Bosgang 2 2287DD Rijswijk
Dinsdag 20:00 - 00:00

Interne competitie 2022-2023

Verslag van de elfde en laatste ronde van de interne competitie, 4 juli 2023.

De uitslagen:
Jos - Willem H. ½-½
Perry - Hans M. 1-0
Peter - Kees ½-½
Felix - Guiseppe ½-½
Willem B. - Han N. 1-0
Leo - Markus 0-1
Rens - Vincent ½-½

In totaal werden 7 partijen gespeeld, 4 remises, 2 overwinningen voor wit en één voor zwart. Door de vele remises lijkt het een gezapige avond te zijn geweest maar niets is minder waar! De partijen:

- Jos speelde met wit tegen Willem H. Wat er ook gebeurt, Jos bouwt altijd rustig en gedegen zijn stelling op. In het middenspel stoomde Willem met zijn a- en b-pion op. Jos dacht de b-pion te veroveren maar had niet gerekend op een listig tussenschaakje van de zwarte dame, wat hem zijn loper kostte. Jos sloeg evenwel terug met de dame op g6 en h5 , wat hem in totaal 3 pionnen opleverde. Bij deze stand werd de vrede getekend. Beiden vonden het wel goed zo!

- Marcus tegen Leo werd een Italiaanse partij. Na een rustig begin sloeg de vlam in de pan! Marcus offerde zijn loper op h3. De dame viel binnen op h3 en sloeg maar meteen het paard op g3. Leo had over het hoofd gezien dat zijn pion op f2 niet terug kon slaan omdat deze gepend stond door de loper op c5! Toen ook nog het paard op f3 viel was het einde wedstrijd. Mooi gespeeld, Marcus! Leo was van plan meteen een afspraak met de opticien te maken…

- Ondergetekende speelde met wit tegen Han N. Zwart verzuimde in de opening pion d4 te spelen wat hem een pion had opgeleverd. Dit gaf wit de gelegenheid om te rocheren en de pion te dekken. Het zwarte paardoffer op e3 leverde wel 3 pionnen op maar ook een ‘’gatenkaas’ zoals Han het later uitdrukte. Nu was de pionzet d4 mosterd na de maaltijd en leverde wit prachtige velden voor zijn paard op, en de partij!

- Rens zat achter de witte stukken tegen Vincent en wat niemand zal verbazen opende Rens met b4. Zwart viel met a5 meteen deze pion aan! Er ontstond een echt schaakgevecht waarbij Vincent wat speldenprikjes uitdeelde en Rens het centrum ‘dichtspijkerde’ Ook langs de flanken was er voor zwart geen doorkomen aan -> remise daarom een terechte uitslag.

- Felix nam het op tegen Guiseppe. Ik heb mijn uiterste best gedaan om het handschrift van Guiseppe te ontcijferen, het is me helaas niet gelukt. Inhoudelijk kan ik weinig over deze partij opschrijven behalve het feit dat, toen uiteindelijk tot remise werd besloten, Felix daar het meest content mee was!

- Perry mocht het tegen Hans M. opnemen. Dit was de kortste partij! De ongedekte zwarte loper op f5 werd een prooi voor de witte dame die eerst schaak op b5 gaf. Hans gaf meteen op. Waarschijnlijk heeft Hans, die de Franse opening speelde, zich teveel laten meeslepen door de chaos in Frankrijk, want we zijn wel beter van hem gewend!

- Peter speelde met wit tegen Kees. Dame b3 leverde wit de pion b7 op. Het werd een spannende partij! Na afruil van alle stukken behalve de dames kon zwart eeuwig schaak geven, net voordat hij dreigde mat te gaan! Ook hier remise als eindresultaat.

Nu de laatste kruitdampen zijn opgetrokken blijkt Perry de glorieuze winnaar van deze interne competitie. Proficiat, Perry!Maar eigenlijk zijn we met elkaar ook een beetje ‘winnaars’. Het overlijden van Frits heeft diepe sporen achtergelaten. Voor iedereen was Frits een memorabele schaakvriend. Na zijn dood zijn we daadwerkelijk gaan beseffen wat hij voor de club betekende en wat hij allemaal heeft gedaan. Zijn taken zijn verdeeld en door de schaakclubleden overgenomen. Ik denk dat Frits ‘vanaf boven’ met een glimlach toekijkt hoe we met elkaar de schouders er onder hebben gezet en met ‘zijn enthousiasme’ de draad hebben opgepakt. Pomar is een club met bewogen leden en ik ben trots om lid van deze club te zijn!

Op dinsdag 20 juni speelden we de 9e ronde van de interne nazomercompetitie. Onze vliegende reporter Willem Brizee was wel aanwezig en wist de 5 partijen weer fraai te verslaan.


Het was een geel/oranje avond met vele afzeggingen maar desondanks vonden vijf partijen doorgang waar een felle strijd op de borden was te zien. Slechts één overwinning voor de witspeler, één remise en drie zeges voor zwart, je kunt ook spreken van een ‘zwarte’ avond. De partijen:

Hans Mudde speelde tegen Vincent een Spaanse partij waar al in de zesde zet de dames afgeruild werden. Vincent verdubbelde zijn torens op de d-lijn. Td3 lijkt goed, maar het slimme paard d5 van Hans zorgde dat de torens niet meer verbonden waren en dit kostte zwart de kwaliteit. De lopers van zwart echter stonden zeer sterk geposteerd in het centrum. Dit kostte wit uiteindelijk ook de kwaliteit waarna beide spelers remise overeenkwamen.

Markus nam het met wit op tegen Han N. Zwart nam de c-lijn in bezit en plantte zijn toren op c2. De zwarte toren op de tweede lijn was uitermate hinderlijk voor wit. Zwarts Tc3 was beslissend. Dit kostte wit de b-pion waardoor een vrije doorgang voor de zwarte b-pion ontstond. Markus vond het toen wel genoeg en ’streek de vlag’.

Willem H. speelde tegen Willem B. Na een Siciliaanse opening trok wit meteen ten strijde, zette zijn dame op f3 en dreigde voortdurend mat op f7. Dxg6 was een mooie zet. Zwart had de penning van pion f7 niet voorzien. Txd6 wat te overmoedig. Door met de koning uit de penning (h8) te stappen stonden ineens twee stukken van wit in, wat wit een stuk kostte en de partij.

Rens speelde een spannende partij tegen Kees met b4 als gebruikelijke begin zet. In het middenspel wat speldenprikken over en weer. De zwarte zet: Db6 schaak kostte wit de loper op b2. Via h2 drong de dame de witte stelling in. Uiteindelijk gaf Df3 gedekt door het paard op e5 de doorslag. De toren op g2 ging verloren en ook de partij. Een mooie kruistocht van de zwarte dame!

De partij van de avond was Peter tegen Giuseppe. Na een gelijk opgaande strijd zette zwart met g6 ‘de deur open’ waar Peter gretig gebruik van maakte!

Zie de partij: 1. d4 d5 2. Pf3 Pf6 3. c4 e6 4. Pc3 Pbd7 5. Lf4 Lb4 6. e3 Pe4 7. Db3 LxPc3 8. bxc3 Pd7 f6 9. Ld3 0-0 10. cxd5 exd5 11. 0-0 c6 12. Dc2 Te8 13. Pe5 Ph5 14. f3 PxLf4 15. exPf4 Pf6 16. Tfe1 g6 17. f5 Te7 18. fxg6 fxg6 19. Df2 Df8 20. Lxg6 hxg6 21. Pxg6 Txe1 22. Txe1 Df7 23. Dg3 -> 1-0

Uitslagen 9e ronde interne nazomercompetitie, 20 juni

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Kees Vink 0-1
Peter de Man Giuseppe Gastaldi 1-0
Markus Lohrer Han Nicolaas 0-1
Hans Mudde Vincent Steemers ½-½
Willem Hessels Willem Brizee 0-1

Voorlopig programma 10e ronde interne nazomercompetitie, 27 juni

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Peter de Man -
Han Nicolaas Rens ter Veen -
Kees Vink Hans Jacobs -
Willem Brizee Leo Blaas -
Hans Mudde Markus Lohrer -
Damy Voogd Willem Hessels -
Felix Ferschtman John Woestenenk -
Giuseppe Gastaldi Jos Bergers -


Op dinsdag 30 mei speelden we de 6e ronde van de interne nazomercompetitie. Willem Brizee maakte hier weer een mooi verslag van waarvoor dank!


Deze ronde leverde 4 winstpartijen voor wit op, 1 voor zwart en 3 remises.

De partijen:

Markus speelde met wit tegen Kees. Zwart speelde d5-d4 en met een vork stond de loper op e3 en het paard op c3 in. Tevens dreigde de zwarte loper op c6 de dame op f3 te slaan. Markus loste de situatie op door met zijn dame in de tegenaanval te gaan en dreigde op g7 te slaan. Uiteindelijk door afruil van de belangrijkste stukken ontstond een evenwichtige stelling waarbij remise werd overeengekomen. Lekker bezig, Markus!

Giuseppe speelde met wit tegen Anas. Wit speelde dame d5 en dreigde samen met zijn loper c4 mat te geven op f7. Zwart kon dit met zijn dame verhinderen maar hij kon niet voorkomen dat wit met de dame op b7 insloeg en de toren op a8 verschalkte. Anas speelde nog even door maar het was voor hem nu een hopeloze strijd. Jammer Anas!

Jos speelde tegen Hans Jacobs een spectaculaire partij. Na de gebruikelijke rustige opbouw van Jos (en ook van Hans) ontspon een strijd om pion f2. Als zwart deze zou slaan, kon hij zelf mat gaan op h7, een batterij van dame e4 en loper d3 stond klaar! Na afruil bleef wit over met 4 pionnen en zwart met 5 en beide een loper van ongelijke kleur. Wit zag het niet helemaal meer zitten en gaf op. Jammer, Jos, het eindspel was best ingewikkeld maar had waarschijnlijk remise kunnen opleveren.

Willem Hessels mocht het tegen Damy Voogd opnemen. Wit brak de stelling open met paard e5. Zwart kon het paard niet met de dame nemen want dan zou de dame gepend staan. De oplossing, een lange rokade leidde uiteindelijk tot materiaalverlies en verlies van de partij.

Peter speelde tegen Hans Mudde. Peter won in de opening een pion op c5 en daar was hij heel zuinig op! In het eindspel met een actief paard tegen een passieve loper wist hij van deze pion een vrijpion te maken die niet meer af te stoppen was. Mooie overwinning, Peter!

HanN nam het op tegen Perry. In het middenspel kwam de witte stelling aardig onderdruk te staan. Maar het kostte zwart veel tijd om een zinvolle voortzetting te bedenken. Op de 27e zet besloot zwart alsnog te rokeren maar dit was meer een uit tijdnood geboren dan een weloverwogen beslissing. Dit pakte verkeerd uit want na de rokade was het wit die het initiatief over nam en met een gerichte koningsaanval en torenwinst de partij naar zich toetrok. Mooi potje, niet slecht gespeeld maar op het eind ging zwart de fout in. Perry is natuurlijk ook een geduchte tegenstander!

Leo speelde tegen Vincent. Zwart won in de opening een pion op d4. Wit won uiteindelijk deze pion terug maar moest daarna zijn loper op e2 met man en macht verdedigen omdat hij 3 keer aangevallen stond. Maar voordat het tot een veldslag kwam, tekenden beide heren de vrede of wel voor remise.

En als laatste ondergetekende tegen Rens met zwart. Na een rustige opening van beide kanten kon zwart de pion op d5 veroveren. Dit zag er toch wel riskant uit met een sterk loperpaar voor wit. Zwart bood remise aan wat wit accepteerde. De analyse van de partij was eigenlijk het leukst. Wanneer zwart de pion had genomen zou hij door de f- en g-pion van wit behoorlijk in het nauw zijn gedrukt. Of dit voldoende zou zijn geweest voor de winst is met Rens, die het verdedigen tot kunst heeft verheven, nooit zeker!

Uitslagen 6e ronde interne nazomercompetitie, 30 mei

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Han Nicolaas 1-0
Willem Brizee Rens ter Veen ½-½
Jos Bergers Hans Jacobs 0-1
Markus Lohrer Kees Vink ½-½
Peter de Man Hans Mudde 1-0
Willem Hessels Damy Voogd 1-0
Giuseppe Gastaldi Anas el Amroui 1-0
Leo Blaass Vincent Steemers ½-½

Voorlopig programma 7e ronde interne nazomercompetitie, 6 juni

Wit Zwart Uitslag
Perry van der Meer Markus Lohrer -
Han Nicolaas Rens ter Veen -
Hans Jacobs Willem Hessels -
Giuseppe Gastaldi Peter de Man -
Felix Ferschtman Willem Brizee -
John Woestenenk Leo Blaas -
Hans Mudde Jos Bergers -
Vincent Steemers Damy Voogd -


Op dinsdagavond werd gestart met de zomercompetitie 2023. Niet omdat de zomer al in ons hoofd zit, het is puur voor uw wedstrijdleider, die de competities heeft ingekort naar 13 speelavonden. Door het aantal deelnemers (18) is het bijna niet te doen om 17 ronden te spelen. Eén en ander houdt in dat we misschien in april al klaar zijn maar daar gaan we wat op verzinnen.

Gezien de agenda spelen wij niet voor de interne op 3 januari (Nieuwjaarsreceptie) en op 24 januari (snelschaakkampioenschap). Op 10 januari is er een beperkt intern programma door de externe wedstrijd van Pomar 1 tegen Botwinnik 2.

Voor deze dinsdagavond veel afmeldingen waardoor er maar vijf partijen konden worden gespeeld in plaats van negen. De strijd was er niet minder om. Het eerste wat opvalt is dat de zwartspelers nu aan het langste eind trokken met drie overwinningen tegen één overwinning met wit.

Kees Vink (de nummer twee van de wintercompetitie) trof Ruud van Dijk en de eerste verrassing werd genoteerd. Ruud speelde knap remise tegen Kees in een gelijkwaardig eindspel en Ruud was daar best wel trots op gezien de prestaties van Kees. Ik heb niet veel van de partij gezien maar daarna in de analyse bleek het toch wel een terechte remise.

Frits Berendse speelde met de witte stukken tegen Hans Mudde en Frits moest lijdzaam toezien dat de lopers van Hans enorm sterk werden en ondersteund door een centrumpion werd de stelling van Frits opgeblazen. Het slagveld dat hierna ontstond was voldoende om op te geven. Sterk gespeeld, Hans.

Willem Brizee en Markus Lohrer maakten er een mooi gevecht van en opvallend was dat Markus nu ook voldoende tijd nam om te spelen. Na de opmerking van Markus (”dit was mijn laatste zet”) schrok ik want hij stond volledig gelijk. Ik dacht dat hij wilde opgeven om geen zet meer te spelen maar had dit verkeerd begrepen. Via een fraai aftrekzetje won Markus de dame en de partij.

Peter de Man speelde tegen Felix Ferschtman en de partij bleef lang, lang, nog langer in balans. Geen van beiden kreeg voordeel maar in de slotfase was Felix iets doortastender waardoor hij de partij uiteindelijk ook won.

Rens ter Veen speelde tot zijn verrassing tegen John Woestenenk. De verwachte tegenstander van Rens (Vincent Steemers) had zich afgemeld in verband met een korte vakantie. De tegenstander van John (Willem Hessels) kwam ook niet opdagen zodat ik John tegen Rens indeelde. Rens won al snel via zijn favoriete opening een pion en daarna “wurgt” hij zijn tegenstander zodat deze moest opgeven.

Op 3 januari 2023 dus geen interne competitie maar een Nieuwjaarsreceptie, waarna nog een toernooitje wordt georganiseerd voor de liefhebbers. Op 10 januari speelt Pomar 1 tegen de koploper in de tweede klasse B, Botwinnik 2. We hebben wat goed te maken na de eerste twee nederlagen.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze eerste ronde, de stand is ook weer ‘bijgewerkt’ maar daar valt na één ronde natuurlijk weinig of niets van te zeggen.

Uitslagen 1e ronde interne zomercompetitie, 27 december

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Ruud van Dijk ½-½
Frits Berendse Hans Mudde 0-1
Willem Brizee Markus Lohrer 0-1
Peter de Man Felix Ferschtman 0-1
Rens ter Veen John Woestenenk 1-0

Voorlopig programma 2e ronde interne zomercompetitie, 10 januari

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Han Nicolaas -
Ruud van Dijk Han Terpstra -
Jos Bergers Leo Blaas -
Willem Hessels Frits Berendse -

Niet ingedeeld voor de interne competitie 10 januari

Naam Reden
Kees Vink Extern voor Pomar 1
Felix Ferschtman Extern voor Pomar 1
Willem Brizee Extern voor Pomar 1
Hans Jacobs Extern voor Pomar 1
Peter de Man Extern voor Pomar 1
Vincent Steemers Extern voor Pomar 1
Markus Lohrer Extern voor Pomar 1
John Woestenenk Extern voor Pomar 1
Rens ter Veen Wedstrijdleider bij Pomar 1
Giuseppe Gastaldi Afgemeld

Dinsdag 20 december speelden we de 13e en laatste ronde van de interne (winter)competitie. Frits Berendse was na vijf minuten klaar en had dus zeeën van tijd om een verslag te produceren: wederom dank Frits!

Op dinsdagavond 20 december werd de slotronde gespeeld voor het winterkampioenschap 2022-2023 van Pomar. De strijd was spannend maar ook al snel opgebrand door de vlotte nederlaag van uw verslaggever tegen de nummer twee van de ranglijst, Kees Vink. (Nou Frits, na jouw nederlaag werd het juist heel erg spannend! Ik (HanN) moest toen namelijk winnen om kampioen te worden, bij remise zou ik ’slechts’ tweede worden...).

Er werden nogal wat stuivertjes gewisseld door de remise van Willem Brizee en de overwinning van Hans Mudde. Op de slotavond werd er vijf keer met wit gewonnen, twee keer met zwart en waren er twee remises. De witspelers scoorden dit seizoen ook duidelijk meer dan de zwartspelers (42 keer met wit, 19 keer met zwart). De laatste drie ronden was het wel een overduidelijk succes voor de witspelers. Een verzoek naar mij om alleen met wit te mogen spelen zal echter niet worden gehonoreerd...

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Ruud van Dijk en zij maakten er een avondvullend programma van. Ruud begon met een pion voordeel maar in de eindfase wist Han deze te neutraliseren en gelijk te komen. In het eindspel en tijdnood ging het alsnog fout met Ruud en verloor hij een vol stuk. Han verschalkte de pionnen van Ruud en kon worden gefeliciteerd met de overwinning en het kampioenschap. Ruud was niet onder de indruk en gunde Han de overwinning.

Kees Vink speelde met de witte stukken tegen Frits Berendse en had een makkie. Voor half negen was de partij al beslist doordat Frits de opening niet goed behandelde. Al na twee zetten week Kees van de openingstheorie af en Frits had hierop geen antwoord. Zie hieronder de treurige zetten:

Zet Kees Vink Frits Berendse
1 d4 f5
2 e4 d6
3 xf5 Lxf5
4 Ld3 Lxd3
5 Dxd3 Pd7
6 Pf3 c6
7 0-0 h6
8 Dg6 mat  

John Woestenenk speelde met de witte stukken en wist knap remise te spelen tegen de toenmalige nummer drie van de lijst, Willem Brizee. De strijd was er wel maar beide spelers konden geen voordeel forceren. Door deze remise zakt Willem naar de ondankbare vierde plaats en wist John zich knap staande te houden binnen de top tien met een zevende plaats.

Hans Mudde speelde met de witte stukken tegen Leo Blaas en wist al snel een voordeel van een pion te halen. Ondanks listige zetten van Leo wist Hans complicaties te vermijden en dwong hij in de eindfase de overwinning af. Met stip naar plaats drie.

Felix Ferschtman speelde tegen Giuseppe Gastaldi en lang heb ik gedacht dat Giuseppe de betere papieren had. Hij had namelijk paard en loper tegen toren en pion voor Felix. Als je er niet bij bent is het altijd moeilijk een en ander te analyseren maar in het eindspel gaf Giuseppe misschien iets te vroeg op.

Markus Lohrer en Willem Hessels hielden elkaar in evenwicht. Ondanks achterstand in stukken (Markus had toren/loper, Willem twee lopers en paard) bleef de partij in balans en na het snoepen van wat pionnetjes werd er voor remise gekozen.

Jos Bergers, nog niet in vorm, verloor in de partij een stuk tegen Peter de Man en moest berusten in de partij met een stuk achterstand. Hij was echter wel de enige witspeler die verloor, wat zijn nu statistieken. Jos, wanhoop niet, er komen betere tijden. Denk bijvoorbeeld aan de zomercompetitie die op 27 december begint.

Vincent Steemers speelde tot zijn verrassing met wit tegen Hans Jacobs door de afmelding van Rens ter Veen. Vincent trok aan het langste eind nadat Hans zijn stelling verdedigde met toren f7, niet rekende op de loper op toren en koning. Kwaliteit verlies en verlies van de partij. Heb je de hele week geoefend om tegen Rens te spelen krijg je Vincent in vorm.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze 13e en laatste ronde, de eindstand is inmiddels ook gepubliceerd. Zoals gezegd werd HanN kampioen (Herbstmeister zoals de Duitsers dat zo mooi noemen) met 49 punten, Kees werd tweede met een puntje achterstand en HansM pakte het brons met 46 punten.

Uitslagen 13e en laatste ronde interne wintercompetitie, 20 december

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Ruud van Dijk 1-0
Kees Vink Frits Berendse 1-0
John Woestenenk Willem Brizee ½-½
Hans Mudde Leo Blaas 1-0
Felix Ferschtman Giuseppe Gastaldi 1-0
Markus Lohrer Willem Hessels ½-½
Jos Bergers Peter de Man 0-1
Vincent Steemers Hans Jacobs 1-0

Op dinsdagavond 13 december werd al weer de twaalfde en voorlaatste ronde van het winterkampioenschap gespeeld en voor een aantal toppers van onze vereniging was dat een déjà vu met de externe speelronde van maandag 12 december tegen de jeugd van DSC 7.

Door het aantal deelnemers aan onze interne competitie ben ik als wedstrijdleider genoodzaakt om 13 ronden te spelen in plaats van 17. Vanavond wonnen de witspelers zes keer, één keer won de zwartspeler en zowaar was er ook een remise. De enige zwartspeler die won, Kees Vink, teleurgesteld dat het Nederlandse elftal was uitgeschakeld, was op zijn beslissing teruggekomen en wilde toch ook intern spelen.

Han Nicolaas en zijn tegenstander maakten er weer een avondvullend programma van en hieronder het commentaar van onze razende Han. “Ik heb uiteindelijk, met een beetje geluk, gewonnen. Felix gaf in mijn tijdnood een stuk weg, anders was het nog lastig geworden en was het waarschijnlijk remise geworden. Was wel een mooi potje, rond 12 uur klaar!” Ik was blij dat ik voor half twaalf mocht vertrekken... Aanvulling van die andere reporter: ik kwam met wit lekker uit de opening en richtte alle stukken op de zwarte koning. Na afruil van de paarden kon ik geforceerd een kwaliteit winnen, wat ik ook deed. Maar achteraf gezien was dit misschien helemaal niet zo goed want in het vervolg waren de lopers van Felix erg sterk terwijl van mijn aanval weinig of niks over was. Bovendien stond één van mijn lopers buitenspel en die kon ik slechts bevrijden door een pion op te offeren waarmee Felix twee pionnen voor de kwaliteit had. Ik ruilde één loper af waarna een razend lastig eindspel overbleef dat met goed spel van beide kanten waarschijnlijk wel remise was geworden. Tot het foutje van Felix dus...

Rens ter Veen en Hans Mudde speelden een remise in een partij waarbij niets gebeurde. Volgens eigen zeggen dan, ik vond gewoon dat beide spelers aan elkaar gewaagd waren. De partijen tegen Rens leveren meestal wel vuurwerk op na een moeizame start. Dat vuurwerk moest bij deze vergeten worden conform de regels die nog moeten worden gemaakt om vuurwerk te verbieden.Willem Brizee kende een déjà vu met de avond ervoor. Hij speelde tegen Hans Jacobs en won een stuk tegen drie pionnen. Met dat stuk meer werden de pionnen opgehaald en was er een knappe overwinning voor Willem. Net zo als de avond ervoor, ook een stuk meer en drie pionnen minder. Willem geeft niet zoveel om pionnen, begreep ik.

Frits Berendse, uw verslaggever, speelde met de witte stukken tegen Vincent Steemers en die gaf na vier zetten al een vol stuk weg zonder compensatie. Dan loop je achter de feiten aan en kom je niet toe aan tegenspel. Ook hier een déjà vu met gisteren toen hij in de opening een stuk verloor tegen twee pionnen.Ruud van Dijk speelde met de witte stukken tegen Markus Lohrer en Markus verloor al snel een toren tegen twee pionnen. Markus kennende gaf hij de partij al snel op en konden de stukken om half negen al weer in de doos.

Peter de Man had pech en moest met de witte stukken Kees Vink bestrijden. Kees won al snel de kwaliteit en uiteindelijk de partij via mat of dameverlies. Blijft een moeilijke tegenstander, die Kees.

Giuseppe Gastaldi speelde met de witte stukken tegen Jos Bergers en Jos was zo vriendelijk om al na vier zetten een stuk cadeau te doen. Ik probeerde Jos nog te motiveren maar helaas mocht dat niet baten. Hij hield het nog 20 zetten uit maar uiteindelijk was verlies zijn deel. De opmerkingen van mij: “Jos, het is december, je krijgt dat stuk wel terug” waren misschien te positief.

Leo Blaas en Willem Hessels maakten er een mooie en fraaie strijd van en lang was er niets te zeggen over de kansen. Misschien was Leo iets doortastender dan Willem en in het eindspel won Leo een stuk en de partij. Wat dat paard van Leo nou op a6 deed weet ik nog steeds niet maar het was voor Willem een reden om op te geven.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze twaalfde ronde, de stand is inmiddels ook bijgewerkt. Met nog één ronde te gaan blijft het spannend in de top vijf met maar drie punten verschil! HanN gaat aan de leiding met 44 punten, op een punt gevolgd door Kees met WillemB daar weer een punt achter. Op de plaatsen vier en vijf vinden we HansM en Rens met 41 punten. Dinsdag 20 december weten we meer!

Uitslagen 12e ronde interne wintercompetitie, 13 december

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Felix Ferschtman 1-0
Peter de Man Kees Vink 0-1
Rens ter Veen Hans Mudde ½-½
Willem Brizee Hans Jacobs 1-0
Frits Berendse Vincent Steemers 1-0
Ruud van Dijk Markus Lohrer 1-0
Giuseppe Gastaldi Jos Bergers 1-0
Leo Blaas Willem Hessels 1-0

Dinsdag 6 december speelden we de elfde ronde van de interne competitie. Frits Berendse pakte pen en papier weer op en maakte onderstaand verslag, waarvoor wederom dank.

Op dinsdagavond 6 december 2022 werd er weer gestreden voor een hogere klassering voor het winterkampioenschap van Pomar en de strijd lijkt volledig te zijn ontbrand. Naast de twee remises aan onze topborden waren er louter winstpartijen voor de witspelers.

Kees Vink en Willem Brizee speelden een vlotte en mooie partij. Kees offerde kwaliteit en een pion voor een fraaie aanval over de koningsvleugel. In noodgevallen had Kees nog kunnen teruggrijpen op zettenherhaling maar hij bleef kiezen voor een aanval met alle stukken. De aanval sloeg echter niet door en ondanks de achterstand in stukken wist Kees het toch remise te houden.

Felix Ferschtman speelde met de witte stukken tegen Rens ter Veen en leek op weg naar een vlotte en terechte overwinning. In de openingsfase won Felix een stuk om het eindspel in te gaan met twee pluspionnen. Felix liet echter Rens ontsnappen en moest genoegen nemen met remise. Felix, zwaar onder de indruk van zijn slechte spel in de eindfase, nam het zichzelf erg kwalijk dat hij de winst had verknoeid.

Han Nicolaas speelde tegen John Woestenenk één van zijn betere partijen van de laatste tijd. Han offerde een stuk voor twee pionnen en won later een kwaliteit terug en pakte tussendoor nog een tweetal pionnen mee. Vooral zijn aftrekschaakzet met paard en loper was van een hoog niveau. Han stijgt met stip naar plaats één op de ranglijst.

Hans Mudde en Peter de Man speelden onder een hoedje, die pontificaal op de wedstrijdtafel was gezet. De partij ging lang gelijk op met wisselende kansen maar in de eindfase verraste Hans Peter met een mat in drie door samenspel van toren, loper en paard. Eén van de fraaiste “matten” ooit.

Hans Jacobs speelde verrassend tegen Giuseppe Gastaldi door afmeldingen van Han Terpstra en Willem Hessels. Hans zei nog dat het waarschijnlijk weer remise zou worden, maar wist in de openingsfase kwaliteit en een pion te winnen. Ondanks taai verzet van Giuseppe wist Hans toch de partij te winnen.

Ruud van Dijk speelde tegen Vincent Steemers. Vincent kwam een pion voor te staan maar Ruud had het initiatief. Na stukverlies van Vincent dreigde hij nog een tweede stuk te verliezen en beduusd gaf Vincent zich gewonnen.

Ook Markus werd verrast met een andere tegenstander, in dit geval uw verslaggever, Frits Berendse, en lang leek de partij in het voordeel van Frits te worden beslist. Een moment van schaakblindheid leidde tot verlies van een volle toren en Frits kon niets anders doen dan Markus te feliciteren.

Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen Jos Bergers en de partij ging lang gelijk op. In de eindfase werd Jos verrast door de brute aanval van Leo met zijn toren. Jos gaf de partij op maar overzag tegenkansen met zijn eigen toren.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze elfde ronde, de stand is inmiddels ook bijgewerkt. Met nog twee ronden te gaan is de spanning te snijden! HanN gaat zoals gezegd aan kop met 39 punten, op een punt gevolgd door maar liefst vier spelers: Kees, Felix, HansM en Rens. WillemB zit op het vinkentouw met 37 punten.

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Willem Brizee ½-½
Felix Ferschtman Rens ter Veen ½-½
Han Nicolaas John Woestenenk 1-0
Hans Mudde Peter de Man 1-0
Markus Lohrer Frits Berendse 1-0
Ruud van Dijk Vincent Steemers 1-0
Leo Blaas Jos Bergers 1-0
Hans Jacobs Giuseppe Gastaldi 1-0

Op dinsdag 29 november speelden we de tiende ronde van de interne competitie. Frits Berendse was er weer en ook weer zo vriendelijk om onderstaand verslag maken, waarvoor dank.

Op dinsdagavond 29 november werd alweer de tiende ronde gespeeld van ons winterkampioenschap en de spanning was te snijden. Of het nu door de dikke mist kwam weet ik niet maar het was een kleine wereld in ons kabouterhuisje. Een aantal afmeldingen, Jos Bergers, Ruud van Dijk, Leo Blaas en Han Terpstra zorgde voor wat omzettingen zodat er toch zeven partijen werden gespeeld. Marvin Verdurmen en Perry van der Meer kwamen nog even langs om sfeer te proeven zodat de zaal toch redelijk gevuld bleef. Met nog drie ronden te spelen wordt het wel dringen aan de top (plaatsen 1 tot en met 8, drie punten verschil).

De kraker tussen Hans Mudde en Kees Vink eindigde in een onvervalste remise. Kees won in de openingsfase een pion maar Hans wist dit in het middenspel te neutraliseren. Gezien de stand op het bord een terechte en verdiende remise.

De volgende kraker, Mister b4 Rens ter Veen tegen Han Nicolaas, eindigde ook in remise en beide spelers waren hier tevreden mee. De partij ging dan ook gelijk op. Door de remise van Rens sloot Felix Ferschtman aan bij beide koplopers, Kees Vink en Rens ter Veen.

John Woestenenk speelde met de witte stukken tegen Felix Ferschtman. John startte met een pluspion, vervolgens een stuk achter tegen drie pionnen en in het eindspel moest John buigen voor de toren van Felix. Een toren achterstand tegen twee pionnen was te veel van het goede en ondanks het goede en taaie verzet van John moest hij de partij opgeven.

Willem Brizee speelde met de witte stukken tegen Markus Lohrer en hij had voor de verandering weer eens een simpele en snelle overwinning tegen een slordig spelende Markus. Markus kwam al snel een pion achter maar dreigend stukverlies deed hem besluiten op te geven (Markus, het kan altijd verkeren, zie mijn partij tegen Peter, opgeven kan altijd nog).

Uw verslaggever, Frits Berendse, speelde met de zwarte stukken tegen Peter de Man en de kansen tussen beide spelers bleven heen en weer gaan. Frits won een pion en verloor een stuk door beroerd spel met zijn dame. Peter zag het echter ook niet allemaal en gaf pardoes het stuk terug zonder compensatie. In het eindspel verloor hij ook nog eens de kwaliteit en een tweetal pionnen, en onder de indruk van zijn slechte spel gaf Peter op.

Giuseppe Gastaldi speelde tegen Vincent Steemers en beiden namen al snel genoegen met remise, op een nog vol bord vol stukken. De analyse duurde langer dan de partij maar gezien de stelling was remise het hoogst bereikbare. De aanvaller zou verliezen.

Willem Hessels speelde met de witte stukken tegen Hans Jacobs en Hans won al snel een stuk tegen een pion. Na het dreigende verlies van een tweede stuk gaf Willem de pijp aan Maarten en gaf hij zich gewonnen.

Het wordt dringen aan de top, drie man met 35 punten, twee met 34 punten, één met 33 punten en twee met 32 punten. Het kan nog alle kanten op!

NB1: op maandagavond 12 december 2022 speelt Pomar 1 haar uitwedstrijd tegen het jeugdteam van DSC 7 uit Delft. We hebben wat goed te maken dus laten we proberen deze te winnen!
NB2: nog een aanrader, het rapidtoernooi bij Pomar op zaterdag 10 december 2022: aanmelden bij Han Nicolaas!

Uitslagen 10e ronde interne wintercompetitie, 29 november

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Kees Vink ½-½
Rens ter Veen Han Nicolaas ½-½
John Woestenenk Felix Ferschtman 0-1
Willem Brizee Markus Lohrer 1-0
Peter de Man Frits Berendse 0-1
Giuseppe Gastaldi Vincent Steemers ½-½
Willem Hessels Hans Jacobs 0-1

Dinsdag 22 november speelden we de negende ronde van de interne competitie. Frits Berendse was afwezig dus uw verslaggever (Han Nicolaas) mocht/moest eindelijk weer eens een verslag maken.

Een paar (late) afmeldingen zorgden ervoor dat ik nu ook eens de kans kreeg een deel van het programma om te gooien... Beide Hansen speelden nu tegen elkaar waarbij na een zeer geavanceerde loting Hans Jacobs de witte stukken toebedeeld kreeg. Door de afmelding van Han Terpstra kwam Leo Blaas zonder tegenstander te zitten maar met een mobieltje op de bank en een bakkie koffie erbij is dat goed te doen.

Goed, het verslag van opnieuw een mooie Pomaravond met een hoop strijd en slechts één remise! De topper tussen de koploper en de nummer drie van de ranglijst (HanN en Kees Vink) werd een enerverend en lastig gevecht waarin Kees (met zwart) een verre vrijpion op de d-lijn kreeg die het tot d2 schopte, ondersteund door een ijzersterk paard. Han moest een kwaliteit voor dit paard en de pion geven om erger te voorkomen maar daarna bleken de twee torens van Kees een stuk sterker dan toren en paard van Han. Bovendien werkten de stukken van Han niet lekker samen waardoor een goede verdediging uiterst moeilijk bleek. Die vond Han dan ook niet en na een lichte blunder (Te8?) ging er een pion op h6 af waarna de zwarte stelling lichtelijk in elkaar stortte: de eerste nederlaag van HanN deze competitie! Een leuke pot waar een hoop inzat en waar Kees het goed uitspeelde: een terechte winnaar waarmee Kees de koppositie van HanN overnam.

Die andere topper (elke partij bij Pomar is natuurlijk een topper maar je hebt toppers en toppers...) tussen de nummers 2 en 4 (Willem Brizee en Rens ter Veen) begon als een rustige laveerpartij maar hier raakte Willem (met wit) ‘opeens’ een stuk kwijt. Dan loop je de rest van de partij achter de feiten aan en kun je alleen maar ‘hopen’ of wachten op een foutje van de tegenstander. Dat foutje maakte Rens niet en hij kon opnieuw een overwinning bijschrijven, zijn vierde achtereenvolgende! Daarmee heeft Rens bijna zijn doel bereikt: terugvechten van de laatste plaats naar de nummer 1 positie! Hij staat nu tweede met hetzelfde aantal punten als Kees maar een iets minder scoringspercentage.

Het duel der Hansen (Hans Jacobs - Hans Mudde) werd een mooie strijd waarin het materieel gezien lange tijd gelijk opging maar waarin de koning van HansM in het verre middenspel langs de witte velden de stelling kon binnendringen. De witte stukken probeerden de boel bij elkaar te houden maar konden in feite geen kant op. De zwarte monarch wandelde rustig door en pakte en passant een paar pionnen mee waardoor de stelling van HansJ onhoudbaar werd. Een thematische overwinning zullen we maar zeggen.

Ruud van Dijk, met zwart tegen Felix Ferschtman, speelde weer eens compromisloos schaak en offerde een stuk voor twee pionnen en iets van een koningsaanval. De koning van Felix werd naar de damevleugel verjaagd maar kreeg uiteindelijk op b2 een behoorlijk veilig plekje. Na dameruil bleef Felix een stuk voor en was de angel uit de aanval. Ruud probeerde het nog wel maar er zat weinig of niets meer in zodat Felix het volle punt pakte.

Peter de Man speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk en gooide al zijn pionnen op de damevleugel naar voren waarbij hij de rokade uitstelde. Het zag er opmerkelijk uit maar het leek allemaal best speelbaar. Beiden kregen een toren en drie lichte stukken maar ergens in het verre middenspel raakte Peter een verdwaald paard kwijt. Dat gaf John niet meer uit handen en met deze overwinning steeg hij naar de vierde plaats: lekker bezig John!

Jos Bergers en Markus Lohrer (Jos met wit) tekenden voor de enige remise in een duel waarin op het oog weinig gebeurde maar waarin beide heren het elkaar wel zo moeilijk mogelijk probeerden te maken. Het werd kennelijk niet al te moeilijk want na ruil van diverse stukken werd de vrede getekend.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze negende ronde. Kees is zoals gezegd de nieuwe koploper met 32 punten, evenveel als Rens maar met een iets beter scoringspercentage. HanN en WillemB volgen dit duo op een punt en hebben op hun beurt weer een punt voorsprong op Felix en HansM. Het is spannend heren, het zit dicht bij elkaar!

Uitslagen 9e ronde interne wintercompetitie, 22 november

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Han Nicolaas 1-0
Willem Brizee Rens ter Veen 0-1
Peter de Man John Woestenenk 0-1
Felix Ferschtman Ruud van Dijk 1-0
Hans Jacobs Hans Mudde 0-1
Jos Bergers Markus Lohrer ½-½

Op dinsdag 15 november speelden we de achtste ronde van de interne competitie. Frits Berendse maakte onderstaand verslag waarvoor dank.

Op dinsdagavond 15 november werd alweer de achtste ronde van ons winterkampioenschap 2023 gespeeld en was het weer volle bak met acht partijen. Ook Appie Heijn kwam ’s avonds nog langs om wat drinken en eten te bezorgen: fijn toch zo’n service! Wat regenachtig weer en een afmelding moesten professioneel worden opgelost omdat ik de verkeerde map van huis had meegenomen. Daardoor kon Peter de Man alsnog aantreden tegen Han Terpstra. In de meegenomen map helaas geen programma of standen.Allereerst de partij van Han Nicolaas tegen Willem Brizee die het samen weer laat wisten te maken, jawel de tijd vliegt als je “gezellig” bezig bent. Even na half twaalf konden de stukken weer in de doos. Willem kwam kwaliteit voor maar raakte onderweg een viertal pionnen achter. In het eindspel had Willem een toren voorsprong tegen een drietal pionnen. Han Nicolaas gebruikte veel tijd zodat op de klok het verschil bijna niet te zien was, Han 23 seconden, Willem 23 minuten. In het eindspel ging het weer mis voor Willem die zijn dame zou verliezen door een geniepig pionzetje. Han liet het niet zo ver komen en nam genoegen met remise om in de sfeer van de wedstrijd te blijven. Heerlijk zulke momenten op de late avond.

John Woestenenk en Kees Vink bleven de hele partij in balans en alle stukken gingen geleidelijk van het bord behalve de koningen en de pionnen. In het eindspel (beiden 7 pionnen en koning) werd gekozen voor remise. Niet zo gek als veertien van de zestien pionnen nog op het bord staan.

Frits Berendse speelde met de witte stukken tegen Hans Mudde en probeerde alles om Hans te verslaan met listige zetten en of gevaarlijke diagonalen. Het verweer van Hans was goed en elke poging werd gestopt. In het middenspel gaf Frits een inactieve toren op tegen een actieve loper van Hans. Ondanks de kwaliteit achter wist Frits de stelling op remise te houden. Alleen een kwaliteitoffer van Hans had misschien geholpen de stelling in zijn voordeel te beslissen. De klok speelt bij Hans echter wel een belangrijke rol zodat hij in tijdnood alsnog akkoord ging met remise.

Felix Ferschtman en Hans Jacobs troffen elkaar en beiden waren in vorm. Felix offerde een pionnetje maar won een volledig stuk terug omdat de aanval van Hans niet doorsloeg. Hans gaf abrupt op nadat hij een volledig stuk achter kwam te staan.

Han Terpstra speelde met de witte stukken tegen Peter de Man omdat Willem Hessels zich had afgemeld. Han speelde een voorbereide opening, Sozen attack, en offerde een pion, maar helaas zette de aanval niet door en wist Peter toch al snel de partij in zijn voordeel om te zetten.

Markus Lohrer en Giuseppe Gastaldi berustten in een remise waarvan ik helaas te weinig heb gezien om hem te kunnen beoordelen. De hele partij leek gelijk op te gaan, maar ik blijf het gevoel hebben dat er meer in het vat zat dan het uiteindelijke resultaat. Misschien was Giuseppe al met zijn hoofd bij de vakantie van komende week naar Italië.

Ruud van Dijk was weer in vorm tegen een naar vorm zoekende Leo Blaas. Al na vijf zetten gaf Leo een paard cadeau, en het is nog steeds geen cadeautjesmaand zoals december. In het eindspel verloor Leo ook nog eens de dame en de partij.

Vincent Steemers speelde tegen Jos Bergers en was blij nu eens niet zo’n stugge tegenstander te treffen zoals vorige week tegen Haeghe Ooievaar of Rens ter Veen. Vincent won binnen acht zetten na slaan met de dame op b7 en c7. Mat was niet te voorkomen en Jos kon niets anders doen dan opgeven. Het is weer eens wat anders, voor negen uur al klaar.

Komende week ben ik er niet bij maar wil ik jullie wel veel schaakplezier wensen. Helpen jullie met catering en sjouwen?

De Delftse Schaakclub DSC (125 jaar jong) organiseert op zaterdag 3 december een rapidtoernooi voor viertallen. Het rapidtoernooi is een 7 ronden Zwitsers toernooi met een bedenktijd van 10 minuten plus vijf seconden increment per zet. Opgeven kan via Frits of HanN.

Ook voor ons rapidtoernooi op zaterdag 10 december kun je jezelf opgeven bij Han Nicolaas.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze achtste ronde. HanN blijft aan kop met 30 punten, op twee punten gevolgd door WillemB en op drie punten door Kees en Rens. Het zit nog allemaal dicht bij elkaar: tussen de nummer één en negen maar vijf punten verschil.

Uitslagen 8e ronde interne wintercompetitie, 15 november

Wit Zwart Uitslag
Han Nicolaas Willem Brizee ½-½
John Woestenenk Kees Vink ½-½
Frits Berendse Hans Mudde ½-½
Felix Ferschtman Hans Jacobs 1-0
Markus Lohrer Giuseppe Gastaldi ½-½
Ruud van Dijk Leo Blaas 1-0
Han Terpstra Peter de Man 0-1
Vincent Steemers Jos Bergers 1-0

Dinsdag 8 november speelden we de zevende ronde van de interne competitie. Tevens speelde Pomar 1 de eerste externe wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Haeghe Ooievaar 2. Frits Berendse had geen tegenstander en maakte onderstaand verslag.

Op dinsdagavond 8 november werden er maar drie interne wedstrijden gespeeld doordat ons vlaggenteam moest aantreden tegen onze schaakvrienden van Haeghe Ooievaar 2. Door de late afmeldingen van Han Terpstra en Ruud van Dijk (moest spelen voor Haeghe Ooievaar 2 en was dus vandaag de “vijand” van Pomar) bleef er voor mij geen tegenstander over zodat ik de honneurs heb waargenomen in keuken en speelzaal voor het hieronder gemaakte verslag.

Hans Mudde en onze voorzitter, Han Nicolaas, maakten er een mooie en gelijkopgaande strijd van. In het eindspel koos Hans echter voor de verkeerde voortzetting wat hem een stuk zou kosten. Hij gaf op en wachtte niet het moment af dat Han dat stuk zou slaan. Misschien toch maar afspreken dat we een instaand stuk niet direct slaan? Of misschien wel slaan en teruggeven? Zijn er nog meer opties, of moeten we de partij gewoon opgeven? Wel een bruut eind van deze topper.

Giuseppe Gastaldi speelde met wit tegen Leo Blaas en lang ging het gelijk op. Giuseppe kwam wel een pion voor te staan maar Leo had een uiterst gevaarlijke loper. Toen deze loper ook nog eens de diagonaal toren, paard, toren aanviel verloor onze Italiaanse vriend een vol stuk en de partij. De loper was in deze partij sterker dan het paard van Giuseppe.

Willem Hessels speelde met de witte stukken tegen Jos Bergers en wist zijn score te verdubbelen in een mooi en tactisch gevecht. Zijn tweede opeenvolgende remise en volgens mij waren beide spelers blij met dit resultaat.

De wedstrijd in de externe competitie verliep niet helemaal naar wens, althans niet naar onze wensen. Frits schreef er het volgende over.

Op dinsdagavond speelde ons vlaggenteam tegen onze schaakvrienden van Haeghe Ooievaar 2 en helaas verloren wij met de geflatteerde cijfers van 6½ tegen 1½. Ik wil niets afdingen op de overwinning maar in zeker drie partijen verwachtte ik winst of remise voor onze kanjers. Helaas liep dit uit op een deceptie en na een keukendienstje werd uw wedstrijdleider getrakteerd op drie nederlagen in evenzoveel partijen. Veel sterkte en succes in de volgende wedstrijden!

Markus Lohrer was zoals zo vaak als eerste klaar nadat hij in een reeks van zetten de dame verloor tegen een toren. De aanval daarna werd hem te machtig en na een dreigend tweede stuk verlies gaf onze man op. In de analyse werd onze man nog geholpen door zijn tegenstander die c6 en tegenspel van Markus had verwacht.

John Woestenenk was een kwartier te laat. Die gebruikt hij altijd om zich extern op te laden en gezien zijn resultaat van het afgelopen jaar werkt dit uitstekend. Hij was de enige van onze “jongens” die het zoet der overwinning tot zich nam. Hij kwam in het middenspel kwaliteit en een pluspion voor en zijn tegenstander kon niets anders dan opgeven.

Willem Brizee speelde aan bord drie en verloor een vol stuk op a2 dat geen vluchtvelden meer had. Hoe dat paard daar nu was beland is mij onbekend maar Willem moest in ieder geval met een stuk minder spelen. Ondanks taai verweer moest onze man de strijd opgeven.

Kees Vink speelde aan bord 1 tegen Bob Barbier, de oud-secretaris van de HSB. In de partij viel voor beide spelers geen voordeel te behalen en ondanks de pogingen van beide spelers werd er toch na afruil van alle pionnen voor remise gekozen. Dit was tevens ons laatste half puntje van deze avond.

Felix Ferschtman speelde met de witte stukken en lang leek Felix goed te staan. In het eindspel ging het echter helemaal mis voor Felix en kwamen de pionnen over de f- en g-lijn recht op de koning van Felix af. Die moest alles bijzetten om mat te voorkomen maar uiteindelijk verloor onze man.

Peter de Man speelde tegen een sterke tegenstander en Peter verloor in de beginfase al een pion. In het eindspel speelde onze man à tempo de koning op f2 zodat zijn paard geen vluchtvelden had en werd opgehaald door een pionnetje van zijn tegenstander.

Hans Jacobs, de teamleider, speelde tegen de vijand van Pomar, Ruud van Dijk. De partij leek af te gaan op een bloedeloze remise maar in het eindspel ging het toch verkeerd voor Hans en was het paard van Ruud sterker dan de loper van Hans. Ruud haalde wat pionnetjes op en won verrassend de partij.

Vincent Steemers speelde een stugge maar goede partij en leek te gaan winnen. In het eindspel koos onze man toch voor de verkeerde voortzetting en werd een gewonnen stelling uit handen gegeven. Deze klap kwam Vincent niet meer te boven en hij moest ook berusten in verlies.

Hieronder vindt u de uitslagen van de zevende ronde van de interne competitie. Door de overwinning van HanN is hij nu de trotse koploper met 27 punten, op twee punten gevolgd door Willem Brizee en op drie punten door het duo Kees Vink en Rens ter Veen (drie weken geleden stond hij nog op de laatste plaats).

Uitslagen 7e ronde interne wintercompetitie, 8 november

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde Han Nicolaas 0-1
Giuseppe Gastaldi Leo Blaas 0-1
Willem Hessels Jos Bergers ½-½

Na de Algemene Ledenvergadering van 25 oktober (waarop o.a. Jos Bergers en Han Nicolaas werden herkozen als resp. secretaris en redacteur/webmaster, de notulen van de vorige ALV werden vastgesteld en goedgekeurd, de jaarverslagen van het afgelopen seizoen van de penningmeester, secretaris en wedstrijdleider en de begroting voor het lopende seizoen werden goedgekeurd en diverse prijzen werden uitgereikt) hervatten we op dinsdag 1 november onze interne competitie met de zesde ronde. Frits Berendse maakte onderstaand verslag waarbij uw vaste verslaggever (die een vrije ronde had) af en toe tussen haakjes heeft geprobeerd wat zinvolle opmerkingen toe te voegen.De Algemene Ledenvergadering (ALV) op 25 oktober 2022 was een onderbreking van onze interne competitie en is positief ontvangen door onze leden. Eén van de punten van de vergadering was ledenwerving en/of -behoud, en daarom neemt uw wedstrijdleider contact op met leden die we al een tijdje niet hebben gezien zoals Tim van Rijswijk en Jense van der Wal.Op dinsdag 1 november werd de zesde ronde van ons winterkampioenschap gespeeld en helaas kwamen we op een oneven aantal deelnemers uit zodat Han Nicolaas dit keer geen tegenspeler kreeg. Door afwezigheid van Kees Vink en Hans Mudde hebben wij een nieuwe koploper gekregen in de persoon van Han Nicolaas en ondanks het niet spelen van Han was dit voldoende om samen met Willem Brizee aan kop te komen. Tussen de nummer 1 en laatst zitten maar tien punten verschil, dat is gewoon twee wedstrijden winnen.

Willem Brizee speelde met de witte stukken tegen Felix Ferschtman en zij maakten er een ware slijtageslag van tot in de late uurtjes. In het eindspel ging het mis voor Felix en won Willem een stuk en de partij. Prachtig, heren, wat een mooi gevecht. (Felix miste in het verre eindspel in razende tijdnood een betere voortzetting waarmee hij het Willem nog knap lastig had kunnen maken. Maar ja, je kunt niet alles zien...).

Frits Berendse speelde tegen Giuseppe Gastaldi en moest genoegen nemen met remise. Ondanks de betere stelling van Giuseppe stelde hij remise voor in een partij met voordeel van een pion maar een half uur achterstand in tijd. Het uitspelen van de partij was voor beiden moeilijk met wisselende kansen.

John Woestenenk (onze topscorer van Pomar 1, seizoen 2021-2022) speelde tegen Ruud van Dijk. Of Ruud onder de indruk was van deze prestatie weet ik niet maar Ruud verloor al snel een volle toren en moest ondanks hevig verzet zijn meerdere erkennen in de persoon van John.

Rens ter Veen, bezig aan een opmars, speelde tegen Markus (met een k) Lohrer en won op een vol bord al snel een pion. Nadat Markus verlies zag opdagen (na tien zetten zou hij een loper verliezen) gaf hij op. Toch knap, stukverlies voorspellen met nog tien zetten te gaan? (Markus had ‘gewoon’ zijn loper die aangevallen stond kunnen dekken met zijn toren. Ook dan was het weliswaar lastig geweest met een verre vrijpion voor Rens maar enig spel had Markus zeker nog wel gehad!).

De partij van Leo Blaas en Peter de Man ging te snel voor mij. Ik zag Leo een stuk voorstaan en even later was dat stuk weer ingeleverd. Ik dacht dat Leo een heel erg sterk paard kreeg op d6 (klopt, dat beest stond als een huis, ik dacht even dat Peter zijn toren zou geven voor die knol plus een pion maar dat deed Peter niet: hij speelde het anders, en goed) maar Peter rechte zijn rug, ging er extra voor zitten en draaide de duimschroeven aan bij Leo. In het eindspel won Peter een stuk en de partij. Goed gespeeld, Peter. (Leo dacht een briljante zet te doen maar het kwam erop neer dat hij een pion en vervolgens dat sterke paard verloor, zonder enige compensatie: even iets over het hoofd gezien...).Vincent Steemers speelde met de witte stukken tegen Willem Hessels, ons nieuwste lid. Op een nog redelijk vol bord werd gekozen voor remise in een bijna gelijke stelling. Alleen op de klok had Vincent behoorlijk wat achterstand. (Het was een lastige stelling waarin Willem remise voorstelde, het was zijn eerste score voor Pomar, er zullen ongetwijfeld nog vele punten volgen!).

Onze voetballiefhebbers Jos Bergers en Han Terpstra lieten de wedstrijd van Ajax aan zich voorbijgaan om samen de degens te kruisen. Jos, nog onder de indruk van zijn zware tegenstanders (vorige week Rens en nu Han T.), speelde knap remise en was hierover bijzonder opgelucht.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze zesde ronde, HanN gaat zoals gezegd aan de leiding met 22 punten, evenveel als WillemB maar met een iets beter scoringspercentage. Kees Vink en Hans Mudde (beiden afwezig deze avond) volgen op een punt achterstand.

Komende dinsdag 8 november maar een beperkt intern programma gezien de eerste externe wedstrijd van Pomar 1 tegen onze schaakvrienden van Haeghe Ooievaar 2.

Uitslagen 6e ronde interne wintercompetitie, 1 november

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Felix Ferschtman 1-0
Frits Berendse Giuseppe Gastaldi ½-½
John Woestenenk Ruud van Dijk 1-0
Rens ter Veen Markus Lohrer 1-0
Leo Blaas Peter de Man 0-1
Vincent Steemers Willem Hessels ½-½
Jos Bergers Han Terpstra ½-½

Dinsdag 18 oktober speelden we de vijfde ronde van onze wintercompetitie 2022 en er stonden acht smakelijke wedstrijden op het menu. Vanavond werd er vijf keer met zwart gewonnen, twee keer met wit en was er maar één remise.

Eén van de hoofdmenu’s was de topper tussen Kees Vink en Felix Ferschtman en dit ging om een directe wissel aan de top. Felix wordt afgelost door Kees die de overwinning in zijn schoot kreeg geworpen nadat Felix een zet had omgedraaid en direct een stuk verloor. Gelukkig was het een koud voorgerecht anders had Kees toch mooi onder de blaren gezeten.

Markus Lohrer speelde een gelijkopgaande partij tegen Hans Mudde maar zag in het eindspel een afruil over het hoofd waardoor Markus de strijd moest aangaan met een pion minder. Markus had het goede gevoel om de partij remise te kunnen houden maar de vrijpion van Hans deed hem toch de das om. Hans zit nu Kees op de hielen met hetzelfde aantal punten.

Peter de Man speelde een mooie partij tegen Han Nicolaas en als snel kreeg Peter een pluspion. Ik vermoed echter dat het een offertje was want Han kwam goed tot geweldig te staan. Dame en toren hadden vrij spel om de koning van Peter op te jagen. Na verlies van de dame tegen een toren was dit voldoende voor Peter om op te geven. Han stormt op naar de derde plaats, een punt achter Kees en HansM.

Leo Blaas speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee en zou het moeilijk krijgen. De zwartspelers hadden vandaag hun dag. Willem kwam een pion voor maar was meer verheugd over zijn spel, hij had geen fouten en of blunders gemaakt. Zelfs zijn torens werden nu eens een keer niet genomen. In de slotfase forceerde hij damewinst tegen een toren en dit was voldoende om de overwinning op te eisen. Willem stijgt met stip naar plaats vier, een punt achter HanN.

Frits Berendse speelde met de witte stukken tegen Ruud van Dijk en leek af te stevenen op een overwinning in een pionneneindspel van twee pluspionnen (4 tegen 6) en allebei een zwarte loper. Het voorbarig opspelen van mijn beide h-pionnen was een slecht plan en de pionnen konden makkelijk worden opgehaald door Ruud. In het eindspel dacht Ruud nog winstkansen te zien maar gelukkig voor Frits had hij die niet gevonden. Nu resteerde een remise, de enige van deze avond.

Giuseppe Gastaldi was nog in zijn vakantie-mood en had in Willem Hessels een prettig en gewillig slachtoffer. Willem wilde de loper ophalen die op a7 een pion had geslagen, speelde pardoes b6 en werd verrast door een tweede loper die mat (of dameverlies) gaf op a6. Dat is zo een stelling die je niet vaak ziet.

Han Terpstra speelde met de witte stukken tegen John Woestenenk en verloor in de opening al een paard tegen een pion. John beukte met zijn stukken op de stelling van Han en leek een doorbraak te vinden. De doorbraak volgde en Han gaf op in een stelling die verloren was.

Dan de laatste partij van de avond, die van Vincent Steemers tegen Rens ter Veen. Rens is bezig met een opmars omdat hij vanaf de laatste plaats wil stijgen tot de eerste plaats. Rens speelde weer eens zijn eigen spelletje en won overtuigend van Vincent. Die vindt zo een vol bord maar helemaal niets maar ja, je moet natuurlijk wel een plan hebben. Rens stijgt nu naar een gedeelde achtste plaats, vier punten achter het leidende duo.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze vijfde ronde, Kees en HansM gaan aan kop met 19 punten, op een punt gevolgd door HanN.

De Algemene Ledenvergadering (ALV) staat gepland voor 25 oktober zodat we de interne competitie op 1 november hervatten met de 6e ronde.

Uitslagen 5e ronde interne wintercompetitie, 18 oktober

Wit Zwart Uitslag
Kees Vink Felix Ferschtman 1-0
Markus Lohrer Hans Mudde 0-1
Peter de Man Han Nicolaas 0-1
Leo Blaas Willem Brizee 0-1
Frits Berendse Ruud van Dijk ½-½
Giuseppe Gastaldi Willem Hessels 1-0
Han Terpstra John Woestenenk 0-1
Vincent Steemers Rens ter Veen 0-1

Op dinsdagavond 11 oktober werd de vierde ronde van onze wintercompetitie gespeeld en stonden er weer zeven wedstrijden op het programma. Helaas had ik voor ons (nieuwste) lid, Willem Hessels, geen tegenstander en besloot ik zelf toch maar weer eens te spelen.

Felix Ferschtman won met de witte stukken van Hans Mudde. Felix won al snel een pion in de openingsfase en in de eindfase volgde stukwinst. Voor Hans was dit voldoende om op te geven. Ik geloof niet dat één van beiden enthousiast was over de partij en het verloop.

Han Nicolaas speelde met witte tegen een in vorm verkerende Markus Lohrer en na afruil van de meeste stukken bleven beide spelers in evenwicht met koning en zeven pionnen. Ondanks dat Han het gevoel had dat hij beter stond kon hij dit niet waarmaken en wist Markus hem verrassend op remise te houden. Verrassend omdat Markus toch niet de expert is op het gebied van pionneneindspelen.

Ruud van Dijk trof Kees Vink achter het bord en vanaf het begin had Ruud het moeilijk en kwam hij één en later twee pionnen achter te staan. Het aftrekschaak van Kees met zijn loper op d2 was de genadestoot. Dit kostte Ruud een stuk en de partij. Gevaarlijk hoor, beide lopers op de koning!

John Woestenenk speelde met de witte stukken tegen Hans Jacobs. Hans won al in de openingsfase een tweetal pionnen en daarna nog een stuk. Dat was voldoende voor John om op te geven. John, als het weer om frivool spel gaat mag je hier mee stoppen hoor, want dit kost je een hogere klassering.

Willem Brizee speelde tegen ondergetekende en speelde als vanouds een prima partij tot de slotfase. Willem won een pion en de kwaliteit maar gaf in de eindfase het voordeel zomaar weg omdat de loper van Frits over het hoofd werd gezien. Zijn toren werd gepakt en Frits bood spontaan remise aan gezien het resultaat van vorige week. Toen gaf Willem een toren pardoes weg zonder compensatie.

Peter de Man speelde tegen Vincent Steemers en lang ging de partij gelijk op. Schijn bedriegt echter want in het eindspel koos Vincent voor de verkeerde voortzetting en won Peter deze partij.

De laatste partij was die van Jos Bergers tegen Rens ter Veen. Ik had Jos een “makkie” beloofd met de mededeling dat hij tegen de rode lantaarndrager mocht spelen. Dat dit Rens was vergat ik te vermelden... Na 15 zetten moest Jos toch het onderspit delven tegen een op revanche beluste Rens. Jos, welkom terug, ik hoop toch dat je toch een leuke pot hebt gespeeld. Voor Rens weer een uitdaging om voor het kampioenschap te gaan. Dat kan nog een lange reis worden.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze vierde ronde, Felix gaat aan de leiding met 15 punten, gevolgd door vier spelers met een puntje minder.

Uitslagen 4e ronde interne wintercompetitie, 11 oktober

Wit Zwart Uitslag
Felix Ferschtman Hans Mudde 1-0
Han Nicolaas Markus Lohrer ½-½
Ruud van Dijk Kees Vink 0-1
John Woestenenk Hans Jacobs 0-1
Willem Brizee Frits Berendse ½-½
Peter de Man Vincent Steemers 1-0
Jos Bergers Rens ter Veen 0-1

Op 4 oktober 2022 werd de derde ronde gespeeld van onze interne wintercompetitie 2022 – 2023 en er waren weer voldoende verrassingen. Ondanks mijn voornemen om meer te spelen kwamen we uit op een oneven aantal deelnemers zodat ik er toch maar voor koos om de catering te verzorgen en het verslag te maken. In verband met de “topper” Ajax tegen Napoli kreeg ik te maken met wat late afmeldingen (Kees en Han T.) en kon ook Willem Hessels ons clubgebouw niet vinden. Ik hoop niet dat de toeschouwers van deze topper spijt hadden van hun beslissing om niet te komen schaken. Ajax kreeg een zeldzaam pak slaag en nog wel in een thuiswedstrijd. Uw ‘vaste’ verslaggever (Han Nicolaas) zat ergens in België om opnieuw te ontdekken dat het volk en het leven daar toch wel echt heel anders zijn dan in ons eigen kikkerlandje.

Hans Mudde won in de opening door het “frivole” spel van John Woestenenk een vol stuk tegen een pionnetje. John ging er even goed voor zitten en probeerde door taai tegenspel de kansen te verleggen. Ondanks het daarna betere spel van John bleef dat stuk achterstand toch funest en nadat Hans de kans kreeg om de torens af te ruilen werd de partij toch door Hans gewonnen. Leuke pot, jongens, en John, dat frivole spel mag je vaker doen.

Hans Jacobs speelde met de witte stukken tegen Leo Blaas en Leo kreeg al snel voordeel door winst van een pion. Hans wist de pion terug te winnen. In het eindspel won Leo weer een pion en ondanks zijn pluspion (vier tegen drie verbonden pionnen en gelijke kleur loper) wist Hans er toch nog remise uit te halen. Blijft moeilijk zo een eindspel maar de beslissing was volledig correct.

Markus Lohrer won zijn partij tegen Vincent Steemers. Het leek op een gelijkspel af te gaan maar Vincent wilde zijn dame niet afruilen zodat hij uiteindelijk voor verlies moest kiezen. In het eindspel zou het dan vier verbonden pionnen opleveren tegen drie van Markus en een vrijpion. Omdat beiden ook nog een toren hadden zou het remise hebben opgeleverd. Markus deed goede zaken en is naar een tweede plaats op de ranglijst gekropen.

Ruud van Dijk speelde met de witte stukken tegen Willem Brizee nadat de wedstrijdleider het programma had omgegooid. Ruud had vorige week geoefend in Utrecht en had daar overtuigend zijn vierkamp gewonnen met drie uit drie. Beiden begonnen traag aan de opbouw en pas op de 15e zet werd het eerste stuk geslagen. In het eindspel ging Willem echter gruwelijk in de fout waardoor hij één van zijn torens verloor tegen een pion. Een tweede foute zet kostte hem ook nog eens een paard en dit was voldoende voor Willem om op te geven.

Ook verrassend, de uitslag van de laatst gespeelde partij, tussen de cracks Rens ter Veen (mister b4) en Peter de Man. De partij duurde tot na half twaalf waarbij er echt sprake was van een klassieker. De kansen voor beide spelers gingen heen en weer en het was (ondanks het late tijdstip) een genot om te zien hoe er met de kansen werd omgesprongen. Rens kwam al snel een pion voor maar Peter wist de pion weer terug te winnen. In het eindspel offerde Rens een vol stuk tegen een pion maar de aanval (of aanslag) sloeg niet door en Peter kreeg steeds meer grip op de partij. Ondanks zijn tijdnood wist Peter alleen maar goede zetten uit zijn hoed te toveren zodat Rens voortijdig op moet geven na een volle toren achterstand.

Hans Mudde is de nieuwe trotse koploper gevolgd door Markus. De rode lantaarn is na deze ronde voor Rens ter Veen en dat zal niet vaak gebeurd zijn. Nog tien ronden om dit ongedaan te maken.

Uitslagen 3e ronde interne wintercompetitie, 4 oktober

Wit Zwart Uitslag
Hans Mudde John Woestenenk 1-0
Ruud van Dijk Willem Brizee 1-0
Hans Jacobs Leo Blaas ½-½
Markus Lohrer Vincent Steemers 1-0
Rens ter Veen Peter de Man 0-1

Op dinsdag 27 september werd de tweede ronde gespeeld. De laatblijvers hadden pech want de regen kwam later op die avond met bakken uit de hemel vallen. Misschien toch goed voor de snelle schakers onder ons, die konden nog droog vertrekken. Ruud van Dijk was vanavond afwezig, die speelde een toernooi (schaken) in Utrecht, maar gelukkig konden wij een nieuw lid presenteren in de persoon van Willem Hessels. Voor de zomerschakers wel een bekend gezicht want hij komt al trouw jaren naar onze club. Ook ontvingen wij nieuws van Jos Bergers dat hij in oktober weer gaat schaken. Na een turbulent jaar als gedeelde mantelzorger voor zijn moeder is zijn moeder in september overleden. Jos, sterkte voor jou, je broer en zussen voor het verwerken van dit verlies.

Beetje vreemd wel dat ik vorige week iets schreef over de loeiende kachelelementen in onze zaal. Het lijkt erop dat de verhuurder ons verslag leest want wij ontvingen een bericht dat de huur voor volgend jaar met 10% wordt verhoogd. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar ik hoop dat ze dan wel bereikbaar zijn voor onze klachten. Nu komt het allemaal van één kant, de onze. We hebben de thermostaat maar een beetje terug gedraaid.

Willem Brizee en Hans Mudde maakten er een titanengevecht van. Beide koplopers wilden niet verliezen en kozen in een gelijkwaardig eindspel voor remise. Gezien de stelling was dit ook wel een terechte remise.

Felix Ferschtman speelde met de witte stukken tegen Frits Berendse. Beiden hadden geoefend bij het Druivenschaaktoernooi. Felix scoorde daar geen punten omdat hij experimenteerde met al zijn drie partijen. In de laatste partij stond hij glad gewonnen maar moest hij opgeven na een verkeerde voortzetting. Frits speelde ook drie leuke partijen en scoorde 1 uit 3. In deze partij was Frits geen partij voor Felix en door zijn paard op g8 te posteren kon hij niets meer zetten met koning, toren of paard. Je staat gedrongen en Felix sloop de stelling binnen met zijn koning, ondersteund door zijn o zo sterke paard op f5.

Han Nicolaas speelde met de witte stukken tegen Han Terpstra en won al snel in de partij een volle toren tegen een pion. Han Terpstra probeerde het nog wel maar het stuk waarmee Han N. de toren had gewonnen (een paard dat op a8 tijdelijk in de hoek stond) kon gewoon weer naar buiten wandelen. Een volle toren achter is dan wel vervelend en voldoende om op te geven.

Markus Lohrer trof in Hans Jacobs een gelijkwaardige tegenstander. De vrijpion van Markus kon echter worden afgestopt terwijl de vier verbonden pionnen van Hans bleven staan zonder dreigend te worden. Nu werd er terecht gekozen voor remise. Ik ben toch wel een beetje benieuwd hoe de partij zou zijn verlopen als Hans zijn g-pion had gespeeld van g7 naar g5?

Willem Hessels, zijn vuurdoop, speelde tegen good old John Woestenenk. Wat daar op het bord gebeurde houd je niet voor mogelijk. Het ging te snel voor mij en alle andere omstanders en zeker als je zelf nog bezig bent met een partij wil zo’n stelling wel eens compleet omslaan. Uiteindelijk won John de partij door het stuk voordeel dat Willem had gegeven om de koningsvleugel open te breken (beuken).

Vincent Steemers en Leo Blaas begonnen voorzichtig aan de tweede ronde van deze competitie. Of Leo nog vermoeid was van zijn partij van vorige week (remise tegen Felix) zeg ik niet maar nu speelde beiden om niet te verliezen. Vincent won al snel een pionnetje maar in het eindspel werd gekozen voor een remise.

Kees Vink en Rens ter Veen speelden weer eens zo’n partij om je vingers bij af te likken. Vaak duurt het twintig zetten voor er iets geslagen wordt en vanavond viel het eerste stuk (een pionnetje) op zet 19. Rens verdedigde met de moed der wanhoop en had zelfs op h8 een loper staan ter verdediging. Dat je alle stukken kan gebruiken voor de verdediging wil nog niet zeggen dat dit voldoende is. Kees vond een opening en sloeg een bres in de stelling van Rens. Een genot om naar te kijken en hiervan verslag te mogen doen.

Onze Italiaanse meester, Giuseppe Gastaldi, speelde met de witte stukken tegen Peter de Man en kreeg al snel een pion voordeel. Een verkeerde loperzet van Peter leidde het verlies in en Giuseppe kon weer eens het volle punt noteren. Hij gaat weer twee weken op vakantie en neemt het goede gevoel mee in zijn koffer en/of tas.

Hieronder vindt u de uitslagen van deze tweede ronde, vijf spelers gaan nu aan kop met acht punten, gevolgd door Kees met zeven punten.

Uitslagen 2e ronde interne wintercompetitie, 27 september

Wit Zwart Uitslag
Willem Brizee Hans Mudde ½-½
Felix Ferschtman Frits Berendse 1-0
Han Nicolaas Han Terpstra 1-0
Markus Lohrer Hans Jacobs ½-½
Willem Hessels John Woestenenk 0-1
Vincent Steemers Leo Blaas ½-½
Kees Vink Rens ter Veen 1-0
Giuseppe Gastaldi Peter de Man 1-0

Dinsdag 20 september (Prinsjesdag) speelden we na het zomerreces de eerste ronde van de interne competitie: een nieuw seizoen met nieuwe kansen voor iedereen, laten we er met z’n allen weer wat moois van maken!

Frits Berendse had geen tegenstander (Kees Vink was met vakantie) en produceerde onderstaand verslag, waarvoor dank!

Welkom terug voor hopelijk weer een mooi en succesvol seizoen bij Schaakvereniging Pomar. Het was voor mij weer even wennen, binnen komen lopen in ons kabouterhuisje en gelijk alles weer open zetten om af te koelen en te ventileren. Op een of andere manier waren er twee verwarmingselementen aan het loeien en helaas kan ik deze elementen niet uitzetten, zodat het een beetje tegenstrijdig is. Ondanks onze vele berichten is er nog niets aangepast en dat moet onze verhuurders toch klauwen met geld gaan kosten als deze elementen elke dag op volle toeren blijven draaien?

We zijn de competitie begonnen met 16 deelnemers en we kunnen wel weer wat nieuwe leden gebruiken. Mond tot mond reclame blijft belangrijk om weer een beetje te groeien. Op de HSB-vergadering van 14 september werd D.D. gefeliciteerd met hun aanwas en waren zij van 120 naar 160 leden gegaan, waaronder 66 jeugdleden. Helaas zie ik dit bij ons niet zo snel gebeuren!

Goed, de kop is er af en iedereen was erg vriendelijk voor elkaar. Aan onze afspraak dat alle partijen in remise zouden eindigen werd gelukkig geen gehoor gegeven. Door mijn pensionering per 1 september komt het verslag en het programma van komende week iets sneller dan voorheen.

De eerste remise van deze competitie viel in de wedstrijd van John Woestenenk tegen Markus Lohrer. Toch knap als je nagaat dat beide heren een uur later begonnen met hun partij omdat de penningmeester ze nodig had voor de kascontrole. Markus had kort ervoor ook de cijfers van de HSB gecontroleerd (digitaal) omdat de aangewezen verenigingen niemand hadden afgevaardigd. Dank Markus, ook namens de HSB. De remise was een beetje voorbarig want ik gaf Markus toch alle kansen gezien zijn toren op de 7e lijn. Uitspelen kan best wel eens lonend zijn.

Han Terpstra speelde met de witte stukken tegen Vincent Steemers omdat zijn (geplande) tegenstander, Kees Vink, eieren voor zijn geld koos om deze week op vakantie te gaan. Of hij nu bang was voor Han weet ik niet maar Han en Vincent besloten ook al snel de vrede te tekenen en kozen in een gelijkwaardige stelling voor remise. In de analyse kwamen alle trucs aan bod maar was er geen truc om te winnen.

Ook Hans Jacobs en Han Nicolaas speelden remise in een eindstelling met voor beiden zeven pionnen en twee torens. Ondanks de dreigingen aan beide kanten was dit gewoon een goed besluit. Zeven pionnen zonder dubbelpionnen blijft moeilijk te infiltreren en de aanvaller zal uiteindelijk verliezen. (Nachrift van uw ‘vaste’ verlaggever Han Nicolaas. Ik dacht met zwart op c3 een sterke en vervelende pion te hebben maar dat viel wel een beetje tegen. Twee zetten voordat de eindstelling werd bereikt had ik misschien nog iets kunnen proberen met f5, dat had waarschijnlijk nog wat vage kansen gegeven. Maar goed, rustig aan beginnen...).

Een volledig onverwachte remise viel te noteren bij de partij van Rens ter Veen tegen zijn angstgegner, Ruud van Dijk. Ruud heeft toestemming om zijn partij niet te noteren gezien zijn eerdere motorongeluk en problemen met schrijven en noteren. Na dertien zetten nog niets van het bord en vervolgens raakt Ruud een pion en zelfs twee pionnen achter. In de eindfase wist Ruud toch remise te forceren met twee lopers en paard, nadat Rens met zijn koning het verkeerde pad koos. Mooi afgedwongen, Ruud.Nog een nooit verwachte remise op het bord van Leo Blaas tegen Felix Ferschtman. Een prachtige aanvalspartij van Leo werd ontsierd door het feit dat Leo elke keer voor de verkeerde voortzetting koos. Volgens mij waren Leo, Felix en ik ervan overtuigd dat Leo de partij al minstens zes keer had moeten winnen, maar dat hij elke keer Felix liet ontsnappen. Zeker toen Leo dame en toren op de zevende lijn kreeg. Een simpele damezet op b7 had een toren en mat opgeleverd. Nu maakte hij het zichzelf erg moeilijk en kozen ze uiteindelijk toch (tot vele verbazing) voor remise. Ik hoop dat je beetje hebt kunnen slapen, Leo?

Goed, er werden ook twee partijen gespeeld waarin men geen genoegen nam met remise. Peter de Man speelde met de witte stukken tegen de gelukkig herstelde Willem Brizee en Peter trok roekeloos ten aanval maar was hier iets te vroeg mee. Willem pareerde de aanval en won pardoes een volle toren. Peter spartelde nog een uurtje tegen maar hij moest uiteindelijk het onderspit delven.Ook Hans Mudde en Giuseppe Gastaldi beslisten de partij waarbij Giuseppe ineens en tot ieders verrassing opgaf. Oké, Giuseppe verloor een belangrijke pion, stond gedrongen maar opgeven kan altijd nog. Uiteindelijk bleek dat de druk van de stukken van Hans de doorslag gaf in de beslissing om op te geven.

Uitslagen 1e ronde interne wintercompetitie, 20 september

Wit Zwart Uitslag
Rens ter Veen Ruud van Dijk ½-½
Leo Blaas Felix Ferschtman ½-½
Hans Mudde Giuseppe Gastaldi 1-0
Han Terpstra Vincent Steemers ½-½
John Woestenenk Markus Lohrer ½-½
Hans Jacobs Han Nicolaas ½-½
Peter de Man Willem Brizee 0-1

Op dinsdag 6 september kon er weer vrij geschaakt worden maar rond 20.00 uur was het nog een beetje onduidelijk wat we zouden gaan doen. Frits Berendse was afwezig en uw verslaggever (Han Nicolaas) wilde wel eens wat anders doen dan een blitztoernooitje, maar wat? Hans Mudde kwam op het lumineuze idee om mij een simultaan te laten geven, en daar voelde ik wel wat voor: gelukkig waren er geen 20 leden anders had ik waarschijnlijk niet zo snel ingestemd!

Er werden wat tafels in het rond gezet zodat ik snel m’n rondjes langs de borden kon maken. De vijf tegenstanders (HansM, Vincent, Willem, John en Peter) maakten het me zo nu en dan niet makkelijk maar het voordeel was wel dat ik overal wit had, dat scheelt echt. In de eerste cyclus won ik vrij snel van Willem, bij John en Vincent liet de winst iets langer op zich wachten terwijl ik tegen Peter een stuk verloor en na nog wat rommelen opgaf. De laatste partij, tegen HansM, was in mijn ogen de mooiste en in ieder geval de spannendste. In een eindspel met beiden twee lichte stukken en wat pionnen had ik een pion meer maar het was niet zo eenvoudig. Met wat gemanoeuvreer wist ik een vrijpion te creëren die Hans niet meer kon stoppen: 4-1 winst voor de simultaangever, ik was er wel tevreden mee.

In het tweede gedeelte (ik speelde twee keer tegen iedereen) nam Willem wraak voor zijn nederlaag in de eerste helft en won fraai in een aanval met dame en toren. Op mijn beurt revancheerde ik me voor mijn nederlaag tegen Peter door hem nu in een vlotte aanvalspartij te verslaan. Ook de partijen tegen Vincent en John werden gewonnen door uw verslag-/simultaangever zodat HansM opnieuw als laatste overbleef. Dit keer zat er echter geen winst in, het toreneindspel was remise, zoals alle toreneindspelen. Daarmee sloot ik de tweede turnus af met een 3½ - 1½ winst wat de totaalscore op 7½ - 2½ bracht: ik heb wel eens slechter gespeeld!

Leuk om dit een keer te doen, voor herhaling vatbaar wat mij betreft: iemand anders mag uiteraard ook een keer simultaangever zijn! Goed idee Hans!

Evenals vorige week waren er ook op dinsdag 30 augustus vijf man aanwezig voor het spelen van een snelschaaktoernooitje. Marvin kwam ook nog even langs maar was helaas te laat om mee te kunnen doen, hij heeft nog wel wat stukken verschoven. Notoire snelschakers als John Woestenenk en Markus Lohrer ontbraken vanavond om uiteenlopende redenen, hopelijk zijn zij er volgende week weer bij.

Frits Berendse en uw verslaggever (Han Nicolaas) waren in een hevige strijd verwikkeld om de eerste plaats waarbij HanN telkens achter de feiten aanliep omdat hij in de eerste ronde na een aantal bizarre en kansloze offers van Frits had verloren. Daarna zette Han de turbo aan en won de rest van zijn partijen (hier en daar met wat geluk maar zonder geluk...) maar Frits deed hetzelfde. Tot de laatste ronde waarin een waar mirakel gebeurde... Frits, in the winning mood, moest het met wit opnemen tegen Willem Hessels die nog geen halfje had gescoord. Maar Willem, onberekenbaar als altijd, ging er eens goed voor zitten en dwong Frits op de knieën.

Dat betekende dat Frits en HanN beiden 3 punten bij elkaar hadden geharkt terwijl Willem, niet geheel onbelangrijk, op het laatste moment van de hatelijke nul af was. Een verrassend slot zullen we maar zeggen!

Achter de twee kemphanen werd eveneens fel gestreden om de derde plaats. Die werd broederlijk gedeeld door Hans Mudde en Peter de Man met beiden 1½ punt. Hun onderlinge remise (de enige van het toernooi!) bevestigde dat hier inderdaad sprake was van een gedeelde 3e/4e plaats. Willem pakte zoals gezegd 1 punt en mocht de rode lantaarn mee naar huis nemen. Hieronder vindt u zoals gebruikelijk de uitslagen en de eindstand van dit toernooitje.

Scoretabel snelschaken 30 augustus 2022

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Willem Hessels X 0 0 0 1 1 5
Han Nicolaas 1 X 1 1 0 3 1-2
Hans Mudde 1 0 X ½ 0 3-4
Peter de Man 1 0 ½ X 0 3-4
Frits Berendse 0 1 1 1 X 3 1-2

Na de Open Zomercompetitite die, hoewel wat minder druk bezet dan de vorige editites, wat mij betreft toch zeer geslaagd was en waarover u hier meer kunt lezen, gingen we op dinsdag 23 augustus vrolijk verder met vrij schaken. De start van de interne competitie staat voorlopig gepland op dinsdag 20 september maar tot die tijd bent u uiteraard welkom om een partijtje snel of rapid te schaken of om een enigszins normale partij op de borden te leggen. Bij voldoende animo zal er een (snelschaak)toernooitje worden georganiseerd.

Dat gebeurde in ieder geval op 23 augustus hoewel de opkomst niet om over naar huis te schrijven was: vijf man, van wie ook nog één buitenstaander (Willem Hessels van HSV/Schaakhuis). Uw verslaggever (Han Nicolaas) was er (ook) niet, hij bevond zich in het Zuid-Franse Avignon waar hij bij temperaturen van dik 30 graden dacht enige leuke fietstochtjes te kunnen maken. Dat kon ook wel en de tochten waren zeker de moeite waard maar ze waren ook slopend: na deze vakantie weer een week bijkomen... Goed, ik heb het allemaal redelijk overleefd en zal er volgende week weer bij zijn!

De vijf aanwezigen speelden een snelschaaktoernooitje dat werd gewonnen door Frits Berendse en Markus Lohrer (beiden 3 punten, waarbij Markus het onderlinge duel wist te winnen: goed bezig Markus!), Rens ter Veen pakte 2 punten terwijl John Woestenenk en de al genoemde Willem Hessels het met 1 punt moesten doen: beter dan niks! Opmerkelijk detail: er werd niet één remise gespeeld deze avond. Zo mag ik het zien heren! Hieronder vindt u de uitslagen van dit mini-toernooitje.

Scoretabel snelschaken 23 augustus 2022

Speler 1 2 3 4 5 Score Plaats
Rens ter Veen X 0 1 0 1 2 3
Frits Berendse 1 X 0 1 1 3 1-2
Markus Lohrer 0 1 X 1 1 3 1-2
John Woestenenk 1 0 0 X 0 1 4-5
Willem Hessels 0 0 0 1 X 1 4-5