Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Bekercompetitie 2017

Evenals voorgaande jaren zal er ook in 2017 een rapid-bekercompetitie worden gespeeld. In 2016 wist Perry van der Meer voor het eerst in zijn lange Pomar-loopbaan de titel te pakken door Hans Mudde in de finale te verslaan. Daarmee volgde hij Thierry Bieger op die vier maal bekerwinnaar was: in 2011, 2012, 2014 en 2015. Eerdere edities werden gewonnen door Kees Vink (2013), Nol Kooij (2010), Chris Gerritsen (2009), Wouter van Markenstein (2008) en Rob de Jong (2007).

Hieronder volgt de opzet en alle informatie over de rapid-bekercompetitie 2017.

Op 28 februari 2017 wordt de eerste ronde gespeeld van een bekercompetitie voor alle leden van Pomar. Het gaat om een knock-out systeem. De winnaar over twee partijen (met wit en zwart) gaat door naar de volgende ronde.

Enkele bijzonderheden
Eerste ronde: dinsdag 28 februari 2017
Per avond: twee partijen, zowel met wit als met zwart
Speeltijd: een uur voor de hele partij
Handicap: de spelers worden ingedeeld in zes groepen (op sterkte) en krijgen per groep een tijdhandicap. Het verschil in tijd wordt evenredig verdeeld over de werkelijke speeltijd.
- Groep 1: handicap 25 minuten
- Groep 2: handicap 20 minuten
- Groep 3: handicap 15 minuten
- Groep 4: handicap 10 minuten
- Groep 5: handicap 5 minuten
- Groep 6: geen handicap

Beperking
- Het verschil in handicap is bepalend voor de tijdsduur:
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 2:  5 minuten, speeltijd 27 tegen 33
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 4: 15 minuten, speeltijd 22 tegen 38
   - verschil tussen spelers uit groep 1 en 6: 25 minuten, speeltijd 17 tegen 43
   - verschil tussen spelers uit groep 4 en 5:  5 minuten, speeltijd 27 tegen 33
   - verschil tussen spelers uit groep 4 en 6: 10 minuten, speeltijd 25 tegen 35

Indeling
De wedstrijdleider bepaalt de indeling via loting.

Gelijk eindigen
Bij een gelijke stand na twee partijen gaat de winnaar van een snelschaakpartij door naar de volgende ronde (5 minuten per persoon per partij). Kleur wordt bepaald door de wedstrijdleider. Dit geldt dus ook bij een gelijke stand na twee partijen tussen twee spelers uit verschillende groepen! Hiermee wordt voorkomen dat een wedstrijd waarin de speler uit de laagste groep de eerste partij wint, direct over en uit is.

1e ronde: 28 februari 2017 (alle leden: Perry van der Meer, Hans Mudde, Han Nicolaas, Felix Ferschtman, Wim Meijer en Bas von Königslöw hebben een bye).
2e ronde: 28 maart 2017 (16 deelnemers)
3e ronde: mei 2017 (8 deelnemers, kwartfinale)
4e ronde: juni 2017 (4 deelnemers, halve finale)
5e ronde: september 2017 (2 deelnemers, finale)

Deelnemers per groep

  Groep 1   Groep 2   Groep 3
1 Thierry Bieger 1 Gerbrand Beekman 1 Han Terpstra
2 Kees Vink 2 Felix Ferschtman 2 Bas von Königslöw
3 Perry van der Meer 3 Han Nicolaas 3 Markus Lohrer
4 Hans Mudde 4 Nadeem Taverne 4 Peter de Man
5 Rens ter Veen 5 Frits Berendse 5 Wil Kauffman


  Groep 4   Groep 5   Groep 6
1 Willem Brizee 1 Paul Huisman 1 Ruud van Dijk
2 Jan Zonneveld 2 Vincent Steemers 2 Giuseppe Gastaldi
3 Leo Blaas 3 Tim van Rijswijk 3 John Woestenenk
4 Loek Beekman 4 Wim Meijer 4 Jos Bergers
5 Hans Jacobs        


Op dinsdag 28 februari werd de eerste ronde van de rapid-bekercompetitie gespeeld. Het concept is nog steeds hetzelfde: twee partijen van elk maximaal een uur waarbij de speler die in een hogere groep is ingedeeld (op grond van de eindstand in de interne competitie) minder tijd krijgt. Bij een 1-1 stand wordt er na loting voor de kleurverdeling één partij snelgeschaakt met een bedenktijd van vijf minuten per persoon per partij.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) kon er helaas niet bij zijn maar Frits Berendse nam op uitstekende wijze de honneurs waar en produceerde onderstaand verslag. Waarvoor dank!
br /> Voor de eerste ronde rapid-beker 2017 stonden er negen wedstrijden op het programma en het was jammer dat Thierry Bieger helaas niet deel kon nemen. Ons nieuwste dubbellid, Nadeem Taverne, verdienstelijk schakend voor Schaakhuis, was content met de uitnodiging en wist overtuigend te winnen van Paul Huisman die wel streed maar ook helaas strijdend ten onder ging.

Kees Vink (altijd goed in dit soort wedstrijden) won in no-time van een andere specialist op dit gebied, Wil Kauffman. Ook hier een overtuigende 2 – 0. De derde 2 – 0 viel in de wedstrijd tussen Han Terpstra en uw verslaggever in deze, Frits Berendse. Frits werd volledig weggespeeld en Han won terecht deze clash.

Dan weer een verrassing, Vincent Steemers wist Rens ter Veen aan zijn zegekar te binden. In de tweede wedstrijd stond Rens een tweetal stukken voor en weer bleek dat meer stukken niet altijd voldoende zijn voor de winst. Rens stond toe dat Vincent (dame/toren minder) pat kwam te staan waardoor de zege naar Vincent ging met 1,5 tegen 0,5. Gerbrand Beekman wist de strijd tegen Peter de Man te winnen met 1,5 tegen 0,5. Dat Gerbrand in vorm is bewijzen de kampioenschappen in de interne, maar ook Peter liet aardig van zich spreken in zijn schaakdaden. Denk bijvoorbeeld aan de historische zege tegen Felix, een week eerder.

Dan waren er ook nog vier wedstrijden die beslist moesten worden via een snelschaakpartij. Hans Jacobs won op de klok van Jos Bergers, die de historische woorden sprak, “ik zie wel waar het schip strandt”. John Woestenenk kreeg een andere tegenstander in de persoon van Loek Beekman en ook John wist de snelschaakpartij te winnen.
Willem Brizee en Markus Lohrer, ook aan elkaar gekoppeld, maakten er een strijd van in alledrie de partijen die ze speelden. Het gekke was dat in elke partij de speler die gewonnen stond, verloor en uiteindelijk wist Markus met 2 – 1 te winnen. Giuseppe Gastaldi en Tim van Rijswijk (beiden niet echt snelschakers) moesten ook een beslissende derde pot spelen en Tim wist deze knap te winnen. Leo Blaas en Ruud van Dijk, beiden helaas verhindert op deze avond spelen op 14 maart voor de laatste deelnemer aan de tweede ronde.

Goed, de eerste schifting heeft plaatsgevonden, 16 man zullen in de tweede ronde strijden om een plek in de kwartfinale. Die tweede ronde zal eind maart worden gespeeld.

Uitslagen 1e ronde rapid-bekercompetitie 2017, 28 februari

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar 2e ronde
Vincent Steemers
5
40
Rens ter Veen
1
20
1½-½ Vincent Steemers
Jos Bergers
6
35
Hans Jacobs
4
25
1-2 * Hans Jacobs
John Woestenenk
6
35
Loek Beekman
4
25
2-1 * John Woestenenk
Willem Brizee
4
33
Markus Lohrer
3
27
1-2 * Markus Lohrer
Peter de Man
3
33
Gerbrand Beekman
2
27
½-1½ Gerbrand Beekman
Wil Kauffman
3
35
Kees Vink
1
25
0-2 Kees Vink
Paul Huisman
5
38
Nadeem Taverne
2
22
0-2 Nadeem Taverne
Frits Berendse
2
27
Han Terpstra
3
33
0-2 Han Terpstra
Giuseppe Gastaldi
6
33
Tim van Rijswijk
5
27
1-2 * Tim van Rijswijk
Leo Blaas
4
25
Ruud van Dijk
6
35
2-0 Leo Blaas
 
 
 
 
 
 
   
* na snelschaken
 
 
 
 
 
 
 


De tweede ronde werd verspreid over diverse dinsdagavonden gespeeld. De eerste match vond plaats op 21 maart en bracht Bas von Königslöw en Wim Meijer achter de borden. Bas won beide partijen in deze mini-match en schaarde zich zodoende als eerste onder de acht kwartfinalisten.

Een week later, 28 maart, vonden vijf mini-matches plaats en dit waren vrijwel allemaal bloedstollende gevechten. In maar liefst vier ontmoetingen was een snelschaakpartij nodig om de match te beslissen. Alleen Markus Lohrer liet er geen gras over groeien en won beide partijen in zijn strijd tegen Tim van Rijswijk.

Hans Mudde en Gerbrand Beekman maakten er een ware thriller van waarin het na twee reguliere rapidpartijen 1-1 stond: Gerbrand had na pionwinst de eerste partij gewonnen terwijl HansM in de tweede partij een kwaliteit voor kwam en de stand weer gelijktrok. Het eerste snelschaakpotje leverde geen winnaar op zodat beide giganten nogmaals achter het bord plaats moesten nemen. In het tweede potje kreeg HansM het beste van het spel en met een scherpe aanval tegen de koning wist hij Gerbrand mat te zetten: 2½-1½. Kijk, dat zijn nog eens uitslagen!

Ook Kees Vink en Han Terpstra maakten er een fraai gevecht van. In de eerste partij verloor Kees een pion en hij bleef dat ding achterstaan tot in het verre eindspel met beiden alleen nog een paard en een paar pionnen. Kees ging door zijn vlag maar het was waarschijnlijk al verloren al had HanT er nog wel even voor moeten werken! In het tweede potje trok Kees aan het langste eind (1-1) zodat ook hier de klokken op vijf minuten werden gezet: snelschaken dus, vijf minuten per persoon, zonder increment. Dit werd een klein drama voor HanT want in een stelling waarin op het oog weinig of niets aan de hand was gaf hij zijn dame weg. Gezegd moet worden dat Kees een paar zetten eerder een kwaliteit had kunnen winnen: had ...

Ook Felix Ferschtman en Leo hielden elkaar in de rapidpartijen in evenwicht: Felix won de eerste, Leo de tweede. In het snelschaakgeweld dat volgde was Felix zo vriendelijk vrij snel na de opening zijn dame te laten insluiten waarmee het direct over en uit was.

De vierde match waarin een snelschaakpotje de doorslag moest geven was de strijd tussen Hans Jacobs en John Woestenenk. In beide rapidpartijen was er een duidelijke winnaar. John kwam in de eerste partij een kwaliteit en een pion voor (en won) terwijl Hans het in de tweede partij nog beter dacht te kunnen met toren- en paardwinst. Uiteindelijk won Hans deze match omdat hij net iets beter snelschaakte dan John, of in ieder geval minder fouten maakte.

Wat mij is opgevallen deze avond is het volgende: in vier van de vijf matches moest degene die met 1-0 voor kwam uiteindelijk toch het onderspit delven. Psychologisch? Ik weet het niet, maar u kunt dus beter de eerste rapidpartij verliezen, dan heeft u de meeste kans om verder te bekeren!

Zes van de acht kwartfinalisten zijn nu bekend, de overige twee komen voort uit de matches Perry van der Meer - Nadeem Taverne en Han Nicolaas - Vincent Steemers. Beide matches zullen waarschijnlijk 'ergens' in april worden gespeeld.

Oké, dat werd dus 16 mei... Maar het wachten werd meer dan beloond want het werden twee hartverscheurende matches! Perry van der Meer en Nadeem Taverne (onze kersverse snelschaakkampioen!) speelden twee bloedstollende partijen waarin Nadeem teveel risico's nam en twee keer aan het kortste eind trok. In de eerste partij liet hij mat achter de paaltjes toe en in de tweede partij offerde hij een stuk voor iets wat op een aanval leek die echter nooit echt uit de verf kwam.

Uw verslaggever (Han Nicolaas) won met dezelfde cijfers van Vincent Steemers maar had daar wel enige hulp bij nodig. In de eerste partij trok ik met wit enthousiast ten aanval maar Vincent pareerde alle dreigingen en ging zelf tot koningsaanval over. Dat zag er dreigend uit, misschien zelfs gewonnen, maar dan moet je geen volle toren weggeven zoals Vincent deed...

In de tweede partij partij moest Vincent dus alles of niets spelen en dat pakte verkeerd. Een verkeerd getaxeerd paardoffer zette het begin van het einde in en HanN pakte ook nu de winst en won de mini-match met 2-0.

Daarmee zijn de acht kwartfinalisten bekend die op 6 en 13 juni zullen strijden om een plek in de halve finale.

Uitslagen 2e ronde rapid-bekercompetitie 2017, 21/28 maart, 16 mei

Naam Groep
Minuten
Naam Groep
Minuten
Uitslag
Naar kwartfinale
Wim Meijer
5
35
Bas von Königslöw
3
25
0-2 Bas von Königslöw
Hans Jacobs
4
30
John Woestenenk
4
30
2-1 * Hans Jacobs
Kees Vink
1
25
Han Terpstra
3
35
2-1 * Kees Vink
Tim van Rijswijk
5
35
Markus Lohrer
3
25
0-2 Markus Lohrer
Hans Mudde
2
30
Gerbrand Beekman
2
30
2½-1½ * Hans Mudde
Felix Ferschtman
2
25
Leo Blaas
4
35
1-2 * Leo Blaas
Perry van der Meer
1
27
Nadeem Taverne
2
33
2-0 Perry van der Meer
Han Nicolaas
2
22
Vincent Steemers
5
38
2-0 Han Nicolaas
 
 
 
 
 
 
   
* na snelschaken
 
 
 
 
 
 
 


De vier kwartfinales werden verspreid gespeeld over vier verschillende dinsdagavonden: drukke jongens die Pomarboys! Allereerst was daar op 6 juni het treffen tussen Hans Mudde en uw verslaggever (Han Nicolaas). De twee reguliere rapidpotjes waren zeer de moeite waard (vooral de tweede) en eindigden beide in remise, in het noodzakelijk geworden snelschaakduel toonde Hans zich net iets gehaaider dan HanN waarmee hij zich als eerste voor de halve finale plaatste: goed bezig die Hans!

Een week later volgde de strijd tussen Leo Blaas en Markus Lohrer. Leo had iets meer tijd dan Markus (33 om 27 minuten) en dat kan wel eens handig zijn als je tegen zo'n snelheidsduivel speelt... Leo had kennelijk tijd genoeg en won beide potjes zodat hij zich als tweede plaatste voor de halve finale.

En dan de clash tussen Hans Jacobs en Bas von Königslöw, op 20 juni. Terwijl 13 spelers zich buiten waagden aan een snelschaaktoernooitje speelden Hans en Bas binnen hun loodzware match: verschil moet er zijn nietwaar?! Misschien enigszins verrassend (hoewel Hans daar ongetwijfeld anders over denkt...) kon Bas geen vuist maken tegen het spel van Hans die deze minimatch met 1½-½ wist te winnen. Daarmee zijn drie van de vier halve finalisten bekend: Hans Mudde, Leo Blaas en Hans Jacobs. De vierde man komt uit de strijd tussen twee echte rapid-cracks: Perry van der Meer en Kees Vink. Die match zal waarschijnlijk ergens in september/oktober worden gespeeld, denk ik ...

Tja, dat dacht ik... Maar die vierde kwartfinale werd door allerleid omstandigheden (voornamelijk drukte bij Perry) pas op 8 mei 2018 gespeeld. Maar goed, het lange wachten werd beloond want het werd een prachtige match om die felbegeerde laatste plek in de halve finale. De eerste rapid-partij, beide spelers hadden 30 minuten voor de hele partij, had Kees het met zwart ergens beter kunnen doen, zo liet Perry na afloop even haarfijn zien. Zoals het ging werd het remise.

In de tweede partij kon Kees met wit geen vuist maken, Perry won twee pionnen en daarmee de partij waarmee hij zich als vierde plaatste voor de halve finale: Hans Mudde, Leo Blaas en Hans Jacobs waren hem lang geleden al voor gegaan... De beide halve finales zullen 'zo snel mogelijk' worden gespeeld!