Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Snelschaakkampioenschap Pomar 2010

Op dinsdagavond 23 februari 2010 speelden we het snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Ruud Vissers was evenals vorig beraad om, gewapend met laptop en het onvolprezen programma 'Swissmaster' de organisatie op zich te nemen. Schijnbaar moeiteloos rolde er een 11-ronden durend snelschaaktoernooi volgens Zwitsers systeem uit de laptop: één grote groep, bij gelijk eindigen geven weerstandspunten de doorslag en vijf minuten bedenktijd per persoon per partij.

Het was spannend, zeer spannend, tot en met de laatste ronde! Uiteindelijk eindigden Thierry Bieger, Gerbrand Beekman en Wouter van Markenstein met 8 punten bovenaan. Thierry had van dit drietal de meeste weerstandspunten en prolongeerde dus zijn titel van 2009. Gerbrand werd tweede, Wouter derde.

Titelverdediger Thierry Bieger kende een voor zijn doen matige start. Na twee ronden had hij slechts twee halfjes geproduceerd en de concurrentie, in dit geval bestaande uit Gerbrand Beekman, Karel Stolte en Han Nicolaas, was al een punt 'los'. In de derde ronde speelden Han en Karel remise tegen elkaar terwijl Gerbrand alleen aan kop kwam dankzij een overwinning op Frits Berendse sr. Pas in de vijfde ronde stond Gerbrand tegen Han zijn eerste halfje af waarmee de volgende tussenstand was ontstaan:

5 Karel Stolte

Thierry had na vijf ronden drie punten en was dus al 1½ punt achterop geraakt. Gerbrand leed in de zesde ronde zijn eerste nederlaag tegen Chris Gerritsen die na een nederlaag in de eerste ronde tegen Han vijf overwinningen op rij boekte. Chris won vervolgens ook van Wouter waarmee hij na zeven ronden met 6 punten alleen aan de leiding kwam.
Gerbrand kwam in de achtste ronde weer langszij dankzij een overwinning op Wouter terwijl Chris tegen Kees Vink niet verder kwam dan remise. Han had inmiddels moeten afhaken na een remise tegen Thierry en nederlagen tegen Wouter en John Woestenenk, altijd een gevaarlijke outsider in dit soort toernooien.
Thierry won in de negende ronde de belangrijke partij tegen Chris, maar ook Gerbrand won (van John Woestenenk). In de tiende en voorlaatste ronde sloeg Gerbrand de aanval op zijn koppositie af door remise te spelen tegen Thierry. Chris moest afhaken door een nederlaag tegen Frits Berendse jr. Daarmee was de stand bij het ingaan van de laatste ronde als volgt.

Tussenstand aan kop na tien ronden (nog één ronde te gaan)

Han Nicolaas - Frits Berendse sr.

Gerbrand verloor terwijl Thierry en Wouter hun partijen wisten te winnen. Daarmee eindigde dit drietal met 8 uit 11 op de eerste plaats. De beker ging echter naar Thierry omdat hij, zoals gezegd, de meeste weerstandspunten had. Een spannend toernooi, tot en met de laatste ronde!

Vanaf deze plaats wil ik Ruud nogmaals bedanken voor de organisatie die vlekkeloos verliep. Er schijnt iets misgegaan te zijn 'ergens' in het toernooi met de indeling maar ik heb er niets van gemerkt. We konden zelfs de 'historische' 10 km van Sven Kramer op de Olympische Spelen in Vancouver nog even meepikken. Historisch, want hij werd gediskwalificeerd vanwege het nemen van de binnenbaan in plaats van de buitenbaan: gruwelijk detail vind ik persoonlijk...

Eindstand Pomar snelschaaktoernooi 2010
(Aad van Sas en Wim Lut zagen het na de 1e ronde niet meer zitten en haakten af)