Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Snelschaakkampioenschap Pomar 2011

Op vrijdagavond 11 februari speelden we het snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Aanvankelijk was het de bedoeling dit kampioenschap gewoon op onze vaste clubavond te spelen, en wel op dinsdag 15 februari. Maar helaas kunnen we deze avond niet in De Schilp terecht zodat werd besloten het kampioenschap te verplaatsen naar 11 februari.

Het werd een spannend en zeer gezellig kampioenschap waarvoor zich aanvankelijk 18 deelnemers hadden aangemeld. Op de avond zelf waren er 15 van hen aanwezig. We besloten in twee groepen te spelen waarna de bovenste drie van elke groep in de finalegroep zouden strijden om de titel. Hieronder ziet u de uitslagen in beide groepen.

Harry Hijman 1 1 0 0 1 0 XXX 3 3-5

Groep 1 werd een prooi voor Kees Vink die met 5 overwinningen en 2 remises eerste werd met 6 punten. Han Terpstra bleef daar slechts een half puntje achter maar de verrassing vond ik toch de derde plaats van Loek Beekman. Hij scoorde 5 punten en bleef Gerbrand Beekman en Wouter van Markenstein (die hij allebei versloeg!) een vol punt voor. Wil Kauffman, Jos Bergers en Erik Kwappenberg hadden het lastig in dit sterke veld maar wisten toch zo nu en dan een individueel succesje te boeken. Kees, HanT en Loek gingen door naar de finalegroep.

Groep 2 bestond noodgedwongen uit zeven mensen zodat er elke ronde iemand vrij was, hetgeen ook z'n voordelen heeft. Titelverdediger Thierry Bieger was hier een klasse apart en stond alleen tegen Frits Berendse een half punt af. Met 5½ uit 6 werd Thierry zodoende winnaar van deze groep. Met nog één ronde te gaan was Hans Mudde al zeker van de tweede plek, maar de derde plaats was nog geheel open. Maar liefst vier spelers kwamen daar nog voor in aanmerking: Frits Berendse (2½ punt), Han Nicolaas, Frans van der Elst en Harry Hijman (allen 2 punten). In de laatste ronde verloor Frits van Harry, Han won van Hans en Frans versloeg Govert Slagboom zodat Han, Frans en Harry gezamenlijk op de 3e plaats eindigden met 3 punten. Een barrage was noodzakelijk om de derde en laatste finaleplaats vast te stellen.
In deze barrage won Han in de eerste partij van Harry en nam daarmee revanche voor de vreselijke nederlaag die hij in de voorronde had geleden. Harry versloeg op zijn beurt Frans zodat de derde partij tussen Frans en Han de doorslag moest geven. Han won ook deze partij en plaatste zich op deze manier samen met Thierry en Hans voor de finalegroep.

Ook in de finale was Thierry goed op dreef. In de voorlaatste ronde stond hij zijn eerste halve punt af tegen Han Terpstra waarmee beiden op 3½ uit 4 kwamen. Han Nicolaas volgde op een punt achterstand, de strijd om de titel zou tussen deze drie spelers gaan. Thierry won in de laatste ronde van Loek, HanT moest dus winnen om er een barrage uit te slepen. Dat lukte niet, maar het scheelde niet veel. In een spectaculaire partij won HanN de dame tegen een stuk, gaf vervolgens werkelijk alle stukken weg die er maar weg te geven waren en hield nog juist één pionnetje over om de partij winnend af te sluiten toen HanT door z'n vlag ging: er gebeuren soms wrede dingen in het snelschaken...
Dat betekende dat HanT en HanN op een gedeelde tweede en derde plaats waren geëindigd zodat een barrage moest worden gespeeld. Hierin speelde HanN wat rustiger en degelijker dan in zijn vorige partij tegen HanT en na torenwinst door middel van een paardschaak gaf HanT het op. Thierry dus opnieuw snelschaakkampioen van Pomar, HanN werd 2e en HanT derde.