Snelschaakkampioenschap 2022Op dinsdag 19 april speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap dat vorig jaar vanwege Corona niet door kon gaan. Met 13 man hadden we één deelnemer minder dan vorig jaar en dus een oneven aantal wat niet zo erg is: één ronde rust kan vrijwel iedere deelnemer wel waarderen. Rens ter Veen verdedigde zijn titel uit 2020 maar moest deze na zeven intense ronden afstaan aan Perry van der Meer die alleen in de laatste ronde een halfje afstond aan Willem Brizee en zijn overige partijen wist te winnen. Uw verslaggever (Han Nicolaas) pakte met 5 punten de tweede plaats (een dikke 1½ punt achterstand dus!) terwijl John Woestenenk in positieve zin verraste met een fraaie derde plek, nog juist vóór Rens. John en Rens hadden evenveel punten en ook evenveel weerstandspunten maar John had net een kwart SB-puntje meer: dat noemen we nog eens close!

Het onvolprezen Swissmaster deed zijn (haar?) werk naar behoren maar kwam verrassend uit de hoek door Peter de Man en Markus Lohrer twee keer een bye te geven, iets wat volgens mij toch niet zou moeten kunnen. Maar wie ben ik om aan de technologie te twijfelen...

Hoe het ook zij, we hebben een nieuwe snelschaakkampioen aan wie de beker ter plekke werd uitgereikt. Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer een snelschaakkampioenschap houden, hopelijk met (nog) meer deelnemers!

Hier vindt u alle uitslagen van zeven spannende ronden snelschaak en de eindstand van dit jaarlijkse evenement.

Snelschaakkampioenschap 2020Op dinsdag 18 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 14 man hadden we twee deelnemers minder dan vorig jaar maar de spanning was er niet minder om! Na 9 ronden 'Zwitsers' waarbij de laptop én het programma gelukkig geen kuren vertoonden, toonde Rens ter Veen zich de sterkste van het stel en daarmee onttroonde hij de zittende kampioen, Han Nicolaas, die dit keer genoegen moest nemen met een derde plaats. Perry van der Meer pakte het zilver.

Een uitgebreider verslag volgt later maar hier vindt u alvast alle uitslagen van negen spannende ronden snelschaak en de eindstand van dit jaarlijkse evenement.
Goed, hopelijk volgend jaar nog meer deelnemers die dan zullen proberen Rens van zijn (snelschaak)troon te stoten!


Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer een snelschaakkampioenschap houden, zoals gezegd hopelijk met (nog) meer deelnemers!

Snelschaakkampioenschap 2019Op dinsdag 26 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 man hadden we voor schakers een prachtig aantal deelnemers, één meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017: wat een stabiliteit! Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) kozen dit jaar weer voor het onvolprezen 'Zwitsers' waarbij de laptop van laatstgenoemde met speels gemak 9 ronden uit de hoge hoed toverde.

     
 
   


Zestien man zetten zich rond 20.15 uur achter de borden en de klokken die nauwkeurig waren ingesteld op 5 minuten plus 3 seconden increment erbij per zet. Het officiële snelschaaktempo (3 minuten plus 2 seconden) is voor veel Pomarianen net een brug te ver (te snel).
Onder de deelnemers bevond zich één gastspeler in de persoon van Dennis de Zwart, geen onbekende voor ons: hij heeft diverse keren meegedaan aan de Zomercompetitie en zelfs al een paar partijen in de interne competitie gespeeld. Een kleine stap naar een volwaardig lidmaatschap zou ik zeggen...

Voor aanvang van het toernooi was Dennis wel medegedeeld dat hij weliswaar mee mocht doen maar dan wel buiten mededinging, want geen lid van Pomar. Tja, zo zijn de regels, zelfs bij Pomar...
Het was echter uitgerekend deze jongeman die er als een speer vandoor ging, met het bij elkaar harken van punten dus. De ene na de andere Pomariaan werd over de knie gelegd, soms 'makkelijk', soms met behoorlijk wat moeite. Daarbij moest hij overigens in de eerste drie ronden niemand minder dan Jense van der Wal naast zich dulden want ook deze 'echte' jongeman had na drie ronden evenzovele Pomarleden gevloerd. Dat was toch wel opmerkelijk! Had Jense zich al die tijd ingehouden en geveinsd dat hij niet zo van snelschaken hield om vervolgens in het officiële kampioenschap genadeloos toe te slaan? Daar leek het verdacht veel op! In de 4e ronde volgde dan het zinderende duel tussen beide giganten dat ternauwernood door Dennis werd gewonnen. Hierdoor moet er bij Jense iets zijn geknakt want de puntenmachine stokte vervolgens rondenlang om pas in de laatste ronde weer op gang te komen met een afsluitende overwinning: 4 punten dus voor Jense, voor aanvang van het toernooi had hij daar waarschijnlijk voor getekend...

     
 
   


Maar goed, Dennis ging gewoon door met winnen en had na zes ronden nog steeds een perfecte score achter zijn naam staan. Het was pas in de zevende ronde dat uw verslaggever (Han Nicolaas) hem een half puntje wist af te snoepen, waar dat eerlijk gezegd eigenlijk een vol punt had kunnen/moeten zijn. De voorsprong van Dennis was inmiddels echter te groot om het nog echt spannend te maken en met twee overwinningen in de resterende twee ronden was hij vanavond duidelijk de sterkste.

Maar wie zou zich dan, als nummer 2 achter Dennis, snelschaakkampioen van Pomar mogen gaan noemen? Die strijd was een stuk boeiender dan het gevecht om de eerste plaats want Rens ter Veen (4½ punten na 6 ronden), Perry van der Meer (4) en HanN (4) gaven elkaar weinig tot niets toe terwijl regerend kampioen Frits Berendse met 3 punten met man en macht probeerde zijn titel te verdedigen. In de 7e ronde volgde de al genoemde remise tussen Dennis en HanN terwijl Rens en Perry hun partijen wonnen. Zou Rens aan het langste eind gaan trekken? De 8e en voorlaatste ronde gaf daar nog geen volledig uitsluitsel over. Rens 'morste' een half punt tegen Frits terwijl HanN in een redelijk bizar en vlot potje van Perry won.

Dat gaf, met nog één ronde te gaan, de volgende stand:
1. Dennis de Zwart - 7½
2. Rens ter Veen - 6
3. Han Nicolaas - 5½
4. Perry van der Meer - 5

Rens, HanN en Perry zouden in de laatste ronde gaan uitmaken wie zich de opvolger van Frits mocht noemen en die prachtige beker mee naar huis mocht nemen. En in die 9e en laatste ronde kwam Rens (opnieuw) niet verder dan remise waarmee hij op 6½ punten kwam. HanN won van naamgenoot HanT en kwam eveneens op 6½ terwijl Perry zijn tweede achtereenvolgende nederlaag leed, nu tegen Willem Brizee. Rens en HanN dus op 6½ punten, de weerstandspunen moesten de doorslag geven. HanN kwam hierbij net iets beter voor de dag dan Rens (46½ om 43½) waarmee uw verslaggever zich voor het eerst in zijn roemruchte carrière snelschaakkampioen van Pomar mocht noemen! Rens pakte het zilver terwijl Yassin Mostfa na een wonderlijke laatste ronde, waarin alle concurrenten verloren of remise speelden, alsnog het brons voor zich opeiste met 5 punten en iets meer weerstandspunten dan Perry en Gerbrand.

     
 
   


Titelverdediger Frits Berendse bleef met 4½ punten op een 50%-score steken maar smaakte wel het genoegen de nieuwe kampioen diens enige nederlaag te bezorgen. Ook Ruud van Dijk en Bas von Königslöw scoorden 50 procent en volgens mij was met name Ruud daar nog verbaasder over dan de rest van het deelnemersveld. Ik weet, niet iedereen is even enthousiast over dit snelschaakgebeuren en dat is eenieders goed recht, maar ik proefde vanavond toch bij het gros van de deelnemers een zeker plezier en hier en daar zelfs wat fanatisme om in pakweg 5 minuten nog een beetje normale partij op het bord te toveren. En dat lukt niet altijd, logisch, en dat is ook absoluut geen schande. Volgend jaar doen we het gewoon weer en wellicht zijn er dan nog meer enthousiastelingen die mee willen doen.

Mocht u een en ander nog eens willen nakijken, hier vindt u alle uitslagen van 9 bloedstollende ronden snelschaak en de eindstand van dit in mijn ogen geslaagde evenement. Maar dat kan ik natuurlijk makkelijk zeggen...
Goed, hopelijk volgend jaar nog meer deelnemers die dan uiteraard zullen proberen uw verslaggever van de snelschaaktroon te stoten!


Verslagen en uitslagen van eerdere edities van dit snelschaakkampioenschap vindt u in het archiefgedeelte van deze website.

Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer een snelschaakkampioenschap houden, zoals gezegd hopelijk met (nog) meer deelnemers!