Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Dinsdag 5 juli speelden we de 13e en laatste ronde van de interne competitie, volgende week beginnen we immers met de Open Zomercompetitie! Frits Berendse had andere verplichtingen in het kader van vrijwilligerswerk zodat uw verslaggever (Han Nicolaas) het verslag maakte. Het werd een mooie laatste ronde, met wellicht een niet geheel verrassende kampioen als resultaat maar het had heel anders kunnen lopen...

Kees Vink speelde met wit tegen Vincent Steemers in een partij waarin Kees al na drie kwartier een vol punt kon bijschrijven: geen idee hoe dat gegaan is, het ging allemaal nogal snel. De analyse achteraf duurde vele malen langer dan de partij zelf...

Uw verslaggever speelde met zwart tegen Leo Blaas en dat begon als een rustige Siciliaan met 2. c4. HanN vlocht een vervelende penning in de stelling waar Leo zich op verkeek: hij dacht de zwarte dame in te kunnen sluiten maar die wist te ontsnappen waarna Leo een vol stuk achter bleef en direct opgaf.

John Woestenenk speelt een lekker seizoen en draait al de hele tijd mee in de subtop. Ook vanavond ging het voorspoedig en met wit tegen Peter de Man (die het juist het hele seizoen lastig heeft) won hij een stuk voor twee pionnen. De dames en torens werden geruild waarna het eindspel met een stuk meer niet meer te houden was voor Peter. Daarmee eindigde John op een keurige vijfde plaats terwijl Peter de rode lantaarn mee naar huis mocht/moest nemen.

Dan de drie partijen waarin de nummers 1 t/m 3 aan bod kwamen. Hans Mudde (voor aanvang van deze laatste ronde op een derde plek met evenveel punten als Kees en vier punten achterstand op Felix Ferschtman) speelde met wit tegen Markus Lohrer die zich zeker niet zonder slag of stoot gewonnen gaf. Hans kwam vrij snel een pion voor maar Markus won die terug. In het verre middenspel verrekende Markus zich en moest een stuk geven: Hans kreeg dame en loper voor twee torens. Dat zag er lastig uit, wat het ook was, een paar zetten later gaf Markus op.

Koploper Rens ter Veen was ingedeeld tegen Hans Jacobs maar door diens afwezigheid én de aanwezigheid van Han Terpstra werd Rens nu aan HanT gekoppeld. Dat HanT het schaken nog niet verleerd is bleek vanavond eens te meer. De partij ging lange tijd gelijk op, Rens bood op een gegeven moment tactisch remise aan (dat zou hem immers het kampioenschap opleveren!) maar HanT speelde door omdat hij zeker niet minder stond. Uiteindelijk werd het toch remise maar in de analyse achteraf bleek dat HanT de enige was die winstkansen heeft gehad! Rens dus opnieuw kampioen maar het werd hem nog even niet makkelijk gemaakt!

De langste partij van de avond werd gespeeld door Felix Ferschtman (tweede met drie punten achterstand op koploper Rens ter Veen) en Giuseppe Gastaldi die er beiden een waar spektakelstuk van maakten. In een fraaie partij kwam Giuseppe (helemaal opgefrist na een zeilvakantie in Griekenland) met wit een pion voor waarbij hij bovendien de betere pionnenstelling had. Felix had aan remise genoeg voor een tweede plek op de ranglijst maar hij moest er dan wel flink voor gaan zitten, en dat deed hij! Met dame en toren vlocht hij een matdreiging op g2 in de stelling die zeer moeilijk te pareren leek.





De reddende zet, f3, leek niet speelbaar omdat Felix ‘gewoon’ op f3 zou kunnen slaan. Maar dat kon niet wegens mat op de onderste rij. Dat had Felix wel gezien, maar Giuseppe helaas niet... Hij dacht 20 minuten na alvorens op te geven in de veronderstelling dat er geen redding meer was. We kunnen nooit zeggen hoe de partij was afgelopen als Giuseppe f3 had gezien maar spannend was het in ieder geval wel geworden!



Goed, Rens dus opnieuw kampioen met 51 punten, Felix pakte het zilver met een puntje achterstand terwijl HansM knap derde werd met 47 punten. Evenveel als Kees maar met een iets beter scoringspercentage. HansM en Kees waren overigens de enigen die ongeslagen bleven, niet slecht!

Dinsdag 12 juli beginnen we zoals gezegd met de Open Zomercompetitie (snelschaken) waarover u hier meer informatie kunt vinden. Meedoen is uiteraard niet verplicht maar hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Op dinsdag 28 juni speelden we de 12e en voorlaatste ronde van de interne competitie. Vanwege flink wat afmeldingen werden er slechts vier partijen gespeeld en aangezien Frits Berendse zich flink ziek voelde (maar intussen weer aardig is hersteld) heeft uw verslaggever (Han Nicolaas) de pen maar weer eens opgepakt om een en ander aan het papier/beeldscherm toe te vertrouwen. Dat kwam op zich goed uit want ik had voor het eerst sinds tijden geen tegenstander en dus alle tijd om hier en daar een blik te werpen en tussendoor in diverse blitzpartijtjes door Perry van het bord geveegd te worden.

Vier partijen dus slechts waarvan er ook nog eens drie vrij snel waren afgelopen: geen ideale avond voor het schrijven van een flitsend verslag! Maar goed, daar gaat-ie dan.

Koploper Rens ter Veen won met wit na 1. b4 tegen Markus Lohrer al snel een pion en dan weet je als zwartspeler dat je een lastige avond krijgt. Markus wilde zichzelf niet al te lang kwellen, zag er al vrij snel geen gat meer in, kon er geen kaas of chocola van maken en besloot al snel de handdoek in de ring te gooien.

Hans Mudde (twee maal afwezig na o.a. een onverwacht uitstapje naar Berlijn: niet verkeerd!) won met zwart van Peter de Man nadat deze een stuk verloor voor twee pionnen en daar geen verdere compensatie voor kreeg. Ook de koning van Peter voelde zich niet echt happy midden in het centrum van het bord zodat ook hier de beslissing vrij vroeg in de avond viel.

Kees Vink is de laatste weken weer lekker bezig, vanavond bond hij met wit Leo Blaas aan zijn zegekar. Kees won een pion, Leo probeerde daarna nog wel wat maar kon niet voorkomen dat Kees zijn derde overwinning in de afgelopen vier ronden boekte.

Gelukkig was er nog één partij die een stuk langer duurde en ook bijzonder spannend was. Felix Ferschtman speelde met wit tegen Hans Jacobs en dan hoop je als toeschouwer op enig vuurwerk, wat er inderdaad kwam. Na de opening hadden beide spelers een dame, twee torens en twee lopers en waren verwikkeld in een razend lastig middenspel met dubbele aanvallen, penningen, dreigingen richting de koning en meer van dat soort ongerief. Felix won een pion, kreeg een verre vrijpion tot de zevende rij en stond lekker. Hans verdedigde zich echter als een leeuw, pareerde alle dreigingen op voorbeeldige wijze, vlocht zelf ook enkele listigheden in de stelling maar sloeg op het moment suprême de plank mis door zijn loper weg te halen die het promotieveld dekte. Daarna kon Felix doorstoten en de partij winnend afsluiten. Fraaie pot heren, spannend tot het eind!

Een ander hoogtepunt van deze avond was de partij die HansM en Peter na hun officiële partij speelden en waarin HansM opende met het verbluffende 1. h4!!?! Peter verzonk minutenlang in gepeins maar had geen antwoord op de witte opstelling met 2. Th3 en 3. Tf3. HansM won, doopte deze variant de ‘Kabouterhuisopening’ en is uiteraard verzekerd van het copyright op deze verfrissende aanpak van ons edele spel. Wordt vervolgd!



Met nog één ronde te gaan (12 juli beginnen we namelijk met de Open Zomercompetitie) staat Rens nog steeds aan kop met 49 punten maar het is nog niet gedaan! Felix blijft in het spoor met 46 punten terwijl HansM en Kees strijden om de tweede en derde plaats. Dat wordt nog wat a.s. dinsdag tijdens de 13e (...) en laatste ronde!

Uitslagen 12e ronde interne zomercompetitie, 28 juni

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Markus Lohrer 1-0
Felix Ferschtman Hans Jacobs 1-0
Kees Vink Leo Blaas 1-0
Peter de Man Hans Mudde 0-1

Dinsdag 21 juni werd de elfde ronde gespeeld van de interne competitie, die veel spanning te zien gaf. Frits Berendse speelde zowaar weer eens een potje maar zag toch kans onderstaand verslag te maken, waarvoor uiteraard opnieuw dank!

Helaas kwam deze week het trieste nieuws via Peter de Man dat onze schaakvriend, Willem Brizee, is opgenomen in het Leijenburg ziekenhuis, in verband met hartklachten. Hij zal komende week in Leiden worden geopereerd aan het hart en zal waarschijnlijk een bypass nodig hebben voor de hartslagaders. Namens Pomar en zijn leden wil ik Willem en zijn gezin veel sterkte wensen met het herstel.

Na dit trieste bericht een verslag van afgelopen dinsdagavond (21 juni) met een constatering mijnerzijds, de ene dinsdag is de andere niet. Vorige week eindigden vijf van de zes partijen in remise, nu werden er louter overwinningen genoteerd. Of dat kwam door de afwezigheid van onze schaaksterren, Hans Mudde, John Woestenenk, Giuseppe Gastaldi, (aan het zeilen) Hans Jacobs, Markus Lohrer en Han Terpstra, weet ik niet. Ik kan daar alleen maar naar raden. Ikzelf speelde zomaar mijn vijfde partij van het seizoen, dus het verslag van onze interne is iets korter dan normaal.

Rens ter Veen speelde met wit tegen Peter de Man en de partij was behoorlijk snel afgelopen nadat Peter een zet over het hoofd had gezien waarbij hij in de opening al een stuk verloor. Rens kennende weet hij precies hoe hij de partij uit moet spelen, het afruilen van de stukken en dan een stuk overhouden. Zuur voor Peter die nu naar de voorlaatste plaats is gezakt. Hij verdient duidelijk beter.

Vincent Steemers speelde met wit tegen Felix Ferschtman en lang ging de partij gelijk op. Felix zette echter een tandje bij, demarreerde en bracht een aanval op het bord die niet was te stoppen. Overtuigend won Felix deze partij. Vincent neemt een weekje pauze om de (witte) motor weer op te laden.

Leo Blaas speelde met wit tegen Frits Berendse en net na de openingszetten overzag Leo een gevaarlijke f5-pion waardoor zijn hele stelling werd opgeblazen. Stukverlies, een tweede stuk verlies dreigde en Leo had geen verweer tegen mijn pionnenstelling. In het eindspel een alles of niets poging die niets opleverde zodat Frits zijn eerste overwinning van het seizoen kon noteren.



Ruud van Dijk zag zich geplaatst worden met wit tegen Kees Vink. Laat hij nu de hele week hebben geoefend met wit tegen Han Terpstra. Kees was ongenaakbaar, won een pion, nog een pion en in het eindspel moest Ruud het onderspit delven. Ja, Kees in vorm versla je niet zomaar.

Han Nicolaas speelde met wit een echt bizarre partij tegen eerder genoemde Willem Brizee. Het werd de langste partij van de avond en tijdens de openingsfase zag ik de twee paarden van Willem strijden tegen de twee lopers van Han. Han rokeerde kort, Willem lang en in het middenspel won Willem een toren tegen drie pionnen. Ondanks de drie vrije en verbonden centrumpionnen wist Willem deze met koning en toren te blokkeren. Tussendoor haalde Willem ook nog even via promotie van zijn vrije h-pion een dame op. Han kon niets anders doen dan opgeven en dit was (nogal) ongebruikelijk voor Han de vierde nederlaag van het seizoen.



Rens blijft uiteraard koploper op drie punten gevolgd door Felix. Hans en Kees staan echter al op 7 punten achter Rens en met nog maar twee partijen te spelen. Het blijft spannend voor de ereplaatsen.

Uitslagen 11e ronde interne zomercompetitie, 21 juni

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Peter de Man 1-0
Vincent Steemers Felix Ferschtman 0-1
Leo Blaas Frits Berendse 0-1
Ruud van Dijk Kees Vink 0-1
Han Nicolaas Willem Brizee 0-1

Op dinsdag 14 juni speelden we de tiende ronde van de interne competitie die redelijk rustig verliep. Frits Berendse had geen tegenstander en was weer bereid onderstaand verslag te maken, waarvoor uiteraard opnieuw dank!

Op dinsdagavond 14 juni 2022 werd alweer de 10e ronde van onze zomercompetitie gespeeld en door een paar afmeldingen werden er maar zes wedstrijden gespeeld. Uw wedstrijdleider en/of verslaggever deelde zichzelf niet in zodat onderstaand verslag kon worden gemaakt. De stand (boven en onder) beloofde veel strijd maar dat kwam er helaas niet helemaal uit. Vijf van de zes partijen eindigden in remise, waardoor er in de stand niet veel veranderde.

Kees Vink en Rens ter Veen speelden elf zetten en voor half negen werd de vrede van Münster getekend via een “salon”remise. Eén van de andere partijen was nog niet eens begonnen dus vroeg ik me af of we dit moeten bestraffen met minpunten voor beide spelers? Ook al omdat niet alle elf de zetten waren genoteerd. Ik heb mijn hand over het hart gestreken en heb de remise geaccepteerd zonder strafpunten. Na de remise werd er vrijblijvend doorgespeeld en leek Rens te gaan winnen.

Felix Ferschtman offerde een stuk tegen twee pionnen met een aanval over de koningsvleugel. Leo verdedigde secuur en verloor in het eindspel nog een derde pion. Ondanks de drie pionnen minder en een paard meer wist Leo er een remise uit te slepen. Deze partij duurde echter tot kwart voor twaalf zodat ik het eindresultaat niet heb afgewacht. Ik ben het met Han Nicolaas eens dat het een prachtig gevecht was tussen beide spelers.

John Woestenenk speelde met wit tegen Ruud van Dijk en ondanks wisselende kansen werd ook hier remise gespeeld in een gelijkstaande partij. Een pion voordeel voor John werd teniet gedaan. Binnen 18 zetten waren de meeste stukken al van het bord terwijl John vorige week tot de 18de zet moest wachten voor het eerste stuk werd geslagen. Een fraaie remise, knap gevochten.

De enige winstpartij van deze avond was voor Willem Brizee die won met de zwarte stukken van Giuseppe Gastaldi. Giuseppe was iets te voorbarig met het gooien van de handdoek maar volgens de analyse stond Willem duidelijk beter en zou Giuseppe uiteindelijk gaan verliezen. Knap, Willem.

Vincent Steemers en Han Nicolaas kregen vandaag elkaar toegewezen door de afmeldingen van deze dag. Zij waren hiervan niet onder de indruk en wikkelden af naar een remise in een volledig gelijk opgaande partij. Ik heb voor beide spelers geen winstkansen gezien.

Tenslotte nog een remise in de partij van Markus Lohrer en Peter de Man. Beiden schoven de pionnenstelling in elkaar en kwamen in een eindspel met een toren en zeven pionnen. Ook hier zou de aanvaller verliezen en in dit geval was er voor beiden geen doorkomen aan. Remise dus, de vijfde van deze avond.

De koploper, Rens ter Veen loopt door de afwezigheid van Hans Mudde een punt uit en voert de ranglijst aan met 39 punten voor Felix met 36 punten en Hans Mudde met 35 punten. Nog drie speelavonden, ook onderin blijft het spannend.

Uitslagen 10e ronde interne zomercompetitie, 14 juni

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Rens ter Veen ½-½
Felix Ferschtman Leo Blaas ½-½
John Woestenenk Ruud van Dijk ½-½
Giuseppe Gastaldi Willem Brizee 0-1
Vincent Steemers Han Nicolaas ½-½
Markus Lohrer Peter de Man ½-½

Dinsdag 7 juni speelden we de negende ronde van de interne competitie die weer een aantal fraaie partijen opleverde. Frits Berendse had geen tegenstander en produceerde onderstaand verslag.

Op dinsdagavond 7 juni werd alweer de negende ronde gespeeld en uw wedstrijdleider werd verrast met een drietal afmeldingen op de avond zelf. De “winter”schilder bij Hans Jacobs was nog niet klaar, Markus Lohrer was ziek en Vincent Steemers had andere plannen op deze avond. Door een oneven aantal deelnemers heb ik niet meegespeeld en heb ik ruimte gemaakt om een verslag te maken.

Rens ter Veen speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk en opende traditioneel met b4. In het middenspel plaatste John een paard op h5 en Rens won door het slaan van een pion een pion en vervolgens kwaliteitswinst. Voor John het moment om de handdoek in de ring te gooien. Het kan niet altijd meezitten als je wekelijks tegen de nummer een moet spelen!

Hans Mudde en Leo Blaas kwamen beiden niet verder dan remise in een gelijkwaardige partij. De blokkade op het bord (pionnen op c4 en d4 tegen pionnen op c5 en d5) bleef intact en met alle pionnen nog op het bord werd er gekozen voor een remise. Hans moest er wel “even” over nadenken maar in deze partij zou de aanvaller verliezen.

Willem Brizee speelde met de witte stukken tegen Felix Ferschtman en voor een neutrale toeschouwer zou dit schouwspel een uniek beeld geven. Hoe spannend kan het wel worden als twee van deze matadoren met elkaar in de clinch gaan in onze eigen arena? Willem komt traditioneel een pion achter maar op een gegeven moment wint Willem de pion weer terug omdat bijna alles instaat of gepend staat. In het eindspel (de partij duurt te lang of staat te veel onder hoogspanning) geeft Willem een loper cadeau en Felix accepteerde deze en won alsnog de partij die eigenlijk geen winnaar zou moeten hebben.

De partij van Han Nicolaas en Kees Vink gaf een iets rustiger beeld dan de voorgaande partij. In het middenspel won Kees een pion en na afruil van de torens bleef Kees het voordeel houden van de pluspion. De verbonden centrumpionnen geholpen door een paard dreigden te promoveren terwijl het paard van Han geen goede velden had om deze promotie ongedaan te maken. Voor Han het moment om te zeggen, “genoeg is genoeg”, gefeliciteerd, Kees. Was deze partij mooi als laatste klaar voor half twaalf.

Han Terpstra speelde tegen Giuseppe Gastaldi en trof het niet tegen onze Italiaanse vriend in vorm. Giuseppe won een pion, een tweede pion en pakte daarna het initiatief met alle druk gericht op de dame van Han. Onder deze druk bezweek Han zodat het lijkt of Giuseppe zijn angstgegner is geworden?

Nog een prettig voordeel van de wedstrijdleider, hij heeft ruimte om het verloop van partijen te volgen op alle borden. De partij van Peter de Man tegen Ruud van Dijk was ook weer zo een juweeltje om je vingers bij af te likken. Culinair gezien een van de hoogtepunten op deze avond. Ruud probeerde de pionnenreeks van Peter te doorbreken, maar wikkelde dit niet goed af. Hij stond ineens twee pionnen achter. Ruud is Ruud niet als hij niet plan b in zijn aanval kan betrekken, een aanval met al zijn stukken over de koningsvleugel na de korte rokade van Peter. Peter moest een stuk geven om de aanval te stoppen maar moest na onnauwkeurig verdedigen ook nog eens een tweede stuk geven. Ruud ging het eindspel in met twee torens en twee lopers tegen de twee torens van Peter. Het overschot van twee pionnen gaf helaas geen soelaas om tegenspel te krijgen. Een heerlijke partij en een fraaie overwinning voor Ruud.

Rens neemt weer wat afstand van de nummers twee en drie, Felix en HansM en staat een straatlengte voor op de nummer vier, Kees Vink. Kees speelt komende week tegen Rens, en is vast van plan om weer te winnen. Kees en HansM hebben ook nog geen partij verloren in deze zomercompetitie. HansM heeft een “drinkgelag” of was het nu “drinkgelach” met zijn kleinkinderen, en is daarom komende week verhinderd.

Uitslagen 9e ronde interne zomercompetitie, 7 juni

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen John Woestenenk 1-0
Hans Mudde Leo Blaas ½-½
Willem Brizee Felix Ferschtman 0-1
Han Nicolaas Kees Vink 0-1
Peter de Man Ruud van Dijk 0-1
Han Terpstra Giuseppe Gastaldi 0-1

Dinsdag 31 mei speelden we de achtste ronde van de interne competitie die weer een aantal fraaie partijen opleverde waarvan Frits Berendse onderstaand verslag maakte.

Dinsdagavond 31 mei werd de achtste ronde gespeeld van onze zomercompetitie. Meest opvallende feit op deze avond was dat we weer een andere koploper hebben in de persoon van Rens ter Veen. Hans Jacobs had bezoek van de winterschilders en koos ervoor thuis te blijven met alle ramen en deuren open op de wijdste stand. Jan van der Meer wist ook weer de weg te vinden naar ons kabouterhuisje met de lichte hoop dat we al begonnen waren met een zomercompetitie. Helaas voor hem een teleurstelling die snel werd vergeten omdat hij de openingszet op het bord van Felix en John mocht doen.



Felix Ferschtman speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk en ondanks het late aanvangstijdstip van rond kwart voor negen (onder psychische druk van de wedstrijdleider werd de klok toch maar gestart) was deze partij al eerste klaar. Felix, helemaal pardoes van de openingszet van Jan, h4, was het spoor bijster en deed zijn dame cadeau evenals de partij. Hij deed een zet met de koning in de veronderstelling dat deze schaak werd gezet door een paard van John en dat koste hem een volle dame.

Willem Brizee speelde tegen Rens ter Veen en na 15 zetten om rond 21.35 uur was er nog geen stuk van het bord. Om 22.00 uur werd het eerste stuk geslagen en stond Willem ineens een stuk achter tegen een pion. Wordt het eerste stuk van het bord geslagen verlies je direct een paard en het initiatief. Met de moed der wanhoop forceerde Willem een doorbraak maar ging het er steeds slechter voor hem uitzien. Na nog een toren verlies koos Willem eieren voor zijn geld en gaf hij op waardoor Rens de nieuwe koploper werd.

Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen Ruud van Dijk en volgens eigen zeggen ging de gehele partij gelijk op met wisselende kansen voor beide spelers. Het verlies van een paard (dat heb ik meer gehoord deze avond) was de druppel die de emmer deed overlopen. Ruud kon niets anders doen dan opgeven en zijn opmars naar een van hogere posities werd weer eens gestuit.

Han Nicolaas (nog een beetje beduusd van zijn nederlaag vorige week tegen Rens) speelde tegen Han Terpstra. Beide Hannen hadden er zin in maar Han Terpstra verloor in de opening een pion (dit was een bewust pionoffer van HanT, à la de Benkö / Wolga-gambiet) , een tweede pion in het middenspel (niet bewust) en een volle toren in het eindspel (dat was zeekr niet gepland...). Niet gek dat je dan opgeeft om te capituleren voor ’de andere’ Han.

In de strijd om de staartplekken op onze ranglijst ook nog twee wedstrijden en dus vier kandidaten. Peter de Man speelde tegen Vincent Steemers, en de hele partij bleef het gelijk opgaan. Een dilemma, degene die een doorbraak forceert, verliest en dat wilden geen van beiden. In het eindspel met beide spelers twee torens, paard, loper en zeven pionnen werd voor remise gekozen omdat er met 14 pionnen op het bord geen doorkomen aan was.

Ook de partij tussen Markus Lohrer en onze Italiaanse vriend Giuseppe Gastaldi werd remise nadat beiden in een eindspel waren aanbeland met beide spelers een toren, een lichter stuk en 7 pionnen. Ook hier geen doorkomen aan, en een terechte remise. Ik pleit er wel voor om eerder die pionnetjes van het bord te halen om het overzichtelijker en spannender te maken.

Tenslotte de partij van Kees Vink tegen Hans Mudde. Deze spelers waren rond half twaalf nog fanatiek bezig om voordeel te verkrijgen en uw wedstrijdleider en of verslaggever vond het te lang duren om de eindfase af te wachten. Beide spelers hadden toen nog 5 pionnen, een toren en een paard (Hans) of loper (Kees) . Nog een paar maandjes, dan mag ik met pensioen en dan kan ik ook nog eens tot het eind blijven. Een goed moment om de wekker de deur uit te doen. De partij ging gelijk op en ik gaf Hans iets meer kansen door zijn drie verbonden pionnen tegen een dubbelpion bij Kees. Op de koningsvleugel had Kees juist een overwicht met drie tegen twee pionnen. Dat het toch remise werd was verwacht maar je moet altijd rekening houden met spanning, klok en concentratie.



Door deze uitslagen stijgt Rens naar de eerste plaats voor Hans Mudde, Felix en (een heel verbaasd gespeelde) John. Onderin is het helemaal spannend met 6 spelers op 20 of 19 punten.

Uitslagen 8e ronde interne zomercompetitie, 31 mei

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman John Woestenenk 0-1
Kees Vink Hans Mudde ½-½
Willem Brizee Rens ter Veen 0-1
Leo Blaas Ruud van Dijk 1-0
Han Nicolaas Han Terpstra 1-0
Peter de Man Vincent Steemers ½-½
Markus Lohrer Giuseppe Gastaldi ½-½

Op dinsdag 24 mei speelden we de zevende ronde van de interne competitie. Tevens werd de finale gespeeld van de rapid-bekercompetitie 2017: beter laat dan nooit zullen we maar zeggen! Frits Berendse maakte onderstaand verslag van deze boeiende avond.

Dinsdagavond 24 mei 2022 alweer de zevende ronde van onze zomercompetitie met als toetje de finale van de rapid-bekercompetitie 2017 tussen de heren Leo Blaas en Perry van der Meer. Het eremetaal ging naar Perry van der Meer die in de eerste partij een stuk won tegen een pion. In de tweede partij kreeg Leo licht voordeel met pionwinst. In het eindspel draaide Perry de zaken weer om en eindigde met een tweede winstpartij.

De partij van Ruud van Dijk tegen de in vorm verkerende Felix Ferschtman duurde voor Ruud helaas net te lang. De gelijkopgaande strijd leek beslist te worden in het voordeel van Ruud door winst van een pion. In het eindspel ging het echter mis toen het paard van Ruud gepend werd en hij deze moest afstaan. Naast het stukverlies verloor Ruud ook de partij en dit had hij zeker niet verdiend.

Hans Mudde (ook in topvorm) speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee en liet en passant even weten dat de “oldies” (in dit geval Hans en Felix) het dit jaar op hun heupen hebben. Hans kreeg een geweldige loper op c7, en gesteund door een pion bleek dit een struikelblok te worden voor Willem. In het eindspel won Hans een stuk en ook de partij. Samen met Felix blijven ze aan kop, gevolgd op een punt door Rens ter Veen en op iets meer achterstand John Woestenenk.

Rens ter Veen speelde met de witte stukken tegen Han Nicolaas en al vrij snel na het begin kreeg ik (als wedstrijdleider) het verzoek om openingszetten als b4 te verbieden. Helaas kan ik hier niet mee ingaan. Een primeur ook tijdens deze wedstrijd, na een illegale zet van Han werd er een straf van twee minuten opgelegd waardoor Rens er twee minuten bij kreeg. Dat dit gebeurt als beiden meer dan anderhalf uur op de klok hebben staan was verbazingwekkend. Meestal wordt een illegale zet tijdens de interne competitie gewoon gecorrigeerd zonder straf. Helaas verloor Han ook een stuk waardoor de spanning uit de partij was gehaald. Opgave na het afruilen van de stukken was de enige optie. (Naschrift van HanN: al na 13 zetten gaf ik een vol stuk weg zonder enige compensatie en had ik met een gerust hart op kunnen geven. Maar ja, daar kom ik niet voor op de dinsdagavond, nog even flink doorgerommeld dus maar het was gewoon kansloos...).

John Woestenenk (vierde in de stand) speelde met de witte stukken tegen Markus Lohrer en besloot de partij met een forse aanval over de g- en h-lijn met al zijn stukken. John overzag winst van een volle toren maar wist toch spoedig Markus te overmeesteren. Markus, volledig van zijn stuk gebracht, verloor alsnog een stuk en de partij. De overmeestering was geslaagd en kende een bruut slot.

Hans Jacobs speelde met de witte stukken tegen Kees Vink en beiden kozen voor een remise na drie keer dezelfde stelling. Dat dit al gebeurde op een tijdstip van tien voor negen bewijst maar weer eens de stelling van Hans dat hij al die lange avonden wilde vermijden. De laatste wedstrijden is hij steeds tijdig klaar. Het had heel anders kunnen lopen, maar gelukkig kon Hans de wedstrijdleider ervan overtuigen dat hij al eerder tegen Vincent had gespeeld. Door de afmelding van Han Terpstra moest ik wat omgooien en kwam ik zomaar weer aan spelen toe.

Onze GIRO-specialist, Giuseppe Gastaldi, speelde met de witte stukken tegen Peter de Man en helaas draaide Peter twee zetten om waardoor hij de dame verloor tegen een lichter stuk. Dat Giuseppe de dame sloeg is logisch, maar toch heb ik hem erop gewezen dat het slaan van een dame, te allen tijde, niet gebruikelijk is.

Frits Berendse speelde (alsnog) met de witte stukken tegen Vincent Steemers en na een enerverende partij werd met alle pionnen nog op het bord voor remise gekozen. Ondanks de in mijn ogen sterke loper op d4 wist Vincent de stelling gelijk te houden en rukte zijn pion zelfs op tot h3. Verder liet ik hem toch niet komen en in een gelijke stelling werd de remise geforceerd. De aanvaller zou verliezen.

Felix en HansM blijven na zeven ronden aan kop, beiden met 27 punten en hetzelfde scoringspercentage. Rens volgt op de derde plaats met een punt achterstand.

Uitslagen 7e ronde interne zomercompetitie, 24 mei

Wit Zwart Uitslag
Ruud van Dijk Felix Ferschtman 0-1
Hans Mudde Willem Brizee 1-0
Rens ter Veen Han Nicolaas 1-0
Hans Jacobs Kees Vink ½-½
John Woestenenk Markus Lohrer 1-0
Frits Berendse Vincent Steemers ½-½
Giuseppe Gastaldi Peter de Man 1-0

Dinsdag 17 mei speelden we de zesde ronde van de interne competitie. Frits Berendse had geen tegenstander en wist opnieuw een fraai verslag te maken van een spannende avond!

We gaan weer verder met onze zomercompetitie met volop strijd voor de ereplaatsen. De spanning was weer te snijden en op de uitslag van Felix Ferschtman en Han Nicolaas heb ik niet gewacht, gezien mijn wekker die weer op zes uur stond.

Ruud van Dijk (in goede vorm) speelde met de witte stukken tegen Hans Mudde en moest alles uit de trukendoos halen om te manoeuvreren naar een keurige en kleurige plusremise. Beide spelers waren hier tevreden mee en gezien het eindspel wel volledig terecht met beiden alleen nog de koning en vijf pionnen op het bord.

Felix Ferschtman en Han Nicolaas maakten er weer een meeslepend gevecht van. Felix begint zijn schaakkrachten weer terug te vinden en won in de partij kwaliteit ten koste van een pion. De finesses heb ik niet gezien maar wel kwam het bericht dat Felix uiteindelijk heeft gewonnen. Felix heeft de koppositie overgenomen maar deelt hem nog wel met Hans Mudde. (Naschrift van die andere verslaggever. Ik offerde een pion voor de kwaliteit en kreeg daar uiteindelijk zelfs drie pionnen voor. Het zag er allemaal best goed uit maar één verkeerde zet in het verre middenspel gaf alles weg. Felix kon met zijn dame de zwarte stelling binnenkomen en dames ruilen waarna zijn toren veel sterker was dan mijn paard, één voor één gingen de pionnen eraf en er was geen houden meer aan...).

Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen onze winterkampioen, Rens ter Veen. Leo trof het niet en vatte zijn wedstrijd als volgt samen, een blundertje in het begin en een blunder in het middenspel, zodoende verlies. Het blundertje, Leo moest een stuk geven voor twee pionnen.

Kees Vink (Engelse opening) speelde tegen John Woestenenk en speelde niet zijn beste partij. In het begin verloor Kees een pion en belandde zijn paard op h8 zonder vluchtveld. Ik dacht even dat John dit stuk ging ophalen maar John speelde een andere variant en kort nadien belandde de partij in een remise en werd hiervoor ook gekozen.

Markus Lohrer speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee. Willem viel bijna van zijn stoel nadat Markus lang rokeerde. Na deze lange rokade ging het mis voor Markus en was mat of dameverlies zijn deel. Hij moest helaas opgeven en Willem pakte verdiend het punt.

Han Terpstra speelde met de witte stukken tegen Hans Jacobs en na een blundertje (waar heb ik dat meer gehoord?) won Han een stuk en in het vervolg ook de partij. Het gekke was dat Hans de zet ervoor gezien had dat hij niet met de dame mocht slaan, maar dat pardoes een zet later was vergeten.

De laatste partij was die tussen Vincent Steemers en Giuseppe Gastaldi en deze eindigde ook in een remise. Voor beiden wel begrijpelijk want de laatste weken was de eindfase elke keer voldoende om te verliezen in het eindspel. Als dit eindspel gewoon niet speelt kun je niet verliezen ook, dachten beiden.

Na zes ronden hebben we een nieuwe koploper in de persoon van Felix, op de voet gevolgd door HansM en Ruud.

Uitslagen 6e ronde interne zomercompetitie, 17 mei

Wit Zwart Uitslag
Ruud van Dijk Hans Mudde ½-½
Felix Ferschtman Han Nicolaas 1-0
Leo Blaas Rens ter Veen 0-1
Kees Vink John Woestenenk ½-½
Markus Lohrer Willem Brizee 0-1
Han Terpstra Hans Jacobs 1-0
Vincent Steemers Giuseppe Gastaldi ½-½

Op dinsdag 10 mei speelden we de vijfde ronde van de interne zomercompetitie. Frits Berendse had geen tegenstander en was zo vriendelijk onderstaand verslag van deze boeiende avond te maken!

Op dinsdagavond 10 mei 2022 werd de vijfde ronde van de interne competitie gespeeld en er werden diverse verrassende ontknopingen genoteerd. Door de afmeldingen van Kees Vink (vakantie) en Jos Bergers (mantelzorg) werden er nu zeven partijen gespeeld. Ik vond het niet erg om langs de lijnen van het schaakveld weer een verslag te maken van deze intrigerende avond. Wel jammer dat ik de HSB-vergadering op 11 mei 2022 heb moeten missen omdat ik geen uitnodiging en/of stukken heb gezien. Zelfs op de nieuwe site van de HSB heb ik niets kunnen aantreffen?

Hans Jacobs en John Woestenenk waren naar ons kabouterhuisje gekomen om een nieuw record neer te zetten en als eersten klaar te zijn met hun partij. Hans en John speelden samen drie partijen die Markus nodig had om één partij te spelen. De officiële wedstrijd eindigde in remise omdat in het eindspel voor beide spelers vijf pionnen overbleven en een loper met ongelijke kleur.

Giuseppe Gastaldi had zich al een week voorbereid op zijn match met Frits en alle varianten na de d4 van Frits werden bekeken. Helaas had ik dat in de gaten en heb ik Giuseppe met wit tegen Ruud van Dijk laten spelen. De partij ging redelijk gelijk op maar helaas koos Giuseppe de verkeerde voortzetting en won Ruud overtuigend de partij. Door zijn winst komt Ruud op de derde plaats te staan na Hans Mudde en Han Nicolaas.

Willem Brizee speelde met de witte stukken tegen Peter de Man en kwam (traditioneel) een pion achter te staan. Het lijkt op een achterstand maar Willem heeft compensatie door het initiatief te grijpen. Zijn dreigende pion op f6 was voldoende voor de winst tegen Peter.

Leo Blaas en Han Terpstra eindigden na een gelijkopgaande strijd in een overwinning voor Leo na een foute zet van Han. Han probeerde met alle macht een betere stelling te krijgen maar dit ging ten koste van zijn stelling. Hij was iets te geforceerd bezig met de partij.

Markus Lohrer en Vincent Steemers speelden een prima partij waarbij Markus voordeel kreeg door een open lijn te forceren met zijn torens. Markus lijkt te beginnen aan een tweede schaakleven en na de overwinning tegen Frits in de vierde ronde volgde nu een overwinning tegen Vincent. Een pion en een stuk minder in het eindspel was voldoende voor Vincent om op te geven.

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Hans Mudde en deze partij ging lang gelijk op. Hans leek voordeel te krijgen via een pluspion maar uiteindelijk werd het toch nog onverwachts remise. In de vierde ronde had Hans al een marathonzitting gehad met Rens en was het na half één toen hij zijn bed kon opzoeken. Misschien was Hans ook al met zijn gedachten bij de donderdagavond in de chocoladefabriek in Gouda voor een lezing / thema-avond met Jan Timman. Het kan zijn beslissing om remise te spelen hebben beïnvloed.

De partij die nog bezig was toen ik de kuierlatten nam was de partij van Rens ter Veen tegen Felix Ferschtman. Pas om even voor tien uur werd het eerste stuk van het bord gehaald en het ging lange tijd gelijk op. Hierbij het slot van de partij via mijn secondant, Han: Rens - Felix 0 – 1: de koning van Rens werd midden op het bord onder vuur genomen door de zwarte dame en toren, dameverlies was niet te voorkomen, mooi potje! Bedankt Han, voor deze finesses.

Na vijf ronden blijft HansM aan de leiding met 19 punten, op een punt gevolgd door HanN en Ruud die dankzij zijn overwinning op Giuseppe knap de derde plek voor zich opeiste.

Uitslagen 5e ronde interne zomercompetitie, 10 mei

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Hans Mudde ½-½
Rens ter Veen Felix Ferschtman 0-1
Giuseppe Gastaldi Ruud van Dijk 0-1
Hans Jacobs John Woestenenk ½-½
Willem Brizee Peter de Man 1-0
Leo Blaas Han Terpstra 1-0
Markus Lohrer Vincent Steemers 1-0

Dinsdag 3 mei speelden we de vierde ronde van de interne zomercompetitie. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had een lange en taaie partij tegen Peter de Man maar Frits Berendse (in actie tegen Markus Lohrer, dit werd een soort snelschaakpartij) was zo vriendelijk een verslag van deze boeiende ronde te maken. Waarvoor dank!

Op dinsdagavond 3 mei werd alweer de vierde ronde van onze zomercompetitie gespeeld en door de vakantiedagen van Leo Blaas kwamen hij en Han Terpstra niet toe aan het spelen. Dat sommigen van onze spelers niet aan één avond genoeg hebben voor de wedstrijd bleek wel omdat ik even voor twaalf uur vertrok en er toen nog een partij bezig was. De partij van Hans Mudde en Rens ter Veen sleepte zich voort tot de volgende dag, later meer over deze partij.

Felix Ferschtman en Kees Vink waren als eersten klaar en speelden een gelijkopgaande partij naar remise. Na analyse bleken beide spelers ervan overtuigd te zijn dat de witte stelling steeds beter werd.

Frits Berendse speelde met de witte stukken tegen Markus Lohrer en leek lang op weg naar een overwinning door het winnen van een aantal pionnen. Helaas verlies ik de laatste tijd na een uur de concentratie waardoor het spelniveau en ontbreken van plezier mij gaat opbreken. Met een keurig loperoffer wist Markus voordeel te krijgen met zijn vrijpion over de a-lijn waardoor ik direct opgaf. Deze opgave was voorbarig, ik had nog voldoende tegenspel kunnen bieden. Maar, ja, je moet wel in jezelf geloven.

Vincent Steemers en Hans Jacobs speelden ook een gelijkopgaande partij en beide spelers hebben geen voordeel gekregen in de partij. Nogal ongebruikelijk voor Hans, er werd dus al snel remise gespeeld zodat Hans weer eens op tijd naar huis kon. Was het nog licht toen je vertrok?

John Woestenenk speelde tegen Giuseppe Gastaldi en John offerde een stuk tegen twee pionnen op de g- en h-lijn. Het verzamelen van de stukken (twee torens en de dame) kostte nogal wat tijd en zetten en na een verkeerde voortzetting van Giuseppe wist John het volle punt te scoren via damewinst of mat. Prima offer, John!

Ruud van Dijk en Willem Brizee speelden weer een bijzondere partij. Willem lijkt niet goed in zijn ’schaakvel’ te zitten en stond binnen de kortste keren twee pionnen achter. Het werden er zelfs drie en door het opspelen van zijn e-pion wist hij weer op twee pionnen achter te komen. Ruud nam de tijd, speelde voorzichtig en won gedecideerd.

Ook Peter de Man en Han Nicolaas waren nog lang bezig maar hier heb ik het eind wel kunnen volgen. Vreemd als je om kwart voor negen de eerste ronde maakt voor het verslag en dat er zoveel verschil in de partijen zit. Bij Peter en Han was nog niets van het bord terwijl o.a. bij mij en Markus het eindspel al lonkte. Han won een pion door een stukoffer op h7 en verzamelde al zijn stukken om door te breken. In het eindspel ging het helemaal mis met de pionnenstelling van Peter zodat Han het eindspel inging met twee verbonden pluspionnen. Dat was net even te veel voor Peter dus om even over half twaalf wierp Peter de handdoek in de ring.

Weer één van de mooiste partijen werd gespeeld door Hans Mudde en Rens ter Veen. Hans kreeg een verschrikkelijk mooi veld voor zijn toren op d6 en Rens moest alle zeilen bijzetten om de opmars van Hans te voorkomen. Hans wist kwaliteit te winnen door tussenschaak met zijn paard en slaan van de toren op a8. Daarna won Hans nog een pion en een tweede pion en vervolgens zie ik Rens de rug rechten voor het eindspel. Dat heb ik dus helaas moeten missen en ik ging ervan uit dat Hans wel zou winnen met kwaliteit voordeel en twee pionnen meer. De loper van Rens bleek sterk genoeg om tegenspel te bieden en de klok gaat een duidelijke rol spelen. Uiteindelijk kreeg ik de uitslag door via Han Nicolaas, het was toch remise geworden (Hans gaf de kwaliteit terug in de veronderstelling dat het lopereindspel met twee pionnen meer wel gewonnen zou zijn. Maar met lopers van ongelijke kleur waren zelfs twee pionnen niet genoeg: wat een pot heren!).

Na vier ronden blijft HansM onze trotse koploper met 16 punten, op een punt gevolgd door HanN en Rens. Voor Frits resteert na drie ronden een ’verdiende’ laatste plaats met 0 uit 3. (Nou Frits, het zit nu even niet mee maar dat komt wel weer!).

Uitslagen 4e ronde interne zomercompetitie, 3 mei

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Rens ter Veen ½-½
Peter de Man Han Nicolaas 0-1
Felix Ferschtman Kees Vink ½-½
Ruud van Dijk Willem Brizee 1-0
Vincent Steemers Hans Jacobs ½-½
John Woestenenk Giuseppe Gastaldi 1-0
Frits Berendse Markus Lohrer 0-1

Op dinsdag 26 april speelde we de derde ronde van de interne zomercompetitie. De twee verslaggevers (Han Nicolaas en Frits Berendse) speelden tegen elkaar, de laatste was zo vriendelijk onderstaand verslag van deze ronde te maken.

Voorafgaand aan de derde ronde van de interne zomercompetitie ontvingen wij een afmelding van Yassin Mostfa. Helaas heeft hij moeten besluiten om twee jaartjes te stoppen.

Kees Vink en Markus Lohrer waren (standaard) als eersten klaar. Markus verloor een loper, zag er geen brood meer in en gaf de partij gewonnen. Ondanks deze snelle nederlaag was er voldoende gesprekstof voor Markus en Kees om nog een tijdje te blijven. Ook de afwas (door Kees en Rens) werd geregeld zodat ik hier geen omkijken naar had.

Vincent Steemers speelde met de witte stukken tegen Rens ter Veen en Vincent deed de zaal opschrikken door een hartgrondige kreet. Hij verloor de kwaliteit (toren tegen loper) toen Rens de diagonaal g7-a1 ten volle benutte. Vincent probeerde nog wel wat maar Rens ruilde de stukken gewoon af om gedecideerd te winnen.

Han Terpstra (verrassend toch aanwezig) speelde tegen John Woestenenk en bewees weer eens dat je hem niet te vroeg moet afschrijven. Han speelde een prima partij en na een verkeerde voortzetting van John was een mat in twee niet te voorkomen. Prima, Han, het spelplezier komt vanzelf weer terug.

Leo Blaas en Peter de Man speelden een gelijkopgaande partij waarbij Leo in de beginfase al een pion won. Ondanks het overwicht werd het toch een remise omdat er ongelijke lopers over bleven. Zes tegen zeven pionnen en ongelijke lopers zorgden voor de balans in deze partij.

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Frits Berendse en wist hem in het eindspel te verschalken. Al na twee zetten werd afgeweken van het openingsrepertoire en kwam er een levendige en spannende partij op het bord. Frits had wel degelijk tegenkansen maar het probleem bij mij is om de concentratie vast te houden. Na een uurtje spelen ben ik het meestal zat en wordt het niveau van het eerste uur niet meer gehaald.

Felix Ferschtman en Hans Mudde streden tot het eind in een gelijkopgaande partij. Hans wist tussendoor een pion te winnen en in het eindspel (Felix had weer tijdnood) blunderde Felix en verloor hij een volle toren. Ondanks de consternatie (wel of geen opgave) was het duidelijk dat Hans deze partij won en is hij nu een trotse koploper.

Hans Jacobs en Willem Brizee maakten er weer een lange speelavond van. Hans kan het zich niet heugen wanneer hij voor het laatst op tijd naar huis kon gaan. Willem won in het begin een pion om in het eindspel de kwaliteit te winnen. Hans kon echter met zijn dame en paard de stelling van Willem infiltreren en dwong remise af door herhaling van zetten. Voor Willem wel wat zuur na winst van kwaliteit en pion en toch moeten berusten in remise.

Na de derde ronde gaat HansM aan kop met 13 punten, Rens volgt met 12 punten en weer een puntje daarachter staat Peter op een knappe derde plek.

Uitslagen 3e ronde interne zomercompetitie, 26 april

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman Hans Mudde 0-1
Leo Blaas Peter de Man ½-½
Vincent Steemers Rens ter Veen 0-1
Han Terpstra John Woestenenk 1-0
Hans Jacobs Willem Brizee ½-½
Han Nicolaas Frits Berendse 1-0
Kees Vink Markus Lohrer 1-0

Dinsdag 12 april speelden we de tweede ronde van de interne zomercompetitie. Tevens speelde Pomar 1 de laatste externe wedstrijd, thuis tegen DD 4, wat helaas een 5 - 3 nederlaag opleverde. Maar daarover later meer.

Door deze externe wedstrijd en een aantal afzeggingen kende de interne competitie slechts twee partijen. Willem Brizee speelde met wit tegen Leo Blaas en dat werd een redelijk vredelievende remise. Willem had deze avond eigenlijk voor Pomar in de externe competitie moeten spelen maar toen al vrij snel duidelijk werd dat zijn tegenstander niet zou komen opdagen kon hij alsnog worden ingezet in de interne. En nee Willem, dat levert geen dubbele punten op!

De andere interne partij, tussen Ruud van Dijk met wit en uw verslaggever (Han Nicolaas), eindigde ook in remise (door herhaling van zetten) maar hier miste ik een gouden kans. Na een kwaliteitsoffer van mijn kant (min of meer gedwongen, het paard van Ruud was intens vervelend) ontstond een lastig middenspel waarin ik het loperpaar had maar weinig concreets kon bereiken. Op een gegeven moment kon ik de dame winnen voor mijn loper maar ik zag het niet terwijl ik al die tijd had zitten kijken wanneer het zou kunnen. Op dat moment dus, daarna niet meer... Jammer maar helaas, Ruud was mede daardoor wel tevreden met het halve punt!

In de externe wedstrijd begonnen we dus met een 1-0 voorsprong aangezien de tegenstander van Willem niet kwam opdagen. Binnen drie kwartier stond het 2-0 doordat John Woestenenk op bord 8 zijn tegenstander alle hoeken van het veld/bord liet zien. John won al snel een toren en een stuk waarbij de zwarte koningsstelling ook nog eens helemaal open lag: winst was een kwestie van tijd en die kwam dan ook vrij snel. Dat beloofde wat voor de rest van de avond zou je zeggen! Maar de praktijk pakte iets anders uit...

Markus Lohrer (zwart aan bord 7) speelde tegen zijn vrouwelijke tegenstander weer zijn gebruikelijke snelle spel dat dit keer echter verkeerd uitpakte. Zijn tegenstandster dacht aanmerkelijk langer na en dat betaalde zich uit in een slinkse paardvork die Markus een volle toren kostte. Dat geloofde Markus wel en hij gaf het direct op: 2-1.

Teamleider Hans Jacobs speelde met zwart aan bord 5 een leuke partij waarin de man van DD al zijn stukken naar de zwarte koning dirigeerde. Het zag er dreigend uit en dat was het ook. Hans kon de boel niet bij elkaar houden en verloor waarmee de stand weer in evenwicht was: 2-2. Hans zei na de partij tegen me: “Jouw schuld dat ik verloren heb, je had gezegd dat ik vrijuit kon spelen!” Dat had ik inderdaad gezegd omdat SHTV toch al kampioen was. Mijn schuld dus, ik zal het nooit meer zeggen...

Peter de Man, gepromoveerd tot kopman bij afwezigheid van Kees Vink, speelde aanvankelijk een lastig potje waarin hij wat gedrukt stond met bijna al zijn stukken op de 7e en 8e rij. Hij kwam er echter goed uit en bereikte een eindspel met lopers van ongelijke kleur met aan beide kanten nog zes pionnen. Dit was zo remise als het maar zijn kon dus na nog wat geschuif werd de vrede getekend: 2½-2½.

Vincent Steemers speelde aan bord 6 een gelijkopgaande strijd die hij echter in vliegende tijdnood verprutste, er gingen wat pionnen af en er viel vervolgens geen eer meer te behalen: doek en 2½-3½.

Op bord 4 speelde Hans Mudde (invaller voor Kees) een merkwaardige partij waarin hij kort rokeerde maar zijn h-pion kwijtraakte: gevaarlijk... Dat was het zeker want de DD-er kreeg mat in 3 op het bord over de h-lijn met dame en toren. Gelukkig voor Hans zag de goede man het niet en Hans kreeg vervolgens het beste van het spel. Hij plantte een sterk paard op c6 ondersteund door een pion op d5, altijd lekker. Het zag er goed uit voor Hans en ik had er alle vertrouwen in dat hij de spanning in de wedstrijd volledig terug zou brengen. Maar helaas, hoewel hij het vervolg misschien niet op z’n best speelde bleef Hans goed staan maar in het eindspel sloeg het noodlot dan toch toe. De man van DD kreeg in het lastige/listige toreneindspel een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn die niet meer te stoppen was zodat ook Hans de handdoek in de ring moest gooien. Daarmee werd het 2½-4½ en nam de Koninklijke DD de matchpunten mee naar Den Haag.

Felix Ferschtman was op dat moment met wit op bord 2 nog als laatste bezig in een razend lastig middenspel/eindspel waarin beide spelers kansen hadden. Felix kreeg een enorme aanval van zijn jeugdige tegenstander over zich heen, wist zich met wat kunst- en vliegwerk te verdedigen en maakte vervolgens handig gebruik van het feit dat de DD-er het niet op z’n best speelde. Felix kreeg na wat stukkenruil zelfs het beste van het spel en won een pion in een dame-toren-eindspel. De torens gingen van het bord en het resterende dame-eindspel werd in wederzijdse tijdnood remise gegeven, mede ingegeven door de stand in de wedstrijd: Dat betekende een 3-5 verlies wat een tweede plek in de poule (3e klasse B) opleverde achter kampioen SHTV 3 dat al zijn wedstrijden wist te winnen en waar Pomar in de eerste ronde met 7 - 1 van had verloren: een terechte kampioen lijkt me! Dan maar volgend seizoen weer eens kampioen worden!

Na de tweede ronde van de interne competitie gaan Felix Ferschtman, Hans Mudde en Hans Jacobs aan kop met 8 punten, alledrie met een overwinning en een externe wedstrijd op zak. Rens ter Veen volgt met 7 punten.

Uitslagen 2e ronde interne zomercompetitie, 12 april

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Leo Blaas ½-½
Ruud van Dijk Han Nicolaas ½-½

Op dinsdag 5 april werd de 1e ronde van de interne zomercompetitie gespeeld. Uw verslaggever (Han Nicolaas) bevond zich in Nijmegen voor het bijwonen van een concert van The Sisters of Mercy (schitterende new wave muziek uit de jaren 80, soort jeugdsentiment) maar gelukkig was Frits Berendse bereid een verslag te maken, waarvoor uiteraard dank!

Op dinsdagavond 5 april 2022 werd een start gemaakt van de zomercompetitie. Door het trieste overlijden van onze schaakvriend, Wil Kauffman, en het stoppen van Jan Zonneveld gaan we deze competitie spelen met maar 17 deelnemers. Gezien het beperkte aantal deelnemers ben ik eerder al gestopt met de splitsing in de A- en de B-groep en spelen wij allemaal in één groep.

Gezien de afwezigheid van HanN en Perry nam ik de honneurs waar met het openen en sluiten van ons Kabouterhuisje. Naast het spelen van een partij had ik ook nog voldoende tijd voor het verslag, de catering, het afrekenen en de spelers uitnodigen voor de laatste externe wedstrijd van dit seizoen.

Rens ter Veen speelde de eerste wedstrijd tegen Ruud van Dijk en Rens had slechte herinneringen aan zijn wedstrijd tegen Ruud in de wintercompetitie. Dit kostte hem de eerste en enige nederlaag. Of dit meespeelde in deze wedstrijd weet ik niet maar beide spelers manoeuvreerden naar een remiseachtige stelling en kozen uiteindelijk ook voor een remise.

Hans Mudde speelde met de witte stukken een prima partij tegen Frits Berendse. Frits speelde een soort catenaccio voetbal, waarbij hij met zijn stukken niet over de vijfde lijn wilde komen. Hij speelde als het ware op een half veld. Gelukkig werd dit afgestraft. Het kwaliteitoffer van Frits tegen een pluspion was onvoldoende om Hans te stoppen. Uiteindelijk een geduldige en goede overwinning van Hans.

John Woestenenk en Leo Blaas speelden tegen elkaar en waren wel erg lief voor elkaar. Leo won een stuk tegen twee pionnen door een tactisch foutje van John maar op zijn beurt liet Leo een loper in staan en was hij de voorsprong al weer kwijt. In dit “foutenfestival” was remise de enige juiste keuze.

Giuseppe Gastaldi en Kees Vink waren het langste bezig van alle spelers. Kees trok een Berlijnse muur op met zijn paarden om de aanval van Giuseppe te stoppen. In het eindspel verloor Kees een pion maar Giuseppe gebruikte te veel tijd. Na veel wikken en wegen werd het hier ook een gelijkspel. Beiden hadden teveel van hun krachten gegeven, Giuseppe gaat twee weken uitrusten in Italië en Kees neemt een weekje verlof om bij te komen.

Willem Brizee en Vincent Steemers speelden een volledig gelijkopgaande partij waarbij geen van beide spelers voordeel of nadeel kreeg. Een verdiende remise was hun lot.

Markus Lohrer speelde met de witte stukken tegen Felix Ferschtman en leek hard op weg om Felix te verschalken. Misschien heb ik het helemaal mis maar Markus leek beter te staan. Tegen Felix kan je nooit te vroegen juichen want met een prachtig loperpaar wist hij de overwinning voor zich op te eisen.

Peter de Man speelde met de witte stukken tegen Han Terpstra en HanT heeft nog steeds moeite om het schaakritme terug te vinden. HanT won pion en Peter op zijn beurt won de kwaliteit. Nadat HanT ook nog eens een stuk verloor gaf hij pardoes op. Een volledige toren achter is niet iets waar je op hoopt.

Komende dinsdag maar twee interne partijen omdat Pomar zijn laatste externe wedstrijd van het seizoen speelt tegen DD 4, weer thuis, nu om kwart voor acht. Succes heren.

Uitslagen 1e ronde interne zomercompetitie, 5 april

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Ruud van Dijk ½-½
Hans Mudde Frits Berendse 1-0
John Woestenk Leo Blaas ½-½
Giuseppe Gastaldi Kees Vink ½-½
Willem Brizee Vincent Stemers ½-½
Markus Lohrer Felix Ferschtman 0-1
Peter de Man Han Terpstra 1-0

Dinsdag 29 maart speelden we de 17e en laatste ronde van de interne (winter)competitie. De eerste helft van het interne seizoen is duidelijk later beëindigd dan voorgaande jaren wat alles te maken had met de lockdowns vanwege Corona. Ondanks enkele onderbrekingen was het weer een mooie en spannende competitie waarin weer volop strijd is geleverd! Onderstaand verslag is van Frits Berendse waarvoor dank!

Op dinsdagavond 29 maart 2022 werd de laatste ronde van het winterkampioenschap gespeeld en ondanks (of dankzij) dat de prijzen al verdeeld waren ontwikkelde zich voldoende strijd voor de overige ereplaatsen. Door wat afmeldingen ging het titanengevecht tussen Han Terpstra en Leo Blaas niet door en had Leo deze avond helaas geen tegenstander.

Rens ter Veen en Giuseppe Gastaldi speelden remise na een gelijkopgaande partij. Na afruil van de torens bleef de stand gelijk en met bijna alle pionnen op het bord werd voor remise gekozen. Met maar één nederlaag tegen Ruud van Dijk bleef Rens aan de goede kant van de score staan om winterkampioen te worden. Rens, gefeliciteerd!

Hans Mudde en Han Nicolaas maakten er weer een mooi en fraai gevecht van. Han offerde een stuk tegen twee pionnen en kreeg later nog een derde pion voor dit stuk. In het eindspel moest Hans Mudde sterk blijven spelen om de overmacht aan pionnen te stoppen. Hans speelde met loper en paard tegen paard en drie pluspionnen van Han. Een remise was het eindresultaat waardoor Han tweede werd met ook maar één verloren wedstrijd tegen Rens ter Veen.

Willem Brizee en Frits Berendse bleven wat achter bij dit spektakel. Willem offerde een pion voor het initiatief maar moest lijdzaam toezien dat een pion achterstand niet ongedaan werd gemaakt. In het eindspel werd de remise geaccepteerd en scoorde ook Frits maar één nederlaag dit seizoen tegen Leo Blaas. Hij won er ook maar één en speelde zes keer remise.

Hans Jacobs en Peter de Man hebben vaak niet genoeg aan een speelavond en tot in de late uurtjes werd gestreden voor het volle punt. De strijd bleef spannend maar toen ik zag dat Peter een derde pion voordeel kreeg durfde ik met een gerust hart naar huis te gaan. Later kreeg ik bericht dat Peter daadwerkelijk had gewonnen waardoor hij bij de top negen van dit seizoen kwam.

John Woestenenk en Kees Vink speelden een prima partij. Even dreigde stukwinst voor Kees maar John wist dit te compenseren en per saldo was het maar een pion achterstand. Beiden waren niet echt tevreden met de afwikkeling. Kees won wel maar John kreeg tot het eind tegenkansen. Helaas voor John koos hij de verkeerde voortzetting.

Vincent Steemers speelde met de witte stukken tegen Ruud van Dijk en heel lang ging het gelijk op. In deze partij zou de aanvaller verliezen en via zettenherhaling werd remise afgedwongen.

Han Nicolaas en Vincent Steemers speelden het vaakst remise (zeven) voor Frits Berendse en Willem Brizee met zes remises. De meeste overwinningen (negen) gingen naar Rens ter Veen voor Han Nicolaas met zeven overwinningen. Op percentage zou Frits maar zevende zijn geworden. Frits en Kees speelden te weinig partijen om hoger te kunnen eindigen. Ook onderin was het ongekend spannend met drie mensen met hetzelfde aantal punten op de plaatsen 16 tot en met 18. Han Terpstra had de dubieuze eer voor de laatste plaats zonder overwinningen in zes ontmoetingen. Markus Lohrer (acht keer) en Giuseppe Gastaldi (zeven keer) verloren de meeste partijen.

Rens dus kampioen van de wintercompetitie met 69 punten, HanN werd tweede met vijf punten achterstand terwijl Frits met 59 punten het brons pakte.

Op 5 april beginnen we met de zomercompetitie, 12 april speelt Pomar 1 de laatste externe wedstrijd van het seizoen (thuis tegen DD 4) waarna op 19 april het snelschaakkampioenschap voor alle leden zal worden gespeeld.

Uitslagen 17e en laatste ronde interne wintercompetitie, 29 maart

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Giuseppe Gastaldi (B) ½-½
Hans Mudde (A) Han Nicolaas (A) ½-½
Willem Brizee (A) Frits Berendse (A) ½-½
Hans Jacobs (B) Peter de Man (A) 0-1
John Woestenenk (B) Kees Vink (A) 0-1
Vincent Steemers (A) Ruud van Dijk (B) ½-½

Op dinsdag 22 maart speelden we de 16e en voorlaatste ronde van de interne (winter)competitie. Tevens speelde Pomar 1 een thuisduel tegen de jeugd van DSC 7 en dat ging boven verwachting: het werd een duidelijke 6½ - 1½ overwinning voor de oudjes, de jeugd krijgt waarschijnlijk een forse straftraining van de niet misselijke jeugdtrainers van DSC... Uw verslaggever (Han Nicolaas) had deze avond geen tegenstander zodat ik weer eens een verslag kon maken: eindelijk!

In de interne competitie leverden de slechts twee partijen twee beslissingen op. Giuseppe Gastaldi en Han Terpstra speelden voor de tweede keer tegen elkaar, het eerste duel op 8 maart eindigde onbeslist, vanavond was Giuseppe met de witte stukken te sterk voor HanT. HanT offerde in zijn bekende stijl in de opening een pion voor actief spel en Giuseppe stond wat passief en moest een manier zien te vinden om zijn stukken mee te laten doen. Dat lukte, het leverde hem een tweede pion op maar er was desondanks nog niet veel aan de hand. Tot het moment dat HanT zijn dame weggaf voor slechts één stuk waarmee de partij direct over en uit was: schaken is soms een wreed spel...

Hans Mudde en Leo Blaas vochten een taai en fraai duel uit waarin Hans met zwart een stuk won voor twee pionnen. Leo won vervolgens een kwaliteit terug en plantte dame en toren op de 7e rij. Dat kostte hem wel een stuk maar het was allemaal nog niet zo eenvoudig. Hans speelde het echter secuur uit en kon nog juist voor het aanbreken van een nieuwe dag een vol punt laten bijschrijven: een mooie pot heren!

In de externe competitie speelde Pomar 1 dus tegen DSC 7, een jeugdteam dat voor aanvang van deze wedstrijd op de tweede plaats stond in onze poule: uitkijken dus, zoals altijd met de jeugd want je weet eigenljk nooit hoe goed die jongens en meisjes zijn! Frits Berendse speelde zelf mee maar zag desondanks kans om onderstaand kort verslag te maken dat ik hier en daar heb aangevuld.

Op dinsdagavond 22 maart 2022 speelden wij de vierde ronde tegen het jeugdteam van DSC 7 en ondanks bange voorgevoelens werd het een eclatante overwinning van 6½ tegen 1½. Binnen een uur kwamen wij op voorsprong omdat de tegenstander van Kees Vink niet kwam opdagen. Markus Lohrer en John Woestenenk waren ook binnen een uur klaar en wonnen overtuigend van hun tegenstanders.

Markus kwam na 20 minuten al een kwaliteit voor (zijn tegenstander speelde nog sneller dan Markus, dat is best knap...), er kwam een eindspel op het bord met toren en loper tegen twee lopers waarin Markus een dame haalde en mat zette. John won een stuk en in het late middenspel nog een volle toren. De overwinning en daarmee een 3-0 tussenstand waren rond half 9 een feit.



Door de afmelding van Felix Ferschtman speelde ondergetekende zelf mee aan bord twee en ondanks iets meer initiatief stelde ik remise voor wat snel werd geaccepteerd. Zo werd het 3½ - ½ na anderhalf uur spelen.

Peter de Man (in goede vorm) speelde een boeiende partij. Hij kreeg een toren en twee pionnen voor twee stukken in een razend lastige stelling. Door een fraaie zet danwel listig trucje (Ph8!) won Peter een stuk en een kwaliteit terug en wist daarmee de partij in zijn voordeel te beslissen. Met een 4½ - ½ tussenstand bleven de twee matchpunten in ieder geval in Rijswijk!

Hans Jacobs won een pion en had een betere pionnenstructuur. De voorsprong werd vergroot tot twee pionnen, Hans kwam met dame en toren de witte stelling binnen en zette de zwarte monarch rond half 10 mat: 5½ - ½.

Vincent Steemers deed er 20 minuten langer over om zijn jeugdige, vrouwelijke tegenstandster te verslaan waarmee alleen Willem Brizee aan bord 3 nog bezig was. Willem had een lastige avond, speelde naar eigen zeggen ‘beroerd’ en moest al snel na de opening zijn dame opgeven tegen toren en loper. Willem kreeg nog wat vage kansen maar nadat zijn tegenstander nog een dame had gehaald (altijd gretig die jeugd!) moest Willem toch de handdoek in de ring gooien. Daarmee werd een duidelijke 6½ - 1½ overwinning behaald en pakten we de tweede plek achter SHTV 3.



Door deze resultaten blijft Rens ter Veen aan de leiding met 66 punten, op vijf punten gevolgd door HanN, Frits staat derde met 56 punten. HanT heeft de rode lantaarn overgenomen van Markus Lohrer maar de verschillen onderin zijn buitengewoon klein. Het is nog niet gedaan, zoals dat dan zo mooi heet!

Uitslagen 16e ronde interne wintercompetitie, 22 maart

Wit Zwart Uitslag
Leo Blaas (B) Hans Mudde (A) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Han Terpstra (A) 1-0

Dinsdag 15 maart speelden we de 15e ronde van de interne competitie. Er was geen tegenstander voor Frits Berendse die hierdoor weer tijd kreeg en maakte voor het verslag: dank daarvoor Frits!

Via de familie van Wil Kauffman hebben we een overlijdensbericht ontvangen dat Wil op 14 maart na een kort en hevig ziekbed is overleden. De plechtigheid voorafgaand aan de crematie heeft op zaterdag 19 maart plaatsgevonden in de aula van crematorium Eikelenburg. De tekst in het bericht kan ik volledig onderschrijven: “Wat zullen wij zijn liefde, gezelligheid en altijd maar bezig zijn missen”.

Wil had een enorm gevoel voor humor, en was één van de middelpunten van onze vereniging. Zijn enthousiasme, aanstekelijkheid en zijn gevoel voor rechtvaardigheid waren ongeëvenaard. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verwerken van dit verdriet.

Voor aanvang van de wedstrijden hebben wij na een woordje van onze voorzitter in stilte het overlijden van Wil Kauffman herdacht. We zullen hem missen.

Markus Lohrer en John Woestenenk gingen redelijk gelijk op in hun wedstrijd en even dacht ik dat Markus het beste van het spel had. Markus won een pion en had het initiatief tot John één van zijn aanvallen wist door te zetten en Markus alle zeilen bij moest zetten. Markus verloor de pion en gaf de partij op omdat het tweetal pionnen op de c- en d-lijn niet konden worden gestopt.



Ruud van Dijk en Felix Ferschtman speelden een echte aanvalspartij waarbij Felix nu eens wel tot een rokade werd gedwongen. Na de ergste schermutselingen won Felix een pion en kon hij de aanval van Ruud weerstaan. In het eindspel volgde echter mat in één waardoor Felix weer een vol punt kon noteren.

Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee. In verband met de afmelding van Han Terpstra moest ik de boel omgooien waardoor Willem een andere kleur en tegenstander kreeg toegewezen. Hij was niet echt van slag en wist een vrijpion naar de zevende rij te krijgen. Daar hield het echter op want promotie is geen optie geweest. Leo verdedigde goed en ondanks zijn mooie pion werd het toch remise omdat ik geen plusremise kan verwerken in de stand.



Giuseppe Gastaldi en Peter de Man gingen de hele partij gelijk op en in de finale dreigde een torenspel met beiden twee torens en zeven pionnen. Ondanks dreigende zettenherhaling kreeg geen van beide spelers voordeel en na afruil van een toren en wat pionnen werd wijselijk gekozen voor een remise.

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Vincent Steemers en langzaam manoeuvreerde Han zich naar een betere stelling. Vincent gaf echter voldoende tegengas om de scherpte eruit te halen. In het eindspel maakte Vincent een foutje, waardoor Han met zijn stukken kon komen binnenvallen op de achtste lijn.



Hans Mudde en Rens ter Veen speelden weer eens een partij om je vingers bij af te likken. Elke zet geeft weer een ander beeld en het is nooit duidelijk wie het echte voordeel heeft. Hans rokeerde niet maar probeerde over de koningsvleugel een doorbraak te forceren. Dat zo een partij je blijft bezighouden tot de volgende ochtend is helemaal niet erg. Even voor twaalf uur werd de partij beslist en won Rens na het ophalen van diverse pionnetjes. De pijp was leeg van Hans en hij moest na een prachtig gevecht berusten in een nederlaag.



Door deze resultaten blijft Rens een trotse koploper (62 punten) voor HanN (57) en de niet spelende Frits (53). Voor de laatste plaats is ook een stevig gevecht gaande, een punt verschil tussen nummer 15 en 19.

Zelf speelde ik niet waardoor ik het verslag en de catering kon regelen. A.s. dinsdag een beperkt intern programma gezien de wedstrijd van Pomar 1, thuis om half acht tegen de jeugd van DSC 7.

Uitslagen 15e ronde interne wintercompetitie, 15 maart

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde (A) Rens ter Veen (A) 0-1
Han Nicolaas (A) Vincent Steemers (A) 1-0
Leo Blaas (B) Willem Brizee (A) ½-½
Markus Lohrer (B) John Woestenenk (B) 0-1
Ruud van Dijk (B) Felix Ferschtman (A) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Peter de Man (A) ½-½

Op dinsdag 8 maart werd de 14e ronde van de interne competitie gespeeld. Frits Berendse maakte het verslag van deze boeiende avond, dank Frits!

Op dinsdagavond 8 maart werd alweer de veertiende ronde van het Winterkampioenschap gespeeld met eigenlijk wel verrassende uitslagen. Voor de meeste van onze leden een snel weerzien omdat op maandag 7 maart met Pomar 1 tegen Schaakmat Westland 3 was gespeeld. Verslag van deze thriller volgt later.

Naast het trieste bericht van Perry op het gebied van de gezondheid van Wil Kauffman zag ik in de krant van 11 maart dat oud-Pomarlid Nol Kooij op 3 maart op 64-jarige leeftijd is overleden. Nol speelde tot 2013 regelmatig bij Pomar. De crematie heeft op donderdag 10 maart al plaatsgevonden. In de advertentie wordt Nol de geestelijke vader van Cavia Actua en de Tunnelguppen in de Haagsche Courant genoemd.

Rens ter Veen, onze trotse koploper, speelde met de zwarte stukken tegen Peter de Man en was ongenaakbaar. In het eindspel wist Rens een pion te winnen en daarna volgde de omsingeling en tot slot de overwinning. Peter, dapper gespeeld, maar helaas was Rens in dit geval een “maatje” te groot.

Frits Berendse speelde met de witte stukken tegen Hans Jacobs die mij ten onrechte als ’Angstgegner’ ziet. In het eindspel kwam ik een pion voor te staan en leek de vrees van Hans waarheid te worden. Door het doorspelen van mijn c-pion kreeg Hans echter tegenkansen en wist hij op herhaling van zetten af te stevenen. Remise, toch knap van Hans. Frits speelde weer eens sinds 8 februari, nu een maand later, een partij.

Jan Zonneveld trof het ook niet met zijn tegenstander, de sterker geachte Han Nicolaas. Jan liet zich echter niet van de wijs brengen en speelde een prima en gelijkwaardige partij. In de slotfase werd door beide spelers voor remise gekozen, de eerste verrassing van de avond. (Naschrift van uw ‘vaste’ verslaggever: Jan deed geen rare zetten, ik dacht op een gegeven moment heel lang na over een zet om een plan uit te voeren maar uiteindelijk bleek dit gewoon een verkeerd plan. Op het moment dat Jan remise aanbood stond hij eerder beter dan ik...).

Kees Vink en Willem Brizee, nog schaakmoe van de avond ervoor, gingen de hele partij gelijk op en geen moment heeft één van de spelers beter gestaan. Uiteindelijk werd deze partij ook remise.

Markus Lohrer speelde met de witte stukken tegen Leo Blaas en deze had echt zijn avond niet. Leo verloor een stuk, een of meerdere pionnen maar ondanks deze achterstand had hij ook nog problemen een zet te vinden of uit te voeren. Vreemd dat je geen zet mag overslaan? De tweede verrassing.

Han Terpstra en Giuseppe Gastaldi speelden het Morra-gambiet waarbij Han een pion achterstand heeft maar wel het initiatief. In de slotfase kwamen beide spelers ook remise overeen.

Felix Ferschtman speelde tegen en met Hans Mudde. Na de bijzondere partij van de maandag speelde Felix het nu rustiger. Hij won de kwaliteit tegen een pion en uiteindelijk ook de partij,

Rens blijft aan kop (57 punten) voor HanN (52), Frits (49) en HansJ (48). Markus is van de laatste plaats af maar tussen de nummers 15 tot en met 19 zit maar één punt verschil. Het zal stoeltjes wisselen worden.

Uitslagen 14e ronde interne wintercompetitie, 8 maart

Wit Zwart Uitslag
Peter de Man (A) Rens ter Veen (A) 0-1
Frits Berendse (A) Hans Jacobs (B) ½-½
Jan Zonneveld (B) Han Nicolaas (A) ½-½
Kees Vink (A) Willem Brizee (A) ½-½
Markus Lohrer (B) Leo Blaas (B) 1-0
Han Terpstra (A) Giuseppe Gastaldi (B) ½-½
Felix Ferschtman (A) Hans Mudde (A) 1-0

Dinsdag 1 maart speelden we de 13e ronde van de interne competitie met daarin zeven wedstrijden. Frits Berendse had vanwege wat afmeldingen geen tegenstander en was zo vriendelijk onderstaand verslag te maken, waarvoor uiteraard opnieuw dank!

Op 1 maart werden zeven partijen gespeeld. Door afwezigheid van Ruud van Dijk en Han Terpstra moest ik wat omgooien zodat toch iedereen kon spelen. Zelf was ik bezig met de koffie, de uitnodigingen voor de derde externe wedstrijd, uit bij Schaakmat Westland 3 op maandag 7 maart 2022 en de verslaglegging van deze avond.

Rens ter Veen en Felix Ferschtman gingen akkoord met een remise na één zet omdat Felix wat spoedopdrachten had gekregen op het gebied van vertalingen namens het Ministerie. Denk je klaar te zijn met corona, dan volgt de volgende “ramp”, de inval van Rusland in Oekraïne. Of we klaar zijn met corona is ook nog niet zeker gezien de hoge besmettingen deze week na een paar dagen carnaval of skiplezier.

Han Nicolaas trof Kees Vink achter het bord en het werd een strijd tot in de late uurtjes. Kees kwam wel een pion voor te staan maar het initiatief lag bij Han en nadat ik (al lang en breed) was vertrokken kreeg ik de melding dat Han had gewonnen van Kees. Naschrift van uw vaste reporter: Kees maakte eigenlijk maar één fout, in het verre middenspel gaf hij pion e6 weg en daarna stortte de zwarte stelling in elkaar. Niet veel later dreigde er mat en dat was niet te voorkomen of alleen met groot matreriaalverlies.

Vincent Steemers en Hans Jacobs speelden ook tot in de late uurtjes en ook hier heb ik de finesse van de partij niet gezien. Via uw redacteur heb ik later bericht gekregen dat de partij was geëindigd in remise. Vincent was daar duidelijk niet blij mee want hij vond dat hij niet alles uit zijn partij had gehaald.

Hans Mudde speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk maar verloor al snel een pion en de kwaliteit. Ondanks het dappere tegenspel van Hans moest hij zich keurig mat laten zetten.

Leo Blaas speelde met de wit tegen de Man in vorm, Peter de Man. Peter won al snel een stuk en ondanks taai verweer van Leo was dat niet voldoende en moest hij in het eindspel buigen voor Peter.

Willem Brizee speelde tegen Giuseppe Gastaldi en de paarden van Willem speelden een grote rol in zijn positioneel betere spel. Een kwestie van tijd en uiteindelijk ging de overwinning de kant van Willem uit.

Markus Lohrer en Jan Zonneveld maakten er een mooie en strategische partij van. Er was lang niet te zeggen wie de beste kansen had en daarom besloten Markus en Jan remise te accepteren.

Rens blijft aan kop met 52 punten maar HanN liep door zijn overwinning op Kees twee punten in en staat nu tweede met 49 punten. Op de derde plek volgt Frits met 46 punten.

Uitslagen 13e ronde interne wintercompetitie, 1 maart

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Felix Ferschtman (A) ½-½
Han Nicolaas (A) Kees Vink (A) 1-0
Vincent Steemers (A) Hans Jacobs (B) ½-½
Hans Mudde (A) John Woestenenk (B) 0-1
Leo Blaas (B) Peter de Man (A) 0-1
Willem Brizee (A) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Markus Lohrer (B) Jan Zonneveld (B) ½-½

Op dinsdag 22 februari (22-2-22) speelden we de 12e ronde van de interne competitie waarin slechts één (!) wedstrijd werd gespeeld. Dit kwam met name door de externe wedstrijd van Pomar 1 maar ook door een aantal afmeldingen. Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde met zwart tegen Giuseppe Gastaldi en won na een rustige Siciliaanse opening een pion in het centrum. Daarna gooide Giuseppe vrij snel de handdoek in de ring maar zijn stelling zag er eerlijk gezegd niet al te best uit. Een vrij eenvoudige overwinning dus en ook ons externe team boekte een op het oog snelle en eenvoudige winst op de jeugd van Voorburg. Frits Berendse schreef daarover het volgende verslag:

Op dinsdagavond 22 februari 2022 werd de externe competitie van ons Pomarteam herstart met een wedstrijd tegen het jeugdteam van Voorburg 2. Het werd een revanche voor ons team met een 7 – 1 overwinning nadat wij in de eerste wedstrijd waren “afgedroogd” met 7-1 tegen het sterke team van SHTV 3. Door wat afmeldingen van onder andere Felix Ferschtman, Leo Blaas, Han Terpstra en Hans Mudde had ik het team aangepast. Een meevaller was het meedoen (een primeur) van Jan Zonneveld die mijn plaats overnam, zodat ik de catering kon doen en het verslag kon maken. Voor de interne competitie zou maar één partij worden gespeeld dus dat zou voor mij een “makkie” worden.

Peter de Man was de eerste van ons team die won en dat is nogal ongebruikelijk voor Peter, meestal heeft hij de hele avond nodig voor zijn partij. Peter offerde een stuk tegen een pion en kwam met zijn stukken in de stelling van zijn tegenstander. Zijn tegenstander werd overrompeld en Peter sleepte zijn punt binnen. Binnen no-time was het 4-0 door reglementaire overwinningen van Vincent, Markus en John aan de borden 6 t/m 8. Hun tegenstanders kwamen niet opdagen waardoor het om half negen al vier tegen nul stond. Ik denk dat zij liever hadden willen spelen voor het punt want je komt toch om te schaken?

Hans Jacobs (teamleider) ging het eindspel in met een pion voorsprong. Beide spelers hadden de dame en twee torens nog met dit verschil dat Hans een pion meer had. Met de torens pakte Hans de tweede lijn en was de overwinning een kwestie van tijd. Na de tweede toren op de tweede lijn was het over en won Hans door mat.

Willem Brizee was de volgende die de overwinning binnen sleepte. Dat ging niet zo gemakkelijk als iedereen dacht. Willem offerde tegen zijn tegenstander (die net boven de tafel uitkwam) een stuk tegen een pion om een open g-lijn te creëren. Zijn tegenstander gaf een stuk terug om de aanval te stoppen maar deze aanval werd steeds sterker. Willem won nog een stuk en daarna de dame tegen een toren en een loper. In het eindspel volgde mat.

Jan Zonneveld werd geplaatst aan bord 2 en weerde zich danig. De partij ging goed gelijk op en Jan had eigenlijk het initiatief en het beste van het spel. De klok ging echter roet in het eten gooien bij Jan en hij kreeg het moeilijk. Van een pion voorsprong was het nu een achterstand van een pion in het eindspel. Via het sterke paard van Jan werd remise afgedwongen door drie keer de zelfde stelling. Rens ter Veen (wedstrijdleider) analyseerde aan de hand van de notaties of de stelling ook drie keer op het bord had gestaan.

Kees Vink speelde tegen Jan Nienhuis en de hele partij was de partij in evenwicht en uiteindelijk werd ook in deze partij gekozen voor remise en was de 7 – 1 een feit.

Succes, heren in de volgende ronde op maandag 7 maart tegen Schaakmat-Westland 3 te Naaldwijk.

De stand in de interne competitie laat zien dat er niet veel veranderd is. Rens blijft aan kop met 49 punten, gevolgd door HanN met 44 punten en HansJ met 42 punten.

Uitslagen 12e ronde interne wintercompetitie, 22 februari

Wit Zwart Uitslag
Giuseppe Gastaldi (B) Han Nicolaas (A) 0-1

We kregen via Willem Brizee het trieste bericht dat het erg slecht gaat met onze schaakvriend Wil Kauffman en dat de gevreesde ziekte, kanker, is uitgezaaid in de alvleesklier en dat dit niet meer operabel is. Er wordt nog geprobeerd een buisje te plaatsen om het vocht af te voeren. Wil heeft het hier erg moeilijk mee en heeft ook veel jeuk zodat ook zitten niet prettig is. Wij wensen Wil veel sterkte en hopen toch op herstel en beterschap.

Leo Blaas en Kees Vink moesten zich voor deze avond (dinsdag 15 februari) afmelden in verband met corona-besmettingen. Peter de Man had griep zodat ook hij zich had afgemeld. Door de afmelding van Leo moest ook Han Terpstra verstek laten gaan terwijl uw verslaggever (Han Nicolaas) een externe wedstrijd speelde voor Schaakhuis 1. Naast Hans Mudde, die zich even gedeisd wilde houden in verband met andere afspraken moest ook Jos Bergers passen voor de schaakavonden gezien de mantelzorg voor zijn moeder. Het hele programma werd omgegooid zodat er uiteindelijk vijf wedstrijden op het programma stonden waarvan Frits Berendse onderstaand verslag maakte: waarvoor opnieuw dank!

Vincent Steemers moest tot zijn verrassing spelen tegen Rens ter Veen en beide spelers besloten de partij te spelen zonder een stuk te slaan. Na achttien zetten vuurwerk werd de vrede getekend en werd er gekozen voor remise zonder dat er een stuk of pion was geslagen.

Hans Jacobs en Willem Brizee maakten er samen een boeiend gevecht van. Willem won een stuk tegen een pion en verloor richting eindspel een tweede pion. Hij leek onbedreigd op een overwinning af te gaan maar helaas draaide het spel en de kansen. Door een verkeerde manoeuvre van de torens van Willem verloor hij een stuk en ook de partij. Zijn koning moest vluchten maar ging helaas de verkeerde kant op. Hans speelde het prima uit maar kreeg dus ook nadrukkelijk hulp van zijn tegenstander.

Ruud van Dijk speelde met de zwarte stukken tegen John Woestenenk maar moest lijdzaam toezien dat zijn vorm van vorige week, de verdiende overwinning tegen Rens, niet werd gehaald. Ruud had duidelijk problemen met de opening en moest de overwinning aan John laten.

Giuseppe Gastaldi speelde met wit tegen Markus Lohrer en Markus zag de bui al hangen (het was ook wel erg slecht weer) en gaf pardoes de partij op omdat hij een pion dreigde te verliezen. Ik vond Giuseppe wel sterker staan maar het verlies van een pion hoeft toch niet doorslaggevend te zijn?

Jan Zonneveld en Felix Ferschtman speelden een gelijkopgaande partij. In het eindspel trok Felix de truckendoos open en verschalkte hij een stuk van Jan, waarna Jan ook direct de partij opgaf.

Zelf heb ik niet gespeeld zodat ik een verslag kon maken en de voorbereidingen kon doen voor volgende week. In de late uurtjes kregen wij nog gezelschap van Perry van der Meer.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 11e ronde. Rens blijft met 45 punten aan de leiding, gevolgd door HansJ en HanN met beiden 39 punten waarbij HansJ een iets beter scoringspercentage heeft.

Uitslagen 11e ronde interne wintercompetitie, 15 februari

Wit Zwart Uitslag
Vincent Steemers (A) Rens ter Veen (A) ½-½
Hans Jacobs (B) Willem Brizee (A) 1-0
John Woestenenk (B) Ruud van Dijk (B) ½-½
Jan Zonneveld (B) Felix Ferschtman (A) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Markus Lohrer (B) 1-0

Op dinsdag 8 februari konden we dan eindelijk de interne competitie hervatten. Met zes partijen was de opkomst nog niet super te noemen maar misschien kijken enkele leden toch nog even de kat uit de boom en laten het schaken nog even voor wat het is. Het werd in ieder geval weer een gezellig avondje met een aantal mooie partijen waar Frits Berendse onderstaand verslag over schreef, dank daarvoor Frits!

Na een verplichte pauze vanaf 30 november tot en met 1 februari mochten wij weer een herstart gaan maken van de in- en externe competitie. In januari was er al voorzichtig begonnen met onderlinge wedstrijden maar de roep om de interne te herstarten werd steeds luider. Ondanks de beperkingen ter bescherming van onszelf en onze omgeving was het goed om onze leden weer te zien in ons kabouterhuisje. Mondkapjes, anderhalve meter, QR-code en boosterprik, het zijn woorden en of termen van deze tijd, maar ik denk niet dat deze begrippen snel vergeten zullen worden. Ook het thuiswerken, al voor het tweede jaar, hoort bij deze tijd en ik moet zeggen dat het me niet tegen valt en dat het ingeburgerd is. Ik heb altijd gezegd, “ik werk niet thuis”, “voor mij geen mobiel”, “voor mij geen spijkerbroek”, maar niets is flexibeler dan de mens, ik wen overal aan. Het thuiswerken heeft wel voordelen, minder reistijd, maar ik mis het intense contact met collega’s en mensen om me heen. Het contact via videoteams maakt wel iets goed maar het contact één op één mis ik. Je kunt nooit zien met welke emoties je collega’s worstelen, omdat je met zo’n videoscherm nooit het achterste van je tong laat zien. Hoe groter de groep, hoe minder je jezelf uit.

Aan de andere kant merk ik dat de mensen toch meer naar elkaar omkijken, en dat sociale controle groeit. Ik doe vrijwilligerswerk voor twee buurtpreventie-teams en merk een groei aan (jonge) leden die hun eigen kern en of dorp sociaal en leefbaar willen maken. Naast leefbaar- en veiligheid wordt er goed gekeken naar de eigen omgeving maar ook vooral naar de ouderen en hulpbehoevende mensen in deze omgeving. Heerlijk om met deze nieuwe en enthousiaste mensen op pad te gaan, te praten, elkaar te leren kennen en het leven in je eigen omgeving wat prettiger te maken.

Zo’n winterstop gaat niet in je koude kleren zitten en er vielen op deze avond de nodige verrassingen te noteren. Niet dat onze mensen het schaken hebben verleerd, maar elke partij en tegenstander is weer anders. Omdat ik zelf ook (kon) spelen heb ik niet veel van de andere partijen gezien maar misschien dat onze Razende Reporter hier nog wat van heeft kunnen maken.

Jan Zonneveld en Vincent Steemers noteerden als eersten een remise in een gelijkwaardige stelling waarvan ik helaas niets heb kunnen zien, uw verslaggever (Han Nicolaas) helaas ook niet...

Giuseppe Gastaldi en Hans Mudde speelden ook een gelijkwaardige partij maar Hans won met een mooie, tactische combinatie een toren en daarmee de partij.

In mijn partij tegen Peter de Man offerde ik de dame tegen twee torens om met mijn torens op de eerste lijn een aanval te forceren met stukwinst (een loper tegen een pion). Ondanks mijn stuk voordeel wist ik niet het punt te scoren omdat Peter prima partij bleef geven. Na de teruggave van het stuk bleven wij in het eindspel steken op remise nadat we allebei een pion konden laten promoveren.

Ruud van Dijk speelde een prachtige en geduldige partij tegen onze koploper, Rens ter Veen, en bouwde een voorsprong van een pion uit tot twee pionnen. In de eindfase werd Rens overrompeld en verloor hij zijn eerste partij van deze competitie. Prachtige partij Ruud.

Willem Brizee en Han Nicolaas speelden remise in een gelijkopgaande partij waarin beiden geen voordeel konden krijgen. Uw verslaggever kan hier nog aan toevoegen dat het een boeiende partij was waarin fel werd gestreden om de centrumvelden e4 en d5. Er zat een hoop in maar zoals zo vaak kwam daarvan maar een zeer klein deel ook daadwerkelijk op het bord. Remise leek hier wel de juiste uitslag.

Felix Ferschtman kopieerde mijn spel door ook met twee torens te strijden tegen de dame van onze andere ’koploper’, Hans Jacobs, maar Hans kreeg voordeel en wist de partij te winnen. Uw verslaggever zag dat Felix een stuk won en met ‘grof geweld’ de zwarte stelling binnenkwam. Het was een wonder dat Hans dit overleefde maar waarschijnlijk koos Felix niet de juiste afwikkeling want na een aantal zetten was de materiaalverhouding weer in evenwicht waarna Hans twee pionnen voor kwam. Zoals zo vaak gaat het dan van kwaad tot erger en Felix wist er zelfs geen half punt uit te slepen. Beetje zuur na een fraai en dapper gespeelde partij maar gezegd moet worden dat Hans sterk verdedigde en de kansen pakte die hij kreeg: soms is schaken niet eerlijk...

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 10e ronde. Rens blijft ondanks zijn eerste nederlaag aan kop met 42 punten voor HanN met 36 punten. HansJ en Frits delen de derde plek met 34 punten waarbij HansJ een iets beter scoringspercentage heeft.

Uitslagen 10e ronde interne wintercompetitie, 8 februari

Wit Zwart Uitslag
Ruud van Dijk (B) Rens ter Veen (A) 1-0
Willem Brizee (A) Han Nicolaas (A) ½-½
Peter de Man (A) Frits Berendse (A) ½-½
Felix Ferschtman (A) Hans Jacobs (B) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Hans Mudde (A) 0-1
Jan Zonneveld (B) Vincent Steemers (A) ½-½

Ook op dinsdag 1 februari speelden we weer een snelschaaktoernooitje: geen interne competitie nog dus, daar beginnen we volgende week weer mee als we de tiende ronde gaan spelen na een gedwongen winterstop van 2½ maand.

Acht Pomarianen zetten zich iets na acht 8 uur achter de borden, stukken en klokken om in een tempo van 5 minuten + 3 seconden increment te proberen prachtige dingen te laten zien. Dat lukte soms, soms niet, maar er gebeurde in ieder geval weer van alles en het was behoorljk spannend. Willem Brizee en Peter de Man waren ook aanwezig maar gaven de voorkeur aan een iets rustiger tempo boven al dit snelschaakgeweld.

Perry van der Meer verloor in de eerste ronde van uw verslaggever (Han Nicolaas) maar dit was kennelijk een vergissing want daarna stond hij geen halfje meer af en met 6 uit 7 legde Perry met enige overmacht beslag op de eerste plaats. HanN (en de rest) kon het tempo van Perry niet bijbenen, verloor in de vierde ronde van Markus Lohrer (vorige week ook, wordt Markus mijn Angstgegner?) en moest de tweede plaats delen met Ruud van Dijk die een sterk toernooi speelde en HanN in de laatste ronde in een schitterende aanvalspartij versloeg: beiden eindigden op 4½ uit 7, 1½ punt achter Perry dus.

Hans Mudde wisselde drie overwinningen af met drie nederlagen en één remise en behaalde met 3½ punten een keurige 50%-score, goed voor de vierde plek. De vier overige deelnemers deden hun uiterste best om de laatste plaats te ontlopen. Drie van hen lukte dat: Markus Lohrer, John Woestenenk en Vincent Steemers behaalden alledrie 2½ punten, nog net een halfje voor Hans Jacobs die zijn goede score van vorige week (4 uit 8) geen vervolg kon geven en met 2 punten en de rode lantaarn naar huis moest. Gezegd moet worden dat HansJ na vijf nederlagen de moed niet opgaf en in de laatste twee ronden twee punten bij elkaar harkte: het toernooi duurde voor hem te kort zullen we maar zeggen...

Goed, a.s. dinsdag 8 februari pakken we dan echt de draad weer op met de 10e ronde van de interne competitie, ik hoop u allen dan weer te zien!

Scoretabel snelschaken 1 februari 2022

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Han Nicolaas X 1 1 0 ½ 1 0 1 2-3
Hans Jacobs 0 X 0 0 1 1 0 0 2 8
Hans Mudde 0 1 X ½ 0 1 1 0 4
Markus Lohrer 1 1 ½ X 0 0 0 0 5-7
John Woestenenk ½ 0 1 1 X 0 0 0 5-7
Vincent Steemers 0 0 0 1 1 X ½ 0 5-7
Ruud van Dijk 1 1 0 1 1 ½ X 0 2-3
Perry van der Meer 0 1 1 1 1 1 1 X 6 1

Dinsdag 25 januari waren er negen Pomarianen aanwezig voor opnieuw een snelschaaktoernooitje. Het tempo was 5 minuten + 3 seconden increment en dat blijkt voor sommigen toch een hele opgave. Briljante zetten werden afgewisseld met vreselijke maar in tijdnood verklaarbare blunders: je kunt niet alles zien in een potje waarin je niet echt tijd hebt om dingen goed door te rekenen en de één is daar nu eenmaal wat handiger en sneller in dan de ander. Belangrijkste was dat het ook vanavond weer een gezellige avond was waarin uw verslaggever (Han Nicolaas) uiteindelijk de minste fouten maakte en met 6½ uit 8 de eerste plaats pakte.

Felix Ferschtman kon zijn perfecte score van vorige week (7 uit 7!) niet herhalen maar eindigde met 5½ punten wel op een fraaie tweede plaats. Hierna volgde een flinke middenmoot aangevoerd door Hans Mudde die met een punt achterstand op Felix het brons opeiste terwijl Markus Lohrer (de enige die van HanN wist te winnen), Hans Jacobs en John Woestenenk met 4 uit 8 alledrie 50% scoorden.



Frits Berendse haalde drie punten en we weten eigenlijk allemaal dat hij beter dan dat kan: wellicht is dit tempo voor hem juist te langzaam? Van Peter de Man (2½ punten) en Vincent Steemers (2 punten) weten we dat het geen snelschaakfanaten zijn maar gelukkig wisten ook zij hier en daar een puntje mee te pikken.

Het was weer een mooie avond, misschien volgende week weer een ronde in de interne competitie, even kijken hoe het loopt!

Scoretabel snelschaken 25 januari 2022

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Score Plaats
Markus Lohrer X ½ 1 1 0 1 ½ 0 0 4 4-6
Hans Jacobs ½ X 0 0 1 1 1 0 ½ 4 4-6
Han Nicolaas 0 1 X ½ 1 1 1 1 1 1
Hans Mudde 0 1 ½ X 1 0 0 1 1 3
Frits Berendse 1 0 0 0 X 1 0 1 0 3 7
Vincent Steemers 0 0 0 1 0 X ½ ½ 0 2 9
John Woestenenk ½ 0 0 1 1 ½ X 1 0 4 4-6
Peter de Man 1 1 0 0 0 ½ 0 X 0 8
Felix Ferschtman 1 ½ 0 0 1 1 1 1 X 2

Op 18 januari 2022 konden we na een tijdelijke avondlockdown voor het eerst sinds 23 november weer in ons Kabouterhuisje terecht. Er werd nog geen interne competitie gespeeld, het aantal Pomarianen was met acht man nog enigszins gering (men kijkt nog even de kat uit de boom) maar er kon in ieder geval weer worden geschaakt en daar gaat het toch om!

Uw verslaggever (Han Nicolaas), onze wedstrijdleider Frits Berendse en de bestuursleden Wil Kauffman en Jos Bergers waren om uiteenlopende redenen afwezig maar gelukkig was Perry van der Meer bereid de honneurs waar te nemen. Onderstaand verslag is dan ook van zijn hand, waarvoor dank!

Op dinsdag 18 januari zijn de stukken weer uit de doos gekomen in ons Kabouterhuisje! Om acht uur waren er acht leden aanwezig en die hebben zich gewaagd aan een 5 minuten snelschaaktoernooitje. Zonder de aanwezigheid van Han en Frits als de usual suspects heb ik met behulp van Google een indeling en speelschema gemaakt.

Als vanouds verdween er soms onverwacht veel tijd op de klokken en sneuvelde er hier en daar een dame of werden de meest mooie varianten net te laat gezien. Toen de stofwolken waren opgetrokken bleek vooral bij Peter de Man toch vaak de tijd op raadselachtige wijze te verdwijnen. Uiteindelijk is het wel gelukt om een punt op het scorebord te krijgen.

Ook bij Hans Mudde was het tempo wel een uitdaging, maar hij wist anderhalve punt te scoren. Van de resterende deelnemers was er een grote middengroep die prachtige partijen afwisselden met weggeeffestijnen waardoor de scores dicht bij elkaar bleven. Willem Brizee pakte hierbij 3 punten, Vincent Steemers 3½ punt en Perry van der Meer, Hans Jacobs en John Woestenenk kwamen op 4 punten uit. Maar één deelnemer bleef steeds aan de goede kant van de scores zodat Felix Ferschtman met een mooie 7 uit 7 een afgetekende winnaar was, gefeliciteerd!

Echter ondanks de blunders en tijdnood was de belangrijkste conclusie dat het weer leuk was om elkaar achter het bord in het Kabouterhuisje te treffen!

op dinsdag 23 november werd de negende ronde van de interne competitie gespeeld. Het zou voorlopig de laatste ronde zijn want op vrijdag 26 november maakte het kabinet een tijdelijke avondlockdown bekend wat inhoudt dat alles (met uitzondering van essentiële winkels) om 17.00 uur dicht gaat, ook (amateur)sportevenementen zijn na die tijd niet toegestaan. Dit gaat in ieder geval tot 19 december duren dus tot die tijd is er geen schaken, niet intern en ook niet extern.

Frits Berendse was zo vriendelijk het verslag van deze avond te maken, waarvoor dank!

Rens ter Veen (onze trotse koploper) speelde met de witte stukken tegen Leo Blaas en de hele partij ging de strijd gelijk op. In het eindspel had Rens een loper en zes pionnen tegen een paard en zes pionnen van Leo. De potremise dreigde en uiteindelijk werd het remise. Leo wist Rens op remise te houden maar Rens heeft de beste rapportcijfers met zeven overwinningen en twee remises.

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Peter de Man en in het middenspel moest Peter een stuk geven tegen twee pionnen. Peter probeerde van alles met zijn paard en zes pionnen tegen de twee paarden van Han ondersteund door vier pionnen. Rond half twaalf ben ik vertrokken zonder de uitslag af te wachten maar via Han werd ik op de hoogte gehouden. “Ik heb na een hele zware strijd de partij gewonnen”. Daar is alles mee gezegd.

Felix Ferschtman (op het laatste moment ging de familiebijeenkomst niet door in verband met Corona) speelde met de witte stukken tegen uw verslaggever van deze avond, Frits Berendse. Ik vond mijzelf slecht uit de opening komen en moest mij met hand en tand verdedigen tegen Felix die dit keer lang rokeerde. Ondanks het betere spel van Felix wist ik mijzelf terug te vechten in de partij en kreeg ik uiteindelijk ook de overhand. De partij duurde mij te lang en kostte mij veel energie zodat ik in een iets betere stelling remise voorstelde wat Felix direct accepteerde.

John Woestenenk (met wit) speelde tegen Hans Jacobs en Hans won al snel een pion om dit uit te breiden met kwaliteitswinst (toren tegen paard). De pluspionnen van Hans gaven de dolksteek aan John die in een verloren stelling moest opgeven. Ja, twee verbonden vrije centrumpionnen op je af zien komen (rennen) zorgt voor veel koude rillingen in een best wel warme zaal.

Jos Bergers speelde met de witte stukken tegen Ruud van Dijk en lang leek het gelijk op te gaan. Ruud won in een middenspel een stuk tegen twee pionnen en ging het eindspel in met een vol stuk voorsprong. Jos kon niets anders doen dan opgeven en deed dit dan ook.

Vincent Steemers (met wit) en Willem Brizee maakten er weer een prachtig gevecht van. Elke week proberen zij het record van langste partij weer te breken maar dat is gewoon onbegonnen werk omdat wedstrijden nu op één avond moeten worden afgewerkt. “Vroeger” kon je zo’n partij afbreken om een week later de stukken weer op te stellen, maar je kon ook wel eens voor een zet afreizen naar Wassenaar voor het doen van een zet om daarna alsnog te winnen. “Vroeger was alles beter” klopt in dit geval niet. Uiteindelijk heeft Willem gewonnen en dat werd mij twee avonden later bevestigd door uw vaste redacteur en voorzitter, Han Nicolaas. Het hoe, het waarom en de finesses, ik weet het niet. Misschien een uitdaging om de partij nog eens na te spelen of op Lichess te plaatsen?

Markus Lohrer speelde met de witte stukken tegen Han Terpstra en Markus won verrassend snel een pion en daaropvolgend een tweede pion. Alleen de pionnenstructuur van Markus, met twee pionnen meer, was niet voldoende om op winst te spelen. De dubbelpionnen konden worden geneutraliseerd en remise was ook hier een terechte uitslag. De analyse achteraf duurde langer dan de gespeelde partij.

Wil Kauffman en Giuseppe Gastaldi speelden weer eens een partij om je vingers bij af te likken. Elke keer als je langsloopt is het spelverloop weer gewijzigd. Giuseppe won de kwaliteit, toren tegen loper, en even later was het weer een toren en een pion tegen twee lichte stukken. In het eindspel wist Wil de rollen weer om te draaien na een foute zet van Giuseppe. Winst was er zodoende voor Wil.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 9e ronde. Rens blijft aan kop voor HanN (die twee punten inliep) en Frits.

Uitslagen 9e ronde interne wintercompetitie, 23 november

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Leo Blaas (B) ½-½
Han Nicolaas (A) Peter de Man (A) 1-0
John Woestenenk (B) Hans Jacobs (B) 0-1
Felix Ferschtman (A) Frits Berendse (A) ½-½
Jos Bergers (B) Ruud van Dijk (B) 0-1
Vincent Steemers (A) Willem Brizee (A) 0-1
Markus Lohrer (B) Han Terpstra (A) ½-½
Wil Kauffman (B) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0

Dinsdag 16 november werd de achtste ronde van de interne competitie gespeeld. Met zes partijen was het iets rustiger dan voorgaande weken maar een voetbalpartijtje van onze nationale trots tegen een stelletje Noren zal hier ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Waarschijnlijk was het in ons kabouterhuisje spannender dan op het voetbalveld want in de zes partijen gebeurde weer van alles. Frits Berendse, mijn trouwe back-up als het om het maken van verslagen gaat, moest weliswaar zelf spelen maar was dermate snel klaar dat hij kans zag ook deze avond een verslag uit de pen te toveren; waarvoor uiteraard opnieuw dank!

Tot en met 16 november ontving ik zeven afmeldingen en dat had gedeeltelijk te maken met de wedstrijd van Nederlands glorie in een lege kuip tegen de Noorse Vikingen. Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze wedstrijd? Ook de gezondheid speelde een rol in deze afmeldingen want Wil Kauffman en Hans Mudde lieten het schaken aan zich voorbijgaan. Wil, beterschap. Hans bezorgde mij deze mail:

“Beste vrienden, Gelet op de huidige Corona situatie wikkend en wegende hak ik voor mijzelf de knoop door en zeg ik hierbij voor morgenavond mijn komst af. Iemand anders zou in vergelijkbare situatie als waarin ik met mijn conditie nu verkeer misschien anders hebben besloten, maar in mijn aarzeling en twijfel kies ik nu voor effen afwachten. Wie wel komen wens ik weer een prachtige avond toe, spannende partijen en vooral: heel veel schaak plezier.

Hartelijke groeten!
Hans


Bedankt Hans, er was spanning, veel schaakplezier en het werd toch nog een prachtige avond.

Ik had de boel een beetje omgegooid gezien alle afmeldingen waardoor Willem Brizee nu de degens moest kruisen met wit tegen Rens ter Veen. Er gebeurde van alles in deze partij maar Rens bleef wel het initiatief houden. Ik stond op het punt weg te gaan (half twaalf) toen de partij abrupt eindigde. Willem liet zich midden op het bord mat zetten door een tweetal lopers en de dame en Rens eiste de overwinning voor zich op. Hij staat al tien punten voor op de nummers twee, Han Nicolaas en Frits Berendse.

Hans Jacobs speelde met de witte stukken tegen Han Nicolaas en hij won pardoes kwaliteit: hij won een toren tegen een loper en een pion. (Kleine correctie van uw verslaggever: ik offerde bewust de kwaliteit omdat ik hiermee een sterke vrijpion en het loperpaar kreeg voor een toren. Die vrijpion ging er echter af, ik had dat ding waarschijnlijk wel kunnen verdedigen maar dacht iets beters te zien...). Dat is het moment dat Han zijn rug gaat rechten om strijdend de eindstreep te halen. Uiteindelijk werd het ruim na elf uur remise via een potremise. Han had inmiddels wel twee pionnen meer en kwaliteit achter maar zag geen kans de stelling van Hans open te breken.

Frits Berendse speelde (weer eens) met de witte stukken tegen John Woestenenk en John overzag al vroeg in het spel de f-pion die zijn dame en loper aanviel. Hij moest de loper geven tegen twee pionnen maar was ook gelijk zijn aanvallende stukken kwijt. Frits pakte met zijn toren de zevende rij en dat was uiteindelijk voldoende om de overwinning op te eisen.

Ruud van Dijk en Giuseppe Gastaldi leken gelijk op te gaan in hun partij maar door een zetomdraaiing van Giuseppe wist Ruud een stuk en de partij te winnen. Misschien moet Giuseppe weer overschakelen op de Italiaanse of Siciliaanse opening?

Peter de Man en Vincent Steemers speelden echt gelijkopgaand en lang was er niets over de uitslag van de partij te voorspellen. In het eindspel won Peter een stuk tegen een pion en dat was voldoende om de partij te winnen. Ik miste de finesse waarop Peter met een pion schaak gaf en een stuk won. Die zag ik niet aankomen.

Felix Ferschtman speelde met de witte stukken tegen Markus Lohrer en ondanks twee blundertjes van Markus waardoor hij twee pionnen achter kwam kreeg Felix het toch moeilijk. Markus verzamelde al zijn stukken over de koningsvleugel maar kwam elke keer een zet te kort om de loper van Felix te verschalken. Toen Felix de dreiging had afgewend gaf Markus direct op. Hij treft het nog niet en blijft nog even onderaan staan.

Voor volgende week (23 november) heb ik al een programma gemaakt maar op 30 november wordt er een HSB-wedstrijd gespeeld van Pomar tegen de jeugd van DSC. In verband met deze wedstrijd, de coronamaatregelen en een tekort aan speeltafels is er op 30 november geen interne competitie.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 8e ronde. Rens blijft zoals gezegd aan kop met 38 punten, HanN en Frits volgen met tien (!) punten achterstand.

Uitslagen 8e ronde interne wintercompetitie, 16 november

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee (A) Rens ter Veen (A) 0-1
Hans Jacobs (B) Han Nicolaas (A) ½-½
Frits Berendse (A) John Woestenenk (B) 1-0
Ruud van Dijk (B) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Peter de Man (A) Vincent Steemers (A) 1-0
Felix Ferschtman (A) Markus Lohrer (B) 1-0

Op dinsdag 9 november speelden we de zevende ronde van de interne competitie. Wedstrijdleider Frits Berendse had zichzelf niet ingedeeld hetgeen betekende dat hij het verslag kon schrijven: waarvoor dank!

Door de toename aan besmettingen gelden er weer nieuwe regels: bij schaken geldt dat bij iedereen van 18 jaar of ouder de Coronascanner-procedure moet worden uitgevoerd. Wie is er verantwoordelijk voor de controle van het Corona Toegangsbewijs (CTB)? De schaakvereniging is vanaf 6 november zelf verantwoordelijk voor de controle van het CTB. Moeten we een vertrouwd lid telkens opnieuw vragen om het CTB? Ja, om verwarring te voorkomen dienen ook deze leden gecheckt te worden op een CTB. Voorlopig doet Frits deze controle via zijn telefoon.

Op 9 november werd alweer de zevende ronde gespeeld en omdat ik mijzelf weer een schaakloze avond gunde heb ik de pen weer opgepakt om een verslag te maken. Er viel genoeg te noteren en de spanning was om te snijden. Omdat er nogal wat partijen later begonnen dan het reguliere aanvangstijd van 20.00 uur waren er om half twaalf nog twee partijen bezig waarvan ik de finesses heb gemist. Via onze voorzitter c.q. webmaster heb ik de uitslagen alsnog doorgekregen.

Onze voorzitter was extra vroeg aanwezig om les te kunnen geven aan een dame die nu wel de weg naar ons clublokaal kon vinden. De schaaklessen (de bekende stap 1) en het daarbij opgegeven (t)huiswerk moeten een stimulans zijn om het schaken onder de knie te krijgen.

Rens ter Veen speelde tegen de in goede vorm verkerende Jos Bergers die dit seizoen voor een hoge (nog hogere) klassering wilde gaan. Rens speelt echter erg geduldig en een klein voordeeltje wordt vaak door hem uitgebuit in het eindspel. Ook nu was een pion nadeel en een dreigend verlies tweede pion of stuk voldoende om de partij op te geven. Het eerste verlies van Jos in dit vreemde Corona-seizoen. Wie Rens nu moet stoppen weet ik niet, volgens mij heb ik wel kansen gehad tegen hem, maar was ik uiteindelijk blij met remise. Komende week mag hij strijden tegen Good Old Leo Blaas.

Hans Jacobs en Kees Vink speelden een prachtige partij die tot na half twaalf zou duren. Het leek gelijk op te gaan maar in het eindspel waren de verbonden pionnen van Kees toch iets sterker dan de vrijpion van Hans. Hans kwam er zelfs niet aan toe om zijn vrijpion te laten promoveren en moest lijdzaam toezien hoe het voordeel van Kees werd uitgebouwd.

Han Nicolaas en Wil Kauffman maakten er weer een partij van om te smullen. Wil won door een verkeerde pionzet van Han een stuk tegen een pion maar zag een vrijpion van Han oprukken naar een voor Han betere positie. Met man en macht en alle paardenkrachten werd geprobeerd die pion tegen te houden. Dat ging echter ten koste van een stuk waardoor Han het eindspel in ging met een pion voordeel. Wil zag ten onrechte af van dameafruil en schoof zijn dame de verkeerde kant op. Mat in één, achter de paaltjes was zijn lot. Het schaakleven is soms oneerlijk.

John Woestenenk en zijn verrassende tegenstander Han Terpstra speelden een vlotte en snelle partij. HanT kon de weg weer vinden naar ons lokaal en zodoende liet ik hem spelen tegen John. Han liet zijn dame insluiten, midden op het bord, en moest zijn dame geven tegen twee lichtere stukken. In het eindspel vergiste Han zich nogmaals, nu ten kostte van een stuk. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en Han gaf direct op.

Leo Blaas trof in onze Italiaanse vriend Giuseppe Gastaldi ook een man in vorm en Leo offerde op de g- en h-lijn een stuk tegen twee pionnen. Zijn dame sloop de stelling in en even dacht ik aan herhaling van zetten maar Leo koos toch voor een beslissende aanval met zijn g- en h-pionnen. De paarden die Giuseppe nodig had om zijn koning te verdedigen waren niet voldoende. Zijn overige stukken kwamen niet van zijn plaats af. In het eindspel ging het alsnog mis voor Giuseppe en won Leo (verdiend) de partij.

Peter de Man en Hans Mudde speelden ook weer een prima partij, en ik zag geen fouten en/of blunders op het bord. Het bleef gelijk opgaan en bij een eventuele weddenschap zou ik voor Peter hebben gekozen. Tot de laatste zet bleef het gelijk waardoor uiteindelijk ook voor een terechte remise werd gekozen. (Om even op die weddenschap terug te komen, Wesley Sneijder, voorspelde een 1-3 uitslag bij Borussia Dortmund tegen Ajax, en terloops, Davy Klaassen scoort. Die weddenschappen laat ik maar aan hem over, daar is hij analist voor).

Willem Brizee en Felix Ferschtman maakten er een strijd van om je vingers bij af te likken. Altijd onvoorspelbaar, geregeld niet rokeren, strijd over het hele bord, vooral op plekken waar je het niet verwacht. Helaas voor mij duurde dit te lang en heb ik de finesses moeten missen. Maar ja, 3½ uur schaakplezier en strijd maakt weer een hoop goed. Dat het uiteindelijk remise is geworden is dan weer de spreekwoordelijke domper. Of niet natuurlijk, allebei een half punt na een veldslag van 3½ uur.

Markus Lohrer en Ruud van Dijk speelden een partij waarbij Ruud het initiatief had maar Markus een pion wist te winnen. Na afruil van de stukken liet Ruud zich in één zet midden op het bord mat zetten waardoor Markus zijn eerste volle punt kon noteren.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 7e ronde, Rens blijft fier aan kop met 33 punten op acht punten gevolgd door Kees en HanN.

Uitslagen 7e ronde interne wintercompetitie, 9 november

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Jos Bergers (B) 1-0
Hans Jacobs (B) Kees Vink (A) 0-1
Han Nicolaas (A) Wil Kauffman (B) 1-0
John Woestenenk (B) Han Terpstra (A) 1-0
Leo Blaas (B) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Peter de Man (A) Hans Mudde (A) ½-½
Willem Brizee (A) Felix Ferschtman (A) ½-½
Markus Lohrer (B) Ruud van Dijk (B) 1-0

Na de Algemene Ledenvergadering van 26 oktober gingen we op dinsdag 2 november weer vrolijk verder met de zesde ronde van de interne competitie. Met negen partijen en met het bezoek van twee Schaakhuizers (vaste gast Willem Hessels en Kanako Kinoshita die een en ander zeer professioneel vastlegde om in Japan te kunnen laten zien hoe het schaken in Nederland wordt beleefd) was het een volle bak in ons kabouterhuisje!

Er was volop strijd deze ronde: zes van de negen partijen eindigden in een beslissing!

De topper tussen koploper Rens ter Veen en de nummer 2 van de ranglijst Kees Vink werd een fraai gevecht waarin Kees lang rokeerde en alle stukken naar de zwarte koning dirigeerde. Op de 15e zet volgde de klassieke doorbraak met f5 gevolgd door g4. Het zag er allemaal wel dreigend uit maar Rens hield de boel goed bij elkaar en wist zelfs twee pionnen te winnen. Of Kees een betere voortzetting heeft gemist weet ik niet, feit is dat hij de partij niet wist te redden waarmee Rens zijn voorsprong op het peloton vergrootte tot acht punten: wie stopt deze man?

Ruud van Dijk ging met wit vol in de aanval tegen Hans Jacobs wiens koning niet tot rokeren kwam en min of meer een speelbal werd van de witte stukken. Na een vluchtige blik zag ik het somber in voor HansJ maar na een niet geheel optimale zet van Ruud keerden de kansen en trok HansJ alsnog aan het langste eind.

Leo Blaas was met zwart heel snel klaar met Frits Berendse die eigenlijk niet had willen spelen en dat ook beter niet had kunnen doen. De concentratie en gretigheid ontbraken en dat is geen goede basis voor het spelen van een serieuze schaakpartij. Frits gaf vroeg in de partij een stuk weg en gaf niet veel later op. Volgende keer gewoon niet spelen Frits, dan maar iemand zonder tegenstander.

John Woestenenk (met wit) en Wil Kauffman kwamen al vrij snel in een toreneindspel terecht met beiden nog vier pionnen. De pionnenstructuur van John zag er wel iets beter uit dan die van Wil die twee dubbelpionnen had. John won twee pionnen waarna het resterende eindspel niet meer te houden was voor Wil.

Giuseppe Gastaldi trok met de witte stukken ten strijde tegen Felix Ferschtman en deed dat bijzonder goed. Beide spelers verbruikten behoorlijk wat tijd in de opening en het vroege middenspel en het was een beetje wachten op wat vuurwerk. Dat kwam niet echt, de stelling bleef lange tijd in evenwicht maar uiteindelijk kwam Giuseppe toch als winnaar uit de bus. Ik heb helaas niet kunnen zien hoe dat ging want op dat moment werd ik geïntervieuwd door Kanako: moet ook een beetje aan PR doen...

De zesde en laatste beslissing vond plaats in de partij tussen Vincent Steemers en Markus Lohrer. Markus loerde op zijn eerste (halve) punt maar ook vanavond luke dat net niet. Vincent deed met wit in het verre middenspel een pion in de aanbieding die Markus beter niet had kunnen nemen. Nu werd de witte aanval te sterk waarna mat niet meer te voorkomen was.

De drie remises kwamen zeker niet zonder slag of stoot tot stand. Peter de Man en Jan Zonneveld deelden het punt pas op een moment dat er echt weinig of niets meer in de stelling zat en dat duurde zeker wel 2 tot 2½ uur.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) vond het wel een goed idee om met zwart tegen Jos Bergers al op de 7e zet een stuk voor twee pionnen te offeren. Al vrij snel bleek dat het offer compleet kansloos was: het rare was dat ik direct na het offer dacht dat de witte koning in het centrum zou blijven staan waarna ik wel enige druk zou hebben. Maar in werkelijkheid kon Jos gewoon rokeren waarbij hij ook nog de open f-lijn voor z’n toren kreeg. Bizar hoe je zo gefocust kan zijn op één bepaalde zet van je tegenstander en andere opties totaal over het hoofd ziet. In de partij moest ik hard werken voor een half punt waarbij ik ook nog de hulp van Jos kreeg die een paard offerde voor twee pionnen waar dat helemaal niet nodig was: goed weggekomen dus zullen we maar zeggen.

De langste partij van de avond werd gespeeld door Hans Mudde en Willem Brizee en eindigde na een bloedstollend gevecht (de woorden van HansM) in remise.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 6e ronde, Rens blijft zoals gezegd aan de leiding met 28 punten op maar liefst acht punten gevolgd door Kees, HansJ en HanN. John en Frits zitten met 19 punten op het vinkentouw.

Uitslagen 6e ronde interne wintercompetitie, 2 november

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink (A) Rens ter Veen (A) 0-1
Jos Bergers (B) Han Nicolaas (A) ½-½
John Woestenenk (B) Wil Kauffman (B) 1-0
Hans Mudde (A) Willem Brizee (A) ½-½
Ruud van Dijk (B) Hans Jacobs (B) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Felix Ferschtman (A) 1-0
Frits Berendse (A) Leo Blaas (B) 0-1
Peter de Man (A) Jan Zonneveld (B) ½-½
Vincent Steemers (A) Markus Lohrer (B) 1-0

Dinsdag 19 oktober werd de vijfde ronde van de interne competitie gespeeld. Uw verslaggever (Han Nicolaas) speelde tegen Frits Berendse dus het leek me wel een goed plan om mijn taak als verslaggever ook daadwerkelijk weer eens uit te voeren nadat Frits de afgelopen weken de verslagen had gemaakt.

Frans Madiera, de jongeman die een aantal weken geleden enthousiast kwam kijken en ook een paar potjes speelde, heeft uiteindelijk besloten zijn eerste bezoek geen vervolg te geven. Jammer, wellicht zien we hem nog wel een keer verschijnen bij een andere club, een toernooitje of iets dergelijks.

De vijfde ronde kende zes partijen waarin flink strijd werd geleverd (slechts één remise) en waarbij soms opmerkelijke dingen gebeurden. Zo liep ik na drie kwartier langs het bord van Leo Blaas (met wit) en Ruud van Dijk en Ruud stond op dat moment ‘gewoon’ al twee stukken voor met op het eerste oog geen enkele compensatie voor Leo. Die won nog wel een stuk terug maar na een flinke afruil bleef er een eindspel over met loper en vijf pionnen voor Ruud tegen vijf pionnen voor Leo: dat was over en uit.

Wil Kauffman won met wit twee pionnen tegen Jan Zonneveld en het eindspel met beiden twee torens en een loper was voor Jan niet meer te houden.

Giuseppe Gastaldi (goed uitgerust en optimaal voorbereid na een uitgebreid verblijf in Italië) had het met wit niet eenvoudig tegen Vincent Steemers. Zijn stukken op de damevleugel stonden na een dik uur spelen nog keurig op a1, b1 en c1 en het was niet goed te zien of en hoe wit enig voordeel kon krijgen. De partij kende echter een abrupt einde toen Vincent een stuk weggaf en direct opgaf.

Peter de Man won met zwart een kwaliteit tegen Markus Lohrer maar het zag er een beetje dubieus uit. Na een verkeerde afwikkeling van Markus wist Peter zijn voordeel uit te breiden tot een volle toren. Dat vond Markus wel genoeg en hij wierp de handdoek in de ring. Het was de eerste overwinning voor Peter terwijl Markus nog even moet wachten op het eerste (halve) punt: dat gaat er komen Markus!

Koploper Rens ter Veen speelde met wit tegen John Woestenenk, bouwde de zaak zoals we van hem gewend zijn zorgvuldig op, deed geen rare dingen en wachtte op een foutje van de tegenstander, John in dit geval. Dat hele kleine foutje kwam er inderdaad, na een lange tijd gelijkopgaande partij verloor John een pion en toen liet Rens niet meer los. Nog even geduldig manoeuvreren en de buit was (weer) binnen. Het is lastig spelen tegen Rens (dat ondervond ik zelf vorige week), hij doet gewoon zetjes, is zelden te betrappen op een blunder en heeft geduld. Als je er met geweld doorheen wil loopt het vrijwel altijd verkeerd af, maar afwachten zit niet in ieders bloed...

Zelf speelde ik zoals gezegd tegen Frits en deze partij zou de langste van de avond worden. Na een vlotte dameruil kreeg ik met de witte stukken een lekkere stelling, won een pion en had behoorlijk wat druk. Frits verdedigde zich echter goed, gaf de kwaliteit voor een ijzersterk paard op d6 en daarna mocht ik verzinnen hoe ik met twee torens en een loper ging winnen tegen een toren, loper en paard. Dat lukte dus niet, ik kwam er eenvoudigweg niet doorheen en Frits hield met degelijke zetten de boel bij elkaar. Met nog twee minuten op de klok accepteerde ik dan ook het remiseaanbod van Frits. Leuk potje waarbij ik aan het eind dan toch wel het gevoel had ‘dat er iets meer ingezeten had’. Maar misschien is dat helemaal niet zo.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 5e ronde, Rens blijft aan de leiding met 23 punten op vier punten gevolgd door Kees Vink die deze avond niet in actie kwam. Frits volgt op de derde plek met 18 punten.

Komende dinsdag 26 oktober is er geen interne competitie maar houden we onze Algemene Ledenvergadering: komt allen!

Uitslagen 5e ronde interne wintercompetitie, 19 oktober

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) John Woestenenk (B) 1-0
Han Nicolaas (A) Frits Berendse (A) ½-½
Wil Kauffman (B) Jan Zonneveld (B) 1-0
Leo Blaas (B) Ruud van Dijk (B) 0-1
Giuseppe Gastaldi (B) Vincent Steemers (A) 1-0
Markus Lohrer (B) Peter de Man (A) 0-1

Op dinsdag 12 oktober speelde we de vierde ronde van de interne competitie. Frits Berendse had geen tegenstander en naast het oplossen van diverse puzzels had hij gelukkig nog tijd om een verslagje te schrijven, dankjewel Frits!

De avond begon met een trieste mededeling dat Nel van Zijderveld afgelopen week was overleden. Chris en Nel van Zijderveld zijn jarenlang het gezicht geweest van Pomar en het Pomartoernooi. Tijdens de periode dat Pomar nog in een school speelde zorgde Nel voor de koffie en ook tijdens het Pomartoernooi verzorgde zij met wat dames de catering. Na het eerder overlijden van haar man, Chris, bleef ze bevriend met Peter de Man. Peter, gecondoleerd, veel sterkte.

Door wat late afmeldingen stonden er maar zeven wedstrijden op het programma en ik miste ook Frans Madiera zodat ik het programma maar iets hebt aangepast. Omdat ik zelf donderdagavond zou spelen met Pomar 1 heb ik mijzelf maar geen tegenstander gegeven. Twee van die ’zware’ partijen in een week trek ik nog niet.

Willem Brizee (in de bruidsdagen van zijn dochter die donderdag zou trouwen) speelde met de witte stukken tegen Peter de Man. Willem had al snel voordeel en won een volle toren maar moest daarna hardnekkig druk houden om Peter te verslaan. Uiteindelijk lukte dat ook. Tijdens mijn marathon door de zaal was ik ook getuige van de nederlaag van Markus Lohrer tegen Wil Kauffman. Ik kwam net op tijd om te zien dat Markus een stuk en de partij weggaf.



Jos Bergers, goed op dreef, won met de zwarte stukken van Jan Zonneveld maar helaas heb ik dat nooit kunnen zien. Na de eerdere remises van Jos weer een stapje verder op de ladder en inmiddels is hij de top 6 binnengeslopen.

Hans Jacobs en Leo Blaas speelden een gelijkwaardige partij en in het eindspel hadden beide matadoren nog zeven pionnen en twee torens. Er was geen doorkomen aan dus remise was de enige juiste beslissing.



Vincent Steemers en Han Terpstra kozen ook voor een remise in een gelijkopgaande stelling.

Kees Vink won met de witte stukken van een zonder stokken lopende Hans Mudde. De koning van Hans was ook aan de wandel (zonder stokken) over het hele bord en ik nam aan dat dit op doktersadvies was. Ja, Kees, zijn spel hebben we eerder al vergeleken met Djengis Kahn en Attilla de Hun, maar ook nu geen medelijden met de wandelende koning. Zijn derde overwinning op rij.



Rens ter Veen en Han Nicolaas maakten er weer een marathonzitting van en helaas was ik eerder al afgehaakt. Rens stond beter en had het initiatief maar Han had de overtuiging dat hij ergens remise heeft gemist. In het eindspel was Rens de winnaar en heeft hij de koppositie overgenomen van Han, een punt voor Kees Vink. (Naschrift van de verliezer: ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat ik ergens de remise heb laten lopen maar ik had het wel beter kunnen doen dan wat ik in de partij deed...).

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 4e ronde, Rens gaat zoals gezegd aan kop met 18 punten op een punt gevolgd door Kees. Frits volgt met 15 punten.

Uitslagen 4e ronde interne wintercompetitie, 12 oktober

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Han Nicolaas (A) 1-0
Kees Vink (A) Hans Mudde (A) 1-0
Hans Jacobs (B) Leo Blaas (B) ½-½
Jan Zonneveld (B) Jos Bergers (B) 0-1
Vincent Steemers (A) Han Terpstra (A) ½-½
Wil Kauffman (B) Markus Lohrer (B) 1-0
Willem Brizee (A) Peter de Man (A) 1-0

Dinsdag 5 oktober speelden we alweer de derde ronde van de interne competitie, het gaat best snel! Er waren een paar late afmeldingen maar Frits Berendse had toch weer een aardig programma in elkaar geknutseld. Hij had zich dit keer zelf ook ingedeeld maar wist toch nog onderstaand verslag te schrijven, dank hiervoor Frits!

Door late afmeldingen van Peter de Man en Han Terpstra heb ik het programma iets moeten wijzigen. Naast de zeven uitstaande partijen hebben Perry van der Meer, Hans Jacobs en Markus Lohrer de financiële cijfers beoordeeld (kascontrole) en waren er de vaste gasten, Jan van der Meer en Willem Hessels. Daarnaast nog een schaakster van Schaakhuis (Kanako Kinoshita) en een aspirant nieuw lid, Frans Madiera, die vorige week al was aangekondigd. Frans is nog redelijk jong (20) maar wel enthousiast. Wij zullen hem met zijn allen moeten begeleiden op het gebied van met de klok spelen en noteren. De zaal zat vol en zelfs in het halletje werd een tafel gezet voor de bespreking van de jaarcijfers. Ook in de keuken werd nog een bord neergezet en gebruikt. Volle bak heet dat! Tussendoor werd ook nog eens ons voorraadhok gevuld door Albert Heijn.

Ik begin met de remises. Leo Blaas verloor in de openingsfase een stuk tegen een pion tegen Wil Kauffman maar wist door zijn positionele spel de druk op de ketel te houden. De dreiging was voldoende om samen met Wil tot remise te besluiten. Het belangrijkste was echter dat er weer eens tijd werd genomen voor het bijpraten op persoonlijk vlak. Dat miste ik vooral de laatste tijd.

Jos Bergers en Vincent Steemers speelden een gelijkopgaande strijd en ik durfde hier geen voorspelling te maken. Omdat ik zelf nog aan het spelen was heb ik niet alles kunnen zien maar de keren dat ik langs kwam waren voor mij niet verhelderend. Voor Jos een tweede remise tegen een topper, dat belooft wat voor het nieuwe seizoen.

Zelf speelde ik met de witte stukken tegen mijn oud-collega van “de Centrale” en later Reaal, Rens ter Veen. Ik offerde weer eens een stuk tegen twee pionnen en wist door een foute zet van Rens dat stuk terug te winnen. Ik stond op dat moment drie pionnen voor en de koningsstelling van Rens was uitnodigend om binnen te komen. Die uitnodiging gold niet voor mij. Rens gaat er dan voor zitten en pakt intussen wel drie pionnen terug. Ik was even van de kaart en was blij dat Rens alsnog remise voorstelde. Dat accepteerde ik maar wat graag.

Han Mudde speelde tegen Ruud van Dijk en gaf al snel onnodig een pion weg. Misschien was dat bewust om Ruud zand in zijn ogen te strooien maar in de loop van de partij gingen de stukken van Hans steeds beter samenwerken. In het eindspel won Hans en stuk (en misschien zelfs een tweede) waarop Ruud capituleerde.

John Woestenenk speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee en kwam al snel een pion achter te staan. In het eindspel (en of middenspel) maakte Willem echter de beslissende fout door een volledige toren onnodig te verliezen en John greep zijn kans en heeft zich gevoegd bij de koplopers.

Kees Vink speelde tegen Jan Zonneveld en lang leek het gelijk op te gaan. Dat was (schone) schijn want de stelling van Kees werd steeds sterker. Vorige week vergeleek ik zijn aanvalsspel al met Djengis Kahn maar misschien moet het gewoon Attilla de Hun zijn. Jan kon niets anders doen dan opgeven.

De laatste partij die nog bezig was toen ik het slagveld ging verlaten was de partij tussen Han Nicolaas en Felix Ferschtman. Altijd een genot om ze te zien spelen maar ze gebruiken ook altijd de volledige tijd. Af en toe lijkt het dat ze gewoon een half uur niet spelen en/of geen zet doen. Ga ik even kijken was de stelling nog hetzelfde. Uiteindelijk heeft Han gewonnen en is hij nu samen met Rens de trotse koploper.

Naschrift van uw vaste, maar de laatste weken wat lossere verslaggever. Ik speelde met wit tegen Felix en dan weet je dat het eigenlijk geen saaie partij kan worden. We namen inderdaad, zoals Frits al schreef, behoorlijk wat tijd voor onze zetten maar het was dan ook best complex. De stukken van Felix stonden niet echt lekker maar bij Felix weet je het nooit, hij heeft altijd wat verrassingen in petto. En ook vanavond kwam hij weer met een paar opmerkelijke zetten maar desondanks kreeg ik uiteindelijk toch het initiatief. Met een kwaliteitsoffer gevolgd door een torenoffer kon ik de zwarte stelling binnendringen waarna het mat niet meer te voorkomen was. Leuk potje, al zeg ik het zelf, dat u hier kunt naspelen.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 3e ronde, Rens en HanN gaan zoals gezegd aan de leiding met 13 punten, Kees volgt met 12 punten.

Uitslagen 3e ronde interne wintercompetitie, 5 oktober

Wit Zwart Uitslag
Frits Berendse (A) Rens ter Veen (A) ½-½
Han Nicolaas (A) Felix Ferschtman (A) 1-0
Kees Vink (A) Jan Zonneveld (B) 1-0
Hans Mudde (A) Ruud van Dijk (B) 1-0
John Woestenenk (B) Willem Brizee (A) 1-0
Jos Bergers (B) Vincent Steemers (A) ½-½
Leo Blaas (B) Wil Kauffman (B) ½-½

Op dinsdag 28 september speelden we de tweede ronde van de interne competitie. Er waren iets meer afmeldingen dan vorige week (één of ander clubje uit Amsterdam moest zo nodig voetballen en sommige leden moesten daar kennelijk naar kijken) maar het was nog altijd gezellig druk. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had wat betreft het maken van het verslag opnieuw een rustige avond want Frits Berendse had zichzelf evenals vorige week niet ingedeeld. Ook het verslag van deze ronde is dus van de hand van Frits waarvoor opnieuw dank!

Nadat een gedeelte van het bestuur aan de voorbereidingen van de Algemene Ledenvergadering (ALV) had gewerkt waren er weer volop verrassingen te melden. Ik kom daar straks op terug maar wil u wel wijzen op de ALV die is verschoven naar dinsdag 26 oktober 2021. Ik wil u allen oproepen om naar deze vergadering te komen omdat één van de onderwerpen ons 75-jarig bestaan is en wij graag uw mening willen weten over de activiteiten die wij willen organiseren. Een survivaltraining of “dark-room ervaring” zal er niet inzitten gezien onze leeftijd maar wellicht heeft u ook suggesties die we kunnen gebruiken.

Goed, de verrassing was de komst van Kees Vink die (gelukkig) toch intern gaat spelen en het weerzien met Felix Ferschtman die vorige week helaas was verhinderd. Vandaag waren er (maar) zes partijen, maar was er net zoals vorige week veel strijd. Een genot om te zien als je zelf nog even niet speelt. Met Perry van der Meer, mij en Willem Hessels erbij waren er toch weer 15 leden aanwezig. Eerder heeft Marvin zich teruggetrokken in verband met studieverplichtingen maar de kans bestaat dat zich binnenkort weer een nieuw jong lid (20 jaar) zal melden voor onze schaakavonden. Hij speelt veel online maar hoopt op wat meer plezier tijdens man tegen man wedstrijden. Er werd deze avond gestreden voor het volle punt en alle zes de partijen kenden een winnaar waarbij de speeltijd varieerde van een half uur tot ruim drie uur. (Geen remises, is dat een unicum?).

Willem Brizee won al heel snel met de witte stukken van Markus Lohrer en helaas heb ik niets van de partij gezien of vernomen. Toen ik een keertje ging kijken waren ze al weer met vluggertjes bezig.

Hans Mudde won met de witte stukken van Wil Kauffman. Doordat Hans nu agressief speelde, een of twee pionnetjes verslond en ook een kwaliteitsoffer niet versmaadde, kon Wil niets anders doen dan opgeven. De ene partij is de andere niet, Hans, volgens mij was je extra gebrand op een overwinning?

Peter de Man speelde met de witte stukken tegen Kees Vink en zag een geweldige aanval over zich heen komen waarbij de koning van Peter het liefst naast het bord had gestaan. Dan was die van een hoop bedreigingen verlost geweest. Na pionnen en stukverlies ook nog een dubbelschaak waardoor zijn dame in kwam te staan. Kees speelde zich als een soort Djengis Kahn (die van de Mongolen) naar de overwinning.

Ruud van Dijk en Han Nicolaas speelden een fraaie en gelijkopgaande partij. Het was moeilijk om hier een voorspelling voor te geven want de kansen en/of initiatief keerden en keerden. In het eindspel verloor Ruud de kwaliteit en dit was voldoende voor Han om de partij over de streep te trekken.

Dan hebben we nog de (late) partijen. Rens ter Veen speelde met wit tegen Hans Jacobs en had al heel snel een complete toren voorsprong. Voor Hans een seintje om geduldig te spelen en het lekker complex en onoverzichtelijk te maken. Hans gebruikte hiervoor al zijn stukken terwijl de torens van Rens op hun plek bleven staan waardoor Rens eigenlijk met een toren minder speelde. In het eindspel was het de dame van Hans die moest spelen tegen twee torens en een loper van Rens. Hans heeft het niet kunnen redden en gaf ruim na elf uur op. Speel je een partij, bijna drie uur lang met een stuk minder, toch wel sneu.

Felix Ferschtman en Vincent Steemers speelden ook zo’n lange partij waarbij ik de hele avond wisselende kansen zag. Ook hier was moeilijk in te schatten wat het eindresultaat zou zijn. In een damegambiet gaf Felix een pion om druk te zetten op de stelling van Vincent. Omdat het voor mij te laat zou worden (ondanks thuiswerken) heb ik de finesse niet gezien. (Vincent ruilde verkeerd af wat een vol stuk kostte, daarna probeerde hij nog wel wat maar het was over en uit).

Heren, ik ben blij dat we weer mogen schaken en heb er nog net zoveel plezier in. Volgende week ga ik ook weer eens meedoen want zelf spelen schijnt nog leuker te zijn dan alleen maar naar andermans bord te kijken.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 2e ronde, Rens gaat aan kop met 10 punten, Frits en HanN volgen met 8 punten.

Uitslagen 2e ronde interne wintercompetitie, 28 september

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen (A) Hans Jacobs (B) 1-0
Ruud van Dijk (B) Han Nicolaas (A) 0-1
Peter de Man (A) Kees Vink (A) 0-1
Felix Ferschtman (A) Vincent Steemers (A) 1-0
Hans Mudde (A) Wil Kauffman (B) 1-0
Willem Brizee (A) Markus Lohrer (B) 1-0

Op dinsdag 21 september was het dan zover: het begin van de interne competitie! Eindelijk zou ik haast zeggen want we hebben er 1½ jaar op moeten wachten. Op 10 maart 2020 speelden we namelijk de 3e ronde van de interne competitie van het seizoen 2020/2021 wat tevens de laatste ronde zou worden: Corona gooide vervolgens roet in het alledaagse leven... Van december 2020 tot april 2021 speelden we nog wel een online competitie maar op 21 september konden we weer live en over the board spelen zoals dat in goed Nederlands heet. Het werd een mooie avond met een hernieuwde kennismakig met enkele leden die we een tijd niet hadden gezien ém met een aantal mooie partijen: want er werd uiteraard ook weer geschaakt, en hoe! Onderstaand verslag van de eerste ronde is van Frits Berendse die zichzelf niet had ingedeeld en dus ‘alle tijd’ had: waarvoor dank!

In overleg met onze voorzitter en razende reporter, Han Nicolaas, hadden we besloten om de interne competitie weer op te starten in ons ‘Kabouterhuisje’ en op deze manier wilden wij onze leden weer samen laten komen. Het is toch veel leuker om wekelijks met elkaar te schaken en bij te praten, daar kan geen digitaal schaakprogramma tegenop. Ik gokte op 16 deelnemers (acht tafels) en dat was precies voldoende voor het aantal partijen. Naast deze 16 deelnemers waren ook Willem Hessels, Frits Berendse, Perry van der Meer (eventjes) en Evert Roeleveld (een gast van Han Nicolaas, bekende van het Schaakhuis) aanwezig zodat ons lokaal met 20 man weer aardig gevuld was. (Ik speel alleen als we een oneven aantal spelers hebben, daarnaast zorg ik voor de keuken en net zo belangrijk, de KOFFIE).

Voor een aantal was het weer de eerste ontmoeting sinds maart 2020 (Rens, Giuseppe, Hans M, Ruud) en daarnaast was er een hernieuwde kennismaking met Jan Zonneveld. Welkom terug, Jan. Helaas is Marvin Verdurmen weer gestopt in verband met studie en hebben Kees Vink, Yassin Mostfa en Tim van Rijswijk aangegeven deze wintercompetitie in verband met persoonlijke omstandigheden niet mee te kunnen spelen. Van Jense van der Wal heb ik al tijden niets vernomen, misschien was hij geschrokken van de vorige ALV waarbij hij was gevraagd voor de kascontrole 2020, zodat ik hem voorlopig niet indeel.

Omdat we dit jaar met één team externe competitie gaan spelen kan er op de data dat het team thuis speelt geen (of beperkte) interne competitie worden gespeeld. Dat geldt voorlopig voor de dinsdagen 30 november 2021, 25 januari 2022 en 12 april 2022. Per tafel kunnen er maar twee spelers spelen zodat ik voor de externe al acht tafels nodig heb (van de negen die we hebben, we zijn er één ‘kwijt’…). Deze data zijn onder voorbehoud omdat het programma in de derde klasse nog kan veranderen.

Ondanks het niet zelf spelen heb ik genoten van de partijen die ons werden voorgeschoteld. Hans Jacobs speelde een sterke partij tegen Hans Mudde en won gedecideerd door sterke f- en g-pionnen. Hans Mudde kon andere Hans alleen maar complimenteren.

Rens ter Veen won met de zwarte stukken van Markus Lohrer. Die hoopte na 31 zetten niets te slaan op remise via de 50-zettenregel, maar daar zijn altijd twee spelers voor nodig. Rens wist het voordeel van een pion meer uit te buiten en kwam de stelling van Markus binnen.

Ruud van Dijk won tot ieders verrassing, ook van zichzelf, met de witte stukken van Willem Brizee. Ruud speelde een prima partij met veel druk op de koningsstelling van Willem en deze overzag een stuk. Hierdoor verloor Willem een stuk tegen een pion maar wat belangrijker was, ook de partij.

Jan Zonneveld speelde een prima en rustige partij tegen Giuseppe Gastaldi. Giuseppe gebruikte te veel tijd en na het opspelen van een gevaarlijke f-pion door Jan zag Giuseppe er geen gat meer in en gaf op met nog wat minuutjes op zijn klok. Giuseppe gaat voor twee weken weer even naar Italië, om zijn openingsrepertoire uit te breiden (!).

De remisepartijen leverden flinke gevechten op met verrassende uitslagen. Jos Bergers speelde voor de eerste keer van zijn leven (volgens eigen zeggen, maar hij miste 31 oktober 2018) tegen Han Terpstra, won de kwaliteit, toren tegen loper, maar accepteerde toch het remiseaanbod. Beiden vonden dit voldoende voor de eerste schaakavond.

Vincent Steemers en Leo Blaas maakten er een mooie strijd van en Vincent won een stuk maar was benauwd voor de aanval van Leo. Pas in de analyse bleek dat bepaalde zetten niet konden en dat de angst ongegrond was. Beide spelers gingen alsnog akkoord met remise.

Han Nicolaas en John Woestenenk speelden ook een scherpe partij en beide spelers speelden ook voor de winst. Door secuur spel werd er geen voordeel gehaald en beiden gingen het eindspel in met drie pionnen op de f-, g- en h-lijn en allebei een dame en een toren. Remise was het eindresultaat van een avond vol strijd en passie.

Wil Kauffman (b4) speelde met de witte stukken tegen Peter de Man en won een stuk tegen twee pionnen. Peter had echter twee vrijpionnen die aan de wandel gingen en Wil moest één van zijn twee paarden offeren om een pion tegen te houden. In het eindspel bleef Peter een pion voorstaan maar koos hij voor de verkeerde voortzetting zodat Wil remise kon forceren.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 1e ronde, vier man gaan aan kop met 5 punten maar dit zegt natuurlijk nog zo goed als niks.

Uitslagen 1e ronde interne wintercompetitie, 21 september

Wit Zwart Uitslag
Vincent Steemers (A) Leo Blaas (B) ½-½
Markus Lohrer (B) Rens ter Veen (A) 0-1
Han Nicolaas (A) John Woestenenk (B) ½-½
Hans Jacobs (B) Hans Mudde (A) 1-0
Jan Zonneveld (B) Giuseppe Gastaldi (B) 1-0
Wil Kauffman (B) Peter de Man (A) ½-½
Han Terpstra (A) Jos Bergers (B) ½-½
Ruud van Dijk (B) Willem Brizee (B) 1-0

Dinsdag 14 september: de laatste keer vrij schaken voordat we de volgende week aan de interne zouden beginnen! Evenals vorige week waren er opnieuw zeven Pomarianen bereid een toernooitje te spelen, ditmaal aangevuld met gastspeler en half-lid Jan van der Meer. Kübra, John Woestenenk en Willem Hessels kwamen ook nog even kijken dus het was een gezellige boel in het Kabouterhuisje! Bovendien trakteerde Wil Kauffman iedereen op een drankje vanwege zijn 84e verjaardag die hij de volgende dag zou vieren waarmee de avond helemaal niet meer stuk kon.

Het toernooi kende eenzelfde begin als vorige week: uw verslaggever (Han Nicolaas) verloor in de eerste ronde, nu van Jan in een doldwaze partij met fouten over en weer waarin HanN uiteindelijk fraai werd matgezet. En ook deze keer was deze vroege nederlaag het sein voor HanN om het in het vervolg van het toernooi beter te gaan doen. Jan daarentegen verloor in de 2e en 3e ronde maar raakte daarna weer op stoom.

Frits Berendse speelde stukken beter dan voorgaande weken en kon lange tijd goed meekomen aan de top van het klassement en ook Leo Blaas begon zeer goed: na vier ronden stond hij zelfs aan kop met 3½ punten, op een halfje gevolgd door HanN. Ik vond dat wel een mooi moment om een tussenstand om te roepen maar Leo dacht daar achteraf toch iets anders over: hij scoorde hierna geen punt meer...

HanN en Jan wonnen al hun partijen in de laatste drie ronden zodat zij respectievelijk 1 en 2 werden in de eindstand. Frits kon dit tempo niet helemaal bijhouden maar scoorde wel weer eens boven de 50%: met 4 uit 7 werd hij knap derde. Willem Brizee en Leo behaalden exact een 50%-score, Willem zal daar best tevreden mee zijn geweest, Leo wat minder gezien zijn flitsende begin...

Markus Lohrer kon zijn fraaie tweede plaats van vorige week geen vervolg geven maar met drie punten in dit gezelschap kun je met een gerust hart thuiskomen. Wil Kauffman en Peter de Man deelden gebroederlijk de laatste plaats met 1½ punten. Volgende week de start van de interne competitie!

Scoretabel snelschaken 14 september 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Jan van der Meer X 0 0 1 1 1 1 1 5 2
Willem Brizee 1 X 1 ½ 0 ½ ½ 0 4-5
Wil Kauffman 1 0 X ½ 0 0 0 0 7-8
Peter de Man 0 ½ ½ X 0 ½ 0 0 7-8
Markus Lohrer 0 1 1 1 X 0 0 0 3 6
Frits Berendse 0 ½ 1 ½ 1 X 1 0 4 3
Leo Blaas 0 ½ 1 1 1 0 X 0 4-5
Han Nicolaas 0 1 1 1 1 1 1 X 6 1

Dinsdag 7 september vonden acht man het wel een goed plan om weer een snelschaaktoernooitje te spelen. Zeven Pomarianen en gastspeler Willem Hessels zetten zich rond half 9 achter de borden voor opnieuw een mooie strijd en veel spanning. De eerste ronde gaf min of meer direct al een ‘verrassing’ te zien aangezien uw verslaggever (Han Nicolaas) van Wil Kauffman verloor. Voor mij is dit niet zo vreemd meer aangezien ik de laatste tijd wel vaker van Wil verlies en qua score volgens mij behoorlijk in de min sta tegen hem. In diezelfe eerste ronde won Markus Lohrer overigens van Frits Berendse dus de toon was gezet voor een mooie avond.

Markus had er wel zin in vanavond want hij scoorde ook in het vervolg het ene punt na het andere, moest alleen tegen John Woestenenk remise toestaan en had na vier ronden 3½ punten bij elkaar geharkt. Door mijn nederlaag in de eerste ronde was ik kennelijk gemotiveerd geraakt en dankzij drie overwinningen op rij volgde ik Markus op een half puntje. Ook Peter de Man was lekker bezig en stond na vier ronden op drie punten. De rest bleef wat achter maar er moesten nog drie ronden worden gespeeld!

Markus won ook in de 5e ronde (van Willem Brizee die duidelijk zijn avond niet had) maar moest in de 6e ronde een halfje toestaan aan Peter. HanN ging door met winnen zodat beiden na zes ronden op 5 punten stonden, met in de laatste ronde: Markus - HanN! Dat werd een fraaie strijd waarin HanN uiteindelijk na hard werken wist te winnen en zodoende het toernooi op zijn naam wist te brengen. Markus werd dus een (zeer) goede tweede met 5 punten terwijl Peter met 4 punten een fraaie derde plaats pakte. WillemH scoorde nog juist 50% maar de anderen moesten het met minder doen. Niet getreurd mannen, volgende week nog een toernooitje waarna we op 21 september met de interne competitie starten.

Scoretabel snelschaken 7 september 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wil Kauffman X 0 0 0 1 1 0 1 3 5-6
Willem Brizee 1 X 0 0 0 0 0 0 1 8
Peter de Man 1 1 X ½ ½ ½ ½ 0 4 3
Markus Lohrer 1 1 ½ X 1 ½ 1 0 5 2
Berendse 0 1 ½ 0 X 1 0 0 7
John Woestenenk 0 1 ½ ½ 0 X 1 0 3 5-6
Willem Hessels 1 1 ½ 0 1 0 X 0 4
Han Nicolaas 0 1 1 1 1 1 1 X 6 1

Op dinsdag 31 augustus waren er tien man aanwezig in het kabouterhuisje van wie er zes een snelschaaktoernooitje speelden: Leo Blaas en Han Terpstra verdiepten zich in diverse openingen terwijl Perry van der Meer en Willem Hessels later op de avond binnenvielen.

Het toernooi werd dit keer een prooi voor Willem Brizee die als een speer van start ging en de ene na de andere partij won. Met nog één ronde te gaan was hij al zeker van de eindoverwinning want met vier zeges op rij was hij onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Dat hij in de laatste ronde verloor van uw verslaggever (Han Nicolaas) doet aan zijn prestatie niets af. HanN (die onderweg verloren had van Wil Kauffman en het punt had gedeeld met gastspeler Jan van der Meer) pakte met 3½ punten nog wel de tweede plek, een half puntje voor Jan en Wil.



Frits Berendse had zijn avond niet en moest met één punt genoegen nemen met de vijfde plaats, Peter de Man kon alleen tegen Wil een half puntje pakken en nam daarmee de rode lantaarn mee naar huis. Volgende week weer nieuwe kansen!

Scoretabel snelschaken 31 augustus 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 Score Plaats
Jan van der Meer X 1 0 ½ 1 ½ 3 3-4
Frits Berendse 0 X 0 0 1 0 1 5
Willem Brizee 1 1 X 1 1 0 4 1
Wil Kauffman ½ 1 0 X ½ 1 3 3-4
Peter de Man 0 0 0 ½ X 0 ½ 6
Han Nicolaas ½ 1 1 0 1 X 2

Dinsdag 24 augustus konden we het eerste deel van de avond zowaar nog even buiten schaken en dat is toch wel zeer aangenaam. Even leek het erop dat we het wekelijkse blitztoernooitje met zeven man moesten spelen maar Perry van der Meer kwam nog juist op tijd binnen om mee te kunnen doen: een achtkamp dus, niet verkeerd!

In de eerste ronde hielde John Woestenenk Perry knap op remise om vervolgens uw verslaggever (Han Nicolaas) en Frits Berendse te verslaan: John na drie ronden aan kop met 2½ uit 3, wat was hier aan de hand? Niks ernstigs, John speelde gewoon goed al kon hij dit tempo niet volhouden. Markus Lohrer (met 2 uit 3 ook lekker begonnen) riep John in de vierde ronde een halt toe en boekte een fraaie overwinning.



Perry en HanN zaten intussen ook niet stil maar ook Peter de Man en Willem Brizee scoorden er flink op los zodat er vijf (!) man streden om de eerste plaats! Uiteindelijk was het Perry die aan het langste eind trok en met 5 uit 7 het toernooi won, nog juist een halfje voor HanN. Maar liefst drie spelers eindigden met vier punten: Markus, Peter en Willem. John boekte met 3½ punten een keurige 50%-score maar dat was ‘slechts’ goed voor een zesde plek: hoe vaak zou dat voorkomen, 50% scoren en dan zesde van de acht worden?



Frits Berendse en Wil Kauffman konden deze avond in al dit snelschaakgeweld niet goed meekomen en werden resp. zevende en achtste. Belangrijker was dat het weer een aangename avond was waarop we weer fijn bezig zijn geweest en iedereen het volgens mij naar z’n zin had. En daar gaat het toch om!

Scoretabel snelschaken 24 augustus 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
John Woestenenk X 1 1 0 1 0 0 ½ 6
Han Nicolaas 0 X 1 1 1 ½ 1 0 2
Frits Berendse 0 0 X 0 ½ ½ 1 0 2 7
Markus Lohrer 1 0 1 X ½ ½ 1 0 4 3-5
Wil Kauffman 0 0 ½ ½ X 0 0 0 1 8
Peter de Man 1 ½ ½ ½ 1 X 0 ½ 4 3-5
Willem Brizee 1 0 0 0 1 1 X 1 4 3-5
Perry van der Meer ½ 1 1 1 1 ½ 0 X 5 1

Op dinsdag 17 augustus was het zo langzamerhand vaste clubje van zes man aanwezig en bereid om weer een blitztoernooitje te spelen. Het werd een spannende strijd waarin het zestal elkaar weinig of niets toegaf. Na twee ronden gingen Frits Berendse en uw verslaggever (Han Nicolaas) aan de leiding met twee punten, maar in de derde ronde moesten beide koplopers een stapje terug doen. Frits kwam niet verder dan remise tegen Willem Brizee die met de week beter wordt terwijl HanN zelfs een vol punt moest inleveren tegen het 1.b4 van Wil Kauffman: altijd lastig.

HanN herpakte zich in de vierde ronde door Frits te verslaan waarna winst op Willem in de laatste ronde hem de dagprijs opleverde. Frits pakte het zilver met een halfje achterstand terwijl de drie punten van Wil goed waren voor de derde plek. Peter de Man en Willem deelden de vierde en vijfde plek, Markus had zijn avond niet maar bleef gelukkig niet puntloos: met een half punt moest hij wel genoegen nemen met de rode lantaarn. Volgende keer beter Markus!

Scoretabel snelschaken 17 augustus 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 Score Plaats
Han Nicolaas X 1 0 1 1 1 4 1
Peter de Man 0 X ½ 0 ½ 1 2 4-5
Wil Kauffman 1 ½ X 0 ½ 1 3 3
Frits Berendse 0 1 1 X ½ 1 2
Willem Brizee 0 ½ ½ ½ X ½ 2 4-5
Markus Lohrer 0 0 0 0 ½ X ½ 6

Dinsdag 10 augustus konden we zowaar weer eens buiten schaken, in ieder geval een deel van de avond. Zeven man durfden het wel aan een blitztoernooitje buiten te spelen en dat werd een spannende aangelegenheid.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) ging enthousiast uit de startblokken en had na drie ronden evenzovele punten binnengeharkt. In de vierde ronde volgde echter een gevoelige nederlaag tegen John Woestenenk die goed bezig was vanavond. Daardoor werd het nog reuze spannend want ook Willem Brizee had zijn zinnen gezet op een hoge klassering, misschien zelfs wel de eerste plaats. Dat lukte inderdaad want toen de kruitdampen na zeven bloedstollende ronden waren opgetrokken bleken WillemB en HanN beiden 4½ punten te hebben verzameld. Aangezien het onderlinge duel in een puntendeling was geëindigd werd besloten tot het spelen van een heuse barrage. Die werd gewonnen door HanN waarmee hij de dagprijs binnensleepte, WillemB werd dus fraai tweede op een punt gevolgd door John die een prima toernooi speelde.

Schaakhuizer en HSV-er Willem Hessels speelde zijn bekende compromisloze spel (kort door de bocht komt dat neer op offeren en kijken waar het schip strandt) dat menig spektakel opleverde maar helaas niet al teveel punten: met 1 punt mocht hij de rode lantaarn mee naar huis nemen.

In de middenmoot ontliepen Frits Berendse, Markus Lohrer en Peter de Man elkaar niet veel. Al met al was het weer een gezellig en geslaagd avondje.



Scoretabel snelschaken 10 augustus 2021

Speler 1 2 3 4 5 6 7 Score Plaats
Peter de Man X 0 1 0 ½ ½ 0 2 6
Frits Berendse 1 X 1 0 1 0 0 3 4
Willem Hessels 0 0 X ½ ½ 0 0 1 7
Markus Lohrer 1 1 ½ X 0 0 0 5
John Woestenenk ½ 0 ½ 1 X ½ 1 3
Willem Brizee ½ 1 1 1 ½ X ½ 2
Han Nicolaas 1 1 1 1 0 ½ X 1

Op dinsdag 3 augustus werd met vijf man een snelschaaktoernooitje gespeeld dat door uw verslaggever (Han Nicolaas) werd gewonnen. Hij moest daar wel hard voor werken want Frits Berendse was ook lekker bezig. Het onderlinge duel in de derde ronde eindigde in remise maar waar HanN zijn overige partijen won moest Frits nog een halfje afstaan aan Peter de Man voor wie dat het enige halve punt zou blijven.

Markus Lohrer en John Woestenenk vochten een verbeten strijd uit om de 3e plaats maar die strijd bleef onbeslist: beiden scoorden 1½ punt waarbij het onderlinge treffen in remise eindigde, een duidelijk geval van een gedeelde 3e/4e plaats dus.

Scoretabel snelschaken 3 augustus 2021

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
John Woestenenk X ½ 1 0 0 3-4
Markus Lohrer ½ X 1 0 0 3-4
Peter de Man 0 0 X ½ 0 ½ 5
Frits Berendse 1 1 ½ X ½ 3 2
Han Nicolaas 1 1 1 ½ X 1

Dinsdag 27 juli was uw verslaggever (Han Nicolaas) elders in het land, om precies te zijn in het Brabantse Zevenbergen. Verslaggeving van deze avond ontbreekt maar ik begreep dat het vrij rustig was (een man of vijf) en dat er ook geen toernooitje is gespeeld: dan valt er ook niet zoveel te melden, volgende keer maar weer!