Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Pomartoernooi 2016

Na een jaar van oorverdovende stilte (in 2015 werd er geen toernooi gespeeld) organiseerde Schaakvereniging Pomar op zaterdag 17 december 2016 voor de 50e (!) keer haar traditionele Pomartoernooi. Ook dit jaar werd er een individueel toernooi gespeeld over zeven ronden volgens het Zwitserse systeem.

Het is elk jaar weer lastig om een geschikte datum in december te vinden om dit toernooi te houden: er is elk weekend wel ergens 'iets' te doen. Dat was dit jaar niet anders. Uiteindelijk kwamen we uit op 17 december, een dag waarop ook een KNSB-ronde plaatsvond en een ronde in het Kennemer Open. Daardoor (of in ieder geval mede daardoor) was de opkomst dit keer niet massaal (36 deelnemers) maar zoals dat dan zo mooi heet: "Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit". En die kwaliteit was er zeker! Met daarnaast een aantal nieuwe gezichten, van wie enkelen van buiten de HSB: dat is ook altijd mooi om te zien!

     
 
   


Sherief El Sayad (RSC-BP), als eerste geplaatst met een rating van 2035 en DSC-er Kees van der Meer (ELO 1994) stonden na drie ronden stevig aan kop met een 100%-score. In de vierde ronde volgde de onderlinge confrontatie die misschien niet geheel verrassend in remise eindigde hoewel ik heb horen zeggen dat Sherief het beste van het spel had.
Kees stond in de resterende drie ronden nog één halfje af terwijl Sherief nog twee keer het punt moest delen. Dat betekende dat Kees van der Meer de winnaar werd van deze jubileum-editie met de fraaie score van 6 uit 7: dat kan je toch maar weer mooi bijschrijven op je (schaak-)CV! Sherief werd gedeeld tweede met Ton Bodaan maar mocht op grond van weerstandspunten toch het zilver voor zich opeisen.

     
 
   


Uiteraard deed de rest ook (meer dan) zijn of haar best. Oud-winnaars Frans Pieter van den Bos en Lothar van der Sluijs moesten deze keer genoegen nemen met bescheidener klasseringen maar draaiden nog steeds in de (sub)top mee: je kunt niet altijd winnen... Niemand bleef puntloos en dat is, ook al gaat het in dit soort toernooien helemaal nergens over, toch altijd wel prettig.

Ik ga hier niet uitvoerig alle individuele prestaties beschrijven maar eentje wil ik er toch graag uitlichten. De 10-jarige Ciro Catalan van Botwinnik deed het uitstekend en had na twee ronden evenzovele punten vergaard. Verlies in de derde ronde tegen de latere toernooiwinnaar Kees van der Meer was uiteraard geen schande, maar uiteindelijk finishte deze jeugdspeler op een fraaie 50%-score: 3½ uit 7, niet verkeerd! Daar zullen we nog wel het een en ander van horen de komende tijd.

     
 
   


Naast het schaakgeweld moest de inwendige mens uiteraard ook worden voorzien van drank en spijzen. En dankzij de uitstekende catering lukte dat ook dit jaar weer prima, zelfs de erwtensoep leek lekkerder te smaken dan de vorige keer... Al met al een geslaagd toernooi waarvan u hier de volledige eindstand en alle uitslagen kunt vinden. Tot volgend jaar, op naar de 60e editie!