Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Zomer(snelschaak)competitie 2018

Evenals in 2012, 2014, 2015, 2016 en 2017 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli en 7 augustus. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na vijf avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk één week vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 3 van de 5 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze vijf weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 3 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 10 juli t/m 7 augustus
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 3 Euro voor vijf avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!Zomercompetitie 7 augustus (5e ronde)
Zomercompetitie 31 juli (4e ronde)
Zomercompetitie 24 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 17 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 10 juli (1e ronde)Dinsdag 7 augustus speelden we de 5e en laatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar: "time flies when you're having fun!" zeggen we dan! Evenals vorige week hadden we ook deze avond 16 deelnemers aan het snelschaaktoernooi terwijl drie anderen hun heil zochten in het beoefenen van andere varianten van ons edele spel. Vier nieuwe gezichten vanavond onder wie de winnaar van vorig jaar (Raymond Liem), Jaco Arkesteijn, Rens ter Veen en Charles Haas, in een ver verleden (rond 2002) lid geweest van Pomar en een aantal weken geleden al eens komen buurten. Ik zou zeggen: welkom (terug) Charles en wie weet wat er nog uit voortkomt!

Koploper na vier ronden Norbert Harmanus kon wegens andere bezigheden helaas vanavond niet meespelen terwijl ook de nummer 2, Frans Pieter van den Bos er niet bij was (waardoor hij bleef steken op twee deelnames). Verder was er een vertrouwd deelnemersveld en rond 20.20 uur zetten de 16 deelnemers zich achter de borden voor een Zwitsers toernooitje over 9 ronden. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had van tevoren het 'onvolprezen' Swissmaster getest en aan de praat gekregen zodat hij niet opnieuw (zie vorige week) onaangenaam werd verrast door een stukje haperende techniek. Op de valreep kwamen laptop en software dan toch nog van pas...
'Nieuweling' Raymond Liem ging als een raket uit de startblokken en had na vier ronden evenzovele punten bij elkaar gespeeld waarmee hij al een vol punt voorsprong nam op de concurrentie, op dat moment bestaande uit Hans Segers en Theo van Orsouw. Jaco Arkesteijn, Frits Berendse en Jan van der Meer (altijd goed in dit soort toernooitjes) volgden knap met alledrie 2½ punten.
In de ronden 5 en 6 ging Raymond door met winnen terwijl de achtervolgers hier en daar een half of een heel punt lieten liggen. Na zes ronden had Raymond nog geen halfje afgestaan en het toernooi dreigde een eenzijdige aangelegenheid te worden. Maar zie, in ronde 7 was daar 'opeens' Wim Reimer (inderdaad, meestal bevindt hij zich iets hoger in de ranglijst dan vanavond) die in een fraaie partij het eerste volle punt van Raymond afsnoepte. Theo won en kon tot op een half punt naderen.

Ronde 8 bracht opnieuw puntverlies voor Raymond, nu een halfje met wit tegen Jaco die een sterk toernooi speelde. Theo won weer zodat Raymond en Theo bij het ingaan van de laatste ronde gezamenlijk aan kop gingen met 6½ punten, op een half punt gevolgd door Hans Segers: werd het toch nog spannend!
De top 3 won in de 9e en laatste ronde hun partijtje zodat de rangschikking niet veranderde. Op grond van het aantal weerstandspunten mocht Theo zowaar de dagprijs in ontvangst nemen, bestaande uit een eervolle vermelding op de website (bij dezen) en eeuwige roem.Achter dit snelschaakgeweld speelden de anderen uiteraard ook hun partijtje mee, en de meesten deden dat helemaal niet slecht. Wim Reimer begon wat stroef maar wist er toch nog 5½ punten uit te persen, evenveel als Jan van der Meer en een halfje meer dan de al genoemde Jaco. Rens bleef op 50% steken en zal daar niet helemaal / helemaal niet tevreden mee zijn geweest. Joanna van Schaïk daarentegen zal dat met vier punten zeer waarschijnlijk wel zijn geweest want in dit gezelschap was dat zeker geen verkeerde score! Frits Berendse en Bas von Königslöw kunnen beter dan hun score (3½ punten) aangeeft terwijl het opnieuw niet de avond van Loek Beekman was: 2 punten.

Goed,
hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgend jaar (of eerder) revanche wilt nemen en wie u nu net die ene prijs door de neus heeft geboord ...

En hieronder vindt u de eindstand na vijf ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal drie avonden heeft meegedaan (de zogenoemde 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan drie keer heeft meegedaan (de 'troostgroep'). Daaruit blijkt dat een Schaakhuizer opnieuw de eerste prijs mee naar huis nam: Norbert Harmanus scoorde uit 28 partijen maar liefst 22½ punten ofwel 80,4 procent. Theo van Orsouw kwam door zijn goede score vanavond nog heel dicht in de buurt maar bleef met 28½ uit 36 (79,6 procent) net iets achter bij Norbert. Hans Segers (alle avonden meegedaan en zeer constant met scores tussen de 6½ en 7½ punten) was goed voor 74,5 procent, opgebouwd uit 35 punten uit 47 partijen.

De troostprijs was voor Ruud van Dijk: iemand moet die rode lantaarn met zich mee dragen... De prijs voor de meeste remises, oneerbiedig 'de remiseschuiverprijs' genoemd ging naar Willem Brizee die in 3 van zijn 7 partijen het punt deelde. En dan was daar nog de prijs voor de meeste 'zwartoverwinningen'. Ook die kaapte Norbert weg: 43 procent van al zijn gespeelde partijen wist hij met zwart te winnen, niet slecht!

Ik vond het al met al weer een geslaagd toernooi en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Het aantal deelnemers kan wat mij betreft wel wat omhoog: tot volgend jaar!
Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minimaal drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Norbert Harmanus - 8 6 - 22½ 28 80,4
2 Theo van Orsouw 7 - 7 7 28½ 36 79,2
3 Hans Segers 7 7 7 35 47 74,5
4 Jan van der Meer 27½ 47 58,5
5 Dennis de Zwart - - 4 13 26 50,0
6 Han Nicolaas 6 2 4 23 47 48,9
7 Bas von Königslöw - 3 15½ 37 41,9
8 Frits Berendse 6 4 19½ 47 41,5
9 Joanna van Schaïk - - 2 4 26 32,7
10 Loek Beekman 2 4 4 2 2 14 47 29,8
11 Aad van Eijk 3 2 - 11 38 28,9
12 Markus Lohrer 0 4 2 3 13½ 47 28,7
13 Ruud van Dijk - - ½ 26 17,3


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minder dan drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - - - - 11 86,4
2 Raymond Liem - - - - 9 83,3
3 Frans Pieter v/d Bos - 8 - - 16½ 21 78,6
4 Wim Reimer - - - 4 16 59,4
5 Ton Bodaan - - - 4   4 7 57,1
6 Jaco Arkesteijn - - - - 5 5 9 55,6
7 Wim v/d Maele - 6 - - - 6 11 54,5
8 Rens ter Veen - - - - 9 50,0
9 Willem Brizee - - - - 7 35,7
10 Charles Haas - - - - 3 3 9 33,3


Dinsdag 31 juli speelden we de 4e en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Eindelijk werd de magische grens van 12 deelnemers waar uw verslaggever (Han Nicolaas) vorige week over schreef doorbroken: 16 deelnemers stonden klaar voor het snelschaaktoernooi (plus nog wat loslopend volk) zodat ik eindelijk mijn laptop die ik al weken bij me 'zeulde' uit de tas kon halen en met het onvolprezen Swissmaster een toernooitje over 9 ronden uit de hoge hoed zou kunnen toveren. Tenminste, dat was de opzet maar die faalde jammerlijk... Want wat ik ook probeerde, de techniek liet me vanavond behoorlijk in de steek: sommige spelers die ik aan het deelnemersveld toevoegde bleken opeens dubbel in de lijst voor te komen (bij het weghalen van één van de twee verdwenen ze allebei...), anderen daarentegen die ik eruit had gehaald omdat ze niet meededen bleven op onverklaarbare wijze hardnekkig in de lijst staan... Na een klein half uur was ik nog geen stap verder en bleek een zinvolle indeling onmogelijk. Goed, dan maar terugvallen op de aloude kruistabellen en twee groepen gemaakt van acht deelnemers waarin iedereen tegen iedereen speelde: 7 partijtjes dus slechts maar gezien de vertraging die we inmiddels hadden opgelopen was dat niet zo'n ramp.

Opvallend was dat er deze avond in beide groepen één speler was die al zijn partijen won. In groep 1 was dat Theo van Orsouw die met dit huzarenstukje naaste rivaal Norbert Harmanus een vol punt voor bleef. Wim Reimer, gelukkig ook weer van de partij (we hadden hem de voorgaande drie avonden keer op keer moeten missen) pakte de derde plaats met vier punten terwijl de overige vijf spelers 2 of 2½ punten scoorden.Groep 2 werd een duidelijke prooi voor Hans Segers die er geen twijfel over liet bestaan wie deze avond de sterkste was in zijn poule. De nummers twee en drie, Jan van der Meer en Dennis de Zwart, scoorden beiden 4½ punten, een gat van 2½ punten met Hans. Ton Bodaan, toch niet de minste (snel)schaker in dit gezelschap, moest zich tevreden stellen met vier punten en een vierde plaats. De rest scoorde drie punten of minder.


Ondanks de technische storing wat mij betreft toch een geslaagde avond. Hopelijk zet de toename in het aantal deelnemers door en kunnen we volgende week op de vijfde en laatste avond meer dan 20 deelnemers verwelkomen: en dan maar hopen dat Swissmaster wil meewerken...
Die laatste avond vindt plaats op dinsdag 7 augustus waarop tevens de prijsuitreiking zal plaatsvinden!
Hieronder vindt u de uitslagen en de eindstand van deze avond en de stand na vier ronden die zoals vermeld wordt opgemaakt aan de hand van de percentages die men heeft behaald. Van de potentiële prijswinnaars (degenen die drie of meer keer hebben meegedaan of dat aantal nog kunnen halen) gaat Norbert Harmanus met een score van 80,4% aan kop, gevolgd door Frans Pieter van den Bos (78,6%) en Theo van Orsouw (77,8%). Het is dus nog niet gedaan zoals dat zo mooi heet!


Scoretabel 4e avond zomercompetitie 2018 - 31 juli: Groep 1

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Wim Reimer XXX 1 ½ 0 1 ½ 1 0 4 3
Loek Beekman 0 XXX 1 0 0 0 1 0 2 6-8
Frits Berendse ½ 0 XXX 0 0 1 1 0 4-5
Theo van Orsouw 1 1 1 XXX 1 1 1 1 7 1
Aad van Eijk 0 1 1 0 XXX 0 0 0 2 6-8
Joanna van Schaïk ½ 1 0 0 1 XXX 0 0 4-5
Markus Lohrer 0 0 0 0 1 1 XXX 0 2 6-8
Norbert Harmanus 1 1 1 0 1 1 1 XXX 6 2


Scoretabel 4e avond zomercompetitie 2018 - 31 juli: Groep 2

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 0 0 0 ½ ½ 1 0 2 7
Ton Bodaan 1 XXX 0 0 1 1 1 0 4 4
Jan van der Meer 1 1 XXX 0 0 ½ 1 1 2-3
Hans Segers 1 1 1 XXX 1 1 1 1 7 1
Willem Brizee ½ 0 1 0 XXX 0 ½ ½ 6
Bas von Königslöw ½ 0 ½ 0 1 XXX 1 0 3 5
Ruud van Dijk 0 0 0 0 ½ 0 XXX 0 ½ 8
Dennis de Zwart 1 1 0 0 ½ 1 1 XXX 2-3
Stand zomercompetitie na de 4e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - - -   11 86,4
2 Norbert Harmanus - 8 6   22½ 28 80,4
3 Frans Pieter v/d Bos - 8 -   16½ 21 78,6
4 Theo van Orsouw 7 - 7 7   21 27 77,8
5 Hans Segers 7 7   28 38 73,7
6 Jan van der Meer   22 38 57,9
7 Wim Reimer - - - 4   4 7 57,1
8 Ton Bodaan - - - 4   4 7 57,1
9 Wim v/d Maele - 6 - -   6 11 54,5
10 Dennis de Zwart - -   9 17 52,9
11 Han Nicolaas 6 2   19 38 50,0
12 Bas von Königslöw - 3   12 28 42,9
13 Frits Berendse 6 4   16 38 42,1
14 Willem Brizee - - -   7 35,7
15 Loek Beekman 2 4 4 2   12 38 31,6
16 Aad van Eijk 3 2   11 38 28,9
17 Markus Lohrer 0 4 2   10½ 38 27,6
18 Joanna van Schaïk - - 2   17 26,5
19 Ruud van Dijk - - ½   2 17 11,8


Dinsdag 24 juli werd de 3e ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar gespeeld. Er lijkt deze editie een soort maximum deelnemers aan het snelschaaktoernooi te zijn: we zijn nog niet boven de 12 uitgekomen, deze avond bleef de teller evenals de eerste avond op 11 steken plus opnieuw 4 mensen die de voorkeur gaven aan andere vormen van ons edele schaakspel.
Maar niet getreurd, het was schitterend weer en bijna iedereen wilde graag buiten spelen: uiteraard, zo vaak komt dat niet voor in ons 'koude' kikkerlandje...


De 11 matadoren zetten zich schrap voor een fraai en spannend toernooitje waarin Norbert Harmanus van meet af aan de kop pakte. Na zes ronden had hij evenzovele punten bij elkaar geharkt en pas in de zevende ronde moest hij een halfje afstaan aan Frans Pieter v/d Bos. Die kende een wat stroef begin met een remise in de eerste ronde tegen Frits Berendse (wat op zich natuurlijk helemaal niet slecht is...) en een verrassende nederlaag tegen Markus Lohrer in ronde vier. Markus was er alles aan gelegen een betere score neer te zetten dan vorige week wat overigens niet zo heel moeilijk was aangezien hij toen puntloos bleef. Vanavond ging het in ieder geval een stuk beter en uiteindelijk kwam Markus op vier punten uit.

Hans Segers, binnengekomen na de eerste ronde maar in het kader van 'hoe meer zielen hoe meer vreugd' door de toernooi-organisatie alsnog toegevoegd aan het deelnemersveld, maakte het nog enigszins spannend door Norbert in de 10e en voorlaatste ronde diens enige nederlaag te bezorgen maar het was niet voldoende om de gehaaide snelschaak-Schaakhuizer van de dagprijs af te houden. Norbert won in de laatste ronde van uw verslaggever (Han Nicolaas) in een door mij abominabel slecht gespeelde en afzichtige partij waarin mijn stukken werkelijk allemaal verkeerd stonden. Dat heb je wel eens (tenminste, ik wel...), dat je na de opening een blik werpt op de stelling en denkt: "Dat paard had eigenlijk op c6 moeten staan in plaats van d7 en die loper, die doet helemaal niets op e7. Leuk hoor die torens op de a- en de c-lijn maar dat zijn gesloten lijnen, die kastelen hebben daar niets te zoeken maar moeten worden verplaatst naar de d- en e-lijn". Zo'n stelling had ik dus tegen Norbert, je wilt het liefst opnieuw beginnen...Norbert kwam daarmee op 8½ uit 10, niet verkeerd, nog juist een halfje voor Frans Pieter die in de laatste ronde Aad van Eijk wist te verschalken. Aad had overigens zijn dag niet, goede stellingen werden op gruwelijke wijze verminkt tot trieste hoopjes stukken maar Aad smaakte wel het genoegen uw verslaggever te verslaan en een half puntje te pakken tegen Frits: maar daar bleef het bij...
Wat verder opvalt is dat de drie doorgewinterde snelschakers en Open Zomercompetitie-deelnemers Jan v/d Meer, Loek Beekman en Frits Berendse nog niet het juiste ritme hebben gevonden, of dit ritme inmiddels alweer verloren hebben. Jan won namelijk wel op de eerste avond maar kwam in de twee weken daarna niet boven de 50% uit, Loek kan beter dan de scores die hij tot nu toe heeft laten zien terwijl bij Frits andere zaken de aandacht vragen waardoor hij niet de concentratie en de spirit kan opbrengen waarmee hij anders beter uit de verf zou komen.

Hoe het ook zij, het was een mooie en geslaagde avond, mijn enige wens is eigenlijk dat er de komende twee avonden meer deelnemers komen. De eerstvolgende gelegenheid daartoe is komende dinsdag 31 juli wanneer we de vierde en voorlaatste ronde gaan spelen!Hieronder vindt u de uitslagen en de eindstand van deze avond en de stand na drie ronden die zoals vermeld wordt opgemaakt aan de hand van de percentages die men heeft behaald. Derk Dekker gaat aan kop met een score van 86% maar die is wel behaald uit één deelname. Norbert en Frans Pieter, beiden twee keer meegedaan, volgen met 79%. Han Nicolaas is op dit moment de beste Pomariaan met een 55%-score, goed voor een 7e plaats.
Wordt vervolgd!


Scoretabel 3e avond zomercompetitie 2018 - 24 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Score Plaats
Loek Beekman XXX 0 1 1 1 1 0 0 0 0 0 4 7-8
Han Nicolaas 1 XXX 1 0 1 0 1 0 1 0 ½ 5
Frits Berendse 0 0 XXX ½ 1 0 1 ½ ½ 0 0 9
Aad van Eijk 0 1 ½ XXX 0 0 0 0 0 0 0 11
Joanna van Schaïk 0 0 0 1 XXX 0 0 0 1 0 0 2 10
Theo van Orsouw 0 1 1 1 1 XXX 1 0 1 0 1 7 3
Markus Lohrer 1 0 0 1 1 0 XXX 1 0 0 0 4 7-8
Frans Pieter v/d Bos 1 1 ½ 1 1 1 0 XXX 1 ½ 1 8 2
Jan van der Meer 1 0 ½ 1 0 0 1 0 XXX 0 1 6
Norbert Harmanus 1 1 1 1 1 1 1 ½ 1 XXX 0 1
Hans Segers 1 ½ 1 1 1 0 1 0 0 1 XXX 4
Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Derk Dekker - -     11 86,4
2 Norbert Harmanus - 8     16½ 21 78,6
3 Frans Pieter v/d Bos - 8     16½ 21 78,6
4 Theo van Orsouw 7 - 7     14 20 70,0
5 Hans Segers 7     21 31 67,7
6 Jan van der Meer     17½ 31 56,5
7 Han Nicolaas 6     17 31 54,8
8 Wim v/d Maele - 6 -     6 11 54,5
9 Dennis de Zwart - -     10 45,0
10 Frits Berendse 6 4     13½ 31 43,5
11 Bas von Königslöw -     9 21 42,9
12 Loek Beekman 2 4 4     10 31 32,3
13 Aad van Eijk 3     9 31 29,0
14 Markus Lohrer 0 4     31 27,4
15 Joanna van Schaïk - - 2     2 10 20,0
16 Ruud van Dijk - -     10 15,0


Op dinsdag 17 juli speelden we de 2e ronde van de Open Zomercompetitie bij Pomar. Opnieuw niet superdruk (12 deelnemers aan het snelschaaktoernooi en 4 mensen die andere dingen op schaakgebied deden) maar wel weer een gezellige avond.
Het niveau lag een tikje hoger dan vorige week en dat kwam met name door de deelname van twee gehaaide Schaakhuis-snelschakers (Derk Dekker en Norbert Harmanus) en Frans Pieter v/d Bos. Samen met Hans Segers, Jan van der Meer en lastige klanten als Frits Berendse en Loek Beekman leverde dit een aardig sterk deelnemersveld op.Derk moest even inkomen en speelde zijn eerste twee partijen tegen Jan en clubgenoot Norbert remise. Beide keren was het de langste partij van de ronde en werd een ware veldslag geleverd die tot ver in het eindspel duurde. Uw verslaggever en wedstrijdleider (Han Nicolaas) vreesde een speelavond die tot ver na middernacht zou duren waarbij we buren en buitenlui zouden moeten verwittigen dat het 'wel iets later kon worden' en 'enige overlast niet te vermijden zou zijn'. Maar gelukkig viel het nog reuze mee, in de volgende ronden won Derk 'gewoon' zijn potjes binnen de normale tijd en ook de anderen gooiden niet al te veel roet in het eten.

De teller bleef bij Derk op 9½ punten staan, niet gek als je 11 potjes speelt. Daarmee bleef hij Frans Pieter een vol punt voor terwijl Norbert derde werd met acht punten. Hans kon dit moordende tempo niet bijhouden en moest genoegen nemen met 7½ punten, goed voor een vierde plaats.De rest van het deelnemersveld bleef daar toch wel flink achter waarbij Markus Lohrer een opmerkelijke reeks van 11 nederlagen neerzette. We moeten werkelijk heel ver terug in de tijd willen we een dergelijk resultaat op een snelschaakavondje terugvinden. Iedereen haalt altijd wel één puntje en Markus is vrijwel altijd goed voor een punt of drie, vier. Maar vanavond lukte er werkelijk niets, je hebt zo van die dagen en je hoopt dan maar dat je daar niet teveel van hebt...

Hieronder vindt u de eindstand van deze tweede avond zodat u rustig kunt kijken wat uw score is geweest en tegen wie u eventueel de komende ronde revanche zou willen nemen. Of u treft een tegenstander die graag revanche op u wilt nemen... De volgende gelegenheid daarvoor is in ieder geval op dinsdag 24 juli wanneer we de derde ronde gaan spelen!


Scoretabel 2e avond zomercompetitie 2018 - 17 juli 2018

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Score Plaats
Frits Berendse XXX 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 4 9-10
Loek Beekman 1 XXX 0 0 0 0 1 1 0 0 0 1 4 9-10
Han Nicolaas 1 1 XXX 1 ½ 0 0 1 0 1 0 0 6-7
Jan van der Meer 1 1 0 XXX 0 0 1 1 ½ 0 0 1 6-7
Norbert Harmanus 0 1 ½ 1 XXX 0 1 1 ½ 1 1 1 8 3
Frans Pieter v/d Bos 0 1 1 1 1 XXX 1 1 0 1 ½ 1 2
Aad van Eijk 0 0 1 0 0 0 XXX 1 0 1 0 0 3 11
Markus Lohrer 0 0 0 0 0 0 0 XXX 0 0 0 0 0 12
Derk Dekker 1 1 1 ½ ½ 1 1 1 XXX 1 1 ½ 1
Wim van de Maele 1 1 0 1 0 0 0 1 0 XXX 1 1 6 5
Hans Segers 1 1 1 1 0 ½ 1 1 0 0 XXX 1 4
Bas von Königslöw 1 0 1 0 0 0 1 1 ½ 0 0 XXX 8


Op dinsdag 10 juli vond de aftrap plaats van de zesde editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar: we gaan gewoon door met het tweede lustrum dat we in 2022 hopen te voltooien! De voorgaande edities in 2012, 2014, 2015, 2016 en 2017 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer onze speellocatie open te stellen voor alle enthousiastelingen die op dinsdagavond niets te doen hebben. De opzet was gelijk aan de voorgaande editie zodat ook dit jaar op vijf achtereenvolgende dinsdagavonden werd gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij.

Op deze eerste avond was het nog betrekkelijk rustig: 'slechts' 16 enthousiastelingen wisten de weg naar ons kabouterhuisje te vinden. Wellicht dat de eerste halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en België hierin een rol speelde: er zijn nu eenmaal mensen die voetbal leuker vinden dan schaken...
Van die 16 deden er 11 mee aan de snelschaakcompetitie. De overige vijf aanwezigen (Wil Kauffman, Peter de Man, Rens ter Veen, Hans Mudde en Jos Bergers) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen, iets minder snelschaakpotjes te spelen of diverse schaakproblemen op te lossen.Het was zo'n avond waarop 'iedereen van iedereen' kon winnen. Er waren, in ieder geval op papier, wel 1 of 2 favorieten maar die lieten hier en daar ook een steekje vallen zodat het tot op het laatst spannend bleef wie op deze avond met de eer zou gaan strijken. Hans Segers zette na een enigszins verrassende nederlaag in de tweede ronde tegen Aad van Eijk een sterke reeks neer met zes achtereenvolgende overwinningen waarmee hij met 7 uit 8 alleen aan kop ging. Jan van der Meer en Theo van Orsouw volgden hem op de voet en waren niet van plan zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de eerste plaats van Hans. Allereerst pakte Jan een vol punt tegen Hans en in de voorlaatste ronde was ook Theo te sterk voor de koploper. Daarmee bleef Hans op 7 punten staan en moest hij in de laatste ronde afwachten (hij was vrij in die ronde) wat zijn concurrenten zouden doen. Die wonnen beiden hun laatste potje zodat Jan de dagprijs won met 7½ punten, een halfje voor Theo en Hans.

De rest van het gezelschap deed dapper zijn best en speelde zo af en toe best een leuk potje. Sommigen deden dat net iets beter en/of gehaaider dan anderen, feit is dat het deelnemersveld behoorlijk dicht bij elkaar lag en dat niemand puntloos bleef: gelukkig maar!Hieronder vindt u eindstand van deze eerste avond zodat u rustig kunt kijken hoe u het eraf heeft gebracht en of wellicht enige straftraining noodzakelijk is...
Wat mij betreft in ieder geval een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 17 juli spelen we de tweede ronde!

Scoretabel 1e avond zomercompetitie 2018 - 10 juli

Speler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Score Plaats
Han Nicolaas XXX 1 ½ 0 1 0 0 1 1 1 ½ 6 4-5
Loek Beekman 0 XXX 0 0 0 0 1 0 0 0 1 2 10
Frits Berendse ½ 1 XXX 1 0 0 1 1 0 1 ½ 6 4-5
Jan van der Meer 1 1 0 XXX 0 1 1 1 1 1 ½ 1
Theo van Orsouw 0 1 1 1 XXX 1 1 1 0 1 0 7 2-3
Hans Segers 1 1 1 0 0 XXX 1 0 1 1 1 7 2-3
Markus Lohrer 1 0 0 0 0 0 XXX 1 1 ½ 1 6-9
Aad van Eijk 0 1 0 0 0 1 0 XXX ½ 1 1 6-9
Bas von Königslöw 0 1 1 0 1 0 0 ½ XXX 1 0 6-9
Ruud van Dijk 0 1 0 0 0 0 ½ 0 0 XXX 0 11
Dennis de Zwart ½ 0 ½ ½ 1 0 0 0 1 1 XXX 6-9