Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00
Zomer(snelschaak)competitie 2019

Evenals in 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 wordt er ook dit jaar een Open Zomer(snelschaak)competitie bij Pomar gehouden. Deze competitie vindt plaats op de dinsdagen 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus. Ook niet-leden van Pomar kunnen hieraan deelnemen. Afhankelijk van het aantal deelnemers op een avond wordt er in één grote groep geschaakt volgens Zwitsers systeem of worden er groepen gemaakt op rating waarbij ‘iedereen tegen iedereen’ speelt.

Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Als u rond 19.45 uur aanwezig bent in het clublokaal van Pomar in het gebouw van de Gordon Scoutinggroep aan de Bosgang 2 te Rijswijk kunt u meedoen. Aanvang van de wedstrijden is om 20.00 uur.

Aan het eind van de competitie worden alle behaalde punten bij elkaar geteld en een ranglijst opgemaakt. Voor de bepaling van het eindklassement na vijf avonden is het percentage dat men heeft gescoord bepalend. Er zijn diverse prijzen in natura te winnen, alsmede enkele ratingprijzen. Het exacte aantal prijzen zal uiterlijk één week vóór het einde van de competitie bekend worden gemaakt. Om mee te dingen naar een van de prijzen dient men minimaal 3 van de 5 avonden deel te nemen: dit om te voorkomen dat iemand die na één of twee avonden een zeer hoge score heeft behaald al vrijwel zeker is van een prijs.
Voor deze vijf weken gezelligheid én om zoveel mogelijk prijzen beschikbaar te kunnen stellen, wordt een kleine bijdrage van 3 Euro gevraagd.

In het kort:
Wat: Open Zomer(snelschaak)competitie Pomar
Waar: SV Pomar, Gebouw Scouting Gordon, Bosgang 2, Rijswijk
Wanneer: de dinsdagen 16 juli t/m 13 augustus
Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin
Kosten: 3 Euro voor vijf avonden (te betalen bij de eerste keer dat men deelneemt)
Prijzen: in natura

Wij hopen uiteraard op zoveel mogelijk deelnemers, ook van buiten onze club. Dus ik zou zeggen: zegt het voort!

Zomercompetitie 13 augustus (5e ronde)
Zomercompetitie 6 augustus (4e ronde)
Zomercompetitie 30 juli (3e ronde)
Zomercompetitie 23 juli (2e ronde)
Zomercompetitie 16 juli (1e ronde)Op dinsdag 13 augustus speelden we de vijfde en laatste ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Er waren 21 man aanwezig van wie er 16 meededen aan het snelschaaktoernooitje. Koploper Raymond Liem was tijdens het toernooi niet aanwezig maar kwam later op de avond wel 'even langs' om zijn prijzen op te halen. Gelukkig maar, anders blijf je daar als organisatie toch maar mooi mee zitten...
Bij afwezigheid van Raymond waren Hans Segers en Norbert Harmanus op papier favoriet voor de dagzege maar met lieden als Theo van Orsouw, Jaco Arkesteijn, André Wagner en Jan van der Meer in de gelederen weet je het natuurlijk nooit. Het was echter Niels Engelen die in de 2e ronde al direct voor een behoorlijke verrassing zorgde door Norbert te verslaan hetgeen Hans de mogelijkheid bood de koppositie te pakken. Die hield hij vast tot en met de 5e ronde waarin de clash met Norbert plaatsvond. Norbert won deze cruciale partij en daarmee 'knakte' er iets bij Hans want ook de volgende drie ronden moest hij een nul incasseren!

Norbert had de smaak te pakken, stond nog slechts een half puntje af aan Theo van Orsouw maar zette de overige partijen in winst om waarmee hij met 7½ uit 9 de dagprijs pakte. Theo was de enige die redelijk kon volgen en eindigde met een halfje achterstand op de tweede plaats. Jaco pakte het brons met 6 punten terwijl Markus Lohrer vrijwel boven zichzelf uitstak (en dat is een heel eind) door met 5½ punten de vierde plaats voor zich op te eisen.

Ruud van Dijk had zijn avond niet, dreigde zelfs puntloos het toernooi te moeten verlaten maar pakte in de allerlaatste ronde van deze competitie nog net een halfje tegen uw verslaggever (Han Nicolaas) die met 4 uit 9 ook niet echt goed in vorm was.


Goed,
hier vindt u de eindstand van deze laatste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgend jaar (of eerder) revanche wilt nemen en wie u nu net die ene prijs door de neus heeft geboord ...

En hieronder vindt u de eindstand na vijf ronden, onderverdeeld in een groep die minimaal drie avonden heeft meegedaan (de zogenoemde 'echte' prijswinnaars) en een groep die minder dan drie keer heeft meegedaan (de 'troostgroep'). Daaruit blijkt dat een Schaakhuizer opnieuw de eerste prijs mee naar huis nam: Raymond Liem scoorde uit 27 partijen maar liefst 25½ punten ofwel 94,4 procent. Ook het zilver ging naar een Schaakhuizer: Norbert Harmanus scoorde 22½ uit 27, goed voor 83,3%. Ondanks zijn wat mindere score deze avond (5 uit 9) pakte Hans Segers toch keurig het brons: met 26½ uit 36 (73,6 procent) bleef hij André Wagner 4 procentpunten voor.

De troostprijs was voor Ruud van Dijk: iemand moet die rode lantaarn met zich mee dragen... De prijs voor de meeste remises, oneerbiedig 'de remiseschuiverprijs' genoemd ging naar Bas von Königslöw (daar heeft hij het hele toernooi hard aan gewerkt...) terwijl de prijs voor de meeste 'zwartoverwinningen' ook naar Raymond ging: 48 procent van al zijn gespeelde partijen wist hij met zwart te winnen, net iets meer dan Norbert. Ik overweeg overigens volgend jaar een aparte groep voor Schaakhuizers in te stellen...

Ik vond het al met al weer een geslaagd toernooi en hoop dat u daar hetzelfde over denkt. Het aantal deelnemers kan wat mij betreft wel wat omhoog: tot volgend jaar!


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minimaal drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem - - 25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus - - 22½ 27 83,3
3 Hans Segers - 7 7 5 26½ 36 73,6
4 André Wagner 6 - 6 8 5 25 36 69,4
5 Jaco Arkesteijn - - 6 6 6 18 27 66,7
6 Jan van der Meer 4 4 5 5 25½ 45 56,7
7 Aad van Eijk 4 - - 14 27 51,9
8 Han Nicolaas 5 4 22½ 45 50,0
9 Bas von Königslöw 5 - - 5 13½ 27 50,0
10 Frits Berendse 4 4 4 5   17 36 47,2
11 Hans Coenders 4 - - 4 11½ 27 42,6
12 Joanna van Schaïk 4 - 4 15 36 41,7
13 Markus Lohrer 3 4 18½ 45 41,1
14 Wim Hessels 2 2 4 4 4 16 45 35,6
15 Loek Beekman 2 3 4 15 45 33,3
16 Zaman Saied 3 3 - 11 36 30,6
17 Ruud van Dijk - 3 3 4 ½ 10½ 36 29,2


Eindstand zomercompetitie na de 5e avond (spelers die minder dan drie keer hebben meegedaan)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Theo van Orsouw - 5 - - 7 12 18 66,7
2 Nadeem Taverne 5 - - - - 5 9 55,6
3 Niels Engelen - - - - 5 5 9 55,6
4 Wim van de Maele - - - - 9 50,0
5 Willem Brizee - - 2 - 18 30,6
6 Rein de Ruiter - - - - 9 27,8


Op dinsdag 6 augustus speelden we de vierde en voorlaatste ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Er waren 19 man aanwezig van wie er 13 meededen aan het snelschaaktoernooitje. De overige 6 speelden op een rustiger niveau hun partijtje (Peter de Man, Gerbrand Beekman, Hans Mudde en Wil Kauffman), doken de boeken in voor bizarre studies (Rens ter Veen) of keken gewoon toe (Kübra Asilan, onze nieuwste vrouwelijke aanwinst uit Delft). Zij voelt zich nog niet zeker genoeg om een partijtje mee te spelen maar dat zal niet lang meer duren denk ik.
Opnieuw kon er een flink deel van de avond buiten worden geschaakt en de echte die hards hielden dit tot na 10 uur vol: het onderscheiden van zwarte stukken in het donker wordt op een gegeven moment toch lastig en als je dan bovendien niet goed meer ziet hoeveel tijd je nog hebt is dat wel een teken om naar binnen te gaan.

Goed, de vierde avond dus. Bij afwezigheid van de twee Schaakhuizers Raymond Liem en Norbert Harmanus was Hans Segers op papier de favoriet maar met figuren als André Wagner, Jaco Arkesteijn en Jan van der Meer in de gelederen (en al die anderen uiteraard...) is het echter verre van eenvoudig. En dat bleek gedurende de avond inderdaad het geval te zijn...

In de derde ronde was er het topduel tussen André (met wit) en HansS en daar liet Hans meteen een vol punt liggen. Anders gezegd: André liep een vol punt uit op Hans en had samen met Jaco op dat moment al een vol punt voorsprong op een peloton van vijf man. Het duel der koplopers in de vierde ronde werd ook door André gewonnen waarmee hij een vol punt los kwam.


Jan van der Meer bracht de spanning weer geheel terug door André in de vijfde ronde te verslaan terwijl Hans in diezelfde ronde van Jaco won. Daarmee kwamen Hans, Jaco en André aan kop met vier punten gevolgd door vijf man met drie punten.

En dan de zesde ronde, waarin o.a. het duel tussen Ruud van Dijk en Hans Segers op het programma staat. Dit wordt een enorme verrassing want Ruud verslaat Hans waar, met alle respect voor Ruud, weinigen op hadden gerekend. André en Jan grijpen hun kans door hun partij te winnen en komen zo samen aan kop.
Deze beide giganten winnen ook in de zevende en achtste ronde waarmee ze een vol punt los zijn van Hans als de negende en laatste ronde wordt gespeeld. André wint, van Loek, maar Jan laat een half puntje liggen tegen uw verslaggever (Han Nicolaas), overigens de enige remise van de hele avond! Daarmee pakt André de dagprijs met de fraaie score van 8 uit 9, op een halfje gevolgd door Jan met 7½ die op zijn beurt weer een half puntje meer had dan HansS. Ook vanavond bleef niemand puntloos en dat is altijd wel prettig.Nog één ronde te gaan en die zal worden gespeeld op dinsdag 13 augustus. Direct na afloop, of in ieder geval zo snel mogelijk (...), volgt de prijsuitreiking dus loopt u niet massaal weg als u klaar bent met uw laatste partij ...

Hier vindt u de eindstand van deze vierde avond met alle uitslagen en hieronder ziet u de stand na de vierde ronde, zowel voor de potentiële prijswinnaars (degenen die aan het eind van deze competitite minimaal drie avonden hebben meegedaan) als voor degenen die dat aantal niet meer kunnen halen.


Zoals gezegd wordt de eindstand in deze zomercompetitie uiteindelijk bepaald op basis van het percentage dat men heeft gescoord na vijf avonden waarbij men minimaal drie van de vijf avonden aanwezig moet zijn geweest. Hieronder vindt u de stand na de vierde avond. De groep met potentiële prijswinnaars wordt aangevoerd door Raymond Liem met een fraaie 94,4%-score, gevolgd door Norbert Harmanus met ruim 83% en Hans Segers met 80%. André Wagner zit op het vinkentouw met 74,1% en moet 'hopen' op een offday van één van de heren uit de top 3.
HanN is op dit moment de beste Pomariaan met iets meer dan 51%, gevolgd door Frits Berendse en Bas von Königslöw met beiden 47%.

Stand zomercompetitie na de 4e avond (potentiële prijswinnaars)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem -   25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus - -   15 18 83,3
3 Hans Segers - 7 7   21½ 27 79,6
4 André Wagner 6 - 6 8   20 27 74,1
5 Jaco Arkesteijn - - 6 6   12 18 66,7
6 Jan van der Meer 4 4 5   20½ 36 56,9
7 Aad van Eijk 4 -   14 27 51,9
8 Han Nicolaas 5   18½ 36 51,4
9 Frits Berendse 4 4 4 5   17 36 47,2
10 Bas von Königslöw 5 - -   18 47,2
11 Hans Coenders 4 - - 4   8 18 44,4
12 Joanna van Schaïk 4 -   11 27 40,7
13 Ruud van Dijk - 3 3 4   10 27 37,0
14 Markus Lohrer 3 4   13 36 36,1
15 Loek Beekman 2 3 4   12½ 36 34,7
16 Wim Hessels 2 2 4 4   12 36 33,3
17 Zaman Saied 3 3   11 36 30,6
18 Willem Brizee - - 2   18 30,6


Stand zomercompetitie na de 4e avond (overige deelnemers: drie deelnames niet meer mogelijk)

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Nadeem Taverne 5 - - -   5 9 55,6
2 Theo van Orsouw - 5 - -   5 9 55,6
3 Wim van de Maele - - -   9 50,0


Op dinsdag 30 juli speelden we alweer de derde ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Twintig man wisten de weg naar het kabouterhuisje te vinden waarmee het gemiddelde na drie avonden op exact 20 staat met respectievelijk 22, 18 en 20 mensen. Het was iets minder fraai weer dan vorige week maar nog steeds mooi genoeg om een flink deel van de avond buiten te schaken!

De winnaars van vorige week, de Schaakhuizers Raymond Liem en Norbert Harmanus, waren beiden weer aanwezig en konden geduchte tegenstand verwachten van Hans Segers (tweede plaats op de eerste avond), André Wagner (altijd goed bezig in dit soort blitz-evenementen), Aad van Eijk (de verrassende nummer 3 van vorige week), 'nieuweling' Jaco Arkesteijn en... ja al die anderen onder de 14 deelnemers. Want iedereen heeft een kans, ook al is zijn of haar rating een stuk lager dan die van de op papier gedoodverfde winnaars. Dat maakt het schaken juist zo leuk!Desalniettemin liet Raymond opnieuw zien dat hij niet voor niets zo'n hoge rating heeft. Voor de derde achtereenvolgende keer liet hij slechts een half puntje liggen en evenals vorige week was dat tegen Norbert die in het vervolg van de avond het tempo van Raymond niet kon bijbenen. In de vijfde ronde was Jaco met zwart te sterk voor Norbert en in de zevende ronde moest Norbert zowaar een tweede nederlaag slikken, dit keer tegen Hans Segers en opnieuw met wit. De strijd om de tweede plaats werd hiermee wel erg spannend maar dat was ongetwijfeld niet de bedoeling van Norbert mag ik aannemen...

Na de spannende achtste en negende ronde, waarin Hans eerst van André verloor maar vervolgens Aad van Eijk versloeg (die zijn avond niet had en bleef steken op 3½ punten) legde Hans met zeven punten nog juist beslag op de tweede plaats, een halfje meer dan Norbert die op zijn beurt een halfje meer had dan André en Jaco (goed debuut!). Ook vanavond pakte iedereen zijn of haar puntje mee en ik denk dat iedereen (ook degenen die het rustiger aan deden (Peter de Man, Wil Kauffman, Hans Mudde en Gerbrand Beekman)) zich wel vermaakt heeft. We misten opnieuw Rens ter Veen die wellicht een ander boek over de match tussen Karpov en Korchnoi op de kop heeft weten te tikken en daarmee nu druk in de weer is.Hier vindt u de eindstand van deze derde avond met alle uitslagen. Hieronder vindt u de tussenstand na drie avonden waarbij een duidelijke koploper waarneembaar is: Raymond Liem voert na drie avonden 8½ uit 9 te hebben gescoord de ranglijst aan met de fraaie score van 25½ uit 27 ofwel 94,4%! Clubgenoot Norbert Harmanus staat tweede met ruim 83%, ook lang niet slecht, terwijl Hans Segers met iets meer dan 80% de strijd nog niet heeft opgegeven. Nog twee avonden te gaan, we gaan het zien!
Volgende week, dinsdag 6 augustus, spelen we de vierde ronde en zal het aantal prijzen bekend worden gemaakt.

Stand zomercompetitie na de 3e avond

  Naam Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Punten Aantal partijen Score (%)
1 Raymond Liem     25½ 27 94,4
2 Norbert Harmanus -     15 18 83,3
3 Hans Segers - 7     14½ 18 80,3
4 André Wagner 6 - 6     12 18 66,7
5 Jaco Arkesteijn - - 6     6 9 66,7
6 Nadeem Taverne 5 - -     5 9 55,6
7 Theo van Orsouw - 5 -     5 9 55,6
8 Aad van Eijk 4     14 27 51,9
9 Han Nicolaas 5     14 27 51,9
10 Wim van de Maele - -     9 50,0
11 Jan van der Meer 4 4 5     13 27 48,1
12 Bas von Königslöw 5 -     18 47,2
13 Frits Berendse 4 4 4     12 27 44,4
14 Hans Coenders 4 - -     4 9 44,4
15 Joanna van Schaïk 4     11 27 40,7
16 Willem Brizee - -     9 38,9
17 Markus Lohrer 3     9 27 33,3
18 Ruud van Dijk - 3 3     6 18 33,3
19 Loek Beekman 2 3     27 31,5
20 Wim Hessels 2 2 4     8 27 29,6
21 Zaman Saied 3     8 27 29,6


Op dinsdag 23 juli speelden we de tweede ronde van de Open Zomercompetitie 2019. Een iets lagere opkomst dan vorige week (toen 22 mensen, nu 18) maar wellicht kwam dat door het schitterende weer waardoor enkelen de voorkeur gaven aan andere bezigheden dan een paar potjes snelschaken: er is immers meer in het leven dan schaken zoals u weet!

In het snelschaaktoernooi (14 deelnemers dit keer) was Raymond Liem op papier opnieuw de te kloppen man en bij afwezigheid van Hans Segers (vorige week tweede) was clubgenoot Norbert Harmanus nu waarschijnlijk zijn grootste concurrent. Dat bleek inderdaad het geval. Na twee ronden hadden beide Schaakhuizers met twee punten al een half punt voorsprong op de rest zodat zij het in de derde ronde tegen elkaar mochten opnemen. Dit werd een spannende remise zodat de vraag was of beide heren hun overige partijen ook 'gewoon' gingen winnen of dat er hier en daar misschien nog een halfje (of meer) zou worden gemorst. Daarover later meer...

Na deze derde ronde hadden de sterk spelende Joanna van Schaik en Frits Berendse zich bij de twee genoemde koplopers gemeld: vier spelers aan kop met 2½ uit 3! Daarachter volgden Aad van Eijk en Bas von Königslöw met een half puntje achterstand. Markus Lohrer was op dit moment de enige die nog puntloos was maar zou daar gauw verandering in brengen. Joanna en Frits moesten in de vierde ronde een klein stapje terugdoen na nederlagen tegen Raymond en Norbert terwijl Markus genoeg had van al die nullen en een overwinning boekte op Loek Beekman.

In de vijfde ronde wisten beide Schaakhuizers opnieuw te winnen en kroop uw verslaggever (Han Nicolaas) iets dichter naar de top (dat wil zeggen de derde plaats) na een enigszins fortuinlijke overwinning op Joanna die mat achter de paaltjes wel had gezien maar net één zet te laat...
Theo van Orsouw leek het juiste ritme te pakken te hebben en vocht zich met een overwinning op Bas (drie nullen op rij...) richting de subtop: 3 uit 5 nu. Jan van der Meer en Markus verdubbelden hun score tot twee punten terwijl Loek (nog) niet zijn avond had en op een half puntje bleef staan: dat kan beter Loek!

Ook Han kon in de zesde ronde geen potten breken tegen Norbert maar kwam wel een eind in de goede richting. Daar koop je natuurlijk niet veel voor als je vervolgens gewoon door je vlag gaat. De eindstelling zag er redelijk uit voor Han maar Norbert was niet echt onder de indruk, en mischien wel terecht.
Ook concurrent Raymond won, van Theo, zodat de dagprijs zeer waarschijnlijk naar één van beide Schaakhuis-vedetten zou gaan: beiden stonden op 5,5 uit 6 met 2 punten voorsprong op Aad en Han.In de zevende ronde ging Han ten onder tegen Raymond in een eindspel met lopers van gelijke kleur en een pion minder: kansloos... Norbert won van Jan die net op weg was naar de subtop maar vrij hard werd gestuit. Aad won met zwart fraai van Theo en stond nu alleen op de derde plaats, een vol punt los van Han en Bas. De strijd om het brons was nog best spannend, en uiteraard werd er met een schuin oog naar Raymond en Norbert gekeken die vast van plan waren niets cadeau te doen vanavond.

Nog twee ronden te gaan (9 ronden met 14 deelnemers is wel het maximum) waarbij de achtste en voorlaatste een heel spannende (en bijna beslissende) zou worden. Raymond won zoals min of meer verwacht van Markus maar Norbert stond zo goed als verloren tegen Bas! Maar ja, gewonnen staan is één, winnen is een ander verhaal. Het lukte Bas ook niet, sterker nog, Norbert won met een slinkse zet de dame (terug) en wist de partij nog te winnen. Narrow escape voor Norbert die daarmee in het spoor van Raymond bleef.
Aad, toch al goed bezig vanavond, won van Han en was met 5½ punten al zeker van de derde plaats aangezien hij 1½ punt voorsprong had op Theo en Jan. Loek had zich inmiddels aardig een weg omhoog gespeeld en won in deze ronde van Frits. Wat zouden de Schaakhuizers doen in de 9e en laatste ronde?

Wel, zij wonnen beiden hun partij, Raymond van Bas en Norbert van Loek. Daarmee behaalden ze allebeid 8½ uit 9, niet slecht! Op grond van de befaamde weerstandspunten werd Raymond de winnaar van deze avond: hij had een half weerstandspuntje meer dan Norbert.
Aad won deze ronde van Jan en werd met 6½ punten zeer verdienstelijk en terecht derde, vóór Theo (5) en Han (4½). De overige spelers moesten het met minder dan 50% doen en zaten allemaal zeer dicht bij elkaar: het verschil tussen de nummer 6 en 14 was slechts twee punten.

Naast dit snelschaakgeweld speelden Peter de Man, Wil Kauffman, Willem Brizee en Gerbrand Beekman in een iets beschaafder tempo hun partijtjes en ik geloof dat ook zij het zeer naar hun zin hebben gehad. We misten Hans Mudde (andere bezigheden) en Rens ter Veen die waarschijnlijk eindelijk klaar is met de match tussen Karpov en Korchnoi en op zoek moet naar andere schaakzaken. We wachten het volgende week af!

Opnieuw een mooie avond waarop tot laat in de avond buiten werd geschaakt. Het dreigt a.s. dinsdag 30 juli opnieuw mooi weer te worden, dus insmeren, pet op en naar buiten!

Hier vindt u de eindstand van deze tweede avond met alle uitslagen. Dinsdag 30 juli spelen we de derde ronde!


Op dinsdag 16 juli vond de aftrap plaats van de zevende editie van de Open Zomercompetitie bij Pomar: we gaan gewoon door met het tweede lustrum dat we in 2022 hopen te voltooien! De voorgaande edities in 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 waren zeer geslaagd te noemen, met een gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 tot 20 per avond. Reden genoeg dus om ook dit jaar weer onze speellocatie open te stellen voor alle enthousiastelingen die anders de zomeravonden maar moeilijk door kunnen komen. De opzet was gelijk aan de voorgaande editie zodat ook dit jaar op vijf achtereenvolgende dinsdagavonden werd gespeeld met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij + 3 seconden erbij per zet vanaf het begin van de partij.

Op deze eerste avond wisten 22 enthousiastelingen de weg naar onze speellocatie in het Wilhelminapark te vinden, een mooi begin! Van die 22 deden er 16 mee aan de snelschaakcompetitie. De overige zes aanwezigen (Wil Kauffman, Peter de Man, Rens ter Veen, Hans Mudde, Willem Brizee en Gerbrand Beekman) besloten het rustig(er) aan te doen en een serieuze pot op de borden te leggen, iets minder snelschaakpotjes te spelen of één van de matches tussen Karpov en Korchnoi onder de loep te nemen.

Rond 20.15 uur werden de klokken in werking gesteld en zetten de 16 deelnemers (5 Pomarianen en 11 buitenstaanders) zich achter de borden voor een Zwitsers toernooitje over 9 ronden. Uw verslaggever (Han Nicolaas) had van tevoren de laatste update van het 'onvolprezen' Swissmaster gedownload en getest dat ondanks enkele onheilspellende woorden van André Wagner ("Veel succes ermee!", hij had er wat minder goede ervaringen mee...) zijn (haar?) werk naar behoren deed, gelukkig maar...

Raymond Liem, speler van Schaakhuis en winnaar van de edities in 2016 en 2017, ging er weer flink tegenaan en had na vier ronden evenzovele punten bijeen geharkt. In de vijfde ronde volgde het treffen met één van de runner-ups met drie punten, Hans Segers. De partij mondde uit in een toreneindspel met aan beide kanten een vrijpion dat voor het publiek nog wel even werd doorgespeeld maar dat potremise was. Hiermee bleef Raymond een punt vóór op de concurrentie die op dat moment naast Hans Segers bestond uit Nadeem Taverne en André Wagner.Raymond won in de zesde ronde van André en Hans versloeg zijn directe concurrent Nadeem. Achter dit viertal barstte een ware strijd los om een plek in de subtop waar uw verslaggever zich dankzij een volkomen onverdiende overwinning op Jan van der Meer in kon nestelen: 4 uit 6. De overige Pomarianen hadden het lastig en moesten genoegen nemen met een plek in de middenmoot (Bas von Königslow, 3 punten en Markus Lohrer met 2,5) of in de achterhoede (Frits Berendse met 1,5 en Loek Beekman met 1 punt).In de resterende drie ronden morste Raymond geen punten meer en werd zodoende eerste met 8,5 uit 9: niet slecht! Hans Segers was de enige die een beetje in de buurt kon blijven en werd knap tweede met een puntje achterstand: 7,5 uit 9, meestal is dat wel genoeg voor een eerste plek...
André pakte met 6 punten het brons door in de laatste drie ronden nog 2,5 punten aan zijn score toe te voegen. Achter dit drietal vinden we de eerste Pomarianen, Bas (die een sterke eindsprint had) en HanN (die in de laatste ronden een stapje terug moest doen). Samen met Nadeem eindigden zij op 5 punten.

Wim van de Maele, spelend bij Novelty Destroyers en voor Pomarianen geen onbekende, en Joanna van Schaïk die vorig jaar ook menig keer de weg naar Pomar wist te vinden eindigden nog net op een 50%-score. De rest van het deelnemersveld (exact de helft) moest zich tevreden stellen met 4 punten of minder maar gelukkig bleef niemand puntloos.Een mooie avond waarop voor een deel lekker buiten kon worden geschaakt. Wat hebben wij toch een fantastische en schitterende locatie! Aanstaande dinsdag 23 juli schijnt het opnieuw prachtig weer te worden, de tafels kunnen weer naar buiten!

Hier vindt u de eindstand van deze eerste avond met alle uitslagen zodat u kunt kijken tegen wie u volgende week eventueel revanche wilt nemen.
Wat mij betreft in ieder geval een geslaagd begin van deze zomercompetitie, dinsdag 23 juli spelen we de tweede ronde!