Pomar Nieuws 4 2001 2002

Home
Adressen Pomar
Agenda 2003-2004
Interne competitie
Pomar 1
Pomar 2
Pomar 3
Teams/Rating
Partijen naspelen
Online schaken!
Clubblad Pomar
Jeugd
Interessante links

Nedstat Basic - Free web site statistics    webmaster

pomarlogo.gif (1402 bytes)

Pomar Nieuws 4    april 2002                     Andere PN

Inhoud:
Voorwoord *
POMAR 4- SCHAAKMAT 2 2 - 6 *
PROMOTIE – POMAR 4 - 0 *
Zomaar een partij *
Pomar 3–Schaakmat 3 *
De favoriete schaaksites van Han *
LIERSE 2 - POMAR 2 2 - 6 *
Pomar 5 – Bobby F.2 *
Standen Intern *
WINTERCOMPETITIE 2001-2002. *
Regina Pacis 1 - Pomar 3 4½-3½ *
Standen extern *

Voorwoord                                         TERUG

Hallo allemaal!!

Dit is het Pomar Nieuws van alweer april 2002. Wat kunnen we verwachten in deze editie?

Om te beginnen is het externe seizoen afgelopen. En alle teams van Pomar hebben het uitstekend gedaan!! Vooral de notering van ons derde mag prachtig genoemd worden. Natuurlijk worden de krachtmetingen met andere verenigingen zoals altijd voorzien van de nodige verslagen.

De wintercompetitie is inmiddels voorbij. Een verslag van de wintercompetitie door de wedstrijdleider is verderop te lezen. Verder heeft Frits een hele aardige partij ingezonden. Deze partij hoort bij een verslag van een bekerwedstrijd dat nooit gepubliceerd is. Bij deze! Alweer van een tijdje geleden, maar niet minder leuk.

And last but not least: "De favoriete schaaksites van Han". Han zal elk Pomar Nieuws z’n eigen column vullen met bovenstaande naam. De eerste site die wordt besproken is die van niemand minder dan Gary Kasparov. Han geeft de site een 9, lees snel waarom!

Veel leesplezier!!!

Lennard

POMAR 4- SCHAAKMAT 2 2 - 6                                       TERUG

Ons vierde krijgt het weer zwaar in de derde klasse, maar ik verwacht toch nog de nodige punten van dit team. Twee nederlagen op rij (7-1 en 6-2) staan garant voor een slechte stand maar als de vorm terug komt komen de punten vanzelf.

Bob verkeert in een dip en zowel in de interne als de externe is onze man in een gulle en vrijgevige bui. Hij kreeg een stuk voor tegen drie pionnen, maar de ontwikkeling van zijn stukken was zo slecht dat hij met twee stukken minder speelde. Zijn tegenstander wist de partij fraai te winnen. Frits Berendse senior speelde remise in een partij met een pion minder. Onze man speelde met een paard en zijn tegenstander met een loper. Nadat onze man een pion offerde kon zijn tegenstander niet meer promoveren en werd er een remise bereikt (0,5-1,5)

Christian Wind kwam een stuk voor te staan, maar moest opboksen tegen een langdurige en scherpe aanval. Zijn tegenstander had het goed gezien en wist de partij in zijn voordeel te besluiten. Jos Poelman was evenals Bob in een vrijgevige bui en strooide wat pionnen op een vleugel waar hij ze toch niet nodig had. De pionnen aan de andere kant gaven namelijk de doorslag en na een verkeerde zet van zijn tegenstander wist onze man de partij heel knap te winnen. (1,5-2,5)

Tim van Rijswijk kwam een pion achter te staan, maar wist deze achterstand weer goed te maken. In het eindspel draaide hij twee zetten om waardoor hij een stuk en de partij verloor. Hans Maljers, die net zo als Piet, ook intern wil gaan spelen stelde remise voor op het moment dat hij de winnende zet deed. Zijn tegenstander moest er even over nadenken maar besloot wijselijk de remise te accepteren. (2-4)

Tegelijkertijd verloor Piet zijn partij en dat is heel ongebruikelijk. Meestal is hij goed voor een halve of een heel punt. De combinatie, waardoor hij verloor heb ik even gemist, maar ik heb hem niet slechter zien staan. Tenslotte verloor onze kampioen van vorig jaar (6,5 uit 7) zijn partij en dat is tijden geleden dat Flip nog eens verloren heeft. Hij kwam een toren en de kwaliteit achter te staan in een moeilijke partij en onze man kon het tij niet keren. (2-6)

Het feit dat de topscoorders van vorig seizoen nu een slechtere start hebben betekend nog niet veel. Ik ga pas vrezen voor een slecht seizoen als zij de vorm niet terug kunnen vinden. Het tij zal vanzelf keren en ik hoop voor de volgende keer op een beter resultaat. Succes, heren.

PROMOTIE – POMAR 4 - 0                                       TERUG

Op dinsdagavond moesten wij strijden voor de beker tegen Promotie. Ik kreeg een paar afmeldingen van Lennard en Perry zodat wij met wat (mindere) goden vertrokken naar Zoetermeer. Promotie speelt tegenwoordig in een ander lokaal aan de Voorweg, en dat was wel even zoeken. Een collega was zo vriendelijk mij voor de deur af te zetten. Met een fantasieopstelling tegen de collega’s van Promotie die gemiddeld ongeveer 150 rating punten meer hadden dan onze spelers. Wij kozen voor rapid partijen als de stand na de reguliere partijen gelijk zou zijn. Ook de loting werkte in ons voordeel, aan bord 1 met wit en voor Gerbrand aan bord 4 zwart.

Even dreigde een sensatie toen de eerste drie borden allen iets beter stonden. Gerbrand was met zijn hoofd nog niet helemaal bij het schaken en had het moeilijk in de opening. Hij kreeg een stuk voor twee pionnen maar kon zijn andere stukken slecht ontwikkelen en zodoende moest onze man genoegen nemen met een nederlaag. Wouter kwam een pion voor te staan, maar kreeg een dubbelpion op de h-lijn waardoor hij twijfelde aan de rokade. Het kleine voordeel kon niet uitgebuit worden, maar hij kwam wel degelijk sterker te staan. Na afruil van de dames verloor onze man een stuk en de partij.

Frits speelde aan bord 1 een ijzersterke partij en langzamerhand won onze man de ene na de andere pion. Via stukwinst, kwaliteit offer, stuk verlies wist hij de stelling van zijn tegenstander te infiltreren. Het goede voorbereide aanvalsplan werd afgewisseld met twee mindere zetten waardoor zijn tegenstander in de zetel naar de overwinning werd gedragen. Ondanks het materiele voordeel van Frits werd het opschuiven van wat pionnen hem noodlottig en wist zijn tegenstander zich als een Houdini te bevrijden. Met deze 3-0 achterstand speelde Felix voor de kat zijn viool. Hij stond de hele partij iets sterker maar gaf ten onrechte kwaliteit weg. Na verlies van nog een stuk moest onze man opgeven. Het katerige gevoel bleef, want een verrassing was mogelijk geweest. Volgend jaar beter.

Ik was bijzonder content over de opbouw van mijn partij zodat ik deze met wat aantekeningen hieronder wel wil publiceren.

Zomaar een partij                                       TERUG

Partij Frits Berendse - Ronald Blok

1. d4 Pf6 21 Pxh4 Df6 Ad2
2. c4 g6 22 Txc8 Txc8 Ad 3
3. Pc3 Lg7 23 Pf5 Dg6
4. Pf3 d6 24 Da6 Td8
5. e3 0-0 25 Tc1 Txf5
6. Ld3 Pbd7 26 exf5 Dxh6 Ad 4
7. Dc2 e5 27 Dxa7 f3
8. 0-0 b6 28 Dxb6 Tf8
9. Td1 Lb7 29 gxf3 Pf6
10 d5 Pc5 30 Dxd6 Dxh3
11 e4 Lc8 31 De6+ Kh8
12 b4 Pxd3 32 Pg3 g4 Ad 5
13 Dxd3 Ph5 33 Tc3 gxf3
14 h3 f5 34 Txf3 Pg4
15 Lg5 Lf6 Ad 1 35 De7 Tc8 Ad 6
16 Lh6 Tf7 36 Dg5 e4
17 Tac1 f4 37 Dg7+ Ad 7
18 Pe2 Lh4
19 c5 g5
20 cxd6 cxd6
Ad 1: de tussenzet van de loper was de opzet om naar h6 te gaan
Ad 2: het slaan de loper op h4 zou gevolgd worden door Df3 en vervolgens Dh5 en zodoende koos mijn tegenstander even voor een stuk minder.
Ad 3: ik gaf de kwaliteit om mijn paard te kunnen verhuizen naar f5
Ad 4: kwaliteit werd teruggeven om stuk achterstand in te lopen
Ad 5: een mindere zet, Toren c8 was winnend en beslissend. Ook Dxe5 was beter omdat het paard gepend wordt.
Ad 6: weer een mindere zet waardoor mijn tegenstander de c lijn kan pakken om de dreiging te vergroten
Ad 7: de beslissende fout, dame offer om met paard schaak te geven en dame terug te winnen. Het schaakveld was echter bezet door een eigen pion.

 Pomar 3 – Schaakmat 3                                       TERUG

Frans vd Linden keek verbaasd, dat hij extern moest spelen (2 weken niet geweest). Z’n spel was prima. Na 50 minuten haalde hij het eerste punt binnen: 1-0. Martin Hazen speelde met een extra handicap, daar z’n tegenstander visueel gehandicapt was. En met zo een tegenstander is het moeilijk geconcentreerd te blijven. Het spel ging gelijk op, zodat ze tot remise besloten: 1½ -½.

Thierry Bieger kwam 1 pion achter, maar na een uur waren er weer een gelijk aantal stukken op het bord. Na een zeer goed opgezette aanval op de koning gaf de tegenstander na anderhalf uur op: 2½-½. Peter de Man speelde tegen een jongedame die het in het begin zeer moeilijk maakte. Maar toen "De Pijp" weer tevoorschijn kon komen kon Els het vergeten, ze werd opgerold: 3½-½.

Bob Maas speelde zeer aanvallend, wat door z’n tegenstander goed werd opgevangen. Na overleg met de teamleider (dàt zouden meer mensen moeten doen!!) kwam hij remise overeen: 4-1. John Woestenenk kwam een pion achter te staan, de partij ging leuk op. Hij ging het eindspel in met paard + pion tegen 2 pionnen, maar daar onze man zich niet al te happy voelde bood hij remise aan (wel zonder overleg) wat doo z’n tegenstander graag werd geaccepteerd: 4½-1½.

Han Nicolaas stond na 2 uur spelen er zeer goed voor, 4 pionnen meer, dat zat wel goed dacht ik. Alleen de tijd ging hem parten spelen. Met nog 28 seconden op de klok bood hij, zonder overleg, remise aan, waar z’n tegenstander zeer tevreden mee was: 5-2. Gerard vd Kooij kwam onder druk te staan, tot hij het heft overnam en steeds meer grip op de wedstrijd kreeg. Voor de de toeschouwers interessant en leuk, daar beide spelers met hun vinger op het bord aangaven wat ze dachten te zetten. Maar Gerard hield ook de haast promoverende pion in de gaten, waarop z’n tegenstander opgaf: 6-2.

Alle spelers gefeliciteerd namens Wil. Maar geef een teamleider het gevoel dat hij er niet alleen voor een stukkie schrijven staat, maar bied of accepteer alleen remise na ruggespraak met uw teamleider. Dàt zouden meer mensen moeten doen!!

Wil Kauffman

De favoriete schaaksites van Han                                       TERUG

Toen Lennard me een maand of twee geleden vroeg om voor elk Pomarnieuws een column te schrijven over één bepaalde schaaksite op internet, hoefde ik daar niet zo lang over na te denken. Dat leek me wel leuk, en het aanbod is zó groot dat er heel wat te schrijven valt!

Ik zal deze keer beginnen met een, zeker niet volledig, overzicht van de sites waar ik zelf regelmatig overheen surf met van elke site een (zeer) korte beschrijving van wat er zoal te vinden is. Eén site zal ik dan elke keer uitvoerig bespreken.

http://www.kasparovchess.com

De officiële site van de beste schaker aller tijden: tenminste, dat vind ik, maar daar valt uiteraard over te discussiëren! Een zeer uitgebreide site met van alles wat: nieuws, toernooibesprekingen, interviews, (live) partijen enz. Deze site zal ik verderop uitvoeriger beschrijven.

http://www.schaakbond.nl

De site van de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond. Richt zich met name op alles wat er in Nederland op schaakgebied gebeurt.

http://www.bobbyfischer.net

Site over de geniale Amerikaan (die andere beste schaker aller tijden?!), die in 1972 eindelijk de Russische heerschappij in het schaken wist te doorbreken. Veel nieuws, partijen, artikelen en resultaten in toernooien en matches.

http://www.braingames.net

Site van BGN (Braingames Network), de organisatie achter de WK-match tussen Kasparov en Kramnik in 2000 in Londen. Dit bedrijf zal ook het WK 2002 in Dortmund sponsoren en organiseren.

http://www.fide.com

Site van de FIDE, de wereldschaakbond. Veel (internationaal) schaaknieuws, aankondigingen van toernooien e.d. Elke twee maanden is hier ook de nieuwste ELO-ranglijst te bekijken en deze kan ook worden gedownload.

http://www.vanstockum.nl

Een wat vreemde keuze misschien om een boekhandel als één van je favoriete schaaksites te noemen! Maar boekhandel Van Stockum in Den Haag (het gedeelte aan de Herengracht 60 is gespecialiseerd op schaakgebied) heeft een zeer ruime collectie schaakboeken en de site wordt goed bijgehouden. Tevens is er een zoekmechanisme waarin je kan zoeken op onderwerp (bv. toernooien, matches, openingen, eindspel/studies etc.), titel/trefwoord of op auteur. Leuke site!

http://maskeret.com/mecca/index.shtml

Een echte schaakencyclopedie op Internet. Eén van mijn favorieten! Van alles is hier te vinden: biografieën en foto's van spelers, overzichten van schaaktoernooien vanaf het allereerste begin (het internationale toernooi in Londen in 1851) tot heden, een tijdbalk met de belangrijkste schaakgebeurtenissen, ELO-ranglijsten en honderden links naar andere sites. Zeer de moeite waard!

http://chess-sector.odessa.ua

Oekraïne is één van de sterkste schaaklanden ter wereld, ook bij de vrouwen trouwens. De huidige wereldkampioen van de FIDE, de pas 18-jarige Ruslan Ponomariov, komt uit dit land en hij versloeg in de finale zijn grillige en geniale landgenoot Vassily Ivanchuk. Oekraïne werd in oktober 2001 wereldkampioen bij het kampioenschap voor landenteams in Armenië (vóór Rusland en Armenië!) en 3e op de schaakolympiade in 2000 in Turkije (achter Rusland en Duitsland). Deze site spitst zich toe op schaken in Oekraïne, maar biedt ook veel interessant nieuws uit andere delen van de wereld en veel links. Zo is er bijvoorbeeld een link naar de eigen website over Ponomariov, die ook de moeite waard is.

http://www.chessmetrics.com

Een site voor cijferfreaks! Jeff Sonas, columnist voor de site van Kasparov, heeft diverse methoden bedacht om de resultaten van schakers in toernooien en matches te voorspellen en te analyseren. Bovendien heeft hij een methode ontwikkeld om ELO-ratings te berekenen voor schakers uit het verleden, waarbij hij teruggaat tot ongeveer 1850! Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld de prestaties van wereldkampioen Lasker te vergelijken met die van Karpov of Kasparov! En wie was de beste schaker aller tijden op 15-jarige leeftijd? Echt een hele leuke site, de moeite waard om er gewoon eens lekker rond te neuzen!

http://www.jonkman.demon.nl

Prachtige site boordevol nieuws van Nederlands jongste grootmeester. Harmen Jonkman behaalde in december 2001 zijn derde grootmeesternorm binnen een jaar en zal op het komende FIDE-congres in april de felbegeerde titel uitgereikt krijgen.

http://beam.to/pomar (of http://pomar.tripod.com)

Juist, de site van onze eigen club! Met nieuws, uitslagen en standen van de interne en externe competitie. Meestal zijn de uitslagen van de interne competitie de dinsdag of in ieder geval de woensdag na de clubavond verwerkt. Je kan ook partijen naspelen, van jezelf of van anderen. Heb je een interessante partij, stuur hem op aan Rob de Jong. Ook de ELO-ratings van Pomarleden staan erop, evenals het Pomar-nieuws. Kortom, de moeite waard om er eens een kijkje te nemen, als je dat tenminste al niet gedaan hebt!

De website van Garry Kasparov                                       TERUG

Op http://www.kasparovchess.com vind je de site van Garry Kasparov, KasparovChess (KC). De site gaat inderdaad niet zozeer over Kasparov, maar is min of meer van Kasparov. De 'Grote Baas', zoals hij tegenwoordig wordt genoemd, geeft regelmatig commentaar op partijen van hemzelf en andere topschakers. Wat is er zoal op deze site te zien, en te doen!

Op het openingsscherm vind je het actuele nieuws: uitslagen en standen van toernooien die op dat moment aan de gang zijn, het actuele nieuws uit de hele wereld, een overzicht van komende activiteiten enz. KC is opgebouwd uit een aantal hoofdingangen, en die staan overzichtelijk gerangschikt aan de linkerkant van het openingsscherm.

Playing Zone

Dit is eigenlijk het hart van KasparovChess, en het gaat een steeds belangrijker plaats innemen binnen de site. Als 'member' (lid) van KC kan je hier schaken tegen andere spelers die op dat moment online zijn. Het lidmaatschap van KC en het spelen in de Playing Zone is gratis: één keer wat software downloaden en installeren, online een formulier invullen met je email-adres en een zelf gekozen naam en wachtwoord en klaar is Kees. Als lid krijg je bovendien elke werkdag het electronische nieuwsblad 'ChessWire' met daarin o.a. het laatste nieuws, een schaakpuzzel (op maandag, woensdag en vrijdag) en elke dag een vraag die met schaken te maken heeft. Het heeft dus zo zijn voordelen lid te worden van KC!

Van elke speler in de Playing Zone is een rating opgegeven: als je voor de allereerste keer gaat spelen krijg je standaard een rating van 1600. Na elke partij die je hebt gespeeld zie je hoe het resultaat je rating heeft beïnvloed. Je kunt informatie over een speler bekijken (info), een speler uitdagen voor een partij (challenge), een partij tussen twee spelers bekijken (observe) of een speler als een vriend toevoegen aan je eigen lijst (add as friend). Andere spelers kunnen jou iiteraard ook uitdagen en deze uitdaging kan je accepteren (accept), weigeren (remove) of wijzigen (modify): je kan bijvoorbeeld de speeltijd veranderen of de kleur waarmee je wilt spelen.

Onder 'Live Games' kun je partijen bekijken die op dat moment 'live' gespeeld worden. Van de zojuist afgesloten toernooien in Cannes en Linares bijvoorbeeld waren de partijen op speeldagen live te volgen, elke dag met commentaar van diverse grootmeesters! Om deze partijen live te kunnen volgen geldt sinds kort wel de voorwaarde dat je lid moet zijn van de Champions Club, wat overigens tal van andere voordelen biedt. Wat houdt dat precies in, die Champions Club?

Champions Club

Als je lid bent van de Champions Club van KasparovChess heb je een aantal 'voorrechten' die anderen die géén lid zijn, niet hebben. Om er een aantal te noemen:
- 'live' partijen bekijken in de Playing Zone;
- snelschaken of simultaan spelen tegen topspelers in de Playing

Zone;
- toegang tot schaaknieuws en lesmateriaal;
- online lezingen door vooraanstaande grootmeesters;
- interviews met Vladimir Kramnik;
- een lespakket van de KasparovChess University

Hier hangt (uiteraard) wel een prijskaartje aan. Het meest eenvoudige abonnement kost $ 59 per jaar. Met de wekelijkse 'Next Steps Newsletter' erbij (voor amateurs en liefhebbers tot een rating van ongeveer 1600) kost het $ 79. Kies je voor de twee-wekelijkse 'Master Class Newsletter' (rating 1600+), dan kost het $ 89 en wil je zowel de Next Steps als de Master Class Newsletter dan ben je $ 99 per jaar kwijt.

Zelf ben ik sinds kort lid van de Champions Club en heb daarbij gekozen voor een abonnement met de Next Steps Newsletter. Dit bevalt me uitstekend. Het is gewoon erg leuk om bijvoorbeeld Kasparov live tegen Anand te zien spelen terwijl er tegelijkertijd commentaar wordt gegeven door een bekende grootmeester! De Next Steps Newsletter heb ik twee keer ontvangen en ook dit bevalt me goed. Voorbeelden van zowel de Next Steps als de Master Class Newsletter zijn trouwens gratis in te zien op KC. Het is overigens altijd mogelijk om over te stappen van de Next Steps naar de Master Class Newsletter, of andersom. Het abonnement mag ook per kwartaal worden betaald en kan elk moment worden opgezegd: een email volstaat.

Een nadeel kan zijn dat je voor alle betalingen een creditcard moet hebben, want dat is tot op heden de enige manier waarop je bij KC kan betalen.

Global News

In Global News vind je een overzicht van het laatste nieuws op schaakgebied: toernooien, matches, intervieuws, persconferenties, noem maar op. Handig is de link naar 'Regional News' waar per werelddeel een overzicht wordt gegeven van wat er zoal op schaakgebied is gebeurd en gaat gebeuren.

KCU Chess Lessons

Kasparov heeft ook zijn eigen universiteit: de KCU (KasparovChess University). Hier kun je allerlei schaaklessen en -trainingen volgen die gegeven worden door een team van internationale meesters en grootmeesters waaronder Kasparov, Kramnik, Kortsjnoi, Drejev en Polgar. Iedereen die lid is van KC (en dit lidmaatschap is zoals gezegd gratis) heeft de beschikking over een proefles, die je gratis kan bekijken en downloaden. Deze proefles is echt leuk! Het bestaat uit een filmpje van ongeveer 12 minuten waarin Kasparov zelf commentaar geeft bij de cruciale partij in zijn match om het wereldkampioenschap tegen Karpov in 1986. Leuk om te zien en de analyses zijn weergaloos (voorzover een leek als ik dat kan beoordelen natuurlijk!). Wil je meer lessen kunnen volgen, dan moet je daarvoor betalen.

Event Calendar

Een overzicht van alle evenementen die plaatsvinden in de Playing Zone.

Shopping Gallery

Ja, ook Kasparov doet aan merchandising! Schaakborden, stukken, klokken: van alles is er te koop. En wat dacht je van een t-shirt of een sweater met het logo van KasparovChess erop?!

Message Boards

Hier kun je al je vragen en meningen kwijt over openingen, gespeelde partijen uit heden en verleden, evenementen uit de Playing Zone etc. Hier kun je ook vragen stellen als je problemen hebt met het spelen in de Playing Zone, je eventuele betalingen etc.

 Het mag duidelijk zijn: ik vind het een hele leuke en informatieve site. Met name de Playing Zone maakt deze site tot een aanrader. Als nadeel zie ik het feit dat bepaalde informatie en mogelijkheden alleen aangeboden worden aan leden van de Champions Club. En daar moet voor betaald worden. Maar ook als je géén lid bent van deze club valt er genoeg te beleven op deze site. Ik ben er in ieder geval elke dag te vinden!

Als ik een cijfer zou moeten geven, en dat moet waarschijnlijk: een 9!

Han Nicolaas

LIERSE 2 - POMAR 2 2 - 6                                       TERUG

Op maandagavond moesten wij aantreden tegen Lierse 2 en dankzij deze overwinning sluipen wij naar boven. De kampioen wordt of RHC/Arena 1 of Haeghe Ooievaar 4 daar beide teams pas een verliespunt hebben. De wedstrijden tegen deze giganten werden door ons verloren met 6-2 en 7-1. Zij zijn duidelijk een maatje te groot voor ons, maar desondanks sprokkelden wij al zeven punten bij elkaar en prolongeren wij ons verblijf in de tweede klasse.

Jack Barkey begon de score met een halfje door remise te spelen in een pionneneindspel met een pion meer en paard tegen loper. Ondanks de pion meer wist de tegenstander van Jack hem op remise te houden. Leo Blaas wist aan de goede kant van de score te blijven door zijn partij eenvoudig te winnen. Dankzij positioneel voordeel wist hij wat pionnen te verschalken en dat was voldoende voor de eerste winst.

Clemens Haazen raakte kwaliteit achter en later zelfs nog een vol stuk. Onze man wist echter de dame te infiltreren in de stelling van zijn tegenstander en kon remise houden via eeuwig schaak. Met smart wacht ik op zijn eerste overwinning in het tweede. Jery Versluys wist zijn torens op een lijn te brengen en bouwde dit voordeel uit naar winst via het nemen van een zwakke pion.

Ook Harry van der Stap wist een open torenlijn te pakken met zijn torens en zijn tegenstander moest opgeven toen een van de twee vrijpionnen gemakkelijk kon promoveren. Frits Berendse jr speelde tegen Nic Alsemgeest en had het mooiste van het spel. Hij speelde geduldig en in het eindspel offerde hij een stuk tegen twee pionnen. Door de penningen kon zijn tegenstander twee stukken niet gebruiken en wist onze man knap te winnen.

Frans van der Elst ging een gelijk eindspel in met beide twee lopers. Onze man wist een loper te verschalken en wist ook deze partij weer te winnen. Kees Vink verloor het eindspel door een open koningslijn. De aanval van onze man sloeg niet door en hij moest de eer aan zijn tegenstander laten. Zodoende werd de partij toch eenvoudig gewonnen met 6 tegen 2 tegen onze Lierse schaakvrienden. In de laatste wedstrijd moeten wij minstens gelijk spelen tegen DD 6 om Lierse niet te laten degraderen.

De volgende stelling stond op het bord tussen Frits Berendse en Nic Alsemgeest na de 44ste zet van zwart, Tf4

 

stand na 44. …., Tf4

De witte pion op de h lijn was de opmars begonnen naar h6 om het stuk terug te winnen ten kostte van een pion, en zwart zat in hevige tijdnood.

45. Dh3 Pc5

46. Dxd7 Pxd7 Txd7 biedt volop tegenspel

47. e6 Tf1+ h6 faalt op Th4+

48. Txf1 Txf1+

49. Kh2 Tf6

50. e7 Kf7

51. Txg7+ Kxg7 Ke8 kost alleen het stuk

52. e8D Tf7

53. Le5+ opgave

Frits Berendse jr

 Pomar 5 – Bobby Fisher 2                                       TERUG

Een mooie avond zou het worden voor ons 5de. Toch begin het allemaal een beetje stroef. Onze eerste 3 borden waren niet bezet en werden ingevuld door invallers. Jan, Hans en Ab, bedankt dat jullie op zo’n korte termijn bereid waren in te vallen. Gelukkig voor ons had de tegenstander bijna alleen maar invallers.

Toen het eenmaal begonnen was leek het allemaal rechtstreeks naar een overwinning te gaan. Paul grijpt direct in de opening al het initiatief. Hij lijkt een kansje te laten liggen, maar slaat dan genadeloos toe en pakt het eerste punt. Ook Martijn laat er geen gras over groeien. In eerste instantie leek er weinig aan de hand en had hij in een eerder stadium misschien een pion moeten verliezen, maar toen de tegenstander het niet helemaal goed speelde wist Martijn daar wel raad mee. Jos Appelman wint hier een daar een pion. Met deze voorsprong wilde hij zo snel mogelijk het eindspel in. Slimme strategie! Het eindspel werd overtuigend gewonnen. Zo stonden we na een uur of wat al met 3-0 voor!!

Maar toen sloeg de tegenstander hard terug. Jan Gulay, die het nadeel had in te vallen met een ½ uur achterstand. Hij probeert met wat open lijnen en diagonalen aan te vallen, maar de tegenstander doet het goed en profiteert van het feit dat Jan niet meer kon rokeren. Hans wilde wel invallen met wit aan bord 2, ondanks dat hij liever intern speelt. Helaas was het zijn avond niet en speelde al snel met een stuk minder. En om het helemaal naar te maken: toen Hans opgaf gaf de tegenstander toe waarschijnlijk de verkeerde zet te hebben gedaan! Nou ja, fff mopperen, en dan gewoon weer een biertje en toch nog een gezellige avond. Antoon lukt het niet om op tijd te rokeren. Al die vooruit geschoven pionnen bestreken wel heel veel velden. Zelfs met de vechtersmentaliteit van Antoon waren de problemen niet meer te verhelpen. Zo stond het een ½ later weer gelijk met 3-3!

De laatste 2 partijen waren bloedstollend. Lange tijd leek het op beide borden gelijk op te gaan. Maar dan wordt de balans verstoord in ons nadeel aan het bord van Ab. Jos Bergers speelt een ingewikkelde partij en heeft daar zichtbaar last van. Toch mocht hij van z’n teamleider geen remise aannemen gezien de stand. Hij streed keurig door en met resultaat!! Door een slimme combinatie wist hij een stuk te winnen. Aan het bord van Ab doet de tegenstander 1 zet zonder na te denken, en ja hoor, het is direct een blunder. Ab wint! En Jos bikkelt aan het andere bord in tijdnood. Maar ook hij weet te winnen. Een prachtige 5-3 overwinning is een feit!!

Het 5de verbaast dit seizoen vriend en vijand in de 3de klasse B. In de poule waar Voorburg 1 met overmacht kampioen is geworden wordt een prachtige 4de plaats ingenomen. Omdat in de laatste wedstrijd de nummers 3 en 5 nog tegen elkaar moeten, zit er zelfs een 3de plaats in. Heren, nu al een mooi resultaat!!

Lennard

Standen Intern                                       TERUG

 WINTERCOMPETITIE 2001-2002.                                       TERUG

Het kampioenschap is inmiddels weer beslist en wij speelden deze competitiehelft met 53 deelnemers verdeeld in drie groepen. Naast de terugkeer van Chris van Zijderveld ging ook de heer Hans Maljers intern spelen en volgde later de inschrijvingen van de heren A Dey en H.O. Veldhuyzen. De heer Veldhuyzen speelde maar een maand mee en heeft weer opgezegd.

Hiertegenover stond het vertrek van de heren Damstra en Colin Evans, terwijl er voor de zomercompetitie al twee afmeldingen volgden. Inna Vasileva is verhuisd naar Engeland en kan helaas (zeker voor twee jaar) haar strijdlust niet meer laten zien. Ook Christian Güde, een trouw lid vanaf de jeugd heeft de handdoek moeten gooien en stopt voorlopig in verband met zijn studie.

Teleurstellend is het te moeten constateren dat afwezigheid steeds later (of helemaal niet) wordt aangemeld bij uw wedstrijdleider. Dit is niet leuk voor mijzelf maar ook voor uw tegenstander. U kunt zich tot en met zondag bij mij afmelden (0174-297771 of e-mail frits.berendse@hetnet.nl ) en in noodgevallen op de maandag telefonisch tot 6 uur via 070-3160625.

De laatste avond verliep niet vlekkeloos en er waren zelfs zes spelers zonder tegenstander. Door afwezigheid (extern Pomar 2) kon ik helaas niet ingrijpen zodat er onderling gespeeld werd. 12 afmeldingen (waaronder een aantal vraagtekens) is toch een beetje veel van het goede.

A-GROEP

Kampioen werd Lennard Blaas die maar een partij verloor en alle andere partijen winnend wist af te sluiten. De hoge klassering van Kees valt op en dat had zelfs hoger kunnen zijn als de klok af en toe op zijn hand was geweest. Thierry wist zich eenvoudig te handhaven en mag het nog een half jaar in A proberen. Frits speelde onder zijn niveau en geeft interne partijen gemakkelijk weg. Aad en Frans konden het helaas niet redden in A en gaan het opnieuw proberen in B.

B-GROEP

Verrassend, een eerste plek voor Wil Kauffman voor de heren Barkey (ongeslagen met 4 maal winst en 8 remises) en van Zijderveld. Ik ben benieuwd of Wil de heren uit A nog wat kan leren met zijn onorthodoxe spel. Ook de hoge klasseringen van Peter de Man en Piet Berghuis valt op. Han Nicolaas kan duidelijk beter maar heeft even gas terug genomen. Ondanks de fraaie zege van Jos op Han in de slotronde degradeert hij samen met Hans Maljers en Glenn Aberca naar C. Bob en Albert hebben zich keurig kunnen handhaven.

C-GROEP

Hier werd de groep gewonnen door de heer Hertoghs die in de slotronde alsnog verloor van Martijn Huzen. Deze heeft echter te weinig partijen kunnen spelen om zich in de kopgroep te kunnen mengen. Jos Appelman en Govert Slagboom vergezellen de heer Hertoghs naar B.

Hans Jacobs scoorde het hoogste percentage maar had de pech dat zijn lange vakantie hem te weinig punten opleverde. De heer Dey speelde ook te weinig maar ik verwacht een hoge klassering in de zomercompetitie. Ook Antoon kan duidelijk beter en kan zich bewijzen in de tweede helft.

De zomercompetitie loopt vanaf 11 februari tot en met 24 juni en duurt wederom 17 ronden.

Het ledental loopt weer iets terug dus probeer via mond tot mond reclame weer wat mensen over de streep te trekken en laat de drempel geen probleem zijn. Initiatieven vanuit de leden of de vereniging worden op prijs gesteld, zodat wij toch een gezonde vereniging kunnen blijven. Zeker oud-leden hebben de weg naar Pomar weer gevonden maar daarnaast moeten wij toch weer gaan zoeken naar nieuwe aanwas. Een beginnende jeugdafdeling kan weer een stapje in de goede richting zijn. Vrijwilligers zullen weer worden gevraagd, maar daarnaast staan wij open voor goede initiatieven.

Veel succes in de volgende competitiehelft.

Frits Berendse jr

Maandag 18 maart 2002:

 Regina Pacis 1 - Pomar 3 4½-3½                                       TERUG

Maandag 18 maart speelde het 3e van Pomar zijn zevende en laatste externe wedstrijd tegen Regina Pacis 1 in de sporthal van Honselersdijk. Het is, denk ik, één van de kleinste schaakclubs uit de regio. Ze hebben 13 leden en kunnen net één team in de externe competitie laten uitkomen. Voor beide teams stond er alleen nog maar sportieve eer op het spel. Tijdnood 3 had al zijn zeven wedstrijden gewonnen en dus kampioen: dit team was duidelijk te sterk voor de 3e klasse, volgend jaar mogen ze het in de 2e klasse proberen! Regina Pacis had voor aanvang van deze wedstrijd 6 matchpunten en kon niet meer degraderen. Wij hadden 9 matchpunten en een 2e plaats was voor ons het hoogst haalbare. Ik heb niet alles aan alle borden even goed kunnen bekijken, maar ik zal toch proberen een verslag te maken van deze wedstrijd.

We begonnen niet al te best, om het zachtjes uit te drukken. Na een uur spelen stonden we al met 2-0 achter. Frans speelde met zwart aan bord 8 en kreeg een verwoestende aanval op de koningsvleugel van dame + toren + paard over zich heen: na iets minder dan drie kwartier moest hij helaas opgeven. Even later kreeg ook Martin aan het 4e bord een nederlaag te slikken; helaas heb ik niet gezien hoe dit kwam. Frits sr. (hij speelde tegen z'n oude club!) kwam een pion achter en zag een witte toren z'n stelling binnendringen. Na een tijdje moest ook híj opgeven en stonden we met 3-0 achter.

Hierna ging het beter, een stuk beter zelfs! Christian (invaller voor Thierry) speelde aan het eerste bord een sterke partij. De strijd ging weliswaar gelijk op, maar Christian had twee mooie open torenlijnen op de e- en f-lijn en een zeer comfortabele stelling. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit om wat lucht te krijgen, maar dat haalde bitter weinig uit. Wit's aanval bleef ijzersterk en zwart kon niet anders dan de strijd staken: 3-1 dus. Bob (invaller voor John aan bord 3), kwam op een gegeven moment een kwaliteit en een pion achter, maar hij had het loperpaar en een ijzersterk paard. De winst, als die er al in zat, zou voor zijn tegenstander een langdurige en lastige klus worden! Bob speelde dus lekker door en deed met z'n paard behoorlijk vervelende dingen in de zwarte stelling. Zwart raakte hierdoor flink de kluts kwijt en maakte een behoorlijke blunder die hem uiteindelijk de kwaliteit kostte. Het resterende eindspel stond materieel gezien precies gelijk, maar ik had de indruk dat Bob iets beter stond. Niet lang daarna werd echter besloten tot remise en dat betekende 3½-1½. Peter speelde aan bord 5 een gedegen partij en ik dacht dat dit ook 'gewoon' remise zou worden. Peter zag echter iets elementairs over het hoofd: mat in één! Tja, dan houdt het op…Hiermee was de stand op 4½-1½ voor de thuisclub gekomen. We zouden dus in ieder geval gaan verliezen en konden alleen nog proberen zoveel mogelijk bordpunten te vergaren. En dat lukte! Gerard speelde zoals gewoonlijk een gedegen en taaie partij die hij uiteindelijk in winst wist om te zetten. Zelf had ik intussen met zwart aan het 2e bord een vrijwel gewonnen stelling bereikt. Na een Siciliaanse opening kreeg ik makkelijk stukkenspel. Een foutieve damezet van mijn tegenstander kostte hem een pion en de kwaliteit. Daarna wist ik met een kleine combinatie nog een loper te winnen en toen wit hierna zijn stelling bekeek, besloot hij op te geven. Een 4½-3½ nederlaag dus, maar er had zeker een gelijkspel ingezeten: en misschien wel meer!

DSC 7 speelde deze avond met 4-4 gelijk tegen Lierse 3, zodat wij samen met DSC 7 op 9 matchpunten kwamen. Wij scoorden echter 3½ bordpunt méér (34 tegenover 30½), zodat Pomar 3 op de 2e plaats is geëindigd.

Al met al een goed seizoen voor het 3e van Pomar, dat vier keer wist te winnen (SIO, Lierse, DSC en Schaakmat) , één keer gelijk speelde (HSV) en twee keer verloor (van kampioen Tijdnood en Regina Pacis dus). Als dit team bij elkaar blijft of misschien wat wordt versterkt, denk ik dat we volgend seizoen een serieuze kanshebber zijn voor het kampioenschap!

                                        TERUG

De individuele scores van Pomar 3 op een rijtje:

1

2

3

4

5

6

7

Totaal

vaste achttal
1. Thierry

1

½

1

0

1

1

4½ (uit 6)

2. Han

1

½

1

0

½

1

4 (uit 6)

3. John

1

1

0

0

1

½

3½ (uit 6)

4. Martin

1

1

1

0

0

½

0

3½ (uit 7)

5. Peter

½

1

1

0

1

0

3½ (uit 6)

6. Christian G.

1

1

0

0

1

3 (uit 5)

7. Gerard

½

0

1

1

1

3½ (uit 5)

8. Frans

1

0

0

0

1

0

2 (uit 6)

totaal vaste achttal

6

4

4

2

4

2

27½ (uit 47)

reserves
Jos P.

1

1 (uit 1)

Tim

1

1 (uit 1)

Wil

1

1 (uit 1)

Aad

½

½ (uit 1)

Piet

1

1 (uit 1)

Bob

½

½

1 (uit 2)

Christian W.

1

1 (uit 1)

Frits sr.

0

0 (uit 1)

totaal reserves

2

1

½

6½ (uit 9)

totaal Pomar 3

8

4

2

5

6

34 (uit 56)

Han Nicolaas

Standen extern                                       TERUG

Klasse 1B Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Botwinnik 1 7 14 41 xx 8 5 7 4.5 6 6 4.5
2. Wassenaar 1 7 9 28 0 xx 5 5.5 4 4 4 5.5
3. Promotie 3 7 8 28.5 3 3 xx 3 4.5 4.5 6 4.5
4. Pomar 1 7 7 25 1 2.5 5 xx 2 4 5.5 5
5. Haeghe-Ooiev 3 7 6 29.5 3.5 4 3.5 6 xx 3 4 5.5
6. DD 4 7 6 27.5 2 4 3.5 4 5 xx 3.5 5.5
7. SIO 1 7 6 23.5 2 4 2 2.5 4 4.5 xx 4.5
8. RSC-Belg P 2 7 0 21 3.5 2.5 3.5 3 2.5 2.5 3.5 xx

 

Klasse 2A Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Haeghe-Ooiev 4 7 13 39.5 xx 4 5.5 7 6 5.5 6 5.5
2. RHC-Arena 1 7 12 42.5 4 xx 4 6 7 7.5 7 7
3. DSC 6 7 10 34 2.5 4 xx 4 6.5 5 7 5
4. Pomar 2 7 7 25 1 2 4 xx 5.5 1.5 5 6
5. Collectief 2 7 6 23 2 1 1.5 2.5 xx 5.5 6 4.5
6. DD 6 7 3 22 2.5 0.5 3 6.5 2.5 xx 4 3
7. Rijswijk 4 7 3 17.5 2 1 1 3 2 4 xx 4.5
8. Lierse 2 7 2 20.5 2.5 1 3 2 3.5 5 3.5 xx

 

Klasse 3A Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Tijdnood 3 7 14 40.5 xx 6 7 5.5 5.5 5.5 5.5 5.5
2. Pomar 3 7 9 34 2 xx 5 3.5 5.5 6 4 8
3. DSC 7 7 9 30.5 1 3 xx 5 4 7 5 5.5
4. Regina Pacis 1 7 8 30 2.5 4.5 3 xx 5 3.5 5 6.5
5. Lierse 3 7 7 27 2.5 2.5 4 3 xx 5 5.5 4.5
6. Schaakmat 3 7 6 23 2.5 2 1 4.5 3 xx 5 5
7. HSV 3 7 3 25 2.5 4 3 3 2.5 3 xx 7
8. SIO 4 7 0 14 2.5 0 2.5 1.5 3.5 3 1 xx

 

Klasse 3C Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Schaakmat 2 7 14 44.5 xx 4.5 5 6 7 8 7 7
2. Vogelwijk 4 7 11 39 3.5 xx 4 7 5.5 7 5 7
3. DSC 8 7 9 29.5 3 4 xx 5 5 3 5 4.5
4. Pomar 4 7 7 24 2 1 3 xx 5 4 4.5 4.5
5. Haeghe-Ooiev 7 7 6 26 1 2.5 3 3 xx 7 4.5 5
6. Paris 1 7 4 18 0 1 5 4 1 xx 4 3
7. Haagse Toren 5 7 3 23 1 3 3 3.5 3.5 4 xx 5
8. SIO 3 7 2 20 1 1 3.5 3.5 3 5 3 xx

 

Klasse 3B Ap Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Voorburg 1 7 12 36.5 xx 5.5 6 5 4.5 3.5 5.5 6.5
2. Rijswijk 5 7 9 28.5 2.5 xx 3 4.5 5 4.5 5 4
3. Pomar 5 7 8 28.5 2 5 xx 3 6.5 2 5 5
4. RHC-Arena 3 7 7 30.5 3 3.5 5 xx 3.5 4 7 4.5
5. Haagse Toren 6 7 6 27.5 3.5 3 1.5 4.5 xx 7 2.5 5.5
6. Collectief 3 7 6 26 4.5 3.5 6 4 1 xx 3 4
7. Promotie 7 7 4 23.5 2.5 3 3 1 5.5 5 xx 3.5
8. Wassenaar/BF 2 7 4 23 1.5 4 3 3.5 2.5 4 4.5 xx

 

We mogen terugkijken op een goed extern seizoen. Alle teams zijn in de middenmoot of daar zelfs iets boven geëindigd. Geen enkel team is lager genoteerd dan een 4de plek!! Een groot compliment is dit zeker waard. Sterk mag het optreden van het derde worden genoemd met een mooie 2de plek. Maar ook het vijfde heeft zich in de 3de klasse meer dan verdienstelijk staande weten te houden.

Lennard                                       TERUG

Adressen Pomar ] Agenda 2003-2004 ] Interne competitie ] Pomar 1 ] Pomar 2 ] Pomar 3 ] Teams/Rating ] Partijen naspelen ] Online schaken! ] Clubblad Pomar ] Jeugd ] Interessante links ]