Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Snelschaakkampioenschap Pomar 2017

Op dinsdag 7 februari speelden we ons jaarlijkse snelschaakkampioenschap. Met 16 deelnemers was het toernooi redelijk bezet, vergelijkbaar met vorig jaar toen 19 deelnemers de degens kruisten. Uw competitieleider (Frits Berendse) en verslaggever (Han Nicolaas) besloten dit jaar het 'Zwitsers' weer van stal te halen nadat we vorig jaar in twee groepen speelden waarna kruisfinales volgden. Nadeel van dit systeem is dat het maken van twee groepen redelijk arbitrair is en dat bij het spelen van de kruisfinales de overige deelnemers 'niets te doen hebben'.

Goed, Zwitsers dus in één grote groep met 16 deelnemers van wie Nadeem Taverne waarschijnlijk de meest opvallende was. Nadeem zegt u, is die lid van Pomar? Nou, tot een half uur vóór aanvang van het toernooi nog niet! Maar Nadeem, lid bij Schaakhuis, besloot ter plekke (dubbel)lid te worden van Pomar en kon zodoende alsnog meedoen! En het moet gezegd, dat deed hij niet verkeerd. Wat heet: hij kwam, zag en overwon! Met 9,5 uit 11 bleef hij de concurrentie, bestaande uit uw verslaggever (Han Nicolaas) en Rens ter Veen, een half punt voor. Daarmee volgde hij Frits Berendse op als de nieuwe snelschaakkampioen van Pomar! Welkom bij de club Nadeem en we hopen je vaker te zien: en niet alleen om snelschaaktoernooitjes te spelen/winnen!Na drie ronden zat oud-kampioen Frits Berendse nog op schema met drie overwinningen. Nadeem en Rens volgden op een half punt na remise in hun onderlinge duel in de derde ronde. In de vierde ronde moest Frits zijn meerdere erkennen in zijn opvolger Nadeem, hoewel hij dat op dat moment uiteraard nog niet wist. Rens liet in deze ronde zijn tweede remise aantekenen, tegen uw verslaggever (Han Nicolaas). Perry van der Meer en Felix Ferschtman hadden zich inmiddels bij de achtervolgers gevoegd en samen met Frits en Rens volgden zij Nadeem op een half puntje.

Nadeem en Rens waren vanaf dat moment constant aan de kop van de ranglijst te vinden, achtervolgd door HanN die alles op alles zette om het tweetal bij te benen terwijl Perry en Frits een stapje terug moesten doen. In de achtste ronde volgde de confrontatie tussen beide Schaakhuizers Nadeem en HanN: ja, uw verslaggever is ook lid van Schaakhuis en goed bekend met de snelschaakkwaliteiten van Nadeem. Meestal is Nadeem mij de baas maar vanavond speelde ik met zwart een puike partij en kon ik hem zijn eerste en enige nederlaag bezorgen. Deze achtste ronde was overigens een bijzonder memorabele. Zeven van de acht partijen werden door de zwartspelers gewonnen waaronder een overwinning van Wil op Rens en winst van Perry tegen Frits. Onderaan de ranglijst hadden Tim van Rijswijk en Ruud van Dijk het lastig maar hadden beiden toch 1½ punt bij elkaar gesprokkeld.

In de resterende drie ronden maakte de top 3 (Nadeem, HanN en Rens) geen fout en wonnen allen hun partijen. Daarmee werd Nadeem snelschaakkampioen van Pomar met de fraaie score van 9½ uit 11, op een half punt gevolgd door HanN (die op basis van weerstandspunten het zilver pakte) en Rens die derde werd. Een nieuwe kampioen dus, en misschien wel een verrassende...Hieronder vindt u alle uitslagen per ronde en de eindstand zodat u kunt kijken hoe u het er zelf heeft afgebracht. Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer een snelschaakkampioenschap houden, wellicht dan met (nog) meer deelnemers!

Klik hier voor de toernooi informatie