Op zaterdag 16 december 2017 organiseerde Schaakvereniging Pomar op voor de 51e keer haar traditionele Pomartoernooi. Ook dit jaar werd er een individueel toernooi gespeeld over zeven ronden volgens het Zwitserse systeem.

Het lijkt ieder jaar lastiger te worden om een geschikte datum in december te vinden om dit toernooi te houden: er is elk weekend wel ergens 'iets' te doen. Dat werd dit jaar duidelijker dan ooit... Na wat wikken en wegen kwam de organisatie uit op zaterdag 16 december, een dag waarop ook een KNSB-ronde plaatsvond: dat scheelt voor ons toernooi geen tientallen deelnemers maar toch. Daardoor (of in ieder geval mede daardoor) was de opkomst dit keer niet massaal, wat heet: met 24 deelnemers werd een absoluut dieptepunt bereikt in het aantal aanmeldingen. Waar dat aan ligt weet ik niet: is men schaakmoe, worden er teveel toernooien georganiseerd, wordt een individueel toernooi als minder leuk ervaren dan een toernooi voor viertallen (wat we ook jaren gedaan hebben)? Wie het weet mag het zeggen, feit is wel dat zelfs het roemruchte OGD-Rapidschaaktoernooi in Delft (altijd goed voor zo'n 50 deelnemers) op 9 december werd afgelast vanwege te weinig aanmeldingen. Dat zegt iets, wat we ermee moeten is een tweede. 
   


Maar goed, het toernooi was er niet minder leuk, en spannend, om! Een uitgebreider verslag volgt spoedig, hier alvast de melding dat Ton Bodaan en Jan van der Meer na zeven ronden als co-winnaars kwamen bovendrijven. Het reglement voorzag namelijk niet in de situatie dat twee spelers met evenveel punten bovenaan zouden eindigen: puntje van aandacht voor de volgende keer! Ton had meer weerstandspunten maar Jan had het onderlinge duel in de 6e ronde gewonnen dus een co-winnaarschap leek wel een aardig compromis...


     
 
   


Naast het schaakgeweld moest de inwendige mens uiteraard ook worden voorzien van drank en spijzen. En dankzij de uitstekende catering (Simone en Loek) lukte dat ook dit jaar weer prima, zelfs de erwtensoep gaat elk jaar lekkerder smaken!

Al met al toch weer een geslaagd toernooi waarvan u hier de volledige eindstand en alle uitslagen kunt vinden. Tot volgend jaar bij de 52e editie, ijs en weder dienende en bij leven en welzijn!