net een halfje meer gescoord te hebben dan Frans die wel ongedeeld derde werd. Nadeem en Jan deelden de vierde en vijfde plaats met 5½ punten. Dat het een zwaar toernooi was bleek uit de score van Norbert en WimR die met 5 punten beiden onder hun kunnen speelden en aan den lijve ondervonden dat je dit soort snelschaaktoernooien er niet 'zomaar even tussendoor' doet...

     
 
   


De meeste Pomarianen vinden we onderaan de ranglijst: ik heb het eerder gezegd, wij zijn geen echte snelschaakclub, uitzonderingen daargelaten. Maar het zegt wel wat dat we de eerste Pomarianen pas op de gedeelde 11e t/m 16e plaats vinden: Frits Berendse en Loek Beekman scoorden beiden met 4½ punten nog juist 50 procent. Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde als een krant, en dan ook nog een hele slechte... (3½ punten). Markus Lohrer, Jos Bergers en Ruud van Dijk sloten de rijen deze avond: tja, je kunt niet altijd winnen...

     
 
   


Goed, twee ronden gehad in deze zomercompetitie, nog drie te gaan! Volgende week, dinsdag 11 juli spelen we de derde ronde!

Voor de volledigheid vindt u
hier de eindstand met alle uitslagen van deze avond.
Op dinsdag 27 juni vond de aftrap plaats van de vijfde editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar: dat eerste lustrum hebben we toch maar mooi gehaald! De voorgaande edities in 2012, 2014, 2015 en 2016 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer onze speellocatie open te stellen voor alle enthousiastelingen die op dinsdagavond niets te doen hebben. De opzet was gelijk aan de voorgaande editie met uitzondering van het aantal speelavonden: dit jaar wordt er 'slechts' op vijf dinsdagavonden gespeeld in plaats van zeven. Ook dit jaar dus wel met increment want dat speeltempo (5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij waarmee we in de editie van 2016 zijn gestart) is prima bevallen.

Deze eerste avond wisten 26 schaakfanaten de weg naar Pomar te vinden van wie er 19 (en uiteindelijk 20 aangezien Derk Dekker vanaf ronde 7 instroomde) daadwerkelijk deelnamen aan de snelschaakcompetitie. De overige zes aanwezigen (Perry van der Meer, Wil Kauffman, Peter de Man, Rens ter Veen, Gerbrand Beekman en Willem Brizee) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen, iets minder snelschaakpotjes te spelen of diverse schaakproblemen op te lossen.

 
   


De 19/20 man (waarvan 11 niet-Pomarleden!) speelden in één groep 9 ronden volgens het onvolprezen Zwitserse systeem. Met een bedenktijd van 5 minuten per persoon per partij + een increment van 3 seconden per zet en een begintijd van 20.15 uur (geen pauze, keihard doorschaken!) was de hele boel rond 11 uur wel zo'n beetje afgelopen. Raymond Liem van Schaakhuis was deze avond ongenaakbaar en won al zijn partijen waarmee hij clubgenoot Norbert Harmanus twee volle punten voor bleef. Wim Reimer, altijd goed in dit soort snelschaak-evenementen, pakte de derde plaats met 6 punten.

De Pomarianen hadden het niet makkelijk in dit snelschaakgeweld hoewel Frits Berendse en uw verslaggever (Han Nicolaas) het met 5½ punten lang niet slecht deden. De overige Pomarleden scoorden minder en vinden we vrijwel allen in de onderste helft van de ranglijst terug: flink oefenen dus!

 
   


Iedereen scoorde wel een aantal punten (altijd vervelend als iemand puntloos blijft zo'n avond) en elke speler kan denk ik min of meer trots zijn op een (of meerdere) partijen die hij vanavond heeft gespeeld. Maar het kan natuurlijk altijd beter (behalve voor Raymond 'The Shark' Liem): volgende week weer nieuwe kansen.
Wat mij betreft een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 4 juli spelen we de tweede ronde!

Voor de volledigheid vindt u
hier de eindstand met alle uitslagen per ronde.Zomer(snelschaak)competitie 2016


Evenals in 2012, 2014 en 2015 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 21 juni, 28 juni, 5 juli, 12 juli, 26 juli, 2 augustus en 9 augustus. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na zeven avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk twee weken vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 4 van de 7 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze zeven weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 5 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 21 juni t/m 9 augustus (met uitzondering van 19 juli!)
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 5 Euro voor zeven avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!Zomercompetitie 9 augustus (7e ronde)
Zomercompetitie 2 augustus (6e ronde)
Zomercompetitie 26 juli (5e ronde)
Zomercompetitie 12 juli (4e ronde)
Zomercompetitie 5 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 28 juni (2e ronde)
Zomercompetitie 21 juni (1e ronde)Dinsdag 9 augustus: de zevende en laatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar! Hoewel Raymond Liem bij aanvang van deze laatste ronde 'vrij duidelijk' aan kop ging en de eerste plaats eigenlijk alleen nog kon mislopen indien hij al zijn partijen vanavond zou verliezen (wat niet gebeurde...) of een ernstig misdrijf zou begaan zodat de organisatie tot diskwalificatie en jarenlange uitsluiting van dit toernooi zou moeten overgaan (hetgeen ook niet gebeurde....), werd het toch een aangename en spannende avond.

'Slechts' 14 deelnemers bij het snelschaken deze keer aangezien diehards als André Wagner, Aad van Eijk en Harry Hijman helaas verhinderd waren. Maar goed, het werd een mooie happening. Raymond ging weer lekker van start en had na zeven ronden evenzovele punten bij elkaar geharkt. Theo van Orsouw, altijd in voor wat vuurwerk, vond dat kennelijk wel genoeg en zorgde in de achtste ronde voor een daverende verrassing door Raymond zijn tweede nederlaag in deze zomercompetitie toe te brengen. Norbert Harmanus profiteerde maar half van deze misstap van zijn clubgenoot aangezien hij tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) niet verder kwam dan remise. Hierdoor bleef het verschil tussen beide Schaakhuizers met nog één ronde te gaan een vol punt terwijl ook een ander Schaakhuis-figuur, Patrick Tjioe, zich meldde voor de dagprijs: na winst tegen Han Terpstra stond hij evenals Norbert ook op zes punten.

In de laatste ronde maakte Raymond echter geen fout, hij won van Jan van der Meer, terwijl Patrick na een hartverscheurend duel een nul moest incasseren tegen ondergetekende. Norbert versloeg Frits Berendse die absoluut zijn dag niet had en bleef steken op 2½ punten. Daarmee eindigde Norbert, zoals zo vaak deze competitie, op een tweede plek achter Raymond. Patrick deelde de derde en vierde plek met Theo die in de laatste ronde ook nog Markus Lohrer aan zijn zegekar bond.

HanN was deze avond met vijf punten en een zesde plek zowaar opnieuw de beste Pomariaan, met dank aan zijn clubgenoten die het deze avond niet voor de wind ging: zij moesten genoegen nemen met de onderste vier plaatsten in de eindrangschikking.

Met zijn overtuigende zege in de laatste ronde werd Raymond Liem met vlag en wimpel winnaar in de overall-eindstand van deze vierde editie van het Pomar-zomerschaak: met 48 overwinningen, 4 remises en 2 nederlagen scoorde hij 50 punten uit 54 partijen, niet slecht.... Tweede werd clubgenoot Norbert Harmanus die een uitstekend toernooi speelde en bijna 75% scoorde. Een knappe derde plek was er voor Wim Reimer (67%-score), vorig jaar nog winnaar maar in dit snelschaakgeweld zal hij met brons zeker tevreden zijn. De Pomarianen namen als goed gastheer uiteraard genoegen met bescheiden klasseringen. HanN werd de beste Pomar-man met een achtste plek, nog juist voor Frits Berendse die de laatste twee avonden iets aan terrein moest prijsgeven.

Hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken door wie u nou net die ene prijs bent misgelopen...

En hieronder vindt u de eindstand na zeven ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal vier avonden heeft meegedaan (de 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan vier keer heeft meegedaan (de 'troostgroep')

Ik vond het al met al een geslaagde competitie en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar: volgend jaar dus!De organisatie had voor de zekerheid voldoende prijzen ingeslagen...Eindstand zomercompetitie na de 7e avond (spelers die minimaal vier keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - 9 8 50 54 92,6
2 Norbert Harmanus - 4 8 7 - 7 33½ 45 74,4
3 Wim Reimer - - - 6 6 24 36 66,7
4 Theo van Orsouw - 7 5 6 6 33 54 61,1
5 Patrick Tjioe - 4 4 5 6 30 54 55,6
6 André Wagner - - 5 - 19½ 36 54,2
7 Jan van der Meer 6 34 63 54,0
8 Han Nicolaas 5 5 4 5 32½ 63 51,6
9 Frits Berendse 5 6 5 4 4 31 63 49,2
10 Aad van Eijk 4 4 - - 21½ 45 47,8
11 Kyaw Moe Thu 5 - 3 4 25½ 54 47,2
12 Aad Mittertreiner - - - 3 3 14 36 38,9
13 Loek Beekman 4 1 21½ 63 34,1
14 Markus Lohrer 4 3 3 3 1 20 63 31,7
15 Harry Hijman - 3 0 3 - 13 45 28,9
16 John Woestenenk 2 3 - -   10 36 27,8


Eindstand zomercompetitie na de 7e avond (spelers die minder dan vier keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos - 7 - - - - 12½ 18 69,4
2 Ton Bodaan - 6 - - - - - 6 9 66,7
3 Hans Segers - - - - 4 17 27 63,0
4 Wouter Remmerswaal - - - - - - 9 61,1
5 Dominique Nierop 5 - - - - - - 5 9 55,6
6 Armin Segger - - - - - 8 18 44,4
7 Willem Hessels - 4 - - - - - 4 9 44,4
8 Han Terpstra - - - - - 4 18 41,7
9 Hans Jacobs - - - - - 7 18 38,9
10 Rens ter Veen - - - - - - 9 38,9
11 Tim van Rijswijk - - - - - - 9 38,9
12 Hans Coenders 4 - - 2 - - - 6 18 33,3
13 Willem Brizee 3 - - - - - - 3 9 33,3
14 Theo van der Pol - - - - - - 9 27,8
Dinsdag 2 augustus: de zesde en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. De nummers 1, 2 en 3 tekenen zich af en het zal lastig worden voor de rest om hier nog tussen te komen. Maar niet getreurd: er zijn diverse ratingprijzen zodat iedereen nog volop kans heeft met een prijs naar huis te gaan. Ook vanavond waren er weer 16 deelnemers bij het snelschaaktoernooi (met dit keer Han Terpstra als 'nieuweling'): dat lijkt haast een magisch getal te zijn deze Zomercompetitie. En opnieuw vier personen die het normale tempo prefereerden boven het snelschaakgeweld.

Zijn nederlaag vorige week tegen Wim Reimer maakte Raymond Liem deze avond zo mogelijk nog scherper dan hij normaal al is. Als een trein denderde hij door het deelnemersveld en ook het treffen met de als tweede geplaatste Hans Segers wist hij in zijn voordeel te beslissen. HansS speelde overigens wel een uitstekend toernooi en stond alleen nog een half puntje af aan André Wagner. Zodoende pakte hij met 7½ punten de tweede plek deze avond, weliswaar een punt achter Raymond maar vóór cracks als Wim Reimer en Theo van Orsouw die met 6 punten de derde en vierde plaats deelden.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) was dit keer zowaar de beste Pomariaan. Met 4½ punten pakte hij nog net een 50%-score en bleef hij clubgenoten Frits Berendse en Han Terpstra een half puntje voor. Jan van der Meer kende een lastige avond (3½ punten) maar dat was nog niets vergeleken bij Loek Beekman die een ware offday had. Met welgeteld één punt, veel te laag voor zijn snelschaakkwaliteiten, bezette hij de laatste plaats, twee volle punten achter Markus Lohrer en Aad Mittertreiner die zo nu en dan weer een aardig partijtje op de mat legden.

U vindt
hier de eindstand van deze zesde avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgende week graag revanche zou willen nemen...


We naderen het einde van deze Zomercompetitie, nog maar één avond te gaan. De prijzen (alle in natura) zullen a.s. dinsdag 9 augustus zo snel mogelijk na afloop van het toernooitje worden uitgereikt. Het streven is om 'op tijd' te beginnen. Dat betekent dat ik stipt om 20.05 uur de indeling van de eerste ronde zal omroepen!

Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de zesde avond, onderverdeeld in een groep die al minimaal vier keer heeft meegedaan of nog vier keer kan meedoen (en dus nog in de race is voor de prijzen) en een groep die het minimum-aantal van vier avonden niet meer kan halen (en niet meer in aanmerking komt voor de prijzen: maar met deze organisatie weet je het nooit ...).

De groep met potentiële prijwinaars wordt aangevoerd door Raymond Liem die met een score van 93% een voorsprong heeft van bijna 20 procentpunten op clubgenoot Norbert Harmanus: dat haal je niet meer in in één avond... Het gat met de nummer drie, Wim Reimer, is een stuk kleiner (74% om 69%) en dat kan nog wel eens een spannende laatste ronde worden!
Frits Berendse blijft met een achtste plaats nog steeds de beste Pomariaan maar uw verslaggever zal er alles aan doen om daar verandering in te brengen (en de rest van Pomar natuurlijk ook...).


Stand zomercompetitie na de 6e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - 9   42 45 93,3
2 Norbert Harmanus - 4 8 7 -   26½ 36 73,6
3 Wim Reimer - - - 6 6   18½ 27 68,5
4 Theo van Orsouw - 7 5 6   27 45 60,0
5 Jan van der Meer 6   29½ 54 54,6
6 André Wagner - - 5   19½ 36 54,2
7 Patrick Tjioe - 4 4 5   24 45 53,3
8 Frits Berendse 5 6 5 4 4   28½ 54 52,8
9 Han Nicolaas 5 5 4   27½ 54 50,9
10 Aad van Eijk 4 4 -   21½ 45 47,8
11 Kyaw Moe Thu 5 - 3   21½ 45 47,8
12 Loek Beekman 4 1   20 54 37,0
13 Markus Lohrer 4 3 3 3   19 54 35,2
14 Aad Mittertreiner - - - 3 3   27 35,2
15 Harry Hijman - 3 0 3   13 45 28,9
16 John Woestenenk 2 3 - -   10 36 27,8


Stand zomercompetitie na de 6e avond (overige deelnemers: vier deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Hans Segers - - - -   13 18 72,2
2 Frans Pieter v/d Bos - 7 - - -   12½ 18 69,4
3 Ton Bodaan - 6 - - - -   6 9 66,7
4 Wouter Remmerswaal - - - - -   9 61,1
5 Dominique Nierop 5 - - - - -   5 9 55,6
6 Armin Segger - - - -   8 18 44,4
7 Willem Hessels - 4 - - - -   4 9 44,4
8 Han Terpstra - - - - - 4   4 9 44,4
9 Hans Jacobs - - - -   7 18 38,9
10 Rens ter Veen - - - - -   9 38,9
11 Tim van Rijswijk - - - - -   9 38,9
12 Hans Coenders 4 - - 2 - -   6 18 33,3
13 Willem Brizee 3 - - - - -   3 9 33,3
14 Theo van der Pol - - - - -   9 27,8
Dinsdag 26 juli speelden we de vijfde ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar: er komt enige duidelijkheid in de stand! Sommige deelnemers zullen zeer waarschijnlijk buiten de prijzen vallen omdat ze het benodigde aantal deelnames (minimaal vier avonden) niet meer redden. Aan de andere kant: vorig jaar waren er zoveel prijzen dat er niemand zonder prijs naar huis ging. Of dat dit jaar ook weer het geval zal zijn weet alleen de organisatie ...
Deze avond waren er 16 deelnemers bij het snelschaaktoernooi (met Hans Segers als 'nieuweling') en vier personen die het normale tempo prefereerden boven het snelschaakgeweld.

Het zou een opmerkelijke avond worden, deels omdat een aantal gehaaide snelschakers hun avond niet had en deels vanwege een opmerkelijke gebeurtenis in de 6e ronde deze avond. Maar daarover later meer!
De avond begon al verrassend met een remise van topfavoriet Raymond Liem met wit tegen Jan van der Meer. Meteen al een halfje gemorst in de eerste ronde, was dat een voorbode? Tevens ondervond Armin Segger in deze ronde de snelschaakkwaliteiten van Markus Lohrer: Markus won en zou ook in de komende drie ronden een opmerkelijke rol spelen.
De tweede ronde gaf direct al het topduel tussen de Schaakhuizers Raymond Liem en Norbert Harmanus te zien. Evenals op de vierde avond probeerde Norbert ook nu weer van alles maar Raymond trok aan het langste eind. Ook opmerkelijk deze ronde: Patrick Tjioe verslaat met zwart de als tweede geplaatste Hans Segers, Markus ontfutselt Wim Reimer een half punt en Loek Beekman wint van André Wagner, de laatste is daarmee na twee ronden nog puntloos...

In de derde ronde gebeuren er geen echt rare dingen, opmerkelijk is wel het halve punt dat Markus tegen Hans Segers behaalt. Markus heeft nu twee punten en heeft, zelf als 14e geplaatst, de nummers 2, 4 en 6 al gehad!
Raymond pakt in de vierde ronde zijn kans en loopt door winst op Patrick een halfje uit op de concurrentie (Wim en Norbert) die remise tegen elkaar spelen. Markus voegt nog maar eens een halfje toe aan zijn totaal (remise tegen Frits Berendse) terwijl Aad Mittertreiner zijn vierde achtereenvolgende nederlaag moet slikken.

De vijfde ronde geeft veel strijd met louter beslissingen (Aad pakt zijn eerste punt), de opmaat voor wat er komen zou... Want al het voorgaande verbleekte bij hetgeen in de zesde ronde gebeurde. Aan 'bord 1' het topduel tussen Wim Reimer en Raymond Liem, respectievelijk de nummers 4 en 1 van de plaatsingslijst. Raymond krijgt in deze partij geen vat op het spel van de gehaaide Wim die zijn kansen ruikt. En pakt! Na een fraaie pot moet Raymond zijn eerste nederlaag in deze Zomercompetitie incasseren! In de voorgaande 32 partijen had hij 30½ punten bij elkaar geharkt (drie remises afgestaan) maar in zijn 33e partij was de eerste nul dan toch een feit. Hiermee bracht Wim de spanning deze avond weer helemaal terug want door winst van Norbert op clubgenoot Patrick gingen er nu drie man aan kop na de zesde ronde: Wim, Norbert en Raymond. Wim mocht zich zelfs even de nummer 1 noemen aangezien hij van dit drietal de meeste weerstandspunten had!

In de zesde ronde won dit illustere drietal hun partijen zodat de uiteindelijke winnaar welhaast zeker uit dit trio zou voortkomen. Theo van Orsouw deed in de achtste ronde nog een verwoede poging Norbert te verslaan maar bleef steken op remise terwijl Hans Segers jacht maakte op de vierde plaats na winst op Wim Reimer. Raymond versloeg Harry Hijman en was met nog één ronde te gaan een half punt los van Norbert.
Uw verslagggever (Han Nicolaas) kon daar in de negende en laatste ronde weinig aan veranderen en werd met zwart vrij kansloos opgebracht in een door Raymond fraai gespeelde partij. Norbert won van Armin Segger en bleef zodoende, evenals op de vierde avond, opnieuw een half puntje achter bij Raymond (7½ punten om 7). De reuzendoder van deze avond, Wim Reimer, voegde nog een punt toe aan zijn totaal door clubgenoot Theo van Orsouw met zwart het nakijken te geven en eindigde aldus met 6½ punten op een eervolle derde plaats in dit ijzersterke veld. Daarmee bleef hij Patrick Tjioe en Hans Segers een vol punt voor. Theo van Orsouw en Kyaw Moe Thu (goed bezig vanavond) volgden daarachter met 4½ punten waarmee zij nog net op een 50%-score eindigden. De overige deelnemers moesten het met minder punten doen maar het veld zat heel dicht bij elkaar: de nummers laatst, Harry Hijman, Markus Lohrer en Aad Mittertreiner, behaalden alledrie drie punten en in dit sterke veld is dat zeker niet slecht. André Wagner en Jan van der Meer haalden hun gebruikelijke niveau niet en moesten genoegen nemen met elk 3½ punten. Ook Frits Berendse zal wellicht niet helemaal tevreden zijn met zijn score van vier punten maar was, samen met ondergetekende, wel de beste Pomariaan deze avond.

Hier vindt u de eindstand van deze memorabele vijfde avond met alle uitslagen zodat u zelf kunt kijken wat u er van gebrouwen heeft.

Nog twee avonden te gaan. De prijzen (alle in natura) zullen a.s. dinsdag 2 augustus bekend worden gemaakt als we de zesde en voorlaatste ronde gaan spelen van deze Zomercompetitie.

Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vijfde avond, onderverdeeld in een groep die al minimaal vier keer heeft meegedaan of nog vier keer kan meedoen (en dus nog in de race is voor de prijzen) en een groep die het minimum-aantal van vier avonden niet meer kan halen (en niet meer in aanmerking komt voor de prijzen: maar misschien zijn er nog wel wat kleine prijsjes over...).

De groep met potentiële prijwinaars wordt aangevoerd door Raymond Liem die met een score van 93% een voorsprong heeft van bijna 20 procentpunten op clubgenoot Norbert Harmanus: dat haal je niet zomaar meer in in twee avonden... Het gat met de (gedeelde) nummers drie, Wim Reimer en Frans Pieter van den Bos, is te overzien (74% om 69%) en dat kan dus nog heel spannend worden de komende twee weken!
Frits Berendse is met een achtste plaats nog steeds de beste Pomariaan maar uw verslaggever zal er alles aan doen om daar verandering in te brengen (en de rest van Pomar natuurlijk ook...).


Stand zomercompetitie na de 5e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - 9     33½ 36 93,1
2 Norbert Harmanus - 4 8 7     26½ 36 73,6
3 Frans Pieter v/d Bos - 7 - -     12½ 18 69,4
4 Wim Reimer - - - 6     12½ 18 69,4
5 Theo van Orsouw - 7 5     21 36 58,3
6 Jan van der Meer 6     26 45 57,8
7 André Wagner - - 5     15 27 55,6
8 Frits Berendse 5 6 5 4     24½ 45 54,4
9 Patrick Tjioe - 4 4     19 36 52,8
10 Han Nicolaas 5 5 4     23 45 51,1
11 Aad van Eijk 4 4 -     18 36 50,0
12 Kyaw Moe Thu 5 - 3     17 36 47,2
13 Armin Segger - - -     8 18 44,4
14 Loek Beekman 4     19 45 42,2
15 Hans Jacobs - - -     7 18 38,9
16 Aad Mittertreiner - - - 3     18 36,1
17 Markus Lohrer 4 3 3     16 45 35,6
18 Hans Coenders 4 - - 2 -     6 18 33,3
19 John Woestenenk 2 3 -     10 36 27,8
20 Harry Hijman - 3 0 3     36 26,4


Stand zomercompetitie na de 5e avond (overige deelnemers: vier deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - 6 - - -     6 9 66,7
2 Wouter Remmerswaal - - - -     9 61,1
3 Hans Segers - - - -     9 61,1
4 Dominique Nierop 5 - - - -     5 9 55,6
5 Willem Hessels - 4 - - -     4 9 44,4
6 Rens ter Veen - - - -     9 38,9
7 Tim van Rijswijk - - - -     9 38,9
8 Willem Brizee 3 - - - -     3 9 33,3
9 Theo van der Pol - - - -     9 27,8
Dinsdag 12 juli speelden we de vierde ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar: het gaat hard, we zijn al weer over de helft van dit spektakel!
Het snelschaaktoernooi was met 18 schakers weer aardig bezet en vanavond mochten we drie 'nieuwelingen' verwelkomen in de persoon van Wim Reimer, Armin Segger en Aad Mittertreiner. Als zij ook de komende drie ronden de weg naar ons kabouterhuisje weten te vinden kunnen zij nog net meedingen naar de fantastische prijzen die na de 7e ronde op 9 augustus zullen worden uitgereikt!

Ook vanavond was Raymond Liem weer een klasse apart maar hij moest er dit keer wel iets harder voor werken, althans zo leek het. Norbert Harmanus legde zich namelijk niet zonder meer neer bij de suprematie van zijn clubgenoot en hield de race lang vol. Na drie ronden stonden beide Schaakhuizers aan kop met de maximale score zodat in de vierde ronde het onderlinge duel tussen beide giganten plaatsvond. Norbert, met wit, probeerde van alles maar kon niet voorkomen dat Raymond ook dit potje won. Raymond ging daarna vrolijk door met winnen, maar Norbert ook! In de achtste ronde 'morste' Raymond een half puntje zodat Norbert, die Frits Berendse versloeg, een halfje dichterbij kroop: alsnog spanning met nog één ronde te gaan! In die laatste ronde versloeg Raymond zijn clubgenoot Patrick Tjioe terwijl Norbert de als tweede geplaatste Theo van Orsouw de baas was. Raymond dus winnaar met 8½ punten maar een geweldige tweede plek voor Norbert met 8 punten.

Achter al dit schaakgeweld deden de overige aanwezigen uiteraard hun uiterste best en dat lukte de één wat beter dan de ander. Het veld zat dicht bij elkaar maar het was uiteindelijk André Wagner, die een dag eerder het kampioenschap had gepakt van de Open Zomercompetitie bij HSV, die de derde plaats voor zich opeiste met 6½ punten. 'Debutant' Wim Reimer, vorig jaar winnaar van de derde editie van deze Zomercompetitie, moest ervaren dat het deelnemersveld aardig sterk bezet was en moest met 6 punten genoegen nemen met een vierde plaats: iets waar velen voor zouden tekenen...

Theo van Orsouw, Frits Berendse en uw verslaggever (Han Nicolaas) waren de overigen die met 5 punten meer dan 50% wisten te scoren. Voor de eerste keer bleef iemand puntloos: Harry Hijman speelde leuke, soms zelfs prachtige partijen maar moest keer op keer het punt aan zijn tegenstander laten. Gezegd moet worden dat Harry in ieder geval in één partij minimaal een half punt had verdiend en dat was tegen ondergetekende. Ik kroop werkelijk door het oog van de naald en had wellicht zelfs moeten verliezen. Met nog een paar seconden op de klok dreigde ik mat te gaan (hoewel dat lastig te berekenen was) maar Harry ging door zijn vlag: het schakersleven gaat niet altijd over rozen...

Hier vindt u de eindstand van deze vierde avond met alle uitslagen zodat u zelf kunt kijken hoe u het ervan af heeft gebracht.

Goed, we hebben er vier avonden op zitten, nog drie te gaan. Hieronder vindt u de stand na de vierde avond die zoals bekend wordt bepaald aan de hand van het gescoorde percentage. Raymond Liem gaat aan kop met een fantastische 96,3%-score, gevolgd door Norbert Harmanus, Frans Pieter van den Bos, Ton Bodaan en Wim Reimer. Frits Berendse blijft vooralsnog de beste Pomariaan met een tiende plaats.
A.s. dinsdag 19 juli slaan we een weekje over, daarna gaan we weer vrolijk verder. We zien u dus graag terug op dinsdag 26 juli voor de 5e ronde van deze nu al legendarische editie van de Zomercompetitie!Stand zomercompetitie na de 4e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - 9       26 27 96,3
2 Norbert Harmanus - 4 8       19½ 27 72,2
3 Frans Pieter v/d Bos - 7 -       12½ 18 69,4
4 Ton Bodaan - 6 - -       6 9 66,7
5 Wim Reimer - - - 6       6 9 66,7
6 André Wagner - - 5       11½ 18 63,9
7 Jan van der Meer 6       22½ 36 62,5
8 Theo van Orsouw - 7 5       16½ 27 61,1
9 Wouter Remmerswaal - - -       9 61,1
10 Frits Berendse 5 6 5       20½ 36 56,9
11 Dominique Nierop 5 - - -       5 9 55,6
12 Han Nicolaas 5 5       19 36 52,8
13 Aad van Eijk 4 4       18 36 50,0
14 Patrick Tjioe - 4 4       13½ 27 50,0
15 Armin Segger - - -       9 50,0
16 Kyaw Moe Thu 5 - 3       12½ 27 46,3
17 Willem Hessels - 4 - -       4 9 44,4
18 Loek Beekman 4       15½ 36 43,1
19 Hans Jacobs - -       7 18 38,9
20 Aad Mittertreiner - - -       9 38,9
21 Tim van Rijswijk - - -       9 38,9
22 Rens ter Veen - - -       9 38,9
23 Markus Lohrer 4 3       13 36 36,1
24 Hans Coenders 4 - - 2       6 18 33,3
25 Willem Brizee 3 - - -       3 9 33,3
26 John Woestenenk 2 3       10 36 27,8
27 Theo van der Pol - - -       9 27,8
28 Harry Hijman - 3 0       27 24,1
Op dinsdag 5 juli werd de derde ronde gespeeld van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Er waren 16 schakers bereid deel te nemen aan het snelschaaktoernooi, vier anderen deden het rustiger aan en speelden een min of meer serieuze partij. Het deelnemersveld was zo mogelijk nog sterker dan vorige week: weliswaar was Ton Bodaan afwezig, maar Norbert Harmanus en Patrick Tjioe waren weer van de partij en André Wagner, altijd goed voor een hoge notering in dit soort toernooien, maakte voor de eerste keer zijn opwachting.

Het verslag van deze avond zou heel kort kunnen zijn: Raymond Liem kwam, zag en overwon, en nog duidelijker dan vorige week. Stond hij vorige week nog een half puntje af, vanavond was zelfs dat niemand gegund zodat Raymond met een 100%-score de eerste plaats voor zich opeiste.
De strijd om de tweede plaats dan, een strijd tussen Theo van Orsouw (ik voorspelde u al dat hij terug zou komen...) en Frans Pieter van den Bos. Aanvankelijk mengde Jan van der Meer zich ook in deze strijd maar na de zesde ronde moest hij een stapje terug doen en genoegen nemen met een vierde plek in de eindrangschikking, 1½ punt achter Theo en Frans Pieter die de tweede plaats deelden met ieder zeven punten.

André Wagner pakte de vijfde plaats en Frits Berendse was opnieuw het beste Pomarlid met 4½ punten. Daarmee zijn ook de zes spelers genoemd die een 50%-score behaalden, de overige tien spelers wisten dat niet te bereiken, ook Norbert Harmanus en Patrick Tjioe dus niet, toch niet de minsten in dit snelschaakgezelschap.
Uw verslaggever (Han Nicolaas) begon beroerd, speelde vier leuke partijen maar haalde daaruit slechts een half punt. Met 3 uit 5 werd dit nog enigszins goedgemaakt maar een score van 3½ punten is nou niet iets om over naar huis te schrijven; wat ik dan ook niet gedaan heb...
Onderin had John Woestenenk het opnieuw lastig, de twee punten die hij pakte waren niet voldoende om voor de tweede keer de rode lantaarn te ontwijken. Komt goed John!

We zitten bijna op de helft, volgende week, dinsdag 12 juli spelen we alweer de vierde ronde!

Hier vindt u de eindstand van deze avond met alle uitslagen zodat u een blik kunt werpen op uw eigen resultaten van deze avond.


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de derde avond. Raymond Liem gaat aan kop met een onwaarschijnlijke 97,2%-score, gevolgd door Frans Pieter van den Bos, Jan van der Meer en Ton Bodaan. Frits Berendse is op dit moment de beste Pomariaan met een achtste plaats.Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - 9         17½ 18 97,2
2 Frans Pieter v/d Bos - 7         12½ 18 69,4
3 Jan van der Meer 6         18 27 66,7
4 Ton Bodaan - 6 -         6 9 66,7
5 Theo van Orsouw - 7         11½ 18 63,9
6 Norbert Harmanus - 4         11½ 18 63,9
7 Wouter Remmerswaal - -         9 61,1
8 Frits Berendse 5 6         15½ 27 57,4
9 André Wagner - - 5         5 9 55,6
10 Dominique Nierop 5 - -         5 9 55,6
11 Patrick Tjioe - 4         18 52,8
12 Aad van Eijk 4         14 27 51,9
13 Han Nicolaas 5         14 27 51,9
14 Kyaw Moe Thu 5 - 3         8 18 44,4
15 Willem Hessels - 4 -         4 9 44,4
16 Hans Coenders 4 - -         4 9 44,4
17 Loek Beekman         11½ 27 42,6
18 Hans Jacobs -         7 18 38,9
19 Tim van Rijswijk - -         9 38,9
20 Rens ter Veen - -         9 38,9
21 Markus Lohrer 4         10 27 37,0
22 Harry Hijman - 3         18 36,1
23 Willem Brizee 3 - -         3 9 33,3
24 Theo van der Pol - -         9 27,8
25 John Woestenenk 2         7 27 25,9
Dinsdag 28 juni speelden we de tweede ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Met 15 snelschakers (en 8 mensen die liever gewoon wilden schaken) was het deelnemersveld oneven maar dat werd niet als een al te groot nadeel ervaren. Het snelschaaktoernooi was vanavond behoorlijk sterk bezet met één grote favoriet in de persoon van Raymond Liem en daarnaast cracks als Theo van Orsouw, Frans Pieter van den Bos en Ton Bodaan. Voeg daarbij gehaaide snelschakers als Jan van der Meer, Frits Berendse, Loek Beekman, Aad van Eijk en Markus Lohrer en voilà: een loodzware avond is gegarandeerd!

Raymond Liem nam inderdaad van begin af aan de leiding maar moest tot en met de vierde ronde Frans Pieter van den Bos naast zich dulden. De twee heren hadden in de derde ronde remise tegen elkaar gespeeld maar dat werd het enige halfje dat Raymond zou verspelen deze avond. Frans Pieter verloor in de vijfde ronde van Frits Berendse, altijd een lastige klant op dit soort toernooitjes, terwijl Theo van Orsouw in diezelfde ronde misschien wel verrassend verloor van Willem Hessels die bijna altijd alles of niets speelt.

De strijd om de tweede plaats was bijzonder spannend met Ton Bodaan, Jan van der Meer en Frits Berendse als voornaamste kandidaten voor het zilver. Zij lieten alledrie hier en daar echter een half of heel punt liggen en legden uiteindelijk alledrie beslag op de gedeelde tweede plaats.
Ondanks zijn knappe remise tegen Raymond moest Frans Pieter genoegen nemen met een vijfde plaats, een halfje achter het zojuist genoemde drietal. Hij deelde deze plek met uw verslaggever (Han Nicolaas) die enkele aardige partijen afwisselde met ongelooflijke baggerpartijen. Maar dat zal voor meer deelnemers gelden...

De 50%-score en daarmee een plek in de middenmoot voor Theo van Orsouw was niet wat we van deze gigant verwacht hadden. Maar hij komt terug, dat kan ik u verzekeren! In het onderste deel van de ranglijst pakte ook iedereen zijn puntje(s) mee. De 3½ punten voor zowel Hans Jacobs, Tim van Rijswijk als Harry Hijman was voor elk van deze mannen een knappe prestatie in dit zware veld. John Woestenenk nam de rode lantaarn mee naar huis, maar pikte toch 2½ punten mee; snelschaken is nou eenmaal niet zijn ding...

Goed, twee ronden gehad in deze zomercompetitie, nog vijf te gaan! Volgende week, dinsdag 5 juli spelen we de derde ronde!

Voor de volledigheid vindt u
hier de eindstand met alle uitslagen van deze avond.


Op dinsdag 21 juni vond de aftrap plaats van de vierde editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar. De voorgaande edities in 2012, 2014 en 2015 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer ons knusse kabouterhuisje open te stellen voor alle enthousiastelingen die op dinsdagavond niets te doen hebben. De opzet was gelijk aan de drie eerdere edities met uitzondering van het speeltempo: op veler verzoek besloot de organisatie met increment te gaan spelen, dat wil zeggen dat er elke zet een aantal seconden speeltijd bijkomen. Er werd gekozen voor een tempo van 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. In de HSB, maar ook nationaal en internationaal, is het spelen met increment inmiddels vrij gangbaar. Pomar sluit zich daar graag bij aan!


Deze eerste avond wisten 20 schaakfanaten de weg naar Pomar te vinden van wie er 16 daadwerkelijk deelnamen aan de snelschaakcompetitie. De overige vier aanwezigen (Perry van der Meer, Wil Kauffman, Peter de Man en Rens ter Veen) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen of in ieder geval iets minder snelschaakpotjes te spelen.

De 16 man (waarvan 9 niet-Pomarleden!) speelden in één groep 9 ronden volgens het onvolprezen Zwitserse systeem. Met een bedenktijd van 5 minuten per persoon per partij + een increment van 3 seconden per zet en een begintijd van 20.15 uur (geen pauze, keihard doorschaken!) was de hele boel rond half 11 wel klaar. Norbert Harmanus van Schaakhuis nam van meet af aan de kop en stond die niet meer af. Een nederlaag in de 6e ronde tegen Dominique Nierop bracht de spanning nog wel even terug maar hierna ging de trein weer gewoon door: Norbert won zijn drie laatste partijen en eindigde daarmee als overwinnaar van deze eerste avond met de fraaie score van 7½ uit 9, op een punt gevolgd door Jan van der Meer. Bij Pomar moeten we maar eens flink gaan oefenen met dit tempo: de eerste Pomarianen vinden we op een gedeelde 6e t/m 9e plaats.

Iedereen scoorde wel een aantal punten (altijd vervelend als iemand puntloos blijft zo'n avond) en elke speler legde volgens mij wel een partij op de mat die de moeite waard was: in ieder geval reden genoeg om het volgende week nog een keer te proberen.
Wat mij betreft een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 28 juni spelen we de tweede ronde!

Voor de volledigheid vindt u
hier de eindstand met alle uitslagen per ronde.


Hieronder vindt u tevens nog de verslagen, uitslagen en foto's van de zomerschaak-edities van 2012, 2014 en 2015.


Zomer(snelschaak)competitie 2015


Zomercompetitie 25 augustus (7e en laatste ronde)
Zomercompetitie 18 augustus (6e ronde)
Zomercompetitie 11 augustus (5e ronde)
Zomercompetitie 4 augustus (4e ronde)
Zomercompetitie 28 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 14 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 7 juli (1e ronde)


Op dinsdag 25 augustus speelden we de zevende en laatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Wim Reimer stond bij het ingaan van deze ronde aan kop en ook vanavond was hij ongenaakbaar. In 11 ronden stond hij slechts een half puntje af (in de laatste ronde tegen Frits Berendse) waarmee hij Patrick Tjioe 1½ punt voor bleef. Ook Frits speelde een uitstekende laatste ronde en met acht punten pakte hij de derde plaats.

De top drie was deze avond duidelijk een maatje te groot voor de rest van het gezelschap want het gat met nummer vier (een gedeelde plek van André Wagner (die zijn avond niet had) en Frans van der Elst (die zijn avond wél had)) was twee volle punten. Daarachter een drietal met vijf punten (Aad van Eijk, Loek Beekman en uw verslaggever) terwijl Jan van der Meer en Markus Lohrer vier punten bijeen harkten.
Said Zaman speelde een prima laatste ronde en pakte 2½ punten waarmee hij nou eens geen laatste werd. Dat lot was ditmaal bestemd voor Hans Coenders die met 1 uit 11 (ver) onder zijn kunnen speelde en naar eigen zeggen 'in vrijwel elke partij gewonnen had gestaan'. Ok Hans, dat gaan we dan wel een andere keer meemaken...

Met zijn overtuigende zege in de laatste ronde werd Wim Reimer met vlag en wimpel winnaar in de overall-eindstand van de derde editie van het Pomar-zomerschaak. Tweede werd clubgenoot Theo van Orsouw, een knappe derde plek was er voor Patrick Tjioe. De Pomarianen namen als goed gastheer uiteraard genoegen met bescheiden klasseringen. Frits Berendse werd de beste Pomar-man met een zevende plek, op de voet gevolgd door HanN die de laatste twee avonden iets aan terrein moest prijsgeven.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze laatste avond en de eindstand na zeven ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal vier avonden heeft meegedaan (de 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan vier keer heeft meegedaan (de 'troostgroep')

Ik vond het zeer geslaagde competitie en hoop dat u daar dezelfde mening over heeft. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar: volgend jaar dus!Scoretabel 7e en laatste avond zomercompetitie 2015 - 25 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Patrick Tjioe XXX 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 1 9 2
Jan v/d Meer 0 XXX 1 1 0 0 0 0 1 1 0 0 4 9-10
Han Nicolaas 0 0 XXX 1 0 1 ½ 0 ½ 0 1 1 5 6-8
André Wager 0 0 0 XXX 0 1 0 1 1 1 1 1 6 4-5
Wim Reimer 1 1 1 1 XXX 1 ½ 1 1 1 1 1 10½ 1
Aad van Eijk 0 1 0 0 0 XXX 0 1 ½ ½ 1 1 5 6-8
Frits Berendse 0 1 ½ 1 ½ 1 XXX 1 1 0 1 1 8 3
Frans v/d Elst 1 1 1 0 0 0 0 XXX 0 1 1 1 6 4-5
Loek Beekman 0 0 ½ 0 0 ½ 0 1 XXX 1 1 1 5 6-8
Markus Lohrer 0 0 1 0 0 ½ 1 0 0 XXX ½ 1 4 9-10
Said Zaman 0 1 0 0 0 0 0 0 0 ½ XXX 1 11
Hans Coenders 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 XXX 1 12Eindstand zomercompetitie na de 7e avond (spelers die minimaal vier keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Wim Reimer - - - 6 7 10½ 33 40 82,5
2 Theo van Orsouw - 8 5 6 - - 23½ 36 65,3
3 Patrick Tjioe 6 9 43½ 67 64,9
4 André Wagner 6 5 6 6 41½ 67 61,9
5 Dominique Nierop 5 5 - 34 56 60,7
6 Aad van Eijk 5 4 4 5 35½ 67 53,0
7 Frits Berendse 4 4 6 8 35½ 67 53,0
8 Han Nicolaas - 4 5 5 30½ 58 52,6
9 Jan v/d Meer 4 5 6 5 4 33 67 49,3
10 Loek Beekman - - 4 4 4 5 20½ 49 41,8
11 Frans v/d Elst 5 3 3 - - 6 19½ 47 41,5
12 Markus Lohrer 3 4 3 3 4 4 25½ 67 38,1
13 Hans Coenders - 5 3 4 4 1 20½ 58 35,3
14 Said Zaman 2 ½ 1 - ½ 8 58 13,8Eindstand zomercompetitie na de 7e avond (overige deelnemers: minder dan vier keer meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - - - - - - 9 94,4
2 Jouke van Gosliga 7 6 - - - - 20½ 27 75,9
3 Rachid Schrik - - - - - - 9 72,2
4 Jaco Arkesteijn - - 6 5 - - 16½ 27 61,1
5 Derk Dekker - - - - - - 9 61,1
6 Norbert Harmanus - - - - - - 9 61,1
7 Franck Melssen 5 - - - - - - 5 9 55,6
8 Armin Segger - - 5 - - - - 5 9 55,6
9 Johan v/d Berg - - - - - - 9 50,0
10 Rens ter Veen - - - - - - 9 50,0
11 Vashish Sukul - - - - - - 9 50,0
12 Wil Kauffman 4 4 - - - - - 8 18 44,4
13 Michelle de Liefde - - - 3 - - - 3 9 33,3
14 Harry Hijman 3 - - - - - 18 25,0
15 Maarten v/d Vegt - - - - - - 9 16,7
16 Willem Brizee - - - 1 - - 18 13,9
17 Tim van Rijswijk - - - - 0 - - 0 9 0,0
Dinsdag 18 augustus: de zesde en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. De ranglijst met potentiële prijswinnaars wordt wat overzichtelijker nu er enkele spelers afvallen die niet meer aan het vereiste van minimaal vier keer deelnemen kunnen voldoen. De kanshebbers zetten zich schrap, willen een goed resultaat neerzetten zodat ze in de 7e en laatste ronde mogelijk nog wat speling hebben: je zal maar een keer een (hele) slechte avond hebben...

Goed, de zesde ronde dus. Tja, wat valt er over deze avond te zeggen? Niet zo heel veel, behalve dan dat:


Hieronder vindt u de uitslagen van deze avond en de stand na zes ronden, onderverdeeld in een groep die nog kans maakt op een prijs (minimaal vier avonden meegedaan) en een groep die dit minimum-aantal van vier avonden niet meer haalt maar wellicht nog in aanmerking komt voor één van de talloze kleinere prijsjes die de organisatie in al haar enthousiasme beschikbaar stelt.

In de groep met potentiële prijwinnaars heeft Wim Reimer dankzij zijn waanzinnige resultaat deze avond de eerste plaats overgenomen van Jouke van Gosliga. Wim heeft met ruim 77% een voorsprong van twee procentpunten op Jouke dus het kan nog heel spannend worden de laatste avond! Het gat met nummer drie, Theo van Orsouw, bedraagt inmiddels tien procentpunten en dat lijkt een onmogelijke kloof om te dichten.
Uw verslaggever had niet zijn beste avond en moest een stapje terug doen in het klassement. Met een negende plaats is hij nog wel de beste Pomariaan maar Frits Berendse zit hem op de hielen!

Volgende week, dinsdag 25 augustus spelen we de 7e en laatste ronde van deze competitie. Direct aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats van deze competitie die ons bijna twee maanden bezig heeft gehouden.


Scoretabel 6e avond zomercompetitie 2015 - 18 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 0 0 0 0 1 0 1 1 1 0 4 9-11
André Wagner 1 XXX 1 0 1 1 1 ½ 1 1 1 1 1-2
Han Nicolaas 1 0 XXX ½ 1 0 ½ 1 0 0 ½ 0 7-8
Wim Reimer 1 1 ½ XXX 1 ½ 1 1 1 ½ 1 1 1-2
Jan v/d Meer 1 0 0 0 XXX 0 1 1 0 0 1 1 5 6
Aad van Eijk 1 0 1 ½ 1 XXX 1 ½ 1 0 1 ½ 3
Frits Berendse 0 0 ½ 0 0 0 XXX 1 1 1 1 0 7-8
Markus Lohrer 1 ½ 0 0 0 ½ 0 XXX 0 0 1 1 4 9-11
Hans Coenders 0 0 1 0 1 0 0 1 XXX 0 1 0 4 9-11
Dominique Nierop 0 0 1 ½ 1 1 0 1 1 XXX 1 0 4-5
Said Zaman 0 0 ½ 0 0 0 0 0 0 0 XXX 0 ½ 12
Patrick Tjioe 1 0 1 0 0 ½ 1 0 1 1 1 XXX 4-5


Stand zomercompetitie na de 6e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Wim Reimer - - - 6 7   22½ 29 77,6
2 Jouke van Gosliga 7 6 - - -   20½ 27 75,9
3 Theo van Orsouw - 8 5 6 -   23½ 36 65,3
4 André Wagner 6 5 6   35½ 56 63,4
5 Patrick Tjioe 6   34½ 56 61,6
6 Jaco Arkesteijn - - 6 5 -   16½ 27 61,1
7 Dominique Nierop 5 5   34 56 60,7
8 Aad van Eijk 5 4 4   30½ 56 54,5
9 Han Nicolaas - 4 5   25½ 47 54,3
10 Jan v/d Meer 4 5 6 5   29 56 51,8
11 Frits Berendse 4 4 6   27½ 56 49,1
12 Hans Coenders - 5 3 4 4   19½ 47 41,5
13 Loek Beekman - - 4 4 4   15½ 38 40,8
14 Markus Lohrer 3 4 3 3 4   21½ 56 38,4
15 Frans v/d Elst 5 3 3 - -   13½ 36 37,5
16 Said Zaman 2 ½ 1 - ½   47 11,7Stand zomercompetitie na de 6e avond (overige deelnemers: vier deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - - - - -   9 94,4
2 Rachid Schrik - - - - -   9 72,2
3 Derk Dekker - - - - -   9 61,1
4 Norbert Harmanus - - - - -   9 61,1
5 Franck Melssen 5 - - - - -   5 9 55,6
6 Armin Segger - - 5 - - -   5 9 55,6
7 Johan v/d Berg - - - - -   9 50,0
8 Rens ter Veen - - - - -   9 50,0
9 Vashish Sukul - - - - -   9 50,0
10 Wil Kauffman 4 4 - - - -   8 18 44,4
11 Michelle de Liefde - - - 3 - -   3 9 33,3
12 Harry Hijman 3 - - - -   18 25,0
13 Maarten v/d Vegt - - - - -   9 16,7
14 Willem Brizee - - - 1 -   18 13,9
15 Tim van Rijswijk - - - - 0 -   0 9 0,0
Op dinsdag 11 augustus speelden we al weer de vijfde ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Het gaat hard: time flies when you're having fun. Drie nieuwkomers dit keer waaronder Vashish Sukul van DSC die een keer kwam kijken hoe het er bij Pomar aan toe gaat: ik hoop dat het bevallen is. Daarnaast twee Pomarianen die voor het eerst hun snelschaakkunsten kwamen tonen: Tim van Rijswijk (snelschaken is niet echt zijn favoriete bezigheid maar hij wilde desondanks vanavond graag meedoen) en Rens ter Veen die succesvol werd overgehaald om toch maar vooral mee te doen om zo het aantal deelnemers 'even' te krijgen. Rens twijfelde even maar deed uiteindelijk toch mee, en niet zonder succes.

Goed, evenals vorige week 18 deelnemers voor het snelschaken met opnieuw 9 ronden Zwitsers die in een flink tempo werden afgewerkt, slechts onderbroken door de gebruikelijke korte pauze na de vijfde ronde. Jouke van Gosliga, na een onderbreking van twee speelavonden weer present, ging flitsend uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten. Daarmee had hij een half puntje voorsrpong op Frits Berendse die goed bezig was vanavond.
Dat bleek duidelijk in de vierde ronde die de clash tussen Jouke en Frits te zien gaf. Frits won en pakte met 3½ punten alleen de koppositie. In de volgende ronde is het Wim Reimer die nadrukkelijk aan de poorten van de koppositie komt rammelen wanneer hij koploper Frits in een rechtstreeks duel verslaat. Jouke wint zijn partij in deze vijfde ronde van uw verslaggever die het met 3 uit 4 ook niet zo heel slecht deed zodat Wim en Jouke elkaar in de zesde ronde te lijf mochten gaan (op het bord...). De heren houden elkaar op remise en krijgen aan kop gezelschap van Frits die clubgenoot Rens aan de zegekar bindt. Onder dit drietal een ander trio met een half punt achterstand (4 uit 6 dus): Dominique Nierop, Jan van der Meer (goed bezig die mannen van Haeghe Ooievaar!) en Han Nicolaas.

Vanaf ronde 7 is Jouke echter niet meer te stuiten. Hij wint zijn laatste drie partijen en dat is voldoende om met de fraaie score van 7½ uit 9 de eerste plaats op te eisen. Ook Wim doet goede zaken en pakt met 7 punten de ongedeelde tweede plaats. De strijd om de derde plaats is zeer spannend en het is Frits die met 6 punten het brons voor zich opeist, evenveel punten als Jan maar iets meer weerstandspunten. Patrick Tjioe pakt met 5½ punten de vijfde plaats, gevolgd door Dominique, Jaco en Han met vijf punten.

Onderaan de ranglijst gebeurde er iets wat de organisatie liever niet ziet. Tim van Rijswijk deed zijn uiterste best maar het lukte hem niet een punt te pakken. Ook geen half punt waardoor Tim puntloos huiswaarts moest keren. Ik zou haast zeggen: "Volgende keer beter Tim", als je dan tenminste nog zin hebt je in dit snelschaakgeweld te storten.

Opnieuw een mooie (snelschaak)avond, nog twee avonden te gaan en dan weten we wie zich Open Zomerkampioen Pomar 2015 mag noemen. En wie wil zo'n titel nou niet bijschrijven op zijn CV?


U kunt
hier de eindstand en alle uitslagen per ronde van deze avond bekijken en zien of u ongeveer deed wat op grond van uw rating verwacht mocht worden.

Volgende week, dinsdag 18 augustus, spelen we de zesde en voorlaatste ronde van deze Zomercompetitie. Dan is waarschijnlijk al een groot deel van het kaf van het koren gescheiden. We gaan het zien!


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vijfde avond, onderverdeeld in een groep die al vier keer heeft meegedaan of nog vier keer kan meedoen (en dus nog in de race is voor de prijzen) en een groep die het minimum-aantal van vier avonden niet meer kan halen (en niet meer in aanmerking komt voor de prijzen: maar misschien zijn er nog wel wat kleine prijsjes over...).

De groep met potentiële prijwinaars wordt aangevoerd door Jouke van Gosliga die met 76% een voorsprong heeft van bijna drie procentpunten op Wim Reimer. Het gat met nummer drie, Theo van Orsouw, is al vrij groot (72% om 65%) en dat haal je niet zo makkelijk in op twee avonden: maar het kan natuurlijk wel, spanning is in ieder geval verzekerd de komende twee weken!
Uw verslaggever is met een zevende plaats nog steeds de beste Pomariaan maar Frits Berendse zal er alles aan doen om daar verandering in te brengen (en de rest van Pomar natuurlijk ook...).


Stand zomercompetitie na de 5e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Jouke van Gosliga 7 6 - -     20½ 27 75,9
2 Wim Reimer - - - 6 7     13 18 72,2
3 Theo van Orsouw - 8 5 6     23½ 36 65,3
4 Patrick Tjioe 6     28 45 62,2
5 Dominique Nierop 5 5     27½ 45 61,1
6 Jaco Arkesteijn - - 6 5     16½ 27 61,1
7 Han Nicolaas - 4 5     21 36 58,3
8 André Wagner 6 5 6     26 45 57,8
9 Jan v/d Meer 4 5 6     24 45 53,3
10 Aad van Eijk 5 4 4     23 45 51,1
11 Frits Berendse 4 4 6     23 45 51,1
12 Wil Kauffman 4 4 - - -     8 18 44,4
13 Hans Coenders - 5 3 4     15½ 36 43,1
14 Loek Beekman - - 4 4     11½ 27 42,6
15 Markus Lohrer 3 4 3 3     17½ 45 38,9
16 Frans v/d Elst 5 3 3 -     13½ 36 37,5
17 Harry Hijman 3 - - -     18 25,0
18 Said Zaman 2 ½ 1 -     5 36 13,9
19 Willem Brizee - - - 1     18 13,9Stand zomercompetitie na de 5e avond (overige deelnemers: vier deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - - - -     9 94,4
2 Rachid Schrik - - - -     9 72,2
3 Derk Dekker - - - -     9 61,1
4 Norbert Harmanus - - - -     9 61,1
5 Franck Melssen 5 - - - -     5 9 55,6
6 Armin Segger - - 5 - -     5 9 55,6
7 Johan v/d Berg - - - -     9 50,0
8 Rens ter Veen - - - -     9 50,0
9 Vashish Sukul - - - -     9 50,0
10 Michelle de Liefde - - - 3 -     3 9 33,3
11 Maarten v/d Vegt - - - -     9 16,7
12 Tim van Rijswijk - - - - 0     0 9 0,0
Dinsdag 4 augustus: de vierde ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Opnieuw een aantal nieuwkomers (vier deze keer) waaronder een ijzersterke delegatie van Schaakhuis die naast vaste klant Patrick Tjioe ook Rachid Schrik en Norbert Harmanus hadden afgevaardigd. DD was versterkt met de nog immer actieve Wim Reimer terwijl Haeghe Ooievaar de eerste vrouwelijke deelnemer in de persoon van Michelle de Liefde naar voren schoof. Een bont gezelschap weer deze avond waarop 18 man (ok, 17 man en 1 vrouw...) in één groep gedurende 9 ronden Zwitsers hun snelschaakkunsten ten toon spreidden. Daarnaast waren er zes man die een gewone partij prefereerden, enkele schaakproblemen oplosten of zomaar even kwamen kijken.

Rachid Schrik begon zoals van de ratingfavoriet verwacht mocht worden: met winnen. Dat ging goed tot en met de vijfde ronde waarin hij 4½ punten verzamelde, een halfje meer dan Theo van Orsouw en een punt meer dan Dominique Nierop en Wim Reimer. De zesde ronde leverde twee verrassingen op: koploper Rachid liet zich verschalken door Wim Reimer terwijl Dominique van Theo won. Zodoende waren er na zes ronden drie koplopers met 4½ punten: Rachid, Dominique en Wim.

Alledrie de koplopers wonnen hun 7e partij zodat de spanning er goed in bleef. De 8e ronde gaf wat meer duidelijkheid. Jaco Arkesteijn zorgde voor een behoorlijke verrassing door Rachid te verslaan terwijl Wim op remise bleef steken tegen André Wagner. De lachende derde was Dominique die uw verslaggever (Han Nicolaas) in een fraaie partij versloeg en daarmee alleen de leiding pakte met 6½ punten, op een halfje gevolgd door Wim.

De 9e en laatste ronde moest dus zoals zo vaak beslissing brengen. Dominique aan kop, een halfje is genoeg voor de zege en eeuwige roem: zal het hem lukken? De spanning is om te snijden maar nee, het lukt hem niet. Tegenstander Patrick Tjioe werkt niet mee en verslaat Dominique met de witte stukken. Ook Wim verliest in deze laatste ronde van de verrassend sterk spelende Jaco en dit keer is het Rachid die optimaal profiteert van deze 'misstappen' van zijn concurrenten door Aad van Eijk te verslaan. Daarmee eindigden Rachid en Dominique samen aan kop met 6½ punten maar Rachid had net iets meer weerstandspunten en pakte dus de eerste plaats.

Al met al weer een geslaagde avond, geen buitenschaak-weer maar binnen was het ook best gezellig!

U kunt
hier de eindstand en alle uitslagen per ronde van deze avond bekijken en zien wat uw score is.

Volgende week, dinsdag 11 augustus, spelen we de vijfde ronde van deze Zomercompetitie. Dan komt er ook wat meer duidelijkheid over de spelers die nog minimaal vier avonden kunnen deelnemen of al hebben deelgenomen en dus in aanmerking komen voor de fantastische prijzen!Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vierde avond. Ton Bodaan gaat aan kop (maar heeft pas één keer meegedaan), gevolgd door Jouke van Gosliga en Rachid Schrik met beiden exact hetzelfde percentage. Daarachter een peloton DD-ers (Theo van Orsouw, Wim Reimer en Jaco Arkesteijn) die vast van plan zijn met meer dan één prijs huiswaarts te keren.
De Pomarianen moeten vooralsnog genoegen nemen met bescheiden klasseringen: maar zo zijn wij, altijd een goed gastheer...Stand zomercompetitie na de 4e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - - -       9 94,4
2 Jouke van Gosliga 7 6 - -       13 18 72,2
3 Rachid Schrik - - -       9 72,2
4 Theo van Orsouw - 8 5 6       19 27 70,4
5 Wim Reimer - - - 6       6 9 66,7
6 Jaco Arkesteijn - - 6       11½ 18 63,9
7 Patrick Tjioe 6       22½ 36 62,5
8 Dominique Nierop 5       22½ 36 62,5
9 Derk Dekker - - -       9 61,1
10 Norbert Harmanus - - -       9 61,1
11 André Wagner 6 5 6       21½ 36 59,7
12 Han Nicolaas - 4       16 27 59,3
13 Franck Melssen 5 - - -       5 9 55,6
14 Armin Segger - - 5 -       5 9 55,6
15 Aad van Eijk 5 4       19 36 52,8
16 Jan v/d Meer 4 5       18 36 50,0
17 Johan v/d Berg - - -       9 50,0
18 Frits Berendse 4 4       17 36 47,2
19 Wil Kauffman 4 4 - -       8 18 44,4
20 Hans Coenders - 5 3       11½ 27 42,6
21 Loek Beekman - - 4       18 41,7
22 Markus Lohrer 3 4 3       14½ 36 40,3
23 Frans v/d Elst 5 3 3       13½ 36 37,5
24 Michelle de Liefde - - - 3       3 9 33,3
25 Harry Hijman 3 - -       18 25,0
26 Willem Brizee - - -       9 16,7
27 Maarten v/d Vegt - - -       9 16,7
28 Said Zaman 2 ½ 1       5 36 13,9
Dinsdag 28 juli speelden we de derde ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Er waren deze avond een aantal nieuwe gezichten in ons onderkomen zodat er in totaal over drie avonden nu 24 mensen hebben deelgenomen aan deze competitie: en daar zullen er vast nog wel een aantal bijkomen in de komende vier weken. Evenals de twee voorgaande ronden waren er ook deze avond 16 man die meededen aan de snelschaakcompetitie, daarnaast zes man die een gewone partij prefereerden of wel snelschaakten maar liever niet té snel, of niet al teveel partijen.

De formule is inmiddels bekend: 9 ronden Zwitsers in één groep met een kleine pauze na de vijfde ronde. Het alternatief om 'iedereen tegen iedereen' te laten spelen laat ik nog even in de ijskast staan. Met 16 spelers kom je dan alleen al qua zuivere speeltijd op 2½ uur. Inclusief een broodnodige pauze ben je dan zo 3 uur bezig en is het kwart over 11, half 12. Het kan wel, misschien iets voor de laatste avond (als er dan geen 25 deelnemers zijn...).

Ton Bodaan - niet aanwezig op de eerste twee avonden - kwam, zag en overwon. Vóór de pauze had hij met de maximale score van 5 uit 5 al een gat van 1½ punt geslagen met de concurrentie die op dat moment bestond uit André Wagner en Derk Dekker. Na de pauze ging Ton vrolijk verder en stond alleen in de 8e ronde een half puntje af aan Jaco Arkesteijn. De rest van het deelnemersveld zag dit machtsvertoon van Ton met lede ogen aan en concentreerde zich op de strijd om de tweede en volgende plaatsen: een strijd die nog geheel open was.
Derk moest een klein stapje terug doen in deze strijd en zag zich alsnog ingehaald door André die met 6 punten de tweede plaats pakte. Weliswaar met een respectabele achterstand van 2½ punten op Ton maar niettemin een fraaie prestatie in dit loodzware veld waarin verder o.a. Theo van Orsouw, Armin Segger, Patrick Tjioe en gevaarlijke (snelschaak-)outsiders als Loek Beekman, Frans van der Elst, Frits Berendse, Dominique Nierop en Markus Lohrer acte de présence gaven (zonder de niet-genoemden overigens tekort te willen doen). Derk, Jaco en Dominique legden uiteindelijk beslag op de 3e t/m 5e plaats met een half puntje minder dan André.

Even dreigde Said Zaman puntloos huiswaarts te moeten keren (iets wat de organisatie altijd graag wil vermijden, zeker bij gasten) maar gelukkig wist hij in de 7e ronde tegen Frans een zwaarbevochten remise uit het vuur te slepen: 0 uit 9, dat wil niemand...

Al met al weer een geslaagde avond waarop we helaas niet buiten konden schaken. Het leek namelijk wel herfst, of eigenlijk nog erger: waanzinnige slagregens, storm en meer van die ellende. Zomercompetitie??

U kunt
hier de eindstand en alle uitslagen per ronde van deze avond bekijken en zien wat uw eigen resultaten zijn.

Volgende week, dinsdag 4 augustus, spelen we de vierde ronde van deze Zomercompetitie.Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de derde avond. Ton Bodaan gaat aan kop (maar heeft pas één keer meegedaan), gevolgd door Theo van Orsouw en Jouke van Gosliga. Uw verslaggever is voorlopig (en voor mij enigszins verrassend...) de beste Pomariaan met een vierde plaats.Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Ton Bodaan - -         9 94,4
2 Theo van Orsouw - 8 5         13 18 72,2
3 Jouke van Gosliga 7 6 -         13 18 72,2
4 Han Nicolaas -         12 18 66,7
5 Patrick Tjioe 6         17 27 63,0
6 André Wagner 6 5 6         17 27 63,0
7 Derk Dekker - -         9 61,1
8 Jaco Arkesteijn - -         9 61,1
9 Dominique Nierop 5         16 27 59,3
10 Aad van Eijk 5         15 27 55,6
11 Franck Melssen 5 - -         5 9 55,6
12 Armin Segger - - 5         5 9 55,6
13 Johan v/d Berg - -         9 50,0
14 Jan v/d Meer 4         13 27 48,1
15 Hans Coenders - 5         18 47,2
16 Frits Berendse 4 4         12½ 27 46,3
17 Wil Kauffman 4 4           8 18 44,4
18 Markus Lohrer 3 4         11½ 27 42,6
19 Frans v/d Elst 5 3         10½ 27 38,9
20 Loek Beekman - -         9 38,9
21 Harry Hijman 3 -         18 25,0
22 Willem Brizee - -         9 16,7
23 Maarten v/d Vegt - -         9 16,7
24 Said Zaman 2 ½         4 27 14,8
Dinsdag 14 juli speelden we de tweede ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Evenals vorige week waren er ook nu 16 man die meededen aan de snelschaakcompetitie, daarnaast weer enkelen die een gewone partij prefereerden of zich verdiepten in vrijwel onoplosbare schaakproblemen.

De 16 snelschaak-man speelden ook nu weer 9 ronden in één groep volgens het Zwitserse systeem. Patrick Tjioe, vorige week als tweede geëindigd, was vastbesloten deze toch al niet geringe prestatie te verbeteren en begon met 4 uit 4. In de vijfde ronde moest hij een stapje terug doen na een nederlaag tegen de winnaar van vorige week, Jouke van Gosliga, die daarmee langszij kwam. Ook Theo van Orsouw meldde zich na een misstap in de eerste ronde tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) bij de kopgroep en won zijn volgende vier partijen: drie man met 4 uit 5 dus.

Theo en Jouke wonnen beiden hun partij in de zesde ronde en streden in de zevende ronde om de eerste plaats. Theo won en pakte met 6 uit 7 de leiding, op een vol punt gevolgd door Jouke en Dominique Nierop die langzaamaan het juiste ritme te pakken had gekregen. Patrick moest een stapje terug doen na drie achtereenvolgende nederlagen terwijl Hans Coenders daarentegen uitstekend op dreef was en zich met 4 uit 7 meldde bij de subtop. Nog twee ronden te gaan, spanning alom en nog niets beslist!

De 8e ronde gaf in feite al de beslissing. Theo versloeg Dominique en aangezien Han van Jouke won was Theo met 7 uit 8 en met nog één ronde te gaan onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Hans won een fraaie partij van André Wagner terwijl Patrick zich herpakte en Wil Kauffman aan zijn zegekar bond. Theo was dus al zeker van de eerste plek maar de 9e ronde gaf nog wel volop strijd te zien voor het zilver en brons; en de overige plaatsen uiteraard want iedereen wil zijn parijtje winnen, of je nou 2e of 15e staat. Han deed in deze laatste ronde goede zaken door clubgenoot Frits Berendse te verslaan. Daarmee kwam hij op 6½ punten, goed voor een ongedeelde tweede plaats. Jouke en Patrick deelden de derde en vierde plaats door beiden hun laatste partij te winnen.

Theo liet er overigens geen twijfel over bestaan dat hij deze avond echt de sterkste was en wist in de laatste ronde ook van Hans te winnen: de misstap in de eerste ronde was dus echt een slippertje...
Ook vanavond bleef niemand puntloos. Willem Brizee moest met de laatste plaats genoegen nemen maar we weten van hem dat hij nu eenmaal niet zo'n snelschaakfanaat is en meer van de serieuzere partijen houdt: wat hem over het algemeen ook een stuk beter afgaat, ook dat weet menig Pomariaan intussen! Markus Lohrer begon beroerd met 0 uit 4 maar haalde goed op en eindigde nog alleszins acceptabel met drie punten op de gedeelde 12e-14e plaats.

U kunt
hier de eindstand en alle uitslagen per ronde bekijken en zien wat u er zelf van gebakken heeft.

Dinsdag 21 juli hebben we een weekje overgeslagen: even rust! De derde ronde van de Zomercompetitie volgt op dinsdag 28 juli.Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de tweede avond. Theo van Orsouw gaat aan kop, gevolgd door Jouke van Gosliga en Patrick Tjioe. Uw verslaggever is voorlopig (en voor mij enigszins verrassend...) de beste Pomariaan met een vierde plaats.Stand zomercompetitie na de 2e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Theo van Orsouw - 8           8 9 88,9
2 Jouke van Gosliga 7 6           13 18 72,2
3 Patrick Tjioe 6           12½ 18 69,4
4 Han Nicolaas           12 18 66,7
5 André Wagner 6 5           11 18 61,1
6 Aad van Eijk 5           10½ 18 58,3
7 Dominique Nierop 5           10½ 18 58,3
8 Hans Coenders - 5           5 9 55,6
9 Franck Melssen 5 -           5 9 55,6
10 Jan v/d Meer           9 18 50,0
11 Johan v/d Berg -           9 50,0
12 Frits Berendse 4           18 47,2
13 Frans v/d Elst 5 3           8 18 44,4
14 Wil Kauffman 4 4           8 18 44,4
15 Markus Lohrer 3           18 41,7
16 Harry Hijman 3           18 25,0
17 Said Zaman 2           18 19,4
18 Willem Brizee -           9 16,7
19 Maarten v/d Vegt -           9 16,7
Op dinsdag 7 juli vond de aftrap plaats van de derde editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar. De voorgaande edities in 2012 en 2014 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer de poorten open te gooien voor alle enthousiastelingen die op dinsdagavond niets te doen hebben.
Deze eerste avond leverde direct al 22 schaakfanaten op waarvan er 16 daadwerkelijk deelnamen aan de snelschaakcompetitie. De overige zes aanwezigen (Hans Mudde, Bas von Königslöw, Peter de Man, Rens ter Veen, Willem Brizee en Wim Lut) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen.

De 16 man (waarvan 10 niet-Pomarleden!) speelden in één groep 9 ronden volgens het onvolprezen Zwitserse systeem. Met een bedenktijd van 5 minuten per persoon per partij, een kleine pauze na de vijfde ronde en een begintijd van 20.20 uur was de hele boel rond half 11 wel klaar. Frits Brendse en Dominique Nierop namen na een onderlinge remise in de vierde ronde de kop met beiden 3½ punten, op een halfje gevolgd door gastspeler Jouke van Gosliga (DSC) en Markus Lohrer, altijd een gehaaide snelschaker en iemand om in de gaten te houden in dit soort toernooien.

Jouke won zijn volgende drie partijen terwijl het tempo bij Frits en Dominique wat omlaag ging. In de 8e ronde moest Jouke zijn tweede nederlaag incasseren: André Wagner, ook altijd nadrukkelijk aanwezig in dit soort evenementen, was daarvoor verantwoordelijk. Aangezien Patrick Tjioe vrijwel onopgemerkt maar met rasse schreden naderbij was gekomen werd het toch nog heel spannend: het verschil tussen Jouke en Patrick was, met nog één ronde te gaan, slechts een half punt.

Beide spelers wonnen echter ook hun laatste partij zodat Jouke deze eerste avond als overwinnaar uit de bus kwam met 6½ uit 9, op een half punt gevolgd door Patrick. André pakte nog juist het brons door in de laatste ronde van Dominique te winnen.
Niemand bleef puntloos (dat is ook altijd wel prettig) en iedereen speelde minimaal wel één partij die reden gaf om het volgende week nog een keer te proberen.
Wat mij betreft een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 14 juli spelen we de tweede sessie!

Voor de volledigheid vindt u
hier de eindstand met alle uitslagen per ronde.


Zomer(snelschaak)competitie 2014


Zomercompetitie 12 augustus (7e ronde)
Zomercompetitie 5 augustus (6e ronde)
Zomercompetitie 29 juli (5e ronde)
Zomercompetitie 22 juli (4e ronde)
Zomercompetitie 15 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 8 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 1 juli (1e ronde)


Op dinsdag 12 augustus werd de zevende en laatste ronde van de zomer(snelschaak)competitie gespeeld. Met 26 man werd een recordaantal enthousiastelingen begroet. Van hen kozen Hans Mudde, Gert Butterman, Willem Brizee en Peter de Man voor het serieuze werk zodat er 22 spelers overbleven voor de laatste loodjes in deze snelschaakcyclus. Het Zwitserse systeem van vorige week beviel goed zodat ook vanavond in één grote groep 11 ronden Zwitsers werden afgewerkt, slechts onderbroken door een korte pauze na de zesde ronde.

De eerste plaats in deze zomercompetitie was al min of meer veilig gesteld door Frans Pieter v/d Bos: hij zou echt een totale blackout moeten krijgen om de titel niet te pakken. De strijd om de tweede en derde plaats was echter nog geheel open en zou worden beslist tussen Patrick Tjioe, Wim Reimer en Theo van Orsouw.


Al gauw bleek dat Frans Pieter geen blackout had. Hij moest vanavond echter wel de eer laten aan Rachid Schrik die een waar schrikbewind voerde en met een perfecte score van 11 uit 11 met de dagprijs aan de haal ging en op de meet 1½ punt voorsprong had op Frans Pieter. André Wagner werd knap derde met 8 punten.


Alle uitslagen en de eindstand van de laatste avond kunt u
hier vinden. De eindstand na zeven speelavonden vindt u hieronder. Frans Pieter eiste inderdaad de eerste plaats voor zich op met een score van 85,9%. Na een spannende strijd pakte Patrick Tjioe de tweede plaats met een 68,1%-score. Theo van Orsouw pakte het brons: zijn score was 65,9%. Deze drie spelers sleepten een beker in de wacht plus een aanvullende prijs in natura.Daarnaast waren er diverse ratingprijzen, alle in natura. De categorie tot 1450 werd gewonnen door Loek Beekman, in de categorie tot 1650 was André Wagner de sterkste terwijl Wim Reimer de eerste plaats pakte in de categorie tot 1850. De organisatie had echter dermate groots en enthousiast uitgepakt qua aantal prijzen dat niemand zonder prijs het pand verliet.
De beste Pomariaan in al dit schaakgeweld van onze gasten was uiteindelijk uw verslaggever en wedstrijdleider (Han Nicolaas) die met een score van bijna 55% op de zesde plaats eindigde: zijn voorsprong op clubgenoot Gerbrand Beekman was echter minimaal.
Tot slot wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar aanwezigheid tijdens deze zomerweken (zonder deelnemers immers geen competitie!) en wat mij betreft was het een geslaagd, maar vooral zeer gezellig toernooi dat voor herhaling vatbaar is: ik hoop dat u daar net zo over denkt!

Volgende week, dinsdag 19 augustus gaan de Pomarianen weer vrolijk verder met een avondje vrij schaken. Een serieuze partij, snelschaken, doorgeefschaak: alles is mogelijk en u bent uiteraard van harte welkom!


Eindstand Open Zomercompetitie Pomar na de 7e avond
(Alleen spelers die minimaal vier keer hebben deelgenomen)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos - - 12½ - 7 10½ 39½ 46 85,9
2 Patrick Tjioe 12 7 54½ 80 68,1
3 Theo van Orsouw - - - 7 7 29 44 65,9
                       
4 Wim Reimer - - 10½ 8 7 5 37 57 64,9
5 André Wagner 11 7 6 6 8 50 80 62,5
6 Han Nicolaas 6 - 37½ 69 54,3
7 Gerbrand Beekman - 36 67 53,7
8 Jan v/d Meer 10½ 7 4 4 42 80 52,5
9 Loek Beekman - - 6 27 57 47,4
10 Frans v/d Elst 8 - 4 32 69 46,4
11 Frits Berendse 8 5 8 0 36½ 80 45,6
12 Aad van Eijk 6 3 4 2 6 4 29½ 80 36,9
13 Harry Hijman 3 5 7 28 80 35,0
14 Markus Lohrer - 2 4 5 20½ 67 30,6


Klassering overige spelers
(minder dan vier keer deelgenomen)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Rachid Schrik - - - - 10½ - 11 21½ 22 97,7
2 Ton Bodaan - - - - 6 - 13½ 21 64,3
3 Jaco Arkesteijn - - - - 9 7 5 21 33 63,6
4 Richard Huizinga - - - - 7 7 - 14 22 63,6
5 Derk Dekker - - - - - - 6 6 11 54,5
6 Rens ter Veen - - - - - - 6 6 11 54,5
7 Kanako Kinoshita - - - - - 6 5 11 22 50,0
8 Paul Koks - - 5 - - 5 16½ 35 47,1
9 Wil Kauffman 6 - - - - - - 6 13 46,2
10 Perry v/d Meer - - - 5 - - 22 43,2
11 Han Terpstra - - 5 - - 4 - 9 24 37,5
12 Rein de Ruiter - - - - 3 - 22 29,5
13 Hans Coenders - - - - 3 - - 3 11 27,3
14 Theo v/d Pol - - - - - - 13 19,2
15 Willem Brizee 3 - - 2 - - 37 17,6
16 Vincent Steemers 2 - - - - - - 2 13 15,4
17 Wim Meijer - - - - - - 1 1 11 9,1
18 Henk Bouma - - - ½ - - - ½ 11 4,5
Op dinsdag 5 augustus speelden we de zesde en voorlaatste ronde van de zomer(snelschaak)competitie. Het was fraai zomerweer maar toch vonden 21 man en 1 vrouw het de moeite waard de gang naar De Schilp te maken, waarmee het recordaantal van vorige week op één na werd geëvenaard. Hans Mudde speelde een serieuze pot tegen Willem Brizee en ook Gert Butterman en Bas von Königslöw deden het rustig aan. Daarmee bleven er 18 spelers over voor het snelschaken die door uw verslaggever en wedstrijdleider (Han Nicolaas) in één groep werden gegooid waarna vervolgens 11 ronden volgens het Zwitsers systeem werden afgewerkt: altijd handig om laptop inclusief Swissmaster bij je te hebben!

Frans Pieter v/d Bos liet er vanavond geen gras over groeien. Na een remise in de eerste ronde tegen Richard Huizinga volgden louter overwinningen en met 10½ uit 11 was het duidelijk wie er vanavond de sterkste was. Het peloton, bestaande uit Richard, Theo van Orsouw en Jacco Arkesteijn, volgde op ruime achterstand, dat wil zeggen: 3½ punten! Qua sterkte lag het deelnemersveld overigens behoorlijk dicht bij elkaar (afgezien van Frans Pieter dan...). Het verschil tussen de nummer 2 en 10 was bijvoorbeeld slechts één punt!

Alle uitslagen en de eindstand van deze zesde avond kunt u
hier vinden. Hieronder vindt u de tussenstand na zes van de zeven speelavonden. De eindstand in deze zomercompetitie wordt volgende week bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier avonden aanwezig moet zijn geweest om in aanmerking te komen voor de prijzen. Van de potentiële prijswinaars (vier of meer deelnames) heeft Frans Pieter v/d Bos de beste papieren op de eindoverwinning: hij moet dan wel de zevende en laatste ronde aanwezig zijn... Gerbrand Beekman is met een elfde plek nog steeds de beste Pomariaan.
Volgende week, dinsdag 12 augustus wordt de zevende en laatste ronde van deze zomercompetitie gespeeld. Na afloop vindt tevens de prijsuitreiking plaats: komt allen!Stand zomercompetitie na de 6e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Rachid Schrik - - - - 10½ -   10½ 11 95,5
2 Frans Pieter v/d Bos - - 12½ - 7 10½   30 35 85,7
3 Jacco Arkesteijn - - - - 9 7   16 22 72,7
4 Wim Reimer - - 10½ 8 7   32 46 69,6
5 Patrick Tjioe 12   47½ 69 68,8
6 Theo van Orsouw - - - 7 7   22½ 33 68,2
7 Ton Bodaan - - - - 6   13½ 21 64,3
8 Richard Huizinga - - - - 7 7   14 22 63,6
9 André Wagner 11 7 6 6   42 69 60,9
10 Jan v/d Meer 10½ 7 4   38 69 55,1
11 Gerbrand Beekman -   30½ 56 54,5
12 Kanako Kinoshita - - - - - 6   6 11 54,5
13 Han Nicolaas 6 -   31 58 53,4
14 Loek Beekman - - 6   22½ 46 48,9
15 Frans v/d Elst 8 -   28 58 48,3
16 Paul Koks - - 5 - -   11½ 24 47,9
17 Frits Berendse 8 5 8 0   32 69 46,4
18 Wil Kauffman 6 - - - - -   6 13 46,2
19 Perry v/d Meer - - - 5 -   22 43,2
20 Han Terpstra - - 5 - - 4   9 24 37,5
21 Aad van Eijk 6 3 4 2 6 4   25 69 36,2
22 Harry Hijman 3 5 7   23½ 69 34,1
23 Markus Lohrer - 2 4 5   16 56 28,6
24 Rein de Ruiter - - - - 3 -   3 11 27,3
25 Hans Coenders - - - - 3 -   3 11 27,3
26 Theo v/d Pol - - - - -   13 19,2
27 Willem Brizee 3 - - 2 -   37 17,6
28 Vincent Steemers 2 - - - - -   2 13 15,4
29 Henk Bouma - - - ½ - -   ½ 11 4,5
Op dinsdag 29 juli speelden we de vijfde ronde van de zomer(snelschaak)competitie. Het was wederom prachtig weer maar desondanks hadden zich 23 man naar De Schilp begeven: het hoogste aantal tot nu toe in deze zomercompetitie! Peter de Man en Gert Butterman speelden een echte partij zodat er 21 spelers overbleven voor het snelschaakgebeuren. Niet echt een handig aantal. We hadden Zwitsers kunnen spelen maar uw verslaggever en wedstrijdleider (Han Nicolaas) besloot zichzelf terug te trekken en twee groepen van tien te maken. Dat gaf hem de gelegenheid rustig de uitslagen in te vullen, wat foto's te maken en allerlei andere interessante dingen te doen.Een flinke opkomst op 29 juli in De Schilp


Groep 1, bestaande uit de wat sterkere schakers deze avond, werd een prooi voor Rachid Schrik, die alleen tegen Theo van Orsouw een half puntje moest afstaan en met 8½ uit 9 duidelijk de eerste plaats opeiste. Wim Reimer, ijzersterk gestart met 7 uit 7, ging in de laatste twee ronden ten onder maar zijn zeven punten waren voldoende voor een tweede plaats. De twee Pomarianen, Perry van der Meer en Frits Berendse, hadden het moeilijk in deze loodzware groep en moesten genoegen nemen met de laatste twee plaatsen. Frits bleef daarbij puntloos, een resultaat dat we denk ik sinds de Middeleeuwen niet meer hebben gezien.Rachid toonde zich de sterkste deze avond
Scoretabel Groep 1 5e avond zomercompetitie 2014 - 29 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Patrick Tjioe XXX 0 0 1 ½ 0 0 0 1 1 6-7
Frans Pieter van den Bos 1 XXX 0 1 0 0 1 1 1 1 6 3-4
Rachid Schrik 1 1 XXX 1 ½ 1 1 1 1 1 1
Jan van der Meer 0 0 0 XXX 0 1 0 1 1 0 3 8
Theo van Orsouw ½ 1 ½ 1 XXX 1 0 0 1 1 6 3-4
André Wagner 1 1 0 0 0 XXX 0 0 1 ½ 6-7
Wim Reimer 1 0 0 1 1 1 XXX 1 1 1 7 2
Richard Huizinga 1 0 0 0 1 1 0 XXX 1 1 5 5
Frits Berendse 0 0 0 0 0 0 0 0 XXX 0 0 10
Perry van der Meer 0 0 0 1 0 ½ 0 0 1 XXX 9


In groep 2. met de iets minder sterke schaakgoden, was het behoorlijk spannend. Jacco Arkesteijn was goed op dreef, verloor in de 5e ronde nog wel van concurrent Loek Beekman maar pakte met een overwinning in de laatste ronde op naaste belager Gerbrand Beekman alsnog de eerste plaats. Aad van Eijk was in beduidend betere doen dan vorige week en deelde met Loek de tweede en derde plaats.
Scoretabel Groep 2 5e avond zomercompetitie 2014 - 29 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Score Plaats
Hans Coenders XXX 0 0 0 ½ 0 0 0 0 ½ 1 10
Jacco Arkesteijn 1 XXX 0 0 1 1 1 1 1 1 7 1
Markus Lohrer 1 1 XXX 0 1 0 1 0 1 0 5 5-6
Loek Beekman 1 1 1 XXX 0 1 0 1 1 0 6 2-3
Willem Brizee ½ 0 0 1 XXX ½ 0 0 0 0 2 9
Frans van der Elst 1 0 1 0 ½ XXX 0 0 1 1 7
Harry Hijman 1 0 0 1 1 1 XXX 0 1 0 5 5-6
Gerbrand Beekman 1 0 1 0 1 1 1 XXX 0 ½ 4
Rein de Ruiter 1 0 0 0 1 0 0 1 XXX 0 3 8
Aad van Eijk ½ 0 1 1 1 0 1 ½ 1 XXX 6 2-3


Hierna speelden in elke groep de nummers 1 en 2 nog twee partijen tegen elkaar (1 keer met wit en 1 keer met zwart), evenals de nummers 3 en 4, 5 en 6, 7 en 8 en 9 en 10. Dat betekende dat in groep 1 Rachid Schrik twee keer moest aantreden tegen Wim Reimer. Rachid won deze mini-match met 2-0 en mocht zich zodoende de winnaar van deze avond nomen.
Hieronder vindt u alle uitslagen van deze mini-matches en de tussenstand in deze zomercompetitie na vijf avonden.Uitslagen mini-matches Groep 1, 29 juli


Speler 1 Speler 2 Uitslag
Rachid Schrik Wim Reimer 2-0
Frans Pieter van den Bos Theo van Orsouw 1-1
Richard Huizinga André Wagner 2-0
Patrick Tjioe Jan van der Meer 1-1
Perry van der Meer Frits Berendse 2-0Uitslagen mini-matches Groep 2, 29 juli

Speler 1 Speler 2 Uitslag
Jacco Arkesteijn Aad van Eijk 2-0
Loek Beekman Gerbrand Beekman 0-2
Markus Lohrer Harry Hijman 0-2
Frans van der Elst Rein de Ruiter 2-0
Willem Brizee Hans Coenders 0-2Hieronder vindt u de tussenstand na vijf speelavonden. De eindstand in deze zomercompetitie wordt uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Rachid Schrik gaat na zijn 10½ uit 11 weliswaar aan de leiding maar zal niet meer mee kunnen dingen om de prijzen aangezien hij maximaal drie deelnames kan realiseren. Datzelfde geldt voor Jacco Arkesteijn die tweede staat. Frans Pieter v/d Bos staat derde en kan nog wel aan de vereiste vier deelnames komen. Hij heeft dan ook de beste papieren van de potentiële prijswinaars. Gerbrand Beekman is na het mindere resultaat van Frits Berendse deze avond voorlopig de beste Pomariaan met een elfde plek.Stand zomercompetitie na de 5e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Rachid Schrik - - - - 10½     10½ 11 95,5
2 Jacco Arkesteijn - - - - 9     9 11 81,8
3 Frans Pieter v/d Bos - - 12½ - 7     19½ 24 81,3
4 Ton Bodaan - - - -     10 75,0
5 Wim Reimer - - 10½ 8 7     25½ 35 72,9
6 Patrick Tjioe 12     41 58 70,7
7 Theo van Orsouw - - - 7     15½ 22 70,5
8 Richard Huizinga - - - - 7     7 11 63,6
9 André Wagner 11 7 6     36 58 62,1
10 Jan v/d Meer 10½ 7 4     34½ 58 59,5
11 Gerbrand Beekman -     26 45 57,8
12 Han Nicolaas 6 -     24½ 47 52,1
13 Loek Beekman - - 6     17 35 48,6
14 Frans v/d Elst 8     28 58 48,3
15 Paul Koks - - 5 -     11½ 24 47,9
16 Wil Kauffman 6 - - - -     6 13 46,2
17 Frits Berendse 8 5 8 0     26½ 58 45,7
18 Perry v/d Meer - - - 5     22 43,2
19 Han Terpstra - - 5 - -     5 13 38,5
20 Harry Hijman 3 5 7     22 58 37,9
21 Aad van Eijk 6 3 4 2 6     21 58 36,2
22 Markus Lohrer - 2 4 5     14½ 45 32,2
23 Rein de Ruiter - - - - 3     3 11 27,3
24 Hans Coenders - - - - 3     3 11 27,3
25 Theo v/d Pol - - - -     13 19,2
26 Willem Brizee 3 - - 2     37 17,6
27 Vincent Steemers 2 - - - -     2 13 15,4
28 Henk Bouma - - - ½ -     ½ 11 4,5
Dinsdag 22 juli speelden we de vierde ronde van de zomer(snelschaak)competitie. Ondanks het schitterende weer hadden 18 man de weg naar De Schilp weten te vinden. Stoelen, tafels, borden, stukken en klokken werden buiten klaargezet voor het snelschaakspektakel want zo vaak komt het niet voor dat je 's avonds buiten kunt schaken. Willem Brizee en Peter de Man speelden een serieuze pot en 16 man gaven de voorkeur aan het snelle tempo. Besloten werd in twee groepen van acht te spelen waarna de bovenste en de onderste vier van groep 1 tegen respectievelijk de bovenste en de onderste vier van groep 2 zouden spelen. Op deze manier speelde iedereen (7+4=) 11 partijen en dat is voor de meesten wel genoeg op zo'n avond.
Wat wil een mens nog meer? Op een zwoele zomeravond
buiten schaken op het terras van De Schilp.
Opperste concentratie bij Willem en Peter


Uw wedstrijdleider (Han Nicolaas) maakte zo objectief mogelijk twee groepen die bestonden uit een mix van sterke en minder sterke spelers. Groep 1 werd een prooi voor Theo van Orsouw die voortvarend begon (wat heet: 5 uit 5!) en daarna de zaak met twee remises professioneel uitschoof en met 6 uit 7 de eerste plaats opeiste. Dat neemt niet weg dat het behoorlijk spannend was in deze groep want Wim Reimer volgde op slechts een half punt. Frits Berendse pakte vijf punten, HanN scoorde 4½ punten waarmee de eerste vier in deze groep zijn genoemd.

Aad van Eijk en Loek Beekman hadden duidelijk hun dag niet en scoorden ver beneden hun kunnen. Aad begon met zes nullen maar wist met een uiterste krachtsinspanning, gevolgd door een ware oerkreet, een punt te pakken tegen Loek die daardoor op een half punt bleef steken. Paul Koks en Jan v/d Meer completeerden het onderste viertal.


Scoretabel Groep 1 4e avond zomercompetitie 2014 - 22 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Theo van Orsouw XXX 1 1 1 1 ½ ½ 1 6 1
Paul Koks 0 XXX 0 1 1 0 0 1 3 5
Frits Berendse 0 1 XXX 1 1 0 1 1 5 3
Loek Beekman 0 0 0 XXX 0 ½ 0 0 ½ 8
Jan v/d Meer 0 0 0 1 XXX ½ 0 1 6
Han Nicolaas ½ 1 1 ½ ½ XXX 0 1 4
Wim Reimer ½ 1 0 1 1 1 XXX 1 2
Aad van Eijk 0 0 0 1 0 0 0 XXX 1 7


Gerbrand Beekman en Patrick Tjioe leverden in groep 2 een spannende strijd om de eerste plaats maar aanvankelijk was het Harry Hijman die hier de show stal. Met 3 uit 3 was hij vast van plan een perfecte score neer te zetten maar na drie ronden stokte het ritme. Er volgden vier nederlagen op rij waardoor een plek bij de bovenste vier in rook opging. Het duel om de eerste plaats eindigde uiteindelijk onbeslist: zowel Gerbrand als Partrick scoorde 5½ punten en ook de onderlinge partij leverde geen winnaar op. Op 'ruime' afstand van dit tweetal volgden André Wagner en Perry van der Meer die met 4 punten de derde en vierde plaats deelden. Frans van der Elst (3 punten), Markus Lohrer (2½) en Henk Bouma (½) moesten evenals Harry genoegen nemen met een plek bij de onderste vier in deze groep.


Scoretabel Groep 2 4e avond zomercompetitie 2014 - 22 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frans v/d Elst XXX 1 0 ½ 0 1 ½ 0 3 5-6
Henk Bouma 0 XXX 0 ½ 0 0 0 0 ½ 8
André Wagner 1 1 XXX 0 0 ½ ½ 1 4 3-4
Patrick Tjioe ½ ½ 1 XXX 1 1 ½ 1 1-2
Perry v/d Meer 1 1 1 0 XXX 1 0 0 4 3-4
Markus Lohrer 0 1 ½ 0 0 XXX 0 1 7
Gerbrand Beekman ½ 1 ½ ½ 1 1 XXX 1 1-2
Harry Hijman 1 1 0 0 1 0 0 XXX 3 5-6


Na een korte pauze, waarin Gerbrand trakteerde op stroopwafels vanwege zijn 50-jarig huwelijksjubileum dat hij vorige week had gevierd (van harte Gerbrand!), HanN 'alles' in gereedheid bracht voor de tweede ronde en eenieder rustig kon genieten van een welverdiende consumptie, begonnen we aan het tweede deel van de avond. Hierin speelden de bovenste vier van groep 1 tegen de bovenste vier van groep 2, en hetzelfde gold voor de onderste vier van beide groepen. Dat leverde nog vier extra partijen voor iedereen op en alsnog een aardige vulling van deze avond.Aad had zijn dag niet, Wim was opnieuw goed in vorm
Rechtsachter Theo, de winnaar van deze avond


In de finalegroep was Frits de sterkste. Hij scoorde 3 punten, verloor alleen van André en bleef Theo en Wim een half punt voor. De 'troostfinale'-groep (of B-groep of hoe u het ook noemen wilt) gaf een tweestrijd tussen Jan en Paul te zien. Paul liet een halfje liggen tegen Frans en Jan maakte in zijn vier partijen geen fout: 4 uit 4, een halfje meer dan Paul.

Na optelling van de scores in de voorronde en de vervolgronde bleek Theo de algehele winnaar te zijn van deze avond. Uit 11 partijen scoorde hij 8½ punten, een halfje meer dan Frits en Wim. Patrick pakte de vierde plaats met 7½ punten. Paul en Jan deden vooral in de tweede helft goede zaken en eindigden uiteindelijk met Gerbrand en Han op een gedeelde 5e-8e plaats met 6½ punten.

Hieronder vindt u voor beide groepen de uitslagen van het tweede deel van de avond, de score in de voorronde, de eindscore per speler en de uiteindelijke klassering.


Scoretabel Finalegroep 4e avond zomercompetitie 2014 - 22 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Score voorronde Totale score Plaats
Theo van Orsouw         1 ½ 0 1 6 1
Wim Reimer         0 ½ 1 1 8 2-3
Frits Berendse         1 1 1 0 3 5 8 2-3
Han Nicolaas         1 0 1 0 2 5-8
Gerbrand Beekman 0 1 0 0         1 5-8
Patrick Tjioe ½ ½ 0 1         2 4
Perry v/d Meer 1 0 0 0         1 4 5 11-12
André Wagner 0 0 1 1         2 4 6 9


Scoretabel Troostfinale-groep 4e avond zomercompetitie 2014 - 22 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Score voorronde Totale score Plaats
Paul Koks         1 ½ 1 1 3 5-8
Jan v/d Meer         1 1 1 1 4 5-8
Aad van Eijk         0 0 0 1 1 1 2 15
Loek Beekman         0 0 1 1 2 ½ 14
Harry Hijman 0 0 1 1         2 3 5 11-12
Frans v/d Elst ½ 0 1 1         3 10
Markus Lohrer 0 0 1 0         1 13
Henk Bouma 0 0 0 0         0 ½ ½ 16


Hieronder vindt u de tussenstand na vier speelavonden. De eindstand in deze zomercompetitie wordt, zoals gezegd, uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Frans Pieter v/d Bos gaat aan de leiding maar heeft pas één avond meegedaan en moet dus de resterende drie avonden komen opdraven om in de prijzen te kunnen vallen. Patrick Tjioe, alle vier de avonden aanwezig geweest, staat tweede met een minimale voorsprong op Theo van Orsouw. Frits Berendse loste Loek Beekman af als beste Pomariaan en staat momenteel op een achtste plaats.Stand zomercompetitie na de 4e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos - - 12½ -       12½ 13 96,2
2 Patrick Tjioe 12       36½ 47 77,7
3 Theo van Orsouw - - -       11 77,3
4 Wim Reimer - - 10½ 8       18½ 24 77,1
5 Ton Bodaan - - -       10 75,0
6 André Wagner 11 7 6       32½ 47 69,1
7 Jan v/d Meer 10½ 7       30½ 47 64,9
8 Frits Berendse 8 5 8       26½ 47 56,4
9 Gerbrand Beekman -       18½ 34 54,4
10 Han Nicolaas 6       24½ 47 52,1
11 Paul Koks - - 5       11½ 24 47,9
12 Wil Kauffman 6 - - -       6 13 46,2
13 Loek Beekman - -       11 24 45,8
14 Frans v/d Elst 8       21½ 47 45,7
15 Perry v/d Meer - - - 5       5 11 45,5
16 Han Terpstra - - 5         5 13 38,5
17 Aad van Eijk 6 3 4 2       15 47 31,9
18 Harry Hijman 3 5       15 47 31,9
19 Markus Lohrer - 2 4       34 27,9
20 Theo v/d Pol - - -       13 19,2
21 Willem Brizee 3 - -       26 17,3
22 Vincent Steemers 2 - - -       2 13 15,4
23 Henk Bouma - - - ½       ½ 11 4,5Op dinsdag 15 juli speelden we de derde ronde van de zomer(snelschaak)competitie. Met 16 man was het bargedeelte van De Schilp redelijk gevuld maar er kunnen nog wel wat mensen bij. Het WK-voetbal is voorbij, dus u heeft eigenlijk geen goede smoes meer om niet te komen... Peter de Man en Gert Butterman gaven de voorkeur aan een serieuze partij waarin je normaal kan nadenken, of althans een poging daartoe doet, zodat 14 man zich in een snelschaakcompetitie stortten. Veel bekende namen deze avond (hoewel Wil Kauffman, Loek Beekman en Gerbrand Beekman door omstandigheden helaas verhinderd waren) maar ook vier nieuwe gezichten die we de eerste twee ronden niet hadden gezien: Frans Pieter v/d Bos, Han Terpstra (gelukkig weer hersteld), Wim Reimer en Paul Koks.

De 13 ronden werden in een straf tempo afgewerkt, slechts onderbroken door een korte pauze na de 7e ronde waarin even kon worden genoten van een zeer aangename buitentemperatuur, een consumptie kon worden besteld of het sanitair kon worden getest. Het verloop van de avond maakte duideijk dat Frans Pieter v/d Bos, Patrick Tjioe en lange tijd ook Wim Reimer de te kloppen mensen waren.

Frans Pieter ging als een komeet van start en stond na zeven ronden nog steeds op een 100%-score, op een punt gevolgd door Patrick die op zijn beurt weer een halfje meer had dan Wim. Pas in de 9e ronde moest Frans Pieter zijn eerste, en naar later bleek enige, halfje afstaan aan Frans van der Elst die trouwens toch goed bezig was deze avond. Patrick, die in de 3e ronde van Frans Pieter had verloren en sindsdien constant tegen een achterstand aankeek, kroop een halfje dichterbij maar kon niet meer langszij komen: met 12 uit 13, normaal gesproken goed genoeg voor een eerste plaats, eindigde hij op een half punt van Frans Pieter die een fraaie 12½ uit 13 neerzette.

Wim Reimer was de enige die het illustere duo nog enigszins kon bijhouden maar moest uiteindelijk toch erkennen dat deze twee matadoren vanavond een klasse apart waren. Maar een derde plaats is natuurlijk ook niet verkeerd. André Wagner begon wat stroef maar haalde goed op en werd zelfs nog vierde. Frans van der Elst hield de eer van de Pomarianen hoog met een fraaie vijfde plaats. Hij wist bovendien drie remises uit het vuur te slepen tegen de top vier.

Al met al weer een geslaagde avond waarop, zoals gebruikelijk bij snelschaken, de meest bizarre dingen gebeurden. Dames, torens en lichte stukken werden menigmaal cadeau gedaan, koningen liet men schaak staan, briljante combinaties en geniale zetten bleken achteraf toch iets minder briljant en geniaal. Dat neemt niet weg dat iedereen zich volgens mij prima vermaakt heeft en daar gaat het toch om op dit soort avonden.

Volgende week, dinsdag 22 juli, spelen we de vierde avond van deze zomercompetitie. Ook dan bent u uiteraard weer van harte welkom in De Schilp om een partijtje mee te spelen. En niet-snelschakers zijn natuurlijk ook welkom!
De volledige eindstand van deze derede avond vindt u hieronder.


Scoretabel 3e avond zomercompetitie 2014 - 15 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Score Plaats
HanT XXX 0 0 ½ 0 1 0 1 ½ 0 ½ 1 ½ 0 5 8-10
FransPietervdB 1 XXX 1 1 1 1 1 ½ 1 1 1 1 1 1 12½ 1
AndréW 1 0 XXX 1 1 1 1 ½ 1 0 1 0 1 0 4
HanN ½ 0 0 XXX ½ 1 1 0 0 0 1 1 1 0 6 7
JanvdM 1 0 0 ½ XXX 1 0 1 1 0 1 ½ ½ 0 6
PaulK 0 0 0 0 0 XXX 1 ½ ½ 0 1 1 1 0 5 8-10
FritsB 1 0 0 0 1 0 XXX 0 1 0 0 1 1 0 5 8-10
FransvdE 0 ½ ½ 1 0 ½ 1 XXX 1 ½ 1 1 1 0 8 5
AadvE ½ 0 0 1 0 ½ 0 0 XXX 0 1 0 1 0 4 11-12
WimR 1 0 1 1 1 1 1 ½ 1 XXX 1 1 1 0 10½ 3
WillemB ½ 0 0 0 0 0 1 0 0 0 XXX 0 0 0 14
MarkusL 0 0 1 0 ½ 0 0 0 1 0 1 XXX ½ 0 4 11-12
HarryH ½ 0 0 0 ½ 0 0 0 0 0 1 ½ XXX 0 13
PatrickT 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 XXX 12 2Hieronder vindt u de tussenstand na drie speelavonden. De eindstand in deze zomercompetitie wordt, zoals gezegd, uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Frans Pieter v/d Bos gaat aan de leiding maar heeft pas één avond meegedaan en moet dus nog minimaal drie keer opdraven om in de prijzen te kunnen vallen. Wim Reimer staat tweede met een minimale voorsprong op Patrick Tjioe die al drie keer zijn kunsten heeft vertoond. Loek Beekman blijft vooralsnog de beste Pomariaan met een zevende plaats.Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos - - 12½         12½ 13 96,2
2 Wim Reimer - - 10½         10½ 13 80,8
3 Patrick Tjioe 12         29 36 80,6
4 Ton Bodaan - -         10 75,0
5 André Wagner 11 7         26½ 36 73,6
6 Jan v/d Meer 10½ 7         24 36 66,7
7 Loek Beekman - -         13 65,4
8 Gerbrand Beekman -         12 23 52,2
9 Frits Berendse 8 5         18½ 36 51,4
10 Han Nicolaas 6         18 36 50,0
11 Wil Kauffman 6 - -         6 13 46,2
12 Frans v/d Elst 8         16 36 44,4
13 Han Terpstra - - 5         5 13 38,5
14 Paul Koks - - 5         5 13 38,5
15 Aad van Eijk 6 3 4         13 36 36,1
16 Harry Hijman 3         10 36 27,8
17 Markus Lohrer - 2 4         6 23 26,1
18 Theo v/d Pol - -         13 19,2
19 Willem Brizee 3 -         26 17,3
20 Vincent Steemers 2 - -         2 13 15,4
Op dinsdag 8 juli speelden we de tweede ronde van de zomer(snelschaak)competitie. Met 14 man was het wat rustiger dan vorige week en dat zal alles te maken hebben gehad met de eerste halve finale in het WK-voetbal tussen Brazilië en Duitsland die deze avond werd gespeeld. De thuisblijvers hadden echter veel beter kunnen gaan schaken want het voetbal was geen bal aan: tenzij je Duitser bent natuurlijk... Na amper een half uur stond er een bizarre en onwaarschijnlijke 5-0 voor Duitsland op het scorebord en moest gevreesd worden voor het leven van de spelers en coach. De 7-1 eindstand is waarschijnlijk uniek in de WK-geschiedenis waarover nog lang zal worden nagepraat, en niet alleen in Brazilië en Duitsland.

Maar goed, dan hetgeen we voor gekomen waren, het snelschaken. Van de 14 aanwezigen speelden Peter de Man en Willem Brizee liever een min of meer serieuze partij terwijl Perry van der Meer alleen maar even langskwam. Dat betekende 11 man voor de snelschaakcompetitie en elke ronde iemand vrij.Peter en Willem deden het rustig(er) aan


De avond begon licht verrassend. André Wagner, vorige week ongeslagen als eerste geëindigd, moest in de eerste ronde een nederlaag incasseren tegen Patrick Tjioe die goed bezig was en na zes ronden met 4½ uit 5 (en een vrije ronde) aan kop ging. Daarmee had hij een half punt voorsprong op Jan van der Meer (die ook nog een wedstrijd meer had gespeeld) en een vol punt op Ton Bodaan die eveneens zijn vrije ronde al had gehad. In de tweede helft gaf Ton echter gas en scoorde 4 uit 5 waarbij het duel in de negende ronde tegen Patrick cruciaal was. Ton wist deze partij te winnen en zodoende alsnog langszij te komen: Patrick en Ton deelden de eerste en tweede plaats met 7½ uit 10.Frits scoorde nog juist boven de 50% en won
o.a. van Patrick, co-winnaar van deze avond


Daarachter volgden André Wagner en Jan van der Meer die beiden een half punt minder bijeen hadden geharkt. Pas op de vijfde en zesde plaats vinden we de eerste Pomarianen terug: Gerbrand Beekman en Frits Berendse scoorden met 5½ uit 10 nog net boven de 50% en een vol punt meer dan uw verslaggever (Han Nicolaas). Harry Hijman (teveel cadeautjes voor de tegenstander) en Aad van Eijk (speelde veel goede partijen maar miste hier en daar dat beetje geluk dat je op zo'n avond nodig hebt) deelden de plaatsen 8 en 9.Markus en Harry, beiden gereed om toe te slaan


Frans van der Elst scoorde met 2½ uit 10 duidelijk onder zijn kunnen maar smaakte wel het genoegen co-winnaar Ton een nederlaag te bezorgen. De laatste plaats was voor Markus Lohrer die in de eerste ronde met een stuk achterstand op fraaie wijze eeuwig schaak afdwong tegen HanN maar het daarna lastig had en uiteindelijk 2 punten pakte.De winnaar van de eerste avond, André Wagner,
redde een half punt tegen de co-winnaar
van deze avond, Ton BodaanOok vanavond pakte iedereen dus zijn puntje mee terwijl niemand, ook de nummers 1 en 2 niet, ongeslagen bleef. Volgende week, dinsdag 15 juli, spelen we de derde avond van deze zomercompetitie. Ik hoop dan op wat meer deelnemers: het WK is dan in ieder geval voorbij... U bent in ieder geval weer van harte welkom in De Schilp om een partijtje mee te spelen. En niet-snelschakers zijn natuurlijk ook welkom!
De volledige eindstand van deze tweede avond vindt u hieronder.


Scoretabel 2e avond zomercompetitie 2014 - 8 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Score Plaats
Gerbrand Beekman XXX ½ 1 0 0 1 1 ½ 1 ½ 0 5-6
Patrick Tjioe ½ XXX 1 1 1 0 1 0 1 1 1 1-2
Aad van Eijk 0 0 XXX 1 0 0 0 0 1 1 0 3 8-9
Han Nicolaas 1 0 0 XXX 1 0 1 0 ½ 1 0 7
Jan van der Meer 1 0 1 0 XXX 1 1 0 1 1 1 7 3-4
Frits Berendse 0 1 1 1 0 XXX ½ 0 1 ½ ½ 5-6
Frans van der Elst 0 0 1 0 0 ½ XXX 1 0 0 0 10
Ton Bodaan ½ 1 1 1 1 1 0 XXX ½ 1 ½ 1-2
Markus Lohrer 0 0 0 ½ 0 0 1 ½ XXX 0 0 2 11
Harry Hijman ½ 0 0 0 0 ½ 1 0 1 XXX 0 3 8-9
André Wagner 1 0 1 1 0 ½ 1 ½ 1 1 XXX 7 3-4


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden waarbij men minimaal vier van de zeven avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de tweede avond. André Wagner gaat op kop, op de voet gevolgd door Jan van der Meer, Ton Bodaan en Patrick Tjioe. Loek Beekman is voorlopig de beste Pomariaan met een vijfde plaats.Stand zomercompetitie na de 2e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Ronde 7 Punten Aantal partijen Score (%)
1 André Wagner 11 7           18 23 78,3
2 Jan v/d Meer 10½ 7           17½ 23 76,1
3 Ton Bodaan -           10 75,0
4 Patrick Tjioe           17 23 73,9
5 Loek Beekman -           13 65,4
6 Frits Berendse 8           13½ 23 58,7
7 Gerbrand Beekman           12 23 52,2
8 Han Nicolaas           12 23 52,2
9 Wil Kauffman 6 -           6 13 46,2
10 Aad van Eijk 6 3           9 23 39,1
11 Frans v/d Elst           8 23 34,8
12 Harry Hijman 3           23 32,6
13 Willem Brizee 3 -           3 13 23,1
14 Markus Lohrer - 2           2 10 20,0
15 Theo v/d Pol -           13 19,2
16 Vincent Steemers 2 -           2 13 15,4
Dinsdag 1 juli: de start van onze zomer(snelschaak)competitie! Ondanks concurrentie van twee wedstrijden in de achtste finale van het WK voetbal hadden zeventien fanatiekelingen de weg naar De Schilp weten te vinden. Twee van hen (Gert Butterman en Peter de Man) verkozen een normaal speeltempo boven het flitsende tempo van dit snelschaakgebeuren (vijf minuten per persoon per partij) terwijl kersvers clubkampioen Rens ter Veen een potje schaakte met bardame Arzo. Dat betekende dus 14 deelnemers voor de eerste avond van de zomercompetitie en onder hen bevonden zich vijf gastspelers: vaste klant Jan van der Meer, Aad van Eijk, Theo van der Pol, Patrick Tjioe en André Wagner, een gemengd gezelschap dus! Uw verslaggever/wedstrijdleider (Han Nicolaas) besloot dat er met 14 deelnemers wel in één groep gespeeld kon worden: met het noteren van alle uitslagen, de 'inspanningen' om elke ronde de juiste mensen achter de juiste borden te krijgen en het bestellen van diverse versnaperingen (de inwendige mens wil ook wat op zo'n avond) ben je in een 13-rondig toernooi toch zeker 2½ uur bezig en voor je het weet is het 11 uur, het tijdstip waarop sommige mensen toch wel naar huis wilden.

Goed, 13 ronden dus. Sommige spelers konden aanvankelijk maar moeilijk een keuze maken tussen het volgen van het WK-voetbal of het doel van deze avond: snelschaken. Maar uiteindelijk kwam dat allemaal goed en werden de 13 ronden in een redelijk straf tempo afgewerkt waarbij er na de 7e ronde een korte pauze was om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen van het gebouw, een consumptie te bestellen of buiten stoom af te blazen.

Het begin was behoorlijk spectaculair: Jan van der Meer ging als een komeet uit de startblokken en denderde vier ronden lang als een sneltrein door het deelnemersveld: 4 uit 4. Pas in de 5e ronde kwam de trein tot stilstand door Patrick Tjioe die rustig was begonnen maar na deze overwinning aardig op stoom kwam. Ondertussen had gastspeler André Wagner ook niet stilgezeten en na vier remises (!) in de eerste vijf ronden was het André die Jan van der Meer in het vizier kreeg, langszij kwam en er overheen ging. Na de 5e ronde stond hij geen enkel half of heel punt meer af: met 8 uit 8 bracht hij zijn totaal op 11 punten, juist een halfje meer dan Jan die het tempo wel kon bijbenen maar niet meer op gelijke hoogte van André wist te komen.

Op gepaste afstand van deze twee matadoren kwam de derde gastspeler, Patrick Tjioe, in beeld. U ziet, wij doen er alles aan om het onze gasten naar de zin te maken! Patrick scoorde 9½ punten en daarmee pakte hij de derde plaats, een punt achter Jan maar een vol punt meer dan Loek Beekman, de eerste Pomariaan in de eindstand. Loek was weer goed bezig, eigenlijk zoals we van hem gewend zijn tijdens dit soort snelschaaksessies.

Naast dit schaakgeweld van de top vier speelde iedereen vol goede moed zijn partijtje mee en boekte zo zijn eigen succes. Niemand bleef puntloos en dat is toch altijd wel prettig! Willem Brizee had daar overigens een hard hoofd in. Na acht ronden bungelde hij nog puntloos onderaan maar daarna kwam hij los. Drie punten uit de laatste vijf ronden bezorgden hem een 12e plek waarmee hij toch nog twee spelers onder zich wist te houden. Het was al met al een gezellige en geslaagde avond wat mij betreft.

Volgende week, dinsdag 8 juli, spelen we de tweede avond van deze zomercompetitie. U bent uiteraard dan ook weer van harte welkom om een partijtje mee te spelen. En niet-snelschakers zijn natuurlijk ook welkom!
De volledige eindstand vindt u hieronder.

Scoretabel 1e avond zomercompetitie 2014 - 1 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Score Plaats
FransvdE XXX 0 0 1 0 1 1 0 0 ½ 1 0 0 1 10
WilK 1 XXX 0 1 1 1 0 0 0 0 1 1 0 0 6 8-9
JanvdM 1 1 XXX 1 1 1 1 ½ 0 1 1 1 1 0 10½ 2
VincentS 0 0 0 XXX 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 2 14
LoekB 1 0 0 1 XXX 1 1 ½ 0 1 1 1 0 1 4
HarryH 0 0 0 1 0 XXX 0 0 ½ 0 1 1 0 1 11
AadvE 0 1 0 1 0 1 XXX ½ ½ 1 0 1 0 0 6 8-9
HanN 1 1 ½ 1 ½ 1 ½ XXX 0 ½ ½ 1 0 0 6
AndréW 1 1 1 1 1 ½ ½ 1 XXX ½ 1 1 1 ½ 11 1
GerbrandB ½ 1 0 1 0 1 0 ½ ½ XXX 1 1 0 0 7
TheovdP 0 0 0 1 0 0 1 ½ 0 0 XXX 0 0 0 13
WillemB 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 XXX 1 0 3 12
FritsB 1 1 0 0 1 1 1 1 0 1 1 0 XXX 0 8 5
PatrickT 0 1 1 1 0 0 1 1 ½ 1 1 1 1 XXX 3

Na er een nachtje over geslapen te hebben lijkt het me toch het meest eerlijk om de eindstand van deze competitie te bepalen op basis van het percentage dat men heeft gescoord na zeven avonden. Om in de prijzen te vallen moet u dan wel minimaal vier van de zeven avonden aanwezig zijn geweest; anders zou iemand die één avond meedoet en al zijn partijen wint met een 100%-score bovenaan eindigen.
Na de tweede ronde zal er een ranglijst worden opgemaakt (op basis van percentage dus), de stand na de eerste ronde is uiteraard gelijk aan de eindstand hierboven.Zomer(snelschaak)competitie 2012


Zomercompetitie 15 augustus (5e en laatste ronde)
Zomercompetitie 8 augustus (4e ronde)
Zomercompetitie 1 augustus (3e ronde)
Zomercompetitie 25 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 18 juli (1e ronde)


Woensdag 15 augustus speelden we de 5e en laatste ronde van de zomersnelschaakcompetitie. Ondanks tropische omstandigheden (in sporthal De Schilp steeg de temperatuur naar recordhoogte die het uiterste vergde van de toch al verhitte gezichten van het schakersvolk) en concurrentie van de voetbalwedstrijd België - Nederland (al rijst de vraag of dit tegenwoordig concurrentie genoemd mag worden...) waren er toch 16 man naar De Schilp gekomen van wie er 14 deelnamen aan het snelschaaktoernooi. Gezien de beschikbare tijd, de barre omstandigheden en het feit dat er op het eind van de avond ook nog een prijsuitreiking diende plaats te vinden, besloot uw verslaggever/organisator (Han Nicolaas) tot een indeling in twee groepen van 7 man. Dat betekende voor de 14 deelnemers 'slechts' zes partijen en één vrije ronde maar dat werd deze avond nauwelijks als een nadeel ervaren.
In groep 1 eindigden favoriet Frans Pieter v/d Bos en de zeer sterk spelende Frans v/d Elst op een gedeelde eerste plaats met 5 uit 6. De barrage werd gewonnen door Frans Pieter waarmee hij in het duel om de dagoverwinning de strijd aanging met Jan v/d Meer, winnaar van groep 2 met eveneens 5 punten. Sterk gespeeld van Jan overigens want hij bleef gehaaide snelschakers als Ton Bodaan en Wouter van Markenstein respectievelijk een half en een heel punt vóór.
In het duel om de dagprijs moest Jan echter twee keer zijn meerdere erkennen in Frans Pieter die daarmee voor de derde keer de eerste plaats opeiste.
Jan v/d Meer speelde een sterke laatste ronde
en pakte de eerste plaats in zijn groep


Nadat HanN de uitslagen had verwerkt en de scores na vijf avonden tot op drie cijfers achter de komma had uitgerekend kon worden overgegaan tot het uitreiken der bekers en ratingprijzen. In totaal deden 25 man één of meerdere keren mee aan deze, soms letterlijk zinderende zomercompetitie van wie de drie hoogstgeklasseerden een beker in ontvangst mochten nemen, beschikbaar gesteld door Frans van der Elst (waarvoor dank!).
De eerste plaats werd 'weggekaapt' door een niet-Pomarlid. Frans Pieter v/d Bos bleek na vijf avonden de sterkste in dit illustere gezelschap. Een fraaie tweede plaats was er voor Han Terpstra terwijl Wouter van Markenstein beslag legde op het brons.
De ratingprijs voor de beste speler met een rating tot 1500 ging naar Loek Beekman die evenals Kees Vink, Harry Hijman en Jan v/d Meer alle avonden aanwezig was. De ratingprijs in de categorie 1500-1700 kende een enigszins zwervend bestaan. Op basis van de score was HanN de sterkste in deze categorie maar de organisatie kan uiteraard geen prijzen aan zichzelf uitdelen! Zodoende werd de prijs toegekend aan de nummer 2 in deze categorie: Jan v/d Meer. Op zijn beurt toverde Jan de prijs om tot een soort jeugdprijs waardoor de 10-jarige Arthur (lid van Botwinnik) er met deze trofee vandoor ging: een aardige afsluiting van een gezellige avond!
De sterk spelende Frans v/d Elst wist ook Armin Segger
aan zijn zegekar te binden


Vanaf deze plaats dank ik iedereen voor zijn aanwezigheid tijdens deze zomerweken (zonder spelers immers geen competitie!) en wat mij betreft was het een geslaagd, maar vooral zeer gezellig toernooi dat voor herhaling vatbaar is: ik hoop dat u daar net zo over denkt!
Hieronder vindt de uitslagen van deze avond, de eindstand na vijf avonden en enkele foto's. Winnaar Frans Pieter v/d Bos schreef een kort stukje over zijn zege op de
website van DD.
Volgende week is er nog één keer vrij schaken op woensdag. De week daarna kunnen we weer op dinsdag terecht in onze eigen speelzaal. Ik hoop u dan ook allen weer woensdag 22 augustus te zien om te snelschaken of iets anders met de stukken te doen.


Scoretabel Groep I 5e en laatste avond zomercompetitie - 15 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Kees Vink XXX 1 0 ½ 0 1 1 3
Frans Pieter v/d Bos 0 XXX 1 1 1 1 1 5 1
Wil Kauffman 1 0 XXX 1 0 0 1 3 4-5
Loek Beekman ½ 0 0 XXX 0 0 1 6
Frans v/d Elst 1 0 1 1 XXX 1 1 5 2
Armin Segger 0 0 1 1 0 XXX 1 3 4-5
Davey 0 0 0 0 0 0 XXX 0 7Scoretabel Groep II 5e en laatste avond zomercompetitie - 15 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Jan v/d Meer XXX 1 1 0 1 1 1 5 1
Han Nicolaas 0 XXX 1 0 1 ½ 1 4
Harry Hijman 0 0 XXX ½ ½ ½ 1 5
Ton Bodaan 1 1 ½ XXX 1 0 1 2
Arthur 0 0 ½ 0 XXX 0 1 6
Wouter van Markenstein 0 ½ ½ 1 1 XXX 1 4 3
John Woestenenk 0 0 0 0 0 0 XXX 0 7

De twee niet-snelschakers vervolgden dapper hun eigen massakamp
Gastspeler Ton Bodaan was ook deze avond goed op dreef
Kees Vink zwaar in de denktank tegen Wil Kauffman: Wil won
Het duel der giganten: Frans Pieter v/d Bos tegen Jan v/d Meer


Hieronder vindt u de eindstand in deze snelschaakcompetitie na vijf avonden waarbij alleen die spelers zijn opgenomen die minimaal drie keer hebben deelgenomen: daaronder vindt u de resultaten van de overige spelers. Frans Pieter werd met drie dagoverwinningen en eenmaal een tweede plaats overtuigend winnaar. Han Terpstra was goed op dreef met een eerste, een tweede en een derde plaats. Wouter liet de eerste twee avonden voorbijgaan maar scoorde in de resterende drie ronden voldoende punten om de derde plaats te pakken.
Kijkt u zelf de ranglijst eens door en bedenk dat het uiteraard leuk is om een partijtje te winnen, dat willen we allemaal en dat is niet meer dan logisch, maar dat het op dit soort avonden toch vooral om de gezelligheid gaat. En gezellig was het zeker, ik denk dat we ons vijf avonden uitstekend hebben vermaakt! Wat mij betreft doen we dit volgend jaar weer, of eerder: wie weet!


Eindstand open zomer(snelschaak)competitie na de 5e avond
(Alleen spelers die minimaal drie keer hebben deelgenomen)

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos 11½ - 9 5 32 37 86,5
2 Han Terpstra 10 9 - - 24½ 31 79,0
3 Wouter van Markenstein - - 4 16 24 66,7
                   
4 Han Nicolaas 7 6 - 25 41 61,0
5 Gerbrand Beekman 6 6 - 24 42 57,1
6 Jan v/d Meer 3 5 26½ 48 55,2
7 Kees Vink 4 8 5 25 48 52,1
8 Wil Kauffman 10½ - 2 3 3 18½ 37 50,0
9 Jan Verheijen 6 - - 17 35 48,6
10 Loek Beekman 7 3 ½ 20½ 48 42,7
11 Frans v/d Elst 4 - 4 2 5 15 37 40,5
12 Harry Hijman 3 3 14½ 48 30,2
13 John Woestenenk - - 1 0 26 13,5Klassering overige spelers (minder dan drie keer deelgenomen)

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Thierry Bieger - - 10 - - 10 11 90,9
2 Ton Bodaan - - - 5 13 73,1
3 Theo Dekker - - - - 13 65,4
4 Chris Gerritsen - - - 4 - 4 7 57,1
5 Armin Segger - - - - 3 3 6 50,0
6 Hans Mudde - 5 - - - 5 11 45,5
7 Amir Tirondaz - - - 3 - 3 7 42,9
8 Paul Koks - - - 3 - 3 7 42,9
9 Tjeerd Ouwehand - - - 2 - 2 7 28,6
10 Arthur - 3 - - 17 26,5
11 Davey - 3 - - 0 3 17 17,6
12 Aad Middeldorp 1 - - - 24 14,6


Woensdag 8 augustus: 20 man verzamelden zich in De Schilp om een potje te schaken. Geen slechte opkomst voor een woensdagavond met concurrentie van de Olympische Spelen op de buis! Van hen meldden zich 17 man voor de 4e ronde van de zomersnelschaakcompetitie terwijl drie man in een rustiger tempo de stukken wilden verzetten. Zeventien man: niet echt een ideaal aantal om te gaan snelschaken. Gezien de tijd teveel voor één grote groep en één groep van negen en één groep van acht is ook niet echt handig. Uw jarige verslaggever (Han Nicolaas) besloot geheel vrijwillig deze avond zelf niet mee te doen waarmee hij twee vliegen in één klap sloeg: twee gelijke groepen van acht man en een iets rustiger avondje voor hemzelf om de scores bij te houden, wat rond te lopen en af en toe een fotootje te maken.
Nee, dit is niet de prijsuitreiking van de zomercompetitie.
De jarige HanN mocht een fles wijn in ontvangst nemen
namens de aanwezige schakers op deze avond

Goed, voor het eerst deze competitie werd er dus gespeeld in twee groepen die zo eerlijk mogelijk op basis van rating werden ingedeeld. Die indeling is altijd een beetje arbitrair omdat de rating van een persoon niet zoveel zegt (of hoeft te zeggen) over iemands snelschaakkwaliteiten. Maar je moet ergens vanuit gaan bij een dergelijke indeling en ik denk dat de twee groepen qua sterkte behoorlijk dicht bij elkaar lagen.
De strijd in groep 1 was zeer spannend en werd pas in de laatste ronde beslist. Wouter van Markenstein, Kees Vink en Ton Bodaan gingen bij het ingaan van de laatste ronde aan kop met 4½ uit 6. Van dit drietal wist alleen Wouter zijn partij in de laatste ronde te winnen en zodoende pakte hij de eerste plaats.
Ook in groep 2 was het spannend, zij het iets minder dan in groep 1. Frans Pieter v/d Bos scoorde zes overwinningen op rij en had aan remise in de laatste ronde tegen Han Terpstra (5 uit 6) voldoende voor de winst. Het werd inderdaad remise waarmee Frans Pieter de groepswinst voor zich opeiste.
Hierna speelden beide winnaars (Wouter en Frans Pieter) nog twee partijen om de 'dagprijs': deze partijen zullen overigens niet worden meegeteld in de bepaling van de eindstand na vijf avonden. Frans Pieter won beide partijen waarmee hij zijn prestatie van de eerste avond, de eerste plaats, evenaarde.
Frans Pieter v/d Bos (winnaar groep 2) won de barrage tegen
Wouter van Markenstein (winnaar groep 1) en
pakte daarmee de winst in deze 4e ronde


Hieronder vindt u de scoretabel in beide groepen en een aantal actiefoto's. Volgende week, woensdag 15 augustus, spelen we de vijfde en laatste ronde van deze, in mijn ogen nu al geslaagde zomercompetitie. Direct na afloop zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Ik zie u dan ook graag volgende week weer in De Schilp, voor de afsluiting van de snelschaakcompetitie of om 'zomaar' een partijtje te spelen.
Onze vaste speelhoek tijdens de zomercompetitie
John en Chris: zelfde kledingzaak, Chris won
Opletten Loek!
Frans had het lastig en verloor o.a. van Wil


Scoretabel Groep I 4e avond zomercompetitie - 8 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Amir Tirondaz XXX ½ 0 ½ 1 1 0 0 3 5
Ton Bodaan ½ XXX 1 1 1 ½ 1 0 5 2-3
Harry Hijman 1 0 XXX ½ 1 0 0 0 6
Tjeerd Ouwehand ½ 0 ½ XXX ½ 0 0 ½ 2 7
Loek Beekman 0 0 0 ½ XXX 0 0 0 ½ 8
Gerbrand Beekman 0 ½ 1 1 1 XXX 0 1 4
Wouter van Markenstein 1 0 1 1 1 1 XXX ½ 1
Kees Vink 1 1 1 ½ 1 0 ½ XXX 5 2-3


Scoretabel Groep II 4e avond zomercompetitie - 8 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Frans Pieter v/d Bos XXX 1 1 1 1 1 ½ 1 1
Frans v/d Elst 0 XXX 0 1 0 0 0 1 2 7
Wil Kauffman 0 1 XXX 0 1 0 0 1 3 4-6
Jan v/d Meer 0 0 1 XXX 0 0 1 1 3 4-6
Paul Koks 0 1 0 1 XXX 1 0 0 3 4-6
Chris Gerritsen 0 1 1 1 0 XXX 0 1 4 3
Han Terpstra ½ 1 1 0 1 1 XXX 1 2
John Woestenenk 0 0 0 0 1 0 0 XXX 1 8

De toppers in groep II tegen elkaar: remise
Loek en Harry: altijd aanwezig
De Denkers


Hieronder vindt u de stand in deze snelschaakcompetitie na vier van de vijf avonden. Diverse spelers kunnen niet meer voldoen aan de eis om minimaal drie van de vijf avonden aanwezig te zijn geweest en kunnen dus niet meer meedingen naar de prijzen. Maar zoals u weet, zeker in deze Olympische tijden: meedoen is belangrijker dan winnen!
Zoals u ziet is er nog niets beslist. Weliswaar heeft Frans Pieter v/d Bos de beste kansen op de eerste plaats maar hij moet het nog wel even waarmaken. Han Terpstra en Wouter van Markenstein liggen namelijk op de loer en zullen er in de laatste avond alles aan doen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.


Stand zomercompetitie na de 4e avond

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Thierry Bieger - - 10 -   10 11 90,9
2 Frans Pieter v/d Bos 11½ - 9   27 31 87,1
3 Han Terpstra 10 9 -   24½ 31 79,0
4 Ton Bodaan - - - 5   5 7 71,4
5 Wouter van Markenstein - -   12 18 66,7
6 Theo Dekker - - -   13 65,4
7 Han Nicolaas 7 6 -   21½ 35 61,4
8 Gerbrand Beekman 6 6   24 42 57,1
9 Chris Gerritsen - - - 4   4 7 57,1
10 Jan v/d Meer 3   21½ 42 51,2
11 Kees Vink 4 8 5   21½ 42 51,2
12 Wil Kauffman 10½ - 2 3   15½ 31 50,0
13 Jan Verheijen 6 -   17 35 48,6
14 Hans Mudde - 5 - -   5 11 45,5
15 Loek Beekman 7 3 ½   19 42 45,2
16 Amir Tirondaz - - - 3   3 7 42,9
17 Paul Koks - - - 3   3 7 42,9
18 Frans v/d Elst 4 - 4 2   10 31 32,3
19 Harry Hijman 3 3   12 42 28,6
20 Tjeerd Ouwehand - - - 2   2 7 28,6
21 Arthur - 3 - -   3 11 27,3
22 Davey - 3 - -   3 11 27,3
23 John Woestenenk - - 1   20 17,5
24 Aad Middeldorp 1 - -   24 14,6


Woensdag 1 augustus: een vrij natte, maar niet echt koude zomeravond, buiten schaken was er echter deze avond helaas niet bij. Twaalf man deden mee in de 3e ronde van de snelschaakcompetitie terwijl vier man zich buiten het snelschaakgeweld hielden, of althans iets minder snel de stukken verzetten.
Thierry Bieger deed voor de eerste keer mee en maakte van begin af aan duidelijk dat hij de te kloppen man was. Aanvankelijk kon Frans Pieter v/d Bos, de winnaar van de eerste avond, het moordende tempo van Thierry nog wel bijbenen maar in de onderlinge strijd in de 6e ronde moest hij het onderspit delven. Hij liet zijn koning schaak staan en deed een andere zet, waardoor Thierry de partij kon claimen. Waarschijnlijk was Thierry anders door zijn vlag gegaan. Met deze overwinning nam Thierry een punt voorsprong en dat werden er zelfs twee toen ook Wouter van Markenstein in de 9e ronde Frans Pieter op de knieën kreeg. De schade voor Frans Pieter bleef uiteindelijk beperkt tot één punt aangezien Thierry in de laatste ronde alsnog onderuit ging: Gerbrand Beekman won het pionneneindspel en pakte daarmee en passant een fraaie derde plaats met 7½ punten.
Gehaaide snelschakers als Loek Beekman en Wil Kauffman (een tweede plek op de eerste avond!) hadden het lastig deze avond en bleven met respectievelijk 3 en 2 punten (ver) onder hun kunnen.
Het goede leven: nog even na-schaken met een wijntje en een pilsje


Ook Kees Vink kon zijn goede vorm van vorige week (8 uit 11) niet vasthouden en moest nu met 4½ punten de 7e plaats delen met gastspeler Jan van der Meer, ook iemand van wie we weten dat hij beter kan. Een andere gastspeler, Jan Verheijen, speelde daarentegen een prima ronde met o.a. een zeer fraaie overwinning op uw verslaggever (Han Nicolaas). Ik dacht met een kwaliteitsoffer een stuk te winnen maar Jan vond een schitterende tegenzet waarmee hij het stuk redde, de kwaliteit voor bleef en de partij vakkundig uitschoof. Kijk, dat zijn mooie partijen waarvan ik het niet erg vind om ze te verliezen. Met 6 uit 11 boekte JanV deze avond zijn beste resultaat in deze zomercompetitie en bereikte hij een gedeelde 5e en 6e plek met HanN.

Nog twee avonden te gaan, volgende week, woensdag 8 augustus spelen we de vierde avond van deze zomercompetitie. Voor de zekerheid meld ik hier nog even dat u, wilt u in aanmerking komen voor een van de prachtige prijzen, ten minste 3 van de 5 avonden moet hebben deelgenomen.
Ik zie u graag volgende week weer in De Schilp, voor deelname aan de snelschaakcompetitie of om 'zomaar' een partijtje te spelen.
Alle uitslagen en de eindstand vindt u hieronder.
Frans Pieter v/d Bos en Jan - ben ik in beeld - v/d Meer


Scoretabel 3e avond zomercompetitie - 1 augustus

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Gerbrand XXX 1 ½ 0 1 0 0 1 1 1 1 1 3
HanN 0 XXX ½ ½ 1 0 0 1 1 1 0 1 6 5-6
Wouter ½ ½ XXX 0 1 0 1 1 1 1 0 ½ 4
FransvdE 1 ½ 1 XXX ½ 0 0 0 1 0 0 0 4 9
Janv/dM 0 0 0 ½ XXX 1 0 0 1 1 0 1 7-8
JanV 1 1 1 1 0 XXX 0 0 0 1 0 1 6 5-6
FransP 1 1 0 1 1 1 XXX 1 1 1 0 1 9 2
Loek 0 0 0 1 1 1 0 XXX 0 0 0 0 3 10-11
Harry 0 0 0 0 0 1 0 1 XXX 1 0 0 3 10-11
Wil 0 0 0 1 0 0 0 1 0 XXX 0 0 2 12
Thierry 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 XXX 1 10 1
Kees 0 0 ½ 1 0 0 0 1 1 1 0 XXX 7-8


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Zoals hieronder in de stand na de derde avond is te zien is het bijzonder spannend. Thierry Bieger gaat aan kop maar moet de resterende twee avonden wel aanwezig zijn (en behoorlijk presteren!) om eventueel een prijs mee naar huis te kunnen nemen. Frans Pieter v/d Bos en HanT liggen 'op schema' maar er zijn diverse mensen die nog kans hebben op een van de eerste drie prijzen danwel een ratingprijs.
Hieronder vindt u de ranglijst na de derde avond.


Stand zomercompetitie na de 3e avond

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Thierry Bieger - - 10     10 11 90,9
2 Frans Pieter v/d Bos 11½ - 9     20½ 24 85,4
3 Han Terpstra 10 9 -     19 24 79,2
4 Theo Dekker - -     13 65,4
5 Han Nicolaas 7 6     21½ 35 61,4
6 Wouter van Markenstein - -     11 59,1
7 Gerbrand Beekman 6 6     19½ 35 55,7
8 Loek Beekman 7 3     18½ 35 52,9
9 Jan v/d Meer     18½ 35 52,9
10 Wil Kauffman 10½ - 2     12½ 24 52,1
11 Jan Verheijen 6     17 35 48,6
12 Kees Vink 4 8     16½ 35 47,1
13 Hans Mudde - 5 -     5 11 45,5
14 Frans v/d Elst 4 - 4     8 24 33,3
15 Arthur - 3 -     3 11 27,3
16 Davey - 3 -     3 11 27,3
17 Harry Hijman 3 3     35 27,1
18 John Woestenenk - -     13 19,2
19 Aad Middeldorp 1 -     24 14,6


Woensdag 25 juli: een zwoele zomeravond, schitterend weer, een graad of 25. Wat is er dan aangenamer dan buiten op het terras van De Schilp een paar potjes te snelschaken? Zo'n 15 Pomarianen en niet-Pomarianen vonden dat inderdaad een fijn plan en 12 van hen zetten rond 10 over 8 de klokken in werking voor de 2e avond van de zomer(snelschaak)competitie bij Pomar. De nummers 1 en 2 van vorige week (Frans Pieter v/d Bos en Wil Kauffman) waren afwezig maar voor de rest was een groot deel van het deelnemersveld van de eerste avond ook nu weer aanwezig om enkele schitterende partijen op de mat te leggen, hopend op eeuwige roem, en wellicht een beker(tje) na afloop van deze loodzware competitie die vijf avonden omvat.

Han Terpstra en Loek Beekman maakten van begin af aan hun bedoelingen meer dan duidelijk: de eerste plaats, met minder zouden beiden geen genoegen nemen deze avond. Na zes ronden had HanT 5½ punten bij elkaar geharkt, en had hij slechts een half puntje afgestaan aan uw verslaggever (Han Nicolaas). Loek stond op 5 punten dankzij 5 overwinningen en een nederlaag tegen Kees Vink die overigens veel beter in vorm was dan vorige week. Na de 7e ronde was HanT een punt los: zelf won hij van Jan Verheijen terwijl Loek niet verder kwam dan remise tegen HanN. De strijd om de eerste plaats leek bekeken toen HanT het onderlinge duel in de 9e ronde won en twee punten voor lag. Met nog twee ronden te gaan kon er weinig meer mis gaan. Maar in (snel)schaken is niets onmogelijk en HanT maakte het ongewild nog aardig spannend door in de 10e ronde van Gerbrand Beekman te verliezen terwijl Loek won. Een remise in de 11e ronde was uiteindelijk toch voldoende voor HanT om deze avond met 9 uit 11 de eerste plaats te pakken, Loek eindigde dankzij winst in de laatste ronde op slechts een half punt achterstand.
Schaken in de buitenlucht op een warme zomeravond:
Hans Mudde en Aad Middeldorp gunden elkaar een half punt


Kees had zoals gezegd zijn vertrouwde vorm weer te pakken en pakte met 8 punten een fraaie derde plek. HanN morste iets teveel halve (en hele) punten om een serieuze bedreiging te vormen voor de ereplaatsen maar kon met 7 punten en een vierde plek toch tevreden zijn. Gerbrand Beekman speelde eigenlijk twee toernooien: in het begin wilde het niet lukken en wist hij vier ronden lang de nul te houden. Daarna werd de weg omhoog ingezet met zes overwinningen en nog slechts één verliespartij.
Aad Middeldorp speelde juist in het begin ijzersterk: met 2½ uit 3 mengde hij zich aan de top maar na de nederlaag tegen Kees in de 4e ronde moet er iets zijn geknakt: wat Aad ook probeerde, het wilde niet meer lukken en Aad bleef steken op de score die hij ook na 3 ronden had.

De gastspelers Jan van der Meer en Jan Verheijen scoorden beiden 50% terwijl twee andere gasten, Davey en zoon Arthur (een jeugdspeler van Promotie die nog ver kan komen) het ook zeker niet slecht deden en beiden drie punten behaalden. Waar vader Davey moeite had met de tijd (vijf minuten was voor hem eigenlijk te weinig), speelde Arthur razendspel. Kenmerkend voor de jeugd zullen we maar zeggen: het kan ze niet snel genoeg gaan! Beiden hadden het overigens zo te zien wel naar hun zin en dat is toch minstens zo belangrijk (zo niet belangrijker) als het resultaat.
Kortom, wat mij betreft was ook deze tweede ronde een geslaagde en zeer gezellige avond!
Volgende week, woensdag 1 augustus spelen we de derde avond van deze zomercompetitie. U bent uiteraard dan ook weer van harte welkom om een partijtje mee te spelen. En niet-snelschakers zijn natuurlijk ook welkom!
Alle uitslagen en de eindstand vindt u hieronder.

Scoretabel 2e avond zomercompetitie - 25 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
JanvdM XXX ½ 1 0 1 0 0 1 1 0 0 1 6-7
HanN ½ XXX 0 ½ 1 ½ 1 1 1 ½ 0 1 7 4
Harry 0 1 XXX 0 1 0 0 1 0 0 0 0 3 9-11
HanT 1 ½ 1 XXX 1 1 0 ½ 1 1 1 1 9 1
AadM 0 0 0 0 XXX 0 0 1 1 ½ 0 0 12
Loek 1 ½ 1 0 1 XXX 1 1 1 1 0 1 2
Gerbrand 1 0 1 1 1 0 XXX 0 0 1 1 0 6 5
Arthur 0 0 0 ½ 0 0 1 XXX 0 1 ½ 0 3 9-11
Davey 0 0 1 0 0 0 1 1 XXX 0 0 0 3 9-11
HansM 1 ½ 1 0 ½ 0 0 0 1 XXX 0 1 5 8
Kees 1 1 1 0 1 1 0 ½ 1 1 XXX ½ 8 3
JanV 0 0 1 0 1 0 1 1 1 0 ½ XXX 6-7


De eindstand in deze zomercompetitie wordt uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Na elke ronde zal de ranglijst worden opgemaakt, hieronder vindt u de ranglijst na de tweede avond.


Stand zomercompetitie na de 2e avond

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos 11½ -       11½ 13 88,5
2 Wil Kauffman 10½ -       10½ 13 80,8
3 Han Terpstra 10 9       19 24 79,2
4 Theo Dekker -       13 65,4
5 Han Nicolaas 7       15½ 24 64,6
6 Loek Beekman 7       15½ 24 64,6
7 Jan v/d Meer       14 24 58,3
8 Gerbrand Beekman 6 6       12 24 50,0
9 Kees Vink 4 8       12 24 50,0
10 Jan Verheijen       11 24 45,8
11 Hans Mudde - 5       5 11 45,5
12 Frans v/d Elst 4 -       4 13 30,8
13 Arthur - 3       3 11 27,3
14 Davey - 3       3 11 27,3
15 Harry Hijman 3       24 27,1
16 John Woestenenk -       13 19,2
17 Aad Middeldorp 1       24 14,6


Woensdag 18 juli: de start van onze zomer(snelschaak)competitie! Zestien fanatiekelingen hadden de weg naar De Schilp weten te vinden van wie er twee (Hans Jongsma en Wim Lut) een normaal speeltempo verkozen boven het flitsende tempo van dit snelschaakgebeuren: 5 minuten per persoon per partij. Dat betekende 14 deelnemers voor de eerste avond van de zomercompetitie en onder hen bevonden zich vijf gastspelers: vaste klant Jan van der Meer (uiteraard!), Frans Pieter van den Bos, Jan Verheijen, Aad Middeldorp en Theo Dekker, een gemengd gezelschap dus! Uw verslaggever/wedstrijdleider (Han Nicolaas) besloot dat er, gezien de tijd, nog net in één groep gespeeld kon worden: met het noteren van alle uitslagen, de 'inspanningen' om elke ronde de juiste mensen achter de juiste borden te krijgen en het bestellen van diverse versnaperingen (de inwendige mens wil ook wat op zo'n avond) ben je in een 13-rondig toernooi toch zeker 2½ uur bezig en voor je het weet is het 11 uur, het tijdstip waarop we min of meer geacht werden het pand te hebben verlaten. Achteraf gezien was het iets meer relaxed geweest om in twee groepen te spelen met een iets ruimer tempo, maar voor dit soort wijsheden achteraf koop je niet zoveel: wel iets om in het achterhoofd te houden voor een volgende keer.

Goed, 13 ronden dus en die werden in een straf tempo afgewerkt. De deelnemers kregen nauwelijks de tijd om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen van het gebouw, een consumptie te bestellen of buiten stoom af te blazen (wat op zich niet zo erg was want het weer was zodanig dat deze competitie beter het predicaat 'herfstcompetitie' had kunnen krijgen). Het begin was spectaculair, sensationeel, hartverscheurend, kortom: verrassend! Wil Kauffman ging als een komeet uit de startblokken en denderde als een opgevoerde TGV door het deelnemersveld: na 8 ronden had hij evenzovele overwinningen achter zijn naam staan en onder zijn slachtoffers bevonden zich niet de minsten van het gezelschap (Gerbrand Beekman, Theo Dekker, Kees Vink en Loek Beekman om er een paar te noemen).

Alleen Frans Pieter (op papier de favoriet) wist dit moordende tempo enigszins bij te houden en stond na zes ronden evenals Wil nog op een 100%-score. In de 7e ronde volgde echter een (onterechte, dat moet gezegd) nederlaag tegen HanN zodat Wil een vol punt los was. In de 9e ronde volgde het duel tussen deze twee giganten waarbij Frans Pieter als overwinnaar uit de bus kwam. Ook in de laatste ronden moest Wil wat gas terugnemen terwijl Frans Pieter doorging met winnen, slechts onderbroken door een miraculeuze puntendeling tegen Loek in de 10e ronde: Loek stond een dame en toren voor maar liet zijn tegenstander ontsnappen met pat...
Uiteindelijk pakte Frans Pieter de eerste plaats met 11½ uit 13, een punt meer dan Wil die met 10½ uit 13 waarschijnlijk een van zijn beste toernooien ooit speelde. Han Terpstra speelde met name na de pauze een perfect toernooi (6 uit 6 in de laatste zes ronden) en haalde Wil nog bijna in: met 10 uit 13 eindigde hij een half puntje achter Wil op een fraaie derde plaats.

Naast dit schaakgeweld van de top drie speelde iedereen vol goede moed zijn partijtje mee en boekte zo zijn eigen succes. Niemand bleef puntloos en dat is toch altijd wel prettig! Kortom, een gezellige en geslaagde avond wat mij betreft.
Volgende week, woensdag 25 juli spelen we de tweede avond van deze zomercompetitie. U bent uiteraard dan ook weer van harte welkom om een partijtje mee te spelen. En niet-snelschakers zijn natuurlijk ook welkom!
De volledige eindstand vindt u hieronder.

Scoretabel 1e avond zomercompetitie - 18 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Score Plaats
JanvdM XXX 0 1 1 0 1 1 0 1 1 ½ 0 1 1 4-6
FransP 1 XXX 1 1 1 0 1 1 ½ 1 1 1 1 1 11½ 1
JanV 0 0 XXX 1 ½ 0 1 0 0 1 0 0 1 1 9
AadM 0 0 0 XXX 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 14
HanT 1 0 ½ 1 XXX 1 1 1 1 1 1 0 ½ 1 10 3
HanN 0 1 1 1 0 XXX 1 ½ ½ 0 1 1 ½ 1 4-6
Harry 0 0 0 1 0 0 XXX 0 0 0 0 ½ 1 1 12
Wil 1 0 1 1 0 ½ 1 XXX 1 1 1 1 1 1 10½ 2
Loek 0 ½ 1 0 0 ½ 1 0 XXX 1 1 1 0 1 7 7
Gerbrand 0 0 0 1 0 1 1 0 0 XXX 1 0 1 1 6 8
FransvdE ½ 0 1 1 0 0 1 0 0 0 XXX 0 0 ½ 4 10-11
Theo 1 0 1 1 1 0 ½ 0 0 1 1 XXX 1 1 4-6
Kees 0 0 0 1 ½ ½ 0 0 1 0 1 0 XXX 0 4 10-11
John 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 ½ 0 1 XXX 13


Zoals hiervoor is vermeld wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Na elke ronde zal de ranglijst worden opgemaakt, hieronder vindt u de ranglijst na de eerste avond die uiteraard gelijk is aan de eindstand hierboven.


Stand zomercompetitie na de 1e avond

Plaats Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Score (absoluut) Aantal partijen Score (%)
1 Frans Pieter v/d Bos 11½         11½ 13 88,5
2 Wil Kauffman 10½         10½ 13 80,8
3 Han Terpstra 10         10 13 76,9
4 Theo Dekker         13 65,4
5 Jan v/d Meer         13 65,4
6 Han Nicolaas         13 65,4
7 Loek Beekman 7         7 13 53,8
8 Gerbrand Beekman 6         6 13 46,2
9 Jan Verheijen         13 42,3
10 Kees Vink 4         4 13 30,8
11 Frans v/d Elst 4         4 13 30,8
12 Harry Hijman         13 26,9
13 John Woestenenk         13 19,2
14 Aad Middeldorp 1         1 13 7,7