Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Externe competitie 2023-2024

Pomar 1
Verslagen Pomar 1
Teamopstelling Pomar 1

Pomar 1

Vorig seizoen (2022/2023) kon Pomar 1 geen potten breken in de 2e klasse. Met 2 matchpunten (gelijke spelen tegen DCSV 1 en Schaakhuis 2) eindigde ons vlaggenschip in de 2e klasse B op de laatste plaats zodat ons eerste en enige team het dit seizoen weer in de 3e klasse mag proberen.

De competitie loopt van half oktober 2023 tot half april 2024, voor Pomar begint de externe competitie op 16 oktober met een uitwedstrijd tegen HSV 2. Het volledige programma vindt u hieronder.
We spelen dus met één team in de 3e klasse en treffen daarin achtereenvolgens HSV 2, Voorburg 2, Rijswijk 4, Lierse 2, Voorburg 3, DSC 9 (jeugdteam) en Promotie 4. Kampioen worden in deze klasse en terugkeren naar de 2e klasse is het doel voor dit seizoen, en lijkt me niet geheel onmogelijk!

Het programma voor ons 1e team ziet er als volgt uit:
(Klik op een uitslag om rechtstreeks naar het verslag van de desbetreffende wedstrijd te gaan).

Datum Thuis Uit Uitslag
16 oktober 2023 HSV 2 Pomar 1 3 - 5
7 november 2023 Pomar 1 Voorburg 2 1 - 7
28 november 2023 Rijswijk 4 Pomar 1 2 - 6
9 januari 2024 Pomar 1 Lierse 2 7 - 1
6 februari 2024 Voorburg 3 Pomar 1  3½ - 4½
11 maart 2024 DSC 9 Pomar 1 6½ - 1½
2 april 2024 Pomar 1 Promotie 4 3½ - 4½




Verslagen Pomar 1

1e ronde

16 oktober 2023: HSV 2 - Pomar 1    3 - 5


Teamleider Hans Jacobs maakte onderstaand verslag van de openingswedstrijd van Pomar 1.


Het team van Pomar speelde op 16 oktober de eerste wedstrijd van de externe competitie tegen HSV 2. In de mooie speellocatie zagen we vele oude bekenden. Ik heb niet alle wedstrijden goed kunnen volgen, daarom heb ik voor dit verhaaltje dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Bert Gerritsma van HSV.

Markus was, zoals gebruikelijk, snel klaar maar verloor helaas aan bord zeven.

Op de overige borden werd felle strijd geleverd. Aan bord vijf boekte John een mooie overwinning. Ik speelde aan bord 6 en mijn tegenstander speelde het Schots Gambiet. Hij vertelde mij na afloop dat hij nog bezig was deze opening in te studeren. Ergens ging het bij hem verkeerd en ik kreeg een doorslaande aanval op de koningsvleugel waarna hij opgaf.

Vincent verloor aan bord vier een stuk en moest daardoor opgeven.

Peter zorgde aan bord drie voor het volgende punt. Nadat er bij de tegenstander in de opening iets mis was gegaan dreigde Peter met mat of dame winst. De HSV-speler wist de schade te beperken tot kwaliteitsverlies en hij leek zelfs tegenkansen te krijgen. Hij meende in het eindspel een truc te hebben, maar de zet die hij deed kostte gewoon zijn paard, zodat opgeven de enige optie was.

Jos stond op een gegeven moment in een verloren stelling. Zijn tegenstander had een loper en vier pionnen, waar Jos slechts een toren en één pion tegenover kon stellen. In lichte tijdnood (iets minder dan twee minuten op de klok) gaf de HSV-speler zijn loper weg. Omdat er ook nog enkele pionnen verloren dreigden te gaan stond hij ineens totaal verloren en moest hij opgeven. Schaken is een wrede sport.

Inmiddels had ook Kees gewonnen. Ik heb helaas niets gezien van de partij. Felix stond aan bord twee de kwaliteit voor en stond eigenlijk al de gehele avond gewonnen. De HSV-speler wist het echter Felix zo lastig te maken dat hij in tijdnood kwam. Toen Felix volkomen onnodig een pion weggaf die op promoveren stond, keerden de kansen en ging de partij verloren.


De eindstand werd daardoor 3-5 in het voordeel van Pomar. Goed gedaan: een mooie start van de competitie.

De volgende wedstrijd is dinsdag 7 november, thuis, tegen Voorburg 2.

Hans Jacobs



2e ronde

7 november 2023: Pomar 1 - Voorburg 2    1 - 7


Op 7 november had uw assistent-verslaggever (Han N.) een vrije ronde en dus alle tijd om de verrichtingen van ons vlaggenschp in de tweede externe wedstrijd tegen Voorburg 2 te bekijken en te beschrijven. Het werd een lastige avond, en dat is zacht uitgedrukt...


 



Markus Lohrer speelde zoals gebruikelijk weer snel, maar deze keer speelde hij alsof de duivel hem op z'n hielen zat. De tegenstander van Markus was iets te laat maar toch presteerde Markus het om rond 10 over 8 klaar te zijn en te verliezen. Waarschijnlijk was dit ook voor Markus een record, het betekende wel een heel snelle 0-1 achterstand.

Kopman Kees Vink kwam een pion voor maar zag zijn dame opgejaagd worden in een stelling waarin beiden niet echt veel kansen hadden. Hier werd remise overeen gekomen waarmee de stand op ½ - 1½ kwam.



John Woestenenk verloor in het middenspel de pion op b2 maar wint pion b7 terug en lijkt de actievere stukken te hebben. Met een kleine tactische wending wint zijn tegenstander echter een stuk (John kon het stuk niet terugslaan want zijn dame stond in de lijn van de toren) en als John even later ook nog een toren cadeau doet is de partij wel over en uit: ½ - 2½.



Teamleider Hans Jacobs treft aan bord 7 een sterke tegenstander die met een fraai kwaliteitsoffer de aanval tegen de zwarte koning opent. De jongeman uit Voorburg krijgt een sterke vrijpion op c7 en komt met dame en toren de zwarte stelling binnen, mat of groot materiaalverlies is niet meer te voorkomen en Hans geeft op: ½ - 3½.



Peter de Man speelt vroeg in de partij Pg5 maar na e6 moet het beest direct weer terug: dat lijkt op tempoverlies maar misschien heeft Peter meer gezien? Dat zou kunnen maar het komt er niet uit en er ontstaat een strijd om het centrum die onbeslist blijft. De partij krijgt echter een onverwachte wending wanneer Peter door een aftrekaanval met schaak (Lxh2) de dame verliest. Met een toren voor een dame en drie pionnen achter is dit een hopeloze zaak en niet veel later geeft Peter op: ½ - 4½. Daarmee nemen de Voorburgers beide matchpunten mee naar huis en blijft eigenlijk alleen de vraag over hoe groot de nederlaag zou worden...



Ook Willem Brizee heeft een lastige avond. Zijn tegenstander biedt torenruil aan maar Willem kan eigenlijk niet goed terugnemen want in alle gevallen verliest hij vervolgens een stuk. Daarmee komt een eindspel op het bord met loper en paard voor de man uit Voorburg tegen een loper voor onze man met aan beide kanten nog wat pionnen. Dat speelt Willem nog wel even door maar het is een oneerlijke strijd: ½ - 5½.

Vervolgens doet Vincent Steemers (gelukkig) nog wat terug door aan bord 6 remise te maken in een stelling waarin hij een pion voor staat maar waar om 22.00 uur vrijwel alle stukken nog op het bord staan. Vincent heeft veel minder tijd en komt remise overeen: 1 - 6.

Dat bracht Felix Ferschtman op bord 2 als laatste in de strijd om wellicht nog enigszins een klein beetje de eer te redden. Dat lukte uiteindelijk niet, de man uit Voorburg (Yvo Kühling, bekende bij Schaakhuis en vader van de jongeman op bord 7) speelde het dame-en-toren-eindspel sterk uit, kreeg een sterke vrijpion en dreigde mat. Om dat te voorkomen moest Felix zijn dame voor de toren geven maar het resterende eindspel was compleet verloren waarmee de eindstand 1 - 7 op het scorebord kwam. Een dikke nederlaag dus en daarmee kunnen de kampioenskansen waarschijnlijk nu al de vriezer in want het team van Voorburg 2 lijkt een maatje te groot in deze klasse. We gaan het zien! Op dinsdag 28 november spelen we de derby in en tegen Rijswijk.





3e ronde

28 november 2023: Rijswijk 4 - Pomar 1    2 - 6


Na de vernietigende nederlaag tegen Voorburg 2 in de vorige wedstrijd kreeg ons vlaggenschip op 28 november de gelegenheid om een en ander recht te zetten in de derde wedstrijd: de derby in en tegen Rijswijk 4. Vanwege deze externe wedstrrijd en diverse afmeldingen was besloten de interne competitie een weekje over te slaan zodat uw co-verslaggever (Han N.) tijd had om de verrichtingen van het team te gaan bekijken. Na een rit door een flinke regenbui kwam ik rond kwart over 8 in Gebouw Hofrust in de Herenstraat in Rijswijk aan. Het eerste dat me opviel was dat Markus nog bezig was! Hij had dus in ieder geval meer tijd verbruikt dan in de vorige wedstrijd toen hij rond 10 over 8 de stukken in de doos kon doen...

Onderstaand verslag is van Willem Brizee, ik heb dat hier en daar aangevuld en het verslag per bord zodanig aangepast dat het scoreverloop wordt gevolgd.




Markus zette de traditie voort en was weer als eerste klaar. De Italiaanse opening kwam op het bord. Markus zette met zwart meteen de aanval in met zijn paarden en dat leverde de g-pion op. Het oprukken van de f-pion luidde de ondergang voor wit in. Dit kostte hem een paard en de kwaliteit en toen hij even later nog een toren cadeau deed was de partij wel over en kon Markus na bijna een uur voldaan naar huis!




Peter speelde met zwart een Siciliaanse partij. Al snel ruilde Peter de dames af. De volgende afruil leverde zwart twee stukken voor een toren op. Toen in het eindspel de witte toren gepend werd en opnieuw een kwaliteit verloren zou gaan (waarmee zwart een vol stuk voor zou komen) gaf wit op. Netjes gespeeld Peter!

Kees maakte er 0-3 van na een fraaie partij. Kees speelde met wit ook een Siciliaanse partij. Hij ging meteen in de aanval op de koningsvleugel met dame en loper: de loper op f6 was killing en de opbrengst was een kwaliteit. Wit verdubbelde zijn torens op de b-lijn: zwart wilde zijn loper op e4 offeren wat mat op zou leveren. Kees ruilde echter de torens tegen de dame af, gaf met zijn dame schaak waardoor ook de zwarte loper kon worden geslagen. Mooie partij Kees!




Ondergetekende speelde met wit tegen een verdedigende tegenstander. De stelling leek enigszins in het voordeel van wit met meer bewegingsvrijheid voor de loper maar door zetherhaling werd de partij remise. Wit wilde de stelling niet forceren met het gevaar ‘in het mes te lopen’, helaas geen spectaculaire partij -> remise en een ½-3½ stand.

John speelde met zwart een rustige opening en de partij ging tot het einde gelijk op. Zwart speelde zijn e-pion naar e4 en deze werd op onverklaarbare wijze geslagen door de witte loper! Na afloop van de partij verklaarde de man van Rijswijk dat dit noodzakelijk was maar John was daar niet echt van overtuigd (en ik, Han N., eerlijk gezegd ook niet). John accepteerde dit presentje maar al te graag en een paar zetten later gaf zijn tegenstander op. Daarmee werd het ½-4½ en konden de twee matchpunten mee naar huis worden genomen!




Vincent speelde een goede partij waarin tegengestelde rokades voor aantrekkelijk spel zorgden. Vincent won een pion en stond comfortabel maar had intussen wel veel tijd verbruikt. Na een foutje kon zijn tegenstander de pion echter weer terugwinnen waarna een volkomen gelijke stelling ontstond waarin voor beide spelers weinig of niets meer te halen viel: remise en 1-5.

Felix trof met zwart op bord 2 een geduchte tegenstandster die wij nog kennen van de Open Zomercompetitie een paar jaar geleden. Met haar koningin drong ze diep in de koningsvleugel van Felix en bezorgde hem een zeer lastige avond. De zwarte koning kon niet rokeren en bleef in het centrum waar hij onder vuur werd genomen door dame, toren en twee paarden. De stelling van Felix zag er niet best uit, onze man ruilde nog af naar een 'eindspel' met een kwaliteit minder maar zijn stukken werkten niet goed samen en zijn koning stond open en bloot. De slotaanval met dame en toren werd ingezet langs de f-lijn, één zet voor het mat gaf Felix op. Soms speel je van die partijen waarin het gewoon niet lukt en waar je constant achter de feiten aanloopt...




Dat betekende dat teamleider Hans nog als laatste bezig was in een partij die niet meer van belang was voor de einduitslag maar aan het eind van de rit misschien wel voor de bordpunten. Hans speelde met de witte stukken een verdedigende partij tot het eindspel. Daar offerde de tegenstander zijn loper zonder enige compensatie: misschien dacht hij aan eeuwig schaak met de dame maar dat zat er geen moment in. De man van Rijswijk plaatste zijn koning vrijwillig in de hoek waarna Hans zijn tegenstander met dame en loper op g7 mat kon zetten.

Een mooie 6-2 overwinning waardoor we weer meedoen in de strijd om het kampioenschap! De volgende wedstrijd is op 9 januari 2024, thuis tegen Liese 2.



4e ronde

9 januari 2024: Pomar 1 - Lierse 2    7 - 1


Onze tegenstander kwam met een man minder waardoor het eerste bord onbezet bleef. Markus, in overleg met Hans Jacobs, onze teamleider, was bereid zijn plaats af te staan. Fijn Markus! Dat betekende dat we met een 1-0 voorsprong de wedstrijd ingingen, altijd lekker!

Ook Rens was door de barre kou met ijsmuts op en broekspijpen in de sokken, op de fiets naar het kabouterhuis getogen. Daar ontdeed Rens zich van de nodige lagen om ons als wedstrijdleider toe te spreken. Gelijktijdig toverde Rens een krant tevoorschijn die hij onder zijn trui op zijn borst had gedragen om zich warm te houden. Of de vergelijking met de barre elfstedentocht opging, durf ik te betwijfelen...
Dan hier een chronologisch overzicht van deze wedstrijd.

 



Hans was met wit als eerste klaar. Niet van hem gewend! Hier werd een Italiaanse opening gespeeld. Afruil van loper c3 zorgde voor een dubbelpion op de e-lijn maar ook voor een open f-lijn. De zet paard h5 luidde voor zwart de ondergang in. Dit paard stond niet gedekt en daar maakte Hans dankbaar gebruik van. Hans kwam met de dame op h5 en verdubbelde zijn torens op de f-lijn. Zwart maakte het wit met de zet g6 erg gemakkelijk om snel mat te zetten (2-0).

John speelde met zwart. Na een gelijk opgaande opening won zwart de witte pion op d6. Daar kwam een paar zetten later nog een centrumpion bij. Toen ook de a-pion viel en John drie verbonden vrijpionnen kreeg, gaf de tegenstander de partij op (3-0).



Kees kreeg de enige vrouwelijke speelster van Lierse als tegenstandster die met zwart speelde. Ook hier kwam de Italiaanse opening op het bord. Wit veroverde de d-pion en kon zijn loper op f6, gedekt door pion e5, sterk positioneren. De witte koning zette de opmars naar voren in, slikte tussendoor pion f5 op en dekte ook zijn gevaarlijke vrijpion op e6. Zwart was genoodzaakt de kwaliteit te geven om de opmars (tijdelijk) te stuiten. Na afruil van de toren was het uit, wit belandde met zijn koning nog op veld d8 om zijn pion te kunnen laten promoveren... (4-0).



De overige partijen namen wat meer tijd in beslag.
Peter nam het met zwart op in een Engelse partij. (c4-c5, g3-Pc6). Zijn torenzet naar b8 was slecht, daar wit de loper op deze diagonaal had staan. Door een vork met pion f5 veroverde Peter de loper op g4. Daarna volgde nog een familieschaak wat een toren opleverde. De overmacht van het loperpaar tegen een paard was te groot en leverde Peter de overwinning op (5-0).

Felix speelde met zwart. Zijn tegenstander sloeg met de loper van c4 het paard op g8. De toren op h8 moest het paard terugslaan. Daarna volgde de zet: dame b3 waarmee toren g8 en pion b7 werden aangevallen. Dit leverde wit een pion op. Felix rechtte zijn rug en trok nu ten aanval. Zijn torenverdubbeling op de h-lijn was net niet beslissend door het goede verdedigen van wit. Aan de andere kant van het bord kon Felix de vrije a-pion van wit onschadelijk maken waardoor een gelijke stand overbleef en beiden na herhaling van zetten met remise tevreden waren (5½ - ½).

De tegenstander van Willem (ondergetekende) speelde de Slavische verdediging. Wit kwam enigszins onder druk te staan door de zwarte aanval op paard c3 met loper b4 en paard e4, maar daar bleef het bij. Wit verjoeg deze stukken en daarna werd de druk op de stelling van zwart steeds groter met de penning van het zwarte paard op d7 door loper b5 en dame f5 als gevolg (zwart was nog niet gerocheerd). Toen ook het paard zich in de strijd mengde en de zwarte dame aanviel was het verlies van de dame of het verlies van meerdere stukken niet meer te voorkomen (6½ - ½).
Naschrift Han N.: de tegenstander van Willem zei na afloop van de partij 'dat hij glad gewonnen had gestaan' en trachtte dat te bewijzen met een pionzet in het centrum waarmee hij het paard van Willem aanviel. Dat paard kon echter naar een prachtige plek met dubbele aanval waarbij tevens de torenlijn werd geopend (er dreigde nu steeds Txc8+). Glad gewonnen was het zeker niet, het was zelfs niet genoeg voor remise, Willem speelde het prima uit: goede partij Willem!



En de laatste partij was van Vincent. Ook hier kwam de Italiaan op het bord. Vincent won centrumpion e5 doordat zwart zijn dekking liet varen. Dat deed zwart ook met pion a7 waardoor Vincent deze met zijn dame kon slaan. Het paard van zwart maakte het wit nog behoorlijk lastig maar niet meer dan dat. In een in principe gewonnen stelling met twee pionnen meer nam Vincent genoegen met remise, bescheiden als hij is! (7 – 1)


5e ronde

6 februari 2024: Voorburg 3 - Pomar 1    3½ - 4½

De regen kwam met bakken uit de hemel maar wij zaten gelukkig droog. Door het overlijden van Mila, de vrouw van Felix, werd zijn plaats ingenomen door Giuseppe, die zich daar terdege op had voorbereid.

Het verslag en het partijverloop:

Markus speelde aan bord 8 met zwart. Toen Peter en ik eindelijk de locatie hadden gevonden was Markus al halverwege zijn partij. Het was een Spaanse partij die tot het einde gelijk opging. Wit drong de zwarte stelling binnen met zijn toren over de open a-lijn. Hij veroverde met zijn paard en loper  twee pionnen wat Markus deed besluiten op te geven daar de witte pionnen niet meer tegen te houden waren.  (1-0)

Hierna volgde Hans, die aan bord 7 met wit speelde. Hij trof een tegenstander die zijn hoofd gewillig op het hakblok legde. Hans maakte hier geroutineerd gebruik van! Zwart had zijn lopers op de flanken geposteerd en speelde ook zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Dat kostte zwart eerst zijn pion op g6 en daarna de pion op f5. Het werd nog erger toen ook pion e6 viel, voortdurend het gevolg van de penning van de zwarte koning  op e8 door de witte dame op e2. Hans ruilde de stukken af en ging  het eindspel in met drie pionnen en een toren meer, die tussendoor ook veroverd was. (1-1)

Hierna volgde Kees met wit aan bord 1. Dit werd een Siciliaanse partij. Wit zette met zijn g- en h-pion druk  op paard f6, dat gepend stond. Zwart ging ten aanval op de damevleugel waar wit lang gerocheerd was. Dame a5 kostte zwart zijn paard op c5  door een vork met pion b4. Wit ruilde de stukken af en ging het eindspel in met loper en vijf pionnen tegen zes pionnen. Door zijn loper strategisch neer te zetten kon zwart geen kant op en was het slechts een kwestie van tijd om met de b-pion te promoveren. (1-2)

Peter nam het aan bord 4 met zwart op tegen de enige dame bij Voorburg. Zij speelde het damegambiet (d4 en c4),  Peter kwam met een aanvallende variant (d5 en c5). Alle stukken werden in de strijd geworpen om het centrum te veroveren.  Zet voor zet wist zwart het centrum  in te nemen waarbij de witte pion op d4 mikpunt is. Deze werd veroverd en de witte toren op e3 gepend. Dat leverde zwart de kwaliteit op en tevens de partij. (1-3)

John speelde aan bord 6 met zwart de langste partij. Lange tijd ging de strijd gelijk op en leek de partij in remise te eindigen.  John wist echter na zo’n 40 zetten het witte paard te veroveren ten koste van twee pionnen. Dan blijkt de ervaring van John van pas te komen. Met zijn paard en toren veroverde John meerdere pionnen terwijl beide stukken ook de opmars van de d-pion ondersteunden en promotie niet meer was tegen te houden.  Een zwaar bevochten maar mooie overwinning!  (1-4)

Ondergetekende speelde op bord 3 met wit een ongelukkige, ‘blubber’ partij. (dat mag ik eigenlijk niet schrijven want dan doe ik de tegenstander tekort) Ik wist het openingsvoordeel (een snellere ontwikkeling van de stukken) niet om te zetten in een betere stelling. Ik onderschatte het gevaar van de h-pion van zwart die met enorme vaart de witte stelling kwam binnen denderen. Dit was in principe te verdedigen geweest ware het niet dat ik verdedigend de verkeerde keuzes maakte. (de Ajax defensie zou hier jaloers op zijn…)) Het kostte mij een toren en de partij. (2-4)

Op dat moment was Vincent op bord 5 met wit nog gewikkeld wit in een felle strijd. Het werd een toreneindspel met de dames nog op het bord. Het was een gelijke strijd totdat  Vincent de dames af wilde ruilen en zijn dame op een heel ongelukkig veld (g3) plaatste.  Tijdnood ging hier ook een rol spelen… Zwart  kon met schaak van het paard en de toren de koning  wegjagen naar g1 waardoor de witte dame niet meer gedekt stond en een makkelijke prooi werd. Jammer van die paar laatste zetten! (3-4)

En nu lag ons lot in handen van Giuseppe  die aan bord 2 met zwart speelde.  Hij had ook een geduchte en taaie tegenstander. Maar dat is Giuseppe ook! Ondanks dat velen rond zijn bord stonden en de spanning om te snijden was, liet hij zich niet afleiden en deed rustig zijn (goede) zetten. Het werd een eindspel met ongelijke lopers waarbij remise de enige juiste uitslag was (3½-4½).

Giuseppe (links) en John; samen goed voor 1½ punt.

Zo stapten we ’s avonds laat met een opgelucht en voor de meesten een voldaan gevoel weer de stromende regen in.  Volgende externe wedstrijd is maandag 11 maart uit tegen DSC 9.

 



6e ronde

11 maart 2024: DSC 9 - Pomar 1    6½ -1½

Deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten. Uitslag 6½ - 1½! De jeugdige tegenstanders waren voor ons helaas een maatje te groot. Kort verslag van de partijen:



- Jos speelde tegen de enige vrouwelijke tegenstandster. De open f-lijn brak Jos op. Mat of dameverlies was het gevolg...

- Markus hield het tot het eindspel vol. Toen moest hij zijn loper ruilen tegen een pion die op het punt stond te promoveren. Met een stuk achter verloor hij deze strijd.



- Ikzelf dacht dat ik goed aan het verdedigen was. Achteraf bezien waren het veelal de verkeerde keuzes. Binnen 20 zetten was de stelling totaal verloren...



- Giuseppe redde onze eer! Hij sloot op slinkse wijze de vijandelijke dame in. Dat kostte de tegenstander uiteindelijk een toren en de partij.

- Hans ging de hele partij gelijk op met zijn tegenstander. Hier werd met nog twee lichte stukken en een handvol pionnen op het bord tot remise besloten.

- Peter trof ook een taaie tegenstander. Hij wist in het eindspel een pion te veroveren maar zijn dame stond niet ‘lekker’ op d1 en werd gepend door de zwarte toren op c1. Dit was ook hier einde partij.



- Vincent kwam in een moeilijk eindspel terecht met beiden nog twee torens, loper en zeven pionnen. De tijdnood was hier het probleem en helaas ging hij door de klok...

- Felix liet in de openingsfase zijn paard op f6 insluiten. Ondanks een stuk minder kreeg hij met zijn c-pion een mooie aanval. Maar het extra paard van de tegenstander zorgde toch voor de overwinning. Ze ondersteunde twee verbonden vrijpionnen waarvan één promoveerde.



Al met al een ontluisterende avond! Positief punt is wel: Het kan vergeleken met gisteren alleen maar beter gaan...



7e ronde

2 april 2024: Pomar 1 - Promotie 4    3½ - 4½  

 


Peter was als eerste klaar. Hij was heer en meester op het schaakbord. Hij kwam niet in gevaar. Hij kwam, zag en overwon en noteerde ons eerste punt. Peter had namelijk geen tegenstander. -> 1-0.

 


Markus was ook zijn tegenstander de baas. De opening ging nog wel gelijk op maar al snel had Markus de c-pion van zwart veroverd en vervolgens de e-pion. Het pionnenvoordeel raakte Markus weer kwijt maar hij kon wel (ijzersterk) zijn beide torens op de zevende lijn positioneren. Samen met zijn e-pion die oprukte naar e7 was mat en promotie niet te voorkomen. Goed gespeeld, Markus! -> 2-0.

Hans J. speelde met de zwarte stukken. Hier ging de strijd tot het einde toe gelijk op. Hans ruilde de meeste stukken af totdat een dame, loper en zes pionnen op het bord overbleven. Forceren had in deze stelling geen zin en remise was daarom een juiste uitslag. -> 2½ - ½.

 


John speelde een ongebruikelijke opening, dreigde meteen met dame h5 mat te geven en veroverde pion e5 in vier zetten. Binnen twaalf zetten maakte John ook een paard buit dat zomaar werd weggegeven. John ging hier een paar zetten later in mee en liet zijn loper op f6 instaan zodat de stukken weer in evenwicht waren. John beschikte wel over twee extra pionnen. De tegenstander van John plaatste zijn beide torens op de tweede lijn en hiermee dwong hij eeuwig schaak af. Jammer John, want je stond voortdurend beter. -> 3-1.

Felix speelde zijn vertrouwde koningsgambiet. Hij ruilde op f7 zijn paard en loper tegen toren en pion. Hierna was er weinig aan de notatie vast te knopen. Het eindspel was redelijk in evenwicht met toren tegen loper en paard en beiden 3 pionnen. De a-pion van zwart op a4, gedekt door de loper op b3, was reeds ver gevorderd maar werd door de witte koning op c3 in bedwang gehouden. Daarentegen had Felix ook een vrijpion op e5. Beide spelers kwamen in dit moeilijke eindspel remise overeen. -> 3½ - 1½.



Vincent speelde een gelijkopgaande partij. Zijn witte tegenstander had lang gerocheerd en kwam met zijn pionnen op de koningsvleugel gevaarlijk naar voren. Vincent neutraliseerde deze aanval rustig en trok ook met zijn dame en toren ten strijde. Ook deze aanval werd afgeslagen. Totdat Vincent pardoes zijn toren weggaf. Hij dacht de witte dame weg te kunnen lokken om daarna mat te kunnen geven. Helaas! De dame keerde, nadat zij de toren had geslagen, weer keurig op haar positie terug en Vincent kon het meteen opgeven. Vincent is wel de filantroop in ons schaakteam! -> 3½ - 2½.



Ook Kees had zwart. Hij kwam niet echt lekker uit de opening met een geïsoleerde dubbelpion eerst op de c-lijn, later op de f-lijn. Na afruil van diverse stukken bleef een eindspel over met zes pionnen en paard voor wit tegen loper en zes pionnen voor zwart. Kees kon eigenlijk alleen met zijn loper op de diagonaal c8-e6 bewegen terwijl het witte paard veel meer bewegingsvrijheid genoot. Na veel heen en weer geschuif had Kees zijn loper op het slechte veld a4 gemanoeuvreerd. Daar kon hij slechts zijn pion op c6 dekken terwijl de witte koning en het paard deze pion aanvielen en de zwarte koning de g-pion moest tegenhouden. Promotie van de witte c-pion was onafwendbaar... -> 3½ - 3½.

 


De laatste en langste partij was van ondergetekende. Ik heb de Siciliaanse opening wel eens beter behandeld, pion e6 was slecht gedekt en overleefde de strijd niet. Uiteindelijk kostte het mij twee pionnen en stond ik behoorlijk in de verdrukking. Ik kon mij uit de omklemming bevrijden en won de twee pionnen terug. In een gelijke stelling bood ik mijn tegenstander remise aan. Hij weigerde omdat op dat moment zijn team achterstond. (Later vertelde hij mij dat hij daar spijt als haren op zijn hoofd van had). Mijn stukken hadden nu de ruimte, ik kon een pion winnen en stond nu in het voordeel. Ik richtte al mijn pijlen op mijn b-pion die ver kon oprukken (zie diagram).

 


Ik hoopte nooit in de situatie terecht te komen dat ik de laatste speler/partij zou zijn, in tijdnood zou geraken en dat de totaalscore van mijn partij zou afhangen. Met veel mensen rondom het bord vielen de zenuwen eigenlijk wel mee. Ik had op dat moment geen idee wat de teamscore was en was geheel op de partij gefocust.



Hier maak ik een cruciale denkfout. Ik wilde mijn koning op de a-lijn plaatsen zodat wit mij geen schaak kon zetten en ik met de pion kon promoveren. Helemaal niet nodig. Het had hier al gekund!
Na de uiteindelijke promotie en afruil van de loper tegen de pion stond mijn koning op a3 en de witte toren op b8. De witte a-pion op a6 was niet meer tegen te houden door de koning en de zwarte toren op a1, die alleen maar kon toekijken. Hoeveel ‘blunders’ kun je in de laatste zetten maken... -> 3½ - 4½.



Al met al een grote anticlimax wanneer je later ook nog hoort dat onze concurrent, DSC 9, verloren had en wij met een half puntje meer waren gepromoveerd...

Nu was de eindstand in de derde klasse als volgt:





Teamopstelling seizoen 2023-2024

  Pomar 1 Klasse 3
1 Kees Vink
2 Felix Ferschtman
3 Willem Brizee
4 Vincent Steemers
5 Peter de Man
6 Hans Jacobs - TL
7 Markus Lohrer
8 John Woestenenk
TL Teamleider